فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 144، بهار 1401)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 144، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمود اکبری* صفحات 1-16
    اهداف و زمینه ها

    یکی از مولفه های تاثیرگذار بر سیمای شهرها که نقش فعالی در پویایی عملکردی و زیبایی شناختی شهری دارد، مبلمان شهری است. مبلمان و زیباسازی شهری یکی از عناصر مهم به منظور ارتقای کیفیت زندگی شهری محسوب می شود.

     روش شناسی

    با استفاده از تکنیک مارکوس به تحلیل شاخص های مربوط به مبلمان شهری و زیباسازی شهری در کلانشهر اصفهان پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع کمی بوده است و داده های آن از آمارنامه کلانشهر اصفهان در سال 1398 اقتباس شده است. با استفاده از مدل آنتروپی شانون وزن شاخص های مبلمان شهری محاسبه شده است و این وزنها در تکنیک مارکوس به کار گرفته شده اند و با استفاده از امتیاز نهایی F(K) تکنیک مارکوس به تحلیل نماگرهای مورد بررسی در کلانشهر اصفهان پرداخته شده است.

    یافته ها

    مقدار ضریب Si برای ضد ایده ال (0/151) به دست آمده است و بیشترین مقدار این ضریب به منطقه یک (0/6794) تعلق داشته است. بیشترین مقدار ضریب K- عدد (4/505) و بیشترین مقدار ضریب K+ عدد (0/679) به دست آمده است که به منطقه 1 کلانشهر اصفهان تعلق دارد. کمترین مقدار این ضرایب به منطقه 13 کلانشهر اصفهان تعلق داشته است. با استفاده از تکنیک مارکوس امتیاز نهایی F(K) برای منطقه یک (0/666)، منطقه دو (0/283)، منطقه سه (0/648)، منطقه چهار (0/473)، منطقه پنج (0/503)، منطقه شش (0/649)، منطقه هفت (0/488)، منطقه هشت (0/465)، منطقه نه (0/387)، منطقه ده (0/482)، منطقه یازده (0/397)، منطقه دوازده (0/524)، منطقه سیزده (0/268)، منطقه چهارده (0/325) و منطقه پانزده (0/328) به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    امتیاز نهایی تکنیک مارکوس برای نماگرهای مبلمان شهری در مناطق 15 گانه کلانشهر اصفهان نشان دهنده نابرابری در شاخص های مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: تکنیک مارکوس، مبلمان شهری، کلانشهر اصفهان
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 155-162
    مقدمه

    از نظرگاه جغرافیای سیاسی پسامدرن، هویت سرزمینی به مثابه متن در درون مجموعه ای از عناصر نظام یافته ذهنی تحت گفتمان شکل می گیرد و پس از آن در گره گاهی به نام «فضا» نمود عینی می یابد. به بیان دیگر هویت عینیت یافته در سرزمین، حاصل مجموعه ای از روابط انتظام یافته توسط قدرت سیاسی است که در مقطع خاصی از تاریخ وجود عینی بنام سرزمین را معنا می بخشد. در این راستا در تاریخ ایران باستان نخستین بار حکومت ساسانیان برای برای ساخت هویت سرزمینی از دستگاه ایدیولوژیک آیین زرتشت برای ایجاد وحدت سرزمینی استفاده نمودند. در این پژوهش کوشش شده چگونگی مفصل بندی عناصر آیین زرتشت در ایجاد فرآیند بین الاذهانی، حس تعلق سرزمینی در مردم در عصر ساسانیان واکاوی شود.

    نتیجه گیری

    در این دیدگاه، نقش آفرینی سیاسی رهبران فره ایزدی نقش بسزایی در ساخت بهینه حکومت، مرز، سرزمین و هویت داشته است. همچنین برای پی ریزی مدیریت سیاسی متمرکز حکومت ساسانی به گونه ای آن را از آموزه های اوستا بازنمایی می نماید که در آن سرزمین یکپارچه ایرانویچ با قدسیت، درهم می آمیزد و روح جمعی را بنیان می نهد. در این دوره ذیل گفتمان دین رسمی گونه ای از غیریت سازی شکل گرفت که در طی آن ایران، عنوان نمودگاه اندیشه اهورایی در نسبت متفاوت با «انیران» قرار گرفت و رسالتی به قدرت سیاسی تفویض شد که قادر باشد هویت قدسی متناسب با الهیات زرتشتی را پرورش دهد و اهریمنان داخلی و خارجی را از این هویت اصیل بزداید.

    کلیدواژگان: زرتشت، گفتمان، هویت سرزمینی، امپراطوری ساسانی، ایران
  • عسکری مجتهدزاده، زینب کرکه آبادی*، سعید کامیابی صفحات 163-170
    اهداف

    اختصاص غیراصولی منابع به مناطق برخوردار و محرومیت سایر مناطق موجب نابرابری های توسعه اقتصادی شده است. هدف این پژوهش تعیین محدوده منطقه شهری سمنان با استفاده از روش اندازه گیری جریان ها (پایین به بالا) با بکارگیری شاخص های جریان سفر و جریان کالا بین شهر اصلی و شهر پیرامونی استخراج شده از مبانی نظری بود.

    روش شناسی

    از مرکز شهر سمنان حریمی به شعاع 20 و 50 کیلومتر در محیط GIS زده شده، شهر سمنان به عنوان شهر اصلی و شهرهای درجزین، سرخه، شهمیرزاد و مهدیشهر به عنوان شهرهای پیرامونی انتخاب شدند. برای تعین منطقه شهری باید میزان جمعیت جابه جاشده بین دو شهر و میزان کالای جابه جاشده محاسبه شده و با قرارگرفتن در فرمول های مربوطه نمره نهایی هر شهر را محاسبه نمود.

    یافته ها

    بر اساس محاسبات، شاخص نمره نهایی (iT) شهرهای سرخه و درجزین به ترتیب برابر با 11.72 و 18.83 دارای همبستگی متوسط، مهدیشهر برابر با 28.54 دارای همبستگی بالا و شهمیرزاد برابر با 38.5 دارای همبستگی خیلی بالا با شهر سمنان بودند. لذا محدوده منطقه شهری سمنان را می توان شامل دو بخش مرکز (شهرستان سمنان) و قلمرو پیرامونی آن (شهرستان های مهدیشهر و سرخه) تعیین نمود.

    نتیجه گیری

    وضعیت تعادل فضایی نظام شهری سمنان از حالت تک مرکزی در دهه های گذشته با افزایش تعداد شهرهای پیرامونی و واگرایی منطقه ای جمعیت، با سرعت متعادلی به سوی توسعه چند مرکزی گرایش داشته ولی هنوز فاصله زیادی با ایجاد تعامل کامل منطقه ای دارد که ایجاد منطقه شهری سمنان می تواند موجب تسریع این روند شده است.

