فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و چهارم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • بهمن شمس اسفندآباد، سمیه حیدری، زینب اسدی، منوچهر فلاحی، محمد کابلی* صفحات 647-662
    بیش از 90 درصد از برخوردهای هواپیماها را می توان به برخورد با پرندگان نسبت داد. فرودگاه پیام در جنوب غربی شهر کرج واقع شده است. نزدیکی این فرودگاه به مرکز دفن زباله حلقه دره منجر به جذب پرندگان به سمت این فرودگاه شده است. در این مطالعه ریسک برخورد پرندگان با هواپیما در این فرودگاه مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور جهت شناسایی پرندگان از روش پیمایش زمینی استفاده شد. نمونه برداری به صورت ماهانه و در طی چهار فصل سال از بهار تا زمستان 1399 صورت گرفت. نتایج به دست آمده حضور 9 گونه پرندگان در منطقه فرودگاه را تایید کرد. با جمع بندی متغیر احتمال برخورد که در رتبه "متوسط" و نیز شدت برخورد محاسباتی در این فرودگاه که در رتبه "کم" قرار می گیرد، ماتریس ارزیابی ریسک برخورد پرندگان نشان دهنده قرارگیری فرودگاه پیام در طبقه سبزرنگ و عدم وجود ریسک بالا است. راهکار بلند مدت برای به حداقل رساندن برخورد پرنده با هواپیما آن است که نباید فرودگاه نزدیک مناطق مهم برای پرندگان و یا در مسیر پرواز آن ها باشد. موثرترین روش ها برای کنترل پرندگان آن هایی هستند که ظرفیت برد محیط زیست در فرودگاه را کاهش می دهند. همچنین، روش های ترساننده باید به طور انتخابی و تناوبی استفاده شوند تا از عادت پذیری پرندگان جلوگیری شود. پرسنل فرودگاه حضور و جابجایی پرندگان در فرودگاه و مجاورت آن را پایش کنند و تمامی برخوردها با هواپیما همراه با شدت برخورد گونه یا گونه های مربوطه ثبت شود. همچنین دفن اصولی پسماند در مرکز دفن حلقه دره در نزدیکی فرودگاه می تواند در کاهش جمعیت پرندگان فرودگاه تاثیر مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: برخورد با هواپیما، مرکز دفن حلقه دره، فرودگاه پیام کرج، ارزیابی ریسک
  • بهاره علی عسکری*، نورالله میرغفاری، محمد نعمتی ورنوسفادرانی، مهدی کدیور صفحات 663-676

    شیر و فرآورده های آن به دلیل ارزش غذایی بالا و مصرف در سنین مختلف، بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهد. آلودگی شیر به نیترات و فلزات سنگین یک خطر مهم برای انسان تلقی می شود که در دوران کودکی بسیار شایع تر است. شهرستان لنجان در جنوب غربی استان اصفهان قرار دارد و صنایع مختلفی از جمله ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه در اطراف این شهرستان استقرار یافته اند. همچنین به دلیل فعالیت های کشاورزی در این منطقه، محصولات لبنی از جمله شیرخام می توانند در معرض آلودگی به فلزات سنگین و نیترات قرار گیرند. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت سرب، نیترات و نیتریت در شیر خام دامداری های منطقه لنجان است. نمونه برداری از شیر خام در ظروف پلی اتیلنی از 30 واحد گاوداری شامل واحدهای صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی مستقر در مناطق مختلف شهرستان انجام گرفت. همچنین 8 نمونه شیر خام و پاستوریزه از یک شرکت فرآوری محصولات لبنی منطقه در چهار روز مختلف کاری جمع آوری شد. نتایج نشان داد محدوده غلظت نیترات 12/6-0 با میانگین 1/41 میلی گرم بر کیلوگرم، نیتریت 3/3-0 با میانگین 0/11 میلی گرم بر کیلوگرم و سرب 0/387-0/006با میانگین 0/03 میلی گرم بر کیلوگرم بود. غلظت نیترات و نیتریت نمونه ها کمتر از استاندارد کدکس (به ترتیب 10 و 1 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. همچنین مقدا ر سرب در 7/16 درصد نمونه ها بیشتر از استاندارد جهانی (0/02 میلی گرم بر کیلوگرم) به دست آمد. ارزیابی ریسک سرب و نیترات برای انسان از طریق مصرف شیر خام در محدوده ایمن بود. ضریب خطر (THQ) برای سرب 0/14، نیترات و نیتریت به ترتیب 0/01 و صفر بود. با این وجود، پایش آلاینده های مختلف در محصولات لبنی در مناطقی که با خطر افزایش آلودگی مواجه هستند، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، سرب، شیرخام، شهرستان لنجان نیترات
  • علی رستم وندی زبرلو، علیرضا صالحی*، محسن فرزین صفحات 677-693
    این مطالعه ارزیابی به منظور بررسی تخریب سیمای سرزمین در منطقه حفاظت شده دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین در دوره زمانی بین سال های 1388 تا 1398 و نقش فعالیت های انسانی با توجه به مشخصه های طبیعی منطقه می باشد. برای انجام تحقیق، از تقسیمات سیاسی دهستان های منطقه به عنوان واحدهای مطالعاتی استفاده شد. جهت کمی سازی سنجه های سیمای سرزمین از همپوشانی نقشه پوشش -کاربری اراضی و شبکه راه های ارتباطی منطقه استفاده شد. با توجه به مدل تخریب سیمای سرزمین، مقادیر درجه آسیب پذیری بوم شناختی، تعیین شدت فعالیت های انسانی و میزان تخریب سیمای سرزمین برای هر یک از دهستان های نه گانه منطقه محاسبه شد. نتایج نشان داد که دهستان های پاتاوه، پادنا وسطی و سادات محمودی به ترتیب با اعداد 26، 24 و 23 دارای بالاترین عدد تخریب سیمای سرزمین هستند و دهستان سررود شمالی با عدد 3/5 دارای کمترین عدد تخریب سیمای سرزمین می باشد. همچنین، 43/4 درصد از منطقه دارای درجه تخریب خیلی شدید، 22/8 درصد از منطقه دارای تخریب شدید، 16/6درصد از منطقه دارای تخریب متوسط و 17/2 درصد از منطقه دارای تخریب کم است. مناطقی که دارای درجه تخریب شدید و خیلی شدید هستند باید از لحاظ حفاظتی مورد توجه قرار گیرند. جلوگیری از توسعه اراضی کشاورزی در این مناطق به ویژه جلوگیری از توسعه کشاورزی در زیر اشکوب جنگل و به دنبال آن جلوگیری از تبدیل اراضی زراعی زیر اشکوب جنگل به باغات از مهمترین اقدامات اولیه حفاظتی در این رابطه می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری بوم شناختی، ارزیابی محیط زیستی توسعه، اولویت بندی حفاظت، دهستان، منطقه حفاظت شده دنا
