فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 108، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه ابوالقاسمی دهاقانی، محسن قرنفلی*، مهران حبیبی رضایی، رمضانعلی خاوری نژاد صفحات 111-122

    تولید پروتیین های دارویی زیست فناور نقش مهمی در مبارزه بر علیه بیماری ها ایفا می کند. فرایند تولید پروتیینی های نوترکیب دارویی مسیری مستقیم نیست، زیرا نیاز به کار فراوان دارد  و از سوی دیگر  یکی از جنبه های مهم و قابل توجه در تولید پروتیین ها بحث پایداری و حلالیت آنها در طول فرایند بیان و خالص سازی است. پروتیین ها تنها در بازه محدودی از شرایط دمایی و اسیدیته پایدار هستند و بسیار مستعد تخریب فیزیکی و شیمیایی هستند. امروزه راهکارهای مختلفی به منظور افزایش میزان حلالیت و پایداری پروتیین ها ارایه شده است که شامل تغییرات هدایت شده در ملکول پروتیین و بهینه سازی در دستورالعمل های بیان، خالص سازی و فرآیند حلالیت پروتیین ها است که در اغلب اوقات رویکرد اول ممکن و دست یافتنی نیست. این مطالعه مروری به ارایه راهکارهای جهت افزایش پایداری پروتیین ها در سطوح مختلف می پردازد، از جمله بررسی تاثیر طراحی سازه بیانی، توالی و دنباله های پروتیینی بر روی پایداری، انتخاب بهینه سلول میزبان و بهبود شرایط بیان نیز مورد بحث قرار می گیرد، همچنین تاثیر بهینه سازی بافرهای به کار رفته در فرمولاسیون دارویی مانند انتخاب آمینو اسید ها و اسمولایت های مناسب به منظور افزایش پایداری پروتیین و چگونگی تاثیر قند ها و پلی ال ها بر روی پایداری پروتیین ها نوترکیب دارویی نیز مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: پروتئین های دارویی زیست فناور، پایداری پروتئین، طراحی سازه بیانی، فرمولاسیون، بهبود شرایط بیان
  • محبوبه امینی، مریم استادشریف*، نوشین نقش صفحات 123-131
    سابقه و هدف

    دیابت اختلال متابولیکی با تغییرات شیمیایی، فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی کبد است. به دلیل عوارض جانبی انسولین، مصرف داروهای گیاهی همچون سیاهدانه با ترکیبات فلاونوییدی و خواص آنتی اکسیدانی، مورد توجه است. در این تحقیق تاثیر عصاره هیدرواتانولی مغناطیسی سیاهدانه و نانوذره MgO به صورت جداگانه و تواما بر میزان بیان ژن  CAT در بافت کبد رت های نر دیابتی بررسی شد.  

    روش بررسی

    40 راس رت نر نژاد ویستار پس از القای دیابت با تزریق استرپتوزوتومایسین (STZ) با دوز mg/kg 60، با عصاره هیدرواتانولی مغناطیسی سیاهدانه دوز mg/kg 250، نانوذره MgO دوز  mg/kg10، عصاره توام هیدرواتانولی مغناطیسی سیاهدانه دوز mg/kg 125 و نانوذره MgO دوز mg/kg 5، عصاره بارگذاری شده با نانوذره MgO، به مدت 28 روز و به صورت یک روز در میان، تیمار شدند و میزان بیان ژن CAT کبد بررسی شد. 

    یافته ها

    عصاره بارگذاری شده با نانوذره MgO تا حدودی توانست بیان ژن CAT را در افراد دیابتی به میزان بیان ژن در افراد دیابتی تحت تیمار با متفورمین افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تیموکینون (TQ) در سیاهدانه به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی سبب افزایش بیان ژن CAT شده و با تاثیر محافظتی که بر سلول های بتا پانکراس داشته بر استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت غلبه می کند. بارگذاری کردن نانوذره احتمالا باعث جذب بهتر ترکیبات آنتی اکسیدانی سیاهدانه در سلول شده و نانوذره MgO به صورت نانووکتور توانسته دسترسی سلول به ترکیبات سیاهدانه را آسان تر کند.

    کلیدواژگان: دیابت، عصاره هیدرواتانولی مغناطیسی سیاهدانه، ژن CAT، نانوذره MgO
  • شبنم موثقی، زهرا نادیا شریفی، محمدحسین نوری موگهی* صفحات 132-138
    سابقه و هدف

    نیتریک اکساید (NO) به عنوان تنظیم کننده عملکرد بسیاری از سلول های بدن از جمله سلول های اپی تلیالی در مخاط معده و روده شناخته شده است. این مطالعه به منظور بررسی مورفومتریک تغییرات ایجاد شده در سلول های انتروسیت ژژنوم موش صحرایی ماده پس از تجویز جداگانه و همزمان دو ترکیب L-Arginine به عنوان پیش ساز و L-NAME به عنوان مهارکننده سنتز نیتریک اکساید (NO)  انجام گرفت.

