فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 71، اردیبهشت 1401)

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 71، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید محمدحسین قاسمی، رسول روشن چسلی*، محمدرضا شعیری، حجت الله فراهانی صفحات 1-12

    هدف از این پژوهش، تعیین کارآمدی ترکیب درمان مواجهه و بازداری از پاسخ و درمان پذیرش و تعهد (ACT+ERP) بر کاهش علایم وسواسی در مبتلایان به اختلال وسواسی اجباری بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح «خط پایه چندگانه» با آزمودنی های متفاوت، است. جامعه پژوهش را کلیه بیماران مرد مبتلا به اختلال وسواسی اجباری که به درمانگاه بیمارستان شفا رشت از ابتدای سال 1400 مراجعه و بر اساس مصاحبه بالینی ساختار یافته برای تشخیص اختلال های محور یک (SCID-I)، تشخیص اختلال وسواسی اجباری را دریافت کردند، تشکیل می دادند که از بین آنها 3 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش شدت وسواس از مقیاس وسواس فکری و عملی ییل- براون (Y-BOCS) و برای ارزیابی اضطراب و افسردگی هم به ترتیب از پرسشنامه های اضطراب بک (BAI) و افسردگی بک - ویرایش دوم (BDI-2) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل نموداری، درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا استفاده گردید. یافته ها نشان داد که شدت اختلال وسواس، افسردگی و اضطراب بیماران به صورت معناداری (آماری و بالینی) به واسطه استفاده از پروتوکل ترکیبی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مواجهه و بازداری از پاسخ (ACT+ERP) کاهش یافته است؛ بنابراین می توان از پروتوکل ترکیبی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مواجهه و بازداری از پاسخ (ACT+ERP)، برای کاهش علایم وسواسی در مبتلایان به اختلال وسواسی اجباری بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی - اجباری، مواجهه و بازداری از پاسخ، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • زهرا موسوی، احمدعلی ناجی* صفحات 13-22

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت(ISTDP)  بر مکانیسم های دفاعی و ابراز هیجانی در افراد با اضطراب مرگ ناشی از ویروس کرونا بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان کارشناسی رشته حسابداری دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز نیم سال اول 1400 بود که در پرسشنامه اضطراب مرگ ناشی از کرونا نمره بالاتر از خط برش (70 به بالا) کسب کردند که 34 نفر به شیوه هدفمند پس از غربال گری انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 17 نفر) قرار گرفتند. درمان (8 جلسه 75 دقیقه ای به صورت هفتگی) به گروه آزمایش به صورت فردی ارایه گردید. همچنین برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های دفاعی (DSQ، آندروز و همکاران، 1993)، هیجان ابراز شده (EEQ، کینگ و آمونز، 1990)، اضطراب مرگ ناشی از کرونا (CDA، ناجی، 1400) استفاده شده است و در نهایت داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که درمان پویشی فشرده و کوتاه مدت سبب کاهش اضطراب مرگ ناشی از کرونا، دفاع های روان رنجور و رشدنایافته و افزایش ابراز هیجان و دفاع های رشدیافته می شود (01/0p<). درمان پویشی می تواند با ارایه راهکارهای پویشی روش های مقابله با اضطراب و نیز چگونگی ابراز صحیح هیجان را تسهیل کند و سبب شود مکانیسم های دفاعی مناسب تری استفاده شود. لذا می توان گفت با توجه به اهداف درمانی مدنظر، می توان از درمان پویشی به جهت تاثیرگذاری بر ابعاد مختلف مشکلات فردی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پویشی، اضطراب مرگ، کرونا، مکانیسم دفاعی، ابراز هیجان
  • ابوالفضل نجاریان نوش آبادی، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 23-34

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی راهبردهای مقابله  در رابطه تیپ شخصیت D و کیفیت زندگی در مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر در سال 99-1398، ساکن کاشان تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 250 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی در بیماران روده تحریک پذیر (IBS-QOL-34) پاتریک و دراسمن (1998)، مقیاس تیپ شخصیتی D (DS-14) دنولت (2005) و مقیاس راهبردهای مقابله برای موقعیت های استرس زا (CISS) اندلر و پارکر (1990) بود. جهت تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل مفروض برازش مطلوبی دارد. در این مدل تیپ شخصیت D رابطه مستقم و معناداری با راهبردهای مقابله داشت (05/0P<) و راهبردهای مقابله رابطه مستقم و معناداری با کیفیت زندگی داشت (05/0P<)، همچنین تیپ شخصیتD  بصورت غیرمستقیم بواسطه راهبردهای مقابله هیجان مدار و اجتنابی قادر به پیش بینی کیفیت زندگی بود (05/0P<). بنابراین اتخاذ اقداماتی در جهت مداخلات شخصیتی و شناختی،  برای بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، کیفیت زندگی، تیپ شخصیتD، راهبردهای مقابله ای
  • معصومه کوکلی*، علی عیسی زادگان، شیرین زینالی صفحات 35-44

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اضطراب سلامت، دشواری در تنظیم هیجان و باورهای فراشناختی در افراد با و بدون بیماری های پوستی بود. این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش شامل تمام افراد مبتلا به اختلالات پوستی مراجعه کننده به متخصصین پوست شهر ارومیه در بازه زمانی سال 97-98 و افراد غیرمبتلا شهر ارومیه بودند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند بود و با این روش 100 نفر (50 نفر از افراد مبتلا به اختلالات پوستی و 50 نفر از افراد غیرمبتلا) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اضطراب سلامت (18-HAI) (سالکوسیس و واروویک، 2002)، پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان (DERS) (گریتز و رویمر، 2004) و پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-30) (ولز، 1997)، جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد بین اضطراب سلامت، دشواری در تنظیم هیجان و باورهای فراشناختی (باورهای مثبت درباره نگرانی، باورهای منفی درباره کنترل پذیری افکار، عدم اطمینان شناختی، نیاز به کنترل افکار و خودآگاهی شناختی) در افراد با و بدون بیماری های پوستی تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد (05/0P<). این یافته ها بیان می کند که اضطراب سلامت، دشواری در تنظیم هیجان و باورهای فراشناختی از متغیرهای مرتبط با بیماری های پوستی هستند و در افراد مبتلا به بیماری های پوستی نسبت به گروه غیرمبتلا به گونه ای متفاوت مشاهده می شوند. بر این اساس آموزش های روانشناختی می تواند در جهت تعدیل ویژگی های روان شناختی آسیب پذیر در  این گروه از افراد استفاده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، باورهای فراشناختی، بیماری های پوستی، دشواری در تنظیم هیجان
  • زهرا رضازاده، فریبا زرانی* صفحات 45-58

    عوامل فرهنگی و محیطی در کنار عوامل زمینه ساز ژنتیکی، می تواند منجر به بروز اختلال روانی و کاهش سلامت روان شود. اختلال وسواسی _ جبری، از جمله بیماری های روانی است که می تواند تحت تاثیر عوامل فرهنگی بروز یابد. در پژوهش حاضر، مسایل فرهنگی اثرگذار بر این اختلال در جامعه ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه، از نوع مطالعات ثانویه و به روش مرور نظام مند انجام شده است. پس از جستجو در بانک های اطلاعاتی داخلی از سال 1380 و بانک های اطلاعاتی خارجی از سال 2000 تاکنون و با استفاده از روش پریزما، در کل 377 مقاله مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به ملاک های ورود و خروج، در نهایت 21 پژوهش مرتبط وارد مطالعه شد. بررسی مطالعات مرتبط نشان داد که بیشترین تاثیرات فرهنگی بر اختلال وسواسی _ جبری به ترتیب ناشی از باورهای نادرست دینی و مذهبی، روابط خانوادگی، واکنش اعضای خانواده و هیجاناتی که در بیمار ایجاد می کند، هنجارها و دیدگاه های اجتماعی نسبت به افراد و نیز سایر باورها و نگرانی های خاص فرهنگی است. توجه به مسایل فرهنگی خانواده و جامعه بیماران، جهت درمان اختلالات وسواسی _ جبری امری ضروری است. بر این اساس، با افزایش آگاهی اعضای خانواده، دوستان و نزدیکان، معلمان و متصدیان بهداشت روان جامعه نسبت به مسایل فرهنگی، می توان در جهت کاهش علایم و نشانه های بیماران وسواسی _ جبری، کمک بسزایی کرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، فرهنگ، ایران، مرور نظام مند
  • علیرضا شریفی اردانی، فرهاد خرمائی* صفحات 59-70

