فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1398)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب الله خدابنده، شهرام شاهرخی خانقاه* صفحات 1-10

    این پژوهش به منظور ارایه مدل نمونه برداری بینومیال (وجود - عدم وجود) برای صرفه جویی در زمان تعیین تراکم جمعیت شته  Schizaphisgraminum  (Rondani)در مزارع سورگوم جارویی منطقه میانه انجام شد. برای این منظور هر سه روز یک بار با بازدید تعداد 50 ساقه سورگوم جارویی از جمعیت شته نمونه برداری شد و میانگین و واریانس جمعیت در هر تاریخ نمونه برداری برای تخمین پارامتر های پراکنش فضایی مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه، از پارامتر های  قانون نمایی تیلور برای تهیه مدل های نمونه برداری بینومیال در دو سطح دقت 10 و 25% استفاده شد. توزیع فضایی شته S. graminum در مزرعه به صورت تجمعی بوده و میانگین جمعیت آن در تاریخ های مختلف نمونه برداری از 14/0 تا 45/25 عدد در هر ساقه متغیر بود. مقایسه مدل های نمونه برداری تهیه شده نشان داد که با کاهش سطح دقت از 25 به 10%، اندازه نمونه مورد نیاز برای تخمین جمعیت شته در مدل نمونه برداری بینومیال به طور قابل توجهی افزایش یافت. بنابراین، مدل نمونه برداری بینومیال در سطح دقت 10% بسیار وقت گیر بوده و برای تخمین تراکم جمعیت شته مناسب نبود. با این وجود، مدل نمونه برداری در سطح دقت 25% در مقایسه با اندازه نمونه ثابت باعث کاهش اندازه نمونه لازم برای پایش جمعیت شته شد. در مجموع، استفاده از مدل نمونه برداری بینومیال در سطح دقت 25% (سطح دقت قابل قبول در برنامه های مدیریت آفات) می تواند زمان نمونه برداری را نسبت به روش اندازه نمونه ثابت کاهش داده و برای تخمین جمعیت این آفت در برنامه مدیریت تلفیقی آن در مزارع سورگوم جارویی میانه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تخمین جمعیت، توزیع فضایی، ردیابی، شته برگ ذرت، مدیریت تلفیقی آفات
  • علی باقرزاده چهارجویی*، مصطفی حجتیان فر صفحات 11-27

