فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 64 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 64 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ترحمی، محمود صفارزاده، سید سعید کشفی، سعید رمضان زاده صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    بحرانی بودن آمار مرتبط با حوادث رانندگی بر لزوم توجه روزافزون و اهمیت تدابیر پیش گیری از وقوع این جرایم افزوده است و این موضوع را به دغدغه اساسی تبدیل کرده و ضرورت اقدامات پیش گیرانه کنشی (کیفری) در رابطه با جرایم و تخلفات رانندگی را آشکار کرده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه ها و شاخص های پیش گیری از جرایم و تخلفات رانندگی بر طبق نظر خبرگان است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای و از نظر نوع، داده کیفی با رویکرد تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه تحقیق را خبرگان و صاحب نظران حوزه پیش گیری از جرایم و تخلفات رانندگی و مدیریت ترافیک شهری تشکیل می دهد که 8 نفر به روش هدف مند انتخاب شدند و برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته استفاده شد.

    یافته ها

    در تحلیل داده های حاصل از مصاحبه در قالب 5 مقوله اصلی شامل پیش گیری کیفری و اثرات آن بر اعمال مجازات کیفری، ارتقای سطح عملکردی قوانین و مقررات، کاهش آماج جرم، اقدامات پیش گیرانه منجر به مجازات، پیش گیری کیفری و غیرکیفری در کاهش تخلفات رانندگی و هم چنین ارتباط پیش گیری کیفری و اجرای مجازات ها ارایه شد که هرکدام شامل ابعاد و شاخص های متعددی بود که اقدامات، قانون گذاری ها، سیاست گذاری ها، ضمانت اجراهایی را در قالب 32 مورد ارایه داد.

    نتیجه گیری

     پلیس راهنمایی و رانندگی باید با هر وسیله ممکن به سمت یک فرهنگ سازی پیش گیرانه حرکت کند و افراد را برای اقدامات اشتراکی سوق دهد و با ایجاد و تقویت مشارکت سازمانی و دستگاه های قضایی و انعطاف پذیری و رسالت سازمانی قابل دست یابی خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیش گیری، خبرگان، جرائم رانندگی، تخلفات، رانندگی
  • امیررضا ممدوحی، محمود رحمانی، محمدحسین عباسی صفحات 31-62
    زمینه و هدف

    ارتباط حمل ونقل و کاربری زمین، از مفاهیم اساسی و زیربنایی در مطالعات حمل ونقل است. درنتیجه این ارتباط تنگاتنگ، عدم توجه کافی به اثرات متقابل سیستم حمل ونقل و کاربری زمین، باعث عدم کارایی سیاست های کنترل ترافیک می شود. در چند دهه گذشته، مطالعات فراوانی در زمینه بررسی ارتباط سیستم حمل ونقل و کاربری زمین صورت پذیرفته، اما هم چنان تاثیر متغیر های حمل ونقلی بر کاربری زمین، به صورت کمی و مجزا مشخص نیست. اکثر مدل های پیشین، آثار سیستم حمل ونقل را به صورت کلی و در قالب پارامتر زمان یا هزینه سفر در نظر گرفتند. هدف این پژوهش، بررسی کمی اثر سیستم حمل ونقل و سیاست های محدودیت ترافیک بر الگوی کاربری زمین شهری است.

    روش

    در این راستا، به منظور آشنایی با چالش های اجرایی مسیله موردنظر و استفاده از داده های واقعی، نواحی 560گانه ترافیکی شهر تهران، به عنوان محدوده مورد پژوهش انتخاب شده است. مدل های ارایه شده در این مقاله لوجیت دوگانه بوده و مجموعه گزینه ها، شامل کاربری مسکونی و غیرمسکونی است.

    نتیجه گیری

    نتایج مدل سازی، نشان دهنده تاثیر متغیرهای حمل ونقلی مرتبط با سیستم اتوبوس رانی و تاکسی رانی در جهت کاهش مطلوبیت سکونت به دلیل بیشتربودن اثر مزاحمت نسبت به دسترسی و تاثیر مثبت متغیر مرتبط با سطح معابر، در جهت افزایش مطلوبیت سکونت در یک ناحیه است.