    کلیدواژگان: شهر- منطقه، اندازه گیری جریان ها، پایین به بالا، سمنان
  • محسن پورخسروانی، سمیه سادات شاه زیدی*، عاطفه عزیزی زرندی صفحات 171-188
    اهداف

    گردشگری شهری پدیده ای پیچیده است که این پیچیدگی در تعامل با محیط های مختلف افزایش می یابد. در سال های اخیر با توجه به اهمیت این مساله گردشگری تاثیر زیادی بر روابط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جوامع مختلف داشته است. لذا هدف از این پژوهش ارزیابی کاربرد روش پویایی سیستم در برنامه ریزی و توسعه صنعت گردشگری شهر شهداد بود.

    روش شناسی

    با استفاده از مدل سازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویایی سیستم ها به ارزیابی توسعه گردشگری شهر شهداد پرداخته شد. پس از مرور پیشینه تحقیقات انجام شده و شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری شهر شهداد، مهم ترین این عوامل مشخص و مدلی از این عوامل و روابط عملی بین آن ها در محیط نرم افزار VENSIM 9.2.2  ترسیم و افق زمانی 10 سال آینده شبیه سازی شد.

    یافته ها

    در شبیه سازی مدل، سناریوهای مختلفی بر اساس افزایش هزینه توسعه گردشگری شهداد، بودجه مازاد (5000 دلار) و کاهش هزینه توسعه گردشگری شهداد، نبود بودجه (1 دلار) ایجاد شد و نشان داد که این بودجه مازاد می تواند بر متغیرهای دیگر تاثیرگذار باشد. با افزایش هزینه توسعه گردشگری شهداد شاهد افزایش جاذبه ها و ظرفیت های گردشگری در مدل بودیم و از طرفی کمبود بودجه هم باعث شد که با کاهش جاذبه ها و تمایل مردم محلی رو به رو شویم و این مساله بیانگر این است که تمامی متغیرها در مدل با هم ارتباط داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی الگوی طراحی شده نشان داد که برای دستیابی به اهداف مد نظر تناسب و هماهنگی بین زیرسیستم های مختلف سیستم گردشگری شهداد (در آمد اقتصاد گردشکر، جذابیت گردشگری، حفاظت از محیط زیست، تمایل افراد محلی) امری ضروری و لازم است.

    کلیدواژگان: تحلیل پویایی های سیستم، مدل سازی داینامیکی، گردشگری، توسعه گردشگری، شهر شهداد
  • حسن هوشیار*، حسین رمضان تاش دهگرجی صفحات 189-199
    اهداف

    امروزه یکی از مهم ترین مخاطراتی که همواره شهرها را تهدید می نماید خطر وقوع زلزله است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت آسیب پذیری ساختمان های شهر اشنویه در برابر وقوع احتمالی زلزله انجام شد.

    روش شناسی

    این پژوهش کاربردی با رویکرد کمی-تحلیلی در سال 1400 انجام یافت که شامل محلات دوازده گانه شهر اشنویه بود. از 8 شاخص کالبدی- محیطی شامل نوع مصالح، عمر بنا، کیفیت بنا، تعداد طبقات، تراکم جمعیت، کاربری اراضی، شیب، حریم رودخانه استفاده شد. به منظور سنجش میزان آسیب پذیری از مدل تلفیقی AHP-VIKOR، روش شاخص متوسط درجه آسیب و از نرم افزارهای Arc GIS 10.2 و Idrisi 32 استفاده شد.

    یافته ها

    آسیب پذیری ساختمان ها در شهر اشنویه جدی است و شدت لرزه پذیری محلات در این شهر متفاوت بود. بدین صورت که محله های 1، 4، 5 و 7 بیشترین آسیب پذیری در برابر زلزله را داشتند و محله های 2، 3 و بخش های از محله های 6، 11 و 12 دارای آسیب پذیری کمتری بودند. دلایل آسیب پذیری، استفاده از مصالح کم دوام و ناپایدار نظیر آجر و خشت و چوب، عمر بالای ساختمان ها (76% سطح شهر)، وجود تراکم بالای جمعیتی در محلات 4، 5، 7، بالا بودن میزان شیب و وجود گسل شیوه برو در این شهر بود.

    نتیجه گیری

    بناهای ساخته شده شهر بدون کمترین توجه به آیین نامه های ساختمانی احداث شده اند.

    کلیدواژگان: زلزله، تحلیل میزان آسیب پذیری، تکنیک های تصمیم گیری چند معیاری، GIS، شهر اشنویه
  • عادل گرجی نیا، الهام امینی* صفحات 201-211
    مقدمه

    یکی از مشکلات کالبدی عمده شهرهای قدیمی، وجود بافت های فرسوده در آنهاست که خود سرآغاز بسیاری از مشکلات شهری شده و زمینه ناپایداری را در بسیاری از شهرها فراهم ساخته است. در همین راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه راهبردهای بهسازی و نوسازی کالبدی-فضایی بافت های فرسوده شهری منطقه 19 تهران بود.

    روش شناسی

    این تحقیق «توصیفی-تحلیلی» به شیوه پیمایشی در سال 1399 اجرا شد. در این تحقیق مهم ترین عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار بر بافت های فرسوده منطقه 19 تهران شناسایی و با نظر کارشناسان به تک تک عوامل موثر، ضریب اهمیت داده شد. ابزار تحقیق، پرسش نامه بود که توسط 20 نفر از متخصصین بهسازی تکمیل شد. روایی و پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ، 88/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل SWOT انجام شد. در انتها با سنجش اهمیت هر یک از عوامل، اولویت دارترین راهبردهای بهسازی و ساماندهی کالبدی-فضایی این منطقه شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از سنجش نظر متخصصین نشان داد که بافت های فرسوده این منطقه از نقاط ضعف و در عین حال نقاط قوت و فرصت های بهینه برابر (n=20)، به منظور بهره گیری و رسیدن به حد مطلوب و در نتیجه بهسازی و ساماندهی کالبدی-فضایی برخودار بودند. با توجه به نقاط ضعف و قوت ها، راهبردهای تنوع، تهاجمی، تدافعی و بازنگری برای بهسازی و بازسازی مطلوب ارایه شد.

