فهرست مطالب

جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1400)

نشریه جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • افراسیاب گراوند*، اردشیر جوانمردزاده، اکبر عابدی، فاطمه ملک پور صفحات 1-15

    تپه اهرنجان از شاخص ترین محوطه های نوسنگی شمال غرب ایران است که با هدف شناخت گستره آثار تاریخی در اطراف، تعیین عرصه، تدوین نقشه گستردگی و همچنین سامان دهی محوطه به عنوان یک اثر پارک موزه ای، با ایجاد سی گمانه، گمانه زنی شد. نتایج گمانه زنی مشخص کرد که بر خلاف عرصه ظاهری که محدوده ای به وسعت 1300 مترمربع باقی مانده، عرصه حقیقی محوطه 6/2 هکتار بوده که به دلیل فرسایشات بادی، نزولات جوی، تعرض کشاورزان، ساخت منازل مسکونی و غیره، بخش زیادی از آن تخریب شده است. از مهم ترین پرسش ها در خصوص این محوطه، چگونگی ارتباطات و تعاملات منطقه ای و فرامنطقه ای آن با مناطق هم جوار است. فرض بر این است که با توجه به قرار گرفتن محوطه در یک موقعیت راهبردی و شاه راه ارتباطی از یک سو با قفقاز جنوبی و شرق آناتولی و از سوی دیگر با فلات مرکزی و جنوب دریاچه ارومیه، در راستای مبادلات تجاری و فرهنگی شکل گرفته است و آنالیز ابسیدین های اهرنجان و همچنین انبوه سنگ های ابسیدین و مادر با تنوع رنگ های متفاوت درسطح آن، بر این مدعا قوت می بخشد. در این پژوهش یافته های حاصل از گمانه‎ زنی مطالعه و گونه شناسی شد و مشخص گردید که در این محوطه ابتدایی ترین اجتماع انسانی تشکیل شده و ابداعات و نوآوری هایی در صنایع کشاورزی، دامداری و ابزارسازی و تجارت با مناطق هم جوار شکل گرفته است. با توجه به آن که بیشتر گمانه زنی ها در بستر لایه های نوسنگی اهرنجان صورت گرفته است، وسعت 6/2 هکتاری این محوطه در دوره نوسنگی گواه بر وجود یکی از مهم ترین مراکز نوسنگی در این بخش از شمال غرب ایران دارد که به همراه قره تپه محوطه های قبل از حاجی فیروز را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: شمال غرب دریاچه ارومیه، تپه اهرنجان، نوسنگی، یافته های فرهنگی
  • مرتضی حصاری، حسن اکبری* صفحات 17-30
    دشت ورامین که برروی مخروط افکنه ی جاجرود واقع شده است، شرایط مناسبی برای ایجاد استقرارگاه های انسانی فراهم کرده است. حاصل رسوب گذاری این مخروط افکنه که مناسب کشت و زرع بوده، به همراه آب و هوای گرم و خشک و شرایط مطلوب محیطی، توانایی اسکان و تغذیه ی جمعیت های انسانی را در این دشت از دوره پارینه سنگی تا عصر حاضر فراهم آورده است. در اواخر هزاره ی ششم و تا نیمه ی هزاره ی پنجم قبل از میلاد، فرهنگ موسوم به چشمه علی در نواحی وسیعی از ایران و حتی خارج از مرزهای فعلی ایران رایج بوده که با وجود تشابه کلی، در جزییات، ویژگی هایی خاص هر ناحیه ی خود داشته است. یکی از این نواحی، دشت ورامین است. ایجاد و یا ویرانی استقرارگاه ها، تحت تاثیر مستقیم عوامل محیطی است و بدون شناخت این عوامل، شناسایی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و حتی معنوی انسان های گذشته، سخت و مشکل می نماید. درحقیقت پایه مطالعات باستان شناسان، جست وجو و یافتن تعاملات مابین جوامع انسانی و محیط پیرامون آن و همچنین فناوری هایی است که گروه های انسانی برای سازگاری خود با محیط، اقدام به ابداع آن ها کرده اند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل محیطی در تشکیل استقرارگاه های فرهنگ چشمه علی در دشت ورامین است. از این رو مهم ترین پرسش این است که چه وابستگی و ارتباطی مابین ساختارهای اقلیمی و محیط زیستی با شکل گیری استقرارگاه های فرهنگ چشمه علی در دشت ورامین وجود دارد؟ پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی و تحلیلی است. روش جمع آوری داده در این پژوهش، از نوع مشاهدات عینی، توصیف و مطالعه تطبیقی است که به دو روش میدانی و کتابخانه ای، به همراه استفاده از نرم افزارهای جغرافیایی و سنجش از دور به تحلیل و نتیجه گیری پرداخته است.
