فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال چهل و چهارم شماره 2 (پیاپی 158، خرداد و تیر 1401)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و چهارم شماره 2 (پیاپی 158، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا شفیعی کندجانی* صفحات 86-87
  • مسعود نادرپور، نیکزاد شهیدی *، سحرسادات فرداد، فریناز کلاهی صفحات 88-97
    زمینه

    پارگی تروماتیک پرده گوش از موارد شایع ایجاد شده به دنبال حوادث تروماتیک است و نیاز به مراقبت های درمانی و گاه جراحی جهت درمان داشته و این موجب تحمیل هزینه های مالی به فرد و جامعه می شود. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر، بررسی مدت لازم برای درمان پارگی تروماتیک پرده گوش و عوامل موثر بر آن است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، 100 بیمار بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه جمع آوری شدند. بر اساس معاینه اتوسکوپیک پرده تیمپان، پارگی کوچک (Pin Point) به درگیری کمتر از 4/1 (ربع) پرده تیمپان، پارگی متوسط (Medium) به درگیری 4/1 (ربع) تا نصف پرده تیمپان و پارگی های بزرگ (Large) به درگیری بیش از نصف پرده تیمپان اطلاق شد و برای تعیین میزان کاهش شنوایی در این بیماران بر حسب واحد دسی بل، ادیوگرام، تمپانوگرام، ECV، SDS و SRT از تمامی بیماران انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران مطالعه شده 70/11 ± 44/35 سال با میانه 33 سال بود. کمترین سن بیماران مطالعه 10 سال و بیشترین آن 63 سال بود. 72 درصد بیماران مذکر و 28 درصد مونث بودند. در خصوص محل پارگی پرده گوش در بیماران مطالعه مشاهده شد که 60 مورد (60 درصد) پارگی در محل خلفی تحتانی، 38 مورد (38 درصد) در محل خلفی فوقانی و 2 مورد (2 درصد) در محل میانی پرده گوش بود. 11 درصد بیماران بهبودی در ماه اول، 44 درصد در ماه دوم و 21 درصد در ماه سوم داشتند و در مقابل 24 درصد بهبودی نداشتند.

    نتیجه گیری

    شایع ترین سن پارگی پرده گوش، 30 سالگی بوده و در جنس مذکر بیشتر است. همچنین در بیماران، پارگی سمت چپ و به صورت مدور شایع تر است. میزان عدم بهبودی در مطالعه حاضر 24 درصد بود. در مطالعه حاضر، بین خونریزی وسیع پرده و فضای پشت پرده گوش و زمان ترمیم رابطه آماری معنی داری وجود داشت. پیامدهای عملی. در پارگی تروماتیک پرده گوش در صورت مراقبت خوب و جلوگیری از عفونت امکان ترمیم خودبخود زیاد میباشد.

    کلیدواژگان: پرده تیمپان، پارگی تروماتیک، ترمیم
  • اشکان تقی زاده، هومن نقاشیان، روژین فاروقی، بهرنگ نورعلیشاهی* صفحات 98-105

