فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 117، امرداد و شهریور 1400)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 117، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لادن مهران، ساحل شفیعی دولت آبادی، عطیه آموزگار، حسین دلشاد*، فریدون عزیزی صفحات 151-159
    مقدمه

    تغییرات فیزیولوژیک دوران بارداری عملکرد تیرویید و هم چنین روش های اندازه گیری تیروکسین آزاد را تحت تاثیر قرار می دهند. این اثرات سبب می شود تا روش های ایمونواسی برای تشخیص هیپوتیروکسینمی در بارداری قابل اعتماد نباشند. با توجه به کفایت ید در زنان باردار ایرانی، نیاز به تعیین محدوده مرجع تیروکسین آزاد در این گروه احساس می شود.

    مواد و روش ها

    هزار و هفتاد و هفت زن باردار، از دوره های مختلف سه ماهه بارداری، به صورت تصادفی از درمانگاه های مراقبت های بارداری مراکز بهداشت 12 استان کشور انتخاب گردیدند. بعد از اعمال معیارهای خروج برای تعیین محدوده طبیعی، پانصد و هشتاد و هفت نفر وارد مطالعه شدند. هورمون های محرک غده تیرویید) (TSH، تیروکسین آزاد (FT4) و آنتی بادی ضد تیرویید پراکسیداز تیروییدی (TPOAB) اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 5/7 ± 27/6 سال و میانه ید ادرار (321-188) 236 میکروگرم بر لیتر بود. صدک های 5 و 95 به دست آمده برای هورمونFT4  به ترتیب در سه ماهه اول بارداری: 0/93 و 1/35، سه ماهه دوم: 0/78 و 1/15 و در سه ماهه سوم 0/77 و 1/15 نانوگرم بر دسی لیتر بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به سیر نزولی مقادیر محدوده ی طبیعی FT4 از سه ماهه اول به سوم بارداری، لحاظ نمودن محدوده ی طبیعی مختص هر سه ماهه ی بارداری، برای اقدامات تشخیص و درمان بیماری های تیرویید در زنان باردار ایرانی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بارداری، محدوده نرمال، هورمون های تیروییدی، تیروکسین آزاد
  • طیبه بیگدلی، احمد کاکی* صفحات 160-168
    مقدمه

    التهاب عصبی نقش مهمی در پیدایش بسیاری از تغییرات نورولوژیک در بیماران دیابتی ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی و ملاتونین بر بیان COX-2 در بافت نخاع و هم چنین پاسخ های رفتاری به درد ناشی از نوروپاتی دیابتی در مدل موش صحرایی می باشد.

    مواد و روش ها

    چهل سر موش صحرایی نر ویستار 8 هفته ای (محدوده وزنی 11/3±204 گرم) به طور تصادفی در پنج گروه 8 سری، شامل: نوروپاتی دیابتی (تزریق درون صفاقی 50 میلی گرم استرپتوزوسین/کیلوگرم وزن بدن)، نوروپاتی دیابتی و مصرف ملاتونین (تزریق10 میلی گرم ملاتونین/کیلوگرم وزن بدن، روزانه به مدت 6 هفته)، نوروپاتی دیابتی و تمرین (30 دقیقه تمرین هوازی با شدت 15 متر در دقیقه، 5 روز در هفته به مدت 6 هفته)، نوروپاتی دیابتی همراه با مصرف ملاتونین و تمرین، و شاهد قرار گرفتند. پس از تایید ایجاد نوروپاتی دیابتی توسط آزمون های رفتاری، برنامه ی تمرین و مصرف مکمل اجرا گردید. میزان بیان ژن COX-2 در بافت نخاع با روش Real-time PCR اندازه گیری شد. از آزمون آنالیز واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی برای تحلیل آماری استفاده گردید.

