فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 24
|
  • صفحه 424
  • سید مهدی سیدی* صفحه 425
  • علی اکبر حقدوست*، شهرام یزدانی، مرضیه دشتی رحمت آبادی، مریم حسینی ابرده صفحات 427-433
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله تبیین مسیر حرکت به سمت مرجعیت علمی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور است تا باگسترش این مسیر در همه مراکز آموزش عالی کشور، مسیر رسیدن به مرجعیت علمی کشور هموار شود.

    روش

    ابتدا به تعیین مزیت های رقابتی بومی و شناسایی نقاط قوت دانشگاه های علوم پزشکی پرداخته شد. برای اندازه گیری و کمی سازی سه روش تعیین شاخص براساس تعداد ارجاعات (Total citation) ده پژوهشگر اول دانشگاه در هر رشته و نسبت این فرد به ده نفر اول کشور، تحلیل سایول، ارزیابی و ارزشیابی داخلی دانشگاه ها استفاده شدند.

    یافته ها

    داده های جمع آوری شده طی سال های 1398 و 1399 ما را به حوزه های بالقوه تمایز رهنمون کرد. جایابی راهبردی با تاکید بر تقسیم کار ملی و ماموریت های ویژه صورت پذیرفت و به تمایز همنوا توجه کردیم. تمامی مزیت های رقابتی براساس ویژگی هایی همچون زیرساخت ها، سرمایه و منابع، دسترسی ها، حسن شهرت، کارکنان، فرایندها، و کارکردهای مختلف دانشگاه ها در چهار سطح مزیت رقابتی داخلی، ضعیف، قوی و انحصاری طبقه بندی و شیوه حرکت بین مبدا و مقصد نیز با تدوین راهبردها انجام شد.

    نتیجه گیری

    در تدوین برنامه استراتژیک نیل به مرجعیت علمی، سه اقدام ترسیم خط زمانی (Strategic timeline)، تدوین نقشه راه (Strategic roadmap) و تدوین برنامه راهبردی تمایزیافته (Strategic plan) صورت پذیرفت. مرجعیت علمی غایتی متعالی برای دانشگاه ها محسوب می شود؛ اما دانشگاه ها باید به ایجاد ارزش افزوده اقتصادی دانش بنیان (Knowledge-based economic value addition)، توسعه میان رشته ای، پاسخگویی اجتماعی و نهادینه سازی سطوح مختلف قطب های علمی در دانشگاه ها نیز توجه کنند. در این مسیر شناسایی و پرورش استعدادهای درخشان و استفاده کامل از ظرفیت های علمی آنان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، برنامه ریزی راهبردی، مرجعیت علمی
  • حمید مقدسی* صفحات 434-441
    زمینه و هدف

    از عمده ترین فواید وجودی یک سیستم ملی نوآوری، علاوه بر تضمین توسعه پایدار و رشد اقتصادی؛ تحقق مرجعیت یا همان رهبری علمی در حوزه های مورد نظر یک جامعه می باشد. هدف این مطالعه، تشریح نقش سیستم ملی نوآوری در دستیابی به مرجعیت علمی است.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع مروری و کتابخانه ای است که با استفاده از مقالات و کتاب های انتشار یافته در زمینه سیستم ملی نوآوری و مرجعیت علمی انجام شده است.

    یافته ها

    شرکت های نوآور، شرکت های تدارک بیننده قطعات؛ وسایل و مواد اولیه، شرکت های رقیب، سازمان های مالی و شرکت های سرمایه گذار خطرپذیر، مشتریان یا مصرف کنندگان، نهادهای آموزشی و پژوهشی، دولت، شرکت های واسطه ای تحقیق و توسعه علم و فناوری، و مشارکت کنندگان بین المللی از اجزای مهم یک سیستم ملی نوآوری محسوب می شوند.

    نتیجه گیری

    شرکت های نوآور و سیستم آموزش (پایه و عالی) یک کشور، از مهم ترین ارکان یک سیستم ملی نوآوری هستند که می توانند رهبری علمی یک جامعه را تحقق بخشند.

    کلیدواژگان: رهبری، کارآفرینی، نوآوری سازمانی
  • سما معانی، محمدعلی محققی، نازیلا یوسفی* صفحات 442-447
    زمینه و هدف

    سبک زندگی افراد شامل حوزه های متعددی بوده و تاثیر مستقیمی بر ابعاد مختلف سلامتی دارد. حوزه اول سبک زندگی، حوزه فکر و اندیشه می باشد. لازمه اصلاح سبک زندگی، اصلاح سبک تفکر افراد است. از این رو با آموزش مهارت درست اندیشیدن به افراد، می توان گام مهمی در دستیابی به سلامت عمومی جامعه برداشت.

    روش

    جمع آوری داده های این مقاله به روش بحث گروهی متمرکز، طی 32 جلسه 90 دقیقه ای با حضور حداقل 13 و حداکثر 25 نفر در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران انجام شد. مباحث مطرح شده در هر جلسه علاوه بر یادداشت برداری توسط تسهیل گر، ضبط و پیاده سازی می شد. پس از تبدیل فایل های صوتی به متن، از روش تحلیل مضمون برای تجزیه و تحلیل داده های متنی استفاده شد.

    یافته ها

    در مرحله تفسیر داده به روش تحلیل مضمون، پس از رسیدن به کدهای اولیه، مضمون ها و لایه های موضوع مورد بررسی، حاصل و مشخص شد در این گفتگو پیرامون این موضوع، 4 مضمون اولیه شامل سلامت، فرهنگ، معنویت و تفکر تعریف شده است که برخی از آن ها شامل لایه های بیشتری هستند. سبک زندگی که خود زیرمجموعه مضمون فرهنگ قرار می گیرد، تحت تاثیر مستقیم تفکر می باشد.

    نتیجه گیری

    نهادینه کردن مهارت تفکر انتقادی و مهارت حل مسیله در میان اعضای یک جامعه، می تواند با تاثیر مستقیمی که بر سبک زندگی افراد دارد، باعث ارتقاء سطح سلامت جامعه شود. اصلاح سبک تفکر افراد نیازمند فرهنگ سازی و آموزش همه جانبه است و سرمایه گذاری و برنامه های درباره آن باید در دستور کار دولت ها قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت همگانی، تفکر، سبک زندگی
  • ایمان غفاری، خلیل علی محمدزاده*، سید شهاب الدین صدر، محمدعلی محققی، میثم اخلاقدوست صفحات 448-454
    زمینه و هدف

    دسترسی به موقع و صحیح اطلاعات، برای تصمیم گیری در همه سازمان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مهم در نظام سلامت که حیات بشر به دقت و سرعت آن وابسته است بسیار بارز است. بهره وری از سامانه های هوشمند اطلاعات و تکامل و یکپارچگی آن از ضروریات مدیریت اطلاعات و ارتباطات است که با بهره گیری از آن در نظام سلامت نیز، می توان خدمات بهتری را ارایه کرد.هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر و میزان به کارگیری و استفاده از سامانه فناوری اطلاعات در مدیریت هوشمند نظام سلامت و چالش های آن در ایران بوده است.