    روش بررسی

    40 سر موش صحرایی ماده به 5 گروه 8تایی تقسیم و به غیر از گروه کنترل، سایر گروه ها به ترتیب ml/kg2 نرمال سالین، L-Arginine (mg/kg200)، L-NAME  (mg/kg20) و مخلوط L-Arginine و L-NAME را با همان دوزهای مشابه، به صورت داخل صفاقی به مدت 3 روز دریافت کردند. پس از دو هفته موش ها با اتر بیهوش، ژژونوم خارج و آماده سازی و رنگ آمیزی عمومی (H& E) انجام و تغییرات با میکروسکوپ نوری بررسی شد. سپس تعداد و ارتفاع انتروسیت ها با استفاده از گراتیکول شمارش و اندازه گیری شد.ند . نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون آماری One-Way ANOVA و به دنبال آن توسط تست Tukey تحلیل و 05/0<p به عنوان سطح اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    افزایش تعداد و ارتفاع سلول ها در گروه L-Arginine  معنی دار (05/0<p) بود، ولی در  گروه L-NAME  و گروه  L-Arginine و L- NAME اختلاف  با گروه های کنترل و نرمال سالین معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    L-Arginine به عنوان پیش ساز NO می تواند منجر به تکثیر سلول های انتروسیت ژژونوم موش صحرایی شود، درحالی که L-NAME به عنوان مهارکننده NO تاثیری بر تکثیر آن ها ندارد.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، L-Arginine، L-NAME، سلول های اانتروسیت، ژژونوم
  • داریوش رادین، محمد حمید*، محمد کارگر، مجتبی جعفری نیا صفحات 139-148
    سابقه و هدف

    در بیماری CML تاثیر نوع ترانسکریپت، Sokal score ودود سیگار روی فنوتیپ بیماری و پاسخ سیتوژنتیکی به درمان هنوز ناشناخته و بحث برانگیز است. هدف از این مطالعه تعیین اهمیت پیش آگهی نوع ترانسکریپت، Sokal score و سیگار در بیماران CML تحت درمان با روش های مختلف درمانی تیروزین کینازی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه 60 بیمار مبتلا به CML در آنالیز وارد شدند. تایپینگ مولکولی جهت تعیین نوع ترانسکریپت به وسیله Multiplex RT-PCR انجام شد و پروتکل استاندارد بندینگ جهت پیگیری پاسخ سیتوژنتیکی در فواصل 3 و 6 ماه به کار برده شد. 

    یافته ها

    عمومی ترین نوع ترانسکریپت، e14a2 (3/58 درصد) بود. در بروز تجمعی پاسخ کامل سیتوژنتیکی بین دو گروه ترانسکریپت e14a2 وe13a2 تفاوت معنی داری وجود داشت (P=0.04). زمان دریافت پاسخ کامل سیتوژنتیکی در بیماران دارای ترانسکریپت e14a2 کوتاه تر بود (01/0=P). ریسک مقاومت و عدم پاسخ به دارو در گروه e13a2 چهار برابر بیشتر از گروه e14a2 بود. هیچ تفاوت معنی داری در بروز تجمعی پاسخ کامل سیتوژنتیکی در بین گروه های risk score وجود نداشت (05/0>p). در میان بیماران سیگاری با ترانسکریپت e13a2 پاسخ به درمان در مقایسه با غیرسیگاری ها با همان ترانسکریپت، 18بار کمتر بود.

    نتیجه گیری

    بیماران با ترانسکریپت e14a2 مرتبط با پاسخ بهتر و سریعتر به ایماتینیب هستند. Sokal risk score ابزار پیش بینی کننده کارآمدی برای پاسخ مبتنی بر نوع ترانسکریپت نیست. دود سیگار در بیماران بیان کننده e13a2 ممکن است که مقاومت به درمان را سبب شود.

    کلیدواژگان: ترانسکریپت BCR-ABL1، لوسمی میلوئیدی مزمن، Sokal score، پاسخ کامل سیتوژنتیکی، مهار کننده
  • رعله شاهینی، احمد عبدی* صفحات 149-156
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همراه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین تناوبی شدید (HIIT) همراه با مکمل رزوراترول بر بیان MFn1، MFn2 و OPA1 سلول های قلب موش های صحرایی مبتلا به NAFLD بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 48 سر موش های صحرایی نر به دو گروه NAFLD (40=n) و کنترل-سالم (8=CN, n) تقسیم شدند. NAFLD با رژیم غذایی پرچرب در موش ها القاء و سپس به 5 زیر گروه تجربی بیمار (NAFLD)، شم (SHAM)، تمرین- بیمار (TRNAF)، مکمل- بیمار (SUPNAF) و تمرین- مکمل- بیمار (TRSUPNAF) تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته برنامه تمرینی دویدن را روی تردمیل انجام دادند. به گروه های SUPNAF و TRSUPNAF (20 میلی گرم/کیلوگرم) رزوراترول تزریق شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، موش های صحرایی بی هوش شدند، بافت قلب برداشته و بلافاصله در محلول نیتروژن فریز و در دمای 80- درجه سانتی گراد برای اندازه گیری شاخص ها نگهداری شد. برای تحلیل آماری از تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 05/0 p≤ استفاده شد. 

