فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 52 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی پیرمرادیان، فرشته بوسعیدی*، زهرا حسین هاشمی صفحات 11-42

    اواخر قرن هجده و اوایل قرن نوزده قدرتی متشکل از قبایل با عنوان «قواسم» ساکن در سواحل جنوب شرقی خلیج فارس موسوم به «عمان متصالح» و سواحل مقابل آن در جنوب ایران به وجود آمد که همزمان با قدرت یافتنشان، خود را با قدرت های صاحب منافع در منطقه از جمله بریتانیا مواجه دیدند. ظهور قواسم نه به عنوان گروهی از دزدان دریای عرب که در آب های خلیج فارس و دریای عمان به غارت کشتی های تجاری اقدام می کردند، بلکه به عنوان حاکمیت طوایفی از اعراب ساکن در سواحل دو طرف خلیج فارس که می توانست تجارت آزاد انگلیسی ها را دچار مشکل کند، مورد توجه قرار گرفت. نگارندگان این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و از طریق مطالعه کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این پرسش بوده اند که: نتایج و پیامدهای روابط سیاسی قواسم با بریتانیا (1192-1235ق/ 1778-1820م) چه بوده است؟ روابط قواسم با بریتانیا به تحولات و دگرگونی هایی چون به رسمیت شناخته شدن قواسم به عنوان قدرت و دولتی مستقل، جلوگیری از خطر تسلط قطعی وهابیان بر خلیج فارس، کوتاه شدن دست عمان برای همیشه از سواحل شمال، تشکیل شیخ نشین های حوزه خلیج فارس و غیره منجر شد.

    کلیدواژگان: قواسم، بریتانیا، عمان، وهابیان، عمان متصالح
  • قدریه تاج بخش* صفحات 43-68

    کشاورزان یکی از طبقات دون پایه اجتماعی در دوره ممالیک بودند. نوشته زیر پس از گردآوری داده ها، با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی و روش پژوهش براساس تبیین کارکردی، بدین نتیجه دست یافته است که اعطای زمین های مصر به سران نظامی و شیوخ عرب، بر زندگی کشاورزان مصری در دوره ممالیک برجی تاثیر نامطلوبی گذاشت؛ زیرا نظامیان به دلیل ناآگاهی از امور اقتصادی و نیز سلطه بر ساختار سیاسی-اقتصادی، صرفا به منافع خویش می اندیشیدند و با تصمیمات منفعت طلبانه شرایط را بر کشاورزان بس دشوار کردند. افزون بر این، شیوخ عرب که با هدف کنترل رقابت های سیاسی قبایلشان با دستگاه حاکمه، به زمین های بسیار و در نتیجه، استقلال نسبی دست یافتند، به حکومت لطمات جبران ناپذیر وارد و بر کشاورزان نیز عرصه را دوچندان تنگ کردند. سرانجام این دو عامل بیشترین تاثیر را در نابودی عوامل تولید و نیز مهاجرت و شورش های کشاورزان بر جای گذاشت.

    کلیدواژگان: مصر، ممالیک برجی، زارعان، سران نظامی، عربان
  • فریبا جان افزا، اردشیر اسدبگی*، محمود مهدوی دامغانی صفحات 69-96