  • کبری حیدری، اولیاقلی خلیلی پور*، حمیرا آگاه، حسین ذوالقرنین، سید مهدی حسینی صفحات 694-707
    نیاز روز افزون انسان به منابع غذایی دریایی و ورود آلودگی های مختلف از جمله فلزات سنگین به منابع دریایی یکی از چالش های مهم به شمار می آید. در این پژوهش، بررسی غلظت فلزات سنگین در بافت ماهیچه ای ماهی گل خورک یالدار و رسوبات سواحل خوزستان مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین غلظت فلزات کادمیم، روی، آهن تجمع یافته در بافت ماهیچه ای گل خورک در بین ایستگاه های مختلف اختلاف معنی دار وجود دارد (0.05>P)؛ اما بین غلظت فلزات آرسنیک، کادمیم، کروم، روی، نیکل، آهن در رسوبات ایستگاه های مختلف و غلظت آن ها در بافت ماهیچه ای گل خورک همبستگی معنی داری مشاهده نشد (0.05<P)؛ میانگین غلظت فلزات سنگین آرسنیک، نیکل و کادمیم در بافت ماهیچه ای بیش از حد استاندارد جهانی WHO (سال 2004) به دست آمد. همچنین، میانگین غلظت روی و آهن در بافت ماهیچه ای ماهی از استاندارد ذکر شده پایین تر بود. مقایسه غلظت های فلزات با استاندارد سازمان محیط زیست آمریکا (USEPA)  (سال 2004) نشان داد که غلظت فلز نیکل در رسوبات ایستگاه های مختلف در وضعیت آلودگی شدید (بیشتر از 40) است. با توجه به اینکه سایر مطالعات روی این گونه نشان داده است که می توان گل خورک یالدار را به عنوان شاخص آلودگی در نظر گرفت و نتایج این تحقیق نیز بیانگر تاثیر مناطق آلوده بر میزان انباشتگی فلزات سنگین در بافت ماهیچه ای است، بنابراین لازم است به منظور جلوگیری از تاثیر آلایندگی ها به خصوص فلزات سنگین بر فرسایش ژنتیکی و در نهایت حذف این گونه از طبیعت مطالعات کامل تر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی دریا، شاخص زیستی، تجمع زیستی، Boleophthalmus dussumieri
  • سمیه شیرازی*، رویا مافی غلامی، حمید مقیمی، سید مهدی برقعی صفحات 708-715
    از مهمترین مطالعات انجام شده روی میکرو و نانوپلاستیک ها، بررسی پساب فاضلاب شهری است، چرا که پساب ها از عوامل مهم در انتقال این آلاینده های نوظهور به محیط زیست می باشند. در این پژوهش، که از آذر ماه 1398 تا آذرماه 1399 انجام  شد هر ماه 4 نمونه 1 لیتری (در مجموع 48 نمونه) از پساب تصفیه خانه فاضلاب جنوب تهران نمونه گیری شد. پس از آماده سازی، نمونه ها 48/47% فیبر، 47.47% فراگمنت و 5/05% را فیلم تشکیل دادند.میانگین تعداد در نمونه ها، بیش از 3000 میکروپلاستیک در هر1 لیتر نمونه پساب برآورد شد. در نمونه های فصل های تابستان و بهار به ترتیب کمترین بیشترین تعداد میکروپلاستیک به تعداد 5905 و4873 محاسب شد که 34/72درصد از آن مربوط به نانوپلاستیک ها بود. همچنین میانگین نتایج 20 تست رامان از 48 نمونه نشان داد که بیشترین مقدار میکروپلاستیک ها مربوط به پلی پروپیلن و به دنبال آن پلی اتیلن است.
    کلیدواژگان: پروپیلن، پساب، میکروپلاستیک، نانوپلاستیک
  • الهام سلطانی نژاد، حمدالله منظری توکلی*، زهرا شکوه، سمانه مهدی زاده صفحات 716-726
    فرهنگ کار مبتنی بر دیدگاه اسلامی در سازمان ها، یکی از مهمترین روش های نجات کشورها از مشکلات اقتصادی به خصوص در کشورهای توسعه نیافته است. هدف مطالعه حاضر، بررسی وضعیت فرهنگ کار مبتنی بر دیدگاه اسلامی در سازمان محیط زیست کشور است. در این مطالعه توصیفی پیمایشی، گروهی از خبرگان آشنا با تیوری های فرهنگ کار مبتنی بر دیدگاه اسلامی به صورت گزینشی انتخاب شدند و گروه دیگر، شامل همه کارکنان دارای رتبه سازمانی خبره و عالی در سازمان محیط زیست کشور در 31 استان بودند که با توجه به فرمول کوکران 400 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها پرسش نامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t تک متغیره، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) استفاده شد. ابعاد و مولفه های فرهنگ کار مبتنی بر دیدگاه اسلامی بر اساس معیارهای پیشنهادی کارشناسان و خبرگان شامل عوامل فردی (نیاز به موفقیت، حس استقلال طلبی و تمایل به قدرت)، سازمانی (مشتری مداری، مدیریت منابع مالی و حفظ موقعیت سازمان)، اجتماعی (مشارکت و کار تیمی، اعتماد و رفاه کارکنان)، محیطی (دستیابی به اهداف عملکردی، خلاقیت گرایی و مداخلات سیاسی) و تکنولوژیک (تفکر و تجزیه و تحلیل، شیوه های آموزش کارکنان و مهارت های ارتباطی) بودند. بر اساس خروجی آزمون فریدمن «عوامل سازمانی» و «حفظ موقعیت سازمان» بر اساس اولویت در رتبه نخست قرار گرفتند. متغیر فرهنگ کار مبتنی بر دیدگاه اسلامی و ابعاد آن در وضع مطلوب قرار داشتند.