    یافته ها

    القای کبد چرب باعث کاهش بیان MFn1 (009/0=p)، MFn2 (003/0=p) و OPA1 (002/0=p) شد. همچنین در گروه های TRNAF،  SUPNAFو RSUPNAF نسبت به گروه NAFLD میزان MFn1 (به ترتیب 010/0=p=، 048/0p و 004/0=p) ، MFn2 (به ترتیب 028/0p، 007/0pو 011/0=p) و OPA1 (به ترتیب 019/0p=، 003/0p= و 006/0=p) افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین ورزشی و رزوراترول با فعال سازی مجدد هم جوشی، میتوکندری های سلول های قلب را در برابر آسیب کبد چرب محافظت می کند.

    کلیدواژگان: تمرین اینتروال، رزوراترول، هم جوشی میتوکندری، کبد چرب
  • رویا ترکمنی، پروانه عدیمی ناغان*، محمدکریم رحیمی صفحات 157-165
    سابقه و هدف

    کاندیدیازیس واژینال، عامل شایع عفونت در خانم ها است. فلوکونازول بیشتراز بقیه داروها  جهت درمان تجویز می شود. بنابراین تعیین میزان مقاومت دارویی کاندیدا به فلوکونازول و مقایسه آن با داروی ایتراکونازول به عنوان جانشین از اهداف اصلی این بررسی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی تجربی، از 180 بیمار با علایم کاندیدیازیس واژینال ضمن معاینه بالینی، نمونه برداری و کشت انجام گردید. گونه کاندیدا آلبیکنس به کمک روش های مرفولوژیک و فیزیولوژیک و کاندیداهای غیر کاندیدا آلبیکنس به کمک روش PCR-RFLP   تعیین گونه شدند.  تست حساسیت به داروهای ضد قارچی براساس پروتوکل CLSI M44-A به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. 

    یافته ها

    از 180 بیمار مورد بررسی، 93 بیمار دارای کشت مثبت و 98 ایزوله کاندیدا جدا شد. میانگین سنی بیماران 73/0± 30 سال و شایع ترین علامت های بالینی، خارش (98%<) ، ترشحات واژن (88%) گزارش شد. کاندیدا آلبیکنس (61/80%) شایع ترین گونه عامل بیماری تشخیص داده شد. میزان مقاومت کاندیدا آلبیکنس به فلوکونازول و ایتراکونازول  به ترتیب 6/45% و 5/16% و برای کاندیداهای غیر آلبیکنس به ترتیب 53% و 42% مشاهده شد. این تفاوت از نظر آماری معنی دار نشان داده شد (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تشخیص کاندیدیازیس واژینال نیازبه انجام کشت دارد و درمان با داروهای ضد قارچی باید بعد از انجام آنتی بیوگرام انجام شود.

    کلیدواژگان: کاندیدیازیس واژینال، دیسک دیفیوژن، داروهای ضد قارچی، تست های حساسیت به داروهای ضد قارچی
  • زهری ظفری، قدسی احقر*، محمد صاحب الزمانی صفحات 166-174
    سابقه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی الگوی آموزش مبتنی بر رویکرد حل مساله بر درگیری تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع پژوهش های شبه آزمایشی و از لحاظ هدف کاربردی  محسوب  می شود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران به تعداد 5928 نفر بودند که 60 نفر در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. گروه مداخله آموزش مبتنی بر مبتنی بر رویکرد حل مساله را به مدت 8 جلسه دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه درگیری تحصیلی زرنگ (1391) جمع آوری شده و با بهره گیری از SPSS  نسخه 25 آزمون آماری مانکوا مورد تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    در مرحله پیش آزمون میانگین درگیری تحصیلی در بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. مقایسه درگیری تحصیلی گروه مداخله نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین این متغیر و ابعاد آن بعد از مداخله مشاهده شد (05/0= p). یعنی الگوی آموزش مبتنی بر رویکرد حل مساله تاثیر معنی داری بر درگیری تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر رویکرد حل مساله از جمله عوامل مهمی است که در درگیری تحصیلی دانشجویان نقش دارد.

    کلیدواژگان: رویکرد حل مساله، درگیری تحصیلی، دانشجویان پزشکی
  • زهرا رنجبر، مالک میرهاشمی*، ابوطالب سعادتی شامیر، رزیتا فخیمی فرهادی صفحات 175-184
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر تدوین و اعتبار سنجی بسته آموزشی توانمندی منش و اثربخشی بر مهارت ابراز وجود نوجوانان بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نخست، تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی به انجام رسید. با مشخص شدن اهداف، محتوای مناسب برای هر توانمندی تهیه و در نهایت پس از اعمال نظر متخصصان، بسته آموزشی تدوین گردید. میزان شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) برای تمامی هدف ها در پروتکل آموزشی بالا بود. بسته آموزشی توانمندی منش در قالب دوازده جلسه هفتاد دقیقه ای تدوین شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول بود که در سال تحصیلی 1400-1399 در مدارس شهر تهران مشغول تحصیل بودند. دانش آموزان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه ابراز وجود پاسخ دادند. از میان آنها تعداد 30 دانش آموز که ابراز وجود آنها یک انحراف پایین تر از میانگین قرار داشتند، به تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گنجانده شدند. برای سنجش ابراز وجود از پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی (1975) استفاده شد. 