    به منظور بررسی تاثیر هورمون محرک رشد تری اکانتانول بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه نخود، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل میزان مصرف هورمون در چهار سطح صفر، 5، 10 و 15 میلی گرم در لیتر، روش مصرف در دو سطح مصرف برگی و خاکی و دو توده محلی نخود (توده مشهد و توده کرمانشاهی)، هر یک در 24 گلدان می باشند. در این پژوهش صفاتی مانند ارتفاع بوته، تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک نخود بررسی گردید. نتایج نشان داد که تاثیر اثرات ساده میزان مصرف هورمون تری اکانتانول و روش مصرف بر اکثر صفات، اثر معنی داری نداشتند. همچنین، اثر ساده نوع توده نخود در هیچکدام از صفات معنی دار نشد. در بررسی اثرات متقابل دوگانه میزان مصرف هورمون، روش مصرف و نوع توده نخود، تقریبا تمامی صفات به استثنای تعداد دانه در نیام (تمام اثرات متقابل دوگانه) و وزن صد دانه (اثر متقابل روش مصرف × نوع توده نخود) معنی دار شدند. در بررسی برهمکنش سه گانه اثرات متقابل، تمامی صفات دارای اثر معنی دار بودند که بیشترین عملکرد در تیمار مصرف 15 میلی گرم در لیتر و روش مصرف برگی و در شرایط استفاده از توده  نخود مشهد بدست آمد که در مقایسه با تیمار شاهد، 45% افزایش عملکرد صورت گرفت. این افزایش عملکرد در اثر مصرف هورمون به ویژه در غلظت بالا بوده و اثر مستقیمی بر اندام های هوایی داشته که عمدتا به دلیل کاهش ریزش گل ها، غلاف ها و برگ ها موجب افزایش اجزای عملکرد می شود. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از هورمون تری اکانتانول از طریق اثرات مثبت بر فعالیت های متابولیکی، موجب افزایش عملکرد گیاه شده که می توان با انتخاب رقم مناسب کشت با توجه به مناطق آب و هوایی مناطق مختلف، انتظار عملکرد حداکثری محصول مورد نظر را داشت.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده ی رشد، توده کرمانشاهی، عملکرد زیستی، محلول پاشی
  • ابوالفضل آزادی*، سیروس شاکری، سمیه شهامت پور صفحات 29-42
    هدف از انجام این پژوهش بررسی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و کانی شناسی واحدهای مختلف فیزیوگرافی خاک های اراضی مرتعی منطقه دریاچه پریشان کازرون در استان فارس، با رژیم رطوبتی و حرارتی یوستیک و هایپرترمیک می باشد. به منظور انجام این مطالعه، تعداد مشخص خاکرخ بر اساس موقعیت های مختلف فیزیوگرافی منطقه حفر شد که در نهایت چهار خاکرخ به عنوان نماینده منطقه به ترتیب از زمین نماهای های پلاتو، تپه ماهور، دشت دامنه ای و اراضی پست انتخاب شدند. سپس نمونه برداری از هر افق انجام گرفت و نمونه ها هوا خشک شده و پس از کوبیدن و عبور از الک دو میلیمتری، مطالعات  آزمایشگاهی روی آن ها صورت گرفت. بر اساس نتایج، خاک های موجود در منطقه شامل راسته های انتی سول ها و اینسپتی سول ها با افق سطحی اکریک و افق های زیرسطحی کلسیک و جیپسیک بود. اراضی مورد مطالعه در دریاچه پریشان که در چهار واحد فیزیوگرافی واقع شده اند تحت کاربری مرتعی می باشند و در این منطقه به دلیل کم بودن میزان بارندگی و آهکی بودن خاک ها عوامل خاکساز نتوانسته اند تاثیر چندانی در تحول و تکامل خاک ها داشته باشند و به نظر می رسد که از میان عوامل پنجگانه خاکسازی، دو عامل پستی و بلندی و زمان نقش پررنگ تری را ایفا نموده اند.  نتایج نشان داد که کانیهای رسی موجود در واحدهای فیزیوگرافی تقریبا یکسان و عمدتا شامل ایلیت، اسمکتیت، کلریت و یالیگورسکیت است ولی فراوانی نسبی آنها متفاوت می باشد میزان ایلیت و کلریت در واحد فیزیوگرافی جلگه (پلاتو) حداکثر مقدار را دارا بود و اسمکتیت در اراضی پست به دلیل زهکشی ضعیف، نسبت به سایر واحدها مقادیر بیشتری نشان داد. منشا کانی اسمکتیت را در منطقه می توان موروثی، نوسازی و تغییر شکل یافته دانست. کلریت، ایلیت و کوارتز منشا موروثی دارند و منشا پالیگورسکیت موروثی و نوسازی در نتیجه وجود گچ و کلسیت می باشد. و در نهایت بیشتر ویژگی های شیمیایی خاک از جمله ماده آلی، شوری و گچ و... از واحد فیزیوگرافی جلگه به سمت شیب کمتر و واحد اراضی پست روند افزایشی داشتند.
    کلیدواژگان: پراش اشعه ایکس، دریاچه پریشان، کانی های رسی، راسته خاک، واحد فیزیوگرافی
  • بهمن عبدالرحمانی* صفحات 43-56
    جهت بررسی اثر مقادیر مختلف بقایای گندم بر رشد و عملکرد ارقام جو در مناطق سردسیر، آزمایشی به صورت استریپ پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 1398-1396 در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، ایستگاه مراغه انجام شد. در این پژوهش، میزان بقایای گندم در سه سطح 0، 5/1 و 3 تن در هکتار به عنوان فاکتور افقی و ارقام جو دیم شامل  سهند، آبیدر، ریحان 03 و یوسف به عنوان فاکتور عمودی مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قطعه زمینی که در تناوب گندم- جو قرار داشت، اجرا شد و بقایای گیاهی گندم در کرت های آزمایشی افزوده و به طور یکنواخت روی سطح خاک پخش گردید. بقایای گیاهی گندم به میزان سه تن در هکتار اثرات مثبتی بر استقرار اولیه گیاهچه ها در مزرعه، تحمل به سرما، عملکرد و اجزای عملکرد جو داشت و رقم آبیدر بیشترین واکنش مثبت را به اضافه شدن بقایای گندم در مقدار سه تن در هکتار از لحاظ سرعت و درصد سبز شدن، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، درجه باردهی و شاخص بهره وری بارش نشان داد. بنابراین، حفظ بقایای گندم به میزان سه تن در هکتار می تواند موجب بهبود عملکرد جو دیم در مناطق سردسیر گردد.
    کلیدواژگان: تناوب زراعی، حاصلخیزی خاک، درجه باردهی، کشاورزی حفاظتی
  • پرویز سماواتی پور، وحید عبدوسی*، رضا صالحی، سعید سماوات صفحات 57-66
    سلنیوم عنصری است که  به عنوان یک ماده اصلی برای سلامتی انسان و حیوان شناخته شده و می تواند نقش مهمی در مکانیسم آنتی اکسیدانی در گیاهان ایفا کند. متاسفانه بیشتر گیاهان از نظر میزان سلنیوم فقیر هستند و همین مسئله ضرورت غنی سازی محصولات کشاورزی با سلنیوم را به خوبی مشخص می کند.. به منظور بررسی تاثیر سلنیوم همراه با اسید فولویک و اسید هیومیک بر غنی سازی گیاه شوید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه سطح اسیدفولویک و اسید هیومیک (0، 50 و 150 میلی مول بر لیتر) و کاربرد سلنیوم در 5 سطح (0 ، 6 ، 8 ، 12 و 16 میلی گرم بر لیتر) با سه تکرار انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که اسید فولویک به همراه سلنیوم در تیمار 50 میلی گرم بر لیتر اسید فولویک به همراه 12 میلی گرم در لیتر سلنات سدیم، باعث افزایش و بهبود برخی صفات مورفوفیزولوژیک مانند وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، کلروفیل، اسانس، میزان سلنیوم و آنزیم های آنتی اکسیدان شد. همچنین این تیمار باعث بهبود و افزایش ترکیبات اسانس مانند آلفا- پنین (129/3 %)، بتا- میرسن (231/2%) ، آلفا- فلاندرن (14/46 %) و کاروون (83/74 %) شدند.
    کلیدواژگان: اسانس، اسید فولویک، اسید هیومیک، سلنات سدیم، Anethum graveolens L
  • شایان فیروزی، محمد غلامی پرشکوهی، ایرج رنجبر، داود محمدزمانی صفحات 67-83