    کلیدواژگان: سازمان محیط زیست، دیدگاه اسلامی، فرهنگ کار
  • سروین قاسمی، امیرحسین جاوید*، فروغ فرساد، مریم رباطی، پروین فرشچی صفحات 727-746

    با توجه به افزایش فشارهای انسانی بر سوحل دریایی، همواره نیاز اساسی به تفهیم و ترسیم چالش های پیچیده پایداری و کمک به ساماندهی تحقیقات احساس می گردد. بنابراین با تدوین چنین چارچوب جامعی می توان به پیش بینی تغییرات و پشتیبانی تصمیم های مدیریتی و همچنین میزان تاب آوری محیط زیست منطقه دست یافت. در این زمینه چارچوب مفهومی مدل عوامل پیشران، فشار، وضعیت، اثرات و پاسخ ها موسوم به DPSIR یکی از رویکردهایی است که می تواند در مناطق ساحلی-دریایی مورد استفاده قرار گیرد. از طرفی قشم نیز به عنوان بزرگترین و مهمترین جزیره و از مناطق استراتژیک حوزه خلیج فارس می باشد. در دهه های اخیر، ویژگی های خاص این منطقه به همراه محیط زیست متنوع و حساس سبب تبدیل این محدوده به یکی از قطب های عمده گردشگری فرهنگی، طبیعی و زمین شناسی کشور شده است. بر این اساس، در تحقیق حاضر با رویکردی توام به بررسی تاب آوری محیط زیست دریایی در کرانه های شمالی سواحل جزیره قشم با استفاده از معیارهای اقتصادی- اجتماعی پرداخته شد. در این راستا به جهت کمی سازی هرچه بهتر نتایج، چارچوب مفهومی مدل DPSIR در تلفیق با مدل معادلات ساختاری (SEM-PLS) که از رویکردهای غیرآزمایشی است، به کار گرفته شد. با توجه به نقشه شناختی فازی، شاخص اقتصادی در این منطقه به ترتیب با وزن های 0/62، 0/62 و 0/5 با شاخص نهادی- مدیریتی و زیستی دارای رابطه دو سویه و مثبت می باشد، این عامل با وزن 65/0 با شاخص اجتماعی- فرهنگی رابطه دو سویه و منفی دارد. همچنین، شاخص اقتصادی با وزن 0/69 با شاخص فیزیکی و شیمیایی رابطه یک سویه و منفی دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، محیط زیست دریایی، جمعیت، بوم سازگان ساحلی-دریایی، جزیره قشم
  • صدیقه السادات حسینی، علی طویلی*، علی اصغر نقی پور برج، شهرام خلیقی سیگارودی صفحات 747-758

    تغییر اقلیم با تغییر فصل رشد یا تغییر الگو های دمایی که محرک تغییر چرخه حیات است، بر بسیاری از گیاهان و جانوران تاثیر می گذارد. گونه جو پیازدار (Hordeum bulbosum) با پراکندگی زیاد در زاگرس به ویژه زیر اشکوب های جنگل های بلوط غرب در ناحیه رویشی ایران و تورانی، گونه ای مهم برای احیا و اصلاح مراتع است. در این مطالعه اثر تغییر اقلیم بر پراکنش جغرافیایی این گونه در استان چهارمحال و بختیاری واقع در زاگرس مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، 73 نقطه حضور با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) ثبت و تعداد 11 متغیر محیطی شامل متغیرهای زیست اقلیمی، فیزیوگرافی و کاربری سرزمین در مدل سازی مورد استفاده قرار گرفت. مدل سازی اجماعی شامل مدل شبکه عصبی مصنوعی، روش افزایشی تعمیم یافته، مدل خطی تعمیم یافته، تحلیل ممیزی انعطاف پذیر، جنگل تصادفی و رگرسیون چند متغیره تطبیقی انجام بود که در نهایت قابل اعتمادترین مدل، مدل جنگل تصادفی تعیین شد. همچنین پیش بینی برای سال 2070 بر اساس سه سناریوی افزایش گازهای گلخانه ای SSP126، SSP370 و SSP585 و دو مدل گردش عمومی GFDL-ESM4 و MRI-ESM2-0 انجام شد. نتابچ نشان داد حدود 25 درصد منطقه مورد مطالعه در حال حاضر به عنوان رویشگاه مطلوب گونه شناسایی شده است و موثرترین متغیرها در پراکنش گونه عبارتند از: مجموع بارندگی سالانه، میانگین دمای پربارش ترین سه ماهه متوالی سال و مجموع بارندگی گرم ترین فصل سال. پیش بینی می شود که به واسطه تغییر اقلیم در مدل گردش عمومی GFDL-ESM4، 32/27 درصد (SSP370) تا 31/02درصد (SSP585) و برای مدل MRI-ESM2-0، 26/06درصد (SSP370) تا 31/68درصد (SSP585) در سال 2070 از رویشگاه مطلوب گونه کاسته شود. نقشه های رویشگاه مطلوب امروزی و آینده که در این پژوهش تهیه شده اند، می تواند در تدوین و اجرای برنامه ها و طرح های مدیریتی و حفاظتی گونه مورد مطالعه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، رویشگاه مطلوب، مدل سازی پراکنش گونه ای، مدل جنگل تصادفی، مدل گردش عمومی
  • سحر قاسمی، احمد سلطانی ذوقی* صفحات 759-775
    مصرف سوخت های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای، پیامدهای مختلف زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را به دنبال دارد. نرخ شهرنشینی و رشد صنایع در کشورهای در حال توسعه، از آغاز قرن 21 رشد چشمگیری داشته و مصرف بالای سوخت های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای را افزایش داده است. در این مطالعه عوامل موثر بر مصرف انرژی در دوره زمانی 1969 تا 2017 و با استفاده از مدل رگرسیون آستانه ای به اجرا درآمد. متغیر نرخ رشد شهرنشینی به عنوان شاخصی از مهاجرت و نسبت ارزش افزوده بخش صنعت به تولید ناخالص داخلی کل به عنوان شاخصی از صنعتی شدن متغیرهای آستانه ای استفاده شدند. اثرات عوامل مختلف بر مصرف انرژی در آستانه های این دو متغیر، برآورد شد. نتایج آزمون، وجود دو آستانه برای هر یک از متغیرهای آستانه ای را تایید نمود که در متغیر نرخ رشد شهرنشینی، مقادیر آستانه ای برابر 0/940و 1/416 درصد به دست آمد و برای متغیر نرخ صنعتی شدن این مقادیر آستانه ای برابر 3/687 و 3/808 درصد محاسبه شد. نتایج نشان داد که نرخ رشد شهرنشینی و جمعیت شهری، به ترتیب اثرات منفی و مثبت بر مصرف انرژی دارند. همچنین در شرایطی که رشد شهرنشینی و صنعتی شدن دامنه های میانه را طی می کنند، پدیده های اجتماعی و اقتصادی نظیر مهاجرت و تمرکز سیستم های مالی، اداری و اعتباری موجب تشدید اثرات این عوامل را به دنبال خواهد داشت. با افزایش مصرف انرژی ناشی از دو عامل فوق می توان انتظار داشت، افزایش تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخصی اساسی از توسعه اقتصادی حاصل گردد.
    کلیدواژگان: انرژی، توسعه، شهرنشینی، رگرسیون آستانه ای، صنعتی شدن
  • طیبه اکبری ازیرانی*، احمدرضا محرابیان، پریسا اسدی صفحات 776-796
    در نگاه سیستمی، عوامل متعددی در تناسب محیط زیست طبیعی برای صنعت زنبورداری نقش آفرینی دارد. در این پژوهش در ابتدا شناسایی مناطق مناسب سطح استان برای پرورش زنبور عسل بر اساس عناصر مختلف اقلیمی و جغرافیایی با استفاده از روش تحلیل فازی و روی هم گذاری فازی عناصر فیزیکی و انسانی موجود در سطح استان انجام، و مناطق مستعد پرورش زنبور عسل مشخص شد. سپس با نمونه گیری عسل در منطقه مورد مطالعه و تحلیل شیمیایی و گرده شناسی عسل (ملیسوپالینولوژی) تلاش شد تا با تلفیق نتایج حاصل از دو روش مناطق مستعد استان برای صنعت تولید عسل با کیفیت شناسایی شود. بر اساس نتایج تحلیل فازی، حدود 85 درصد سطح استان برای زنبورداری و تولید عسل نامناسب است و تنها حدود 14 درصد سطح این استان مناسب تشخیص داد شد. در مجموع مناطق مستعد صنعت پرورش زنبور و تولید عسل را می توان در حد وضعیت خوب برای 8/5درصد و وضعیت متوسط برای حدود 6 درصد سطح استان برآورد نمود. بر اساس نتایج تحلیل شیمیایی و گرده شناسی عسل از بین 60 نمونه عسل ارسالی به آزمایشگاه تنها 39 نمونه عسل همراه با گرده (عسل اصل) و بقیه تقلبی و بدون گرده شناسایی شد. تحلیل شیمیایی عسل نشان داد که نمونه های عسل مرغوب ازچهار شهرستان استان شامل فریدونشهر، سمیرم، خوانسار و نجف آباد به دست آمد.، نتایج این پژوهش نشان داد که در مناطق غربی استان در مجموع هم از دیدگاه تحلیل فازی و تحلیل گرده شناسی و شیمیایی مناسب برای سرمایه گذاری صنعت تولید عسل با کیفیت است. همچنین شهرستان سمیرم برای تولید عسل دارویی گون مناسب شناسایی شد.