    یافته ها

    تمرین و ملاتونین موجب کاهش حساسیت سیستم عصبی به هایپرآلژزیا حرارتی و آلودینیای مکانیکی در گروه های نوروپاتی دیابتی همراه با تمرین و ملاتونین گردید (0/026=P). تمرین هوازی به همراه ملاتونین باعث کاهش معنی دار میزان بیان ژن COX-2 نسبت به گروه نوروپاتی دیابتی شد (0/001=P).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی همراه با تزریق ملاتونین می تواند میزان بیان ژن COX-2 را کاهش و حساسیت نوسیسپتورها به عوامل درد زا را بهبود بخشد. پیشنهاد می شود از تمرین هوازی به همراه مصرف ملاتونین به منظور کاهش درد نوروپاتیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: ژن سیکلواکسیژناز 2، درد نوروپاتیک، دیابت، تمرین هوازی، ملاتونین
  • هادی اسمعیلی گورچین قلعه، بهمن جلالی کندری*، محمدحسین اسدی صفحات 169-175
    مقدمه

    دیابت شیرین یک بیماری متابولیک است که به دلیل تجمع زیاد گلوکز،  موجب آسیب در دیواره عروق خونی شده و ترمیم زخم را با چالش مواجه می سازد. مطالعات متعددی برای یافتن راهی جهت افزایش سرعت بسته شدن زخم دیابتی انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده از عصاره یوکاریوت تک سلولی آمونیا (Ammonia)، موجود در پماد نوترکیب زینکس(Zinex)، در افزایش سرعت بسته شدن زخم دیابتی، در مقایسه با پماد سیلورسولفادیازین می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 54 سر موش سوری نژاد Balb/C انجام گرفت. جهت القای دیابت نوع 2، حیوانات به مدت دو هفته با رژیم غذایی پر چرب تغذیه شدند. برای القای دیابت، یک نوبت تزریق داخل صفاقی، حاوی 30 میلی گرم استرپتوزوتوسین به ازا هر کیلوگرم وزن بدن، انجام شد. ایجاد زخم با روش model Excisional wound splinting  و با استفاده از پانچ بیوپسی صورت گرفت. جهت درمان زخم دیابتی، از عصاره آمونیا 10 درصد موجود در پماد نوترکیب زنیکس و هم چنین پماد سیلورسولفودیازین 1 درصد، هر سه روز یک بار استفاده شد. سطح سرمی گلوکز با گلوکومتر و میزان انسولین با کیت الایزا اندازه گیری شد. از رنگ آمیزی هماتوکسیلین/ایوزین برای بررسی هیستوپاتولوژیک استفاده شد.

    یافته ها

    مشاهدات ماکروسکوپیک بیانگر افزایش سرعت بسته شدن زخم در گروه درمان شده با عصاره آمونیا نسبت به سایر گروه ها بود. نتایج هیستوپاتولوژیک نیز کاهش معنی دار التهاب و افزایش اپیلتیوم زایی مجدد در گروه درمان با عصاره آمونیا را نسبت به گروه درمان با سیلور سولفادیازین و شاهد نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عصاره آمونیا موجود در پماد نوترکیب زنیکس می تواند با کاهش التهاب، سرعت بسته شدن و اپتلیوم زایی مجدد را در زخم دیابتی موش بهبود دهد.

    کلیدواژگان: ترمیم زخم، استرپتوزوتوسین، دیابت شیرین، اپیلتیوم زایی مجدد، آمونیا
  • مریم فرهمند، مریم رحمتی، فهیمه رمضانی تهرانی*، فریدون عزیزی صفحات 176-181
    مقدمه

    بیماری مزمن کلیه، یکی از ناتوان کننده ترین بیماری های غیرواگیر می باشد. از آنجا که بروز بیماری های غیرواگیر بعد از یایسگی افزایش می یابد، هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سن یایسگی با بروز بیماری مزمن کلیه در میان زنان یایسه بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش طولی انجام شده و نمونه ها از میان 3697 زن یایسه مشارکت کننده، از شروع  مطالعه قند و لیپید تهران، انتخاب شدند. از میان این زنان، افرادی که سن یایسگی و اطلاعات مربوط به بیماری مزمن کلیه آنان ثبت نشده بود و مبتلا به بیماری مزمن کلیه قبل از شروع مطالعه بودند، از مطالعه خارج شدند. در نهایت 2080 نفر از زنان یایسه در مطالعه باقی ماندند. جهت انجام آنالیزها از مدل رگرسیون کاکس استفاده شد.

