فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی - سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس قنبری نیاکی*، روح الله حق شناس گتابی صفحات 1-9
    هدف

    اثرات سازگاری با ورزش بر بهبود چرخه پورین نوکلیوتیدها اجتناب ناپذیر است و فعالیت بدنی موجب بهبود مسیر بازیافت پورین ها (salvage) می شود. تاثیر شیوه های مختلف تمرینی به ویژه نوع تناوبی خیلی شدید در فعالیت های بسیار کوتاه مدت و دوره تمرینی کوتاه مدت به خوبی روشن نیست. پژوهش حاضر به منظور بررسی سازگاری احتمالی مسیر بازیافت پورین ها از جمله آنزیم هیپوگزانتین -گوانین فسفوریبوزیل ترنسفراز (HGPRT)، هیپوگزانتین، گزانتین و همچنین اسید اوریک در یک دوره تمرینات تناوبی با شدت بالا طی دو هفته انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، هجده مرد سالم تمرین نکرده (میانگین و انحراف استاندارد سن34/2 ±95/21 سال و شاخص توده بدنی84/2 ±95/22 کیلوگرم بر متر مربع) برای این پژوهش داوطلب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تمرین قرار گرفتند. تمرین شامل فعالیت های 15 ثانیه ای رکاب زدن با نهایت شدت بر روی چرخ ثابت و با استراحت 4 دقیقه ای بین هر فعالیت بود که به مدت 2 هفته انجام شد. نمونه های خونی برای اندازه گیری متغیرهای ذکر شده، قبل از دوره و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین جمع آوری شد و داده ها با استفاده روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل و آلفا در سطح 05/0 پذیرفته شد.

    نتایج

    افزایش معنا داری در سطوح هیپو گزانتین (001/0=P)، گزانتین (001/0=P) و کاهش معنا دار اسید اوریک (02/0=P) در گروه تمرین مشاهده شد و آنزیم HGPRT  بین دو گروه تفاوت معنا داری نداشت (386/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ی این بود که تمرینات تناوبی شدید موجب دفع بیشتر پایه های پورینی همانند هیپوگزانتین و گزانتین می شود و کاهش اسید اوریک استراحتی احتمالا به علت افزایش ظرفیت ضداکسایشی آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، HGPRT، هیپوگزانتین، گزانتین، اسید اوریک
  • مژگان احمدی*، ندا اقایی بهمن بگلو صفحات 10-19
    هدف

    میتوفاژی می تواند به کنترل کیفیت میتوکندری کمک کند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین بر عوامل میتوفاژی میتوکندری در موش های صحرایی نر چاق بود.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر (میانگین وزن20±120 گرم) پس از القاء چاقی با رژیم غذایی پرچرب (به مدت 10 هفته)، 8 سر موش صحرایی از گروه رژیم غذایی پرچرب (O) و 8 سر موش صحرایی گروه رژیم غذایی استاندارد (C) برای بررسی القای چاقی تشریح شدند و سایر موش های صحرایی چاق به طور تصادفی به 3 گروه کنترل چاق (OC)، تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT) و تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) تقسیم شدند. HIIT شامل 10 مرتبه فعالیت 4 دقیقه ای با شدت 90-85 درصد VO2max و دفعه های استراحت فعال 2 دقیقه ای و برنامه MICT نیز 5 جلسه در هر هفته با شدت 70-65 درصد VO2max به مدت 12 هفته اجرا شد. سطوح bcl2 و پارکین با استفاده از روش الکتروفورز ژل و وسترن بلات اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنا داری 05/0P≤  تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد هر دو مداخله تمرین HIIT و MICT به افزایش معنا دار bcl2 و پارکین عضله نعلی نسبت به گروه کنترل منجر شدند (05/0<P). تفاوت معنا داری بین دو گروه HIIT و MICT در سطوح  bcl2و پارکین رت های چاق وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد که HIIT و MICT می توانند به کاهش تخریب و اختلال میتوکندری در عضله اسکلتی طی چاقی کمک کنند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین تداومی، bcl2، پارکین، چاقی
  • محسن اکبرپور*، زینب آقاجانی صفحات 20-28
    هدف

    کبد از حساس ترین بافت های هدف فشار اکسایشی ناشی از تمرین می باشد و آمینوترانسفراز های کبدی، شاخص های حساسی برای تعیین آسیب دیدگی سلول های کبدی هستند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین TRX و مقاومتی سنتی بر برخی از آنزیم های کبد (آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز) در زنان غیرفعال انجام گرفت.

