فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1401)

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه ابطحی*، ابوطالب کوشا، مهدی منتظرقائم، عباس میرشکاری صفحات 1-22
    حق تصویربرداری در اماکن عمومی بر مبنای آزادی بیان و رضایت ضمنی صاحبان تصویر قابل پذیرش است. بر این اساس، اشخاص می توانند آزادانه و بدون کسب مجوز اقدام به تصویربرداری در این اماکن نمایند. با این حال، جواز تصویربرداری منوط به رعایت شرایطی ازجمله حفظ حریم خصوصی اشخاص است؛ چه اینکه اشخاص می توانند انتظار متعارف و مشروع مبنی بر «ناشناس ماندن» داشته باشند. در واقع، اشخاص حتی اگر بدانند که در معرض دید عموم هستند باز هم انتظار ندارند که در مرکز توجه باشند یا اقدامات آنها ثبت و ضبط شود، بلکه حتی می شود گفت متعارف این است که زمانی که اشخاص در مکان عمومی قرار می گیرند دوست دارند نادیده گرفته شوند. به علاوه تصویر می تواند به عنوان مصداقی از اطلاعات شخصی تلقی شود، علی القاعده نیز جمع آوری اطلاعات شخصی نیاز به رضایت دارد. برای همین حفظ حریم خصوصی در تصویربرداری لازم و ضروری است. اهمیت این امر تاآنجاست که حتی خبری بودن واقعه نیز نمی تواند مجوز نادیده گرفتن حق حریم خصوصی را فراهم آورد؛ با این تفسیر حریم خصوصی مختص مکان های اختصاصی نبوده، اشخاص در محیط های عمومی هم از حریم خصوصی برخوردارند. ملاک اصلی در برخورداری از حریم خصوصی، انتظار منطقی شخص خواهد بود.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حق تصویربرداری، منفعت عمومی، ناشناس ماندن
  • مجتبی اشراقی آرانی* صفحات 23-42
    افزایش رقابت و رشد شرکت های هواپیمایی چالش های جدیدی را برای چگونگی بهره برداری از تاسیسات زمینی فرودگاهی درپی داشته است. یکی از این دشواری ها نحوه تخصیص سهمیه فرود و پرواز به شرکت های هواپیمایی در فرودگاه های پرمتقاضی و شلوغ است. فرودگاه های کشورهای مختلف تحولات گوناگونی را در این باره تجربه کرده اند، به گونه ای که ابتدا تقدم زمانی بهره برداری (first come-first serve) مبنای استفاده از تاسیسات فرودگاه به شمار می رفته است، اما با افزایش تقاضا، دیگر این روش پاسخگوی نیاز شرکت های هواپیمایی در برخی از فرودگاه ها نیست و تنها چاره آن سهمیه بندی حق فرود و پرواز است. گاه این مهم به کمیته هایی متشکل از خود شرکت های هواپیمایی بهره بردار سپرده شده تا با توافق خودشان سهمیه هر عضو تعیین گردد، اما مشکلات ناشی از رویه های انحصار و ضد رقابتی در چنین شیوه ای و یا بن بست در توافق، دولت ها را ناگزیر از دخالت در این امر نموده است تا بر اساس قواعدی از قبیل قاعده حق مکتسب (grandfather right)، قاعده بقای حق به شرط استفاده (use it or lose it rule)، قاعده بخر- بفروش (buy-sell rule)، و قرعه کشی، سهمیه ها را میان شرکت های متقاضی توزیع کنند. قواعد حاکم بر تخصیص سهمیه فرود و پرواز هواپیما که با آثاری از حیث قابلیت انتقال، توثیق و یا توقیف قضایی این سهمیه ها همراه است، در زمره مسایل مهم صنعت هوانوردی به شمار می رود که در این نوشتار با مطالعه تطبیقی حقوق اتحادیه اروپا، ایالات متحده امریکا و ایران بررسی شده است.
    کلیدواژگان: اسلات، باند فرودگاه، حق دسترسی به فرودگاه، سهمیه فرودگاهی، فرود و پرواز هواپیما
  • محمد منصوری، محمدمهدی الشریف*، سید محمدصادق طباطبایی صفحات 43-61

    یکی از دشوارترین موارد توصیف عقد، زمانی است که متعاقدین مضمون دو یا چند عقد را در قالب یک عقد منعقد کرده باشند. مسیله اصلی در این‏گونه موارد آن است که این عقد را تحت چه عنوانی باید توصیف کرد. شرایط، احکام و قواعد کدام‏یک از عقود تشکیل‏دهنده عقد باید بر عقد حاکم شود؟ و آیا بین عقود سازنده عقد مرکب از حیث صحت و بطلان تلازمی وجود دارد؟ در این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی این مسایل پرداخته شده است. به ‏نظر می‏رسد چنان‏که عقود ترکیب‏یافته معوض باشد و عوض هرکدام به‏ طور مستقل مشخص شود و هیچ‏کدام قید یا شرط دیگری نباشد، هرکدام تابع احکام ویژه خود بوده، صحت و بطلان آنها در یکدیگر موثر نخواهد بود. اما اگر عوض عقد، واحد باشد یا طرفین عقود را مقید به یکدیگر نموده باشند، هر عقد جزیی از کل را تشکیل داده، بطلان یا انتفای هر عقد به‏منزله بطلان و انتفای جزیی از عقد بوده، احکام تبعض صفقه یعنی کسر از عوض و فسخ بخش صحیح در مورد آن قابل اجراست. در مواردی که عقد واحدی انشا می‏شود که در قالب هیچ‏یک از عقود معین نمی‏گنجد، ولی از آثار عقود متعدد برای تحقق غرض واحد استفاده شده است، ما نه با یک عقد مرکب، بلکه با یک عقد بسیط نامعین روبه‏ رو هستیم.