    روش

    این مطالعه از نوع مروری می باشد. برای گردآوری اطلاعات، با جستجوی وسیع پایگاه های اینترنتی، نشریات معتبر نمایه شده در پایگاه های PubMed، SID، Scopus و موتور جستجوگر گوگل اسکولار با جستجوی فارسی و انگلیسی واژه های کلیدی فناوری، اطلاعات سلامت، سامانه های هوشمند و Internet، Technology، Health Information انجام گرفت و راهکارهای اساسی در زمینه پیاده سازی سامانه های هوشمند در نظام سلامت ارایه شد. از پایان نامه کارشناسی ارشد نویسنده اصلی مقاله نیز با توجه به ارتباط موضوعی استفاده شد.کتاب درسی دانشگاهی مرتبط با عنوان نیز مورد بهره برداری قرار گرفت. مقالات یافت شده در حدود 69 مقاله بودند. از این میان حدود 34مقاله مرتبط با پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    بررسی مقالات و مطالعه شواهد موردی، اهمیت مدیریت سامانه های اطلاعات در سه مرحله ی دریافت، پردازش و تصمیم گیری، و اجرا را نشان می دهد و آن را به عنوان عاملی اصلی در بهبود اثربخشی و ارتقای عملکرد بهداشت و درمان به حساب می آورد. این مطالعه نشان داد که با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخش سلامت و به کاربری آن، تحول بزرگی در نظام ارایه خدمات سلامت رخ می دهد. سامانه های ذخیره اطلاعات بیمار، اطلاعات دارویی، درمانی و جراحی، پیگیری درمان، درمان از راه دور، راهبری پرستار، روبات های پرستار و جراح، پذیرش بیمار و... از جمله تحولات نظام سلامت است که موجب تسهیل در کار درمان شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعه حاضر، سیاست گذاران و متولیان امر سلامت باید با تمرکز بر استفاده از سامانه های اطلاعاتی برای به دست آوردن اطلاعات به هنگام و صحیح و به کارگیری و انتشار سریع آن با هدف پیشگیری و درمان به موقع اهتمام وافری برای رفع موانع و نقایص به خرج داده و با سوق دادن جامعه به سمت استفاده از آن، شاهد تاثیرات مثبت و بهبود و ارتقای شاخص های بهداشتی و درمانی باشند.

    کلیدواژگان: انفورماتیک پزشکی، تکنولوژی، هوش مصنوعی
  • حمید مقدسی*، سید شهاب الدین صدر صفحات 455-461
    زمینه و هدف

    در شرایط بحرانی فراهم کردن اطلاعات با کیفیت کاری بسیار دشوار است و با قطعیت می توان گفت که بدون کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام این امر امکان پذیر نیست. هدف این مطالعه مروری، بررسی چگونگی پیشگیری بروز اینفودمی با استفاده از مدیریت اطلاعات وسلامت دیجیتال است.

    روش

    در این مطالعه مروری برای دستیابی هدف مطالعه، گزارش ها و پیشنهادها سازمان های بین المللی مانند سازمان بهداشت جهانی، یونیسف و همچنین تجربیات برخی کشورها در مدیریت کووید-19 مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    سازمان های بین المللی فعالیت های موثری برای مقابله با آثار مخرب حاصل از نشر اکاذیب، بی اطلاعی مردم، و فعالیت های سودجویانه برخی رسانه های اجتماعی انجام داده اند. همچنین برخی کشورها با استفاده از فناوری های دیجیتال از قبیل هوش مصنوعی در پاسخ به بحران، به مبارزه با همه گیری موجود پرداخته اند.

    نتیجه گیری

    ایجاد سیستم جمع آوری داده ها از سطح مردم وتوزیع اطلاعات معتبر از سطح دولت از جمله اقدامات مهمی است که دولت های کشورهای موفق در مدیریت بحران کووید-19 به اجرا درآورده اند

    کلیدواژگان: ارتباط، اطلاعات غلط، اینفودمی، کووید-19، مدیریت اطلاعات
  • سید علی رحمان زاده*، زهرا فضلعلی، نوروز هاشم زهی صفحات 462-468
    زمینه و هدف

    این مقاله پژوهشی است در حوزه آسیب شناسی سلامت اجتماعی (نقش شبکه تاریک در تعامل ارتباطات انسانی و ایجاد فرهنگ مشترک)، سلامت روان (تاثیر این شبکه ها بر روی مواردی مانند اعتمادبه نفس و ایجاد افسردگی و اختلالات روانی) و حوزه سلامت جسم (آسیب های استفاده از شبکه تاریک بر جسم). در این پژوهش علاوه بر بررسی ساختار شبکه های اجتماعی وب پنهان و وب تاریک و فعالیت های قانونی و غیرقانونی داخلی در حال انجام آنها، به ارزیابی محتوای این شبکه های اجتماعی پنهان و آثار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی این شبکه ها در دنیا می پردازد. در نهایت این سوال اساسی مطرح است که آثار، گستره و اینده شبکه های اجتماعی پنهان در جهان و ایران چیست؟

    روش

    در این پژوهش کیفی، از راهبرد «روش اسنادی تاریخی» استفاده شده و جامعه آماری آن شامل تمامی اسناد (کتاب ها، مقالات، و تحقیقات معتبر داخلی و خارجی) است که درباره شبکه های اجتماعی پنهان پژوهش و بحث کرده است. روشی که برای تحلیل داده های این تحقیق به کار برده شده است، تحلیل تماتیک و شیوه ای که برای تحلیل تماتیک در این پژوهش قابل توجه قرار گرفته، شیوه ولکات بوده است.

    یافته ها

    فضای ناشناخته و تاریک وب، همانند سطح وب، دارای آثار مثبت و منفی بسیاری است که تاکنون در سطح جهانی کمتر به آنها پرداخته شده و در سطح جامعه ایران نیز تقریبا ناشناخته باقی مانده است. در این تحقیق، آثار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی به عنوان مضامین اصلی در نظر گرفته شده است.

    نتیجه گیری

    فضای مجازی مانند فضای واقعی نیازمند فرهنگ است. ضروری است به این فناوری با نگاه فرصت سازی نگریست و علاوه بر آموزش های لازم به کاربران برای ورود به فضای شبکه تاریک، سیاست های فرهنگی جامعه برای استفاده صحیح از آن را تطبیق داده تا کمتر شاهد آسیب پذیری در این زمینه باشیم. باتوجه به روند رو به رشد ارتباطات گمنام در شبکه های اجتماعی مجازی موجود در وب عمیق و وب تاریک لزوم و ضرورت سرمایه گذاری وسیع و هدفمند - در جهت نظارت گسترده، تبدیل تهدید به فرصت حداکثری ناشی از شکل گیری این شبکه ها، به حداقل رساندن تهدیدها و آسیب پذیری های ناشی از این شبکه ها که منتج به پیشرفت همه جانبه کشور می شود - اقتضا می کند که به صورتی علمی تاثیر این شبکه ها بر ابعاد مختلف جامعه مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه های اجتماعی، رسانه های اجتماعی، فرهنگ، مشکلات اجتماعی، وب تاریک
  • اسحق رحیمیان بوگر، محمدمهدی مظهری* صفحات 469-477
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش اضطراب کرونا در پیش بینی علایم وسواسی دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی و از نظر ماهیت داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه دانشجویان دختر و پسر در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری که به شبکه های اجتماعی مانند واتسپ، شاد و ایتا و... دسترسی داشتند که از بین افراد با توجه به ملاک های ورود و خروج تعداد 380 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس و براساس فرمول حجم نمونه M5+20 > M تاباچینگ و فیدل (2007) انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس های وسواس فکری - عملی ییل براون (1989) (Y-BOCS) و اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1399) را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد خرد مقیاس های علایم روانی و جسمی از ابعاد اضطراب کرونا می توانند مدت زمان، تداخل و میزان ناراحتی حاصله از علایم وسواسی را به طور معناداری پیش بینی کنند و همچنین تنها بعد روانی می تواند میزان مقاومت و کنترل در برابر علایم وسواسی را به طور معناداری پیش بینی کنند. در واقع با کاهش علایم روانی و جسمی اضطراب کرونا، علایم وسواسی در افراد کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    درمانگران، پژوهشگران و مشاوران تحصیلی از نتایج پژوهش حاضر می توانند برای کاهش مشکلات روان شناختی افراد استفاده کنند و آنها را برای زندگی مطلوب در همه ابعاد روان شناختی (شناختی، انگیزشی و اجتماعی) آماده کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، دانشجویان، کووید-19
  • محمود شهرآبادی*، مسلم بهادری صفحات 478-481
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19 که توسط ویروس کرونا SARS-COV2 ایجاد می شود در تمام دنیا منتشر شده که باعث مرگ ومیر، خسارات اجتماعی و اقتصادی زیادی شده است به طوری که کوشش های زیادی در پیدا کردن راهی موثر برای کنترل و جلوگیری و شاید ریشه کنی این بیماری صورت گرفته و یا در حال انجام است. یکی از این فعالیت ها، انجام برنامه واکسیناسیون عمومی و ایجاد مصونیت همگانی است.