    روش ها

    در این پژوهش که به روش نیمه تجربی انجام شد، 28 دختر غیرفعال با میانگین سن41/1±07/21 سال و شاخص توده بدن 25/4±52/22 کیلوگرم بر متر مربع به صورت تصادفی در سه گروه تمرین TRX، تمرین مقاومتی سنتی و کنترل قرار گرفتند. گروه های تجربی، تمرین مقاومتی سنتی وTRX  را سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته با شدت 65 - 80 درصد یک تکرار بیشینه اجرا کردند، در حالی که گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی در مدت زمان اجرای پژوهش شرکت نکرد. نمونه های خونی قبل از شروع تمرین و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین از تمام آزمودنی ها گرفته شد و برای بررسی سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های شاپیرو-ویلک، تی وابسته و تحلیل واریانس یک سویه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و سطح معنی داری 05/0P< در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که تفاوت معنا داری در میزان سرمی آنزیم های AST و ALT از مرحله پیش آزمون به پس آزمون در گروه های TRX، مقاومتی سنتی و کنترل وجود نداشت (05/0>p). همچنین تفاوت بین گروهی در هیچ یک از عوامل مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هشت هفته تمرین TRX و مقاومتی سنتی بر سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) زنان غیرفعال اثر معناداری ندارد. بنابراین، اثرات اجرای تمرین TRX  و مقاومتی سنتی بر شاخص های آنزیمی کبد یکسان بود و بین این دو نوع روش تمرینی تفاوتی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تمرین TRX، مقاومتی سنتی، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، زنان غیرفعال
  • مسعود رفعتی، جبار بشیری*، رقیه پوزش جدیدی، حسن پوررضی صفحات 29-40
    هدف

    در مورد تاثیر توام HIIT و Q10 بر دستکاری بیوژنز و عملکرد میتوکندری های عضلانی در شرایط چاقی اطلاعات اندکی موجود است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر توام تمرین HIIT و مکمل Q10 بر محتوای میتوکندری و مقدار AMPK، NRF2، SIRT1 و Tfam عضله نعلی موش های صحرایی نر چاق بود.

    روش ها

    48 موش صحرایی به طور تصادفی به شش گروه لاغر، چاق مرجع، چاق کنترل، چاق+HIIT، چاق+Q10 و چاق توام (HIIT+Q10) تقسیم شدند. چاقی با رژیم پرچرب القا شد و تمرین HIIT به مدت 12 هفته (پنج جلسه در هفته، هر جلسه شامل10 مرحله فعالیت تناوبی چهار دقیقه ای با شدت 90-85 درصد v VO2 peak) انجام شد و Q10 روزانه (نیم گرم در هر کیلوگرم وزن بدن) مصرف شد. داده ها با روش وسترن بلات و mitotracker اندازه گیری و با ANOVA مقایسه شدند. 

    نتایج

    محتوای میتوکندری (049/0=P) و مقدار پروتیین های  NRF2(002/0=P)،  SIRT-1(007/0=P) و  Tfam(040/0=P) در گروه چاق کنترل به طور معنادار کمتر از گروه لاغر بود. محتوای میتوکندری و مقدار SIRT-1 در هر سه گروه چاق+ HIIT(001/0=P)، چاق+ Q10(001/0=P) و چاق توام (001/0=P)، به طور معنا داری بیشتر از گروه چاق کنترل بود و حتی به سطوح بالاتر از گروه لاغر نیز (به جز محتوای میتوکندری گروه چاق+Q10) رسید (001/0=P). اما مقدار NRF2، فقط در گروه های چاق+ HIIT(033/0=P) و چاق توام (038/0=P) به طور معنا داری بیشتر از گروه کنترل چاق بود. بااین حال، در هیچ یک از گروه های مداخله، مقدار Tfam تفاوت معنا داری با گروه کنترل چاق نداشت (05/0

    نتیجه گیری

    احتمالا چاقی بیوژنز میتوکندری عضله نعلی را کاهش می دهد و یا اینکه حداقل سبب تخریب بیشتر میتوکندری های موجود می شود، اما تمرین HIIT و مکمل Q10 تا اندازه ای قابلیت جبران این کاهش را دارند که البته اثر HIIT تا حدی بیشتر است. بااین حال به دلیل کمبود شواهد و محدودیت ها هنوز نیاز به بررسی باقی است.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین تناوبی پرشدت، کوآنزیم Q10، میتوکندری، عضله اسکلتی
  • عطا بحرینی نژاد، داریوش مفلحی، مهدی عباسپور* صفحات 41-51
    هدف

    با توجه به ماهیت تناوبی بازی فوتبال، هدف پژوهش حاضر ارزیابی شیوه اجرای متناوب آزمون آزمایشگاهی فزاینده در سنجش شاخص های فیزیولوژیک بازیکنان فوتبال بود.

    روش ها

    18 فوتبالیست جوان (سن: 78/0±78/16 سال، وزن: 44/9±33/61  کیلوگرم، قد: 75/6±177 سانتی متر) داوطلبانه در پژوهش شرکت نموده و دو آزمون فزاینده آزمایشگاهی با فاصله زمانی 48 ساعت روی دستگاه نوار گردانHP Cosmos   و سپس آزمون میدانی بانگسبو را اجرا کردند. عوامل قلبی-تنفسی آزمودنی ها توسط دستگاه گاز آنالایزر مدل metalyzer3b و لاکتات خون شرکت کنندگان قبل و بعد از آزمون ها با دستگاه لاکتومتر مدل Scout  اندازه گیری شد. تحلیل آماری داده ها با آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تی زوجی و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنا داری 05/0p≤ انجام گردید.

    نتایج

    بین عوامل فیزیولوژیک آزمون های پیوسته و متناوب هیچ گونه تفاوت معنا داری وجود نداشت؛ اما بین مسافت پیموده شده در دو آزمون تفاوت معنا دار مشاهده گردید (031/0=p). عملکرد آزمون میدانی بانگسبو با اکسیژن مصرفی بیشینه آزمون فزاینده متناوب ارتباط مثبت معنا دار نشان داد (011/0=p  ,64/0=r). بین عملکرد آزمون میدانی بانگسبو با عملکرد آزمون فزاینده متناوب، همبستگی مثبت معنا دار وجود داشت (018/0=p ,62/0=r). 