    کلیدواژگان: توصیف عقد، عقد اصلی، عقد فرعی، عقد مختلط، عقد مختلط پیچیده، عقد مختلط ساده
  • الهه محسنی*، گولن سینم تک، غفران هلال صفحات 63-89
    آزادی رفت و آمد و تعیین اقامتگاه از حقوق اساسی افراد بشر است که در اسناد بین‏المللی حقوق بشری و قوانین اساسی بسیاری کشورها بر آن تاکید شده است. در چند دهه گذشته، در قریب به اتفاق قوانین کشورهای دنیا تحولات چشمگیری در زمینه حقوق، آزادی‏ها و اختیارات زنان در روابط خانوادگی و اجتماعی صورت گرفته است. یکی از جلوه‏های این تحولات مربوط به شرایط و محدودیت‏های حاکم در زمینه خروج زنان از کشور است. در این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه‏ای و با رویکرد تطبیقی به بررسی اسناد بین‏المللی حقوق بشری و همچنین مقررات کشورهای مختلف به‏ویژه کشورهای مسلمان و تحولات آنها در گذر زمان در خصوص شرایط قانونی خروج زنان شوهردار از کشور می‏پردازیم. هدف این مطالعه، شناخت تحولات اخیر کشورهای دنیا به‏ویژه کشورهای مسلمان پیرامون حقوق فردی و خانوادگی زنان در موضوع مورد بحث و جایگاه حقوق ایران در این میان است. به این منظور، قوانین یازده کشور (فرانسه، ترکیه، تونس، مراکش، الجزایر، مصر، کویت، اردن، عربستان سعودی، افغانستان پیش از استقرار حکومت طالبان در 2021، و ایران) مورد بررسی قرار می‏گیرد. این پژوهش نشان می‏دهد در میان کشورهای مورد بررسی، تنها حقوق ایران خروج زنان را منوط به اجازه شوهر کرده است؛ درحالی که دیگر کشورها اهلیت و استقلال زن شوهردار را در این زمینه همچون مرد متاهل، با تفاوت‏هایی به‏رسمیت شناخته‏اند. در مقابل، راهکارهای قانونی گوناگونی به‏عنوان قواعد عمومی یا اختصاصی ضمانت اجرای تعهدات زناشویی درصورت خروج همسر از کشور در این نظام‏های حقوقی پیش‏بینی شده است.
    کلیدواژگان: تعهدات زناشویی، حق آزادی رفت و آمد، خروج از کشور، زن شوهردار، سفر، گذرنامه، ممنوع ‏الخروجی
  • باقر انصاری، شیما عطار* صفحات 91-113
    درحالی که اتحادیه اروپا و امریکا هرکدام مدل خاصی را برای حمایت از داده های شخصی طراحی کرده اند، چین به سرعت در حال توسعه نظام خاصی در زمینه حمایت از داده ها است تا قدرت و مزیت رقابتی را برای این کشور در برابر کشورهای اروپایی، امریکا و ژاپن به دنبال داشته باشد. برای تبیین این مدل، نگارندگان این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش اند که مشخصه های اصلی مدل حمایت از داده های شخصی در چین چیست؟ آیا چین در طراحی این مدل، از الگوی امریکا تاثیر پذیرفته است یا از الگوی اروپا؟ به این منظور، مدل خاصی که این کشور با اقتباس از الگوهای امریکایی و اروپایی طراحی کرده، تبیین و تحلیل شده است. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که چین در حوزه حمایت از داده ها ابتدا با وضع مقررات پراکنده و بخشی، رویکردی مشابه امریکا اتخاذ کرده، سپس به تدریج به سمت رویکرد اروپایی و تصویب قانون جامع حمایت از داده متمایل شده، ولی سرانجام، رویکرد خاص و ترکیبی را اتخاذ کرده است؛ به این ترتیب که در مورد بخش خصوصی و بخش عمومی، محلی سازی داده ها و محدودیت انتقال فرامرزی داده ها احکام متفاوتی دارد. با توجه به اینکه ایران نیز در ابتدای مسیر طراحی نظام حمایت از داده هاست، آشنایی با این رویکردها و به ویژه رویکرد چین، می تواند نقاط قوت و ضعف آنها را پیش روی سیاست گذاران و قانون گذران ایران قرار دهد.
    کلیدواژگان: امنیت سایبری، چین، حریم خصوصی، داده های شخصی، هوش مصنوعی
  • حسن بادینی*، طاها عرب اسدی، امیر غفاری صفحات 115-139
    تضمین امنیت شغلی کارگران در گرو جلوگیری از اخراج های خودسرانه است، لکن در بحث اخراج کارگران آنچه در حقوق ما کمتر به آن توجه شده و ضرورت انجام پژوهش حاضر را نمایان تر ساخته، بررسی ضوابط و معیارهای حاکم بر حق فسخ یک جانبه است. در نتیجه، در این مقاله به تبیین و نقد معیارهایی که در نظام های حقوقی مختلف راجع به اساس مستحق شناختن کارفرما در اخراج کارگر وجود دارد و سپس، میزان سازگاری معیارهای مستنبط از مصادیق اخراج قانونی در نظام حقوقی ما با آن ها پرداخته شده است. نهایت آنکه رویکرد مطلوب، پیش بینی موردی مصادیق جواز اخراج کارگر، همچون تحقق تقصیر سنگین وی و یا تغییرات بنیادین اقتصادی، از یک سو و درنظر گرفتن مقرره ای عام راجع به تشریفات و حمایت های پسینی منصفانه از چنین کارگرانی دانسته شده است . در این میان، اعطای یک صلاحدید مبتنی بر انصاف برای مراجع تخصصی رسیدگی کننده به موضوع با اشخاص واقعا متخصص در حوزه حقوق کار بایسته است، به نحوی که در بررسی تحقق این مصادیق منفعل نبوده، در هر مورد بتوانند عملکرد کارفرما را در شکل و ماهیت با معیار انصاف سنجیده، درصورت عدم تطابق، تصمیم کارفرما را رد نمایند.
    کلیدواژگان: اخراج قانونی، اخراج منصفانه، امنیت شغلی، تقصیر سنگین، کارفرمای معقول
  • شیرین بیات*، علی خالقی صفحات 141-164
    گرچه هدف سنتی در آیین دادرسی کیفری پیش بینی تضمین هایی منصفانه در راستای حمایت از حقوق متهم بود، اما تحت تاثیر آموزه های بزه دیده شناسی، مطالباتی اجتماعی شکل گرفت تا جایگاه بزه دیدگان در فرایند دادرسی کیفری بیش از گذشته مورد توجه قانون گذار قرار گیرد که در نهایت به تغییر و نوآوری های قانونی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ازجمله ایالات متحده برای ارتقای جایگاه بزه دیدگان انجامید. در این نوشتار تلاش شد تا به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی شود که آیا قانون گذار داخلی در نگارش قانون آیین دادرسی کیفری نظیر برخی کشورهای توسعه یافته، توجهی به آموزه های بزه دیده شناسی در بهبود وضعیت زنان بزه دیده در فرایند دادرسی و تلاش برای پیشگیری از تشدید یا تکرار بزه دیدگی آنان داشته است یا خیر؟ در پاسخ باید گفت بررسی انتقادی ساختار متهم مدار قانون آیین دادرسی کیفری نشان می دهد که قانون گذار برای پیشگیری از تشدید یا تکرار بزه دیدگی افراد به طور کلی و زنان بزه دیده به طور خاص، در فرایند دادرسی گام موثری برنداشته است. بی توجهی به پرورش ضابطان آموزش دیده برای تعامل مناسب با زنان بزه دیده، پررنگ بودن برخی نگاه های جنسیتی و آموزه های بزه دیده شناسی علمی در مقصر دانستن بزه دیده به ویژه در خشونت جنسی و یا کوتاهی در پیش بینی حمایت های خاص ازجمله کلانتری های تخصصی بانوان یا تدابیری برای تقویت امنیت خاطر بزه دیده در جلسه محاکمه را می توان نمونه هایی از کاستی های بررسی شده در این نوشتار دانست.
    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، بزه دیده شناسی، حقوق تطبیقی، زنان بزه دیده، ساختار متهم مدار
  • میرقاسم جعفرزاده*، وحید عاکفی قاضیانی صفحات 165-184
    محصولات دیجیتالی در طول چند دهه اخیر موضوع معاملات تجاری بین المللی قرار گرفته اند. از این رو، جایگاه محتوای دیجیتالی (Digital content) در اسناد بیع بین الملل نیز روز به روز پررنگ تر شده است. اما بحث در خصوص کنوانسیون وین 1980 که موضوع آن صرفا کالا (Goods) بوده، به روز رسانی نشده است. پرسش اصلی این جستار آن است که واژه کالا در کنوانسیون وین 1980 چه عناصری دارد و با چه رویکردی می تواند شامل محتویات دیجیتالی شود. در این اثر نشان داده ایم که واژه کالا در دستور العمل های اروپایی چه سیری داشته است. بعضی از این دستور العمل ها که اخیرا به تصویب رسیده است مانند «Directive -SGD- 2019» کمی در این خصوص تلطیف شده اند و به نوعی محصولات دیجیتالی را کالاانگاری کرده اند. اثر حاضر با استخدام این اسناد درنهایت به پرسش اصلی خود در خصوص کنوانسیون 1980 وین پاسخ می دهد. با توجه به مقدمه این کنوانسیون و اصول کلی کنوانسیون مانند ویژگی بین المللی آن، می توان گفت این کنوانسیون سیره های معاصر تجارت بین المللی را امضا نموده است و نه صرفا یک سیره مرسوم در سال 1980 و ماقبل را. از این رو، با توجه به امکان قبض و اقباض فیزیکی در مواد 30، 53 و 60 این کنوانسیون که تماما اشاره به توانایی بر تصرف فیزیکی دارد، به نظر می رسد واژه کالا در کنوانسیون بیع بین الملل بر معنای لغوی و حقیقی خود باقی مانده باشد، و نهایت برداشت از مواد یادشده، شرط تصرف فیزیکی هنگام تحویل کالا خواهد بود که در اغلب محصولات دیجیتالی این شرط وجود دارد.
    کلیدواژگان: دستور العمل های اتحادیه اروپا، کالا، کنوانسیون بیع بین المللی کالا 1980 وین، کنوانسیون های لاهه، محتوای دیجیتالی
  • معصومه زمانیان*، زهرا وطنی صفحات 185-207
    حجر مانع قانونی استقلال محجور در تصرف عام یا خاص در امور خویش بوده، به جهت ابتلای بخش قابل‏ توجهی از جامعه به آن و تاثیر مستقیم آن بر وضعیت حقوقی کنش ‏های این افراد، مصادیق، اسباب و عوامل رفع آن از مباحث مهم و پرکاربرد حقوق محسوب می‏شود. لزوم حمایت از واجدین این خصیصه و تنظیم روابط ایشان، به پایه‏ گذاری نهاد ولایت و قیمومت منجر شده است. ازدواج یکی از عوامل رافع حجر و درنتیجه موجب استقلال افراد است که نوشتارحاضر با رویکردی تطبیقی و روش توصیفی- تحلیلی در پی شناخت دیدگاه‏ها و اشتراکات و افتراقات حقوق دو کشور فرانسه و ایران و فقه شیعی- به ‏عنوان منبع اصلی حقوق ایران- و تشخیص و رفع خلاهای احتمالی در موضوع تاثیر ازدواج مولی‏ علیه در خروج از حجر است و ازآنجا که حقوق ایران به تبع فقه شیعه و برخلاف حقوق فرانسه ولایت را مختص پدر و جد پدری می ‏داند، تاثیر ازدواج دختر در خروج از ولایت ایشان مورد بحث قرار گرفته است. به‏ رغم حقوق فرانسه که به‏ صراحت ازدواج مولی‏ علیه را سبب خروج از ولایت برشمرده است، در حقوق ایران تصریحی در این خصوص وجود ندارد. با استناد به منابع روایی دال بر خارج بودن ثیبه از ولایت پدر، و همچنین با الگوگیری از سابقه نظام قانون‏گذاری و قضایی فرانسه، تصریح به این حکم در قوانین ایران از ضروریات است.
    کلیدواژگان: ثیبه، حجر، خروج از ولایت، رشد، ولایت قهری
  • باقر شاملو، حسین سبحانی*، مهدی حسینی صفحات 209-236