    کلیدواژگان: تحلیل فازی، ملیسو پالینولوژی (گرده شناسی)، عسل تقلبی، صنعت پرورش زنبور عسل، ایران
  • غلامرضا رفیعی*، فاتح معزی، هادی پورباقر، کامران رضایی توابع، محمدعلی نعمت اللهی صفحات 797-808
    رودخانه های بالیقلی چای و قره سو دره رود، دو رودخانه اصلی استان اردبیل هستند که در سال های اخیر با توجه به شرایط اقلیمی و برداشت های بی رویه آب، متحمل تغییرات نامطلوبی شده اند. در مطالعه حاضر، ارزیابی وضعیت کیفی آب این رودخانه ها بر مبنای بررسی شاخص های مرتبط با حضور و فراوانی بی مهرگان کفزی و همچنین شاخص کیفیت منابع آب ایران (IRWQISC) صورت گرفته است. در این راستا، فراوانی بی مهرگان کفزی و شاخص های تنوع شانون-وینر (H')، شاخص یکنواختی سیمپسون (λ) و شاخص FBI و همچنین سطوح شاخص IRWQISC در تعداد 18 ایستگاه در بهار 1397 بررسی گردید. تعداد 12 خانواده از بی مهرگان کفزی شناسایی شد؛ به طوری که بیشترین و کمترین حضور مربوط به خانواده های Baetidae و Chironomidae و Asellidae بود. سطوح شاخص تنوع شانون-وینر (H') در بیشتر نقاط نمونه برداری بین مقادیر 0/4 و 0/6 به دست آمد. مقادیر شاخص سیمپسون (λ) در بیشتر ایستگاه ها بین 0/3 و 6/6 متغیر بود. مقادیر به دست آمده شاخص FBI نمایانگر وضعیت کیفی متوسط تا بسیارخوب در نقاط نمونه برداری بود، در صورتی که مقادیر محاسبه شده شاخص IRWQISC بیانگر وضعیت های کیفی بد و نسبتا بد برای ایستگاه های مورد بررسی بود. در مجموع، نتایج حاصل بیانگر وضعیت کیفی متوسط برای رودخانه های مورد مطالعه بود که اهمیت تصمیم گیری و برنامه ریزی مناسب جهت بهبود سلامت این اکوسیستم های رودخانه ای را دوچندان می سازد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، ارزیابی زیستی، بی مهرگان کفزی، شاخص کیفیت منابع آبی ایران
  • فرهاد حسینی طایفه*، عباس عاشوری صفحات 809-824

    در این پژوهش روند تغییرات جمعیت و شاخص های تنوع پرندگان آبزی زمستان گذران جنوب دریای خزر بر اساس داده های سرشماری نیمه زمستانه سی ساله 1988 تا 2017 بررسی و ارزیابی شده است. روند تغییرات جمعیت با استفاده از بسته آماری (RTRIM (TRends and Indices for Monitoring Data و شاخص های بوم شناختی تنوع زیستی با استفاده از نرم افزار SDR-IV  (Species Diversity and Richnes  محاسبه شده است. نتایج نشان داد که میانگین سی ساله تعداد پرندگان ناحیه خزری 71.073±947.853 فرد (1.934.226= حداکثر - 326.281 = حداقل) است. سهم استان مازندران در بسیاری از سال ها همواره بیشتر از مجموع دو استان گیلان و گلستان می باشد. اندازه جمعیت و تعداد گونه های پرندگان آبزی زمستان گذران جنوب دریای خزر تا سال 2003 میلادی دارای نوسان است و از سال های 2004 تا 2009 روند جمعیت افزایشی شده ولی در طی ده سال آخر جمعیت به تدریج با شیب 2/7- درصد کاهش یافته است. نتایج تجزیه و تحلیل شاخص های تنوع گونه ای (شانون-وینر و سیمپسون D)، غنای گونه ای (مارگالف و مینهینیک) و یکنواختی گونه ای (پیلو و سیمپسون E) نشان داد که بالا بودن مقادیر تنوع و غنای گونه ای و پایین بودن مقادیر شاخص های یکنواختی گونه ای طی سال های 2009-2004، ناشی از افزایش تعداد گونه ها به دلیل انجام سرشماری ها با دقت و صحت بیشتر با اجرای برنامه جامع سرشماری و استفاده از پرنده شناسان خارجی بوده است. نتایج این پژوهش می تواند در مدیریت زیست بومی تالاب ها و نوار ساحلی جنوب دریای خزر نقش کاربردی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پرندگان آبزی، جمعیت، شاخص های تنوع، دریای خزر
  • فائزه جعفری، نسرین حسن زاده* صفحات 825-840
    این مطالعه، به منظور بررسی غلظت و ارزیابی ریسک اکولوژیک و سلامت آلاینده آلکیل بنزن سولفانات خطی (Linear alkylbenzene solphonate)، رایج ترین سورفاکتانت آنیونی مورد استفاده در فرمولاسیون مواد شوینده، در رودخانه خاکو و دره مرادبیگ استان همدان به اجرا درآمد. پس از نمونه برداری از آب 13 ایستگاه در طول رودخانه و سنجش برخی از پارامترهای کیفیت آب در محل نمونه برداری، نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و جذب LAS از طریق دستگاه اسپکتروفتومتر (UV-VIS-NIR) در طول موج nm  650 خوانش و با استفاده از منحنی کالیبراسیون غلظت نهایی LAS محاسبه شد. نتایج، غلظت LAS اندازه گیری شده را در دامنه 1/66-0/2 میلی گرم بر لیتر نشان داد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون بین LAS و پارامترهای کیفیت آب رابطه خطی معنی داری را نشان نداد. نتایج ارزیابی ریسک اکولوژیک، در 9 ایستگاه ریسک زیاد، در 2 ایستگاه ریسک متوسط و در2 ایستگاه ریسک کم را نشان داد. نتایج ارزیابی ریسک سلامت LAS، عدم وجود ریسک در گروه های سنی مختلف را نشان داد. نتایج مقایسه غلظت LAS با استاندارد تخلیه سورفاکتانت ها به داخل آب های سطحی و مصارف کشاورزی و آبیاری در ایران نشان داد میانگین غلظت LAS از نظر تخلیه به داخل آب های سطحی کمتر از حد مجاز ولی از نظر استفاده برای مصارف کشاورزی و آبیاری بیشتر از حد مجاز است. با توجه به اهمیت این رودخانه ها به لحاظ تامین آب شرب و کشاورزی و لزوم حفظ سلامت محیط زیست و جامعه، لازم است اقدامات موثری در جهت کنترل ورود فاضلاب تصفیه نشده به رودخانه خاکو و دره مرادبیگ صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: سورفاکتانت آنیونی، شوینده، رودخانه خاکو و دره مرادبیگ، ارزیابی ریسک
  • رضا دهواری، محمود هاشمی تبار*، امیر دادرس مقدم صفحات 841-854