    هدف از این پژوهش، بررسی و پیش بینی میزان عملکرد و نسبت سود به هزینه و اثرات زیست محیطی در تولید چغندرقند می باشد. برای بررسی اثر ورودی ها بر عملکرد و نسبت سود به هزینه از مدل کاب- داگلاس استفاده شد. نتایج نشان داد انرژی نهاده، ستانده، نسبت انرژی و بهره وری انرژی به ترتیب برابر 46565 مگاژول در هکتار، 671050 مگاژول در هکتار، 8/14 و 881/0 کیلوگرم بر مگاژول بود. نسبت سود به هزینه و بهره وری در بهترین حالت به ترتیب 102/4 و 71/65 کیلوگرم بر دلار بود. نرخ بازگشت به مقیاس برای مدل پارامتری انرژی (74/1) و اقتصادی (77/0) نشان‌دهنده اثر مثبت افزایش نهاده‌ها بر تولید و نسبت سود به هزینه بود. با افزایش 1% نهاده‌های نیروی انسانی، سوخت دیزل، کودهای شیمیایی، الکتریسیته و بذر به ترتیب به میزان، 84/1، 59/0-، 19/0-، 13/0 و 39/0 به عملکرد افزوده یا کاسته شد. با افزایش 1% هزینه های ماشین‌آلات، کودهای شیمیایی و بذر به ترتیب به میزان، 23/0، 39/0- و 98/0 به نسبت سود به هزینه افزوده یا کاسته شد. کودها و سموم شیمیایی (بیش از 90%) بیشترین تاثیرات را بر تقلیل مواد آلی و مسمومیت آب‌های آزاد دارند. الکتریسیته مصرفی نیز با بیش از 20% بر تقلیل مواد غیرآلی و نقصان لایه ازن موثر بود. بخش اثر مسمومیت آب‌های آزاد و تقلیل مواد آلی، بیشترین بار زیست‌محیطی را به خود اختصاص داده است. مجموع انتشار گازهای گلخانه‌ای به اتمسفر 79/745 کیلوگرم در هکتار بود. تجزیه‌ و تحلیل پارامترهای خاک و مدیریت صحیح استفاده از ماشین‌های کشاورزی می‌تواند انرژی مصرفی و آلاینده‌های زیست‌محیطی ناشی از تولید را به حداقل برساند.

