فهرست مطالب

پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

فصلنامه پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی مرادی*، محمود گودرزی، سید نصرالله سجادی، سید عبدالحمید احمدی صفحات 9-23

    هدف تحقیق، بررسی وضعیت موجود هدفگذاری و تعریف ورزش در تولید برنامه های ورزشی تلویزیون، عوامل پیدایش چنین وضعیتی و تبیین وضعیت مطلوب بود. روش این پژوهش، کیفی و از نوع نظریه زمینه ای یا مبنایی بود. جامعه آماری پژوهش برگرفته از دو بخش متخصصان رسانه ای درون سازمان صدا و سیما و خارج از سازمان بود. متخصصان سازمان صدا و سیما شامل سه گروه تهیه کنندگان، کارگردانان و نویسندگان برنامه های ورزشی؛ مدیران گروه های ورزش تلویزیون و سیاستگذاران ورزش سازمان صدا و سیما بودند و در بخش متخصصان رسانه ای خارج از سازمان صدا و سیما نیز از نظرات متخصصان رسانه ای/ورزشی و اساتید دانشگاه استفاده شد. روش نمونه گیری نظری و ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساخت یافته بود. با اینکه پس از انجام 17 مصاحبه به این نتیجه دست یافتیم که اطلاعات جدید همان تکرار اطلاعات قبلی است، به منظور افزایش تنوع و غلظت مفهومی بیشتر نظریه، تا 20 مصاحبه انجام شد. یافته ها اذعان داشت که برای رهایی از وضعیت موجود فهم ورزش و هدفگذاری و حرکت به سمت مطلوب باید تلویزیون از مدیران و تهیه کنندگان متخصص رسانه ای و ورزشی بهره گیرند تا گروه های تخصصی ورزش در شبکه های تلویزیون دوباره احیاء شوند. همچنین، دست اندرکاران تلویزیون برای بهبود شرایط مالی، باید فضایی رقابتی ایجاد نمایند و از فضای انحصاری فاصله گیرند. در قدم بعدی می توان با تعامل با نهادهای متولی ورزش و ایجاد هم افزایی، کیفیت برنامه ها را بالا برد تا از روزمرگی و پر کردن صرف آنتن جلوگیری شود و وجود برنامه مدونی برای ارزیابی طرح و برنامه بسیار اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: هدفگذاری، تعریف ورزش، نظام تولید، برنامه های ورزشی، تلویزیون
  • ابوالفضل مجیدی، رقیه پوزش جدیدی*، جبار بشیری، میر علی رضا نورآذر، کریم آزالی علمداری صفحات 25-42
    هدف

    مواجهه با ارسنیک منجر به آپوپتوز کاردیومیوسیتی و نارسایی قلبی می شود و به نظر می رسد که تمرین تناوبی شدید (HIIT) و کورکورمین بتواند در این زمینه کمک کننده باشد.

    روش شناسی

     تعداد 48 سر رت نر به شش گروه شامل آرسنیک-تمرین، آرسنیک-کورکومین، آرسنیک-توام(شامل آرسنیک-تمرین-کورکومین)، آرسنیک، کنترل اتانول و کنترل آب مقطر تقسیم شدند. آرسنیک به مدت شش هفته روزانه 5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و کورکومین روزانه 15 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ خوراکی استفاده شد. پروتکل تمرین ورزشی با شدت بالا به مدت شش هفته (، 5 روز در هفته) شامل 60 دقیقه دویدن تناوبی (4 دقیقه دویدن با شدت 90-85 درصد VO2max و 2 دقیقه ریکاوری فعال با شدت 60 - 50 درصد) انجام شد.

    نتایج

    مواجهه با آرسنیک در مقایسه با گروه کنترل سبب افزایش مقدار کاسپاز 3 (001/0=P) و کاهش بیان miR-30 (001/0=P) قلب شد که این تغییرات فقط با کورکومین جبران (به ترتیب 039/0=P و 003/0=P) شدند. ولی تمرین HIIT هم اثرات مواجهه با آرسنیک بر افزایش مقدار کاسپاز 3 و کاهش بیان miR-30 را (به ترتیب 095/0=P و 26/0=P) تشدید نکرد.

    نتیجه گیری

     مواجهه با آرسنیک احتمالا قلب را به سمت آپوپتوز سوق می دهد و تصور می شود که فقط مصرف کورکومین این روند را تقلیل می دهد. همچنین به نظر می رسد با اینکه تمرین HIIT قادر به فرونشاندن آثار سوء آرسنیک نیست، ولی آپوپتوز قلبی را تشدید نمی کند. بااینحال به دلیل کمبود شواهد و محدودیتهای زیاد، هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آرسنیک، آپوپتوز، کورکومین، بافت قلب، تمرین تناوبی شدید
  • درسا نظری، محمد حامی*، محسن باقریان، نادر شاکری صفحات 43-55

