فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و سوم شماره 12 (پیاپی 115، اسفند 1400)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 12 (پیاپی 115، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آفرین رضایی، حسن دهقان دهنوی، حمید بابائی میبدی*، علیرضا انوری صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    با توجه به این امر که در دنیای کنونی عواملی همچون افزایش جمعیت، تلاش روزافزون جهت دستیابی به رشد اقتصادی و تلاش سیستم های تولیدی برای افزایش تولید و دستیابی به مزیت رقابتی منجر به از بین رفتن منابع طبیعی، گرمایش زمین، تغییرات آب و هوایی، ایجاد بلایای طبیعی و درنهایت تخریب محیط زیست شده است و تولید سبز به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کاهش آلودگی های زیست محیطی و مخاطرات انسانی و همچنین افزایش مزیت رقابتی و کسب سود برای سازمان ها مطرح شده است، این پژوهش با هدف طراحی مدل مفهومی تولید سبز با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش که  از نظر شیوه ی جمع آوری داده ها، ترکیبی  و استقرایی-قیاسی است  و در سال 1400 صورت گرفته است، 12 نفر از متخصصان مدیریت صنعتی در سطح دانشگاهی به عنوان اعضای پانل در بخش کیفی مشارکت داشتند. در واقع در بخش کیفی که از تحلیل های فراترکیب و دلفی استفاده شد، هدف براین بود تا مضامین تولید سبز شناسایی گردد و سپس در بخش کمی با مشارکت 16 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان در بخش تولید سبز، گزاره های شناسایی شده در قالب مدل تحلیل تفسیری ساختاری براساس اولویت تاثیرگذاری سطح بندی شوند. لذا با اتکا به تحلیل فراترکیب ابتدا 12 پژوهش به عنوان مبنای ارزیابی جهت تعیین مضامین تولید سبز براساس ارزیابی انتقادی بررسی شدند که براساس آن 8 مضمون  انتخاب و به شیوه چک لیستی وارد تحلیل دلفی جهت تعیین حد کفایت نظری شدند. طی دو مرحله تحلیل دلفی هر 8 مضمون شناسایی شده ی تولید سبز وارد بخش تحلیل کمی یعنی تحلیل تفسیری ساختاری شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد، تاثیرگذارترین مولفه های تولید سبز شرکت های دانش بنیان، پنج مولفه ی آب «»؛ انرژی «»؛ منابع طبیعی «»؛ سرمایه «» و نیروی کار «» بودند که در سطح سوم مدل ارایه شده قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج کسب شده نشان می دهد، عوامل مصرف انرژی، مصرف آب، نیروی کار، سرمایه و مواد اولیه عواملی مهم هست که هرگونه تغییر در آن ها باعث ایجاد تغییر در سایر متغیرها نیز می شود و از سوی دیگر تولید ناخالص داخلی دارای نفوذ کم و گازهای گلخانه ای و تکنولوژی نفوذپذیرترین متغیر است.

    کلیدواژگان: تولید سبز، شرکت های دانش بنیان، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • امیر پرنیان*، مصطفی چرم، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد صفحات 17-29
    زمینه و هدف

    وجود زه آب های شور و آلوده از مشکلات زیست محیطی مناطق جنوبی ایران است که اغلب به تالاب های منطقه می ریزد. لذا این پژوهش با هدف پالایش بور از سه محیط آبی با شوری متفاوت توسط دو گیاه آبزی بومی تالاب های جنوب ایران انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش در سال 1393، طی 120 ساعت پالایش آب آبیاری و دو نوع زه آب مختلف آلوده شده به 4 سطح غلظتی مختلف بور (1، 2، 5 و 10 میلی گرم در لیتر)، توسط دو گیاه آبزی (Zannichellia palustris L. وRuppia maritima L.) بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در آب غیرشور گیاهان Zannichellia palustris و Ruppia maritime بور را به مقدار قابل توجهی جذب و کارایی حذف بور در هر دو گیاه به بیش از 70% رسید، همچنین شاخص جذب بور در دو گیاه زانیشلیا و روپیا به ترتیب 51/0 تا 16/8 و 18/0 تا 14/8 میلی گرم در ظرف در بازه ی آلودگی مورد مطالعه به دست آمد که این مقادیر در زه آب های شور افزایش یافت. شاخص تولید زیست توده گیاهی زانیشلیا با افزایش آلودگی بور کاهش داشت، اما این روند در مورد روپیا مشاهده نشد که نشان از مقاومت بیشتر روپیا به آلودگی بور است.

    بحث و نتیجه گیری

      کارایی پالایش بور در زانیشلیا بیش از روپیا ولی اثر منفی شوری بر زانیشلیا بیش از روپیا بود. نتایج به دست آمده در این پژوهش توان پالایندگی بور توسط گیاهان زانیشلیا و روپیا در آب های شور را تایید می کند.