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) نشان داد که میانگین نمرات پس ازمون در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بالاتر بوده است.

    نتیجه گیری

    بر این اساس، می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی توانمندی منش تدوین شده در افزایش ابراز وجود نوجوانان نقش موثری داشت.

    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، بسته آموزشی، توانمندهای منش، ابراز وجود، نوجوانان
  • مهرانگیز زنگنه، ترمه ترجمان، ارین شهیدی، مهناز ولیزاده، زهرا حنیفه زاده، امید عاملی، نازی سلجوقی، بهنام فرهودی، معصومه مسگریان* صفحات 185-195
    سابقه و هدف

    ناهنجاری های پاراکلینیکی به عنوان پیش بینی کننده شدت COVID-19 در نظر گرفته می شوند. هدف ما ارزیابی رابطه بین یافته های آزمایشگاهی و توموگرافی کامپیوتری ریه  و شدت بیماری در بیماران COVID-19 بود.

    روش بررسی

    مطالعه ای گذشته نگر روی بیماران قطعی COVID-19 در بیمارستان امیرالمومنین تهران از اول اسفند 1398 تا 31 فروردین 1399را انجام دادیم.  سی تی اسکن ریه و یافته های آزمایشگاهی از پرونده پزشکی استخراج شد. رابطه بین یافته های سی تی اسکن ریه و یافته های آزمایشگاهی و شدت COVID-19 را ارزیابی کردیم. تحلیل آماری را در نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 انجام دادیم. 

    یافته ها

    با درگیری ریه به بیش از 50%، شدت بیماری به طور جدی تغییر کرد (008/0=P). تعداد WBC و پلی مورفونوکلیر، میزان ALP و BUN با افزایش شدت بیماری افزایش یافت (05/0>P). متغیرهای پیشگویی کننده 4/32٪ از تغییرات، در متغیر معیار را توضیح می دهند.

     نتیجه گیری

     درگیری ریه بیش از 75٪ و متغیرهای شمارش پلی مورفونوکلیر، پیش بینی کننده های مثبت بیماری بود. در واقع ، هر واحد افزایش درشدت درگیری ریه و تعداد پلی ، شدت بیماری به ترتیب 1/27٪ و 8/43 % افزایش می یابد. یافته های سی تی اسکن ریه و نتایج آزمایشگاهی، ابزارهای مفیدی برای رده بندی پروگنوز بیماری و کمک به مدیریت این بیماری است.

    کلیدواژگان: COVID-19، پیش آگهی، ارزیابی عاقبت بیمار، توموگرافی، آزمایشات خون شناسی
  • اکبر ملک احمدی، مهدی روزبهانی*، حمیدرضا حکمت، مسعود صادقی صفحات 196-203
    سابقه و هدف

    آسیب مغزی تروماتیک خفیف (MTBI)، خفیف ترین ضایعه مغزی ناشی از ضربه مستقیم یا غیر مستقیم به سر است که طبق مقیاس گلاسکو نمره ای بین 13-15به آن تعلق می گیرد. یافته ها حکایت از تخریب شناختی ناشی از آن دارد. اختلال در عملکرد ادراکی یکی از مهمترین نقایص شناختی در این بیماران است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه بیماران  MTBI با افراد سالم از نظر خطای ادراک بینایی (VPE)، طراحی و اجرا شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه علی- مقایسه ای، 30 بیمار MTBI، در دامنه 15 - 45 و میانگین سنی 27سال و 10 ماه، با سابقه تشخیصی کمتر از یک سال در بیمارستان های شهرستان ایلام، و 30 نفر سالم در همان دامنه و میانگین سنی 29 سال و 7 ماه (هر دو گروه با جنسیت برابر)، به صورت تصادفی انتخاب شدند و با آزمون (VPEMT) مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با آزمون های t مستقل و لوین به وسیله 23-SPSS تحلیل شد. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد که میانگین VPE در مبتلایان به MTBI با واریانس های نابرابر (05/0>P)، در سطح 95 درصد نسبت به افراد سالم به طور معنی داری بیشتر است (05/0 ˂P).

    نتیجه گیری

     این یافته همسو با نتایج تحقیقات گذشته، مبین پیامدهای شناختی مزمن ضربه مغزی حتی در سطح خفیف، حد اقل تا یکسال پس از آسیب است و موجب افزایش شدید VPE می گردد. توجه به خطاهای ادراک بینایی در ارزیابی های بالینی و قانونی این بیماران را ضروری می نماید. هرچند که  قضاوت قطعی در این مورد نیازمند تحقیقات آتی است.

    کلیدواژگان: آسیب مغزی تروماتیک خفیف، خطای ادراک بینایی، آزمون سنجش خطای ادراک بینایی
  • فاطمه رئوفیان، فایزه صحبایی روی* صفحات 204-214
    سابقه و هدف

    امروزه روش های مختلفی برای مقابله با اضطراب ناشی از جراحی وجوددارد. آموزش همتا یک میانجی میان بیمار و پرسنل بهداشتی بوده که سبب کاهش اضطراب بیماران می شود.