    کلیدواژگان: دشت ورامین، فرهنگ چشمه علی، مس سنگی انتقالی، مس سنگی اولیه، الگوی استقراری
  • حمید رضا قربانی*، ثمینه نعمتی گیو، علی زارعی صفحات 31-46
    هماهنگی و انسجام اجزای تشکیل دهنده در یک اثر هنری از اصول مهم و شناخته شده است. استفاده درست و ارتباط صحیح بین اجزا و شیوه ی ارایه ی آن ها باعث ثبات و تعادل می شود که در دید نخست جلوه می نماید. سامان بخشی عناصر بصری در هر اثر هنری کلیتی وحدت یافته را در مقابل دیدگان بیننده قرار می دهد. شمال ایران مرکزی در دوره ی انتقال به مس سنگی (4300-5200 ق.م) شاهد بروز سفال هایی با ویژگی های تصویری و ساختاری جدید و متمایز از دوره های قبل بود. سفال های منقوش چشمه علی (4600-5200ق.م) به دلیل ظرافت در ساخت، کیفیت پخت مناسب، فراوانی و خلق نقوش جدید قابل توجه بوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر با توجه به نکات ذکر شده در خصوص سفال های منقوش چشم علی، تجزیه و تحلیل ترکیب بندی سفال های منقوش هندسی و جانوری چشمه علی درباره ی بررسی و تحلیل عوامل موثر بر حفظ تعادل و نظم بصری است.‏ این پژوهش به این سوال که کدام عامل موجب نظم بخشیدن به عناصر بصری و حفظ ثبات و تعادل در ترکیب بندی سفال های منقوش هندسی و جانوری چشمه علی شده، پاسخ داده است. روش تحقیق به صورت کیفی، غیراحتمالاتی با توجه به هدف پژوهش شیوه ی گردآوری اطلاعات از طریق مشاهده و استفاده از اسناد و مدارک است. نتایج نشان گر آن است که در سفال های چشمه علی مهم ترین عامل وحدت بصری است و کیفیت خطوط در کنار نقوش اصلی و نقوش مکمل باعث حفظ تعادل و نظم بخشی بصری در ترکیب بندی سفال های منقوش هندسی و جانوری چشمه علی گردیده است.
    کلیدواژگان: عناصر ترسیمی، نقوش سفالی، مس سنگی انتقالی، محوطه ی چشمه علی‏
  • غلام شیرزاده* صفحات 47-60
    محوطه ی قلعه سرسختی با وسعت تقریبی 5/1 هکتار در داخل روستای سرسختی علیا از توابع شهرستان شازند واقع شده است. این محوطه برای اولین بار در سال 1356ه.ش شناسایی شد و در سال 1387 عملیات تعیین عرصه و پیشنهاد حریم آن با ایجاد گمانه های مختلف به انجام رسید. با توجه به اهمیت محوطه در مطالعات باستان شناسی منطقه و وجود قطعات مختلف سفال از دوره های فرهنگی متفاوت در محوطه، برنامه کاوش و لایه نگاری محوطه با هدف شناسایی دوره های فرهنگی آن به ویژهمفرغ قدیم به اجرا درآمد. نتایج به دست آمده از لایه نگاری محوطه نشان دهنده ی وجود آثاری از دوره هایگی جدید، مس سنگی قدیم، میانی، جدید، مفرغ قدیم و جدید، اشکانی، قرون میانی اسلامی و دوره قاجاریه است. یکی از مهم ترینفته های فرهنگی محوطه، قطعات سفالی مربوط به دوره ی مفرغ قدیم (کورا ارس) است که به دلیل ناشناخته بودن این فرهنگ در این بخش از سرزمین ایران، دارای اهمیت باستان شناسی است. یکی از پرسش های اساسی در مطالعه نمونه سفال های کورا ارس محوطه، مشخص کردن چگونگی و نحوه ی حضور اقوام کورا ارسی در منطقه است. به نظر می رسد اقوام کورا ارسی پس از عبور از دشت فامنین همدان از طریق رودخانه ی قره چای وارد دشت کمیجان و از آن جا به دشت چراء و سپس شهرستان شازند سرازیر شدند.
    کلیدواژگان: کورا ارس، شازند، رودخانه قره چای، قلعه سرسختی، سفال
  • طاهره عزیزی پور* صفحات 61-74
    نان و غلات بخش مهمی از رژیم غذایی ایرانیان باستان را تشکیل می داده است. ارزش غذایی فراوان نان باعث شده بود که نان در فرهنگ مردم ایران نیز از جایگاه برجسته ای برخوردار باشد. علی رغم چنین اهمیتی پژوهش های اندکی در ارتباط با نان در ایران باستان انجام شده است. سوال اینجاست نان در تغذیه و فرهنگ ایرانیان باستان چه جایگاهی داشته و شکل ظاهری و فرایند پخت آن چگونه بوده است؟ هدف این پژوهش مطالعه جایگاه فرهنگی و غذایی نان و شناخت انواع آن از نظر غلات مصرفی، شکل و تکنیک پخت در ایران باستان است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و داده های باستان شناسی، منابع تاریخی و متون دینی و اساطیری برجای مانده از ایران باستان جهت نیل به اهداف پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. همچنین روش هایی که با تکیه بر مطالعات زبان شناسی برای پخت نان در ایران باستان پیشنهاد شده بود با روش پخت برخی نان های سنتی در ایران کنونی تطبیق داده شد. نتایج مطالعه نشان داد که غلات مهم ترین ماده مصرفی برای پخت نان در ایران باستان بوده است. دو پیشرفت مهم در فرایند پخت نان، یعنی استفاده از خمیرمایه برای عمل آوردن خمیر و استفاده از تنور برای پخت نان، در ایران باستان رخ داد، اما روش های قبلی برای عمل آوری خمیر و پخت نان به طور کامل کنار گذاشته نشد؛ در نتیجه ایرانیان هم نان فطیر و هم نان خمیر مایه ای می خوردند و با آن که استفاده از تنور، تولید نان در مقیاس وسیع را ممکن ساخته بود، روش قدیمی پخت نان بر خاکستر داغ هم چنان استفاده می شد. ایرانیان باستان هم نان نازک و هم نان حجیم و نیمه حجیم می پختند.