    کشاورزی ماهیتی وابسته به طبیعت دارد که هرلحظه از زمان با مسیله ریسک و نبود قطعیت همراه است. کاهش بارش های جوی، سرمای شدید، یخبندان، خشک سالی و شیوع بیماری های گیاهی و آفات نباتی تنها بخش کوچکی از ریسک هایی است که کشاورزان با آن ها روبه رو هستند. تغییرات آب و هوایی در مناطق مختلف اغلب با هم مرتبط هستند و وقوع این حوادث به یک باره بخش قابل توجهی از مناطق کشور را تحت تاثیر قرار می دهند. به عبارت دیگر، این گونه تغییرات آب و هوایی موجب بروز ریسک سیستماتیک عملکرد در تولیدات باغی می شوند. اتفاقات آب و هوایی نامساعد در یک سال مشخص در مناطق مختلف دارای اثرات متفاوتی می باشند. بخشی از مناطق، به طور شدید و وسیعی درگیر می شوند و بخشی کمتر تحت تاثیر قرار می گیرند. در این پژوهش ریسک سیستماتیک عملکرد محصول خرمای ایران و عوامل موثر بر شدت آن با استفاده از الگوهای پانل پویای مکانی بررسی شد. اطلاعات آماری میزان تولید خرما 8 استان تولیدکننده عمده خرما و متغیر های هواشناسی دما و بارش استان های بوشهر، خوزستان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، هرمزگان و یزد طی سال های 1387 تا 1398 از سازمان هواشناسی کشور و آمارنامه های وزارت کشاورزی استخراج شده است. نتایج مدل دوربین مکانی نشان داد که سرریز مکانی متوسط باران سالانه در استان های خرماخیز بر متوسط عملکرد خرمای ایران تاثیر مثبت (به میزان 2/90) و معنی داری دارد. و اثر سرریز مکانی متغیرهای بارش های نابهنگام سالانه بر متوسط عملکرد خرما منفی و معنی دار است. همچنین ضریب اثر سرریز مکانی متوسط حداکثر دمای تابستان به میزان 1/83 حاصل شده است که نشان می دهد متوسط حداکثر دمای تابستان بر متوسط عملکرد خرمای ایران تاثیر منفی و معنی داری داشته است. نتایج مقایسه اثرات مستقیم و غیرمستقیم در مدل پانل مکانی پویا در کوتاه مدت و بلندمدت نشان داد که در کوتاه مدت متغیر بارش های نابهنگام سالانه دارای رابطه منفی و معنی دار بر متوسط عملکرد خرمای ایران دارد. نتایج بلندمدت اثرات مستقیم متغیرهای بارش های نابهنگام سالانه و سرمای نابهنگام سالانه دارای رابطه منفی و معنی دار بر متوسط عملکرد خرما دارند.
    کلیدواژگان: اثرات بلندمدت، متغیرهای اقلیمی، اثرات غیرمستقیم، پانل پویای مکانی، سرریز مکانی
  • نرگس مهبودی، محسن نوروزی*، هاجر آبیار صفحات 855-868
    استفاده از فتوکاتالیست ها به منظور حذف آلاینده ها به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، در سال های اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته است. کربن نیتریدگرافیتی (g-C3N4) از جمله به روزترین و کارآمدترین فتوکاتالیست های سازگار با محیط زیست است اما استفاده از ترکیبات نوآرا، بدون توجه به ارزیابی چرخه حیات آن ها منطبق بر نگرش توسعه پایدار نیست. در مطالعه حاضر برای نخستین بار ارزیابی چرخه حیات فتوکاتالیست g-C3N4 استفاده شده جهت گوگردزدایی پساب صنایع منطقه پارس جنوبی در سواحل خلیج فارس انجام شد. در این پژوهش جهت ویژه سازی مصرف آب از روش ReCiPe، محاسبه میزان مصرف انرژی از روش CED، محاسبه انتشار گازهای گلخانه ای از روش GGP و ردپای بوم شناسی از روش EP استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین تاثیر محیط زیستی سنتز g-C3N4، عمدتا بر روی بوم سازگان های آبی و به ویژه بوم سم شناسی آب دریا و آب شیرین با مجموع 74/06% و در درجه دوم بر روی سمیت انسانی (6.15%) است. آثار مخرب محیط زیستی به کمک بهره گیری از شاخص های نهایی نیز به ترتیب به صورت آسیب به منابع (63/05%)> آسیب به سلامت انسان (34/56%)> آسیب به بوم سازگان (2.39 %) برآورد گردید. آنالیز حساسیت نیز مصرف الکتریسته را به عنوان موثرترین پارامتر بروز آثار مخرب محیط زیستی تعیین نمود. بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر و جایگزینی آن ها با منابع فسیلی، می تواند نقش موثری در کاهش پیامدهای محیط زیستی حاصل از سنتز g-C3N4  ایفا نماید. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند به عنوان راهبردی مقدماتی در زمینه ارزیابی چرخه حیات ترکیبات نوآرا، پیش از کاربست بزرگ مقیاس آن ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، کربن نیترید گرافیتی، گازهای گلخانه ای، بو م شناسی دریایی، میزان تقاضای انرژی
|
  • Bahman Shams-Esfandabad, Somayeh Heidari, Zeinab Asadi, Manoochehr Fallahi, Mohammad Kaboli * Pages 647-662
    More than 90 percent of air strikes are related to the presence of birds. Payam airport is located in the southwest of Karaj City. The proximity of this airport to Halghe-Darreh landfill has led to the attraction of birds to this airport. In this study, the risk of bird strikes with airplanes was investigated. To do so, field survey mthod was carried out in all four seasons of 2019, from spring to winter. Results showed that nine species of birds were present at the airport. The probability and the severity of strike variables were in the medium and low class, respectively; therefore, the matrix of risk assessment of bird strikes lies in the green category, which shows low risk. To minimize the probability of bird strikes with airplanes, a long-term approach is that airplanes should not be near the important areas for birds or the route of their flight. The most effective ways to control birds are those which decrease carrying capacity of airplane for birds. Moreover, frightening methods should be selected periodically to avoid birds’ habituation. Airport personnel should monitor bird’s presence and all the strikes should be recorded. Finally, the proper management of wastes in Halghe-Darreh landfill near the airport has a positive effect in lowering the number of birds at the airport.
