فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آذین آقا زاده، مژده ملکی، علیرضا گل نراقی صفحات 1-14

    در فصل های زراعی 93-1391 از مناطق مختلف شهرستان ورامین، 110 نمونه فلفل و 11 نمونه علف هرز با علایم مشکوک به آلودگی ویروسی جمع آوری شد و با روش سرولوژیکی الایزا به کمک آنتی بادی های ویروس پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی (TYLCV)، ویروس ایکس سیب زمینی (PVX)، ویروس موزاییک خیار (CMV)، ویروس موزاییک توتون (TMV) و ویروس موزاییک گوجه فرنگی (ToMV) مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین آلودگی نمونه ها به پوتی ویروس ها به کمک آنتی بادی وسیع الطیف این دسته از ویروس ها مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج الایزا، بیش ترین آلودگی ویروسی در نمونه های فلفل مربوط به TMV 7/26 درصد و سپس پوتی ویروس ها 3/24 درصد، TYLCV 8/23 درصد، CMV 3/13 درصد، ToMV 3/13درصد و PVX  9/1درصد بود. نتایج نشان داد که تقریبا 1/64 درصد از نمونه های برگی فلفل به ویروس هایی منتقل شونده با حشرات ناقل و 5/34 درصد به ویروس های فاقد ناقل شناخته شده آلوده بودند. همچنین، 21 درصد و 77 درصد از نمونه ها به ترتیب آلودگی ویروسی منفرد و توام داشتند. در این تحقیق، آلودگی توبامو ویروسی و پوتی ویروسی نمونه ها توسط آزمون RT-PCR به ترتیب با استفاده از جفت آغازگر های عمومی قبلا توصیف شده Tob-Uni1/Tob-Uni2 و NIb2F/NIb3R و با تکثیر قطعات DNA مورد نظر (به ترتیب با اندازه 800 و 350 جفت باز) تایید گردید. به علاوه، حضور TYLCV در نمونه های مثبت الایزا با تکثیر قطعات DNA با اندازه مورد انتظار 670 جفت بازی در آزمون PCR به کمک آغازگر های اختصاصی این ویروس شامل TYLCV-Sar و TYLCV-Isr تایید شد. این مطالعه، نشان دهنده وقوع گسترده ویروس های مختلف به ویژه توبامو ویروس ها و پوتی ویروس ها در مزارع فلفل شهرستان ورامین بود. در این تحقیق، آلودگی پوتی ویروسی گیاه نیلوفر پیچ (Ipomoea purpurea) نیز به اثبات رسید.

    کلیدواژگان: ویروس های فلفل، آزمون الایزا، آغازگر های عمومی، پوتی ویروس ها، توبامو ویروس ها
  • مریم خیر خوانی، محمد ترابی، محمدعلی دهقان صفحات 15-25

    به منظور ارزیابی مقاومت لاین های پیشرفته و امید بخش گندم نسبت به بیماری بلایت فوزاریومی سنبله ناشی از قارچ Fusarium geraminearum که یکی از مهم ترین بیماری های گندم در شمال کشور به شمار می رود، 61 لاین امید بخش و پیشرفته گندم از بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج دریافت گردید. این بذر ها در سال 1391 در سه تکرار و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط مزرعه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان کاشته شدند. با استفاده از کشت خالص قارچ عامل بیماری در آزمایشگاه روی محیط کشت کاه و کلش گندم زاد مایه قارچ تکثیر و لاین ها در دو نوبت در زمان تشکیل سنبله و گلدهی مایه زنی شدند. بعد از ظهور علایم بیماری در شرایط مزرعه، درصد وقوع بیماری(Disease incidence)  و شدت بیماری(Disease severity) یادداشت برداری و سپس ضریب شاخص بیماری Disease index))برای هر یک از لاین های مورد بررسی محاسبه و تعیین شد. نتایج نشان داد که لاین های ARWYT-N-90-2، ERWYT-N-90-20 و ERWYT-N-89-4 با داشتن کم ترین شاخص بیماری مقاومت قابل قبولی نسبت به بیماری بلایت سنبله نشان دادند. اما با این وجود هیچ کدام از لاین های مورد بررسی نسبت به بیماری مصون نبودند.