    زمینه. اینکه ارزیابی فشار دی اکسیدکربن انتهای بازدمی (ETCO2) با استفاده از کاپنوگراف امکان ارزیابی مانیتورینگ غیرتهاجمی فشار شریانی دی اکسیدکربن (PaCO2) را فراهم می کند یا خیر همچنان اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مقایسه ای مقدار ETCO2 و PaCO2 بر اساس آنالیز گاز شریانی (ABG) قبل و بعد از پمپ بای پس قلبی-ریوی در کودکان با ناهنجاری های مادرزادی قلبی انجام شد. روش کار. بیست و نه کودک کاندید جراحی انتخابی قلبی بستری در بیمارستان مرکز طبی کودکان وارد مطالعه شدند. قبل و پس از پمپ بای پس قلبی-ریوی، میزان دی اکسیدکربن انتهای بازدمی با کاپنوگرافی بر اساس تکنیک mainstream و فشار دی اکسیدکربن خون شریانی بر اساس آنالیز گاز شریانی ارزیابی شدند. یافته ها. میانگین تفاوت مقادیر ETCO2 و PaCO2 پیش از پمپ بای پس قلبی-ریوی برابر 5/32 ± 3/68 میلی متر جیوه ارزیابی شد که با توجه به اینکه از لحاظ بالینی اختلاف کمتر از 5 میلی متر جیوه قابل صرف نظر کردن است، بیانگر تطابق قابل قبول بین مقادیر فشار دی اکسیدکربن انتهای بازدمی (ETCO2) و فشار شریانی دی اکسید کربن (PaCO2) بود. اما میانگین تفاوت دو شاخص پس از پمپ بای پس قلبی-ریوی برابر 6/85±7/03 میلی متر جیوه ارزیابی شد که بر این اساس، تفاوت بین دو مقدار اندازه گیری شده پس از بای پس قلبی-ریوی از لحاظ بالینی با اهمیت بود. نتیجه گیری. ارزیابی فشار دی اکسیدکربن انتهای بازدمی (ETCO2) قبل از عمل می تواند پیش بینی نزدیکی از مقدار فشار شریانی دی اکسیدکربن (PaCO2) داشته باشد، اما بعد از پمپ، برای اندازه گیری صحیح و دقیق میزان PaCO2 در بیماران غیر سیانوتیک تحت عمل جراحی قلب، باید نمونه مستقیم شریانی گرفته شود. پیامدهای عملی. در کودکان با ناهنجاری های مادرزادی قلبی غیرسیانوتیک قلبی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند، با استفاده از کاپنوگرافی می توان برآورد قابل قبولی از میزان دی اکسیدکربن خون شریانی داشت. ولی این در مورد بیماران پس از جداسازی از پمپ بای پس قلبی-ریوی الزاما صادق نیست و ممکن است آزمایش گازهای خون شریانی به دفعات لازم شود.

    کلیدواژگان: دی اکسیدکربن شریانی، گازهای خون شریانی، پمپ بای پس قلبی-ریوی، کاپنوگرافی
  • آرش محققی*، فرزانه نقدی صفحات 106-115
    زمینه

    درمان نگهدارنده با متادون (MMT) رویکردی شناخته شده جهت درمان وابستگی به مواد افیونی و کاهش آسیب در این بیماران است. با توجه به تفاوت الگوی اعتیاد و دستورالعمل های تجویز متادون در کشور ایران، این مطالعه جهت بررسی ارتباط بین دوز متادون با تست مثبت مورفین ادرار در بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون انجام شده است.

    روش کار

    مراجعینی که با تشخیص اختلال مصرف مواد افیونی به مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز (بخش تندرستی) مراجعه نموده و پرونده تشکیل داده اند، مورد بررسی قرار گرفتند. پرونده بیماران دریافت کننده متادون بررسی و اطلاعات آن اعم از اطلاعات دموگرافیک، میزان متادون مصرفی، تعداد لغزش ها (بر اساس موارد مثبت تست مورفین های اجرا شده و اظهارات خود بیمار) در دوره زمانی 6 ماهه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS 22 و سطح P<0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    متوسط سن بیماران 97/43 سال (79-15 سال)، میانگین دوز متادون مصرفی 91 (175-10) میلی گرم و میانگین سن شروع مصرف مواد 94/25 سالگی به دست آمد. 367 نفر از بیماران مرد و 4 مورد زن بودند. اولین ماده ای که فرد مصرف کرده بود در 274 مورد تریاک و شیره تریاک، 11 مورد حشیش، 4 مورد شیشه، 28 مورد کراک و کریستال، 3 مورد متادون، 5 مورد ترامادول، 46 مورد هرویین بود. در 346 نفر (26/93 درصد) تست ادرار مورفین منفی بود در حالی که 20 نفر (39/5 درصد) دارای تست مورفین ادرار مثبت در یک نوبت و 5 نفر (35/1 درصد) تست مثبت در دو نوبت بودند. بین دوز متادون مصرفی و تست مورفین مثبت ادرار ارتباط معکوس معنی داری به دست آمد (P<0/001).

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معنی دار تست مورفین مثبت ادرار و دوز متادون، لازم است سیاست های مناسب جهت الزام به تجویز حداقل دوز موثر متادون تدوین شده، جهت کنترل این اختلال و جلوگیری از عود، تست های مورفین ادرار با دقت و سخت گیری بیشتری انجام شود.

