فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن همتی، نرگس روستایی، سهیلا رضایی، محسن شمس* صفحات 113-124
    زمینه و هدف

    با وجود اینکه پلاستیک ها امروزه به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی کشور به شمار می روند، توجه چندانی برای کاهش استفاده از آن نشده است. هدف این مطالعه طراحی، اجرا و ارزیابی یک مداخله مبتنی بر الگوی بازاریابی اجتماعی به منظور کاهش مصرف این محصولات در مراکز خریدبود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر دارای دو بخش توصیفی-تحلیلی و مداخله ای بود. در بخش توصیفی-تحلیلی آگاهی، نگرش و عملکرد 335 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز خرید مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس تحلیل داده های مرتبط با این بخش، ساختار و محتوای مداخله طراحی و به مدت یک ماه در مراکز خرید اجرا شد. برای ارزیابی اثربخشی مداخله میانگین مصرف کیسه های پلاستیکی قبل و بعد از اجرای مداخله مقایسه شد.

    یافته ها

    راحتی استفاده به میزان 3/ 13درصد مهمترین دلیل استفاده مشتریان مراکز خرید از کیسه های پلاستیکی بود. بهترین راه حل های کاهش مصرف کیسه های خرید از نظر شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب آموزش و فرهنگ سازی (4/ 38درصد) و در دسترس قراردادن جایگزین های مناسب (7 /35درصد) بیان شد. نمره رفتار در زنان و مردان در سطوح مختلف تحصیلی و شغلی اختلاف آماری معنادار نداشت. میانگین مصرف ماهانه کیسه های پلاستیکی در مراکز خرید قبل از مداخله 226500 بود که پس از اجرای مداخله  با 3/ 13درصد کاهش به 196350 رسید (p<0/001).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه می توان نتیجه گرفت که راحتی استفاده از کیسه های پلاستیکی، مهمترین دلیل استفاده از آن است و بازاریابی اجتماعی یک رویکرد موثر در کاهش استفاده از کیسه های خرید پلاستیکی است.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ارتقای سلامت، کیسه های خرید پلاستیکی، مراکز خرید، بازاریابی اجتماعی
  • معصومه خوزین، نرجس سادات برقعی*، زهرا مهربخش صفحات 125-136
    زمینه و اهداف

    با توجه به اهمیت اصلاح سبک زندگی در دوران بارداری، مطالعه حاضر با هدف تعیین پیامد آموزشهای دوران بارداری بر سبک زندگی و روش زایمان زنان شهر گرگان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کوهورت گذشته نگر بر روی 352 نفر از زنان تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر گرگان که 12-6 ماه از زایمان آنها گذشته، انجام شد. در گروه مواجهه، 176 نفر از زنان شرکتکننده در کلاسهای آمادگی زایمان به روش سرشماری و در گروه غیرمواجهه 176 زنان غیر شرکتکننده در این کلاسها، با روش همسان سازی و متناظر با گروه مواجهه از نظر سن و تحصیلات مادر وارد مطالعه شدند. سبک زندگی بوسیله ابزار HPLP II اندازه گیری و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS18 و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل، من ویتنی، کروسکال والیس، آزمون آنالیز واریانس و جهت بررسی تحلیل خطر نسبی از رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل سبک زندگی درگروه مواجهه (22/66 ± 141/16) و در گروه غیرمواجهه (20/67 ± 137/16) بود. میانگین نمره، در تمام شش زیرحیطه سبک زندگی در گروه مواجهه، بیشتر از گروه غیرمواجهه بود؛ ولی آزمون تی مستقل تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان نداد(0/08= P) اما در زیرحیطه مدیریت استرس این تفاوت معنادار بود(0/04= P). میزان زایمان واژینال در گروه مواجهه 13/1درصد بیشتر از گروه غیر مواجهه (0/009= P) یا  1/49 برابر گروه غیر مواجهه با فاصله اطمینان 95 درصد (2/02-1/09) 1/49 بود.