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی مهارت های اجتماعی فرزندان بر اساس سرمایه اجتماعی خانواده با ‏توجه به نقش واسطه ای منش های اخلاقی والدین بود. جامعه پژوهش شامل کلیه والدین دانش آموزان مقطع ‏ابتدایی شهر یزد بود که در سال تحصیلی 1398-1399 مشغول ‏به تحصیل بودند. حجم نمونه تعداد 400 نفر از والدین بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ‏خوشه ای (چندمرحله ای) انتخاب شدند و از این تعداد 382 نفر پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. برای سنجش متغیرهای ‏مورد مطالعه از پرسشنامه های مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت‎ (1990) (SSRS)‎، سرمایه اجتماعی خانواده اکبری (1393)‎‏‎ (FSCQ) و پرسشنامه منش های اخلاقی خرمایی و قایمی (1397) (‏MCQ‏)‏استفاده شد. جهت انجام ‏معادلات ساختاری از‎ PLS-SEM ‎استفاده شد. یافته ها نشان داد که مسیر ‏مستقیم سرمایه اجتماعی به منش های اخلاقی معنی دار است ‏(001/0> ‏p‏، 23/0=‏‎β‏‎‏).‏ مسیر مستقیم ‏سرمایه اجتماعی به مهارت های اجتماعی معنی دار ‏است ‏(002/0= ‏p، 26/0=‏‎β‏‏‎‏).‏ مسیر مستقیم منش های ‏اخلاقی به مهارت های اجتماعی معنی دار ‏است ‏(001/0>‏p‏، 25/0=‏‎β‏‏‎‏).‏ مسیر ‏غیرمستقیم سرمایه اجتماعی به مهارت های اجتماعی با توجه به نقش واسطه ای منش های ‏اخلاقی نیز ‏معنی دار است ‏(045/0= ‏p‏، 057/0=‏‎β‏‏‎‏).‏ شاخص های برازش مدل نیز نشان داد که مدل مذکور برازش مناسبی دارد. می توان نتیجه گرفت که سرمایه ‏اجتماعی خانواده هم به صورت مستقیم و هم به واسطه منش های اخلاقی والدین ‏می تواند مهارت اجتماعی فرزندان را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: منش های اخلاقی، سرمایه اجتماعی خانواده، مهارت های اجتماعی
  • امیرعلی کریمیان*، آتوسا کلانتر هرمزی صفحات 71-84

    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی با هدف مطالعه نقش فیلم‏های نمایشی شبکه‏های فرامرزی بر نحوه تعامل زنان خانه‏دار و شاغل با همسرانشان بود. جامعه مورد مطالعه شامل زنان متاهل خانه‏ دار و شاغل ساکن در شهر تهران در سال1399 که فیلم‏های نمایشی شبکه‏های فرامرزی ‏را تماشا می‏کردند. از میان این جامعه نمونه‏گیری به روش هدفمند به صورت گلوله‎برفی و تا حد اشباع انجام گرفت. با استفاده از مصاحبه نیمه‏ساختار یافته اطلاعات مرتبط با افراد نمونه جمع‏آوری شد و یافته‏های پژوهش به شیوه تحلیل مضمون، مورد تجزیه‏وتحلیل قرار گرفت. پس از تحلیل محتوای مصاحبه‏ها و کدگذاری آنها، در ارتباط با نقش فیلم‏های نمایشی شبکه‏های فرامرزی بر نحوه تعامل زنان خانه‏دار با همسر، 9 مضمون و زنان شاغل 8 مضمون اصلی استخراج گردید. یافته‏های پژوهش نشان داد، نقش فیلم‏های نمایشی شبکه‏های فرامرزی بر نحوه تعامل زنان خانه‏دار و شاغل با همسرانشان، به ترتیب شامل دو مضمون هسته‏ای "اگرچه بی‏ثباتی خانواده‏ها در فیلم‏های فرامرزی مورد نکوهش زنان خانه‏دار است اما سبک زندگی و نحوه تعاملات آنان متاثر از این فیلم‏ها قرار گرفته است" و "اگرچه بی‏ثباتی خانواده‏ها در فیلم‏های فرامرزی مورد نکوهش زنان شاغل است اما سبک زندگی مجلل، تعاملات رمانتیک و ارتباطات راحت در این فیلم‏ها، مورد انتظار آنان است"، می‏باشد. بر اساس نتیجه بدست آمده فیلم‏های شبکه فرامرزی بر تعاملات زنان در زندگی زناشویی آنان تاثیر می‏گذارد.

    کلیدواژگان: فیلم های نمایشی، شبکه های فرامرزی، نحوه تعامل با همسر، زنان خانه دار، زنان شاغل، تحلیل مضمون
  • مجید صفاری نیا، فاطمه ادب دوست*، مریم شاهنده، حسین زارع صفحات 85-94

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی دلزدگی زناشویی براساس مقایسه اجتماعی و سبک تبادل زوجین بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری افراد متاهل مبتلا به دلزدگی زناشویی شهر تهران در نیمه اول سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 298 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از پرسشنامه دلزدگی زناشویی (CBM) پاینز (1996)، پرسشنامه سبک های تبادل اجتماعی (SESQ) لیبمن و همکاران (2011) و پرسشنامه مقایسه اجتماعی (SCQ) گیبونز و بونک (1999). داده ها توسط نرم افزار SPSS24 و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل گردید. نتایج نشان داد مقایسه اجتماعی و سبک های تبادل پیگیری، فردگرایی و منفعت طلبی با دلزدگی زناشویی رابطه مثبت دارند، در حالی که سبک های تبادل انصاف و سرمایه گذاری افراطی با دلزدگی زناشویی رابطه منفی داشتند (01/0p<)؛ 35% از کل واریانس دلزدگی زناشویی توسط سبک های تبادل زوجین و مقایسه اجتماعی را تبیین گردید (001/0>p). براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت مقایسه اجتماعی و سبک غیرانطباقی تبادل زوجین، موجبات دلزدگی زناشویی آن ها را فراهم می سازند.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، مقایسه اجتماعی، سبک تبادل، زوجین
  • فاطمه جولانی، تورج هاشمی نصرت آباد*، سمیه تکلوی، منصور بیرامی صفحات 95-104

    هدف از این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی بر بهبود هیجانات تحصیلی و تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان دختر بود. روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه ی دوره دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه پژوهشی شامل 40 نفر بودند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه 20 نفری (گروه آزمایش و گروه گواه) به صورت تصادفی ساده جایگذاری شدند. برای گروه آزمایش آموزش برنامه مهارت های اجتماعی-هیجانی در 10 جلسه 75 دقیقه ای (به صورت 1 جلسه در هفته) برگزار گردید. برای گروه گواه هیچ مداخله ای صورت نگرفت. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تاب آوری تحصیلی (ARI) سامویلز (2004) و هیجان های تحصیلی (AEQ) پکران و همکاران (2005) استفاده شد. برای تحلیل داده های از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی تاثیر معنا داری بر افزایش هیجانات تحصیلی (01/0>p) و تاب آوری تحصیلی (01/0>p) در دانش آموزان گروه آزمایش داشت. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی بر بهبود تاب آوری تحصیلی و هیجانات تحصیلی در دانش آموزان موثر است؛ لذا مشاوران و روانشناسان مدارس می توانند از این روش آموزشی به منظور بهبود هیجانات تحصیلی و تاب آوری تحصیلی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی-هیجانی، هیجانات تحصیلی، تاب آوری تحصیلی
  • نعمت محمدی پور ریک، رسول روشن چسلی*، حجت الله فراهانی، عباس ابوالقاسمی صفحات 105-116