    پیامدهای عملی

    با توجه به نتایج مطالعه، می توان دید برخی از متغیرهایی که با میزان بالاتر کاهش عود مصرف مواد افیونی همراه هستند (مانند وضعیت شغلی و تاهل یا سطح تحصیلات) قابل مداخله توسط درمانگران اختلالات مصرف مواد نیستند اما برنامه ریزی در جهت سوق دادن درمانگاه ها برای تجویز دوزهای کافی متادون می تواند در کاهش عود مصرف مواد افیونی موثر باشد.

    کلیدواژگان: متادون، نگهدارنده، مورفین
  • نجمه حمید*، مریم بردبار، سید علی مرعشی صفحات 116-126
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان‌شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت بر کیفیت زندگی و نشانه های اختلال وسواس موکنی انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود که جامعه آماری آن را تمام بیماران زن مبتلا به وسواس موکنی مراجعه‌کننده به درمانگاه‌های درمانی مشهد تشکیل داد که از بین این افراد، تعداد 24 نفر - که دارای ملاک‌های ورود به پژوهش بودند - به صورت در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی به دو گروه آزمایش (12 نفر) و گواه (12 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه آزمایش طی 8 جلسه یک ساعته تحت درمان شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت قرار گرفتند و آزمودنی‌های گروه گواه تحت هیچ‌گونه مداخله‌ای در طی این مدت قرار نگرفتند. همه آزمودنی‌ها قبل و بعد از مداخله مقیاس وسواس موکنی و پرسشنامه کیفیت زندگی را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکووا) و چند متغیره (مانکووا) توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 24 تجزیه ‌و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری میان گروه آزمایش و گواه از لحاظ کیفیت زندگی و نشانگان اختلال وسواس موکنی وجود دارد (0.001>P). میانگین کیفیت زندگی در گروه آزمایش نسبت به پیش‌آزمون و گروه کنترل به طور معنی‌داری افزایش، اما میانگین نشانگان اختلال وسواس موکنی به طور معنی‌داری کاهش یافته بود. درمان شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت تاثیر مثبتی بر کیفیت زندگی و علایم وسواس موکنی داشت به طوری که آزمودنی‌های گروه آزمایش بعد از مداخله، علایم وسواس موکنی کمتر و کیفیت زندگی بیشتری را نشان دادند.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر مشخص شد که درمان شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت، تاثیر مثبتی بر کیفیت زندگی و نشانگان اختلال وسواس موکنی بیماران با وسواس موکنی دارد. بنابراین توصیه می‌شود درمان‌شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت، جزو درمان‌های اصلی این اختلال قرار گیرد. پیامدهای‌عملی. بیماران مبتلا به اختلال وسواس موکنی (TTM)، تنش فراوانی دارند که برای تخفیف آن، عادت ناسازگار کندن مو را به طور مکرر به کار می‌برند. درمان شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت، تاثیر مثبتی بر کیفیت زندگی بیماران با وسواس موکنی (TTM) دارد. درمان شناختی رفتاری همراه با وارونه‌سازی عادت، تاثیر مثبتی بر نشانگان اختلال وسواس موکنی بیماران با وسواس موکنی (TTM) دارد. استفاده از مداخلات شناختی رفتاری جهت اصلاح رفتار و تقویت اراده بیماران مبتلا به وسواس موکنی (TTM) در کنار درمان‌های دارویی توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: وسواس موکنی، درمان شناختی رفتاری، وارونه سازی عادت، کیفیت زندگی
  • فاتن العزاوی، فرحناز مولوی *، مریم طهرانی پور صفحات 127-138
    زمینه

    سودوموناس آیروژینوزا یکی از عوامل عفونت‌های بیمارستانی است. کلرامفنیکل آنتی‌بیوتیکی وسیع‌الطیف، ارزان و رایج است. MexAB-OprM یک پمپ ترشحی است که موجب مقاومت ذاتی این باکتری می‌شود. هدف این پژوهش ارزیابی بیان ژن‌ MexA تحت تیمار نانوذره اکسید مس و کلرامفنیکل است.