    کلیدواژگان: گندم، بلایت فوزاریومی سنبله، شدت بیماری، شاخص بیماری، مقاومت
  • حسین عظیمی *، داریوش شهریاری صفحات 27-39

    سفیدک پودری جالیز از مهم ترین بیماری های گیاهان خانواده کدوییان بوده و در بیش تر نقاط جهان از اهمیت بالایی برخوردار است. برای ثبت قارچ کش های جدید سازگار با محیط زیست و با هدف ایجاد تنوع در قارچ کش های در دسترس، اثر میلدیوکیور (قارچ کش ارگانیک بر پایه مواد طبیعی گیاهی) در کنترل بیماری سفیدک پودری خیار طی آزمایش هایی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار در شرایط مزرعه و گلخانه در سال های 1391 و 1392 در کرج بررسی شد. تیمار های آزمایش دوز های 5/7، 10 و 15 در هزار از قارچ‌ کش میلدیوکیور، دوز 2/0 درهزار قارچ ‌کش تری فلوکسی استروبین به عنوان قارچ‌ کش مرجع و تیمار شاهد بدون سم ‌پاشی بودند. سم ‌پاشی کرت های آزمایشی با فاصله هفت روز و با مشاهده اولین علایم آلودگی به بیماری شروع و تا رسیدن شدت بیماری در تیمار شاهد به حداکثر ممکن در سیستم گروه بندی هورسفال و بارات ادامه یافت. ارزیابی کرت‌ های آزمایشی با قرار دادن هر کدام از سطوح فرضی در یکی از گروه‌ های تعریف شده بر اساس الگوی اصلاح شده هورسفال و بارات انجام و میانه سطوح فرضی برای هر کرت آزمایشی محاسبه گردید. تجزیه واریانس داده ‌های آزمایش ها اختلاف معنی-‌داری را بین تیمار ها در سطوح احتمال 5 و 1 درصد نشان داد. مقایسه میانگین تیمار ها نشان داد که قارچ کش میلدیوکیور 10 در هزار با 2/76 درصد کاهش بیماری نسبت به شاهد بدون سم پاشی در مزرعه و میلدیوکیور 5/7 در هزار با 90 درصد کاهش بیماری نسبت به شاهد بدون سم پاشی در گلخانه در مدیریت بیماری سفیدک پودری خیار قابل توصیه هستند.

    کلیدواژگان: تری فلوکسی استروبین، تولیدات طبیعی گیاهی، فلینت، قارچ کش ارگانیک، مدیریت بیماری
  • سپیده کریمی زنجانی اصل، وحید رهجو*، مجید زمانی صفحات 41-52

    گونه Fusarium proliferatum یکی از عوامل غالب بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال ذرت در اکثر نقاط جهان و به ویژه ایران به شمار می رود. در این بررسی از بین جدایه های فوزاریوم به دست آمده از بلال های آلوده، دوازده جدایه به عنوان گونه F. proliferatum شناسایی شدند. به منظور بررسی جمعیت آمیزشی و تعیین تیپ آمیزشی، جدایه ها با تستر های استاندارد این گونه روی محیط کشت هویج آگار تلاقی داده شدند و به مدت 3 تا 4 هفته در انکوباتور با نور دایم سفید و نزدیک به ماوراء بنفش  نگهداری شدند. این آزمون دو بار و هر بار در سه تکرار انجام شد. در این آزمون همه جدایه هایی که از نظر مورفولوژیکی مورد شناسایی قرار گرفته بودند از نظر جمعیت آمیزشی مورد تایید قرار گرفتند به طوری که همه دوازده جدایه F. proliferatum متعلق به جمعیت آمیزشی D بودند. هفت جدایه دارای تیپ آمیزشی از نوعMAT – 1  (با فراوانی 3/58 %) و پنج جدایه دارای تیپ آمیزشی از نوعMAT– 2  (با فراوانی 7/41 %) بودند. تنوع بیماری زایی دوازده جدایه در ساقه لاین حساس MO17 با سه روش مزرعه ای، گلخانه ای و آزمایشگاهی در سه تکرار انجام و بیماری زایی آن ها با اندازه گیری طول نکروز در محل زخم ارزیابی شد. در آزمون بیماری زایی روی ساقه، در مزرعه، گلخانه و آزمایشگاه به ترتیب جدایه های SK27،SK32  و SK24 بیش ترین شدت بیماری (طول نکروز در بافت ساقه) را از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: ذرت، Fusarium proliferatum، تنوع بیماری زایی، تیپ آمیزشی
  • تهمینه نعیم آبادی، منصوره کشاورزی، مجید هاشمی، حسین میر دهقان صفحات 53-64