    نتیجه گیری

    شرکت در کلاس های آمادگی زایمان، باعث افزایش میزان زایمان واژینال و نیز بالاتر رفتن میانگین کل سبک زندگی و شش زیرحیطه آن، حتی با گذشت 12-6  ماه بعد از زایمان می شود و در زیرحیطه مدیریت استرس بیشترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، آموزشهای دوران بارداری، زایمان، بارداری، بعد از زایمان
  • بنفشه توکلی، محدثه خوشگفتار، مریم ژاله، زهره فتحیان دستگردی* صفحات 137-148
    زمینه و هدف

     رفتارهای حفاظتی نوجوانان در برابر ویروس کرونا یکی از دغدغه های اصلی بهداشت عمومی طی ماه های اخیرمی باشد. این مطالعه با هدف بررسی ادراک نوجوانان از رفتارهای پیشگیرانه برای اجتناب از بیماری COVID-19 بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی (HBM) انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که بر روی 797 نفر نوجوان در شهر اصفهان انجام شده است.  نمونه ها ها  با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای از بین مدارس مقطع متوسطه  شش ناحیه آموزش و پرورش شهر اصفهان  انتخاب شدند. ضمن  هماهنگی با سازمان آموزش و پرورش استان اصفهان طی بخشنامه ای لینک پرسشنامه الکترونیک محقق ساخته در اختیار رابطین آموزشی مدارس منتخب قرار گرفت تا از طریق شبکه های اجتماعی در اختیار شرکت کنندگان قرار گیرد. پس از تکمیل، داده ها در نرم افزار آماری SPSS23  و با استفاده از آزمون های  آماری همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون خطی و سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    بین رفتارهای حفاظتی نوجوانان با خودکارآمدی (001/0 , P<62 /0 r=)منافع درک شده (001/0, P< 29/0 r=) و شدت درک شده (001/0, P<14/0 r=) همبستگی مثبت و معنا دار و با حساسیت درک شده (001/0  , P<11 /0 r=-) و موانع درک  شده (001/0, P<21/0 r=-) همبستگی منفی و معنا دار وجود داشت. سازه های مدل اعتقاد بهداشتی به طور معنی داری قادر به تبیین رفتارهای حفاظتی نوجوانان در برابر کووید 19 می باشند (001/0, P< 42/0 AdjR2=) و سازه خودکارآمدی قوی ترین پیش بینی کننده رفتار (001/0,  P<59/0 β=)  می باشد.

    بحث 

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، خودکارآمدی و  موانع درک شده تعیین کننده اصلی رفتارهای پیشگیرانه COVID-19 در نوجوانان بوده است. می توان نتیجه گرفت که مدل اعتقاد بهداشتی ابزار خوبی برای پیش بینی رفتارهای پیشگیرانه از COVID-19 در نوجوانان است.

    کلیدواژگان: نوجوانان، مدل اعتقاد بهداشتی، ویروس کرونا، کووید 19
  • پریسا جمالزهی، ابوالفضل پاینده، غلامرضا مسعودی* صفحات 149-160
    زمینه و هدف

    تغذیه ناسالم از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه‎ریزی شده در ارتقای رفتارهای تغذیه‎ای پیشگیری کننده از بیماری‎های قلبی عروقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 199 زن با روش نمونه گیری چندمرحله ای به گروه های مداخله (100 نفر) و کنترل (99 نفر) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته شامل سیوالات جمعیت شناختی و اختصاصی جمع آوری گردید. روایی و پایایی پرسشنامه نیز تایید شد. داده‎ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کوواریانس) تجزیه‎ و تحلیل و برنامه آموزشی تدوین شد. برنامه اموزشی شامل آموزش چهره به چهره، ارسال پیام و کلیپ‎های آموزشی در گروه مداخله انجام و دو ماه بعد داده‎ها مجددا گردآوری و تجزیه و تحلیل شدند (0/05>P).