    روش‌کار

    تعداد 49 نمونه از 11 آزمایشگاه سطح شهر مشهد جمع‌آوری و تعیین هویت شدند. فراوانی ژن MexA به روش PCR بررسی شد. ارزیابی حساسیت آنتی‌بیوتیکی، با روش انتشار دیسک انجام شد. برای MIC وMBC آنتی‌بیوتیک، نانوذرات مس و ترکیب هردو، روش رقت در براث انجام شد. از روش میکرودایلوشن و تکنیک Real time-PCR به ترتیب برای تعیین رقت اثر بخش نانوذره اکسید مس و آنتی‌بیوتیک کلرامفنیکل و بیان ژن MexA استفاده شد.

    یافته‌ها

    هویت 49 سویه تایید شد. تمام سویه‌ها واجد ژن MexA بوده و به بیش از دو آنتی‌بیوتیک مقاوم بودند. حداقل غلظت مهار رشد سویه‌های باکتری برای نانوذرات اکسید مس 250 میکروگرم در میلی‌لیتر و برای آنتی‌بیوتیک کلرامفنیل 62/50 میکروگرم در میلی‌لیتر بود. نانوذرات اکسید مس در مقایسه با آنتی‌بیوتیک تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری داشت و میزان این تاثیر نسبت به اثر ترکیبی آنتی‌بیوتیک و نانوذرات اکسید مس کمتر است.

    نتیجه‌گیری

    نانوذرات اکسید مس و یا اثر هم‌افزای نانوذرات اکسید مس و آنتی‌بیوتیک کلرامفنیکل در کاهش بیان ژن MexA موثر هستند. پیامدهای عملی. نانوذرات گزینه مهمی برای استفاده به عنوان جایگزین یا مکمل آنتی‌بیوتیک‌ها هستند و نانوذرات اکسید مس زمانی که همراه با آنتی‌بیوتیک مصرف شوند تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری دارند.

    کلیدواژگان: پمپ افلاکس، سودوموناس، نانوذرات اکسید مس، آنتی بیوتیک، ایران
  • مصطفی فرح بخش، علی فخاری، حسین عزیزی*، الهام داوطلب اسماعیلی، جعفر صادق تبریزی، محمد میرزاپور، عباسعلی درستی، وهاب اصل رحیمی صفحات 139-151
    زمینه

    مطابق نیازسنجی سلامت مرکز بهداشت شهرستان ملکان، خودکشی یک مشکل اولویت دار شناسایی شد. یک برنامه مبتنی بر جامعه برای پیشگیری از خودکشی در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه طی سال های 94 الی 97 طراحی و اجرا شد.

    روش کار

    این مطالعه (تحقیق در نظام سلامت) با هدف تشریح مراحل توسعه این برنامه و ارزیابی اثربخشی و پیامدهای آن در کاهش میزان خودکشی و اقدام به خودکشی در هفت مرحله شامل 1) جستجو و گردآوری بالاترین سطح از شواهد در پیشگیری از خودکشی، 2) نظر خبرگان، 3) بهبود پوشش ثبت خودکشی، 4) انجام تحقیقات برای شناسایی عوامل خطر منطقه ای خودکشی، 5) پیگیری و مدیریت افراد اقدام کننده به خودکشی، 6) آموزش ارایه دهندگان خدمات سلامت و 7) اجرای همایش های آموزشی و ارتقا آگاهی در نقاط پرخطر انجام شد. هدف نهایی مطالعه کاهش میزان خودکشی و اقدام به خودکشی به ترتیب 20 و 15 درصد تا پایان مطالعه بود. برای آنالیز داده ها از رگرسیون لجستیک جهت برآورد نسبت شانس خام و تعدیل شده با فاصله اطمینان 95 درصد استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 821 اقدام به خودکشی و 32 خودکشی شناسایی شد. حدود 70 درصد خودکشی ها مرد بودند ولی اقدام به خودکشی در زنان شیوع بیشتری داشت (64 درصد). اکثر خودکشی ها در بهار با 18 مورد (25/56 درصد) اتفاق افتاد در حالی که تابستان شایع ترین فصل برای اقدام به خودکشی با 288 مورد (28/35 درصد) گزارش شد. تقریبا 62 درصد خودکشی ها از روش حلقه آویز استفاده کرده بودند و روش حلق آویز خطر مرگ ناشی از خودکشی را به طور معنی داری افزایش داد. میزان بروز خودکشی و اقدام به خودکشی به ترتیب از 11/22 و 203 در 100 هزار نفر در سال 94 به 2/63 و 157 در سال 97 کاهش یافت. به همین ترتیب، نسبت اقدام به خودکشی های مجدد از 12 درصد در سال 94 به 6/7 درصد در سال 97 کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    در پایان مطالعه، خودکشی، اقدام به خودکشی، و اقدام مجدد به ترتیب 75 ، 22 و 42 درصد کاهش یافتند. پیامدهای عملی. چارچوب عملی به دست آمده از این مطالعه می تواند به عنوان پایه ای برای طراحی و توسعه برنامه های پیشگیری از خودکشی و تحقیقات آتی در جمعیت ایرانی استفاده شود. همچنین یافته های این مطالعه، مدل های مبتنی بر مداخله تک-عاملی در کاهش خودکشی را به چالش می کشد و لزوم در نظر گرفتن طیف گسترده ای از عوامل زمینه ای و اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی را هنگام طراحی برنامه های پیشگیری از خودکشی برجسته می کند.