    Keywords: birds strike, Halgheh-Darreh landfill, Payam airport, risk assessment
  • Bahare Aliaskari *, Nourollah Mirghaffari, Mohammad Nemati Varnosfaderany, Mehdi Kadivar Pages 663-676

    Milk and dairy products, due to their high nutritional value and consumption by all ages, are an important part of the human diet in many parts of the world. Nitrate and heavy metals contamination of milk is a danger to humans that is much more common in childhood. The Lenjan county in the southwest of Isfahan province and different industries, such as Esfahan Steel Company and Mobarakeh Steel Company, are located around the region. In addition, because of the intensive agricultural activities in this region, dairy products, including raw milk, could be exposed to nitrate and heavy metals pollution. The objective of this study is to investigate the concentration of lead, nitrate, and nitrite in the raw milk of livestock in the Lenjan region. Raw milk sampling was performed in polyethylene containers from 30 farms including industrial, semi-industrial, and traditional units situated in the different parts of the county. Furthermore, eight samples of raw and pasteurized milk from a dairy processing company in the region were collected in four different working days. The vanadium trichloride reduction and graphite furnace atomic absorption methods were used to measure the nitrate and lead concentrations of the samples, respectively. The results demonstrated that the concentration range of nitrate was 0-12.6 with a mean of 1.41 mg/kg; nitrite was 0-3.3 with a mean of 0.11 mg/kg; and lead was 0.006-0.387 with a mean of 0.03 mg/kg. Nitrite and nitrate levels of the samples were less than the standard of Codex (1 and 10 mg/kg, respectively). Moreover, the amount of lead in 16.7% of the samples was higher than the world standard (0.002 mg/kg). The risk assessment of lead and nitrate for humans through the consumption of raw milk was in the safety range. Risk factors (THQ) for lead, nitrate, and nitrite were 0.14, 0.01, and 0.0, respectively. However, monitoring of various contaminants in dairy products in the areas, which are at high risk of contamination, seems to be necessary.

    Keywords: risk assessment, lead, raw milk, Lenjan county, Nitrate
  • Ali Rostamvandi Zabrlou, Alireza Salehi *, Mohsen Farzin Pages 677-693
    The goal of this research is to assess landscape degradation in the Dena Protected Area in the Province of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, Iran, between 2009 and 2017 by using landscape indicators and study the role of human activities according to the natural characteristics of the region. To conduct the research, the rural districts of the region were used as the study units. To quantify the land use measures, the overlap of the land use-cover map and the network of roads in the area were used. According to the landscape degradation model, ecological vulnerability and the severity of activities as well as the degradation degree were calculated for the targeted landscape. The results of this research indicated that Pataveh with a value of 26 had the highest level of landscape degradation, and Padena Vosta and SadatMahmodi with values of 24 and 23, respectively, were on the next orders.  In addition, Sarrod shomali with a 3.5 value had the least level of degradation. The results also further classifed the area into varied degrees of degredation as follows: 43.4% very severe, 22.8% severe, 16.6% mean, and 17.2% low degradation. Areas with severe and very severe degradation should be considered for conservation. Preventing the development of agricultural lands followed by converting into gardens in these areas, especially those under the forest floor and the, is one of the most important initial protection measures in these regions.
    Keywords: Ecological Vulnerability, environmental development assessment, Conservation prioritization, Rural Districts, Dena protected area
  • Cobra Hidari, Olyagholi Khalilipour *, Homira Agah, Hossein Zolgharnein, Syyed Mehdi Hosseini Pages 694-707
    The growing need for marine food resources and the entry of various pollutants, including heavy metals, into coasts and marines are major challenges humanbeings face with. For this purpose, in this study, the concentration of heavy metals in the muscle tissue of Mudskipper and sediments of Khuzestan coast was studied. The results showed that there was a significant difference between the concentrations of cadmium, zinc, and iron accumulated in the muscle tissue of Mudskipper between different stations (P <0.05). But, there is no significant correlation between the concentrations of As, Cd, Cr, Zn, Ni, and Fe in the sediments of different stations and their concentrations in the muscle tissue of Mudskipper (P> 0.05). The average concentration of As, Ni, and Cd in muscle tissue were higher than the WHO global standard (2004, Table 1). Also, the average concentration of Zn and Fe in fish muscle tissue was lower than the standard. Comparison of metal concentrations with the US Environmental Protection Agency (USEPA) (2004, Table 2) showed that the concentration of Ni in the sediments of different stations is in intense pollution (more than 40 ppm). Based on other studies on this species, Mudskipper can be considered as an indicator of contamination, and the results of this study also show the effect of contaminated areas on the accumulation of heavy metals in muscle tissue. Therefore, it is better to undertake more studies to prevent the impact of pollutants, especially heavy metals on genetic erosion and the removal of this species from nature.
    Keywords: Marine pollution, Biological index, Bioaccumulation, Boleophthalmus dussumieri
  • Somayeh Shirazi *, Roya Mafigholami, Hamid Moghimi, Seyed Mehdi Borghaei Pages 708-715
    Municipal wastewater investigation is one of the most important ways of studying micro and nanoplastics since effluents are an important factor in bringing these pollutants to the environment. In this study, from November-December 2019 to December 2020, 4-liter effluents (48 samples in total) of the wastewater treatment plant in the south of Tehran were sampled every month. After preparing these samples and examining them by SEM microscopy, the particles were detectable in three forms (i.e. fiber, fragment, and film); on average, 47.48% of the fiber, 47.47% of the fragment and 13.04% of the film. The average number of samples was estimated more than 3000 microplastics per 1 liter of effluent sample. The lowest and highest numbers of microplastics were found in spring (5905) and summer samples (4873), respectively, 34.72% of which was related to nanoplastics. Also, the average results of 20 Raman tests from 48 samples showed that the highest amount of microplastics is primarily related to polypropylene and then related to polyethylene.
    Keywords: Polypropylene, effluent, Microplastic, Nanoplastics
  • Elham Soltaninejad, Hamdollah Manzari Tavakoli *, Zahra Shokooh, Samaneh Mehdizadeh Pages 716-726
    Work culture based on Islamic perspective in organizations is one of the most important ways to redeem the countries from economic problems, especially underdeveloped countries. This study aimed to investigate the status of work culture based on Islamic perspective in the country's environmental organization. In this descriptive-survey study, a total number of 400 experts familiar with the theories of work culture based on Islamic perspective and employees with high organizational rank (in 31 provinces) were selected according to Cochran's formula. A questionnaire was therefore used to collect data. For data analysis, descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, univariate t-test, Kolmogorov-Smirnov test, and exploratory and confirmatory factor analysis) were applied. Dimension and component indicators of Islamic work culture proposed by experts include Individual factors (need for success, sense of independence and desire for power), Organizational (customer orientation, financial resource management and maintaining the position of the organization), Social (participation and teamwork, employee trust and well-being), Environmental (achievement of functional goals, creativity and political intervention) and Technological (thinking and analysis, staff training methods and communication skills). According to the friedman test,"Organizational factors" and "Maintaining the position of the organization" were at the first place. In the meantime, tWork culture based on Islamic perspective and its dimensions were in a desired condition.