    کلیدواژگان: سیستم های حمل ونقل، کاربری زمین، لوجیت دوگانه، زیرساخت های حمل و نقل، تهران
  • یاسر غلامی، رضا عبدالرحمانی صفحات 63-90
    زمینه و هدف

    مسیله اساسی مقاله، روشن ساختن جایگاه تعاملات پلیس راهور با سازمان های مردم نهاد (با تاکید بر ابعاد آموزشی، ارتباطی- اطلاع رسانی، نظارتی- مراقبتی، تبلیغاتی- رسانه ای) در بهینه سازی مدیریت ترافیک است.

    روش شناسی

    مقاله حاضر به روش کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. ابزار گردآوری مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته بود. جمعیت مشارکت کننده دو گروه از متخصصان و کارشناسان سازمان پلیس راهور و سازمان های مردم نهاد (سمن) های مرتبط با موضوع هستند که قابلیت و صلاحیت اظهارنظر در این مورد را دارند (به تعداد 100 نفر). از میان تعداد فوق، در جمعیت مشارکت کننده نخست، 15 نفر فرماندهان، مدیران، کارشناسان و همه کارکنان پلیس راهور تهران بزرگ و جمعیت دوم نیز، 20 نفر از مدیران، کارشناسان و اعضای سازمان های مردم نهاد مورد مصاحبه قرار گرفتند تا این که به اشباع نظری داده ها رسید. هر دو جامعه آماری به صورت هدف مند از نوع گلوله برفی تا اشباع نظری انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها حکایت از آن داشت که چهار مفهوم اصلی تحقیق در دیدگاه جمعیت مشارکت کننده بیشترین نقش را در بهینه سازی ترافیک ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    از میان چهار عمل مهم، به ترتیب بیشترین نقش را تعاملات ارتباطی- اطلاع رسانی (اطلاع رسانی دقیق، به موقع و مداوم، و هماهنگی و همکاری بین سازمانی)، سپس تعاملات آموزشی (تعاملات منسجم و اختلاف سلیقه ها)، تعاملات تبلیغاتی و رسانه ای (استفاده از رسانه های مختلف و به تلویزیون و ویژه فضای مجازی) و بالاخره تعاملات  نظارتی و مراقبتی (اجرای دقیق و به اندازه، میزان جدی گرفتن قوانین) داشت.

    کلیدواژگان: بهینه سازی ترافیک، سازمان های مردم نهاد، تعاملات آموزشی، تعاملات ارتباطی- اطلاع رسانی تعاملات نظارتی- مراقبتی، تعاملات تبلیغاتی- رسانه ای
  • فرامرز زراعت پیما، اکبر صادقی صفحات 91-111
    زمینه و هدف

    انضباط ترافیکی یک محرک داخلی و گرایش درونی است که در افراد ایجاد مسیولیت می کند و بسیاری بر این باورند که انضباط ترافیکی در بهداشت روانی جامعه می تواند تاثیرات فراوانی داشته باشد. افراد دارای انضباط ترافیکی، رعایت هنجارهای ترافیکی را به عنوان یک وظیفه تلقی کرده و به آن عمل می کنند. لذا این پژوهش با هدف "بررسی رابطه بین بهداشت روانی و انضباط ترافیکی رانندگان" انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه رانندگان وسایل نقلیه در منطقه بیست و دو تهران بزرگ بودند که تعداد 171 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن با استفاده از نظرهای اساتید و صاحب نظران تایید شد. نتایج آزمون آلفای کرونباخ مقدار مطلوب پایایی را در بخش های مختلف پرسش نامه نشان دادند. داده های به دست آمده با بهره گیری از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    براساس یافته ها، بهداشت روانی و انضباط ترافیکی در میان پاسخ گویان در سطح متوسطی قرار دارد. از طرف دیگر رابطه معنا داری میان بهداشت روانی و مولفه های انضباط ترافیکی در بین رانندگان مشاهده شد. هم چنین متغیر تحصیلات با میزان انضباط ترافیکی رابطه معنا داری نشان داده است. به بیان واضح تر رانندگانی که تحصیلات بالاتری داشته اند به قوانین راهنمایی و رانندگی پایبندتر بوده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که چهار خرده مقیاس انضباط ترافیکی مجموعا حدود 45 درصد تغییرات متغیر وابسته بهداشت روانی را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: بهداشت روانی، انضباط ترافیکی، رانندگان، نظم اجتماعی
  • اشکان اسماعیل پور، حسن خاکسار صفحات 113-140
    زمینه و هدف

