فهرست مطالب

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال دهم شماره 3 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گل بهار پورانجنار، حبیب الله سالارزهی*، علی اصغر تباوار، نورمحمد یعقوبی صفحات 9-27

    این مطالعه با هدف کاوش پیشایندها و پسایندهای دانشگاه پایدار و دوستدار محیط زیست با بهره گیری از رویکردی آمیخته انجام پذیرفت. این پژوهش، در زمره پژوهش های اکتشافی، کاربردی و در رهیافت قیاسی استقرایی (آمیخته) قرار دارد. جامعه آماری پژوهش را پانزده نفر از صاحب نظران، خبرگان و اساتید آموزش عالی و کارشناسان محیط زیست فعال در دانشگاه ها، تشکیل می دهند. جهت گردآوری اطلاعات در بخش کیفی پژوهش از مصاحبه عمیق (نیمه ساختاریافته) و در بخش کمی نیز از پرسش نامه محقق ساخته ای استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید گردید. در بخش کیفی، داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار اطلس تی آی و روش تحلیل مضمون تحلیل شد. همچنین، در بخش کمی پژوهش، با استفاده از فن دلفی فازی، پیشایندها و پسایندهای استخراجی تایید و اولویت بندی شدند. یافته های پژوهش حاکی از استخراج 7 پیشایند و 7 پسایند بود که از میان پیشایندها به ترتیب وجود بسترهای حمایتی، قانونی و سیاست گذاری پایدار؛ سازمان دهی الزامات ایدیولوژیک، ساختاری، محیطی، کارکردی، مدیریتی و ارزیابی پایدار و وجود بستر حمایتی دولتی و نظام تامین مالی پایدار و از میان پسایندها نیز نظام آموزشی پایدار؛ نظام پژوهشی پایدار و همراهی جامعه با دانشگاه ها در حل مسایل محیط زیست دارای بالاترین اولویت بودند.

    کلیدواژگان: پیشایند، پسایند، دانشگاه پایدار، محیط زیست، توسعه روابط
  • معصومه صمدی* صفحات 29-41
    هدف از این مطالعه واکاوی تربیت محیط زیستی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و اعتبار یابی آن از نگاه متخصصان است. روش پژوهش بخش اول، کیفی از نوع تحلیل محتوای استقرایی است. جامعه تحلیلی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است که به طور هدفمند، بر اساس اهداف پژوهش گزاره های ناظر بر ارتباط تربیت محیط زیستی استخراج، دسته بندی، کدگذاری و با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. روش پژوهش در بخش دوم روش دلفی است. جامعه موردمطالعه این بخش، اعضاء هیات علمی دانشگاه های علوم تربیتی بودند که نهایتا ده نفر به طور هدفمند با توجه به آثارشان در دو حوزه تربیت محیط زیستی و سند تحول بنیادین و علاقه مندی شان به شرکت در مطالعه انتخاب شدند. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل مضمون، تربیت محیط زیستی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش از دو زاویه نظری و عملی موردتوجه قرارگرفته است. در حوزه نظری مضمون فراگیر احصاء شده، احیاء معرفت شناختی متافیزیک محیط زیستی است که با سه مضمون پیش سازمان دهنده توحید محوری (با 9 مضمون پایه)، معاد محوری با (با 3 مضمون پایه) و انسان محوری (با 5 مضمون پایه) موردتوجه قرارگرفته است. در حوزه عملی مضمون فراگیر احصاء شده، شایستگی های محیط زیستی است که با سه مضمون پیش سازمان دهنده بعد شناختی (با 6 مضمون پایه)، عاطفی (با سه مضمون پایه) و رفتاری (با 13 مضمون پایه) موردتوجه قرار گرفت. تحلیل داده های حاصل از قضاوت متخصصان حاکی از این است که متخصصان مضامین احصاء شده در دو بعد نظری و عملی را مورد تایید قرار دادند. در بخش نظری بیشترین توافق متخصصان بر روی مضامین بعد انسان محوری و در بخش عملی بیشترین توافق متخصصان بر روی مضامین بعد شناختی است.
    کلیدواژگان: تربیت محیط زیستی، ابعاد، مولفه ها، اسناد تحولی آموزش و پرورش، اعتباربخشی
  • مهناز جدیدی، منصوره جدیدی، محمدجواد امیری* صفحات 43-53

