فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن دانایی فرد* صفحات 1-5
  • یاسر آسمان دره، سعید مرتضوی*، علی شیرازی، مهری پریرخ صفحات 7-30

    هدف تحقیق حاضر انجام مداخله به منظور ارتقاء مهارت های روابط متقابل بین فردی از طریق مهارت گوش دادن در جامعه هدف بود. بدین منظور از یک طرح شبه آزمایشی در دو گروه 9 نفره آزمایش و کنترل استفاده به عمل آمد. پس از اجرای پیش آزمون 9 فروشنده گروه آزمایش در 6 جلسه از طریق اجرای جلسات کتاب درمانی گروهی با مطالعه نمایشنامه های ابزرود آموزش لازم را دریافت کردند. چهار هفته پس از پایان جلسات از دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون به عمل آمد. بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون کوواریانس یک طرفه به کار برده شد. همچنین برای استحکام بخشی به یافته های مرتبط با مرحله اول تحقیق دیدگاه مشتریان نیز در دو مرحله قبل و بعد از آموزش تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مطالعه نمایشنامه های ابزورد بر بهبود مهارت گوش دادن فروشندگان تاثیرگذار است و اثر آن نه تنها بر نگرش فروشندگان (خودارزیابی) که در رفتار آن ها (ارزیابی مشتریان) نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: روابط متقابل بین فردی، گوش دادن، کتاب درمانی، نمایشنامه های ابزورد، مداخله
  • محمدرسول تحفه، شمس السادات زاهدی، محمد منتظری* صفحات 31-57

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی و شناسایی ادراکات کارکنان در آستانه بازنشستگی صنعت برق درباره بازنشستگی برای رسیدن به شناختی عمیق تر از آن بود. برهمین اساس با استفاده از فن استخراج استعاره ای زالتمن، به بررسی و تحلیل ساختارهای شناختی کارکنان پرداخته شده است. مشارکت کنندگان پژوهش به تعداد 12 نفر و از بین کارکنان در شرف بازنشستگی صنعت برق با استفاده از روش نمونه گیری مفهوم انتخاب شدند. سپس از این افراد خواسته شد برای جلسه مصاحبه، تصاویری را که از نظر آنها بیانگر معنای بازنشستگی است، انتخاب کنند. در جلسه مصاحبه، پرسش هایی مربوط به تصاویر مطرح و بعد از آن، جواب ها با هدف کشف مفاهیم تحلیل شد. در کل شانزده ساختار استخراج شد که به ترتیب، ساختارهای «امری محتوم»، «شروعی دوباره»، «ترس و هیجان وارد شدن به چالش جدید زندگی»، «انفکاک از کار و فقدان نقش»، «استراحت، کشف و پی گیری علایق فردی»، «آزادی و رهایی از قفس» و «محرومیت عاطفی» به عنوان ساختارهای اصلی در نقشه اجماعی شناسایی شدند. براساس نقشه اجماعی، «شروعی دوباره»، «انفکاک از کار و فقدان نقش» و «امری محتوم»، ساختارهای علی و «محرومیت عاطفی»، «ترس و هیجان وارد شدن به چالش جدید زندگی» و «استراحت، کشف و پی گیری علایق فردی»، ساختارهای معلول محسوب می شدند. نقشه اجماعی نشان می دهد که سازمان باید باتوجه به روابط بین ساختارها، ضمن تقویت ذهنیت های مثبت، ذهنیت های منفی کارکنان در شرف بازنشستگی را تغییر دهد و چالش های بازنشستگی مترتب بر آن را ترمیم کند.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، ادراک کارکنان، فن استخراج استعاره ای زالتمن، نقشه اجماعی
  • حامد جباری، حمید شاهبندرزاده*، احمد قربان پور صفحات 59-79