    کلیدواژگان: پالایش بور، زانشیلیا، روپیا، آب های شور
  • بهنام بیگی، نادیا اسفندیاری* صفحات 31-43
    زمینه و هدف

    گاز طبیعی تولیدی از چاه های نفت و گاز، اغلب دارای سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن می‏باشد که اصطلاحا این گاز‏ها را گاز ترش می‏گویند. وجود دی اکسید کربن (به مقدار زیاد) و  سولفید هیدروژن (حتی به مقدار کم) باعث اشکالات فراوانی در هنگام انتقال و مصرف گاز طبیعی می‏شود.  در این تحقیق، مدل ریاضی برای جداسازی گازهای دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن از هلیم به کمک دو جنس متفاوت غشایی شامل مدول سرامیکی و PEEK-L II و مایعات یونی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    تاثیر جنس، قطر، فشار و دما بر روی بازده جداسازی بررسی شد. مایع یونی مورد استفاده دراین تحقیق [hemim][BF4] می باشد. مدول سرامیکی و PEEK-L IIمورد مطالعه قرار گرفت. تغییرات فشار و غلظت در هنگام جذب بررسی شد. تغییرات غلظت دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن در مایع یونی بر حسب زمان بررسی شد.

    یافته ها

    برای مدول سرامیکی حدود 50 تا 60% افت فشار در 100 تا 120 ثانیه اول رخ می دهد. برای مدول PEEK-L II در30 ثانیه اول حدود50 تا60% افت فشار ناشی از جذب گاز رخ می دهد. اثر تغییر دما بر روی غلظت دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن در سه دمای 25، 50 و 100 درجه سانتی گراد بررسی شد. با افزایش دما در مدول سرامیکی مقدار دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن بیشتری از غشا عبور می‏کند.

    بحث و نتیجه گیری

    . با افزایش زمان غلظت دو گاز دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن در مایع یونی رو به افزایش می باشد. با افزایش دما از 25 به100 درجه سانتی گراد، میزان گازهای اسیدی بیشتری جذب مایع یونی شد. مدول PEEK-L II نسبت به مدول سرامیکی مقدار بیشتری ازگازهای اسیدی را از سیستم حذف می کند.

    کلیدواژگان: جداسازی، دی اکسید کربن، سولفید هیدروژن، مایع یونی، غشا
  • مرضیه علی خواه اصل*، نفیسه رضاپور اندبیلی صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر که انواع تغییرات در محیط طبیعی ایجاد شده است، باید جهت دست یابی به توسعه پایدار، برنامه ریزی و مدیریت سرزمین بر اساس توان بالفعل و بالقوه آن صورت پذیرد. هدف از این مطالعه ارزیابی توان اکولوژیک برای کاربری های کشاورزی و مرتع داری و بررسی میزان انطباق کاربری های فعلی کشاورزی و مرتع داری با توان اکولوژیک منطقه برای کاربری های مذکور می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، ابتدا با بررسی منابع مختلف و کسب استانداردها، معیارها و زیرمعیارها انتخاب شدند. معیارهای اصلی مورداستفاده در این مطالعه، عبارتند از: نقشه های خاک شناسی، سنگ شناسی، توپوگرافی، اقلیم، پوشش گیاهی، میزان آب و کاربری اراضی. سپس، با استفاده از طراحی و توزیع پرسش نامه هایی، لایه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند و توسط فرایند تحلیل سلسله مراتبی و ماتریس مقایسات دوتایی، وزن دهی شدند. درنهایت، کلیه ی لایه ها با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار تلفیق شدند و نقشه ی نهایی توان اکولوژیک منطقه به دست آمد.

    یافته ها

    در نقشه نهایی قابلیت اراضی برای توسعه کشاورزی و مرتع داری که در سال 1394 تهیه گردید، طبقات 1 و 2 و 7  کاربری های مذکور وجود ندارد به دلیل این که در منطقه مورد مطالعه محدودیت های توپوگرافی بیش از بقیه معیارها، امکان انجام کشاورزی درجه 1 و 2 را سلب می کند و از نظر معیارهای مرتعداری، تا طبقه 3 مرتع داری را می توان در محدوده مورد مطالعه مشاهده نمود. کشاورزی درجه 3 با 9/31 درصد، بیش ترین و مرتعداری درجه 3 با 5/11 درصد، کم ترین مقدار را  از نظر درجه تناسب سرزمین دارا می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از آن است که تلفیق فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی، دارای قابلیت بالایی جهت ارزیابی توان اکولوژیک اراضی برای کاربری های کشاورزی - مرتع داری می باشد. و با توجه به این که حوضه آبخیز سد تاجیار دارای پتانسیل لازم برای توسعه فعالیت های کشاورزی و مرتع داری می باشد، در صورت بهره برداری متناسب با توان اکولوژیک، مردم بومی منطقه از اثرات رونق اقتصادی این فعالیت ها منتفع خواهند گردید.