    کلیدواژگان: ایران باستان، غلات، نان
  • سمیرا شیخ اکبری زاده* صفحات 75-90
    یکی از منابع مهم در راستای شناخت مذاهب و فرهنگ پیشینیان، مطالعه تدفین های باستانی است. تدفین بخشی از فرهنگ معنوی و مادی یک قوم محسوب می شود و در هر منطقه یژگی های خاصی دارد. از آن جا که نحوه خاکسپاریبرخاسته از تفکرات، عقاید و فرهنگ جامعه است، با مطالعه آن ها می توان به بازسازی روند تکامل فرهنگی جوامع باستان پرداخت. گورهای سنگ چین از فراوان ترین آثاری هستند که از بررسی های باستان شناسی مناطق مختلف جنوب شرق کشور شناسایی و ثبت شده است. این گورها معمولا بر بستر صخره ای ایجاد شده اند. در بررسی باستان شناسی زه کلوت جازموریان در منطقه جنوب شرق ایران تعداد قابل توجهی از این گورها شناسایی شده و نشانگر آن است که در این منطقه شیوه ی تدفین پشته سنگی (قبور سنگی)[1] مرسوم بوده و نمونه های مشابه با گورهای پشته سنگی زه کلوت از لحاظ فرم و پراکندگی از مناطقی همچون غرب، جنوب غرب فلات ایران و خارج از مرزهای ایران از پاکستان، افغانستان، آسیای مرکزی و حوزه ی جنوبی خلیج فارس گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی و مطالعه گورهای پشته سنگی از لحاظ فرم، پراکندگی گورها در منطقه و تاریخ گذاری آن ها بر پایه مطالعه تطبیقی با مناطق هم جوار است. تحقیق پیش رو با انجام بررسی میدانی و پیمایش در منطقه، قبور مورد نظر را شناسایی و تجزیه و تحلیل کرده و با ارایه مستندات باستان شناسی از قبیل: طبقه بندی ساختار قبور و مقایسه گونه شناختی نمونه های سفالین به معرفی، دسته بندی و ارایه گاه نگاری نسبی این سنت تدفین پرداخته است. نتایج گونه شناسی سفال و مقایسه آن با کاوش های علمی انجام شده موید تاریخ گذاری قبور پشته سنگی است.
    کلیدواژگان: قبور پشته سنگی، زه کلوت جازموریان، دوره ی اشکانی، آسیای مرکزی، حفاری غیر مجاز
  • سورنا فیروزی*، رضا مهرآفرین، سید رسول موسوی حاجی صفحات 91-108
    بر مبنای چند کتیبه از شلمانسر (شلمنصر) سوم پسر آشورنصیرپال دوم، سرآغاز حضور مادی ها و پارسیان در غرب فلات ایران به سده نهم پیش از میلاد منتسب می شود. این در حالی است که هم بر پایه دلایل استنتاجی از همین کتیبه و هم پیرو مدارک دیگر، چنین تفسیر مطلقی نمی تواند صحت علمی داشته باشد. این که دامنه فتوحات آشوریان تا پیش از شلمانسر سوم، آن اندازه به حدود شرقی سرزمین شان گسترده نشده بود که چشم انداز این شاه، یک معیار قضاوت قرار گیرد؛ از یک سو و وجود کتیبه هایی کهن تر با محتوای مشابه از طرف دیگر، مهم ترین نقض کنندگان برداشت یادشده در زمینه دیرینگی حضور دو جمعیت ایرانی تبار مذکور در منطقه به شمار می آیند. در این مقاله ابتدا به تحلیل مساله ماد و مانیا (مانای) و ماهیت این دو جمعیت پرداخته شده است، سپس روش شناسی نظریه مذکور درباره ی عیار استدلال کهن ترین حضور این دو جمعیت در غرب فلات و بر مبنای کتیبه های یادشده از شلمانسر سوم، بررسی شده است و در ادامه، به تحلیل مدارکی پرداخته می شود که در همین راستا، استنادهایی قابل توجه از هزاره های قبلی را نشان می دهند، همچنین در مقاله پیش رو به محتوای کتیبه ای از سارگن اکدی و بررسی چند سکونت گاه خاص با ویژگی های مرتبط به موضوع مقاله پرداخته شده است. این پژوهش نشان داد که یا باید روش شناسی استنتاجی در این گونه مسایل را دگرگون کرد و یا اگر همین روش مبنای کار قضاوت قرار گیرد، باید محتوای دیگر متون را نیز به منظور استنتاج علمی، معیار قرار داد.