    کلیدواژگان: بهره وری، کاب داگلاس، گازهای گلخانه ای، مدل، نسبت انرژی
|
  • Habibollah Khodabandeh, Shahram Shahrokhi Khaneghah * Pages 1-10

    This study was conducted to develop a binomial (presence-non presence) sequential sampling model for saving time in determining population density of greenbug, Schizaphisgraminum (Rondani) in broom corn fields. For this purpose, 50 broom corn stems were sampled every three days for counting the aphid number. The mean and variance of population at each sampling date were used to estimate spatial dispersion parameters. Then, Taylor’s Power Law parameters were used to prepare binomial sequential sampling models at two precision levels of 0.10 and 0.25. The spatial distribution of S. graminum in the field was clumped and its mean population at different sampling dates ranged from 0.14 to 25.45 aphids per stem. Comparison of models showed that sample size required for estimating aphid population increased significantly by reducing the precision level from 0.25 to 010. Therefore, the binomial sequential sampling model at the precision level of 0.10 was very time consuming and was not suitable for estimating aphid population density. However, the model at 0.25 precision level reduced the required sample size compared to the fixed sample size method. Overall, using binomial sequential sampling model at 25% precision level, the proposed precision level for pest management programs can reduce sampling time in comparison to the fixed sample size method and is recommended for estimating the pest population in integrated pest management programs in broomcorn farms

    Keywords:  corn leaf aphid,  integrated pest management,  monitoring,  population estimation, spatial distribution
  • Ali Bagherzadeh Chaharjouee *, Mostafa Hojatianfar Pages 11-27

    To investigate the effect of triacontanol on the yield and yield components of the two chickpea Landraces, a completely randomized factorial design was conducted with three replications. The treatments were designed at four levels of hormone consumption including 0, 5, 10 and 15 mg/L in the form of leaf and soil applications on two chickpea Landrace of Mashhad and Kermanshah. The total treatments included 24 pots for each Landrace. In this experiment, traits such as grain yield, biological yield, number of pods per plant, number of grains per pod, height of plant, 100-grain weight, and total biomass of chickpeas were examined. The results revealed that the effects of triacontanol application and method of application on chickpea Landraces were not significant. The results also showed no significant effect for biomass. Moreover, analyzing the effects of interaction between the amount of hormone consumption and method of consumption and type of chickpea mass on the yield and yield components showed that all properties were significantly different with an exception of the number of grains per pod and 100-grain weight. Increasing the doses of hormone by leaf application on Mashhad Landrace resulted in significant improvement of yield and yield components of the chickpea. The triple interaction effects of triacontanol application, method of application and chickpea Landrace on the measured traits were significant in all treatments. In the triple interaction, the highest yield was observed in 15 mg/L triacontanol application on the leaves of Mashhad Landrace chickpea, which increased the yield by 45% compared to control treatment. It was concluded that the increase of yield and yield components by increasing doses of triacontanol application on leaves was mainly due to their effects on aerial parts of the plant through decreased rates of flowers, pods and falling leaves. On the whole, application of biochemical triacontanol hormone resulted in increasing chickpea yield by its positive effect on the metabolism activities of the plant.

