فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم حسینی پور*، آزاد تیموری، مجید عسکری حصنی، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 1-6

    به منظور ارایه داده های ریختی بیشتر از گونه I. persa، در این مطالعه، ویژگی های ریختی به همراه ویژگی های فلس و سنگریزه شنوایی مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های ماهیان از رودخانه خورگو جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیان بر اساس طول استاندارد، در سه سایز کلاس دسته بندی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، سایز کلاس اول گونه I. persa در 12 صفت نسبی متفاوت بود، اما در تعداد شعاع های باله مخرجی و تعداد شعاع های باله پشتی تفاوت معنی داری نشان نداد. شکل کلی اتولیت ها ذوزنقه ای و آنتی روستروم در ماهیان کوچک (SCI, SCII) توسعه نیافته است درحالی که روستروم در ماهیان بزرگتر نسبت به آنتی روستروم توسعه یافته تر است. همچنین لبه شکمی اتولیت با افزایش سن، پهن و دندانه دار است. بررسی ساختار فلس نشان داد که در سایز کلاس اول، طول نسبی فلس (JSL)  به صورت معنی داری متفاوت می باشد. بر اساس این مطالعه، می توان نتیجه گیری کرد که علاوه بر داده های مولکولی مستند گذشته، برخی از خصوصیات مورفولوژیک مربوط به بدن ماهی، اتولیت و فلس نیز می توانند برای شناسایی سیکلید ماهیان بومی ایران استفاده شوند. همچنین مشخص شد که خصوصیات فنوتیپی در این گونه، درجاتی از گوناگونی های انتوژنتیک (وابسته به رشد و طول ماهی) را نشان می دهد که باید در جزییات مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اتولیت، فلس، تغییرات ریختی، حوضه هرمزگان
  • هومن رحمتی هولاسو*، امین مرندی، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی، امیرپارسا عزیزی صفحات 7-13

    ماهی گرین ترور (Andinoacara rivulatus) یکی از محبوب ترین ماهیان زینتی آب شیرین خانواده سیکلیده بوده که پرورش و تکثیر آن در کشور ما بسیار رایج است. هدف از این مطالعه، بررسی علت تلفات ماهیان گرین ترور در یک مرکز پرورش ماهیان زینتی می باشد. در تابستان 1400، به دنبال تلفات مداوم ماهیان گرین ترور بالغ در یک مرکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی در شهرستان نظرآباد استان البرز با علایم مدفوع سفید نمایان از مخرج ماهی ها، اقدام به نمونه برداری از ماهیان گردید. ماهی ها در کیسه های حمل ماهی با همان آب محل نمونه برداری به کلینیک ماهیان زینتی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارجاع شدند. در بررسی های ماکروسکوپیک، لاغری و رنگ پریدگی ماهیان مشهود بود. به منظور بررسی آلودگی انگلی از پوست و آبشش ماهیان، لام مرطوب تهیه و سپس در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. سپس، ماهی ها آسان کشی و کالبد گشایی شدند. نتیجه کشت باکتریایی منفی بود. اندام های داخلی نظیر روده ها از نظر آلودگی های انگلی بررسی شدند. در بررسی پوست و آبشش ها، آلودگی انگلی مشاهده نگردید. در بررسی میکروسکوپیک روده،آلودگی با تخم و انگل نماتود کاپیلاریا با شدت زیاد مشاهده شد. در مطالعه حاضر، شدت آلودگی با نماتود کاپیلاریا بسیار زیاد بود و علت تلفات تشخیص داده شد. به منظور درمان سایر ماهیان، اقدام به تجویز لوامیزول به مدت 48 ساعت در هر 7 روز یکبار به مدت 21 روز شد. تلفات کاملا قطع شده و در بررسی مجدد، هیچ گونه آلودگی بعد از گذشت 21 روز مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: سیکلیده، گرین ترور، انگل، نماتود، کاپیلاریا، لوامیزول
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری* صفحات 15-27