    یافته ها

    قبل از مداخله دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت‎شناختی، نگرش،کنترل رفتاری درک‎شده، قصد رفتاری و رفتار تفاوت معنی‎داری نداشتند. بعد از مداخله میانگین نمره نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتاری درک‎شده، رفتار، و قصد رفتاری گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بصورت معنی داری از 5/9± 28/3 ، 8/77± 14/78، 3/39± 33/11، 5/86±28/60، 7/57± 34/10 به 6/24± 30/39، 12/13/± 17/53، 4/79± 35/68، 8/44± 34/14، و 13/8± 38/68 به ترتیب افزایش یافت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی بر اساس نظریه رفتار برنامه‎ریزی شده باعث ارتقای رفتارهای تغذیه‏ای پیشگیری کننده از یماریهای قلبی و عروقی در زنان می شود .

    کلیدواژگان: مداخله، زنان، بیماریهای قلبی و عروقی، رفتار
  • الهام چارقچیان خراسانی، محمد اردمه، هادی طهرانی، وحید قوامی، مهدی قلیان اول* صفحات 161-170
    زمینه و هدف

    یکی از هیجانات منفی که هر فردی می تواند آن را تجربه کند استرس است، به نظر می رسد هوش هیجانی می تواند در مقابله با آن کمک کننده باشد. این مطالعه با هدف تعیین توان پیش بینی کنندگی مولفه های هوش هیجانی بر مهارت مقابله با استرس تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی نیشابور در سال 1398 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی تحلیلی روی 200 دانشجوی دانشکده علوم پزشکی نیشابور با روش نمونه گیری آسان انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آماره های استنباطی (من ویتنی، کروسکال والیس، همبستگی پیرسون و اسپیرمن و رگرسیون خطی) انجام گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین (± انحراف معیار) استرس تحصیلی 137/5(±7/23) و هوش هیجانی 98/8(±13/1) بود. نتایج نشان داد که مولفه های هوش هیجانی شامل مدیریت خود (0/001> p)، مدیریت روابط (0/001>p) و خودآگاهی (0/01=p) به طور معناداری پیش بینی کننده ی مهارت مقابله با استرس تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور بودند و توانستند 27/1 درصد استرس تحصیلی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده مولفه های هوش هیجانی می تواند بعنوان روش مناسبی برای پیشگویی مهارتهای مقابله با استرس تحصیلی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با توجه به اینکه مولفه های مدیریت خود، مدیریت روابط و خودآگاهی بیشترین تاثیر را در پیشگویی استرس تحصیلی داشتند لازم است تا در برنامه های آموزشی بیشتر به این موارد توجه گردد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، استرس تحصیلی، دانشجویان، سلامت روان
  • مریم مرادی، حسین ابراهیمی، شهربانو گلی، محبوبه خواجه* صفحات 171-184
    زمینه و هدف

    یکی از شایع ترین مشکلات دوران سالمندی خواب با کیفیت پایین است، که نیازمند مداخلات مناسب می باشد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزش بهداشت خواب  مبتنی با الگوی مراقبت پیگیر بر کیفیت خواب سالمندان طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه فوق بر روی 120 سالمند 60 سال و بالاتر ساکن شهر گناباد که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خواب پیتزبرگ بود. شرکت کنندگان پس از تکمیل پیش آزمون به صورت تصادفی بلوک بندی شده در یکی از گروه های مداخله (60 نفر) و کنترل (60نفر) قرار گرفتند. برای گروه مداخله یک جلسه آموزش حضوری یک ساعته برگزار گردید. در ادامه پیگیری ها به صورت تلفنی ماه اول 2 بار در هفته و ماه دوم و سوم هر هفته انجام شد. سپس پرسشنامه پس آزمون برای هر دو گروه تکمیل شد و با استفاده از نرم افزار  SPSS  نسخه 20 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی خی دو و تی تست داده ها تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت خواب قبل از مداخله در گروه مداخله 3/35±8/13 و کنترل 2/64±7/58 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/32=p)؛ بعد از انجام مداخله، بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد؛ میانگین نمره کیفیت خواب در گروه مداخله 2/17±5/35 و در گروه کنترل2/70±8/08 به دست آمد (0/001>p).