    کودکان و نوجوانان به ‏لحاظ سنی و شخصیتی در برابر وقایع اجتماعی ازجمله انحراف و بزهکاری در معرض آسیب بیشتری قرار دارند. به‏عبارت بهتر، صغر سن با آنکه از موانع مسیولیت کیفری به‏شمار می‏آید، اما حیاتی بودن دوران کودکی و نوجوانی، قانون‏گذار را بر آن داشته است تا قواعد مربوط به عوامل رفتاری و تربیتی کودک و نظام پاسخ‏دهی به این رفتارهای ناسازگار اجتماعی را در یک نظام حقوقی افتراقی طراحی کند. قانون‏گذار ایران در پی نیل به هدف یادشده، قوانین را ذیل فصل دهم قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 با عنوان مجازات‏ها و اقدامات تامینی و تربیتی اطفال و نوجوانان به‏تصویب رساند. در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نیز ذیل فصل اجرای احکام، قوانینی را به‏صورت محدود برای نهاد اجرای احکام اطفال و نوجوانان مقرر نموده است. این پژوهش در پی دستیابی به پاسخ‏های این مسیله است که اگرچه مواد تقنینی در خصوص کودکان و نوجوانان می‏تواند در بازپروری و رشد آنان موثر باشد، اما در نظام کیفری ایران،چه راهکارهای اجرایی برای این مقررات پیش‏بینی شده و این مقررات در مرحله تحقق غرض قانون‏گذار که همان اجرای احکام کیفری است، با چه چالش‏های اجرایی مواجه است؟ در این راستا، به مقایسه اقدامات تامینی و تربیتی و نظام اجرای احکام کیفری کودکان و نوجوانان در حقوق ایران و مصر با نگاهی آسیب‏شناسانه به حقوق ایران پرداخته می‏شود تا از این رهگذر بتوان در جهت اصلاح نظام اجرای احکام کیفری کودکان و نوجوانان ایران، پیشنهادهایی کارآمد را ارایه نمود. شایان ذکر است که این پژوهش با روش توصیفی‏- تحلیلی انجام شده و در جمع‏آوری منابع از روش کتابخانه‏ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اجرای احکام کیفری، کودکان و نوجوانان، اقدامات تامینی و تربیتی، حقوق کیفری ایران، حقوق کیفری مصر
  • سعید شجاعی ارانی* صفحات 237-256
    در مقایسه با قوانین عادی، قوانین بودجه ای باید در بازه زمانی کوتاهی از سوی دولت آماده و پیشنهاد، و از جانب پارلمان بررسی و تصویب شود. این چارچوب زمانی اندک سبب شده است تا هر دو دستگاه اجرایی و قانون گذاری موادی را در لایحه گنجانده یا به آن بیفزایند که هیچ ارتباطی با قلمرو این قوانین، یعنی درآمدها و هزینه های عمومی، ندارد، اما می توان در دوره پایانی سال مالی و دور از توجه افکار عمومی و رسانه ها آنها را به تصویب رساند. چنین ترفندی بیش از همه، اصول امروزی قانون نویسی (مانند قلمرو و موضوع ویژه هر قانون و کیفیت قانون) را زیر پا می گذارد. از همین رو در قوانین راهکارهایی برای پیشگیری از آن پیش بینی شده است. در این مقاله علمی- پژوهشی با رویکرد تحلیلی- انتقادی، به بررسی این پدیده در کشور فرانسه و راهکارهایی که در جمهوری پنجم بر پایه آرای شورای قانون اساسی به وجود آمد تا آن را کاهش دهد، خواهیم پرداخت. دستاورد این پژوهش می تواند قانون گذار ایران را در بازبینی و بهبود سیستم بودجه بندی و شورای نگهبان را در بررسی بهتر سازگاری قوانین بودجه ای با قانون اساسی راهنمایی کند.
    کلیدواژگان: جمهوری پنجم، شورای قانون اساسی، فرانسه، قلمرو قوانین، قوانین بودجه ای
  • سید حسین صفایی معافی*، اکبر ایمانپور، رضا دریایی صفحات 257-278
    خسارت روانی عبارت است از هرگونه لطمه به روان اشخاص که موجب ناخوشی آنان گردد. گاهی زیان دیده روانی خودش در معرض حادثه نیست، اما بر اثر وقوع حادثه برای دیگری دچار تالمات روانی می شود که به آنها اصطلاحا «زیان دیدگان ثانویه» می گویند. با توجه به آنکه دامنه چنین زیان دیدگانی گسترده است، باید محدودیت های بیشتری برای جبران خسارت روانی این دست زیان دیدگان به کار گرفته شود. طراحی و شناسایی قاعده مناسب و کارآمد در این خصوص نیازمند بررسی جوانب مختلف موضوع و مطالعه تطبیقی است. مطالعه رویه قضایی انگلستان حکایت از غنای این نظام حقوقی در مواجهه با این چالش دارد. بر همین اساس، پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که چه ضوابطی برای مطالبه خسارت روانی زیان دیدگان ثانویه در حقوق انگلستان و ایران وجود دارد؟ در نظام حقوقی انگلستان، شرایط الزامی و خاصی وضع شده تا دایره این زیان دیدگان محدود شود، درحالی که در حقوق ایران ضوابط ویژه ای تدبیر نشده است. در انگلستان، زیان دیده می بایست با زیان دیده اولیه رابطه عاطفی نزدیکی داشته و در زمان و مکانی نزدیک به حادثه حاضر باشد و آن را مشاهده کند. به علاوه، آسیب روانی او حتما باید از یک شوک ناگهانی به وجود آمده و حاصل از یک رویداد هولناک باشد. در این پژوهش نشان داده می شود، سازوکارهای محدودکننده جبران خسارت روانی به کار گرفته شده در حقوق انگلستان کاستی هایی دارد، لیکن می تواند در حقوق ایران برای احراز شرط قابل پیش بینی و مستقیم بودن خسارت مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: آسیب روانی، خسارت روانی، زیان دیدگان ثانویه، قابلیت پیش بینی، مسئولیت مدنی
  • عبدالله عابدینی*، سحر حسنی صفحات 279-300
    به دلیل اهمیت فراوان حقوق بشر و رابطه مستقیم آن با حفظ صلح و امنیت جهانی، نهاد‏های معاهداتی برای نظارت و کنترل نحوه اجرای موازین معاهدات حقوق بشر پدید آمده ‏اند. این نهادها کمیته‏ هایی هستند که به ‏عنوان رکن نظارتی معاهدات جهانی حقوق بشر عمل می‏ کنند. تاکنون 10 کمیته به این شکل در نظام ملل متحد تاسیس شده ‏اند. این کمیته‏ ها که از طریق سیستم گزارش ‏دهی دولتی عمده فعالیت خود را در این زمینه شکل می‏ دهند، تاکنون آثار قابل ‏توجهی بر نحوه اجرای حقوق بشر و اصلاح قوانین ملی کشور‏ها داشته ‏اند. به ‏رغم کلیه دستاوردهای مثبت این نهادها واقعیتی منفی در کالبد این سیستم نهفته شده و آن اینکه سیستم یادشده هرگز به ‏طور دقیق و منسجم برنامه‏ ریزی نشده است. این عدم انسجام و برنامه ‏ریزی برای این سیستم تبعات منفی بسیاری ازجمله مشکلات مالی، کمبود نیروی انسانی و عدم اثرگذاری کافی را درپی داشته است. هدف این مقاله بررسی دیدگا‏ه ‏ها و راهکارهای گوناگون برای حل معضل عدم انسجام و اتلاف منابع با طرح این پرسش است که آیا زمان تجمیع این نهادها در شورای حقوق بشر برای رفع مشکلات یاد‏شده فرا رسیده است یا خیر.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، شورای حقوق بشر، کمیته‏های نظارتی، کمیساریای عالی حقوق بشر، نهادهای معاهده‏محور
  • غلامعلی قاسمی، روح الله اکرمی*، آیت الله جلیلی صفحات 301-320
    یکی از چالش‏های نظام اداری بروز وضعیت تعارض منافع در میان کارکنان است که می ‏تواند مصالح عمومی ناظر بر وظایف شغلی آنها را به دلیل وجود انگیزه رسیدن به منافع شخصی به مخاطره اندازد. ظرفیت فسادزای چنین وضعیتی، موضع منفعل برخی نظام‏ها را در عدم مداخله تا مرحله فعلیت یافتن سوءاستفاده افراد درگیر به چالش می ‏کشد و ضرورت طراحی یک سیاست جنایی کارآمد که بتواند با استفاده مطلوب از ضمانت اجراهای رسمی به مقابله با آن برخیزد مدلل می‏ سازد. در پژوهش حاضر به روشی توصیفی- تحلیلی پاسخ ‏های واکنشی و نه پیشگیرانه مطرح در سیاست جنایی کشورهای حوزه خلیج فارس نسبت به وضعیت تعارض منافع کاویده شده است. یافته های تحقیق نشان از آن دارد که برخی کشورها نظیر امارات متحده و عربستان رویکردی تخلف ‏انگار را نسبت به تعارض منافع پذیرفته ‏اند که طی آن با ضمانت اجراهای انتظامی با تخطی‏ کنندگان برخورد می ‏کنند. این درحالی است که کشورهایی مانند عراق، عمان و کویت به ضمانت اجراهای جزایی متوسل شده ‏اند. مواردی نظیر فعالیت و همکاری با موسسات خصوصی مرتبط با اشتغال دولتی، داشتن سهم در موسسات خصوصی مرتبط با شغل کارمند، خودداری از چشم‏پوشی از منفعت شخصی یا استعفا از شغل دولتی زمینه‏ ساز تعارض، استنکاف از ارایه صورت وضعیت مالی کارمندان درمعرض تعارض منافع و نیز سوء‏استفاده از موقعیت شغلی در شرایط تعارض منافع درجایی که مشمول عناوین مجرمانه متعارف در قوانین جزایی نمی‏شوند در زمره مصادیقی هستند که در سیاست جنایی این کشورها با ضمانت اجراهای رسمی و به‏ویژه کیفری روبرو شده ‏اند.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، سیاست جنایی کشورهای حوزه خلیج فارس، ضمانت اجراهای اداری و انتظامی، ضمانت اجراهای کیفری، فساد اداری
  • ثنا کاظم پور، محمد فرجیها*، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 321-353

