فهرست مطالب

جنگل ایران - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله جنگل ایران
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید شعبانی*، سعید ورامش، کیومرث سفیدی، عبدالعزیز حقیقی صفحات 1-13

    ریشه کن شدن درختان بزرگ سبب تشکیل فرورفتگی هایی در محل ریشه و عوارضی بشقاب شکل در کنار آن می شود که به آن عوارض پیت و ماند گفته می شود. در این پژوهش برای بررسی تنوع گونه های گیاهی روی این عوارض، طرح جنگلداری دلدره شهرستان نوشهر انتخاب شد. بدین منظور همه پیت و ماندها در سطح 70 هکتار شناسایی شد، حضور و فراوانی گونه های گیاهی روی این عوارض ثبت شد و در فاصله 25 متری این عوارض، قطعات نمونه ای با ابعاد 4×2 متر به عنوان نقاط شاهد در نظر گرفته شد. سپس مقدار تنوع گونه ای گیاهی برای هر کدام از عوارض محاسبه شد. به منظور بررسی اهمیت نسبی گونه های گیاهی در هر یک از موقعیت ها، شاخص های فراوانی نسبی، تراکم نسبی و چیرگی نسبی نیز به دست آمد. مطابق نتایج، به جز شاخص سیمپسون، دیگر شاخص های تنوع و غنای گونه ای بین عوارض تحت بررسی، تفاوت معنی داری نشان دادند و در مقایسه دو موقعیت پیت و شاهد، موقعیت شاهد و در بین دو موقعیت شاهد و ماند، موقعیت ماند مقادیر بیشتری از شاخص ها را در بر داشتند. شاخص های یکنواختی پیت و هیل، بین موقعیت های شاهد و پیت و نیز شاهد و ماند تفاوت معنی داری نداشتند. بررسی اهمیت نسبی گونه های گیاهی نیز نشان داد که در همه موقعیت های تحت بررسی، منحنی روندی لگاریتمی نرمال دارد. یافته های پژوهش حاضر، بیانگر قابلیت زیاد عوارض پیت و ماند در افزایش غنای گونه ای در مناطق جنگلی است. از این رو طراحی فنون جنگل شناسی باید به گونه ای باشد که با حفظ و افزایش زمان حضور درختان قطور، همواره شمار معینی پیت و ماند در واحد سطح باقی بماند.

    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، درختان ریشه کن شده، شاخص اهمیت نسبی، غنای گونه ای
  • آدینه ابراهیمی اشبلا، میر مظفر فلاح چای*، علی صالحی، علی اشرف سلطانی طولارود صفحات 15-26

    جنگلکاری از مهم ترین اقدام ها در ایجاد پوشش سبز و تامین چوب به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد جنگلکاری های بیست وپنج ساله منطقه رادارپشته استان گیلان به انجام رسید. در این پژوهش هشت قطعه نمونه 400 متر مربعی در چهار توده سه و نیم هکتاری افرا پلت، توسکا، بلندمازو و کاج تدا (در مجموع 32 قطعه نمونه) با روش منظم تصادفی اجرا و در آنها قطر، ارتفاع، طول تنه بدون شاخه، قطر بزرگ و کوچک تاج برداشت شد. عمق لاشبرگ نیز در ده نقطه از قطعات نمونه با خط کش اندازه گیری شد. همچنین کیفیت تنه درختان به سه دسته درجه یک، دو و سه تقسیم شد. با استفاده از داده های برداشت شده مهم ترین شاخص های کمی و کیفی چهار توده استخراج و مقایسه آماری شد. همچنین با استفاده از معادلات آلومتریک موجود برای گونه های تحت بررسی، زی توده درختان برآورد شد. براساس نتایج به دست آمده بیشترین میانگین قطر (42/33 سانتی متر)، رویش قطری (23/1 سانتی متر)، سطح مقطع (43/78 متر مربع در هکتار)، حجم (98/763 متر مکعب در هکتار)، زی توده (5/971 تن در هکتار)، تنه درجه 1 (92 درصد)، ضخامت لاشبرگ (6/8 سانتی متر) و کمترین ضریب قدکشیدگی (78/0) مربوط به توده کاج تدا بود. در میان گونه های پهن برگ، بیشترین حجم و زی توده به ترتیب با 458 متر مکعب و 75/520 تن در هکتار مربوط به گونه توسکا بود. بنابراین گونه تدا با توجه به تولید زیاد (به صورت کنترل شده در اراضی غیرجنگلی) و گونه بلندمازو با توجه به عملکرد مطلوب در کنار تولید پایه های باکیفیت برای جنگلکاری در استان توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: افرا، بلندمازو، توسکا، حجم، زی توده
  • طوبی پناهنده، پدرام عطارد*، منوچهر نمیرانیان، ویلما بایرام زاده، سید محمد معین صادقی صفحات 27-36