    تحقیق حاضر بر آن است که بر اساس تکنیک ردیابی چشم بررسی نماید که از بین تیم های لیگ برتر فوتبال تیم های پایتخت برای درج برند اسپانسر مناسب ترند یا تیم های غیرپایتخت. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت نیمه تجربی می باشد. جامعه آماری پژوهش75 نفر در 5 گروه 15 نفره از هواداران مرد فوتبال رده سنی 18 تا 60 سال می باشد که به وسیله دستگاه ردیاب چشم طبق پروتکل علم اعصاب مورد آزمایش قرار گرفتند. ا داده های حاصل جهت تحلیل کمی با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 به داده های کمی تبدیل شدند و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به عمل آمد و از تحلیل واریانس دو راهه با سطح اطمینان 95 (05/0<p) درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین تیم های غیر پایتخت تبلیغات اسپانسرها بهتر دیده می شوند؛ به نظر می رسد، اسپانسرها برای دست یابی به اهداف خود، یعنی بهتر دیده شدن و درنتیجه میزان فروش و افزایش درآمد کالاها و خدمات خود از طریق تبلیغات روی پیراهن ورزشکاران، باید اندیشه ها و پیام های خودآگاه و ناخودآگاه تماشاچیان را درک و تبلیغات خود را با پیام های خاص و مورد نظر مخاطب شان مناسب سازی کنند. چرا که طبق خروجی نمایه ها در محدوده عکس پیراهن تیم پرهوادار غیر پایتخت و در محدوده عکس دسته جمعی پیراهن تیم کم هوادار غیرپایتخت بالاترین میزان توجه به لوگوی اسپانسر داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی عصبی، برند تجاری، ردیابی چشم، حامیان مالی، هواداران فوتبال
  • سعیده وکیلی اجارودی، معرفت سیاهکوهیان*، شهناز میرزائی، مژده خواجه لندی صفحات 57-68

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط پلی مورفیسم ژن ACTN3 با عملکرد ورزشی پسران نوجوان بود. آزمودنی ها شامل 86 نوجوان پسر 12-8 ساله شهر اردبیل بودند. عملکرد ورزشی سنجش شده شامل استقامت عضلات انگشتان دست، استقامت عضلات شکم، استقامت عضلانی کمربند شانه، توان، آمادگی قلبی تنفسی و سرعت بود که به روش میدانی اندازه گیری شد. پلی مورفیسم های ژن ACTN3 با استفاده از واکنش زنجیره های پلیمراز تترا آرمز (Tetra-ARMs PCR) و توالی یابی مستقیم DNA از طریق نمونه بزاقی تعیین و مورد مقایسه قرار گرفت. از آزمون خی دو جهت بررسی پلی مورفیسم ژن ACTN3 و رابطه بین عملکرد ورزشی و پلی مورفیسم های ژن ACTN3 استفاده شد. نتایج آزمون توافقی خی دو نشان دهنده تفاوت معنادار در فراوانی پلی مورفیسم ژن ACTN3 در آزمودنی ها بود که به ترتیب بیشترین فراوانی در ژنوتیپ هتروزیگوت (RX)، هموزیگوت سالم یا وحشی (RR) و هموزیگوت متانت (XX) بود (01/0=P). در بررسی رابطه بین پلی مورفیسم های ژن ACTN3 و عملکرد ورزشی نوجوانان در سه سطح (ضعیف، متوسط و خوب) نشان دهنده رابطه معنادار تنها در نتایج آزمون استقامت هوازی بود (02/0=P). می توان نتیجه گرفت که آزمودنی های داری ژنوتیپ RR به ترتیب داری عملکرد بهتری در توان، آمادگی قلبی تنفسی، استقامت عضلات شکم، انعطاف بود و آزمودنی های داری ژنوتیپ RX به ترتیب داری عملکرد بهتری در استقامت عضلات انگشتان دست، سرعت استقامت، عضلات کمربند شانه، انعطاف پذیری و توان بودند.

    کلیدواژگان: استعدادیابی، آلفا اکتینین-3، آلل، ژنوتیپ، واکنش زنجیره ای پلیمراز تترا آرمز
  • حسام اشراقی ورنامخواستی، فریده اشرف گنجوئی*، محمدرضا اسمعیلی صفحات 69-79

    هدف از انجام این پژوهش آزمون مدل اثربخشی استقرار سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) در بهره وری تربیت بدنی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان بود. روش تحقیق حاضر توصیفی همبستگی بود که به شکل پیمایشی و نگرش سنجی و با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه ی روسا و معاونت های دانشکده ها و مدیران گروه های تربیت بدنی، اساتید هییت علمی و حق التدریس تربیت بدنی، سرپرستان، مدیران و کارشناسان بخش های مختلف ورزشی دانشکده ها، گروه ها و ادارات تربیت بدنی 29 واحد دانشگاهی از دانشگاه های آزاد اسلامی استان اصفهان به حجم 202 نفر بود. شیوه انتخاب نمونه به صورت تمام شمار بود. در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته بهره وری سازمانی در بستر MIS استفاده شد که به طور اخص بهره وری تربیت بدنی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و مولفه های مرتبط با آن را که ناشی از استقرار و به کار گیری سیستم اطلاعات مدیریت بود، مورد ارزیابی قرار داد. یافته های تحقیق در بخش استنباطی، آزمون مدل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم بود که بر اساس شاخص های مورد نظر، برازش مدل مناسب گزارش شده است و مدل ارایه شده معنی دار بوده است (868/0=,AGFI 908/0=,GFI 002/1=,TLI 882/0=,NFI 1=,CFI 664/0=,PNFI 752/0=,PCFI 0001/0=,RMSEA 988/0=CMIN/DF). با توجه به این یافته ها پیشنهاد می گردد مسیولین در محیط های تحت مدیریت خود، نسبت به استقرار سیستم اطلاعات مدیریت حساس بوده و ارزش کار را درک نمایند تا اینکه از مزایای وجود چنین نظامی برخوردار گردند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، بهره وری، تربیت بدنی، سیستم اطلاعات مدیریت، کارایی
  • عارف باسره، حمید رجبی*، شهریار غریب زاده، شاپور جایرزاده صفحات 81-97