    کلیدواژگان: خودکشی، رفتار خودکشی، مراقبت های بهداشتی اولیه، پیشگیری، ایران
  • سیما محمودی، عذرا محمدپناه اردکان *، آزاده چوب فروش زاده، پریا فاروقی صفحات 152-159
    زمینه

    کودکی ازمهمترین مراحل زندگی است که در آن شخصیت فرد پایه­ ریزی شده و شکل می­ گیرد. اغلب اختلالات و ناسازگاری­ های رفتاری پس از دوران کودکی ناشی از کمبود توجه به دوران حساس کودکی و عدم هدایت صحیح در روند رشد و تکامل است. این بی­ توجهی منجر به عدم سازش انطباق با محیط و بروز انحرافات گوناگون در ابعاد مختلف برای کودک می­ باشد. پژوهش حاضر به‌منظور تعیین اثربخشی بازی‌درمانی خانواده محور بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان شهرستان اردکان انجام‌شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و گواه با جایگزینی تصادفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به مشکلات رفتاری در دامنه سنی 7 تا 11 سال بود که در سال تحصیلی 97_98 در شهرستان اردکان مشغول به تحصیل بودند. تعداد 30 نفر از افراد نمونه به روش شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. گروه آزمایش برنامه بازی درمانی خانواده محور را در طی نه جلسه دریافت کردند و گروه کنترل بدون مداخله، به برنامه خود ادامه دادند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک و سیاهه رفتاری کودکان (CBCL) بوده است که در اختیار والدین قرار گرفت. همچنین داده های پژوهش با بهره گیری از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که برنامه آموزش بازی درمانی خانواده محور باعث بهبود مشکلات رفتاری کودکان، پرخاشگری، قانون شکنی، گوشه گیری، اضطراب و افسردگی گروه آزمایش شده است. (P<0/01) در گروه کنترل تغییر معناداری مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که بازیدرمانی خانواده محور میتواند روش کارآمدی در بهبود مشکالت رفتاری در کودکان باشد. پیامد های عملی. از نتایج حاصل چنین استنباط می شود که درمانگران کودک می توانند در فرایند درمان مشکلات رفتاری کودکان از بازی درمانی خانواده محور به عنوان یکی از روش های موثر در کاهش نشانه ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، مشکلات رفتاری برونی سازی، مشکلات رفتاری درونی سازی
|
  • Masoud Naderpoor, Nikzad Shahidi *, Sahar Sadat Fardad, Farinaz Kolahi Pages 88-97
    Background

    Traumatic rupture of the eardrum is one of the most common cases following traumatic events, requiring medical care and sometimes surgery for treatment, which means the imposition of financial costs on the individual and society. Therefore, the aim of this study was to evaluate the factors influencing treatment duration in patients with traumatic eardrum rupture.