    روش بررسی

    60 بیمار با روش نمونه گیری آسان و با توجه به معیارهای ورود، انتخاب و به طور تصادفی ساده و مساوی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پس از همسان سازی همتایان ، آموزش گروه مداخله توسط همتا و با نظارت پژوهشگر آغاز شد.گروه کنترل نیز از آموزش روتین بیمارستان بهره مند شدند. ابزار گرداوری شامل دو پرسشنامه اطلاعات دموگرافی و مقیاس سنجش اضطراب اشپیل برگر بود. اطلاعات با نرم افزار SPSS24 تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری تی مستقل با سطح معنی داری 05/0 نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین اضطراب قبل از اموزش در دو گروه وجود ندارد (82/0=p). نتایج در خصوص مقایسه میزان اضطراب بعد از عمل بیماران در گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری بین میانگین اضطراب در دو گروه را نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    دست اندرکاران سلامتی همواره به دنبال راهکارهایی هستند تا با به کارگیری و اجرای آن، زمینه لازم جهت صرفه جویی در مدت زمان و هزینه های بستری بیماران را فراهم ساخته و کیفیت ارایه خدمات مراقبتی را نیز ارتقاء دهند. آگاهی از اهمیت و تاثیر آموزش همتا در کاهش اضطراب بیماران، شرایط لازم را در زمینه کاهش مشکلات بیماران فراهم می کند.

    کلیدواژگان: آموزش همتا، اضطراب، تنگی کانال نخاعی
  • مهدی فضلی*، علیرضا کلدی، سید محمد سیدمیرزایی صفحات 215-227
    سابقه و هدف

    یکی از بسترهای مهم و تاثیرگذار بر کیفیت زندگی، جنسیت است. هدف این پژوهش مقایسه کیفیت زندگی زنان و مردان سالمند بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه سالمندان بالای 60 سال تحت پوشش شبکه بهداشت شهرستان آمل در سال 1396 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و به شکل تصادفی، از میان آنها تعداد 450 سالمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه کیفیت زندگی  (SF-36) بود. جهت تحلیل داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی، آزمون رتبه ای فریدمن، آزمون آماری t مستقل استفاده شد. 

    یافته ها

     در اغلب متغیرهای جمعیت شناختی مورد بررسی، اختلاف معنی داری بین زنان و مردان مشارکت کننده به لحاظ کیفیت زندگی وجود داشت. ولی در سه متغیر عدم سرپرستی خانوار، دیگران (کمیته امداد، بهزیستی و...) به عنوان منبع درآمد و به تنهایی زندگی کردن، اختلاف معنی داری بین زنان و مردان سالمند مشاهده نشد. در تمامی ابعاد کیفیت زندگی، اختلاف بین مردان و زنان  سالمند معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که میانگین نمره کلی کیفیت زندگی مردان سالمند در حد متوسط بود، ولی این میزان برای زنان سالمند پایین تر از حد متوسط بود.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، مراکزبهداشتی و درمانی
|
  • Somayeh Abolghasemi-Dehaghani, Mohsen Gharanfoli*, Mehran Habibi-Rezaei, Ramezan Ali Khavari-Nejad Pages 111-122

    The production of biotechnological drug proteins plays an important role against disease. The process of producing drug recombinant proteins is not a direct path, because it requires a lot of work and on the other hand, one of the important and significant aspects in the production of proteins is the discussion of their stability and solubility during the expression and purification process. Proteins are stable only in a limited range of temperature and acidity conditions and are highly susceptible to physical and chemical degradation. Today, various solutions have been proposed to increase the solubility and stability of proteins, including guided changes in the protein molecule, and optimization of the instructions for expression, purification and solubility of proteins, which is often the first approach that is not possible. This review article provides solutions to increase the stability of proteins at different levels, including the study of the effect of expression construct design, protein tags and sequences on stability, optimal host cell selection and improved expression conditions. The effect of optimizing buffers used in pharmaceutical formulations such as selecting appropriate amino acids and osmolytes to increase protein stability and how sugars and polyols affect the stability of recombinant pharmaceutical proteins is also investigated.

    Keywords: Therapeutic proteins, Protein stability, Construct design, Formulation, Improvement of expression conditions
  • Mahboubeh Amini, Maryam Ostadsharif*, Nooshin Naghsh Pages 123-131
    Background

    Diabetes is a metabolic disorder with chemical, physiological and pathological changes in the liver. Due to the side effects of insulin, the use of herbal medicines such as Nigella sativa with flavonoid compounds and antioxidant properties is considered. In this study, the effect of magnetic hydroethanolic extract of Nigella sativa and MgO nanoparticles separately and simultaneously on the expression of CAT gene in liver tissue of male diabetic rats was investigated.