    محاسبه مقدار مشخصه های اکوهیدرولوژیک تاج پوشش درختان، گام اصلی در مدل سازی توزیع اجزای باران در هنگام برخورد با تاج پوشش است. با این کار می توان مقادیر تاج بارش، ساقاب و باران ربایی را در هر رخداد باران پیش بینی کرد. هدف این پژوهش، بررسی اکوهیدرولوژی تاج پوشش درختان سه توده راش شرقی (Fagus orientalis Lipsky) و سه توده بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در ناحیه رویشی هیرکانی در مقیاس زمانی سالانه بود. مشخصه های بررسی شده شامل نقطه اشباع آب تاج پوشش، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، ضریب تاج بارش مستقیم و نسبت تبخیر به شدت باران در زمان بارندگی بود. میانگین نقطه اشباع آب تاج پوشش در بلندمازو 37/5 میلی متر و در راش شرقی 29/6 میلی متر بود. همچنین به طور متوسط، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش راش شرقی با مقدار 08/2 میلی متر بیشتر از بلندمازو (15/1 میلی متر) بود. متوسط مقدار باران در توده های بلندمازو و راش شرقی به ترتیب 0/20 و 2/16 میلی متر اندازه گیری شد. میانگین باران ربایی نسبی در راش شرقی (9/36 درصد) اندکی بیشتر از بلندمازو (5/33 درصد) حاصل شد. میانگین ضریب تاج بارش مستقیم و نسبت تبخیر در زمان بارندگی به شدت باران در راش شرقی 50/0 و 25/0 و در بلندمازو 71/0 و 36/0 محاسبه شد. با دانستن مقادیر مشخصه های اکوهیدرولوژیک تاج پوشش می توان در توده های با مقدار زیاد ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش و مقدار کم ضریب تاج بارش، تیمارهای جنگل شناسی تنک کردن و هرس کردن را اعمال کرد و از این طریق مقدار باران ربایی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اکوهیدرولوژی جنگل، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، ضریب تاج بارش مستقیم، نقطه اشباع آب تاج پوشش
  • نسترن نظریانی*، اصغر فلاح، حبیب رمضانی، حامد نقوی، حمید جلیلوند صفحات 37-48

    حفاظت و حمایت از جنگل ها نیازمند دسترسی به اطلاعات و آگاهی از ویژگی های ساختاری مانند تعداد در هکتار و تاج پوشش درختان است. پژوهش حاضر با هدف انتخاب طرح نمونه برداری خوشه ای بهینه در برآورد مشخصه های کمی جنگل های زاگرس با توجه به سه مولفه دقت، صحت و زمان لازم برای نمونه برداری انجام گرفت. در راستای این پژوهش 30 هکتار از جنگل های سامان عرفی اولادقباد در غرب استان لرستان انتخاب شد. سپس در محیط نرم افزار 2014 Matlab موقعیت همه پایه ها شبیه سازی و طرح های مختلف نمونه برداری خوشه ای (مثلثی، مربعی، ستاره ای یک، خطی، ال شکل، ستاره ای دو) با در نظر گرفتن تعداد نمونه ها (30، 60 و 90) و برای سه فاصله (10، 20 و 30 متر) با تکرار 10000 مرتبه تعریف شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین برآوردشده از طرح های مختلف روش نمونه برداری خوشه ای وجود ندارد. براساس تعداد نمونه و فاصله تحت بررسی، مشخص شد که اشتباه نمونه برداری برای طرح خطی از دیگر طرح ها کمتر است. کمترین مقدار شاخص  E%2×T(حاصل ضرب مربع درصد اشتباه نمونه برداری در زمان) برای مشخصه تعداد درختان در هکتار و تاج پوشش درختان، به ترتیب برای طرح های مربعی (99/770) و خطی (2347) برآورد شد. بررسی میزان صحت طرح های مختلف نیز نشان داد که برای هر دو مشخصه مذکور طرح ستاره ای دو کمترین میزان اریبی را داشته است. در مجموع با در نظر گرفتن نتایج به دست آمده می توان اذعان داشت که طرح های خطی و ستاره ای دو به ترتیب از نظر شاخص E%2×T و صحت، طرح های بهینه برای برآورد مشخصه های کمی جنگل است.