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی (پایایی و اعتبار) نسخه فارسی پرسشنامه انتظارات پیامدهای خودجرحی بدون قصد خودکشی در دانش آموزان دوره متوسطه است. پژوهش حاضر به لحاظ روش توصیفی و از نوع ارزشیابی بود. جامعه پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان متوسطه اول و دوم دختر و پسر شهر رشت در سال تحصیلی 1400-1399 می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 1900 نفر انتخاب شده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ارزیابی کارکرد خودجرحی (FASM، لوید و همکاران،1997)، فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ-S، گارنفسکی و کرایج، 2006)، نسخه فارسی پرسشنامه انتظارات پیامد خود جرحی بدون قصد خودکشی (NSEQ، هاسکینگ و بویز،2017)، مقیاس خودکارآمدی برای اجتناب از خودجرحی بدون قصد خودکشی (SEA-NSSI، کزیز و همکاران، 2014) و مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSE، شوارتز و جروسالم، 1997) استفاده شد. نتایج تحلیل عوامل تاییدی نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه با عوامل پنجگانه اولیه خود برازش مناسبی داشته و از روایی همزمان، واگرا و از همسانی درونی (پایایی) بالایی (تمامی عوامل بین 0.75 تا 0.85) برخوردار است. لذا می توان از نسخه فارسی این پرسشنامه برای ارزیابی جمعیت دانش آموزی و نوجوانان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه انتظار پیامد، انتظار خودکارآمدی، تحلیل عامل تاییدی، روایی، پایایی
  • یاسر رضاپور میرصالح، مهرنوش اخوت*، راضیه امینی صفحات 117-132

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه تعارض زناشویی والدین از دید فرزند نوجوان و بهزیستی روانشناختی و ناامیدی با در نظر گرفتن نقش میانجی شیوه های مقابله در دانش آموزان دختر بود. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را  کلیه دانش آموزان دختر 13-16 سال مدارس آموزش و پرورش ناحیه 2 شهر اصفهان در سال 1397 تشکیل می دانند که از این بین آن ها 271 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه های ادراک کودک از تعارض با والدین (CPIC؛ گریچ، سید و فینچام، 1992)، خودگزارشی سبک های مقابله ای (SRCM؛ کاوزی و دابو، 1992)، ناامیدی در کودکان و نوجوانان (HSC؛ کازدین، رودگرز و کولباس، 1986) و مقیاس بهزیستی کودکان استرلینگ (SCWBS؛  لیدلی و کارتر، 2010) جمع آوری و با استفاده از تحلیل مسیر به کمک نرم افزار SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد تعارض والدین رابطه مستقیم و مثبتی با دور شدن از مشکل، بیرونی ساختن و ناامیدی و رابطه مستقیم و منفی با حل مسئله و بهزیستی روانی دانش آموزان داشت (01/0>p). نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تعارض والدین می تواند به طور غیرمستقیم با تاثیر بر شیوه های مقابله بیرونی سازی و حل مسیله، بهزیستی و ناامیدی را در دانش آموزان تحت تاثیر قرار دهد. شاخص های برازش نیز نشان داد مدل پیش فرض از برازش مناسب برخوردار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که بیرونی سازی و حل مسئله از شیوه های مقابله، نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین تعارض والدین و بهزیستی روانشناختی و ناامیدی در دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: تعارض والدین، شیوه های مقابله ای، بهزیستی روان شناختی، ناامیدی
  • سحر سادات طاهری تفتی، زهرا سهرابی*، مولود مشهدی صفحات 133-146

    کمک طلبی تحصیلی به عنوان یک راهبرد یادگیری عمل می کند که توانایی های روان شناختی و انگیزشی دانش آموزان را ارتقاء می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای باورهای انگیزشی در رابطه خودراهبری در یادگیری با کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان دختر انجام گردید. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر دبیرستانی منطقه 18 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. همچنین 256 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های خود راهبری در یادگیری- (SDLQ) (فیشر و همکاران، 2001)، باورهای انگیزشی- (MSLQ) (پینتریچ و دی گروث، 1990) و کمک طلبی تحصیلی- (HSQ) (ریان و پینتریچ، 1997) پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار Spss  22 و Lisrel  8.8 استفاده شد. شاخص های برازش نشان دهنده برازش قابل قبول داده ها با مدل اصلاح شده بود. نتایج نشان داد که خودراهبری در یادگیری به صورت مستقیم توانست کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان دختر را پیش بینی کند (01/0 p<)، همچنین خودراهبری در یادگیری به صورت غیرمستقیم و باز طریق  باورهای انگیزشی نیز توانست کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان دختر را پیش بینی نماید (01/0 p<). از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که راهبردهای خودراهبری در یادگیری و باورهای انگیزشی می توانند نقش مهمی در به کارگیری مهارت کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان داشته باشند. همچنین توجه به برنامه ریزی آموزشی با هدف ارتقاء این راهبردها در راستای درک و کنترل یادگیری، کسب تصمیمات کارآمد در مواجهه با مشکلات تحصیلی و پیشرفت در فرایند یادگیری دانش آموزان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، خودراهبری در یادگیری، کمک طلبی تحصیلی
  • زهرا نقش، نیلوفر آقایی نژاد* صفحات 147-156

    مسیولیت پذیری از مهم ترین و هدفمندترین بخش تربیت آدمی است که اثرات آن را می توان در ابعاد گوناگون زندگی مشاهده کرد. در محیط آموزشی هم مسیولیت پذیری می تواند احساس تعهد و تعامل مثبت را بالا ببرد و موجب پیشرفت تحصیلی شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر واسطه ای انگیزه درونی در رابطه بین خودکارامدی تحصیلی و مسیولیت پذیری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه تهران بوده و نمونه ی آماری این پژوهش 300 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران بود که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به سه پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی (CASES) اون و فرانمن (1998) و انگیزش تحصیلی (AMS) والراند و همکاران (1993) و مسیولیت پذیری تحصیلی (ARS) آکبای و همکاران (2016) پاسخ دادند و داده های جمع آوری شد. جهت بررسی آماره های توصیفی از نرم افزار SPSS-26 و برای مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار Amos-24 استفاده شد و نتایج پژوهش نشان داد که متغیر مستقل خودکارامدی تحصیلی با تاثیر بر متغیر میانجی انگیزه درونی بر مسیولیت پذیری تحصیلی اثر معناداری دارد (01/0>p) و برای بالا بردن حس مسیولیت پذیری تحصیلی در دانشجویان می توان با بالا بردن حس خودکارامدی تحصیلی در آن ها و رساندن دانشجویان به این باور که آن ها توانا هستند و می توانند از عهده ی تکلیف فردی دانشگاهی بربیایند انگیزه درونی را در آن ها افزایش بدهیم و با افزایش انگیزه درونی در دانشجویان حس مسیولیت پذیری دانشجویان بالاتر می رود و با بالا رفتن این حس در آن ها، می توانند بهتر از عهده تکالیف دانشگاهی بربیایند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری تحصیلی، خودکارامدی تحصیلی، انگیزش درونی، مسئولیت پذیری، خود کارآمدی
  • سارگل ابراهیمی*، علیرضا رحیمی، ریحانه طالبی صفحات 157-168

