فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 420-434

    رویه ارزیابی زیستگاه، روشی متداول برای بررسی نیازهای زیستگاهی ماهیان در آب های شیرین و رودخانه ای است. این پژوهش با هدف بررسی شایستگی زیستگاه جویبارماهی کیابی (Oxynemachilus kiabii) در رودخانه دینورآب استان کرمانشاه انجام گرفت. برای جمع آوری ماهیان، از هفت ایستگاه در مسیر رودخانه دینور در فروردین 1396 با استفاده از دستگاه الکتروشوکر به روش یک رفت نمونه برداری صورت گرفت. افزون بر ثبت فراوانی ماهیان، ویژگی های محیطی شامل دمای آب، سرعت آب (m/s)، عمق (cm)، عرض رودخانه (m)، قطر متوسط سنگ بستر (cm)، قلیاییت (pH)، هدایت الکتریکی (EC) و کل مواد جامد محلول (TDS) در هر ایستگاه ثبت شد. نمایه مطلوبیت زیستگاه با توجه به رابطه بین متغیرهای محیطی و فراوانی گونه مورد نظر بررسی شد. براساس نتایج، مطلوب ترین زیستگاه برای جویبارماهی کیابی در رودخانه دینورآب نواحی دارای عرض 2/7-6 متر، عمق 34-26 سانتی متر، سرعت جریان 0/45-0/17 متر بر ثانیه، دمای آب 23-22 درجه سانتی گراد، EC 350-300 میکروزیمنس بر سانتی متر، pH 8/92-7/7، TDS 610-580 میلی گرم بر لیتر و قطر متوسط سنگ بستر کمتر از 6-5 سانتی متر است. در پژوهش حاضر، مقدار نمایه مطلوبیت زیستگاه (HSI) برای جویبارماهی کیابی 51/0 تعیین شد. در مجموع، نتایج نشان داد که به طور کلی رودخانه دینورآب از نظر ویژگی های زیستگاهی، مطلوبیت متوسطی برای گونه جویبارماهی کیابی دارد. با توجه به یافته های به دست آمده، فعالیت های انسانی که سبب تغییر در ویژگی های محیطی رودخانه دینورآب به ویژه عمق، سرعت جریان، هدایت الکتریکی و بستر رودخانه می شوند، می توانند بر پراکنش جویبارماهی کیابی در این رودخانه تاثیر بگذارند. از این رو، از مهم ترین اقدامات مدیریتی برای حفاظت از جمعیت این گونه در رودخانه دینورآب می توان به جلوگیری از استخراج شن و ماسه از بستر رودخانه و همچنین ورود پساب های صنعتی و کشاورزی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: جویبارماهی کیابی، دینورآب، عمق، نمایه مطلوبیت زیستگاه
  • سمیه مودی*، سید سعیدرضا احمدی زاده، الهام یوسفی صفحات 435-450

    در چند دهه گذشته مصرف بی رویه منابع طبیعی، رشد شتابان شهرنشینی و گسترش فعالیت های صنعتی سبب تخریب محیط زیست و ناپایداری جوامع شهری شده است. پدیده توسعه پایدار برای حفاظت از منابع طبیعی به عنوان میراث جمعی بشریت معرفی می شود. شاخص ردپای اکولوژیکی مبنایی برای ارتباط بین انسان و طبیعت است. وقتی که ردپای جمعیت منطقه ای از مقدار توان طبیعی محیطش برای تامین منابع مورد نیاز بیشتر گردد، جامعه به سمت ناپایداری پیش می رود. بنابراین ردپای اکولوژیکی یک ابزار ارزیابی مناسب، جهت حفظ محیط زیست و توسعه پایدار می باشد. در این پژوهش با استفاده از شاخص ردپای اکولوژیکی به پایداری توسعه شهر بیرجند در سال 1397 پرداخته شده است. ردپای اکولوژیکی در بخش مصرف در پنج بخش شامل: مسکن، حمل و نقل، خدمات و کالا مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس بعد از محاسبه ی رد پا، ظرفیت زیستی برای شهر بیرجند محاسبه شد. برای پی بردن به پایداری یا ناپایداری در شهر بیرجند، ظرفیت زیستی و ردپای اکولوژیک با یکدیگر مقایسه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که سرانه ی ردپای اکولوژیکی شهر بیرجند، برای بخش های مسکن، حمل و نقل، خدمات، کالا و غذا 0/56 هکتار جهانی است که کمتر از سرانه ی ردپای ملی (2/7 هکتار جهانی) می باشد. سرانه ی ظرفیت زیستی برای شهر بیرجند 0/77 هکتار جهانی به دست آمد که با مقایسه ردپای اکولوژیکی و تفاوت بین این دو نشان دهنده ی مازاد اکولوژیکی شهر بیرجند است و شهر در حالت پایداری به سر می برد.