    یکی از مهم ترین عوامل خسارت زای میوه سیب در مرحله پس از برداشت، پوسیدگی کپک آبی با عامل Penicillium expansum Link. است. در این تحقیق، کارایی مواد غیر سمی کیتوزان و واکس پوششی کارنوبا و قارچ کش ایمازالیل در کنترل کپک آبی در میوه ارقام سیب گلدن دلیشز و رد دلیشز در شرایط آزمایشگاه و ارتباط آن ها با سطوح پلی فنل بررسی شد. همچنین، اثر بازدارندگی Trichoderma atroviride و T.harzianum بر هفت قارچ عامل پوسیدگی شاملRhizopus stolonifer ، Alternaria alternata P. expansum، Ulocladium sp. ،Aspergilus sp. ،Monilia sp. وCladosporium fulvum  نیز مطالعه شد. بر اساس نتایج، حساسیت رقم گلدن دلیشز به P. expansum بیش از رد دلیشز بود. در هر دو رقم سیب، تیمار کیتوزان موجب مهار P. expansum در محیط کشت و میوه شد. تیمار های ایمازالیل، کیتوزان+ایمازالیل، کیتوزان، کیتوزان+واکس و واکس به ترتیب بیش ترین تا کم ترین اثر بازدارندگی را داشتند و تیمار کیتوزان پوسیدگی را تا 97% کاهش داد. غلظت پلی فنل در میوه رقم رد دلیشز بیش از گلدن دلیشز بود و بیش ترین تا کم ترین آن به ترتیب در تیمار های کیتوزان، کیتوزان + ایمازالیل، کیتوزان + واکس، ایمازالیل، واکس و شاهد دیده شد. روابط معکوسی بین غلظت پلی فنل با حساسیت رقم به P. expansum (R = -0/989) و با تیمار (R = -0/68) وجود داشت. بر این اساس به نظر می رسد در سیب، ترکیبات فنلی در مقاومت ساختتاری و در مقاومت القتا شده (با واسطه کیتوزان) به قارچ P. expansum دخالت دارند. هر دو گونه تریکودرما به خصوص T. atroviride  قادر به کنترل کلیه قارچ های پوسیدگی بودند. بر اساس نتایج، کیتوزان را می توان به عنوان ماده ای سالم در کنترل کپک آبی توصیه کرد اما واکس پوششی کارنوبا تاثیری روی سیب نداشت.

    کلیدواژگان: کیتوزان، سیب، تریکودرما، واکس پوششی، کپک آبی
  • طیبه یوسفیه، ابوالقاسم قاسمی*، علی علیزاده علی آبادی صفحات 65-71

    ارکیده از با ارزش ترین گل های زینتی و پوسیدگی نرم از بیماری های مهم این گیاه می باشد. در بهار سال 1392 از گلخانه های منطقه پاکدشت تهران بازدید و از گیاهان دارای علایم پوسیدگی نرم نمونه برداری شد. جدا سازی باکتری در محیط کشت های NA و EMBA انجام و بیماری زایی جدایه های آن در برگ های ارکیده به اثبات رسید. بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی، آزمون های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی، جدایه ها گرم منفی و بی هوازی اختیاری، تولید اندول، احیاء نیترات، حساسیت به اریترومایسین و داشتن فعالیت فسفاتاز، جدایه های مذکور به جنس Dickeya تعلق داشتند. جدایه ها بر اساس تکثیر ژن پکتات لیاز با استفاده از آغازگر ADE1/ADE2 و عدم تکثیر با آغازگر های EXPECCF/R و Y1/Y2، گونه ای از جنس Dickeya شناسایی شد. توالی قطعات تکثیر شده ژن های ریکامبینازآ و RNA پلیمراز زیر واحد بتا تعدادی از جدایه ها به میزان 99 تا 100 درصد با نمونه های Dickeya sp.. موجود در بایگانی NCBI شباهت داشتند ولی با گونه های توصیف شده این جنس متفاوت بودند.