    در دنیای امروز مفهوم آموزش تغییر بسیاری یافته و ضرورت تحول در فرایند فعالیت های آموزشی احساس می گردد. بروز فزاینده مسایل زیست محیطی و درک جای خالی آموزش محیط زیست در جامعه باعث شده تا آموزش اثربخش آن در فضاهای آموزشی مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش، در پی یافتن الگویی کارآمدتر برای دستیابی دانش آموزان به یادگیری و یادداری مبحث چرخه کربن از بین رویکردهای آموزشی موجود بوده و با توجه به اهمیت تفکر در فرایند آموزش، از دو الگوی توضیحی و پنج مرحله ای بایبی استفاده نموده و اثربخشی آنها بر یادگیری- یادداری مبحث چرخه کربن موجود در کتاب علوم تجربی سال نهم با یکدیگر مقایسه گردیده است. این پژوهش به روش شبه آزمایشی انجام شده است. حجم نمونه 60 نفر از دانش آموزان دختر کلاس نهم یکی از مدارس دولتی آموزش و پرورش ملارد بوده که به دو گروه تقسیم شدند و برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. روش گردآوری داده ها یک آزمون محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن تایید شد. در این پژوهش با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، نرمال بودن توزیع نمرات سنجیده شد و از آزمون های t گروه های مستقل و وابسته برای بررسی فرضیه های تحقیق استفاده شد. بر اساس نتایج مشخص گردید که هر دو الگوی تدریس باعث افزایش یادگیری و یادداری در فراگیران شده است ولی طراحی آموزشی با الگوی پنج مرحله ای بایبی بر یادداری فراگیران به شکل معناداری موثرتر از الگوی توضیحی بوده است.

    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی توضیحی، الگوی پنج مرحله ای بایبی، آموزش محیط زیست، چرخه کربن
  • سمانه کرمی، ترانه عنایتی* صفحات 55-71
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل نقش نظام آموزش و پرورش در توسعه پایدار با رویکرد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و در گروه مطالعات آمیخته از نوع اکتشافی (کیفی و کمی) قرار می گیرد. روش انجام پژوهش در بخش کیفی به روش تحلیل محتوا و در بخش کمی، توصیفی از نوع پیمایشی بود. مشارکت‎کنندگان بخش کیفی شامل 38 نفر از صاحب نظران و متخصصان نظام آموزش و پرورش، مسیولان واحد آموزش کمیسیون ملی یونسکو و شورای عالی آموزش و پرورش بودند که به صورت هدفمند به روش متوالی از نوع گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری برای مصاحبه انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله کمی شامل 440 نفر از مدیران، کارشناسان مسیول و کارشناسان اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 205 نفر محاسبه شد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ‎ای برحسب پست سازمانی صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ‎ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته بود. برای حصول اطمینان از کیفیت یافته های کیفی، معیار مقبولیت مدنظر قرار گرفت. به این صورت که بازخورد مشارکت ‎کنندگان در پژوهش اعمال گردید. همچنین، به منظور اعتباربخشی یافته ها از روش کثرت‎ گرایی در پژوهشگر استفاده گردید. در بخش کمی، روایی صوری و محتوایی پرسش نامه بر اساس بررسی و قضاوت صاحب نظران و روایی سازه پرسش نامه با استفاده از آزمون تحلیل عاملی بررسی و تایید شد. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، بررسی و تایید شد به گونه ای که پایایی تمام متغیرهای اصلی بیشتر از مقدار معیار 70/0 بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون‎های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون‎ تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج پژوهش، حاکی از وجود 38 مولفه دارای نقش در نظام آموزش و پرورش در توسعه پایدار با رویکرد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بود. 29 مولفه آن در چهار بعد فرهنگی، اجتماعی، محیط زیستی و اقتصادی مستخرج از تحلیل محتوای مصاحبه های انجام شده و 9 مولفه حاصل از تحلیل محتوای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بود. نتیجه حاصل از بررسی معادلات ساختاری نشان از ارتباط معنادار بین ابعاد مدل داشت.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نظام آموزش و پرورش
  • مهدیه رضائی* صفحات 73-85