    کلیدواژگان: ارزیابی قابلیت اراضی، سد تاجیار، کشاورزی - مرتع داری، AHP
  • محمد ذاکر اردکانی، علیرضا آرش پور* صفحات 55-63

    حقوق بین الملل محیط زیست که از شاخه های حقوق بین الملل عمومی است، اساسا مبتنی بر اقدامات بازدارنده و احتیاطی بوده و هدف غایی آن، حفظ محیط زیست جهانی از آلودگی و ایراد خسارت در جهت تامین سلامت بشر است. اصل بازدارندگی، قاعده ای بنیادین و عام الشمول در سیاستهای توسعه محور و پایدار در ارتباط با بهره برداری از منابع طبیعی و جنبه های اکولوژیکی کشورها محسوب میشود که از یکسو معطوف به پیشگیری از آلودگی و اقدامات احتیاطی در مواجهه با محیط زیست و منابع طبیعی است و از سوی دیگر متضمن اقدامات سیستماتیک حفاظتی و همکاری کشورها و سایر اشخاص حقوق بین الملل نسبت به فعالیتهای زیست محیطی و بهره برداری از منابع طبیعی، تحت حاکمیت و صلاحیت ملی میباشد. لذا نقض اصل بازدارندگی با توجه به محدود بودن منابع محیط زیست و فرآیند طولانی جایگزینی آن، موجب بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی و ایجاد خسارتهای متعدد به اجزاء محیط زیست اعم از آب، هوا، خاک، گیاهان، وحوش و... میشود که بعضا غیرقابل جبران بوده و در نهایت، حیات و سلامت بشر را تهدید میکند، گرچه برطرف کردن آسیب و جبران خسارت، مستلزم هزینه های گزاف و مدت زمان طولانی که گاهی بین نسلی است، میباشد.

    کلیدواژگان: اصل بازدارندگی، تعهدات زیست محیطی، رویه قضایی، مسئولیت بین المللی دولت، منابع طبیعی
  • محمدحسن امینی*، میترا محمدزاده آهنی صفحات 65-78
    زمینه و هدف

    ذرات معلق یکی از آلاینده های اصلی هوا مخصوصا در کشورهای در حال توسعه می باشند. بخشی از این ذرات به دلیل قطر کوچک خود، توسط بدن جذب شده و در نهایت وارد سیستم گردش خون انسان یا سیستم تنفسی می شوند. ازآن جا که سوخت ناقص موتور خودرو ها منبع اصلی تولید ذرات معلق است، سرنشینان خودرو به ویژه در ترافیک شهرهای بزرگ در معرض این آلودگی قرار دارند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فیلترهای تجاری موجود در انواع خودرو ها به لحاظ میزان جذب ذرات معلق کوچک تر از5/2 میکرون (PM2.5) انجام گرفت و در ادامه جهت بهبود قابلیت حذف ذرات معلق توسط این فیلترها از نانوالیاف پلی آکریلونیتریل و کامپوزیت آن با نانوکیتوزان استفاده شد.

    روش بررسی

    ابتدا سیستمی برای اندازه گیری کارایی جذب PM 2.5 و افت فشار فیلترها در آزمایشگاه طراحی و ساخته شد. سپس شش نمونه از انواع فیلترهای تجاری هوای کابین و موتور خودروهای داخلی و خارجی تهیه شده و جذب آن ها اندازه گیری شد. در ادامه فیلترهایی از جنس نانوالیاف پلیمری و کامپوزیتی به عنوان جاذب ساخته شده و کارایی آن ها بررسی گردید و درنهایت نتایج مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    برای فیلتر های تجاری موتور خودرو جذب برابر با صفر وجذب فیلتر های کابین در گستره33/8-5 % به دست آمد. جذب ذرات معلق توسط فیلتر نانو الیاف پلی آکریلونیتریل و فیلتر نانوالیاف کامپوزیتی پلی آکریلونیتریل با نانوکیتوزان به ترتیب 97 و 95 درصد اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که فیلتر خودرو های بررسی شده در این پژوهش قابلیت حذف PM2.5 را نداشتند، از فیلترهای نانویی استفاده شد. نتایج نشان داد که فیلترهای نانو الیاف پلی آکریلونیتریل توانایی حذف 97-95 % از  PM2.5 را دارند و بنابراین می توان با افزودن یک لایه نانو الیاف معرفی شده در این پژوهش به فیلترهای خودرو مخصوصا فیلتر کابین، کارآیی حذف را افزایش داد و بدین ترتیب هوای پاکی برای سرنشینان خودرو تامین نمود.

    کلیدواژگان: حذف ذرات معلق، فیلتر هوای کابین خودرو، فیلتر هوای موتور خودرو، نانوکیتوزان، پلی آکریلونیتریل
  • کیهان لایقمند، نیما غیاثی طبری*، مهران زرکش صفحات 79-92
    زمینه و هدف

    افزایش روز افزون جمعیت نیاز به توسعه پایدار انرژی را روز به روز بیشتر می کند. همچنین افزایش سطح گازهای گلخانه ای و کاهش سطح ذخایر انرژی فسیلی، مراکز تحقیقاتی دنیا را به سمت انرژی های تجدیدپذیر معطوف کرده است. در میان انرژی های تجدیدپذیر، انرژی باد یکی از مطرح ترین گونه های انرژی های تجدیدپذیر می باشد. در این مطالعه با استفاده از مانع ایرفویل شکل راندمان توربین بادی ساونیوس به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این افزایش راندمان به صورت ارتقای قابلیت شروع بکار خودکار توربین بادی ساونیوس و کاهش گشتاور منفی ایجاد شده توسط پره برگشتی انجام شده است.

