فهرست مطالب

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 64 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه یوسفیان، ابوالحسن فقیهی*، کرم الله دانشفرد صفحات 1-32

    بحران آب در بخش های مختلف ایران حکایت از آینده ای مبهم و پرچالش دارد. اگرچه خشکسالی و کاهش بارش ها تاثیر زیادی در این زمینه داشته است، اما بسیاری از مشکلات موجود به مسایل مرتبط با سیاستگذاری و حکمرانی برمی گردد. هدف این تحقیق ، طراحی الگوی خط مشی منسجم حکمرانی آب در ایران است. در این تحقیق فرایند حکمرانی آب در ایران و برخی کشورها مطالعه گردیده و آسیب های موجود در نظام کنونی مدیریت منابع آب کشور به روش تحلیل تم بررسی شده است. تحقیق حاضر با استفاده از روش کیفی با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 19 نفر از خبرگان اجرایی و دانشگاهی حوزه آب کشور انجام گردید. نتایج تحقیق نشان داد که سیاستگذاری در حکمرانی آب با آسیب های متعددی رو به رو است ونیازاست  راهبردهایی  جهت کاهش آثار مخربآن، صورت پذیرد. براساس یافته ها سه دسته آسیب شامل، شکاف حاکمیتی، شکاف سیاستگذاری و شکاف عملیاتی و همچنین، 10 راهبرد اصلی مدیریت منابع، حکمرانی مشارکتی، اقتصاد آب، ارتقای بستر اجرایی، مدیریت کلان، مدیریت تقاضای آب، مدیریت عرضه آب، ظرفیت سازی علمی، مشتری مداری و فرهنگ سازی شناسایی شد. در نهایت، پس از گردآوری و تحلیل داده ها، الگوی مطلوب حکمرانی آب طراحی گردید.

    کلیدواژگان: خط مشی، حکمرانی آب، آسیب شناسی، الگوی راهبردی، تحلیل تم
  • زهرا ذکیانی، سید بابک علوی*، الهه ملک محمدی صفحات 33-61

    هدف این پژوهش، بررسی چگونگی تسهیل پیاده سازی تغییرات پیچیده سازمانی از طریق نقش رهبری اصیل می باشد. این تحقیق از مباحث نظری «رهبری اصیل» و «نظریه خودتعیین گری» برای تبیین تسهیل پیاده سازی این تغییرات و افزایش تعهد کارکنان به آن ها بهره گرفته است. در تغییرات پیچیده، الزاما طرحی کامل و از قبل تهیه شده ای وجود ندارد. همچنین، پیشرفت تغییرات الزاما فرایندی خطی و مستمر نیست و در این مسیر شکست ها و یادگیری های مختلفی می تواند پیش بیاید. لذا، تعهد به تغییر تا آخرین مراحل این نوع تغییرات ضروری است. با توجه به مدل نظری این تحقیق، انتظار می رود رهبری اصیل از طریق ساز و کارهایی، بر «تعهد عاطفی» کارکنان در این نوع تغییرات تاثیر بگذارد. در تحقیقی پیمایشی، با استفاده از نمونه ای 269 نفره از کارکنان سازمانی که در حال پیاده سازی تغییری پیچیده بود، داده ها جمع آوری شدند. سپس، تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون چندگانه مورد استفاده قرار گرفتند. بر اساس نتایج، سه مورد از پنج فرضیه تحقیق پشتیبانی شدند. وجود رابطه بین «رهبری اصیل برای تغییر» با «جو حامی اختیار» برای کارکنان پشتیبانی شد. همچنین «جو حامی اختیار» نیز  دارای رابطه با «انگیزش مختارانه برای تغییر» در کارکنان بود. در نهایت رابطه انگیزش مختارانه برای تغییر نیز با «تعهد عاطفی به تغییر» پشتیبانی شد. با توجه به استفاده از رویکرد اکتشافی در تحلیل آماری، یافته های جالب جدیدی هم شناسایی شدند که در مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تغییر پیچیده سازمانی، رهبری اصیل، نظریه خودتعیین گری، انگیزش مختارانه، تعهد عاطفی
  • سارا رمضانی، محمدرحیم اسفیدانی، منوچهر انصاری* صفحات 63-86