    داشتن دوست در رشد طبیعی نوجوانان و جوانان بسیار مهم است اما گاهی این روابط به دلایلی به صورت افراطی و نابهنجار بروز می یابد. پژوهش حاضر با هدف تبیین بسترها و پیامدهای دوستی های درهم تنیده در میان دختران انجام شد. روش این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای بود. نمونه ها شامل 12 دانشجوی دختر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در استان تهران در سال 1398 بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه ی نیمه ساختار یافته بود. پس از بررسی و مقوله بندی یافته ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 35 مفهوم اولیه به دست آمد که در مرحله کدگذاری محوری به 14 مقوله رسید و سپس در مرحله کدگذاری انتخابی این تعداد به 3 مقوله ی عوامل موثر بر میزان گرایش به روابط با همجنسان، ابعاد مختلف موجود در حین رابطه و پیامدهای فردی-اجتماعی این گونه روابط رسید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، ارضای نیاز عاطفی و میل به مورد محبت واقع شدن از جمله عواملی است که موجب روی آوردن به برقراری دوستی های در هم تنیده می شود و خلاء عاطفی به عنوان شرایط زمینه‎ساز؛ شرایط خانوادگی و عمومیت داشتن این گونه روابط بین همسالان هم به عنوان مقوله های مداخله گر، بر پدیده اصلی اثرگذار می‎باشند. دوستی‎های در هم تنیده موجب به کارگیری راهبردهایی در افراد می گردد؛ از جمله کاهش وقت گذرانی با خانواده، صرف وقت و انرژی زیاد برای طرف مقابل و اولویت یافتن وی بر هرچیزی. همچنین این دوستی های در هم تنیده پیامدهایی را به دنبال دارد که عبارتند از: مختل شدن روابط خانوادگی، مختل‎شدن روند زندگی شخصی و نگرش منفی نسبت به خود، و دیدگاه اجتماعی منفی نسبت به فرد.

    کلیدواژگان: دختران - در هم تنیدگی- دوستی- نظریه زمینه ای
  • لیلا قراویری*، زهرا روستایی، آمنه سادات کاظمی صفحات 169-180

    هدف اصلی این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر اهمال کاری تحصیلی و خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان در حال تحصیل در مقطع متوسطه اول منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزارهای اندازه گیری پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی (APQ) (سولومون و راثبلوم، 1984) و پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی (ERQ) (هافمن و کاشدن، 2010) بودند. آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر اهمال کاری تحصیلی و خودتنظیمی هیجانی به مدت 10جلسه 60 دقیقه ای و هفته ای دو بار بر روی گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش خودتنظیمی هیجانی تاثیر داشته است (05/0P<). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی موجب کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان می شود، لذا اجرای کارگاه های آموزشی مبتنی بر این مفاهیم در مدارس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، برنامه ریزی عصبی-کلامی، خودتنظیمی هیجانی، دانش آموزان
  • معصومه فرزانی*، زهرا کربلائی حسین شالباف، غزال زند کریمی صفحات 181-190

    سطوح افسردگی و اضطراب هم در بازماندگان بیماری و هم در جمعیت عمومی در طول همه گیری ویروس کووید-19 به طور قابل توجهی افزایش پیداکرده است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی و جمع بندی روش های درمانی موثر بود تا بتواند عاملی جهت تصمیم گیری های آگاهانه از طرف دولت و سازمان های مربوطه با بیماری و راهنمایی برای کاربرد بالینی درمان اضطراب و افسردگی شود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش کتابخانه ای (از نوع مروری) بود. به منظور بررسی منابع متعددی در حوزه اضطراب و افسردگی و با استفاده از کلیدواژه های: (درمان، اضطراب، افسردگی، کووید 19)  تعدادی  مقاله و پایان نامه داخلی و خارجی از سال های (2019 تا 2021) به وسیله موتورهای جستجوگر (پایگاه جهاد دانشگاهی، مگیران، نورمگز، اسپرینگر ، ساینس دایرکت  و گوگل اسکولار) یافت شد. درنهایت از تعداد 124 مورد مقاله بدست آمده، 35 مقاله مورد تحلیل و بررسی نهایی قرار گرفتند. درمانگران در سراسر دنیا برای درمان آسیب های روانی ذکرشده مداخلات روان شناختی مختلفی مانند درمان شناختی رفتاری به ویژه به صورت آنلاین، تکنیک های رهایی هیجانی، ذهن آگاهی، تکنیک های تنظیم هیجان و نوروفیدبک استفاده کردند. یافته های دیگر در این بررسی نشان دادند که ویژگی های روان شناختی مثبت مانند سلامت معنوی و مقابله مذهبی بالا، انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری بالا، هوش معنوی بالا، خود مراقبتی و وظیفه شناسی می توانند در مقابله با بیماری کرونا و مشکلات آن به افراد کمک کنند. بر طبق مرور مطالعات انجام شده، مشخص شد که به طورکلی در زمان پاندمی کووید-19 با افزایش شیوع اضطراب و افسردگی لازم است مداخلات روان شناختی به خصوص خدمات تلفنی و آنلاین صورت گیرد و ویژگی های روان شناختی مثبت برای مقابله با بیماری کرونا تقویت گردد.

    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی، اضطراب، افسردگی، ویروس کرونا، کووید-19، مرور نظام مند
  • فروزنده علی آبادی تکابی، وحیده باباخانی*، فرشاد محسن زاده صفحات 191-204

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت تفکر خلاق و مدیریت استرس بر سازگاری اجتماعی، عاطفی و آموزشی در نوجوانان بی سرپرست 17-15سال انجام شد. پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور از بین تمامی نوجوانان بی سرپرست که در مراکز شبانه روزی سازمان بهزیستی منطقه 20 شهر ری و منطقه 3 شمیرانات در نیمه اول سال 1397، 36 نوجوان، بصورت در دسترس بعنوان نمونه انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه 12نفر). سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش اول و دوم  به ترتیب طی 8 و 7 جلسه 70-60 دقیقه ای تحت آموزش مهارت تفکر خلاق و مدیریت استرس قرار گرفتند. گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار استفاده شده در پژوهش مقیاس سازگاری دانش آموزان (AISS) (سینها و سینگ، 1993) بود. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) نشان داد آموزش مهارت تفکر خلاق و مدیریت استرس موجب افزایش سازگاری اجتماعی در نوجوانان بی سرپرست شده است (05/0 P<). همچنین نتایج به دست آمده از آزمون t مستقل نشان داد که تاثیر آموزش تفکر خلاق بر سازگاری نوجوانان بیشتر از مدیریت استرس است (05/0 P<). بنابراین آموزش مهارت تفکر خلاق و مدیریت استرس می تواند به عنوان یک عامل حمایتی، از پدید آمدن مشکلات روان شناختی و اجتماعی در نوجوانان پیشگیری کند و هم به عنوان اساس و پایه ای برای رشد سالم آن ها مورد استفاده مشاوران و مربیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت تفکر خلاق، مدیریت استرس، سازگاری اجتماعی، نوجوانان بی سرپرست
  • زهره رافضی*، محمدعلی سلطانی، لیلا رافضی صفحات 205-216

    یکی از منابع ارزشمند در خصوص هیجان های افراد در مورد پدیده های مختلف، شبکه های اجتماعی است، که با استفاده از تحلیل آنها می توان اطلاعات با ارزشی بدست آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل تمایل به تبعیت از توصیه های بهداشتی بر اساس تحلیل احساسات کاربران شبکه های مجازی در پاندمی کرونا طراحی شد. روش این پژوهش داده کاوی بود. جامعه آماری این پژوهش متون کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی مجازی توییتر، تلگرام و اینستاگرام بود. به منظور انجام این پژوهش نمونه ای متشکل 2500 متن از داده های پیش پردازش شده ی شبکه های مجازی توییتر، تلگرام و اینستاگرام در بازه زمانی 1 اسفند 1398 تا 31 فروردین 1399 مورد بررسی قرار گرفتند و با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان در طبقه های تمایل به تبعیت از توصیه های بهداشتی و احساسات دسته بندی شدند، در آخر نیز به منظور بررسی سیوال پژوهش از روش رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که بر اساس پنج هیجان ترس، اعتماد، غم، شادی و پیش بینی، می توان تمایل به تبعیت کاربران از توصیه های بهداشتی را پیش بینی کرد. همچنین نتایج نشان داد که هیجان شادی با تمایل به تبعیت رابطه منفی و هیجان های ترس، اعتماد، غم و پیش بینی با تمایل به تبعیت رابطه مثبت معناداری دارد (05/0P ‹). به طور کلی یافته های این پژوهش موید نقش هیجان ها در تمایل به تبعیت افراد از توصیه های بهداشتی بود.

