فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ابراهیم گنجی مقدم*، محبوبه زمانی پور، سیما بینا صفحات 1-13
    گیلاس یکی از مهم ترین میوه های مصرفی در جهان به شمار می آید که طعم، عطر و ظاهر مطلوبی دارد. به منظور مقایسه خصوصیات مورفولوژیک، فنولوژیک و پومولوژیک 10 ژنوتیپ انتخابی گیلاس با 4 رقم تجاری وارداتی و داخلی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 1395-1397 انجام گرفت. نتایج نشان دادن بین رقم ها و ژنوتیپ ها از لحاظ بسیاری از صفات تفاوت معنی داری وجود داشت. در بین نمونه های بررسی شده، ژنوتیپ Msh-BT، زودگلده ترین (7 فروردین) و از لحاظ میوه دهی، جزء زودرس ترین نمونه ها (20 اردیبهشت) بود. هم چنین، ژنوتیپ Msh-BT، بیشترین ارتفاع، عرض و حجم تاج و قطر تنه را ایجاد نمود. بالاترین رشد رویشی سالیانه، تعداد اسپور و درصد دوقلوزایی مربوط به ژنوتیپ Msh-3-26 بود. ژنوتیپ Msh-F-1 بالاترین طول، عرض و سطح برگ را ایجاد نمود. از نظر ویژگی های میوه شناسی، ژنوتیپ Msh-F1 دارای بالاترین طول، عرض، قطر و وزن میوه و ژنوتیپ Msh-BT کمترین طول و ضخامت دم میوه را داشتند. بعلاوه، رقم "سوییت آن" بیشترین وزن هسته، اسیدیته و عملکرد را نشان داد. از نظر رنگ گوشت و پوست، شکل هسته و شکل میوه بین ژنوتیپ ها تفاوت وجود داشت. با توجه به دندروگرام، ژنوتیپ ها به سه خوشه تقسیم شدند. در جمع بندی کلی، ژنوتیپ های Msh-BT و Msh-F1 به ترتیب از لحاظ زودرسی و بزرگی میوه و رقم "سوییت آن" از لحاظ عملکرد بالا در مقایسه با رقم "سیاه مشهد" (شاهد) در شرایط استان خراسان رضوی قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، خصوصیات رویشی، خصوصیات میوه، گیلاس
  • فهیمه صالحی، میترا اعلایی*، سید نجم الدین مرتضوی، سید علیرضا سلامی، حسن رضادوست صفحات 15-30
    اثر باکتری باسیلوس سوبتیلیس با غلظت های صفر و cfu/ml 102، 105، 106، 108 روی دو اکوتیپ زعفران زراعی (نطنز، زنجان) طی سال های زراعی 1397 - 1398 در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تعداد برگ در هر بنه، متوسط طول برگ ها، گل ها، گلبرگ ها و کاسبرگ ها، وزن تر و وزن خشک کلاله، عملکرد تر و خشک گل، تعداد گل در هر کرت، میزان فنل و آنتوسیانین گلبرگ و میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندازه گیری شد. کلیه صفات مورفولوژیک به طور معنی داری تحت تاثیر کاربرد باکتری قرار گرفتند. بیشترین مقدار وزن تر و خشک کلاله در هر بوته در غلظت cfu/ml108 (به ترتیب 44/41 میلی گرم و 13/7 میلی گرم) و کمترین در تیمار شاهد (به ترتیب 91/32 میلی گرم و 14/6 میلی گرم) مشاهده شد. اکوتیپ نطنز بیشترین میزان وزن تر و خشک کلاله را داشت. بیشترین میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم در غلظت  cfu/ml108 (به ترتیب 55/5 درصد، 66/2061ppm و 8/7540ppm) و کمترین در شاهد (به ترتیب 25/3 درصد، 42/1314ppm و 8/4391ppm) گزارش شد. بیشترین میزان نیتروژن و فسفر در اکوتیپ زنجان مشاده شد. با توجه به نتایج، می توان استفاده از باکتری باسیلوس در غلظت مناسب را به عنوان کود زیستی در راستای دستیابی به شاخص های رشدی مطلوب در زعفران سودمند دانست.
    کلیدواژگان: باکتری باسیلوس، زعفران، عملکرد کلاله، کود زیستی‏
  • فاطمه جمالی، عزیزالله خندان میرکوهی*، محسن کافی صفحات 31-45

    امروزه، افزایش رشد و نمو گیاهان با استفاده از مواد آلی طبیعی از جمله عصاره جلبک های دریایی به عنوان یک هدف دنبال می گردد.  به منظور بررسی تاثیر عصاره جلبک قهوه ای سارگاسوم بر رشد و عملکرد گیاه زینتی داودی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول عصاره جلبلک در سه سطح (صفر آب (به عنوان شاهد)، 10 و 20 درصد) و عامل دوم روش کاربرد  در دو سطح (محلول پاشی و محلول دهی پای بوته) بود. قلمه های ریشه دار در گلدان هایی که با خاک مزرعه با بافت لومی-شنی پر شده بود، کشت گردیدند. تیماردهی در هفت نوبت به فاصله دو هفته پس از انتقال قلمه های ریشه دار به گلدان اصلی انجام شد. نتایج نشان داد سطوح مختلف جلبک سارگاسوم بر اغلب صفات از قبیل وزن تر گیاه، وزن تر ریشه، تعداد برگ، طول ساقه، تعداد شاخه، تعداد گل و قطر گل، کلروفیل ها، کاروتنوییدها، کربوهیدرات محلول برگ اثر مثبت و بر پراکسیداسیون لیپید و نشت یونی اثر منفی داشت. همچنین تاثیر روش کاربرد محلول پاشی بر رشد رویشی و زایشی بهتر از روش محلول دهی پای بوته بود. بر پایه نتایج این آزمایش می توان پیشنهاد کرد که استفاده از عصاره جلبک سارگاسوم به صورت محلول‎پاشی با غلظت 10 درصد، می تواند باعث افزایش رشد رویشی و زایشی گل داودی گردد.

    کلیدواژگان: عصاره جلبک دریایی، کود مایع، محرک های طبیعی، مواد زیست فعال دریایی، محلول پاشی برگی، محلول دهی پای بوته
  • داوود کاظمی، مریم دهستانی اردکانی* صفحات 45-58
    به منظور بررسی تاثیر طیف های مختلف نوری بر رشد و ویژگی های فتوسنتزی چهار رقم گیاه حسن یوسف ("رد"، "بلک دراگون"، "ولوت رد" و "ایمپرود") آزمایشی درون شش اتاقک رشد مجهز به نور معمولی گلخانه (شاهد)، 100درصد نور آبی، 15درصد نور آبی+85 درصد نور قرمز، 30 درصد نور آبی+70 درصد نور قرمز، 15 درصد نور آبی+65 درصد نور قرمز+20 درصد نور سفید و 30 درصد نور آبی+50 درصد نور قرمز+20 درصد نور سفید، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. پس از پنج هفته قرارگیری گیاهان تحت نورهای مختلف، پارامترهای بیوفیزیک فتوسنتزی و خصوصیات رشدی گیاهان بررسی شد. بیشترین میزان شاخص حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II و حداکثر فلورسانس متغیر نسبی (FM/F0) در تیمارهای ترکیبی 30 درصد آبی+70 درصد قرمز (رقم "رد")، شاهد (رقم های "بلک دراگون" و "ولوت رد") و تیمار ترکیبی 30 درصد آبی+50 درصد قرمز+20 درصد سفید (رقم "ایمپرود") به دست آمد. میزان جذب نور به ازای هر مرکز واکنش (ABS/RC) در رقم "ایمپرود" با 100 درصد نور آبی، ترکیبی از 15 درصد آبی+65 درصد قرمز+20 درصد سفید و شاهد بیشتر از سایر تیمارها بود. از آنجا که PIABS می تواند به عنوان شاخص زندگی PSII استفاده شود، نتایج حاصل از پژوهش حاضر حاکی از آن است که تیمارهای شاهد ("ولوت رد")، 30 درصد آبی+70 درصد قرمز ("رد")، 30 درصد آبی+50 درصد قرمز+20 درصد سفید (ارقام "بلک دراگون" و "ایمپرود")، تیمارهای مناسبی برای پشتیبانی از عملکرد طبیعی فتوسنتز بودند.
    کلیدواژگان: فلورسانس کلروفیل برگ، کیفیت نور، طیف نور، مورفولوژی
  • رویا امراهی، محمدرضا مرشدلو*، عبدالله جوانمرد، علی استادی صفحات 59-74