    کلیدواژگان: آماربرداری جنگل، تاج پوشش درختان، تعداد در هکتار، شاخص E%2×T، دقت، هزینه
  • محسن کلاگری*، محمدحسن صالحه شوشتری، کورش بهنام فر صفحات 49-60
    اکالیپتوس ها از مناسب ترین گونه های درختی از نظر تولید چوب و نیز برگ (برای صنایع دارویی) به شمار می روند. هدف این تحقیق مقایسه عملکرد تولید چوب در واحد سطح و امکان بهره برداری کوتاه مدت از طریق مدیریت جست ها در چهار گونه اکالیپتوس شامل کامالدولنسیس با مبدا خوزستان، ملیودورا، استریکلندی و سالوبریس به مدت پنج سال در ایستگاه تحقیقات شوشتر استان خوزستان بود. نهال ها در فاصله کاشت 2× 5/1 متر در قالب طرح کرت های یک بار خردشده با سه تکرار کاشته شدند. در پایان سال اول پس از کاشت نهال ها تیمار جست گزینی شامل یک، دو و سه جست و شاهد بدون مدیریت جست انجام گرفت. آماربرداری از متغیرهای درصد زنده مانی، قطر برابرسینه و ارتفاع جست ها در پایان فصل رشد هر سال انجام گرفت. پس از پایان چهار سال دوره رشد، همه جست ها از ارتفاع 10 سانتی متری بالای زمین قطع و به تفکیک تنه و سرشاخه توزین شد. نتایج رشد چهار سال پس از تیمار جست گزینی نشان داد که بیشترین میانگین تولید چوب در گونه کامالدولنسیس و در تیمار شاهد و سه جست به ترتیب با 4/45 و 9/38 تن در هکتار در سال بود. میانگین تولید سرشاخه تحت تیمار های مختلف جست گزینی نشان داد که گونه کامالدولنسیس در تیمار سه جست با 3/10 تن در هکتار در سال در گروه اول قرار گرفت. از نظر مجموع تولید چوب و سرشاخه نیز گونه کامالدولنسیس در تیمارهای شاهد و سه جست به ترتیب با 8/50 و 9/49 تن در هکتار در سال در گروه اول قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، بهره برداری کوتاه مدت، جست، شاخه زاد، ویژگی های رویشی
  • رضا زمانی افشار، یحیی اسماعیل پور*، ابوالفضل ناجی، حمید غلامی صفحات 61-73

