فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 13 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 27
|
  • سرگل رضایی، مختار عارفی * صفحات 1-10

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی زوج‌درمانی رفتاری بر مدیریت تعارضات زناشویی زوج‌های جوان در سال 1400-1399 انجام گرفت. در این پژوهش از طرح نیمه آزمایشی پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد. در پژوهش حاضر با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند، 30 نفر از زوج‌های جوان به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی در دسترس و به روش تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین و به پرسشنامه تعارضات زناشویی پاسخ دادند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش زوج‌درمانی رفتاری هفته‌ای دو بار به مدت 45 دقیقه دریافت کردند و مشارکت‌کنندگان گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. تحلیل یافته ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مستقل نشان داد که آموزش زوج‌درمانی رفتاری باعث کاهش تعارضات زناشویی در زوج‌های جوان شده است. مهم‌ترین نتایج این پژوهش، موثر بودن آموزش زوج‌درمانی رفتاری در بهبود تعارضات در زوج‌های جوان می باشد. ازاین‌رو به مسیولین مراکز مشاوره خانواده توصیه می‌شود گام‌های موثری در جهت کاهش و بهبود تعارضات زناشویی بردارند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری، تعارضات زناشویی، زوج های جوان
  • الهه باقری *، روژینا احمدپور، مسعود نجاری صفحات 11-18

    هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی اضطراب کرونا بر اساس ادراک شایستگی و روابط بین فردی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از طریق روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 100 نفر به‌عنوان نمونه مورد ارزیابی قرار گرفتند و پرسشنامه‌ها به‌صورت آنلاین از طریق شبکه‌های اجتماعی (واتساپ و تلگرام) توزیع شد. برای سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه‌های اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)، ادراک شایستگی هارتر (1982) و روابط بین فردی بارخام II-32 (1996) استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، شاخص‌های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار به کار رفت و پس از اطمینان از نرمال بودن داده‌ها از روش‌های آمار استنباطی از نوع همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم‌افزارSPSS نسخه 23 استفاده شد و سطح معناداری آزمون‌ها 05/0 در نظر گرفته شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای پژوهش رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام‌به‌گام نشان داد که 31 درصد از واریانس اضطراب کرونا توسط ادراک شایستگی و روابط بین فردی تبیین می‌شود. این نتایج حاوی تلویحات کاربردی مهمی می‌باشد. پیشنهاد می‌شود از طریق برگزاری کارگاه‌هایی به‌صورت مجازی در زمینه متغیرهای پژوهش در دوران همه‌گیری کرونا به مشکلات بین فردی و ادراک شایستگی دانشجویان بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، ادراک شایستگی، روابط بین فردی، دانشجویان
  • حسنا کمانکش * صفحات 19-28

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش روانشناسی مثبت نگری بر باورهای غیرمنطقی در بین زنان دارای همسر ناسازگار بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه 40 نفر بود که از جامعه مذکور، به روش تصادفی ساده انتخاب شدند.20 نفر به گروه آزمایش و 20 نفر به گروه کنترل تخصیص یافتند. ابزارهای پژوهشی مورداستفاده پرسشنامه باورهای غیرمنطقی بود. گروه آزمایش در طول یازده جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقیقه آموزش روانشناسی مثبت نگری دریافت کردند. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و یک متغیره استفاده شد. نتایج موید آن است که بین گروه‌های آزمایش و کنترل ازلحاظ پس‌آزمون باورهای غیرمنطقی با کنترل پیش‌آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. براین اساس می توان گفت که تفاوت معناداری حداقل دریکی از متغیرهای وابسته یعنی ابعاد باورهای غیرمنطقی ایجادشده است و ضریب تاثیر نشان می دهد که 75/1 درصد تفاوت دو گروه مربوط به مداخله آزمایشی است. مهم ترین نتایج این پژوهش، موثر بودن آموزش روانشناسی مثبت نگری در کاهش باورهای غیرمنطقی زنان دارای همسر ناسازگار می باشد. ازاین‌رو به مراکز مشاوره خانواده توصیه می‌شود گام‌های موثری در جهت کاهش باورهای غیرمنطقی در زنان بردارند.

    کلیدواژگان: آموزش روانشناسی مثبت نگری، باورهای غیر منطقی، زنان دارای همسر ناسازگار
  • فرزانه آغاز *، فاطمه شاهی صفحات 29-43

    هدف از این پژوهش پیش‌بینی رضایت جنسی بر اساس کمرویی و بلوغ عاطفی در زنان متاهل مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر یزد است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش از نوع همبستگی بود. جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل کلیه زنان متاهل که به مراکز بهداشت شهر یزد مراجعه می‌کنند، بوده است. نمونه آماری شامل 120 نفر از زنان متاهل بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و از طریق توزیع پرسشنامه رضایت جنسی لارسون، پرسشنامه بلوغ عاطفی سینک و بهارگاوا و پرسشنامه کمرویی استنفورد موردسنجش قرار گرفتند. داده‏های گردآوری‌شده در دو سطح آمار توصیفی از (میانگین و انحراف معیار) و در سطح آمار استنباطی از (ضریب همبستگی و رگرسیون) چندمتغیره به روش همزمان استفاده شد. رضایت جنسی در زنان متاهل بر اساس کم‌رویی و بلوغ عاطفی آن‌ها قابل پیش‌بینی است.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، بلوغ عاطفی، کمرویی
  • فاطمه شاهی *، فرزانه اغاز صفحات 44-57

    هدف از پژوهش حاضر بررسی حافظه کوتاه‌مدت، انعطاف‌پذیری شناختی و سندروم شناختی توجهی در افراد با و بدون تجربه موسیقی بود. این پژوهش در گروه پژوهش‌های توصیفی بوده و با توجه به اهداف و فرضیات پژوهش در زیرگروه پژوهش‌های علی مقایسه‌ای قرار می‌گیرد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد باتجربه موسیقی و افراد عادی بدون تجربه (افرادی که به فرهنگسرا مراجعه کرده و آموزش‌هایی غیر از موسیقی را فرامی‌گرفتند) در شهر فسا می‌باشد. درنهایت تعداد 30 نفر از هر دو گروه به‌عنوان نمونه پژوهش و به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز شامل مقیاس حافظه وکسلر، مقیاس انعطاف‌پذیری شناختی دنیس وندروال و مقیاس سندروم شناختی توجهی می‌باشد. از نتایج به‌دست‌آمده چنین برمی‌آید که در افراد با و بدون تجربه موسیقی ازلحاظ سه متغیر حافظه کوتاه‌مدت، انعطاف‌پذیری شناختی و سندروم شناختی توجهی تفاوت معنادار دارد.

    کلیدواژگان: موسیقی، حافظه کوتاه مدت، انعطاف پذیری شناختی، سندروم شناختی توجهی
  • ناهید کشته گر، میثم افضلی، محمدرضا دست آموز * صفحات 58-78

    هدف از انجام پژوهش حاضر مروری سیستماتیک بر شناسایی عوامل موفقیت در اجرای آموزش فراگیر بود. پژوهش حاضر به روش مرور سیستماتیک در هشت گام انجام شد: انتخاب موضوع، تعیین معیارهای ورود و خروج، تعیین استراتژی جستجو با استفاده از ابزارهای موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی و کلیدواژه‌های مرتبط استاندارد، تعیین منابع گردآوری اطلاعات (در پژوهش حاضر مناسب‌ترین پایگاه‌های اطلاعاتی موجود شامل «وب او ساینس»، «اسکوپوس»، «ساینس دایرکت»، «پروکوییست»، «الزویر» و پایگاه اطلاعاتی فارسی‌زبان گنج، سید، مگیران، نورمگز) بود. انتخاب مطالعات (از طریق مطالعه 300 چکیده مقاله)، ارزیابی کیفیت در این مرحله پس از طراحی ابزار ارزیابی کیفیت، منابع استخراج‌شده توسط دو نفر پژوهشگر به‌طور مستقل مطالعه و امتیازدهی شد که 300 مقاله مرتبط استخراج شد. در این پژوهش به‌طورکلی ما به برخی عناصر کلیدی که در اجرای موفق آموزش فراگیر تاثیرگذارهستند؛ رسیدیم ازجمله: نگرش‌های فرهنگی، حمایت‌های اقتصادی، کمک به مدارس برای درک چالش‌های خود، فناوری مناسب، یادگیری شخصی‌سازی‌شده، منابع و امکانات، نگرش، دانش و مهارت معلمان، تکنیک‌های آموزشی و شیوه تدریس، برنامه‌ریزی و برنامه درسی انعطاف‌پذیرو رهبری-حمایتی. امروزه اجرای برنامه‌های فراگیر سازی تنها به یکپارچه‌سازی مکانی و فیزیکی منحصر نمی‌شود و این امر مستلزم یکپارچه‌سازی کارکردی و اجتماعی و همان‌طور انعطاف‌پذیری و غنی‌سازی محیط‌های آموزشی متناسب با نیازهای فراگیران است. تراکم جمعیت کلاس درس مانع از اجرای آموزش اثربخش و رسیدگی مطلوب به دانش آموزان با نیازهای ویژه می‌شود. یکی از راهبردهای پیشنهادشده معلمان کاهش تعداد کل دانش آموزان در کلاس‌هایی است که دارای دانش آموزان با نیازهای ویژه هستند. تجهیز مدارس و ارایه امکانات مناسب از دیگر راهبردهای پیشنهادشده معلمان برای ارتقاء اثربخشی آموزش فراگیر است. به نظر می‌رسد که مناسب‌سازی فضاهای آموزشی، استفاده از ابزارهای کمکی، هوشمند سازی مدارس، تجهیز آزمایشگاه‌ها و ارایه هر چه‌بهتر خدمات توان‌بخشی به دانش آموزان دارای نیازهای ویژه می‌تواند در این زمینه تسهیل‌کننده امور باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، محیط فراگیر، عوامل موفقیت آموزش فراگیر
  • حدیث باقریان *، محمود مرادی صفحات 79-89

