فهرست مطالب

قرآن و طب - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

نشریه قرآن و طب
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه حاجی اکبری*، سید مهدی رحمتی صفحات 1-9
    هدف

    سلامت روح و جسم در جهان بینی توحیدی و به ویژه مکتب اسلام جایگاه ویژهای دارد. موضوع سلامت بدن و بهداشت روان در گزاره های دینی و تاثیر آن بر حیات مادی و معنوی دینمداران  از جمله موضوعات و توصیه های مکرری است که حوزه مطالعاتی گسترده ای را شامل می شود.

    مواد و روش ها

    پژوههی کتابخانه ای حاضر را بر آن است تا با دستهبندی آیات و روایاتی که درخصوص بهداشت روانی و سلامت جسمی بیان شده اند، به شیوهی توصیفی-تحلیلی، مسیله همبستگی بهداشت روان و سلامت تن در آموزه های ثقلین را دنبال نماید.روش جمع آوری اطلاعات بر اساس ابراز کتابخانه ای و در منابع تفسیری و روایی موجود است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان از همبستگی و رابطهی متقابل سلامتی جسم با بهداشت روان و جایگاه ویژهی پایبندی به اصول تغذیه اسلامی دارد.

    نتیجه گیری

    توجه به لقمه ی حلال، تامل در طعام گزینی، ممانعت از خوردن حرام گوشتان و نوشیدنیهای نهی شده، تقدم استفاده از میوه ها و سبزیجات بر گوشت و عنایت به برکات ویژهی آبزیان در شمار مهمترین عناصر مورد تاکید اسلام در عرصهی سلامت جسمانی است. دستوراتی که در کنار رعایت و پایبندی به سفارشهای بنیادین خاتم ادیان توحیدی در حوزهی تقویت ایمان و پالایش روح، زمینهی شکلگیری انسانی سالم و به دنبال آن جامعهای سلامت و سعادتمند را فراهم میآورد.

    کلیدواژگان: سلامت، روان، جسم، قرآن، حدیث
  • شهین سالاروند*، طیبه چراغیان صفحات 10-17
    هدف

    نگاهی گذرا به قرآن مجید هر انسان آگاهی را بر می انگیزد که برای فهمیدن معانی آن بکوشد. در تدبر، همه مردم در هر مرتبه از فهم و درک و مراتب علمی و روحی که باشند، می توانند شرکت کنند. با توجه به اهمیت نقش اعضای هییت علمی در جامعه، این مطالعه با هدف توصیف تجارب اعضای هییت علمی علوم پزشکی از تحقیق و تدبر در قرآن کریم انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. نمونه گیری مبتنی بر هدف و با انجام مصاحبه های عمیق، با حجم نمونه 16 نفر اشباع اطلاعات حاصل شد. روش کلایزی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بکار رفت. استحکام این مطالعه بر اساس دو معیار اطمینان پذیری وباور پذیری بوده است.

    یافته ها

    داده ها حاصل 20 مصاحبه با 16 مشارکت کننده بودند. در این بررسی پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات چهار طبقه محوری اصلی پدیدار شد که شامل این موارد بودند: حرکت بسوی تحقیق در قرآن درباره سلامت جسمی(لزوم مطالعه در قرآن، لزوم مراجعه به احادیث معصومین در کنار قرآن، قرآن و علم، انگیزه و انجام تحقیق در قرآن، توصیه به تحقیق، فواید تحقیق)، تعهد در برداشتها(توصیه به ژرف اندیشی، توانمند شدن، پرهیز از سوگیری، پرهیز از ظاهر بینی و ساده اندیشی، باورهای نادرست و آسیبها، تعقل و توجه)، بسوی معنویت و کمال(رسیدن به خداشناسی، هدف سلامت جسمی نیل به کمال، هدایت)، در جستجوی شفا در قرآن(انجام تحقیق درشفا بخشی قرآن، تجارب شخصی در شفا بخشی قرآن، ذکر مستقیم شفا در قرآن، دیدگاه شخصی در شفا بخشی قرآن، شفای معنوی در قرآن).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی، نیاز به تحقیق در قرآن و اهمیت آن، تعهد به برداشتهای درست و عمیق از قرآن، به معنویت و کمال رسیدن با تدبر در قرآن، و تحقیق و جستجوی شفای جسمی و روحی در قرآن را تجربه کرده بودند. امید است با تدبر و تعمق در قرآن، از دریای بیکران آن استفاده کرده و در نشر آموزه های اسلامی موثر باشیم.