    در گفتمان عمومی و سیاسی جوامع مختلف، اتباع خارجی مسیول جرایم مواد مخدر شناخته شده و بخش قابل ‏توجهی از جمعیت کیفری مواد مخدر را تشکیل می ‏دهند. در این پژوهش از رهگذر نظریاتی چون دغدغه ‏های کانونی، بزهکار شرور/ قربانی، جانب‏داری درون‏ گروهی و نظریه تهدید قومی، به ‏صورت تطبیقی به بررسی تاثیر ملیت متهم بر کیفردهی و شدت آن در رویه عملی دادگاه ‏ها پرداخته می ‏شود. روش این پژوهش کیفی است. در این راستا، از روش مصاحبه عمیق با کنش گران قضایی، وکلا و ماموران ستاد مبارزه با مواد مخدر (جمعا 15 نمونه) بهره گرفته شده است. همچنین از روش تحلیل محتوا با مراجعه به اسناد و مدارک (20 نمونه از پرونده‏ های مواد مخدر محکومان قضایی) و آرای دادگاه ‏های ملی در خصوص مجازات جرایم مواد مخدر اتباع خارجی استفاده شده است. یافته ‏های پژوهش نشان می‏ دهد جرایم ارتکابی مهاجران، به ‏ویژه از کشورهای مبدا مواد مخدر و یا دارای پایگاه اجتماعی ضعیف، به‏ واسطه کنترل و بازرسی افراطی، در کانون توجه نظام عدالت کیفری قرار دارد. همچنین گزینش رسانه ‏ای جرایم مهاجران و پیروی افکار عمومی از آن و نیز نقض مقررات مهمان ‏نوازی از سوی مجرمان خارجی، در سرزنش ‏پذیرتر بودن اقدام مهاجران تاثیر داشته و در نهایت، عدم دسترسی به حمایت حقوقی موثر در نظام عدالت کیفری زمینه تبعیض علیه این گروه را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: تبعیض، کیفردهی، مجرمان خارجی، مواد مخدر، مهاجرت
  • عباس کریمی، محمدهادی جواهرکلام* صفحات 355-381

    در این نوشتار، مبانی نظریه تسلیط یا عدم تسلیط بر نفس در فقه اسلامی و حقوق فرانسه مطالعه شده است. پرسش اصلی این بود که آیا در روایت «الناس مسلطون علی اموالهم»، اصطلاح «انفسهم» نیز وجود دارد و به طور کلی آیا انسان بر بدن خود مالکیت و سلطنت دارد یا اینکه سلطه و حقی بر نفس تشریع نشده و در موارد تردید، اصل بر تسلیط بر نفس است یا عدم تسلیط؟ با مطالعه روایات وارده و نقد و بررسی دیدگاه های فقهی و تفکیک سلطنت اعتباری (حقوقی) از سلطه واقعی (حقیقی)، این نتیجه حاصل شد که در روایت پیش گفته واژه «انفسهم» نیامده است و تمام آیات و روایاتی هم که انسان را از انجام تصرفات زیا ن بار در جسم و جان خود منع کرده اند، تسلیط بر نفس را هم به عنوان قاعده نفی می کنند. بنابراین، اصل را باید بر عدم سلطنت حقوقی انسان بر جسم و جان خود قرار دارد، مگر در مواردی که شارع مقدس به صراحت تصرف موردنظر را اجازه داده باشد یا «ضرورت» (الضرورات تبیح المحضورات) و قواعدی مثل دفع ضرر موجود یا احتمالی، لزوم حفظ نفس (خود و دیگری) و نجات جان انسان زنده، دفع ضرر شدیدتر با ضرر خفیف تر (الضرر الاشد یزال بالضرر الاخف) و قاعده اهم و مهم (فدا کردن مهم در مقابل اهم) و امثال آنها، جواز چنین تصرفی را توجیه نماید. در حقوق فرانسه نیز اصل عدم تسلیط بر جسم و جان پذیرفته شده و استثناهایی در صورت «ضرورت پزشکی» برای درمان خود شخص یا فرد دیگر و نمونه گیری از اعضا و سلول های فرد زنده پیش بینی گردیده است. حقوق دانان فرانسوی هم با تاکید بر کرامت و منزلت والای انسان و جایگاه روح آدمی در بدن او، با تلقی انسان به عنوان ابزاری برای اهداف علمی با استدلال های انسان دوستانه و اخلاقی، مخالفت کرده اند.

