فهرست مطالب

نشریه جهان نوین
پیاپی 17 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حوا محمودزاده کناری، سلیمان یحیی زاده جلودار، رویا آزادی صفحات 1-15

    این پژوهش به‌منظور بررسی تاثیر برنامه آموزش واقعیت درمانی گلاسر در دوران اپیدمی کووید - 19 بر بهبود مسیولیت‌پذیری و اعتماد بین‌فردی کارمندان شبکه بهداشت انجام گرفت. این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه‌ی کارمندان شبکه بهداشت شهرستان فریدونکنار  بود (211=N) که از بین آنها، 132 نفر از کارمندان شبکه بهداشت شهرستان فریدونکنار به صورت تصادفی ساده بر اساس لیست موجود در شبکه بهداشت شهرستان فریدونکنار انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های مسیولیت‌پذیری و اعتماد بین‌فردی پاسخ دادند. سپس آزمودنی‌هایی که به طور همزمان باتوجه‌به نقطه برش پرسشنامه‌ها دارای نمره‌ی مسیولیت‌پذیری و اعتماد بین‌فردی پایین بودند (نمره‌ی کمتر از 21 برای مسیولیت‌پذیری و کمتر از 40 برای اعتماد بین‌فردی) مشخص شدند (69=n) و از بین آن‌ها 30 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب و نیز به همین صورت در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایشی در 8 جلسه‌ی 90 دقیقه‌ای آموزش واقعیت درمانی را دریافت نمود ولی گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. آزمودنی‌های دو گروه پس از اتمام مداخله در پس‌آزمون شرکت نمودند. یافته‌های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که بین نمرات مسیولیت‌پذیری و اعتماد بین‌فردی آزمودنی‌های گروه آزمایشی و کنترل در پس‌آزمون تفاوت آماری معنی‌داری وجود دارد، به‌گونه‌ای که می‌توان گفت که واقعیت درمانی سبب بهبود اعتماد بین‌فردی و مسیولیت‌پذیری کارمندان شبکه بهداشت شده است.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، مسیولیت پذیری، اعتماد بین فردی، شبکه بهداشت
  • محمد نوراحمدی، مجید کرامتی مقدم، مهدی نوراحمدی صفحات 16-37

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه پارانویا، افسردگی و عصبانیت با تعهد سازمانی در بین کارکنان ادارات آموزش و پرورش شهرستان خرم‌آباد به مرحله اجرا درآمد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداری این ادارات جمعا 620 نفر می‌باشند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 242 نفر (27 نفر زن و 215 نفر مرد) تعیین شد و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه‌ای نسبی پرسش نامه‌ها در بین نمونه مشخص شده توزیع و تکمیل گردید. ابزار گردآوری داده‌ها شامل: پرسش نامه امنیت روانی مازلو (1952) و پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990). اطلاعات تحقیق با استفاده از نرم‌افزار spss و با روش همبستگی و رگرسیون تجزیه‌وتحلیل شد. یافته‌ها نشان دادند که: بین افسردگی و عصبانیت با تعهد سازمانی رابطه معناداری در سطح (001/0> p) وجود دارد و بین پارانویا با تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود ندارد. بر اساس تحلیل رگرسیون چندگانه، مولفه‌های پارانویا، افسردگی و عصبانیت از قابلیت پیش بینی تعهد سازمانی برخوردار هستند (05/0> p).

    کلیدواژگان: پارانویا، افسردگی، عصبانیت، تعهد سازمانی
  • محمدباقر فرقانی اوزرودی*، مهدی ظروفیان، زهرا تیموری نژاد قادیکلایی صفحات 38-54

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی مولفه‌های توسعه منابع انسانی در ادارات ورزش و جوانان با رویکرد توسعه دانش (مطالعه موردی: ادارات ورزش و جوانان استان مازندران) بود. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر، کلیه مدیران و کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان مازندران می باشد که به صورت تصادفی ساده و بر اساس جدول مورگان 165 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس پنج ارزشی لیکرت مورد استفاده قرار گرفت (77/0=α). برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون K.S و برای  فرضیه های تحقیق از آزمون تی در سطح معنی داری 05/0P≤ از نرم‌افزار آماری 22SPSS استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده ها نشان می دهد تجزیه‌وتحلیل داده ها نشان داد که وضعیت تمامی حوزه های مورد بررسی (حوزه های عمومی، فرهنگ و توسعه کارکنان، سبک رهبری در ارتقاء دانش کارکنان، فرآیندهای آموزش و توسعه کارکنان، سیستم های توسعه منابع انسانی) در ادارات ورزش و جوانان مطلوب است. ولیکن وضعیت فرآیندهای مدیریت منابع انسانی در ادارات ورزش و جوانان مازندران مطلوب نمی باشد.

