فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:40 Issue: 2, Summer and Autumn 2021

Iran Agricultural Research
Volume:40 Issue: 2, Summer and Autumn 2021

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن رمضانی، مجید راحمی، اصغر رمضانیان* صفحات 1-8

    یک مشکل شایع در میوه انار (Punica granatum L.) آفتاب سوختگی است که باعث کاهش کیفیت میوه می شود. هدف از این مطالعه، کاهش میزان آفتاب سوختگی در طی رشد میوه انار با پوشاندن آنها با تورهای رنگی بود. برای مقایسه کارایی تورهای رنگی از کایولین (5%) به عنوان یک روش سنتی برای کاهش آفتاب سوختگی استفاده شد. کیسه های توری به رنگ های سفید ، سبز ، زرد ، خاکستری یا آبی بودند. این مطالعه در مدت دو سال متوالی بر روی انار رقم تجاری رباب نی ریز انجام شد. رنگ تورها در زمان برداشت بر محتوای آنتوسیانین انار دانه ها تاثیر داشت. آنها همچنین آسیب های ناشی از آفتاب سوختگی را کاهش دادند. میوه های گروه شاهد در مقایسه با آنهایی که با تورهای آبی و سفید پوشانده شدند (0%) به طور قابل توجهی (32/26%) در اثر آفتاب سوختگی  آسیب دیدند. بیشترین میزان اسید اسکوربیک و کمترین مقدار آنتوسیانین در میوه های پوشیده شده با تورهای آبی ثبت شد. کمترین میزان سفید شدن انار دانه در اثر پوشاندن میوه ها با تورهای سفید مشاهده شد. پوشاندن میوه ها با تورهای خاکستری باعث بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و بالاترین میزان ترکیبات فنلی کل در انار دانه ها شد. به طور کلی، پوشاندن میوه با تور برای جلوگیری از آفتاب سوختگی و افزایش کیفیت میوه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کیسه های توری، کائولین، انار، کیفیت، آفتاب سوختگی
  • محمدجواد محمودی، محسن آزادبخت*، علی اصغری، بهروز دستار صفحات 9-15

    امروزه، به دلیل افزایش آگاهی مردم، استفاده از تخم مرغ، به عنوان منبعی از اسیدهای آمینه ضروری بدن انسان، گسترش یافته است. از آن جایی که تخم مرغ، یک غذای بسته بندی شده محسوب می شود، جنبه کیفی و یکپارچگی مکانیکی پوسته آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق، تعدادی تخم مرغ سالم انتخاب شد و سپس تحت اشعه ماورابنفش و مادون قرمز قرار گرفت. پس از این مرحله، نیمی از نمونه ها به روغن آفتابگردان آغشته و به مدت 2 روز در انبار نگهداری شدند. در مرحله بعد، مقدار نیروی شکست پوسته تخم مرغ، به کمک دستگاه اینستران بدست آورده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که تعدادی از سطوح فاکتورهای پرتودهی ماورابنفش توانستند تغییراتی در مقدار نیروی شکست پوسته تخم مرغ به وجود آورند. در بررسی تاثیر نور مادون قرمز بر نیروی شکست پوسته تخم مرغ مشاهده شد که با افزایش تعداد لامپ و زمان پرتودهی، مقدار نیروی شکست نیز افزایش پیدا کرده است و دارای یک رابطه مستقیم با فاکتورهای تعداد لامپ و زمان پرتودهی بود. همچنین در بررسی تاثیر نمونه های تحت پرتو مادون قرمز و آغشتگی پوسته به روغن آفتابگردان، نتیجه شد که آغشتگی پوسته تخم مرغ به روغن، سبب کاهش مقدار نیروی شکست از 3/30 به 5/26 نیوتن می شود. در نهایت مشاهده شد که نمونه های تحت پرتو مادون قرمز دارای مقدار نیروی شکست متوسط بیشتری نسبت به نمونه های تحت پرتو ماورابنفش بودند.