    Keywords: Environmental organization, Islamic perspective, Work culture
  • Sarvin Ghasemi, AmirHossein Javid *, Forough Farsad, Maryam Robati, Parvin Farshchi Pages 727-746

    There is always an adamant need to comprehend and draw the complex challenges of sustainability and help to organizing studies due to the increasing human-related pressures on coastal zones. Hence, by formulating such a comprehensive framework, it could be possible to anticipate changes and supporting managerial decisions, as well as the degree of environment resilience in the region. One of the approaches utilized in littoral zones is the conceptual framework of drivers, pressure, status, impact and responses, DPSIR. Qeshm Island, the largest island in the Persian Gulf, accounts for being the most vital and strategic area in the region. In recent decades, Qeshm has become one of the major cultural, natural, geological as well as tourism hubs of the country due to its unique regional characteristics, along with its biodiversity and environmental sensitivity. Thereby, in the present research, a combined approach was followed to explore the resilience of the marine environment in the northern coast of the Qeshm Island by taking advantage of the socio-economic criteria. In this respect, the conceptual framework of the DPSIR model is utilized in combination with the structural squation model (SEM-PLS), which is one of the non-experimental techniques, to quantify the results in the best possible manner. On the basis of the fuzzy cognitive map (FCM), the Regional economic index bears the weights of 0.62, 0.62 and 0.5 along with the Institutional-managerial and Biological indexes, respectively, denoting a two-way positive correlation whereas having a two-way but adverse correlation with a weight of 0.65 in terms of the Socio-cultural index. There is also a one-way and negative relationship, as to the Economic index, with a weight of 0.69 in relevance with the Physio-chemical index likewise.

    Keywords: resilience, Marine Environment, population, Coastal-marine ecosystems, Qeshm Island
  • Sedighe Sadat Hosseini, Ali Tavili *, AliAsghar Naghipoor Borj, Shahram Khalighi Sigaroodi Pages 747-758

    Climate change affects many plants and animals by changing the growing season or temperature patterns that stimulate life cycle changes. Hordeum bulbosum is widely distributed in the Zagros region, especially under the storey of western oak forests in the vegetation zone of the Irano-Turanian region, and is considered as an important species for rangeland restoration and improvement. In this study, the effect of climate change on the geographical distribution of this species was assessed in Chaharmahal and Bakhtiari Province, located in central Zagros region. For this purpose, 73 points of presence were recorded using the global positioning system (GPS). In addition,11 environmental variables including bioclimatic, physiographic and landuse variables were used in the modeling process. Ensemble modeling include artificial neural network model, generalized boosting method, generalized linear model, flexible discriminant analysis, random forest and multivariate adaptive regression. Finally, the most reliable model was determined as the random forest model. The final forecast for 2070 is based on three scenarios of increasing greenhouse gases (SSP126, SSP370, and SSP585) as well as two general circulation models 9GFDL-ESM4 and MRI-ESM2-0). Findings showed that 25% of the study area is currently identified as suitable habitat for Hordeum bulbosum, and the most effective variables in species distribution are the Annual precipitation, mean temperature of the wettest quarter, and Total rainfall is the hottest season of the year. It is also predicted that based on GFDL-ESM4 and MRI-ESM2-0 models, 27.32% (SSP370) - 31.02% (SSP585) and 26.06% (SSP370)-31.68% (SSP585) of the suitable habitats will be reduced, respectively, by 2070 due to climate change. The present and future habitat maps prepared in this study can be used for the development and implementation of the given species’ management and conservation plans.

    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari province, Habitat Suitability, Species Distribution Modeling, stochastic forest model, general circulation model
  • Sahar Ghasemi, Ahmad Soltani-Zoghi * Pages 759-775
    Consumption of fossil fuels and greenhouse gas emissions have had various environmental, social, and economic consequences. The rate of urbanization and industrial growth in developing countries has increased dramatically since the beginning of the 21st century, leading to the high consumption of fossil fuels and greenhouse gas emissions. In this study, the factors affecting energy consumption from 1969 to 2017 were investigated using a threshold regression model. The Urban growth rate variable was used as an indicator of migration and the Ratio of value-added by the industrial sector to the total GDP as an indicator of the industrialization of threshold variables. Accordingly, the effects of different factors on energy consumption under the thresholds of these two variables were estimated. The test results confirmed the existence of two thresholds for each of the threshold variables. As for the Urban growth rate variable, threshold values ​​of 0.940 and 1.416 percent were obtained; and for the Industrialization rate variable, these threshold values were equal to 3.687 and 3.808 percent. The results show that the growth rate of urbanization and urban population has negative and positive effects on energy consumption, respectively. The results also revealed that in a situation where the growth of urbanization and industrialization of the middle ranges are slowing down, social and economic phenomena such as migration and the concentration of financial, administrative, and credit systems would intensify the effects of these factors. By increasing energy consumption due to the above two factors, we can expect an increase in GDP as a critical indicator of economic development.
    Keywords: Energy, Development, urbanization, Threshold regression, Industrialization
  • Tayebeh Akbari Azirani *, Ahmadreza Mehrabian, Parisa Asadi Pages 776-796
    Several factors play a role in the suitability of the natural environment for the beekeeping industry through a systematic view. In this paper, first, the possibility of identifying proper regions for beekeeping was identified by fuzzy analysis considering the physical and climatic factors in Isfahan Province. In the second step, honey samples were selected with suitable distribution in the province to evaluate the quality of honey and to distinguish original honey by measuring physical and chemical parameters through melissopalynology and chemical analysis. Having primarily assessed the study case, about 85% of areas of the province were found improper for the beekeeping industry while about 14 percent of the areas were identified as the suitable regions for apiculture and honey production.Based on results, 8.5 and 6.08 percent of the suitable beekeeping areas lie in good and moderate categories, respectively. Pollen analysis showed that the samples basically belong to 86 plant types in four regions of Isfahan province including Khansar, Najafabad, Semirom, and Fereydunshahr counties. On the basis of chemical analysis and melissopalynology outputs, out of 60 honey samples sent to the laboratory, only 39 samples were identified with pollen (original honey) and the rest was detected as adulterated honey without pollen. Chemical analysis of honey showed that high-quality honey samples were obtained from all of the four regions of Isfahan province. Finally, the Semirom region was identified as the most suitable area for investing in the apiculture industry, producing high-quality medical (monofloral) honey.
    Keywords: Fuzzy Analysis, Melissopalynology, Adulterated honey, Apiculture industry, Iran
  • Gholamreza Rafiee *, Fateh Moezzi, Hadi Poorbagher, Kamran Rezaei Tavabe, Mohamadali Nematollahi Pages 797-808
    Balighli-chai and Ghare-Sou Dare Roud rivers are the main rivers of Ardabil Province in Iran which have had considerable alterations due to climatic changes and high-water withdrawals. The present study was planned to assess the water quality condition of these rivers based on the presence and abundance of the aquatic invertebrates macrofauna and Iran's water resources quality (IRWQISC) indices. The levels of abundance, Shannon-wiener index, Simpson's diversity index, FBI index, and IRWQISC were calculated in Fall 2018 for 18 stations along with the rivers. 12 families of aquatic macrofauna were identified in samples, with the highest abundance for Baetidae and Chironomidae and the lowest abundance for Asellidae. The levels of the Shannon-wiener index were between 0.4 and 0.6 for most of the sampling stations. The Simpson's diversity index had values between 0.3 and 0.6 for most of the sampling points. FBI index values for sampling points were in the fair to very good classes while the levels of IRWQISC showed relatively bad to bad conditions. Generally, the results indicated moderate water quality conditions for the studied rivers, which further revealed an urgent need for educated planning strategies to improve the ecological health conditions of these riverine ecosystems.