    نتیجه گیری

     آموزش بهداشت خواب مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر باعث بهبود کیفیت خواب سالمندان می شود، بنابراین این روش به منظور ارتقا کیفیت خواب سالمندان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، کیفیت خواب، بهداشت خواب، الگوی مراقبت پیگیر
  • آیت الله فتحی، سعید شریفی رهنمو*، راحله آقازاده صفحات 185-194
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مسایل مهمی که نسل جوان با آن درگیر هستند، تلفن همراه، اینترنت و اعتیاد به آن است. با همه گیری ویروس کرونا به عنوان یک عامل مخرب این مشکل سیر فزونی داشته و باعث بروز اختلالاتی در ابعاد مختلف جامعه شده که نیازمند شناسایی صحیح است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی کانونی رابطه مولفه های اعتیاد موبایلی با میزان سلامت روانی - اجتماعی و قانون گریزی جوانان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه هدف را دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز تشکیل می دهند که براساس آمار اخذ شده حدود 27000 نفر می باشند که از بین آنها براساس جدول کرجسی مورگان تعداد 395 نفر از طریق فراخوان اینترنتی به صورت در دسترس و آنلاین با توجه به محدودیت تردد کرونا در پژوهش حاضر شرکت کردند. در ادامه برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های اعتیاد به تلفن همراه، پرسشنامه سلامت روانی- اجتماعی و پرسشنامه قانون گریزی بهره برداری شد و در جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی کانونی و رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزار spss23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ بین مولفه های اعتیاد به تلفن همراه در (ناتوانی در کنترل تمایل، احساس اضطراب و کمبود و بهبود خلق و خو) با مولفه های سلامت روانی- اجتماعی (بهزیستی هیجانی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی) در سطح (P≤0/01) رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین رابطه بین مولفه های ناتوانی در کنترل تمایل، احساس اضطراب و کمبود و بهبود خلق و خو در قانون گریزی مثبت بوده است. یعنی هرچه اعتیاد به تلفن همراه افزایش یابد، قانون گریزی دانشجویان هم افزایش می یابد و بالعکس.

    نتیجه گیری

    بین بالابودن ابعاد اعتیاد به تلفن همراه با میزان سلامت روانی - اجتماعی و قانون گریزی جوانان رابطه معناداری وجود دارد. زیرا با افزایش هر یک از ابعاد متغیر نامبرده میزان سلامت روانی کاهش و قانون گریزی افزایش یافته و باعث ایجاد مشکلات متعدد در جامعه خواهد شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، سلامت روانی- اجتماعی، قانون گریزی، جوانان
  • علی رمضانخانی، فرشته حسینی*، محتشم غفاری، سهیلا خداکریم، سودابه یارمحمدی صفحات 195-206
    زمینه و هدف

    کتابچه راهنمای پنج کلید دستیابی به غذای سالم تر و ایمن تر توسط سازمان بهداشت جهانی برای آموزش دست اندرکاران تولید غذا  جهت کاهش بار بیماری های منتقله از طریق غذا به عنوان یک استراتژی جهانی شناخته شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر راهنمای ایمنی مواد غذایی توسط سازمان بهداشت جهانی بر آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر آبدانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مداخله ای از نوع نیمه تجربی بر روی 117 زن مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر آبدانان در دو گروه (57 نفر گروه آزمون، 60 نفر گروه کنترل) در سال 99-1398 انجام گرفت. روش نمونه گیری بصورت در دسترس و برای سنجش آگاهی، نگرش و رفتار نمونه ها از نسخه اصلاح شده پرسش نامه راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان بهداشت جهانی که روایی صوری و پایایی آن انجام گرفت، استفاده شد. پرسش نامه در ابتدا مطالعه (پیش آزمون) و سپس یکماه بعد از مداخله (پس آزمون) تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 و با آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکویر و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بین دو گروه نمونه در این مطالعه از نظر مشخصات فردی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05P). همچنین تغییر معنا داری در میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی، نگرش و رفتار گروه کنترل  قبل و بعد مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

     مداخله آموزشی مبتنی بر پنج کلید راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان بهداشت جهانی می تواند باعث بهبود آگاهی، نگرش و رفتار زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، رفتار، زنان، راهنمای ایمنی مواد غذایی سازمان جهانی بهداشت
|
  • Mohsen Hemati, Narges Roustaei, Soheila Rezaei, Mohsen Shams* Pages 113-124
    Background and Objective

    Although plastics are considered one of the country's environmental problems, little attention has been paid to reducing their use. This study aimed to design, implement and evaluate an intervention based on social marketing model to reduce the use of these products in shopping centers.