    کلیدواژگان: پوسته تخم مرغ نیروی شکست، مادون قرمز، ماورابنفش
  • حبیبه ایران نژاد، اصغر شیروانی، مریم راشکی* صفحات 17-23
    مهم ترین کفشدوزک شکارگر در باغات پسته که از شته و پسیل تغذیه می کند، Oenopia conglobate contaminata L.  است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تاثیرات دمای سرد (4 ، 8 و 12 درجه سلسیوس)، در یک دوره هفت روزه ذخیره سازی، بر افراد کامل تازه ظهور یافته و پرورش یافته  O. conglobate contaminata روی غذای غیر طعمه بود. تعداد تکرار ها 100، 32 و 30 حشره کامل یک روزه به ترتیب برای دماهای 4، 8 و 12 درجه سلسیوس بود. یک جفت نر و ماده کفشدوزک در یک واحد آزمایشی  و  دردمای 1±26 سلسیوس، 5±60 درصد رطوبت نسبی و 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی قرار گرفتند و تا زمان مرگ، برخی از پارامترهای بیولوژیکی سوسک محاسبه شدند. نتایج نشان داد که درصد زنده مانی و طول عمر افراد کامل به ترتیب در 12 و 8 درجه سلسیوس به طور قابل توجهی افزایش یافت. همچنین، طولانی ترین دوره تخم گذاری و پس از تخم گذاری در 8 درجه سلسیوس بود .حداکثر مقادیر بارآوری و زاد آوری کل به طور معنی داری در 8 درجه سلسیوس بود. علاوه بر این، تعداد دسته تخم و روزهایی که تخمگذاری در آن اتفاق افتاد  در 8 درجه سلسیوس به طور قابل توجهی افزایش یافت. میزان بقای کفشدوزک های کامل، پس از هفت روز نگهداری در دمای 4 و 12 درجه سلسیوس در مقایسه با دمای 8 درجه سلسیوس کاهش یافت. نتایج نشان دهنده تاثیرات مثبت دمای سرد مناسب (8 درجه سلسیوس) در ذخیره سازی این شکارگر کارآمد برای بهبود حمل و نقل راه دور بود که می تواند به افزایش اثر ذخیره سازی و کیفیت شکارگر برای رها سازی در برنامه های کنترل بیولوژیک کمک کند.
    کلیدواژگان: آماره زیستی، حشرات کامل شکارگر، ذخیره سازی در دمای سرد، کنترل بیولوژیک، Oenopia conglobata contaminata
  • معصومه کردی، ناصر فرخی* صفحات 25-32
    Beauveria bassiana یک قارچ بیمارگر حشرات است، که به عنوان یک عامل کنترل بیولوژیک می باشد. Beauveria bassiana با تخریب و نفوذ در کوتیکول به انواع حشرات حمله می کند. با آنالیز بیان ژن های دای پپتیدیل پپتیداز و سیتوکروم p450 مونواکسیژناز با اسفاده از روش پی سی آر در زمان واقعی (Real-Time PCR) اساس مولکولی عمل این قارچ مورد بررسی قرار گرفت. بوریا باسیانا در یک محیط کشت مصنوعی و محیط های عصاره کوتیکولی چهار گونه از راسته های متفاوت حشرات رشد داده شد، و بیان دو ژن معرفی شده در قارچ در محیط کشت های مختلف (حاوی کوتیکول گونه های مختلف حشرات) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیان ژن دای پپتیدیل پپتیداز در محیط های حاوی عصاره های کوتیکول حشرات در مقایسه با محیط کشت مصنوعی افزایش بیان نشان داد، در حالیکه سیتوکروم p450  مونواکسیژناز کاهش بیان نشان داد. در نهایت تاثیر انواع کوتیکول در القای بیان ژن مقایسه و مورد بحث قرار گرفت. به نظر می رسد اطلاعات حاصل از پاسخ متفاوت این قارچ در برابر کوتیکول حشرات مختلف می تواند در تولید آفت کش های اختصاصی کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: بوریا باسیانا، بیان ژن، پی سی آر در زمان واقعی، رونوشت
  • سعیده هادیان، نوشین زندی سوهانی*، فاطمه یاراحمدی، فریبا سهرابی صفحات 33-40

    در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات، سازگاری بین آفت کشهای مورد استفاده و عوامل کنترل بیولوژیک بسیار مهم است. در پژوهش حاضر اثرات زیرکشندگی اسپیروتترامات و کلرپیروفوس روی پارامترهای رشد جمعیت Aenasius bambawalei Hayat (Hym: Encyrtidae) مورد بررسی قرار گرفت. حشرات کامل پارازیتویید به مدت 24 ساعت در معرض دوز  یک قسمت در میلیون(ppm)  کلرپایریفوس و 7/5 ppm  اسپیروتترامات قرار گرفتند. پس از این مدت، حشرات روی پوره های سن سوم شپشک Phenacoccus solenopsis Tinsley (Hem. Pseudococcidae) رهاسازی شدند و خصوصیات رشد جمعیت آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که طول دوره تخم گذاری، باروری و طول عمر حشرات نر و ماده توسط هر دو حشره کش تحت تاثیر قرار گرفت. هرچند، طول دوره پیش از تخمگذاری بالغین (APOP) و کل دوره پیش از تخمگذاری (TPOP) و تعداد تخم روزانه ماده ها تحت تاثیر حشره کش ها تغییر معنی داری نشان نداد. نرخ ذاتی رشد جمعیت (r) ، در تیمارهای شاهد، اسپیروتترامات و کلرپایریفوس به ترتیب 0/16، 0/13و 0/12 در روز محاسبه گردید. نتایج این بررسی نشان داد که کلرپایریفوس در غلظت های زیرکشنده، در مقایسه با اسپیروتترامات اثرات منفی بیشتری روی A. bamabawalei داشت و لازم است در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات با احتیاط بیشتری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اثرات زیرکشندگی، جمعیت شناسی، زیست شناسی، غلظت زیرکشنده، کنترل بیولوژیکی، مدیریت تلفیقی آفات
  • احمد مجیدی مهر، رضا امیری فهلیانی* صفحات 41-49

    برنج (Oryza sativa L.) غذای اصلی بیش از نیمی از مردم جهان است. شوری یکی از مهمترین عوامل محدود کننده عملکرد برنج است. یازده رقم برنج در آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط تنش شوری و نرمال بررسی شدند. شاخص های تحمل و حساسیت به تنش شامل میانگین تولید (MP)، میانگین هندسی تولید (GMP)، شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص عملکرد (YI)، شاخص پایداری عملکرد، میانگین هارمونیک (HM)، شاخص حساسیت به تنش، شاخص تحمل و نرخ کاهش عملکرد، و تجزیه به مولفه های اصلی جهت ارزیابی تنوع و واکنش ارقام برنج تحت تنش شوری و شناسایی ارقام متحمل استفاده شدند. تنوع معنی داری بین ارقام از لحاظ عملکرد دانه و شاخص های تنش دیده شد. تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس عملکرد دانه و نمره تحمل به تنش، دو مولفه اصلی شامل مولفه های " جزء تحمل شوری" و " جزء شاخص حساسیت به شوری" با مقادیر ویژه بزرگ تر از یک را شناسایی کرد که 99/39 درصد از کل تغییرات ژنوتیپ ها را توجیه کردند. MP، GMP و STI می توانند به عنوان بهترین شاخص ها برای گزینش ارقام برنج مقاوم به شوری در نظر گرفته شوند. نتایج تجزیه خوشه ای و پراکنش ارقام مطالعه شده بر اساس نمودار بای پلات حاصل از عملکرد دانه و شاخص های تحمل به تنش، ارقام لنجان عسکری، یاسوج، و کامفیروز به عنوان ارقام متحمل و ارقام چمپای لوداب، غریب و دم سیاه ممسنی به عنوان ارقام حساس معرفی کرد. ارقام متحمل می توانند در برنامه های به نژادی جهت اصلاح تحمل به شوری برنج مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، شاخص های تحمل تنش، شوری، عملکرد دانه
  • علی اکبر صلح جو*، محمد شاکر صفحات 51-60