    هدف از این پژوهش کاربردی، بررسی تاثیر آموزش به روش کلاس درس معکوس بر سواد آبی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بود. این پژوهش از نظر روش اجرا به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بوده و جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه سوم ابتدایی یکی از مدارس دخترانه شهر خمین در سال تحصیلی 1400-1401 بوده است. به منظور انتخاب نمونه موردمطالعه این پژوهش، 60 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) 30 نفره تقسیم بندی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته سواد آبی بود که پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی محتوایی آن با روش لاوشه مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که آموزش به روش کلاس درس معکوس بر سواد آبی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی و ابعاد شناختی، نگرشی و رفتاری آن تاثیرمثبت و معناداری داشته است (در سطح 01/0). بنا بر یافته های به دست آمده، نتیجه گرفته شد که کلاس درس معکوس می تواند یکی از رویکردهای موثر آموزش برای ارتقای سواد آبی دانش آموزان باشد.

    کلیدواژگان: کلاس درس معکوس، سواد آبی، دانش آموزان، پایه سوم ابتدایی
  • عباسعلی خندانی، علی ایمان زاده*، شهرام رنجدوست صفحات 87-97
    شهروند بوم شناختی به عنوان یک نوع شهروندی نوظهور، به معنای مسیولیت های خاص انسان برای محافظت از بوم و محیط زیست است به طریقی که فرد به فراتر از منافع محدود خود بیندیشد. هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای میزان توجه به مولفه های تربیت شهروند بوم شناختی در کتب مطالعات اجتماعی دوره متوسطه اول است. برای رسیدن به این هدف روش تحلیل محتوا به کاربرده شده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی مانند فراوانی و درصدگیری و برای ارایه داده ها از جداول فراوانی بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان دادند که در کتب تعلیمات اجتماعی دوره متوسطه اول جمعا 63 مورد به تربیت شهروند بوم شناختی توجه شده است که از این تعداد 21 مورد (33/33%) به معرفت و دانش بوم شناختی، 19 مورد به (15.30%) به باور و نگرش بوم شناختی و 23 مورد (50/36%) به رفتار بوم شناختی پرداخته شده است. کمترین فراوانی به تسهیم دانش بوم شناختی در پایه های هفتم و هشتم دوره اول متوسطه (0.00) بود و بیشترین درصد فراوانی به رفتارهای محیط زیستی شخصی در پایه هفتم متوسطه اول (44/44%) و احساس مسیولیت در برابر طبیعت و عناصر آن در پایه نهم متوسطه اول (44/44%) بود. با تامل در باب این یافته ها می توان گفت که مولفه های بسیاری در همه ابعاد تربیت شهروند بوم شناختی مورد کم توجهی قرارگرفته شده است. پیشنهاد می شود با توجه به بحران های موجود در حیطه بوم زیست انسان و نقش برنامه های درسی در رفع این بحران ها، توجه به تربیت بوم شناختی بیش ازپیش موردتوجه مسیولین و سیاست گذاران آموزشی واقع شود.
    کلیدواژگان: تربیت، شهروند بوم شناختی، مطالعات اجتماعی، دوره متوسطه اول
  • مهدی جانعلی زاده قزوینی، آذر کفاش پور*، امیر رحیم پور، مصیب سامانیان صفحات 99-117