    کمآبی در مناطق خشک و نیمه خشک رشد، عملکرد و تولید ترکیبات موثره مرزنجوش را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L.)، آزمایشی گلخانه ای به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل بدون تنش (100 درصد ظرفیت زراعی)، تنش ملایم (75 درصد ظرفیت زراعی)، تنش متوسط (55 درصد ظرفیت زراعی) و تنش شدید (35 درصد ظرفیت زراعی) بودند. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، وزن خشک، نسبت وزن برگ و گل آذین به ساقه، شاخص کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ تحت تنش کم آبی کاهش یافتند. بیشترین درصد اسانس (15/1 درصد) و کمترین آسیب به صفات رشدی در تنش ملایم مشاهده گردید. همچنین تنش ملایم بطور معنی داری پارامترهای فلورسانس کلروفیل (Y(NO) و Fv) را در مقایسه با تنش متوسط و شدید کاهش داد. آنالیز ترکیبات اسانس نشان داد، sabinene، (Z)-β-ocimene، (E)-β-ocimene، (E)-caryophyllene و germacren D جزء ترکیبات غالب اسانس بودند. بیشترین میزانγ-Terpinene  و (E)-caryophyllene در تنش ملایم مشاهده گردید که نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 1/344 و 28/14 درصد افزایش یافت. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد تنش ملایم می تواند در بهبود عملکرد کمی و کیفی مرزنجوش موثر باشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، درصد اسانس، فلورسانس کلروفیل، مرزنجوش
  • حسین رضوانی*، علی بابا گل زاده، غلامعلی غلامی، مجید آسیایی صفحات 75-85
    به منظور بررسی تاثیر ورمی کمپوست بر عملکرد گل و اجزای آن در ژنوتیپ های گل محمدی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان در سال های 1399-1397 اجرا گردید. در این طرح عامل اول ورمی کمپوست در سه سطح (صفر، 5 و10 تن در هکتار) و عامل دوم ژنوتیپ های گل محمدی در چهار سطح (کاشان، سمنان، آذربایجان غربی و گلستان) بودند. در این آزمایش ارتفاع متوسط پایه، تعداد گل در پایه، قطر گل، وزن گل تازه در پایه، وزن گل خشک در پایه، عملکرد گل تازه و عملکرد گل خشک برای هر تیمار اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد در بین ترکیب های تیمار ی از نظر تمامی صفات مورد مطالعه تفاوت معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. بیشترین ارتفاع متوسط بوته، بیشترین تعداد گل در بوته، بیشترین قطر گل، بیشترین عملکرد گل تازه و عملکرد گل خشک، در تمامی ژنوتیپ ها در حالت کاربرد حداکثر ورمی کمپوست (ده تن در هکتار) حاصل گردید. از نظر عملکرد گل، ژنوتیپ کاشان با عمکرد گل تازه 35/2319 کیلوگرم در هکتار و عملکرد گل خشک 22/651 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین و ژنوتیپ گلستان با عملکرد گل تازه 16/1317کیلوگرم در هکتار و عملکرد گل خشک 23/452 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد گل را داشتند. همچنین همبستگی بین برخی صفات کمی در این آزمایش نشان داد عملکرد گل خشک در هکتار رابطه مستقیم و بالایی با تعداد گل در پایه (95/0=r) و عملکرد تازه گل (96/0=r) داشت.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، عملکرد گل، قطر گل، گل محمدی، ورمی کمپوست‏
  • زهرا میرفتاحی، سعید عشقی* صفحات 87-98
    استات به عنوان یکی از مهمترین حدواسط ها در متابولیسم های سلولی عمل می کند. جهت ارزیابی نقش منابع استات در تنش شوری، نشاهای توت فرنگی با منابع استات شامل آمونیوم استات و استیک اسید (1 میلی مولار) و آمونیوم کربنات (5/0 میلی مولار) به صورت جداگانه و همراه با تنش شوری (40 میلی مولار کلرید سدیم) استفاده شد. تنش شوری باعث کاهش زیست توده در نشاهای توت فرنگی شد، ولی کمترین تغییر در میزان زیست توده در تیمارهای استات بود. بیشترین محتوای نسبی آب برگ نیز در تیمارهای استیک اسید و شاهد در شرایط بدون تنش شوری بود. شوری باعث تغییر در میزان ویتامین ث میوه شد، به گونه ای که بیشترین میزان آن در تیمار استیک اسید و کمترین در تیمار تنش شوری به تنهایی (به ترتیب، 33/86 و 50/42 میلی-گرم در 100 گرم وزن تر) بود. بیشترین میزان عملکرد تک بوته در تیمار استیک اسید و کمترین آن در تیمارهای آمونیوم کربنات و تنش شوری به تنهایی بود. نسبت پتاسیم به سدیم در گیاهان تیمار شده با منابع مختلف استات، در مقایسه با دیگر تیمارهای بدون کاربرد استات بیشتر بود. در مجموع استات به ویژه تیمار استیک اسید در غلظت 1 میلی مولار می تواند جهت بهبود تحمل به تنش شوری عمل کند و از سوی دیگر میزان کاهش کمتر عملکرد در شرایط تنش از دیگر ویژگی های مثبت این تیمار بود. از این رو می تواند به عنوان یکی از ارزانترین و ساده ترین ترکیبات در جهت افزایش تحمل به تنش و به ویژه تنش شوری در توت فرنگی مطرح شود.
    کلیدواژگان: آمونیوم استات، آمونیوم کربنات، استیک اسید، نسبت پتاسیم به سدیم
  • ندا جلالی*، روح انگیز نادری، عزیزالله خندان میرکوهی صفحات 99-115

    تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده توسعه فضای سبز می باشد. به منظور بررسی پاسخ چهار گونه رز وحشی (Rosa canina، R. beggeriana، R. orientalis و R. persica) به تنش کم آبی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو عامل گونه های رز و عامل دوم تنش کم آبی با سه سطح (شاهد (03/0-)، 8/0- (متوسط) و 5/1- (شدید) مگاپاسکال پتانسیل آب خاک) انجام شد. گیاهان یکساله حاصل از پاجوش های گونه های مذکور تحت تیمار تنش کم آبی قرار گرفتند. براساس نتایج وزن برگ در واحد سطح (LMA) بین گونه ها متفاوت بود و تنش کم آبی بر آن اثری نداشت. تنش کم آبی موجب کاهش محتوای نسبی آب برگ (RWC)، شاخص عملکرد (PI)، مقدار کلروفیل و افزایش مقدار نشت یونی و مقدار مالون دی آلدهید (MDA) در R. persica شد. در گونه R. canina تنش کم آبی موجب کاهش RWC، PI و ظرفیت آنتی اکسیدانی (DPPH) و افزایش مقدار نشت یونی و MDA شد. در گونه R. beggeriana تنش کم آبی سبب افزایش نشت یونی و ظرفیت آنتی اکسیدانی شد و در بقیه صفات تفاوت نامحسوس بود. در گونه R. orientalis تنش کم آبی موجب تغییرات چندانی در صفات مورد بررسی نشد. بر اساس نتایج R. orientalis و سپس R. beggeriana به شرایط تنش کم آبی متحمل تر هستند.

