فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله سلامت جامعه
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه خالقی کیادهی، عبدالله مفاخری*، محمد یمینی صفحات 1-11
    مقدمه
    زنان مبتلا به افسردگی مشکلات عمده ای در زمینه سلامت روان شناختی دارند و یکی از روش های مداخله برای کاهش مشکلات روان شناختی، روش درمان پذیرش و تعهد است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افکار اضطرابی و ترس از ارزیابی منفی زنان افسرده انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از طرح های کاربردی و شبه آزمایشی و نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری را زنان افسرده مراجعه کننده به کلینیک های درمانی روان پزشکی شهر ساری در سال 1398 تشکیل دادند. نمونه های پژوهش، 30 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گماشته شدند و به پرسش نامه های افکار اضطرابی Wells (1994)، ترس از ارزیابی منفیWatson  وFreund (1969) و افسردگی Beck (1961) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به صورت هفتگی و زمان 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر کاهش افکار اضطرابی منفی و کاهش ترس از ارزیابی اثر داشت (001/0>p). مجذور اتا، نشان می دهد که اثر این درمان بر کاهش اضطراب 38/0 و کاهش ترس از ارزیابی منفی 47/0 است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، استفاده از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله روان شناختی موثر و مکمل در زنان افسرده به منظور کاهش افکار اضطرابی و ترس از ارزیابی منفی آن ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: افکار اضطرابی، ترس از ارزیابی منفی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان افسرده
  • معصومه صاحبی، رمضان حسن زاده*، بهرام میرزائیان صفحات 12-22
    مقدمه

    اختلال افسردگی اساسی از رایج ترین اختلالات روان شناختی است که با متاثر ساختن عملکرد فرد، عوارض منفی متعددی را به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نگرش های ناکارآمد و تاب آوری در زنان مبتلا به افسردگی اساسی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به افسردگی اساسی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر ساری در سال 1398 بود که بر اساس معیارهای ورود، تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. 8 جلسه آموزش درمان مبتنی بر شفقت توسط پژوهشگر آموزش دیده برای گروه آزمایش برگزار گردید. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. داده ها توسط پرسشنامه های راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، مقیاس نگرش های ناکارآمد و پرسشنامه تاب آوری جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت در افزایش راهبردهای تنظیم هیجان سازگارانه و تاب آوری و کاهش نگرش های ناکارآمد در زنان مبتلا به افسردگی اساسی اثربخشی معنی دار دارد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج حاصل از این مطالعه، راهبردهای تنظیم هیجان، نگرش های ناکارآمد و تاب آوری در افراد مبتلا به افسردگی اساسی از طریق درمان مبتنی بر شفقت قابل اصلاح است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، افسردگی، درمان مبتنی بر شفقت، تاب آوری، نگرش های ناکارآمد
  • حمید ابوطالبی، نفیسه یزدچی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 23-33
    مقدمه

    در درمان موفقیت آمیز افراد معتاد، باید علاوه بر دارودرمانی، به مداخلات روان شناختی نیز توجه جدی داشت. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجان بر بهزیستی روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان مردان معتاد شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مردان وابسته به مواد مخدر شهر اصفهان که در شش ماه نخست سال 1399 برای درمان نگهدارنده با متادون به کلینیک های درمان اعتیاد این شهر مراجعه کرده بودند، تشکیل دادند. پس از رعایت ملاک های ورود و خروج به پژوهش، 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت نمودند؛ ولی گروه کنترل آموزش های روتین خود را دریافت کردند. جهت بررسی فرضیه از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره متغیرهای بهزیستی روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان گروه آزمایش در پیش آزمون به ترتیب 59/7±77/49 و 09/6±67/78؛ و در گروه کنترل به ترتیب 21/7±43/49 و 00/6±07/79 بود. در پس آزمون، نمره بهزیستی روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آموزش تنظیم شناختی هیجان بر بهزیستی روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان مردان معتاد اثربخش است، از این رو، جهت افزایش بهزیستی روان شناختی و تنظیم شناختی هیجان مردان معتاد قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تنظیم شناختی هیجان، اعتیاد
  • فاطمه هودرشا، مژگان سپاه منصور* صفحات 34-41
    مقدمه