    آشنایی با آیین نگارش و ویرایش متون با توجه به افزایش اهمیت نوشتن به‌صورت موثق و منسجم برای نویسندگان مقالات و کتب علمی امری مهم و اجتناب‌ناپذیر است، ازاین‌رو منابع بسیاری در این رابطه منتشرشده‌اند که جویندگان علم را تا حدودی با نکته هایی در این زمینه آشنا می کنند. آیین نگارش و ویرایش تالیف قاسم صافی نیز در این راستا یکی از کتبی است که ویژه دانشجویان دانشگاه ها، مراکز تربیت‌معلم، نویسندگان مقالات و پایان نامه ها، نگاشته شده است و در برخی مراکز مورد تدریس قرار می گیرد؛ کما این‌که اگر آن را موشکافانه بررسی کرد، با اشتباهات ویرایشی و نگارشی متعددی مواجه می شویم که برای منبعی که به‌عنوان الگو استفاده می شود، مناسب نیست و اصلاح آن حایز اهمیت است. با توجه به نکات ذکرشده لذا این مقاله در پی بررسی اجمالی اثر و یادآوری خطاهای نگارشی و ویرایشی متن برای اصلاح در ویرایش و چاپ های بعدی کتاب مذکور در آینده و نیز راهنمایی برای تدوین مطالب دقیق تر درباره آیین نگارش و ویرایش می باشد

    کلیدواژگان: آئین نگارش و ویرایش، نقد، نگارش، ویرایش
  • مریم فتح الهی، مختار عارفی * صفحات 90-100

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مهارت ارتباط موثر بین فردی بر بی‌میلی زناشویی زنان دارای همسر ناسازگار در سال 1400-1399 بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه 40 نفر بود که از جامعه مذکور، به روش تصادفی ساده انتخاب شدند.20 نفر به گروه آزمایش و 20 نفر به گروه کنترل تخصیص یافتند. گروه آزمایش در طول هشت جلسه، هر جلسه به مدت 90 دقیقه آموزش مهارت ارتباط موثر بین فردی دریافت کردند. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و یک متغیره استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که بین گروه‌های آزمایش و کنترل ازلحاظ پس‌آزمون ابعاد بی‌میلی زناشویی با کنترل پیش‌آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. آموزش مهارت ارتباط موثر بین فردی (با کنترل اثر پیش‌آزمون به‌عنوان عامل همپراش روی پس‌آزمون) برافزایش هر یک از ابعاد بی‌میلی زناشویی شامل از پا افتادگی جسمی (0/001=F، 13/43=P و 0/621=Eta)، از پا افتادگی عاطفی (0/012=F، 21/54=P و 0/572=Eta) و از پا افتادگی روانی (0/02=F، 15/86=P و 0/645=Eta) در مرحله پس‌آزمون تاثیر معناداری داشته است. مهم ترین نتایج این پژوهش، موثر بودن آموزش مهارت ارتباط موثر بین فردی بر بی‌میلی زناشویی زنان دارای همسر ناسازگار می باشد. ازاین‌رو به مشاوران خانواده و روان شناسان توصیه می‌شود گام‌های موثری در جهت حفظ و ارتقاء کیفیت زندگی زناشویی زنان بردارند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت ارتباط موثر بین فردی، بی میلی زناشویی، زنان دارای همسر ناسازگار
  • مهدی شیرپور * صفحات 101-116

    پژوهش حاضر باهدف تحلیل نگرش، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و باورهای انگیزشی دانش آموزان ششم ابتدایی در درس ریاضی، شهر بندرلنگه انجام‌گرفته است. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانش آموزان پسر و دختر ششم ابتدایی در سال تحصیلی 99-1400، مجموعا 800 نفر (475 نفر پسر و 325 دختر) بودند، می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 250 نفر تعیین شد. برای انتخاب نمونه مورد نیاز، روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای مورداستفاده قرار گرفت. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه محقق ساخته که یکی برای راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، باورهای انگیزشی و دیگری برای نگرش ریاضی بود، استفاده شد. جهت تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌های تحقیقی در سطح توصیفی از همبستگی پیرسون و در سطح استنباطی از آزمون‌های رگرسیون چند متغیره و t دو نمونه مستقل، استفاده‌شده است. نتایج تحقیق نشان داد، بین نگرش دانش آموزان در خصوص یادگیری ریاضی و راهبرد یادگیری خودتنظیمی و باورهای انگیزشی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی‌داری وجود دارد (P<0/01). همچنین پاسخ‌های دانش آموزان در حیطه نگرش به یادگیری ریاضی، شناختی، فراشناختی، جهت‌گیری به هدف و اضطراب با توجه به جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد اما بین پاسخ‌های خودکارآمدی و ارزش‌گذاری درونی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، نگرش ریاضی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، باورهای انگیزشی
  • حسین تربتی نژاد *، منصوره حسین شهیدی، شیما صفدری صفحات 117-126

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سرزندگی تحصیلی با تاب آوری تحصیلی با نقش میانجی استرس تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول شهرستان دامغان بود. روش تحقیق همبستگی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان متوسطه اول شهرستان دامغان تشکیل می دهند که تعداد آنها 3954 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و به صورت تصادفی 351 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)، استرس تحصیلی زاژاکووا و همکاران (2005) و پرسشنامه تاب‌آوری تحصیلی سامویلز (2004)است. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 20 و Smart Pls به روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با توجه به نتایج یافته ها، متغیر میانجی استرس تحصیلی در رابطه ی بین سرزندگی تحصیلی با تاب آوری تحصیلی معنادار است و بیش از 54 درصد از اثر سرزندگی تحصیلی با تاب آوری تحصیلی از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان تبیین می شود. همچنین سرزندگی تحصیلی بر استرس تحصیلی تاثیر منفی و معناداری دارد. سرزندگی تحصیلی بر تاب آوری تحصیلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. استرس تحصیلی بر تاب آوری تحصیلی تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، تاب آوری تحصیلی، استرس تحصیلی
  • سمیه آقا داود مارنانی، لیلا میراحمدی *، راضیه ایزدی صفحات 127-138

    در اواخر دسامبر سال 2019، کرونا ویروس جدیدی، با نام کرونا ویروس نوین-2019، باعث آغاز شیوع پنومونی از ووهان (بازار غذاهای دریایی هانان)، به سراسر کشور چین شد که در حال حاضر تهدیدات بهداشتی بزرگی را برای سلامتی عمومی جهان ایجاد کرده است. این ویروس‌ها می‌توانند عامل ایجاد برخی از انواع سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری‌های شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید 19 باشند. هدف این پژوهش پیش‌بینی میزان تاب‌آوری بر اساس هوش هیجانی، انعطاف‌پذیری شناختی و شفقت خود در کادر درمان بیمارستان دکتر علی شریعتی در دوران شیوع ویروس کووید 19 بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کادر درمان (پزشکان و پرستاران) شاغل در بیمارستان دکتر علی شریعتی شهر اصفهان در سال 1400-1399 بودند که به شیوه نمونه‌گیری در دسترس تعداد 265 نفر انتخاب شدند؛ و به پرسشنامه‌های تاب‌آوری کونور و دیویدسون (2003)، هوش هیجانی کارسون و وست (2000)، انعطاف‌پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، شفقت خود (نف،2003) پاسخ دادند. داده‌های پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه و از طریق نرم‌افزار آماری SPSS-25 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تاب‌آوری بر اساس هوش هیجانی و شفقت خود در کادر درمان بیمارستان در دوران شیوع کووید 19 قابل پیش‌بینی بود (0/05>p)؛ بنابراین می‌توان با آموزش مهارت‌های فوق، میزان تاب‌آوری را در کادر درمان در این شرایط حساس افزایش داد.