    کلیدواژگان: تدبر، قرآن، اعضای هیئت علمی
  • سیده فاطمه طباطبائی* صفحات 18-25
    هدف

    امروزه خرید و فروش داروهای دولتی خارج از سیتم نظارتی به صورت غیر علنی در جامعه خود نمایی می نماید که منتج به  اختلال نظام توزیع دارویی، آسیب و ضرر به بیمار می گردد. در این راستا می طلبد که در جستجوی عامل بازدارنده درونی و بیرونی از اعمال چنین عملکردی گامی برداشته شود، بنابراین در این مقاله به دنبال تبیین حکم فقهی خرید و فروش داروهای دولتی خارج از سیستم نظارتی می باشد تا حکم الهی  در مورد آن تخریج و استنباط گردد چه بسا در پرتوی قوانین الهی معاملات شرعی تنویر پذیرد و خود مانعی از ادامه آن گردد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی  و با استناد به کتاب و سنت و عقل به استخراج و استنباط حکم خرید و فروش داروهای دولتی خارج از سیستم نظارتی پرداخته است.

    یافته ها

    با تتبع در آرای چندی از فقهای معاصر حکم به عدم جواز خرید و فروش داروهای دولتی خارج از سیستم نظارتی با استناد به آیات و روایات و عقل از اتقان برخوردار می باشد و با استناد به آیات 29 و 59نساء و 2 مایده و سنت و قاعده وجوب حفظ نظام و حرمت اخلال به نظام، وجوب عدل و انصاف، لاضرر، نفی عسر و حرج و قاعده حرمت اعانه بر اثم، جایز نمی باشد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گویای این است که خرید و فروش داروهای دولتی خارج از سیتم نظارتی با توجه به مبانی فقه شیعه از آن جا که بر خلاف مقررات جمهوری اسلامی و مصداق اکل مال به باطل است و نیز اخلال به نظام را در پی دارد و با انصاف و عدل سازگار نیست و یا منشا ضرر و  عسر می باشد، جایز نیست.

    کلیدواژگان: حکم تکلیفی، خرید و فروش، داروهای دولتی، خارج از سیستم نظارتی
  • مرضیه باباش پور اصل* صفحات 26-39

    قرآن کریم یکی از بهترین کتاب های مرجع در بیان اهمیت گیاهان در سوره های مختلف از جمله مومنون، الرحمن، بقره و انعام است. تاریخ طب اسلامی از قرن دوم به عنوان علم کاربردی آغاز شد که اطلاعات فراوانی در مورد گیاهان دارویی ذکر شده در قرآن به دست داد. گیاهان دارویی از زمان های قدیم در بین مردم به عنوان منبع ارزشمند دارویی مطرح بوده و در متون قدیمی، نوشته هایی به این موضوع اختصاص داده شده است. این گیاهان همچنان به عنوان منبع اصلی دارو برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به اینکه نام گذاری دقیق برخی از گیاهان قرآنی و نبوی در متون علمی یا مذهبی وجود ندارد، تلاش شده است فهرستی از این گیاهان با شناسایی دقیق گیاه شناسی (نام علمی، نام تیره گیاهی، نام رایج و نام فارسی) تهیه شود. در تحقیق حاضر بخشی از چک لیست فلور دارویی در قرآن کریم و کاربرد درمانی آن ها ذکر شده است.

    کلیدواژگان: گیاه دارویی، قرآن کریم، حضرت محمد (ص)، طب اسلامی، علم
  • مریم صف آرا*، علی افشین، علی طیرانی راد، مجتبی سلم آبادی صفحات 40-48
    هدف

    شیوع کرونا ویروس یکی گسترده ترین و بدترین بحران های جهانی حوزه سلامت، در قرن اخیر بوده است که این امر سبب تغییر سبک زندگی مردم و ظهور چالش های روانی و معنوی شد. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش سبک های دل بستگی به خدا و سلامت معنوی در پیش بینی استحکام روانی پرستاران در دوران کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی، از جامعه آماری که شامل تمامی پرستاران منطقه 9 کشور (شهر بجنورد) شاغل در بیمارستان های (امام رضا، امام علی و بنت الهدای) شهر بجنورد در تیرماه 1400 (آغاز پیک پنجم کرونا) بودند، تعداد 100 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند صورت اینترنتی به پرسش نامه دل بستگی به خدا روات وکرک پاتریک (2002)، سلامت معنوی پالوتزین و الیسون (1982) و استحکام روانی کلاف و همکاران (2002) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد همبستگی بین سبک دل بستگی ایمن و سلامت معنوی با استحکام روانی مثبت و همبستگی بین سبک های دل بستگی اجتنابی و دوسوگرا- مضطرب با استحکام روانی منفی و معنی دار است (01/0>p). همچنین سلامت معنوی و سبک های دل بستگی به خدا، استحکام روانی پرستاران را پیش بینی می کنند (01/0>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشانگر اهمیت توجه به نقش عوامل روانشناختی ازجمله استحکام روانی در پرستاران را در شرایط بحرانی کرونا می رساند، بنابراین لازم است برنامه های آموزشی مناسبی برای ارتقای استحکام روانی با بهبود سلامت معنوی و سبک های دل بستگی به خدا در پرستاران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سبک های دل بستگی به خدا، سلامت معنوی، استحکام روانی، پرستاران
  • غلامرضا نورمحمدی* صفحات 62-71