    کلیدواژگان: ماد، مانئا، کرزین، اکد، اومن -مند، آشور
  • علیرضا خواجه گیر*، سارا اسکندری، حکیمه نادرخانی صفحات 109-122
    ایران و یونان به عنوان دو تمدن بزرگ و کهن سال، هر یک اساطیر مختص به خود را در زمینه آفرینش دارند و هرکدام در اساطیر خود مساله آفرینش را مطرح کرده اند. پرداختن به این موضوع، مقایسه، تحلیل و تعمق در اساطیر این دو تمدن که به عنوان کهن ترین نظام های اساطیری شناخته می شوند، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف از این مقاله، مقایسه ویژگی های مشترک و افتراق این دو تفکر اسطوره ای در موضوع آفرینش است. در این مقاله که به شیوه توصیفی تحلیلی با رویکرد مقایسه ای و به صورت کتابخانه ای نگاشته شده است، تلاش شده با تکیه بر مولفه های مشترک اساطیری به واکاوی اسطوره های آفرینش دو تمدن ایران و یونان پرداخته شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که علی رغم تفاوت ها در مولفه هایی مانند: مراحل آفرینش، آفرینش نخستین انسان، گناه و هبوط نخستین انسان اساطیری، نقش خدایان در اساطیر آفرینش، آفرینش دوباره و پایان جهان در روایت های اساطیری ایران و یونان، شباهت هایی مانند تقدم آفرینش کیهان بر انسان و تمرد انسان از فرمان خدایان نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسطوره، آفرینش، اهریمن، گناه نخستین
  • ندا خراسانی*، مجید ساریخانی صفحات 123-136
    با روی کار آمدن ساسانیان و پیروزی آنان بر اشکانیان، دستگاه حکومتی با نسبت دادن نسب خود به هخامنشیان و بیگانه خواندن اشکانیان، سعی بر کم رنگ کردن مظاهر حکومت پیشین داشت، ولیکن در قرون اخیر با افزایش مطالعات باستان شناسی بسیاری از زوایای پنهان این دوران آشکار و مشخص شد. اشکانیان سهم فراوانی در انتقال فرهنگ و هنر به ساسانیان داشته اند. هدف پژوهش بررسی چگونگی روند تاثیرگذاری هنر اشکانی بر هنر ساسانی با مطالعه هنر دوران اشکانی و ساسانی، با استناد به آثار معماری، نقوش برجسته و سکهست. سوال پژوهش حاکی از آن است که نقش مایه های هنر ساسانی در چه زمینه هایی و تا چه اندازه متاثر از هنر اشکانی بوده است؟ روش تحقیق توصیفی-تطبیقی است و داده ها از مطالعات اسنادی حاصل شده اند. نتایج بیانگر آن است که با وجود تلاش حاکمان ساسانی برای کم رنگ کردن مظاهر دولت اشکانی، بخش عمده ای از هنر اشکانی تاثیر انکارناپذیری بر هنر دوره بعد گذاشته است؛ به نحوی که این تاثیر در هنر معماری، ساختار بصری سکه و نقوش برجسته ساسانی به وضوح قابل مشاهده است و این تاثیر در اوایل دوره ساسانی و در زمینه معماری بیشتر بوده است. نقوشی همچون الهه ی نیکه و حیواناتی مثل اسب و گراز و نقوش گیاهی مانند کنگر و گل لوتوس رایج در هنر نقوش برجسته ساسانی وام دار هنر دوران اشکانی است و همچنین با استناد به سکه ها، مضامین مذهبی آتشدان، ماه و ستاره، دیهیم بخشی و شمایل کلی سکه های ساسانی متاثر از سکه های دوره اشکانی است.
    کلیدواژگان: معماری، نقش برجسته، سکه، اشکانی، ساسانی
  • هادی قائم پناه* صفحات 137-154
    هنر رسمی هخامنشی، اغلب در نقش برجسته های دیواری و صخره ای ظهور یافته و بنای اصلی آن در زمان داریوش اول گذاشته شده است. نقش برجسته های صخره ای بیستون و آرامگاه داریوش دو یادمان اصلی و کتیبه دار هخامنشیان هستند که به طور متناوب در زمان سلطنت داریوش اول مصور گشته و بسیاری از نقوش و ویژگی های هنر رسمی هخامنشی، ابتدا در آن ها به ظهور رسیده اند؛ از این رو مطالعه و مقایسه این دو یادمان مصور، به شناخت بهتری از هنر هخامنشی و روند شکل گیری آن منجر خواهد شد. هدف پژوهش حاضر این است که با مطالعه و مقایسه نقوش و ویژگی های تصویری نقش برجسته های بیستون و آرامگاه داریوش، به شناسایی شباهت ها و تفاوت های میان این آثار در راستای آگاهی از چگونگی و میزان تاثیرپذیری نقش برجسته آرامگاه داریوش از نقش برجسته بیستون و شناخت بیش تر از تحولات صورت گرفته در اوایل شکل گیری هنر رسمی هخامنشی دست یابد. سوالات پژوهش این است: 1. تاثیرپذیری نقش برجسته آرامگاه داریوش از نقش برجسته بیستون چگونه و تا چه اندازه بوده است؟ 2. کدام یک از نقوش و ویژگی های هنر هخامنشی برای بار نخست در نقش برجسته آرامگاه داریوش پدیدار شده اند؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی_تحلیلی و با رویکرد تطبیقی انجام گرفته و اطلاعات آن به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان گر آن است که به واسطه بازنمایی تمام عناصر اصلی نقش برجسته بیستون در نقش برجسته آرامگاه داریوش، این نقش برجسته تا حد زیادی از نقش برجسته بیستون تاثیر پذیرفته است. همچنین بعضی از نقوش و ویژگی های تصویری هنر رسمی هخامنشی، ابتدا در نقش برجسته آرامگاه داریوش پدیدار شده و سپس در آثار دیگر هخامنشی بازتاب و گسترش یافته اند.