    زنان باردار مستعد آسیب پذیری از انواع تنش ها هستند و نسبت به دیگران، بیشتر در معرض مشکلات روانشناختی و جسمانی قرار دارند. از این رو، مداخلات روانشناختی برای این گروه لازم است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و قدرت ایگو زنان باردار است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آ زمون - پس آزمون، جامعه آماری، مراجعه کنندگان به مرکر مشاوره و خدمات مامایی سلامت مادران شهر تهران از پاییز 98 تا بهار 99 بودند. نمونه گیری به روش در دسترس بود. نمونه ها به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15نفر) جایگزین شدند. بعد از انجام پیش آزمون، آموزش ذهن آگاهی طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام شد. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. سپس، پس آزمون در هر دو گروه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سبک زندگی سلامت Walker (2003) و پرسشنامه روانشناختی قدرت ایگو بود. داده ها توسط آزمون کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    آموزش ذهن آگاهی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در مولفه های تغذیه (812/11=F)، ورزش (961/8=F)، مسیولیت پذیری در مورد سلامت (187/9=F)، مدیریت استرس (873/12=F)، حمایت بین فردی (976/10=F)، خودشکوفایی (707/11=F)؛ قدرت ایگو در مولفه های امید (218/12=F)، عشق (98/11=F)، وفاداری (219/9=F)، مراقبت (202/9=F) و خرد (875/12=F) تاثیر داشتند.

    نتیجه گیری

    آموزش ذهن آگاهی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و قدرت ایگو زنان باردار تاثیرگذار بود. تاثیر ذهن آگاهی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت از طریق کنترل و اداره هیجانات، ابعاد جسمی و ذهنی و بر قدرت ایگو از طریق مکانیسم های تنظیم توجه، آگاهی بدن، تنظیم هیجان و تغییرات در دیدگاه فرد از خودش صورت گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، قدرت ایگو، زنان باردار
  • مهتاب اردشیرزاده، سعید بختیار پور*، رضوان همایی، زهرا افتخار صعادی صفحات 42-52
    مقدمه

    زنان مطلقه با مشکلات فراوانی در زمینه سلامت مواجه هستند و نیازمند مداخلات روان شناختی می باشند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با شفقت درمانی بر افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی در زنان مطلقه بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1398 بودند که 60 نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد، و شفقت درمانی قرار گرفتند. داده ها با مقیاس های افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی جمع آوری و با روش های مجذور کای، تحلیل کوواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    گروه های آزمایش و کنترل از نظر سطح تحصیلات، سن، تعداد فرزند و مدت طلاق تفاوت معنی داری نداشتند. درمان پذیرش و تعهد و شفقت درمانی در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی در زنان مطلقه شدند (001/0>p)، اما بین دو روش درمانی در کاهش افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش درمانی در کاهش افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی بود. بنابراین، درمانگران و متخصصان سلامت می توانند از این روش ها جهت بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه کاهش افکار خودآیند منفی و احساس تنهایی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، افکار خودآیند منفی، تنهایی، زنان مطلقه
  • زهرا صادق زاده مفرد، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی، نورعلی فرخی صفحات 53-64
    مقدمه

    سرطان به عنوان یک بیماری مزمن و ناتوان کننده، دارای تبعات بسیاری است و بهبود سبک زندگی می تواند سلامتی فرد بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ارتقای سبک زندگی سالم به شیوه شناختی-رفتاری بر خود کارآمدی و بهزیستی روان شناختی مبتلایان به سرطان انجام شد.

    مواد روش ها

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان شهید فیاض بخش تهران در سال 1398 بود. تعداد 30 نفر به طور هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل اختصاص یافتند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش ارتقای سبک زندگی سالم به شیوه شناختی-رفتاری قرار گرفت. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از مقیاس خودکارآمدی عمومی و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی که به صورت خودگزارشی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش ارتقای سبک زندگی سالم به شیوه شناختی-رفتاری به طور معنی داری موجب افزایش نمرات پس آزمون خودکارآمدی و بهزیستی روان شناختی در مبتلایان به سرطان شده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، آموزش ارتقای سبک زندگی سالم به شیوه شناختی-رفتاری می تواند بر خودکارآمدی و بهزیستی روان شناختی مبتلایان به سرطان موثر باشد. بنابراین، در حیطه سلامت مربوط به مبتلایان به سرطان می توان مداخلات مبتنی بر ارتقای سبک زندگی سالم را به منظور ارتقای سلامت روان این بیماران استفاده نمود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، درمان شناختی-رفتاری، خودکارآمدی، بهزیستی، سرطان
  • رویا باغبان پور آذری، شعله لیوارجانی*، سید داود حسینی نسب صفحات 65-75
    مقدمه