    افزایش فعالیت های صنعتی و در پی آن ورود آلاینده ها (مانند فلزات سنگین) به اکوسیستم های آبی از بزرگ ترین چالش های زیست محیطی است. گیاهان نشانگر مناسبی از غلظت این فلزات در آب و رسوب اکوسیستم های آبی هستند. هدف این پژوهش، بررسی غلظت فلزات سنگین در رسوبات، ریشه، ساقه و برگ درختان حرا در منطقه حفاظت شده خورخوران به عنوان یکی از مهم ترین رویشگاه های مانگرو در خلیج فارس است. بدین منظور نه نمونه رسوب، برگ، ریشه و ساقه از این منطقه برداشت و به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین آنالیز ICP-OES شد. در تحلیل آماری نتایج از آزمون های شاپیرو، کروسکال- والیس، توکی و شاخص تجمع زیستی و ضریب انتقال استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین غلظت فلزات سنگین در نمونه های رسوب به ترتیب مختص فلزات نیکل، روی، مس و سرب و در گیاه مربوط به فلزات روی، نیکل، مس و سرب است. به طور کلی روند تجمع فلزات در رسوب و بافت های گیاه نشان دهنده افزایش غلظت فلزات در بافت گیاه با افزایش آن فلز در رسوب است. شاخص تجمع زیستی نشان داد که بیشترین و کمترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب در ریشه و برگ است و ریشه حرا نشانگر مناسبی برای سنجش آلاینده های رویشگاه مانگرو است. ضریب انتقال فلز نیکل در ساقه و فلز مس در برگ توانایی این اندام ها برای گیاه پالایی این دو فلز را نشان داد. یافته ها نشان داد که درخت حرا برای دیگر فلزات جزء گونه های دفع کننده محسوب می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی، تجمع زیستی، رسوب، ریشه، مانگرو
  • نغمه پاک گهر، جواد اسحاقی راد*، غلامحسین غلامی، احمد علیجانپور، دیوید رابرتز صفحات 75-88
    خوشه بندی از پرکاربردترین روش های مختلف طبقه بندی و خوشه بندی بتای انعطاف پذیر از روش های موفق سلسله مراتبی تجمعی در طبقه بندی جوامع گیاهی است. هدف این بررسی، تعیین مقدار بتای مناسب در روش خوشه بندی بتای انعطاف پذیر است. برای این پژوهش داده های پوشش گیاهی از جنگل های هیرکانی و جنگل های بلوط زاگرس انتخاب شدند و مقدار مختلف بتا در نتایج خوشه بندی بتای انعطاف پذیر (1/0-، 25/0-، 4/0-، 6/0- و 08/-) با چهار معیار ارزیابی کننده MRPP، PARATNA، Silhouette  و همبستگی فی ارزیابی شد و نتایج هر معیار ارزیابی کننده از بهترین به بدترین رتبه بندی شدند. سپس با برآورد میانگین کل ارزیابی کننده ها، عملکرد خوشه بندی ها مشخص شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در داده های ناحیه رویشی هیرکانی خوشه بندی بتای انعطاف پذیر با مقدار بتای 1/0- بهترین عملکرد را دارد، اما خوشه بندی با مقدار بتای 25/0- و 4/0- نیز عملکرد مناسبی دارد. در داده های ناحیه رویشی زاگرس خوشه بندی بتای انعطاف پذیر با مقدار بتای 25/0- بهترین عملکرد را دارد و خوشه بندی بتای انعطاف پذیر با مقدار بتای 1/0- در رتبه دوم قرار دارد. بنابراین با توجه به تاثیر اهمیت انتخاب درست روش طبقه بندی در تفسیر اکولوژیکی نتایج حاصل، این بررسی با در نظر گرفتن همه نتایج، استفاده از ضریب بتای 1/0- و 25/0- را برای طبقه بندی پوشش گیاهی پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، جنگل های هیرکانی، سلسله مراتبی
  • آتنا کیان مهر*، سید محمد حجتی، یحیی کوچ، فرهاد قاسمی آقباش صفحات 89-103
    پویایی عناصر غذایی و بازگشت آنها به خاک از طریق لاشبرگ، از مهم ترین مسیرهای چرخه عناصر غذایی در بوم سازگان جنگلی است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی پویایی عناصر غذایی در توده های خالص راش (Fagus orientalis Lipsky)، خالص ممرز (Carpinus betulus L.) و آمیخته راش- ممرز در جنگل آموزشی- پژوهشی دارابکلای ساری انجام گرفت. به این منظور در هر توده ده قطعه نمونه 1000 متر مربعی به صورت تصادفی اجرا و با برداشت قطر و ارتفاع درختان، آماره های توصیفی توده های مدنظر تعیین شد. سپس تله های لاشبرگ با ابعاد 50 × 50 سانتی متر برای اندازه گیری مقدار لاشه ریزی در واحد سطح و کیسه های لاشبرگ با ابعاد 20×20 سانتی متری (با روزنه دو میلی متری) با ده تکرار در توده ها به مدت 360 روز نصب و در فواصل زمانی 60، 120، 180، 240، 300 و 360 روز غلظت عناصر نیتروژن، کربن، فسفر و پتاسیم لاشبرگ های کیسه ها اندازه گیری شد. براساس نتایج بیشترین لاشه ریزی برگ با 1817 کیلوگرم در هکتار مربوط به ماه های آبان و آذر در توده راش بود. بیشترین ورودی عناصر تحت بررسی مربوط به توده خالص ممرز بود. روند پویایی عناصر فسفر، پتاسیم و کربن در توده های خالص و آمیخته، کاهنده با افزایش جزیی در انتهای دوره و در مورد نیتروژن افزاینده با کاهش در انتهای دوره بود. پویایی عناصر در توده آمیخته نوسان بیشتری نسبت به توده های خالص نشان داد. همچنین مشخص شد که روزهای 200 تا 300 پس از ریزش لاشبرگ محدوده زمانی مهمی در تغییرات اساسی روند پویایی عناصر غذایی لاشبرگ محسوب می شود.
    کلیدواژگان: پویایی عناصر غذایی، تله لاشبرگ، جنگل هیرکانی، کیسه لاشبرگ
|
  • S. Shabani *, S. Varamesh, K. Sefidi, A.A. Haghighi Pages 1-13