    کلیدواژگان: تحلیل احساسات، تمایل به تبعیت، توصیه های بهداشتی، شبکه های مجازی، ویروس کرونا
  • شکوه قارونی*، طیبه زندی پور، سیمین حسینیان صفحات 217-228

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر تعارضات زناشویی و شدت ناتوانی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران زن مبتلا به ام.اس مراجعه کننده به انجمن ام.اس و کلینیک های تخصصی شهر قزوین در سه ماهه سوم سال 1396 بودند که از بین آنها 24 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در 2 گروه 12 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90-75 دقیقه ای بصورت هفتگی تحت آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند. اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی تعارضات زناشویی (ثنایی و همکاران، 1375) و مقیاس ناتوانی گسترش یافته (EDSS) (کورتزک، 1983) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار 18-SPSS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد واقعیت درمانی به طور معناداری موجب کاهش تعارضات زناشویی (01/0P<) و شدت ناتوانی (01/0P<). زنان مبتلا به ام.اس شد. براساس نتایج، واقعیت درمانی جهت بهبود روابط زوجی و شدت ناتوانی زنان مبتلا به ام.اس می تواند مورد استفاده درمانگران و مشاوران متخصص قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی- شدت ناتوانی- واقعیت درمانی- مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)
  • فاطمه سبزواری*، لیلا قاسمی احمدآبادی، ناهید صالحیان دهکردی، فاطمه سادات برغمدی، مژگان عباسی صفحات 229-242

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دشواری در تنظیم هیجان، تمایزیافتگی خود و سبک های مقابله ای در پیش بینی تفکر ارجاعی در نوجوانان با سابقه مصرف مواد مخدر بود. این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش نوجوانان مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد منطقه 12 شهر تهران شش ماهه نخست سال 1400 بودند. از بین آنها تعداد 120 نفر که دارای سابقه مصرف مواد مخدر بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تفکر ارجاعی (PTQ) (اهرینگ و همکاران، 2010)، پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان (DERS) (گراتز و رویمر، 2004)، پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DSI-R) (اسکورن و فریدلندر، 1989) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای (CISS) (اندلر و پارکر، 1990) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان استفاده شد. یافته ها نشان داد دشواری در تنظیم هیجان (دشواری در کنترل تکانه، فقدان آگاهی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی و عدم وضوح هیجانی)، تمایزیافتگی خود (واکنش هیجانی و گسلش عاطفی) و سبک مقابله ای هیجانی رابطه مثبت و معنادار و جایگاه من و سبک مقابله ای مسئله مدار رابطه منفی و معنادار با تفکر ارجاعی دارند (05/0P<). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان، تمایزیافتگی خود و سبک های مقابله ای توانستند 36/0 تفکر ارجاعی را پیش بینی کنند.   با توجه به اینکه دشواری در تنظیم هیجان، تمایزیافتگی خود و سبک های مقابله ای با تفکر ارجاعی در ارتباط هستند برای کاهش بازگشت به اعتیاد می توان این مفاهیم را در قالب کارگاه های آموزشی اجرا کرد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، تفکر ارجاعی، دشواری در تنظیم هیجان، سبک های مقابله ای
|
  • Mohammad Husayn Ghasemi, Rasol Roshan Chesli*, Mohammad Reza Shaeiri, Hojjatollah Farahani Pages 1-12

    The aim of this study was to study the efficacy of integrated exposure and response Prevention and acceptance and commitment-based therapy (ACT + ERP) in reducing obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder. The study population consisted of all male patients with obsessive-compulsive disorder who were referred to the clinic of Shafa Hospital in Rasht in 1400 and based on a Structured Clinical Interview for Disorders- I axis  (SCID-I), they received a diagnosis of obsessive-compulsive disorder, of which 3 were selected by purposeful sampling. Yale-Brown obsessive-compulsive scale (Y-BOCS) was used to measure the intensity of the obsession and the Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory-II (BDI-2) were used to evaluate anxiety and depression, respectively. Chart analysis, percentage of recovery, and reliable change index have been used to analyze the data. The results showed that the severity of the obsessive-compulsive disorder, depression, and anxiety of patients decreased significantly (statistically and clinically) due to the use of an integrated exposure and response Prevention and acceptance and commitment-based therapy (ACT+ERP). Therefore, the Acceptance and Commitment Therapy integrated exposure and response prevention (ACT+ERP) can be used to reduce obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: obsessive-compulsive disorder, exposure, response prevention, acceptance, commitment-based therapy
  • Zahra Mousavi, Ahmad Ali Naji* Pages 13-22

    The aim of this study was to determine the effectiveness of Intensive and Short-Term Dynamic Therapy (ISTDP) on defense mechanisms and emotional expression in individuals with coronavirus-induced death anxiety. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test, post-test & follow-up design with the control group. The statistical population of the present study included all undergraduate students of accounting at the Azad University of Tehran in the first semester of 2021, who scored higher than the cut-off (70 and above) in the coronavirus-induced death anxiety that 34 people selected in a purposive manner after screening and randomly divided into experimental and control groups (17 people in each group). Treatment (8 sessions of 75 minutes per week) was presented to the experimental group individually. Also for data collection, Defense Style Questionnaire (DSQ, Andrews, et al., 1993), Expressed Emotion (EEQ, King and Ammons, 1990), and Coronavirus-induced Death Anxiety (CDA, Naji, 2021) were used and analyzed by Multivariate analysis of variance. The results showed that intensive and short-term dynamic therapy reduces coronavirus-induced death anxiety, and neurotic and immature defenses, and increases emotional and mature defenses. (p<0.01). Dynamic psychotherapy can facilitate coping strategies with anxiety and how to express emotion, and dynamic psychotherapy allows better defense mechanisms to be used. Therefore, it can be said that according to the intended therapeutic goals, dynamic psychotherapy can be used to affect different dimensions of individual problems.

    Keywords: Dynamic psychotherapy, Death Anxiety, Coronavirus, Defense Mechanism, Emotional Expression
  • Abolfazl Najarian Nosh-Abadi, Hasan Mirzahoseini*, Nader Monirpour Pages 23-34

    The aim of this study was to investigate the mediating role of coping strategies in the relationship between personality type D and quality of life in patients with irritable bowel syndrome (IBS). In regard to the purpose, this research was Basic, and in regard to method, it was a correlation study. The study community included all Patients with irritable bowel syndrome in Kashan in 2020, among them 250 Patients were selected as samples by available sampling. Research questionnaires included: The quality of Life Questionnaire (IBS-QOL-34) (Patrick, Drossman 1998), D personality type scale (DS-14) (Denollet 1998), Coping Inventory for Stressful Situations (CISS) (Endler, Parker 1990). structural equation modeling was used to analyze the data. Findings showed that the assumed model possessed an eligible fitting. In this model, the D personality type had a direct and significant relation with coping strategies (P<0.05), coping strategies had a direct and significant relation with Quality of Life (P<0.05), and the D personality type relationships indirectly by mediating the role of emotion-focused and avoidance-focused coping predict Quality of Life in Patients with Irritable Bowel Syndrome (P<0/05). Therefore, appropriate strategies for personality and cognitive interventions should be adopted to improve the quality of life in IBS patients.