    دانش‍آموزان دارای مشکلات رفتاری، به دلیل خودپنداره تحصیلی ضعیف، اغلب قضاوت بسیار منفی نسبت به توانایی‍ها و ارزش‍های خود دارند و هیجانات تحصیلی منفی را تجربه می‍کنند. این امر لزوم ارایه آموزش‍های روان شناختی به این افراد را ضروری می سازد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت‍های اجتماعی مبتنی بر نظریهTimothy Campbell-Comorford بر خودپنداره تحصیلی و هیجانات تحصیلی دانش‍آموزان دختر دارای مشکلات رفتاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش آزمایشی دربرگیرنده کلیه دانش‍آموزان دختر دوره ششم ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 1399-1398 بود. تعداد 30 دانش‍آموز مطابق با نمره برش در مقیاس درجهبندی مشکلات رفتاری Conners-فرم معلم و والدین، دارای مشکلات رفتاری تشخیص داده شدند و با روش نمونه‍گیری تصادفی خوشه‍ای چندمرحله‍ای انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه‍های آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه‍ها پرسش نامه‍های خودپنداره تحصیلیYu  و Wang (2005) و هیجانات تحصیلی Pekrun و همکاران (2002) را تکمیل کردند. پس از اتمام 14 جلسه آموزش مهارت‍های اجتماعی مبتنی بر نظریه Timothy Campbell-Comorford (هفته ای دو جلسه) در گروه آزمایش، ابزارهای مذکور توسط گروه‍ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند‍متغیره تحلیل شدند.

    یافته‍ ها

    آموزش مهارت‍های اجتماعی مبتنی بر نظریه Timothy Campbell-Comorford موجب افزایش معنی دار خودپنداره تحصیلی (047/0=p) گردید؛ گرچه این آموزش باعث کاهش هیجانات تحصیلی دانش‍آموزان دارای مشکلات رفتاری شد، ولی اختلاف بین دو گروه معنی دار نبود.    

    نتیجه ‍گیری

    با توجه به تاثیر آموزش مهارت‍های اجتماعی مبتنی بر نظریه Timothy Campbell-Comorford بر افزایش خودپنداره تحصیلی استفاده از این رویکرد آموزشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، مهارت‍های اجتماعی، تیموتی کمپبل-کامرفورد، خودپنداره تحصیلی، هیجانات تحصیلی، مشکلات رفتاری
  • عبدالزهرا نعامی، آزاده رضایتی زاده* صفحات 76-86
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عواملی تاثیرگذار بر کیفیت و پایداری رابطه زوجین رضایت جنسی است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان Lazarus بر ناهماهنگی شناختی و رضایت جنسی در زنان دارای سبک دلبستگی دوسوگرا انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل مراجعه‏کننده به مرکز طب زناشویی بیمارستان امام خمینی(ره) شهر تهران در سال 1399 بود. با روش نمونه‏گیری در دسترس، تعداد 30 نفر انتخاب و در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. با پرسشنامه سبک دلبستگی (Hazan و Shaver، 1987) غربالگری نمونه ها انجام شد. پرسشنامه‏های ناهماهنگی شناختی (Harmon-Jones و همکاران، 2008) و رضایت جنسی (Larson و همکاران، 1998) برای بررسی اثربخشی درمان در پیش‏آزمون و پس‏آزمون به کار گرفته شد. در گروه آزمایش، درمان چندوجهی Lazarus در 8 جلسه (هفته ای 1 جلسه به مدت 90 دقیقه(اجرا گردید. پس از پایان آموزش از گروه ها پس‏آزمون گرفته شد. داده ها با روش‏های آزمون‏های t (مستقل و زوجی) و‏ تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.  