    The uprooting of large trees leads to the formation of depressions in the root area and plate-like features next to it, which are referred to as pit and mound microtopography. For studying the plant species diversity in these positions, Deldareh forests, Nowshahr was selected. For this purpose, all pits and mounds were identified in 70 ha of the study area. The presence and frequency of plant species were recorded on these positions and each pit and mound was compared with a plot 2×4m located 25m far from these positions. Firs, to analyze the plant species, biodiversity indices were computed. Then, to study SIV in each position, relative frequency, relative density, and relative dominance were also calculated. The results indicated all indices of diversity and richness had significant difference between positions, except the Simpson one. Accordingly, in the comparison between the pit and control positions, the control position, and between the control and mound positions, the mound position had higher values of the indices. Also, neither of both evenness indices showed a significant difference between different positions. The study of the SIV also showed that in all positions, there is a normal logarithmic curve. The findings of the present study show the high ability of pit and mound effects on increasing the species richness in forest stands. Therefore, the design of silviculture methods should be such that by maintaining and increasing the thickn trees, a certain number of pit and mound microtopography remains per unit area.

    Keywords: Plant Species Diversity, Uprooted Trees, Species Important Value, Species Richness
  • A. Ebrahimi Ashbella, M.M. Fallahchai *, A. Salehi, A.A. Soltani Tolarood Pages 15-26

    Afforestation is one of the most important tools in creating green cover and providing wood supply. The aim of current study was to investigate the growth and performance of 25-year-old afforestation's in the Radar-Poshteh region of ​​Guilan province. In this study, eight sample plots of 400 square meters in four 3.5-hectare stands of maple, black alder, chestnut leaved oak and loblolly pine were executed by randomized systematic method and within each sample plot, diameter, height, trunk length without branches, large and small diameter of the crown were measured. Litter depth was also measured at ten points in the sample plots with a ruler. Also, the quality of tree trunks was divided into three categories: grade 1, 2 and 3. Using the collected data, the most important quantitative and qualitative indicators of the four stands were extracted and statistically compared. Also, the biomass of the trees was estimated using the reported allometric equations for the studied species. Based on the results, the highest average diameter (33.42 cm), diameter growth (1.23 cm), highest basal area (78.43 m2/ha), volume (763.98 m3/ha), biomass (971.5 ton/ha), grade 1 trunks (92%), litter thickness (8.6 cm) and the lowest height form factor (0.78) were obtained for loblolly pine stand. Among the native broadleaf species, the highest volume and biomass were calculated with 458 m3 and 520.75 ton/ha for alder species, respectively. Therefore, loblolly pine due to its high production (Controlled in non-forest lands) and chestnut leaved oak due to its high yield along with the production of high quality timbers are recommended for afforestation in Guilan province.

    Keywords: maple, Chestnut-leaved oak, alder, Volume, Biomass
  • T. Panahandeh, P. Attarod *, M. Namiranian, V. Bayramzadeh, S.M.M. Sadeghi Pages 27-36