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Quality of Life, D personality type, coping strategies
  • Masoomeh Kukli*, Ali Isazadegan, Shirin Zeinali Pages 35-44

    The aim of this study was to compare health anxiety, Difficulties in emotion regulation, and metacognitive beliefs in people with and without skin diseases. This study was a comparative study and the statistical population of the study included all people with skin disorders who were referred to dermatologists in Urmia in the period 1997-98 and Unimportant people in Urmia. Sampling in this study was purposeful and 100 people (50 people with skin disorders and 50 Unimportant people) were selected by this method. Data were assessed using the Health Anxiety Inventory (18-HAI) (Salkovskis & Warwick, 2002), the Emotion Difficulty Questionnaire (DERS) (Gritz & Roemer, 2004), and the Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30) (Wells, 1997). , Was collected. The obtained data were analyzed using a multivariate analysis of variance. The results of this study showed health anxiety, difficulty in regulating emotion, and metacognitive beliefs (positive beliefs about worry, negative beliefs about thought control, cognitive uncertainty, need for thought control, and cognitive self-awareness) in people with and without diseases. There is a significant difference in skin level at the level of 0.05 (P <0.05). These findings indicate that health anxiety, difficulty in regulating emotion, and metacognitive beliefs are among the variables associated with skin diseases and are seen differently in people with skin diseases than in the non-skin group. . Accordingly, psychological training can be used to modulate vulnerable psychological characteristics in this group of people.

    Keywords: Health Anxiety, Metacognitive Beliefs, Skin Diseases, Difficulty in Emotion Regulation
  • Zahra Rezazadeh, Fariba Zarani* Pages 45-58

    Cultural and environmental factors and genetic factors can lead to mental disorders and reduce mental health. Obsessive-compulsive disorder is a mental illness that can occur under the influence of cultural factors. Therefore, in the present study, cultural issues in Iranian society that affect obsessive-compulsive disorder have been studied. This study is a secondary study with a systematic review method. After searching domestic databases from 2001 until now (Magiran and Noormags) and foreign databases from 2000 until now (Science Direct and Pubmed) and using the Prisma method, a total of 377 articles were investigated and according to the inclusion and exclusion criteria, finally 21 related research entered the study. The study of associated articles showed that the most cultural influences on obsessive-compulsive disorder respectively are: religious misconceptions, family relationships, family members' reactions, and their effect on the patient's emotions and social norms and attitudes towards individuals. Accordingly, increasing awareness of cultural issues among family members, friends and relatives, teachers and community mental health professionals can help to reduce the signs and symptoms of obsessive-compulsive patients.

    Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder, Culture, Iran, Systematic review
  • Alireza Sharifi Ardani, Farhad Khormaei* Pages 59-70

    The aim of this study was to predict‎ children's social skills ‎ based ‎on family social capital according to the mediating role of parents' moral ‎character‎. The study population included all parents of elementary school ‎ students in Yazd who were studying in the academic year 2019-2020. The sample size was ‎‎400 parents who were selected by cluster (multi-stage) random sampling method ‎and 382 of them completed the questionnaires. The social skills rating system (SSRS) ‎, Family social capital ‎questionnaire (FSCQ) ‎‎(Akbari, 2014) ‎, and Moral character ‎questionnaire (MCQ) ‎‎(khormaee and Ghaemi,‎‏ ‏‎2018)‎ were used to measure the studied variables. PLS-SEM was used to perform ‎structural equations. Results Structural equation analysis showed that direct paths ‎of social capital to moral character ‎ are significant (p<0.001, β = 0.23). Direct ‎paths of social capital to social skills are significant. (β= 0.26, P=0.002) The ‎direct paths of moral character ‎ to social skills are significant (β= 0.25, p<0.001). ‎The finding also showed that the indirect path of social capital to social skills is ‎also significant due to the mediating role of moral character‎ (β=0.057, p=0.045). Model fitness indices also showed that the model has an acceptable fitness. ‎It can be concluded that the family social capital can predict the children's social skills‎ both directly and through ‎parents' moral character‎.

    Keywords: Moral Character, Family social capital, Social skills
  • Amirali Karimian*, Atoosa Kalantar Hormozi Pages 71-84

    The present study was a qualitative study with the aim of studying the role of cross-border network drama films on how homemaking and working women interact with their husbands. The research society included working housewives living in Tehran through 2020, who watched movies on Persian-speaking channels based outside of the country. Among the aforementioned population, sampling was done in a targeted manner in form of snowballs and to the extent of saturation. Using semi-structured interviews, information related to the sample was collected and the research findings were analyzed by content analysis. After analyzing the content of the interviews and coding them, 9 themes on housewives and 9 more themes on working wives were extracted from the channels that directly affected their interactions with their husbands. Findings showed that the role of the channel movies on how housewives and working women interact with their husbands contains two nuclear themes including "although the instability of families in foreign movies is blamed by housewives but their lifestyles and interactions are influenced by these films" and "although the instability of families in foreign movies is blamed by working women but wanton communication among characters is their ideal type of communication they expect in their lives. "According to the results, such films affect women's interactions in their married life.

    Keywords: dramatic Movies, Cross-border TV Channel, Interact with Husband, Housewives, Working Women, Qualitative Studying, Thematic analysis
  • Majid Saffarinia, Fatemeh Adabdoost*, Maryam Shahandeh, Hossein Zare Pages 85-94

    The aim of this study was to predict marital boredom based on social comparison and the exchange style of couples. The research method was descriptive-correlational. The statistical population was married people with marital boredom in Tehran in the first half of 2021, of which 298 people were selected as a sample using the available sampling method. Data collection tools were Couple Burnout Measure (CBM) Pines (1996), Social Exchange Styles Questionnaire (SESQ) Leybman et al. (2011), and Social Comparison Questionnaire (SCQ) Gibbons & Buunk (1999). Data were analyzed by SPSS24 software using multiple Regression analyses. The results showed that social comparison and exchange styles of follow-up, individualism, and utilitarianism have a positive relationship with marital boredom, while exchange styles of fairness and extreme investment were negatively correlated with marital boredom (p<0.01). 35% of the total variance of marital boredom was explained by couple exchange styles and social comparison (p<0.001). Based on the research findings, it can be concluded that the social comparison and the maladaptive style of the couple exchange cause their marital boredom.

    Keywords: marital boredom, social comparison, exchange style, couples
  • Fatemeh Jolani, Touraj Hashemi Nosratabad*, Somayyeh Taklavi, Manrour Beyrami Pages 95-104

    The aim of this study was to determine the effectiveness of socio-emotional skills training in improving academic excitement and academic resilience in female students. The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all-female high school students in the second year of Ardabil in the academic year 2020-2021. The research sample consisted of 40 people who were selected by the available sampling method and placed in two groups of 20 people (experimental group and control group) by simple random sampling. For the experimental group, a social-emotional skills training program was held in 10 sessions of 75 minutes (1 session per week). No intervention was performed for the control group. The Academic Resilience Questionnaire (ARI) by Samuels (2004) and the Academic Excitement Questionnaire (AEQ) by Pekran et al. (2005) were used to collect data. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) test was used to analyze the collected data using SPSS software version 22. research findings showed that social-emotional skills training had a significant effect on increasing educational excitement (p<0.01) and academic resilience (p<0.01) in students in the experimental group. According to the research results, teaching social-emotional skills is effective in improving academic resilience and academic excitement in students; Therefore, school counselors and psychologists can use this educational method to improve academic excitement and academic resilience.