    امروزه نانوفناوری به عنوان یکی از علوم پیشرو در سطح جهان شناخته می شود. این تکنولوژی با هدف تولید محصولات ارزشمند به دستکاری اتم ها و مولکول ها می پردازد. با افزایش جمعیت بشر، کاربرد گسترده نانومواد در بخش های مختلف صنعتی موجب شده است که امکان انتشار این مواد به اکوسیستم های آبزی و محیط زیست افزایش یابد. از این رو، بررسی سمیت این مواد به عنوان یکی از ضرورت های تحقیقاتی در علم سم شناسی به شمار می رود. حفظ سلامت انسان همواره به عنوان یکی از معیارهای اساسی در تحقیقات پزشکی و سم شناختی مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به این مسیله، به منظور بررسی اثرات مستقیم مواد آلاینده بر بدن انسان از ارگانیسم های مشابه انسان به عنوان مدل آزمایشگاهی استفاده می شود. در سال های اخیر، پژوهش های متعددی پیرامون استفاده از ماهی گورخری (Danio rerio) برای ارزیابی سمیت نانوذرات صورت گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی این مدل جانوری در مطالعات نانوتوکسیکولوژیک انجام گرفت. در این تحقیق، مزایای ماهی گورخری در مقایسه با سایر مدل های جانوری از قبیل موش آزمایشگاهی (Mus musculus)، مگس میوه (Drosophila melanogaster) و کرم الگانس (Caenorhabditis elegans) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس مرور منابع به دست آمده، ماهی گورخری (D. rerio) به دلیل برخورداری از خصوصیات زیست شناختی ویژه مانند تولید نسل پربار، زمان کوتاه تولیدمثل، پرورش آسان در شرایط آزمایشگاهی و نیز سطح بالای همولوژی ژن به منظور درمان بیماری های انسانی، گزینه ایده آلی برای بررسی و ارزیابی سمیت نانومواد تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: ماهی گورخری، سمیت، نانوذرات، ارگانیسم مدل، نانوتوکسیکولوژی
  • محمد امینی چرمهینی* صفحات 29-37

    در پرورش انواع آبزیان آب شیرین و شور، یکی از چالش برانگیزترین مراحل تغذیه لاروها می باشد. در این دوره از زندگی، لاروها بسیار حساس بوده و بسیاری از آنها به غذای خاص برای تامین نیازهای خود احتیاج دارند و در صورتی که غذا از نظر ترکیب مواد مغذی و ویژگی های فیزیکی از جمله اندازه و شکل، با نیازهای لارو مطابقت نداشته باشد، بقاء و رشد لاروها با مخاطره جدی مواجه خواهد شد. برای سال های طولانی ناپلی آرتمیا اصلی ترین غذای زنده با مشخصات مذکور بوده است به طوری که پرورش لارو بسیاری از گونه ها وابسته به آن می باشد. اما هزینه زیاد و نیروی کار مورد نیاز برای تولید آن، به عنوان نقطه ضعف ناپلی آرتمیا مطرح می باشد. از این رو، جایگزین کردن آن با سایر غذاهای زنده می تواند به رفع محدودیت های پرورش لارو و صرفه اقتصادی نیز منجر شود. یکی از امیدوارکننده ترین گزینه ها برای جایگزینی ناپلی آرتمیا، نماتودها به ویژه میکروورم می باشد. این کرم به راحتی و با ساده ترین وسایل و مواد غذایی در دسترس قابل پرورش بوده و با توجه به اندازه کوچک برای گونه های زیادی از آبزیان آب شیرین و شور قابل استفاده می باشد. همچنین می تواند با توجه به نیاز گونه خاصی به صورت هدفمند غنی سازی شود. از دیگر مزایای آن می توان به نیاز به نیروی کار کمتر نسبت به تولید سایر انواع غذاهای زنده اشاره نمود. در این مقاله زیست شناسی، روش کشت، برداشت، نحوه استفاده، محیط کشت و ارزش غذایی و غنی سازی میکروورم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: میکروورم، روش کشت، پرورش لارو، ماهیان زینتی
  • فائزه نوروزی، شیوا شیخ، محمد سوداگر* صفحات 39-44

    ماهی گوپی با نام علمی Poecilia reticulate یکی از اعضای خانواده کپور دندان داران می باشد. این گونه زنده زا، از محبوب ترین ماهیان زینتی در سطح جهان است که جنسیت فنوتیپی آن معمولا در طول ده روز آخر بارداری نعیین می گردد. اما تمایز و تکامل بیشتر صفات ثانویه جنسی در طول دوره جوانی (حدود 16 هفته پس از تولد)، شکل می گیرد. این خصوصیات ثانویه که از آنها برای تشخیص جنسیت استفاده می گردد شامل: شکل، اندازه و رنگ بدن، حالت باله دمی و پشتی و تغییر شکل باله مخرجی می باشد. آن دسته از ماهیان زینتی که دارای خصوصیات رنگی و جذابیت بیشتری باشند، از نظر تجاری، از قیمت فروش بالاتری در مقایسه با همتای خود با جذابیت کمتر، برخوردارند، از آن جایی که معمولا جنس نر در ماهیان گوپی زیباتر، رنگین تر، درخشنده تر و دارای باله های بلندتری نسبت به جنس ماده است، جداسازی آنها برای اعمال سرمایه گذاری و اهداف مدیریتی امری است که توجه به آن ضروری به نظر می رسد. زیرا هزینه تولید برای هر دو جنس یکسان، ولی میزان تقاضا برای جنس نر بیشتر است. از این رو، تشخیص صحیح جنس نر و ماده با استفاده از روش های ارزان قیمت، دقیق، موثر و غیر تهاجمی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: ماهی گوپی، تعیین جنسیت، روش
  • زهرا چهاردهی دامغان، سیامک یوسفی سیاهکلرودی*، ندا خردپیر صفحات 45-52