    با توجه به نقش سازگاری های عصبی در مراحل اولیه تمرین مقاومتی، هدف از تحقیق حاضر تعیین سازگاری های مسیر تحریکی و مهاری قشری- نخاعی دو عضله موافق (دوسر بازویی) و مخالف (سه سر بازویی) به دنبال چهار هفته تمرین مقاومتی با استفاده از دستگاه تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای (TMS) بود. 10 فرد سالم تمرین نکرده  قد سانتی متر 176/8±4.51 و شاخص توده بدنی (گیلوگرم بر متر مربع 23.16±2.61   به صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. پروتکل تمرین چهار هفته تمرین جلو بازو با دمبل شامل چهار ست شش تا هشت تکرار با 80 درصد یک تکرار بیشینه با 5/2 دقیقه استراحت بین ست ها بود. برای ارزیابی MEP و CSP از سطح زیر منحنی که بر اساس شدت های مختلف برونده دستگاه TMS بدست آمده بود، استفاده شد. از آزمون آنوای مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه جفت زوجی ها استفاده شد. نتایج تحقیق افزایش 21 درصدی در هفته دوم و 33 درصدی در هفته چهارم در قدرت عضله دوسربازویی و فقط در هفته چهارم افزایش 15 درصدی در قدرت عضله سه سربازویی نشان داد. سطح زیر منحنی MEP در عضله دوسربازویی افزایش معنادار بعد چهار هفته تمرین نشان داد (p<0.001) در حالی که عضله سه سربازویی تغییر معنادار نداشت (p=0.908). همچنین نتایج CSP عضله دوسربازویی و سه سر بازویی بعد چهار هفته تمرین کاهش معنادار نشان داد (p>0.05).همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که افزایش قدرت با عوامل تحریکی و مهاری رابطه خطی نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که پاسخ های قشری- نخاعی به تمرین مقاومتی در اندام فوقانی تنها محدود به عضله تمرین کرده نیست و سیستم عصبی برای افزایش قدرت از طریق تعدیل نواحی قشری سازگاری های متفاوتی برای دو عضله موافق و مخالف به وجود می آورد.

    کلیدواژگان: عضله موافق، عضله مخالف، تمرین مقاومتی، سازگاری های عصبی، هم فعالی
  • رحیم رمضانی نژاد، نوشین بنار، محبوبه نقوی*، کاوه امینی صفحات 99-112

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ابعاد تصویر برند ورزشکار بر ارزش ویژه برند باشگاه های فوتبال شهر رشت (سپید رود و داماش) بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر راهبرد پژوهشی، از نوع تحقیقات توصیفی - همبستگی است که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه طرفداران و تماشاگران باشگاه های فوتبال شهر رشت در 1398 - 1399 که یکی از بازی های تیم فوتبال سپیدرود و داماش، بلیت تهیه و در ورزشگاه حضور داشته اند که تعداد 250 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد "تصویر برند ورزشکار" آریا و همکاران (2013) و پرسشنامه استاندارد"ارزش ویژه برند" تانگ و هایولی (2009) به منظور سنجش متغیرهای کیفیت ادراک شده، آگاهی از برند، تداعی برند همچنین از پرسشنامه استاندار ساسمیتا و سوکی (2015) به منظور سنجش متغیرهای وفاداری به برند استفاده شده است. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه ها توسط 10نفر از اعضای هیات علمی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان و صاحب نظران مدیریت ورزشی تایید کردند و پایایی ابزار پژوهش از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و میزان پایایی پرسشنامه "تصویر برند ورزشکاران" و پرسشنامه "ارزش ویژه برند" به تربیب (84/0=α)، (76/0=α) و (81/0=α) گزارش شده است. برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد؛ بارهای عاملی t تمامی مولفه ها برند شخصی ورزشکاران در سطح اطمینان 99% معنی دار هستند از اهمیت لازم برای اثرگذاری بر ارزش ویژه برند باشگاه های فوتبال شهر رشت (سپید رود و داماش) برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: باشگاه، برند، داماش، سپیدرود، فوتبال
  • سعیده شادمهری، فریبا آقائی*، سیده نصیبه میرفلاح صفحات 113-125

    شیوع دیابت در میان جمعیت کم تحرک و مبتلا به چاقی بیش از سایرین است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مصرف سیلی مارین و تمرینات پیلاتس بر شاخص های آنتروپومتریک، قند خون و برخی آنزیم های کبدی در زنان دیابتی مبتلا به چاقی بود. تعداد 60زن دیابتی مبتلا به چاقی (55-65 ساله با شاخص توده بدن بالای 30) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه مصرف دارونما، مصرف مکمل سیلی مارین، تمرین پیلاتس، مصرف مکمل سیلی مارین+ تمرین پیلاتس قرار گرفتند. گروه های مکمل، قرص های حاوی 140میلی گرم عصاره سیلی مارین را سه بار در روز بعد از هر وعده غذایی مصرف کردند. گروه تجربی در برنامه ی تمرینی پیلاتس به مدت 12هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس 2 عاملی (مکمل×تمرین) در سطح معنی داری P<0.05 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد مصرف مکمل سیلی مارین موجب بهبود معنی دار قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله شد. تمرینات پیلاتس موجب بهبود معنی دار BMI، توده چربی بدنی، قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله و WHR شد. همچنین مصرف همزمان مکمل سیلی مارین و تمرینات پیلاتس موجب بهبود معنی دار هموگلوبین گلیکوزیله و آنزیم ALT شد (001/0=P). به نظر می رسد که مصرف سیلی مارین و تمرینات پیلاتس بر بهبود قند خون و برخی آنزیم های کبدی زنان دیابتی مبتلا به چاقی موثر است. بنابراین پیشنهاد می شود این بیماران از تمرینات پیلاتس به همراه مصرف سیلی مارین بهره ببرند.