    نتیجه گیری

    وجود همبستگی مثبت معنا دار بین اکسیژن مصرفی بیشینه آزمون متناوب و عملکرد آزمون بانگسبو، بالاتر بودن مسافت پیموده شده در آزمون متناوب و همبستگی مثبت معنا دار بین عملکرد آزمون میدانی بانگسبو با مسافت طی شده در آزمون فزاینده متناوب می تواند به علت مشابهت آزمون فزاینده متناوب با ماهیت تناوبی فعالیت فوتبال و دلیلی بر رعایت ماهیت فعالیت ورزشکار به هنگام تعریف آزمون فزاینده باشد.

    کلیدواژگان: اندازه گیری، اکسیژن مصرفی بیشینه، عملکرد، لاکتات، ورزش تناوبی
  • زهرا کریمی احمدآبادی، جواد نعمتی*، سید حسام الدین موسوی نیا، رسول رضایی صفحات 52-63
    هدف

    فعالیت ورزشی هوازی بسته به شدت و مدت فعالیت منجر به تغییراتی در عوامل همودینامیکی و دستگاه هموستاتیک در بیماران پرفشار خونی می شود که در صورت اعمال محدودیت جریان خون در زمان فعالیت می توان انتظار تغییرات متفاوتی داشت. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی پاسخ برخی شاخص های همودینامیک و انعقادی به یک جلسه فعالیت ورزشی هوازی با و بدون محدودیت جریان خون در بیماران پرفشار خونی بود.

    روش ها

    تعداد 10 بیمار پرفشار خونی در 2 جلسه فعالیت هوازی (5 نوبت، هر نوبت 2 دقیقه فعالیت با سرعت 4 کیلومتر در ساعت با یک دقیقه استراحت غیرفعال) با و بدون محدودیت جریان خون با طرح توازن متقابل شرکت کردند. فشارخون قبل، بلافاصله، 5، 10، 15، 30 و 60 دقیقه پس از فعالیت، تعداد پلاکت ها، زمان پروترومبین و زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده قبل، بلافاصله، 30 دقیقه و 24 ساعت پس از فعالیت، ضربان قلب و شاخص درک از فشار نیز در نوبت های مختلف فعالیت اندازه گیری شد.

    نتایج

    اثر زمان در همه عوامل اندازه گیری شده غیر از تعداد پلاکت ها (055/0=P) معنا دار بود (001/0>P) در حالی که تعامل زمان- شرایط فعالیت غیر از ضربان قلب (011/0=P) در بقیه عوامل غیرمعنا دار بود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، محدودیت جریان خون منجر به افزایش عوامل همودینامیکی و کاهش زمان تشکیل لخته در بیماران پرفشارخونی شد ولی تفاوت های موجود بین فعالیت هوازی با و بدون جریان خون معنا دار نبود، بنابراین، به نظر می رسد فعالیت با محدودیت جریان خون خطر اضافی را بر دستگاه قلبی- عروقی و عوامل انعقادی افراد میانسال دارای پرفشار خونی اعمال نمی کند.

    کلیدواژگان: فشار خون، ضربان قلب، شمارش پلاکت ها، زمان پروترومبین، زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده
  • معصومه نوروزپور، سید محمد مرندی*، محسن قنبرزاده، عباسعلی زارع مایوان صفحات 64-75
    هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) به شدت با تغییر سطح سایتوکاین های التهابی و افزایش ناهنجاری های متابولیکی همراه است. در این مطالعه اثر تمرین ترکیبی بر غلظت سرمی سایتوکاین های پیش التهابی اینترلوکین 18(IL18)، ضد التهابی اینترلوکین 10(IL10) و عوامل مرتبط با اختلال متابولیک در زنان سالمند مبتلا به کبد چرب بررسی شد.

    روش ها

    تعداد 24 زن سالمند مبتلا به NAFLD با روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به گروه تمرین (n=12) و کنترل (n=12) تقسیم شدند. تمرین ترکیبی به مدت ده هفته اجرا شد. سطوح IL18 و IL10 با بسته آزمایشگاهی زلبایو به روش الایزا و کبد چرب با روش سونوگرافی سنجیده شدند. سایر عوامل خونی و تن سنجی اندازه گیری شدند. تحلیل آماری با آزمون های تی زوجی و ویلکاکسون، کواریانس و همبستگی اسپیرمن انجام شد.

    نتایج

    در گروه تمرین تری گلیسرید (TG) (00/0p=)، شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR) (01/0p=) ، چربی کبد (00/0p=)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) (04/0p=) و گلوکز (00/0p=) به طور قابل توجهی کاهش یافتند. مقدار انسولین (11/0p=) و آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) (07/0p=) بین گروه ها تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    تمرین ترکیبی می تواند باعث بهبود سطح سایتوکاین های التهابی و کاهش عوامل خطر متابولیکی مرتبط با کبد چرب غیر الکلی شود و با افزایش اثرات ضد التهابی نقش موثری در سلامتی سالمندان ایفا کند.