    یافته ها

    تا پایان مطالعه 1351 نفر مبتلا به بیماری مزمن کلیه شدند. میانگین کلی سن یایسگی 5/0±49/9 سال بود. میانگین سن یایسگی در میان مبتلایان 5/0 ±50/0 سال و در غیرمبتلایان میانگین سن یایسگی 5/0±49/7 بود. نتایج، پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر نشان داد که یک سال افزایش در سن یایسگی، بروز بیماری مزمن کلیه پس از یایسگی را 10 درصد افزایش می دهد. نسبت خطر 1/10 (95% فاصله اطمینان =(1/07،1/13) برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    سن یایسگی با بروز بیماری مزمن کلیه ارتباط مستقیم دارد. با توجه به اهمیت این بیماری در کاهش کیفیت زندگی و افزایش مرگ و میر در مبتلایان، توجه خاص به زنانی که سن یایسگی بالاتری دارند، در انجام غربالگری های مربوط به این بیماری باید مبذول شود.

    کلیدواژگان: یائسگی، بیماری مزمن کلیه، سن یائسگی، بیماری غیرواگیر، مطالعه قند و لیپید تهران
  • مجید شکری، سجاد جدی، اصغر قاسمی* صفحات 182-189
    مقدمه

    تجویز نیترات، به عنوان دهنده ی اکسید نیتریک (NO)، منجر به بهبود عملکرد کلیه در جنس نر می گردد. هدف این مطالعه تعیین اثر تجویز طولانی مدت دوزهای مختلف نیترات سدیم بر عملکرد کلیه موش های صحرایی ماده با اندازه گیری سطح سرمی اوره و کرآتینین و میزان فیلتراسیون گلومرولی تخمین زده شده (eGFR) می باشد.

    مواد و روش ها

    موش های صحرایی ماده دو ماهه به 6 گروه تقسیم شدند (10=n): گروه شاهد، آب آشامیدنی دریافت کرد و 5 گروه درمان، آب آشامیدنی حاوی نیترات سدیم با دوزهای 50، 100، 150، 250، 500 میلی گرم در لیتر را به مدت 6 ماه دریافت کردند. در پایان مطالعه، وزن بدن، اوره و کرآتینین سرمی اندازه گیری شد و eGFR محاسبه گردید.

    یافته ها

    تجویز نیترات با دوز 100 میلی گرم در لیتر موجب کاهش 16/9 درصدی (0/037=P) و با دوزهای 250 و 500 میلی گرم در لیتر موجب افزایش 15 (0/064=P) و 24/7 (0/003=P) درصدی سطح سرمی اوره گردید. به علاوه تجویز نیترات فقط در دوز 100 میلی گرم در لیتر با کاهش کرآتینین سرم به میزان 16/3 درصد (0/002=P)  همراه بود. در دوز 100 میلی گرم در لیتر؛ افزایش 11/5 درصدی (0/046=P) و در دوز 250 و 500 میلی گرم در لیتر؛ کاهش 13/8 (0/018=P) و 16/9 (0/004=P) درصدی eGFR مشاهده شد. تجویز نیترات با دوزهای 50 و 150 میلی گرم در لیتر اثری بر eGFR نداشت.

    نتیجه گیری

    تجویز طولانی مدت نیترات بر عملکرد کلیه موش های صحرایی ماده اثرات چندگانه نشان می دهد، به طوری که در دوزهای کم اثری نداشت و در دوز متوسط اثر بهبوددهنده و در دوز بالا اثر مخرب بر عملکرد کلیه نشان داد.