    Keywords: Water quality, Biological assessment, benthic invertebrates, Iran's water resources quality index
  • Farhad Hosseini Tayefeh *, Abbas Ashoori Pages 809-824

    In this study, trends in population and species diversity of wintering waterbirds in the south Caspian Sea region, based on mid-winter censuses of waterbirds over a thirty-year period from 1988 to 2017, have been studied. The trends in population and the ecological indicators of biodiversity were respectively calculated using the RTRIM statistical package (TRends and Indices for Monitoring Data in R software) and the software SDR-IV (Species Diversity and Richness). Results showed that the average number of waterbirds in the whole Caspian region for the last thirty years was 947,853±71,073 with a range of 326.281-1.934,226 individuals. The share of Mazandaran province alone was more than the other two provinces during the study period. The total number of waterbirds recorded increased in 2004 and then formed a stable trend. Calculation of the statistical trend of changes over the 30 years in the waterbirds population size of the south Caspian region indicated a slight increase with a slope of 3.3% per year, but over the last ten years, the population has gradually declined, showing a 2.7% decrease over this latter period. The results for species diversity indices (Shannon-Wiener and Simpson D), species richness (Margalf and Minhinick), and species evenness (Pielou and Simpson E) confirmed that high values ​​of species diversity and richness and low values ​​of species evenness indices during the period of 2004-2009 were basically due to the increase in the number of species recorded and conducting more accurate censuses backed by a comprehensive census program and the participation of foreign birdwatchers. The results of this study can play a practical role in informing the ecological management of the wetlands and southern coast of the Caspian Sea.

    Keywords: waterbirds, population, Species diversity index, Caspian Sea
  • Faezeh Jafari, Nasrin Hassanzadeh * Pages 825-840
    This study was conducted to investigate the concentration, ecological, and health risk assessment of linear alkylbenzene sulfonate (LAS(, as the most common anionic surfactant in detergent formulations, in the Khako and Dare-Moradbaig Rivers in Hamadan Province. 13 stations accordingly were selected for water sampling, and some water quality parameters were measured at the sampling site. The samples were then transferred to the laboratory, the LAS absorption was read by spectrophotometer (UV-VIS-NIR) at 650 nm, and the final LAS concentration was calculated using the calibration curve equation. The results showed the LAS concentration was in a range of 0.2-1.66 mg/L. The Pearson correlation test did not show a significant linear relationship between LAS and water quality factors. The results of the ecological risk assessment in 9 stations were high risk, medium risk in 2 stations, and low risk in the 2 other stations. The results of the health risk assessment of LAS also showed no risk at different age groups. The comparison of LAS concentration with standard surfactant discharge (in surface water, irrigation, and agricultural applications in Iran) showed that the mean concentration of LAS in terms of discharge into surface waters is less than the allowable limit. By contrast, in terms of use for agriculture and irrigation, the mean LAS concentration is higher than the allowable limit. Given the importance of these rivers in terms of drinking water and agriculture supply and the need to maintain the health of the environment and society, it is necessary to take effective measures to control the entry of untreated wastewater into the Khako and the Dare-Moradbaig Rivers.
    Keywords: Anionic surfactant, detergent, Khako, Dare-Moradbaig River, risk assessment
  • Reza Dehvari, Mahmood Hashemitabar *, Amir Dadrasmoghadam Pages 841-854
    Agriculture has intrinsically depended on nature, which is associated with risk and lack of certainty. Decreased precipitation, extreme cold, freezing, drought, and the prevalence of plant diseases and pests are the only small part of the risk that farmers are facing. Climatic and weather changes in different regions are often interconnected, and this coincidence may affect a huge part of the country. In other words, such abrupt changes usually result in a systematic risk of gardening products yield. Adverse weather events in one year have different effects in different areas, hitting some regions strongly while involving others less severely. In this research, the systematic risk of date yield and factors affecting its severity were investigated using spatial dynamic panel patterns. The statistical data of 8 major date producers and meteorological variables over the Provinces of Bushehr, Khuzestan, South Khorasan, Sistan and Baluchestan, Fars, Kerman, Hormozgan, and Yazd during the years 2008 to 2019 were extracted from the Meteorological Organization and the Ministry of Agriculture. The results of the spatial Durbin model showed that the spatial spillover of the Annual precipitation in the date-producing provinces has a positive (2.90) and significant effect whereas the spatial spillover of Untimely precipitation variables has a negative and significant effect on the average yield of the Iranian date. Besides, the effect of the spatial spillover of the Average maximum summer temperature was determined at 1.83, which shows the given variable has a negative and significant effect on the date yield likewise. Comparing direct and indirect effects in the dynamic spatial panel model showed that in the short-term, Annual precipitation variables have a negative and significant relationship on the average date yield. Meanwhile, the long-term results proved the direct but negative effect of Untimely annual cold and Annual precipitation variables on the average date yield.
    Keywords: Long-term effects, climatic variables, Indirect Effects, Dynamic spatial panel, Spatial spillover
  • Narges Mehboudi, Mohsen Nowrouzi *, Hajar Abyar Pages 855-868
    The use of photocatalysts to remove contaminants has received more attention in recent years due to its unique properties. Carbon nitride graphite (g-C3N4) is one of the most up-to-date and efficient types of environmentally friendly photocatalysts. It should be noted that the use of novel compounds without considering the evaluation of their life cycle is not consistent with the attitude of sustainable development. In the present study, for the first time, an LCA analysis was performed for the g-C3N4 photocatalyst used to desulfurize industrial effluents in the South Pars region, on the shores of the Persian Gulf. In this case, the ReCiPe method was used to specialize in water consumption, chemical energy demand (CED) for calculating energy consumption, greenhouse gas protocol (GGP) for calculating greenhouse gas emissions, and ecological footprint (EP) method. The results showed that the greatest environmental impact of g-C3N4 synthesis mainly appeared in aquatic ecosystems, in specific marine and freshwater ecotoxicity with a total of 74.06% and by human toxicity (6.15%). The final indicator application showed the destructive environmental effects as follows: resources (63.05%) > human health (34.56%) > ecosystems (39.39%), respectively. Sensitivity analysis also determined the consumption of electricity as the most effective parameter for the occurrence of harmful effects on the environment. Therefore, based on the obtained results, it is stated that the use of renewable energies and their replacement with fossil-based energy sources can play an effective role in reducing the environmental consequences of the g-C3N4 synthesis. The results of this study can be also used as a preliminary strategy to conduct further studies in the field of LCA and environmental impact assessment of novel compounds before their large-scale application.
    Keywords: Life Cycle Assessment, Graphite Carbon Nitride, Greenhouse Gases, Marine Biology, energy demand