    Materials and methods

    40 male Wistar rats, after induction of diabetes by injection of streptozotomycin (STZ) at a dose of 60 mg / kg, were treated by magnetic hydroathanolic extract of Nigella sativa at a dose of 250 mg / kg, MgO nanoparticles at a dose of 10 mg / kg, combined magnetic hydroathanolic extract 125 mg / kg and 5 mg / kg MgO nanoparticles, and the extract loaded with MgO nanoparticles every other day for 28 days and the expression of liver CAT gene was evaluated.

    Results

    The extract loaded with MgO nanoparticles was able to increase CAT gene expression in diabetics to the extent of gene expression in metformin-treated diabetics.

    Conclusion

    It seems that thymoquinone (TQ) in Nigella sativa due to its antioxidant properties increases the expression of CAT gene and overcomes the oxidative stress caused by diabetes with its protective effect on pancreatic beta cells. Loading the nanoparticles probably resulted in better absorption of the antioxidant compounds in the cell, and the MgO nanoparticles as nanocontractors facilitated the cell's access to the particulate compounds.

    Keywords: Diabetes, Nigella sativa magnetic hydroethanolic extract, CAT gene, MgO nanoparticles
  • Shabnam Movassaghi, Zahra Nadia Sharifi, Seyed MohammadHossein Noori Mugahi* Pages 132-138
    Background

    Nitric Oxide (NO) is a very important signaling molecule which acts as a regulator of many physiological processes in many tissues including epithelial cell of gastrointestinal tract. In this study we investigated the effects of L-Arginine as a NO progenitor and L-NAME as a NO inhibitor on epithelial cell number and height of Jejunum in female rats.

    Materials and methods

    40 female rats were divided into 5 groups, containing 8 rats in each group. Except the control group, the other groups received normal saline (2 ml/kg), L-Arginine (200mg/kg), L-NAME (20mg/kg) and a mixture of two substances for L-Arginine & L-NAME group intraperitoneally for 3 days. 2 weeks later after anesthesia with ether, jejunum was expelled out and after tissue processing and staining with H&E method, the changes were assessed via light microscopy. Cell number and height were evaluated using Image Tools3 Microsoft. Statistical analysis was made by One-Way ANOVA followed by Tukey post hoc test to evaluate the statistical significance between different groups. A value of p< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a significant increase in the cell number and height of jejunal epithelium in L-Arginine group (P<0.05). Whereas no significant difference was observed between L-NAME, L-Arginine +L-NAME and control, Normal Saline groups.

    Conclusion

    L- Arginine can result in proliferation of Jejunum epithelial cells whereas L-NAME has no effect on these cells.

    Keywords: Nitric oxide, L-Arginine, L-NAME, Epithelial cell, Jejunum
  • Dariush Radin, Mohammad Hamid*, Mohammad Kargar, Mojtaba Jafarinia Pages 139-148
    Background

    In chronic myeloid leukemia (CML), the influence of BCR-ABL1 transcript type, Sokal risk score and smoke on disease phynotype and cytogenetic response to treatment is still unknown and arguable. The objective of this study was to determine the prognostic significance of transcript types, risk score and smoking status among patients with CML treated with different tyrosine kinase inhibitor modalities.

    Materials and methods

    Sixty CML patients were analyzed by Multiplex RT- PCR for molecular typing and banding standard protocols to follow the cytogenetic response of medications at intervals of 3 and 6 months.

    Results

    The most common transcript type was e14a2 (n=35, 58.3%). There was a significant difference in cumulative incidence (CI) of complete cytogenetic response (CCR) between e14a2 and e13a2 groups (P=0.04). The time to achieve CCR was shorter in e14a2 transcript (P=0.01). The risk of resistance to drug was 4 fold higher in e13a2 group compared to e14a2. No difference was observed in CI of CCR between risk score groups (P>0.05). In smoker patients with e13a2 transcript, response to drug was lower (18 fold) than to non- smokers.

    Conclusion

    The patients with e14a2 transcript may be associated with better and faster response to imatinib. Sokal risk score is not an efficient predictive tool for response based on transcript type. The smoke in patients expressing e13a2 may be induce resistance.

    Keywords: BCR-ABL transcript, Chronic myeloid leukemia, Sokal risk score, Complete cytogenetic response, TKI, Smoke
  • Roeleh Shahini, Ahmad Abdi* Pages 149-156
    Background

    Non‐alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is associated with an increased risk of cardiovascular disease. The aim of the present study was to examine the effect high intensity interval training (HIIT) with resveratrol supplementation on Cardiomyocytes expression of MFn1, MFn2 and OPA1 in NAFLD rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, forty-eight Wistar male rats were classified into two groups NAFLD (CN, n=40) and control-normal (n=8). NAFLD was induced in rats with high fat diet and then subdivided into five subgroups NAFLD, SHAM, TRNAF, SUPNAF and TRSUPNAF. Training groups have performed a running program on a motor-driven treadmill for eight weeks. Resveratrol (20 mg/kg) was injected into the SUPNAF and TRSUPNAF groups. Forty-eight hours after the last training session, rats were anesthetized; then hearts were excised and immediately frozen in liquid nitrogen and stored at -80°C for measuring the indexes. Statistical analysis was performed using a one-way analysis of variance, and significance was accepted at p ≤ 0.05.