    مدیریت موجودی و برنامه ریزی سفارش در مراکز درمانی به ویژه در شرایط بیماری های همه گیر امری بسیار ضروری است و می تواند تاثیر به سزایی در کاهش هزینه ها، ارایه مطلوب خدمات به بیماران و تامین ملزومات گروه درمان داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی دینامیکی چند کالایی گسسته زمان برای مدیریت بهینه موجودی و برنامه ریزی سفارش های کالاهای مصرفی بیمارستان ها در شرایط همه گیری کووید 19 است. قلمرو مکانی این مطالعه، بیمارستان خلیج فارس در شهر بوشهر است. در این مطالعه برای حل الگوی ریاضی، از الگوریتم ترکیبی بهینه سازی ازدحام ذرات - ژنتیک تحت سناریوهای چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان داد الگوی ارایه شده بر پایه تامین تقاضای اولیه، در نوع و میزان مصرف کالاهای مختلف، قابلیت کمینه کردن هزینه ها با در نظر گرفتن محدودیت حجم انبار تحت سناریوهای چندگانه را دارد. الگوریتم ترکیبی ارایه شده در مقایسه با الگوریتم های ژنتیک و بهینه سازی ازدحام ذرات نیز از عملکرد بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدیریت موجودی، الگوی دینامیکی، الگوریتم فراابتکاری ترکیبی، همه گیری کووید 19
  • فاطمه رضازاده*، میرعلی سیدنقوی، سید مهدی الوانی، داوود حسین پور صفحات 82-106

    رابطه کارمند و سازمان به عنوان یک اصطلاح فراگیر برای توصیف رابطه بین کارمند و سازمان، امدادرسان سازمان ها در بهبود و توسعه امور جهت دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و پیش نیاز عملکرد اثربخش سازمانی و سلامت و انسجام سازمان ها بوده و محرک مهمی جهت پیوند رویه ها و راهبرد های مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی به نتایج ملموس کسب وکار مانند کیفیت خدمات به مشتری، وفاداری کارمندان و عملکرد شغلی اثربخش در نظر گرفته شده است. بنابراین توجه به این موضوع به مدیران کمک خواهد کرد با پیش بینی و شناسایی نوع روابط، موانع احتمالی و کوچک ترین ناهمگونی های ارتباطی را درک کرده و در جهت ایجاد، پایداری و ارتقای روابط کاری اثربخش تلاش کنند. این مطالعه با روش شناسی مرور نظام مند ادبیات (رویکرد مرور نظام مند ادبیات کنتوبلی و همکاران، 2017)، یک بررسی جامع از 80 مطالعه انتخابی نهایی انتشاریافته در حوزه رابطه فرد و سازمان از سال (1990) تا (2020) را ارایه می دهد و در جدول نهایی ارایه می شود. یافته ها شکاف نظری در پژوهش های فعلی رابطه فرد و سازمان را شناسایی می کنند: توجه نداشتن و پژوهش کافی درخصوص زمینه سازمانی و روابط ترکیبی سطح خرد و کلان، وجود نداشتن پژوهش های چندبعدی با در نظر گرفتن سطح رفتار فردی، زمینه سازمانی و روابط کاری. در ادامه با ارایه نتایج و بحث مطالعه، توصیه هایی برای پژوهش های های آتی، راهبردهای مدیریتی، نقاط قوت و محدودیت های مطالعه بیان شده است.

    کلیدواژگان: رابطه کارمند و سازمان، رابطه کاری، مرور نظام مند ادبیات، شکاف نظری
  • میرعلی سیدنقوی*، فاطمه قیطرانی، رضا واعظی، وجه الله قربانی زاده صفحات 107-131
    هدف

    اهمیت قابلیت های پویا در کسب مزیت رقابتی به خوبی شناخته شده است، اما هنوز مشخص نیست که این قابلیت ها در کدام سطح سازمان (اعم از فردی، گروهی یا سازمانی یا هر سه) شکل می گیرند؟ بنابراین این پژوهش به دنبال «ارایه الگویی برای بنیان های رفتاری قابلیت های پویا» بوده است.

    روش

    این پژوهش با تلفیق دو روش مرور نظام مند (فراترکیب) و تحلیل مضمون با تکیه بر مصاحبه از خبرگان انجام شده است. در آغاز به مرور نظام مند پیشینه مطالعاتی قابلیت های پویا و فرا ترکیب مقاله های موجود پرداخته شده است و سپس به وسیله ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند با خبرگان دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان دولتی با روش تحلیل مضمون به ارایه شبکه مضامین بنیان های رفتاری قابلیت های پویا اقدام شده است.

    یافته ها

     در نهایت یک چارچوب پیشنهادی باتلفیق نتایج مرور نظام مند و تحلیل مضمون ،15 مضمون «عوامل فردی و بین فردی»، «رهبری»، «ارتباطات»، «سرمایه و هوش سازمانی»، «مدیریت تعارض»، «شهود وشناخت»، «نگرش شغلی و سازمانی»، «کار گروهی»، «تنظیم های حسی-شناختی»، «جو سازمانی»، «مدیریت منابع انسانی»، «فضای گفتمان و بازخورد»، «انگیزش»، «ظرفیت سازی»، «مدیریت تنوع»، «مدیریت استعداد» و «مدیریت دانش»، در سه بعد احساس، ربایش و تغییر شکل استخراج شدند. چارچوب پیشنهادی تاکنون در پژوهش های داخلی و خارجی ارایه نشده است. 