    روش بررسی

    پیکربندی های مختلف سیستم منحرف کننده (مانع) پیشنهاد شده با استفاده از تکنیک دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) به صورت عددی بررسی شده است. شبیه سازی سه بعدی ناپایا معادلات ناویر-استوکس متوسط گیری شده رینولدز (URANS) همراه با مدل توربولانسی SST k-ω انجام شده و با داده های تجربی موجود اعتبارسنجی گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پیش بینی شده نشان می دهد که عملکرد روتور ساونیوس بسیار به موقعیت و زاویه مانع بستگی دارد. بنابراین، مقادیر موقعیت و زاویه مناسب برای به دست آوردن بالاترین ضرایب گشتاور و توان وجود داشته است. استفاده از مانع مطلوب ایرفویل شکل، به طور قابل توجهی مقادیر ضریب گشتاور ایستاتیکی را در تمام محدوده زاویه ای خصوصا در زاویه چرخش بین 0 تا 30 درجه و 150 درجه تا 180 درجه افزایش می دهد. با پوشش صحیح پره برگشتی با استفاده از مانع ایرفویل شکل، مقادیر ضریب گشتاور استاتیکی تا 2 برابر بیشتر از مقدار تولید شده در حالت بدون مانع افزایش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

     توربین ساونیوس از راندمان پایینی برخوردار است. بنابراین، مطالعه حاضر با ارایه یک سیستم بهبود دهنده منحرف کننده (مانع) منجر به تولید توان و ضرایب گشتاور بالاتر می شود که در نهایت باعث ایجاد راندمان بالاتر و قابلیت شروع به کار خودکار بهتر می شود.

    کلیدواژگان: توربین بادی، مانع ایرفویل شکل، ساونیوس، دینامیک سیالات محاسباتی
  • زهرا سادات شارق، حسین رضازاده* صفحات 93-106

    بعد از جنگ جهانی دوم مفهوم توسعه پایدار به منظور ایجاد تعادل میان حفاظت از محیط زیست و بهره مندی از حقوق بنیادین بشری از جمله حق بر توسعه مطرح شد؛ تا استیفای حق های بشری بهانه ای برای تخریب محیط زیست محسوب نگردد. در واقع بشر دریافت که هرگونه خسارت به محیط زیست در نهایت انسان و کرامت وی را دچار مخاطره می نماید و لذا در کنار عناصر اقتصادی و اجتماعی، پایداری زیست محیطی به عنوان یکی از عناصر توسعه پایدار مطرح و مورد شناسایی قرار گرفت. تحقیق حاضر به دنبال بررسی این مسیله است که چگونه برخی دولت ها با شناسایی شخصیت حقوقی برای عناصر طبیعت، در راستای پایداری زیست محیطی و در نهایت تحقق توسعه پایدار گام برداشته اند. نوع پژوهش بنیادی است که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و همچنین بهره گیری از منابع الکترونیک اعم از کتاب، مقاله، پایان نامه، کنفرانس های رسمی مرتبط با موضوع (منطقه ای و بین المللی) به زبان های فارسی و انگلیسی موجود صورت گرفته و پس از طرح مسیله و تبیین فرضیات، داده های مدنظر متناسب با سوال های پژوهش در اسناد و رویه های قضایی ملی و بین الملل (اعم از فارسی و لاتین) جستجو، جمع آوری، جمع بندی و مورد تحلیل قرارگرفته است. در سال های اخیر یکی از اقداماتی که به منظور پایداری زیست محیطی اتخاذ شد شناسایی شخصیت حقوقی برای عناصر طبیعت بوده است. رویه برخی کشورها به خصوص از سال 2008 به بعد نشان می دهد که در راستای تحقق پایداری زیست محیطی، در سطح قانونگذاری یا رویه محاکم، عناصر طبیعت را صاحب حق دانسته و نمایندگانی برای پیگیری حقوق آن ها تعیین نموده اند. در مجموع تحولات حقوق محیط زیست نشان می دهد شناسایی شخصیت حقوقی برای عناصر طبیعت تحول جدیدی در حوزه حقوق محیط زیست و توسعه پایدار بوجود آورده که به سرعت در جامعه بین المللی در حال گسترش می باشد. به طوری که بسیاری از دولت ها می توانند با بهره گیری از تجربه یادشده در این مسیر گام نهاده تا بسترهای لازم برای حمایت های بیشتر از محیط زیست در سرتاسر جهان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، محیط زیست، توسعه پایدار، پایداری زیست محیطی، شخصیت حقوقی عناصر طبیعت
  • کتایون افشون، محسن تابان، مصطفی مسعودی نژاد*، رضا جلیل زاده ینگجه صفحات 107-120
    زمینه و هدف