    Methods

    In this cross-sectional analytical study, 100 patients were selected in accordance with the inclusion criteria. Based on the otoscopic examination of the tympanic membrane, a small tear (Pin Point) was defined as a case that was less than 1.4 (quarter) of the tympanic membrane, and a medium tear (Medium) was defined as a rupture that was less than 1.4 (quarter) of the tympanic membrane. Up to half of the tympanic membrane and large ruptures (Large) included more than half of the tympanic membrane and to determine the extent of hearing loss in these patients in decibels, audiogram, tympanogram, ECV, SDS and SRT were performed on all patients.

    Results

    The mean age of the patients was 35.44±11.70 years with a median of 33 years. The minimum age of the patients was 10 years and the maximum was 63 years. 72% of patients were male and 28% were female. Regarding the location of rupture of the eardrum in the studied patients, it was observed that in 60 cases (60%) the rupture was in the lower posterior location, in 38 cases (38%) it was in the upper posterior location and only in 2 cases (2%) it was in the middle location of the eardrum. Eleven percent of patients recovered in the first month, 44 percent in the second month, 21 percent in the third month, and 24 percent did not recover.

    Conclusion

    It can be concluded that eardrum rupture seems to occur most frequently around the age of 30 and is more common in males. Also, the lack of improvement in the present study was 24%. In addition, in the present study, there was a statistically significant relationship between extensive bleeding of the eardrum and the space behind the eardrum and the time of repair. Practical Implications. in traumatic perforation of tympanic membrane proper care and prevention of infection cause high healing rate.

    Keywords: Tympanic membrane, Traumatic rupture, Repair
  • Ashkan Taghizadeh, Hooman Naghashian, Rojin Faroughi, Behrang Nooralishahi * Pages 98-105
    Background

    It is still a matter of debate whether the evaluation of end-tidal carbon dioxide (ETCO2) using a capnography device allows the evaluation of non-invasive monitoring of arterial carbon dioxide pressure (PaCO2). The aim of this study was to compare the value of ETCO2 by direct mainstream and PaCO2 based on arterial gas analysis (ABG) before and after cardiopulmonary bypass pump in children with congenital heart defects.

    Methods

    Twenty nine children who were candidates for elective cardiac surgery and were admitted to the Children's Medical Center were enrolled. Before and after cardiopulmonary bypass pump, ETCO2 was evaluated based on mainstream technique and PaCO2 based on arterial gas analysis.

    Results

    The mean difference between ETCO2 and PaCO2 values before cardiopulmonary bypass pump was 3.68±5.32 mm Hg, which considering that the difference of less than 5 mm Hg is clinically negligible, indicates an acceptable agreement between them. However, the mean difference between the two indices after cardiopulmonary bypass pump was 6.85 ±7.0 mm Hg that accordingly, the difference between the two measured values after cardiopulmonary bypass will be clinically significant.

    Conclusion

    Preoperative ETCO2 evaluation can provide a close prediction of PaCO2 levels, but after pumping, direct arterial sampling should be taken to accurately measure PaCO2 levels in non-cyanotic patients undergoing heart surgery. Practical Implications. When confronting with a child with non-cyanotic heart defect undergoing surgery, we suggest relying on capnography as a mirror of arterial blood pressure of carbon dioxide. However, capnography may not be as reliable during early post-bypass period in this group of patients and repeated arterial blood samples may be necessary.

    Keywords: Carbon Dioxide, Arterial Blood Gas, Cardiopulmonary Bypass, Capnography
  • Arash Mohaghegh*, Farzaneh Naghdi Pages 106-115
    Background

    Methadone Maintenance Therapy (MMT) is a well-known approach in treatment of Opioid Use Disorders and reduction of harm in these patients. Considering the differences in the pattern of substance use and the instructions for prescribing methadone in our country, this study was performed to evaluate the relationship between methadone dose and positive urinary morphine test in patients receiving MMT.

    Methods

    Clients who were diagnosed as opioid use disorder and has been treated in Razi Hospital in Tabriz were examined. The records of patients receiving MMT were reviewed and their information including demographic information, dose of methadone, number of lapses (based on positive urine morphine tests and the patient's own statements) was evaluated over a 6-month period. Data were analyzed in SPSS 22 and P<0.05 was considered as significant.