    کلیدواژگان: توسعه، منابع انسانی، توسعه دانش
  • پدرام صنعتی صفحات 55-67

    اینترنت اشیا می‌تواند به نوآوری در مراقبت‌های بهداشتی منجر شود؛ بنابراین مقاله‌های تحقیقاتی در مورد اینترنت اشیا در حوزه بهداشت و درمان و بیماری‌های کووید 19 به‌منظور کشف پتانسیل این فناوری مورد تحقیق و بررسی قرار می‌گیرند. این مقاله مبتنی بر ادبیات ممکن است به متخصصان کمک کند تا راه‌حل‌هایی برای مسایل مرتبط پیدا نموده و با پاندمی کووید 19 مبارزه کنند. با استفاده از یک نمودار، فرایند دستاوردهای مهم اینترنت اشیا به طور خلاصه ارزیابی شده‌اند. سپس هفت فناوری مهم اینترنت اشیا که در مراقبت‌های بهداشتی در طول برنامه کووید 19 مفید و موثر به نظر می‌رسند، شناسایی و نشان داده می‌شوند. در نهایت، در برنامه کاربردی کووید 19، کاربردهای اساسی اینترنت اشیا بالقوه برای صنعت پزشکی با یک توضیح کوتاه شناسایی شدند. این وضعیت ناگوار مسیری تازه برای خلاقیت در زندگی روزمره انسان باز کرده است. اینترنت اشیا یک فناوری در حال توسعه است که راه‌حل‌های بهتری در حوزه پزشکی، مانند حفظ سوابق پزشکی، نمونه، یکپارچه‌سازی دستگاه و علت بیماری ارایه می‌دهد. فناوری مبتنی بر حسگر اینترنت اشیا توانایی قابل‌توجهی در کاهش خطر مداخله در شرایط چالش‌برانگیز دارد و نیز برای نوع همه‌گیری کووید 19 مفید است. در حوزه علوم پزشکی، تاکید اینترنت اشیا بر کمک به درمان دقیق موقعیت‌های مختلف کووید 19 است. این امر روند کار پزشک را با کاهش خطرات و افزایش عملکرد کلی تسهیل می‌کند. با استفاده از این فناوری، پزشکان می‌توانند به آسانی تغییرات علایم حیاتی ویروس کووید 19 را شناسایی کنند. این خدمات مبتنی بر اطلاعات چشم‌اندازهای جدیدی را برای مراقبت‌های بهداشتی فراهم می‌کنند. زیرا آن‌ها به سمت فن ایده‌آل برای یک سامانه اطلاعاتی پیش می‌روند تا نتایج رده جهانی را با بهبود سامانه‌های درمانی بیمارستان تطبیق دهند. ​در شرایط کنونی دانشجویان رشته‌های پزشکی ممکن است بهتر آموزش داده شوند و در آینده برای تشخیص بیماری هدایت شوند. زیرا استفاده مناسب و مرتبط با اینترنت اشیا ممکن است، رسیدگی به مشکلات پزشکی متعدد مانند سرعت عمل، مقرون‌به‌صرفه بودن از نظر اقتصادی و پیچیدگی را به طور مناسب بهبود بخشد. همچنین ممکن است به سادگی برای پیگیری دریافت کالری و درمان بیماران با آسم، دیابت و ورم مفاصل کووید 19 سازگار شود. در روزهای پاندمی کووید 19، این سامانه مدیریت سلامت که به صورت دیجیتالی مدیریت می‌شود، ممکن است عملکرد کلی مراقبت‌های بهداشتی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، مراقبت های بهداشتی، مدیریت، کووید 19، پاندمی، درمان
  • نسرین رضایی، مهناز رونقی، محمدرضا رسولی صفحات 68-96