    فضاهای باز شهری عرصه هایی هستند که زندگی جمعی در آن ها جریان دارد. در این راستا برای جذب بیشتر شهروندان به این فضاها، خصوصا در اقلیم های گرمسیری بررسی شرایط آسایش حرارتی و مولفه های تاثیرگذار بر آن مورد توجه قرار می گیرد. از آن جایی که در فضاهای باز، احساس و ادراک حرارتی در افراد متفاوت است، در برخورد با آسایش حرارتی تنها رویکردی کمی برای ارزیابی کافی نیست؛ بلکه توجه به مولفه های روانی اشخاص حایز اهمیت می باشد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط میان مولفه های روانی در افراد و مقوله آسایش حرارتی است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با روشی ترکیبی شامل روش توصیفی به منظور تبیین مولفه های آسایش حرارتی و روانی و روش پیمایشی جهت تعیین همبستگی میان متغیرهای تحقیق انجام شده است. پس از انجام برداشت های میدانی توسط پرسشنامه به روش تصادفی (تعیین حجم نمونه با استفاده از روش کوکران) و دستگاه های اندازه گیری شاخص های اقلیمی، شرایط آب و هوایی نقاط مختلف مسیر در روزهای 11 و 12 بهمن ماه 1398 (7 صبح تا 1 بامداد)، سنجیده و به کمک شاخص جهانی اقلیم گرمایی (UTCI) در محدوده کناره رودخانه کارون در اهواز مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    ارزیابی و تحلیل داده های مستخرج، تاثیر مولفه های روانی بر پاسخ حرارتی افراد در شرایط مختلف را نشان می دهد. در واقع حس و حال افراد در فضاهای باز بر ارزیابی حرارتی آن ها از محیط تاثیرگذار است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، می توان اظهار داشت که حالات روحی و روانی افراد در شرایط مختلف می تواند پاسخ حرارتی متفاوت و حتی خارج از انتظار را هم در بازه آسایش حرارتی و هم در محدوده خارج از آن به همراه داشته باشد. در نهایت می توان راهکارهایی برای طراحی بهتر فضاهای شهری، جهت جذب بیشتر مخاطبان و برانگیختن حس رضایتمندی آن ها ارایه نمود.

    کلیدواژگان: فضاهای باز شهری، آسایش حرارتی، مولفه های روانی، احساس و ادراک حرارتی، رودخانه کارون
  • حسین بزی، حسین ابراهیمی*، بابک امین نژاد صفحات 121-135
    زمینه و هدف

    تبخیر یکی از روش های هرز منابع آب در نواحی جغرافیایی است و  در مطالعات منابع آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است .هدف از این مطالعه ارایه مدل موثر اقلیمی بر نوسانات تبخیر از سطح چاه نیمه های منطقه سیستان طی دهه های آتی در نتیجه تغییر اقلیم می باشد.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر  پایگاه داده ها شامل داده های تبخیر سد چاه نیمه و داده های شبکه ای بزرگ مقیاس تهیه شده است. از مدل SDSM برای شبیه سازی تبخیر دهه های آتی تحت سه سناریو RCP2.6 ،RCP4.5 و RCP8.5   استفاده شده است دوره پایه برای مدل سازی از سال 1983 تا 2005 (23 سال) می باشد.

    یافته ها

    مقایسه برآورد تبخیر برای دو دوره زمانی آینده و تحت سناریوهای مختلف نشان داد که برای دوره زمانی 2100-2080 سناریو RCP2.6 و RCP8.5 مقادیر بیشتری برای تبخیر تخمین زدند. بررسی ورودی ها نشان داد که دما هوا، ارتفاع ژیوپتانسیل و شاخص های وزش باد بیشترین تاثیر را در تبخیر چاه نیمه های سیستان دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان تبخیر در دوره 2100-2080 افزایشی، بیش از 300 میلی متر در سال تجربه خواهد کرد. بیشترین افزایش تبخیر در دوره گرم سال خواهد بود.

    کلیدواژگان: تبخیر، مدل سازی، مدل SDSM، سناریوهای اقلیمی، چاه نیمه های سیستان
|
  • Afarin Rezaei, Hasan Dehghan Denavi, Hamid Babaei Meybodi *, Alireza Anvari Pages 1-16
    Background and Objective

    Given that in today's world, factors such as population growth, increasing efforts to achieve economic growth and production systems to increase production and achieve competitive advantage lead to the loss of natural resources, global warming, climate change, Natural disasters and ultimately environmental degradation and green production has been proposed as an effective factor in reducing environmental pollution and human risks as well as increasing competitive advantage and profitability for organizations. This study aims to design a conceptual model of green production with a modeling approach. An interpretive structure has been developed.