    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیک، ظرفیت زیستی، پایداری، توسعه شهری، بیرجند
  • میثم پاشایی*، شهاب اوجانی صفحات 451-461
    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، یک گروه از آلاینده های محیطی در خاک هستند که به دلیل سمیت، اثرات موتاژن و کارسینوژن باعث نگرانی های زیادی در حوزه محیط زیست شده اند. از طرفی نیز فرآیند بهسازی زیستی به عنوان راهکاری شایسته برای بهسازی خاک های آلوده مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان قرار گرفته است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، جداسازی، شناسایی و ارزیابی توان رشد باکتری های تجزیه کننده ترکیبات نفتی جدا شده از خاک های آلوده به مواد نفتی در حضور فنانترن در جهت بهسازی زیستی است. بدین منظور، در این مطالعه ابتدا 25 نمونه خاک از عمق Cm 35-0 سانتی متری مناطق آلوده به مواد نفتی واقع در جنوب ایران (منطقه بوشهر) جمع آوری شد. سپس از نمونه های خاک در محیط های کشت مناسب، باکتری های تجزیه کننده مواد نفتی جداسازی شدند. در ادامه، باکتری های جداسازی شده با روش های بیوشیمیایی مانند (آزمون اکسیداز، آزمون کاتالاز) و همچنین روش های میکروبی از قبیل (رنگ آمیزی گرم، رنگ آمیزی اسپور و ایجاد رنگ فلورسانس) شناسایی شدند. در این پژوهش، از بین 60 باکتری تجزیه کننده مواد نفتی در حضور فنانترن، 19 باکتری به نام های PDB 1-19 تعیین گردید. در نهایت، باکتری های PDB 19 Chryseobacterium spp، PDB 8 Sphingobacterium spp، PDB 13 Acinetobacter johnsonii و PDB 10 Achromobacter xylosoxidans به عنوان کارآترین باکتری ها انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با شناسایی و غربالگری باکتری های موثر و بهره گیری از توان میکروبی آن ها و ایجاد شرایط بهینه می توان در مقیاس صنعتی و کاربردی در جهت بهسازی زیستی خاک های آلوده به مواد نفتی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: باکتری های تجزیه کننده، بهسازی زیستی، خاک، فنانترن
  • حدیث حاتمی، علی سایه میری*، صلاح ابراهیمی صفحات 462-474
    ردپای اکولوژیکی نوعی ابزار حسابداری منابع برای ارزیابی منابع محیط زیستی است. در سال های اخیر، تقاضای انسان از طبیعت بیش از تحمل ظرفیت سیاره شده است و بیشتر کشورها با مشکل کسری اکولوژیکی روبه رو هستند. در این مقاله تاثیر منابع طبیعی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی بر ردپای اکولوژیکی ایران در طی سال های 1359 تا 1398 با استفاده از روش خودبازگشت با وقفه های توزیعی و علیت گرنجری بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که منابع طبیعی در بلندمدت تاثیر مثبت و معناداری بر ردپای اکولوژیکی دارد. سرمایه گذاری مستقیم خارجی و سرمایه انسانی نیز در کوتاه مدت و بلندمدت تاثیر مثبتی بر ردپای اکولوژیکی دارد. الگوی تصحیح خطا در این پژوهش 0/94- است؛ یعنی اگر از یک دوره به دوره دیگر حرکت صورت گیرد، به میزان 0/94 درصد انحراف متغیر وابسته (ردپای اکولوژیکی) از مسیر بلندمدت توسط متغیرهای مستقل تصحیح می شود. بنابراین تعدیل به سمت بلندمدت با سرعت صورت می گیرد. نتایج علیت گرنجری حاکی از رابطه علیت دوطرفه بین منابع طبیعی و ردپای اکولوژیکی است. اما بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ردپای اکولوژیکی و نیز بین سرمایه انسانی و ردپای اکولوژیکی رابطه علی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیک، سرمایه گذاری مستقیم خارجی سرمایه انسانی، منابع طبیعی
  • زهرا املائی، شراره پورابراهیم*، مجید مخدوم صفحات 475-489
    تعادل بین عرضه و تقاضای آب و خدمات مرتبط با آن، مسیله اصلی برنامه ریزی سرزمین با رویکرد مدیریت منابع آبی است. هدف پژوهش حاضر، برقراری جریان مناسب عرضه از طریق نقشه سازی خدمت تولید آب سطحی در آبریز با استفاده از مدل Water Yield به عنوان عرضه منابع آب آبریز و تقاضای آن بر مبنای آب قابل برنامه ریزی است. در این پژوهش براساس لایه های ورودی عمق محدودکننده ریشه، میانگین بارندگی سالانه، مقدار آب در دسترس گیاه، تبخیر و تعرق مرجع، کاربری/پوشش اراضی، جدول بیوفیزیکی و مرز حوضه و زیرحوضه های آبریز عرضه خدمت تولید آب سطحی مدل سازی شد. سپس نقشه تقاضای حوضه براساس آب قابل برنامه ریزی در مدل Water Yield تهیه و جریان بین عرضه و تقاضا برای محاسبه تعادل ها و عدم تعادل ها نقشه سازی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که زیرحوضه پایاب هراز با تولید سالانه 69 میلیون متر مکعب رواناب به واسطه 618 میلی متر بارش در سال و تمرکز کاربری کشاورزی و شهری بیشترین تولید رواناب را در سال 1396 داشته است و زیرحوضه های پایاب تالار و سیاه رود به واسطه تمرکز بخش عمده فعالیت های صنعتی افزون بر کاربری های کشاورزی و تمرکز جمعیت دارای بیشترین مقدار تقاضا با میانگین سالانه 800 میلیون متر مکعب هستند. همچنین در حوضه آبریز هراز، عدم تعادل جریان بین عرضه و تقاضا سبب فشار بسیار بر منابع آب می شود، به صورتی که ادامه وضع موجود به کاهش شدید منابع آب در سطح حوضه آبریز می انجامد. برای تعادل بخشی و حفظ پایداری در دو بخش تقاضا و عرضه، هدایت جمعیت به سمت زیرحوضه های کمتر مطلوب از طریق ایجاد انگیزه و امکانات در این مناطق و بازتعریف مجدد جمعیت با هدف کاهش تقاضا در زیرحوضه های تحت فشار و چیدمان پوشش/ کاربری سرزمین برای افزایش عرضه و نگهداشت منابع آب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز هراز، خدمات اکوسیستم، خدمت تولید آب سطحی، عرضه و تقاضای آب
  • سمیه دولت آبادی*، محمدجواد نجف زاده، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد صفحات 490-504

    موکورال ها گروهی از قارچ های اولیه از خانواده زیگومیست ها هستند که در محیط های مختلف در سراسر جهان دیده می شوند. این قارچ ها در تولید مواد غذایی تخمیرشده، متابولیت های ثانویه و آنزیم ها و همچنین عفونت قارچی موکورمایکوزیس موثرند. با توجه به رشد سریع این قارچ ها، حضور آنها در اکوسیستم های مختلف و توانایی آنها در تولید آنزیم ها در پی شناخت اثر این قارچ ها در فرایندهای زیست پالایی محیط های آلوده به مواد نفتی هستیم. در این پژوهش جداسازی نمونه ها به روش شناورسازی در روغن از نمونه های آلوده به مواد نفتی انجام گرفت و شناسایی آنها براساس مشخصه های مورفولوژیکی و مولکولی از طریق توالی یابی ناحیه ژنی ITS-rDNA و ترسیم درخت فیلوژنتیکی صورت پذیرفت. در مجموع 131 جدایه قارچی استحصال شد که از این میان 27 نمونه متعلق به راسته موکورال ها بود. این جدایه های بومی ایران با استفاده از روش های مورفولوژیکی و مولکولی به طور دقیق و در حد گونه شناسایی شد و سپس در کلکسیون های قارچی هلند(Westerdijk Institute)  و لهستان (Warsaw University) ذخیره و شماره مرجع کلکسیون برای آنها دریافت شد. جدایه های قارچی به دست آمده شامل گونه های Rhizopus (n=19), Mucor (n=4), Actinomucor (n=2), Lichtheimia (n=1), Cunninghumella (n=1) بود که با توجه به قابلیت بالقوه رشد آنها در محیط های آلوده به مواد نفتی از توان زیست پالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، شناسایی مولکولی، مورفولوژی، موکورال ها
  • سعیده خانزاده، مهتاب سلیمی*، ویلما بایرام زاده صفحات 505-516