    کلیدواژگان: خشکی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل، مالون دی آلدهید‏
  • نگین اخلاقی امیری*، علی اسدی کنگرشاهی صفحات 117-128
    امروزه وجود انواع تنش های زنده و غیر زنده، تحقیق با پایه های مختلف در شرایط اقلیمی و خاکی متفاوت را ضروری کرده است. ازاین رو، روند رشد و برخی ویژگی های زایشی نارنگی انشو میاگاوا روی پایه سوینگل سیتروملو در دو پایلوت دشت و دامنه در شرق استان مازندران طی 10 سال بررسی شد. نتایج نشان داد درختان روی این پایه، پر رشد و دارای عملکرد بالا (62 کیلوگرم در درخت) بودند. تجانس پایه و پیوند در هر دو پایلوت 8/0 بود. حجم تاج درختان در پایان آزمایش در دشت به 09/19 و در دامنه به 62/11 مترمکعب رسید، بنابراین توصیه می شود تعداد درختان دشت و دامنه به ترتیب به بیش از 600 و 800 اصله در هکتار افزایش داده شود. با وجود وقوع چندین تنش سرما و یخبندان، بقای این ترکیب پایه و پیوند در هر دو پایلوت 100 درصد بود، گرچه درختان دامنه در اثر یخبندان وارد چرخه تناوب باردهی شدند، به طوری که شاخص تناوب باردهی درختان در پایان آزمایش در دشت، 23/0 درصد و در دامنه 67/0 درصد بود. زمان مناسب برداشت در هر دو پایلوت، اواسط مهر بود. میوه های دشت، وزن و عصاره بیشتر (به ترتیب 6/7 گرم و 8/5 درصد)، پوست صاف تر و شاخص برداشت بالاتری (64/1 واحد) داشتند، درمقابل، میوه های دامنه شکل پخ تر، پوست ضخیم تر (35/0 میلی متر) و وزن پوست، قند، اسید کل و ویتامین ث بیشتری (به ترتیب 7/8 ، 25 ، 62 و 6/28 درصد) داشتند. به طورکلی، درختان دشت، میوه های با کیفیت ظاهری بیشتر و عملکرد سالانه منظم تر و پایدارتری داشتند.
    کلیدواژگان: تناوب باردهی، زمان برداشت، عملکرد، کیفیت میوه، مقاومت به سرما
  • شادی حسینپور بالو، پرویز نوروزی*، افسانه انصاری صفحات 129-141
    ژربرا یکی از معروف ترین گل های شاخه بریده و جزو ده گل شاخه بریده برتر صنعت گلکاری محسوب می گردد. استفاده از برنامه غذایی مناسب یکی از فاکتورهای کلیدی در تولید محصولات گلخانه ای می باشد. میزان و نسبت صحیح عناصر غذایی با یکدیگر در محلولهای غذایی تحت تاثیر برخی شرایط تولید و جذب مانند شدت نور، دمای محیط و نوع بستر کشت قرار می گیرد که در این میان نسبت برخی از عناصر پرمصرف مانند پتاسیم و نیتروژن از اهمیت چشمگیری برخوردار است. به منظور بررسی اثر نسبت های مختلف پتاسیم به نیتروژن بر عملکرد و برخی ویژگی های کمی و کیفی گل ژربرا رقم Dune، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار نسبت کودی پتاسیم به نیتروژن (25/1 به 1، 5/1 به 1، 75/1 به 1 و 2 به 1) با سه تکرار و پنج مشاهده اجرا شد. نتایج نشان داد افزایش نسبت پتاسیم به نیتروژن تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر  تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، تعداد گل، ارتفاع ساقه گلدهنده، وزن تر ساقه گلدهنده، شاخص کلروفیل و قند های محلول داشت. همچنین تاثیر معنی داری در سطح پنج درصد بر عمر گلجایی و آنتوسیانین گلبرگ مشاهده گردید. به طور کلی با درنظرگرفتن هزینه های تولید ژربرا در گلخانه و یافته های حاصل از این پژوهش کاربرد نسبت 75/1 به 1 پتاسیم به نیتروژن در مقایسه با سایر نسبت های پتاسیم به نیتروژن مورد استفاده اثرات مثبت و مطلوب تری بر ویژگی های کمی و کیفی گل ژربرا رقم Dune داشت و قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، تغذیه، ژربرا، کلروفیل، گلدهی
  • هادی علی نژاد جهرمی، عبدالکریم زارعی*، عبدالرحمان محمدخانی صفحات 143-156
    به منظور بررسی اثر دانه های گرده مختلف بر خصوصیات کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در شش تیمار با چهار تکرار انجام گرفت. بدین منظور گرده افشانی نارنگی کلمانتین با دانه های گرده لیموشیرین، لیمولیسبون، گریپ فروت، نارنج، خودگرده افشانی و آزادگرده افشانی انجام گرفت. تعیین سازگاری و ناسازگاری رقم های گرده دهنده به دو روش گرده افشانی کنترل شده و مطالعه میکروسکوپی رشد لوله گرده انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه میکروسکوپی نشان داد نارنگی کلمانتین خودناسازگار بوده و با همه گونه های مورد آزمایش سازگار بود. درصد تشکیل میوه مربوط به گل های گرده افشانی شده با گرده های لیموشیرین (75/73)، لیمولیسبون (25/71)، گریپ فروت (70) و نارنج (70) تفاوت معنی داری نشان نداد، در حالی که تیمارهای گرده افشانی باز و خودگرده افشانی تشکیل میوه کمتری داشتند. بیشترین بذر سالم از میوه های حاصل از گرده نارنج (2/13 عدد) حاصل شد، در حالی که میوه های حاصل از خودگرده افشانی بذری نداشتند. همچنین گرده های نارنج و لیمولیسبون نسبت به بقیه گونه های مرکبات مورد استفاده، قدرت بیشتری برای جوانه زنی و نفوذ در مادگی گل های نارنگی کلمانتین دارا بودند. بررسی قرابت ژنتیکی بین گونه های مورد ارزیابی مشخص نمود نارنج بیشترین شباهت را در سطح دی ان آ با نارنگی کلمانتین داشت. نتایج این پژوهش مشخص کرد نوع دانه گرده تاثیر بالایی در میزان تشکیل میوه و ویژگی های کمی و کیفی میوه نارنگی کلمانتین دارد. در مجموع با توجه به فاکتورهای مختلف، گونه های گریپ فروت و لیمولیسبون به عنوان بهترین نوع گرده دهنده برای تولید اقتصادی میوه نارنگی کلمانتین پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تشکیل میوه، جوانه زنی گرده، قرابت ژنتیکی، گرده افشانی، مرکبات‏
  • محمدجواد بهمن زادگان جهرمی، وحید عبدوسی*، سعید سماوات، علی محمدی ترکاشوند، حمید مظفری صفحات 157-170

    به منظور بررسی اثر کاربرد کود دامی بر گیاه‏پالایی گیاه رعنازیبا آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتور سال در کرت‏های اصلی و فاکتورهای سرب در چهار سطح (صفر، 40، 80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و فاکتور کاربرد کود دامی در سه سطح (صفر، 25 و 50 گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت فاکتوریل در کرت‏های فرعی بودند. تنش اکسیداتیو ناشی از افزایش غلظت سرب در خاک باعث کاهش محتوای کلروفیل شد که در نهایت منجر به کاهش رشد و همچنین زیست توده گیاه گردید. با افزایش غلظت سرب در خاک فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در برگ ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت، در حالی که فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز به بالاترین مقدار در بیشترین میزان غلظت سرب در خاک افزایش یافت. استفاده از کود دامی با بهبود کلروفیل و در نهایت رشد گیاه، سمیت سرب را در گیاهان کاهش داد. کاربرد کود دامی با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی باعث کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و پراکسید هیدروژن در گیاه شد و در نتیجه شدت تنش را در گیاهان رعنازیبا کاهش داد. تیمار 50 گرم بر کیلوگرم کود دامی تحت 120 میلی گرم بر کیلوگرم سرب از بالاترین محتوای سرب اندام هوایی و ریشه به ترتیب با 72/0 و 96/1 میلی گرم بر کیلوگرم برخوردار بود و بالاترین محتوای پرولین برگ نیز در این تیمار حاصل شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تیمار کود دامی نقش امیدوارکننده ای در افزایش جذب سرب از خاک و کاهش اثرات سمی بر گیاه رعنازیبا دارد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، پرولین، زیست توده گیاه، عناصر سنگین، گیاه پالایی، مواد آلی
  • محمدحسین فتوکیان*، مهدیه ارشدی صفحات 171-180

    این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ریخت شناسی در 16 اکوتیپ اسفرزه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و با استفاده از 22 صفت ریخت شناسی اجرا شد. در تجزیه خوشه ای که با استفاده از داده ها استاندارد شده انجام گرفت، فواصل بین اکوتیپ ها با مربع فاصله اقلیدسی برآورد شد و دندروگرام به روش Ward ترسیم گردید. تجزیه عاملی به روش وریماکس انجام گرفت. میانگین مربعات اکوتیپ ها برای تمامی صفات، بجز مقدار و درصد موسیلاژ، معنی دار بود. نتایج تجزیه خوشه ای، اکوتیپ ها را در سه خوشه گروه بندی کرد. صحت نتایج تجزیه خوشه ای با استفاده از تجزیه تابع تشخیص تایید شد. در تجزیه عاملی، پنج عامل استخراج شد که در مجموع 77/86 درصد از واریانس بین صفات را توجیه نمودند. مهمترین صفات تاثیر گذار در توجیه واریانس صفات ارتفاع بوته، طول دم گل آذین، طول سنبله، شاخص برداشت و وزن هزاردانه بودند که در عامل اول قرار گرفتند. تنوع ریخت شناسی در بین اکوتیپ های مورد استفاده برای بیشتر صفات معنی دار بود و اکوتیپ های PO12، PO15 و PO6 با توجه به متوسط عملکرد دانه و مقدار موسیلاژ نسبت به بقیه اکوتیپ ها برتر بودند.