    نتیجه گیری

    محلات منطقه 19 تهران رشد نامنسجم و درهم تنیده ای داشته است و مشکل بافت فرسوده در این محلات بیشتر به مسایل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی باز می گردد، لذا می توان با اجرای استراتژی های حاصل از این پژوهش و مشارکتی کردن آنها زمینه توسعه، بهسازی و ساماندهی این محلات را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، ساماندهی کالبدی- فضایی، مدل Swot، منطقه 19 تهران
  • نیره جانجانی، زهرا عزیزی*، محمدمهدی دهشیری، شهرام بیک پور صفحات 213-219
    اهداف

    ارتفاع از سطح دریا و جهت های جغرافیایی در مناطق کوهستانی در فواصل کم تغییر می کنند و بدین شکل پیچیدگی بالایی در فیزیوگرافی منطقه ایجاد می نمایند. با تغییر فیزیوگرافی تغییر در تنوع و ساختار پوشش گیاهی و میزان ترسیب کربن آن نیز ایجاد خواهد شد. این تحقیق اثر تغییرات ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت دامنه کوهستانی البرز جنوبی در حاشیه شهر تهران بر میزان ترسیب کربن را مورد بررسی قرار داد.

    روش شناسی

    نقشه تنوع فیزیوگرافی و شکل زمین بر اساس مدل رقومی ارتفاع منطقه و با درنظرگرفتن عامل ارتفاع از سطح دریا و تغییرات جهت دامنه و شیب تهیه شد. بر اساس این لایه اطلاعاتی نمونه برداری از خاک و پوشش گیاهی در هر یک از فرم های فیزیوگرافی به صورت میدانی انجام شد. تغییر میزان دی اکسید کربن خاک و رابطه آن با پوشش گیاهی بر مبنای پارامترهای فیزیوگرافی بررسی شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد که جهت دامنه، شیب و ارتفاع از سطح دریا رابطه مستقیمی با میزان ترسیب کربن پوشش گیاهی دارد. جهت جغرافیایی غربی و شیب های کم بیشترین ترسیب کربن را نشان دادند، همچنین با افزایش ارتفاع بدون درنظرگرفتن عامل جهت و شیب مقدار کربن خاک به طور معنی داری روند کاهنده داشت. نتایج حاصل از بررسی کربن آلی ریشه به تفکیک نمونه های مورد مطالعه نشان داد کمترین مقدار کربن آلی ریشه در گونه Ferula stipa مشاهده شد و بیشترین مقدار کربن آلی ریشه در گونه Ferula psathyrostachys بود.

    نتیجه گیری

    ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت جغرافیایی دامنه ها بر میزان ترسیب کربن اثرگذارند. شرایط آلایندگی هوا و تغییرات آب و هوایی (تغییرات دما و بارندگی در آن محسوس باشد)، می تواند بر چرخه ترسیب کربن اثر منفی داشته باشد. این تاثیر به طور ویژه بر دامنه های جنوبی و شرقی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: کربن خاک، ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی، پوشش گیاهی
  • مهدی شفیعا، علیرضا رضوانی*، محسن طبسی، سید سعید ملک الساداتی صفحات 221-230
    اهداف

    تجربیات متعدد درباره تاثیر آثار معماری بر ایجاد پویایی اقتصادی شهر ها وجود دارد و میزان موفقیت اثر معماری در ایجاد این تاثیر، ارتباط مستقیم با ویژگی ها و کیفیت های آن اثر دارد. هدف از این پژوهش تبیین رابطه میان کیفیت های مختلف معماری با میزان ایجاد رشد اقتصادی برای محدوده پیرامون در بستر واقعیت های اجتماعی و جغرافیایی شهر مشهد بود.

    روش شناسی

    در این پژوهش بر اساس روش همبستگی و به صورت علی و مقایسه ای، دو اثر معماری با کاربری تجاری در محدوده منطقه 9 شهر مشهد و در بازه زمانی 7 ساله مورد بررسی قرار گرفت و چگونگی تاثیر ویژگی های کمی و کیفی این آثار بر مبنای روش اقتباس شده از "تکنیک شاخص کیفیت طراحی" بر ایجاد پویایی اقتصادی برای محدوده پیرامون بر اساس "آنالیز هدانیک" و "روش تفاوت در تفاوت ها"، تبیین شد.

    یافته ها

    در مورد دو بنای شاخص شهری، برقراری ارتباط مناسب با شهر و دسترسی به زیرساخت های شهری و خصوصا سیستم حمل و نقل عمومی و شریان های ارتباطی، بیشترین تاثیر مثبت در موفقیت اقتصادی پروژه را داشت و علاوه بر آن افزایش 24درصدی در بهره مندی از مفاهیم اصلی اقتباس شده از ابزار "شاخص کیفیت طراحی"، سبب ایجاد پویایی اقتصادی حدود 30درصدی در ارزش واحد های آپارتمانی پیرامون آن نسبت به محدوده مجاور پروژه دیگر با بهره مندی کمتر از این ویژگی ها شد.

    نتیجه گیری

    افزایش بهره مندی از کیفیت های شناسایی شده در اثر معماری، سبب ایجاد مطلوبیت و رونق اقتصادی بیشتر در محدوده پیرامون و شهر می شود. بر این اساس موارد شناسایی شده می تواند راهنمایی برای اولویت گذاری در مراحل مختلف شکل گیری پروژه ها باشد و هزینه هایی که برای ایجاد کیفیت های مناسب تر ایجاد می شود در بلندمدت تاثیرات مناسبی هم در مقبولیت پروژه و هم در ایجاد پویایی برای شهر و محدوده پیرامون اثر معماری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آثار معماری بزرگ مقیاس، تاثیرات اقتصادی آثار معماری، شاخص کیفیت طراحی، آنالیز هدانیک، روش تفاوت در تفاوتها
  • مهدی شرافت، داریوش یاراحمدی*، امان الله فتح نیا، حمید میرهاشمی صفحات 231-239
    اهداف

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی تغییرات فضایی-زمانی پوشش برف و آب معادل برف حوضه های کارون، کرخه و دز و تاثیر تغییرات در آب دهی حوضه های مذکور بود.

    روش شناسی

    به منظور استخراج پوشش برف و اندازه گیری آب معادل برف و همبستگی آن ها با آب دهی حوضه کارون، کرخه و دز از روش آستانه گذاری روی باندهای انعکاسی و حرارتی، روش من کندال، همبستگی اسپیرمن و داده های سنجنده MODIS (2020-2000)، تصاویر موجود سنجنده AMSR-2/AMSR-E (2020-2003) و آب دهی ماهانه همزمان با تصاویر ماهواره ای مذکور استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل سری زمانی در هر سه حوضه مورد مطالعه، نشانگر روند کاهشی مساحت پوشش برف و حجم آب معادل برف در اکثر ماه ها بود، بیشترین تغییرات کاهشی مساحت پوشش برف، در حوضه دز و ماه مارس با مقدار 26/3- و بیشترین تغییرات کاهشی آب معادل برف نیز در حوضه کارون و ماه فوریه با مقدار 86/3- مشاهده شد. بیشترین میزان همبستگی در هر سه حوضه مربوط به حوضه دز در ماه ژوین با مقدار 775/0 (01/0>p) و کمترین آن مربوط به حوضه کرخه در ماه فوریه با مقدار 183/0 بود. بررسی ارتباط میان دبی و آب معادل برف تصاویر AMSR-2/AMSR-E هم نشان داد که بیشترین میزان همبستگی، مربوط به حوضه کارون در ماه ژانویه با مقدار 721/0 بود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی در سال های مورد مشاهده مساحت پوشش برف و آب معادل برف در تمامی ماه ها کاهشی بوده و در حوضه های کارون و دز از شدت بیشتری برخوردار است. علاوه بر این در بیشتر ماه ها ارتباطی میان مساحت پوشش برف و دبی حوضه ها وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سطوح برفی، آب معادل برف، کارون، MODIS، AMSR-2، AMSR-E
  • سیروس رحیم زاده سیسی بیگ، علیرضا شیخ الاسلامی*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 241-251
    اهداف