    بسیاری از تهدیدهای زیست محیطی، پیامد رفتار انسانی است. آموزش و  تغییر در رفتار انسانی می تواند این مشکلات زیست محیطی را کاهش دهد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مجازی حفاظت از محیط زیست برنگرش و عملکرد زیست محیطی دانش آموزان مقطع ابتدایی بوده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه ششم مقطع ابتدایی شهر آبیک در سال تحصیلی 99- 1398 بود. برای این تحقیق، 60 دانش آموز با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت یک ماه (سه جلسه در هفته) در معرض آموزش مجازی حفاظت از محیط زیست قرار گرفتند. از پرسشنامه های استاندارد نگرش زیست محیطی و عملکرد زیست محیطی et برای جمع آوری داده ها استفاده شد و روایی آن ها به صورت صوری و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ برای عملکرد زیست محیطی 0/859 و برای نگرش زیست محیطی 0/825 تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی دار بین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در نگرش  و عملکرد محیط زیستی وجود دارد (05/0P<). یافته ها تاکید می کنند که آموزش زیست محیطی مجازی متناسب با سن،تاثیر مهمی در بهبود نگرش و عملکرد زیست محیطی دانش آموزان دارند و از این رو می توان آن را به عنوان یکی از راهکارهای پیشگیری از تخریب محیط زیست دانست.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی، عملکرد زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، همه گیری ویروس کرونا
  • اسفندیار عباس نوین پور*، همایون مقیمی، میرخالق فلاح صفحات 517-536
    افزایش تعداد ایستگاه های پایش کیفی آب و نمونه برداری های متعدد، ازجمله اقدامات بهبود بهره وری عملیات کنترل کیفیت آب رودخانه ها به شمار می رود؛ ولی ازآنجا که این کار، هزینه های سالانه پایش را به شدت افزایش خواهد داد، سعی می شود ایستگاه های بااهمیت، پارامترهای مهم و تواتر زمانی اندازه گیری آنها، با روش های علمی تعیین شوند؛ به طوری که بتوان بیشترین تغییرات سیستم تحت بررسی را تبیین کرد. آلودگی روزافزون رودخانه ها گاه سبب عدول از حد خودپالایی رودخانه می شود و خسارات زیادی به محیط زیست آن وارد می کند. بنابراین در این تحقیق ضمن مدل سازی رفتار رودخانه گدارچای با مدل QUAL2K در شرایط ورود پساب نقطه ای و غیرنقطه ای، با استفاده از روش تصمیم گیری چندشاخصه (AHP) به اولویت بندی ایستگاه های پایش موجود در رودخانه پرداخته شد. نتایج مدل سازی نشان داد که پارامترهای کیفی در طول رودخانه با ورود فاضلاب های روستایی روند رو به افزایشی داشتند. نتایج شاخص کیفی با روش WQI نشان داد؛ کیفیت در ایستگاه های پایین دست رودخانه یعنی ایستگاه های 7 و 8 در حالت خوب و به نسبت خوب است که علت آن افزایش بار آلودگی در این ناحیه از رودخانه نسبت به ایستگاه های بالادست است. در این پژوهش هشت ایستگاه پایش کیفی رودخانه گدارچای با معیارهای اصلی C1 (کاهش ریسک بهره برداری از آب رودخانه)، C2 (هزینه پایش کیفی آب در ایستگاه ها)، C3 (برانگیختن حداقل حساسیت های اجتماعی) و C4 (ملاحظات فنی) برای هشت ایستگاه با روش AHP بررسی و اولویت بندی شدند. نتایج وزن معیارها به صورت C1=0.483، C2=0.157، C3=0.272 و C4=0.088 و وزن ایستگاه های 1 تا 8 به ترتیب 5/1، 7/97، 8/6، 16/6، 16/3، 17/5، 16/2و 12 به دست آمد که موید اهمیت و اولویت ایستگاه 6 است.
    کلیدواژگان: ایستگاه پایش کیفی، تصمیم گیری چندشاخصه، کیفیت آب رودخانه، QUAL2K، WQI
  • فاطمه فتحی آشتیانی*، جمال احمدآلی، خالد احمدالی، شهرام خلیقی صفحات 537-553
    طرح های توسعه منابع آب اثرهای محیط زیستی زیادی بر جای می گذارند که تغییر رژیم طبیعی رودخانه و کاهش جریان سطحی پایین دست از مهم ترین آنهاست. به کارگیری مدل های هیدرولوژیک، امکان برنامه ریزی پایدار را در مدیریت منابع آب فراهم می کند. حوضه آبریز رودخانه قره چای واقع در حوضه دریاچه نمک در سال های اخیر تحت تاثیر فعالیت های انسانی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، مدل سازی رفتار هیدرولوژیک حوضه آبریز قره چای با استفاده از نرم افزار 21WEAP انجام گرفت. مدل برای دوره آماری بیست وپنج ساله از سال 1372 تا 1396 توسعه، واسنجی و اعتبارسنجی شد. برای واسنجی مدل، مقادیر مشاهداتی دبی رودخانه قره چای واقع در ایستگاه عسگرآباد در خروجی حوضه آبریز با مقادیر محاسباتی با استفاده از شاخص ضریب نش - ساتکلیف ارزیابی شد. برای واسنجی مدل یک دوره آماری سیزده ساله از 1372 تا 1385 در نظر گرفته شد. مقدار ضریب نش- ساتکلیف برای دوره واسنجی 0/86 به دست آمد. برای اعتبارسنجی، دوره آماری یازده ساله 1385 تا 1396 در نظر گرفته شد. مقدار ضریب نش- ساتکلیف برای دوره اعتبارسنجی 0/74به دست آمد. این نتایج نشان دهنده کارایی خوب مدل WEAP در شبیه سازی رفتار هیدرولوژیک حوضه آبریز قره چای است. پس از تجزیه و تحلیل پنج سناریوی مدیریتی، در نهایت سناریوی ترکیبی با شاخص اعتمادپذیری بیش از 95 درصد برای هر بخش مصرف و همچنین تامین نیاز محیط زیستی به عنوان سناریوی برتر شناخته شد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که با اجرایی شدن این سناریو، روند نزول حجم آبخوان نسبت به شرایط فعلی تا حد بسیاری تعدیل خواهد شد و خروج از حالت بحرانی با اعمال اقدامات مدیریتی مناسب امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: حوضه آبریز، سناریو، ضریب نش- ساتکلیف، مدل شیءگرا، مدیریت یکپارچه، منابع آب
  • طوبی عابدی*، نیلوفر عابدین زاده صفحات 554-571
    هدف این تحقیق، شناسایی عوامل درونی و بیرونی مهم در دستیابی به حفاظت و بهره برداری پایدار تالاب امیرکلایه برپایه برنامه ارتباطات، آموزش، مشارکت و آگاهی افزایی (CEPA) است. چشم انداز کلی این است که تالاب امیرکلایه زیست بومی پایدار است که توسط ذی نفعانی آموزش دیده در مورد ارزش های تالاب و آگاه از خطرهای تهدیدکننده تالاب بهره برداری خردمندانه شده و با مشارکت و تعامل ذی نفعان حفاظت می شود. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات و معرفی راهبرد حفاظتی و بهره برداری پایدار برای تالاب امیرکلایه با توجه به معیارهای CEPA از روش SWOT استفاده و در نهایت با استفاده از روش QSPM به رتبه بندی راهبردها پرداخته شد. به این منظور قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای حفاظت از تالاب امیرکلایه توسط 45 نفر از ذی نفعان تالاب تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین نمره نهایی ماتریس عوامل داخلی برنامه حفاظت و بهره برداری پایدار برپایه CEPA در تالاب امیرکلایه، 2/92 محاسبه شده است که نشان می دهد این تالاب در بعد عوامل داخلی دارای قوت است. درحالی که میانگین نمره نهایی ماتریس عوامل خارجی 2/19 است که نشان می دهد در خصوص استفاده از فرصت ها و مقابله با تهدیدها و از بعد عوامل خارجی ضعیف است. براساس رتبه بندی QSPM راهبرد (ST1) مشارکت پایدار ذی نفعان و جوامع محلی در حفاظت و بهره برداری پایدار از تالاب و راهبرد ایجاد تعامل بین سازمان ها و دستگاه های اجرایی و جوامع محلی از طریق تدوین برنامه مدیریت تالاب برای آشنایی با رژیم حقوقی تالاب (ST5) بیشترین رتبه را داشتند.
    کلیدواژگان: بهره برداری پایدار، تالاب امیرکلایه، راهبرد، رتبه بندی، عوامل بیرونی، عوامل درونی
  • ندا بابلی، علی بافکار* صفحات 572-587
    در دسترس بودن آب سالم و پاک از مهم ترین مسایل پیش روی بشر است. آلودگی آب های زیرزمینی و سطحی به نیترات در بسیاری از مناطق جهان، مشکلی جدی به شمار می رود. این پژوهش با هدف بررسی امکان استفاده از نانوجاذب کاه و کلش گندم به عنوان نوعی جاذب ارزان قیمت و مقرون به صرفه در حذف نیترات از محلول های آبی صورت گرفت. در این تحقیق اثر عواملی مانند pH، جرم جاذب، زمان تماس و غلظت اولیه نیترات آزمایش شد. همچنین به منظور بررسی کارایی این جاذب و استفاده از آن در آزمایش های ناپیوسته، آزمایش های واجذب انجام گرفت. از مدل های سینتیک شبه مرتبه اول لاگرگرن و سینتیک شبه مرتبه دوم هوو برای بررسی فرایند جذب استفاده شد. همچنین با استفاده از مدل های ایزوترم فروندلیچ و لانگمیر، داده های جذب تعادلی تجزیه وتحلیل شد. با توجه به نتایج به دست آمده، pH بهینه جذب برای این جاذب، 5 و زمان تعادل برای آن، 30 دقیقه به دست آمد. افزایش مقدار جاذب در ابتدا سبب افزایش جذب نیترات شد. افزایش مقدار کاه و کلش گندم به بیش از 0/5گرم تاثیری بر کارایی جذب بیشتر نیترات نداشت. با افزایش غلظت اولیه نیترات بازده حذف یون نیترات توسط نانوجاذب کاه و کلش گندم کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده فرایند جذب از مدل سینتیک شبه مرتبه دوم هوو تبعیت کرد و داده های جذب با ایزوترم فروندلیچ مطابقت بیشتری داشت. بنابراین می توان گفت نانوجاذب کاه و کلش گندم به منزله جاذب مناسب و مقرون به صرفه با حداقل تکنولوژی در حذف نیترات کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: بازده حذف، کاه و کلش گندم، نانوجاذب، نیترات
  • محمدرضا غریب رضا*، فریدون وفایی، محمدرضا اله یار، حمید خلیلی، رسول قنبری ممان صفحات 588-603

    مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی، یکی از طرح های مدیریت منطقه ای در کشور است که بر رویکردهای حفاظت، توسعه و هماهنگی- یکپارچگی استوار است. رویکرد حفاظت این طرح ناظر بر شناسایی، رتبه بندی مسایل- مشکلات و ارایه برنامه اقدام حفاظت از زیست بوم و عبور از مسایل و مشکلات است. یکی از پیش نیازهای این برنامه، تدقیق در مسایل و مشکلات موجود در منطقه ساحلی- دریایی به ویژه مسایل زیست محیطی است. از این رو این پژوهش به مثابه یکی از بروندادهای مطالعات تدقیق مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی استان بوشهر با هدف دستیابی به درجه اهمیت مسایل و مشکلات زیست محیطی شهرستان عسلویه و ارایه برنامه اقدام حفاظت از زیست بوم و عبور از این مسایل انجام گرفته است. برای دستیابی به این مهم، از روش احصای دقیق مسایل و مشکلات زیست محیطی از اسناد بالادستی و چند مرجع معتبر، تهیه پرسشنامه و نظرسنجی از جامعه نخبگان ذی مدخل در استان بوشهر و شهرستان عسلویه مبتنی بر طیف لیکرت و تحلیل نتایج در چارچوب DPSIR استفاده شد. نتایج نشان داد که گویه های شاخص آلودگی زیست بوم ساحلی- دریایی با بیشترین رتبه (11/75-8) و درجه اهمیت در بین نخبگان شهرستان عسلویه، بیانگر نقش فعالیت های انسانی و بهره برداران و مدیریت ضعیف ذی مدخلان در آلوده شدن منابع طبیعی و فضای کالبدی زیست بوم است. از آن جمله گویه های دفن و امحای نامناسب پسماند و زباله ، دفع نامناسب فاضلاب، آلودگی سواحل به فلزات سنگین، آلودگی خور عسلویه به پساب شهری- صنعتی، کاهش ذخایر آبزیان و آلودگی سواحل به زباله، درجه اهمیت زیادی در بین نخبگان داشتند. در پی این گویه ها، شاخص آلودگی هوا ناشی از صنایع نفت و گاز با رتبه 7/2 در درجه بعدی اهمیت قرار گرفت. این پژوهش برنامه اقدامی مشتمل بر 100 اقدام اجرایی با معرفی ذی مدخل اصلی مسیول و همکار، شاخص کمی و گام های زمانی تا افق 1404 را معرفی کرده است. اقدام های مبتنی بر نیروهای پیشران ناظر بر راهبردهای پیشگیرانه، بازنگری و آگاه سازی مدیران؛ اقدام های مبتنی بر فشارها ناظر بر راهبردهای مدیریت بهره برداری از منابع و کاربری فضای کالبدی؛ اقدام های مبتنی بر وضع حادث ناشی از مسایل و مشکلات ناظر بر احیا، ترمیم، بازسازی، مرمت و توانمندسازی زیست بوم و بازطراحی برنامه ها برای افراد و جامعه و توسعه برنامه های درمانی و بیمه و توانمندسازی ذی مدخلان؛ و در نهایت اقدام های مبتنی بر اثرهای ناشی از مسایل و مشکلات فضای کالبدی زیست بوم و بهره برداران، ناظر بر راهبردهای کنترل و کاهش اثرها، پایش و ارزیابی آنها هستند. مجموعه این اقدام ها در قالب دستورالعمل در اختیار مدیران استان و شهرستان قرار داده شده است. روش این پژوهش الگوی مناسبی است که در پژوهش های کاربردی مشابه در مناطق دیگر به ویژه شهرستان های ساحلی کشور می توان از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چارچوب DPSIR، شهرستان عسلویه، طیف لیکرت، مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی، مسائل و مشکلات زیست محیطی
  • علی محبی*، محمد حسن زاده، مهدی رمضانی صفحات 604-613
    به دلیل محدودیت های مدیریت دولتی، موضوع امکان سنجی واگذاری مجدد مدیریت مراتع به عشایر مطرح شده است. از این رو ورود به مسیله از مسیر متکی به تحقیق، منطقی تشخیص داده شد و مراتع قشلاقی سرگچ بیسیم مسجدسلیمان طایفه حموله از ایل بختیاری به عنوان پایلوت انتخاب شد تا تاثیر مدیریت عشایر بر تغییرات پوشش گیاهی در این منطقه آزموده شود. شاخص های مورد ارزیابی پوشش، ظرفیت، وضعیت، گرایش و درصد بهره برداری در دو مرحله قبل از ورود و پس از خروج عشایر از مراتع تعیین شد. مراحل تحقیق به مدت سه سال از سال 1395 آغاز گردید . بدین منظور 20 پلات 1 متر مربعی ، در طول دو ترانسکت 500 متری مستقر شده و با استفاده از شیوه نمونه برداری تصادفی-سیستماتیک، شاخص های تعریف شده محاسبه شد. نتایج تحلیل نشان داد که بیشتر پروانه داران فاقد دام بودند و در مقابل هیچ یک از دامداران حاضر در عرصه، پروانه نداشتند. همچنین نتایج ارزیابی های پوشش گیاهی نشان داد که وضعیت و گرایش مرتع قبل از ورود و بعد از خروج عشایر از مرتع در تیپ 1 به ترتیب متوسط و منفی و برای تیپ 2 ضعیف و منفی بود. به همین ترتیب ظرفیت در هکتار در طول دوره بهره برداری در هر دو تیپ کاهش یافت. درصد بهره برداری نیز در تیپ 1 در سال آخر افزایش یافت و در تیپ 2 کاهش محسوسی نشان داد. براساس نتایج تجزیه واریانس پارامترهای مختلف پوشش گیاهی، اثر سال های مختلف آماربرداری بر همه پارامترها در سطح 1 درصد معنی دار بود. برپایه مقایسه میانگین ها نیز مقدار تولید در سال اول 92/433و در سال آخر 72/833کیلوگرم در هکتار بود. ظرفیت مرتع نیز 0/2717 و 0/205 واحد دامی در هکتار و درصد بهره برداری نیز 41 و 45 درصد بود. در کل، تاثیر مدیریت مشارکتی تعریف شده در بهبود شرایط مراتع قشلاقی سرگچ بیسیم مسجدسلیمان ضعیف ارزیابی شد. همکاری ارگان های مرتبط با نمایندگان عشایری در کنار پیگیری جدی نمایندگان مذکور، نتایج سودمندتری برای مرتع و مرتعداران در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کوچ، مدیریت مشارکتی، مراتع عشایری
  • هادی اسکندری دامنه، حامد اسکندری دامنه، میثم چراغی، حسن خسروی*، محسن عادلی ساردوئی صفحات 614-628