    پیشرفت فناوری و دانش حمل و نقل در سالیان اخیر، راه حل های متفاوتی را برای بهبود وضعیت حمل و نقل ارایه کرده است. یکی از بهترین راه حل ها برای رفع مشکلات ترافیکی در شهرهای بزرگ توسعه سیستم اتوبوس تندرو با ظرفیت بالا است. هدف از تدوین مقاله جاری، بررسی آثار استفاده از اتوبوس تندرو، امکان سنجی به کارگیری و بررسی ظرفیت آن در معابر شهری است.

    روش

    روش تحقیق این مطالعه از نوع کاربردی و از نظر اجرا به روش مبتنی بر شبیه سازی انجام شده است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از برداشت میدانی استفاده شده است. برای تحلیل ظرفیت از روابط دست نامه ظرفیت راه ها و شبیه سازی در دو حالت استفاده شده است: قبل از به کارگیری و بعد از به کارگیری اتوبوس تندرو. محدوده مطالعاتی این مقاله معبر ولنجک در منطقه یک شهرداری تهران است.

    یافته ها

    یافته های شبیه سازی نشان داد که با اجرای مسیر اتوبوس تندرو وضعیت ترافیک برای خودروهای سواری شخصی در اوج صبح و عصر اندکی افت می کند. اما با در نظر گرفتن جذب 10 درصد از ترافیک به مسیر اتوبوس تندرو نه تنها تاخیر زمانی، بلکه تمامی پارامترها شرایط پایدارتری پیدا می کنند. با در نظر گرفتن جذب 20درصد از ترافیک خودروهای شخصی به اتوبوس تندرو وضعیت همه پارامترها مطلوب می شود و ظرفیت عبور خیابان هم افزایش قابل توجهی خواهد داشت. این افزایش در حدود 30درصد تخمین زده می شود.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج مطالعه انجام شده اجرای مسیر اتوبوس تندرو موجب کاهش ظرفیت معبر در اختیار خودروی شخصی می شود اما ظرفیت کلی خیابان شامل تعداد افراد جابه جاشده افزایش خواهد یافت. با در نظرگرفتن جذب ترافیک انجام شده از خودروهای شخصی به حمل ونقل همگانی این وضعیت بهبود بیشتری خواهد یافت.

    کلیدواژگان: سیستم اتوبوس تندرو، تحلیل ظرفیت، سطح سرویس، شبیه سازی
  • جواد آصف مهر، سید محمد سادات حسینی صفحات 141-158
    زمینه و هدف

    بسیاری از بارهایی که به مقصد کشور افغانستان حمل می شوند، به وسیله رانندگان افغانستانی از راه های استان سیستان و بلوچستان عبور می کنند. خصوصیات خودروهای مورد استفاده و رانندگان آنها با خودروها و رانندگان ایرانی تفاوت داشته و برآورده کننده الزامات قوانین و مقررات ایران نیستند. بنابراین لازم بود تا تحقیقی به انجام برسد و در آن تاثیر این خودروها بر تصادفات جاده ای این استان بررسی شود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با رویکرد پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان راهنمایی و رانندگی شامل فرماندهان، معاونان و کارشناسان تصادفات است که 227 نفر به روش نمونه گیری اتفاقی برای پاسخ به پرسش نامه انتخاب شدند. در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است.

    یافته ها

    نظرسنجی انجام شده نشان داد که از نظر پرسش شوندگان تفاوت معناداری در میزان تصادفات خودروهای ترانزیتی افغانستانی و ایرانی در محور زابل زاهدان وجود دارد. به نظر پرسش شوندگان تفاوت زیادی در تاثیر عوامل انسانی و وضعیت وسایل نقلیه افغانستانی و ایرانی بر تصادفات آنها وجود دارد. اما عوامل محیطی و راه در تصادفات هر دو گروه از خودروهای افغانستانی و ایرانی تاثیر یکسانی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که طبق نظر کارشناسان، وضعیت خودروها و رانندگان افغانی بر تصادفات جاده ای در جاده های استان سیستان و بلوچستان تاثیر دارد، پیشنهاد می شود که نهادهای ذی ربط نظارت بیشتری بر وضعیت این خودروها و رانندگان آنها داشته باشند.