    برای دست یابی به سیر تکاملی در راستای توسعه پایدار، بسیاری از سازمان ها درصدد به کارگیری سیستم مدیریت محیطی هستند. لذا استقرار نظام های مدیریتی همچون نظام مدیریت محیط زیستی و منابع انسانی سبز می تواند جهت نیل به این مهم موثر باشد. هدف این مطالعه طراحی مدل مدیریت منابع انسانی سبز و تعیین شاخص ها و مولفه های مدیریت منابع انسانی سبز می باشد. برای رسیدن به این هدف در ابتدا در بخش کیفی، با استفاده از روش دلفی پرسش نامه اولیه ای تهیه و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان شامل اساتید رشته مدیریت و محیط زیست و متخصصان منابع انسانی در شهرداری مشهد به شیوه گلوله برفی صورت پذیرفت که بعد از انجام سه مرحله مولفه های مدیریت منابع انسانی سبز شناسایی گردید. در بخش کمی محقق با استفاده از داده های شناسایی شده از مراحل دلفی که توسط خبرگان احصاء شده بود پرسش نامه ای محقق ساخته را که پایایی و روایی آن به روش روایی سازه انجام شده را بین کارکنان شهرداری با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 384 نفر جهت نظرسنجی توزیع نمود که با آزمون فرضیه ها از طریق معادلات ساختاری و نرم افزار استاتا نسخه 12 نتایج زیر حاصل گردید: از بین هشت قابلیت مدیریت سبز منابع انسانی سازمان، دو شاخص توسعه آموزش و توانمندسازی کارکنان و شاخص توسعه مشارکت کارکنان از معنی داری آماری لازم برخوردار نبوده اند؛ اما شش شاخص دیگر توانسته اند در حد بالا و قابل قبولی بر عملکرد محیطی شهرداری مشهد اثرگذاری داشته باشند که طبق ضرایب استاندارد برآورد شده، به ترتیب شاخص توسعه ساماندهی سبز و بعد از آن توسعه فرهنگ سبز سازمانی می توانند بیشترین اثرگذاری را از ناحیه مدیریت سبز منابع انسانی بر عملکرد محیطی شهرداری مشهد داشته باشند و سپس شاخص های توسعه نظارت و ارزیابی سبز، توسعه روابط مدیریتی، توسعه پاداش و جبران خدمات سبز و توسعه انتخاب و گزینش سبز بیشترین اثرگذاری را بر عملکرد محیطی داشتند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، عملکرد محیطی، توسعه پایدار
  • علی احمدی فیروزجائی*، مهناز غفوری، مهسا صفری پور، طاهره شرقی صفحات 119-137
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی چالش ها و راهکارهای رفتار محیط زیستی 120 گلخانه دار خیار دهستان طارند با بهره گیری از تکنیک دلفی در طی دو مرحله به اجرا درآمده است. یافته ها نشان داده است که استفاده بی رویه از نهاده های شیمیایی به عنوان مهم ترین چالش رفتار محیط زیستی گلخانه داران شناخته شده است و مواردی چون استفاده از پوشش های پلاستیکی یک بارمصرف؛ دفع غیربهداشتی و بازیافت نامناسب پسماند؛ و استفاده از گازوییل برای گرمایش گلخانه به ترتیب در جایگاه های بعدی از این نظر قرار گرفتند. به علاوه نتایج نشان داده است که برای مقابله با این چالش ها، در ابتدا بایستی در جهت تبیین خطرات کاربرد نهاده های شیمیایی؛ معرفی نهاده های جایگزین سازگار با محیط زیست؛ آموزش و ترغیب به تفکیک، بازیافت و دفع بهداشتی پسماند؛ و آموزش و تشویق به استفاده از انرژی خورشیدی و دیگر انرژی های پاک گام برداشت. در گام بعدی، یعنی بعد از ارتقای سطح آگاهی محیط زیستی گلخانه داران، برای اجرایی شدن آموزش های ارایه شده بایستی مواردی چون حمایت های مالی و اعتباری؛ تسهیل دسترسی به نهاده ها، تجهیزات و فناوری های سازگار با محیط زیست؛ و وضع قوانین محیط زیستی در کانون توجه سیاستمداران و متولیان امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار محیط زیستی، نهاده های شیمیایی، مدیریت پسماند، گلخانه داران خیار، مدیریت انرژی
  • محسن علیخانی، علی اکبر رزمجو، سیاوش صلواتیان* صفحات 139-156