    کلیدواژگان: تجزیه تابع تشخیص، بردار ویژه، مربع فاصله اقلیدوسی، موسیلاژ‏
  • صدف نورانی نیاکی، راهله ابراهیمی*، اورنگ خادمی، فواد فاتحی صفحات 181-192
    به منظور بررسی تاثیر عصاره برگ حنا و سدیم نیتروپروساید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر گلجایی گل شاخه بریده داوودی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول عصاره برگ حنا در سه سطح (صفر، 100 و 200 ppm)، عامل دوم سدیم نیتروپروساید در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 میلی مولار) و عامل سوم زمان نمونه برداری در سه سطح (روز اول، روز ششم و روز دوازدهم) بود. با افزایش زمان نمونه برداری قطر گل، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب و وزن تر نسبی کاهش و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی افزایش معنی داری پیدا کرد. غلظت های بالای عصاره حنا و سدیم نیتروپروساید فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی را کاهش داد و باعت بهبود پارامترهای کیفی گل داوودی شد که نشان دهنده اثرات مثبت آنها بر از بین بردن رادیکال های آزاد می باشد. تیمار عصاره حنا در روز ششم نمونه برداری بهترین تیمار جهت بهبود پارامترهای گل داوودی بود. تیمار عصاره برگ حنا و نیترپروساید مانع کاهش مقدار کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل در برگ گل داووی شدند. نتایج بیانگر تاثیر مثبت عصاره حنا و سدیم نیتروپروساید بر افزایش طول عمر پس از برداشت گل شاخه بریده داوودی بود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • عبدالستار دارابی*، محمدرضا رفیع، شهرام امیدواری، مریم جوادزاده، وحید یعقوبی صفحات 193-207

    به منظور مطالعه اثر مدیریت تلفیقی نیتروژن بر شاخص های رشد و خصوصیات کیفی سیب زمینی رقم ساوالان این پژوهش براساس طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1395-1393) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان اجرا شد. عدم مصرف نیتروژن، تامین50 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و50 درصد از منبع ورمی کمپوست، تامین 75 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و 25 درصد از منبع ورمی کمپوست و تامین 100 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره، تیمارهای آزمایش بودند. نتایج آنالیز رشد مشخص نمود سرعت رشد اندام های هوایی و غده در مراحل اولیه رشد و نمو افزایش و پس از رسیدن به حداکثر کاهش یافت. به دلیل این که در بیشتر دوره های نمونه برداری سرعت رشد غده و محصول تیمار تامین 75 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و 25 درصد از منبع ورمی کمپوست از سایر تیمارها بیشتر بود، حداکثر عملکرد غده به این تیمار اختصاص یافت. مصرف ورمی کمپوست در هر دو تیمار تامین 75 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و 25 درصد از منبع ورمی کمپوست و تامین50 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره و50 درصد از منبع ورمی کمپوست سبب افزایش عملکرد غده کل، غده قابل فروش، تعداد غده در بوته، کارایی مصرف نیتروژن و کارایی زراعی مصرف نیتروژن و کاهش نیترات غده در در مقایسه با تیمار تامین 100 درصد نیتروژن مورد نیاز از منبع اوره گردید. بر اساس نتایج این پژوهش تامین 75 درصد نیتروژن مورد نیاز از طریق ورمی کمپوست و 25 درصد از طریق اوره می تواند سبب افزایش عملکرد کمی سیب زمینی رقم ساوالان و افزایش درآمد کشاورزان در خوزستان شود.

    کلیدواژگان: اوره، سرعت رشد محصول، نسبت منفعت به هزینه، نیترات، ورمی کمپوست‏
  • یوسف حکیمی، محمدرضا فتاحی مقدم*، ذبیح الله زمانی صفحات 209-224

    شناسایی و گزینش ژنوتیپ های برتر در مناطق مختلف کشور است یک روش اصلاحی سودمند در گردو است. این پژوهش به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی ژنوتیپ های منتخب گردو با استفاده از 19 صفت کمی و کیفی مرتبط با خصوصیات مورفولوژیکی و پومولوژیکی بر اساس توصیف نامه IPGRI با برخی تغییرات بر روی 28 ژنوتیپ گردو در سال های 1397 و 1398 در ایستگاه تحقیقات گروه علوم باغبانی دانشگاه تهران صورت گرفت. نتایج بررسی نشان داد که بیشترین درصد مغز (12/69 و 14/67 درصد) به ترتیب متعلق به ژنوتیپ های UTW10 و UTW09 بودند. ژنوتیپ های UTW05 و UTW07 دیر برگ ده ترین بودند. ژنوتیپ های UTW09 و UTW05 به ترتیب بیشترین وزن مغز با میزان 05/8 و 87/7 گرم را دارا بودند. ژنوتیپ های UTW22 و UTW05 به ترتیب با 48/14 و 93/13 گرم بیشترین وزن خشک میوه را به خود اختصاص دادند. بر اساس تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های با صفات مطلوب تر از سایر ژنوتیپ ها جدا شدند. از جمله عوامل که در تفکیک خوشه های اصلی نقش دارند می توان به صفات وزن خشک میوه، وزن مغز میوه، طول، قطر و عرض خشک میوه، درصد مغز، گوشتی بودن مغز، پر بودن مغز و وضعیت خزان کنندگی برگ های ژنوتیپ ها اشاره کرد. نتایج تجزیه همبستگی ساده صفات، وجود همبستگی مثبت و منفی معنی داری را بین برخی صفات مهم نشان داد.  در مجموع ژنوتیپ های UTW01، UTW04، UTW06، UTW07، UTW08، UTW20 و UTW22 به دلیل بسته بودن روزنه انتهایی خشک میوه، روشن بودن مغز، سهولت جدا شدن مغز از پوست چوبی، باردهی جانبی، درصد مغز بالا به عنوان ژنوتیپ های امیدبخش انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: ژرم پلاسم، ژنوتیپ های امیدبخش، گردو، گروه بندی، همبستگی صفات
  • شیرین رحمن زاده ایشکه، حبیب شیرزاد*، زهرا توفیقی، محمد فتاحی صفحات 225-237
    امروزه تلاش های زیادی در سطح جهان برای یافتن روش های جایگزین در کنترل ضایعات پس از برداشت محصولات باغبانی صورت می گیرد. در پژوهش حاضر اثر غلظت های مختلف ملاتونین (001/0 ، 01/0 و 1/0 میلی مولار) بر افزایش عمر انباری تمشک مورد بررسی قرار گرفت. میوه ها پس از 5 دقیقه غوطه وری در سردخانه ای با دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 9 روز نگهداری شدند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان pH و TSS در تیمار شاهد روز نهم و TA در تیمار 001/0 میلی مولار در روز سوم مشاهده شد که مقادیر آن ها به ترتیب برابر با 63/3، 62/0 میلی گرم اسیدسیتریک در 100 میلی لیتر آب میوه و 31/16 درجه بریکس بود. بیشترین میزان فنل و فلاونویید کل به ترتیب با مقادیر 37/25 میلی گرم اسیدگالیک در 100 میلی لیتر آب میوه در غلطت 001/0 میلی مولار ملاتونین و 60/9 میلی گرم کویرستین در 100 میلی لیتر آب میوه در غلظت 1/0 میلی مولار ملاتونین در روز سوم مشاهده شد. همچنین نتایج تجزیه به عامل داده ها نیز موید این امر بود که دو عامل PC1 (64 درصد) و PC2 (8/14 درصد) بیشترین نقش را در دسته بندی تیمارها داشته اند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار 001/0 میلی مولار ملاتونین می تواند، به عنوان یک ترکیب طبیعی سازگار با محیط زیست و انسان ضمن حفظ ارزش تغذیه ای تمشک برداشت شده، به افزایش عمر انباری و کاهش ضایعات آن کمک کند.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل، تنظیم کننده رشد، ضریب همبستگی، فلاونوئید، فنل‏
  • سپیده تقی پور جیردهی، معظم حسن پور اصیل* صفحات 239-255
    به منظور بررسی تاثیر روش مصرف سایکوسل بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل آزالیا رقم ژاپونیکا قرمز، دو آزمایش مجزا هر کدام به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام شد. به این منظور، سایکوسل با دو روش محلول پاشی بوته ها با غلظت های صفر (شاهد)، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلی گرم در لیتر و از طریق ریشه با غلظت های صفر (شاهد)، 750، 1500، 2000 و 2500 میلی گرم در لیتر استفاده شد. نتایج نشان داد که با روش محلول پاشی برگی، در غلظت 4000 میلی گرم در لیتر سایکوسل بیشترین تعداد گل (33/21 عدد)، تعداد شاخه (4/13 عدد)، کلروفیل کل (34 میکرو گرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانین (29/16 میلی گرم بر گرم وزن تر) مشاهده شد. در روش تیمار از طریق ریشه نیز کاربرد 2500 میلی گرم در لیتر سایکوسل، موجب افزایش تعداد گل (66/16 عدد)، تعداد شاخه (7/8 عدد)، کلروفیل کل (49 میکرو گرم بر گرم وزن تر) و آنتوسیانین (12/16 میلی گرم بر گرم وزن تر) گردید. حداکثر زمان باز شدن گل های آزالیا در تیمار محلول پاشی با مصرف 1000 میلی گرم در لیتر سایکوسل طی 183 روز به دست آمد، در حالی که در روش تیمار از طریق ریشه با مصرف 2500 میلی گرم در لیتر سایکوسل طی 210 روز اتفاق افتاد. به طور کلی در روش محلول پاشی با غلظت 4000 میلی گرم در لیتر سایکوسل در مقایسه با روش تیمار از طریق ریشه گیاه، شاخص مطلوب پاکوتاهی جهت افزایش بازار پسندی گیاه آزالیا مناسبتر بود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، باز شدن گل، تعداد گل، تعداد برگ، کلروفیل‏
  • اعظم رنجبر، اصغر رمضانیان*، شهرام شکرفروش صفحات 257-270
    به منظور حفظ صفات کیفی، ویژگی های حسی و کاهش آلودگی میکروبی بذرپوشینه های انار رقم رباب نی ریز، اثر ترکیبی بسته بندی با دو نوع پوشش پلیمری و غلظت های مختلف سینامالدیید، آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول پوشش های پلیمری در دو سطح (پلی اتیلن + پلی استر و بی اکسیلاری ارینتت پلی پروپیلن)، عامل دوم غلظت های سینامالدیید در چهار سطح (صفر، 100، 150 و 200 میکرولیتر در لیتر) و عامل سوم زمان نمونه برداری در شش سطح (روزهای صفر، 5، 10، 15، 20 و 25) بود. بهترین ویژگی های حسی بذرپوشینه انار مربوط به روزهای اول انبارمانی بود و با گذشت زمان مطلوبیت عطر و طعم کاهش یافت. تغییرات ویژگی های حسی و پارامترهای کیفی مرتبط با آن در تیمار بسته بندی با پوشش پلیمری پلی اتیلن + پلی استر حاوی سینامالدیید 200 میکرولیتر در لیتر نسبت به سایر تیمارها کمتر بود. کمترین تعداد کلنی کپک و مخمر، باکتری های مزوفیل هوازی و باکتری های سایکروفیل مربوط به پوشش پلی اتیلن + پلی استر و غلظت 200 میکرولیتر در لیتر سینامالدیید در روز صفر انبارمانی بود که با پوشش پلیمری پلی اتیلن + پلی استر حاوی غلظت 100 و 150 میکرولیتر در لیتر سینامالدیید و پوشش پلیمری بی اکسیلاری ارینتت پلی پروپیلن حاوی غلظت 100، 150 و 200 میکرولیتر در لیتر سینامالدیید در همان روز تفاوت معنی داری نداشت. تیمار پوشش پلیمری پلی اتیلن + پلی استر حاوی 200 میکرولیتر در لیتر سینامالدیید باعث افزایش ماندگاری بذرپوشینه انار تا 25 روز شد. پوشش پلیمری پلی اتیلن + پلی استر حاوی غلظت 200 میکرولیتر در لیتر سینامالدیید باعث حفظ صفات کیفی و ویژگی های حسی بذرپوشینه ها همراه با حداقل آلودگی میکروبی در مدت انبارمانی شد.
    کلیدواژگان: اتمسفر تغییر یافته، سایکروفیل، کپک و مخمر، مزوفیل هوازی
  • اسماعیل جدیدی، محمود قاسم نژاد*، مریم تاتاری، حمیدرضا سالمی صفحات 271-283