    Keywords: social-emotional skills training, academic excitement, academic resilience
  • Nemat Mohammadipour Rik, Rasol Roshan*, Hojjatollah Farahani, Abbas Abolghasemi Pages 105-116

    The aim of this study was to study the psychometric properties (reliability and validity) of the Persian version of The Non-Suicidal Self-Injury Expectancies Questionnaire (NSEQ) in high school students. The present study is descriptive and evaluative and studies population is all first and second-grade high school students in Rasht in the academic year 1399-1400. 1900 people were selected by cluster random sampling and they completed the Functional Assessment of Self-Mutilation (FASM, Lloyd, Et al, 1997), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire- Short (CERQ-S, Garnefski& Kraaije, 2006), the Persian version of The Non-Suicidal Self-Injury Expectancies Questionnaire (NSEQ, Hasking, Boyes, 2017), Self-Efficacy to Avoid NSSI (SEA-NNSI, Czyz Et al, 2014), and general Self-Efficacy (GSE, Schwarzer & Jerusalem, 1997). Results of confirmatory factors analysis showed that the Persian version of the questionnaire had a good fit with its five initial factors and had simultaneous, divergent validity and high internal consistency (All factors between 0.75 and 0.85). Therefore, the Persian version of this questionnaire can be used to assess the population of Iranian students and adolescents.

    Keywords: Outcome expectation questionnaire, self-efficacy expectation, confirmatory factor analysis, validity, reliability
  • Yasser Rezapour Mirsaleh, Mehrnoosh Okhovat*, Raziyeh Amini Pages 117-132

    The present study aimed to investigate the relationship between marital conflict between parents, psychological well-being, and hope with the mediating role of coping strategies in students. A descriptive correlational design was used. The population includes students of the education organization of Esfahan City, region 2, in the 2018 academic year. A total of 271 female students were selected by cluster sampling method. Data gathered by children's perception of interparental conflict scale (Grych, Seid & Fincham, 1992), self-report coping measure for elementary school children (Causey & Dubow, 1992), hopelessness scale for children (Kazdin, Rodgers and Colbus, 1986), and Stirling children's wellbeing scale (Liddle and Carter, 2010) and then analyzed by path analysis using SPSS-24 and AMOS-24 software. The results showed that marital conflict between parents had a direct and positive relationship with avoiding the problem, externalization, and hopelessness and a direct and negative relationship with the problem-solving and psychological well-being of adolescents (p<0.01). The results of path analysis also showed that marital conflict between parents can indirectly affect well-being and hopelessness in students by affecting externalization and problem-solving coping strategies. Therefore, it can be concluded that externalization and problem solving of coping methods have a significant mediating role in the relationship between parental conflict and psychological well-being and hopelessness in students.

    Keywords: Parental conflict, coping strategies, psychological well-being, hopelessness
  • Sahar Sadat Taheri Tafti, Zahra Sohrabi*, Molud Mashhadi Pages 133-146

    Educational help-seeking serves as a learning strategy for enhancing students’ psychological and motivational abilities. The present research investigates the mediating role of motivational beliefs in relationship to self-directed learning with educational help-seeking in female high school students. The statistical population consisted of female high school students of Tehran, District 18, in the academic year 2021-2022. A number of 256 students were selected by the cluster sampling method who answered Self-Directed Learning - (SDLQ) (Fisher & et al., 2001), Motivational Beliefs - (MSLG) (Pintrich & De Groot 1990), and Educational Help-Seeking (Ryan & Pintrich, 1997) -(HSQ) questionnaires. The data were analyzed by the structural equation modeling method via Spss 22 and Lisrel 8/8 software. An acceptable fit of the data with the modified model was shown by the Fit indicator. The results showed that self-directed learning was able to directly predict educational help-seeking in female students (p<0/01). Indirect self-directed learning indirectly and openly through motivational beliefs was able to predict educational help-seeking in female students. The findings of this study present that self-directed strategies in learning and motivational beliefs can be concluded to be able to play a role in applying help-seeking skills to students. Moreover, paying attention to educational planning with the aim of promoting these strategies in order to comprehend and control learning, make the right decisions facing academic problems and progress students’ learning process is highly significant.

    Keywords: Motivational Beliefs, Self-directed Learnin, help-seeking
  • Zahra Naghsh, Niloofar Aghaeinejad* Pages 147-156

    Responsibility is one of the most important and purposeful parts of human education its effects can be seen in different aspects of life and in the educational environment, responsibility can increase the sense of commitment and positive interaction and lead to academic achievement. The aim of this study was to investigate the mediating effect of internal motivation on the relationship between academic self-efficacy and academic responsibility in students of Tehran University the statistical sample of this study was 300 students of Tehran University who were selected by the available sampling method and They responded to three questionnaires of academic self-efficacy (CASES) of Owen and Franman (1998) and academic motivation (AMS) of Walland et al. (1993) and academic responsibility (ARS) of Akbay et al. (2016) and data were collected. SPSS-26 software was used to investigate descriptive statistics and Amos-24 software was used to model structural equations research results showed the independent variable of academic self-efficacy with the results of the research showed that the independent variable of academic self-efficacy with academic self-efficacy was answered. The effect on the mediating variable of intrinsic motivation on academic responsibility has a significant indirect effect and in order to increase the sense of academic responsibility in students, we can increase the internal motivation by increasing the sense of academic self-efficacy in them and bringing students to the belief that they are capable and can afford individual academic assignments, and by increasing the internal motivation in students, the sense of responsibility of students increases and with the increase of this sense in them, they can handle university assignments better.

    Keywords: Academic responsibility, academic self-efficacy, intrinsic motivation, responsibility, self-efficacy
  • Sargol Ebrahimi*, Alireza Rahimi, Reyhaneh Talebi Pages 157-168

    Having friends is very important in the normal development of adolescents and young people, but sometimes these relationships can be extreme and abnormal. The aim of this study was to explain the contexts and consequences of intertwined friendships among girls. The method of this research was qualitative with the Grounded Theory. The samples included 12 female undergraduate and graduate students in Tehran in 1398 who were selected through purposive sampling. The research tool was a semi-structured interview. After reviewing and categorizing the findings in three stages of open, axial, and selective coding, 35 basic concepts were obtained, which reached 14 categories in the axial coding stage and then in the selective coding stage, this number reached 3 categories of factors affecting the tendency to relationships with homosexuals, the various dimensions of the relationship and individual-social consequences of such relationships. The results of the present study showed that the satisfaction of the emotional need and desire to be loved is among the factors that lead to the establishment of friendships in the intertwined and the emotional vacuum as the underlying conditions; family conditions and the generality of such relationships between peers as intervening categories, also affect the main phenomenon. Intertwined friendships lead to the use of strategies in individuals; These include reducing time spent with family, spending more time and energy on the other person, and prioritizing her over anything. These intertwined friendships also have consequences that include: disruption of family relationships, disruption of personal life and negative attitude towards yourself, and negative social attitudes toward the individual.