    کلیدواژگان: ارکیده، پوسیدگی نرم، تعیین توالی، Dickeya sp، PCR
|
  • Azin Aghazadeh, Mojdeh Maleki, Ali Reza Golnaraghi Pages 1-14

    Surveys were conducted to determine viral diseases of pepper plants (Capsicum annum) in different regions of Varamin county during the growing seasons of 2012-2014. A total of 110 pepper leaf samples and 11 weed leaf samples were collected from plants showing virus-like symptoms. The samples were tested by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) using antibodies produced against Cucumber mosaic virus (CMV), Potato virus X (PVX), Tobacco mosaic virus (TMV), Tomato mosaic virus (ToMV), Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV), and the broad-spectrum antibodies reacting potyviruses. According to the ELISA results, virus infections were related to TMV (26.7%), followed by potyviruses (24.3%), TYLCV (23.8%), CMV (13.3%), ToMV (13.3%) and PVX (1.9%). Nearly, 64.1% of the pepper leaf samples were infected with vector-transmitted viruses and 34.5% with viruses having no known vectors for their transmission. The results also indicated that 21.0% and 77% of the samples had single and mixed virus infections. respectively The tobamovirus and potyvirus infections of the samples were confirmed by reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) using previously described universal primer pairs Tob-Uni1/Tob-Uni2 and NIb2F/NIb3R, which resulted in the amplification of DNA fragments with the expected sizes of 800 bp and 350 bp, respectively. Moreover, the presence of TYLCV was confirmed by the amplification of DNA fragments with the expected size of ca. 670 bp by PCR using virus-specific primers TYLCV-Sar and TYLCV-Isr. This study showed a widespread occurrence of different viruses especially tobamoviruses and potyviruses in pepper fields of Varamin area. In the present work, the potyvirus infection of morning glory plant (Ipomoea purpurea) was also confirmed.

    Keywords: Viruses of pepper, ELISA test, universal primers, potyviruses, tobamoviruses
  • Maryam Kheirkhani, Mohammad Torabi, Mohammad Ali Dehghan Pages 15-25

    To evaluate resistance of wheat advanced and elite lines to fusarium head blight (Fusarium graminearum), 61 genotypes obtinedfrom Cereal Research Department of Seed and Plant Improvement Institute were grown at agricultural research field of Agricultural and Natural Resources Reserch Center of Gorgan in 2012 using a randomized complete block design with three replications. Inoculums of the pathogen was increased on wheat straw in laboratory and a mixture suspension of spores of  five isolates were sprayed on plants at two growth stages of heading and anthesis.After development of disease in field, disease incidence, disease severity and disease index were assessed for each line. Based on the results, none of the lines were immune or resistant, but lines ARWYT-N-90-2, ERWYT-N-90-20 and ERWYT-N-90-4 with lower disease index exhibited an acceptable level of resistance.

    Keywords: Wheat, Fusarium head blight, Disease severity, disease index, Resistance
  • Hossain Azimi, Dariush Shahriari Pages 27-39

    Powdery mildew is a common and serious disease of cucurbit crops. For registering new environmentally friendly fungicides and with the aim to diversify the available fungicides, the efficacy of Mildew cure (a natural botanical fungicide) was evaluated by trials in completely randomized block design with five treatments and four replications in field and glasshouse conditions in Karaj during 2012-13. Treatments were 7.5, 10, and 15 mll-1 of Mildew cure L. 83% alongside with 0.2 gl-1 of Trifloxystrobin (Flint WG 50%) as standard fungicide and untreated control (without any spraying). Foliar applications of fungicides were made at 7 day intervals, started after early symptoms appearance and followed up until symptom expressed in untreated plants in a maximum disease severity index due to Horsfal and Barrat scale. The results were expressed as the foliage protection percentage (FPP) of each presumed area bypowdery mildew based on Horsfal and Barrat scale, then midpoint of presumed areas was calculated for each plot. Analysis of variance of trials data revealed that there are significant differences among different treatments at P<0.05 and P<0.01. Mean comparison of the treatment showed that Mildew cure 10 mll-1 decreased disease by 76.2% compared to untreated control plants in field and Mildew cure 7.5 mll-1 decreased disease incidence by 90% compared to non-sprayed check in glasshouse. Based on the results of this study, these treatments recommended for cucumber powdery mildew disease management.