    یافته ها

    بین میانگین نمرات ناهماهنگی شناختی، رضایت جنسی و مولفه‏های آن‏ها در زنان، از پیش‏آزمون تا پس‏آزمون تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p). و درمان چندوجهی Lazarus باعث کاهش ناهماهنگی شناختی و افزایش رضایت جنسی در آزمودنی‏های گروه آزمایش شد (05/0>p). 

    نتیجه گیری

    درمان چندوجهی Lazarus می‏تواند بر سازه‏های روانی از جمله ناهماهنگی شناختی و رضایت جنسی زنان دارای سبک دلبستگی دوسوگرا اثرگذار باشد. جهت بالا بردن اعتبار بیرونی پیشنهاد می‏گردد که تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: درمان چندوجهی، ناهماهنگی شناختی، رضایت جنسی، سبک دلبستگی دوسوگرا
|
  • N Khaleghi Kiadahi, A Mafakheri *, M Yamini Pages 1-11
    Introduction
    Women with depression have major problems with psychological health. One of the intervention methods for reducing psychological issues is acceptance and commitment therapy. This study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on anxious thoughts and fear of negative evaluation of depressed women.
    Materials and Methods
    The present study was applied and quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. Its statistical population consisted of depressed women referred to psychiatric clinics in Sari in 1398. The samples were 30 people from the mentioned community selected using the available sampling method. They were assigned to acceptance and commitment treatment (15 people) and control (15 people) groups by a simple random method to answer the Anxious Thought Questionnaire (Wells, 1994), Fear of Negative Evaluation Questionnaire (Watson & Friend, (1969), and Depression Inventory (Beck, 1961). The experimental group was trained for 10 sessions once a week for 60 minutes, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) in SPSS-24 software.
    Results
    The results showed that commitment and acceptance therapy reduced negative, anxious thoughts and fear of evaluation (p<0.001). Eta squared showed the effect of this treatment on anxiety to be 0.38 and fear of negative to be 0.47.
    Conclusion
    Based on the findings, acceptance and commitment therapy is recommended as an effective and complementary psychological intervention in depressed women to reduce anxious thoughts and fear of negative evaluation.
    Keywords: Anxiety Thoughts, fear of negative evaluation, Acceptance, Commitment Therapy, Depressed women
  • M Sahebi, R Hassanzadeh *, B Mirzaian Pages 12-22
    Introduction

    Major depressive disorder is one of the most common psychological disorders that affect a person's performance, leading to several negative side effects. This study aimed to evaluate the effectiveness of compassion-focused therapy on emotional regulation strategies, dysfunctional attitudes, and resilience in women with major depression.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental. The statistical population included people with major depression referred to counseling and psychological services centers in Sari. They were selected by purposeful sampling and were randomly assigned to the experimental group (15 people) and the control group (15 people). Eight sessions of compassion-focused therapy were performed for the experimental group, and no intervention was performed for the control group. Data collection tools included the Emotional Regulation Strategies questionnaire (CERQ), Dysfunctional Attitude Scale (DAS), and Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC). Data were analyzed using a mixed analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results showed that compassion-based therapy has a significant effect on increasing adaptive emotional regulation strategies and resilience and reducing dysfunctional attitudes in women with major depression (p<001).

    Conclusion

    According to the results, emotional regulation strategies, dysfunctional attitudes, and resilience can be corrected in women with major depression through compassion-focused therapy.

    Keywords: emotion regulation, depression, Compassion-Focused Therapy, Resilience, dysfunctional attitudes
  • H Aboutalebi, N Yazdchi, H Smkhani Akbarinejhad * Pages 23-33
    Introduction

    In the successful treatment of addicted people, in addition to drug therapy, serious attention should be paid to psychological interventions. This study aimed to determine the effectiveness of cognitive emotion regulation training (CERT) on psychological well-being and cognitive emotion regulation of addicted men in Isfahan city.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pre-test and post-test control group design. The population of this study consisted of all men addicted to narcotics in Isfahan referred to addiction treatment clinics in the first six months of 2019-2020 for methadone maintenance treatment. In total, 60 men were selected by the available sampling method and were randomly divided into two groups. Members of the experimental group received their group-specific training in 8 sessions of 1.5 hours; however, the control group received their routine training.