    هدف از انجام تحقیق حاضر، تعیین اثر شکل هندسی خاک ورز کج ساق بر نیروی کشش مصرفی و مقاومت ویژه بود. این مطالعه در قالب طرح آماری کرت های دوبار خرد شده با سه تکرار اجرا شد. کرت اصلی، رطوبت خاک شامل 10-7، 13-10 و 16-13 درصد، کرت فرعی، سرعت پیشروی شامل 5، 7/5 و 10 کیلومتر بر ساعت و کرت فرعی- فرعی، فاصله بین تیغه های کج ساق شامل 12، 16 و 20 سانتی متر بود. نتایج نشان داد که اثر سرعت پیشروی تراکتور، فاصله بین تیغه های کج ساق و درصد رطوبت خاک در زمان خاک ورزی بر نیروی کشش مصرفی و مقاومت ویژه موثر هستند. کاهش رطوبت خاک از 16-13 به 10-7 درصد، نیروی کشش مصرفی را 12 درصد افزایش و مقاومت ویژه را 9 درصد کاهش داد. افزایش سرعت پیشروی از 5 به 10 کیلومتر بر ساعت به ترتیب نیروی کشش مصرفی و مقاومت ویژه را 71/8 و 70/7 درصد افزایش داد. فاصله عرضی مناسب بین تیغه های خاک ورز کج ساق 16 و 20 سانتی متر تشخیص داده شد. دیگر یافته ها نشان داد که شکل هندسی و خصوصیات خاک ورز کج ساق، پتانسیل کاهش نیروی کشش مصرفی در سرعت پیشروی زیاد را دارد.

    کلیدواژگان: شکل هندسی تیغه، نیروی کشش، کج ساق، سرعت پیشروی
  • محمدرضا بهادری قصرالدشتی، فاطمه رزاقی*، علیرضا سپاسخواه صفحات 61-70

    تنش های شوری و آبی و همچنین خاک های با حاصلخیزی کم از محدودیت های اصلی در تولید محصولات کشاورزی ایران هستند. هدف از این مطالعه بررسی کاربرد بیوچار کاه و کلش گندم (با شوری 9/3 دسی زیمنس بر متر) بر بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی و رشد باقلا در شرایط گلخانه بود. از این رو، سه سطح بیوچار (صفر، 1/25 و 2/50 درصد وزنی)، سطوح آبیاری (50، 75 و 100 درصد نیاز آبی گیاه) و شوری آب آبیاری (0/6، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اعمال شد. کاربرد 2/5 درصد وزنی بیوچار با شوری 0/6 دسی زیمنس بر متر و 50 درصد کم آبیاری به ترتیب باعث افزایش معنی دار ارتفاع ، شاخص سطح برگ و هدایت روزنه ای به مقدار 12، 20 و 11 درصد و کاهش 3 درصدی دمای برگ در مقایسه با عدم کاربرد بیوچار شد. افزودن 5/2 درصد وزنی بیوچار همراه با آب شور 8 دسی زیمنس بر متر و 50 درصد کم آبیاری به طور معنی داری ارتفاع محصول و هدایت روزنه ای را به مقدار 21 و 29 درصد در مقایسه با بدون استفاده از بیوچار و با آب شور 8 دسی زیمنس بر متر و 50 درصد کم آبیاری کاهش داد. همچنین کاربرد 2/5 درصد وزنی بیوچار همراه با 0/6 دسی زیمنس بر متر آب شور و 100 درصد آب آبیاری منجر به حداکثر عملکرد دانه تازه و وزن خشک 100 دانه شد. در نتیجه، استفاده از بیوچار 5/2 درصد وزنی با هدایت الکتریکی بالا برای باقلا در شرایط شور در هیچ سطح آب آبیاری مناسب نبود.

    کلیدواژگان: دمای برگ، شرایط گلخانه، غلظت پروتئین، محصول دانه، هدایت روزنه ای
  • سید محمدجعفر اصفهانی* صفحات 71-83

    نیاز به مدیریت پایدار منابع یک ضرورت در حال افزایش است. استفاده کارآمدتر از منابع تولید، پیش نیاز دستیابی به کشاورزی پایدار است. در این تحقیق با ترکیب تحلیل پوششی داده ها  با استفاده از شاخص های زیست محیطی و اقتصادی، تاثیر مقیاس بهینه مزرعه بر  بهبود این شاخص ها بررسی شد. داده های مورد نیاز از 136 کشاورز با استفاده از روش پرسشنامه و مصاحبه چهره به چهره به دست آمد. نتایج مطالعه نشان داد میانگین کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب 0/76، 0/89 و 0/85، و نسبت فایده به هزینه 1/2 بود. نتایج نشان داد که در صورت استفاده کارآمد از منابع در مقیاس بهینه مزرعه، انتشار گازهای گلخانه ای و مصرف انرژی را می توان به ترتیب به 976 کیلوگرم  CO2eq و  15391/77 مگاژول در هکتار کاهش داد؛ 37/73 درصد از صرفه جویی مصرف انرژی و 35/6 درصد از کاهش انتشار گازهای گلخانه ای  به مقیاس بهینه مزرعه مربوط بود. علاوه بر این، سهم مقیاس بهینه در بهبود نسبت فایده به هزینه و کارایی مصرف انرژی به ترتیب 12/5 و 16/23 درصد بود. نتایج نشان داد که مقیاس بهینه مزرعه یکی از عوامل مهم در صرفه جویی مصرف انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تولید گندم در شرق ایران بود. بنابراین، از آنجا که اکثر مزارع در منطقه مورد مطالعه در مقیاس کوچک و پراکنده بودند، یکپارچه سازی اراضی و ترویج فعالیت در مقیاس بهینه تولید به عنوان مهم ترین گام در کاهش اثرات جانبی زیست محیطی و افزایش سودآوری کشاورزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: انتشار گازهای گلخانه ای، کارایی مصرف انرژی، کارایی مقیاس، گندم
  • شراره نجفیان، مریم زاهدی فر*، احمدرضا قاسمی صفحات 85-92

    بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) به عنوان یکی از مهم ترین گیاهان هورمونی (ضد تیرویید)، آرام بخش، ترمیم کننده زخم و طعم دهنده در صنایع غذایی شناخته می شود. کار حاضر با هدف تعیین تاثیر منابع مختلف روی بر ترکیب فرآورده های طبیعی، عملکرد گیاه و فعالیت آنتی اکسیدانی بادرنجبویه انجام شد. آزمایش ها در گلخانه باغ ارم شیراز با 3 تکرار و 5 تیمار مختلف شامل T1 بدون روی (شاهد)، T2 روی کلاته با EDTA، T3 نانو روی، T4 سولفات روی و T5 کلات سیترات روی انجام شد. نتایج نشان داد که تمام منابع روی باعث بهبود ترکیب شیمیایی اسانس بادرنجبویه مانند گرانیول، کاریوفیلن اکساید و فتالیک اسید شدند. محتویات اسانس (درصد وزنی) از 0/28% تا 0/44% متغیر بود. بیشترین مقدار گرانیول (40/8 درصد) در گیاهان تیمار شده با کلات سیترات روی به دست آمد. بیشترین مقدار کل کاریوفیلن اکساید (8/8 درصد) با استفاده از سولفات روی به دست آمد. بیشترین فتالیک اسید (2/24 درصد) در گیاهان تیمار شده با سولفات روی و نانو روی به دست آمد. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (162/86 میلی گرم در لیتر) در استفاده از نانو روی یافت شد. نتایج نشان داد که کاربرد روی در گیاهان درمانی مانند بادرنجبویه می تواند برای تولید ترکیبات طبیعی فعال مانند گرانیول، فتالیک اسید و کاریوفیلن اکساید برای استفاده در صنایع دارویی و مواد پزشکی بسیار مفید باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، بادرنجبویه، ترکیبات تولیدی طبیعی
  • ابراهیم گنجی مقدم*، ناصر بوذری، محبوبه زمانی پور صفحات 95-101

    معرفی ارقام جدید گیلاس با زمان رسیدن متفاوت یکی از مهم ترین اهداف برنامه های پرورش گیلاس در ایران است. رقم "زشک" از بین ژنوتیپ های گیلاس بومی استان خراسان رضوی با اجرای 8 پروژه تحقیقاتی به مدت 21 سال از سال 1377 انتخاب شد. نتایج این مطالعه نشان داد که رقم "زشک" دارای عادت رشد نیمه گسترده و و درجه شاخه زایی متوسط است. زمان اولین گلدهی برای "زشک" در هفته دوم فروردین ماه بود. مطالعه گرده افشانی نشان داد که این رقم خود ناسازگار است. ارقام "سفید -90" ، "صورتی لواسان" و "دوم رس مشهد" ارقام گرده افشان مناسب برای "زشک" بودند. بعلاوه، زمان برداشت این رقم در هفته سوم خرداد بود. میانگین وزن میوه رقم "زشک" (10/17 گرم) بیشتر از میانگین وزن میوه ارقام "شاندیز" (23/7 گرم) ، "توس" (6/87 گرم) و "سیاه مشهد" (7/80 گرم) بود. هم چنین ، “درصد مواد جامد محلول کل” در رقم "زشک" (19/66 درصد) بیشتر از “درصد مواد جامد محلول کل” رقم "شاندیز" (16/63 درصد) و  رقم "توس" (17/13 درصد) بود. عملکرد "زشک" در مرحله باردهی اقتصادی 33/67 کیلوگرم در هر درخت بود که از مقادیر تعیین شده  برای هر درخت ارقام "شاندیز" (22/43 کیلوگرم) و "توس" (12/67 کیلوگرم) بیشتر بود. با توجه به عملکرد بالا، میانگین وزن میوه، درصد مواد جامد محلول و زمان رسیدن"زشک" ، گسترش کاشت این رقم در برخی از باغات گیلاس ایران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خودناسازگاری، رقم جدید، زشک، گیلاس، ویژگی های میوه
  • رضوان طالب نژاد*، مریم بهرامی، علیرضا سپاسخواه صفحات 103-120