    کلیدواژگان: استئاتوز کبدی، تمرین ترکیبی، التهاب، سالمندی، سندرم متابولیک
  • رها نیک روش*، سید کاظم موسوی ساداتی، ژاله باقرلی، محمدعلی اصلانخانی صفحات 76-83
    هدف

    ایجاد تغییر و نوسان در اجزای تمرینی نسبت به تمرین تکراری می تواند براساس اصول خودسازماندهی دستگاه، به یادگیری حرکتی بیشتر بیانجامد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش های تمرین افتراقی و سنتی بر تغییرات الکترومایوگرافی عضلات پایین تنه در اجرا و یادگیری شنای کرال سینه بود.

    روش ها

    در این پژوهش 36 شناگر 20 تا 25 سال که هیچ گونه سابقه آموزش شنا نداشتند؛ به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی ساده به سه گروه کنترل، تمرینات سنتی و تمرینات افتراقی تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های تجربی طی 12 جلسه به یادگیری شنای کرال سینه به دو شیوه سنتی و افتراقی پرداختند. قبل و بعد از 12 جلسه تمرین، میزان فعالیت عضلات بر اساس شاخص مجذور میانگین ریشه و میانگین زمان فعالیت عضلات راست رانی، ساقی قدامی و دوقلوی داخلی شناگران با استفاده از سیگنال الکترومایوگرافی اندازه گیری شد.

    نتایج

    براساس نتایج حاصل از آزمون بن فرونی، در پس آزمون، میانگین RMS فعالیت عضله راست رانی، دو سر رانی (001/0=P)، ساقی قدامی (04/0=P) و دوقلوی (005/0=P) شناگران گروه افتراقی به طور معناداری از گروه کنترل بیشتر بود. این تفاوت میان گروه تمرین افتراقی و سنتی نیز معنا دار بود (05/0≥P). اما تفاوت معناداری میان گروه کنترل و تمرین سنتی وجود نداشت (05/0<P). در پس آزمون فقط میانگین زمان فعالیت عضله راست رانی گروه تمرین افتراقی بیشتر از گروه سنتی بود (046/0=P). میانگین زمان فعالیت عضله ساقی قدامی در شرایط پس آزمون در هر دو گروه تمرینی بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>P) اما میان گروه تمرین افتراقی و سنتی تفاوت معنا داری وجود ندارد (05/0<P). میانگین زمان فعالیت عضله دوقلو گروه تمرینات افتراقی (001/0=P) و تمرین سنتی (041/0=P) به طور معنا دار بیشتر از گروه کنترل بود، اما این تفاوت میان گروه تمرین افتراقی و تمرین سنتی معنادار نبود (05/0<P). همچنین میانگین زمان فعالیت عضله دو سر رانی در شرایط پس آزمون در گروه تمرین افتراقی بیشتر از گروه کنترل بود (001/0=P)، ولی تفاوتی میان گروه افتراقی و سنتی و همچنین گروه سنتی و کنترل وجود نداشت (05/0<P). 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکی از اثر گذاری بیشتر تمرینات افتراقی در یادگیری شنای کرال سینه نسبت به تمرینات سنتی است.

    کلیدواژگان: تمرینات افتراقی، تمرینات سنتی، میانگین زمان فعالیت عضله، شنا
  • هنگامه مرادیان، صدیقه حسین پور دلاور*، علی ضابط صفحات 84-94
    هدف

    اختلال اندوتلیالی، سریعترین نشانه ی بروز اختلال عروقی در افراد چاق و آغاز توسعه ی پیش-پرفشارخونی است و همراه با شاخص های لیپیدی می تواند به بیماری های قلبی-عروقی خطرناک منجر شود. هدف از این مطالعه تعیین اثرات تمرین مقاومتی دایره ای بر برخی نشانگرهای اندوتلیالی، فشارخون و نیمرخ لیپیدی در زنان چاق مبتلا به پیش - پرفشارخونی بود.

    روش ها

    به این منظور 24 زن چاق مبتلا به پیش-پرفشارخونی (با میانگین سن 43/4±73/44سال، شاخص توده ی بدن 8/3±39/32 کیلوگرم بر متر مربع ، سطح فشارخون سیستولی 61/0±21/13 و دیاستولی 33/0±65/8 میلی متر جیوه)، به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تمرین مقاومتی دایره ای قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 50 تا 60 دقیقه تمرین مقاومتی دایره ای شامل 3 دایره و 9 ایستگاه متشکل از چهار حرکت بالاتنه (پرس سینه، کشش پایینی، قایقی به صورت نشسته، جلوبازو) و سه حرکت پایین تنه (پرس پا، جلوران دستگاه، پشت ران دستگاه) و دو حرکت میان تنه (کرانچ شکم و باز شدن کمر) را با 15-12 تکرار اجرا کردند که شدت تمرین بر اساس توصیه های انجمن قلب آمریکا برای حرکات بالاتنه 40 درصد 1RM و برای حرکات پایین تنه 60 درصد 1RM بود. گروه کنترل طی مداخله هیچ گونه فعالیت تمرینی نداشتند. فشارخون، اندازه های آنتروپومتریکی و نمونه های خونی 48 ساعت قبل از اجرای مداخله و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین اندازه گیری شدند.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که هشت هفته تمرین مقاومتی دایره ای می تواند سبب کاهش معنادار درصد چربی بدن (005/0=P)، نسبت کمر به لگن (043/0=P)، فشار خون سیستولی (001/0=P) و دیاستولی (002/0=P) و تری گلیسرید (043/0=P) شده و سطوح نیتریک اکساید را به طور معنادار افزایش دهد (008/0=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هشت هفته تمرین مقاومتی دایره ای می تواند با کاهش برخی سطوح لیپیدی، افزایش شبکه مویرگی در عضلات فعال و افزایش انعطاف پذیری عروق، سبب افزایش نیتریک اکساید و در نتیجه کاهش فشارخون شود.