    تغییرات کاربری از عوامل موثر بر تغییر پارامترهای محیط زیستی از جمله دمای سطح زمین است. این افزایش دمای سطح زمین، بسترهای زندگی بشر، سلامت آن و اکوسیستم پیرامون آن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. این تحقیق با هدف بررسی روند تغییرات کاربری اراضی محدوده شهری کرمان و بررسی اثرگذاری این تغییرات بر دمای سطح زمین، با استفاده از اطلاعات ماهواره لندست OLI و TM در دامنه زمانی 1369 تا 1399 انجام گرفت. برای تحقق این هدف، تغییرات کاربری در شش طبقه عمده مناطق مسکونی و انسان ساخت، پوشش گیاهی، اراضی بایر با پوشش گیاهی کم و اراضی شور بدون پوشش گیاهی بررسی شد. نتایج نشان داد که در دامنه زمانی پژوهش، مناطق مسکونی و انسان ساخت افزایش 20/14 درصدی و کاربری های پوشش گیاهی، اراضی بایر با پوشش گیاهی کم و اراضی شور و بدون پوشش گیاهی نیز به ترتیب کاهش 3/76، 8/23 و 2/22 درصدی داشتند. این تغییرات کاربری با ضریب کاپا و دقت کلی بیش از 0/87 و 90 درصد نشان دهنده دقت کافی در طبقه بندی است. براساس بررسی تغییرات شاخص LST و NDVI، در دامنه زمانی بین سال 1369 تا 1399 مقدار متوسط شاخص LST از 42/26 درجه سانتی گراد در سال 1369 به 47/4 درجه سانتی گراد در سال 1399 رسید. مساحت طبقات بیشتر از 33 درجه سانتی گراد  LSTدر طول این دامنه زمانی روند افزایشی داشت؛ به طوری که مساحت آن از 33/6 درصد در سال 1369 به حدود 31/46 درصد در سال 1399رسید. مقادیر شاخص NDVI تا سال 1389 کاهشی بود، اما در سال 1399 مقدار این شاخص افزایش یافت. بررسی تغییرات دما در کاربری های مختلف نیز نشان داد که در سال 1369 بیشترین دمای سطح زمین مربوط به کاربری اراضی شور و بدون پوشش گیاهی با متوسط دمای 47/30 درجه سانتی گراد بود، درحالی که در سال های 1379، 1389 و 1399 بیشترین مقدار متوسط دما با 51/46، 30/47 و 64/50 درجه سانتی گراد، به ترتیب مربوط به کاربری مناطق شهری و انسان ساخت بود. بنابراین نتایج این تحقیق می تواند به برنامه ریزان شهری و سیاستگذاران برای توسعه پایدار و به حداقل رساندن تاثیرات جزیره گرمایی شهری کرمان کمک چشمگیری کند.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، دمای سطح زمین، سنجش از دور، شهر کرمان، ماهواره لندست
  • کوهزاد رئیس پور* صفحات 629-646
    آلودگی هوا از مهم ترین موضوعات مرتبط با اقلیم است. امروزه به دلیل استفاده روزافزون از سوخت های فسیلی، غلظت آلاینده های هوا به ویژه دی اکسید نیتروژن (NO2) افزایش یافته که سبب بروز مشکلات عدیده ای برای سلامت انسان شده است. در این پژوهش توزیع زمانی- فضایی تراکم ستون NO2  تروپوسفری در ایران با استفاده از داده های سنجنده OMI طی دوره آماری (2020 - 2005) بررسی شد. در آنالیز بلندمدت تراکم ستون NO2 تروپوسفری، میانگین NO2 1.57e+15 molec/cm2 برآورد شد که بیشترین مقدار آن بر فراز شهر تهران (1.5e+16 molec/cm2) و کمترین مقدار آن در نواحی برون شهری (1.e+14 molec/cm2) مشاهده شد. افزون بر کلانشهر تهران، شهرهای اصفهان، اهواز، شیراز، تبریز، رشت، ساری، مشهد، قم، قزوین و نواحی صنعتی سواحل جنوب از غلظت زیادی برخوردار بودند. آنالیز حاصل از بررسی سری زمانی تراکم ستون NO2 تروپوسفری در طول 5823 روز متوالی (2020 - 2005)، حاکی از روند افزایشی NO2 در گستره تروپوسفر ایران است، به طوری که میانگین آن از molec/cm2 1.36e+15 در سال 2005 به molec/cm2 1.78e+15 در سال 2020 رسیده است. نتایج بررسی پراکنش فصلی نشان داد که بیشینه و کمینه NO2 به ترتیب در فصول زمستان (molec/cm2 (1.57e+15 و تابستان (molec/cm2 1.31e+15) رخ می دهد. از سوی دیگر ماه های نوامبر، دسامبر و ژانویه از بیشترین، و ماه های ژوین، ژولای و آگوست از کمترین پراکنش ماهانه برخوردار بوده اند. غلظت بیشتر NO2 در دوره سرد سال به دلیل فعال تر بودن کانون های انتشار از یک سو و شرایط هواشناسی حاکم در این دوره از سال از سوی دیگر است. همچنین با توجه به روند افزایشی آلاینده  NO2اثرهای زیانبار آن در آینده تشدید خواهد شد. بنابراین باید قبل از افزایش بیشتر، اقدامات پیشگیرانه توسط مسیولان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ایران، تروپوسفر، دی اکسید نیتروژن، سنجنده OMI
|
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi *, Hadi Poorbagher Pages 420-434

    The habitat suitability model is a common method for assessing the habitat needs of fish in freshwater systems. The aim of this study was to investigate the habitat suitability of Kiabi loach (Oxynemachilus kiabii) in the Dinor River, Kermanshah province, Iran. For this purpose, 7 stations along the Dinor River were sampled in April 2017 using an electrofishing device. In addition to recording fish abundance, environmental characteristics including water temperature, water velocity (m/s), depth (cm), river width (m), average bedrock diameter (cm), alkalinity (pH), electrical conductivity (EC), and total dissolved solids (TDS) was recorded at each station. The habitat suitability index was evaluated according to the relationship between environmental variables and fish abundance. Based on the results, the most desirable habitats for O. kiabii in the Dinor river are areas with a river width of 6-7.2 m, river depth of 26-34 cm, water flow velocity of 0.17-0.45 m/s, water temperature of 22-23 °C, EC values of 300-350 μS/cm, pH values of 7.80-8.92, TDS values of 580-610 mg/l, and average diameter of bedrock less than 5-6 cm. In the present study, the value of habitat suitability index (HSI) for O. kiabii was determined to be 0.51. Overall, the results showed that the Dinor River, in terms of habitat characteristics, compared to other fish species (such as Alburnus sellal), has a moderate suitability for the Kiabi loach. This indicates that the expansion of human activities in the Dinor River basin has disrupted the habitat range of this endemic species. Therefore, conservation priorities need to be considered by fisheries experts and managers in order to conserve and manage the stocks of this valuable species.