    کشت گیاهان مقاوم به تنش های محیطی به ویژه تنش خشکی، کارایی مصرف آب را در مناطق نیمه خشک به طور قابل ملاحظه ای بهبود می بخشد. لذا، در این تحقیق اثر رژیم های مختلف آبیاری و تاریخ کاشت بر محصول کینوا (Chenopodium quinoa)  بررسی گردید. تیمار مقدار آب آبیاری شامل آبیاری کامل و 50 درصد آبیاری کامل و تیمار تاریخ کاشت شامل شش تاریخ کاشت در اوایل بهار و شش تاریخ کاشت در اوایل پاییز انتخاب شد. نتایج نشان داد که بیشترین محصول دانه، ماده خشک، وزن خشک ریشه، شاخص سطح برگ، شاخص برداشت و اجزای محصول در کشت بهاره در اول اسفند و در کشت پاییزه در اول شهریور به دست آمد. بیشینه شاخص سطح برگ در تاریخ کاشت اول شهریور مشاهده گردید که 21 درصد بیشتر از تاریخ کاشت اول اسفند بود. همچنین، بیشترین شاخص برداشت برابر 32/0 و در تاریخ کاشت اول شهریور در آبیاری کامل مشاهده شد. کشت پاییزه در اول شهریور، باعث افزایش 30 درصدی کارایی مصرف آب برای تولید دانه نسبت به کاشت بهاره در اول اسفند در آبیاری کامل شد. درحالیکه،تفاوت معناداری در طول ویژه ریشه بین تاریخ کاشت اول اسفند و اول شهریور وجود نداشت. اعمال کم آبیاری به میزان 50 درصد آبیاری کامل در تاریخ کاشت اول شهریور، وزن خشک ریشه به اندام هوایی را 142 درصد نسبت به آبیاری کامل افزایش داد. به طور کلی، تاریخ کاشت اول شهریور در صورت وجود آب کافی در اختیار کشاورز به عنوان بهترین زمان کاشت کینوا در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می شود، ضمن اینکه در شرایط کم آبیاری به میزان 50 درصد، تاریخ کشت اول اسفند ماه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، کارایی مصرف آب، کم آبیاری، کینوا
  • برکت الله ربانی، گودرز کریمی، محمود خرمی وفا*، محسن سعیدی، پردیس برومندان، محمود باقری، لیلا زارعی صفحات 121-133

    کینوا (Chenopodium quinoa) به دلیل فواید تغذیه ای و سلامتی و سازگاری با محیط های مختلف مورد توجه ویژه ای در سراسر جهان قرار گرفته است. با وجود تحقیقات انجام شده در مورد کشت کینوا، تعیین تاریخ و تراکم مناسب کاشت آن برای ژنوتیپ ها و مناطق مختلف نیاز به بررسی و مطالعه دارد. از اینرو، هدف اصلی مطالعه حاضر تعیین اثرات تاریخ کاشت و تراکم کاشت بر عملکرد بذر کینوا در شرایط اقلیمی کرمانشاه بود. برای این منظور اثر تاریخ کاشت (25 اسفند، 25 فروردین و 25 اردیبهشت)، تراکم بوته (40 و 60 بوته در متر مربع) و ژنوتیپ  (Titicaca، Q29 و Red Carina) بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کینوا، در آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1397-1398 و 1398-1399) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. تاریخ کاشت به عنوان کرت اصلی، تراکم بوته و ژنوتیپ ها به عنوان کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (72/2179 و 39/2267 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در 25 فروردین 1398 و 25 اردیبهشت 1399 به دست آمد. تاریخ کاشت 25 فروردین و 25 اردیبهشت با تراکم بوته 60 بوته در متر مربع و ژنوتیپ Titicaca بیشترین عملکرد دانه را برای کاشت کینوا در شرایط اقلیمی کرمانشاه داشتند. همچنان نتایج نشان داد که صفات طول خوشه و عملکرد بیولوژیکی همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در تمام تاریخ های کاشت مورد مطالعه داشت. همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه و وزن دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیکی در هر دو تراکم وجود داشت. تجزیه مسیر نشان داد که طول خوشه بیشترین تاثیر مستقیم مثبت را بر عملکرد دانه و وزن هزار دانه در تاریخ کاشت 25 اسفند ماه داشت، درحالی که عملکرد بیولوژیک و طول خوشه بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر عملکرد دانه به ترتیب در تاریخ کاشت 25 فروردین و 25 اردیبهشت داشتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رقم و تاریخ کاشت در مقایسه با تراکم بوته تعیین کننده ترین عوامل موثر بر رشد، نمو و عملکرد دانه گیاه کینوا هستند.

    کلیدواژگان: اقلیم معتدل، تجزیه مسیر، صفات زراعی، همبستگی
|
  • Mohsen Ramezani, Majid Rahemi, Asghar Ramzanian * Pages 1-8

    A prevalent problem in pomegranate fruit (Punica granatum L.) is sunburn which reduces fruit quality. This study aimed to reduce the severity of sunburn during the growth of pomegranate fruit by covering them with colored netted bags. Kaolin (5%) as a traditional treatment to reduce sunburn was used to compare the efficiency of noble and traditional techniques. The netted bags were either white, green, yellow, gray or blue. The experiment was carried out on a commercial cultivar (‘Rabab-e-Neyriz’) over a period of two successive years. The colors of the netted bags affected the anthocyanin content of arils at harvest time. They also reduced sunburn damage. Fruit of the control group were damaged notably by sunburn (32.26%), compared to those covered with blue and white netted bags (0%). The highest amount of ascorbic acid and the minimum amount of anthocyanin were recorded in fruit covered with blue netted bags. The lowest degree of aril whitening (i.e. the discoloration of arils) was observed when fruit were covered with white bags. Covering the fruits with gray netted bags caused the highest antioxidant activity and the highest total phenolic content in the arils. Overall, covering fruit with netted bags is recommended to prevent sun burn and to increase fruit quality.