    کلیدواژگان: نقش برجسته بیستون، نقش برجسته آرامگاه داریوش، نقوش صخره ای، هنر هخامنشی، داریوش بزرگ
  • سهیل احمدی واستانی، جبرییل نوکنده*، مصطفی ده پهلوان صفحات 155-168
    انسان در هیچ مرحله ای از توسعه تمدن، قادر نبوده است که خود را از زیورآلات و اشیا تزیینی جدا سازد. دوره ساسانی را می توان به عنوان دوره اوج هنر صنعت و فلزکاری ایران قبل از اسلام نام برد؛ هنر جواهرسازی و ساخت زیورآلات در این دوره به اوج کمال خود رسید. طی کاوش های باستان شناختی انجام شده در گورستان های دوره ساسانی شمال ایران، مجموعه ای از زیورآلات به دست آمده که بیانگر هنر و فرهنگ اقوام ساکن در این منطقه در دوره ساسانی است. پرسش اصلی این است که تاثیر جایگاه اجتماعی و اقتصادی افراد بر روی گورآوندها و همچنین فن ساخت و نقوش روی زیورآلات منطقه شمال ایران در دوره ساسانی چگونه بوده است؟ هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل زیورآلات از لحاظ نوع جنس، فن ساخت و نوع نقوش به کار رفته است تا تصویر کلی از اوضاع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دوره ساسانی شمال ایران به دست آید. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و ترکیبی از مطالعات موزه ای و کتابخانه ای انجام شد. نتایج بیانگر آن است که برخی از گورها با زیورآلات بی ارزش و برخی دیگر دارای زیورآلات با ارزش تری نسبت به گورها دیگر هستند. این مساله بیانگر یک تضاد طبقاتی بارز بین مردمان این منطقه است که در دوره ی ساسانی زندگی می کردند. در ساخت این اشیاء از روش ریخته گری، چکش کاری، ملیله کاری، لحیم کاری و در تزیینات زیورآلات از نقوش جانوران افسانه ای، جانوری، گیاهی، انسانی و هندسی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زیورآلات، گورستان، ساسانی، شمال ایران
  • علیرضا زبان آور*، محمد مرتضایی، رضا شعبانی صفحات 169-186
    چهارطاقی های ساسانی به عنوان مهم ترین نماد معماری مذهبی این دوره شناخته می شوند. این سازه ها با وجود آن که به صورت کلی شبیه به یک دیگر به نظر می رسند، اما در جزییات تفاوت های قابل ملاحظه ای با یک دیگر دارند. یکی از مهم ترین ابهامات موجود در خصوص چهارطاقی های مذهبی ساسانی، کیفیت مذهبی آن هاست. در این پژوهش سعی شده تا گونه ای از چهارطاقی های ساسانی که فقط دارای راهروی پیرامونی و فاقد هرگونه الحاقات دیگر معماری هستند، مطالعه شوند تا ارتباط آن ها با نوع آتش مقدس مشخص گردد، به همین منظور چهارطاقی های قطب آباد و مزایجان که در نواحی شرقی فارس قرار دارند برای مطالعه در نظر گرفته شده اند، تا ضمن بازنگری در پلان هر دو بنای مذکور، درک بهتری از کارکرد مذهبی آن ها بتوان ارایه کرد. در این نوشتار سعی شده تا به این پرسش پاسخ داده شود که گونه ی مذکور دارای چه رتبه ی مذهبی از منظر ارتباط با آتش های مقدس سه گانه است؟ این پژوهش بر اساس هدف از نوع پژوهش های بنیادی و از منظر ماهیت و روش تحقیق به صورت تاریخی و توصیفی-تحلیلی است. روش گردآوری داده ها نیز در این پژوهش به صورت میدانی - کتابخانه ای است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این نکته است که چهارطاقی های دارای راهروی پیرامونی که فاقد الحاقات معماری جانبی هستند، می توانند به آتش «دادگاه» منتسب گردند. این پژوهش از این منظر می تواند مهم باشد که ضمن بازنگری در پلان بناهای مطالعه شده در نوشتار، کارکرد نوینی را برای گروهی از چهارطاقی های مذهبی دوره ی ساسانی ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: دوره ی ساسانی، چهارطاقی، آتشکده، قطب آباد، مزایجان
|
  • Afrasiab Garavand *, Ardeshir Javanmardzadeh, Akbar Abedi, Fatemeh Malekpur Pages 1-15

    Ahranjan Tepe is one of the most prominent Neolithic sites located in the northwest of Iran which was speculated with making 30 speculations to recognize the extent of historical monuments around there, determine the area, compile a map of the width of the area, and organize the area to consider it as work of a museum park.  The results showed that despite the apparent area of the area remaining an area of 1300 m2, the actual area of the area was 2.6 hectares, a large part of which was destroyed because of wind erosion, rainfall, farmers' contravention, construction of residential houses, and so on. One of the most important questions related to this area is how it communicates and interacts regionally and transregionally with neighboring areas, which will be discussed. It is assumed that due to the location of the area in a strategic position and a highway connecting it, on the one hand, with the South Caucasus and eastern Anatolia and, on the other hand, with the central plateau and south of Lake Urmia, has been formed for commercial and cultural exchanges. Obsidian stones and their diversity in seven different colors and mother stones on their surface reinforce this claim. In this study, the findings of speculating are studied and topologized. Therefore, it shows that, in this area, the most primitive human community is formed, and inventions and innovations in fields of agriculture, animal husbandry, tool industries, and commerce are formed with neighboring regions. Regarding, most of the speculations which have been made near Ahranjan Neolithic layers the area of 2.6 hectares of this area in the Neolithic period testifies to the existence of one of the most important Neolithic centers in this part of northwestern Iran, along with Qarah Tappeh form areas before Haji Firuz.