    Keywords: Kiabi loach, Dinor river, Depth, Habitat suitability index
  • Somayeh Moodi *, Saeed Ahmadizadeh, Elham Yousefi Pages 435-450

    In the past few decades, the excessive consumption of natural resources, the rapid growth of urbanization, and the expansion of industrial activities have led to the destruction of the environment and the instability of urban communities. The phenomenon of sustainable development for the protection of natural resources is considered a collective heritage of humanity. The ecological footprint index is a basis for the relationship between man and nature. If the natural capacity exceeds, society will move towards instability. Therefore, the ecological footprint is an appropriate assessment tool to preserve the environment in the way to reach sustainable development. In this research, using the ecological footprint index, the sustainability of Birjand city development in 1397 has been studied. The ecological footprint of the consumption sector was assessed in five sections including housing, transportation, services, food, and goods, and after calculating the footprint, the biological capacity for the city of Birjand was calculated. To find out the stability or instability in Birjand city, bio-capacity and ecological footprint were compared. The results of this study showed that the ecological footprint per capita of Birjand for all the sections is 0.56 hectares, which is less than the national footprint (2.7 hectares). In the meantime, The biological capacity per capita for the city of Birjand was 0.77 hectares indicating the city is in a stable state.

    Keywords: Ecological Footprint, Biological Capacity, sustainability, urban development, birjand
  • Meysam Pashaee *, Shahab Ojani Pages 451-461
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are a group of environmental contaminants in the soil that have caused concerns due to toxicity, mutagenic and carcinogenic effects. The bioremedial process has been considered as a suitable solution for the improvement of contaminated soils by many researchers. Therefore, the aim of this study was to isolate, identify and evaluate the growth potential of bacteria degrading petroleum compounds isolated from soil contaminated with petroleum products in the presence of phenanthrene for biological improvement. In this study, 25 soil samples were first collected from 0-35 Cm depth of oil-contaminated areas located in southern Iran (the Bushehr region) and then isolated from suitable culture media of oil-degrading bacteria. Afterward, the isolated bacteria were identified by biochemical methods such as oxidase test and catalase test, and microbial methods such as gram staining, spores staining, and fluorescence staining. In this study, out of 60 oil-degrading bacteria, 19 bacteria called PDB 1-19 were determined in the presence of phenanthrene. Finally, PDB 19 Chryseobacterium spp, PDB 8 Sphingobacterium spp, PDB 13 Acinetobacter johnsonii, and PDB 10 Achromobacter xylosoxidans were selected as the most efficient bacteria. The results of this study show that by identifying and screening effective bacteria, utilizing their microbial potentials, and creating optimal conditions, they can be used to bioremediate oil-contaminated soils at industrial and applied scales.
    Keywords: Degrading bacteria, bioremediation, soil, Phenanthrene
  • Hadis Hatami, Ali Sayehmiri *, Salah Ebrahimi Pages 462-474
    The ecological footprint is a resource accounting tool that helps countries to assess their environmental resources. In recent years, human demand for nature has exceeded the capacity of the planet, and most countries are facing ecological deficit problems. Due to the importance of the issue, in this article, the impact of natural resources, foreign direct investment, and human capital on the ecological footprint of Iran from the years 1980 to 2019 was investigated using the autoregressive distributive lag (ARDL) model and the Granger causality test. The results indicate that natural resources and foreign direct investment, in the short term (with a lag) and long term, have a positive and significant impact on the ecological footprint while human capital has no significant effect on the ecological footprint. The error correction model in this study was set at -0.94, indicating if it moves from one period to another, 0.94% of the dependent variable’s deviation (ecological footprint) is corrected from the long-term path of the independent variables. Granger causality results also indicate that ecological footprint has a two-way causality relationship with natural resources while showing neither a causal relationship with foreign direct investment nor with human capital.
    Keywords: Ecological Footprint, Natural Resources, Human capital, Foreign direct investment
  • Zahra Emlaei, Sharareh Pourebrahim *, Majid Makhdoum Pages 475-489
    The balance between water supply and demand and the related services is a key issue in land planning with a water resources management approach. The purpose of this study is to establish a proper supply flow through mapping surface water production service in the Haraz Watershed using the water yield model as a supply and demand utility. In this study, based on the input layers including limiting root depth, average annual rainfall, water content plant availability, reference evapotranspiration, land use/land cover, biophysical table, as well as watershed boundaries and sub-basins surface water production service was modeled. Then, the demand map of the watershed was prepared based on programmable water in the water yield model, and the flow between supply and demand was calculated to form the equilibrium and imbalances.The results show that the Payabeheraz sub-basin with an annual water yield of 69 million m3, due to precipitation of 618 mm per year, concentration of agricultural lands, and urban areas, had the highest water yield in 2017. In the meantime, Payabetalar and the Siahroud sub-basins, owning the amount of industrial lands in addition to the agricultural lands, and high population concentration, have the highest demand with an annual average of 800 million m3. Besides, the results indicate that in the Haraz watershed, the imbalance in supply and demand has led to a lot of pressure on the water resources so that continuing the current situation, a sharp decline in the water resources is imminent. In order to balance and maintain stability in both demand and supply sections, reallocating the population (to reduce demand in the pressurized sub-basins) and land cover/land use arrangement (to increase the supply and maintenance of water resources) have been proposed.
    Keywords: Haraz watershed, Ecosystem Service, Water Yield, Water Supply, Demand
  • Somayeh Dolatabadi *, MuhammedJavad Najafzadeh, Neematollah Jaafarzadeh Pages 490-504

    Mucoralean fungi are a group of basal fungi related to zygomycetes which can be found in different environments all over the world. They are a part of fermented food production, secondary metabolites and enzymes. Considering their fast growth and their ability to produce a different sort of enzymes, we seek for their role in oil-polluted sites’ bioremediation. Using oil floating method, fungal isolates were collected and identified both morphologically and molecularly using ITS gene as a barcoding marker and phylogenetic tree. In total, 131 isolates were collected. Among them, 27 mucoralean fungi were listed as follows: Rhizopus (n=19), Mucor (n=4), Actinomucor (n=2), Lichtheimia, and Cunninghamella one isolate per each. These isolated strains from Iran were identified correctly based on molecular methods and then deposited in the culture collections of the Netherlands (Westerdijk Institute) and Warsaw University. Being isolated from oil-polluted environments, these isolates have bioremediation potentials.