    Keywords: Netted bags, Kaolin, Pomegranate, Quality, Sunburn
  • Mohammad Javad Mahmoodi, Mohsen Azadbakht *, Ali Asghari, Behrouz Dastar Pages 9-15

    Today, due to increasing public awareness, the use of eggs as a source of essential amino acids in the human body has expanded. Since the egg is a packaged food, the quality and mechanical integrity of the shell are of great importance. In this study, a number of healthy eggs were selected and then exposed to ultraviolet (UV) and infrared (IR) radiation. After this step, half of the samples were smeared in sunflower oil and stored for 2 days. In the next step, the fracture force of the eggshell was obtained with the help of the Instron device. The results of this experiment showed that a number of levels of ultraviolet radiation factors were able to cause changes in the amount of fracture force of the eggshell. In the study of the effect of infrared light on the fracture force of the eggshell, it was observed that with increasing the number of bulbs and irradiation time, the amount of breaking force has also increased and this had a direct relationship with the factors of number of lamps and irradiation time. Also, in the study of the effect of infrared samples and impregnation of the shell with sunflower oil, it was concluded that impregnation of the eggshell with the oil reduces the amount of refractive force from 30.3 to 26.5 N. Finally, it was observed that the infrared samples had a higher average refractive index than the ultraviolet samples.

    Keywords: Egg, Eggshell, Fracture force, Infrared, Ultraviolet
  • Habibeh Irannejad, Asghar Shirvani, Maryam Rashki * Pages 17-23
    The most important coccinellid predator in pistachio orchards, feeding on aphids and psyllids, is Oenopia conglobata contaminata L. (Coleoptera: Coccinellidae). The aim of the present research was to evaluate the effects of a range of cold storage temperatures (4, 8 and 12ºC) in a seven-day cold storage period on some biological parameters of the newly emerged adults of O. conglobata contaminata reared on non-prey food. The replicates were 100, 32 and 30 one-day old adults for 4, 8 and 12ºC, respectively. Each couple of the coccinellids was put into an experimental unit and incubated at 26±1, 60±5% RH and a photoperiod of 16L:8D till death and some biological parameters of the beetle were estimated. The results elucidated that the percent vitality and longevity of the adults markedly increased at 12 and 8°C, respectively. In addition, the longest oviposition and post-oviposition periods were observed at 8°C. The total fecundity and fertility of females significantly had the maximum values at 8°C. Moreover, the number of egg clusters and days in which the oviposition happened significantly elevated at 8°C. The survival rate of the adult coccinellids declined after a seven-day cold storage at 4 and 12°C compared to that obtained at 8°C. The results highlighted the positive effects of the suitable cold temperature (8°C) on the storage of the efficient predator to improve long distance shipment. It could help to enhance the cold storage efficacy and quality of the predator reared to release for biological control programs.
    Keywords: Biological control, Biological parameter, Cold storage, Oenopia conglobata contaminata, Predatory adult
  • Masoumeh Kordi, Naser Farrokhi * Pages 25-32
    Beauveria bassiana is an entomopathogenic fungus that acts as a biological control agent and attacks varieties of insects by degrading and penetrating their cuticles. The relevant molecular basis of this action was investigated by comparing the expression analyses of dipeptidyl peptidase and cytochrome P450 monooxygenase, candidate genes involved in fungal pathogenesis, via Real-Time PCR. B. bassiana was grown in an artificial medium and in the cuticle extract media isolated from four species belonging to different insect orders. The expression of the two genes in the fungus was examined in different culture media. The results showed that dipeptidyl peptidase was upregulated in media containing insect cuticular extracts compared to the control synthetic medium, while Cytochrome P450 monooxygenase showed reduced expression in abundance. The effect of cuticle types in inducing gene expression was compared and discussed. It seems likely; information from different reactions of this fungus against different insect cuticles can be helpful in producing specific pesticides.
    Keywords: Beauveria bassiana, Gene expression, Real-time PCR, transcript
  • Saeedeh Hadian, Nooshin Zandi-Sohani *, Fatemeh Yarahmadi, Fariba Sohrabi Pages 33-40

    Compatibility of pesticides and biological control agents is the main concern of Integrated Pest Management (IPM) programs. The present study focused on the side effects of spirotetramat and chlorpyrifos on the demographic parameters of Aenasius bambawalei Hayat (Hym: Encyrtidae). Adult parasitoids were exposed to one ppm of chlorpyrifos and 7.5 ppm of spirotetramat for 24 hours. Then, they were released on the third instar nymphs of the mealybug Phenacoccus solenopsis Tinsley (Hem. Pseudococcidae) and their demography was investigated. The results showed that oviposition period, fecundity, and female and male longevities adversely were affected by both insecticides. However, the adult pre-oviposition period (APOP), the total pre-oviposition period (TPOP), and the number of daily eggs of insect females were not affected significantly. The intrinsic rate of increase (r) was calculated to be 0.16, 0.13, and 0.12 day-1 for control, spirotetramat, and chlorpyrifos treatments, respectively. The results of this study revealed that chlorpyrifos at sublethal concentrations have more negative effects on A. bamabawalei than spirotetramat and need to be applied with caution in IPM programs.

    Keywords: biology, Biological control, Demography, Integrated Pest Management (IPM), Side effects, Sublethal concentration
  • Ahmad Majidi Mehr, Reza Amiri Fahliani * Pages 41-49

    Rice (Oryza sativa L.) serves as the main food for more than half of the world's population. Salinity is one of the most important factors which limits rice yield. Eleven rice cultivars were evaluated in a randomized complete block design with three replications under salinity stress and normal conditions. The stress tolerance and sensitivity indices, including the mean productivity (MP), the geometric mean (GMP), the stress tolerance index (STI), the yield index, the yield stability index, the harmonic mean (HM), the stress susceptibility index, the tolerance index and yield loss rate, and principal component analysis were used to evaluate the variation and response of rice cultivars under salinity stress conditions, and to identify the tolerant cultivars. A significant variation was observed among the cultivars for grain yield and stress indices. Principal component analysis using grain yield and stress tolerance indices identified two components including “salinity tolerance component” and “salinity sensitivity index component” with eigenvalues greater than 1, which described a cumulative explanation of 99.39 percent of the variance among the cultivars. MP, GMP, and STI were found to be considered as the most suitable indices for selecting rice cultivars tolerant to salinity. The cluster analysis and the distribution of the cultivars in the biplot diagram obtained based on grain yield, and stress tolerance indices introduced Lenjan Askari, Yasouj, and Kamfirouz as tolerant, and Loudab Champa, Gharib, and Mamassani Domsiah as sensitive cultivars. These tolerant cultivars can be used in breeding programs to improve the salinity tolerance of rice.