    کلیدواژگان: تسلیط و عدم تسلیط (سلطنت)، سلطه حقیقی و حقوقی، مالکیت تشریعی و اعتباری، مالکیت تکوینی و ذاتی، نفس (جسم و جان)
  • رجب گلدوست جویباری*، سمیه شیخ زاده صفحات 383-402

    فساد اداری یکی از مهم‏ترین عوامل عقب‏ ماندگی جوامع به ‏شمار می‏ رود که سبب آسیب‏ های جبران ‏ناپذیری بر دولت ‏ها می ‏شود. بنابراین، مقابله با چنین جرایمی با اراده قوی نهادهای مسیول و ایجاد قواعد درست و رویه ‏های کیفری مناسب میسر خواهد شد. پژوهش حاضر بر این سوالات مبتنی است که آیا ایران و افغانستان روند افتراقی را در قبال جرایم فساد اداری اتخاذ نموده ‏اند؟ آیا قانون‏گذاران خاص بودن این جرایم را در تصویب قوانین مد نظر قرار داده‏ اند؟ در قوانین هر دو کشور، گام‏ های موثری در این راستا برداشته شده، اما آیا این به معنی درنظر گرفتن همه جوانب در قبال این جرایم است؟ وجود برخی ویژگی‏ های خاص، جرایم فساد اداری را با دیگر جرایم متفاوت می‏ کند که همین موضوع افتراقی ‏سازی دادرسی را ضروری می‏ سازد. در این نوشته سعی شده است قوانین هردو کشور ایران و افغانستان مطابق با کنوانسیون سازمان ملل متحد، متمایز ساختن مراحل مختلف دادرسی و نیز نقش افراد متخصص در مراحل کشف و رسیدگی بررسی گردد.

    کلیدواژگان: افتراقی‏ سازی، تحقیقات مقدماتی، دادرسی، فساد اداری
  • احسان مومنی تذرجی، مهدی شهابی*، مرتضی طبیبی، قدرت الله نوروزی باغکمه صفحات 403-421

    این پژوهش متاثر از نگرش پارادایمی در فلسفه علم به دنبال آن است تا عناصر مولف تاریخ نگاری پارادایمی حقوقی را ریشه یابی نماید. از این رهگذر، بحثی روش شناختی درانداخته که با به کارگیری آن، مورخ یا محقق حقوقی، پارادایم های حقوقی را در طول یا عرض زمان بهتر بشناسد. مورخ حقوقی مطابق با این سبک و با اتخاذ پیش فرض های ذهنی ادوار مختلف حقوق با گزاره های حقوقی مواجه شده، از این خطای رهزن پرهیز دارد که با پیش پندارهای امروزی به سمت گزاره های حقوقی در تاریخ برود. این مهم مورخ را در بافتی قرار می دهد که قصد شناسایی آن را دارد و سرانجام، این نتیجه پدید می آید که گزاره های درون حقوقی (قواعد، اصول، نهادها، دکترین حقوقی) در رویارویی با گزاره های برون حقوقی (اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، مذهبی، محیطی و غیره) درک و معنا می شوند و این، یعنی التقاط تاریخ نگاری درون گرایانه و برون گرایانه که یکی دیگر از مولفه های تاریخ نگاری پارادایمی است. نهایت اینکه این سبک به انقطاع یا گسست هایی که در ادوار مختلف فقه یا حقوق صورت گرفته است، بی توجه نبوده، مسامحه تکاملیست های حقوقی که تاریخ حقوق را یک سره می بینند و گزاره های حقوقی را به درازای تاریخ می کشانند، مرتکب نمی شود.

    کلیدواژگان: پارادایم حقوقی، تاریخ نگاری برون گرایانه و درون گرایانه، تاریخ نگاری ضدویگی، تکامل گرایی حقوقی، کل گرایی، گسست تاریخی
  • نسرین مهرا*، سعدی ابراهیم زاده صفحات 423-441
    یکی از اصول حاکم بر بازارهای اوراق بهادار، اصل نظارت نهادی و سازماندهی‏ شده است که در حقوق ایران از طریق «سازمان بورس و اوراق بهادار» و در حقوق امریکا از طریق «کمیسیون بورس و اوراق بهادار» صورت می‏ گیرد. نظارت کامل و جامع بر بازارهای اوراق بهادار زمانی محقق می‏‏ شود که حدود صلاحیت و حوزه اختیارات نهاد ناظر در پیشگیری و مقابله با جرایم و تخلفات ارتکابی در بازار سرمایه- چه از نظر مقررات‏ گذاری و چه از نظر عملیاتی- تعیین گردد. در حقوق امریکا با اندک تسامح می ‏توان بر آن بود که صلاحیت قضایی مقامات دادستانی در انجام تحقیقات و کسب ادله به کمیسیون بورس و اوراق بهادار نیز تفویض شده است؛ همان‏طور که در حقوق ایران با اندکی مسامحه می ‏توان بر آن بود که قانون‏گذار برای سازمان بورس در مواجهه با جرایم ارتکابی در بازار سرمایه، هم نقش «شاکی» و هم «ضابط دادگستری» را درنظر گرفته است. با این حال، اعمال هریک از نقش ‏های یادشده در هر دو نظام حقوقی به لحاظ تقنینی با ابهامات، و به لحاظ اجرایی با اشکالاتی مواجه است. نگارندگان مقاله حاضر در نظر دارند با روش توصیفی‏ تحلیلی و مطالعه کتابخانه ‏ای از طریق بررسی تطبیقی دو نظام حقوقی پیش‏گفته، جایگاه و حدود اختیارات نهاد ناظر را در برابر شناسایی، پیگیری و اثبات جرایم و تخلفات ارتکابی در بازار اوراق بهادار تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، سازمان بورس و اوراق بهادار، کمیسیون بورس و اوراق بهادار، نهاد ناظر
  • سید یونس نورانی مقدم*، مهرناز مختاری صفحات 443-458

    اعتبارات اسنادی به ‏عنوان روشی رایج برای پرداخت در معاملات تجاری به ‏کار می ‏رود. ممکن است در خصوص تحصیل اعتبارات اسنادی و پرداخت آن اختلاف ایجاد شود و در این صورت، طرفین تمایل به حل اختلافات از طریق داوری داشته باشند. همچنین اعتبارات اسنادی از چند قرارداد مرتبط به‏هم تشکیل شده است و با اینکه هریک از قراردادها از استقلال حقوقی برخوردارند اما به لحاظ اقتصادی و کارکردی برای تحقق هدفی مشترک منعقد شده ‏اند. هدف از این مقاله ارایه تعریف و بررسی اجمالی کارکرد اعتبارات اسنادی در عرصه تجارت بین‏ الملل و مطالعه داوری‏پذیری اختلافات ناشی از اعتبارات اسنادی و گسترش قلمرو موضوعی و شخصی شرط داوری به سایر قراردادهای مرتبط با آن است. در مورد داوری‏ پذیری اختلافات ناشی از اعتبارات اسنادی، اصل بر داوری‏ پذیر بودن تمام اختلافات بین طرفین اعتبارات اسنادی است و در این راستا مرکز بین‏ المللی برای داوری اعتبارات اسنادی داوری تخصصی را در این حوزه پیشنهاد داده است. مقررات این مرکز نشان‏ دهنده این موضوع است که داوری در این حوزه از سوی کارشناسان مرتبط با عملیات بانکداری بین‏ المللی انجام می‏شود. در خصوص شرط داوری در قرارداد فی‏مابین اصیل و ذی‏نفع، قلمرو شخصی دیوان داوری به دلیل حاکم بودن اصل استقلال اعتبارات اسنادی و اصل نسبی بودن قراردادها به روابط اشخاص دیگرتسری پیدا نمی ‏کند، اما مسایل مرتبط با اعتبارات اسنادی می‏ تواند در محدوده صلاحیت دیوان داوری قرار گیرد، اگرچه دیوان نمی‏ تواند حکم الزام ‏آوری در مورد اشخاص ثالث صادر کند.