    در این پژوهش، تاثیر غلظت های مختلف کلریدسدیم (شاهد، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر) بر برخی ویژگی های رشدی و مقدار کلر و سدیم برگ نهال های هشت رقم انار (ملس ساوه، ملس اصفهان، رباب قرمز شیراز، گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد، زاغ ترش یزد و ملس طوق پیشوا) بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ویژگی های رشدی و مقدار سدیم و کلر برگ در پایان آزمایش اندازه گیری شدند. با افزایش میزان شوری، ارتفاع و قطر گیاه، تعداد شاخه ها و شاخص کلروفیل برگ کاهش، اما نکروزه برگ، ریزش برگ و کلر و سدیم برگ افزایش یافت. شوری آب تا 3 دسی زیمنس بر متر باعث افزایش جزیی وزن تر و خشک شاخساره شد، اما بالاتر از آن باعث کاهش آنها گردید. کم ترین کاهش ارتفاع نهال در رقم ملس طوق پیشوا، رباب قرمز شیراز و گبری یزد بود. در شوری 6 و 12 دسی زیمنس برمتر رقم‎های زاغ سفید یزد و گبری یزد کم ترین ریزش برگ داشتند. در شوری6 دسی زیمنس بر متر رقم‎های زاغ سفید یزد و ملس اصفهان کمترین میزان نکروز را نشان دادند. در شوری 9و 12 دسی زیمنس برمتر رقم‎های ملس ساوه و رباب قرمز شیراز به ترتیب بیشترین نکروز برگ را نسبت به شاهد نشان دادند. در شوری 6 و 12 دسی زیمنس برمتر رقم های گبری ترش یزد و ملس اصفهان به ترتیب کم ترین کاهش شاخص کلروفیل برگ را نسبت به شاهد نشان دادند. کم ترین مقدار تجمع یون‎های کلر و سدیم برگ در شوری12 دسی زیمنس برمتر در رقم‎های ملس طوق پیشوا و زاغ سفید یزد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: سمیت یون، سدیم، کلر، نکروز برگ ها
|
  • Ebrahim Ganji Moghadam *, Mahboubeh Zamanipour, Sima Bina Pages 1-13
    Cherry is one of the most important fruits in the world, with its good flavor, aroma and appearance. In order to compare the morphological, phenological and pomological characteristics of 10 selected sweet cherry genotypes with four commerical and domestic cultivars, a randomized complete blocks design with three replications was conducted in ​​two years of cultivation of 2016-2018. The results showed that there was a significant difference between cultivars and genotypes in terms of many traits. Among the investigated samples, the Msh-BT genotype, was the earliest flowering (27 March) and the earliest ripening (10 May) in comparison with other genotypes. Also, the Msh-BT genotype had the maximum height, width and volume of the crown and trunk diameter. The highest annual vegetative growth, number of spur and the percentage of twins were related to Msh-3-26 genotype. Msh-F-1 genotype produced the highest length, width and leaf area. In terms of pomological characteristics, the Msh-F1 genotype had the highest length, width, diameter and fruit weight, and the Msh-BT genotype had the least length and thickness of the fruit tail. In addition, Sweet ann genotype showed the highest stone weight, acidity and yield. In terms of flesh and skin colour, stone shape and fruit shape, there was a difference between the genotypes. According to dendrogram, genotypes were divided into three clusters. In general, Msh-BT and Msh-F1 genotypes are recommended in terms of precociousness and large fruit size, respectively and Sweet ann cultivar in terms of high yield compared to Siyah- Mashhad cultivar (control) in the conditions of Khorasan Razavi province.
    Keywords: Fruit charactristics, Genetic variation, sweet cherry, vegetative charactristics‎
  • Fahimeh Salehi, Mitra Aelaei *, Seyed Najmeddin Mortazavi, Seyed Alireza Salami, Hassan Rezadoost Chahardeh Pages 15-30
    Effect of Bacillus subtilis (0, 102, 105, 106, 108 cfu/ml) was studied on saffron (Crocus sativus L.) ecotypes Natanz and Zanjan during 2017-2019 via a factorial experiment based on randomized complete blocks design in three replicates. Number of leaves per corm, average length of leaves, flowers, petals and sepals, stigma fresh and dry weights, fresh and dry flower yield, number of flowers per plot, total phenol and anthocyanin in petals and the amount of nitrogen, phosphorus and potassium were measured. All morphophysiological were significantly affected due to B. subtilis treatment. The highest and the lowest fresh and dry weight of stigma was observed in 108 cfu/ml (41.44 mg and 7.13 mg) and no treated samples (32.91 mg and 6.14 mg), respectively. The maximum stigma fresh and dry weight was observed in Natanz ecotype. The highest amount of nitrogen, phosphorus and potassium was recorded in 108 cfu / ml (5.55 %, 2061ppm 66.75 and 7540.8 ppm, respectively) and the lowest in control (3.25 %, 1314.42 ppm and 4339.8 ppm, respectively). The highest amount of nitrogen and phosphorus was observed in Zanjan ecotype. According to the results, utilizing the B. bacteria in a proper concentration as a bio fertilizer can be considered beneficial towards optimal growth indices in saffron.
    Keywords: Bacillus bacteria, Bio-fertilizer, Saffron, stigma yield‎
  • Fatemeh Jamali, Azizollah Khandan-Mirkohi *, Mohsen Kafi Pages 31-45

    Today, increasing the growth and development of plants by using natural organic matter such as seaweed extract is pursued as a goal. In order to investigate effect of using seaweed extract on the growth and yield of chrysanthemum a factorial experiment based on the randomized complete block design with three replications was carried out. The first factor was seaweed extract at three levels (0 (water as control), 10 and 20%) and the second factor was mothod of application at two levels (as spray and fertigation). Rooted cuttings were cultivated in the pots filled by sandy loam field soil. Treatment was performed seven times every two weeks after transferring the rooted cuttings to the main pot. The results showed that the effect of different levels of seaweed extract was positive on the most of traits such as total fresh weight, fresh weight of roots, number of leaves, stem length, number of branches, number of flowers and flower diameter, chlorophylls, carotenoids, leaf soluble carbohydrates and negative on the lipid peroxidation and ion leakage. Also, the effect of the spray application method was notable than fertigation on the vegetative and reproductive growth. Based on the results, it can be suggested that the use of seaweed extract at 10% through spray method can increase the vegetative and reproductive growth of chrysanthemums.