    در این پژوهش سیره پیامبر اکرم (ص) و ایمه اطهار (ع) در مواجهه با نظام برده داری و حفظ کرامت بردگان و کنیزان با استفاده از رویکرد توصیفی-تحلیلی بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در عصر جاهلیت برده داری به صورت گسترده ای در عربستان رواج داشته و برده ها از حقوق بسیار ناچیزی برخوردار بودند. کنیزان نیز در این دوره اغلب برای زاد و ولد و حضور در مجالس لهو و لعب خرید و فروش می شدند که سود سرشاری برای صاحبان خویش به ارمغان می آوردند. با ظهور اسلام، پیامبر (ص) و ایمه اطهار سعی در برچیدن تعصبات جاهلیت در میان اعراب، به خصوص برده داری در جامعه آن دوران کردند. نگارندگان پژوهش پیش رو درصدد پاسخ به این پرسش اند که پیامبر (ص) و ایمه اطهار چه راهکارها و تمهیداتی برای تغییر جایگاه بردگان و کنیزان در جامعه اسلامی اندیشیدند؟ دستاوردهای پژوهش حاکی از آن است که پیامبر اکرم (ص) و ایمه اطهار با راهکارهایی نظیرآزادی بردگان در راه رضای خداوند، پیوند با کنیزان و همچنین تربیت و تعلیم آنها سعی و اهتمام فراوانی در بالا بردن جایگاه آنان در جامعه اسلامی داشتند.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، ائمه اطهار، برده داری، برده، کنیز
  • میثم حبیبی کیان* صفحات 97-124

    آگاهی از تاریخ اسلام بدون شناخت قبایل امکان پذیر نیست. قبایل منتسب به قضاعه، به ویژه کلب در دوره پیشااسلامی و پس از اسلام قدرتی تاثیرگذار داشتند و گستره وسیعی از جغرافیای جزیره العرب را در اختیار داشتند. نگارنده این پژوهش گزاره های تاریخی قبیله و یافته های باستان شناسی را با روش توصیف و تبیین تاریخی مورد بررسی قرارداده تا مسیله اصلی آن را که تعیین خاستگاه قضاعیان و بنی کلب، علل مهاجرت و دوره های استقرار آنها در مناطق مختلف است، پاسخ دهد. نتایج پژوهش گویای آن است که قضاعیان با کوچ از یمن در قرن دوم میلادی، در مرکز جزیرهالعرب مستقر گردیدند و سپس در شمال جزیره العرب صاحب سرزمین های مهمی شدند. از این رو، با جمعیت زیاد و سرزمین های پهناور مورد توجه حکومت ها قرار گرفتند و مناسبات سیاسی، اقتصادی و خانوادگی برقرار کردند. پس از فتح مرکز تجمع آنها در دومه الجندل توسط مسلمانان، به شام و دمشق رفتند و در نتیجه پیوند خانوادگی با بنی امیه، اصلی ترین متحد سیاسی امویان شدند. این گونه حضور کلبیان در شمال آفریقا و اندلس رقم خورد.

    کلیدواژگان: قضاعه، بنی کلب، جغرافیای تاریخی، جزیره العرب، مهاجرت، امویان
  • علی حسن بیگی* صفحات 125-152

    یکی از دانش های دیرینه در میان دانشیان مسلمان «دانش تراجم نگاری» است. یکی از ویژگی های آثار برخی تراجم نگاران  ایرانی معاصر «کرامت محوری» است. آخوند ملا فتحعلی سلطان آبادی از مفسران قرآن کریم و عالمان زاهد است. تراجم نگاران او را صاحب کرامت دانسته اند. پیشگویی او درباره سرانجام شیخ فضل الله نوری و آیت الله شیخ عبدالکریم حایری کرامتی است که به او نسبت داده اند. نگارنده این نوشتار درصدد ارزیابی گزارش این کرامت است. تا کنون نوشته ای در ارزیابی کرامت مذکور یافت نشده است. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و کاربست معیارهای نقد گزارش های تاریخی، به این نتیجه رسیده که گزارش مذکور با واقعیت تاریخی در تعارض است. عدم اطلاع  خاندان نوری و حایری از این رویداد و بازتاب نیافتن آن در میان تراجم نگاران گذشته، قرینه دیگری بر بی اعتباری گزارش این پیشگویی است.