    Materials and Methods

    The present study consisted of descriptive-analytical and interventional phases. In the descriptive-analytical phase, the knowledge, attitude and practice of 335 people who referred to shopping centers were studied. Based on the analysis of data related to this section, the structure and content of the intervention was designed and implemented in shopping centers for one month. To evaluate the effectiveness of the intervention, the average use of plastic bags in shopping centers was compared before and after the intervention.

    Results

    Ease of use by 13.3% was the most important reason for customers to use plastic bags. Education, culture building (38.4 %), and make suitable alternatives available (35.7 %) were presented as the best solution to reduce the use of plastic shopping bags. There was no statistically significant difference in behavior scores between men and women at different levels of education and employment. The average monthly use of plastic bags was equal to 226,500, which decreased by 13.3% to 196350 after the intervention (P-value<0.001).

    Conclusion

    Based on the study findings, it can be concluded the ease of use of plastic bags is the most important reason for its use and social marketing is an effective approach to reducing the use of plastic shopping bags.

    Keywords: Health education, Health promotion, Plastic shopping bags, Shopping centers, Social Marketing ing
  • Masoumeh Khozein, Narjes Sadat Borghei*, Zahra Mehrbakhsh Pages 125-136
    Background and Objective

    Du to importance of Lifestyle modification during pregnancy, the present study was conducted with the aim of determination of of childbirth preparation training outcome on lifestyle and mode of delivery of Gorgan women's.

    Materials and Methods

    This historical cohort study was conducted on 352 women under coverage of comprehensive health Gorgan 6-12 months after delivery. 176 of women who participated in childbirth preparation training as exposed group by census method sampling and 176 women who did not participated as non- exposed group by matching method Sampling in terms of age and maternal education included in the study. Lifestyle was assessed with Health Promoting Lifestyle Questionnaire (HPLP II).Data analysis was performed using SPSS18 software and Chi-square, independent t-test, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Analysis of variance tests  and to analyze the relative risk analysis of logistic regression.

    Results

    The mean score of total lifestyle in exposure group was (141.16 ± 22.26) and in the non-exposure group was (137.16 ± 20.67). Despite of The higher mean score in all six Subscale of lifestyle was higher in the exposure group, the independent t-test did not show significant difference (P=0.08), but there was a significant difference in the Subscale of stress management (P= 0.04). In addition, the relative risk for vaginal delivery was 1.49 (1.09-2.02) and vaginal delivery %13.1 was higher in the exposure group (P= 0.009).

    Conclusion

    Participating in childbirth classes increases vaginal delivery rate and the mean score of the total lifestyle and its six Subscale, even after 6-12 months after childbirth, and in the Subscale of stress management has the greatest impact.

    Keywords: life style, prenatal education, childbirth, pregnancy, postpartum period
  • Banafsheh Tavakoli, Mohadeseh Khoshgoftar, Maryam Jaleh, Zohreh Fathian-Dastgerdi* Pages 137-148
    Background

    Adolescent protective behaviors against the coronavirus have been a major public health concern in recent months. present study was conducted with the aim of predicting these behaviors in adolescents in Isfahan using the health belief model.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional study that was performed on 797 adolescents in Isfahan. Samples were selected using two-stage cluster sampling method from secondry schools in six education districts of Isfahan. In coordination with the Education Organization in a circular, the questionnaire link was provided to the educational liaisons of selected schools. The instrument used was a researcher-made electronic questionnaire that was provided to the participants through social networks after confirming its validity and reliability. After completion, the data were analyzed in SPSS23 statistical software using Pearson correlation tests. Linear and hierarchical regressions were analyzed.