    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، پیلاتس، دیابت، سیلی مارین، قند خون
  • سپیده شبانی، مهرعلی همتی نژاد، رسول فرجی* صفحات 127-146

    هدف پژوهش حاضر شناسایی اقدامات فرهنگی موثر بر ارتقای امنیت استادیوم های فوتبال ایران بود. پژوهش حاضر از نوع اکتشافی و روش آن کیفی از نوع تحلیل محتوای عرفی بود. سیزده مصاحبه ی نیمه ساختار یافته عمیق با متخصصان حوزه مدیریت و جامعه شناسی ورزشی، که بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از کدگذاری باز و محوری تجزیه و تحلیل شدند. اعتبار کدگذاریها نیز با بازبینی و کنترل صحت کدهای استخراج شده و کدگذاری مجدد مصاحبه ها توسط دو نفر متخصص همکار مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله اقدامات فرهنگی با هدف ارتقای امنیت استادیوم های فوتبال در قالب هفت تم اصلی شامل پشتوانه های فرهنگی، برنامه ریزی و مدیریت، توسعه دانشگاهی، الگوسازی فرهنگی، فرهنگ پذیری، سازماندهی کارگزاران ورزشی و در نهایت هم اندیشی و شبکه سازی و 23 مقوله متناظر با آن ها استخراج و تبیین شد. به نظر می رسد، اصلاح نحوه حضور تماشاگران در استادیوم های فوتبال و آشنایی این افراد با آداب و رسوم و فرهنگ حضور در استادیوم از طریق اقدامات فرهنگی شناسایی شده در این پژوهش و درونی سازی ویژگی های مثبت اخلاقی و رفتاری تماشاگران و سایر افراد حاضر در استادیوم بتواند در ارتقای سطوح امنیت استادیوم ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: آداب حضور، احساس امنیت، الگوسازی فرهنگی، امنیت استادیوم، خشونت هواداران
  • محمدابراهیم بهرام، رقیه افرونده، محمدجواد پوروقار*، حامد قیامی تکلیمی، سهیلا همتی صفحات 147-159

    به نظر می رسد چاقی منجر به التهاب و نقص در عملکرد انسولین می شود. ورزش با تحریک ویسفاتین می تواند نقش شبه انسولینی داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ده هفته تمرین مقاومتی بر سطح سرمی ویسفاتین و مقاومت به انسولین در نوجوانان چاق بود. در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 16 نفر از نوجوانان پسر چاق با میانگین سن (61/0±94/17) سال و شاخص توده بدنی بین 30 تا 35kg/m2 ، به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی، به تساوی در دو گروه تجربی و شاهد قرار گرفتند. گروه تمرین، برنامه تمرین مقاومتی را با شدت 40 تا 85 درصد 1RM، سه جلسه در هفته، به مدت ده هفته اجرا کردند. قبل از شروع برنامه تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین مقادیر ویسفاتین، شاخص های قندی و ترکیب بدنی اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t وابسته و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0 P<انجام شد تحلیل داده ها نشان داد که بعد از ده هفته تمرین مقاومتی، سطح سرمی ویسفاتین پلاسما (001/0=P، 81/375=F)، مقاومت به انسولین (001/0=P، 87/196=F)، انسولین (001/0=P، 62/325=F)، گلوکز (001/0=P، 99/66=F) و درصد چربی (03/0=P، 57/5=F) در گروه تجربی نسبت به کنترل به طور معنی داری کمتر است. هرچند وزن (15/0=P، 26/2=F) و شاخص توده بدن (20/0=P، 81/1=F) در مقایسه بین گروهی با کاهش همراه بود، اما معنی دار نشد. به نظر می رسد تمرینات مقاومتی با اثر بر ویسفاتین پلاسما و تقویت عملکرد شبه انسولینی آن، می تواند در بهبود شاخص های قندی و ترکیب بدنی در افراد چاق موثر باشد.

    کلیدواژگان: ویسفاتین، نوجوانان چاق، تمرین مقاومتی، مقاومت به انسولین، ترکیب بدنی
  • سعید رسولی پره یوسفیان، جعفر برقی مقدم*، حمید جنانی، محمدرحیم نجف زاده، افشین روشن میلانی صفحات 161-176

    از آنجا که توسعه انسانی در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست -محیطی در گرو تولید و مصرف بهینه انرژی است بنابراین تامین انرژی پایدار یک اصل ضروری در جهت توسعه است. با توجه به اهمیت اماکن ورزشی و اهمیت مصرف انرژی در این اماکن، لذا این تحقیق با هدف مدیریت بهینه انرژی در اماکن ورزشی زیرمجموعه وزارت نیرو با تاکید بر انرژی های تجدیدپذیر اجرا گردید. روش تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام اماکن ورزشی زیرمجموعه وزارت نیرو و به صورت موردی صنعت برق استان آذربایجان شرقی بود. بر اساس یافته های تحقیق مشخص گردید که تعرفه برق در اماکن ورزشی دارای پروانه بهره برداری (تعرفه مصارف عمومی، فرهنگی ورزشی) بوده و پایین بودن این تعرفه نسبت به تعرفه (مصارف کشاورزی، مصارف خانگی، مصارف تجاری و...) انگیزه مدیریت مصرف و مدیریت هزینه را از بین برده است. استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در این اماکن به عنوان مجموعه دولتی و همچنین در صورت واگذاری به بخش خصوصی با نگاه مدیریت خصوصی دارای مزایای انگیزشی سرمایه گذاری نبوده و توجیه اقتصادی ندارد. بر اساس نرخ بازده بر مبنای 10400 ریال سرمایه گذاری آزاد نرخ بازگشت سرمایه 13.73 و مدت بازگشت سرمایه 83 ماه و بر اساس نرخ بازده بر مبنای 560 ریال دولتی نرخ بازگشت سرمایه 12.4-و مدت بازگشت سرمایه بیش از 240 ماه بوده و در مدت زمان عمر مفید پروژه که 20 سال است، بازگشت سرمایه مقدور نیست.