    نرمتنان به خصوص حلزون ها سهم مهمی از تنوع زیستی موجود در بسترهای آبی را تشکیل می دهند. در این تحقیق فراوانی، تنوع گونه ای و برخی صفات مورفولوژیک از قبیل طول بدن و تعداد پیچش صدف گونه های موجود در سه رودخانه حبله رود، رودخانه لار و جاجرود در شرق استان تهران در سه فصل پاییز، بهار و تابستان مورد مطالعه قرار گرفت. در مجموع، پنج گونه متعلق به سه خانواده شامل Planorbis planorbis  و Bulinus truncates از خانواده Planorbidae، Physa acuta از خانواده Physidae وGalba truncaula و Lymnaea palustris از خانواده Lymnaeidae به دست آمد. گونه های G. truncatula و B. truncatus برای اولین بار از رودخانه های شرق استان تهران گزارش شدند. L. palustris بیشترین فراوانی را با 29/43 درصد از کل نمونه های جمع آوری شده به خود اختصاص داد. همچنین این گونه در تمامی ایستگاه های نمونه برداری هر سه رودخانه جمع آوری گردید. اثر رودخانه بر صفات ریخت شناسی نمونه های جمع آوری شده معنی دار نشد. همچنین فصل نمونه برداری نیز اثر معنی داری بر صفات ریخت شناسی نداشت.

    کلیدواژگان: رودخانه حبله رود، رودخانه لار، رودخانه جاجرود، نرم تن، استان تهران
|
  • Maryam Hoseinipour*, Azad Teimori, Majid Askari Hesni, HamidReza Esmaeili Pages 1-6

    To provide more morphological data of I. persa, in this study, morphological characteristics along with scales and otolith were studied. Fish samples were collected from Khorgo spring and transferred to the laboratory. Fish were classified into three class sizes based on standard length. Based on the results, the size of the first class was different in 12 relative traits but did not show a significant difference in the number of anal and dorsal fin rays. The general shape of otoliths was trapezoidal, and antistrostrom was not developed in small fish (SCI, SCII), while rostrum was more developed in larger fish than antistrostrum. Also, the ventral edge of the otolith was wider and serrated with age. Examination of the structure of the scales showed that in the first class, the relative length of the scales (JSL) was significantly different. Based on this study, it can be concluded that in addition to past documented molecular data, some morphological characteristics of fish bodies, otoliths, and scales can also be used to identify native Iranian cichlid fish. It was also found that phenotypic characteristics in this species show degrees of ontogenetic diversity (dependent on fish growth and length) that should be examined in detail.

    Keywords: otolith, scale, morphological variation, Hormuzgan Basin
  • Hooman Rahmati-Holasoo*, Amin Marandi, Hosseinali Ebrahimzadeh Mousavi, Amirparsa Azizi Pages 7-13

    Green terror (Andinoacara rivulatus) is one of the most popular ornamental freshwater fish of the Cichlidae, which is very common in our country. The aim of this study was to investigate the cause of green terror losses in an ornamental fish breeding center. In the summer of 1400, following the chronic and continuous losses of mature green terrors in a center for the reproduction and breeding of ornamental fish in Nazarabad, Alborz province with signs of white feces hanging from the anus of the fish, the fish were sampled. The fish were referred to the ornamental fish clinic of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, in fish bags with the same water as the sampling site. In macroscopic examinations, thinness and paleness of the fish were evident. To investigate parasitic contamination of fish skin and gills, wet smears were prepared and then examined under a light microscope. Then, the fish were facilitated and necropsied. The result of bacterial culture was negative. Internal organs such as the intestines were examined for parasitic infections. No parasitic contamination was observed on skin and gills. Microscopic examination of the intestine showed infection with Capillaria eggs and parasite with high severity. In the present study, the severity of Capillaria infection was very high and the cause of losses was determined. In order to treat the rest of the fish, levamisole was administered for 48 hours every 7 days for 21 days. The losses were completely eliminated and, in the re-examination, no infection was observed after 21 days.