    Material and Methodology

    In this study, which is synthetic and inductive-deductive in terms of data collection method, and was conducted in 1400, and 12 industrial management specialists at the university level participated as panel members in the quality department. In fact, in the qualitative section, which used meta-synthesis and Delphi analysis, the aim was to identify the themes of green production and then in the quantitative section, with the participation of 16 managers of knowledge-based companies in the green production section, the propositions identified in ISM templates should be graded based on influential priority. Therefore, relying on meta-synthesis analysis, the first 12 studies were reviewed as a basis for evaluation to determine the themes of green production based on critical evaluation, based on which eight themes were selected and entered into Delphi analysis in a checklist manner to determine theoretical adequacy. During the two stages of Delphi analysis, all eight identified themes of green production entered the quantitative analysis section, i.e., structural interpretive analysis.

    Findings

    The results showed that the most influential components of green production of knowledge-based companies are the five components of water (C1), energy (C2), natural resources (C3), capital (C5), and labor (C6), which is at the third level of the proposed model. Also, a Mick Mac analysis as a complementary interpretive structural analysis was performed to better understand the research topic.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the factors of energy consumption, water consumption, labor, capital, and raw materials are important factors that any change in them will cause changes in other variables and on the other hand, GDP is with the low impression, and greenhouse gases and technology is the most impression variable.

    Keywords: Green production, knowledge-based companies, ISM
  • Amir Parnian *, Mostafa Chorom, Nematolah Jaafarzadeh Pages 17-29
    Background and Objective

    Existing of brackish and polluted drainage is one of the environmental problems in the southern Iran region, and also many of these drainages move down to the local wetlands. So the aim of this study was B remediation from three aqueous solutions with different salinities, by two native hydrophytes of Iran’s southern wetlands.

    Material and Methodology

    In this study, during 120 hours treatment of waters with distinct salinity that contaminated with four different B levels (1, 2, 5, and 10 mg per liter of water), B remediation by two hydrophytes (Zannichellia palustris L. and Ruppia maritima L.) were examined.

    Findings

    The study showed for non-saline water plant uptake a high amount of B and both plant removal efficiency achieved more than 70%. The uptake index of Z. palustris and R. maritima respectively were 0.51 – 8.16 and 0.18 – 8.14 mg pot-1 but these values increased in the saline waters. Biomass production measurement of Z. palustris decreased by increasing B contamination but R. maritima was not affected, and it showed the higher B tolerance of R. maritima.

    Discussion and Conclusion

    Totally, Z. palustris removed more B than R. maritima but the bad effect of salinity on R. maritima less than Z. palustris. The results approved the ability of both plants for B remediation in saline waters.

    Keywords: Boron remediation, Zannichellia palustris L, Ruppia maritima L, Saline water
  • Behnam Beigi, Nadia Esfandiari * Pages 31-43
    Background and Objective

    Natural gas produced from oil and gas wells often contains hydrogen sulfide and carbon dioxide, which are so-called “sour gasses”. Carbon dioxide (in large quantities) and hydrogen sulfide (even in small quantities) cause many problems during the transmission and consumption of natural gas. In this study, mathematical model for the separation of carbon dioxide and hydrogen sulfide from helium has been investigated with two different membrane species including a ceramic modulus and PEEK-L II and ionic liquids.

    Material and Methodology

    The effect of material, diameter, pressure and temperature on separation efficiency has been investigated. The ionic liquid used in this study is [hemim] [BF4]. The ceramic and PEEK-L II was studied. The pressure and concentration during absorption is investigated. The concentration variations of carbon dioxide and hydrogen sulfide in ionic fluid were investigated in time.

    Findings

    For a ceramic modulus, about 50 to 60% of the pressure drop occurs in the first 100 to 120 seconds. For the PEEK-L II modulus, in the first 30 seconds, about 50 to 60% of the pressure drop occurs due to gas absorption. The effect of temperature on the concentration of carbon dioxide and hydrogen sulfide at three temperatures of 25, 50 and 100 °C was investigated. As the temperature rises in the ceramic modulus, the amounts of carbon dioxide and hydrogen sulfide, passing through the membrane, increase.

    Discussion and Conclusion

    As the time increases, the concentrations of carbon dioxide and hydrogen sulfide in the ionic fluid are increasing. With increasing temperature from 25 to 100 ° C, the amount of absorbed acidic gases into ionic liquid was increased. The PEEK-L II modules removed more acidic gases than the ceramic modules.

    Keywords: Separation, Carbon dioxide, Hydrogen sulfide, Ionic liquid, Membrane
  • Marzieh Alikhah-Asl *, Nafiseh Rezapoor Andabili Pages 45-54
    Background and Objective

    In the present era that a variety of changes in the natural environment has been created, we are obliged to plan and manage land on the basis of the actual and potential of study areaʼs land to achieve sustainable development. The aim of this study is to evaluate the ecological potential for agriculture, range management and determine the consistency of current account agriculture, range management with ecological potential users of this area.

    Material and Methodology

    In this research, first by looking at the different sources and standards, criteria and sub-criteria were selected. The main criteria used in this study include: Soil maps, geology, topography, climate, vegetation, water and land use. Then, layers were evaluated by designing and distributing questionnaires and were weighed by AHP and binary comparison matrix. Finally, all the layers were combined using a weighted linear combination method and the final ecological map can be obtained.