    رسانه های محلی، نقش بی بدیلی در مدیریت بحران ها از جمله بحران های محیط زیستی دارند. در کشور ما، استان خوزستان سال هاست که با بحران ریزگردها روبروست ولی رسانه های محلی در این بحران عملکرد مناسبی نداشته اند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بهبود عملکرد رسانه های محلی استان در قبال بحران محیط زیستی ریزگردها انجام شده است. بدین ترتیب پژوهش حاضر جهت دستیابی به این راهکارها طراحی شد و برای جمع آوری اطلاعات روش مصاحبه نیمه ساختاریافته انتخاب گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل متخصصین حوزه رسانه، بحران و محیط زیست بود که از طریق نمونه گیری هدفمند، 12 نفر انتخاب و با آن ها مصاحبه انجام گرفت. با تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل مضمون، 36 راهکار در قالب هشت دسته کلی شامل اطلاع رسانی، نیروی انسانی، سیاست گذاری، آموزش و فرهنگ سازی، تقویت مشارکت عمومی، مطالبه گری و پاسخ طلبی، آگاه سازی و هشداردهی و تعامل با سازمان های متولی مدیریت بحران ارایه شد. رسانه های محلی با استفاده از این راهکارها، می توانند عملکرد خود در بحران های محیط زیستی را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: بحران محیط زیستی، رسانه های محلی، مدیریت بحران، بهبود عملکرد
  • رضوان مهنی رفتار، امیر نعیمی* صفحات 157-172
    هدف این تحقیق توصیفی، تحلیل رابطه بین ویژگی های جمعیت شناختی و رفتار زیست محیطی زنان روستایی حوضه آبخیز هلیل رود بود. جامعه آماری تحقیق 1288 نفر از زنان روستایی حوضه آبخیز هلیل رود شهرستان جیرفت بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 297 نفر به دست آمد و روش نمونه گیری، طبقه ای تناسبی بود. ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی پرسش نامه از طریق نظرات تعدادی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق آزمون مقدماتی انجام شد و مقدار آلفای کرونباخ برای متغیرهای تحقیق بین 71/0 تا 87/0 محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد اکثریت زنان روستایی در رابطه با همه متغیرهای نظریه رفتار برنامه ریزی شده (نگرش، هنجارهای ذهنی، کنترل رفتار درک شده، نیت و رفتار) وضعیت مطلوبی داشتند. نتایج تحقیق نشان داد رفتار زیست محیطی زنان روستایی بر اساس نوع شغل و وضعیت تاهل آنها متفاوت بود. همچنین سن و سطح سواد با رفتار زیست محیطی زنان روستایی رابطه معنی داری داشتند.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، متغیرهای جمعیت شناختی، رفتار زیست محیطی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Golbahar Pouranjenar, Habibollah Salarzehi *, AliAsghar Tabavar, Nour Mohammad Yaghoubi Pages 9-27

    This study aimed to explore the antecedents and consequences of a sustainable and environmentally friendly university using a mixed approach. This research is in the category of exploratory and applied research and the inductive deductive (mixed) approach. The statistical population of the research consists of fifteen experts, professors of higher education and environmental experts active at universities. To collect information in the qualitative part of the research, in-depth (semi-structured) interviews were conducted and in the quantitative part, a structured researcher-made questionnaire was used, the validity and reliability were confirmed by content validity and retesting. In the qualitative part, the data obtained from the interview were analyzed using Atlas TIA software and the content analysis method. Additionally, in the quantitative part of the research, using the fuzzy Delphi technique, the prerequisites and the extractive prerequisites were confirmed and prioritized. The findings of the study indicated the extraction of 7 antecedents and 7 postpositions, among which there were supportive, legal, and sustainable policy-making contexts, as well as organizing ideological, structural, environmental, functional, managerial, and sustainable evaluation requirements and the existence of a government support platform and a sustainable financing system, and among the consequences, a sustainable education system; sustainable research system and community cooperation with universities had the highest priority in solving environmental problems respectively.

