فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 88 (زمستان 1400)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 88 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی امینی، شهربانو دلبری*، طاهره عظیم زاده طهرانی صفحات 7-35

    با توجه به زندگی قبیله محور اعراب در دوره جاهلیت، آگاهی از اخبار قبایل و نقش آفرینی آنها در تحولات اجتماعی، می تواند علاقه مندان به تاریخ اسلام را در فهم بهتر حوادث آن روزگار یاری رساند. مسیله اصلی پژوهش حاضر، بررسی دلایل هم پیمانی قبیله خزاعه با عبدالمطلب و پیامدهای آن در روابط با پیامبر (ص) است. یافته های پژوهش، بر پایه اطلاعات گردآوری شده از منابع دست اول کتابخانه ای، نشان می دهد که این پیمان، نوعی همگرایی سیاسی و اجتماعی به شمار می رفته است. عبدالمطلب بعد از اختلاف با عمویش نوفل بن عبدمناف که بر سر تصاحب املاک و مناصب وی صورت گرفت، برای تحکیم موقعیتش در مکه، با قبیله خزاعه پیمان دوستی بست؛ زیرا خزاعیان از نظر جمعیت، نیرو و امکانات و موقعیت اجتماعی، در کنار قریش و کنانه، از قبایل مهم به شمار می رفتند. بنی خزاعه نیز با توجه به شخصیت قابل احترام عبدالمطلب، پیمان با ایشان را در تامین منافع تجاری و بازیابی قدرت گذشته خویش، موثر دانستند و از پیشنهاد عبدالمطلب استقبال کردند. این پیمان، در روابط محبت آمیز و احترام متقابل بین خزاعه و پیامبر (ص) تاثیر مهمی بر جای گذاشت و موجب حمایت خزاعیان از دعوت نبوی گردید.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، عبدالمطلب، قبیله خزاعه، عصر جاهلی، پیمان های قبیلگی
  • حسین علی بیگی*، سید محمدرضا حسینی صفحات 37-74

    یهودیان قبل از ظهور اسلام، بنا به دلایلی از جمله جنگ، مهاجرت، تجارت و باور به ظهور پیامبر آخرالزمان، به جزیره العرب مهاجرت کردند. آنان با توجه به تجاربی که در امور پیشه وری و کشاورزی داشتند، اقتصاد مدینه و اطراف آن را به انحصار خود درآوردند. با مهاجرت مسلمانان به مدینه، به دلیل عدم آگاهی تخصصی آنان از امور پیشه وری، زراعت و کشاورزی، زمینه ای فراهم گردید تا یهودیان به شکل های مختلف به استثمار مسلمانان بپردازند. ازاین رو، برای فهم چگونگی تعاملات اقتصادی آنان در سال های اولیه هجرت، باید به این پرسش پاسخ داد که چه عواملی سبب تسلط یهودیان بر پیشه های رایج در مدینه شده بود؟ و راهبرد پیامبر (ص) برای خودکفایی در عرصه زراعی وکشاورزی چه بود؟ یافته های این پژوهش که با بهره گیری از منابع دسته اول و با رویکرد توصیفی تحلیلی به بررسی و تبیین موضوع پرداخته، بیانگر آن است که یهودیان به دلیل مکان یابی مناسب، در اختیار داشتن زمین های حاصل خیز، تسلط بر فنون و روش های زراعت و کشاورزی، سبک زندگی متفاوت (یکجانشینی)، بیشتر پیشه های رایج در مدینه را ازآن خود کرده بودند؛ اما به تدریج پیامبر (ص) راهبرد مناسبی برای رشد اقتصادی و خودبسندگی مسلمانان در پیش گرفت و با مدیریت بر احیای زمین های بایر، تشویق به کاشت نخل و نظارت بر تقسیم آب، اهداف بلندمدت خود را محقق نمود و خودکفایی اقتصادی مسلمانان را رقم زد.