    کلیدواژگان: چاقی، پیش-پرفشارخونی، تمرین مقاومتی دایره ای، نیتریک اکساید، اندوتلین-1
  • زهره برهانی کاخکی، شیلا نایبی فر، حسین نخعی، الهام قاسمی* صفحات 95-103
    هدف
    عدم تعادل در بیان PGC-1α و تولید مایوکاین ها باعث کاهش مصرف انرژی، افزایش آدیپوسیت ها و بروز اختلالات متابولیکی می شود، اما فعالیت بدنی می تواند از طریق PGC-1α، تولید مایوکین ها را تنظیم کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته دویدن تداومی و تناوبی بر بیان ژن  PGC-1α عضلانی و غلظت سرمی آیریزین در موش های صحرایی نر مبتلا به سندرم متابولیک بود.
    روش ها
    تعداد 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار 6 هفته ای با وزن 180-150 گرم، به طور تصادفی به دو گروه رژیم غذایی استاندارد (8n=) و رژیم غذایی با چربی بالا (24 (n= تقسیم شدند و به مدت 12 هفته تحت رژیم غذایی قبل از ورزش قرار گرفتند. سپس 24موش صحرایی گروه رژیم غذایی با چربی بالا به طور تصادفی به سه گروه مساوی کنترل سندرم متابولیک (Ctr+MS)، تمرین تداومی (CT-MS) و تمرین تناوبی (IT-MS) تقسیم گردیدند. تمرینات تداومی و تناوبی به مدت هشت هفته، به ترتیب باشدت معادل 75-65  و 100-80 درصد سرعت بیشینه روی نوارگردان مخصوص موش های صحرایی اجرا شد. جهت اندازه گیری آیریزین سرم از روش ELISA و بیان ژن PGC-1α از RT-PCR استفاده شد. آزمون های آماری تحلیل واریانس یک راهه، آزمون تعقیبی توکی و همبستگی پیرسون در سطح معنا داری05/0 p≤ برای تجزیه و تحلیل داده ها به کار گرفته شد.
    نتایج
    پس از هشت هفته تمرین تناوبی و تداومی بیان  PGC-1α(به ترتیب01/0=P و 001/0=P) و سطح سرمی آیریزین (به ترتیب01/0=P و 001/0=P) نسبت به گروه کنترل سندرم متابولیک افزایش یافت، این افزایش در گروه تمرین تناوبی نسبت به تمرین تداومی بالاتر بود (001/0=P). همچنین بیان عضلانی PGC-1α همسبتگی مثبت با سطح سرمی آیریزین موش های صحرایی داشت (8/0r=، 01/0 =P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از تمرینات تناوبی می تواند به اندازه تمرینات تداومی و حتی بیشتر باعث افزایش بیان ژن PGC-1α و آیریزین و احتمالا بهبود اختلالات متابولیکی در افراد مبتلا به سندروم متابولیک گردد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین تداومی، PGC-1α، آیریزین، سندرم متابولیک
|
  • Abbas Ghanbari Niaki *, Rouhollah Haghshenas Gatabi Pages 1-9
    Purpose

    The effects of exercise adaptation on improving the purine nucleotides components are inevitable, and physical activity improves the purine nucleotide salvage pathway. The impact of different training methods, especially the very high intensity exercise and very short bouts and short training periods is not well understood. Therefore, the present study aims to investigate the possible compatibility of high intensity interval training on hypoxanthine, xanthine, hypoxanthine-guanine phosphoribosyltransferase (HGPRT) and serum uric acid in a short-term.

    Methods

    In this semi-experimental study, eighteen healthy, untrained, male with mean and standard deviation were age 21.95 ± 2.34 years old and BMI 22.95 ± 2.84 kg/m2 eligible volunteers were randomly divided into control and training groups. The training group cycled the bicycle ergometer with maximum intensity for two weeks (three sessions per week) with 15-second repetitions and a 4-minute rest between the sets. Blood samples were collected for measuring HGPRT, hypoxanthine, xanthine and uric acid before and 48 hours after the last training session, and data were analyzed using analysis of covariance and Alpha level of 0.05.

    Results

    A significant increase was found in the levels of hypoxanthine (P = 0.001), xanthine (P = 0.001) and statistically significant reduction was found in uric acid (P = 0.02), and HGPRT enzyme was not significantly different the two groups.

    Conclusion

    The results of this study indicated that high intensity interval training causes the excretion of more purine bases such as hypoxanthine and xanthine, and reduce uric acid at rest is possibly increase antioxidant capacity.

    Keywords: High-intensity interval training, HGPRT, Hypoxanthine, xanthine, uric acid
  • Mozhgan Ahmadi *, Neda Aghaei Bahman Begloo Pages 10-19
    purpose

    Mitophagy can assist in mitochondrial quality control. The aim of this study was to investigate the effect of training on mitochondrial mitophagy factors in obese male rats.