    کلیدواژگان: اماکن ورزشی، امکان سنجی، انرژیهای تجدیدپذیر، توجیه اقتصادی و فنی، مدیریت مصرف
  • معصومه حاتمی، رضا رشدی بناب*، سیروان آتشک صفحات 177-193

    فرایند یایسگی به دلیل تغییرات هورمونی با بروز چاقی و افزایش قابل توجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی (CVD) همراه است. با این حال، مشخص شده است که انجام فعالیت های ورزشی استراتژی عملی و کاربردی برای پیشگیری و درمان چاقی و اختلالات قلبی متابولیکی مربوط به آن بوده و می تواند منجر به کاهش نشانگرهای خطرزای CVD می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه تاثیر دوازده هفته برنامه تمرینات موازی و تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر نشانگرهای آتروژنیک، مقاومت به انسولین و سطوح سرمی پروتیین جاذب منوسیت -1 (MCP-1) در زنان یایسه چاق انجام شد. بدین منظور، در یک مطالعه نیمه-تجربی 45 زن یایسه چاق، به طور تصادفی در سه گروه تمرینات HIIT ، تمرینات موازی و گروه کنترل جایگزین شدند. برنامه تمرینات سه روز در هفته و به مدت دوازده هفته انجام گرفت. قبل و بعد از تمرینات، نشانگرهای ترکیب بدن و نمونه های خونی کلیه ی آزمودنی ها در حالت ناشتایی مورد اندازه گیری و آنالیز قرار گرفت. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که هر دو روش تمرین موازی و HIIT باعث بهبود معنی دار نشانگرهای ترکیب بدنی ، شاخص آتروژنیک پلاسما، مقاومت به انسولین و سطوح سرمی MCP-1 در زنان یایسه چاق شد (05/0>p). با این حال، اختلاف معنی داری بین اثرگذاری دو شیوه ی تمرینی بر این نشانگرها مشاهده نشد (05/0<p). به علاوه، تمامی این نشانگرها در گروه کنترل بدون تغییر باقی ماندند (05/0>p). لذا می توان انجام تمرینات ورزشی مذکور را بدون درنظر گرفتن شیوه تمرینی خاص، به زنان بعد از دوره یایسگی جهت تعدیل عوامل خطرزای بیماری های CVD توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی، تمرینات موازی، زنان یائسه، عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی، چاقی
  • مریم میرشکاری، بهاره سلیمانی تپه سری* صفحات 195-205

    هدف از انجام این پژوهش ، شناسایی پیشایندهای مدیریت ایمنی اماکن ورزشی در رویدادهای ورزشی در کشور با رویکردی کیفی بوده است. تحقیق حاضر از منظر پارادایم از نوع تحقیقات تفسیری، رویکرد کیفی، استراتژی گرندد تیوری و تاکتیک تحلیل محتوای پنهان بوده است. روش جمع آوری داده ها در تحقیق به شکل مصاحبه عمیق با 17 نفر از کارشناسان مجرب مشتمل بر اساتید دانشگاه و خبرگان تجربی در حوزه مدیریت ایمنی و امنیت رویدادهای ورزشی بوده است. شیوه نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و هدفمند بوده و مصاحبه ها تا موقعی پیش رفت که اشباع نظری در خصوص سوالات و اهداف تحقیق به دست آمد. قالب اطلاعات به دست آمده از طریق مصاحبه ها به دو صورت صدا و متن بوده و تجزیه و تحلیل آنها از طریق نرم افزار MAXQDA 18 انجام شد. یافته های این تحقیق نشان داد که مدیریت ایمنی اماکن ورزشی در رویدادهای ورزشی به طور معنی داری متاثر از چهار عامل مدیریتی، زیرساختی، بهداشت و زیست محیطی و حقوقی و اخلاقی می باشد. که خود شامل 40 مقوله فرعی می باشند. با مقایسه یافته های حاصل از این تحقیق و مطالعات دیگر می توان الگویی را طراحی نمود تا بر اساس آن بتوان به مقوله مدیریت ایمنی و امنیت اماکن ورزشی در رویدادهای ورزشی از زوایای مختلف نگریست و با در نظر گرفتن الزامات حقوقی و قواعد اخلاقی و طراحی زیرساخت های متناسب با استاندارد و تهیه و تدوین چارچوب های بهداشتی و پزشکی، به صورت بهینه بتوان رویدادهای ورزشی را مدیریت نمود.

    کلیدواژگان: پیشایندها، مدیریت ایمنی، اماکن ورزشی، رویدادهای ورزشی، رویکرد کیفی
|
  • Mehdi Moradi *, Mahmood Goodarzi, Seyed Nasrolah Sajjadi, Seyed Abdolhamid Ahmadi Pages 9-23

    The aim of this study was to investigate the current situation of targeting and defining sports in the production of television sports programs, the causes of such a situation and to explain the desired situation.Grounded theory was used as the qualitative method of research. Statistical population consisted of media experts from both the Audio Visual Broadcasting Organization of Iran and also external specialists. These experts were divided in three groups of producers, directors and authors of sport programs; group managers of sport TV programs; and lastly the policy makers of sport programs in the above mentioned organization. Specialists out of this organization were the experts of sport media and PE university professors. Visionary and theoretic sampling method was used and the research instrument was semi-structured. Although after having 17 interviews, the research group was encountering similar results; but we continued the interviews to 20 subjects. Findings acknowledged that in order to get rid of the current situation of understanding sports and setting goals and moving towards the desired, television should use media and sports experts and producers to revive specialized sports groups in television networks. Also, TV executives need to create a competitive environment and move away from monopolies to improve their financial situation. In the next step, the quality of the programs can be improved by interacting with the institutions in charge of sports and creating synergies, in order to avoid the daily routine and filling of the antenna, and the existence of a written program to evaluate the plan and program will be very effective.