    روش

    در این مطالعه، مروری بر نتایج مطالعه ها به خصوص مطالعه ای که بر روی 188 مورد بهبودیافته کووید-19صورت گرفت انجام شده است. در مطالعه مذکور، پارامترهای مختلف سیستم ایمنی در 254 نمونه از 188 بیمار بررسی شدند.

    یافته ها

    سیستم ایمنی در افراد مختلف متفاوت است ولی اغلب افراد به مدت شش ماه پس از عفونت اولیه مصون هستند. در این مطالعه میزان آنتی بادی ایجاد شده شامل ایمونوگلوبولین های مختلف و همچنین سیستم ایمیونیتی سلولی که شامل سلول های CDT4و CDT8 و S specific B cells مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدین صورت بود که آنتی بادی Spike specific که از نوع IgG بود، در 98 درصد اشخاص مبتلا پس از یک ماه پدیدار و تا شش ماه در اشخاص بهبود یافته مثبت بود و همین پدیده در مورد آنتی بادی RBD نیز صادق بود.

    نتیجه گیری

    از شش پارامتر موثردر ایمنی تعداد 3 پارامتر 6 تا 8 ماه پایدار می مانند که امید است که این 3 پارامتر پایدار در ایجاد protection کافی باشند.

    کلیدواژگان: آنتی بادی ها، ایمنی سلولی، دستگاه ایمنی، کووید-19، واکسیناسیون
  • مصطفی کوچکزائی*، سید حسن مقدم نیا، مجیدرضا فیضیان، راحله بهشتی زاده صفحات 482-488
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق پاسخ به این سوال است که آیا قرآن به عنوان کتاب مسلمانان بحران را عاملی برای معنویت انسان ها می داند؟

    روش

    در این تحقیق به روش کتابخانه ای و اسنادی به بحث و بررسی پرداخته شده است.

    یافته ها

    بحران ها ابعاد مختلفی دارند که هر کدام یک سیستم معمول اداره مسایل عادت ها و رویکردهای شخصی انسان ها را با چالش و یا در مواردی با تغییر مواجه می کنند چرا که اگر همان رویکرد عادی می توانست پاسخگوی مسیله ایجاد شده باشد بحران هرگز پدید نمی آمد. یکی از ابعاد مهم همه بحران ها سلامت است. هنگامی که ترس از مرگ با بحران کرونا، سلامت معنوی جامعه را از حالت عادی خارج کرده است بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن می تواند دیدگاه ما را نسبت به این موضوع کامل تر کند. درحالی که اماکن مذهبی به عنوان یکی از کانون های شیوع با دستورالعمل هایی بسته یا خلوت شده اند آمار نشان می دهد گرایش به دعا و ارتباط با خدا رشد قابل ملاحظه ای داشته است. چه عاملی باعث شده است که مردم در شرایط کرونایی گرایش بیشتری به معنویت پیدا کنند؟ آیا بحران های زندگی انسان عاملی برای افزایش معنویت انسان ها بوده است؟

    نتیجه گیری

    با ورود به مستندات قرآن می توان دید که بحران عاملی برای معنویت بوده و هر روز انسان با بحران هایی مواجه می شود که در قدم اول در وی ناآرامی و بهم ریختگی روانی را به وجود می آورد.

    کلیدواژگان: بحران، کووید-19، معنویت
  • مجید صفارد نیا*، مرضیه رمضانی شیرین، زهرا سلگی صفحات 489-496
    زمینه و هدف

    تشخیص سرطان سینه مشکلات روان شناختی زیادی را به وجود می آورد. هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با معنادرمانی بر پریشانی روان شناختی و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی و طرح مطالعه از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری شامل تمامی مراجعان بیمار مبتلا به سرطان سینه بیمارستان امام رضا (ع) شهر کرمانشاه در سال 1399 بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند 30 نفر از بیماران به صورت تصادفی انتخاب شدند و در سه گروه درمان پذیرش و تعهد، معنادرمانی و گروه شاهد قرار گرفتند. مداخله پذیرش و تعهد و مداخله معنادرمانی هر کدام 8 جلسه بودند که به صورت گروهی و هفتگی برای گروه های آزمایش اجرا شدند. برای ارزیابی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه پریشانی روان شناختی و پرسشنامه امید به زندگی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی با کمک نرم افزار SPSS-21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در بین اثرات درمان پذیرش و تعهد، معنادرمانی و گروه شاهد در متغیر پریشانی روان شناختی در سطح معناداری (023/0)P و مولفه های امید به زندگی در سطوح معناداری (005/0)P تا (026/0)P وجود دارد. همچنین نتایج آزمون های تعقیبی بیانگر آن است که درمان پذیرش و تعهد نسبت به معنادرمانی و گروه شاهد، بیشترین اثرات درمانی را بر بهبود پریشانی روان شناختی و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه داشته است. پیگیری سه ماهه نشانگر پایداری نسبی نتایج مطالعه بود.

    نتیجه گیری

    درمان پذیرش و تعهد بیشتر از معنادرمانی باعث کاهش پریشانی روان شناختی و ارتقای امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه می شود.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد درمانی، روان درمانی، زجر روانی، سرطان های پستان، متوسط طول عمر
  • مینو اسدزندی*، علی سیدکلال صفحات 497-504
    زمینه و هدف

    معنویت گرایی فرا دینی با داعیه تامین نیازهای معنوی، ارتقای سلامت معنوی، امیدبخشی، نشاط، معنا بخشی به زندگی، رهایی از بی هدفی، اصلاح ارتباط انسان با طبیعت و جامعه، ایجاد انگیزه، با نوعی معنویت خودساخته، التقاطی و درونی به دنبال آرامش و رضایت باطن به سبک فردی است. این مطالعه با هدف تبیین مبانی معنویت گرایی فرا دینی انجام شد.

    روش

    این تحقیق کیفی در سال1400 با روش عملیاتی تحلیل گفتمان انجام شد تا ارتباط معنایی وثیق تری میان محتوا و فهم گفتمان معنویت گرایی جدید ایجاد کند و شیوه ای از درک و فهم متن، زمینه و فرامتن را فراهم کند. تحقیق شامل تبیین: گفتمان برون متن، گفتمان درون متن و شناخت مبانی، فضای ارتباطی (بینامتنی(، فضای معنایی متن و جهت گیری و گرایش گفتمان، فضای ساختاری متن بود.

    یافته ها

    فضای فراگفتمانی نشانگر شکل گیری این گفتمان در کشف تاثیر معنویت بر سلامت و زندگی انسان، فضای گفتمانی، جهان بینی پانتییستی و رویکرد مونیستی به جهان و حاکمیت درون گرایی و دنیاگرایی در مبانی، فضای بینامتنی، نشانگر داعیه تاثیر در تسکین آلام بشر، فضای معنایی نشانگر تفاوت در جهت گیری و گرایش این گفتمان با معنویت دینی. فضای ساختاری نشانگر، نقش موثر رسانه، فضای مجازی و هنر در گسترش گفتمان بود.

    نتیجه گیری

    معنویت گرایی فرادینی در روش های طب مکمل، معرفی شدند. لازم است که مسلمانان و سیاست گذاران امر سلامت معنوی جامعه، به تفاوت مبانی این معنویت گرایی با معنویت دینی توجه کنند

    کلیدواژگان: درمان های مکمل، دین، معنویت
  • فرهاد نصرتی نژاد* صفحات 505-511
    زمینه و هدف

    این مقاله، پژوهشی است در حوزه اختلال اجتماعی، و در صدد است به این پرسش پاسخ دهد که آیا به کارگرفتن مفهوم فروپاشی اجتماعی برای توصیف جامعه ایران که با انواع مختلفی از آسیب های اجتماعی روبه روست، موضوعیت دارد و یا ضرورت دارد که از واژگان دیگری استفاده کنیم؟ این وضعیت را چگونه باید تبیین کرد؟

    روش

    این مطالعه پژوهشی نظری تحلیلی است که داده های مورد نیاز با استفاده از روش کتابخانه ای به دست آمده است.