    Findings

    In the final map for the development of agriculture and pasture lands that were taken in 1394, there is not classes 1, 2 and 7of agriculture - range management applications in the final map of these users because the topography, over the rest of the criteria limits the possibility of the agricultural grade 1 and 2 in the study area and from the perspective of range management standards, to the 3rd floor can be seen in the study area. Agricultural Grade 3 is the highest with 31.9% and pasture Grade 3 is the lowest with 11.5% of the land proportion .

    Discussion and Conclusion

    The findings suggest that the combination of AHP and GIS has a high potential for ecological capability evaluation of land for agricultural - range management applications and given that Tajyar dam basin has the potential to develop agricultural activities and pasture In case of exploitation in line with the ecological, local people will be benefited from the effects of the economic expansion of these activities.

    Keywords: Evaluation of land capability, Tajyar Dam, Agriculture - range management, AHP
  • Mohamad Zaker Ardakani, Alireza Arashpour * Pages 55-63

    International Environmental Law, which is a Branch of public International Law, is Primarily Based on Preventive and Precautionary Measures, and its Ultimate Goal is to protect the Global Environment from Pollution and Damage to Human Health. The Principle of Deterrence is a Fundamental and Universal Rule in Development-Oriented and Sustainable Policies Related to the Exploitation of Natural Resources and Ecological Aspects of Countries, Which on the one Hand Focuses on Pollution Prevention and Precautionary Measures in the Face of the Environment and Natural Resources. On the Other Hand, it includes Systematic Protection Measures and the Cooperation of Countries and Other Persons under International Law with Regard to Environmental Activities and the Exploitation of Natural Resources, Under National Sovereignty and Jurisdiction. Therefore, Violation of the Principle of Deterrence, Due to the Limited Environmental Resources and the Long Process of its Replacement, Leads to Improper Use of Natural Resources and Causes Numerous Damages to Environmental Components, Including Water, Air, Soil, Plants, Wildlife, etc. Which are Sometimes Irreparable and Ultimately Threaten Human Life and Health, Although Repairing the Damage and Compensation Requires Exorbitant Costs and Long Periods of Time, Sometimes Intergenerational

    Keywords: Deterrence Principle, Environmental Obligations, Judicial Procedure, International Government Responsibility, Natural Resources
  • MohammadHassan Amini *, Mitra Mohammadzadeh Ahani Pages 65-78
    Background and Objective

    Particulate matter is one of the main air pollutants, especially in developing countries. Due to their small diameter, some of these particles are absorbed by the body and eventually entered the human circulatory or respiratory system. Since incomplete combustion of fuels are the main source of particulate matter, car occupants are particularly exposed to this pollution, especially in large city traffic. Therefore, the present study was conducted to evaluate the commercial filters in various vehicles in terms of the absorption of particulate matter less than 2.5 microns (PM2.5). Then polyacrylonitrile nanofiber and its composite with nano-chitosan were used to improve the ability to remove suspended particles by these filters .

    Material and Methodology

    First, a system was designed and built in the laboratory to measure the adsorption efficiency of PM2.5 and the pressure drop of filters. Then, six samples of various commercial cabin air filters and engine air filters were prepared and their PM2.5 adsorption was measured. The polymeric and composite nanofiber filters were made and their efficiency was investigated and finally, the results were compared.

    Findings

    For commercial engine air filters, the PM 2.5 adsorption was equal to zero and the absorption by cabin air filters was measured in the range of 5-8.33%. The adsorption was measured respectively 97 and 95% by polyacrylonitrile nanofiber and polyacrylonitrile composite nanofiber filter with nanochitosan .

    Discussion and Conclusion

     This study showed that the car filters were not able to remove PM2.5 but the polyacrylonitrile nanofiber filters were able to remove 95-97% of PM2.5. Therefore, by adding a layer of Nano-fiber introduced in this study to car filters, especially cabin filters, the PM2.5 removal efficiency can be improved, thus clean air is provided for car occupants.

    Keywords: Particulate matter adsorption, Car engine air filter, Car cabin air filter, nano chitosan, polyacrylonitrile
  • Keyhan Layeghmand, Nima Ghiasi Tabari *, Mehran Zarkesh Pages 79-92
    Background and Objective

    With the increment of population, the need for sustainable energy development has been raised. By increasing greenhouse gas emissions and decreasing the fossil energy reserves have also shifted research centers around the world to renewable energy sources. Among renewable energies, wind energy is one of the most important types of renewable energy. In this study, the efficiency of the Savonius wind turbine is significantly increased by using an airfoil-shaped deflector. This increase in efficiency is carried out by upgrading the self-starting performance capability of the Savonius wind turbine and reducing the negative torque generated by the returning blade.

    Material and Methodology

    Different configurations of the proposed deflector system are considered numerically using the CFD solver. A three-dimensional incompressible unsteady Reynolds-Averaged Navier-Stokes simulation in conjunction with the SST k-ω turbulence model is done and validated with the available experimental data.