    امروزه بانکها در محیطی پویا فعالیت می کنند از اینرو در تلاشند برای ارایه خدمات هر چه بهتر به مشتریان محیط بازاریابی دیجیتال خود را به خوبی بشناسند. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر اکوسیستم بازاریابی دیجیتال در صنعت بانکداری می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی اکتشافی است و در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. ابتدا، در بخش کیفی با 16 نفر از خبرگان بانک ملت که از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد و عوامل موثر بر اکوسیستم بازاریابی دیجیتال شناسایی و دسته بندی شدند. سپس در بخش کمی از طریق روش توصیفی- پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه از طریق نظرات 210 نفر از جامعه آماری، داده ها جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد. بر طبق نتایج پژوهش، اکوسیستم بازاریابی دیجیتال شامل 2  مقوله اصلی (بازیگران داخلی و خارجی) می باشد. همچنین عوامل موثر بر اکوسیستم بازاریابی دیجیتال نیز شامل عوامل نرم، عوامل سخت و عوامل محیط کلان بوده که نتایج مدلسازی معادلات ساختاری از تاثیر این عوامل بر اکوسیستم بازاریابی دیجیتال حکایت دارد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، بازاریابی دیجیتال، اکوسیستم بازاریابی دیجیتال، صنعت بانکداری
  • محمدرضا جاویدی، هادی پورشافعی*، مهدی زیرک، حسین مومنی مهمویی صفحات 87-121

    هدف این مقاله طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی مدیران آموزش و پرورش با رویکرد جانشین پروری است. این پژوهش بر فلسفه تفسیرگرایانه مبتنی است و با رویکردی استقرایی- قیاسی انجام شده است. از بعد هدف نیز یک پژوهش بنیادی است که با روش تحقیق آمیخته صورت گرفته است. جامعه آماری در بخش ISM شامل خبرگان نظری (اساتید مدیریت آموزشی) و خبرگان تجربی (مدیران آموزش و پرورش) است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند 15 نفر در بخش ارایه الگو شرکت کرده اند. جامعه آماری بخش کمی نیز شامل کارکنان آموزش وپرورش استان خراسان رضوی می باشد. حجم نمونه با فرمول کوکران 180 نفر برآورد گردید و نمونه گیری با روش تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود.الگوی اولیه با روش ISM طراحی و در نهایت با روش حداقل مربعات جزیی اعتبارسنجی شد. تجزیه وتحلیل داده ها در فاز کیفی با نرم افزار Maxqda و در فاز کمی با نرم افزار MicMac وSmart PLS انجام شده است. براساس یافته های پژوهش، پتانسیل تخصصی عنصر زیربنایی الگوی شایستگی مدیران آموزش و پرورش تعیین شد که بر پتانسیل سازمانی و ویژگی های شناختی اثر می گذارد. این عوامل نیز پتانسیل های استخدامی را تحت تاثیر قرار داده و بر ویژگی های انگیزشی و روانی تاثیر می گذارند. به این ترتیب با ارتقای عملکردی مدیران، قابلیت های بهره وری آنها افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیران آموزشی، جانشین پروری، سازمان آموزش و پرورش
  • معصومه مومنی مفرد، رضا سپهوند*، سید نجم الدین موسوی، حجت وحدتی صفحات 123-144

    اهمیت سازمان های دولتی در ایران و نقش پررنگی که در زندگی مردم ایفا می کنند، لزوم توجه به آن را بیش از پیش آشکار ساخته است. در جهت تمرکززدایی، دولت در هر استانی، استاندارانی را جهت هدایت فعالیت های دولتی به عنوان نماینده خود تعیین نموده که عملکرد مطلوب آنان، تضمین کننده عملکرد نهایی دولت است. بر این اساس هدف این مطالعه شناسایی و اولویت بندی ابعاد ارزیابی عملکرد استانداران دولت جمهوری اسلامی ایران بوده است. روش پژوهش حاضر بر مبنای رویکرد آمیخته و به صورت کیفی و کمی در رهیافت قیاسی استقرایی است. در بخش کیفی پژوهش، داده ها با استفاده از پرسشنامه، میان 18 تن ازاساتید حوزه مدیریت دولتی و مدیریت استراتژیک،استانداران ومدیران ارشد وزارت کشور که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند گردآوری شدو ابعاد ارزیابی عملکرد استانداران،با روش فازی مثلثی تعیین شدند. جامعه آماری مطالعه در بخش کمی شامل 45 تن از مدیران ارشد وزارت کشور و استانداری های ایران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعیین شدند. نتایج تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون و به کمک نرم افزار اطلس تی منجر به شناسایی 12 بعد ارزیابی عملکرد استانداران شامل دانش جغرافیایی، آگاهی فرهنگی، بلوغ اجتماعی، ادراک سیاسی، رشد اقتصادی، توسعه رفاهی، رضایت ذینفعان، سطح امنیت، سرمایه اجتماعی، مشارکت سیاسی، تعاملات و بهره وری شد. اولویت بندی این ابعاد نشان داد که آگاهی فرهنگی به عنوان مهم ترین و ادراک سیاسی به عنوان کم اهمیت ترین بعد ارزیابی عملکرد استانداران مطرح هستند.