    Results

    Mean and standard deviation of psychological well-being and cognitive emotion regulation of the experimental group in the pre-test were 49.77±7.59 and 78.67±6.09, respectively. Also, the mean and standard deviation of psychological well-being and cognitive emotion regulation of the control group were 49.43±7.21 and 79.07±6.00 respectively. According to the results, in the post-test, the psychological well-being score was 84.23±7.61, and the cognitive emotion regulation of the experiment was 86.07±6.10 compared to the control group (49.27±6.90 (F=357.263) and 78.87±6.11 (F=387.054), respectively) (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that CERT is effective in the psychological well-being and cognitive emotion regulation of addicted people. Therefore, it can be used to increase their psychological well-being and cognitive emotion regulation.

    Keywords: Psychological Well-Being, Cognitive emotion regulation, Addiction
  • F Hoodersha, M Sepahmansour * Pages 34-41
    Introduction

    Pregnant women are vulnerable to various types of stress, thus being more exposed to psychological and physical problems than others. Accordingly, educational and psychological interventions for this period are essential for this group of people in society. Therefore, this study aims to determine the effectiveness of mindfulness training on a lifestyle that promotes health and ego strength in pregnant women.

    Materials and Methods

    The present research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design. Its statistical population includes all pregnant women, from 25 to 35 years old, in Tehran from the fall of 2019 to the spring of 2020. The sample size in the experimental methods is equal to 15 people for each group. Therefore, 15 people in the experimental group and 15 in the control group are considered. The sampling method is available due to the nature of the research samples. The data collection tools are as follows: a) Walker Health Lifestyle Questionnaire (2003) and b) Igo Power Psychological Questionnaire (PIES). The data of this study are analyzed using an analysis of covariance.

    Results

    Mindfulness training is effective in health-promoting lifestyle in the component of nutrition (F: 11.812), exercise (F: 8.961), health responsibility (F: 9.187), stress management (F: 9.187), interpersonal support (F: 10.976), and self-fulfillment (F: 11.707), ego power in the component of hope (F: 12.218), love (F: 11.98), loyalty (F: 9.219), care ( F: 9.202), and micro (F: 12.875).

    Conclusion

    Based on the findings, mindfulness training enhances the health and ego strength of pregnant women.

    Keywords: mindfulness training, Health-Promoting Lifestyle, Ego power, Pregnant women
  • M Ardeshirzadeh, S Bakhtiarpour *, R Homaei, Z Eftekhar Saadi Pages 42-52
    Introduction

    Divorced women face many health-related problems and require psychological intervention. Therefore, this study aimed to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy on negative automatic thoughts and feeling of loneliness in divorced women.

    Materials and Methods

    This study was quasi-experimental with pretest and posttest design with the control group. The research population included the divorced women admitted to counseling centers in Ahvaz in 2019, among whom 60 subjects were selected by purposive sampling method and randomly assigned to three equal groups. Each experimental group was treated using acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy for 8 sessions of 90 minutes. Data were collected in pre-test and post-test stages with negative automatic thoughts and feelings of loneliness scales and analyzed by methods of chi-square, multivariate analysis of covariance, and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The findings showed no significant difference between the experimental and control groups in terms of education level, age, number of children, and duration of divorce (p<0.05). Moreover, compared with the control group, acceptance and commitment therapy and compassion-focused therapy led to reduction in negative automatic thoughts and feelings of loneliness in divorced women (p<0.001). However, there was no significant difference between the two methods in reducing negative automatic thoughts and feelings of loneliness (p<0.05).

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of both treatment methods in reducing negative automatic thoughts and feelings of loneliness. Therefore, therapists and health experts can use both methods to improve health-related traits, especially to reduce negative automatic thoughts and feelings of loneliness.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-Focused Therapy, negative automatic thoughts, Loneliness, divorced women
  • Z Sadeghzadeh Mofrad, F Dortaj *, F Ghaemi, N Farrokhi Pages 53-64
    Introduction

    As a chronic and debilitating disease, cancer has many consequences, and leading a healthier lifestyle can affect the patient’s health. This study aimed to investigate the effectiveness of healthy lifestyle promotion training based on cognitive-behavioral therapy on self-efficacy and psychological well-being of cancer patients.