    Keywords: Prerequisites, Postpositions, Sustainable University, Environment, Relationship Development
  • Masoumeh Samadi * Pages 29-41
    The purpose of this study is to analyze environmental education in the document of fundamental transformation of education and its validation from the perspective of experts. The research method of the first part is qualitative inductive content analysis. The analytical community was document of fundamental change in education and theoretical foundations document of fundamental change.The research method in the second part is the Delphi method. The study population of this section was the faculty members of the universities of educational sciences. Finally ten people were purposefully selected according to their works in the two fields of environmental education and the document of fundamental change and their interest in participating in the study.Based on the findings of thematic analysis, environmental education in the document of fundamental change in education has been considered from both theoretical and practical. In the theoretical field, the universal theme identified is the epistemological revival of environmental metaphysics with three pre-organizing themes central monotheism (with 9 basic themes), central resurrection with (with 3 basic themes) and human-centered (with 5 basic themes). In the practical field, the enumerated thematic theme is environmental competencies that have been considered with three themes: pre-organizing cognitive dimension (with 6 basic themes), emotional (with three basic themes) and behavioral (with 13 basic themes). The analysis of the data obtained from the judgment of the experts indicates that the experts confirmed the enumerated themes in both theoretical and practical dimensions. However, in the theoretical part, the most agreement of experts is on the themes of human-centered dimension and in the practical part, the most agreement is on the themes of cognitive dimension.
    Keywords: Environmental Education, Dimensions, Components, educational transformation documents, accreditation
  • Mahnaz Jadidi, Mansooreh Jadidi, MohammadJavad Amiri * Pages 43-53

    In today's world, the concept of education has changed a lot and hence it is necessary to change the process of educational activities. The increasing emergence of environmental issues and the meagerness of understanding in respect to the environmental education in society has led to the necessity for the effective environmental education in the academic environments. This research intends to find a more efficient model for students to achieve simultaneous-learning and memorizing of the carbon cycle among the existing educational approaches. Thus, by considering the importance of thinking in the educational process, the research has applied explanatory models and Bybee five-step. They are compared on learning-memorizing the carbon cycle in the ninth year Experimental Science textbook. This research has been done by quasi-experimental method. The sample is 60 of ninth grade female students of one of the public schools of Mallard Education who was divided into two groups. Multi-stage cluster sampling method was used to select them. The data collection tool was a researcher-made test whose validity and reliability were confirmed. Additionally, the normality of the distribution of scores was measured using Kolmogorov-Smirnov test. Moreover, independent and dependent group t-tests were used to test the research hypotheses. Based on the results, it was found that both teaching models have increased learning and retention in learners, but the educational design based on Bybee five-step model has been significantly more effective on learners' retention than the explanatory model.