    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، یهود مدینه، اقتصاد مدینه، پیشه وری یهود، کشاورزی یهود
  • سید قاسم رزاقی موسوی صفحات 75-108

    ویژگی برجسته عصر امام باقر (ع) در مقایسه با دیگر ایمه (ع)، نهضت علمی و فرهنگی مسلمانان در آن دوره و پیامدهای درون مذهبی و برون مذهبی آن است. در فضای علمی و فرهنگی دهه های نخست هجری، حضور فرقه های مختلف با اندیشه های گوناگون، مانند: مرجیه، قدریه، خوارج، متصوفه و غلات از یک طرف، و آشفتگی فکری و اجتماعی درون شیعی از طرف دیگر، مشکلاتی را برای شیعیان پدید آورد. در چنین شرایطی، اصحاب امام باقر (ع) در این دوره، بر پایه رهنمودها و راهگشایی های آن حضرت، از طریق ترویج احکام فقهی و تبیین اندیشه های شیعی در قالب چند جریان علمی، به تثبیت مکتب شیعه پرداختند. این نوشتار، درصدد بررسی این موضوع با به کارگیری شیوه توصیفی تحلیلی و بهره مندی از منابع اولیه حدیثی، تفسیری، فقهی و تاریخی است. یافته های این پژوهش، نشان دهنده آن است که جریان های علمی فقهی، کلامی، تفسیری و معنی گرایی را می توان از مهم ترین جریان های علمی شیعی آن دوره برشمرد که نتایجی چون: مرجعیت علمی امام، نقش آفرینی علمای شیعه در ترویج و تثبیت جامعه اعتقادی شیعه، قرار گرفتن اصحاب امام در جایگاه افتا را در پی داشت.

    کلیدواژگان: امام باقر(ع)، شیعیان، جریان های علمی شیعی، اصحاب امام باقر(ع)، فرق اسلامی
  • حسین حسینیان مقدم، احسان جعفری پور صفحات 109-135

    شیعیان ایران در عصر امام حسن عسکری (ع)، به دلیل دوری مسافت، با نامه نگاری از طریق وکلای آن حضرت، پرسش های دینی خود را با ایشان در میان می گذاشتند. پاره ای از پرسش‎های موجود در این نامه ها، دارای دلالت های مهمی در زمینه سیر تاریخی فکر و فقه شیعه است که در مباحث تاریخ تمدن شیعیان باید مورد توجه قرار گیرد. پژوهش پیش رو، این مکاتبه ها را بر اساس مناطق جغرافیایی، و سپس نام راویان، سامان داده و کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که مناطق مختلف ایران در این خصوص چه نقشی ایفا کرده اند و در مقایسه با یکدیگر، علل و عوامل نگارش نامه ها و نیز محتوای نامه های آنها چه بوده است؟نتیجه این پژوهش، رابطه مستقیمی میان جمعیت شیعه و تعداد نامه ها را ترسیم می کند و نشان می دهد که محور اصلی نامه ها، مسایل فقهی، کلامی و اجتماعی بوده است و در میان شهرهای ایران، قم نقش بیشتری در این مکاتبه ها داشته است.

    کلیدواژگان: امام حسن عسکری(ع)، یاران ایرانی امام عسکری(ع)، شیعیان ایران، قم، نامه نگاری
  • حمیدرضا مطهری، رضی بیات* صفحات 137-162

    سبط بن جوزی، از جمله تاریخ نگاران اهل سنت است که به زندگی امامان (ع) توجه کرده است. گزارش او از زندگی امام حسن عسکری (ع)، برخلاف دیگر امامان، به دلایل مختلف از جمله کمبود گزاره های تاریخی اندک است. البته شاید برخی مسایل مانند جایگاه خاندانی و نیز اندیشه های مذهبی، در ارایه مطالب او تاثیر داشته است. این پژوهش، بر آن است تا نگاهی نقادانه به گزارش سبط بن جوزی از زندگانی امام عسکری (ع) داشته و با کشف مصادر سبط، و بررسی سندی و دلالی و محتوایی آنها، به این پرسش پاسخ دهد که وی به کدام گزارش ها توجه بیشتری داشته و آنها را چگونه در آثار خود آورده است؟ نتیجه بررسی نشان می دهد که وی در بازتاب اطلاعات مربوط به امام حسن عسکری (ع)، از وصف همراه با شیوه اختصار و گزینش بدون تحلیل بهره برده است؛ به این معنا که ابتدا به نام و نسب امام، و سپس به تاریخ و مکان ولادت و نیز تاریخ و مکان وفات آن حضرت، مدت عمر و همچنین نام مادر ایشان پرداخته و پس از آن، به اختصار و در حد اشاره، فضیلت حضرت را یادآوری نموده است. روایت حدیث، دیگر موضوعی است که سبط توجه اندکی بدان داشته و نمونه ای از مسانید امام را نقل کرده است.