    کلیدواژگان: عملکرد، ارزیابی عملکرد، ارزیابی عملکرد استانداران، دولت
  • سیروس قنبری*، جمال عبدالملکی صفحات 145-275

    دانشگاه به عنوان یک سازمان آموزشی نیازمند محیط کاری غنی و معنادار است، اما معنادار کردن محیط کار نیازمند رهبرانی است که قادر به پیوند عمیق ارزش های فردی کارکنان با رسالت های سازمان باشند، طوری که این پیوند سبب افزایش تعاملات فرد- سازمان و موجب بهبود عملکرد شغلی کارکنان گردد.هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رهبری معنوی در عملکرد شغلی کارکنان با میانجی گری سرمایه اجتماعی بود. جامعه پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه بوعلی سینا بود که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر مبنای جدول مورگان نمونه ای به حجم 242 نفر انتخاب شد.  از پژوهش همبستگی جهت تبیین روابط متغیرها در قالب یک مدل استفاده شد.  برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد رهبری معنوی، پرسشنامه سرمایه اجتماعی) و پرسشنامه عملکرد شغلی استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه هابا استفاده از تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تاییدی تعیین شدند. جهت تحلیل داده ها از  تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که رهبری معنوی دارای رابطه مثبت و معنادار با عملکرد شغلی کارکنان و سرمایه اجتماعی آنان است، سرمایه اجتماعی کارکنان رابطه مثبت و معنادار با عملکرد شغلی کارکنان دارد و رهبری معنوی به واسطه سرمایه اجتماعی کارکنان دارای رابطه مثبت و معنادار با عملکرد شغلی کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سرمایه اجتماعی، عملکرد شغلی، کارکنان دانشگاه
|
  • Elahe Yousefian, Abolhassan Faghihi *, Karamollah Daneshfard Pages 1-32

    The water crisis in different parts of Iran recounts an ambiguous and challenging future. Although the drought and rainfall in recent years have had some share in this crisis, much of the blame has to be placed on policy and governance issues. This study is aimed at designing an integrated policy for water governance in Iran. In this research, the process of water governance in Iran and several countries has been studied and the existing harms in water resources management have been investigated using a thematic analysis approach. We conducted a semi-structured interviews with 19 Iran’s executives and academic experts in the field of water resources. The results indicate that in general, there are three gaps in policy formulation and implementation; governance, policy and operational.  As for main strategies, the country is faced inadequacies in areas of resource management, participatory governance, water economy, executive platform improvement, macro management, water demand management, water supply management, scientific capacity building, customer orientation and culture building. Finally, after collecting and analyzing the data, the optimal model of water governance was designed.

    Keywords: policy, water governance, Pathology, strategic model, theme analysis
  • Zahra Zakiani, Seyyed Babak Alavi *, Elaheh Malek Mohammadi Pages 33-61

    The purpose of this study is to facilitate the implementation of "organizational complex change" that is important in today's organizational competitive environment. To this end, and to increase employees' commitment to change, the study utilized the role of "authentic leadership" and "autonomy supportive climate".  There is no pre-determined or final plan in complex changes, and several failures and learning opportunities may exist during such changes. Thus, having employees’ commitment for change till reaching the goals of change is crucial. In this study, using data from 269 employees involved in an organizational complex change, relationships between variables were tested to finally identify how authentic leadership for change can enhance employees' "affective commitment to change”. For this purpose, exploratory factor analysis and multiple regression were conducted, and 3 out of 5 hypotheses were supported. Based on the results, it was supported that authentic leadership for change is related to "autonomy-supportive climate" about change for its employees. This climate is also related to "autonomous motivation for change” in employees, which was ultimately related to employees’ affective commitment to change. Considering the exploratory nature of the study, some other interesting findings were identified that are discussed.