    Results

    The mean age of patients was 44 years (15-79 years), the average dose of methadone was 91 (10-175) mg and the mean age of onset of substance use was 26 years. 367 patients were male and 4 were female. The first substance a person consumed was opium and Shireh (opium juice) in 274 cases, cannabis in 11, Shisheh (Methamphetamine) in 4, Kerak and Crystal (A product of heroin) in 28, methadone in 3, tramadol in 5 and heroin in 46 cases. The urine morphine test was negative in 346 cases during 6 months of study while it was positive at one time in 20 cases and 5 cases had a positive test at two times. There was a significant inverse relationship between methadone dose and positive urinary morphine test (P<0.001).

    Conclusion

    Given the significant relationship between positive urinary morphine test and methadone dose, appropriate policies need to be developed to prescribe the minimum effective methadone dose in MMT. To control the disorder and prevent recurrence, urinary morphine tests should be performed more carefully and rigorously. Practical Implications. According to the results of our study, some variables that are associated with a higher reduction in relapse of opioid use (such as employment and marital status and level of education) cannot be intervened by therapists of substance use disorders but Planning to prescribe sufficient doses of methadone can be effective in reducing relapse of opined use disorder.

    Keywords: Methadone, Maintenance, Morphine
  • Najmeh Hamid *, Maryam Bordbar, Seyed Ali Marashy Pages 116-126
    Background

    The aim of this research was to investigate the effect of Habit Reversal Training on Anxiety, Quality of life and Symptoms of Trichotillomania patients. This quasi experimental study was designed with pretest-posttest and control group.

    Methods

    The statistical population consisted of all female patients with trichotillomania disorder referring to the Mashhad medical clinics. A sample of 24 subjects had criteria for entering the research, were available selected and matched from age, educational status, not suffering from acute physical and mental disorder and other criteria considered in this research. Then randomly divided into two experimental (12) and control (12) groups. The experimental administered habit reversal training with cognitive behavior therapy for 8 sessions of 1 hour, while the control group did not receive such training. The data was analyzed by ANCOVA & MANCOVA test using SPSS-21.

    Results

    The results showed that habit reversal training had a significant positive effect on quality of life, anxiety and symptoms of trichotillomania in experimental group in comparison with pretest and control group (P<0.001), so that the experimental group showed less symptoms of trichotillomania after the intervention and showed higher quality of life.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that habit reversal training has a positive effect on quality of life and symptoms of trichotillomania of patients with trichotillomania. Therefore, habit reversal training may be considered as one of the main treatments for this disorder. Practical Implications. Patients with Trichotillomania (TTM) have a high level of stress, which is often alleviated by the habit of hair loss. Cognitive-behavioral therapy combined with habit reversal has a positive effect on the quality of life of patients with Trichotillomania (TTM). Cognitive-behavioral therapy combined with habit reversal has a positive effect on symptoms of patients with Trichotillomania (TTM). The use of cognitive-behavioral with habit reversal interventions to strengthen the will of Trichotillomania (TTM) patients with drug therapy is recommended.

    Keywords: Trichotillomania, Cognitive behavior therapy, Reversal Training, Quality of life
  • Faten Alazavi, Farahnaz - Molavi *, Maryam Tehranipoor Pages 127-138
    Background

    Pseudomonas aeruginosa is a causative agent of nosocomial infections. Chloramphenicol is a broad-spectrum, inexpensive, and common antibiotic. MexAB-OprM is a secretory pump that causes the innate resistance of this bacterium. This study aimed to evaluate the expression of MexA gene under the treatment of copper nanoparticles and chloramphenicol.

    Methods

    In this study, 49 samples were collected from 11 laboratories in Mashhad, Iran.Abundance of Me gene MexA was done by polymerase chain reaction (PCR) method, and antibiotic susceptibility assessment was performed by disk diffusion method. To calculate minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC), copper nanoparticles, and a combination of both, the broth dilution method was performed. Microdilution method and real time PCR technique were used to determine the effective dilution of copper oxide nanoparticles and chloramphenicol antibiotics and expression of MexA gene, respectively.