    کلیدواژگان: موش صحرایی ماده، نیترات سدیم، عملکرد کلیوی، اکسید نیتریک
  • بهنام مهدوی، سیده عادله رضوی* صفحات 190-202

    ویروس SARS-CoV-2 یکی از انواع کرونا ویروس است که باعث بوجود آمدن بیماری کووید-19 می شود. این ویروس از طریق تحریک هورمون ها، مولکول های پیام رسان و مولکول های تنظیم کننده و هم چنین به راه انداختن پاسخ های ایمنی التهابی، می تواند ارگان های مختلفی را درگیر کند. با توجه به نقش حیاتی تیرویید در تنظیم متابولیسم، درک اثرات احتمالی SARS-CoV-2 بر غده تیرویید اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه مروری، پژوهش ها و گزارش های موجود در مورد اثرات عفونت SARS-CoV-2 بر تیرویید مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر احتمالی این ویروس بر عملکرد غده تیرویید شرح داده شده است. طبق شواهد موجود؛ بنظر می رسد SARS-CoV-2 می تواند با تاثیر بر محور هیپوفیز تیرویید، و یا از طریق برانگیختن واکنش های ایمنی التهابی، اثرات مخرب مستقیم و غیرمستقیم بر عملکرد تیرویید اعمال نماید. تاکنون، اختلالات تیروییدی وابسته به کووید-19 از نظر بیوشیمیایی به سه شکل کم کاری تیرویید، تیروتوکسیکوز و سندرم بیماری غیرتیروییدی مشاهده شده است. تیروییدیت تحت حاد از شایع ترین وضعیت های بالینی تیروتوکسیکوز وابسته به SARS-CoV-2 بوده است. بعلاوه، ممکن است SARS-CoV-2 باعث عود بیماری های بهبود یافته تیرویید و یا تشدید بیماری های کنونی افراد شود. در مورد اثر بیماری های تیرویید از جمله سرطان تیرویید، در بالا بردن احتمال ابتلا به کووید-19 و یا تشدید عوارض آن، شواهدی موجود نیست. طبق نتایج پژوهش های موجود، مصرف داروهای ضد کووید-19 شامل گلوکوکورتیکوییدها و ضدانعقادها در بیماران غیرحاد کووید-19، اثر نگران کننده ای بر عملکرد تیرویید نداشته است. مطالعات بیشتری برای بررسی اثرات متقابل عفونت SARS-CoV-2 و عملکرد تیرویید مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: کووید-19، کم کاری تیروئید، همه گیری، سارس-کووید-2، غده تیروئید
  • یاسمن خورشیدی، گلاله اصغری*، پروین میرمیران صفحات 203-215
    مقدمه

    اسپکسین، یک نوروپپتید جدید با عملکردهای فیزیولوژیک متنوع است که می تواند یک بیومارکر ارزیابی خطر بیماری های قلبی عروقی باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط غلظت سرمی اسپکسین و عوامل خطر قلبی و عروقی در کودکان و نوجوانان بود.