    Keywords: Organizational Complex Change, Authentic leadership, Self-Determination Theory, Autonomous motivation, affective commitment
  • Sara Ramezani, Mohamad Rahim Esfidani, Manochehr Ansari * Pages 63-86

    Today, banks operate in a dynamic environment so that they would try to know their digital marketing environment well enough in order to provide better services to customers. The purpose of this study is to identify the factors affecting the digital marketing ecosystem in the banking industry. The present study’s method is exploratory mixed in which both qualitative and quantitative analysis have been considered. We conducted a semi-structured interview in the qualitative part, with 16 experts of Bank Mellat who were selected by snowball sampling method to identify the factors affecting digital marketing ecosystem. Then, in the quantitative part, data were collected through a descriptive-survey method, distributing a questionnaire among 210 persons of the Bank’s employees. We used the Confirmatory factor analysis and structural equation modelling to analyse the data. Research results indicate that the digital marketing ecosystem consists of 2 main internal and external factors. The factors affecting the digital marketing ecosystem also include soft and hard and macro environmental factors. The results of structural equation modelling confirms the impact of these factors on the digital marketing ecosystem.

    Keywords: Ecosystem, Digital marketing, Digital Marketing Ecosystem, banking industry
  • Mohammad Reza Javidi, Hadi Pourshafei *, Mehdi Zirak, Hossein Momeni Mahmavi Pages 87-121

    The aim of this study was to design and validate the competency model of educational administrators with a succession approach. This research is based on interpretive philosophy and has been done with a deductive-inductive approach. In terms of audience, it is a basic research that has been done with a mixed research method. Using a purposive sampling, fifteen persons participated in the ISM section who were academicians and professional experts (directors of education). The statistical population in quantitative part was the education staff of Khorasan Razavi province. The sample size that was estimated by Cochran's formula was 180 persons who were selected by random sampling. The initial model was validated by partial least squares method. For analysis of data in the qualitative phase we used maxqda software and in the quantitative phase MicMac and Smart PLS software. Research findings indicate that the underlying element of competency is professional potential of educational administrators is professional potential that affect their organizational potential and cognitive characteristics as well. These factors also affect motivational and psychological characteristics of educational administrators that  lead to their performance improvement.

    Keywords: competency model, educational administrators, education organization, mixed approach
  • Masoome Momenimofrad, Reza Sepahvand *, Seyed Najmedin Mousavi, Hojat Vahdati Pages 123-144

    The administration of Iran’s provinces and the role the governors play to administer these provinces raises a question about the performance dimensions of Iranian governors. Practically, the governors act as the state representatives, whose optimal performance is accounted for the final performance of the government. The purpose of this study is to identify and prioritize the dimensions of performance appraisal of the governors of the Islamic Republic of Iran. This study is a mixed research and has used qualitative and quantitative approaches. In the qualitative part of the study, we distributed a questionnaire among eighteen Iranian public administration and strategic management professors, governors and senior administrators of the ministry of Interior. In order to identify the governors' performance evaluation dimensions we used triangular fuzzy technic. The statistical population of the quantitative part of the study consisted of senior managers of the Ministry of Interior and governors. Using purposive sampling method, forty five persons were selected as the research sample. We used thematic analysis method and analyzed daja with the help of Atlas T software that led to the identification of 12 dimensions of governors' performance evaluation:. geographical knowledge, cultural awareness, social maturity, political perception, economic growth, welfare development, stakeholder satisfaction, level of Security, social capital, political participation, interaction and productivity. Prioritization of these dimensions showed that cultural awareness is the most important and political perception as the least important dimension of governors' performance evaluation.

    Keywords: performance, Performance Evaluation, Evaluate the performance of governors, Government
  • Siroos Ghanbari *, Jamal Abdolmaleki Pages 145-275

    The university as an educational organization needs a rich and meaningful work environment. But making the work environment meaningful requires having leaders who are able to deeply link employees' personal values to the organization's mission, in a way that, increases the individual-organization interactions and improves the job performance of employees. The aim of this study was to investigate the role of spiritual leadership in job performance through mediation of social capital. The study population was all employees of Bu Ali Sina University. A sample of 242 people was selected by stratified random sampling method based on Morgan table. We undertook a Correlation research to describe this relationships in the form of a model. The research tool was standard questionnaires of Spiritual Leadership Survey (Fry et al. 2005), Social Capital Questionnaire, (Nahapiet and Ghoshal,1998) and Paterson's Job Performance Questionnaire (2005). To determine the reliability and validity of the tool, Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis were used. We used Structural equation modeling technique to analyze the data. The results showed that, spiritual leadership had a positive and significant relation to employees' job performance and their social capital; Employees 'social capital had a positive and significant relation with employees' job performance and Spiritual leadership through employees 'social capital had a positive and significant relation to employees' job performance.

    Keywords: Spiritual leadership, Social capital, Job performance, University staff