    Keywords: Targeting, Definition of Sport, Production System, Sport Programs, TV
  • Abolfazl Majidi, Roghayeh Poozesh Jadidi *, Jabbar Bashiri, MirAliReza Nourazar, Karim Azali Alamdari Pages 25-42
    Aim

    Arsenic exposure leads to cardiomyocyte apoptosis as well as cardiac failure and it seems high intensity interval training (HIIT) and curcumin supplementation could be beneficial. However, no straight information is available in this area. Therefore, the effects of HIIT and curcumin supplementation on myocardial caspase 3 level as well as expression of miR-30, miR-199a and miR-874 were investigated in rats exposed to arsenic via drinking water.

    Methods

    48 rats were randomized in six groups including Arsenic-training, Arsenic-curcumin, Arsenic-training+curcumin, arsenic, ethanol control and normal control. Arsenic 5 mg/bw.day and curcumin 15 mg/bw.day, were consumed orally for entire the study period. HIIT were conducted for six weeks (5 d/w, 60 min/session (with 4 min running at 85-90% of Vo2max and 2 min recovery at 50-60% of Vo2max intervals).

    Results

    Arsenic exposure increased cardiac caspase 3 level (P=0.001), while decreased mir-30 expression (P=0.001) compared to control group and these changes could only attenuated by curcumin supplementation (P=0.039 and P=0.003 respectively). However, HIIT did not exacerbate effects from arsenic exposure upon caspase3 up regulation as well as a diminished mir-30 expression level (P=0.095 and P=0.26 respectively).

    Conclusion

    Arsenic exposure could likely predisposes the heart toward apoptosis which seems could be attenuated only by curcumin supplementation. Moreover it seems that HIIT fails to overcome arsenic toxicity; neither exuberate cardiac apoptosis. However, more researches are warranted because of the lack of evidence and also study limitations.

    Keywords: ARSENIC, Apoptosis, curcumin, cardiac tissue, HIIT
  • Dorsa Nazari, Mohammad Hami *, Mohsen Bagherian, Nader Shakeri Pages 43-55

    Due to the importance and role of sponsorship in football revenue sources of and spending huge sums on environmental advertising and advertising on Iranian premier league`s shirts by sponsors, the present study, Capital teams are better suited to sponsor brand or non-capital teams. based on neuroscience and eye tracking techniques. The present study has a practical purpose, and is semi-experimental in nature. The statistical population of the study consisted of 75 individuals selected from football spectators aged 18-60 years, all of whom were male and were tested with an eye tracking device according to the neuroscience protocol. For quantitative analysis, the obtained data were transformed into quantitative data using SPSS 25 software and data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The variance analysis was used to test the hypotheses. The results showed that the Sponsors are better seen in non-capital advertising teams.. It seems sponsors need to understand the thoughts and conscious and unconscious messages of the audience and align their ads with specific and desired messages of their audiences in order to achieve their goals, i.e., to be seen better, and thus to increase the sales and revenue of their products and services through advertising on the athletes' shirts.

    Keywords: : Commercial brand, eye tracking, Intense Support, Neural Marketing, Sponser ship
  • Saeede Vakili Ojaroudi, Marefat Siahkohian *, Shahnaz Mirzaee, Mojdeh Khajehlandi Pages 57-68

    The aim of the present study was to investigate the relationship between ACTN3 gene polymorphism and adolescents male' exrcise performance. Subjects included 86 adolescents male of 8-12 year old boys from Ardabil city. ,endurance of the muscles of the fingers, endurance of the abdominal muscles, muscular endurance of the shoulder girdle, strength, cardiorespiratory fitness and speed was measured. The polymorphism of the ACTN3 gene was determined and compared using the Tetra-ARMs PCR polymerase chain reaction and direct DNA sequencing through a salivary sample. Chi-square test was used to evaluate polymorphisms. The results showed a significant difference in the frequency of polymorphism of ACTN3 gene in the subjects, which were the highest frequency in heterozygous genotype (RX), healthy or wild homozygote (RR) and homozygous metantisot (XX), respectively. The relationship between ACTN3 gene polymorphisms and students' athletic performance at three levels (weak, medium and good) showed a significant relationship only in the results of aerobic endurance test. It can be concluded that the subjects with RR genotype had better performance in strength, cardiorespiratory fitness, abdominal muscle endurance, flexibility , and the subjects with RX genotype were better. The sequence performed better in endurance of the fingers, the speed of endurance, the muscles of the shoulder girdle, the flexibility and the strength.

    Keywords: talent search, α Actinin-3, Alell, Genotype, Tetra-ARMs PCR
  • Hesam Eshraghi, Farideh Ashrafganjouei *, MohammadReza Esmaili Pages 69-79

    The purpose of this study was to test the effectiveness model of MIS deployment in the physical education productivity of Islamic Azad University of Isfahan. The method of the present research is descriptive which has been implemented in the form of survey and attitude measurement. The statistical population of this study includes all heads and deputies of faculties and directors of physical education departments, faculty and physical education faculty members, supervisors, managers and experts of different sports departments of faculties, groups and departments of physical education from 29 Islamic Azad universities in Isfahan. The volume was 202 people.The sample selection method was integerThe instrument of this research was a researcher-made questionnaire that had two sections: demographic (demographic) and the main questions of the research, which specifically address the productivity of physical education units of the Islamic Azad University of Isfahan and its related components resulting from the establishment and operation the management information system will be evaluated.Findings of the inferential part of model test using the second-order confirmatory factor model report the appropriate fit of the model and show the proposed model is significant (AGFI=0.868, GFI=0.908, TLI=1.002, NFI=0.882, CFI=1, PNFI=0.664, PCFI=0.752, RMSEA=0.0001, CMIN/DF=0.988). According to these findings, it is suggested that officials in the statistical community under study should evaluate the establishment of a management information system and benefit from it in their planning.