    کلیدواژگان: کووید 19، تاب آوری، هوش هیجانی، انعطاف پذیری شناختی
  • محبوبه خنشان *، محمدرضا تمنایی فر صفحات 139-151

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش‌بینی مشکلات خواب دختران نوجوان بر اساس سبک‌های فرزندپروری و سبک‌های ناایمن دلبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان کاشان در سال تحصیلی 1400-1399 (3610 دانش‌آموز) بود. 234 نفر به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات، از پرسشنامه‌ کیفیت خواب پترزبورگ بویس و همکاران (PSQI)، پرسشنامه سبک‌های فرزندپروری شیفر (PSQ) و پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسال هازن و شیور (AASQ) استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم‌افزار SPSS-23 استفاده شد. نتایج نشان داد که سبک‌های فرزند‌پروری محبت (0/24-) و کنترل (0/18) با مشکلات خواب دختران نوجوان رابطه منفی معناداری دارند. همچنین، بین سبک‌های دلبستگی ناایمن اضطرابی (0/19) و اجتنابی (0/19) با مشکلات خواب دختران نوجوان رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین شاخص ضریب چندگانه اصلا‌ح‌شده نشان داد که مولفه‌های پیش‌بین پژوهش می‌تواند 0/11 از مشکلات خواب دختران نوجوان را پیش‌بینی کند. یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که سبک‌های فرزندپروری ناکارآمد ‌و‌ سبک‌های دلبستگی ناایمن می‌توانند زمینه‌ساز مشکلات خواب دختران باشند. یافته‌های این پژوهش دارای تلویحات آموزشی - بهداشتی برای پیشگیری از مشکلات خواب نوجوانان می‌باشد.

    کلیدواژگان: مشکلات خواب، سبک فرزندپروری، سبک ناایمن دلبستگی، دختران نوجوان
  • فائزه بابائی *، سارا حقیقت صفحات 152-163

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و آموزش مهارت‌های ذهن‌آگاهی بر آگاهی فراشناختی دانش‌آموزان انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم شهر کرج را تشکیل دادند؛ و نمونه پژوهش شامل 45 دانش‌آموز که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب‌شده بودند و به‌طور تصادفی در سه گروه آزمایشی1 (15 نفر) و آزمایشی 2 (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه‌هایی که جهت جمع‌آوری اطلاعات از گروه نمونه در نظر گرفته شدند عبارت است از: پرسشنامه آگاهی فراشناختی شراو و دنیسون (1994). برای تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر به کمک نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش تنظیم هیجان و آموزش مهارت‌های ذهن‌آگاهی در مقایسه با گروه کنترل موجب بهبود نمرات آگاهی فراشناختی دانش‌آموزان شده است. بین میزان اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و آموزش مهارت‌های ذهن‌آگاهی در آگاهی فراشناختی دانش‌آموزان در مرحله پس‌آزمون و پیگیری از نظر آماری تفاوت معنادار نمی‌باشد؛ بنابراین، آموزش تنظیم هیجان و آموزش مهارت‌های ذهن‌آگاهی یک روش موثر در آگاهی فراشناختی دانش‌آموزان است.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مهارت های ذهن، آگاهی فراشناختی
  • علی قره داغی *، ندا عزیزی، رحیم بدری صفحات 164-177

    هدف اصلی در این تحقیق، بررسی کیفی تجربه والدین با آموزش الکترونیکی فرزندان در طول دوره پاندمی Covid-19 بود که با استفاده از روش پدیدارشناسی صورت گرفت. جامعه آماری شامل کلیه والدین دانش‌آموزان مقطع ابتدایی منطقه (7) شهر تهران است که در پایه اول تا پنجم که در نیم سال دوم سال 1400 مشغول به تحصیل بودند، می‌شود که به‌منظور نمونه‌گیری بر پایه اصل اشباع در پژوهش‌های کیفی و با تکراری شدن پاسخ‌ها و با روش هدفمند، تعداد 25 نفر از والدین دانش‌آموزان به‌عنوان نمونه آماری موردبررسی و مصاحبه به‌عنوان نمونه آماری قرار گرفتند. تحلیل مصاحبه‌ها، با استفاده از الگوی کلایزی و روش تحلیل مضمون انجام شد. بعد از کدگذاری و طبقه‌بندی براین اساس به تعداد 21 مورد، مضامین اصلی استخراج شدند که در قالب (آموزشی، فرهنگی، اجتماعی، فنی، روان‌شناختی و اقتصادی) تقسیم‌بندی شدند و سپس بر اساس مضامین به‌دست‌آمده از جنبه معایب و مزایا مورد شناسایی قرار گرفتند. نهایتا با توجه به نتیجه به‌دست‌آمده پیشنهادهایی مبنی بر کاهش معایب آموزش از طریق فضای الکترونیکی و افزایش مزایای آن‌که از تجربه زیسته والدین به‌دست‌آمده بود، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، آموزش الکترونیکی، والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی، تجارب زیسته
  • آزاده فتحی مرد، علی محمد اخوت * صفحات 178-186

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه‌ی حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در دانش‌آموزان تیزهوش و عادی و در یک طرح علی- مقایسه‌ای، انجام شد. جامعه‌ی آماری شامل کلیه‌ی دانش‌آموزان مدارس عادی و تیزهوش دوره‌ی اول متوسطه‌ در شهر اصفهان بود که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه‌ی آماری 400 نفر دانش‌آموز (200 نفر دانش‌آموز عادی و 200 نفر دانش‌آموز تیزهوش) به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای از مدارس عادی و تیزهوش دوره‌ی اول متوسطه‌ی شهر اصفهان انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به مقیاس‌های شایستگی اجتماعی فلنر و حمایت اجتماعی زیمت پاسخ دادند. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از روش آماری t مستقل تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد که میانگین نمرات حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در دانش‌آموزان تیزهوش به‌طور معنی‌داری بیشتر از دانش‌آموزان عادی است و بین میانگین نمرات حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در دانش‌آموزان تیزهوش و عادی تفاوت معنی‌داری وجود دارد (05/0 >P). با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، برنامه‌ریزی به‌منظور افزایش حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در دانش‌آموزان مدارس عادی می‌تواند دستاوردهای مثبتی چون افزایش انگیزش تحصیلی، عملکرد و پیشرفت تحصیلی و ارتباط موثر با همسالان را در پی داشته باشد. بر این اساس، پیشنهاد می‌شود برنامه‌ریزی آموزشی لازم، به‌منظور افزایش حمایت اجتماعی و شایستگی اجتماعی در دانش‌آموزان مدارس عادی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، شایستگی اجتماعی، دانش آموزان، تیزهوش
  • حسین کارشکی *، میترا شهرآئینی، مریم بردبار صفحات 187-199

    در حال حاضر دانش آموزان دوره ابتدایی با شرایط غیرمعمول ناشی از شیوع بیماری کووید-19 در جامعه مواجه هستند. یکی از اصلی‌ترین آسیب‌های روانی ناشی از کرونا استرس و اضطراب است. تاب‌آوری ازجمله متغیرهایی است که افراد در زمان مواجهه با فشار روانی از آن استفاده می‌کنند. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی اثربخشی آموزش نظریه انتخاب برتاب آوری تحصیلی دانش آموزان صورت گرفت. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود و با طرح پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه کنترل انجام پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم در سال تحصیلی 1400-1399 شهر مشهد است. نمونه شامل 30 نفر که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. در این تحقیق از پرسشنامه تاب‌آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه تاب‌آوری تحصیلی سامویلز استفاده شد. به‌منظور اجرای پژوهش، گروه آزمایش طی هشت جلسه تحت آموزش نظریه انتخاب قرار گرفتند و گروه گواه در لیست انتظار باقی ماند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های به‌دست‌آمده از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. از نتایج به‌دست‌آمده می‌توان چنین نتیجه گرفت که آموزش نظریه انتخاب می‌تواند تاب‌آوری عمومی و تاب‌آوری تحصیلی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی را افزایش دهد. یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش نظریه انتخاب با تاکید مسیولیت‌پذیری و منبع کنترل درونی، می‌تواند به‌عنوان یک روش کارآمد جهت افزایش تاب‌آوری تحصیلی دانش آموزان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، تاب آوری عمومی، تاب آوری تحصیلی
  • فاطمه مهدی زاده حسن آبادی *، ایرج صالحی صفحات 200-213

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه بین حس انسجام روانی، خودتنظیمی و سرسختی دانش آموزان سال آخر متوسطه تک فرزند و چندفرزند شهر رشت انجام شد. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است و جامعه موردمطالعه این پژوهش، کلیه دانش آموزان سال آخر متوسطه شهر رشت می باشد، که در سال تحصیلی 96-95 مشغول به تحصیل بودند. نمونه موردمطالعه 350 نفر می باشد که به پرسش نامه های احساس انسجام فلنسبرگ (2006)، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پنتریچ و دیگروت (1990)، مقیاس بررسی دیدگاه های شخصی کوباسا (1982)، پاسخ دادند. نتایج به‌دست‌آمده با استفاده از نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد. نتایج نشان داد که، بین حس انسجام روانی، خودتنظیمی و مولفه هایش در دانش آموزان دختر و پسر تک‌فرزند و چند فرزند و سرسختی و مولفه های آن در دانش آموزان دختر و پسر چند فرزند، تفاوت معنادار است (0/01>P)؛ اما بین سرسختی و مولفه‌هایش به‌جز مولفه کنترل در دانش آموزان دختر و پسر تک فرزند تفاوت معناداری وجود ندارد. با توجه به نتایج فوق باید گفت که حس انسجام روانی، خودتنظیمی و سرسختی روان‌شناختی در تک فرزندان و چند فرزندان با توجه به تفاوت-های موجود در ویژگی های شخصیتی هر کودک ممکن است از انتظارات و سبک های فرزند پروری والدین باشد.