    تفکر غالب و برداشت رایج از «سلامت»، متوجه بعد جسمی بوده و کم تر به تعامل معنویت و سلامت جسمی توجه شده است در حالی که «سلامت» در تمام جنبه های مادی و معنوی نمود دارد، چون انسان حقیقتی متشکل از جسم و روح است. در انسان شناسی اسلام، به رابطه ابعاد مختلف در وجود انسان به صورت ساختاری توجه گردیده و رابطه ابعاد مادی و معنوی سلامت و تاثیر و تاثر هر یک بر دیگری مورد توجه قرار گرفته است. امروزه گرچه پزشکی به طور ضمنی لزوم ورود مفاهیم و معانی متعالی معنویت مانند دعادرمانی به درون گستره خود را پذیرفته است، اما آن چنان که بایسته و شایسته یک نظام سلامت مبتنی بر پایه دین باشد، پذیرش کامل تحقق نیافته است. در بررسی آموزه های دین اسلام مشخص گردید بسیاری از راهکارهای معنوی تاثیرگذار بر سلامت جسمی وجود دارد. تقوا و دعا از راهکارهای مهم بر سلامت جسمی مورد پژوهش قرار گرفتند و نقش این راهکارها بر سلامت جسمی بیان گردید.

    کلیدواژگان: معنویت، سلامت جسمی، تقوا، دعا
  • محمدامین مدهوشی مزرعی* صفحات 72-79
    هدف

    پژوهش پیش رو در صدد بازشماری عوامل ارتقاء سلامت معنوی فردی و اجتماعی مبتنی بر آموزه های قرآنی-روایی در گذر از اپیدمی کرونا است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر روش توصیفی - تحلیلی، کتابخانه ای به کشف و بررسی عوامل ارتقاء بر ارتقاء سلامت معنوی در دوران کرونا با پاسخگویی به این سوال که چه عناصری بر ارتقاء سلامت معنوی فرد و اجتماع در دوران کرونا اثرگذار است، جمع آوری شده است.

    یافته ها

    نگارنده پژوهش پیش رو تلاش خواهدکرد با رویکردی کیفی عناصر منتخب تاثیرگذار بر ارتقاء سلامت معنوی فرد و اجتماع را همچون فضای مجازی ، رسانه های جمعی ، رعایت تقوای الهی ، تقویت حس کار داوطلبانه و خیریه را مورد تحلیل و ارزیابی  قرار دهد.

    نتیجه گیری

    برای گذر از کم رونقی معنویت فردی و اجتماعی در ایام اپیدمی کرونا، جامعه بشری نیازمند بهرمندی از عناصر ارتقاء آن از طرق متعدد از جمله؛ فضای مجازی ، رسانه های جمعی ، رعایت تقوای الهی ، تقویت حس کار داوطلبانه و خیریه است.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کرونا، فرد و اجتماع، آموزه های قرآنی-روایی
  • سید باقر حسینی، محمد یعقوبی، رضا دهقانی* صفحات 80-86
    مقدمه

    مطالعه امواج مغزی و عوامل تاثیرگذار بر آنها از این نظر حایز اهمیت است که این امواج رفتارها و عملکردهای شناختی ما  را تغییر می دهند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر امواج مغزی بیت های دوتایی هستند. تحقیقات وسیعی به مطالعه اثرات احتمالی بیت های دوتایی صدای آیات قرآن کریم پرداخته اند.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، صدای آیات قرآن کریم به بیت های دوتایی تبدیل و اثرات آن بر روی 81 نفر مطالعه شد. امواج مغزی افراد بوسیله دستگاه الکتروانسفالوگرافی اموتیو ایپاک ضبط شد. ارزیابی وضعیت روانشناختی شرکت کنندگان با پرسشنامه ی DASS-21 صورت گرفت.

    یافته ها

    داده های پرسشنامه DASS-21 نشان می دهد 61٪ از افراد پیش از مطالعه اضطراب داشتند. پس از گوش سپردن به بیت های دوتایی قرآن، امواج مغزی دلتا و تتا به ترتیب در 75%  و 88% از شرکت کنندگان افزایش و در بقیه کاهش یافته است.