    کلیدواژگان: اختلاف، اعتبارات اسنادی، داوری، شرط داوری
|
  • Fatemeh Abtahi *, Abootaleb Koosha, Mahdi Montazerqaem, Abbas Mirshekari Pages 1-22
    The right to taking photos in public places is acceptable on the basis of freedom of expression and the tacit consent of the owners of the image. Accordingly, individuals can take photos freely in these places without obtaining permit. However, taking photos is allowed only if the privacy of individuals is protected. Because people can expect the normal and legitimate expectation of "remaining anonymous". People do not expect to be in the spotlight or have their actions recorded, even if they know they are in the public eye. People like to be ignored when they are in a public place. In addition, the image can be considered as an example of personal information. Basically, the collection of personal information requires consent. Therefore, privacy must be maintained in photography. The importance of this is that even if it is a news incident, it is still not possible to ignore privacy. With this interpretation, privacy is not limited to private places and people in the public environment also have privacy. The main criterion in having privacy will be a reasonable expectation of the person.
    Keywords: The right to taking photos, Privacy, Anonymity, Public interest
  • Mojtaba Eshraghi Arani * Pages 23-42
    The growth of airlines and competition, has raised new challenges for the exploitation of airport land infrastructure, out of which, the slot allocation in hub or dense airports is the most important one. The history of airports in the world has seen many rules in this regard, so that while in the beginning, “first-come, first-serve rule” used to be applied in many airports, the growth in demands made the regulators to devise new rules for slot allocation. Sometimes, committees comprised of the airlines were in charge of such delicate issue, but the rising anti-competitive practices and deadlock in agreements led the governments to step in and regulate the slot allocation based on various rules including “grandfather right rule”, “use it or lose it rule”, “buy-sell rule”, “lottery”, etc. Such rules which are followed by slot mobility and the possibility of taking it as collateral are dealt with in this article with emphasis on the economic and legal points of view and with a comparative study of EU, USA and Iranian law.
    Keywords: Allocation rules, Slot, Landing, take-off, runway
  • Mohammad Mansouri, Mohammad Mehdi Alsharif *, Sayyed Mohammad Sadegh Tabatabaie Pages 43-61

    One of the most difficult cases to describe a contract is one in which the parties conclude two or more contracts in the form of a single contract. The main issue in such cases is how this contract should be described. Terms and rules of which of the contracts constituting the contract should govern the contract? And is there a Correlation between the constituent contracts of a mixed contract in terms of validity and invalidity? In this article, these issues have been studied with a descriptive-analytical method. It seems that if the combined contracts are Commutative and each Consideration is specified independently and none of the contracts is a stipulation or term of another contract, each of them is subject to its own rules and their validity and invalidity do not affect each other. But if the Consideration of the contract is the same or the parties have made the contracts conditional on each other, each contract is a part of the whole and the annulment of each contract is considered as partial annulment of the contract And the rules of sales unfulfilled in part, That is, the deduction from the Consideration and the Revocation of the correct part is applicable. Cases where a single contract is concluded that does not fit into any of the nominate contracts but the effects of multiple contracts have been used to achieve a single purpose, we are not dealing with a mixed contract but with a simple innominate contract.

    Keywords: Qualification of Contract, mixed contract, Simple Mixed Contract, Complicated Mixed Contract, Principle Contract, Subcontract
  • Elaheh Mohseni *, Gülen Sinem Tek, Ghofran Hilal Pages 63-89
    Liberty of movement and freedom to choose residence is a fundamental human right that is enshrined in international human rights instruments and the constitutions of many countries. During the last decades, in most legal systems around the world significant changes have taken place in the field of women's rights and freedoms in their family and social relations. One of the manifestations of these developments is related to the conditions and restrictions in the field of women’s travelling abroad. In this paper, using library resources and with a comparative approach, we examine international human rights instruments as well as the regulations of different countries, especially Muslim countries, and their developments over the time regarding the legal conditions for married women to leave their own country. The purpose of this study is to identify the recent developments in the world, especially in Muslim countries vis-à-vis the individual and family rights of women and the position of Iranian law in this regard. To this end, the laws of eleven countries as follows are examined: France, Turkey, Tunisia, Morocco, Algeria, Egypt, Kuwait, Jordan, Saudi Arabia, Afghanistan (prior to Taliban control in 2021) and Iran. This study shows that among the countries studied, only Iranian law stipulates that the right of married women to travel abroad is subject to their husbands' consent. Meanwhile, other countries recognize, with some differences, the freedom and independence of married women in this regard. Nevertheless, various legal solutions are provided in these countries in order to ensure the fulfillment of marital obligations in the case where one spouse travels abroad.
    Keywords: Leaving country, right to freedom of movement, passport, spousal obligations, travel ban, married woman, traveling abroad
  • Bagher Ansari, Shima Attar * Pages 91-113
    While the European Union and the United States have each designed their own model for personal data protection, China is swiftly developing a particular data protection system in order to have power and competitive advantage over European countries, the United States and Japan. To explain the model, this article seeks to answer the question: what are the main features of the Chinese personal data protection model? Has China been impressed by the American or European model? For this purpose, the specific model designed by this country based on American and European patterns has been explained and analyzed. The results show that by imposing fragmented and sectoral regulations, China had first taken a similar approach to the United States’ in the field of data protection. It has then gradually moved towards the European approach and considered adoption of a comprehensive data protection law. Eventually, however, it has taken different approaches regarding the private and public sectors, data localization and restrictions on cross-border data transfer. Given that Iran has also just started the design of a data protection system, being informed about these approaches, especially the Chinese one, can put their strengths and weaknesses before Iranian policymakers and legislators.
    Keywords: Cybersecurity, China, Privacy, Personal Data, Artificial Intelligence
  • Hassan Badini *, Taha Arabasadi, Amir Ghaffari Pages 115-139
    To safeguard job security of workers against arbitrary dismissal by their employer on the one hand, and the possibility of exercise of the right of unilateral termination by employer in some cases, on the other hand, and mode of reconciliation between these two apparently conflicting goals has always been one of the most challenging issues in labor law. Achievement of the best solution in this regard might seem quite challenging; However, a thorough analysis of the basis and criteria which underly justified dismissal on part of employer might help achieve the preferred solution. Therefore, in the present study, we seek to provide an answer to the question of determining the preferred standard governing the employer’s right of unilateral termination. As the conclusion of our analysis, application of standard of “Fair Dismissal”, which, as a general rule, governs other rules and regulations regarding the right of termination of employer, is preferred. Accordingly, courts should on a case-by-case basis, determine whether the dismissal accords from formal and material point of view with requirements of fairness or not and thus base his decision as to its validity accordingly.
    Keywords: Legal Dismissal, Job Security, Reasonable Employer, Gross Negligence, Fair Dismissal
  • Shirin Bayat *, Ali Khaleghi Pages 141-164
    Although the traditional purpose of criminal procedure was to provide fair safeguards to protect the rights of the accused, but under the influence of victimology teachings, social demands were made for the legislature to pay attention to the neglected or diminished status of victims in criminal proceedings Which eventually led to changes and legal innovations in many developed countries, including the United States, to enhance the status of victims. This article tries to examine in a descriptive-analytical method whether the domestic legislator in writing criminal procedure law like some developed countries, has paid attention to the teachings of victimology in improving the status of women victims in the proceedings and trying to prevent the aggravation or recurrence of their victimization? In response, it should be noted that a critical examination of the accused-oriented structure of the Code of Criminal Procedure shows that the legislature has not taken effective steps to prevent the aggravation or recurrence of victimization in general and victimized women in particular in the proceedings. Ignoring the training of trained officers to interact appropriately with women victims, welcoming the teachings of scientific victimology in blaming victims, especially in sexual violence, or failing to provide special support, including specialized women's police stations, or measures to strengthen security can be considered as an example of the shortcomings examining in this paper.
    Keywords: Criminal Procedure, victimology, Comparative law, women victims, accused-oriented structure
  • Mirghasem Jafarzadeh *, Vahid Akefi Ghaziani Pages 165-184
    Digital products have been the subject of international trade over the recent decades. Due to such economic significance, the place of such new comer economic phenomenon in international sales law documents is becoming much more colorful for legal discussion, Nevertheless, the debate over the 1980 Vienna Convention which deals only with goods, has not been updated. The main question of this paper is what components of the term 'goods' under the Vienna Convention of 1980 and what attitude can be considered in digital content. The paper has tried to show how the word 'goods' has been used in European directives. In this regard, some of these recently adopted directives, such as the (Directive-SGD-2019), have been slightly softened and they have somehow treated digital products as goods. By employing these documents, finally, the present work answers its main problematic question about the CISG. Given the preamble to the convention and general principles of it, such as its international character, it can be said that this convention has confirmed contemporary custom of international trade, not just a historical usage of the pre1980s. Therefore, noting the possibility of physical reception through Articles 30, 53 and 60 of the Convention, those all refer to the ability of physical possess, it seems that the word 'goods' in the Convention remains on its own literal meaning. And the outgoing perception from mentioned articles will be the status of physical possession at the time of delivery of goods, as a condition in most digital products.
    Keywords: Digital content, European parliament directives, Goods, Hague conventions, Vienna convention on international sale of goods 1980
  • Masoumeh Zamanian *, Zahra Vatani Pages 185-207
    The disability can be a legal impediment to the independence of incapable publicly or personal occupation in its affairs and thanks to the very fact that a large part of society is disregarded and impacted. It's direct to the status of the person behavior, procedures, causes, and factors to eliminate it are vital and widely used legal issues. The need to support these property owners and control their relationships has led to the institution of forced province and entities and mandatory province. Marriage is one of the factors that address the incapacity and make people independent. This article with a comparative approach and descriptive and analytical method wish to recognize the views, similarities, and differences of the laws of the two countries, Asian countries and France, and Shi'ite Muslim jurisprudence (as the most supply of Iranian law) and identify and eliminate potential deficiencies in the outcome of ward wedding in effort disability. The effectiveness of the women's marriages in liberating their father and paternal grandfather's forced province was mentioned thanks to Iranian law that is aware of the forced province for them completely supported Shiite jurisprudence and contrary to French law that expressly states that ward marriage is that the reason to the emancipation of forced province; there's no specification in Iranian law on this matter. Citing narrative sources indicating that divorced or non-virgin (Thayyiba) females were out of their father's forced province, as well as modeling on the history of the French legislative and judicial system, it is necessary to specify this ruling in Iranian law.
    Keywords: Disability, Forced province, Emancipation from parental authority, Thayyiba, maturity
  • Bagher Shamloo, Hossein Sobhani *, Mahdi Hosseini Pages 209-236