    کلیدواژگان: انسجام روانی، خودتنظیمی، سرسختی، دانش آموزان
  • فاطمه علی آبادی، سعید عبد خدائی * صفحات 214-226

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تاب‌آوری و احساس انسجام روانی در پیش‌بینی سبک‌های مقابله‌ای مادران کودکان اوتیسم است. روش نمونه‌گیری در این پژوهش نمونه‌گیری در دسترس می‌باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه‌ی مادران کودکان دارای بیماری اوتیسم در شهر مشهد در دامنه‌ی سنی 20 تا 40 سال بود؛ به شیوه نمونه‌گیری در دسترس 100 نفر از این مادران که به مراکز آموزشی برای فرزندانشان شرکت می‌کردند گرفته شد و آزمودنی‌ها، از نظر سن، تحصیلات و وضعیت اقتصادی- اجتماعی همتا شدند. به‌منظور تحلیل داده‌های این پژوهش، از شاخص‌های آمار توصیفی (مانند میانگین، انحراف استاندارد و واریانس) و از شاخص‌های آمار استنباطی (مانند رگرسیون گام‌به‌گام) استفاده خواهد شد و داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS ورژن 22 تحلیل‌شده است. در این پژوهش از پرسشنامه‌های راهبردهای مقابله‌ای لازاروس، احساس انسجام فلنسبرگ و تاب‌آوری کونور و دیودسون استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از این است که درجه تاب‌آوری در سبک‌های مختلف کنار آمدن مادران کودکان اوتیسم متفاوت است. درجه انسجام روان‌شناختی در سبک‌های مختلف کنار آمدن مادران کودکان اوتیسم متفاوت است و اینکه بین میزان انسجام روان‌شناختی و تاب‌آوری مادران کودکان مبتلا به اوتیسم همبستگی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، احساس انسجام روانی، سبک های مقابله ای، مادران کودکان اتیسم
  • مهشاد ربیعی مطمئن، بهنام قابل دمیرچی *، عاطفه محمدی صفحات 227-242

    سرپرست خانوار در معرض آسیب‌های روان‌شناختی و اجتماعی شدن قرار ندارند و بر همین اساس باید به دنبال شناسایی و کاربرد مداخلات روانشناسی موثر در جهت کاهش این آسیب‌ها بود. این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با واقعیت درمانی کالا در بر نگرش به زندگی و اضطراب اجتماعی زنان سرپرست خانوار با نشانه‌های اضطراب اجتماعی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار مراجعه شده به کلینیک مددکاری اجتماعی یارا شهر تهران در سال 1400 بود که ازاین‌بین، 45 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به‌طور تصادفی در گروه‌های آزمایش (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت درمانی گلاسر) و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای مورداستفاده شامل شاخص نگرش به زندگی باتیستا و الموند (1973) و مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک (1996) بود. آنالیز داده‌ها با روش تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه‌گیری مکرر و با استفاده از نسخه 26 نرم‌افزار SPSS انجام شد. نتایج آنالیز داده‌ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت درمانی گلاسر بر بهبود نگرش به زندگی و اضطراب اجتماعی در زنان سرپرست خانوار با نشانه‌های اضطراب اجتماعی موثر است. تفاوت میانگین گروه واقعیت درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در این متغیرها غیر معنادار بود. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، در مورد زنان سرپرست خانوار، متخصصان حوزه باعث می‌توانند مداخلات واقعیت درمانی و درمان پذیرش و تعهد را به‌منظور بهبود اضطراب اجتماعی و نگرش به زندگی در آن‌ها مورداستفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، واقعیت درمانی گلاسر، نگرش به زندگی، اضطراب اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • پریسا قادری * صفحات 243-252

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی آموزش هوش اجتماعی بر خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب ناشی از کرونا و کمال‌گرایی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر سمنان را تشکیل دادند. روش نمونه‌گیری به‌صورت خوشه‌ای چندمرحله‌ای بود؛ و نمونه پژوهش شامل 30 آزمودنی که به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب‌شده بودند و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش مقیاس خودکارآمدی اجتماعی نوجوان کلنی (1989)، مقیاس اضطراب کرونا ویروس علی پور (1398) و مقیاس کمال‌گرایی چندبعدی تهران بشارت (1386) بود. برای تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها از تحلیل کوواریانس به کمک نرم‌افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش هوش اجتماعی بر خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب ناشی از کرونا و کمال‌گرایی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب ناشی از کرونا، کمال گرایی
  • سمیه آورند * صفحات 253-263

    امروزه آموزش جز جدایی‌ناپذیر زندگی بشر شده و هرروز با پیشرفت تکنولوژی جدید،روش‌های تازه‌ای برای ارایه‌ی آموزش به وجود می‌آید، ازجمله: آموزش از راه دور، آموزش مجازی، آموزش الکترونیکی. این پژوهش باهدف بررسی مقایسه‌ای مزایا و معایب آموزش مجازی و حضوری به روش توصیفی انجام‌شده است. این پژوهش با استفاده از کلیدواژه‌های \"آموزش مجازی، آموزش سنتی، مقایسه‌ی آموزش مجازی و سنتی \" با جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی و لاتین انجام‌شده است. در این پژوهش ابتدا آموزش مجازی تعریف‌شده سپس تفاوت آموزش مجازی و الکترونیکی، مزایا و معایب، ضرورت‌های وجود آموزش مجازی، آموزش الکترونیکی در مقابل آموزش سنتی یا آموزش چهره به چهره و... نتایج این پژوهش نشان می‌دهد، در کشور ما در اکثر سازمان‌های آموزشی، زیرساخت لازم برای آموزش مجازی وجود ندارد و اساتید و دانشجویان به این باور اعتقاددارند که آموزش مجازی در کنار آموزش سنتی نتیجه‌بخش خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش مجازی، آموزش الکترونیک
  • شهلا علیلو * صفحات 264-281

    پژوهش حاضر باهدف پیش‌بینی نشانگان اختلال‌های شخصیت در نوجوانان بر اساس تروماهای دوران کودکی، رشد هویت و دشواری در تنظیم هیجان در بین دانش‌آموزان دوره‌ی متوسطه‌ی دوم (16 تا سال 19) شهرستان خوی انجام‌گرفته است. این پژوهش از نوع همبستگی بوده و برای انجام آن از بین مدارس دبیرستانی شهرستان خوی 5 مدرسه‌ی پسرانه و 5 مدرسه‌ی دخترانه به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب‌شده‌اند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌ی بالینی نوجوانان میلون (MACI) و پرسشنامه‌ی رشد هویت (AIDA) و پرسشنامه‌ی تروماهای دوران کودکی (CTQ) استفاده‌شده است. پس از جمع‌آوری داده‌های خام، شیوه‌های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه‌ی همزمان استفاده‌شده است. نتایج تحلیل نشان می‌دهد بین تروماهای دوران کودکی و نشانگان اختلالات شخصیت رابطه‌ی معنادار وجود دارد (p<0/01)؛ بنابراین فرضیه اول تحقیق ما تایید شد. نتایج جداول رگرسیون وجود رابطه بین هویت و نشانگان اختلالات شخصیت را نیز تایید کردند (P<0/01, r=0/61) درواقع هر دو فرضیه پژوهش تایید شدند. هرکدام از فرضیه‌های پژوهش ما دارای 4 فرضیه‌ی جزیی بودند که به پیش‌بینی اختلالات خوشه‌ی B پرداخته‌اند. تمامی فرضیه‌ها معنادار بوده و تایید شدند و می‌توان گفت که تروماهای دوران کودکی و رشد هویت، نشانگان اختلال شخصیت خوشه‌ی B در نوجوانان را پیش‌بینی می‌کنند.