    مشارکت یکی از شاخص های رهبری و نشانه بلوغ سازمانی جامعه محسوب می شود. مفهوم مشارکت ارتباط تنگاتنگ و مرتبط با مفهوم شهروندی دارد. هدف از این پژوهش، تدوین الگویی برای جلب مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام مدیریت شهری در کلان شهر تهران بود.

    روش شناسی

    روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی است. اجرای تحقیق در کلان شهر تهران در 123 ناحیه شهرداری در سال 1399 تا نیمه اول 1400 و شامل مدیران نواحی شهر تهران (به تعداد 2654 نفر) بود. داده ها به صورت کتابخانه ای و مطالعات میدانی جمع آوری شد. تعداد 360 نفر مدیر و کارشناس انتخاب شد و به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از روش های آماری میانگین، جداول فراوانی و مدل تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    سازمان های مردم نهاد در مشارکت شهروندان در مدیریت شهری می تواند نقش حایز اهمیت و در خور توجهی داشته باشند. بار های عاملی روی مسیر های به دست آمده، نشان داد که الگوی مورد نظر از اعتبار و روایی قابل قبولی برخوردار بود و مقدار بار های عاملی تمام مسیرها بیش از 7/0 نشان داد؛ بنابراین سمن ها برای ارتقاء مشارکت شهروندان در مدیریت شهری می توانند در ابعاد مختلف نقش های مهم ایفا کنند.

    نتیجه گیری

    برای تحقق مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام مدیریت شهری، ابتدا باید بستر های لازم برای مشارکت سمن ها فراهم شود و پس از آن ابزار های مشارکت و تعیین هدف و نوع تخصص های سمن ها است که در میزان مشارکت تاثیرگذار است؛ بنابراین قصد و نیت مشارکت، ابزار های مشارکت و زیرساخت های مشارکت مولفه های اصلی مدل مشارکت سمن ها در نظام مدیریت شهری در بررسی و یافته های این تحقیق است.

    کلیدواژگان: شهرسازی مشارکتی، مشارکت شهروندان، سازمان های مردم نهاد، مدیریت شهری، کلان شهر تهران
  • مهدی شیری پور، فرزانه ساسان پور*، حبیب الله فصیحی، علی شماعی صفحات 253-266
    اهداف

    تاب آوری شهری طی سال های اخیر به خصوص با شیوع همه گیری کرونا و افزایش آلودگی های زیست محیطی به مساله اصلی کلان شهرها تبدیل شده است. همچنین ناکارآمدی و ضعف عملکردی ساختار فضایی کلان شهرها، باعث بروز مشکلات و معضلات محیطی و کاهش تاب آوری محیط زیست شهری شده است؛ با این منظور در این پژوهش به شناخت نقش و تاثیر ساختار فضایی کلان شهر تبریز در تاب آوری محیط زیست شهری آن پرداخته شد.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی است. محدوده مکانی پژوهش، کلان شهر تبریز و محدوده زمانی آن سال های 1399 و نیمه اول سال 1400 بود. روش جمع آوری داده های پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل آماره های تراکم کرنل، تحلیل چیدمان فضا، تحلیل بیضوی انحراف استاندارد و روش رتبه بندی فازی ماباک بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که شهر تبریز از نظر معیارهای تعیین ساختار فضایی به صورت تک هسته ای با تسلط بخش مرکزی نسبت به سایر بخش ها است؛ بنابراین وضعیت تاب آوری محیط زیست شهری در این بخش مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل از رتبه بندی ماباک فازی نیز نشان داد که ضریب Q برای مراکز تجاری و صنعتی به ترتیب 442/0و 416/0 به دست آمد و این ضرایب نشان دهنده تاثیر زیاد مراکز تجاری و صنعتی بر میزان تاب آوری محیط زیست شهری بود.

    نتیجه گیری

    بیشترین آلودگی هوا، ذرات معلق در هوا و ناپایداری محیط زیست در بخش مرکزی شهر بیشتر از سایر بخش ها است؛ بنابراین ساختار فضایی شهر تاثیر زیادی بر میزان تاب آوری محیط زیست شهری دارد.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهر، تاب آوری محیط زیست شهری، مراکز فعالیتی، ظرفیت اکولوژیکی، کلان شهر تبریز
  • فرزانه دادگر، محمدعلی قصری* صفحات 267-276
    اهداف

    توجه به فاکتور تنوع در کیفیت محیط شهری، برای ایجاد هویت، حفظ جذابیت و سرزندگی و انعطاف پذیری محیط شهری اهمیت فراوانی دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تنوع فضای تجاری در کیفیت محیط شهری در بازار چهارراه رسولی شهر زاهدان بود.

    روش شناسی

    متغیرهای موثر بر کیفیت محیط شهری با روش تحلیل محتوای کیفی، در مدلی جامع ارایه شد؛ سپس، با استفاده از پرسش نامه، ابعاد مختلف کیفیت محیط شهری با تاکید بر معیار تنوع، ارزیابی شد. اطلاعات، در دو بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون T تک نمونه تحلیل شد. ضریب تاثیر هر بعد به عنوان متغیر مستقل بر متغیر وابسته کیفیت محیط شهری از طریق مدل معادلات ساختاری رگرسیون چندمتغیره در محیط نرم افزار SPSS 26 و Lisrel بررسی شد.

    یافته ها

    ابعاد اقتصادی (0.221)، ادراکی-ذهنی (1.23)، اجتماعی-فرهنگی (1.20) و کارکردی (0.99) بازار چهارراه رسولی به ترتیب بیشترین ضریب تاثیر بر تنوع محیط شهری زاهدان را داشته اند. مولفه های مختلف کیفی مرتبط با تنوع اصناف، قیمت مناسب اجناس و تناسب اصناف بازار برای همه قومیت ها و گروه های سنی و امکان تعامل اجتماعی بیشتر با دیگران در رتبه های بالاتری قرار گرفتند. کمترین ضریب تاثیر را نیز ابعاد محیطی (0.72) و کالبدی-فضایی (0.98) داشته اند.