    Keywords: Educational Design, Explanatory pattern, 5E Pattern, Environmental Education, Carbon Cycle
  • Samaneh Karami, Taraneh Enayati * Pages 55-71
    The present study implemented with the aim of presenting a model of the role of the education system in sustainable development with the Islamic-Iranian model of progress approach. This is both an applied research and a mixed exploratory study (qualitative and quantitative). The research method in the qualitative part was content analysis and in the quantitative part was descriptive survey. Participants in the quality section included 38 education system experts, officials from the UNESCO National Commission's Education Unit and the Higher Education Council, who were selected for interview by purposive sampling method. The statistical population consisted 440 managers, official experts and experts of the General Department of Education in Tehran, 205 of whom were selected by stratified random sampling according to their organizational positions as our research sample. The data gathering tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. Credibility criteria were considered to ensure the quality of qualitative findings. In this way, the feedback of the participants in the research was applied. Also, in order to validate the findings, the triangulation in investigator method was used. In the quantitative part, the face and content and construct validities of the questionnaire were checked and confirmed and the reliability was also confirmed by using Cronbach's alpha coefficient so that the reliability of all major variables was greater than 0.70. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistical tests including confirmatory factor analysis and structural equation modeling. The results showed that there were 38 components that has role in the education system in sustainable development with the approach of the Iranian Islamic model of progress. Its 29 components in four cultural, social, environmental and economic dimensions were extracted from the content analysis of the interviews and 9 components were obtained from the content analysis of the document of fundamental change in education. The result of studying structural equations also showed a significant relationship among the dimensions of the model.
    Keywords: Sustainable Development, Islamic-Iranian Model of Progress, Educational System
  • Rezaei Mahdieh * Pages 73-85

    The purpose of this applied research was to investigate the effect of flipped classroom education on the water literacy of third-grade elementary students. This research is a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group and the statistical population included third-grade students of one of the girls' schools in Khomein in the academic year 2021-2022. In order to select the sample of this study, 60 students were selected by the available sampling method and randomly divided into 2 groups (one experimental group and one control group) of 30 people. The data collection tool was a researcher-made questionnaire on water literacy, the reliability of which was evaluated by calculating Cronbach's alpha coefficient, and its content validity was evaluated by Lavache method. Analysis of covariance was used to analyze the data. Findings showed that flipped classroom education had a positive and significant effect on water literacy of third-grade elementary students and its cognitive, attitudinal, and behavioral dimensions (at the level of 0.01). Based on the findings, it was concluded that flipped classroom can be one of the effective approaches to education to improve students' water literacy.

    Keywords: Flipped Classroom, Water literacy, students, Third grade elementary
  • Abbasali Khandani, Ali Imanzadeh *, Shahram Ranjdoost Pages 87-97
    Ecological citizenship as an emerging type of citizenship means specific human responsibilities to protect the environment in a way beyond limited personal interests and thoughts. This study aims to analyze the content of the level of attention to the components of ecological citizen education in social studies textbooks in junior high school. To achieve this goal, the content analysis method has been used. Descriptive statistical methods such as frequency and percentage were employed to analyze the data. Frequency charts were used to present the data. Findings showed that in the social education textbooks of junior high school, a total of 63 cases have been paid to the education of ecological citizens, of which, 21 cases (33.33%) were related to Ecological knowledge, 19 cases (30.15%) were related to Ecological beliefs and attitudes, and 23 cases (36.50%) were related to Ecological behavior. The lowest frequency of prepending to ecological knowledge was in the 7th and 8th grades of junior high school (0.00). The highest frequency related to personal environmental behaviors was in the 7th grade of junior high school (44.44%), and for the sense of responsibility towards nature and its elements, the highest frequency was in the 9th grade of junior high school (44.44%). Based on these findings, many components in all aspects of ecological citizen education have been neglected. Given the existing crises in the field of human ecology and the effective role of curricula in resolving these crises, it is suggested that ecological education be given more attention by educational officials and policymakers.
    Keywords: Education, Ecological Citizenship, Social Studies, Junior High School
  • Mahdi Janalizadehghazvini, Azar Kafashpor *, Amir Rahimpour, MOSAYEB SAMANIAN Pages 99-117