    Calculating the amount of canopy ecohydrological parameters is the main step in rainfall partitioning modeling, and by calculating the amount of ecohydrological parameters, it is possible to predict the amount of throughfall, stemflow, and rainfall interception per rain storm. Therefore, this study aimed to evaluate the canopy echohydrological parameters of three oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) stands and three chestnut-leaved oak (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) located in the Hyrcanian vegetation region in the annual-based time scale. The ecohydrological parameters studied included canopy saturation point, canopy water storage capacity, free throughfall coefficient, and the ratio of mean evaporation rate from canopy to the mean rainfall intensity. On average, the canopy saturation point was 5.37 mm in the chestnut-leaved oak and 6.29 mm in the oriental beech. Also, on average, the canopy water storage capacity of the oriental beech (2.08 mm) was higher than that of the chestnut-leaved oak (1.15 mm). The mean rainfall magnitudes in the chestnut-leaved oak and oriental beech stands were 20.0 and 16.2 mm, respectively. The average relative interception in the oriental beech (36.9%) was slightly higher than the chestnut-leaved oak (33.5%). The average free throughfall coefficient and the ratio of mean evaporation rate from canopy to the mean rainfall intensity were calculated to be 0.50 and 0.25 for the oriental beech and 0.71 and 0.36 for the chestnut-leaved oak. By knowing the values of canopy ecohydrological parameters, thinning and pruning silvicultural treatments can be applied in stands with high water storage capacity and low free throughfall coefficient to reduce rainfall interception.

    Keywords: Canopy saturation point, Canopy water storage capacity, free throughfall coefficient, Forest ecohydrology
  • N. Nazariani *, A. Fallah, H. Ramezani, H. Naghavi, Hamid Jalilvand Or Djalilvand Pages 37-48

    Protection and conservation of forests require access to information and awareness of structural features such as number per hectare and canopy cover of trees. This study aimed to select the optimal cluster sampling design in estimating the quantitative characteristics of the forest according to the three measures including accuracy, precision, and time required for the sampling. For this purpose, 30 hectares of watershed Olad Ghobad forests in the west of Lorestan province were selected. The Cartesian coordinates of all the trees in them were determined. In Matlab2014 software environment, the position of all trees was simulated. Then different cluster sampling designs (triangular, square, star 1, linear, L-shaped, star 2) were  defined in the research  by taking into account the number of samples (30, 60, and 90) and three distances (10, 20, and 30 meters). These processes repeated 10,000 times. The results showed that there was no significant difference between the estimated mean of different designs of cluster sampling methods of the study area. Based on the number of samples and the distance studied, it was found that sampling error for linear design has the highest accuracy compared to other designs. The results of estimating the E%2× T index for the characteristic number of trees per hectare and canopy cover showed the lowest values for the square (770.99) and linear (2347) designs, respectively. The results of accuracy estimation for both mentioned characteristics of Star 2 Design showed the lowest values (18.83) and (-5.54), respectively. The results of accuracy estimation for both mentioned characteristics of Star 2 Design showed the lowest values (18.83) and (-5.54), respectively.

    Keywords: Canopy cover, Cost, E%2× T Index, Forest inventory, Number per hectare, Precision
  • M. Calagari *, M.H. Saleheh Shushtari, K. Behnamfar Pages 49-60
    Eucalyptus species are one of the most suitable tree species in terms of wood production for pulp and paper industry and leaves for pharmaceutical industry. This study aims to determine the wood and foliage production in coppiced Eucalyptus species. This study carried out on four Eucalypts species including Eucalyptus camaldulensis 9616, E. melliodora, E. stricklandii and E. Salubris with 4 treatments (1, 2, 3 shoots per stumps and control) and were planted at 1.5×  2 m spacing as statistical split plot design with 3 replications at Shooshtar Research Station, Khuzistan province.  At the end of first year, seedlings were cut 10 cm above the ground and coppice shoots treatment was applied. Survival percentages, diameter at breasts height (dbh), and height were measured yearly during dormancy on all trees. After four years of growth, all shoots were cut and stems and branches were weighed separately, and finally the biomass was recorded. The growth results of four years after the shoot treatment showed that the highest average wood yield was in the E. camaldulensis species and in the control and 3-shoot treatments with 45.4 and 38.9 tons per hectare per year, respectively. The average foliage biomass under different shoot treatments showed that in the 3-shoot treatment of  E. camaldulensis species with 10.3 ton/ha/yr. had the highest value  and was placed in the first group. Also, total of wood and foliage yield of E. camaldulensis in control and 3-shoot treatments with 50.8 and 49.9 tons per hectare per year respectively, were placed in the first group.
    Keywords: Coppice, Eucalyptus, growth characteristics, shoots management, short rotation harvesting
  • R. Zamani Afshar, Y. Esmaeilpour *, A. Naji, H. Gholami Pages 61-73