    Keywords: effectiveness, Productivity, Physical Education, Management Information System, Efficiency
  • Aref Basereh, Hamid Rajabi *, Shahriar Gharibzadeh, Shapour Jaberzadeh Pages 81-97

    Due to the role of neural adaptations in the primary stages of resistance training, this study aimed to determine the adaptations of cortical-spinal excitatory and inhibitory pathways in strength changes in agonist and antagonist muscles after 4 weeks of resistance training using TMS. 10 healthy untrained individuals participated in this study voluntarily. The training protocol included 4-week of seated one-arm dumbbell curl training with 80% of a one-repetition maximum. To assess MEP and CSP, the area under the curve (AURC) was used, which was obtained based on different intensities of the TMS. Repeated-measures ANOVA and Bonferroni were used to analyze the data. The results showed a 21% and 31% increase in agonist muscle strength in weeks 2 and 4 respectively. In contrast, the antagonist muscle just showed a 15% increase in strength in the fourth week. The area under the MEP curve showed a significant increase after 4 weeks of training (p <0.001) in biceps but not in triceps. In addition, CSP showed a significant decrease in biceps and triceps after 4-week (p> 0.05). However, the changes in corticospinal function were not associated with increased muscle strength. The results of this study showed that cortical-spinal responses to resistance training in the upper body are not limited to trained muscles and the nervous system to increase strength by modulating the cortical areas creates different adaptations for both agonist and antagonist muscles.

    Keywords: Agonist, Antagonist, coactivation, Neural adaptations, resistance training
  • Rahim Ramezani Nezhad, Noshin Benar, Mahboubeh Naghavi *, Kave Amini Pages 99-112

    The purpose of this study was to investigate the effect of athlete brand image dimensions on the brand equity of football clubs in Rasht (Sepid Rud and Damash). According to the purpose of applied research and in terms of research strategy, the present study is a descriptive-correlational research that was conducted in the field. Statistical population of the study of all football spectators who had prepared a ticket to one of the games of the Speed Road and Damash football teams and went to the stadium. 250 people were selected by simple random sampling. In order to collect data from the standard questionnaire of "Athlete brand image" of Aria et al. (2013) and the standard questionnaire of "brand equity" of Tang and Hayoli (2009) to measure perceived quality variables, brand awareness, brand association as well as the standard questionnaire. Sasmita and Sooki (2015) have been used to measure the variables of brand loyalty. The content and face validity of the questionnaires were confirmed by 9 sports management experts. The reliability of the research tool was calculated through Cronbach's alpha coefficient and the reliability of the questionnaire "Athlete brand image" and the questionnaire "brand equity" questionnaire (α = 0.84), (α = 0.76) and (α = 0.81), respectively. Has been reported. Structural equation modeling was used to analyze the data. The model evaluation results showed: t Factor loads of all components are the personal brand of athletes at the level of 99% confidence. and .

    Keywords: Brand, club, Damash, Football, Speed Road
  • Saeedeh Shadmehri, Fariba Aghaei *, Seyedeh Nasibeh Mirfallah Lialestani Pages 113-125
    Background

    The prevalence of diabetes is higher among the sedentary and obese population than others. The aim of this study was to investigate the effect of silymarin and pilates training on anthropometric indices, blood sugar and some liver enzymes in diabetic Women with Obesity.

    Methods

    In this semi-experimental study, sixty diabetic women with obesity (55-65 years with body mass index over 30) were selected by convenience sampling and randomly divided into four groups: placebo, silymarin supplementation, Pilates training, silymarin supplementation + Pilates training. The supplement groups received pills containing 140 mg of silymarin extract three times daily after each meal. The experimental group participated in Pilates training program for 12 weeks, three sessions per week, one hour each session. Data were analyzed using 2-factor analysis of covariance (supplement-exercise) at the P <0.05.

    Results

    The results showed that silymarin supplementation significantly improved FBS, HbA1C and WHR. Pilates training significantly improved BMI, body fat mass, FBS, HbA1C and WHR. also, Silymarin consumption and Pilates exercise significantly improved HbA1c and ALT enzyme activity (p=0.001).

    Conclusion

    According to the results, it seems that silymarin consumption and Pilates training are effective in improving blood sugar and some liver enzymes in obese diabetic women. Therefore, it is recommended that these patients benefit from Pilates training with silymarin.

    Keywords: Blood glucose, Diabetes, liver enzymes, Pilates, Silymarin
  • Sepideh Shabani, Mehrali Hematinezhad, Rasoul Faraji * Pages 127-146

    The aim of the present study was to find the cultural measures effective in enhancing security at Iranian football stadiums. It employed an exploratory qualitative research design and the conventional content analysis technique. Thirteen deep Semi-structured interviews were conducted with sports security and spectators' violent and aggression experts. The interviews were continued until they reach the data Theoretical saturation. The collected data were analyzed using open and axial coding. The validity of coding was confirmed by two co-experts by reviewing and controlling the accuracy of the extracted codes and re-coding the interviews. Based on the results, cultural activities aimed at improving the security of football stadiums in the form of seven main themes, including cultural support, planning, and management, academic promotion, Cultural Modeling and transmission of cultural models, acculturation, organizing sports agents, and finally Co-thinking and networking and 23 corresponding categories were extracted and explained. It seems that improving the attendance of spectators in football stadiums and acquainting these people with the customs and culture of attending the stadium through the cultural measures identified in this study and the internalization of positive moral and behavioral characteristics of spectators and other people present in the stadium can be effective in improving the security levels of stadiums.