    Results

    Induction of fatty liver reduced expression of MFn1 (p=0.009), MFn2 (p=0.003) and OPA1 (p=0.002). Also, in TRNAF, SUPNAF and RSUPNAF groups, MFn1 (p=0.010, p=0.048 and p=0.004 respectively), MFn2 (p=0.028, p=0.007 and p=0.011 respectively) and OPA1 (p=0.019, p=0.003 and p=0.006 respectively) increased significantly compared to the NAFLD group.

    Conclusion

    It seems that exercise training and resveratrol protects cardiomyocytes mitochondria against fatty liver disease, by reactivation fusion.

    Keywords: Interval training, Resveratrol, Mitochondrial fusion, Fatty liver
  • Roya Torkamani, Parvaneh Adiminaghan*, Mohammad Karim Rahimi Pages 157-165
    Background

    Vaginal candidiasis is a common cause of vaginal infections. Currently, for treatment of these infections, fluconazole is prescribed more than other drugs; so determining the drug resistance of Candida to fluconazole and comparing it with itraconazole as a substitute has been one of the main objectives of this study.

    Materials and methods

    Of 180 patients with symptoms of vaginal candidiasis, clinical examination, sampling and culture were performed. Candida albicans were identified by morphological and physiological methods and non-Candida albicans candida isolates by PCR-RFLP method. Susceptibility testing for antifungal drugs was performed by disk diffusion method based on CLSI M44-A protocol.

    Results

    Out of 180 patients, 93 patients with positive culture and 98 strain of Candida were isolated. The mean age of patients was 30±0.73 years and the most common clinical complaints was itching (>98%) and vaginal discharge (88%). Candida albicans (80.61%) was the most common causative agent. The resistance of Candida albicans to fluconazole and itraconazole was 45.6% and 16.5%, respectively, and for non-albicans candida isolates were 53% and 42%, respectively. This difference was statistically significant (P<0.0001).

    Conclusion

    The results of this study suggest that culturing of vaginal samples have essential role for diagnosis of vaginal candidiasis, and treatment with antifungal drugs should be performed after antifungal susceptibility tests.

    Keywords: Vaginal candidiasis, Disk diffusion, Antifungal drugs, Antifungal susceptibility tests
  • Zahra Zafari, Ghodsi Ahghar*, Mohammad Sahebalzamani Pages 166-174
    Background

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of education model based on problem solving approach on educational engagement of medical students of Islamic Azad University, Tehran Medical Sciences Branch.  

    Materials and methods

    This research is quasi-experimental research in terms of applied purpose. The statistical population of this study was all 5928 medical students of Islamic Azad University, Tehran Branch of Medical Sciences, of which 60 were divided into experimental and control groups. The intervention group received training based on a problem-solving approach for 8 sessions. Data were collected using Zerang Academic Involvement Questionnaire (2012) and analyzed using SPSS version 25 by MANCOVA statistical test.

    Results

    In the pre-test stage, the mean of academic involvement was not significantly different between the two groups. Comparison of academic involvement in the intervention group showed that a significant difference was observed in the mean of this variable and its dimensions after the intervention (p= 0.05). It shows that the model of education based on the problem-solving approach has a significant effect on the academic engagement of medical students of Islamic Azad University, Tehran Branch of Medical Sciences.

    Conclusion

    Education based on problem solving approach is one of the important factors that plays a role in students' academic engagement.

    Keywords: Problem solving approach, Academic conflict, Medical students
  • Zahra Ranjbar, Malek Mirhashemi*, Abotaleb Seadatishamir, Rozita Fakhimi Farhadi Pages 175-184
    Background

    The present study was to prepare and validate character strength training package and effectiveness on assertiveness skills of adolescents.

    Materials and methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. First, the training package was prepared and validated. Once the goals were identified, appropriate content was prepared for each strength. Finally, after applying the opinion of experts, a training package was developed. Content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) were high for all objectives in the training protocol. Character Strength training package in the form of 12 sessions compiled 70 minutes. The statistical population included female high school students who were studying in schools in Tehran in the academic year 2020-2021. Students were selected by available sampling method and answered the assertiveness questionnaire. Among them, 30 students whose expression was a deviation below average were randomly assigned to the experimental group (n = 15) and the control group (n = 15). The Gambrill and Ritchie (1975) Expression Questionnaire was used to assess assertiveness.

    Results

    The results of univariate analysis of covariance (ANCOVA) showed that the mean post-test scores in the experimental group were higher than the control group.

    Conclusion

    Based our findings, it can be concluded that the prepared character strength training package had an effective role in increasing adolescents' assertiveness

    Keywords: Validation, Training package, Character strength, Assertiveness, Adolescents
  • Mehrangiz Zangeneh, Termeh Tarjoman, Arian Shahidi, Mahnaz Valizadeh, Zahra Hanifezadeh, Omid Ameli, Nazi Saljoughi, Behnam Farhoodi, Masoumeh Mesgarian* Pages 185-195
    Background

    Para-clinical abnormalities are considered as predictors of COVID-19 severity. We aimed at evaluate the relationship between laboratory and chest computed tomography (CT) scan findings and severity of COVID-19 cases.