    Keywords: Bio-stimulants, Foliar Application, liquid fertilizer, marine bioactive substances, plant Base injection
  • Davood Kazemi, Maryam Dehestani Ardakani * Pages 45-58
    In order to investigate the effect of different light spectra on growth and photosynthetic properties of four cultivars (‘Red’, ‘Black Dragon’, ‘Velvet Red’ and ‘Improd’) of coleus, in six growth chambers equipped with normal greenhouse light (control), 100 % blue light, 15 % blue light+85 %red light, 30 % blue light+ 70 % red light, 15 % Blue light+65 % red light+20 % white light and 30 % blue light+50 % red light+20 % white light, a factorial experiment as a completely randomized design was done. After five weeks of exposure of plants to different lights, photosynthetic biophysical parameters and plant growth characteristics were investigated. The maximum quantum yield of PSII (FV/FM) and relative maximal variable fluorescence (Fm/F0), significantly increased in combined treatments of 30 % blue+70 % red (‘Red’), control (cultivars ‘Black Dragon’and ‘Velvet Red’) and a combination of 30 % blue+50 % red+20 % white (‘Improd’ cultivar) was obtained. The specific energy fluxes per reaction center for energy absorption (ABS/RC) significantly increased in ‘Improd’ cultivar with 100 %blue light, a combination of 15% blue+65% red+20 % white and control treatments. Since PIABS can be used as an indicator of PSII life, the results of the present study indicate that the control treatments (‘Velvet Red’), 30% blue+70 % red (‘Red’), 30 % blue+50 % red+20 % white (‘Black Dragon’ and ‘Improd’) were suitable treatments to support the natural function of photosynthesis.
    Keywords: Leaf chlorophyll fluorescence, light quality, light spectra, morphology‎
  • Roya Emrahi, MohammadReza Morshedioo *, Abdollah Javanmard, Ali Ostadi Pages 59-74

    In the arid and semiarid regions, water stress mainly affects the growth, yield and secondary metabolit production of oregano. In order to determine the effect water stress on growth, physiological and phytochemicals characteristic of American oregano (Origanum vulgare L.), a greenhouse study based on a completely randomized design (CRD) with four treatments and three replications was performed. The plants, were subjected to four water stress conditions, including no water stress (field moisture capacity), mild (75 % FMC), moderate (55 % FMC) and sever water stress (35 % FMC). The results showed that the plant height, dry matter yield, the ratio of inflorescence weight/stem, chlorophyll index and relative water content were reduced under water stress. The highest essential oil content (1.15 %) was observed under mild water stress. Also, mild water stress significantly decreased the chlorophyll fluorescence parameters (Y(NO) and Fv) in compared with moderate and severe water stress. Analysis of the essential oil components demonstrated that in all treatements, sabinene, (Z)-β-ocimene, (E)-β-ocimene, (E)-caryophyllene, germacrene D and γ-terpinene were the major components. The highest amount of γ-terpinene (16.79 %) and (E)-caryophyllene (9.92 %) were observed in mild water stress which increased by 344.1 % and 14.28 % compared with control, respectively. Based on the obtained results, mild water stress significantly ameliorate the quality and quantity of oregano.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Drought stress, essential oil content, oregano‎
  • Hossein Rezvani *, Ali Baba Golzadeh, Gholam-Ali Gholami, Majid Asiai Pages 75-85
    In order to investigate the effect of vermicompost on the flower yield and its components in genotypes of Damask rose (Rosa damascena Mill.), a factorial experiment was carried out based on randomized complete blocks design with three replications since 2018-2020 years in the Research Field of Golestan Research Center of Agriculture and Natural Resources. Experimental factors were included three levels of vermicompost (0, 5 and 10 ton ha-1) and four levels of Damask rose genotypes (Kashan, Semnan, Azerbaijan Garbi and Golestan). In this experiment, average plant height, number of flower per plant, flower diameter, fresh weight of flower per plant, dray weight of  flower per plant, yield of fresh flowers and yield of dry flowers were measured for each treatment. The results showed that there was a significant difference between the treatments combinations in terms of all the studied traits (P<0.01). The highest average plant height, maximum number of flowers per plant, highest flower diameter, highest fresh flower yield and dry flower yield were obtained in all genotypes in the maximum application of vermicompost (10 ton/ha). In terms of flower yield, Kashan genotype with fresh flower yield 2319.35 kg/ha and yield of dry flower with 651.22 kg/ha has the highest and Golestan genotype with fresh flower yield 1317.16 kg/ha and dry flower yield with 452.23 kg/ha had the lowest flower yield. Also signification correlation was observed between some of the quantitative traits in this experiment, yield of dry flowers per hectare direct and high relationship with the number of flowers per plant (r=0.95) and fresh flower yield (r = 0.96).
    Keywords: Flower Diameter, Flower yield, genotype, Rosa damascena Mill, vermicompost
  • Zahra Mirfattahi, Saied Eshghi * Pages 87-98
    Acetate acts as one of the most important intermediates in cellular metabolism. To evaluate the role of acetate sources in salinity stress, strawberry transplants treated with different acetate sources including ammonium acetate and acetic acid (1 mM) and ammonium carbonate (0.5 mM) in two saline stress (40 mM NaCl) and no- stress conditions. Salinity stress reduced biomass in strawberry, but the least change in biomass was observed in acetate treatments. The highest leaf water content was observed in acetic acid and control treatments under salinity stress. Salinity caused a change in vitamin C content of the fruit, and the highest contents were observed in acetic acid treatment and the lowest salinity stress alone (86.33 and 42.50 mg/100 g FW, respectively). The highest yield per plant was in acetic acid treatment and the lowest in ammonium carbonate and salinity treatments alone. Potassium to sodium ratios was higher in plants treated different sources of acetate compared to other treatments without acetate application Overall, acetate, especially acetic acid treatment at 1 mM, can improve tolerance to salinity stress conditions in plants. On the other hand, the lower reduction of yield in salinity stress conditions is another positive feature of this treatment. Therefore, it can be considered as one of the cheapest and simplest compounds to increase stress tolerance, especially in salinity stress conditions in strawberries.
    Keywords: Acetic acid, Ammonium acetate, ammonium carbonate, potassium to sodium‎
  • Neda Jalali *, Rohangiz Naderi, Azizollah Khandan-Mirkohi Pages 99-115

    Drought stress is one of limitation factors in landscape expantion. In order to investigate response of four wild roses species (Rosa canina, R. beggeriana, R. orientalis & R. persica) to water deficit, a factorial experiment was carried out in a completely randomized block design with two factors Rosa species and water deficit at three levels (control (-0.03), -0.8 (moderate) & -1.5 (Severe) MPa). One year old plant obtained from mentioned rose sucker were subjected to water deficit treatment. Based on the results, leaf mass area (LMA) was different between species and water deficit had no effect on that. Water deficit caused decreased relative leaf water content (RWC), performance index (PI), chlorophyll content and increased electric leakage (EL) and malondialdehyde (MDA) in R. persica. In R. canina RWC, PI and free radical scavenging capacity (DPPH) decreased and EL and MDA increased. In R. beggeriana EL and DPPH increased and in other characteristics difference was invisible. In R. orientalis water deficit had no dramatic effect on traits. Based on the results R. orientalis and then R. beggeriana are more tolerable to drought stress.