    کلیدواژگان: امام حسن عسکری (ع)، سبط بن جوزی، مرآهالزمان، تذکره الخواص، شیعه در آثار اهل سنت
  • خلیل زارعی، شکوه السادات اعرابی هاشمی*، سیاوش یاری صفحات 163-195

    با شروع فتوحات مسلمانان، دنیای اسلام با مشکلاتی روبه رو شد که خلفای نخستین برای برطرف کردن آن، روش های خاصی پیش گرفتند. سرازیرشدن غنایم به پایتخت خلافت، تصاحب اراضی کشاورزی ساکنان سرزمین های تازه فتح شده، تاسیس پادگان شهر و مهاجرت مسلمانان عرب به ایران، از جمله پیامدهای فتوحات بود که با وجود منافعی که برای مسلمانان داشت، آسیب هایی را هم برای جامعه نوپای اسلامی از یک سو، و مناطق تازه فتح شده ایران از سوی دیگر، همراه داشت؛ آسیب هایی چون: کنار گذاشته شدن صحابه بزرگ، تقسیم نامساوی غنایم، ایجاد طبقه اشراف، ترکیب ناهمگون جمعیت در پادگان شهرها، احیای تعصبات قومی و نژادی، عدم تبلیغ اسلام به صورت بنیادی، عدم نظارت بر رفتارکارگزاران در دریافت خراج و ایجاد دسته ای از مالکان بزرگ در حجاز. پژوهش حاضر، به بررسی و نقد پیامدها و آسیب های فتوحات به روش وصفی تحلیلی می پردازد.

    کلیدواژگان: فتوحات، خلفای نخستین، ایران، گسترش اسلام، صحابه پیامبر(ص)
  • سمیه بیاتی، محمدمهدی مرادی خلج* صفحات 197-221

    بطایح، نام سرزمینی در جنوب عراق است که در اثر طغیان دجله و جاری شدن آب در آن سرزمین و ماندگاری آن، در گذر زمان به باتلاق تبدیل شده بود. در سال های آغازین حکومت آل بویه در عراق، عمران بن شاهین سلسله شاهینیان را در این سرزمین بنیان نهاد. با اعلام استقلال شاهینیان، روابط خصمانه آنان و بویهیان آغاز گردید و نبردهایی بین آنان صورت گرفت که در بیشتر موارد، با اقتدار شاهینیان و ناکامی سلاطین بویهی همراه بود. پژوهش حاضر، بر اساس روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی و جغرافیایی دست اول، درصدد بررسی تاثیر جغرافیای بطایح در قدرت گیری شاهینیان و کامیابی آنان در رویارویی با آل بویه می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که جغرافیای طبیعی بطایح، نقشی کلیدی در اقتداریابی شاهینیان و تقابل ایشان با آل بویه داشت؛ زیرا بطایح به سبب موقعیت جغرافیایی و  برخورداری از پدیده های طبیعی چون: باتلاق ها، نیزارها و تنگه ها و پناه بردن شاهینیان به آنها، همواره موجب پیروزی شاهینیان در نبردهایشان با امیران بویهی می شد و همین امر، به اقتدار و تبدیل شدن آنها به یک قطب سیاسی در مرکز قلمرو جهان اسلام انجامید.

    کلیدواژگان: بطایح، آل بویه، شاهینیان، عراق، جغرافیای طبیعی
  • محسن معصومی، معصومه آبانگاه ازگمی صفحات 223-255

    درباره شیوه ورود اسلام به ایران و چگونگی مواجهه ایرانیان با فاتحان، چرایی و چگونگی گروش آنان به اسلام و بازتاب آن بر هویت ملی ایرانیان، نظریه های متفاوتی وجود دارد. دکتر زرین کوب (1378 ش) به عنوان مورخی نواندیش و ملی گرا و استاد مطهری (1358ش)، اندیشمندی اسلام شناس و دین گرا، از جمله صاحب نظرانی هستند که به این موضوع پرداخته اند.صرف نظر از تحول فکر دکتر زرین کوب در دهه های پس از نگارش کتاب «دو قرن سکوت»، اگر همین کتاب که گردآوری شده سلسله مقالات وی در آغاز فعالیت های علمی خود در یکی از نشریات است مبنا قرار گیرد، می توان گفت که زرین کوب ضمن آنکه هویتی ایرانی اسلامی برای ایرانیان قایل شده، هجوم عربها به ایران را متعدیانه و تغییر دینشان را به اجبار دانسته؛ ولی اسلام را تعالی بخش فرهنگ ایرانی ارزیابی کرده است؛ اما استاد مطهری در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران با نفی تعارض بین هویت ملی و اسلامیت، ورود مسلمانان به ایران را نهضتی آزادیخواه، گروش ایرانیان به اسلام را به رغبت و اسلام را نجاتبخش جامعه ایرانی دانسته است.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، مرتضی مطهری، عبدالحسین زرین کوب، دوقرن سکوت، خدمات متقابل اسلام و ایران
  • محمود صادقی علوی*، زینب فضلی صفحات 257-287