    کلیدواژگان: نشانگان اختلال شخصیت، رشد هویت، تروماهای کودکی، دشواری در تنظیم هیجان
  • احسان محب، طیبه شریفی *، غلامحسین عبادی، غلامحسین مکتبی صفحات 282-300

    ایمان یکی از واژه های کلیدی در حوزه دین و دین‌داری است که پرداختن به ماهیت و تعیین جایگاه و نقش آن، تاثیری بسزایی در زمینه های مختلف زندگی انسان دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسی تفاوت مدل پیشایندها و پسایندهای ادراک ایمان فردی شده بر اساس سازه های مذهبی در دانشجویان ادیان مختلف بود. طرح پژوهش حاضر استنباطی با روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه‌ی آماری شامل کلیه‌ی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، علوم پزشکی جندی‌شاپور، شهید چمران و طلاب حوزه ‏علمیه بود ‏ که از این میان، 429 نفر با استفاده از روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پایبندی مذهبی، پرسشنامه تعهد مذهبی، پرسشنامه باورهای مذهبی، پرسشنامه جهت‌گیری مذهبی آلپورت، پرسشنامه ایمان و مقیاس ادراک ایمان فردی شده استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر چند گروهی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معناداری بین دو مدل ادراک ایمان فردی شده برحسب متغیرهای مذهبی بر اساس ادیان زرتشت، صابیین مندایی، مسیحیت و اسلام وجود ندارد. همچنین نتایج مربوط به آزمون مدل پیشنهادی نشان داد که مدل پیشنهادی با خطای قابل‌قبول از برازش خوبی برخوردار است. سازه‌های مذهبی شامل هوش معنوی، باور مذهبی، پایبندی مذهبی، تعهد درونی مذهبی و...‏‎ ‎به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم بر میزان ادراک ایمان فردی شده دانشجویان تاثیرگذار است. ‏

    کلیدواژگان: ادراک ایمان فردی شده، سازه های مذهبی، مدل پیشایند، مدل پسایند، ادیان، ایمان
  • یاسر پناهی * صفحات 301-308

    پژوهش حاضر باهدف تعیین مقایسه میزان فشار روانی و سازگاری زناشویی والدین کودکان عقب‌مانده ذهنی تربیت‌پذیر، معلول جسمی حرکتی و والدین کودکان عادی شهر اردبیل در گستره سنی 7 تا 12 سال صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی والدین کودکان کم‌توان ذهنی تربیت‌پذیر و والدین کودکان عادی بودند. 60 نفر (30 نفر والدین کودکان نارسا هوشی و معلول جسمی و 30 نفر والدین کودکان عادی) با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه رضایت‌مندی زوجیت افروز و پرسشنامه فشار روانی بود. تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین فشار روانی والدین کودکان نارسا هوشی و کودکان عادی تفاوت معناداری وجود دارد. بر همین اساس متخصصان و مسیولان امر باید برنامه‌ریزی‌های جهت کاهش فشار روانی والدین کودکان نارسا هوشی مدنظر داشته باشند و تلاش‌هایی برای افزایش سازگاری زناشویی کنند.

    کلیدواژگان: فشارروانی، سازگاری زناشویی، معلول جسمی، نارسا هوشی
  • محسن کرامتی مقدم، نسرین رضایی، مجید کرامتی مقدم * صفحات 309-319

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی نقش اینترنت اشیا در تغییر بعد فرهنگی و تعامل با دنیای فیزیکی جوانان شهر تهران بود. نوع روش تحقیق در مطالعه پژوهش پیش‌رو توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در رشته های علوم ارتباطات و مطالعات رسانه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی در سال 1401-1400 می باشد که تعداد 950 دانشجو در رشته علوم ارتباطات و مطالعات رسانه می باشد. حجم نمونه مطابق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان برابر با 274 نفر از دانشجویان رشته علوم ارتباطات و مطالعات رسانه است. روش نمونه گیری استفاده از نمونه گیری طبقه ای (به دلیل استفاده از جنسیت دانشجویان دختر و پسر، مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اینترنت اشیاء آتزوری و همکاران (2010) و پرسشنامه سبک زندگی ظهیری خواه (1400) بود. برای تجزیه‌وتحلیل فرضیه های پژوهش از آمار استنباطی (آزمون t برای گروه های مستقل، آزمون F) با 0/05=α و نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 استفاده شد. یافته ها نشان داد: اینترنت اشیاء بر بعد فرهنگی جوانان شهر تهران نقش مثبت و معنادار دارد. اینترنت اشیاء بر تعامل با دنیای فیزیکی جوانان شهر تهران نقش مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، بعد فرهنگی، دنیای فیزیکی، جوانان
  • قمر کیانی، رویا ملایی * صفحات 320-339

    یادگیری همواره فرایندی مهم و موردتوجه بوده است. دانشمندان و صاحب نظران بسیاری در این زمینه اظهارنظر، پژوهش و نظریه‌پردازی نموده و به شناسایی مجموعه‌ای کوچک اما قدرتمند از قوانین و عواملی که تاثیر آن ها را بر رفتار تعدیل می‌کند، پرداخته اند. این رویه می تواند کاربرد های فراوانی را در زندگی انسان ها و دیگر موجودات ایفا نماید. روش‌ها، آثار و اصول برگرفته از مفاهیم روان‌شناسی یادگیری، رفتار انسان را هدایت کرده و می‌تواند به‌ ما در حفظ زندگی و بهبود رفاه کمک کنند. روان‌شناسان در حوزه کاربرد یادگیری عملکردی، موفقیت‌های بسیاری را در خصوص تغییرات رفتاری در افراد و سطوح گروه‌های کوچک، و نیز تا حدودی در تغییر رفتار سیستم‌های بزرگ‌تر مانند شرکت‌ها، جوامع یا گونه‌ها، به‌دست‌آمده آورده‌اند. برخی از موثرترین روش‌های درمانی در درمان‌های بالینی روش‌هایی را شامل می شوند که از روش مطالعات روان‌شناسی یادگیری نشات گرفته‌اند؛ بنابراین با توجه به ارزش کاربردی این حوزه، در این پژوهش به‌مرور مطالعات، یافته ها و نتایج برخی محققین در کاربرد اصول یادگیری و بهبود رفاه افراد، گروه ها و جوامع پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: اصول یادگیری، روان شناسی یادگیری کاربردی، استراتژی تغییر رفتار، بهبود رفاه
  • امیر جعفرنژاد رضائیه * صفحات 340-351

    هنر موسیقی و ارتباط آن با انسان از گذشته‌های دور همواره موردتوجه بوده است و تاثیرات آن بر جسم، روح و روان انسان‌ها موردبررسی قرارگرفته شده است. پژوهش حاضر باهدف مقایسه تفکر خلاق، هوش هیجانی و سلامت روانی در بین نوازندگان ساز‌های سنتی و جدید زن و مرد انجام شد. روش این پژوهش علی – مقایسه‌ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نوازندگان ساز‌های سنتی و جدید شهر ارومیه به تعداد 400 نفر بودند (220 نفر نوازنده ساز‌های سنتی و 180 نفر نوازنده ساز‌های جدید). نمونه‌گیری این پژوهش به‌صورت تصادفی طبقه‌ای بود، به این‌گونه که 110 نفر از نوازندگان ساز‌های سنتی و 90 نفر از نوازندگان ساز‌های جدید انتخاب و درنهایت 200 نفر به‌عنوان نمونه در نظر گرفته شد. ابزار‌های این پژوهش شامل پرسشنامه تفکر خلاق عابدی (1372)، پرسشنامه هوش هیجانی بار اون (1980) و پرسشنامه تفکر سلامت روانی 90 سوالی (1973) بودند. برای تحلیل آماری داده‌ها نیز از آزمون آماری تی مستقل استفاده گردید. یافته‌ها حاکی از آن است بین مولفه‌های تفکر خلاق، هوش هیجانی و سلامت روانی در بین نوازندگان زن و مرد تفاوت معنی‌داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق، هوش هیجانی، سلامت روانی، جنسیت، نوازندگان
|
  • sargil rezaei, mokhtar arefi * Pages 1-10

    The aim of this study was to determine the effectiveness of behavioral couple therapy on the management of marital conflicts in young couples in 1399-1400. In this study, a pre-test-post-test quasi-experimental design with a control group was used. In the present study, using purposive sampling method, 30 young couples by available sampling and randomly in two groups of 15 alternate experiments and controls and answered the marital conflict questionnaire. The experimental group received 8 sessions of behavioral couple therapy training twice a week for 45 minutes and the participants in the control group were placed on a waiting list. Findings analysis Using independent analysis of covariance showed that couple behavioral therapy training reduces marital conflicts in young couples. The most important results of this study are the effectiveness of behavioral couple therapy training in improving conflicts in young couples. Therefore, the officials of family counseling centers are advised to take effective steps to reduce and improve marital conflicts.

    Keywords: Behavioral couple therapy, marital conflicts, young couples
  • elahe bagheri *, rojina ahmadpour, masoud najari Pages 11-18

    The aim of this study was to predict corona anxiety based on competenc perception and interpersonal relationships. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all female students of Islamic Azad University, Tehran Science and Research Branch in the academic year 2020-2019, which were evaluated as a sample through the available sampling method and 100 questionnaires online through social networks (WhatsApp and Telegram) was distributed. To measure the studied variables, questionnaires of Corona Alipour et al. (2019), Harter competence perception (1982) and interpersonal relationships II-32 (1996) were used. Descriptive statistics including mean and standard deviation were used to analyze the data. After ensuring the normality of the data, inferential statistical methods such as Pearson correlation and regression analysis were used using SPSS software version 23 and The significance level of the tests was considered 0.05. The results of Pearson correlation showed that there is a significant relationship between research variables. The results of stepwise regression analysis also showed that 31% of the variance of coronary anxiety is explained by the perception of competence and interpersonal relationships. These results contain important practical implications. It is suggested to pay more attention to interpersonal problems and students\' perception of competence by holding virtual workshops on research variables during the coron epidemic.