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ترومای کرونا در زندگی روزمره، در آثار هنرمندان تجسمی حوزه تصویرسازی و گرافیک با تاکید بر مسیولیت اجتماعی (مورد مطالعه اینستاگرام) بوده است. در این تحقیق ابتدا با روش توصیفی مفاهیم و نظریات مربوط به اندیشه های نشانه‌شناسی و سیر زایشی معنا مطرح شده، سپس با رویکردی تحلیلی میان نظریات و آثار هنری مورد بحث در زمان کرونا از (ابراهیم حقیقی در حوزه تصویرسازی و گرافیک) ارتباط برقرار کرده تا با کمک آن ها به خوانش متن بپردازد. بر این اساس، جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل آثار منتخب هنرمندان در حوزه تصویرسازی و گرافیک که با موضوع ویروس کرونا و بیماری کووید -19، خلق شده اند مورد تحلیل محتوایی قرار می گیرند؛ لذا در تحقیق حاضر، نمونه آماری شامل آثار هنرمند ایرانی ابراهیم حقیقی در حوزه تصویرسازی و گرافیک در شش‌ماهه نخست بحران کرونا است. نشانه شناسی و ساختارگرایی سوسوری در انجام این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است. یافته ها نشان داد: ترومای کرونا در زندگی روزمره، در آثار هنرمندان تجسمی (در حوزه تصویرسازی و گرافیک) در غالب مسیولیت اجتماعی در اینستاگرام نقش داشته است. همچنین فعالیت های هنرمندان حوزه تجسمی (در حوزه تصویرسازی و گرافیک) در غالب مسیولیت اجتماعی در اینستاگرام در زمان بحران کرونا تاثیرات مثبتی داشته است. به مدیران ارشد و میانی شهرستان ها و استان ها پیشنهاد می شود در مدیریت شهری و تصمیمات بصری و مبلمان شهری از ظرفیت های حداکثری هنرمندان و صاحب نظران این حوزه در جهت هرچه بهتر شدن سیمای شهری و تاثیرات روحی روانی بر فرهنگ مردم استفاده شود.

    کلیدواژگان: ترومای کرونا، هنرهای تجسمی، تصویرسازی، گرافیک، مسئولیت اجتماعی، اینستاگرام
  • محمدباقر فرقانی اوزرودی*، آتنا روحی، زهرا تیموری نژاد قادیکلایی صفحات 97-114

    هدف از تحقیق حاضر، موانع ورود حامیان مالی به مسابقات ورزش قهرمانی دانش‌آموزان در استان مازندران از دیدگاه کارشناس مسیولان و معلمین تربیت‌بدنی بود. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی است و به صورت میدانی انجام شده است. جامعه‌ی آماری تحقیق، تعداد 58 نفر کارشناس مسیولان تربیت‌بدنی شهرهای استان و 1593 نفر معلم تربیت‌بدنی بودند و بر اساس جدول مورگان تعداد 310 نفر از معلمین به صورت تصادفی خوشه‌ای و تمامی کارشناس مسیولان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه بازبینی شده رجبی (1388)، استفاده شد. به منظور تحلیل استنباطی برای نرمال بودن داده‌های تحقیق از آزمون کولموگراف - اسمیرنوف و برای بررسی فرضیه‌های تحقیق  از آزمون تی تک نمونه‌ای، آزمون فریدمن و از آزمون تی مستقل برای تعیین تفاوت بین متغیرها از نرم‌افزار 22SPSS در سطح 05/0≥α استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که از دیدگاه کارشناس مسیولان و معلمین تربیت‌بدنی بین تمامی موانع مورد بررسی (مدیریتی - تبلیغاتی، ارتباطی - محیطی، اقتصادی - اجتماعی) بر عدم تمایل شرکت ها به عنوان حامیان مالی ورزش تاثیر دارد. بین تمامی موانع مورد بررسی و حمایت مالی از دیدگاه کارشناس مسیولان و معلمین تربیت‌بدنی تفاوت وجود دارد. با توجه به اولویت‌بندی متغیرهای متغیرها از دیدگاه کارشناس مسیولان و معلمین تربیت‌بدنی به ترتیب مانع اقتصادی - اجتماعی در اولویت اول، مانع مدیریتی - تبلیغاتی در اولویت دوم و مانع ارتباطی - محیطی در اولویت سوم به عنوان موانع حامیان مالی در ورزش دانش‌آموزی رتبه‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: موانع، حامیان مالی، ورزش دانش آموزی، کارشناس مسئولان، معلمین تربیت بدنی
  • محمدحسن شکی *، میترا مقدسی امیری، محبوبه نیکخصال صفحات 115-133