    Materials and Methods

    The design of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest and control group. The statistical population of this study included all cancer patients admitted to Shahid Fayyaz Bakhsh Hospital in Tehran in 2019. Among them, 30 individuals who met the inclusion criteria and were willing to participate in the study were purposefully selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions (90 minutes each) of cognitive-behavioral healthy lifestyle promotion training and the control group did not receive any intervention. Data collection tools were the general self-efficacy scale and psychological well-being questionnaire completed by self-report. Data were analyzed using the multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that healthy lifestyle promotion training based on cognitive-behavioral therapy significantly increased the post-test scores of self-efficacy and psychological well-being in cancer patients (p<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, healthy lifestyle promotion training based on cognitive-behavioral therapy can be effective in the self-efficacy and psychological well-being of cancer patients. Therefore, as regards the health of cancer patients, interventions based on promoting a healthy lifestyle can be used to promote the mental health of these patients.

    Keywords: Lifestyle, cognitive-behavioral therapy, self-efficacy, Well-Being, cancer
  • R Baghbanpour Azari, Sh Livarjani *, SD Hosseini Nasab Pages 65-75
    Introduction

    Due to their poor academic self-concept, students with behavioral problems often make very negative judgments about their abilities and values and experience negative academic emotions, which makes it necessary to provide them with psychological training. This study aimed to determine the effectiveness of social skills training based on Timothy Campbell-Comerford theory on academic self-concept and academic emotions of female students with behavioral problems.

    Materials and Methods

    The statistical population of this experimental research included all sixth-grade female students in Tabriz in the academic year 2019-2020. 30 students who were diagnosed as having behavioral problems based on the cutoff score in the Conners’ Behavioral Problem Rating Scale (the parent and teacher forms) were selected by multi-stage random cluster sampling and were randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). Both groups completed the Liu & Wang (2005) Academic Self-Concept Questionnaire and Pekrun et al (2002) Achievement Emotions Questionnaire. Having attended 14 sessions of social skills training based on Timothy Campbell-Comerford (two sessions a week for 7 weeks) in the experimental group, the mentioned questionnaires were completed by the two groups. The results were analyzed using a multivariate analysis of covariance. 

    Results

    Social skills training based on Timothy Campbell-Comerford increased academic self-concept significantly (p=0.047). Although the training reduced the academic emotions of students with behavioral problems, the difference between the two groups was not significant (p=0.050).

    Conclusion

    Since social skills training based on Timothy Campbell-Comerford increased academic self-concept and reduced academic emotions, it is recommended that this educational approach be applied.

    Keywords: Education, social skills, Timothy Campbell-Comerford, academic self-concept, Academic Emotions, Behavioral problems
  • A Naami, A Rezayatizadeh * Pages 76-86
    Introduction

    One of the most important factors affecting the quality and stability of a couple's relationship is sexual satisfaction. This study aimed to determine the effectiveness of Lazarus Multimodal Therapy on cognitive dissonance and sexual satisfaction in women with ambivalent attachment style.

    Material and Methods

    The research was quasi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group. The statistical population included all married women admitted to the Marital Medicine Center of Imam Khomeini Hospital in Tehran in 2020. By available sampling, 30 people were selected and divided into experimental (n =15) and control (n =15) groups. Samples were screened using the Attachment Style Questionnaire (Hazan and Shaver, 1987). Cognitive dissonance questionnaire (Harmon-Jones et al., 2008), sexual satisfaction questionnaire (Larson et al., 1998) were used to examine the effectiveness of the therapy in pre-test and post-test. In the experimental group, Multimodal Therapy was performed in 8 sessions (1 session per week lasting 90 minutes). At the end of the training, a post-test was taken from the groups. Data were analyzed using a t-test (independent and paired) and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of cognitive dissonance, sexual satisfaction, and their components in women, in the pre-test and the post-test (p<0.05). Moreover, Lazarus Multimodal Therapy reduced cognitive dissonance and increased sexual satisfaction in the subjects of the experimental group (p<0.05).

    Conclusion

    Lazarus multimodal therapy can affect psychological constructs such as cognitive dissonance and sexual satisfaction of women with ambivalent attachment style. It is recommended that more research be done to increase external credibility.

    Keywords: Multimodal therapy, cognitive dissonance, sexual satisfaction, Ambivalent attachment style