    Increasing industrial activity, followed by the entry of heavy metal pollutants into the aquatic ecosystems, are one of the biggest environmental challenges. Plants are good indicator of metals concentration in water and sediment of aquatic ecosystems. The aim of this study was to investigate the concentration of heavy metals in sediments, roots, stems and leaves of mangrove trees in Khorkhoran protected area as one of the most important mangrove habitats in the Persian Gulf. For this purpose, 9 samples of sediment, leaves, roots and stems were collected from this area and analyzed by ICP-OES to determine the concentration of heavy metals. Shapiro, Kruskal-Wallis, Tukey and bioaccumulation index and transfer coefficient were used for statistical analysis. The results showed that the highest concentrations of heavy metals in sediment samples were specific to nickel, zinc, copper and lead, respectively, and in the plant the highest concentrations were related to zinc, nickel, copper and lead. In general, the process of accumulation of metals in sediment and plant tissues indicates an increase in the concentration of metals in plant tissue with an increase in sediment. Bioaccumulation index showed that the highest and lowest concentrations of heavy metals were in roots and leaves, respectively, and mangrove root is a suitable indicator for measuring mangrove contaminants. The transfer coefficient of nickel metal in the stem and copper metal in the leaf showed the ability of these organs for phytoremediation of these two metals. The results showed mangroves are repelling species for other metals.

    Keywords: Pollution, bioaccumulation, Sediment, Roots, Mangroves
  • N. Pakgohar, J. Eshaghi Rad *, GH. Gholami, A. Alijanpour, D. Roberts Pages 75-88
    Among different methods for classification, clustering is commonly used methods. Flexible-Beta clustering is successful hierarchical agglomerative clustering which is employed by ecologists as effective clustering method. The aim of the research was to detect the suitable value of beta for flexible-clustering methods. For this purpose, two different forest regions from Hyrcanian and Zagros Oak regions were selected. The clustering algorithms included Flexible-beta algorithms with five value of beta (-0.1, -0.25-, -0.4, -0.6 and -0.8). Five evaluators (Silhouette, MRPP, PARATNA, Phi coefficient) were employed on each cluster solution to evaluate different clustering algorithms. Algorithms were ranked from best to worst on each clustering evaluator for each data set. The results showed that Flexible-beta clustering with beta value -0.1 had best performance and Flexible-beta clustering with beta value -0.25 and -0.4 were proper performance in Hyrcanian regions. Flexible-beta clustering with beta value -0.25 was superior to others and Flexible-beta clustering with beta value -0.1 had the second rank. Since, choosing the most suitable clustering method is critical for achieving maximally ecological interpretable results, therefore, we suggested using flexible beta clustering with beta value equal to -0.1 and -0.25 in the studies area.
    Keywords: Hyrcanian forest, Hierarchical clustering, Zagros forest
  • A. Kianmehr *, S. M. Hojjati, Y. Kooch, F. Ghasemi Aghbash Pages 89-103
    The dynamics of nutrients and their return to the soil through the litter is one of the most important pathways of the nutrient cycle in forest ecosystems. The aim of this study was to evaluate the dynamics of nutrients in pure beech, pure hornbeam and beech-hornbeam stands in Darabkola educational-research forest of Sari. For this purpose, in each stand, 10 sample plots with 1000m2 area were randomly established and by measuring the diameter and height of the trees, descriptive statistics of the studied stands were calculated. Then, litter traps with dimensions of 50 × 50 cm to measure the amount of litter fall per unit area and litter bags with dimensions of 20 × 20 cm (with a pore of 2 mm) with 10 replicated were installed in the studied stands for 360 days and at intervals of 60, 120, 180, 240, 300 and 360 days, the concentrations of nitrogen, carbon, phosphorus and potassium in the litter of the bags were measured. According to the results, the highest rate of litter falls with 1817 kg/ha was related to November and December in beech stands. In addition, the highest input of the studied elements was related to the pure hornbeam stand. The resultas also indicatedthe dynamics of phosphorus, potassium and carbon elements in pure and mixed stands are decreasing with a slight increase at the end of the period and increasing in the case of nitrogen and decreasing at the end of the period. The dynamics of the elements in the mixed stand showed more fluctuation than the pure stands. Also, the results of this study showed that the 200th to 300th days after litter fall is an important time range in the fundamental changes in the dynamics of litter nutrients.
    Keywords: Hyrcanian forest, Litter bag, litter trap, nutrient dynamics