    هدف از این پژوهش ارایه بررسی مدل منزلت اجتماعی پرستاران در مقابله با کووید 19 از دیدگاه خدمت گیرندگان بیمارستان‌ها است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از لحاظ روش جمع‌آوری داده‌ها از نوع توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل اساتید دانشگاه علوم پزشکی، پرستاران و کادر درمان بیمارستان شهرستان‌ها هستند. تعداد اعضای جامعه آماری 180 نفر است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران معادل 111 نفر به دست آمده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در روش کتابخانه‌ای شامل فیش‌برداری، بانک های اطلاعاتی، اسناد و مدارک، اینترنت است. در روش میدانی در خصوص سوالات کیفی از مصاحبه و سوالات کمی از پرسشنامه استفاده شد. برای تهیه پرسشنامه با استفاده از تکنیک دلفی، ابتدا از نمونه مورد مطالعه خواسته شد تا منزلت اجتماعی کادر پرستاری در حوزه کووید 19 را بیان کنند. بعد از انجام سه مرحله و جمع‌آوری چک لیست‌ها، در مرحله اول یک پرسشنامه 45 سوالی تهیه شد. سپس این پرسشنامه بین اساتید دانشگاه توزیع شد. در مرحله دوم پس از آن‌که خبرگان به پرسشنامه پاسخ دادند از طریق روش تحلیل عاملی اکتشافی عوامل مهم تر شناسایی و عوامل کم اهمیت تر از فهرست پرسشنامه حذف شدند. سپس، پرسشنامه دوم که حاوی15مولفه اصلی بود بین خبرگان پخش شد. پس از پاسخ‌گویی به پرسشنامه در آخرین مرحله پرسشنامه نهایی آماده شد و بین نمونه مورد مطالعه توزیع شد. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از مدل معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم‌افزار آموس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد جایگاه کادر پرستاری در حوزه کووید 19 شامل. احترام به ارزش‌های انسانی، رابطه با بیمار، ماهیت مشکلات بهداشتی، حق تصمیم‌گیری، رابطه با همکاران، حریم، محرمانه بودن، حفاظت از بیمار، استانداردها و مکانیسم بازنگری، اقدام به عمل مشکوک، تبیین عملکرد زیان‌بار، احترام به خود اخلاقی، رشد حرفه‌ای و حفظ توانمندی‌ها، تمامیت و یکپارچگی شخصیتی و صداقت بوده است.

    کلیدواژگان: منزلت، حوزه کووید 19، راه حل اخلاقی، وظایف، ارزش های فردی
|
  • Pages 1-15

    This research was conducted to investigate the effect of Glaser Reality Training Program during the Epidemic Epidemy of Cavid -19 on improving the responsibility and interpersonal trust of health network employees. This research was a type of experimental study with pre-test-posttest design with control group. The statistical population of this study was all employees of Fereidunkar Health Network (n = 211), from among them, 132 employees of Fereidunacar Health Network were randomly selected based on the list in Fereidunacar Health Network and to questionnaires and trust Responded between. Then the subjects that simultaneously with the cutting point of the questionnaires had lower responsibility and interpersonal confidence score (scores less than 21 for accountability and less than 40 for interpersonal trust) (n = 69) and from among them 30 Persons were randomly selected and also controlled and tested in two groups. The experimental group received 80 minutes of treatment training in 8 sessions, but did not receive the control group. The subjects of the two groups participated in post-test intervention. The findings of multivariate covariance analysis showed that there is a significant difference between the scores of responsibility and the interpersonal confidence in the subjects and control in the post-test, in such a way that the therapeutic reality can improve interpersonal trust and The responsibility of the health workers has been.