    Keywords: Northwest of Urmia Lake, Ahranjan Tepe, Neolithic, Cultural findings
  • Morteza Hessari, Hassan Akbari * Pages 17-30
    Varamin Plain, located on the Jajroud alluvium, has provided suitable conditions for the establishment of human settlements. The result of sedimentation of this alluvium, which is suitable for cultivation, along with hot and dry weather and favorable environmental conditions, has provided the ability to settle and feed human populations in this plain from the Paleolithic period to the present day. At the end of the 6th millennium and up to the middle of the 5th millennium BC, the culture known as Chashmeh Ali was common in large areas of Iran and even outside the current borders of Iran, which, despite the general similarity, had specific characteristics of each region in details. One of these areas is Varamin plain. The creation or destruction of settlements is under the direct influence of environmental factors, and without knowing these factors it is difficult to identify the social, economic and even spiritual dimensions of ancient humans. In fact, the basis of archaeologists' studies is to search and find the interactions between human societies and the surrounding environment, as well as the technologies that human groups have invented to adapt to the environment. The purpose of this research is to investigate the environmental factors in the formation of Cheshmeh Ali culture settlements in Varamin Plain. Therefore, the most important question is what is the relationship between climatic and environmental structures and the formation of Cheshmeh Ali culture's settlements in Varamin Plain? The present research is descriptive and analytical in terms of method. The method of data collection in this research is the type of objective observation, description, and comparative study which has been analyzed and concluded using both field and library methods, along with the use of geographical software and remote sensing.
    Keywords: Varamin Plain, Cheshme Ali Culture, Transitional Chalcolithic, Early Chalcolithic Period, Settlement Pattern
  • Hamid Reza Ghorbani *, Samine Nemati Giv, Ali Zareie Pages 31-46
    Balance and coherence of components making an artwork are the most significant and well-known principles. Proper use, an appropriate connection between the components, and the way they are presented lead to the creation of the balance factor. This factor is one of the important and influential factors on human mind and attracts attention at first sight. Any ambiguity or agitation will be eliminated from the mind of the designer and viewer if the abovementioned factor is implemented properly. Organizing visual arts in an artwork exposes the viewer to a unified totality. Therefore, the main purpose of the present study is to analyze the composition of the geometric and animal-patterned pottery of Cheshmeh Ali, in relation to the study and analysis of factors affecting the maintenance of balance and visual order in the pottery motifs discussed. North of Central Iran in the period of transition from the Neolithic Age to the Chalcolithic Age (Transitional Chalcolithic) (4300-5200) witnessed the emergence of pottery with new visual and structural features distinguishing it from the previous pottery of the region. These painted potteries of Cheshmeh Ali (4600-5200) have been noted by many due to their elegance in construction, suitable baking quality, abundance of motifs, and creation of new motifs, variety in form and type of motif composition. This study answered the question "which factor has led to the organization of visual elements and maintenance of balance in the composition of geometric and animal-patterned pottery of Cheshmeh Ali?" A qualitative method has been adopted in this research, and the required data have been collected through observing, using library documents, and visiting museum samples. Findings indicate that the quality and configuration of lines, along with the main and complementary motifs, resulted in maintaining the visual balance and organizing the composition of the geometric and animal-patterned pottery of Cheshmeh Ali.Findings indicate that the quality and configuration of lines along the main and complementary motifs, resulted in maintaining the visual balance and organizing the composition of the geometric and animal-patterned pottery of Cheshmeh Ali
    Keywords: Drawing elements, Pottery designs, Transitional Chalcolithic, Cheshme Ali Site
  • Gholam Shirzadeh * Pages 47-60
    Sarsakhti castle hill with an area of ​​approximately 1.5 hectares is located inside Sarsakhti Olya village of Shazand city. This Tepe was first identified in 1977 and in 1387, the operation of determining the area and proposing its privacy was done by creating different speculations. Due to the importance of the site in archaeological studies of the Tepe and the existence of different pieces of pottery from different cultural periods in the site, the excavation and stratigraphy program was carried out with the aim of identifying its cultural periods, especially in the Ancient Bronze Age. The results obtained from the stratigraphy of the Tepe show the existence of works from the Neolithic period, Ancient, Middle, New Chalcolithic, Old, New Bronze age, Parthian, Islamic Middle Ages, and Qajar period. One of the most important cultural findings of the Tepe is the identification of pottery pieces related to the ancient Bronze Age (Kura Araxes), which is of archaeological importance due to the unknown culture in this part of Iran. One of the main questions in studying the samples of Kura Araxes pottery in the Tepe is to determine how and how the Kura Araxes relatives are present in the area. It seems that after crossing the Famenin plain of Hamedan, the Kura Araxes tribes entered the Komijan plain through the Qara Chai River and from there to the Charra plain and then Shazand province.