    Materials and methods

    We performed a retrospective study on confirmed COVID-19 patients in Amir-Al-Momenin hospital, Tehran, Iran, from February 20, 2020 to April 19, 2020. Para-clinical characteristics of the patients including chest CT scan and laboratory findings were recruited from patients’ medical records. Then we evaluated the relationship between laboratory and chest CT scan findings and severity of COVID-19 cases. We performed statistical analysis using descriptive methods and analytical tests by SPSS statistical software version-24.

    Results

    With lung involvement to more than 50%, the severity of the disease changed severely and critically (P=0.008). In addition, WBC and Poly counts, ALP and BUN levels increased with increasing disease severity (P> 0.05). Predictive variables explain 32.4% of the changes in the criterion variable.

    Conclusion

    Lung involvement more than 75% and poly count variables were positive predictors of disease severity. Indeed, each unit increase in lung involvement ploy count, disease severity increases by 27.1% and 43.8%, respectively. Laboratory and chest CT scan findings can be efficient tools for prognostic stratification of COVID-19 patients and management of this infection.

    Keywords: COVID-19, Prognosis, Patient outcome assessment, Tomography, Hematologic tests
  • Akbar Malekahmadi, Mehdi Roozbahani*, Hamidreza Hekmat, Masood Sadeghi Pages 196-203
    Background

    Mild traumatic brain injury (MTBI) is the least brain injury due to direct or indirect blow to the head, which according to the Glasgow scale is given a score between 13 and 15. The findings indicate cognitive impairment. Perceptual dysfunction is one of the most important cognitive deficits in these patients. The present study was designed and performed to compare MTBI patients with healthy individuals in terms of visual perception error (VPE).

    Materials and methods

    In this causal-comparative study, 30 MTBI patients, in the range of 15-45 and mean age of 27 years and 10 months, with a diagnostic history of less than one year in Ilam hospitals, and 30 healthy individuals in the same range and mean age of 29 years and 7 months (both groups with equal sex) were randomly selected and assessed by VPEMT. Data were analyzed by independent t-test and Levin using SPSS 23.  

    Results

    The results showed that the mean VPE in patients with MTBI with unequal variances (P <0.05), at the level of 95% is significantly higher than healthy individuals (P <0.05).

    Conclusion

    This finding, consistent with the results of previous research, indicates the chronic cognitive consequences of concussion, even at a mild level, at least up to one year after injury, and causes a sharp increase in VPE. It is necessary to pay attention to visual perception errors in clinical and legal evaluations of these patients. However, a definitive judgment in this regard requires future research.

    Keywords: Mild traumatic brain injury, Visual perception error, Visual perception error test (VPEMT)
  • Fatemeh Raoufian, Faezeh Sahbaeiroy* Pages 204-214
    Background

    Today, there are various methods to deal with anxiety caused by surgery. Peer education through interpersonal interaction improves morale and thus reduces people's anxiety and also acts as a mediator between the patient and the medical staff.

    Materials and methods

    A total of 60 patients were selected through simple sampling method and according to the inclusion criteria and randomly divided into two groups of intervention and control. After matching the peers, the training of the intervention group members who were on the surgical list was started by one of each peer under the supervision of the researcher. The control group also benefited from routine hospital training. Data collection tools included two questionnaires, including demographic information and Spielberger anxiety scale. Data were analyzed using SPSS24 software.

    Results

    The results of independent t-test with a significance level of 0.05 showed that there was no significant difference between the mean of pre-training anxiety in the two groups (p= 0.82). Postoperative anxiety showed a significant difference between intervention and control groups (p<0.001).

    Conclusion

    The results of this study indicate that peer education has a positive effect on reducing patients' anxiety. Health professionals are always looking for solutions to use and implement it to save time and costs of hospitalization and improve the quality of care services. Awareness of the importance and impact of peer education in reducing patients 'anxiety and the economics of this type of education provides the necessary conditions for the use of peers in reducing patients' problems.

    Keywords: Peer education, Anxiety, Spinal canal stenosis
  • Mehdi Fazli*, Alireza Kaldi, Seyed mohmmad Seyedmirzayei Pages 215-227
    Background

    One of the important and influential contexts on quality of life is gender. The aim of this study was to compare the quality of life of elderly men and women.

    Materials and methods

    This study is a descriptive-analytical research which is based in cross-sectional order. The statistical population of this study included all elderly people over 60 years old covered by Amol city health network in the year 2017. 450 participants were selected from among the elderly people in Amol health centers. The data collection instrument was Quality of Life Questionnaire (SF-36). Central and dispersion indices, Friedman rank test and independent t-test were used to analyze the data.

    Results

    There was a significant difference between most men and women in terms of quality of life in most of the underlying variables. But in two variables, namely lack of family custodial and others (Relief Committee, Welfare, etc.) as source of income, there was no significant difference between elderly men and women. Also in all aspects of quality of life, the difference between men and women was significant.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be said that the mean score of quality of life for the elderly men was average but this rate was lower than the average for the elderly women.

    Keywords: Elderly, Quality of life, Health, medical centers