    Methods

    In this experimental study, 40 male rats (weight 120 ± 20 g) after inducing obesity with high fat diet (for 10 weeks), eight rats from the high-fat diet group (O) and eight rats of the standard dietary group (C) to investigate the induction of obesity were described and other obese rats were randomly divided into three groups: obesity control (OC), moderate intensity continuous training (MICT) and high intensity interval training (HIIT). The HIIT protocol includes 10 bouts of 4-minute activity with intensity of 85-90% vo2max and 2-minute active rest periods and MICT protocols performed five sessions per week, with intensity of 65-70% VO2max for 12 weeks. Bcl2 and parkin levels were measured by gel electrophoresis and western blotting. Data were analyzed by One-way ANOVA and post hoc Tukey at P ≤ 0.05.

    Results

    The results showed that both HIIT and MICT training significantly increased bcl2 and PARKIN of Soleus muscle in comparison with the control group (P < 0.05). However, there was no significant difference between the two groups of HIIT and MICT in bcl2 and PARKIN levels of Soleus muscle in obese male rats (P > 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it seems that HIIT and MICT can help reduce mitochondrial degradation and impairment in skeletal muscle during obesity.

    Keywords: Interval training, continuous Training, bcl2, PARKIN, Obesity
  • Mohsen Akbarpour Beni *, Zeinab Aghajani Pages 20-28
    Purpose

    The liver is one of the most sensitive tissues targeted by exercise-induced oxidative stress, and hepatic aminotransferases are critical indicators for determining liver cell damage; Therefore, the present study aimed to compare the effect of eight weeks of TRX and traditional resistance training on some liver enzymes (aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase) in inactive women.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 28 inactive girls with a mean age of 21.07 ± 1.41 years and a body mass index of 22.52 ± 4.25 kg/m2 were randomly divided into three groups: TRX training, traditional resistance training and control. Experimental groups conducted the traditional resistive training and TRX three sessions a week for eight weeks, While the control group did not participate in any training program during the study. Blood samples were taken from all subjects before starting protocol and 48 hours after the last training session and were used to analyze Aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT). Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov test, dependent t-test and one-way analysis of variance, and the significance level was considered P < 0.05.

    Results

    The results showed that there was no significant difference in serum levels of AST and ALT enzymes from pre to posttest in TRX, traditional resistance and control groups (P > 0.05). Also, no difference between groups was observed in any of the factors (P > 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that there was no significant difference between TRX training and traditional resistance to serum levels of aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) in inactive women. Therefore, the effects of TRX and traditional resistance training on liver enzyme indices were the same and no difference was observed between these two types of training methods.

    Keywords: TRX training, Traditional resistance training, aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, inactive women
  • Masoud Rafati, Jabbar Bashiri *, Roghayeh Poozesh Jadidi, Hassan Pourrazi Pages 29-40
    Purpose

    little is known about the concomitant effects of HIIT and Q10 supplementation in modification of the mitochondorial biogenesis and function in obesity conditions. The aim of this study was to investigate the concomitant effects of HIIT and Q10 supplementation on soleus muscle mitochondorial content as well as NRF2, SIRT-1 and Tfam levels in obese male rarts.

    Methods

    48 rats randomized into six groups of lean, obese reference, obese control, obese+HIIT, obese+Q10 and obese concomitant (HIIT+Q10). Obesity was induced by high fat diet and HIIT) were done for 12 weeks (five sessions/week, with 10 intrval bouts for four min at 85-90% of v VO2 peak each session), while Q10 was consumed 500 mg/kg.bw daily. Data were measuered using western blot and Mitotrackervmethods and were analyzed by one-way ANOVA.

    Results

    Mitochondorial content (P = 0.049) as well as NRF2 (P = 0.002), SIRT-1 (P = 0.007) and Tfam (P = 0.040) levels were significantly lower in obese control than lean group. Mitochondorial content and SIRT-1 levels of three intervention groups of obese+HIIT (P = 0.001), obese+Q10 (P = 0.001) and obese concomitant (P = 0.001) were significantly higher than obese control group and even could precede lean group values (with exception for mitochondorial content in obese+Q10 group (P = 0.001)). Moreover, only in both groups of obese+HIIT ( P= 0.033), and obese concomitant (P = 0.038), NRF2 levels were significantly higher compared to obese control group. However, in none of the intervention groups the Tfam levels had significant differences compared to obese control group (P > 0.05 in all three cases).

    Conclusions

    Obesity likely suppresses soleus muscle mitochondorial biogenesis, or at least increases the removal rate of pre-existing mitochondria. However, HIIT as well as Q10 supplementation seems to partially capable to restore this down regulation, with a greater effects expected for HIIT. However, more investigations remain to be done due to lack of similar evidence and study limitations.

    Keywords: Obesity, High intensity interval training, Coenzyme Q10, Mitochondoria, Skeletal Muscle
  • Atta Bahreini Nejad, Dariush Moflahi, Mehdi Abbaspour * Pages 41-51
    Purpose

    Due to the intervals' nature of soccer, the aim of this study was to evaluate intermittent protocol of incremental laboratory test in measuring the physiological parameters of soccer players.