    کلیدواژگان: تراجم نگاری، ملا فتح علی سلطان آبادی، پیش گویی، نوری، حائری یزدی، معیارهای نقد
  • محمدرضا علم، ایرج ورفی نژاد، عطا آموزیان* صفحات 153-175

    در دوره قاجار بخش مهمی از آشنایی جامعه ایران با مدرنیته غربی، حاصل سفر اندیشه ورزان و سیاحان ایرانی به هند بود. در میان این اندیشه گران، عبداللطیف شوشتری از جایگاه برجسته ای برخوردار است که کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. نگارندگان مقاله حاضر درصدداند با بهره گیری از رویکرد توصیفی-تحلیلی و به کمک نظریه تحلیل گفتمانی، به این پرسش پاسخ دهند که مدرنیته غربی موجود در هند در گفتمان عبدالطیف شوشتری چه بازتاب و جلوه ای پیدا کرده بود؟ و چه تاثیری بر تحول اندیشه سیاسی و تجددخواهی ایرانیان داشته است؟ یافته های این بررسی نشان می دهد که هرچند شوشتری بسیاری از مولفه های مدرنیته فرنگی را در کتاب خود انعکاس داد و به عنوان پیشگام در این زمینه نقش سازنده ای در معرفی اولیه مدرنیته به جامعه ایران و توجه اندیشه گران بعد از خود به این موضوع داشت، ولی شناخت او بیشتر براساس ظواهر و بدون آگاهی از بنیادها و شالوده های جریان مدرنیته بود.

    کلیدواژگان: مدرنیته، غرب، گفتمان، عبدالطیف شوشتری، هند، ایرانیان
  • ابوذر فدوی*، محسن معصومی صفحات 177-201

    سلسله های افغان تبار لودیان (855-932ق) و سوریان (947-963ق) در سده های نهم و دهم قمری بر دهلی و بخش هایی از شبه قاره هند فرمان راندند. هند در دوره حکومت این سلسله ها همچون دیگر دوره ها به لحاظ دینی و مذهبی بسیار متنوع و متکثر بود و اداره آن برای سلاطین افغانی چندان آسان نبود. علاوه بر آن، مسلمانان هند نیز متعلق به گروه ها و فرقه های مختلف مذهبی بودند و این گروه ها گاه اقتدار حاکمان لودی و سوری را به چالش می کشیدند. این حکومتگران باید با هندوان نیز که اکثریت جامعه را تشکیل می دادند، به گونه ای رفتار می کردند که زمینه نارضایی گسترده و بروز شورش آنها را فراهم نسازند. نگارندگان مقاله حاضر برآن اند تا با رویکرد توصیفی-تحلیلی به بررسی سیاست دینی و مذهبی سلاطین لودی و سوری بپردازند و به این پرسش پاسخ دهند که حکومتگران افغانی نسبت به مسلمانان اهل سنت، شیعیان، صوفیان، مهدویه و هندوان چه سیاستی در پیش گرفته بودند؟ بنا بر یافته های این پژوهش، سیاست حکومتگران افغانی در قبال گروه های مختلف دینی و مذهبی، بیش از آنکه با دین و مذهب این گروه ها مرتبط باشد، در گرو منافع سیاسی و مصالح قومی شاهان و طبقه حاکم بود. بدین ترتیب، حامیان و طرفداران حکومت فارغ از دین و مذهب، از تساهل و تسامح شاهان بهره مند می شدند، ولی مخالفان مورد بی مهری و آزار و اذیت قرار می گرفتند.

    کلیدواژگان: سیاست دینی و مذهبی، افغانان هند، لودیان، سوریان
|
  • Mostafa Pirmoradian, Fereshteh Boosaidi*, Zahar Hosein Hashemi Pages 11-42