    یافته ها

    بنا به نتایج این مقاله، صرف نظر از این که خود مفهوم فروپاشی اجتماعی اساسا مفهومی غیردقیق و غیرعلمی است، استفاده از این مفهوم برای جامعه ایران مطلوب نیست و اصطلاح دقیق توضیح دهنده وضعیت موجود، اختلال اجتماعی است که متاسفانه در همه حوزه های جامعه شاهد آن هستیم. این وضعیت نیز عموما ناشی از نگرش بیش از حد ایدیولوژیک به فرهنگ و جامعه، سیاست های یکسان ساز فرهنگی، دوگانگی های نهادی، لیبرالیستی شدن حوزه اقتصاد و ناهمخوانی آن با منطق سایر حوزه های اجتماعی است. البته در بروز این وضعیت نباید از نقش عوامل بیرونی که خود را در چند دهه گذشته در قالب انواع تحریم ها نشان داده است، غافل بود.

    نتیجه گیری

    فایق آمدن بر اختلال های اجتماعی و ایجاد تعادل در نظام اجتماعی نیازمند اقدام هایی در سطح کلان و حوزه های سیاست گذاری کلان است.

    کلیدواژگان: انحراف اجتماعی، سازگاری اجتماعی، مهارت های اجتماعی
  • جواد کریمی، همایون عباسی*، حسین عیدی صفحات 512-517
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف پیاده سازی فرهنگ ورزشی از طریق شاخص های اجتماعی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش شامل استادان و مدرس های علوم ورزشی، عوامل مدیریتی و اجرایی مرتبط با ورزش و پژوهشگران و تحلیل گران حوزه توسعه ورزش بودند. نمونه آماری پژوهش به تعداد قابل کفایت برای مدلسازی معادلات ساختاری (565) به روش تصادفی انتخاب شدند. براساس مطالعه نظری و مصاحبه با متخصصان، پرسشنامه محقق ساخته ای تنظیم و با استفاده از نظر متخصصان و آزمون تحلیل عاملی روایی و از طریق آلفای کرونباخ پایایی تایید شد. از روش مدل سازی معادلات ساختاری(با استفاده از نرم افزار PLS) برای تحلیل یافته ها استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش تحولات جهانی به میزان 95/0 بر قوانین بین الملل موثر است. همچنین قوانین بین الملل و روندهای اجتماعی هر کدام به ترتیب 62/0 و 34/0 بر فرهنگ ورزش کشور موثر هستند.

    نتیجه گیری

    شاخص های اجتماعی تاثیر قابل توجهی در ارتقای فرهنگ ورزش کشور دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی اجتماعی، ترویج بهداشت، شاخص های اجتماعی سلامت فرهنگ، ورزش
  • اصغر صفری فرد، حسن امیری*، کورش پارسا معین، بهرام علیشیری صفحات 518-527
    زمینه و هدف

    رفتار شهروندی سازمانی، رفتارهای فردی، داوطلبانه و فراتر از وظایف رسمی کارکنان هستند که سبب بهبود عملکرد سازمان می شوند. یکی از عوامل موثر بر توسعه این رفتارها، عوامل سازمانی می باشد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل سازمانی موثر بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی در ستاد مرکزی سازمان انتقال خون ایران و ارایه مدل انجام شده است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کاربردی و از نوع اکتشافی است که در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی، خبرگان به تعداد 13 نفر که به روش کاملا هدفمند انتخاب شده بودند جامعه آماری پژوهش را تشکیل و برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA-2020 استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری را کارکنان ستاد مرکزی سازمان تشکیل داده که به صورت تصادفی ساده نمونه گیری شدند. در این مرحله از پرسشنامه محقق ساخت و برای تحلیل یافته ها از نرم افزارهای SPSS22 و LISEREL استفاده شد.

    یافته ها

    عوامل سازمانی شناسایی شده به ترتیب اولویت شامل عدالت سازمانی، حمایت سازمانی، امنیت شغلی، نظام پاداش و تشویق، فرهنگ سازمانی، آموزش، کیفیت زندگی کاری، ماهیت شغل، ساختار سازمانی و معنویت سازمانی در توسعه رفتار شهروندی موثر می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود برای گسترش و توسعه رفتار شهروندی سازمانی، مدیران سازمان انتقال خون ایران به عوامل شناسایی شده در تحقیق توجه و آن ها را در تصمیم گیری ها و برخورد با کارکنان مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: توسعه کارکنان، رفتار سازمانی، عملکرد کاری، فرهنگ سازمانی
  • مژده علیزاده*، حمیدرضا علوی صفحات 528-536
    زمینه و هدف

    سوء رفتار با دانش آموزان در مدارس متاسفانه به یک امر رایج و عادی تبدیل شده است که چندان توجهی هم به آن نمی شود. درحالی که این پدیده می تواند سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان را به خطر اندازد، لذا هدف از پژوهش حاضر «واکاوی سوء رفتار با دانش آموزان در مدارس و پیامدهای سلامتی آن و ارایه راهکارهایی برای ارتقای سلامت دانش آموزان» است.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی و با روش پدیدارشناسی است. جامعه آماری همه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان با تعداد 10440 نفر بود که 18 نفر با روش نمونه گیری داوطلب-هدفمند و اصل اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق بود.برای تحلیل مصاحبه ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق با یافته های پژوهش عمده ترین سوء رفتارها با دانش آموزان در مدارس در پنج مضمون اصلی و هشت زیرمضمون و 50 کد اولیه جای گرفتند. پیامدهای سلامتی ناشی از این سوء رفتارها نیز در مضمون اصلی کاهش سلامت روانی و اجتماعی دانش آموزان با سه زیرمضمون اختلالات عاطفی خلقی، اختلالات روانی اجتماعی و پیامدهای روان شناختی تحصیلی و 31 کد اولیه قرار گرفتند. اختلالات عاطفی خلقی اعم از احساس اضطراب، غمگینی و موارد دیگر؛ اختلالات روانی-اجتماعی شامل پرخاشگری، انزوای اجتماعی و موارد دیگر و پیامدهای روان شناختی تحصیلی شامل مدرسه گریزی، کاهش انگیزه پیشرفت و موارد دیگر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که سوء رفتار با دانش آموزان در مدارس تاثیرات منفی و درازمدتی بر سلامت روانی آنها دارد، لذا به منظور ارتقای سلامت آنها به مقابله جدی با این پدیده هم از سوی مسیولان و هم جامعه و والدین نیاز است.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، سلامت، کودک آزاری، مدرسه
  • لیلا زارعی*، نازیلا یوسفی، سجاد آزمند، حسن جولایی، کامران باقری لنکرانی صفحات 537-542
    زمینه و هدف

    این روزها، آزادسازی نرخ ارز به طورکلی و نقش آن بر بازار دارو و تجهیزات پزشکی به صورت ویژه، موضوع بحث اصلی مجامع علمی و رسانه ها بوده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تداوم یا عدم تداوم اعمال سیاست ارز ترجیحی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی و راهکارهای کاهش آسیب های وارد بر بیماران و خانواده های آنها انجام شد تا سیاست گذاران محتوای غنی تری از مطالب ملتهب رسانه ای و نظرات شخصی برای تصمیم گیری در اختیار داشته باشند.

    روش

    پس از برگزاری جلسه گروه متمرکز با خبرگان و ذی نفعان سیاست ارز ترجیحی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی شامل صاحب نظران در حوزه رگولاتوری، مجلس، بیمه، سامانه جامع غذا و دارو، سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، نمایندگان بیماران، و دانشگاه ها، نظرات صاحب نظران، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به صورت کیفی و با روش تحلیل محتوی با استفاده از نرم افزار MAXQDA20، تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه به تفکیک در سه بخش شامل: شرح وضعیت موجود، پیامدهای مثبت و منفی سیاست فعلی و سیاست اصلاح ارز ترجیحی پرداخته شده و در ادامه درخصوص الزامات اجرایی و توصیه های پیشگیرانه برای اجتناب از اثرات منفی هر دو سیاست نکات عملی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    پس از اجرای هر یک از سیاست ها، ادامه جلسات با حضور ذی نفعان مختلف برای بررسی اثرات سیاست اتخاذ شده توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارز، سیاست گذاری، سیاست بهداشت، نظام های دارورسانی، وسایل و تجهیزات
  • فرناز زاهدی اول، مسعود یوسفی* صفحات 543-546
    زمینه و هدف

    در عرصه خدمات پزشکی موضوعی که مورد توجه سیاست گذاران در سراسر دنیا قرار دارد، مناسبات مالی و بحث پشتیبانی مالی بیمارستان است. این مقاله به بررسی نحوه تامین مالی بیمارستان ها در عصر شکوفایی تمدن اسلامی بر اساس منابع مکتوب در دسترس می پردازد.