    نتیجه گیری

    تنوع کالبدی شرط لازم برای ارتقای کیفیت محیط شهری است، چراکه می تواند بستر فضایی مناسبی برای حضور افراد مهیا کند. متعاقبا فراهم سازی امکانات در راستای بهبود ابعاد محیطی در این شرایط الزامی است. به دلیل تعامل بین شاخص های کیفیت محیط شهری، ارتقای ابعاد کالبدی و محیطی محله مورد نظر باید مورد توجه مسیولین و برنامه ریزان شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، تنوع، بازار، زاهدان
  • محمدرضا فرحناکی، آزیتا بلالی اسکویی*، یاسر شهبازی، اصغر مولایی صفحات 277-283
    اهداف

    یکی از موضوع های مهم برای شناخت شهر ایرانی-اسلامی، مطالعه بافت قدیم و ارزش های اسلامی آن شهر است. پویایی رفتارهای شهری سبب شده است که متخصصان برای شبیه سازی در طرح های شهری از روش های نوین استفاده کنند. هدف این پژوهش ارزیابی و سنجش انسجام کالبدی-فضایی بافت قدیم در شهر ایرانی-اسلامی ضمن مطالعه بافت قدیم شهر سنقر در سه بازه زمانی متفاوت از ادوار گذشته آن بود.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر، کمی علی مقایسه ای است و برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و مطالعات میدانی بود و برای تحلیل داده ها از روش چیدمان فضا و نرم افزار Depthmap 10 روی نقشه بافت قدیم شهر سنقر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده افزایش متوسط مقدار هم پیوندی بافت قدیم شهر سنقر در مقاطع زمانی مورد بررسی بود که گویای افزایش عجین شدن بافت قدیم با کل ساختار شهری شهر سنقر است. از طرفی، متوسط عمق فضا از 43/1 به 55/1 در وضع موجود و نیز مقدار 39/1 درطرح مصوب ساماندهی بافت فرسوده شهر سنقر رسیده است که با توجه به تغییرات کالبدی و توسعه شبکه معابر به وجود آمده منطقی به نظر رسید. با توجه به مقادیر عددی شاخص اتصال می توان گفت که میزان ارتباط فضاهای موجود در بافت قدیم شهر با سایر فضاهای شهر افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    طرح ساماندهی بافت فرسوده شهر سنقر دارای نتایج مثبتی بوده و می تواند موجب یکپارچگی و افزایش انسجام بافت قدیم شهر سنقر شود و از طرفی نیز از انزوای بیشتر آن جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: بافت قدیم، چیدمان فضا، شهر ایرانی-اسلامی، سنقر
  • فرشته بیرامعلی کیوی، فاطمه سبک خیز، ابوالقاسم امیراحمدی*، منیژه قهرودی تالی، جواد جمال آبادی صفحات 285-293
    اهداف

    بر اثر تغییرات برودتی و اقلیمی کواترنری، خاک های بسیاری به شکل رسوب، به وسیله اشکال مختلف فرسایش، وارد چرخه کندوکاوی یا ترسیب شده است. از جمله فرم های حاصل از رسوب گذاری رودخانه ها، مخروط افکنه ها هستند. مخروط افکنه ماهدشت در جنوب کرج، از میراث برجای مانده از تغییرات اقلیمی کواترنری بوده است. پژوهش حاضر با بررسی تغییرات بافت، pH و رنگ، در لایه های رسوبی مخروط افکنه ماهدشت سعی دارد که برآیندی از تغییرات محیطی منطقه مطالعاتی به دست دهد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از لحاظ روش شناسی، علی مقایسه ای و پیمایشی است که اطلاعات آن به روش اسنادی و میدانی و آزمایشگاهی گردآوری شده است. برای دستیابی به هدف مورد نظر تعداد 19 نمونه از یک ترانشه 5 متری برداشت و در آزمایشگاه، مورد آزمایش گرانولومتری، آزمایش اسیدیته و قلیاییت رسوب و آزمایش تعیین رنگ خاک قرار گرفت. پس از انجام آزمایش ها، داده های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان داد که در میان لایه های رسوبی مخروط افکنه، لایه A2 با ضخامت زیاد، بیشترین تفاوت بافت را با لایه های دیگر داشته است. به طور کلی ریزدانه بودن، قلیاییت بسیار ضعیف و رنگ زرد روشن با درجه خلوص بالا، ویژگی بارز لایه های مطالعاتی بوده است.

    نتیجه گیری

    شواهد نشان داد که نوسانات و تغییرات محیطی کواترنری پایانی به صورت تناوبی از انواع جریان های سیلابی انرژی متوسط تا پایین، مبین دوران گرم و خشک است. رخساره های بین کانالی مخروط افکنه، جریان های کانالی با انرژی بالا، متوسط و ضعیف را شامل می شود. جریان متوسط رو به بالا که مشخصا در افق A2 با ضخامت 159سانتی متر و سه منشا رسوبی ردیابی شد، مبین بارش های یکنواخت و مستمر و به مدت طولانی است و می تواند مبین دوران سرد و مرطوب باشد.

    کلیدواژگان: مخروط افکنه، نهشته های کواترنری، گرانولومتری، pH، ماهدشت
|
  • M. Akbari* Pages 1-16
    Aims and Background

    One of the influential components on the appearance of cities that plays an active role in the functional and aesthetic dynamics of the city is urban furniture. Urban furniture and beautification is one of the important elements to improve the quality of urban life.

    Methodology

    Using Marcos technique, the indicators related to urban furniture and urban beautification in Isfahan metropolis have been analyzed. The research method was Quantitative and its data is adapted from the statistics of Isfahan metropolis in 2019. Using Shannon entropy model, the weight of urban furniture indices has been calculated and these weights have been used in Marcos technique. Using the final score of F (K) of Marcos technique, analyze the indicators studied in Isfahan metropolitan.

    Findings

    The value of Si coefficient for anti ideal (0.151) was obtained and the highest value of this coefficient belonged to region 1 (0.6794). The highest value of K- coefficient (505.4) and the highest value of K + coefficient (0.679) have been obtained, which belongs to region 1 of Isfahan metropolis. The lowest value of these coefficients belonged to 13 Region of Isfahan. Using Marcos technique, the final score of F (K) for Region 1 (0.666), Region 2 (0.283), Region 3 (0.648), Region 4 (0.473), Region 5 (0.503) Region 6 (0.649), Region 7 (0.488), Region 8 (0.465), Region 9 (0.387), Region 10 (0.482), Region 11 (0.397), Region 12 (0.524), region 13 (0.268), region 14 (0.325) and region 15 (0.328) have been obtained.