    In the late 18th and early 19th centuries, a tribal power called the Qawasim emerged on the southeastern shores of the Persian Gulf known as Oman Mutasaleh and its opposite shores in southern Iran. They perceived some interests in the region, including from Britain. The emergence of Qawasim not as a group of Arab pirates looting merchant ships in the Persian Gulf and the Sea of ​​Oman, but as the rule of a tribe of Arabs living on the shores of both sides of the Persian Gulf, which could have hampered free trade for the Britain, is of historical importance. In this research, we seek to answer this main question using a descriptive-analytical method and through desk study: What were the results and consequences of Qawasim's political relations with Britain (1192-1309 AH/ 1778-1892 AD)? Their alliance with Britain lad to some changes and transformations such as: recognition of Qawasim as an independent power and state that prevented the danger of the Wahhabi domination of the Persian Gulf, Oman's loss of influence on the northern shores forever, formation of the sheikhdoms of the Persian Gulf, and so on

    Keywords: Qawasim, Britain, Oman, Wahhabis, Oman Mutalash
  • Ghadriyeh Tajbakhsh* Pages 43-68

    Farmers were one of the lower social classes in the Mamlūks’ era. The following paper, after collecting data using desk study and documentary methods and research methods, based on the functional explanation concluded that granting Egyptian lands to Arab military leaders and Arab Shuyūkh had a negative effect on the lives of Egyptian farmers in the Burdjīd Mamlūks’ era. The results show that granting those lands adversely effected on the livelihood of Egyptian farmers. Since the military class was unaware of economic affairs and because of its dominance over the political-economic structure, its member were only occupied with their own interests, and therefore taken their decisions made situations for the farmers very difficult. Moreover, the Arab Shuyūkh, who gained a lot of land and, as a result, relative independence in order to control the political rivalries of their tribes with the ruling apparatus, inflicted irreparable damage on the government and exerted more pressure on the farmers too. Finally, these two factors gradually had the greatest impacts on the destruction of production, migration and revolts of farmers. Farmers were one of the lower social classes in the Mamlūks’ era. The following paper, after collecting data using desk study and documentary methods and research methods, based on the functional explanation concluded that granting Egyptian lands to Arab military leaders and Arab Shuyūkh had a negative effect on the lives of Egyptian farmers in the Burdjīd Mamlūks’ era. The results show that granting those lands adversely effected on the livelihood of Egyptian farmers. Since the military class was unaware of economic affairs and because of its dominance over the political-economic structure, its member were only occupied with their own interests, and therefore taken their decisions made situations for the farmers very difficult. Moreover, the Arab Shuyūkh, who gained a lot of land and, as a result, relative independence in order to control the political rivalries of their tribes with the ruling apparatus, inflicted irreparable damage on the government and exerted more pressure on the farmers too. Finally, these two factors gradually had the greatest impacts on the destruction of production, migration and revolts of farmers.

    Keywords: Egypt, Burdjīd Mamlūks, farmers, military leaders, Arabs
  • Fariba Janafza, Ardeshir Asadbeigi*, Mahmood Mahdavidamghani Pages 69-96

    In this study, the behavior of the Holy Prophet (PBUH) and the Imams (AS) is examined in the face of the slavery system for maintaining the dignity of slaves and maids using a descriptive-analytical method. The findings show that in the “Age of Ignorance”, slavery was widespread in Saudi Arabia and slaves had little rights and they were traded. With the advent of Islam, the Prophet (PBUH) and the Imams tried to eliminate the prejudices of ignorance among the Arabs, especially slavery in the society of that time. The present research seeks to answer the question that what strategies and arrangements did the Prophet (PBUH) and the Imams devise to change the status of slaves and maids in the Islamic society? The findings of the research indicate that the Holy Prophet (PBUH) and the Imams tried hard to raise slaves’ position in Islamic society through great efforts such as freeing slaves for the God’s sake, mingling with slaves, training and educating them.