    Keywords: antioxidant capacity, Chlorophyll, ‎‏ ‏drought, Malondialdehyde
  • Negin Akhlaghi Amiri *, Ali Asadi Kangarshahi Pages 117-128
    Today, the existence of various biotic and abiotic stresses has necessitated research with different rootstocks in different climatic and soil conditions. So, the growth trend and some characteristics of Miyagawa Satsuma mandarin on Swingle citrumelo rootstock in alluvial and piedmont plain in East Mazandaran during 10 years were evaluated. The results showed that the trees on this rootstock were vigorous and had high yield (62 kg per tree). The affinity of scion and rootstock in both locations was 0.8. The tree canopy volume at the end of the experiment was 19.09 in alluvial and 11.62 m3 in piedmont plain. So it is recommended to increase the number of alluvial and piedmont plain trees to more than 600 and 800 plants/hectare, respectively. Despite several frost stresses during 10 years, the survival of rootstock and scion compound was 100 % in both locations, however, the piedmont trees entered the alternate bearing cycle as at the end of the experiment, the trees alternate bearing index was 0.23 % in alluvial and 0.67 % in piedmont plain. The best harvest time for both locations was early October. Fruits of the alluvial plain had more weight and extract (7.6 g and 5.8 %), smoother peel, and higher harvest index (1.64 units); In contrast, fruits of the piedmont was more oblate and had thicker peel (0.35 mm) and higher peel weight, sugar, total acid and vitamin C (8.7, 25, 62 and 28.6 %, respectively). In general, the trees in alluvial location had higher visual quality fruits and a more regular and stable annual yield.
    Keywords: Alternate bearing, Frost resistance, fruit quality, Harvest time, Yield‎
  • Shadi Hossinpour Balou, Parviz Norouzi *, Afsaneh Ansari Pages 129-141
    Gerbera is one of the most famous cut flowers, considered as one of the top ten cuts in the floriculture industry. Nutrient recipe management is one of the key factors in greenhouse crops production The correct amount and ratio of nutrients with each other in nutrient solutions is influenced by some production and absorption conditions such as light intensity, ambient temperature and type of culture medium, among which the ratio of some high-consumption elements such as potassium and nitrogen is significant. In order to investigate the effect of different ratios of potassium to nitrogen on yield and some quantitative and qualitative characteristics of gerbera flower of Dune cultivar, a study in a completely randomized design with four treatments of potassium to nitrogen fertilizer ratio (1.25 to 1, 1.5 To 1, 1.75 to 1 and 2 to 1) were performed with three replications and five observations. Results showed that increasing the ratios of potassium to nitrogen improved growth and flowering and had a significant effect at the 1% level on the number of leaves, leaf fresh and dry weight, flower number, flower stem height, flower stem fresh weight, chlorophyll index and soluble sugars content. A significant effect at the 5% level also observed in flower vase life and petal anthocyanin. In general, with regarding the costs of greenhouse crops production and results of the present study, the application of 1.75:1 ratio of potassium to nitrogen in comparison with others ratios of potassium to nitrogen is recommendable and have more positive effects on the quantitative and qualitative characteristics of gerbera cv. Dune.
    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Flowering, gerbera, nutrition‎
  • Hari Alinejad-Jahromi, Abdolkarim Zarei *, Abdolrahman Mohammadkhani Pages 143-156
    In order to investigate the role of different pollen grains on the qualitative and quantitative characteristics of 'Clementine' mandarin (Citrus clementina), an experiment was carried out based on a randomized complete blocks design with six treatments and four replications. The 'Clementine' mandarin was subjected to the open-, self-, and cross-pollination with the pollen grains of sweet lemon (Citrus limetta), grapefruit (Citrus paradisi), Lisbon lemon (Citrus limon) and sour orange (Citrus aurantium). The compatibility and incompatibility of pollinators were determined using controlled pollination methods and the microscopic analyses of pollen tube growth. The microscopic evaluations revealed that 'Clementine' mandarin is a self-incompatible cultivar but it is compatible with all studied species. The fruit set in the flowers that were pollinated with sweet lemon (73.75%), Lisbon lemon (71.25%), grapefruit (70%) and sour orange (70%) were not significantly different, while the self- and open- pollinated flowers produced a lower leve of fruit set. The highest viable seeds (13.2) were recorded in the fruits that were pollinated with sour orange, while the self-pollinated ones had no seed. In addition, the pollens of sour orange were the most successful for penetration to the basal portion of style and into ovary of ‘Clementine’ mandarin. Evaluation of genetic affinity among Citrus species revealed that sour orange is the most genetically similar species with 'Clementine' mandarin. Results of this investigation showed that the source of pollen grain substantially affect the fruit set as well as qualitative and quantitative attributes of 'Clementine' mandarin. By considering all of the fruit-related factors, the pollens of C. paradisi and C. limon are suggested as the best choice for improving qualitative and quantitative characteristics of 'Clementine' mandarin.
    Keywords: citrus, fruit set, Genetic relationship, Pollen germination, pollination‎
  • MohammadJavad Bahmanzadegan Jahromi, Vahid Abdossi *, Saeed Samavat, Ali Mohamadi Torkashvand, Hamid Mozafari Pages 157-170

    In order to investigate the effect of farmyard manure application on phytoremediation of blanket flower a split factorial experiment based on a randomized complete blocks design with four replications was carried out. The factor year was in main plots and lead factors at four levels (0, 40, 80 and 120 mg/kg soil) and farmyard manure application at three levels (0, 25 and 50 g/kg soil) was in sub plots. Oxidative stress caused by increasing the concentration of lead in the soil reduced the chlorophyll content, which ultimately led to reduction of plant growth as well as plant biomass. With increasing of Pb concentration in soil, activities of catalase and peroxidase in leaves, first increased and then declined, while superoxide dismutase enzyme activity ascending up to highest level of Pb concentration. The application of farmyard manure by increasing the activity of antioxidant enzymes reduced the peroxidation of membrane lipids and hydrogen peroxide in the plant and thus reduced the intensity of stress in blanket flower. Application of farmyard manure increased the lead concentration in the roots and shoots of blanket flower, so that the the highest lead content of shoots and roots was founded in 50 g/kg of farmyard manure under 120 mg/kg of lead in rate of 0.72 and 1.96 mg/kg, respectively, and the highest leaf proline content was obtained in this treatment. So, it can be concluded that manure fertilizer play a promising role in increasing the Pb uptake and reducing its phytotoxicity on blanket flower.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Biomass, Heavy metals, organic matter, Phytoremediation, proline‎
  • MohammadHossein Fotokian *, Mahdieh Arshadi Bidgoli Pages 171-180

    This study was performed to evaluate the morphological diversity in 16 Plantago ovata ecotypes in a randomized complete block design with three replications using 22 morphological traits. In cluster analysis using standardized data, the distances between the ecotypes were estimated with the square Euclidean distance method and the dendrogram was plotted by Ward’s method. Factor analysis was performed by Verimax method. The mean squares of ecotypes were significant for all traits, except the amount and percentage of mucilage. The results of cluster analysis grouped the ecotypes into three clusters. The accuracy of the results of clustering was confirmed by discriminant function analysis. In factor analysis, five factors were extracted that explained 86.77% of the variance among traits. The most important effective traits in determining the variance were plant height, inflorescence tail length, spike length, harvest index and 1000-seed weight, which were in the first factor. Morphological diversity among the ecotypes was significant for most traits and PO12, PO15, and PO6 ecotypes were superior to the other ecotypes in terms of mean grain yield and mucilage content.

    Keywords: discriminant function analysis, eigenvalues, square Euclidean distance, Mucilage
  • Sadaf Noorani Niaki, Raheleh Ebrahimi *, Orang Khademi, Foad Fatehi Pages 181-192
    In order to investigate the effect of Hana extract and sodium nitroprusside on antioxidant properties and vase life of chrysanthemum, an experiment as factorial in a completely randomized design with three replications was conducted. The first factor was Hana leaf extract at three levels (0, 100 and 200 ppm), the second factor was sodium nitroprusside at three levels (0, 0.5 and 1 mM) and the third factor was sampling time at three levels (1, 6 and 12 day). The results showed that with increasing sampling time, flower diameter, chlorophyll content, relative water content and relative fresh weight decreased and the activity of antioxidant enzymes increased significantly. The extract of hana and sodium nitroprusside at high concentrations reduced the activity of antioxidant enzymes and improved chrysanthemum quality parameters, indicating their positive effects on the elimination of free radicals. The Hana extract treatment on sixth day of sampling time was the best treatment for improving the parameters of chrysanthemum flower. The Hana leaf extract and sodium nitroprusside treatments suppressed reduction of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll leaf content. The results of this study showed that hana extract and sodium nitroprusside had positive effect on vase life of chrysanthemum cut flower.
    Keywords: Antioxidant Enzymes, chlorophyll content, relative water content
  • Abdulsattar Darabi *, MohammadReza Rafie, Shahram Omidvari, Maryam Javadzadeh, Vahid Yaghubi Pages 193-207

    This experiment was conducted to investigate the influence of integrated management of nitrogen fertilizers on growth, yield and quality characteristics of potato (Solanum tubersom cv Savalan) in Behbahan Agriculture Research Stations from 2014 to 2016. This research was carried out in randomized complete block design including four treatments: lack of nitrogen fertilizer (control), plots that received 50% nitrogen from chemical fertilizer (as urea) plus 50% nitrogen from vermicompost (50%U+50%V), plots that received 75% nitrogen from chemical fertilizer plus 25% nitrogen from vermicompost (75% U+25%V), and plots that obtained 100% nitrogen from chemical fertilizer (100% urea) and three replications. The Results of growth analysis showed that the haulm and tuber growth rate increased during the early stages, while reached a maximum value, following decline in the late season. In the most sampling periods, the highest tuber and crop growth rate were recorded in 75% urea +25% vermicompost. Therefore the highest yield was observed in this treatment. Application of vermicompost significantly increased tuber number, total and marketable yield, nitrogen use efficiency and agronomic nitrogen use efficiency in 75% urea +25% vermicompost and 50% urea +50% vermicompost as compared with 100% urea. The tuber nitrate content in   75% urea +25% vermicompost and 50% urea +50% vermicompost was significantly lower than 100% urea. According to results, the yield and qualitative characteristics of potato (Savalan cultivar) and farmers’ incomes can increase in Khuzestan province by supply of 75% required nitrogen fertilizer through urea and 25% nitrogen from vermicompost.