    تبیین نظری یافته ها

    ارزش دانش افزایی این مقاله یکپارچه سازی و ارایه چارچوب مفهومی نوین و جامعی از همه بنیان های رفتاری و انسانی برای قابلیت های پویا به پژوهشگران و مدیران برای ایجاد نگاهی عمیق به مولفه های انسانی در سطوح خرد و کلان سازمان برای پویا سازی قابلیت ها است.

    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، بنیان های خرد انسانی- رفتاری، مرور نظام مند، تحلیل مضمون، شرکت های دانش بنیان دولتی
  • امیرحمزه عالی نژاد*، سجاد پناهی فر صفحات 133-156

    در دنیای رقابتی امروز که نوآوری شرط بقای هر سازمان است، آگاهی از میزان ظرفیت نوآوری منابع سازمان که با سیاست گذاری سازمان، انتقال فناوری، حیات و رقابت سازمان ارتباط دارد، حایز اهمیت است. طراحی مدلی برای تعیین و پیش بینی سطح نوآوری منابع سازمان هدف اصلی این پژوهش است. پس از بررسی منابع موجود و مصاحبه با صاحبنظران، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی تعداد 12 شاخص اصلی در قالب 3 بعد به عنوان ورودی به سیستم استنتاج فازی تعیین شد. در میان روش های نوین مدلسازی، سیستم های فازی از جایگاه ویژه ای در علوم مختلف برخوردارند. سیستم استنتاج فازی عصبی- تطبیقی (ANFIS) روش مناسبی برای حل مسایل غیرخطی است. این روش ترکیبی از استنتاج فازی و شبکه عصبی مصنوعی است که از توانایی هردو برای مدلسازی بهره می برد. با بهره مندی از سه نوع روش طراحی مدل در سیستم فازی و مقایسه نتایج، بهترین نتیجه برای ارایه مشخص شد. برای ارزیابی عملکرد مدل از پارامترهای مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)، درصد خطای نسبی (ε)، میانگین خطای مطلق (MAE) و ضریب تبیین (R2) استفاده شد که مقادیر 047/0، 02/1 درصد، 046/0 و 989/ به دست آمد و نشانگر دقت و قابلیت اعتماد به مدل است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و باتوجه به روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. خروجی این پژوهش، یک سیستم استنتاج فازی هوشمند (ANFIS) است.

    کلیدواژگان: منابع سازمان، نوآوری، سیستم استنتاج فازی عصبی- تطبیقی (ANFIS)
  • مهرگان قباخلو، علی رجب زاده قطری*، عباس طلوعی اشلقی، محمود البرزی صفحات 163-189

    حفظ مشتری یکی از پراهمیت ترین مسایل هر سازمانی است و یافتن راهی برای حفظ و بقای مشتری از نیازهای کلیدی آن سازمان است. هدف اصلی پژوهش حاضر در حوزه یادگیری ماشین، تمرکز بر مشکل شناسایی صحیح نیازهای مشتری با روش مبتنی بر استخراج دیدگاه ها، تحلیل احساسات و کمی سازی گرایش احساسی مشتریان درباره خدمات بانکی و بررسی و تحلیل نظرهای آنها می باشد. به عبارت دیگر موضوع این پژوهش طراحی سیستم توصیه گر برای ارایه خدمات مناسب و منطبق با رضایت مشتریان با نگاه به سلیقه ها، احساسات و تجربه های آنها می باشد. روش اجرای ارایه شده در پژوهش حاضر به این ترتیب است که عقاید و تجربه های مشتریان را از راه بررسی توییت های حاوی هشتگ هایی با عنوان ها و سرفصل های خدمات بانکی به عنوان داده های جامعه آماری دریافت و پس از بررسی، نتیجه را در قالب متغیرهای نمره احساسات افراد برای توییت ها، نمره ارتباط، شباهت کسینوسی و میزان ضریب اطمینان و درنظرگرفتن گروه هایی از ویژگی های مربوطه و عقاید ثبت شده در فرایند آموزش و تست به صورت ارایه پیشنهاد شخصی سازی شده برای دریافت خدمات بانکی فراهم می کند. به منظور ارایه راهکار توصیه گر، از روش های دسته بندی مناسب به همراه روش های عقیده کاوی و رویکرد اعتبارسنجی مناسب استفاده می شود و سیستم طراحی شده نهایی با خطایی اندک، به منظور ارایه خدمات شخصی سازی شده و در راستای کمک به سیستم بانکی گام خواهد برداشت. ازآن جایی که درحال حاضر ارایه خدمات بانکی متناسب با وضعیت مشتریان به طور کامل وجود ندارد، از این رو سیستم مذکور در این زمینه بسیار راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: عقیده کاوی، رضایت مشتری، سیستم توصیه گر، خدمات بانکی، شخصی سازی
|
  • Yaser Asemandoreh, Saeed Mortazavi*, Ali Shirazi, Mehri Parirokh Pages 7-30