    Conclusion

    The final score of Marcos technique for urban furniture indicators in 15 Regions of Isfahan metropolis indicates inequality in the studied indicators.

    Keywords: Marcos Technique, Urban Furniture, Isfahan metropolis
  • E. Lashgari Tafreshi* Pages 155-162
    Introduction

    From the view of postmodern political geography, territorial identity is formed as a text within a set of systematically mental elements under discourse and then it finds objectivity in a node called "space". In other words, the objectified identity is the result of a set of relations regulated by political power Which at a certain point in history, make the meaning of territory. In this regard, for the first time in the history of ancient Iran, the Sassanid dynasty used the ideological apparatus of Zoroastrianism to create territorial identity. In this research, has been attempted to investigate how the elements of Zoroastrianism are articulated by Sassanid dynasty for creating the sense of territorial belonging between people.

    Conclusion

    The study findings show that the political role of charismatic leaders has played an important role in building government, borders, territory and identity during Sassanid dynasty. The Sassanid dynasty in a way represents the territorial identity from the teachings of the Avesta (Holy Writ for Zoroastrians), in which the Integrated territory of Iran blends with holiness and forms the collective spirit. During this period, under the official religion discourse, a kind of alienation was formed which represented Iran as Ahuraian territory and this country was discursively contradictions to non-Iranians. A mission was delegated to the political power for developing the Zoroastrian identity in the minds of the Iranian people and remove the internal and external demons from this original identity.

    Keywords: Zoroastrian, Discourse, Territorial Identity, Sassanid Dynasty, Iran
  • A. Mojtahedzadeh, Z. Karkehabadi*, S. Kamyabi Pages 163-170
    Aims

    Improper allocation of resources and facilities to privileged areas and deprivation of other areas has led to inequalities in economic development.. The purpose of this study is to determine the Semnan urban ergion using the method of measuring flows (bottom to top).

    Methodology

    From the city center of Semnan, a radius of 20 and 50 km was hit in the GIS environment. Semnan city was selected as the main city and the cities of Dargezin, Sorkheh, Shahmirzad and Mahdishahr were selected as the surrounding cities.To determine the urban region, the amount of population moved between the two cities and the amount of goods moved should be calculated and the final score of each city should be calculated by being in the relevant formulas.

    Findings

    According to the calculations, the final score index (iT) of Sorkheh and Dargezin cities were 11.72 and 18.83 with moderate correlation, Mahdishahr with 28.54 had high correlation and Shahmirzad with 38.5 had very high correlation with Semnan city. The boundaries of Semnan urban region can be determined including the two parts of the center (Semnan city) and its surrounding territory (Mahdishahr and Sorkheh cities).

    Conclusion

    The spatial equilibrium situation of Semnan urban system from single-center mode in recent decades with increasing number of peripheral cities and regional divergence of population, has tended to multi-center development with a balanced speed, but still far from creating full regional interaction The creation of Semnan urban area has accelerated this process.

    Keywords: Urban –Region, Flow measurement, Bottom-Up, Semnan
  • M. Porkhosravani, S.S. Shahzeidi*, A. Azizi Zarandi Pages 171-188
    Aims

    Urban tourism is a complex phenomenon that increases in interaction with different environments. In recent years, due to this issue's importance, tourism has greatly impacted the economic, cultural, and political relations of different societies. Therefore, the aim of this study was to evaluate the application of the system dynamics method in the planning and development of the tourism industry in Shahdad.

    Methodology

    In this research, using dynamic modeling in the form of the systems dynamics analysis method, the tourism development of Shahdad city has been evaluated. After reviewing the background of the research and identifying the factors affecting the development of tourism in Shahdad, the most important of these factors and a model of these factors and practical relationships between them were drawn in the Vensim software environment and the time horizon of the next 10 years was simulated.

    Findings

    In the model simulation, different scenarios were created based on increasing the cost of Shahdad tourism development, surplus budget ($ 5,000) and decreasing the cost of Shahdad tourism development, lack of budget ($ 1), and showed that this surplus budget could affect other variables. With the increase in the cost of tourism development in Shahdad, we saw an increase in attractions and tourism capacities in the model, and on the other hand, the lack of budget caused us to faceless attractions and the desire of local people, and this indicates that all variables in the model They were related.

    Conclusion

    The simulation results of the designed model showed that in order to achieve the desired goals, fit and coordination between different subsystems of the Shahdad tourism system (tourist economy income, tourism attractiveness, environmental protection, local people willingness) is necessary.

    Keywords: System Dynamics Analysis, Dynamic Modeling, Tourism, Tourism Development, Shahdad
  • H. Houshyar*, H. Ramazantash Dehgorje Pages 189-199
    Aims

    Today, one of the most important dangers that always threatens cities is the risk of earthquakes. The aim of this study was to analyze the vulnerability of buildings in Oshnavieyeh city to possible earthquakes.

    Methodology

    The present research is an applied type with a quantitative-analytical approach that has been done in 2021 in the Oshnavieyeh. This study assessed the situation of the neighborhoods of Oshnavieyeh in terms of vulnerability Based on 8 indicators, physical-environmental, including: type of materials, building life, building quality, number of floors, population density, land use, slope, and river area. Also, the AHP-VIKOR integrated model was used to measure vulnerability, Intermediate degree of damage index method, GIS and Idrisi software.

    Findings

    The vulnerability of buildings in the city of Oshnaviyeh is serious. The seismicity of the neighborhoods was different. Neighborhoods 1, 4, 5 and 7 have the most damage against earthquakes. Neighborhoods 2, 3 and parts of neighborhoods 6, 11 and 12 have the least damage.

    Conclusion

    Reasons for damage in these neighborhoods can be considered the use of low and unsustainable materials such as bricks, clay and wood, long life of buildings (76% of the city level), high population density in neighborhoods 4, 5, 7, high slope and the existence of faults were the way to go in this city. Also the buildings were built without the slightest attention to building regulations.

    Keywords: Earthquake, Vulnerability Analysis, Multi-Criteria Decision Making Techniques, GIS, Oshnoyeh City
  • A. Gorginia, E. Amini* Pages 201-211
    Introduction

     One of the major physical problems of old cities is the old tissues, which has provided the basis for instability in many cities. In this regard, aim of this study was to provide strategies for the physical and spatial rehabilitation of worn-out urban structures in Tehran's 19th district.