    Keywords: Cichlidae, Green terror, Parasite, Nematode, Capillaria, Levamisole
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi* Pages 15-27

    Today, nanotechnology is recognized as one of the leading sciences in the world, which manipulates atoms and molecules in order to produce valuable products. Extensive use of nanomaterials in various industrial sectors has increased the possibility of their diffusion in water bodies and the environment. Therefore, the study of toxicity of these substances is considered as one of the research necessities in toxicology. Maintaining human health has always been considered as one of the basic criteria in medical and toxicological research. Due to this issue, in order to investigate the direct effects of pollutants on the human body, human-like organisms are used as a laboratory model. In recent years, several studies have been conducted on the use of zebrafish (Danio rerio) to evaluate the toxicity of nanoparticles. The aim of this study was to evaluate the efficiency of this animal model in nanotoxicological studies. In this study, the advantages of zebrafish compared to other animal models such as laboratory mouse (Mus musculus), roundworm (Caenorhabditis elegans) and fruit fly (Drosophila melanogaster) were also investigated. Based on the literature review, due to its special biological characteristics such as proliferation, short reproduction time, easy breeding in the laboratory and also due to the high level of gene homology for human diseases, zebrafish (D. rerio) is an ideal option for studying the toxicity of nanomaterials.

    Keywords: Zebrafish, Toxicity, Nanoparticles, Model organism, Nanotoxicology
  • Mohammad Amini Chermahini* Pages 29-37

    In the culture of freshwater and saltwater aquatic species, feeding is one of the most challenging stages. During this period of life, larvae are very sensitive and many of them need special food to meet their needs, if the food does not meet the needs of larvae in terms of nutrient composition and physical characteristics such as size and shape, the survival and growth of the larvae will be seriously endangered. For many years, nauplii of the brine shrimp has been the main live food with the mentioned characteristics, so the larval rearing of many species depends on it. But the high cost and labor required to produce it is a disadvantage of Artemia nauplii. Therefore, replacing it with other live foods can eliminate the limitations of larval rearing and also be economical. One of the most promising options for replacing Artemia nauplii is nematodes, especially micro worms. This worm can be grown easily and with the simplest tools and nutrients available and due to its small size, it can be used for many species of fresh and saltwater aquatic animals. It can also be purposefully enriched according to the needs of a particular species. Another advantage is the need for less labor than the production of other types of live food. In this paper, the biology, cultivation method, harvest, usage, culture media, nutritional value and enrichment of micro worm are presented.

    Keywords: Micro worm, culture method, Ornamental fish, larviculture
  • Faezeh Norozi Pages 39-44

    Guppy, Poecilia reticulate, is a member of the Poecilidae family. This species is viviparous and one of the most popular ornamental fish in the world, whose phenotype is usually determined during the last ten days of pregnancy. However, most differentiation and development of secondary sexual traits are formed during adolescence, i.e. about 16 weeks after birth. These secondary characteristics that are used to identify gender include: body shape, size and color, tail and dorsal fin shape, and anterior fin deformity. Ornamental fish that have more color characteristics and attractiveness have a higher selling price commercially than their less attractive counterparts. Whereas males in guppies are usually more beautiful, colorful, brighter, and have longer fins than females. Separating them for investment purposes and management purposes is something that needs to be considered. Because, the production cost is the same for both sexes, but the demand for males is higher. Therefore, it is important to correctly identify males and females using inexpensive, accurate, effective and non-invasive methods.

    Keywords: Guppy, Sex determination, Methods
  • Zahra Chahardehi Damghan, Siamak Yousefi Siahkalroudi*, Neda Kheradpir Pages 45-52

    Molluscs are among the most important group of faunistic diversity in aquatic habitats. In this paper, abundance, species diversity and some of the morphological traits such as body length and whorl numbers of the mollusks found in three rivers, Hablehrood, Jajrood and Lar in east Tehran, through three seasons of autumn, spring and summer were studied. Totally five species in three families were found including Planorbis planorbis and Bulinus truncates in Planorbidae, Physa acuta in Physidae, Galba truncatula and Lymnaea palustris in Lymnaeidae. Both G. truncatula and B. truncates are first-reported for the rivers in east Tehran province. L. palustris had the most abundance, 43.29% of the total samples; the species was found in all the sampling stations. The effect of river and sampling season on the morphological traits was not significant.

    Keywords: Jajrood River, Lar River, Mollusca, Tehran Province