    Keywords: Reality therapy, responsibility, interpersonal trust, and health centers
  • Mohammad Nourahmadi, Majid Keramati Moghaddam, Mehdi Nourahmadi Pages 16-37

    This study was conducted to investigate the relationship between paranoia, depression and anger with organizational commitment among employees of education departments in Khorramabad city. The research method is descriptive-correlational. The statistical population includes all the administrative staff of these departments, a total of 620 people. Using Krejcie and Morgan table, the sample size was 242 (27 females and 215 males) and by relative random sampling method, the questionnaires were distributed and completed among the specified sample. Data collection tools included: Maslow Mental Security Questionnaire (1952) and Allen and Meyer Organizational Commitment Questionnaire (1990). Research data were analyzed using SPSS software using correlation and regression methods. Findings showed that: There is a significant relationship between depression and anger with organizational commitment at the level (p <0.001). And there is no significant relationship between paranoia and organizational commitment. Based on multiple regression analysis, the components of paranoia, depression and anger have the ability to predict organizational commitment (p <0.05).

    Keywords: Paranoia, Depression, Anger, Organizational Commitment
  • Mohammadbagher Forghani Ozrudi, Mehdi Zorofian, Zahra Teymouri Nejad Qadiklaei Pages 38-54

    In current study, we paid to the development of human resources development with the development of knowledge of the Sports and Youth Offices in Mazandaran province. The research method was descriptive-survey and field survey. The statistical population of this study is all managers and staff of Sports and Youth Offices in Mazandaran Province. Samples were selected randomly and Morgan table was selected as 165 individuals. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire using Likert scale of five values (α = 0.77). To test the normality of the data, the KS test was used and for the research hypotheses, t-test was used at the significance level of P≤0.05 using SPSS 22 software. Data analysis showed that data analysis showed that the strategies for continuous implementation of training courses, participation in the development of scientific centers and improvement of educational processes were selected as the main strategies and the remaining strategies (9 strategies; specialist training, creation An appropriate system for maintaining human resources, providing individual training programs for managers, strengthening internal instructors, improving human resources management processes, determining the pathway for job development, the job rotation system, the successor system, the full outsourcing of education and development activities) due to the role and importance undeniable in the development of human resources and development Knowledge of the employees of the organization are accepted as subordinate strategies.

    Keywords: Development, Human Resources, Knowledge Development
  • Pedram Sanati Pages 55-67

    The Internet of Things can lead to health care innovation; Therefore, research papers on the Internet of Things in the field of health and diseases of Covid 19 are reviewed in order to discover the potential of this technology. This literature-based article may help professionals find solutions to related issues and combat the Covid Pandemic. Using a diagram, the process of important IoT achievements is briefly evaluated. Then, seven important IoT technologies that are considered useful and effective in health care during the Covid 19 program are identified and demonstrated. Finally, in Covid 19 application, the basic potential applications of the Internet of Things for the medical industry were identified with a brief description. This unfortunate situation has opened a new path for creativity in human daily life. The Internet of Things is an evolving technology that offers better solutions in the medical field, such as preserving medical records, samples, device integration, and the cause of illness. IoT sensor-based technology has a significant ability to reduce the risk of interfering in challenging situations and is also useful for the type of Covid 19 epidemic. In the field of medical science, the emphasis of the Internet of Things is on helping to accurately treat various Covid 19 situations. This facilitates the physician's workflow by reducing risks and increasing overall performance. Using this technology, doctors can easily detect changes in the vital signs of the Qovid 19 virus. These information-based services provide new perspectives on health care. . Because they are moving towards the ideal technology for an information system to adapt world-class results to improved hospital treatment systems. In the current situation, medical students may be better educated and directed to diagnose the disease in the future. Because IoT-appropriate use may improve the handling of a variety of medical problems, such as speed of operation, cost-effectiveness, and complexity. It may also be adapted simply to track calorie intake and treat patients with asthma, diabetes, and arthritis. In the days of the Quaid 19 pandemic, this digitally managed health management system may improve the overall performance of healthcare

    Keywords: IoT, health care, management, Covid 19, pandemic, treatment
  • Nasrin Rezaei, Mahnaz Ronaghi, Mohammad Reza Rasouli Pages 68-96