    نتیجه گیری: 

     گوش دادن به بیت های دوتایی صوت آیات قرآن کریم باعث ایجاد اثراتی در امواج دلتای مغز انسان می شوند که اثری شبیه به مراقبه دارد. تکرار مداخلات نشان داد برای اهداف درمانی و اثرگذاری بیشتر بر آرامش افراد، شرکت کنندگان می بایست چندین بار به بیت های دوتایی صوت قرآن کریم گوش دهند.با استفاده از بیت های دوتایی قرآن کریم می توان در بهبود آرامش روانی افراد اثر گذاشت. پیشنهاد می شود با توجه به داده های بدست آمده از این مطالعه، مطالعات دیگری با هدف بررسی بیشتر بیت های دوتایی قرآن کریم و ارزیابی کارکرد های درمانی آن ها انجام شود.

    کلیدواژگان: الکتروانسالوگرافی، بیت های دوتایی، نقشه برداری مغزی، امواج آلفا، امواج دلتا، امواج تتا، قرآن کریم
  • سید هادی حسینی* صفحات 87-92
    مقدمه

    شیوع اختلالات روانی در میان دانشجویان علوم پزشکی نگران کننده است؛ و آنان به طور مستقیم و غیر مستقیم در خصوص سلامتی مردم در محیط های پر استرس و تنش زا نقش ایفا خواهند نمود که برای سلامت روان مضر است، از طرفی در برخی مطالعات انس با قران کریم عاملی در بهبود سلامت روان معرفی شده است؛ لذا در این مطالعه به مرور مطالعات مربوطه پرداخته و در خصوص نتایج مربوطه و عوامل موثر بررسی صورت می پذیرد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری روایتی با شناسایی پژوهش های مرتبط با انس با قرآن و سلامت روان در میان دانشجویان علوم پزشکی در سال 1400 انجام شد، برای گردآوری منابع در پایگاه های Google Scholar،  Web of Science،  Scopus،  SID، Magiran و IranDoc بدون محدودیت زمانی جستجوهای لازم انجام پذیرفت؛ که با مرور عناوین  116 مقاله، و با تاکید بر مطالعات کمی، دسترسی به اصل مقالات و پس از مطالعه چکیده ها، 38 مقاله و نهایتا 4 مطالعه کاملا مرتبط یافته شد.

    یافته ها

    مطالعات در دانشگاه های علوم پزشکی تهران (رشته های پیراپزشکی)، کاشان (دانشجویان پرستاری) ، جیرفت (ترکیب رشته ها) و بیرجند (ترکیب رشته ها) به انجام رسیده بود. وضعیت سلامت روان در سه مطالعه متوسط به بالا بود. یافته های سه مطالعه حاکی از ارتباط معنادار و مثبت انس با قران با سلامت روان و در یک مطالعه با یکی از ابعاد سلامت روان دانشجویان مورد مطالعه بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباطات معنادار و مستقیم، برای تقویت سلامت روان دانشجویان علوم پزشکی، لازم است از فرصت زندگی دانشجویی و محیط دانشگاه اقدام گردد؛ ارایه برنامه های جانبی انس با قرآن در ابعاد شخص دانشجو، خانواده و جمع دوستان با تقویت پیش زمینه های فرهنگی ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، انس با قران، دانشجویان علوم پزشکی
  • اشرف السادات حسینی میرصفی* صفحات 106-117
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی روش های تربیت اعتقادی نبوت و مبانی فلسفی آن در قرآن مجید می باشد. این تحقیق در ردیف تحقیقات کاربردی و از نوع کیفی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق تحلیلی-استنباطی بوده. اطلاعات این تحقیق به روش کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری و مراجعه مستقیم به آیات شریفه قرآن مجید و شناسایی مستندات مرتبط، کتب مرجع، پژوهش ها و سایر منابع معتبر گردآوری شده است.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق عبارتند از: در تبیین ضرورت نبوت و هدف بعثت انبیا و معرفی و فضیلت پیامبران بر یکدیگر و برتری پیامبر اکرم (ص) و روش های بیان وحی، عصمت و اعجاز  و معرفی موافقان و مخالفان پیامبران، روش های: تبیینی، طرح سوال، پرسشی، خطابی، گفتوگویی، تاریخی، جدال احسن، تبیینی (آیاتی)، تذکر، تمثیل (مثل)، تاریخی، مبانی فلسفی: مبنای دعوت کنندگی پیامبران به توحید و یادآوری معاد، استمرار و پیوستگی هدایت.

    نتیجه گیری

    با بعثت پیامبران و رسولان و امامان، سنت الهی بودن وحی، برخورداری از علم خاص به  عنوان  مبنای  عصمت پیامبران، اعجاز با اذن و اراده الهی، گرایش فطری انسان به هدایت، عاملی  برای گرایش به انبیا، خودبزرگ بینی و  مستکبر بودن عاملی  برای  انکار، تکذیب و مخالفت با  انبیا.