    Keywords: Grain yield, Principal Component Analysis, Salinity, Stress tolerance
  • Aliakbar Solhjou *, Mohammad Shaker Pages 51-60

    This study was aimed to determine the effect of the geometry of a bent leg tillage implement on draft force and specific draft. This research designed as a split-split plot experiment with three replications. Treatments were three soil moisture content levels of 7-10, 10-13 and 13-16 % as main plots, three forward speeds of 5, 7.5 and 10 km h-1 as sub-plots and three lateral blade spacing of 12, 16 and 20 cm as sub-sub-plots. Results indicated that forward speed, lateral blade spacing and soil moisture content affected draft force and specific draft. Reducing soil moisture content from 13-16% to 7-10% increased draft force by 12% and reduced specific draft by 9%. Increasing forward speed from 5 to 10 km h-1 increased draft force and specific draft by 71.8% and 70.7%, respectively. The lateral blade spacing of 16 and 20 cm was recognized to be proper for tilling by the bent leg tillage implement. Other findings showed that the geometry and characteristics of the bent leg tillage have the potential to have reduced draft force at higher levels of the forward speed.

    Keywords: Bent leg, Blade geometry, Draft force, Forward speed
  • Mohammad Reza Bahadori-Ghasroaldashti, Fatemeh Razzaghi *, Ali Reza Sepaskhah Pages 61-70

    Salinity and water stresses and also low fertile soils are the main constraints in the agricultural production of Iran. The purposes of this study were to examine whether the application of wheat straw biochar (with EC of 9.3 dS/m) can enhance faba bean’s physiological characteristics and growth under greenhouse conditions. Hence, three levels of biochar (0, 1.25 and 2.5 % w/w), irrigation regimes (50, 75 and 100 % of crop water requirement) and irrigation water salinities (0.6, 4 and 8 dS/m) were applied using the factorial arrangement in a complete randomized design with four replications. The application of 2.5 % biochar under 0.6 dS/m saline water and 50 % deficit irrigation significantly increased crop height, leaf area index, stomatal conductance by 12, 14 and 11 %, respectively, and declined leaf temperature by 3 % in comparison with that obtained at no biochar application. The addition of 2.5 % w/w biochar under 8 dS/m and 50 % deficit irrigation significantly decreased crop height and stomatal conductance by 21 and 29 %, respectively, in comparison with that obtained at no biochar application, 8 dS/m and 50 % deficit irrigation. Moreover, the application of 2.5 % w/w biochar together with 0.6 dS/m saline water and 100% irrigation water led to having maximum fresh seed yield and 100-seed dry weight. In conclusion, the application of 2.5 % w/w biochar with high electrical conductivity was not appropriate for faba bean under saline conditions at any water regimes.

    Keywords: Fresh seed yield, Greenhouse condition, Leaf temperature, Protein concentration, Stomatal conductance
  • Seyed Mohammad Jafar Esfahani * Pages 71-83

    The need for sustainable resource management is increasingly urgent. A prerequisite for achieving sustainable agriculture is the use of production resources more efficiently. In this study, by combining Data Envelopment Analysis (DEA) using environmental and economic indices, the effect of optimal farm scale on the improvement of these indices was investigated. Data were obtained from 136 farmers using a questionnaire and face-to-face interviews. The mean technical efficiency, pure technical efficiency and scale efficiency were estimated to be 0.76, 0.89 and 0.85; respectively, while the benefit-to-cost ratio was found to be 1.22. Results indicated that if the resources were used efficiently on an optimum scale, the emission and energy use could be reduced to 976.33 kg CO2eq ha-1 and 15391 MJ ha-1. 37.73 % of the energy savings, respectively. Also, 35.6% of greenhouse gas emission reductions were related to the optimal farm scale. Furthermore, the contribution of the optimal scale in improving the benefit-to-cost ratio and energy use efficiency was found to be 12.5 and 16.23%, respectively. The results showed that the optimum scale of agricultural activities was a crucial factor in saving energy and reducing greenhouse gas emissions in wheat production in eastern Iran. Therefore, as local farms in the studied region mostly were small-scale, fragmented and scattered, land integration and promotion of activities at the optimal production scale are recommended as important steps in reducing environmental side-effects and increasing farmers’ profitability.

    Keywords: Energy use efficiency, Greenhouse gases emission, Scale efficiency, Wheat
  • Sharareh Najafian, Maryam Zahedifar *, Ahmad Reza Ghasemi Pages 85-92

    Lemon balm (Melissa officinalis L.) is known as one of the most important hormonal plants (anti-thyroid), sedative, wound healing agents, and flavorings in the food industry. The present work aimed to determine the effect of different zinc (Zn) sources on the natural product composition, and antioxidant activity of lemon balm. The experiments were performed in a greenhouse in Eram Garden (Shiraz, Iran) with three replications and five different treatments including T1: No zinc (control(, T2: EDTA-chelated Zn, T3: nano Zn, T4: Zn sulfate, and T5: citrate-chelated Zn. The results showed that all Zn resources improved the chemical composition of the lemon balm essential oil (EO), such as geranial, caryophyllene oxide, and phthalic acid. The highest amount of geranial (40.8%) was achieved in the plants treated with citrate-chelated Zn. The highest total content of caryophyllene oxide (8.8%) was achieved when Zn sulfate was applied. The highest phthalic acid (2.24%) was obtained in the plants treated with Zn sulfate and nano Zn. The highest antioxidant activity (162.86 mg L-1) was found when nano Zn was applied. The results revealed that the application of Zn to therapeutic plants like lemon balm could be very useful for the production of active natural compounds such as geranial, phthalic acid, and caryophyllene oxide for use in drug industries and medical materials.