    مواد و روش ها

    جستجو برای جمع آوری مطالعات در بازه زمانی ژانویه 2007 تا مارچ 2021 در پایگاه های داده ی پاب مد، امبیس و اسکوپوس انجام شد. کلید واژه های "neuropeptide Q" و "spexin" همراه با کلیدواژه های مرتبط با دیابت، التهاب، سندرم متابولیک و بیماری های قلبی عروقی برای جستجو مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    11 مقاله با متن کامل وارد مطالعه شدند. در 6 مطالعه سطح اسپکسین در کودکان و نوجوانان چاق کمتر از افراد با وزن طبیعی بود که در 4 مطالعه این اختلاف معنی دار (0/05>p) بود. شش مطالعه رابطه معکوس اسپکسین با مقاومت به انسولین را مشاهده کردند؛ اما با گلوکز همبستگی مشاهده نشد. در رابطه با التهاب نتایج متناقض بود، لیکن همبستگی مثبت اسپکسین  با عوامل ضدالتهابی، نشانه ای از اثرات ضد التهابی این نوروپپتید بود. پنج مطالعه در رابطه با  اسپکسین و بیماری های قلبی عروقی، مانند فشارخون، انجام شده بود که سه مطالعه نشان دهنده نقش مثبت اسپکسین در سلامت قلب و عروق بود. هم چنین یک مطالعه اثر اسپکسین را در سندرم متابولیک بررسی کرده بود و نقش محافظت کننده اسپکسین را نشان می داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد این نوروپپتید اثر مثبت بر وضعیت متابولیک، بخصوص کنترل وزن و مقاومت به انسولین در کودکان و نوجوانان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسپکسین، عوامل خطر قلبی و عروقی، چاقی، کودکان، نوجوانان
|
  • Ladan Mehran, Sahel Shafiee Dolat Abadi, Atieh Amouzegar, Hossein Delshad*, Fereidoun Azizi Pages 151-159
    Introduction

    Physiological changes during pregnancy affect thyroid function and also free thyroxine (FT4) assay methods. These impacts make immunoassays unreliable for detecting hypothyroxinemia during pregnancy. Due to pregnant women’s adequate consumption of iodine in Iran, reference ranges of FT4 needs to be obtained for this group.

    Materials and Methods

    A total of 1077 Iranian pregnant women were randomly selected from health clinics in 12 provinces of Iran during all trimesters. Five hundred eighty-seven individuals were included in the study after applying the exclusion criteria to establish the reference range. Then, TSH, FT4, and TPOAB levels were examined.

    Results

    The mean age of the participants was 27.6 ± 5.7 years, and the median urine iodine level was 236 μg/L (188-321). The 5th and 95th percentiles obtained for FT4 were 0.93 and 1.35 in the first trimester, 0.78 and 1.15 in the second trimester, and 0.77 and 1.15 ng/dl in the third trimester, respectively.

    Conclusion

    Due to the downward trend of the normal range of FT4 from the first to the third trimester of pregnancy, it seems necessary to consider the trimester-specific normal range for diagnosis and management of thyroid disease in Iranian pregnant women.

    Keywords: Pregnancy, Reference ranges, Thyroid hormones, Free thyroxine
  • Tayebeh Bigdeli, Ahmad Kaki* Pages 160-168
    Introduction

    Neuroinflammation plays an important role in developing many neurological changes in diabetic patients. This study aimed to investigate the effect of aerobic exercise and melatonin on COX-2 expression in spinal cord tissue and behavioral responses to pain caused by diabetic neuropathy in a rat model.

    Materials and Methods

    Forty eight-week-old male Wistar rats (weight range 204 ± 11.3 g) were randomly divided into five groups of eight, including diabetic neuropathy (50 mg/kg streptozotocin intraperitoneal injection), diabetic neuropathy with melatonin administration (10 mg/kg  melatonin daily for six weeks), diabetic neuropathy with exercise (30 minutes of aerobic exercise at 15 meters per minute, five days a week for six weeks), diabetic neuropathy with melatonin administration and exercise, and controls. After confirmation of diabetic neuropathy with behavioral tests, the exercising and melatonin administration protocol was performed. The COX-2 gene expression level in spinal cord tissue was measured using the real-time technique. Also, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used for statistical analysis.

    Results

    Exercise and melatonin decreased the sensitivity of the nervous system to thermal hyperalgesia and mechanical allodynia in the diabetic neuropathy with melatonin administration and exercise group (P =0.026). Also, the COX-2 gene expression level was significantly reduced in this group compared to the diabetic neuropathy group (P=0.001).

    Conclusion

    Aerobic exercise with melatonin injection modulates the COX-2 gene expression level and improves the sensitivity of nociceptors to pathogens. Aerobic exercise and melatonin administration are recommended for neuropathic pain in people with diabetes.