    Keywords: Prophet (PBUH), Imams, slavery, slave
  • Meisam Habibikian* Pages 97-124

    Obtaining full knowledge of the Islamic history is not possible without knowing the relevant tribes. The Qoda′a and Kalb tribes were influential in the Arab history and controlled a wide area of ​​the Arabian Peninsula. This study describes the historical propositions of the “tribe” and the archeological findings using historical description and explanation in order to answer its main question, which is to determine the origin of the Qoda′a and Kalb, the causes of migration and their settlement periods in different regions. The results of the research show that members of Qoda′a tribe migrated from Yemen, then settled in the center of the Arabian Peninsula. Hence, they came to the attention of governments and established political, economic, and family relations with them. After the conquest of their gathering center in Duma al-Jandal by the Muslims, they went to Syria, and as a result, the familial relationships between them and Umayyads caused them to become the main political ally of the Umayyads.

    Keywords: kalb Tribe, Geography, Peninsula, Immigration
  • Ali Hasanbeygi* Pages 125-152

    One of the ancient knowledges among Muslim scholars is the “Tarajom”, that is miracle-centered ethnography. Mullah Fath Ali Sultanabadi is one of Iranian commentators of the Holy Quran and ascetic scholars. The writers of Tarajom's knowledge have considered him to have shown some miracles. His prediction of the fate of Sheikh Fazlullah Nouri and Ayatollah Sheikh Abdul Karim Haeri were among the miracles attributed to him. This paper seeks to evaluate the report of his miracles. So far, no study has been done for evaluation of the said miracles. This study, using descriptive-analytical method and application of the criteria relevant to critique of historical reports, has concluded that the report is in conflict with historical reality. Lack of knowledge of the Nouri and Haeri families regarding this event and the fact that it has not been reflected by past men of Tarajon are the reasons of invalidity of such prediction reports.

    Keywords: Tarajom (miracle-centered ethnography), Mullah Fatah Ali Sultanabadi, Nouri, Haeri Yazdi, critique criteria
  • MohamadReza Alam, Iraj Varfinezhad, Atta Amoozian* Pages 153-175

    During the Qajar era, an important factor for Iranian society's familiarity with Western modernity was the travel of Iranian thinkers and tourists to India. Among these thinkers, Abdul Latif Shoushtari was a prominent figure, whose role has been much studied yet. The present paper seeks to answer these question: how Western modernity in India was reflected in Abdul Latif Shoushtari's discourse and what effect it had on the Iranian evolution of political thought? This paper is using descriptive-analytical method and discourse analysis theory. The findings of this study show that, although Shoushtari included many components of Western modernity in his book, and as a pioneer in this field, played a constructive role in the initial introduction of modernity to Iranian society as well as later thinkers to this, however, his knowledge was mostly based on appearances and manifestations, without deep knowledge of the basics and foundations of modernity.

    Keywords: Modernity, West, discourse, Abdul Latif Shoushtari, India, Iranians
  • Abuzar Fadavi*, MOHSEN Massumi Pages 177-201

    The Lodi dynasty (855-932 AH/1451-1526 AD) and Sur dynasty (947-963 AH/1540-1556) ruled Delhi and parts of the Indian subcontinent in the 9/10 centuries AH (15/16 centuries AD). India, like other eras, was very religiously diverse during the reigns of these dynasties, and it was not easy for the Afghan sultans to govern it. Moreover, the Muslims of India belonged to various religious groups and sects, and these groups sometimes challenged the authority of the Lodi and Sur rulers. These rulers also had to treat with the Hindus, who constituted the majority of the Hindus, in a way that would not cause them widespread dissatisfaction and revolt. The present paper intends to examine the religious policy of the Lodi and Sur sultans in a descriptive and analytical manner and to answer the question of what policy the Afghan rulers adopted towards the Sunni Muslims, Shiites, Sufis, Mahdavia and Hindus. According to the findings of this study, the policy of the Afghan rulers towards different religious groups was more dependent on the political interests and ethnic interests of the kings and the ruling class than on the religion of these groups. In this way, the supporters of the government benefited from the tolerance of the kings regardless of their religion, however the opponents were persecuted

    Keywords: Afghan rulers, Religious policy, Lodis, Suris