    Findings

    The predicted results indicated that the performance of the Savonius rotor is highly dependent on the position and angle of the deflector. Thus, there was an appropriate position and angle values to obtain the highest torque and power coefficients. It was concluded that using the favorable airfoil-shaped deflector significantly enhanced the static torque coefficient values in all angular ranges especially in the rotation angles between 0° to 30° and 150° to 180°. By properly covering the returning blade using the airfoil-shaped deflector, the static torque coefficient values increased up to 2 times higher than that generated by without deflector case.

    Discussion and Conclusion

    The Savonius turbine suffers from poor efficiency. Hence, the present work dealt with proposing an improved deflector system led to generate higher power and torque coefficients which resulted in capturing a higher efficiency and better self-starting capability.

    Keywords: Wind turbine, Airfoil-shaped deflector, Savonius, Computational Fluid Dynamics (CFD)
  • Zahra Sharegh, Hossein Rezazadeh * Pages 93-106

    After World War II , the concept of sustainable development was introduced in order to balance the protection of the environment with the enjoyment of fundamental human rights, including the right to development; So that the exercise of human rights is not an excuse to destroy the environment. In fact, human beings realized that any damage to the environment ultimately endangers human beings and their dignity, and therefore, along with economic and social elements, environmental sustainability was identified as one elements of sustainable development. The present study seeks to examine how some governments, by identifying legal personality for the elements of nature, have taken steps towards environmental sustainability and ultimately the realization of sustainable development. It is a type of basic research that is descriptive-analytical and using library resources as well as using electronic resources including books, articles, dissertations, official conferences related to the subject (regional and international)in Persian and English languages and after raising the issue and clarifying the hypotheses, the data in accordance with the research questions in national and international judicial documents and procedures(both Persian and Latin)have been searched, collected, summarized and analyzed. One of the measures taken in recent years to environmental sustainability, has been recognized legal personality to the elements of nature. The practice of some countries, especially since 2008,shows that in order to achieve environmental sustainability, at the level of legislation or the procedure of the courts, the elements of nature have been recognized as rightful and representatives have been appointed to pursue their rights. Overall, developments in environmental law show that the identification of legal personality for the elements of nature has created a new development in the field of environmental law and sustainable development that is rapidly expanding in the international community. So that many governments can use this experience to take this step to provide the necessary grounds for greater environmental protection around the world.

    Keywords: international law, Environment, Sustainable development, Environmental sustainability, Legal personality of elements of nature
  • Katayoun Afshoun, Mohsen Taban, Mostafa Masoudinejad *, Reza Jalilzadeh-Yengejeh Pages 107-120
    Background and Objective

    Urban open spaces are areas where collective life takes place. In order to attract more citizens to these spaces, especially in tropical climates, the study of thermal comfort conditions is considered. Since heat sensation and perception vary from person to person outdoors, a quantitative approach to dealing with thermal comfort alone is not enough; Rather, it is important to pay attention to the psychological components of individuals. The aim of this study was to investigate the relationship between psychological components in individuals and the category of thermal comfort.

    Material and Methodology

    The present study was conducted by a combined method including descriptive method to explain the components of thermal and psychological comfort and survey method to determine the correlation between research variables. After conducting field surveys by a questionnaire by random method (using Cochran method) and measuring devices of climatic indicators, the weather conditions of different parts of the route On the 11th and 12th of Bahman 1398 (7 am to 1 am), measured and with the help of the Global Climate Index (UTCI) in the Karun River It is analyzed in Ahvaz.

    Findings

     Evaluation and analysis of the extracted data show the effect of psychological components on the thermal response of individuals in different conditions. In fact, the mood of people in open spaces affects their thermal evaluation of the environment.

    Discussion and Conclusion

    According to the research findings, the mental and psychological states of people in different conditions can have different and even unexpected thermal response both in the range of thermal comfort and outside it. Finally, solutions can be provided to better design urban spaces, to attract more audiences and arouse their sense of satisfaction.

    Keywords: Urban open spaces, Thermal Comfort, psychological components, thermal sensation, perception, Karun River
  • Hossein Bazzi, Hossein Ebrahimi *, Babak Aminnejad Pages 121-135
    Background and Objective

    Evaporation is one of the wasteful methods of water resources in geographical areas and is of special importance in the study of water resources.

    Material and Methodology

    In the present study, databases including Chah Nimeh dam evaporation data and large-scale network data have been prepared. The SDSM model is used to simulate the evaporation of the coming decades under three scenarios: RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5. The basic modeling period is from 1983 to 2005 (23 years)

    Findings

    Comparison of evaporation estimates for the next two time periods and under different scenarios showed that for the time period 2100-2080 scenarios RCP2.6 and RCP8.5 estimated higher values for evaporation. Examination of inputs showed that air temperature, geopotential height and wind indices have the greatest impact on the evaporation of wells in Sistan.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study showed that the rate of evaporation in the period of increasing 2100-2080 will experience more than 300 mm per year. The greatest increase in evaporation will be in the warm period of the year.

    Keywords: Evaporation, Modeling, SDSM Model, climatic scenarios, Sistan half wells