    Keywords: oil pollution, Molecular identification, Morphology, Mucorales
  • Saeideh Khanzadeh, Mahtab Salimi *, Vilma Bayramzadeh Pages 505-516

    Many environmental threats are the consequences of human behavior. The solution to reducing the environmental problems is environmental education and changing human behavior. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of virtual environmental education on the attitude and pro-environmental behavior of primary school female students. The study was quasi-experimental with pre-test and post-test. 60 students were selected through a multistage sampling method from female students of primary schools of Abyek city for the 2019-2020 educational year, and they were then randomly assigned to the control and experimental groups. The environmental education was instructed with the experimental group during 12 sessions, three times per week. The data were collected using the standard environmental attitudes and environmental behaviors questionnaires. The reliability of the questionnaires was calculated through Cronbach alpha (0.85 and 0.82 respectively for environmental attitudes and environmental behavior, respectively). The ANCOVA test was used for analyzing the information. The results revealed a statistically significant difference between the pre-test and post-test of the experimental group not only in environmental attitudes but also in their pro-environmental performance (P<0.01). The findings confirmed that age-specific environmental education plays a crucial role in enhancing the environmental attitude and performance of the students so that it can be recommended as a preventive strategy against the environment destruction.

    Keywords: Virtual Education, Primary school female students, environmental attitude, environmental performance, Coronavirus Pandemic
  • Esfandiar Abbas Novinpour *, Homayoun Moghimi, Mirkhalegh Falah Pages 517-536
    Increasing the number of water quality monitoring stations and conducting multiple sampling is one of the measures to improve the productivity of river water quality control operations. The figures must be determined by scientific methods so that the system dynamism can be explained. Increasing rivers pollution, which sometimes oversteps the self-purification limitation of the rivers, causes great damage to the environment. In the present study, while modeling the behavior of the river in the conditions of effluent entry whether point or non-point, multiple criteria decision-making method (AHP) was conducted to prioritize monitoring operations at river stations. For this purpose, the Gedarchay River was chosen as a case study. Based on the WQI results, water quality parameters rose alongside the river with rural sewer flowing. As such, stations 7 and 8 in scenario I showed moderate quality due to increased pollution loading while other stations and by extension the other scenarios indicated good to excellent figures. Considering water quality monitoring operations (), the existing stations were prioritized. The weights of the main criteria were determined as follows C1 = 0.483, C2 = 0.157, C3 = 0.272 and C4 = 0.088, and the stations 1-8 were weighted respectively 5.1, 7.9, 8.6, 16.6, 16.3, 17.5, 16.2 and 12.0, confirming the importance of station 6 in getting prioritized.
    Keywords: quality monitoring station, Multi-Criteria Decision Making, river water quality, QUAL2K, WQI
  • Fateme Fathi Ashtiani *, Jamal Ahmadaali, Khaled Ahmadaali, Shahram Khalighi Sigaroodi Pages 537-553
    Water resources development projects have many environmental effects, the most important of which are changing the natural regime of the river and reducing the downstream flow. The use of hydrological models allows for sustainable planning in water resources management. The Qarachai River Basin in the Salt Lake Basin has been affected by human activities in recent years. In the present study, the hydrological behavior of Qarachai catchment was modeled using 21WEAP software. The model was developed, calibrated and validated for a 25-year statistical period (1993 to 2017). To calibrate the model, the observed discharge values of Qarachai River located at Asgarabad station (catchment outlet) were calculated with computational values using Nash-Sutcliffe coefficient index. A 13-year statistical period (from 1993 to 2006) was considered for model calibration. The Nash-Sutcliffe coefficient for the calibration period was obtained 0.86. An 11-year statistical period (2006-2007) was considered for validation. The value of Nash-Sutcliffe coefficient for the validation period was obtained 0.74. These results indicate the good efficiency of the WEAP model in simulating the hydrological behavior of the Qarachai catchment. After analyzing five management scenarios, finally a combined scenario with a reliability index above 95% for each consumption sector as well as meeting the environmental needs was recognized as the top scenario. The results of the research indicate that with the implementation of this scenario, the downward trend of the aquifer compared to the current situation will be greatly adjusted and exit from the critical state will be possible by applying appropriate management measures.
    Keywords: Basin, Scenario, Sutcliffe Nash Coefficient, Object-Oriented Model, integrated management, water resources
  • Tooba Abedi *, Niloofar Abedinzadeh Pages 554-571
    The purpose of this study is to identify the important internal and external factors in achieving sustainable use and conservation of the Amir Kalayeh Wetland based on communication, education, participation, and public awareness program (CEPA). The general vision is “the Amir Kalayeh wetland is a sustainable ecosystem that is wisely used and properly conserved by the trained stakeholders whom have been aware of the values and the threatening factors”. The SWOT model followed by the QSPM method has been implemented to analyze data and provide a conservation strategy approaching sustainable development in the Amirkalayeh Wetland according to the CEPA criteria. For this purpose, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of the Amirkalayeh wetland were determined by consulting 45 stakeholders. The internal factor evaluation (IFE) matrix with a score of 2.92 points out that the wetland had more strengths than the existing weaknesses while the external factor evaluation (EFE) with a score of 2.19 points out that there were more threats than opportunities. The results showed the sustainable participation of the wetland stakeholders (ST1) and the interaction between the organizations, executive bodies, and local communities (through the development of a wetland management program to prioritize awareness of the wetland's legal regime) (ST1) received the highest ranks.
    Keywords: Sustainable use, Amir Kalayeh wetland, Strategy, Ranking, Internal Factor, External Factor
  • Neda Baboli, Ali Bafkar * Pages 572-587
    The availability of safe and clean water is one of the most important issues facing human beings. Groundwater and surface water pollution with nitrate is a serious problem in many parts of the world. The aim of this study was to investigate the possibility of using wheat straw nano adsorbent as an inexpensive and cost-effective adsorbent in the removal of nitrate from aqueous solutions. In this study, the effect of factors such as pH, adsorbent mass, contact time, and initial nitrate concentration was tested. In order to evaluate the efficiency of the adsorbent studied and its application in discontinuous tests, desorption tests were performed. Lagergren Pseudo-first-order kinetics model and Ho Pseudo-second-order kinetics model were used to study the adsorption process. In addition, equilibrium adsorption data were analyzed using Freundlich and Langmuir isotherm models. According to the obtained results, the optimal pH adsorption and the equilibrium time for the studied adsorbent were respectively 5 and 30 minutes. The amount of adsorbent showed a direct relationship with nitrate uptake. Increasing the amount of wheat straw by 0.5 gr had no significant impact on the efficiency of nitrate uptake. With increasing initial nitrate concentration, the removal efficiency of the nitrate ion by wheat adsorbent decreased. Based on the results, the adsorption process followed the Pseudo-second-order kinetics model Ho, and the adsorption data were more consistent with the Freundlich isotherm model. Therefore, it can be stated that wheat straw nano adsorbent can be recommended as a suitable and inexpensive absorbent with the least technology in nitrate removal.
    Keywords: Removal efficiency, wheat straw, Nano adsorbent, Nitrate
  • Mohammadreza Gharibreza *, Fereydun Vafai, Mohammadreza Allahyar, Hamid Khalili, Rasoul Ghanbar-Maman Pages 588-603