    Keywords:  biological yield,  foliar application,  growth regulation,  Kermanshahi landrace
  • Abolfazl Azadi *, Sirous Shakeri, Somayyeh Shahamatpoor Pages 29-42
    The purpose of this research was to study the morphological, physico-chemical and mineralogical properties in different physiographic units of rangeland soils of Parishan lake  area in Kazeroon, Fars province with soil temperature and moisture regimes of ustic and hyperthermic, respectively. To this end, four representative soil profiles were selected on plateaus, hills, piedmont plain and low land physiographic units. Laboratorial studies were carried out on each soil sample after being air- dried, compacted and sieved by a two-millimeter sieve. Based on the laboratorial data, the soils of the area were classified as Entisoils and Inceptisoils with ochric epipedon and calcic and gypsic subsurface horizons. The result showed that soil factors have not had a significant impact on soil evolution and development in the lands under study in Parishan lake, which are located in four physiographic units and under rangeland use due to the low rainfall and calcareous soils.  It seems that among the five soil forming factors, topography and time have played more prominent role. The XRD data for the less than 2 μm fractions of the studied soils indicated that the soils were similar in their clay mineralogy, mainly consisted of illite, smectite, chlorite and palygorskite but were different in content. Illite and chlorite were higher in plateau and higher content of smectite was observed in low land unit due to low drainage condition. The source of smectite mineral of the  area soils can be inheritance, neoformation and transformation. Chlorite, illite and quartz are inherited and the resource of palygorskite is mainly inheritance and neoformation in the presence of gypsum and calcit. Finally, most of the soil's chemical properties, including organic matter, EC and gypsum, have had an increasing trend from the plateau physiographic unit to the low land.
    Keywords: X-ray diffraction, Parishan lake, Clay Minerals, soil order, physiographic unit
  • Bahman Abdolrahmani * Pages 43-56
    To investigate the effect of different amounts of wheat residues on growth and yield of barley cultivars in cold regions, a strip plot design based on a randomized complete block design with three replications was done in two years at Dry land Research Institute of Iran, Maragheh Station. In this study, the amount of wheat residues at three levels of 0.0, 1.5 and 3 ton/ha as horizontal factors and barley cultivars including Sahand, Abidar, Reyhan03 and Usef as vertical factors were evaluated. The experiment was carried out on a wheat- barley rotation farm. Residues of the wheat were added to the experimental plots and distributed uniformly on the surface of the soil. Plant residues of 3 tons per hectare had positive effects on early establishment of seedlings in the field, cold tolerance, yield and yield components of barley. The results also showed that Abidar cultivar had the highest positive reaction to the addition of wheat residues in the amount of 3 tons per hectare in terms of seedling emergence rate and percentage, thousand kernel weight, grain yield, biomass yield, productivity rate and precipitation efficiency index. Therefore, the maintenance of wheat residues of 3 tons per hectare can improve the yield of barley in cold regions
    Keywords: Conservation agriculture, crop rotation, Productivity degree, Soil fertility
  • Parviz Samavati Pour, Vahid Abdossi *, Reza Salehi, Saeid Samavat Pages 57-66
    Selenium, known as a key ingredient for human and animal health, can play an important role in the antioxidant mechanism in plants. Unfortunately, many plants fail to have enough selenium, which  has led to selenium enrichment. The aim of this study was to investigate the effect of selenium combined with fulvic acid and humic acid on nutritional value of dill. To this end, an experiment based on a completely randomized factorial design with three levels of fulvic acid and humic acid (0, 50 and 150 mmol/L) and selenium application at 5 levels (0, 6, 8, 12 and 16 mg/L) with three replications was conducted in a greenhouse. The results of this experiment showed that the effect of 50 mmol/L fulvic acids + 12 mg/L sodium selanate, was significant on morpho-physiological traits such as shoot and root dry weight, plant height, chlorophyll, essence,  amount of selenium,and antioxidant enzymes. The results indicate that selenium along with the acids increased and improved essential oilconstituents such as alpha-pinene (3.129%), beta-myrcene (2,231%), alpha-phellandene (46.14%) and carvone (74.83%).
    Keywords: Anethum graveolens, Essential oils, Fulvic acid, Humic acid, selenate sodium
  • Shayan Firozi, Mohammad Gholami, Iraj Ranjbar, Davood Mohammad Zamani Pages 67-83

    Assessment of energy and environmental pollutants of production process is important in terms of providing solutions to reduce energy consumption and emissions. The purpose of this study was to investigate and predict the yield and profit to cost ratio and environmental effects in sugar beet production to improve energy consumption and reduce global warming. The Cobb-Douglas model was used to investigate the effect of inputs on performance and profit-to-cost ratio. Environmental impact assessment was performed using Simapro software based on CML2 baseline2000 method. The required data were collected through questionnaires and face-to-face interviews with sugar beet growers in Khorasan Razavi, Fars, Khuzestan and Isfahan Provinces. The results showed that with a one percent increase in manpower inputs, diesel fuel, chemical fertilizers, electricity and seeds, the yield was increased or decreased 1.84, -0.59, -0.19, 0.13 and 0.39 percent, respectively. With a one percent increase in the costs of machinery, chemical fertilizers and seeds, 0.23, -0.39 and 0.98 percent were increased or decreased in terms of profit to cost, respectively. Fertilizers and chemical toxins (more than 90%) have the greatest effects on organic matter depletion and open water toxicity. Electricity consumption was also more than 20% effective in reducing inorganic matter and ozone depletion. The effects of open water poisoning and depletion of organic matter had the greatest environmental impact. The total emission of greenhouse gases into the atmosphere was 745.79 kg .ha-1. Analysis of soil parameters and proper management of agricultural machinery use can minimize energy consumption and environmental pollutants from production.

    Keywords: Cobb Douglas, energy ratio, greenhouse gases, model, productivity