    تاریخ نگاری فارسی در دوره حکومت های محلی دکن، در قرن های دهم و یازدهم به اندازه ای رونق یافت که می توان آن را به نوعی تاریخ نگاری محلی و دودمانی ایرانی، اما در منطقه دکن به شمار آورد. پژوهش حاضر، ضمن جست وجوی علل گسترش ادبیات فارسی و تاریخ نگاری ایرانی در دکن، با بررسی تحلیلی منابع تاریخی، به این نتیجه رسیده است که مهاجرت گسترده ایرانیان به منطقه دکن و حمایت حکمرانان و دیوانسالاران از آنها، زمینه ساز گسترش ادبیات فارسی در این منطقه شد و این مهاجران، سنت ها و شیوه های تاریخ نگاری ایرانی را در منطقه دکن گسترش دادند.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری فارسی، دکن، عادل شاهیان، قطب شاهیان، نظام شاهیان
  • داریوش غلامی*، مرتضی دهقان نژاد، علی اکبر جعفری صفحات 289-309

    در آغاز دوره قاجاریه (12101344ق)، مجتهدان ضمن تثبیت نفوذ خود، نقش دین را در تحولات جامعه ملموس تر از پیش کردند. در دوره ناصری (12451312ق)، کانون هایی از منورالفکران (روشنفکران) ایرانی در خارج از ایران شکل گرفت. آنها سعی داشتند با نشر اطلاعاتی در خصوص تحولات اروپا و عثمانی، زمینه بیداری ایرانیان را فراهم نمایند. روزنامه اختر که توسط برخی از تحول خواهان ایرانی در استانبول تاسیس شد، نمونه ای از این کانون هاست که در چارچوب سیاست اتحاد اسلامی و با هدف پیشگیری از دست اندازی های اروپایی ها و روس ها به سرزمین های اسلامی، می کوشید افکار نو را در پوشش باورهای دینی ارایه دهد. پژوهش حاضر، با بهره گیری از روش وصفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، در پی پاسخ به این سوال است که روزنامه اختر انگاره اتحاد اسلامی را دارای چه فوایدی می دانست؟ و موانع آن را چگونه ترسیم می کرد؟

    کلیدواژگان: روزنامه اختر، اتحاد اسلامی، عصر قاجار، روشنفکری ایرانی، استعمار اروپایی
|
  • Mohammadali Amini, Shahrbanoo Delbary *, Tahereh Azimzade Pages 7-35

    Considering the tribal life of Arabs in the ignorance era, awareness from the news of the tribes and their roles related to the social development can be helpful to better appreciate the events of that time. The main issue of the present research is the incvestigation of reasons for making contract between Khozae and Abdolmotalleb tribes and its effect on the relationship between Prophet Mohammad (PBUH) and Khozae. The findings of research, based on the libraruy primary spources, illuminate that this contract is considered as a kind of political and social convergence. Following the disqagereement between Abdolmotalleb and his uncle, Nofel Ibn e- Abd e- Manaf, on the possession of his properties and positions, he made a friendly relationship with Khozae tribe to strengthen his position in Mecca, since Khozae were considered as an important tribe beside Quraish and Kinana due to their population, facilities and social position. Thanks to the provision of the commercial benefits and restaoration of authority, and considering the respectable character of Abdolmotalleb, Bani Khozae deemed the contract to be effective and welcomed his sugession. This contract was so effective on the affectionate and respectful relationship between Khozae and Prophet mohammad and it led to their support of Prophetic invitation.

    Keywords: Prophet Mohammad (PBUH), Abdolmotalleb, Khozae tribe, ignorance era, tribal contract
  • Hosain Alibeigi *, Seyed Mohammadreza Hosseini Pages 37-74

    Before the advent of Islam, the Jewish migrated to the Arabian Peninsula due to the reasons such as war, migration, commerce, and belief in the appearance of last Prophet at the end of time. Regarding their experience on farming profession, they monopolized the economy of Medina and its surrounding and due to the migration of Muslims to Medina and their lack of specialized knowledge of cultivation, a ground was provided for the Jewish to exploit the Muslims in different ways. Accordingly, to appreciate the way of their economic interactions in the early years of departure, this question should be answered on the reasons of the Jewish dominating the common professions in Medina and the strategies taken by Prophet Mohammad to get self-sufficiency related to cultivation. The finding of this research, relying on the primary sources and the descriptive- analytical method, elucidates that the Jewish were the possessors of professions due to living in the appropriate setting, possessing the prosperous lands, being professional on the methods of farming and various lifestyles. Prophet Mohammad gradually took an appropriate strategy towards the economic development and self-sufficiency of Muslims and encouraged the planting of palms, supervised on the division of water, managed the restoration of arid lands and finally the economic independence of Muslims was provided.