    Keywords: Cyclooxygenase 2 gene, Neuropathic pain, Diabetes, Aerobic exercise, Melatonin
  • Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh, Bahman Jalali Kondori*, Mohammad Hossein Asadi Pages 169-175
    Introduction

    Diabetes mellitus is a metabolic disease that causes vascular wall damage and poor wound healing due to the excessive accumulation of glucose. Various investigations have been performed on increasing the diabetic wound healing rate. The present study aimed to evaluate the effects of Ammonia single-cell eukaryote extract in Zinex ointment compared to silver sulfadiazine ointment on increasing the diabetic wound closure rate.

    Materials and Methods

    This study was performed on 54 BALB/c transgenic mice. For type 2 diabetes induction, the animals were fed a high-fat diet for two weeks and followed by a single dose of Streptozotocin (STZ) (30 mg/kg) injection intraperitoneally. The excisional wound was created using the excisional wound splinting model and a biopsy punch. For diabetic wound treatment, 10% Ammonia extract in Zinex ointment and 1% silver sulfadiazine ointment were used every three days. Glucose and insulin serum levels were measured using a glucometer and an ELISA kit, respectively. Histopathological examinations were also performed using H&E methods.

    Results

    Macroscopic observations indicated an increase in the wound closure rate in the Ammonia extract group compared to the other groups. Also, histopathological results showed a significantly decreased inflammation and increased re-epithelialization in the Ammonia extract treatment group compared to the silver sulfadiazine treatment and control groups. 

    Conclusion

    The results showed that Ammonia extract in Zinex ointment could improve the closure rate and re-epithelialization in diabetic rat wounds through inflammation reduction.

    Keywords: Wound healing, Streptozotocin, Diabetes mellitus, Re-epithelialization, Ammonia
  • Maryam Farahmand, Maryam Rahmati, Fahimeh Ramezani Tehrani*, Fereidoun Azizi Pages 176-181
    Introduction

    Chronic kidney disease (CKD) is one of the most debilitating non-communicable diseases (NCDs). Since the incidence of NCDs increases after menopause, this study aimed to investigate the relationship between menopausal age and CKD incidence among menopausal women.

    Materials and Methods

    This study was performed longitudinally, and the subjects were selected from among 3697 postmenopausal women participating in the Tehran Lipid and Glucose Study. Among the subjects, those whose menopausal age and chronic kidney disease information were not recorded and who had chronic kidney disease before the study were excluded. Finally, 2,080 postmenopausal women remained in the study. The Cox regression model was used for data analysis.

    Results

    By the end of the study, CKD occurred in 1351 menopausal women. The overall mean age of menopause was reported at 49.9±5.0. The mean age of menopause was 50±0.5 years in the patients and 49.7±5.0 years in others. After modifying the extraneous variables, the results showed that every year increase of age at menopause increased the incidence of CKD by 10% after menopause, with the hazard ratio of 1.10 and the confidence interval of 95% (1.07-1.13).

    Conclusion

    Menopausal age is directly related to the incidence of chronic kidney disease after menopause. Given the importance of CKD in reducing the quality of life and increasing mortality in patients, special attention should be paid to women of higher menopausal age in screening programs related to CKD.

    Keywords: Chronic kidney disease, Non-communicable disease, Menopause, Age at menopause, Tehran Lipid, Glucose Study (TLGS)
  • Majid Shokri, Asghar Ghasemi* Pages 182-189
    Introduction

    As a nitric oxide (NO) donor, nitrate administration improves renal function in male animals. This study aims to determine the effects of chronic administration of different doses of nitrate on kidney function in normal adult female rats by measuring serum urea and creatinine and assessing the estimated glomerular filtration rate (eGFR).

    Materials and Method

    Two-month old female Wistar rats were divided into six groups (n=10/group): the control group received tap water, and five nitrate-treated groups received water containing 50, 100, 150, 250, and 500 mg/L sodium nitrate in their drinking water for six months. At the end of the study, body weight, serum urea, and serum creatinine were measured, and eGFR was calculated.