    Our aim in this study was to make an intervention in the target group in order to improve interpersonal relationship skills via listening. To do that a pseudo-experimental plan was used in two control and experiment groups of nine. After the pretest, reading Theatre of the Absurd pieces in collective bibliotherapy sessions, 9 salespeople in the experiment group received the necessary instructions. Four weeks after the reading sessions, the control and experiment groups were tested again. Data analysis was performed by one-way ANCOVA. Also, to strengthen the findings related to the first stage of the study, the customers’ perspectives/attitudes were analyzed twice both before and after the instructing. The results suggested that reading absurd theater pieces impacts listening skills in salespeople and that impact is reflected not only in their attitude (self-assessment) but also in their behavior (assessing customer).

    Keywords: Interpersonal Relationship, Listening, Bibliotherapy, Theatre of the Absurd, Intervetion
  • MohammadRasoul Tohfeh, Shams Al-Sadat Zahedi, Mohammed Montazeri* Pages 31-57

    The purpose of this study was to examine and identify the perceptions of employees on the eve of retirement of the electricity industry about retirement to achieve a deeper understanding. Accordingly, using Zaltman's metaphorical extraction technique, the cognitive structures of employees have been studied and analyzed. The study participants were 12 people and were selected among the employees on the verge of retirement in the electricity industry using the concept sampling method. Then individuals were asked to select images for the interview session that they considered to mean retirement. In the interview session, questions related to the images were asked and then the answers were analyzed in order to discover the concepts. A total of sixteen structures were extracted, including "inevitable", "starting again", "fear and excitement of entering a new life challenge", "separation from work and loss of role", "rest, discovery and pursuit of individual interests", "Freedom and release from the cage" and "Emotional deprivation" were identified as the main structures in the consensus plan. According to the consensus plan, "start again", "separation from work and lack of role" and "inevitable", causal structures, "emotional deprivation", "fear and excitement of entering a new life challenge" and "rest, discovery and pursuit of individual interests" were considered as affected structures. The consensus map shows that the organization should take into account the relationships between structures, while strengthening the positive mentalities, change the negative mentalities of employees on the verge of retirement, and repair the retirement challenges associated with it.

    Keywords: Retirement, employees' perceptions, Zaltman Metaphor Elicitation Technique, Mental model, consensus plan
  • Hamed Jabbari, Hamid Shahbandarzadeh*, Ahmad Ghorbanpur Pages 59-79

    Inventory management and order planning in medical centers is very important, especially in the context of epidemic diseases, and can have a significant impact on reducing costs, providing optimal services to patients and meeting the needs of medical staff. The main purpose of this study is to design a time-varying multi-commodity dynamic model for optimal inventory management and planning of consumer goods orders of hospitals in the pandemic of Quaid 19. The study area is the Persian Gulf Hospital in Bushehr. In this study, a particle-genetic swarm optimization algorithm under multiple scenarios has been used to solve the mathematical model. The results showed that the proposed model based on the supply of initial demand, in the type and amount of consumption of different goods, has the ability to minimize costs by considering the limit of warehouse volume under multiple scenarios. Also, the hybrid algorithm has a better performance compared to genetic algorithms and particle swarm optimization.

    Keywords: Dynamic model, hybrid meta-heuristic algorithm, inventory control, Covid 19 epidemic
  • Fatemeh Rezazadeh*, MirAli Seyyed-Naghavi, Seyed Mehdi Alvani, Davood Hosseinpour Pages 82-106

    EOR, as a field of research, has increasingly been recognized as the loci of research on organizational behavior, human resource management, and employment relationships. There is a research demand to integrate the academic literature to reach a better understanding of EOR. Adopting the methodology of systematic literature review proposed by Centobelli etal.(2017), the present research provides a comprehensive analysis of eighty pieces of EOR research published from 1990 to 2020. Findings in the final table is tabulated and presented. theoretical gaps were identified in the current EOR research: a lack of research on the organizational context, on the integration of micro- and macro-level, and on the multidimensional analysis of individual behavior, organizational context, and employment relationships. Finally, management strategies as well as strengths and limitations of the study are discussed.