    To achieve sustainable development, many organizations are planning to employ environmental management systems Therefore, the establishment of management systems such as environmental management systems and green human resources can play a significant role in achieving this goal. This research aims to present a Green Human Resource Model (GHRM) and to define the indicators and components of HRM. At first, using the Delphi method, a rough questionnaire has been developed and then, using a snowball sampling method, the data was collected through semi-structured interviews with human resources experts including management and environmental science professors and human resources specialists in Mashhad’s municipality. After the analysis of the recorded interviews, the green HRM components were identified. In the quantitative phase, a questionnaire was developed using the data collected from the Delphi steps and gathered from the experts. The validity and reliability of the questionnaire were tested using the construct validity method. Utilizing the Cochran formula, 384 municipality staffs take part in the study. Applying structural equations and using the STATA software, the hypotheses were checked the results are as follow: out of eight indicators regarding HRM model, education development and employees’ participation enhancement were not statistically significant. However, the other 6 indicators influenced Mashhad’s municipality environmental performances. According to the estimated standard coefficients, the green development index and green organizational culture development have had the most impact on Mashhad municipality’s environmental performance. The other important factors include green monitoring and evaluation indices, managerial relationships development, development of rewards and compensation for green services and finally, the green choice development. These indicators have had the highest impact on environmental performance, respectively.

    Keywords: Green Human Resource Management, Environmental Performance, Sustainable Development
  • Ali Ahmadi Firouzjaie *, Mahnaz Ghafouri, Mahsa Safaripour, Tahereh Sharghi Pages 119-137
    This study was conducted to identify and prioritize the challenges and Solutions of pro-environmental behavior of 120 greenhouse cucumber growers in Tarand district through Delphi technique during two rounds. Findings showed that the overuse of chemical inputs was recognized as the most important pro-environmental behavior challenge. Furthermore, using disposable plastic coatings, improper waste management, and using diesel were the important pro-environmental challenges, respectively. In addition, the results showed that to address these challenges, first the adverse impacts of using chemical inputs must be explained; Eco-friendly alternative inputs should be introduced; the separation, recycling and proper disposal of waste should be trained and encouraged; and finally the use of solar and other clean types of energy need to be trained and encouraged. Next, after raising the level of environmental awareness of farmers, in order to implement the training provided, financial and credit support; access to Eco-friendly inputs, equipment and technologies; and the development of environmental laws should be the focus of politicians and those who are in charge.
    Keywords: Pro-environmental behavior, Chemical Inputs, Waste Management, Greenhouse Cucumber Growers, Energy Management
  • Mohsen Alikhani, Aliakbar Razmjoo, Siavash Salavatian * Pages 139-156

    Local media play an indispensable role in crisis management, including environmental crises. In our country, Khuzestan province has been facing a dust crisis for many years, but the local media have not performed well in this crisis. In this regard, this study was conducted with the aim of improving the performance of local media in the province in the face of a dust environmental crisis. Thus, the study was designed to achieve these solutions, and a semi-structured interview method was conducted to collect information. The statistical population of this study included experts in the field of media, crisis, and environment, and through targeted sampling, finally, 12 experts were selected and interviewed. By analyzing data through thematic analysis research method, 36 solutions in eight general categories including (human resources), (informing) & (policy-making), (educating) and (improving public participation), (demanding), (warning), (co-working and coordinating with authorities of crisis) were presented. By applying these strategies in local media planning, local media can improve their performance in environmental crises.

    Keywords: Environmental Crisis, local media, Crisis management, Performance Improvements
  • Rezvan Mehni Raftar, Amir Naeimi * Pages 157-172
    The purpose of this descriptive research was to analyze the relationship between socio-demographic characteristics and the environmental behavior of rural women. The statistical population of the study was 1288 rural women in the Halil Rood watershed of Jiroft Township. Sample size determined 297 via using Krejcie and Morgan’s table. Sampling method was proportional stratified sampling. The research instrument was a researcher-designed questionnaire. Validity of the questionnaire confirmed by a panel of experts. To determine the reliability of the questionnaire, a pilot test was conducted. Then Cronbach’s Alpha was calculated. The value was between 0.71 to 0.87 for research variables. Research results showed that the majority of rural women had a desirable situation about all components of the theory of planned behavior (Attitude, Subjective Norms, Perceived Behavior Control, Intention, and Behavior). Research results also showed that the pro-environmental behavior of rural women was different according to their type of occupation and marital status. Also literacy and age had a significant relationship with pro-environmental behavior of rural women.
    Keywords: Rural Women, Demographics Variables, Pro-environmental behavior, Theory of planned behavior