    Children and adolescents are more likely to be harmed by others in terms of age and personality against social events, including deviance and delinquency.In fact, despite the fact that it is one of the Barriers tocriminal liability,But the vital and criticality of childhood and adolescence has led the legislatorTo design the rules among the child's behavioral and pedagogical factors and the system for responding to these social incompatibility behaviors in a special and differential legal system.Our lawmakers in the Islamic Penal Code of 2013, in pursuit of this goal, have enacted the following laws under Chapter 10 of the Law on the penalties and measures for the education of children and adolescents.In the Criminal Procedure Code of 2013, the title of the chapter on the enforcement of laws is limited to children and the institution implementing the judgments of children and adolescents.This study seeks to investigate the fact that although legislated materials for children and adolescents can be effective in the rehabilitation and development of children and adolescents, but in the Iranian penal system, what executive solutions are provided for these regulations and what are the executive challenges that they may face with in the implementation of criminal sentences. In this regard, the system of execution of criminal sentences of Iranian and Egyptian law is compared with a pathological view of Iranian law in order to provide effective suggestions for reforming the system of execution of criminal sentences of children and adolescents in Iran. It should be noted that this research has been done by descriptive-analytical method and in the collection of resources, the library method has been used.

    Keywords: children, adolescents, Egyptian criminal law, Execution of criminalsentences, Iranian criminal law, pathology
  • Saïd Shojaei-Arani * Pages 237-256
    Compared to ordinary laws, budget acts must be prepared and proposed by the Government in a short period and reviewed and approved by Parliament. This short time frame has led both the Executive and the Legislator to include or add to the bill items that have nothing to do with the scope of these laws, i.e. public revenues and expenditures, but can be used at the end of the fiscal year and passed them away from the attention of public opinion and the media. Such a ploy violates, above all, the principles of lawmaking today (such as the specific subject matter of each law and the quality of the law). That is why the laws provide for solutions to prevent it. In this analytical-critical article, we will examine this phenomenon in France and the strategies that were developed in the Fifth Republic, based on the jurisprudence of the Constitutional Council, to reduce it. Since there is a similar problem in Iran, the achievements of the French model can be instructive for the legislator and the body that controls the compatibility of laws with the Constitution.
    Keywords: Budget Act, Scope of laws, constitutional council, Fifth Republic, France
  • Sayyed Hussein Safaei Moafi *, Akbar Imanpour, Reza Daryaee Pages 257-278
    Psychiatric damage is any damage to the psyche of people that causes their illness. Sometimes the victim himself is not exposed to the accident, but as a result of the accident to another person, suffers from Psychiatric injury, which are called "secondary victims". Given that the scope of such victim is wide, more restrictions should be applied to compensate for the Psychiatric damage of such victims. Designing and identifying an appropriate and efficient rule in this subject requires examining various aspects of the subject and comparative study. A study of British jurisprudence reveals the richness of this legal system in the face of this challenge. Accordingly, the main question of this article is what are the criteria for claiming compensation for secondary victims in English and Iranian law? In England, special and mandatory conditions are set to limit the scope of these victims, while in Iranian law there are no special rules. In England, the victim must have a close emotional tie with the immediate victim and must be close in time and space to the accident and must observe the accident. In addition, his psychiatric damage must have resulted from a sudden shock and a horrific event. This study shows that the restrictive mechanisms of psychological compensation used in English law have some shortcomings, but can be useful in Iranian law to achieve foreseeability and directness of damages.
    Keywords: Tort, psychiatric damage, psychiatric illness, secondary victims, foreseeability
  • Abdollah Abedini *, Sahar Hassani Pages 279-300
    Due to the great importance of human rights and its direct relationship with maintaining international peace and security, treaty institutions have emerged to monitor and control the implementation of human rights treaty standards. Such bodies are committees that act as monitoring bodies for universal human rights treaties. So far, 10 committees have been established in this way in the UN system. The committees, which form their main activities in this field through the State reporting system, have so far had significant effects on the implementation of human rights and the reform of national laws. Despite all the positive achievements of these institutions, there is a negative reality in this system; the system has never been carefully and coherently planned. Such incoherence and planning have led to many negative consequences, including financial problems, lack of staff and, insufficient effectiveness. The purpose of this article is to examine the various ideas and solutions to solve the problem of incoherence and waste of resources by asking whether it is time to consolidate these institutions in the Human Rights Council to solve the problems.
    Keywords: United Nations, Human Rights Council, Human Rights Monitoring Committees, UNHCR, Treaty-Based Bodies
  • Gholamali Ghasemi, Ruhollah Akrami *, Ayatollah Jalili Pages 301-320
    One of the challenges of the administrative system is the emergence of conflicts of interest among employees, which can imperil the public interests related to their job duties due to the motivation to pursue personal interests. The corrupting capacity of such a situation challenges the static stance of some systems in not intervening until the actualization of the abuses of those involved, and demonstrates the need to design an effective criminal policy that can counter this with the proper use of formal sanctions. In the present study, the reactionary rather than preventive responses to the criminal policy of the Persian Gulf countries regarding the conflict of interest situation have been studied in a descriptive-analytical method. The findings of the research show that some countries, such as the United Arab Emirates and Saudi Arabia, have adopted a delinquentization approach to conflict of interest, in which they deal with violators by administrative and disciplinary sanctions. This is while countries like Iraq, Oman and Kuwait use the criminal sanctions. Items such as activities and cooperation with private institutions related to government employment, holding stocks in private institutions related to the employee's job, refusing to forgo personal interest or resignation from a government job that creates conflict, refusing to render financial statements of employees who are exposed to conflicts of interest as well as abuse of job position in conflict of interest situations where it is not covered by the usual offenses in criminal law are among the examples that have faced formal and especially criminal sanctions in the criminal policy of these countries.
    Keywords: Conflict of interest, corruption, criminal sanctions, Administrative, disciplinary sanctions, criminal policy of the Persian Gulf countries
  • Sana Kazempour, Mohammad Farajiha *, Mohammad Jafar Habibzadeh Pages 321-353