    Methodology

     This descriptive-analytical research is applied and surveyed in terms of purpose and method, respectively which was conducted in 2020. In this study, the important internal and external factors affecting the old tissues of Tehran's 19th district were identified and the effective factors were scored. The research tool was a questionnaire that was completed by 20 reconstruction specialists. The validity and reliability of the questionnaire were determined using Cronbach's alpha (0.88). Data were analyzed using the SWOT model. By measuring the importance of each factor, the most priority strategies for physical and spatial improvement of this region were identified.

    Findings

     The results of the experts' opinion show that the old tissues of 19 districts of Tehran have an equal number of weaknesses and strengths and opportunities (n=20) in order to physical-spatial organization. Due to the strengths and weaknesses points, strategies of strengths and weaknesses opportunities, and threats were presented for optimal improvement and reconstruction.

    Conclusion

    Neighborhoods in Tehran's 19th district have developed incoherently and intertwined and the problem of old tissue in these neighborhoods is mostly due to social, economic, and cultural issues. Therefore, by implementing the strategies obtained from this research and making them participatory, it is possible to provide the ground for the development, improvement, and organization of these neighborhoods.

    Keywords: Urban worn-out texture, physical-spatial organization, Swot model, District 19 of Tehran
  • N. Janjani, Z. Azizi*, M.M. Dehshiri, Sh. Baikpour Pages 213-219
    Aims

    Altitude and geographical directions in mountainous areas change at short distances and thus create high complexity in the physiography of the region. By changing the physiography, there will be a change in the diversity and structure of the vegetation and the amount of carbon sequestration. This study investigated the effect of changes in altitude, slope and direction of the southern Alborz mountain range on the outskirts of Tehran on carbon sequestration.

    Methodology

    The physiographic and landform diversity map was prepared based on the digital model of the altitude of the region and taking into account the altitude factor and changes in the direction of the slope and slope. Based on this information layer, soil and vegetation sampling was performed in each of the physiographic forms in the field. Changes in soil carbon dioxide and its relationship with vegetation were investigated based on physiographic parameters.

    Findings

    The results showed that the direction of slope, slope and altitude is directly related to the amount of carbon sequestration of vegetation. The western geographical direction and low slopes showed the highest carbon sequestration. Also, with increasing altitude without considering the direction factor and slope, the amount of soil carbon had a significantly decreasing trend. The results of root organic carbon analysis of the studied samples showed that the lowest amount of root organic carbon was observed in Ferula stipa and the highest amount of root organic carbon was observed in Ferula psathyrostachys.

    Conclusion

    Altitude, slope and geographical direction of the slopes affect the rate of carbon sequestration. In situations where air pollution and climate change in a way that changes in temperature and rainfall are noticeable can have a negative effect on the carbon sequestration cycle. This effect will be especially greater on the southern and eastern slopes.

    Keywords: Soil carbon, Altitude, Geographical direction, Vegetation
  • M. Shafia, A. Rezvani*, M. Tabasi, S.S. Malek Sadati Pages 221-230
    Aims

    variety experiences about the impact of architectural works on the city's economic dynamism were shown that the success rate of this prosperity is directly related to architectural qualities. The purpose of this study is to explain this relationship in the context of the social and geographical realities of Mashhad.

    Methodology

    This research, based on the correlation method, over the period of 7 years considers two commercial architectural works in the 9th district of Mashhad to determine the effect of their characteristics of them (based on the adaptation method from the "Design quality index technique") on creating economic dynamics for the surrounding area (based on "Hedanic analysis" and "method of differences in differences").

    Findings

    In this case study, proper communication with the city and access to urban infrastructure, especially the public transportation system was the greatest positive factor for achieving economic success additionally 24% increase in the utilization of quality factors (derivate from design quality index) was caused to about 30% increase in the value of the vicinity apartments

    Conclusion

    Increasing the architectural qualities leads to greater economic prosperity therefore the identified factors can be used as a guide to prioritizing various factors which are important in shaping the projects, and the increased costs to create these qualities in the long turn have a positive impact on the project and city prosperity.

    Keywords: Large-scale projects, architectural spillover effects, DQI (Design Quality Indicators), Hedonic analysis, DiD(Difference in Difference)
  • M. Sherafat, D. Yarahmadi*, A. Fathnia, H. Mirhashemi Pages 231-239
    Aims

    The aim of this study was to investigate the spatio-temporal changes of snow cover and snow water equivalent in Karun, Karkheh and Dez basins and the effect of changes in the discharge of these basins.

    Methodology

    In order to extract snow cover and measure snow water equivalent and their correlation with the discharge of Karun, Karkheh and Daz basins, from the thresholding method on reflective and thermal bands, Man Kendal method, Spearman correlation and MODIS measurement data (2000-2020), available images of AMSR-2/AMSR-E sensor (2003-2020) and monthly discharge at the same time with the mentioned satellite images have been used.

    Findings

    The results of time series analysis in all three studied basins show a decreasing trend of snow cover area and volume of the snow water equivalent in most months And The most decreasing changes in snow cover area were observed in Dez basins and March with a value of -3.26 and the most decreasing changes of snow water equivalent were observed in Karun basin and February with a value of -3.86. The highest correlation in all three basins was related to Dez basin in June with a value of 0.775 (p<0.01) and the lowest was related to Karkheh basin in February with a value of 0.183. Examination of the relationship between discharge and snow water equivalent AMSR-E/AMSR-2 images also showed that the highest correlation was related to Karun Basin in January with a value of 0.721 (p<0.01).

    Conclusion

    Generally, in the observed years, the area of snow cover and snow water equivalent in all months has decreased and is more severe in Karun and Dez basins. In addition, in most months, there is no significant relationship between snow cover area and basin discharge.

    Keywords: Snow Levels, Snow Water Equivalent, Karun, MODIS, AMSR-E, AMSR-2
  • S. Rahimzadeh Sisbeig, A. Sheykhol-Islami*, K. Zaker Haghighi Pages 241-251
    Aims

    Participation is one of the indicators of leadership and a sign of organizational maturity of society. The concept of participation is closely related to the concept of citizenship. The purpose of this study was to develop a model for attracting the participation of non-governmental organizations in the urban management system in the metropolis of Tehran.

    Methodology

    The research method is based on applied purpose and is based on descriptive-analytical method. The research was conducted in the metropolis of Tehran in 123 municipal districts in 1399 until the first half of 1400 and included district managers of Tehran (2654 people). Data were collected in the form of libraries and field studies. A total of 360 managers and experts were selected and for statistical analysis, mean statistical methods, frequency tables and confirmatory factor analysis model were used.

    Findings

    Non-governmental organizations can play an important role in citizen participation in urban management. Factor loads on the obtained routes showed that the model had acceptable validity and validity and the amount of factor loads on all routes showed more than 0.7; Therefore, measures to promote citizen participation in urban management can play an important role in various dimensions.