    کلیدواژگان: نبوت، روش تربیتی، تربیت اعتقادی، مبانی فلسفی، قرآن مجید
  • عفت صادقیان، زهره سعادتمند*، مریم براتعلی صفحات 118-127
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مولفه های تربیت  غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی بود که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله بندی قیاسی انجام شد. حوزه پژوهش شامل متون مرتبط با آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) با استفاده از رویکرد هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش برداری مرتبط با مفهوم تربیت  غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) بود. در مرحله اول متون مرتبط با آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) و جملات مرتبط با هدف اصلی پژوهش انتخاب شدند. در مرحله دوم متون مورد مطالعه قرار گرفتند و پاراگراف های مرتبط با سوال پژوهش انتخاب گردید. در مرحله سوم کد مفاهیم مرتبط با موضوع از هر پاراگراف مستخرج شد و در مرحله چهارم کدمفاهیم استخراج شده در دسته های هم مفهوم قرار گرفتند و در مرحله پنجم برای دسته های هم مفهوم، نام و عنوان مناسب که بیانگر مقوله اصلی پژوهش بود تبیین شدند. روش کدگذاری و پارگراف به عنوان واحد تحلیل، جهت تجزیه و تحلیل متون استفاده گردید. در مجموع 187 کد همدسته و در 10 محور دسته بندی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شاخص ترین مولفه های تربیت  غیرکلامی در آموزه های اسلامی (احادیث و روایات) شامل صداقت، محبت و احترام، ادب، عبرت، مشورت، قناعت، همنشین، گفتار نیک، مثبت اندیشی و تدبیر می باشند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه افرادی که روابط گرم و صمیمانه ای با دیگران دارند هم از سلامت روانی و هم از سلامت جسمانی بهتری برخوردارند و حتی در صورت بیماری نیز سریع تر از افراد تنها، منزوی یا افرادی که از ارتباطات خود ناراضی اند یا روابط خوبی با دیگران ندارند، بهبود می یابند.

    کلیدواژگان: تربیت غیرکلامی، آموزه های اسلامی، احادیث و روایات
  • رقیه صادقی آهنگری، حمید محمد قاسمی*، سید احمد میریان صفحات 128-132

    درمیان موجودات محسوس این جهان، فقط انسان است که می تواند هویت واقعی خویش را دگرگون سازد. یعنی آن را تعالی بخشد و یا آن را به رکود و سقوط مبتلا سازد. همچنین فقط انسان است که می تواند با علم آگاهانهی حضوری، خود را بیابد و یا از خود غافل شده و خود را فراموش سازد. در بینش صحیح اسلامی شناخت دقیق و درست انسان بدون در نظر گرفتن رابطه او با خدا میسر نیست، چرا که هستی انسان عین ربط به خداست و جدا کردن او از خدا، هویت واقعیاش را در پرده ابهام می برد و این جدایی و یگانگی وی از اصل وجودی خویش در لسان قران با «نسیان» و «فراموشی» و یا بیگانگی یاد می شود.  چنانچه آیه 19 سوره حشر به همین معنا اشاره دارد. پژوهش پیشرو، از جمله پژوهشهای کاربردی در حوزهی قرآنپژوهی است. که ماهیت رابطه نسیان خدا با خودبیگانگی را با تاکید بر آیه 19 سوره حشر، تحلیل و تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: نسیان، خودبیگانگی، خدافراموشی، آیه 19 سوره حشر
|
  • Fatemeh Hajiakbari*, Seyed Mehdi Rahmati Pages 1-9
    Purpose

    The health of body and soul has a special place in the monotheistic worldview, especially in the school of Islam. The subject of physical and mental health in religious propositions and its impact on the material and spiritual life of religious people is one of the frequent topics and recommendations that cover a wide range of studies.

    Materials and Methods

    The present library research intends to classify the verses and narrations that have been expressed about mental health and physical health in a descriptive-analytical manner, the problem of the correlation between mental health and physical health. Follow the teachings of Saqaleen. The method of collecting information is based on library expression and is available in interpretive and narrative sources.

    Findings

    The research findings show a correlation and correlation between physical health and mental health and a special position of adherence to the principles of Islamic nutrition.

    Conclusion

    Paying attention to halal food, contemplating selective food, forbidding the eating of forbidden meat and forbidden drinks, prioritizing the use of fruits and vegetables over meat, and paying attention to the special blessings of aquatic animals are among the most important elements. The emphasis of Islam is on physical health. The instructions that, in addition to observing and adhering to the fundamental instructions of the Khatam of monotheistic religions in the field of strengthening faith and purifying the soul, provide the basis for the formation of a healthy human being, followed by a healthy and prosperous society

    Keywords: Health, Mind, Body, Quran, Hadith
  • Shahin Salarvand*, Tayyabe Cheraghian Pages 10-17
    Purpose

    A glance at the Quran, every man can motivate to Attempt to understand its meaning. In ponder, all people in every rank of the scientific and spiritual understanding, and they can participate. Given the important role of faculty members in community, this study describes the experiences of faculty of medical sciences in the Holy Quran was done.