    Keywords: benefit to cost ratio, growth indices, Nitrate, Urea, vermicompost‎
  • Yousef Hakimi, Mohamadreza Fattahi *, Zabihollah Zamani Pages 209-224

    Identification and selection of superior genotypes in different regions of the country is a useful breeding method in walnut. This study was conducted to evaluate the genetic diversity among some selected walnut genotypes using 19 quantitative and qualitative traits related to morphological and pomological characteristics based on the IPGRI description (with some modifications) on 28 walnut genotypes during years of 2018 and 2019 in Reseach Station of Department of Horticulture, Unversity of Tehran. The results showed that the highest kernel percentage (69.12 and 67.14) belonged to UTW10 and UTW09 genotypes, respectively. The UTW05 and UTW07 genotypes were the latest leafing date. The UTW09 and UTW05 genotypes had the highest kernel weights of 8.05 and 7.87 g, respectively. UTW22 and UTW05 genotypes with 14.48 and 13.93 g, respectively, had the highest nut weight. Based on cluster analysis, genotypes with desirable traits were grouped from other genotypes. Among the factors that play a role in separating the main clusters were nut dry weight, kernel weight, length, diameter and width of nut, kernel percentage, Kernel plumpness, Kernel fillness and Leaf Abscission of genotypes. The results of simple correlation analysis of traits showed a significant positive and negative correlation between some important traits. In general, UTW01, UTW04, UTW06, UTW07, UTW08, UTW20, and UTW22 genotypes were selected as superior genotypes due to closed-shell seal, light kernel color, ease of kernel removal from nuts, lateral bearing, and high kernel percentage.

    Keywords: Clustering, germplasm, superior genotype, trait correlation, Walnut
  • Shirin Rahmanzadeh Ishkeh, Habib Shirzad *, Zahra Tofighi, Mohammad Fattahi Pages 225-237
    Nowadays, many efforts are being in the worldwide to find alternative methods for controlling postharvest horticultural waste. In the present study, the effect of different concentrations of melatonin (000.001, 0.01 and 0.1 mM) on increasing the storage life of raspberries was investigated. After 5 min immersion, the fruits were maintained in a cold storage with a 4±1 °C 90-95%RH for 9 days. The results showed that the highest level of pH and TSS were observed in the control treatment on the ninth day and TA in the treatment of 0.001 mmol on the third days of storage with mean 3.64 and 0.62 mg citric acid/100 ml fruit Juice and 16.31 ̊brix, respectively. The highest levels of total phenol and flavonoids content were observed with 25.37 mg GAE/ 100 ml juice and 9.60 mg QE/ 100 ml juice on the third day storage, respectively. The results of data factor analysis also confirmed that the two factors PC1 (64%) and PC2 (14.8%) had the most role in the classification of treatments. In general, the results of this study showed that treatment with 0.001 mM melatonin, as a natural compound compatible with the environment and humans, in addition to the maintaining the nutritional values of the harvested raspberry it,s can increased storage life and reduced waste of fruits.
    Keywords: correlation coefficient, factor degradation, flavonoid, Growth regulator, phenol‎
  • Sepideh Taghipur Jirdehi, Moazzam Hassanpour Asil * Pages 239-255
    In order to investigate the effect of cycocel consumption on some morphological and physiological traits of azalea cultivar Japonica red, two separate experiments as a completely randomized design with five treatments and three replications were conducted. For this purpose, cycocel with two methods of foliar spraying of plants with concentrations of zero (control), 1000, 2000, 3000 and 4000 mg / l and soaking the root area with concentrations of zero (control), 750, 1500, 2000 and 2500 mg / l was used. The results showed that by foliar application, at a concentration of 4000 mg / l cycocel, the highest number of flowers (21.33), number of branches (13.4), total chlorophyll (34 μg/g FW) and anthocyanin (16.29 mg /g FW) was observed. In root soaking method, application of 2500 mg /l of cycocel increases the number of flowers (16.66), number of branches (8.7), total chlorophyll (49 μg/g FW) and anthocyanin (16.12 mg /g FW). The maximum time of flower opening of azalea was achieved in foliar application at 1000 mg /l cycocel in 182 days, while in the root soaking method at 2500 mg / l cycocel occurred in 210 days. Overall, in the foliar application method with a concentration of 4000 mg/l cycocel in comparison to the root soaking method, the optimal dwarfism index is more suitable to increase the marketability of azalea.
    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, flower opening time, number of leaf, number of flowers‎
  • Azam Ranjbar, Asghar Ramezanian *, Shahram Shekarforoush Pages 257-270
    In order to maintain sensorial characteristics and to reduce the microbial load of pomegranate cv. Rabab-e-Neyriz arils, the combined effects of packaging with two types of polymer films, and different concentrations of cinnamaldehyde a three-factor factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The first factor included polymeric films at two levels (biaxial oriented polypropylene (BOPP) and Polyethylene + Polyester (PE+PES)), the second factor was the concentrations of cinnamaldehyde at four levels (0, 100, 150, and 200 μL L-1) and the third factor was storage times at six levels (0, 5, 10, 15, 20, and 25 day). The best sensorial characteristics was recorded for the first day of storage and the desirability of aroma and tase decreased over time. Changes in sensorial characteristics and related qualitative parameters were more slowly in arils packaged with PE+PS containing 200 μL L-1 cinnamaldehyde. The lowest number of mold and yeast was found in arils packaged with PE+PES film containing 200 μL L-1 cinnamaldehyde on the first day of storage; however, it was not significantly different with PE+PES film containing 100 and 150 μL L-1 cinnamaldehyde and BOPP film containing 100, 150, and 200 μL L-1 cinnamaldehyde at the same time. Packaging with PE+PES film containing 200 μL L-1 cinnamaldehyde extended the shelf life of pomegranate arils up to 25 days. Packaging with PE+PES film containing 200 μL L-1 cinnamaldehyde maintained the quality and sensory properties of arils with minimal microbial contamination during storage.
    Keywords: Aerobic mesophilic, Modified atmosphere, mold, yeast, psychrophilic
  • Esmail Jadidi, Mahmood Ghasemnezhad *, Maryam Tatari, HamidReza Salemi Pages 271-283

    In this study, the effect of different concentrations of sodium chloride (0, 3, 6, 9 and 12 ds/m) on growth characteristics and leaves sodium and chlorine content of eight pomegranate cultivars (Malas Saveh, Malas Esfahan, Rabab Qermez Shiraz, Gabry Yazd, Gabry Torosh Yazd, Zaq Sefid Yazd, Zaq Torsh Yazd and Malas Toq Peshva) was investigated. The experiment was carried out as a factorial based on randomized block designs with three replications. At the end of study, growth characteristics and leaves sodium and chlorine content were determined. With increasing salinity, plant height and diameter, branches number and leaf chlorophyll index were decreased, but the leave necrosis and chlorine and sodium concentration were increased. Shoots fresh and dry weight were increased slightly when salinity increased up to 3 dS/m and thereafter decreased.. The lowest leaf abscission was found in Zaqe Sefid Yazd and Gabry Yazd when treated with 6 and 12 dS/m. At 12 dS/m, the lowest leaf necrosis was found in Malas Esfahan, but at 6 dS/m, Zaq Sefid Yazd and Malas Esfahan showed the lowest decreasing percent respectively. At 9 and 12 dS/m Malas Saveh and Rabab Qermaz Shiraz showed the highest leave necrosis as compared to the control. In salinity of 6 and 12 dS/m, the Gabry Torosh Yazd and Malas Esfahan cultivars showed the lowest decreasing in chlorophyll leaf index respectively. The lowest chlorine and sodium accumulation at 12 dS/m was observed in Malas Toq Pishva and Zaq Sefid Yazd cultivars.

    Keywords: Chlorine, ion toxicity, leave necrosis, sodium