    Integrated Coastal Zone Management (ICZM), as a regional management plan in Iran, is based on the conservation, development, and coordination-integration approaches. The conservation approach has focused on identifying and ranking the environmental issues, and presenting the action plan to conserve natural resources and overcome problems. One of the pre-requisites of this action plan is to investigate the environmental issues in the coastal-maritime area. Therefore, this study was carried out under the integrated management of the coastal zone of Bushehr Province aiming to determine the level of the importance of the environmental issues in the Asaluyeh coastal zone, and to present an action plan to protect ecosystems and overcoming of the problems. Accordingly, environmental issues were identified through reviewing the governmental documents and several valid references. A questionnaire was prepared based on the most important environmental issues and then filled by the elite community in Bushehr province, specifically Asaluyeh city, based on the Likert scale. The final step of the analysis was performed using the DPSIR framework. The Results showed that coastal-maritime environmental issues had the highest importance (8 - 11.75) consulting the elite persons in Asaluyeh city, which indicates the role of anthropogenic activities resulting in natural resources and ecosystems getting polluted. The high-ranked environmental issues are as the following: inappropriate landfilling and disposal of waste, improper disposal of wastewater, pollution of beaches with heavy metals, pollution of Asaluyeh estuary with urban-industrial wastewaters, reduction of aquatic reserves, population, and overloading of trashes on beaches. Consecutively, the air quality index driven by oil and gas industries was another important metric with a 7.2 importance level. The present research has presented an action plan consisting of 100 executive actions. Furthermore, the responsive stockholders and partners, as well as quantitative indexes for evaluation and monitoring actions through certain milestones up to the horizon of 2025 have been introduced. The measure to be implemented driving forces-based actions including preventive policies, reconsideration, and awareness of decision-makers; pressure-based actions focused on spatial land use planning and using natural resources; state-based actions including recovery, restoration, amendment, and empowerment of ecosystems, reconstructing the existing guidelines in addition to developing health and insurance for beneficiaries; and impact-based actions including spatial planning and beneficiaries’ failures, control and reduction strategies, as well as monitoring and assessments. All these measures were finally submitted to local and provincial decision-makers as a directive. It is also believed that the present research method could be inspired by other studies addressing the same aims in other coastal areas.

    Keywords: DPSIR Framework, Asaluyeh, Likert scale, Integrated Coastal Zone Management, Environment issues
  • Ali Mohebbi *, Mohammad Hasanzadeh, Mahdi Ramezani Pages 604-613
    Having considered governmental constraints, the feasibility assessment of reassigning the nomadic rangelands’ responsibility to the nomads is underway. Accomplishing a study investigating the given proposal, the winter rangelands of Sargache-Bisim in Masjed-Soliman city were selected as a pilot. The evaluated indicators were rangelands capacity, rangelands condition, trend, and percent of utilization before arrival as well as after the departure of the nomads from the rangelands. The study took three years starting in 2016. For this purpose, 20 plots of 1 square meter were installed alongside two 500-meter transects, and the rangelands capacity indexes were defined using systematic-random sampling. The grazing results showed that most licensees did not have livestock; on the contrary, the herders present in the area did not have grazing licenses. The vegetation assessments also showed that the condition and trend of the rangeland before entering and after leaving the nomads were moderate and negative in type I; weak and negative in type II, respectively. Similarly, the capacity per hectare decreased during the operation period in both types. Utilization percentage increased in type I while decreasing significantly in type II. Conducting ANOVA, the results approved the significance of treatment of year-to-year surveying on all the vegetation parameters at 0.01 level. Comparison of the means, net productions were 92.433 and 72.833 for the first and last years, respectively. Meanwhile, rangeland capacity and utilization percentage were respectively 0.2717 and 41%, and 0.205 and 45% for the first and for the last year. In general, the impact of the defined co-management system in improving the rangeland conditions of Sargache-Bisim winter rangeland in Masjed-Soliman city was evaluated as weak. The more related organizations cooperate with tribal representatives, the more lucrative outcomes are achieved for beneficiaries.
    Keywords: Transhumance, co-management, Nomadic rangelands
  • Hadi Eskandari Damneh, Hamed Eskandari Damaneh, Meysam Cheraghi, Hassan Khosravi *, Mohsen Adeli Sardooei Pages 614-628

    Land use change is one of the factors affecting changes in the environmental parameters, such as land surface temperature. This increase in surface temperature severely affects human life, its health, and the ecosystem around it. In this regard, the present study was conducted to investigate the trend of landuse changes in the urban area of Kerman City and the resulting effects on surface temperature using Landsat OLI and TM satellite data from a period of 1990 to 2020. To achieve this goal, landuse changes in the six major classes of Residential and Man-made areas, Vegetation, Barrenlands with low vegetation, and Saline-lands without vegetation were studied. The results showed that in the study period, Residential and Man-made areas increased by 14.20%, and Vegetation landuses, Barrenlands with low vegetation, and Saline-lands without vegetation also decreased by 3.76, 8.23 and 2.22 percent, respectively.  The landuse changes were detected with a 0.87 kappa coefficient and overall accuracy above 0.90, which indicates sufficient accuracy in classification.The results showed that during the study period, the average value of the LST index increased from 42.26 ° C in 1990 to 47.4 ° C in 2020. The area of the classes above 33 ° C LST has also increased from 6.33% in 1990 to around 31.46% in 2020. The values of the NDVI index were decreasing until 2010, but by 2020, the value of this index has increased again. Node-wise, the study also showed that in 1990, the highest value of land surface was related to Saline-lands without vegetation with an average temperature of 47.30 ° C while in 2000, 2010, and 2020, the highest average temperatures with values of 46.51, 47.30, and 50.64 ° C were respectively related to Urban and Man-made areas. Accordingly, the results obtained in this study can significantly help urban administrators and policymakers with sustainable development and minimize the effects of Kerman's urban heat island.

    Keywords: vegetation, surface temperature, remote sensing, Kerman City, Landsat satellite
  • Koohzad Raispour * Pages 629-646
    One of the most important issues related to climate is air pollution. Today, due to the increasing use of fossil fuels, the concentration of air pollutants, especially nitrogen dioxide (NO2), has increased and has caused many problems for human health. The study investigated the temporal-spatial study of tropospheric NO2 column density using the OMI sensor data during the study period of 2005-2020 over the Iranian territory. In the long-term, the average NO2 was estimated to be 1.57e + 15 molecules/cm2, with the highest amount over Tehran (1.5e + 16 molecules/cm2) and the lowest amount over suburban areas (1e + 14 molecules/cm2). In addition to the metropolis of Tehran, cities such as Isfahan, Ahvaz, Shiraz, Tabriz, Rasht, Sari, Mashhad, Qom, Qazvin, and the industrial areas of the southern coast had high concentrations. The time-series analysis of the tropospheric NO2 column density during the 5823 consecutive day study period showed an increasing trend over Iran considering the averages change from 1.36e + 15 molecules/cm2 in 2005 to 1.78e + 15 molecules/cm2 in 2020. The seasonality results also showed that the maximum and minimum NO2 values occur in winter (1.57e + 15 molecule/cm2) and summer (1.31e + 15 molecule/cm2), respectively. As such, November, December, and January had the highest, and the months of June, July, and August had the lowest monthly mean NO2 column densities. The higher concentrations of NO2 during the cold seasons are mainly due to the higher activity of emission sources in addition to the specific weather conditions at this period of the year. Besides, its harmful effects will intensify in the future referring the increasing trend of NO2 pollutants. Therefore, before the further increase, preventive measures should be taken by the relevant authorities.
    Keywords: Air pollution, Iran, Troposphere, Nitrogen dioxide, OMI Sensor