    Keywords: Terms: Prophet Mohammad (PBUH), the Jewish of Medina, economy of Medina, craft of the Jewish, cultivation of the Jewish
  • Seyyed Ghasem Razzaghi Mousavi Pages 75-108

    The salient properties of Imam Baqer era compared with that of the other Imams is the scientific and cultural movement of Muslims and the consequences within the religion and out of religion. In the scientific and cultural atmosphere of the first decades (A.H), the presence of various sects with different thoughts such as Marjaeh, Qadrieh, Motesavefeh, and Qolaat on one hand and the intellectual social chaos among the Shiites on the other hand led to some problems for the Shiites. On these conditions, the fillowers of Imam Baqer established shi’ah school based on the guidelines of that holiness, the jurisprudential decrees and the clarification of shiite thoughts in the framework of some scientific trends. This writing is to investigate this issue relying on the analytical- descriptive method and taking advantage of hadithi, interpretive, jurisprudential and historical primary sources. The findings of reseach clarify that the scientific, jurisprudential, theological, interpretive, and spiritual trends are condsidered as the most important trends of that era which led to the scientific authority of Imam, the roles of Shiite scholars regarding the propagation and establishment of belief based community of shi’ah, and putting Imam in Efta position.

    Keywords: Imam Baqer (PBUH), Shiites, scientific Shiite trends, followers of Imam Baqer, Islamic sects
  • Hossein Hosseinian Moqadam, Ehsan Jafaripoor Pages 109-135

    The Shiites of Iran, in time of Imam Hassan Askari (PBUH), raised their religious questions through the letters by the agents of that holiness due to the long distance. Some of the questions raised in these letters are of significant significations concerning the historical trend of thought and jurisprudence of Shia which should be considered in the discussions on the history of civilization of Shiites.The present research has organized these letters based on the geographical areas and the name of narrators and it has endeavored to answer this question on the role of various areas of Iran in this regard as well as the reasons of writing these letters and what their content were. The result of this research illustrates a direct relationship between the population of Shia and the number of letters and it clarifies that the main subject of letters has been related to the jurisprudential, theological and social issues and among the cities of Iran, most of these letters has been written by the individuals in Qom.

    Keywords: Imam Hassan Askari (PBUH), Iranian followers of Imam Askari, Iranian Shiites, Qom, letter writing
  • Hamidreza Motahhari, Razi Bayat * Pages 137-162

    S`ebt e- Ben is one of the sunnit historians who has considered the biography of Imams (PBUT). His report on the life of Imam Hassan Askari (PBUH), unlike that of other Imams, is limited due to different reasons including the lack of historical propositions. Obviously, the dynastical position as well as the religious thoughts have been the elements effective on the presentation of his records. Having a critical look at the reports, this research is to investigate the documents and their content in order to answer this question on what reports he paid the most attention and how he included them in his works.The result of study clarifies that he has taken advantage of description along with the abbreviation method and selection without any analysis in the reflection of facts on the life of Imam Hassan Askari (PBUH); so that, he has firstly considered the name and kinship of Imam and then, the date and birth place, the date and place of departure of that holiness, the length of life, his mother’s name and finally he has briefly indicated the virtue of that holiness. The narration of hadith is the other issue which has been less considered by Sebt and he has narrated a sample of Imam’s traditions.