    روش

    این مطالعه اسنادی-کاربردی با بررسی متون مرتبط با نحوه خدمات پشتیبانی و تامین مالی بیمارستان ها از منابع موجود و در دسترس انجام گرفت.

    یافته ها

    منابع تاریخی موجود نشان می دهد که شروع تاسیس عمده این بیمارستان ها با بودجه دولتی توسط حاکم یا وزیر یا منسوبین خلیفه بوده است. هزینه های جاری و نگهداری بیمارستان ها شامل هزینه های درمان، تامین مواد و داروها و حقوق پزشکان در دفاتری ثبت می شده است. تاسیس و شروع گردش مالی با حمایت مالی بودجه عمومی دولتی بوده است. علاوه بر این، برای بیمارستان ها از محل موقوفات درآمد درنظر گرفته می شد که شامل دکان ها، گرمابه ها، مهمانسراها و انبارها و... بود که برای این بیمارستان سالانه درآمد داشتند.به نظر می رسد رابطه مالی در بیمارستان ها با شخص بیمار نبوده و هزینه های درمان از محل بودجه عمومی و یا محل موقوفه تامین می شده است. حتی در برخی موارد پرداخت وجه از کار افتادگی دوره نقاهت به بیماران در هنگام ترخیص ثبت شده است.

    نتیجه گیری

    سامانه ها یا روش های حمایتی قوی در عصر تمدن اسلامی در بیمارستان ها موجود بوده است. از منابع مهم و موثر تامین مالی درازمدت بیمارستان ها، علاوه بر بودجه عمومی و بیت الملل، وقف مراکز درآمدزا بوده است. توجه به آموزه اسلامی وقف برای مخارج یک مرکز درمانی، می تواند سرمایه ای ماندگار برای کمک به بیمارستان ها برای تامین مخارج درمانی باشد.

    کلیدواژگان: اسلام، مدیریت مالی بیمارستان، وقف
  • فریبا قاسمی، حسن میرزاحسینی*، نادر متین پور صفحات 547-553
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش تعیین تفاوت توانایی ذهنی سازی در کودکان دارای اختلال یادگیری و اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع علتی مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش آموزان دچار بیش فعالی/ کم توجهی و اختلال های یادگیری پایه ششم مدارس مستقر در آموزش و پرورش منطقه 13 شهر تهران در سال 1399 بود که از میان آن ها 90 نفر کودک بیش فعال و 90 نفر کودک دچار اختلال یادگیری که واجد شرایط بودند، به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ذهنی سازی براون و رایان (2006) بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و نرم افزار SPSS-26 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین دو گروه به لحاظ توانایی ذهنی سازی تفاوت وجود داشت، به طوری که کودکان دچار اختلال های یادگیری در مقایسه با کودکان دچار اختلال بیش فعالی/کم توجهی از سطوح بالاتر توانایی ذهنی سازی برخوردار بودند (001/0P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش بین کودکان دچار اختلال بیش فعالی/ کم توجهی و کودکان دچار اختلال های یادگیری به لحاظ توانایی ذهنی سازی تفاوت وجود دارد و کودکان دچار اختلال بیش فعالی/کم توجهی در مقایسه با کودکان دچار اختلال های یادگیری، کمتر از توانایی ذهنی سازی برخوردار هستند. پیشنهاد می شود با تلفیق آموزه های اسلامی و روان شناسی در زمینه ذهنی سازی مطالعات جامع تری طراحی شود.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، ذهنی سازی، کم توجهی در کودکان پر تحرک، ناتوانی های یادگیری
  • محمدعلی محققی، خلیل علی محمدزاده*، سید شهاب الدین صدر، فریبا حسین پور، مهدی خاکیان، میثم اخلاق دوست صفحات 554-566
    زمینه و هدف

    تقاضای القایی یکی از چالش های نظام سلامت کشورها است که موجب افزایش هزینه های درمانی مردم، سازمان های بیمه گر و در نهایت هزینه های نظام سلامت می شود. این پدیده یک پدیده پیچیده و چندوجهی بوده که شناسایی ابعاد تاریک آن می تواند منجر به کنترل این فرآیند شده و به سیاست گذاران حوزه سلامت برای تعدیل چالش های ناشی از آن، راهکار منطقی و اجرایی ارایه دهد.

    روش

    این مطالعه از طریق مرور ادبیات و متون علمی موجود درحوزه مدیریت، سیاست گذاری و اقتصاد سلامت و با بررسی مقاله ها، گزارش ها، اسناد بالادستی و منابع موجود در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی و با استفاده از کلید واژه های تقاضای القایی، تقاضای القایی ارایه دهنده، تقاضای القایی پزشک، نظام سلامت ایران و در محدوده زمانی 10 سال گذشته انجام شده است.

    یافته ها

    ابتدا 20 مقاله براساس معیارهای مطالعه و اهداف آن استخراج و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مطالعات منتخب مرور و سپس خلاصه شد. با بررسی مطالعات کمی مشخص شد که هدف محققان اغلب پژوهش های کمی یافت شده، اثبات فرضیه وجود تقاضای القایی در نظام سلامت و یا میزان تاثیر تقاضای القایی در شاخص ها و متغیر های سلامت است ولیکن درمطالعات کیفی یافت شده، محققان در پی یافتن جنبه های غیر شفاف موضوع تقاضای القایی از قبیل عناصر تشکیل دهنده تقاضای القایی، عوامل ایجادکننده تقاضای القایی، چالش ها و راهکار های جلوگیری یا کاهش اثرات تقاضای القایی بودند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، عمده این مطالعات به بررسی عوامل تقاضای القایی پرداخته و درصد کمی از مطالعات به چالش ها و راهکارهای کاهش آن توجه کرده اند. بنابراین انجام مطالعات بیشتر برای بررسی چالش ها و راهکارها به خصوص مطالعات کمی با متدهای اقتصادسنجی ضروری به نظر می رسد. راهبرد های استخراج شده می تواند در سطح کلان برای ارتقای مدیریت کارآمد نظام سلامت، کاهش چالش های بین ارایه دهندگان و خریداران خدمت و همچنین کنترل افزایش هزینه های نظام سلامت و افزایش کیفیت خدمات موثر باشد.

    کلیدواژگان: برنامه های نظام های بهداشتی، سیاست بهداشت، هزینه های مراقبت های بهداشتی
  • کامران باقری لنکرانی، احمد کلاته ساداتی، سولماز قهرمانی* صفحات 567-573
    زمینه و هدف

    عدم تمایل برای ورود به دوره دستیاری پزشکی یکی از چالش های جدید مهم نظام سلامت ایران است. هدف مطالعه حاضر، واکاوی دلایل و زمینه های اجتماعی این چالش است.