    Keywords: Corona virus, competenc perception, interpersonal relationships, female students
  • hosna kamankesh * Pages 19-28

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of positivist psychology training on irrational beliefs among women with incompatible spouses. The research design was a quasi-experimental pretest and posttest with a control group. The sample size was 40 people who were selected from the mentioned population by simple random method. 20 people were assigned to the experimental group and 20 people to the control group. The research tools used were the Irrational Beliefs Questionnaire. The experimental group received positive psychology training for 90 minutes in each session for eleven sessions. Multivariate and univariate analysis of covariance were used to analyze the data. The results confirm that there is a significant difference between the experimental and control groups in terms of post-test of irrational beliefs with pre-test control. Based on this, it can be said that a significant difference has occurred in at least one of the dependent variables, namely the dimensions of irrational beliefs, and the coefficient of effect shows that 75.1% of the difference between the two groups is related to experimental intervention. The most important results of this study are the effectiveness of positivist psychology education in reducing irrational beliefs of women with incompatible spouses. Therefore, family counseling centers are advised to take effective steps to reduce irrational beliefs in women.

    Keywords: Positive Psychology Education, Irrational Beliefs, Women with Incompatible Spouses
  • Farzaneh Aghaz *, Fatemeh Shahi Pages 29-43

    The aim of this study was to predict sexual satisfaction based on shyness and emotional maturity in married women referring to health centers in yazd. This research was applied in terms of purpose and correlational in terms of nature and method. The statistical population of this study included allmarried women who refer to health centers in yazd.the statistical sample consisted of 120 married women who were selected by available sampling method and were assessed through distribution of Larson sexual satisfaction Questionnaire sink and bahargawa emotional maturity Questionnaire and Stanford shyness Questionnaire. Data collected in two levels of statistics descriptive (mean and standard deviation) and at the level of inferential statistics (correlation coefficient and regression) multivariate were used simultaneously. Sexual satisfaction in married women can be predicted based on their shyness and emotional maturity.

    Keywords: Sexual Satisfaction, Emotional Maturity, Shyness
  • Fatemeh Shahi *, Farzaneh Aghaz Pages 44-57

    The aim of this study was to evaluate short-term memory, cognitive flexibility and cognitive attention syndrome in people with and without music experience. This research is in the group of descriptive researches and according to the objectives and hypotheses of the research is placed in the group of comparative causal researches. The research community includes all people with experience in music and ordinary people without experience (people who went to the cultural center and received training other than music) in the city of Fasa. Finally, 30 people from both groups were selected as the research sample by available sampling method. Research tools also include the Wechsler Memory Scale, the Dennis and Vanderwall Cognitive Flexibility Scale, and the Attentive Cognitive Syndrome Scale. The results show that there is a significant difference between people with and without music experience in terms of three variables of short-term memory, cognitive flexibility and cognitive attention syndrome.

    Keywords: Music, Short-term memory, Cognitive flexibility, Attention cognitive syndrome
  • nahid keshtehgar, meysam afzali, mohammadreza dastamouz * Pages 58-78

    The purpose of this study was a systematic review to identify the factors of success in the implementation of inclusive education. The present study was conducted in a systematic review method in eight steps: subject selection, determination of entry and exit criteria, determination of search strategy using tools available in databases and related standard keywords, determination of data collection sources (in the present study) The most available databases included WebO Science, Scopus, DirectScience, Proquist, Elsevier, and Persian-language databases (Ganj, Seyed, Mogiran, and Normaz). At this stage, after designing the quality assessment tool, the sources extracted by two researchers were studied and scored independently, and 300 related articles were extracted. In this study, in general We have identified some of the key elements that are influential in the successful implementation of inclusive education, including: cultural attitudes, economic support, helping schools to understand their challenges, appropriate technology, personalized learning, resources and facilities, attitude, knowledge And teacher skills, teaching techniques and teaching methods, flexible planning and leadership-supportive curriculum. Today, implementation of integrated learning programs Spatial and physical construction is not limited and this requires functional and social integration as well as flexibility and enrichment of educational environments tailored to the needs of learners. Classroom population density prevents effective education and It is desirable for students with special needs. One of the suggested strategies of teachers is to reduce the total number of students in classes with students with special needs. Equipping schools and providing appropriate facilities are other strategies suggested by teachers to improve the effectiveness of inclusive education. It should be noted that the adaptation of educational spaces, the use of assistive devices, the smartening of schools, the equipping of laboratories and the provision of better rehabilitation services to students with special needs can facilitate matters in this field.

    Keywords: Inclusive education, inclusive environment, success factors of inclusive education
  • hadis bagheryan *, Mahmud Moradi Pages 79-89

    Familiarity with the ritual of writing and editing texts is important and unavoidable for authors of articles and scientific books, considering the increasing importance of writing in a reliable and coherent manner, Therefore, many sources have been published in this regard, which make the seekers of science somewhat familiar with some points in this field. In this regard, the ritual of writing and editing by Qassem Safi is one of the books written especially for university students, teacher training centers, authors of articles and dissertations, and is taught in some centers, However, if we examine it carefully, we will encounter numerous editing and typographical errors that are not appropriate for the source used as the template, and its correction is important. According to the above points, this article seeks to give a brief overview of the work and to recall the typographical and editorial errors of the text to be corrected in future editions and editions of the book, as well as to provide more detailed information on the ritual of writing and editing.

    Keywords: Rite of Writing, Editing, Criticism, Writing
  • maryam fatolahi, mokhtar arefi * Pages 90-100

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of effective interpersonal communication skills training on marital reluctance of women with incompatible spouses in 2020-2021. The research design was a quasi-experimental pretest and posttest with a control group. The sample size was 40 people who were selected from the mentioned population by simple random method. 20 people were assigned to the experimental group and 20 people to the control group. During the eight sessions, the experimental group received 90 minutes of effective interpersonal communication skills training in each session. Multivariate and univariate analysis of covariance were used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of post-test dimensions of marital reluctance with pre-test control. Effective interpersonal communication skills training (by controlling the effect of pre-test as a co-opting factor on post-test) on increasing each dimension of marital reluctance including physical exhaustion (F = 13.43, P = 0.001 and 0.621 = Eta), emotional exhaustion (F = 21.54, P = 0.012 and Eta = 0.572) and mental exhaustion (F = 15.86, P = 0.002 and Eta = 0.645 ) Had a significant effect on the post-test stage. The most important results of this study are the effectiveness of effective interpersonal communication skills training on marital reluctance of women with incompatible spouses. Therefore, family counselors and psychologists are advised to take effective steps to maintain and improve the quality of women\'s marital life.

    Keywords: effective interpersonal communication skills training, marital reluctance, women with incompatible spouses
  • mehdi shirpoor * Pages 101-116

    The aim of this study was to analyze the attitudes, self-regulatory learning strategies and motivational beliefs of sixth grade elementary students in mathematics in Port Lengeh. The statistical population of the study is all male and female sixth grade students in the academic year 1400-99, a total of 800 (475 boys and 325 girls). Using Cochran\'s formula, the sample size of 250 people was determined. Multi-stage cluster sampling method was used to select the required sample. The research tool consisted of two researcher-made questionnaires, one for self-regulated learning strategies, motivational beliefs and the other for mathematical attitudes. Pearson correlation was used for statistical analysis of research data at the descriptive level and multivariate regression tests and t-test of two independent samples were used at the inferential level. The results showed that there is a positive and significant relationship between students \'attitudes about mathematical learning and self-regulated learning strategy and students\' motivational beliefs (P <0.01). Also, students\' responses in the field of attitudes toward mathematical, cognitive, metacognitive learning, goal orientation, and anxiety do not differ significantly with respect to gender, but there is a difference between self-efficacy responses and internal evaluation.

    Keywords: Elementary education, mathematical attitude, self-regulated learning strategies, motivational beliefs
  • Hossein torbatinejad *, Mansooreh Hossein Shahidi, Shima Safdari Pages 117-126

    The aim of this study was to investigate the relationship between academic vitality and academic resilience with the mediating role of academic stress in junior high school students in Damghan. The research method is correlation with the structural equation modeling approach. The statistical population of the present study consists of all primary school students in Damghan, whose number is 3954 people. The sample size was randomly selected using 351 Morgan table. The research instruments are Hossein Chari and Dehghanizadeh (2012) Academic Vitality Questionnaire, Zajakova et al. (2005) and Samuels Academic Resilience Questionnaire (2004). The obtained data were analyzed using SPSS 20 and Smart Pls software by structural equation modeling. According to the results, the mediating variable of academic stress in the relationship between academic vitality and academic resilience is significant and more than 54% of the effect of academic vitality with academic resilience is indirectly explained by the mediating variable of reducing student academic stress. . Also, academic vitality has a negative and significant effect on academic stress. Academic vitality has a positive and significant effect on academic resilience. Academic stress has a negative and significant effect on academic resilience.