    Keywords: Imam Hassan Askari (PBUH), S`ebt e- Ben, Meraat al- Zaman, Tazkerat al- Khavas, Shiah in the sunniit works
  • Khalil Zarei, Shokouhosadat Arabi Hashemi *, Siavash Yari Pages 163-195

    The conquests of Muslims faced the world of Islam with problems, so that some specific strategies were taken by the early caliphs to settle them. The inclination of plunders toward the center of caliphate, the possession of habitants’ farming lands in the newly conquered lands, the foundation of casern in city as well as the migration of Arab Muslims to Iran were considered the outcomes of conquests. In spite of some benefits for the Muslims, they were along with some detriments for the new Islamic society on one hand and the newly conquered areas of Iran on the other hand. The detriments such as putting outstanding followers aside, unfair division of plunders, development of Nobel class, heterogeneous composition of population in the caserns of cities, reoccurrence of racial prejudices, no fundamental propagation of Islam, no supervision on the conduct of agents related to the reception of tax and development of a great branch of proprietors in Hejaz.The present research investigates and criticizes the consequences of conquests through the descriptive-analytical method of research

    Keywords: conquests, early caliphs, Iran, propagation of Islam, followers of Prophet Mohamad (PBUH)
  • Somaye Bayati, MohamadMehdi Moradi Khalaj * Pages 197-221

    Batayeh is the name of a land in south of Iraq which had changed into a mire through the passage of time due to the overflow of Tigris river and stoppage of water flow. At the beginning of the Buyid government in Iraq, Omran Ibn e- Shahin established Shahinid dynasty in this land. After the announcement of dependency of this dynasty, their enmity with the Buyids initiated and some wars happened among them which mostly led to the failure of Buyids. The present research based on descriptive-analytical method and taking advantage of the historical and geographical primary sources is to investigate the effect of the geography of Batayeh on the authority of Shahinids and their success in dealing with the Buyids. The findings of research clarify that the natural geography of Batayeh was considerably effective on the triumph of Shahinids. The geographical position of Batayeh and its natural phenomena including mires, canebrakes, canyons and use of them as a refuge led to the success and authority of this dynasty and finally, their change into a political pole in the center of the world of Islam

    Keywords: Batayeh, Buyids, Shahinids, Iraq, natural geography
  • Mohsen Massumi, Masoomeh Abangah Azgomi Pages 223-255

    There are various views on the way of advent of Islam in Iran and the way of Iranians confronting with the conquerors, the why and how of their tendency toward Islam and its reflection on the national identity of Iranians. Dr. Zarrinkub, an intellectual and nationalist historian and Motahhari, a religionist scholar, have investigated this issue. Regardless of the intellectual development of Dr. Zarrinkub during the decades after writing the book “Two Centuries of Silence”, if this very book is considered as the basis, it could be deemed that Zarrinkub has considered invasion of Iran by Arabs as an aggressive action and their change of religion as a compulsory issue while he has evaluated Islam as the element effective on the exaltation of Iranian culture as he has regarded an Islamic- Iranian identity for the Iranian.  Nevertheless, Motahhari, in his book named “Mutual Service of Islam and Iran”, with the denial of opposition between national identity and Islamism, has regarded the entrance of Muslims toward Iran as a liberal movement, the tendency of the Iranian toward Islam as a willing action and Islam as the savor for the Iranian community

    Keywords: Iranian identity, Morteza Motahhari, Abdolhossein Zarrinkub, Two Centuries of Silence, Mutual Service of Islam, Iran
  • Mahmood Sadeghi Alavi *, Zeinab Fazli Pages 257-287

    Persian historiography in time of the local governments of Decan in the 10th and 11th centuries were so considerably developed that can be regarded as a kind of local Iranian dynastical historiography in Decan area. The present research investigates the reasons of Persian literature development as well as the Iranian historiography in Decan along with the critical study of the historical sources. According to the findings, it is concluded that the extensive migration of the Iranian to Decan area and their supporting by the governors provided the ground for the development of Persian literature in this area. Moreover, these migrators developed the traditions of Iranian historiography in this region

    Keywords: Persian historiography, Decan, Adel Shahi, Qotb Shahi, Nezam Shahi
  • Darush Gholami *, Morteza Dehqannejad, Aliakbar Jafari Pages 289-309

    At the beginning of Qajar era (1210-1344), the religious authorities revealed the role of religion in the development of society more salient than the past and stabilized their authority as well. In Naseri era (1245-1312), the centers of illuminated Iranian out of Iran were developed. They endeavored to provide the ground for the vigilantism of Iranians through the propagation of data related to the development of Europe and Othmani. Akhtar newspaper developed by some of the Iranian reformists in Istanbul, is considered as a sample of these centers within the framework of Islamic unity aiming for the prevention of violation by the Europeans and the Russians to the Islamic lands in order to present the modern thoughts via the religious beliefs. The present research, taking advantage of the descriptive-analytical method as well as the library sources, is going to answer the question on the advantages of Islamic unity considered by this paper as well as the way of illustration of its obstacles

    Keywords: Akhtar paper, Islamic unity, Qajar era, Iranian illumination, European exploitation