    Methods

    Eighteen young soccer players (Mean ± SD; age 16.78 ± 0.78 years, weight 61.33 ± 9.44 kg, height 177 ± 6.75 Cm) voluntarily participated into two incremental laboratory tests (continuous and intermittent protocol) on the HP Cosmos Treadmill with 48-hour interval and then Bangesbo field test was performed. The subjects' cardiopulmonary parameters were measured by gas analyzer, metalyzer3b model, and blood lactate before and after the tests with lactometer Scout model. Statistical analysis was performed by ANOVA Repeated Measure, paired t-test and Pearson correlation coefficient at the significant level P ≤ 0.05.

    Results

    There was no significant difference between the physiological factors of continuous and intermittent tests, but there was a significant difference between the distance at continuous and intermittent tests (P = 0.031). There was a significant positive relationship between the performance of the Bangesbo test with the maximum oxygen consumption (r = 0.64, P= 0.011) and distance (r = 0.62, P = 0.018) of the intermittent test.

    Conclusion

    The significant positive correlation between the maximum oxygen consumption of the intermittent test and the performance of the Bangesbo test, Higher distance in intermittent test and significant positive correlation between performance of Bangesbo test and distance of intermittent incremental test; It may be explained by the similarity of the intermittent test to the interval component of the playing soccer and this observing suggest to consider component of athlete's activity when defining the incremental test.

    Keywords: Measurement, VO2max, Performance, Lactate, Interval Exercise
  • Zahra Karimi Ahmadabadi, Javad Nemati *, Seyed Hesamuddin Mousavinia, Rasoul Rezaei Pages 52-63
    Purpose

    Depending on the intensity and duration of activity, aerobic exercise leads to changes in hemodynamic factors and the hemostatic system in hypertensive patients, which can be expected to change if blood flow is restricted during exercise. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the response of some hemodynamic and coagulation indicators to aerobic exercise with and without blood flow restriction in hypertensive patients.

    Methods

    10 hypertensive patients participated in two sessions of aerobic exercise (five bouts, two minutes of exercise at a speed of four km / h /one minute of inactive recovery) with and without blood flow restriction in a cross-over design. Blood pressure was measured before, immediately, five, 10, 15, 30 and 60 minutes after exercise. Platelet counts, Prothrombin Time and activated Partial Thromboplastin Time were taken before, immediately, 30 minutes and 24 hours after exercise. Heart rate and rate of perceived exertion were also measured at different times of exercise.

    Results

    The effect of time was significant on all measured factors (P < 0.001) except platelet counts (P = 0.055), while the time-condition interaction was non-significant on other factors (P > 0.05) except heart rate (P = 0.011).

    Conclusion

    Based on the results, blood flow restriction increased hemodynamic factors and decreased clotting time in hypertensive patients, but the differences between aerobic exercise with and without blood flow restriction were not significant, so it seems that exercise with limited blood flow does not pose an additional risk on the cardiovascular system and coagulation factors of middle-aged people with hypertension.

    Keywords: Blood pressure, heart rate, Platelet counts, Prothrombin Time, activated Partial Thromboplastin Time
  • Masoumeh Norouzpour, Seyed Mohammad Marandi *, Mohsen Ghanbarzadeh, Abbas Ali Zare Mayavan Pages 64-75
    Purpose

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is strongly associated with altered levels of inflammatory cytokines and increased metabolic abnormalities. In this study, the effect of combined training on serum concentrations of proinflammatory cytokines interleukin 18 (IL18), anti-inflammatory interleukin 10 (IL10) and metabolic syndrome-related factors in elderly women with fatty liver was investigated.

    Methods

    twenty-four elderly women with NAFLD were selected purposively and were randomly divided into training (n = 12) and control (n = 12) groups. Combined training was performed for ten weeks. Using ZellBio kit, IL18 and IL10 levels were measured by ELISA and fatty liver levels by ultrasound procedure. Blood and anthropometric factors were measured as well. Statistical analysis was performed using paired samples t-test and Wilcoxon, covariance and Spearman correlation procedures.

    Results

    Decreased and increased serum concentrations of interleukin 18 (P = 0.00) and interleukin 10 (P = 0.00) were observed in the training group compared to the control group, respectively. Also, weight, waist circumference (P = 0.00) and metabolic markers including triglyceride (TG) (P = 0.00), insulin resistance index (HOMA-IR) (P = 0.01), liver fat (P = 0.00), aspartate aminotransferase (AST) (P = 0.04) and glucose (P = 0.00) levels were significantly reduced. Moreover, there was no significant difference between insulin (P = 0.11) and alanine aminotransferase (ALT) (P = 0.07) levels.

    Conclusion

    Combined training can improve the levels of inflammatory cytokines and reduce metabolic risk factors associated with non-alcoholic fatty liver and play an effective role in the health of the elderly by augmenting anti-inflammatory effects.

    Keywords: Hepatic steatosis, Combined training, Inflammation, aging, metabolic syndrome
  • Raha Nikravesh *, Seyed Kazem Mousavi Sadati, Jaleh Bagherli, Mohammad Ali Aslankhani Pages 76-83
    Purpose

    Making changes and fluctuations in the training components compared to repetitive training can lead to more motor learning based on the principles of system self-organization. The aim of the present study was to investigate the effect of differential and traditional training methods on electromyographic changes of lower body muscles in performing and learning crawl swimming.