    Keywords: Academic vitality, Academic resilience, Academic stress
  • Sommaye AghaDavoud Marnani, Leila Mirahmadi *, Raziye Izady Pages 127-138

    In late December 2019, a new coronavirus, called New Coronavirus-2019, triggered the spread of pneumonia from Wuhan (Hanan Seafood Market) throughout China, which has already posed major health threats to global public health. Is. These viruses can cause some of the common colds to more serious illnesses such as SARS, Mers, and Covid. The aim of this study was to predict the degree of resilience based on emotional intelligence, cognitive flexibility and compassion in the treatment staff of Dr. Ali Shariati Hospital during the outbreak of Covid- 19 virus. The statistical population of this study included the medical staff (physicians and nurses) working in Dr. Ali Shariati Hospital in Isfahan in 1300-1400 that 265 people were selected by available sampling method. They answered the Connor and Davidson (2003) Resilience Questionnaire, Carson and West (2000) Emotional Intelligence Questionnaire, Dennis and Vanderwall (2010) Cognitive Flexibility, and Self-Compassion (Neff, 2003). Research data were analyzed using multiple regression test and SPSS25 statistical software. The results showed that resilience was predictable based on emotional intelligence and compassion in the treatment staff of Dr. Ali Shariati Hospital during the outbreak of Covid-19 (p <0.05). Therefore, by training the above skills, the degree of resilience in the treatment staff in these critical conditions can be increased.

    Keywords: Covid-19, resilience, emotional intelligence, cognitive flexibility
  • mahboobehkhanshan *, Mohammad Reza Tamannaeifar Pages 139-151

    The aim of this study was to the prediction of sleep problems in adolescent girls based on parenting styles and insecure style of attachment. The statistical population of the study included all female high school students in Kashan in the academic year 1399-1400 (3610 students). 234 subjects were selected by multi-stage cluster sampling. The Petersburg-Boyce et al. Sleep Quality Questionnaire (PSQI), the Schiffer Parenting Styles Questionnaire (PSQ) and the Hazen and Shaver Adult Attachment Questionnaire (AASQ) were used to collect data. Pearson correlation test and multivariate regression were used to analyze the data using SPSS 23 software. The results showed that the parenting styles of love (-0.24) and control (-0.18) had a significant negative relationship with sleep problems in adolescent girls. Also, there is a significant positive relationship between anxiety insecure attachment styles (0.19) and avoidance (0.19) with sleep problems in adolescent girls. The multiple coefficient index also showed that the predictive components of the research can predict 0.11 of the sleep problems of adolescent girls.The findings of the present study show that dysfunctional parenting styles and insecure attachment styles can predispose girls to sleep disorders. The findings of this study have educational-health implications for the prevention of adolescent sleep problems.

    Keywords: Predicting sleep problems in adolescent girls based on parenting styles, insecure style of attachment
  • Faezeh Babaei *, Sara Haghighat Pages 152-163

    The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness skills training on students\' metacognitive awareness. The present study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the present study was all high school students in Karaj. The sample consisted of 45 students who were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly divided into three experimental groups of 1 (n = 15), 2 experimental (n = 15) and control (n = 15). Questionnaires designed to collect information from the sample group: Sharav and Denison (1994) Metacognitive Awareness Questionnaire. For statistical analysis of data, analysis of variance with repeated measures was used using SPSS software. The results showed that emotion regulation training and mindfulness skills training improved students\' metacognitive awareness scores compared to the control group (P <0.05). There is no statistically significant difference between the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness skills training on metacognitive awareness in the post-test and follow-up stages (P> 0.05). Therefore, teaching emotion regulation and mindfulness skills training is an effective method in students\' metacognitive awareness. study aimed to compare the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness skills training on students\' academic motivation. The present study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the present study consisted of all high school students in Karaj; The research sample consisted of 45 students who were selected by multi-stage cluster sampling method and were randomly divided into three experimental groups 1 (15 people), 2 experimental (15 people) and control (15 people). The questionnaires that were considered to collect information from the sample group were: Walrend et al. (1992) Academic Motivation Scale. Analysis of variance with repeated measures using SPSS software was used for statistical analysis of data. The results showed that emotion regulation training and mindfulness skills training compared to the control group improved academic motivation scores (P <0.05). There is no statistically significant difference between the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness skills training in academic motivation in the post-test and follow-up stages (P> 0.05). Therefore, teaching emotion regulation and mindfulness skills training is an effective method in students\' academic motivation.

    Keywords: emotion regulation, mindfulness skills, academic motivation
  • ali gharadaghi *, Neda Azizi, Rahim Badri Pages 164-177

    The main purpose of this study was to qualitatively evaluate the experience of parents with e-learning of children during the Covid-19 pandemic period, which was done using phenomenological method. The statistical population includes all parents of primary school students in region (7) of Tehran who were studying in the first to fifth grade. In order to sample based on the principle of saturation in qualitative research and with repetition of responses and purposeful method, twenty five parents of students were surveyed as a statistical sample and interviews as a statistical sample.. The interviews were analyzed using the Claysian model and the content analysis method. After coding and classification based on this, twenty one main themes were extracted which were divided into (educational, cultural, social, technical, psychological and economic) and then based on the themes obtained in terms of disadvantages. And benefits were identified. Finally, according to the obtained result, some suggestions were made to reduce the cost of education through electronic space and increase its benefits, which were obtained from the lived experience of parents.

    Keywords: Corona virus, e-learning, parents of elementary school students, lived experiences
  • Azadeh Fathimard, Ali Mohammad Okhovat * Pages 178-186

    The aim of this study was to compare social support and social competence in gifted and normal students in a causal-comparative study. The statistical population included all normal and gifted high school students in the city of Isfahan who were studying in the academic year 2019-2020. From this statistical population, 400 students (200 normal students and 200 gifted students) were selected by cluster sampling from normal and gifted schools in the first round of high school in Isfahan. Subjects responded to Felner\'s social competency and Zimet\'s social support scales. The obtained data were analyzed using independent t-test. Findings showed that the mean scores of social support and social competence in gifted students are significantly higher than normal students and there is a significant difference between the mean scores of social support and social competence in gifted and normal students (P <0.05). According to the obtained results, planning to increase social support and social competence in normal school students can lead to positive achievements such as increasing academic motivation, academic performance and achievement, and effective communication with peers. Accordingly, it is suggested that the necessary educational planning be done in order to increase social support and social competence in normal school students.

    Keywords: Talent, Social Support, Social Competence
  • hossein kareshki *, mitra shahraeeni, maryam bordbar Pages 187-199

    Presently, primary school students face unusual conditions due to the coronavirus (covid-) outbreak in society. One of the main psychological damages caused by the coronavirus disease is stress and anxiety. Resilience is one of the variables that people use when faced with psychological stress. The current research was conducted to recognize the effectiveness of choice theory on the resilience of students. The method of this research was semi-experimental and with the pre-experiment post-experiment plan executed. The statistical society included all of the sixth-grade girl students of Mashhad city in the 2020-2021 academic year. The sample consisted of 30 students selected by available sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Conner & Davidson\'s resilience questionnaire (CD-RISC) and Samuel\'s academic resilience questionnaire were used in this research. For executing the research examination group confronted with the 8 session choice theory training, and the control group was on the waiting list. To analyze the data of the experiment, multivariate analysis of covariance was used. Based on the results, it can be concluded that Choice theory training can increase the resiliency of sixth-grade girl students (p<0.05). The findings of the study revealed that choice theory training with an emphasis on responsibility and internal locus of control can be used as an efficient method to increase the educational resilience of students.

    Keywords: choice theory, general resilience, educational resilience
  • Fatemeh Mehdizadeh Hasanabadi *, Iraj Salehi Pages 200-213

    The present research has been fulfilled with the objective of Comparison between the Sense of Psychiatric Integrity,Self-regulatory and Obstinacy of the Students in the Last Grade of High School Course of Studies, in the single-child and several-children families of Rasht City. This research is in Casual-Comparative Type and the case study of this Research is all students in the last grade of High School course of studies who were studying in school year 2016-2017. samples of case study is 350 persons, who responded the questionnaire of Flensborg Integrity Sense (2006), Pintrich and Degroot Self-regulatory Learning Strategic (1990), Scale of Study of personal viewpoints of Kobasa (1982). The gained results were analyzed using SPSS22 Software. The results indicated that There is a significant difference between the Sense of Psychiatric Integrity,Self-regulatory and its components in male and female students with one child and several children and stubbornness and its components in male and female students with several children. (P<0.01). But there is no significant difference between Obstinacy and its components except for the control component in single male and female students. (P>0.01). With consideration to the afore-inserted results we must say that psychiatric integrity sense, self-regulatory and psychological obstinacy in single-child and several-children families, may be raised from the expects and styles of parenting, with consideration to the differences in personality specifications of each child.

    Keywords: Psychiatric Integrity, Self-regulatory, Obstinacy, Students
  • fatemeh aliabadi, Saeed Abdolkhodaei * Pages 214-226

    The aim of this study was to investigate the role of resilience and psychological cohesion in predicting coping styles of mothers of children with autism. Sampling method In this research, sampling is available. The statistical population of the study included all mothers of children with autism in Mashhad in the age range of 20 to 40 years; Available sampling was taken from 100 mothers who attended educational centers for their children, and the subjects were matched in terms of age, education and socioeconomic status. In order to analyze the data of this research, descriptive statistics indicators (such as mean, standard deviation and variance) and inferential statistics indicators (such as stepwise regression) will be used and the data have been analyzed using SPSS software version 22. In this study, questionnaires of Lazarus coping strategies, Flensberg sense of cohesion and Connor and Diodson resilience questionnaires were used. The results of this study indicate that the degree of resilience varies in different coping styles of mothers of children with autism. The degree of psychological cohesion varies in different coping styles of mothers of children with autism, and there is a correlation between the degree of psychological cohesion and resilience of mothers of children with autism.