    روش

    این مطالعه کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای در سال 1400 و با مشارکت پزشکان عمومی با سابقه شرکت در امتحان دستیاری انجام شد. داده ها به روش مصاحبه غیرساختارمند جمع آوری و به شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. در نهایت الگوی نظریه زمینه ای احصاء شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مشارکت کنندگان از شرایط حاکم بر پزشکی عمومی و دوره دستیاری، ناراضی و نسبت به آینده، نگران هستند. مضامین در قالب سه مضمون شرایط ساختاری، کژکارکردی دانشگاه، و فرهنگ مهاجرت به عنوان عامل مداخله گر به دست آمد. پدیده برساخت شده در تحقیق، یاس و بی انگیزگی برای ادامه تحصیل در دوره دستیاری تخصصی است. پاسخ به این شرایط مایوس‎کننده، انصراف از ادامه تحصیل برای تخصص و یا مهاجرت به خارج از کشور می باشد. مسیله ای که منجر به کمبود پزشک متخصص و هدررفت استعدادها خواهد شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها، توجه به نیازهای دانشجویان پزشکی، ایجاد تحول در آموزش پزشکی و به روزرسانی برنامه های درسی، امیدآفرینی و بهبود شرایط اقتصادی به ویژه حمایت مالی از پزشکانی که در مناطق محروم خدمت می کنند از ضرورت های سیاست گذاری در ایران است. اصلاحات در انحصار نهادینه شده بر نظام سلامت در ایران با رویکرد میان رشته ای و فراقوه ای پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، انترنی و رزیدنتی، ایران، سیاست بهداشت، ناکامی
  • پیمان حاتمیان، سید کاظم رسول زاده طباطبایی*، پرویز آزادفلاح، جعفر حسنی صفحات 574-575
|
  • Aliakbar Haghdoost*, Shahram Yazdani, Marzieh Dashti, Maryam Hoseini Abardeh Pages 427-433
    Background

    We aimed to explain the roadmap to supremacy in the country's medical universities. Expanding this path in all higher education institutes would improve supremacy.

    Methods

    In this project, local competitive advantages and the strengths of medical universities were initially identified. Three methods were used for measuring and quantifying, as follows: determining the index based on total citations of the top ten researchers in each field and the ratio of these people to the top ten in the country, SciVal analysis, evaluation and internal evaluation of universities and institutions were used.

    Results

    The data collected from the previous two stages during 2020-2021 led us to potential areas of differentiation. Strategic placement took place with an emphasis on the division of national duties and special missions, and we paid attention to the articulated diferentiated. All competitive advantages were classified into four levels (internal, weak, strong, and exclusive competitive advantage) based on characteristics such as infrastructure, capital and resources, access, reputation, staff, processes, and various functions of universities. The way of moving between the start point, and the destination was also done by formulating strategies.

    Conclusion

    In formulating a strategic plan for achieving supremacy, a strategic timeline, a strategic roadmap, and a strategic plan were developed. Supremacy is a high goal for universities. However, universities must also consider other goals, such as: creating knowledge-based economic value addition, interdisciplinary development, social accountability, and the institutionalization of different levels of academic hubs in universities. In this path, identifying and encouraging talented individuals and making full use of their scientific capacities is also very important

    Keywords: Medical Education, Strategic Planning, Supremacy
  • Hamid Moghaddasi* Pages 434-441
    Background

    One of the main benefits of a national innovation system (NIS), in addition to ensuring sustainable development and economic growth; is the realization of scientific leadership in the desired areas of the society. The purpose of this study was to explain the role of the NIS in achieving scientific leadership.

    Methods

    The present study reviews that which has been done via published articles and books in the field of NIS and scientific leadership.

    Results

    The components of an NIS system include: Innovative Firms, Suppliers and Competitors, Financial Organizations and Venture Capitalists, Customers, Education, Training and Research Bodies.

    Conclusion

    Innovative companies and education system (basic and higher) of a country are the most important pillars of an NIS that can realize the scientific leadership of a society.

    Keywords: Entrepreneurship, Leadership, Organizational Innovation
  • Sama Maani, Muhammad Ali Mohagheghi, Nazila Yousefi* Pages 442-447
    Background

    The health of an individual has several dimensions, andeach has a direct relationship to one another. Our lifestyle is influenced by several elements, namely our thinking style and habits. The first step in changing our lifestyle is modification of our thinking style.

    Methods

    We used a series of focus group discussions that were conducted with individuals in 32 sessions lasting 90 minutes each. In each session, at least 13 people were present, but not more than 25. It took place at the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran.The sessions were recorded by the moderator and his or her peers as well as by an audio recorder. After analyzing the content of the recordings, a Content Analysis was used to analyze the text for themes and patterns.

    Results

    After reaching the initial codes, the themes and topics were determined and identified through content analysis. This study had 4 main themes, including health, culture, spirituality, and thinking.

    Conclusion

    The interplay between institutionalized thinking and the individual’s problem-solving skills has been shown to be the driving force behind community health. Therefore, it is imperative for the government and educators to create programs that support critical thinking and problem-solving skills among the community members. Such programs directly affect individuals' lifestyles and ultimately improve their physical and mental health.

    Keywords: Health, Life Style, Thinking
  • Iman Ghafari, Khalil Alimohamadzade*, Seyed Shahabedin Sadr, Mohamadali Mohagheghi, Meisam Akhlaghdoust Pages 448-454
    Background

    Accurate and timely access to information is of prime importance for decision making in all organizations. This is especially important in the health system, where human life depends on accuracy and speed. The efficacy of intelligent information systems, and its evolution and integration are essential for information and communication management. The purpose of this study was to assess the impact and use of information technology systems in intelligent health system management.

    Methods

    This review used data collection, from extensive internet searches, reputable publications indexed in PubMed, SID, Scopus, and Google Scholar search engines in Persian and English;  keywords for technology, health information, smart systems, and Technology, were used; 34 research related articles were selected.

    Results

    This study showed that with the development and use, of information and communication technology in the healthcare sector a great change in rendering health service occurs. Patient information storage systems, drug information, treatment and surgery, delivery system robots, patient admission, etc. are among the changes in the health system that have facilitated treatment. .

    Conclusion

    According to the present study, policy makers and health care providers should focus on the use of information systems to obtain timely and accurate information; and its use and rapid dissemination with the aim of prevention and tiley treatment.

    Keywords: Artificial Intelligence, Medical Informatics, Technology
  • Seyed Shahabeddin Sadr, Hamid Moghaddasi* Pages 455-461
    Background

    In critical situations, the capacity of human thinking decreases, and lack of time aggravates the severity of the crisis. In such a situation, providing quality information is a hard task that would never accomplish undoubtedly without the help of information and communication technology. This study aims at reviewing how to prevent infodemic using information management and digital health.

    Methods

    To achieve this goal, the reports and suggestions of international organizations such as the World Health Organization, UNICEF, as well as the experiences of some countries in managing covid-19 were studied.

    Results

    There is a framework that includes a five-step process for managing infodemic, which includes: identifying evidence, translating knowledge and science, amplifying action, quantifying impact, and coordination and governance. UNESCO, in particular, has tackled the spread of false information. Meanwhile, Countries have behaved differently in terms of controlling infodemic.

    Conclusion

    Gathering reliable information and identifying fake news, monitoring the activity and content of social media, educating people on how to use social media and avoiding spreading rumors, false information, and news, creating a system of collecting data from people, and distributing reliable information from the government (which is considered as a system of data exchange and reliable information) are among the important measures taken by the governments of successful countries in managing the crisis of Covid-19.

    Keywords: Communication, COVID-19, Disinformation, Information Management, Infodemic
  • Seyed Ali Rahmanzadeh*, Zahra Fazlali, Nowruz Hashemzehi Pages 462-468
    Background

    This study assesses the underlying hidden cyber networks on Social Health Disorders.

    Methods

    The approach of this qualitative study used the "historical attribution method"; its statistical population included all documents books, articles, domestic and foreign relating to hidden social networks. The thematic method was used to analyze the data of this study ( Wolcott method).

    Results

    The unknown dark web network had many positive and negative effects that have been less addressed in the world and have remained almost unknown in the Iranian society. In this study the cultural, social, political and economic effects have been addressed.

    Conclusion

    Cyberspace technology should be used with a view to create opportunities. Given the growing trend of anonymous communications in virtual social networks in the dark web, the need for large-scale and targeted investment for extensive monitoring, minimizing threats and vulnerabilities is apparent.

    Keywords: Culture, Dark Web, Social Media, Social Natwork Analysis, Social Problems
  • Ishaq Rahimian Booger, Mohammad Mahdi Mazhari* Pages 469-477
    Background

    The aim of this study was to determine the role of COVID-19 anxiety in predicting obsessive-compulsive symptoms in students.