    Result

    The identity of 49 strains was confirmed. All strains had the MexA gene and were resistant to more than two antibiotics. The MIC of bacterial strains was 250 μg/ml for copper oxide nanoparticles and 62.50 μg/ml for chloramphenicol antibiotic. Compared to antibiotics, copper nanoparticles had a greater effect on MIC, though it was lower than the combined effect of antibiotics and copper oxide nanoparticles.

    Conclusion

    Copper oxide nanoparticles or the synergistic effect of copper oxide nanoparticles and chloramphenicol antibiotics are effective in reducing MexA gene expression. Practical Implications. Nanoparticles are an important option for use as an alternative to or supplement to antibiotics. Also, copper oxide nanoparticles are more effective to inhibit bacterial growth when used in combination with antibiotics.

    Keywords: MexAB-OprM, Pseudomonas, Copper oxide nanoparticles, Antibiotic, Iaran
  • Mostafa Farahbakhsh, Ali Fakhari, Hosein Azizi *, Elham Davtalab Esmaeili, Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Mirzapour, Abbasali Dorosti, Aslrahimi Vahab Pages 139-151
    Background

    Suicide is recognized as a public health issue in Malekan County through a health community assessment. A community-based suicide prevention program was conducted during 2014-2017.

    Methods

    This health system research was conducted in seven steps, including conducting systematic reviews, gathering expert opinions, improving the coverage of suicide attempt records, conducting research to identify regional risk factors, conducting follow ups and managing the individuals attempting suicide, training health gatekeepers, and launching public awareness campaigns. Our goal was to lower the rates of suicide, and suicide attempt by 15% and 20%, respectively. Multiple logistic regression was calculated to estimate the adjusted odds ratios and the 95% confidence intervals.

    Result

    821 suicide attempts and 32 suicides had been recorded in the county. 70% of the suicides had been committed by men while the majority of attempters were females (64%). Most of the suicides (18cases-56.25%) had occurred in the spring while the majority of suicide attempts (288cases-35.8%) had been recorded in the summer. The common methods (62%) suiciders used were hanging and poisoning, which increased death risk significantly (OR: 8.5, 95% CI: 2.9–76.99). The incidence rates of suicide and suicide attempts reduced from 11.22, and 203 per 100,000 in 2013 to 2.63, and 157 in 2017, respectively. Suicide re-attempts also diminished from 12% in 2013 to 6.7% in 2017.

    Conclusion

    Suicide, SA, and re-attempt were lowered by 75%, 22%, and 42%, respectively. Practical Implications. The practical framework that emerged out of the present study can be used for generating future suicide prevention strategies. Furthermore, our study highlights the need to consider a wide range of contextual factors when developing suicide prevention programs.

    Keywords: Suicide, suicidal behaviors, primary health care, Prevention, Iran
  • Sima Mahmoodi, Azra Mohammadpanah*, Azadeh Chobforoshzadeh, Paria Faroughi Pages 152-159
    Background

    Childhood is one of the most important stages of life in which a person's personality is established and formed. Most post-childhood behavioral disorders and maladaptations are due to a lack of attention to a sensitive childhood and a lack of proper guidance in the developmental process. This negligence leads to incompatibility with the environment and the occurrence of various deviations in different dimensions for the child. The present study was conducted to determine the effectiveness of play-based family therapy on reducing behavioral problems in children in Ardakan, Iran.

    Methods

    This quasi-experimental research had a pre-test-post-test design with experimental and control groups and random replacement. The statistical population included all children with behavioral problems aged 7-11 years who were studying in Ardakan city in 2018-2019 academic year. Using purposive sampling method, 30 subjects were selected and randomly assigned into the control and experimental groups. The experimental group received a family-centered play therapy program for nine sessions, while the control group received no intervention. The research tool included a demographic questionnaire and a Children's Behavioral Checklist (CBCL), which was provided to parents. Research data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    The results of data analysis showed that the family-centered play therapy training program improved children's behavioral problems, aggression, lawlessness, isolation, anxiety, and depression in the experimental group.(P<0.01) No significant change was observed in the control group.

    Conclusion

    Family-centered play therapy can be an effective method in improving behavioral problems in children. Practical implications. Therapists can use family-centered play therapy in the process of treating children's behavioral problems as one of the effective methods in reducing symptoms.

    Keywords: play therapy, externalizing behavioral problems, internalizing behavioral problems