    Keywords: Resilience, a sense of mental cohesion, coping styles, mothers of children with autism
  • Mahshad Rabiee Motmaen, Behnam Ghabel Damirchi *, Atefeh Mohammadi Pages 227-242

    Female-headed households are exposed to various psychological and social harms. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and glasser’s reality therapy on attitudes toward life and social in female-headed households with symptoms of social anxiety. This study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow-up, and control groups. The statistical population of this study included all head of household women referring to Yara social work clinics in Tehran city in 1400 of which 45 people were selected by targeted sampling method and randomly in experimental groups (acceptance and commitment therapy and Glasser’s Reality Therapy) and control were included. The tools used included the Jerabek Social Anxiety Scale (1996) and Battista &Almond and Life Regard Index (1973). Data were analyzed by mixed analysis of variance with repeated measures and version 26 of SPSS software. Data analysis showed that acceptance and commitment therapy and reality therapy were effective in improving attitudes toward life meaning and social anxiety in head of household women with symptoms of social anxiety (P<0.05). There was no significant difference between the mean of reality therapy group with acceptance and commitment therapy in these variables (P>0.025). Based on the results of this study, psychological interventions such as reality therapy and acceptance and commitment therapy can be effective in improving social anxiety and attitudes about the meaning of life in the head of household women with symptoms of social anxiety.

    Keywords: Acceptance, commitment, Reality therapy, Attitude to the meaning of life, Social anxiety, Head of household women with symptoms of social anxiety
  • parisa ghadery * Pages 243-252

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of social intelligence training on social self-efficacy, coronary anxiety and perfectionism of junior high school students. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the present study consisted of all male high school students in Semnan. The sampling method was multi-stage cluster; The research sample consisted of 30 subjects who were selected by multi-stage cluster sampling method and were randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The research instruments were Colonial Adolescent Social Self-Efficacy Scale (1989), Alipour Virus Corona Anxiety Scale (1398) and Tehran Besharat Multidimensional Perfectionism Scale (2007).Analysis of covariance using SPSS software was used for statistical analysis of data. The results showed that social intelligence training has an effect on social self-efficacy, corona anxiety and perfectionism of junior high school students (P <0.01).

    Keywords: Social intelligence, social self-efficacy, corona anxiety, perfectionism
  • Somayeh avarand * Pages 253-263

    Today, education has become an integral part of human life and every day with the advancement of new technology, new methods for providing education are emerging, including: \"Distance education, virtual education, e-learning\" and .. ..This study aims to compare the advantages and disadvantages of virtual and face-to-face education in a descriptive manner. This study was conducted using the keywords \"virtual education, traditional education, comparison of virtual and traditional education\" by searching Persian and Latin databases. In this research, first virtual education is defined, then the difference between virtual and electronic education. Advantages and disadvantages, necessities of virtual education, e-learning versus traditional education or face-to-face education and ...... The results of this study show that in our country in most educational organizations, there is no necessary infrastructure for virtual education and professors and students believe that virtual education along with traditional education will be effective.

    Keywords: traditional education, virtual education, e-learning
  • shahla alilo * Pages 264-281

    The aim of this study was to predict the symptoms of personality disorders in adolescents based on childhood traumas, identity development and difficulty in regulating emotion among high school students (16 to 19 years old) in Khoy. There was a correlation and 5 boys \'schools and 5 girls\' schools were selected from Khoy high schools by random cluster sampling method. AIDA and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) were used. After collecting raw data, correlational statistical methods and simultaneous multiple regression analysis were used.Regression method was used to test the research hypotheses. The results of the analysis show a significant relationship between childhood trauma and personality disorder syndrome. (r = 0.491, p< 0/01). Therefore, the first hypothesis of our research was confirmed.The results of regression tables showed the existence of a relationship between identity and symptoms of personality disorders. They also confirmed (P <0/01, r = 0.61) In fact, all research hypotheses were confirmed. Each of our research hypotheses had 4 minor hypotheses that predicted Cluster B disorders have been addressed. All hypotheses have been substantiated and confirmed. It can be said that childhood traumas and and development predict the symptoms of Cluster B personality disorder in adolescents.

    Keywords: personality disorder syndrome, childhood traumas, identity growth
  • Ehsan Moheb, Tayebeh Sharifi *, Gholamhossein Ebadi, Gholamhossein Maktabi Pages 282-300

    Faith is one of the key words in the field of religion and religiosity that addressing the nature and determining its position and role has a great impact on various areas of human life. The aim of the present study was to investigate the differences between the antecedents and postpositions of individualized faith perception based on religious constructs in students of different religions. The design of the present study is inferential by structural equation modeling. The statistical population included all students of Islamic Azad University, Jundishapur Medical Sciences, Shahid Chamran and seminary students, from which 429 people were selected using purposive sampling method. For data collection, Religious Adherence Questionnaire, Religious Commitment Questionnaire, Religious Beliefs Questionnaire, Allport Religious Orientation Questionnaire, Faith Questionnaire and Individualized Faith Perception Scale were used. Data were analyzed using multigroup path analysis. Findings from data analysis showed that there is no significant difference between the two models of perception of individualized faith in terms of religious variables based on the religions of Zoroastrianism, Mandaeanism, Christianity and Islam. Also, the test results of the proposed model showed that the proposed model has a good fit with an acceptable error.

    Keywords: Perception of individualized faith, variables Religious, predecessor model, postmodern model, religions, faith questionnaire
  • Yaser Panahi * Pages 301-308

    The aim of this study was to determine the comparison of stress and marital adjustment of parents of retarded children Educable mentally, physically disabled and parents of normal children in Ardabil in the age range of 7 to 12 It took years. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all parents Mentally retarded children were receptive and parents of normal children. 06 people) 06 people parents of children with impaired intelligence And physically disabled and 06 parents of normal children were selected using available sampling method. Data collection tool was Marital Adjustment Questionnaire, Stress I. Multivariate analysis of variance There is a significant difference between the stress of parents of mentally retarded children and normal children. That\'s it Experts and authorities should make plans to reduce the stress of parents of children with disabilities Consider intelligence and make efforts to increase marital compatibility.

    Keywords: Stress, marital adjustment, physical disability, IQ
  • Mohsen Keramati Moghadam, Nasrin Rezaei, Majid Keramati Moghadam * Pages 309-319

    The purpose of this study was to investigate the role of the Internet of Things in changing the cultural dimension and interaction with the physical world of young people in Tehran Was. The type of research method in the leading research study was descriptive and survey type. The statistical population includes all students studying in the field of communication sciences and media studies at the Islamic Azad University, Central Tehran Branch in 1401-1400, which is 950 students in the field of communication sciences and media studies. The sample size according to Krejcie and Morgan sampling table is equal to 274 students of communication sciences and media studies. Sampling method is the use of stratified sampling (due to the use of gender of male and female students, undergraduate, graduate and doctoral). The research instruments included Atzuri et al.\'s Internet of Things Questionnaire (2010) and Zahiri-Khakhah Lifestyle Questionnaire (1400). Inferential statistics (t-test for independent groups, F-test) with α = 0.05 and SPSS software version 21 were used to analyze the research hypotheses. Findings showed: Internet of Things has a positive and significant role on the cultural dimension of youth in Tehran. The Internet of Things has a positive and significant role in interacting with the physical world of the youth of Tehran.

    Keywords: Internet of Things, cultural dimension, physical world, youth
  • Qamar Kiani, roya mollaei * Pages 320-339

    Learning has always been an important and important process. Many scientists and experts in this field have commented, researched and theorized and identified a small but powerful set of laws and factors that moderate their impact on behavior. This procedure can play many applications in the lives of humans and other creatures. Methods, effects, and principles derived from the concepts of learning psychology guide human behavior and can help us maintain life and improve well-being. Psychologists in the field of application of functional learning have had many successes in changing behaviors in individuals and levels of small groups, as well as to some extent in changing the behavior of larger systems such as companies, communities or species. Some of the most effective therapies in clinical therapies include those derived from the method of learning psychology studies. Therefore, considering the practical value of this field, in this study, the studies, findings and results of some researchers in applying the principles of learning and improving the well-being of individuals, groups and communities are reviewed.

    Keywords: Learning Principles, Applied Learning Psychology, Behavior Change Strategy, Welfare Improvement
  • Amir jafarnejad rezaiyeh * Pages 340-351

    The art of music and its relationship with human beings have always been considered and its effects on human body, soul and soul have been studied. The aim of this study was to compare creative thinking, emotional intelligence and mental health among traditional and new male and female musicians. The statistical population of this study consisted of 400 traditional and new musicians (220 traditional musicians and 180 new musicians). The instruments of this study included Abedi\'s Creative Thinking Inventory (1993), Bar-e-On\'s Emotional Intelligence Questionnaire (1980) and mental health thinking questionnaire 90 questions (1973) for statistical analysis of data, and independent T-test was used, and the findings indicate that there is a significant difference between the components of creative thinking, emotional intelligence and mental health among male and female musicians.

    Keywords: Creative thinking, Emotional intelligence, Mental health, Gender, Traditional female musicians, male ancestor musicians