    Keywords: Girls, Intertwining, Friendship, Grounded theory
  • Leila Gharaviri*, Zahra Rustaei, Amenehsadat Kazemi Pages 169-180

    The main purpose of this study was to determine the effectiveness of neuro-verbal programming training on academic procrastination and students' emotional self-regulation. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included students studying in the first secondary school of Tehran, region 4 in the academic year 1400-1401, which was selected using the purposive sampling method and 30 people were randomly divided into two groups of experimental and control (each A group of 15 people was assigned. The measuring instruments were the Academic Procrastination Questionnaire (APQ) (Solomon and Rathblum, 1984) and the Emotional Self-Regulation Questionnaire (ERQ) (Hoffman and Kashedan, 2010). Neuro-verbal programming training on academic procrastination and emotional self-regulation was performed on the experimental group for 10 sessions of 60 minutes twice a week. The results of multivariate analysis of covariance showed that neuro-verbal programming training had an effect on reducing academic procrastination and increasing emotional self-regulation (P <0.05). From the above findings, it can be concluded that neuro-verbal programming training reduces academic procrastination and increases students' emotional self-regulation, so the implementation of educational workshops based on these concepts in schools is recommended.

    Keywords: Academic procrastination, Neuro-verbal programming, Emotional self-regulation, Students
  • Masoomeh Farzani*, Zahra Karbalaei Hosein Shalbaf, Ghazal Zandkarimi Pages 181-190

    Depression and anxiety levels have increased significantly in both disease survivors and the general population during the Covid-19 virus epidemic. Therefore, the aim of this study was to review and summarize effective treatment methods so that they can be a factor for informed decisions by the government and relevant organizations regarding the disease and guidance for the clinical application of anxiety and depression treatment. The present study was descriptive and library method (review type). In order to study various sources in the field of anxiety and depression and using the keywords: (Treatment, Anxiety, Depression, Covid-19) a number of internal and external articles and dissertations from the years (2019 to 2021) by search engines (SID, Magiran, Noormags, Springer, Science Direct and Google Scholar) were found. Finally, out of 124 articles, 35 articles were analyzed and finalized. Therapists around the world used various psychological interventions such as cognitive-behavioral therapy, especially online, Emotional Freedom Techniques, Mindfulness, Emotion Regulation Techniques, and neurofeedback to treat the mentioned mental disorders. Other findings in this study showed that positive psychological characteristics such as high spiritual health and religious coping, high cognitive flexibility and resilience, high spiritual intelligence, self-care, and conscientiousness can help people cope with Corona disease and its problems. According to the review of studies, it was found that in general, during the pandemic of Covid-19, with the increase in the prevalence of anxiety and depression, it is necessary to perform psychological interventions, especially telephone and online services, and strengthen positive psychological characteristics to combat corona disease.

    Keywords: Psychological interventions, Anxiety, Depression, Corona virus, Covid-19, Literature review
  • Forouzandeh Aliabadi Takabi, Vahideh Babakhani*, Farshad Mohsenzadeh Pages 191-204

    The aim of the present study was to compare the effects of creative comprehension skills training and stress management on social, emotional, and educational adjustment in Teenagers Offenders 15-17 Years. The study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group.  A total of 36 adolescents from the Boarding Centers of the State Welfare Organization at District 20 in Shahre Ray and District 3 in Shemiranat in the first half of 2018 were selected as the research sample using convenience sampling and based on the inclusion criteria and were randomly put into three groups(two experimental groups and one control group each with 12 members). Then, the participants of experimental groups 1 and 2 were trained in creative thinking skills and stress management in 8 and 7 sessions of 60-70 minutes, respectively. The control group did not receive any training. The Adjustment Inventory of School Students Questionnaire (AISS)(Sinha, & Singh,1993) was the tool used both before and after holding the educational sessions. Application of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) to the data revealed that teaching creating thinking and stress management skills increased social adjustment in the adolescents without guardians. Moreover, results of the independent t-test indicated that teaching creative thinking was more effective than teaching stress management on social adjustment of the adolescents. Thus, training creative thinking and stress management skills can be used as a supportive factor that prevents the emergence of psychological and social problems in adolescents and as a basis for their healthy growth and development by educators and counselors.

    Keywords: Creative Comprehension, Stress Management, Social Adaptation, teenagers Offenders
  • Mohammad Ali Soltani Soltani, Leila Rafezi Pages 205-216

    One of the valuable resources for individuals’ emotions about various phenomena is social networks, which can be analyzed to obtain valuable information. The aim of this study was to investigate the model of compliance intention with health recommendations based on the analysis of the emotions of virtual network users in the Corona pandemic. This study was conducted by the data mining method. The statistical population of this study was the texts of Iranian users on virtual social networks Twitter, Telegram, and Instagram. In order to conduct this research, a sample of 2500 texts of pre-processed data of virtual networks Twitter, Telegram, and Instagram from February 20, 2020, to April 19, 2020, were studied, and using the support vector machine algorithm, they were classified into categories intention to compliance health recommendations, and feeling. Finally, the logistic regression method was used to investigate the research question. The findings of this research indicated that users' intention to comply with health recommendations could be predicted. based on the five emotions of fear, trust, sadness, happiness, and anticipation. The results also showed that happiness emotion has a negative relationship and the feelings of fear, trust, sadness, and anticipation have a positive relationship with the compliance intention (P<0.05). In general, the findings of this study indicated the importance of emotions in individuals' health recommendations compliance.

    Keywords: Sentiment Analysis, Compliance Intention, Health Recommendation, Virtual Networks, Corona Virus
  • Shokouh Gharouni*, Tayebeh Zandipour, Simin Hosseinian Pages 217-228

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of reality therapy on marital conflict and the severity of Disability in women with Multiple Sclerosis. This is a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design and a control group. The statistical population of the study included all female patients with MS referred to the MS Society and specialized clinics in Qazvin in the third quarter of 2018 Among them, 24 people were selected by a convenience sampling method and randomly assigned to two groups of experimental and control (12 in each group). The experimental group received reality therapy training in 8 sessions of 90-75 minutes per week. However, the control group did not receive any intervention. The data collection tool was the Marital Conflict Questionnaire (Sanaei et al., 1996), and Expanded Disability Status Scale (EDSS) (Kurtzke, 1983). multivariate analysis of covariance and SPSS-18 software was used to analyze the data. Results revealed that reality therapy significantly reduced marital conflicts in women with MS (P<0.01) and severity of Disability (P<0/01). According to the results, reality therapy can be used by therapists and expert counselors to improve the marital relationships and severity of Disability of women with MS.

    Keywords: marital conflict, severity Disability, reality therapy, Multiple Sclerosis (MS)
  • Fatemeh Sabzevari*, Leila Ghasemi Ahmadabadi, Nahid Salehian Dehkordi, Fatemeh Sadat Barghamadi, Mojgan Abbasi Pages 229-242

    The aim of this study was to investigate the difficult role of emotion regulation, self-differentiation, and coping styles in predicting referral thinking in adolescents with a history of drug use. This research was descriptive and correlational. The statistical population of this study was adolescents who were referred to addiction treatment camps in the 12th district of Tehran in the first six months of 1400. Among them, 120 people with a history of drug use were selected by convenience sampling. Research instruments include the Reference Thinking Questionnaire (PTQ) (Ehring et al., 2010), the Emotion Regulation Difficulty Questionnaire (DERS) (Graz and Roemer, 2004), and the Self-Differentiation Questionnaire (DSI-R) (Skorn and Friedlander, 1989) and the Strategies Questionnaire. CISS (Andler and Parker, 1990). Pearson correlation test and simultaneous multiple linear regression were used to analyze the data. Findings showed difficulty in emotion regulation (difficulty in controlling impulse, lack of emotional awareness, limited access to emotional regulation strategies, and lack of emotional clarity), self-differentiation (emotional reaction and emotional breakdown), and emotional coping style positive and significant relationship my position and problem-oriented coping style have a negative and significant relationship with referential thinking (P <0.05). Regression results also showed that difficulty in regulating emotion, differentiation, and coping styles were able to predict 0.36 of referential thinking. Given the difficulty in regulating emotion, self-differentiation, and coping styles associated with referral thinking, these concepts can be implemented in the form of workshops to reduce the return to addiction.

    Keywords: Self-differentiation, Referential thinking, Difficulty in emotion regulation, Coping styles