    Keywords: Disease management, Flint, natural plant products, organic fungicide, trifloxystrobin
  • Sepideh Karimi Zanjani Asl, Vahid Rahjoo, Majid Zamani Pages 41-52

    Fusarium proliferatum is the dominant agent of maize fusarium ear rot in many areas of the world especially in Iran. Among several Fusarium isolates recovered from infected maize ears, 12 isolates were identified as F. proliferatum according to morphological and physiological characteristics. In order to determine mating population and mating type of isolates, all 12 isolates were crossed with standard tester isolates of F. proliferatum on Carrot Agar (CA) media and were incubated under the mixture of cool-white and near-UV lights for three to four weeks. This test was repeated twice with three replications. Morphological identification of all isolates was confirmed by mating population test so that all 12 isolates of F. proliferatum belonged to mating population D of Gibberella fujikuroi complex. The results of mating type test showed that seven isolates were MAT-1 (58.3% frequency) and five isolates were MAT-2 (47.7% frequency). Pathogenicity test on stems of susceptible maize line (MO17) was done using toothpicks method in field, greenhouse and laboratory (Detached stem). The Pathogenicity of isolates was evaluated by measuring the necrosis length on inoculated stem. The results of variance analysis of pathogenicity tests showed significant differences among isolates in all mentioned methods. In field, greenhouse and laboratory trials, isolates SK27, SK32 and SK24 had the highest diseases severity (length necrosis), respectively. Significant and positive correlations were observed between field and greenhouse tests (r = 0.86**), field and  laboratory tests (r = 0.75**), and greenhouse and laboratory tests (r = 0.75**).

    Keywords: Maize, pathogenicity variation, mating type, Fusarium proliferatum
  • Tahmineh Naeem Abadi, Mansoureh Keshavarzi, Majid Hashemi, Hossain Mirdehghan Pages 53-64

    Blue mold caused by Peniciliium expansum Link. is a major postharvest decay agent in apple fruit.  In this research, the efficacy of two non-chemical compounds including chitosan and carnoba coating wax and Imazalil in inhibiting blue mold in apple cvs. Golden delicious and Red delicious and their association with polyphenol content was studied in laboratory condition. Additionally, the effect of two antagonistis (Trichoderma atroviride and T. haziamum) on a number of decaying fungi including Rhizopus stolonifer, Alternaria  alternata, P. expansum, Ulocladium sp., Aspergilus sp., Cladosporium fulvum and Monilia sp. was determined. Fungicide Imazalil and distilled water were used as controls. Based on the results, Golden delicious was more susceptible to P. expansum than Red delicious. In both cultivars, chitosan treatment reduced P. expansum decay in fruit and its growth in culture medium. The least to the most decay severities were observed in Imazalil, chitosan+Imizalil, chitosan, chitosan+wax and wax treatments and chitosan treatment reduced it up to 97% Polyphenol concentration was higher in Red delicious than Golden delicious and the most to the least polyphenol concentration were detected in chitosan, chitosan+Imizalil, chitosan+wax, Imizalil, wax and control (distilled water) treatments, respectively. Negative correlations were found between polyphenol concentration and P. expansum susceptibility and treatment (R=-0.989and -0.68, respectively). Accordingly, inducible and constitutive polyphenols might contribute in apple resistance to blue mold and in chitosan-induced protection. Both Trichoderma species in particulr T. atroviride inhibited all decaying agents. Based on these results, chitosan can be recommended as an effective nonchemical agent for apple protection against blue mold but carnoba wax has no protective effect.

    Keywords: Chitosan, apple, Trichoderma, coating wax, blue mold
  • Tayyibah Yousefieh, Abul Qasem Ghasemi, Ali Alizadeh Aliabadi Pages 65-71

    Orchids which are considered as one of the most worthy plants, is affected mostly by soft rot disease. Samples of orchid plants that showed soft rot symptoms were collected frequently from greenhouses in Pakdasht region of Iran during the spring of 2013. The pathogenic agent was isolated from infected samples through culturing them on Eosin Methylene Blue Agar (EMBA) and Nutrient Agar (NA) media. Pathogenicity of isolates was tested and proved through inoculation on orchid leaves. Based on the results of phenotypic characteristics comparison (oxidative-fermentation, gram stain, facultative aerobic growth, indol production, nitrate reduction, Erythromycin sensitivity, and phosphatase activity) and other standard methods, the bacterial isolates were determined to be belonged to Dickeya sp. This determination was confirmed by pectate lyase gene amplified by ADE primer vs. EXPECC and Y1/Y2. Sequence analysis of the Recombinase A and RNA polymerase beta sub unit genes showed the 99 to 100% similarity with deposited Dickeya sp. and distinct differences with other identified species existing in NCBI.

    Keywords: Orchid, soft rot, sequencing, Dickeya sp, PCR