    Materials and Methods

    In this study, a qualitative content analysis approach has been used. Purposive sampling and in-depth interviews, data saturation was achieved with a sample size of 16 patients.

    Findings

    Data were obtained from 20 interviews with 16 participants. The data analyzed in this study appeared in four main categories including; Move towards research in the Quran about physical health (Necessity of studying the Koran, Necessary to refer to the Quran and Hadith infallible, Koran and science, Motives and conduct research in the Quran, Recommended to investigate, realize his benefits), Commitment on perceptions (Recommend to meditations, Empowerment, Avoiding bias, Avoiding  seeing  of the appearance  of quran and simplicity, False beliefs and injuries, Rationality and attention), Towards spirituality and perfection(To Theology, Goal of achieving physical perfection, Guidance), seeking healing in Quran( doing search about shifa in Quran, personal experiences in the Quran healing, Healing directly mentioned in the Quran, Personal perspective on the healing of the Quran, spiritual healing in Qoran).

    Conclusion

    This study finding showed faculty members of medical university experienced Necessity of searching in the Koran and its importance, Commitment on correct and deep perceptions, reach to Spirituality and perfection by Contrivance in the Koran, searching and seeking physical and mental health in Quran. It is hoped Contrivance and meditate on the Quran, and use of its ocean and be effective in disseminating Islamic teachings.

    Keywords: Contrivance, Quran, Faculty Members
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabai* Pages 18-25
    Purpose 

    Today, the purchase and sale of government drugs outside the monitoring system is secretly manifested in the community, which leads to disruption of the drug distribution system, harm to the patient. In this regard, it demands that a step be taken in search of an internal and external deterrent to such action, so in this article, it seeks to explain the jurisprudential ruling on buying and selling government drugs outside the regulatory system so that the divine ruling on its extraction and inference It is possible that in the light of the divine laws, sharia transactions will be enlightened and it will be prevented from continuing.

    Materials and Methods

    In this article, with a descriptive-analytical method and with reference to books, traditions and reason, the ruling on buying and selling government drugs outside the regulatory system has been extracted and inferred.

    Findings

    Following the opinions of some contemporary jurists, the ruling prohibiting the purchase and sale of government drugs outside the supervisory system is based on verses, hadiths, and reason, and on verses 29 and 59 of Nisa and 2 Ma'idah and Sunnah. And the rule of the obligation to maintain the system and the sanctity of disrupting the system, the obligation of justice and fairness, no harm, the denial of hardship and embarrassment, and the rule of the sanctity of donations on sin are not permissible.

    Conclusion

    The conclusion is that the purchase and sale of government drugs outside the regulatory system according to the principles of Shiite jurisprudence, since it is contrary to the rules of the Islamic Republic and the example of property is void and also leads to disruption of the system and with Fairness and justice are not compatible or are the source of harm and hardship, it is not permissible.

    Keywords: mandatory order, sales, government drugs, outside the regulatory system
  • Marzieh Babashpour Asl* Pages 26-39

    The Holy Quran is one of the best reference books describing the importance of plants in different Surahs as in Al-Momeenoon, Al-Rehman, Al-Baqarah and Al-Inaam. The history of Islamic medicine started from 2nd century as applied science which provided ample information about the medicinal plants mentioned in the Quran. These medicinal plants continue to be extensively used as major source of drugs for the treatment of many ailments. In view of the fact that exact nomenclature of many Quranic and Prophetic plants are not available in scientific or religious literature, effort is made to make the following list of such plants with their correct botanical identification. The present research work is a part of check list of medicinal flora and their uses enlisted in Holly Quran.

    Keywords: Holy Quran, Islamic medicine, Medicinal plant, Prophet Mohammad (peace be upon him)
  • Maryam Safara*, Ali Afshin, Ali Tayarani Rad, Mojtaba Salmabadi Pages 40-48
    Purpose

    The outbreak of coronavirus has been one of the most widespread and worst global health crises in the last century, which has led to changes in people's lifestyles and the emergence of psychological and spiritual challenges. Therefore, the present study aimed to investigate the role of God-attachment styles and spiritual health in predicting the psychological strength of nurses during the coronation period.