    Methods

    In this study, 36 swimmers aged 20 to 25 years who had no experience in swimming training were selected as a sample and randomly divided into three groups of control, traditional exercises and differential exercises. Experiments of experimental groups in 12 sessions, during which,they learned to do breaststroke in a traditional and differential way. Before and after 12 training sessions, the mean Muscle activity based on root mean square index (RMS) and the mean time of activity of the muscles of the right thigh, anterior buttock and internal twins of the swimmers were measured.

    Results

    Based on the results of Bon Ferroni test, the mean RMS of Rectus femoris, Biceps femoris (P = 0.001), tibialis Anterior (P = 0.04) and Gastrocnemius (P = 0.005) of swimmers of the differential group is significantly larger than the control group in the post-test. This difference between differential and traditional group is also significant (P ≤ 0.05). But there is no significant difference between the control and traditional group (P > 0.05). In the post-test, only the activity time average of Rectus femoris in the differential group is larger than the traditional group (P = 0.046). The activity time average of tibialis Anterior muscle in both training groups are larger than the control group in post-test (P < 0.05), but there is no significant difference between differential and traditional training groups (P > 0.05). The activity time average of Gastrocnemius in the differential (P = 0.001) and traditional (P = 0.041) groups are significantly larger than the control group, but this difference between the differential training group and traditional training group is not significant (P > 0/05). Also, the activity time average of biceps femoris muscle in the differential training group is higher than the control group (P = 0.001), but there is no difference between the differential and traditional groups and also the traditional and control groups (P < 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study indicate that differential exercises are more effective than traditional exercises in learning crawl swimming.

    Keywords: Differential exercises, Traditional exercises, activity of the muscle, Swim
  • Hengameh Moradian, Sedigheh Hosseinpour Delavar *, Ali Zabet Pages 84-94
    Purpose

    Endothelial dysfunction is the fastest symptom of vascular dysfunction in obese individuals also the onset of pre-hypertension development and along with lipid profiles can lead to dangerous cardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the effects of eight weeks circuit resistance training (CRT) on some endothelial markers, blood pressure and lipid profiles in pre-hypertensive obese women.

    Methods

    For this purpose, 24 pre-hypertensive obese women (age 44.73 ± 4.43 years, body max index 32.39 ± 3.8kg/m2, systolic blood pressure 13.21 ± 0.61 and diastolic 8.65 ± 0.33 mmHg) were randomly assigned to CRT and Control groups. CRT group performed circuit resistance training for eight weeks, three sessions per week and each session was 50 to 60 minutes. Resistance movements performs in the form of three circles and nine stations, including four upper body movements (chest press, lateral pull down, seated cable row, biceps cable curl) and three lower body movements (leg press, seated leg extension, leg curl), and two core-body movements (crunch and back extension) with 12-15 repetitions, which according to the recommendations of the American Heart Association was 40% 1RM for upper body and 60% 1RM for lower body movements. Control group didn’t have any training activities during the intervention. Blood pressure, anthropometric measurements and blood samples were collected 48 hours before the intervention and 48 hours after the last training session.

    Results

    The results showed that eight weeks of circuit resistance training can significantly reduce body fat percentage (P = 0.005), waist to hip ratio (P = 0.043), systolic (P = 0.001) and diastolic (P = 0.002) blood pressure and triglycerides (P = 0.043) and significantly increase nitric oxide levels (P= 0.008).

    Conclusion

    It seems that eight weeks of CRT can decrease blood pressure by decline some lipid profile and also increase in nitric oxide levels by increase in capillary network in active muscles, and vascular flexibility.

    Keywords: Obesity, pre-hypertension, Circuit resistance training, nitric oxide, endothelin-1
  • Zohreh Borhani Kakhki, Sheila Naibifar, Hossein Nakhaei, Elham Ghasemi * Pages 95-103
    Purpose
    An imbalance in the production of PGC-1α and myokines impairs the energy expenditure, increases adipocyte and develops metabolic pathologies, but physical exercise is able to regulate the secretion of myokines through PGC-1α. The aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of high-intensity interval training vs. continuous training on serum Irisin levels and expression of skeletal muscle PGC-1α gene in male rats with metabolic syndrome
    Methods
    32 Wistar male rats, with six weeks’ age and weight 150-180 gr, randomly divided into two groups including standard diet (n=8) and high fat diet (n=24). They were then placed on a pre-exercise diet for 12 weeks. 24 rats from high fat diet group were divided randomly into two groups including metabolic syndrome control (Ctr+MS), continuous running (CT-MS) and Interval running (IT-MS). Continuous and interval training for eight weeks were performed on 65-75 and 80-100% of the maximum speed on the treadmill for mice, respectively. The ELISA method for measuring serum Irisin levels and real-time PCR method for expression of PGC-1α gene were used. The data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey's post-hoc test and Pearson correlation at P < 0.05 level.
    Results
    After eight weeks of interval and continuous training, PGC-1α expression (P = 0.01 and P= 0.001) and serum levels of Irisin (P = 0.01 and P= 0.001) increased compared to the metabolic syndrome control group, and this increase was more evident in the interval group than the continuous group (P = 0.001). Muscle expression of PGC-1α was also positively correlated with serum Irisin levels in mice (P = 0.001, r = 0.8).
    Conclusion
    It seems that the use of interval exercises can increase the expression of PGC-1α gene and Irisin as much as continuous exercise and possibly improve metabolic disorders in people with metabolic syndrome.
    Keywords: High intensity interval training, continuous, PGC-1α, Irisin, metabolic syndrome