    Results

    Serum urea levels decreased by 16.9% (P=0.037) at dose 100 mg/L and increased by 15% (P=0.064) and 24.7% (P=0.003) at doses 250 and 500 mg/L, respectively, after nitrate administration. Serum creatinine levels decreased only at dose 100 mg/L by 16.3% (P=0.002) after nitrate administration. Moreover, eGFR increased at dose 100 mg/L (11.5%, P=0.046), decreased at doses 250 (13.8%, P=0.018) and 500 (16.9%, P=0.004) mg/L, and remained constant at doses 50 and 150 mg/L after nitrate administration.

    Conclusion

    Chronic nitrate administration exerted multiphasic effects on renal function in female rats; i.e., the low dose had no effect, the intermediate dose had a protective effect, and the high dose had detrimental effects on renal function.

    Keywords: Female rat, Nitrate, Renal function, Nitric oxide
  • Behnam Mahdavi, S. Adeleh Razavi* Pages 190-202

    SARS-CoV-2 is a type of coronavirus that causes COVID-19 disease. The virus can infect various organs by triggering hormones, regulatory and messenger molecules, and immune-inflammatory responses. Given the vital role of thyroid in metabolism, it is important to understand the potential effects of SARS-CoV-2 on the thyroid gland. In this article, reports and studies examining the effects of SARS-CoV-2 infection on thyroid are reviewed, and possible effects of this virus on thyroid function are discussed. According to the available evidence, SARS-CoV-2 can adversely impact thyroid function directly by affecting the pituitary-thyroid axis or indirectly by triggering immune-inflammatory responses. COVID-19-dependent thyroid disorders have been biochemically observed in three forms: hypothyroidism, thyrotoxicosis, and nonthyroidal illness syndrome. Subacute thyroiditis has been one of the most common clinical conditions of SARS-CoV-2-dependent thyrotoxicosis. In addition, SARS-CoV-2 may cause recurrence of improved thyroid diseases or exacerbate current diseases. There is no evidence that thyroid disease, including thyroid cancer, increases the risk of COVID-19 or exacerbates its complications. According to current studies, COVID-19 medications, including glucocorticoids and anticoagulants, have no adverse effects on thyroid function in non-acute COVID-19 patients. Further studies are needed to investigate the interactions between SARS-CoV-2 infection and thyroid function.

    Keywords: COVID-19, Hypothyroidism, Pandemic, SARS-CoV-2, Thyroid gland
  • Yasaman Khorshidi, Golaleh Asghari*, Parvin Mirmiran Pages 203-215
    Introduction

    Spexin, a novel neuropeptide with diverse physiological functions, can be a cardiovascular disease risk assessment biomarker. This study investigated the association between serum spexin concentration and cardiovascular risk factors in children and adolescents.

    Materials and Methods

    A search was conducted to collect studies between January 2007 and March 2021 in the PubMed, Embase, and Scopus databases. The keywords "neuropeptide Q" and "spexin," along with keywords related to diabetes, inflammation, metabolic syndrome, and cardiovascular disease, were used for the search.

    Results

    A total of 11 full-text articles were included in the study. In six of the studies, the spexin level was lower in obese children and adolescents than in normal-weight individuals, and the difference was significant in four of them (p <0.05). An inverse relationship was observed between spexin and insulin resistance in six of the studies; however, no correlation was found between spexin and glucose in the studies. The results were contradictory regarding inflammation, but the positive correlation of spexin with anti-inflammatory agents showed the anti-inflammatory effects of this neuropeptide. Five of the studies investigated the relationship between spexin and cardiovascular diseases such as hypertension, and three of them showed a positive role for spexin in cardiovascular health. Also, one of the studies examined the effect of spexin on metabolic syndrome and confirmed the protective role of spexin.

    Conclusion

    It seems that this neuropeptide positively affects metabolic status, especially weight control and insulin resistance, in children and adolescents.

    Keywords: Spexin, Cardiovascular risk factors, Obesity, Children, Adolescents