    Materials and Method

    In a descriptive-analytical study of correlational type, from the statistical population that includes all nurses in 9 countries (Bojnourd) working in hospitals (Imam Reza, Imam Ali and Bint Al-Hoda) in Bojnourd in July 2021 beginning of the fifth peak of Corona 100 people were selected by convenience sampling method. They answered the online questionnaire of devotion to God Rowat and Kirk Patrick (2002), the spiritual health of Palutzin and Ellison (1982) and the psychological strength of Klaf et al. (2002). Pearson correlation test, multiple regression and SPSS software version 24 were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the correlation between safe attachment style and spiritual health with positive psychological strength and the correlation between avoidant and ambivalent-anxious attachment styles with negative psychological strength is significant (p <0.01). Also, spiritual health and attachment styles to God predict the psychological strength of nurses (p <0.01).

    Conclusion

    The results indicate the importance of paying attention to the role of psychological factors such as psychological strength in nurses in coronary crisis, so it is necessary to consider appropriate training programs to promote psychological strength by improving spiritual health and God-centered styles in nurses.

    Keywords: God-attachment Styles, Spiritual Health, Psychological Strength, Nurses
  • Gholamreza Noormohammadi* Pages 62-71

    The prevailing thinking and common perception of "health" is focused on the physical dimension and less attention is paid to the interaction between spirituality and physical health, while "health" is manifested in all material and spiritual aspects, because man is a truth consisting of body and soul. In Islamic anthropology, the relationship between different dimensions in human existence has been considered structurally and the relationship between material and spiritual dimensions of health and the effect of each on the other has been considered. Today, although medicine has implicitly accepted the need to transcend the transcendent concepts and meanings of spirituality, such as prayer therapy, into its full scope, it has not been fully accepted as it should be in a religion-based health system. Examining the teachings of Islam, it was found that there are many spiritual solutions that affect physical health. Piety and prayer were studied as important strategies on physical health and the role of these strategies on physical health was expressed.

    Keywords: Spirituality, Physical Health, Piety, Prayer
  • Mohammadamin Madhooshi Mazraei* Pages 72-79
    Purpose

    The present study seeks to recount the factors promoting individual and social spiritual health based on Quranic-narrative teachings in the transition from the Corona epidemic.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive-analytical, library method to discover and study the promotion factors on the promotion of spiritual health in the corona period by answering the question of what elements affect the promotion of spiritual health of the individual and society in the corona period. Has been.

    Findings

    The author of the leading research will try to analyze and evaluate the selected elements effective in promoting the spiritual health of the individual and society such as cyberspace, mass media, observing divine piety, strengthening the sense of volunteerism and charity with a qualitative approach.

    Conclusion

    In order to overcome the decline of individual and social spirituality in the days of the Corona epidemic, human society needs to benefit from the elements of its promotion in various ways, including; Cyberspace, mass media, observance of divine piety, strengthen the sense of volunteerism and charity.

    Keywords: Spiritual Health, Corona, Individual, Community, Quranic-Narrative Teachings
  • Seyed Bagher Hosseini, Mohammad Yaghoubi, Reza Dehghani* Pages 80-86
    Purpose

    The study of brain waves and the mechanisms that influence them is crucial because these waves have an effect on our cognitive behaviors and functions. Binaural beats are one of the causes that affect brain waves. The results of the binaural beats of the Holy Quran verse sounds have been extensively investigated.

    Materials and Methods

    In the present study, the sound of the verses of the Holy Quran was converted into binaural beats and its effects were studied on 81 people. Brain waves were recorded by the EMPAC Emotive Electroencephalograph. Participants' psychological status was assessed using the DASS-21 questionnaire.

    Results

    The data of DASS-21 questionnaire showed that 61% of the subjects had anxiety before the study. After listening to the binaural beats of the Qur'an, the delta and theta brain waves increased in 75% and 88% of the participants, respectively, and decreased in the rest.

    Conclusion

    Listening to the binaural beats of the verses of the Holy Quran develops meditation-like manifestations in the delta waves of the human brain. Repeating the interventions revealed that, for therapeutic purposes and to have a stronger impact on the participants' health, they should listen to the Holy Quran's binaural beats multiple times. People's spirituality can be improved by listening to the Holy Quran's binaural beats. Other research should be conducted based on the findings of this study with the aim of further investigating the binaural beats of the Holy Quran and assessing their therapeutic functions.

    Keywords: Electroencephalography, Binary Bits, Brain Mapping, Alpha Waves, Delta Waves, Theta Waves, Holy Quran
  • Seyed Hadi Hosseini* Pages 87-92
    Purpose

    The prevalence of mental disorders among medical students is worrying; and they will directly and indirectly play a role in people's health in stressful environments, which is harmful to their mental health. On the other hand, in some studies, the Qur'anic intimacy has been effective on improvement of mental health; therefore, in this study, related studies are reviewed and the relevant results and effective factors are investigated.

    Materials and Methods

    This narrative review was conducted by identifying studies related to Qur'anic intimacy and mental health among medical students in 2021, for data collecting, searches were performed in Google Scholar, Web of Science, Scopus, SID, Magiran and IranDoc databases without time limit. By title reviewing, 116 articles were found, and with emphasis on quantitative studies, the original articles accessibility and after studying the abstracts, 38 articles and finally 4 completely related articles were found.