    کلیدواژگان: خودروهای ترانزیتی، تصادفات جاده ای، جاده زابل زاهدان، افغانستان
|
  • Mohammad Tarahomi, Mahmood Safarzadeh, Seyyed Saeid Kashfi, Saeed Ramezanzadeh Pages 1-30
    Background and Aim

    The criticality of statistics related to traffic accidents has increased the need for increasing attention and importance of measures to prevent theoccurrence of these crimes. has done. Therefore, the purposeof this study is to designa model for the prevention of driving offenses and violations according to experts.

    Method

    The research method is developmental in terms of purposeand heuristic in terms of qualitative data type, so content analysis was used. Thestudy population consisted ofexperts and experts in the field of crime prevention and traffic violations and urban traffic management and the statistical sample included 8 people who were selected by snowballmethod anddata collection was done through semi-structured data interviews. Data analysis was performed in "MAXQDA" software..

    Findings

    In analyzing the data obtained from the interview in the form of 5 main categories including criminal prevention and its effects on the application of criminal punishment, improving the functional level of laws and regulations, reducing the target of crime, preventive measures leading to punishment, criminal and non-criminal prevention in The reduction of traffic violations as well as the relationship between criminal prevention and execution of punishments were presented, each of which included several dimensions and indicators that provided actions, legislation, policies, and performance guarantees in the form of 32 cases.

    Conclusion

    Traffic and driving should move towards a preventive culture building by any means possible and lead people to take joint actions and will be achieved by creating and strengthening organizational participation and judicial systems and flexibility and organizational mission..

    Keywords: Prevention, Experts, Driving Crimes, Violations, Driving
  • AmirReza Mamdoohi, Mahmoud Rahmani, MohammadHossein Abbasi Pages 31-62

    The relationship between transportation and land use is one of the basic concepts in transportation studies. As a result of this close relationship, insufficient attention is paid to the interactions between the transportation system and land use, leading to inefficiency of traffic control policies. In the last few decades, numerous studies have been conducted to investigate the relationship between transportation system and land use, but the impacts of transportation variables on land use is still not identified separately and quantitatively. Most previous models consider the impacts of transportation system in form of travel time or cost. This paper aims to investigate the quantitative impact of transportation system and traffic restriction policies on the urban land use. In this regard, to meet the operational challenges and using real data, 560 traffic analysis zones of Tehran, has been chosen as the case study. Binary Logit model has been developed and the residential and non-residential land use considered as the alternatives. Dependent variable is the area (occupancy area) of different land use, and independent variables are related to transportation system characteristics in each zone and other factors that are affecting land use development pattern. Also, given the importance of independent transportation variables, the marginal effect has calculated using different methods. Results show the increase in the individual’s tendency to reside in zones with higher road area and decrease in the likelihood of residing in zones with higher number of taxi and transit lines regarding the importance of nuisance effect than accessibility.

    Keywords: Transportation systems, Land use, Binary Logit Model, Transportation infrastructure, Tehran
  • yaser gholami, R. Abdolrahmani Pages 63-90
    Background and Aim

    The aim is to clarify the position of Rahoor police interactions with non-governmental organizations in various fields of education, communication-information, monitoring-care, advertising-media, services-consulting and even executive; In traffic management optimization.

    Methodology

    The present research is an applied research in terms of purpose and is qualitative in terms of method in the descriptive-analytical field. Data collection method In this research, the field method is semi-structured using in-depth interview tools. In this study, all specialists and experts in the fields of inter-organizational communication (in informal organizations) and traffic control are a statistical community that has the ability and authority to comment on this issue (100 people). In fact, the statistical population of this study is two groups of Rahoor Police Organization and non-governmental organizations (NGOs) related to the subject. In the first part, 15 commanders, managers, experts and all employees of the Greater Tehran Traffic Police and the second statistical community, 20 managers, experts and members of non-governmental organizations related to the issue. Both statistical populations were purposefully selected until theoretical saturation.