    Keywords: Kura Araxes, Shazand, Qara Chai River, Sarsakhti Castle, Pottery
  • Tahere Azizipoor * Pages 61-74
    Bread and cereals were an important part of the ancient Iranian diet. The high nutritional value of bread had made bread have a prominent place in the culture of ancient Iranian. Despite this importance, little research has been done about bread in ancient Iran.The question is what role did play bread in the nutrition and culture of ancient Iran and what was the appearance and process of baking bread? The aim of this research is studying the nutritional and cultural status of bread, types of cereals used, types of bread in terms of shape and technique of baking in ancient Iran. This research on the base of purpose is basic research and on the base of the nature and method is historical research, the method of research is descriptive-analytical. Archaeological data, historical sources and religious and mythological texts of ancient Iran were used. Also, the methods that specified in linguistic studies for baking bread in ancient Iran were adapted to the method of baking some traditional breads in present-day Iran. The results of this study showed that cereals were the most important material for baking bread in ancient Iran. Two important advances in the process of baking bread, namely the use of dough to make dough and the use of tandoor for baking bread, occurred in ancient Iran, without abandoning the previous methods of preparing dough and baking bread. As a result, Iranians ate both unleavened bread and sourdough bread, and although the use of ovens made large-scale bread production possible, the old method of baking bread on hot ashes was still used.
    Keywords: Ancient Iran, Cereals, bread
  • Samira Sheikhakbari Zadeh * Pages 75-90
    Interment is one of the main sources of study on ancient cultures and religions. Interment, as a part of the material and intangible heritage of a society, has its own characteristics in different regions. Since ancient inhumation traditions originate from the beliefs of ancient societies, their study could be useful for the reconstruction of their cultural evolutionary process of them. Cairn Burials are one of the most numerous works that have been identified and recorded from the archaeological surveys of different regions of the southeast of Iran. These graves are usually created on the rock of the crest of the mountains. In the archaeological survey of Zahklot of Jazmurian in the south-eastern region of Iran, a significant number of these graves have been identified, and it indicates that in this region, the burial method of Cairn Burials is common and examples similar to the Cairn Burials of Zahklot in terms of form and distribution. It has been reported from areas such as the west and southwest of the Iranian plateau and outside the borders of Iran from Pakistan, Afghanistan, Central Asia, and the southern area of ​​the Persian Gulf. The purpose of the current research is to investigate and study the Cairn Burials in terms of form, distribution of graves in the region, and their dating based on a comparative study with neighboring areas. The current research by conducting field survey and survey in the region identified and analyzed the intended graves and provided archaeological documentation such as the classification of the structure of the graves and the typological comparison of the pottery samples introduced, categorized, and presented the relative chronology of this burial tradition. The results of the typology of pottery and its comparison with the scientific excavations confirm the dating of the Cairn Burials.
    Keywords: Cairn Burials, Jazmoorian, Zehkalloot, Parthian Period, central Asia, illegal excavation
  • Sorena Firouzi *, Reza Mehrafarin, Seyed Rasool Mousavihaji Pages 91-108
    According to several inscriptions of Shalmaneser III, the son of Ashurnasirpal II, the beginning of the presence of the Medes and Persians in the west of the Iranian plateau is attributed to the ninth century BC. However, such an absolute interpretation cannot be scientifically valid both for the reasons deduced from the same inscription and following other documents. The fact that Assyrian conquests did not extend very large to the eastern part of their land before Shalmaneser III's that the Assyrian king's vision was a criterion for judging on the one hand, and the existence of older inscriptions with similar content, on the other hand, there are the most important violators of this conception. With the antiquity of the presence of two Iranian populations is mentioned in the region. In this article, first, the problems of Medes and Manneans and the identities of these two populations are analyzed, then the methodology of the mentioned theory concerning the accuracy of reasons for arguing the oldest presence of these two populations in the west of the plateau is examined based on the mentioned inscriptions of Shalmaneser III. In the following, documents are analyzed that show significant citations from previous millennia in this regard. Also in the present article, the content of an inscription by Sargon of Akkad and the study of some specific settlements with features related to the subject of the article is discussed. The current study shows that either the inferential methodology in such issues should be changed or if the same method is the basis of judgment, the content of other texts should be used as a criterion for scientific inference
    Keywords: Media, Mannea, Karzina, Akkad, Umman-manda, Assyria
  • Alireza Khajegir *, Sara Eskandari, Hakimeh Naderkhani Pages 109-122
  • Neda Khorasani *, Majid Sarikhani Pages 123-136
    After the Sassanids defeated the Parthians and came into power, they considered attributed themselves to the Achaemenian dynasty, and they considered the Parthians as foreigners. Therefore, Sassanids tried to underestimate the effects of the Parthian rule. However, in the past centuries, with the increase of archeological studies, it was found that the Parthians had a great share in transmitting culture and art to the Sassanids. The purpose of this study is to investigate how the Parthian art affects the Sassanid art by studying the art of the Parthian and Sassanid eras and citing architectural works, rock reliefs and coins. The research question indicates that in what fields and to what extent the motifs of Sassanid art have been influenced by Parthian art. The research method is descriptive-comparative, and the data are obtained from documentary studies. The results show that despite the efforts of Sassanid rulers to downplay the Parthian government, much of Parthian art has had an undeniable impact on later art, so this effect is clearly evident in the art of architecture, the visual structure of coins, and Sassanid rock reliefs. In addition, this effect was more in the early Sassanid period and in the field of architecture. Patterns such as the goddess of Nike and animals such as horses and boars, and plant motifs such as artichokes and lotus flowers, common in Sassanid rock reliefs, are indebted to Parthian art. Also, by quoting coins, religious themes of the fire altar, moon, and star, giving diadem and general image of Sassanid coins, are influenced by Parthian coins.