    Keywords: Attendance Etiquette, feeling of security, Cultural Modeling, Stadium Security, Fans Violence
  • MohammadEbrahim Bahram, Roghaye Afroonde, MohammadJavad Pourvaghar *, Hamed Ghiyami Taklimi, Soheila Hemmati Pages 147-159

    Obesity seems to lead to inflammation and impaired insulin function. Exercise can play a quasi-insulin role by stimulating visfatin. The aim of this study was to investigate the effect of 10 weeks resistance training on visfatin and insulin resistance in obese adolescents. In this semi-experimental study, 16 adolescent obese boys with Mean age (17.93±0.61) years a body mass index of 30 to 35 kg/m2 were purposefully selected and randomly and equally divided into experimental and control groups. The training group performed a resistance training program with an intensity of 40 to % 851RM, three sessions per week, for ten weeks. Before the start of the training program and 48 hours after the last training session, the values of visfatin, glycemic index and body composition were measured. Data analysis was performed using dependent t-test and covariance analysis at a significance level of P<0.05. Data analysis showed that after 10 weeks of resistance training, serum levels of plasma visfatin (P=0.001, F=375.81), insulin resistance (P=0.001, F =1967.87), insulin (P= 0.001, F= 325.62, glucose (P= 0.001, F=66.99) and fat percentage (P= 0.03, F= 5.57) in the experimental group in terms of control. You have less although weight (P=0.15, F=2.26) and body mass index (P=0.20, F=1.81) were associated with a decrease in intergroup comparison, it was not significant. Resistance training appears to be effective in improving glycemic index and body composition in obese individuals by acting on visfatin plasma and enhancing its insulin-like function.

    Keywords: Visfatin, Obese adolescents, resistance training, insulin resistance, body composition
  • Saeed Rasouli Pareh Yousefian, Jaffar Barghi Mogaddam *, Hamid Janani, MohammadRahim Najafzadeh, Afshin Roshan Milani Pages 161-176

    Human development in various economic, social and environmental dimensions depends on the optimal production and consumption of energy, so sustainable energy supply is an essential principle for development. Given the importance of sports facilities and the importance of energy consumption in these facilities, this study was conducted with the aim of optimal energy management in sports venues under the Ministry of Energy with emphasis on renewable energy. The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of how to use the data. The statistical population of the present study includes sports facilities under the Ministry of Energy and, on a case-by-case basis, the electricity industry of East Azerbaijan Province. Based on the research findings, it was determined that electricity tariffs in sports venues have exploitation licenses (public consumption, cultural and sports tariffs) and the lowness of this tariff compared to tariffs (agricultural, domestic, commercial, etc.) motivates consumption management and Cost management has eliminated. The use of renewable energy in these places as a government complex and also in case of transfer to the private sector from the point of view of private management does not have investment incentive benefits and has no economic justification. Based on the rate of return based on 10400 Rials of free investment, the rate of return on investment is 13.73 and the payback period is 83 months, and based on the rate of return based on 560 Rials, the rate of return on investment is 12.4 a

    Keywords: Economic Justification, Feasibility, Renewable Energy, Sport venues, Technical justification
  • Mahsoome Hatami, Reza Roshdi Bonab *, Sirvan Atashak Pages 177-193

    The menopausal process is associated with obesity and a significant increase in the cardiovascular disease (CVD) risk due to hormonal changes. Nevertheless, it has been shown that exercise training is a practical strategy for the prevention and treatment of obesity and its cardiometabolic disorders, which can reduce the CVD risk factors. Hence, this study was conducted to compare and evaluate the effects of twelve week of concurrent and high-intensity interval training (HIIT) on the atherogenic, insulin resistance and monocyte chemoattractant protein-1 (MCP-1) indices in obese menopausal women. For this purpose, in a semi-experimental design 45 menopause obese women randomly assigned into three groups of HIIT, concurrent endurance and strength training and control groups. Training programs were done twelve week 3 times per week. Body composition indices and fasting blood samples of all subjects were measured at the pre-post of training. The results of this study showed that both type of exercise training methods significantly improved the body composition indices (weight, body fat percent, body mass index, waist to hip ratio), lipid profile and atherogenic index, insulin resistance and serumic concentration of the MCP-1 (p<0.05). However, there were no significant difference between two exercise training methods (p>0.05). Moreover, these biomarkers unchanged in the control group (p>0.05). Therefore it can be recommend these exercises training, independent of the specific training method, to moderate the CVD risk factors in postmenopausal women.

    Keywords: Concurrent training, high intensity interval training, CVD risk factors, Menopausal women, Obesity
  • Maryam Mirshekari, Bahare Soleymani Tapesari * Pages 195-205

    The purpose of this study was to identify the antecedents of safety management of sports venues in sports events in Iran with a qualitative approach. The data collection method was in the form of in-depth interviews with 17 experienced experts including university professors and experimental experts in the field of safety and security management of sports events. The sampling method was non-random and purposeful, and the interviews proceeded until a theoretical saturation of the research questions and objectives was obtained. The information obtained through interviews was in the form of audio and text and their analysis was done through MAXQDA 18 software. The researcher has extracted the concepts after the open coding process of the interviews. Then, through axial coding, it categorized the enumerated concepts into different categories, and finally, through selective coding, designed a model consisting of antecedents and factors affecting the safety management of sports venues in sporting events. The findings of this study showed that the safety management of sports venues in sporting events is significantly affected by four factors: management, infrastructure, health and environment, and legal and ethical. Which themselves include 48 subcategories. By comparing the findings of this research and other studies, a model can be designed to look at the issue of safety management and security of sports venues in sporting events from different angles, taking into account the legal requirements and ethical rules and infrastructure design. Compliant with the standard and preparation of health and medical frameworks, sports events can be optimally managed.

    Keywords: Antecedents, Safety Management, Sport Places, Sports events, qualitative approach