    Results

    There was a Positive and significant correlation between adolescents' protective behaviors with self-efficacy (r = 0.62, P <0.001), perceived benefits (r = 0.29, P <0.001) and perceived severity (r = 0.14, P <0.001) and There was a negative and significant correlation between adolescents' protective behaviors with perceived sensitivity (r = -0.11, P <0.001) and perceived barriers (r = -0. 21, P <0.001). Health belief model constructs are significantly able to explain protective behaviors against Covid 19 in adolescents (AdjR2 = 0.42, P <0.001) and self-efficacy construct is the strongest predictor of behavior (B = 0.59, P = <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, self-efficacy and perceived barriers have been the main determinants of COVID-19 preventive behaviors in adolescents. It can be concluded that the health belief model is a good tool for predicting COVID-19 prevention behaviors in adolescents.

    Keywords: Adolescents, Health Belief Model, Coronavirus, COVID-19
  • Parisa Jamalzehi, Abolfazl Payandeh, Gholamreza Masoudy* Pages 149-160
    Background and Objective

    Unhealthy nutrition is a risk factor for cardiovascular disease. This study aimed to determine the effect of an educational intervention based on the theory of planned behavior in promoting the preventive nutritional behaviors of cardiovascular disease.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study 199 women using the multistage sampling method were divided into intervention (n=100) and control (n=99) groups. Data were collected using a researcher-made questionnaire including demographic and specific questions. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. The data using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, and percentage) and analytic statistics (Independent and paired t-tests, analysis of covariance, and chi-square test) were analyzed and the educational program was designed. Training program including the face-to-face education and distributing the educational message and clips in the experimental group conducted and after two months the data collected again and were analyzed (P≤ 0.05). 

    Results

    Before the intervention, no significant difference was found between the two groups in terms of demographic variables, Attitude, Perceived behavioral control, behavioral intention, and behavior. After the intervention, the mean scores of the attitude, subjective norms, perceived behavior control, and intention in the experimental group meaningfully were increased (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    Educational intervention based on the theory of planned behavior promotes the preventive nutritional behaviors of cardiovascular disease in women

    Keywords: Intervention, Women, Cardiovascular Disease, Behavior
  • Elham Charoghchian Khorasani, Mohammad Ardameh, Hadi Tehrani, Vahid Ghavami, Mahdi Gholian-Aval* Pages 161-170
    Background and Objective

    One of the negative emotions that any person can have is stress, it seems that emotional intelligence can help to deal with it. The purpose of this study was to determine the predictive power of emotional intelligence components on coping skills in Neishabour medical students in 2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 200 students of Neishabour University of Medical Sciences by convenience sampling method. Data were analyzed using SPSS software version 19 and inferential statistics (Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Pearson-Spearman correlation and linear regression).

    Results

    In this study, the mean (± standard deviation) of academic stress was 137.5 (23.7) and emotional intelligence was 98.8 (13.1.). The results showed that the components of emotional intelligence including self-management (p <0.001), relationship management (p <0.001) and self-awareness (p = 0.01) were significantly predictors of coping skills in academic stress in students of Neishabour University of Medical Sciences and They were able to predict 27.1% of academic stress.

    Conclusion

    Based on the results, an emotional intelligence component could be used as a suitable method to predict academic stress coping skills. Furthermore, given that the components of self-management, relationship management, and self-awareness have the greatest impact on predicting academic stress, there is a need to pay more attention to these issues in educational programs.

    Keywords: Emotional intelligence, Academic stress, Students, Mental health
  • Maryam Moradi, Hossein Ebrahimi, Shahrbanoo Goli, Mahboobeh Khajeh* Pages 171-184
    Background and Objective

    One of the most common problems in old age is poor quality sleep, which requires appropriate interventions; therefore, the present study was designed with the aim of the effect of sleep health education program based on continuous care model on sleep quality in the elderly.

    Materials and Methods

    The above study was performed on 120 elderly people aged 60 years and older living in Gonabad who met the inclusion criteria. Data collection tools included demographic information and Pittsburgh Sleep Questionnaire. After completing the pretest, participants were randomly assigned to one of the interventions (n = 60) and control (n = 60) groups. A one-hour face-to-face training session was held for the intervention group. Follow-up was done by phone twice a week in the first month and in the second and third months every week. Then post-test questionnaire was completed for both groups and data were analyzed using SPSS version 20 software and descriptive and inferential statistical tests and chi-square and t-test.