    The purpose of this study was to investigate coronary trauma in everyday life, in the works of visual artists in the field of illustration and graphics with an emphasis on social responsibility (studied by Instagram). In this research, first the descriptive concepts and theories related to semiotic ideas and the reproductive course of meaning have been proposed, then with an analytical approach between the theories and works of art discussed in the time of Corona (Ebrahim Haghighi in the field of illustration and graphics). To read the text with their help. . Accordingly, the statistical population of the present study, including selected works of artists in the field of illustration and graphics created with the theme of the corona virus and Covid-19 disease, are analyzed in terms of content; Therefore, in the present study, the statistical sample includes the works of Iranian artist Ebrahim Haghighi in the field of illustration and graphics in the first six months of the Corona crisis. Saussure's semiotics and structuralism have been considered in this research. Findings showed: Corona trauma in daily life, in the works of visual artists (in the field of illustration and graphics) has played a role in the form of social responsibility on Instagram. Also, the activities of visual artists (in the field of illustration and graphics) have had a positive effect on social responsibility in Instagram during the Corona crisis. It is suggested to the senior and middle managers of cities and provinces in urban management and visual decisions and urban furniture of the maximum capacities of artists and experts in this field in order to improve the urban appearance and psychological effects on culture. People used to.

    Keywords: Corona trauma, visual arts, illustration, graphics, social responsibility, Instagram
  • Pages 97-114

    The purpose of this study was to Survey of entry barriers sponsor for student's championship sports in the Mazandaran province from the Physical Education Chief Experts & PE teachers. The research method was descriptive correlational research, carried out in the field. The study, of 58 officers in the Mazandaran province and 1,593 physical education teachers and physical education teachers on the basis of Morgan 310 randomly and all the officers were chosen as samples. To gather information, was used the revised questionnaire Rajabi (2009). According to comprehensive analysis Kalmogorov– Smiranov test for normality of research data and research to examine the hypothesis-one-sample t-test, Friedman test and independent t-test to determine the difference between the variables of the application SPSS22 at α≤0.05 was used. The results show that the officers and teachers of physical education from the perspective of all obstacles review (Managerial-Advertising, Environmental-Communication, Economic-Social) impact exercise has on the unwillingness of companies as sponsors. Among all barriers to study and financial support from the perspective of physical education officers and teachers there. According to prioritize variables, variables from the perspective of physical education officers and teachers were ranked in order of economic-socio barrier in the first place, to prevent managerial-advertising second priority and the third priority is to prevent environmental-communication barriers in the sponsor for students championship sports.

    Keywords: barriers, sponsors, student's championship sports, PE Chief Experts, PE teachers
  • Mohammad Hassan Sheki, Mitra Moghaddasi Amiri, Mahboubeh Nikkhasal Pages 115-133

    The purpose of this study is to investigate the model of social status of nurses in dealing with Covid 19 from the perspective of hospital staff. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of this study includes professors of the University of Medical Sciences, nurses and medical staff of city hospitals. The number of members of the statistical community is 180 people. The sample size based on Cochran's formula is equal to 111 people. The tools of data collection in the library method include phishing, databases, documents, the Internet. In the field method, interviews were used for qualitative questions and questionnaires were used for quantitative questions. To prepare a questionnaire using the Delphi technique, the study sample was first asked to express the social status of the nursing staff in Covid 19. After performing three steps and collecting the checklists, a 45-item questionnaire was prepared in the first stage. The questionnaire was then distributed among university professors. In the second stage, after the experts answered the questionnaire, the most important factors were identified through exploratory factor analysis and the less important factors were removed from the questionnaire list. Then, the second questionnaire, which contained 15 main components, was distributed among the experts. After answering the questionnaire in the last stage, the final questionnaire was prepared and distributed among the sample. Structural equation model, exploratory factor analysis and confirmation with Amos software were used to analyze the data. The results show that the position of nursing staff in the field of Covid 19 includes. Respect for human values, relationship with the patient, nature of health problems, right to decide, relationship with colleagues, privacy, confidentiality, patient protection, standards and review mechanism, suspicious action, explanation of harmful performance, self-respect, professional development And the preservation of abilities, integrity and integrity of personality and honesty has been.

    Keywords: Dignity, Covid domain 19, Ethical solution, Duties, Individual values