    Keywords: Antioxidant activity, Essential oil, Lemon balm, Natural product composition
  • Ebrahim Ganji Moghadam *, Naser Bouzari, Mahboubeh Zamanipour Pages 95-101

    Introducing new sweet cherry cultivars with different ripening times is one of the most important goals of cherry breeding programs in Iran. ‘Zoshk’ cultivar was selected from the native sweet cherry genotypes of Khorasan Razavi Province by implementing eight research projects for 21 years since 1998. The results of this study showed that this cultivar had semi-spreading tree habits and a moderate degree of branching. The time of the first flowering of the ‘Zoshk’ cultivar was in the second week of April. A pollination study demonstrated that this cultivar was self-incompatible. ‘Sefid-90’, ‘Surati-e-Lavasan’, and ‘Dovomras-e-Mashhad’ cultivars were suitable pollinizer cultivars for ‘Zoshk’. In addition, the harvesting time of this cultivar was in the third week of June. The average fruit weight of the ‘Zoshk’ cultivar (10.17 g) was higher than those of ‘Shandiz’ (7.23 g), ‘Toos’ (6.87 g), and ‘Siah-e-Mashhad’ (7.80 g). Further, the total soluble solid was higher in ‘Zoshk’ (19.66%) compared to ‘Shandiz’ (16.63%) and ‘Toos’ (17.13%) cultivars. Moreover, the yield of ‘Zoshk’ in the economic fruiting stage was 33.67 kg per tree, higher than those of ‘Shandiz’ (22.43 kg) and ‘Toos’ (12.67 kg) cultivars. Regarding the high yield, average fruit weight, percentage of soluble solids, and extended ripening time of the ‘Zoshk’ cultivar, the expansion of this cultivar is recommended in some sweet cherry orchards in Iran.

    Keywords: Fruit characteristics, New cultivar, Self-incompatibility, Sweet cherry, Zoshk
  • Rezvan Talebnejad *, Maryam Bahrami, Ali Reza Sepaskhah Pages 103-120

    Planting crops with less vulnerability to environmental stresses, especially drought in semi-arid areas, can remarkably improve irrigation water use efficiency (IWUE). Therefore, in this study, planting quinoa (Chenopodium quinoa) under different irrigation regimes and planting dates was investigated. Irrigation regimes included full irrigation (FI) and 50% of full irrigation (0.5FI), where planting dates consisted of six planting dates in the early spring and six planting dates in the early fall. Results indicated that the highest grain yield, dry matter, root dry weight, leaf area index, harvest index, and yield components were obtained in early spring cultivation on February 19 and in the early fall on August 23 planting dates. The maximum leaf area index on the planting date of August 23 was 21% higher than that on the planting date of February 19 under FI conditions. The highest harvest index was 0.32 in FI and the planting date of August 23. The planting date of August 23 increased water use efficiency for grain (IWUEG) by 30% compared to planting on February 19 under FI conditions. There was no significant difference in specific root length between planting dates on February 19 and August 23. Applying 0.5FI compared to FI increased root dry weight to shoot dry weight ratio to 142% on the planting date of August 23. Generally, the planting date of August 23 is suggested as the best planting time for quinoa in the study area with no water scarcity, while planting on February 19 is recommended in the conditions of scarce water resources by applying 0.5FI.

    Keywords: Deficit irrigation, Quinoa, planting date, Water use efficiency
  • Barakatullah Rabbani, Godarz Karimi, Mahmud Khoramivafa *, Mohsen Saeidi, Pardis Boroomandan, Mahmoud Bagheri, Leila Zarei Pages 121-133

    Quinoa (Chenopodium quinoa) is world-renowned for its nutritional and health benefits and its adaptability to different environments. Despite some research on quinoa cultivation, determining the appropriate planting date and density for different genotypes and regions needs to be studied. The main objective of this study was to determine the effects of planting date and planting density on quinoa seed yield in climatic conditions of Kermanshah. In this regard, field experiments were conducted during two growing seasons (2019-2020) at the research farm of Razi University, Kermanshah, Iran. The experiments were conducted as split-plot factorial in randomized complete blocks design with three replications. Three sowing dates (March 15th, April 15th, and May 15th) were assigned to the main plots, two planting densities (40 and 60 plants m-2), and three genotypes including Titicaca, Q29, and Red Carina as subplots. The results showed that the highest seed yield (2179.72 and 2267.39 kg ha-1) were achieved on April 15th, 2019 and May 15th, 2020, respectively. Sowing dates of April 15th in 2019 and May 15th in 2020 with a plant density of 60 plants m-2 and Titicaca genotype had the highest seed yield for quinoa in Kermanshah climatic conditions. The results showed that panicle length and biological yield had a positive and significant correlation with grain yield in all studied planting dates. There was a positive and significant correlation between grain yield and grain weight per plant, 1000-grain weight, and biological yield at both densities. The path analysis revealed that panicle length had the highest positive direct effect on seed yield followed by 1000-seed weight on the first sowing date in 2019 and 2020, while biological yield and panicle length had the highest positive direct effect on seed yield on the second and third sowing dates, respectively. This experiment showed that genotypes and planting dates are the most determining factors affecting quinoa growth, development, and yield compared with planting densities.

    Keywords: Agronomic traits, correlation, path analysis, Temperate climate