    Conclusion

    In order to achieve the participation of citizens in the urban management system, first the necessary conditions must be provided for the participation of the NGOs, and then the tools of participation and determining the purpose and type of specialties of the NGOs that affect the level of participation; Therefore, the intention and intention of participation, participation tools and participation infrastructures are the main components of the participation model of Samans in the urban management system in the study and findings of this research.

    Keywords: Participatory urban planning, citizen participation, non-governmental organizations, urban management, Tehran metropolis
  • M. Shiripour, F. Sasanpour*, H. Fassihi, A. Shamai Pages 253-266
    Aims

    Urban resilience has become a major problem in metropolitan areas in recent years, especially with the prevalence of corona epidemics and increasing environmental pollution. Also, the inefficiency and poor performance of the spatial structure of metropolises has caused environmental problems and problems and reduced the resilience of the urban environment; For this purpose, in this study, the role and effect of the spatial structure of Tabriz metropolis in the resilience of its urban environment have been studied.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The location of the research is the metropolis of Tabriz and its time range was in 2020 and the first half of 2021. The method of collecting research data was field and library. Data analysis methods included kernel density statistics, spatial arrangement analysis, standard deviation elliptical analysis, and the MABAC Fuzzy ranking method.

    Findings

    Findings indicate that the city of Tabriz in terms of criteria for determining the spatial structure is a single core with the dominance of the central part over other parts; Therefore, the environmental resilience of the urban environment was measured in this section. The results of the Fuzzy MABAC ranking also showed that the Q coefficient for commercial and industrial centers was 0.442 and 0.416, respectively, and these coefficients indicate the high impact of commercial and industrial centers on the degree of resilience of the urban environment.

    Conclusion

    The results showed that the highest air pollution, airborne particles, and environmental instability in the central part of the city are more than in other parts; Therefore, it can be concluded that the spatial structure of the city has a great impact on the degree of resilience of the urban environment.

    Keywords: Spatial structure of the city, Urban environmental resilience, Activity centers, Ecological capacity, Tabriz metropolis
  • F. Dadgar, M.A. Ghasri* Pages 267-276
    Aims

    Paying attention to the diversity of urban environment is very important for creating an identity, maintaining the attractiveness, vitality and flexibility of the urban environment. This study aimed to investigate the effective variables in the urban environment quality emphasising the diversity in the Rasouli crossroads market in Zahedan.

    Methodology

    In this study, the list of effective variables on the urban environment quality was presented by a comprehensive model using a qualitative content analysis method. Then, using a questionnaire, different dimensions of urban environment quality with emphasis on diversity criteria were evaluated. Data were analyzed using one-sample T-test through SPSS 26 software. The impact factor of each dimension as an independent variable on the dependent variable of urban environment quality was investigated through a structural equation model of multicritria regression by SPSS and Lisrel softwares.

    Findings

    Economic (0.221), perceptual-mental (1.23), socio-cultural (1.20) and functional (0.99) dimensions of Rasouli crossroads market had the highest impact on the diversity of Zahedan urban environment, respectively. The components of the diversity of guilds, the reasonable price of goods and the appropriateness of market guilds for all age groups and the possibility of more social interaction with others were ranked higher. Environmental (0.72) and physical-spatial dimensions (0.98) also had the lowest impact coefficients.

    Conclusion

    Physical diversity is a necessary condition for improving the quality of the urban environment, because it can provide a suitable space for the presence of people. Consequently, it is necessary to provide facilities in order to improve the environmental dimensions in these conditions. Due to the multiple interactions between the proposed indicators, improving the physical and environmental dimensions of the neighborhood should be considered by city officials and planners.

    Keywords: Quality of Urban Environment, Diversity, Market, Zahedan
  • M.R. Farahnaki, A. Balali Oskoui*, Y. Shahbazi, A. Molaei Pages 277-283
    Aims

    An important way to identify an Islamic-Iranian city is to study its ancient texture and Islamic values. The dynamic nature of urban behaviors has prompted experts to adopt new methods to simulate urban designs. This study aims to study the physical-spatial coherence of the Islamic-Iranian city through a case study of the old texture of Sonqor using the space syntax method in three different time periods.

    Methodology

    Present study is a causal comparative qualitative one and to collect the data, library and field study techniques and for data analysis, Space Syntax method and Depthmap software package version 10 on old contexture of Sonqor City are utilized.

    Findings

    Results showed the increased correlation of the old texture of Sonqor in the studied periods, which indicates the increased integration of the old texture with the whole urban structure of the city under study. Furthermore, the average depth of the space rose from 1.43 to 1.55 in the current situation and to 1.39 in the approved plan for organizing the worn-out texture of Sonqor, which seemed reasonable with regard to the physical changes and the development of the road network in this city.  According to the numerical values of the index of connectivity, it can be said that the relationship of the current spaces in the old texture of the city and other spaces in it has raised.

    Conclusion

    The plan on organizing Sonqor urban decay had positive results and it can integrate and improve the cohesion of Sonqor urban decay and, it can prevent its further isolation.

    Keywords: Old texture, Space syntax, Iranian-Islamic city, Sonqor
  • F. Beiramali Kivi, F. Sabokkhiz, A. Amirahmadi*, M. Ghahroudi Tali, J. Jamalabadi Pages 285-293
    Aims

    Due to Quaternary climate change, many soils in the form of sediment, by various forms of erosion, have entered the exploration cycle or sedimentation. One of the forms of river sedimentation is alluvial fans. The Mahdasht alluvial fan in the south of Karaj was the remnant of climate changes in Quaternary. The aim of this study was to give an overall result of environmental changes in the region by investigating the changes in soil texture, pH and color in the sedimentary layers of Mahdasht alluvial fan.

    Methodology

    The present study is fundamental in terms of purpose and causal-comparative and survey in terms of methodology. Its information has been collected by documentary, field and laboratory methods. In order to achieve the desired purpose, 19 samples were taken from a 5-meter trench and in the laboratory, using the granulometric test screening, determining the pH of the sediment and color of the soil was exposed. After the experiments, the obtained data were analyzed.

    Findings

    The obtained results showed that among the sedimentary layers of alluvial fan, layer A2 with high thickness had the most difference of texture with other layers. In general, fineness, very low alkalinity and pale yellow color with high purity have been prominent features of the study layers.

    Conclusion

    The obtained evidence showed that the fluctuations and environmental changes of the late Quaternary periodically from the types of flood flows with medium to low energy, indicate the hot and dry period. Inter-channel facies in the alluvial fan include high-energy, medium, and low-energy channel currents. The upward medium-current flow, traced on horizon A2 with a thickness of 159 cm and three sedimentary sources, indicates uniform, continuous, and long-term precipitation, and it can indicate cold and wet weather.

    Keywords: Alluvial fan, Quaternary deposits, Granulometry, pH, Mahdasht