    Results

    The mean score of sleep quality before the intervention was in the intervention 8.13 ± 3.35 and control 7.58 ± 2.64 groups that there was no statistically significant difference (p = 0.32); After the intervention, a statistically significant difference was observed between the two groups; The mean score of sleep quality was obtained in the intervention group 5.35 ± 2.17 and in the control group 8.08 ± 2.70 (p <0.001).

    Conclusion

    Sleep health education based on a continuous care model improves the quality of sleep in the elderly, so this method is recommended to improve the quality of sleep in the elderly.

    Keywords: Aging, Sleep Quality, Sleep Health, Continuous Care Model
  • Ayatollah Fathi, Saeid Sharifi Rahnemo*, Raheleh Aghazadeh Pages 185-194
    Background and Objective

    One of the most important issues facing the younger generation today is mobile phones, the Internet and addiction. With the spread of Corona virus as a destructive factor, this problem has increased and caused disorders in various dimensions of society that need to be properly identified. Therefore, the present study was conducted with the aim of focal identification of the relationship between the components of mobile addiction and the level of psychosocial health and lawlessness of young people.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive correlation in terms of applied purpose and in terms of nature and method. The target population is the students of Tabriz Azad University, which according to the obtained statistics are about 27,000 people, of which 395 people participated in the present study according to Krejcie Morgan table through internet call available online due to corona traffic restrictions. . Then, mobile data addiction questionnaire, psychosocial health questionnaire and lawlessness questionnaire were used to collect the required data. Focal correlation test and multiple regression in SPSS23 software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed; Negative relationship between the components of mobile addiction (inability to control desire, feeling anxious and lacking and improving mood) with the components of psychosocial health (emotional well-being, mental health and social health) at the level of (P≤0.01) and There is meaning. Also, the relationship between the components of inability to control desire, feeling anxious and lacking, and improving mood in breaking the law has been positive. That is, as mobile addiction increases, so does student lawlessness, and vice versa.

    Conclusion

    There is a significant relationship between the high dimensions of mobile addiction with the level of mental and social health and lawlessness of young people. Because with the increase of each of the dimensions of the mentioned variable, the level of mental health decreases and lawlessness increases and will cause various problems in the society.

    Keywords: Mobile Addiction, Mental, Social Health, Lawlessness, Youth
  • Ali Ramezanhkani, Fereshteh Hossaini*, Mohtasham Ghaffari, Sohaila Khodakarim, Soudabeh Yarmohammadi Pages 195-206
    Background and Objectives

    The World Health Organization five keys to safer food manual is recognized as a global strategy to train food producers to reduce the burden of foodborne disease. The aim of this study was to determine the effect of educational intervention based on the World Health Organization safer food manual on the knowledge, attitude, and behavior of women referring to the comprehensive health service centers in Abdanan.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental intervention study was performed on 117 women referred to comprehensive health service centers in Abdanan in two groups (57 in the experimental group, 60 in the control group) in 2018-19. The sampling method was done with convenience sampling and a modified version of the questionnaire based on the WHO manual was used to measure the knowledge, attitude, and behavior which had face validity and reliability. The questionnaire was first completed in the study (pre-test) and then one month after the intervention (post-test). Data were analyzed using SPSS16 software, and using descriptive statistics, Chi-square test, independent and paired t-test.

    Results

    There was no significant difference between the two samples in this study in terms of demographic characteristics (p>0.05). Also, the mean and ±standard deviation (± SD) scores of knowledges in the experimental group before and after the intervention from 71.01 ± 8.15 to 87.80 ± 8.29, the mean and ± SD attitude scores from 86.45 ± 6.65 to 92.62 ± 6.20 and the mean and ± SD behavior scores increased from 86.92 ± 6.63 to 91.98 ± 6.84 and this difference was statistically significant (P<0.001). Also, no significant difference in mean and ± SD scores of knowledges, attitude scores, and behavior of the control group before and after (P>0.05).

    Conclusion

    An educational intervention based on the World Health Organization’s five keys to a safer food manual can improve the knowledge, attitude, and behavior of women referring to comprehensive health service centers.

    Keywords: knowledge, attitude, behavior, women, WHO food safety manual