    Fimdings: 

    Reviewed studies had been conducted in Tehran (paramedical disciplines), Kashan (nursing students), Jiroft (deferent discipline) and Birjand (deferent discipline) Universities of Medical Sciences. Mental health status was moderate to high in three studies. The findings of three studies showed a significant and positive relationship between Qur'anic intimacy with mental health and in the other one with one of mental health’s dimensions.

    Conclusion

    Considering the meaningful and direct relationships, in order to strengthen the mental health of medical students, it is necessary to use from the opportunity of the student life and the campus environment to provide Qur'anic side programs for student, her/his family and friends by developing cultural infrastructure.

    Keywords: Mental Health, Quranic Intimacy, Medical Students
  • Ashraf Sadat Hosseini Mirsafi* Pages 106-117
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the methods of doctrinal training of prophecy and its philosophical foundations in the Holy Quran. This research is in the line of applied research and is of qualitative type.

    Materials and Methods

    The research method was analytical-inferential. The information of this research has been collected by library method with the tool of taking notes and referring directly to the holy verses of the Holy Quran and identifying related documents, reference books, researches and other valid sources.

    Findings

    The findings of this study are: in explaining the necessity of prophecy and the purpose of the resurrection of the prophets and the introduction and virtue of the prophets over each other and the superiority of the Holy Prophet (PBUH) and methods of revelation, infallibility and miracle and introducing the proponents and opponents of the prophets,

    methods

    explanatory, Questioning, questioning, oratory, dialogue, history, good debate, explanatory (verses), remembrance, allegory (proverb), historical, philosophical principles: the basis of inviting the prophets to monotheism and reminding of the resurrection, continuity and continuity of guidance.

    Conclusion

    With the revelation of prophets, messengers and imams, the divine tradition of revelation, having special knowledge as the basis of infallibility of prophets, miracles with divine permission and will, man's innate tendency to lead, a factor for tending to prophets, arrogance and arrogance A factor for denial, denial and opposition to the prophets.

    Keywords: Prophecy, Educational Method, Belief Education, Philosophical Foundations, Holy Quran
  • Effat Sadeghian, Zahra Saadatmand*, Maryam Baratali Pages 118-127
    Purpose

    The purpose of this research was to analyze the components of non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations).

    Materials and methods

    This research was among the qualitative researches that was conducted using qualitative content analysis method with analogical categorization system. The field of research included texts related to Islamic teachings (hadiths and narrations) using a targeted approach. The data collection tool included questionnaires related to the concept of non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and hadiths). In the first stage, texts related to Islamic teachings (hadiths and narrations) and sentences related to the main purpose of the research were selected. In the second stage, the texts were studied and the paragraphs related to the research question were selected. In the third stage, the code of concepts related to the topic was extracted from each paragraph, and in the fourth stage, the extracted concepts were placed in the categories of the same concept, and in the fifth stage, the appropriate name and title were explained for the categories of the same concept, which indicated the main category of the research. The method of coding and paragraph was used as the unit of analysis to analyze the texts. A total of 187 codes were grouped into 10 axes.

    Findings

    The findings showed that the most significant components of non-verbal education in Islamic teachings (hadiths and narrations) include honesty, love and respect, politeness, example, consultation, contentment, companionship, good speech, positive thinking and resourcefulness. .

    Conclusion

    As a result, people who have warm and sincere relationships with others have better mental and physical health, and even in case of illness, they are faster than lonely, isolated people or people who are dissatisfied with their relationships or good relationships. They don't have it with others, they get better

    Keywords: Non-Verbal Education, Islamic Teachings, Hadiths
  • Roghayeh Sadeghi Ahangari, Hamid Mohammad Ghasemi*, Seyed Ahmed Mirian Pages 128-132

    Among the tangible beings of this world, only man can change his true identity. It means to elevate it or cause it to stagnate and fall. Also, it is only human who can find himself or neglect himself and forget himself with present conscious knowledge. In the correct Islamic view, it is not possible to accurately and correctly know a human being without considering his relationship with God, because the existence of a human being is the same as the relationship with God, and separating him from God obscures his real identity, and this separation and unity of him from the original Self-existence is referred to as "forgetfulness" or "alienation" in the language of the Qur'an. If verse 19 of Surah Hashr refers to the same meaning. Leading research is one of the applied researches in the field of Quran studies. which has analyzed and explained the nature of the relationship between God's forgetfulness and self-alienation by emphasizing verse 19 of Surah Hashr.

    Keywords: Forgetfulness, Alienation, Forgetfulness of God, Verse 19 of Hashar Surah