    Findings and Results

    Lack of coordination and inter-organizational cooperation and reduction of cooperation of organizations; Lack of attention to timely and appropriate information, and reduction of cooperation between the media, especially the Radio and Television, lack of coherent interaction between the police and the police; They are one of the most important factors in optimizing traffic management.

    Keywords: Traffic optimization, NGOs e, ducational interactions communication interactions - information monitoring interactions, care interactions advertising interactions - media
  • faramarz zraatpyma, akbar sadeghi Pages 91-111
    Background and Aim

    Traffic discipline is an internal stimulus and internal tendency that creates responsibility in people and many believe that traffic discipline can have many effects on community mental health. People with traffic discipline consider the observance of traffic norms as a duty, and act on it. Therefore, this study was conducted to "investigate the relationship between mental health and traffic discipline of drivers."

    Method

    The research method is descriptive-survey. The statistical population of all vehicle drivers in the 22nd district of Greater Tehran was that 171 people were randomly selected as the sample population. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was validated using the opinions of professors and experts. The results of Cronbach's alpha test showed the desired value of reliability in different parts of the questionnaire. The obtained data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    According to the findings, mental health and traffic discipline are moderate among respondents. On the other hand, a significant relationship was observed between mental health and traffic discipline components among drivers. Also, education variable has shown a significant relationship with the level of traffic discipline. To put it more bluntly, more educated drivers adhered to traffic laws.

    Results

    Finally, the results of stepwise regression showed that the four subscales of traffic discipline together explained about 45% of the changes in the dependent variable of mental health.

    Keywords: Mental health, Traffic discipline, Drivers, Social order
  • ashkan esmaeilpor, hassan khaksar Pages 113-140

    Advances in transportation technology and knowledge in recent years have provided different solutions to improve the transportation situation.One of the best solutions to solve traffic problems in big cities is to develop a high-speed bus system High capacity. In the present study, we have modeled and evaluated the performance of high-speed buses after development. For this purpose, first the capacity and service level of the study area in the current situation was determined. Then the capacity and service level of the area was determined after the addition of the express bus line. This was done due to the change in free flow velocity due to changes in some parameters of determining the level of service, such as reducing the width of the street, reducing the speed of traffic, marginal park, and so on. Finally, the current condition of the studied route and the condition of the route after the implementation of the high-speed bus line were simulated and compared in the software. The status of traffic parameters is getting worse. But the capacity of the route will increase by more than 20%. Therefore, due to the increase in the movement capacity of citizens due to the creation of high-speed bus lines, the development of public transport is necessary for private passenger cars, despite the deterioration of traffic parameters.

    Keywords: Bus Rapid Transit, Capacity Analysis, Level of Service, Simulation
  • Javad Asefmehr, Seyyed Mohammad Sadathoseini Pages 141-158
    Goal

     Many goods transported to Afghanistan pass through Sistan and Baluchestan province by Afghan drivers. The characteristics of used cars and their drivers are different from Iranian cars and drivers and do not meet the requirements of Iranian laws and regulations. Therefore, it was necessary to conduct a study to investigate the impact of these vehicles on road accidents in this province.

    Method

    The present study is descriptive with a survey approach. The statistical population includes traffic staff including commanders, deputies and accident experts. 227 people were selected by available sampling method to answer the questionnaire. In this study, the data collection tool is a researcher-made questionnaire. SPSS 20 software was used for data analysis.

    Findings

    The survey showed that according to the respondents, there is a significant difference in the rate of accidents of Afghan and Iranian transit vehicles in the Zabul-Zahedan rout. According to the respondents, there is a big difference in the impact of human factors and the condition of Afghan and Iranian vehicles on their accidents. But environmental and road factors have the same effect on accidents in both Afghan and Iranian vehicles.

    Conclusion

    Considering that according to experts, the situation of Afghan vehicles and drivers has an impact on road accidents on the roads of Sistan and Baluchestan province, it is suggested that the relevant institutions have more control over the situation of these vehicles and their drivers.

    Keywords: Transit vehicles, road accidents, Zabul to Zahedan way, Afghanistan