    In different societies' political and public discourse, foreigners are considered to be responsible for drug offenses and make up a significant part of the criminal population of drugs offenses. Through theories like focal concerns, villain/ victim,  in-group favoritism, and theory of ethnic threat, the present study examines the effect of the offender's nationality on sentencing and its severity in the practice of courts. In this regard, qualitative research methods have been used. In-depth interviews with judicial activists, drug lawyers, and officers of  Drug Control Headquarters (15 cases) were used. The content of documents, including cases of drug offenses conviction (20 cases) and national courts verdicts about drug offenses of foreigners have been analyzed. The Findings show that through over-policing, immigrants (especially from the origin country of drugs or with low socio-economic status) are at the criminal justice system's focus. In addition, media representation of immigrants' crimes and its impact on public opinion and violation of the rules of hospitality by foreign offenders has led to immigrants being more blamable. finally, the lack of access to effective legal protection in the criminal justice system has provided grounds for discrimination against this group.

    Keywords: Discrimination, Sentencing, Foreign Offenders, Drugs, Immigration
  • Abbas Karimi, Mohammad Hadi Javaherkalam * Pages 355-381

    In this article, the basics of the theory of domination or non-domination of the self in Islamic jurisprudence and French law have been studied. The main question was whether there is a term "body and soul" in the narration of "people have dominion over their property" and in general, whether a person has dominion over his body and soul or whether domination and right over the soul has not been legislated, and in cases of doubt, is the principle on domination of the soul or on non-domination? By studying the narrations and criticizing the views of the Imami jurists and separating legal domination from real domination, it was concluded that the word "body and soul" does not appear in the aforesaid narration; and, all the verses and hadiths that forbid man from making harmful possessions in his body and soul deny dominion over body and soul as a rule. Therefore, the principle should be based on the lack of legal domination of man over his body and soul, except in cases where the Holy Shari'at has explicitly allowed a special possession or justifies the "necessity" ‌ and the basic rules of permitting such possession, such as repelling existing or potential harm, the need to save the life (of oneself or another) and save the life of a living human being, to repel more severe harm with lesser harm, the rule that something more important takes precedence over something important and the like. French law also recognizes the principle of non-domination of body and soul, and provides for exceptions in case of "medical necessity" for the treatment of oneself or another person and the sampling of organs and cells of a living person. French jurists have also opposed the approach of using human beings as a tool for scientific purposes with humanitarian and moral arguments, emphasizing human dignity and the place of the human soul in his body.

    Keywords: Body, Soul, Dominance, non-dominance, formative, intrinsic property, legislative property, real, legal domination
  • Rajab Goldust Joybari *, Somaya Shaikhzadeh Pages 383-402

    Corruption is one of the most important causes of backwardness in societies, which causes irreparable damage to governments. Therefore, dealing with such crimes will be possible when accompanied by the strong will of the responsible institutions and the establishment of correct rules in criminal laws and procedures. The present study is based on the question of whether Iran and Afghanistan have taken a different approach to corruption offenses. Have legislators considered the specificity of these crimes in passing laws? Both countries have taken effective measures in this regard in accordance with the law, but this does not mean taking a comprehensive approach to these crimes. In some cases, these criminals play an important role in the law-making process, and sometimes they are ignored. The existence of special features distinguishes these crimes from other crimes, which make the differential of litigation necessary. The present study is an attempt to examine the laws of both countries in accordance with the United Nation Convention and to distinguish between different stages of litigation and the role of experts in discovery and investigation.

    Keywords: corruption, preliminary investigation, Trial, differentiation
  • Ehsan Momeni Tezerji, Mahdi Shahabi *, Morteza Tabibi, Ghodrat Allah Noroozi Baghkameh Pages 403-421

    This research, under the influence of a paradigmatic viewpoint in the philosophy of science, seeks to find the roots of paradigmatic legal historiography's constitutive elements. Thus, it offers a methodological discussion through which a researcher can have a better understanding of legal paradigms over time. A legal historiographer, by applying this method and by adopting different mental presuppositions about the law in different eras, would avoid the fatal error of assessing historical legal premises with the contemporary presuppositions. This procedure would place the historiographer in the very context they would intend to recognize. As a result, internal premises of law (principles, institutions, legal doctrines) would be placed and understood in direct relation with external assumptions of law (economic, political, religious, etc.) this process leads us to mix internal and external historiography which is another constituent of paradigmatic approach. Finally, this method would take the temporal discontinuity of law or jurisprudence into consideration and avoid legal evolutionists' negligence. They see legal history as a totality and apply their premises to its whole history.(Scientific research).

    Keywords: Legal Paradigm, Internal, External Historiography, Legal evolutionism, Holism, Historical discontinuity
  • Nasrin Mehra *, Saadi Ebrahimzadeh Pages 423-441
    One of the principles governing the securities markets is the principle of institutional and organized supervision, which in Iranian law is done through the "Securities and Exchange Organization" and in American law, through the "Securities and Exchange Commission". Full and comprehensive supervision of securities markets is achieved when the scope of competence and authority of the regulatory body to prevent and deal with crimes and violations committed in the capital market, both in terms of regulation and operation. In American law, with a little carelessness, it can be argued that the jurisdiction of prosecutors to conduct investigations and obtain evidence has also been conferred on the Securities and Exchange Commission; As in Iranian law, with a little carelessness, it can be argued that the legislature has considered the role of "plaintiff" and "officer of justice" for the stock exchange organization in the face of crimes committed in the capital market. However, the application of each of these maps in each of the two legal systems is legally ambiguous and administratively flawed. The present article intends to explain the position and limits of authority of the regulatory body against the identification, follow-up and proof of crimes and violations of the securities market through a descriptive-analytical method and a library study through a comparative study of the two aforementioned legal systems.
    Keywords: capital market, Securities, Exchange Commission, Securities, Exchange Organization, Supervisory Institutions
  • Seyed Younes Nooranimoghaddam *, Mehrnaz Mokhtari Pages 443-458

    Letters of credits are considered as a common method in commercial transactions for payment, disputes may arise from obtaining letters of credits and payment, and parties have tendency to resolve disputes through arbitration. Also letters of credits has been made up of several related contracts that have been concluded for common aim in spite of having legal autonomy. The purpose of this article is to provide a definition and overview of the function of letters of credits in the field of international trade and study of arbitrability of disputes arising from documents and letters of credits and extend the material scope of arbitration clause to other related contracts. In relation to the arbitrability of disputes arising out of letters of credit, the principle is based on the arbitrability of all disputes. International Center for Letter of Credit Arbitration has proposed specialized arbitration in this area. The Center's regulations indicate that arbitration in this area is carried out by experts involved in international banking operations.Regarding with the arbitration clause in the contract between principal and beneficiary, personal scope of arbitral tribunal is not extended due to the principle of independence of letters of credits and Doctrine of  Privity of contract to the relations of other contracts, but issues related to letters of credits can be within the jurisdiction of the arbitral tribunal, although the tribunal cannot issue a binding award on third party.

    Keywords: Arbitration, Arbitration Clause, disputes, letters of credits