    Keywords: Employee-organization relationship, employment relationships, systematic literature review, theoretical gap
  • Mirali Seyednaghavi*, Fatemeh Gheitarani, Reza Vaezi, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 107-131
    Objective

    Given the importance of the concept of dynamic capabilities in gaining competitive advantage for organizations, this article seeks to "provide a model for the behavioral foundations of dynamic capabilities."

    Method

    The method of this research was to combine two methods of systematic review of sources and then content analysis based on interviews with experts. At the beginning, a systematic in-depth and systematic study of the background of internal and external studies on the subject of dynamic capabilities, relying on the systematic review method and providing a protocol for it in the field of behavioral and human foundations of dynamic capabilities. Then, by means of semi-structured interviews with experts of government-based knowledge companies as well as experts and university professors in the form of content analysis method, a network of themes of behavioral foundations of dynamic capabilities has been presented.

    Results

    Finally, a final proposed framework has been implemented by combining the results of systematic review and the results of content analysis in a framework that in all three dimensions of perception, abduction and reorganization of these behavioral and human foundations found by both methods. They were organized by deleting common items and merging similar items. The proposed framework has not yet been presented in research in this field of study, and the authors believe that it can partially bridge the gap in the literature on behavioral foundations and human resources in dynamic capabilities in future studies.

    Keywords: Dynamic Capabilities, Human-Behavioral Micro Fundamentals, Systematic Review, Content Analysis, Government Knowledge-Based Companies
  • Amir Alinejad*, Sajad Panahifar Pages 133-156

    In today's competitive world where innovation is a condition for the survival of any organization, it is important to know the level of innovation capacity of the organization's resources, which is related to organizational policy, technology transfer, life and competition of the organization. The main purpose of this research is to design a model to determine and predict the level of innovation of organizational resources. After reviewing the available sources and interviewing experts, using confirmatory factor analysis, 12 main indicators in the form of 3 dimensions were determined as input to the fuzzy inference system. Among the new modeling methods, fuzzy systems have a special place in various sciences. Neuro-adaptive fuzzy inference system (ANFIS) is a good way to solve nonlinear problems. This method is a combination of fuzzy inference and artificial neural network that uses the ability of both to model. Using three types of model design methods in the fuzzy system and comparing the results, the best result for presentation was determined. To evaluate the performance of the model, the parameters of squared mean square error (RMSE), relative error percentage (ε), mean absolute error (MAE) and coefficient of determination (R2) were used, which were 0.047, 1.02%, 0.046 and 989 / Is achieved and indicates the accuracy and reliability of the model. This research is applied in terms of purpose and survey type according to the data collection method. The output of this study is ANFIS.

    Keywords: Organization Resources, Innovation, Fuzzy Inference, Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS)
  • Mehregan Ghobakhloo, Ali Rajabzadeh Qhatari*, Abbas Toloie Eshlaghy, Mahmood Alborzi Pages 163-189

    Customer retention is one of the most important issues of any organization and finding a way to retain and maintain the customer is one of the critical needs of any organization. The main purpose of the present study in the field of machine learning is to focus on the problem of correctly identifying customer needs with a method based on extracting opinion and sentiment analysis and quantifying customers' sentiment orientation. In the other word, the main issue is to design a Recommender System to provide appropriate services in accordance with customer satisfaction, sentiment, and experiences. The proposed method is that customers' opinions and experiences are obtained by evaluating tweets containing hashtags with the titles and headings of banking services as statistical population, and after revision, it results in providing correlation scores in terms of people's sentiment score due to the tweets, cosine similarity and reliability, consideration of relevant characteristic groups as well as recorded ideas in the training and testing process, in the form of submitting personalized offer to receive banking services. In order to represent a recommending solution, suitable classification methods are used along with opinion mining methods and proper validation approach as well, and the terminal designed system with a little error will take steps to provide personalized services as well as help banking system. Since there is no thorough provision of banking services tailored to the customers’ situation, so in this regard, the mentioned system will be extremely beneficial.

    Keywords: Opinion Mining, Customer Satisfaction, Recommender System, Banking Services, Personalization