    Methods

    The method used in the study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included380 male and females selected using available sampling based on the sample size formula M5 + 20

    Results

    The results showed that subscales of psychological and physical symptoms from the dimensions of coronary anxiety can significantly predict the duration, interference and the degree of discomfort caused by obsessive-compulsive symptoms; also only the psychological aspects can significantly increase the degree of resistance and control over the symptomsand predict obsession significantly. Obsessive-compulsive symptoms are reduced by reducing the psychological and physical symptoms of coronary anxiety disorder.

    Conclusion

    It appears that therapists, researchers and academic advisors can use the results of this study to reduce the psychological problems of COVID-19 inflicted individuals and improve psychological issues (cognitive, motivational and social) in students.

    Keywords: Anxiety Disorders, COVID-19, Students
  • Mahmoud Shamsi Shahrabadi*, Moslem Bahadori Pages 478-481
    Background

    Covid 19 caused by SARS-COV2 has spread all over the world and has caused high mortality, social and economic damage so many attempts have been made for controlling and preventing the spread of the disease. One of these activities is to carry out a general vaccination program and to establish public immunity.

    Methods

    This article reviewed the results of a study that was performed on 188 recovered Covid-19 cases. Various immune system parameters were assessed in 254 samples of those188 patients.

    Results

    It was found that immunity was heterogeneous in different individual. In most cases the patients are immune for 6 months after recovery but some with weak immunity might become re-infected. Cellular immunity plays an important role in recovery and reducing the severity of the disease whereas antibody has less effect in recovery but is important in preventing re-infection. Antibodies against S and RBD were stable up to 6 months after recovery and similarity.

    Conclusion

    Among the 6 immune parameters studied. 3 of them were stable for 6-8 months which hopefully will be sufficient for immunity and protection.

    Keywords: Antibodies, Cellular Immunity, Covid-19, Immune System, Vaccination
  • Mostafa Koochakzaei*, Sayyed Hassan Moghaddamnia, Majid Reza Feizian, Raheleh Beheshtizadeh Pages 482-488
    Background

    This study aimed to see whether crises such as COVID-19 lead one to seek spirituality.

    Methods

    This study used library and documentary methods to answer the aforementioned query.

    Results

    One of the important issues of all crises is health. When ones health is endangered (i.e. fear from death due to the Corona crisis) spiritual help is often sought and statistics show that inclination to pray and communicate with God increase considerably.

    Conclusion

    The documents (including the Quran) show that crises have been shown to increase spirituality and help cope with mental discomfort and stress in times of tragedy.

    Keywords: COVID-19, Crisis, Spirituality
  • Majid Saffarinia*, Marzieh Ramezani Shirin, Zara Solgi Pages 489-496
    Background

    Diagnosing breast cancer causes many disconcerting psychological problems for the patient.  This studysought to compare the effectiveness of acceptance , commitment  and  logotherapy on psychological distress and life expectancy in women diagnosed with breast cancer.

    Methods

    Thispretest-posttest study with a control grouphada statistical population that included all patients with breast cancer at Imam Reza Hospital in Kermanshah in (2020). Through purpose sampling, 30 patients were randomly selected and divided into three groups: acceptance and commitment treatment, Logotherapy and controls. Acceptance and commitment intervention and Logotherapy intervention each underwent of 8 sessions that were performed in groups and weekly for experimental groups. To evaluate the research variables, demographic information questionnaires, psychological distress questionnaire and life expectancy questionnaires were used. Data analysis was performed using analysis of variance and post hoc test using SPSS-21 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the effects of acceptance and commitment therapy, logotherapy and a control group in psychological distress components at significant levels ( P<0.031  to0.002) and life expectancy components at significant levels. Also, the results of post hoc tests indicate that treatment via acceptance and commitment to Logotherapy and the control group had the most therapeutic effects on improving the psychological distress and life expectancy of patients with breast cancer. Quarterly follow-up indicated the relative stability of the study results.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy reduces the psychological distress and improves life expectancy of breast cancer patients more thanLogotherapy does

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Breast Neoplasms, Life Expectancy, Logotherapy, Psychological Distress
  • Minoo Asadzandi*, Ali Seyed Kalal Pages 497-504
    Background

    "Trans-religious spiritualism" with claim of providing spiritual needs, promoting spiritual health, giving hope, vitality, giving meaning to life, freeing from aimlessness, improving human relationship with nature and society seeks inner peace and satisfaction in an individual style through a self-made, eclectic and inner spirituality.The aim of this study was to explainthe principles of trans-religious spiritualism.

    Methods

    This qualitative research was conducted in 2022 with the operational method of discourse analysis for creating closer semantic connection between content and understanding of trans-religious spiritualism; providing a way of understanding the text, context and hypertext.

    Results

    The meta-discourse atmosphere indicates the formation of this discourse due to the impact of spirituality on human health and life.

    Conclusion

    The discourse space showed the pantheistic worldview, the monistic approach to the world and the rule of "introversion" and "secularism" in its foundations.The intertextual space indicates its claim for alleviating suffering, - the semantic space indicates its orientation and tendency difference with the religious spirituality. Structural space, showed the effective role of media, "cyberspace" and art in the spread of new spiritualism

    Keywords: Complementary Therapies, Religion, Spirituality
  • Farhad Nosrati Nejad* Pages 505-511
    Background

    This article sought to assess social disorder and respond to questions such as: Is “social collapse” an appropriate term to describe the situation in Iranian society facing various social problems? If this concept is not appropriate, then what is the appropriate concept? How should this situation be explained?

    Methods

    This theoretical-analytical study collected data using the library research method.

    Results

    According to our results, the concept of social collapse is an inaccurate and unscientific one. Basically because this concept cannot fully explain the status of the Iranian society. The proper concept to describe this term is” social disorder”. Unfortunately, Iran is faced with a gamut of disorders all of which are manifested in the various subsystems of the society; these situations generally stem from an ideological view towards Iranians and social culture, homogenizing cultural policies, institutional conflicts, liberalization of economic spheres and their inconsistency when compared with the logic inherent to other social spheres. The role foreign (international) bodies play in the emergence of such situations should not be ignored: and it should suffice that past few decades were testament to this issue which manifested in imposing various forms of sanctions against Iran by foreign bodies .

    Conclusion

    Overcoming social disorders and creating balance in the social system requiresthe implementation of macro-level policy-making in various areas of the governing system

    Keywords: Incivility, Social Adjusment, Social Skills
  • Javad Karimi, Homayoun Abbasi*, Hossein Eidi Pages 512-517
    Background

    This study was conducted with the aim of implementing sports culture through social indicators.

    Methods

    The research method was descriptive-analytical. The statistical population of the study included professors and lecturers of sports sciences, managerial and executive factors related to sports, as well as researchers and analysts in the field of sports development. A sufficient number of research samples were randomly selected to model structural equations (565). Based on the theoretical study and interviews with experts, a researcher-made questionnaire was prepared and its reliability was confirmed using expert opinions and validity factor analysis test and Cronbach's alpha. Structural equation modeling method (using PLS software) was used to analyze the findings.

    Results

    According to the research findings, global developments are significantly effective on international law. Also, international laws and social trends each affect the country's sports culture by 0.62 and 0.34, respectively.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that social indicators have a significant impact on the promotion of sports culture in the country.

    Keywords: Culture, Health Promotion, Social Planning, Sports, Social Determinats of Health
  • Asghar Safarifard, Hassan Amiri*, Koroush Parsa Moein, Bahram Alishiri Pages 518-527
    Background

    Organizational citizenship behaviors are individual behaviors, voluntary and beyond the official duties of employees that improve the performance of the organization. One of the effective factors in the development of these behaviors is organizational factors. The aim of this study was to identify the organizational factors affecting the development of organizational citizenship behavior at the headquarters of the Iranian Blood Transfusion Organization (IBTO) and present a model.

    Methods

    This applied exploratory approach was conducted in two parts namely qualitative and quantitative. In the qualitative section, 13 experts who were selected by a completely purposeful method, formed the statistical population of the study and MAXQDA-2020 software was used to analyze the data. In the quantitative part, the statistical population consisted of the staff of the central headquarters of the IBTO who were sampled by simple random sampling. At this stage, a questionnaire was developed and SPSS22 and LISEREL softwarewas used to analyze the findings.