    Keywords: architectural, rock relief, coin, Parthian, Sassanid
  • Hadi Ghaempanah * Pages 137-154
    Achaemenid official art often appeared in wall and rock relief, and its main building was laid during the time of Darius I. The Rock reliefs of Behistun and the tomb of Darius are two main Achaemenid monuments painted alternately during the reign of Darius I, and many motifs and features of Achaemenid art appeared in them for the first time. Therefore, the study and comparison of these two illustrated monuments will lead to a better understanding of Achaemenid official art and its formation process. This research aims to study and compare the motifs and pictorial features of the Behistun relief and the Darius’ tomb relief to identify similarities and differences between these works in order to know the extent and how Darius’ tomb relief is influenced by the Behistun relief and to gain more knowledge of the developments that took place in the early stages of the formation of Achaemenid official art. The research questions are: How and to what extent the Behistun relief has influenced the tomb of Darius the great relief, and to recognize which motifs of Achaemenid art appeared for the first time in the Tomb of Darius the great relief. The current research was carried out with a descriptive-analytical method and a comparative approach and Its information is collected in a library manner. The results of the research show that through the representation of all the main elements of the Behistun relief in Darius’ Tomb relief, this relief has been largely influenced by the Behistun relief. Also, some motifs and pictorial characteristics of Achaemenid art first appeared in the relief of Darius' tomb and then reflected and expanded in other Achaemenid works.
    Keywords: Behistun relief, Darius' tomb Relief, Rock reliefs, Achaemenid art, Darius I
  • Soheil Ahmadi Vastani, Jabriel Nokandeh *, Mostafa Dehpahlavan Pages 155-168
    At no stage in the development of civilization has human being able to separate himself from ornaments and decorative objects. Jewelry has been a means of decorating and defining the social status of the user. The Sassanid period can be called the peak period of the art of industry and metalwork of Iran before Islam, the art of jewelry making and ornaments in this period reached its peak. During archeological excavations in the cemeteries of the Sassanid period in northern Iran, a collection of jewelry made of gold, silver, bronze, glass paste, oysters, and stones has been found, which reflects the art and culture of the tribes living in this region in the Sassanid period. The main purpose of this study is to study and analyze the jewelry discovered from the cemeteries of the Sassanid period in northern Iran in terms of the type of material, construction technology, and type of use. The findings of this study have been collected and reviewed based on archaeological data and library resources. The results of this study show that some graves were without ornaments or with worthless ornaments and others have more and more valuable ornaments than other tombs, this indicates a socially and economically significant class conflict between the people of this region during the period. Casting, hammering, tapestry, soldering, and melting wax have also been used in the construction of these objects. In the decoration of ornaments, motifs of mythical animals, motifs of animals (deer, snake), plant motifs (cypress, tree), and human and geometric motifs have been used.
    Keywords: jewelry, cemetery, Sassanid, northern Iran
  • Alireza Zabanavar *, Mohammad Mortezaei, Shabani Shabani Pages 169-186
    In archeological studies of the historical period of Iran, the Sassanid period is considered as a period in which the role of religion is more prominent than any other socio-cultural case. Sassanid ChaharTaqis are also known as the most important symbols of religious architecture of this period. Although these structures look similar to each other in general, they have significant differences in details. One of the most important ambiguities related to the Sassanid religious ChaharTaqis is their religious function and quality. In this research, an attempt has been made to study a type of Sassanid ChaharTaqis that has only a surrounding corridor and does not have any other architectural extensions. This research is trying to determine their function and religious quality. For this purpose, two ChaharTaqis of QotbAbad and Mazayejan, located in the eastern regions of Fars have been considered. The purpose of the study is to review the plan of both buildings and provide a better understanding of their religious function. In this article, an attempt has been made to answer the question of what the rank of the mentioned religious quality is. The hypothesis that can be put forward for this question is that the ChaharTaqis seem to be probably related to the court fire and have the lowest religious rank. This research is a kind of fundamental research and from the perspective of the nature and method of research is a historical and descriptive-analytical study. The method of data collection is field library and laboratory. The results of this study indicate that ChaharTaqis which has surrounding corridors and does not have any other architectural extensions can be used as Yazišngah. They are related to the fire of the court. The significance of this research is that it reviews the plan of buildings and it also offers a new function for a group of religious buildings of the Sassanid period.
    Keywords: ChaharTaqis, Sassanid period, Mazayejan, QotbAbad, Fire Temple