    Results

    The identified organizational factors in order of priority include organizational justice, organizational support, job security, rewards and an incentive system, organizational culture, education, quality of work life, job nature, organizational structure and organizational spirituality are effective in developing citizenship behavior.

    Conclusion

    It is suggested that in order to develop organizational citizenship behavior, managers at the IBTO should pay attention to the factors identified in the study and consider them when making decisions and dealing with their employees

    Keywords: Development, Organizational behavior, Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior, Staff Dwelopment, Work Performance
  • Mozhdeh Alizadeh*, Hamidreza Alavi Pages 528-536
    Background

    Mistreatment of students in schools has unfortunately become commonplace; it is not given much attention. While this phenomenon can endanger the physical and mental health of students, the purpose of this study was to "investigate the abuse of students in schools and its health consequences and provide solutions to improve student health.

    Methods

    This qualitative and phenomenological study assessed the statistical population of all undergraduate students of Shahid Bahonar University in Kerman with 10440 students in the year 2020-2021;  18 students were selected by voluntary-purpose sampling. The research tool was an in-depth semi-structured interviews. The Colaizzi method was used to analyze the interviews.

    Results

    According to the research findings, the main abuses of students in schools comprised five main themes, eight sub-themes and 50 basic codes. The health consequences of these abuses also caused reduction of  mental and social health of students with three sub-themes namely emotional-mood disorders, psychosocial disorders and academic psychological consequences and 31 basic codes. Emotional-mood disorders including feelings of anxiety, and sadness. Psychosocial disorders included aggression and social isolation , psychological consequences included school truancy, and reduced motivation for progress.

    Conclusion

    The results of this study indicate that abuse of students in schools has negative and long-term effects on their mental health. Therefore, in order to promote their health, there is a need to seriously deal with this phenomenon by both the authorities ,the community and parents.

    Keywords: Child Abuse, Health, Schools, Students
  • Leila Zarei*, Nazila Yousefi, Sajad Azmand, Hasan Joulaei, Kamran Bagheri Lankarani Pages 537-542
    Background

    Nowadays, the exchange rate in general and its role on the market of medicine and medical equipment, in particular, have been a topic of discussion in scientific forums and the media. The aim of this study was to assess the continuity of the dual exchange rate policy in the field of medicine and medical equipment and the related harm to patients and their families.

    Method

    This qualitative study gathered the opinions of experts in the field and analyzed data by content analysis using MAXQDA 20 software.

    Results

    The dual/multiple exchange rate (DER) policy in Iran, will have deleterious effects in the healthcare sector.

    Conclusion

    We recommend continuation of talks with the various stakeholders to reform the current DER policy.

    Keywords: Drug Delivery Systems, Equipment, Supplies, Foreign exchange, Health Policy, Policy Making
  • Farnaz Zahedi Avval, Masoud Youssefi* Pages 543-546
    Background

    In the field of medical services, a main topic for policymakers around the world is financial turnover. This article discusses the financial relationship between the hospital and the patients and explores financial supportive systems in the era of flourishing Islamic civilization.

    Methods

    This study reviewed the historical texts related to how hospitals financially survived during the era of Islamic civilization.

    Results

    The establishment of the hospitals was done with the governmental budget provided by the ruler or the minister or the caliph. The costs of treatment, running costs  maintaining the hospital costs and salaries have been government-sponsored. In addition to governmental support, income was donated to hospitals from endowments. These endowments included bazars, baths, inns and warehouses, which had an annual income for the hospital, which was recorded in the hospital's revenue and expenditures..

    Conclusion

    Financial support systems existed in hospitals since the era of Islamic civilization. Endowment has been one of the main sources of long-term financing of hospitals, and paying attention to this Islamic advice may be considered in the financial turnover of hospitals in many Islamic societies in modern times.

    Keywords: Hospital Financial Management, Islam, Waqf
  • Fariba Ghasemi, Hasan Mirzahoseini*, Nader Monirpor Pages 547-553
    Background

    This study sought to determine the difference between mentalization in children with learning disorders and those with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

    Methods

    Our study employed a descriptive causal-comparative research design. Its statistical population consisted of all six-grade students with ADHD and learning disorders in the 13th district of Tehran in 2020; 90 children with ADHD and 90 with learning disorders were selected via a convenience sampling technique. The Mentalization Questionnaire (Brown & Ryan, 2003) was used as the data collection instrument. ANOVA was employed for data analysis using SPSS(v.26) software.

    Results

    The results showed a difference between the two groups in terms of mentalization ability; children with learning disorders had greater levels of mentalization than those with ADHD (P<0.001).

    Conclusion

    Based on our research findings, we recommended more comprehensive studies to assess integration of the Islamic and psychological concepts in the field of mentalization.

    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Hyperkinesis, Learning Disabilities, Mentalization
  • Mohammad Ali Mohagheghi, Khalil Alimohammadzadeh, *, Seyed Shahabedin Sadr, Fariba Hosseinpour, Mehdi Khakian, Meysam Akhlaghdoost Pages 554-566
    Background

    Induced demand is one of the challenges of the health system of countries; it increases the medical costs of people, insurance organizations and ultimately the costs of the healthcare system. This phenomenon is a complex and multifaceted phenomenon that identifies its dark dimensions and can lead to control of this process and provide health policy makers with a logical and practical solution to mitigate the resulting challenges.

    Methods

    This study reviewed the literature and scientific texts in the field of management, policy and health economics; and by reviewing articles, reports, upstream documents and resources in domestic and foreign databases and using the keywords induction demand, induction demand provider, assessed the Iranian health system during the past 10 years.

    Results

     The results of selected studies were reviewed and then summarized. Examining quantitative studies, it was found that the goal of researchers is often quantitative research to prove the hypothesis of induced demand on the health system or the effect of induced demand on health indicators and variables  in qualitative studies. The researchers sought to find non-transparent aspects of the subject of induced demand, such as the elements of induced demand, the factors that induce induced demand, as well as the challenges and strategies to prevent or reduce the effects of induced demand.

    Conclusion

    According to the results, most of these studies  examined the factors of induced demand and a small percentage of studies have paid attention to the challenges and strategies to reduce it. Therefore, further studies are needed to examine the challenges and solutions, especially quantitative studies with econometric methods. The extracted strategies can be effective at the macro level to promote efficient management of the health system, reduce challenges between service providers and buyers, as well as control the increase in health system costs and increase the quality of services

    Keywords: Health System Plans, Health Policy, Health Care Costs
  • Kamran Bagheri Lankarani, Ahmad Kalateh Sadati, Sulmaz Ghahramani* Pages 567-573
    Background

    One of the new challenges confronting the Iranian health system is the growing reluctance to enter a specialty residency program. We sought to assess the causes of this problem

    Methods

    In the year 2021, a qualitative study was done to assess theresidency entrance exam. Unstructured interviews were used to obtain data, anda grounded theory approach on general practitioners who hadprevious experience participating in residency exams were analyzed using open, axial, and selective coding. Finally, the underlying theoretic model was developed.

    Results

    Results revealed that participants in residency entrance exams are not appealing to the general practitioner. The intervening elements summarized in the three themes namely structural conditions, university dysfunction, and immigration issues. Our study revealedwidespread disappointment and indifference with regard to entering a specialty residency program. This disappointment resulted in either abandoning residency program and continuing as general practitioner and later participating in an esthetic surgery orattempting immigration abroad. This pattern may eventually lead to and an insufficient number of specialists as well as loss of talentsand brain drain.

    Conclusion

    Paying attention to the needs of medical students, making changes in medical education and updating curricula, creating hope and improving economic conditions, particularly financial support for physicians serving in deprived areas are important. An interdisciplinary and multidisciplinary approach should be advocated for reforms to Iran's institutionalized monopoly in the health sector

    Keywords: Frustration, Health Policy, Internship, Residency, Iran, Medical Education
  • Peyman Hatamian, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaei*, Parviz Azadfallah, Jafar Hasani Pages 574-575