فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1401)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و هشتم شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه عسکری*، فاطمه سفیدکن، محمدامین سلطانی پور، مهدی میرزا، سمیه فکری قمی صفحات 191-199

    جنس Pycnocycla متعلق به خانواده Apiaceae است و در ایران 8 گونه چندساله دارد. در این مطالعه بازده اسانس و ترکیب های شیمیایی دو گونه P. nodiflora و P. flabellifolia بررسی شد. به این منظور اندام هوایی گیاهان در مرحله بذردهی به ترتیب از دو رویشگاه در استان هرمزگان در دو سال متوالی و استان کرمانشاه در یک سال جمع آوری شدند. اندام های ساقه، برگ و بذر جدا و در سایه خشک شدند. اسانس به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت استخراج گردید. تعیین درصد و نوع ترکیب های شیمیایی با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. بازده اسانس ساقه و برگ گونه P. nodiflora در دو سال متوالی در رویشگاه تنگ زاغ هرمزگان 0.23% و 1.21% و بازده اسانس بذر 0.23%  بود. در رویشگاه آب ماه بازده اسانس ساقه و برگ در دو سال متوالی 0.02% و 0.06% و بازده اسانس بذر 0.01% بود. کاریوفیلن اکسید (7.8% تا 28.1%) و بتا-اودسمول (15.5% تا 57.2%) ترکیب های عمده در اسانس ساقه، برگ و بذر در تمام نمونه های مورد بررسی P. nodiflora بودند. در گونه P. flabellifolia بازده اسانس ساقه و برگ (0.66%) و بذر (0.76%) بود. ترکیب های غالب در اسانس ساقه و برگ P. flabellifolia شامل سیس-بتا-اوسیمن (33.8%)، ترانس-بتا-اوسیمن (39.6%) و ترپینولن (12.9%) بودند. در اسانس بذر P. flabellifolia ترانس-بتا-اوسیمن (28%)، سیس-بتا-اوسیمن (31%) و ترپینولن (12.6%) ترکیب های عمده بودند.

    کلیدواژگان: Pycnocycla، Apiaceae، کاریوفیلن اکسید، بتا-اودسمول، سیس-بتا-اوسیمن، ترانس-بتا-اوسیمن
  • مهدیه جعفری قوشچی، بهلول عباس زاده*، مهدی اورعی، راضیه عظیمی، علی فرامرزی صفحات 200-217

    در این تحقیق، برای بررسی اثر پرتو گاما به عنوان یک روش برای خشک کردن ماده گیاهی، شرایط و مدت زمان نگهداری گیاه بر درصد و ترکیب های اسانس و برخی از صفات فیزیولوژیک مرزه سنبله ای (Satureja spicigera (C. Koch) Boiss.)، سرشاخه های گیاه در مرحله گلدهی جمع آوری شد. تابش پرتو گاما، در سازمان انرژی اتمی،  در 5 سطح 0، 2.5، 5، 7.5 و 10 کیلوگری انجام گردید. نگهداری در دو شرایط یخچال با دمای 4 درجه سانتی گراد و هوای اتاق انجام شد. مدت زمان نگهداری در سه سطح 0، 120 و 240 ساعت بود. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. استخراج اسانس از سرشاخه گل دار نمونه های مرزه به روش تقطیر با آب انجام شد. ترکیب های اسانس با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفت. اثر اشعه گاما بر درصد اسانس و مقدار پارا-سیمن، تیمول، کارواکرول، فنل، فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی در سطح 1% معنی دار بود. مدت زمان نگهداری بر درصد اسانس و میزان پارا-سیمن، تیمول و کارواکرول اثر معنی دار داشت. شرایط نگهداری بر محتوای تام فنل و فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی مرزه اثر معنی دار نشان داد. مقایسه میانگین اثر تابش گاما نشان داد که بیشترین درصد اسانس با 1.12% و 1.03% به ترتیب از نمونه شاهد و پرتودهی 5 کیلوگری اشعه گاما بدست آمد. حداکثر مقدار تیمول (13.57%) از تابش 10 کیلوگری پرتو گاما حاصل شد و میزان کارواکرول در شاهد (34.73%) بیشتر از بقیه بود. با پرتودهی 2.5 کیلوگری اشعه گاما، میزان ترکیب های فنلی 1.4 برابر و فعالیت آنتی اکسیدانی 1.76 برابر نسبت به شاهد افزایش داشت. البته با نگهداری گیاه در یخچال از مقدار تیمول آن کاسته شد. بیشترین درصد اسانس مربوط به نگهداری در مدت 120 ساعت بود. استفاده از پرتو گاما با شدت زیاد برای دستیابی به اسانس با تیمول بالا مناسب است. همچنین استفاده از اشعه کم می تواند برای خشک کردن گیاه مرزه سنبله ای برای دست یافتن به عصاره ای با کیفیت بهتر حاوی ترکیبات فنولی بیشتر، مفید باشد. ولی استفاده از اشعه گاما برای خشک کردن به منظور اسانس گیری مناسب نیست.

    کلیدواژگان: مرزه چندساله، اشعه گاما، تیمول، اسانس
  • مهدیه احمدوند، عبدالله جوانمرد*، محمد حقانی نیا، محمدرضا مرشدلو صفحات 218-239

    سیستم های کشت مخلوط و کاربرد کودهای زیستی نقش بسزایی در بهبود کمیت و کیفیت محصولات دارند. در این راستا، پژوهشی برای ارزیابی اثر کود زیستی مایکوروت بر صفات کمی و کیفی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در کشت مخلوط با نخود زراعی (Cicer arietinum L.)، به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1399 اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص آویشن، کشت خالص آویشن تلقیح شده با قارچ، کشت خالص نخود، کشت خالص نخود تلقیح شده با قارچ، کشت مخلوط یک ردیف نخود + یک ردیف آویشن (1:1)، الگوی کشت 1:1 تلقیح شده با قارچ، کشت دو ردیف نخود + یک ردیف آویشن (2:1) و الگوی کشت 2:1 تلقیح شده با قارچ بودند. نتایج نشان داد، بیشترین عملکرد دانه (751.4 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (1645.6 کیلوگرم در هکتار) نخود در کشت خالص نخود با کاربرد قارچ میکوریزا حاصل شد که تفاوت معنی داری با تیمار 2:1 با مصرف میکوریزا نداشت. علاوه براین، بیشترین عملکرد ماده خشک آویشن (189.47 گرم در مترمربع) نیز به کشت خالص با کاربرد قارچ میکوریزا تعلق داشت. همچنین، بیشترین درصد (1.69%) و عملکرد اسانس (3.31 گرم در مترمربع) در الگوی کشت مخلوط 1:1 تلقیح شده با قارچ میکوریزا در چین اول بدست آمد. براساس آنالیز شیمیایی اسانس تیمول، گاما-ترپینن و پارا- سیمن ترکیب های غالب اسانس بودند. بیشترین درصد تیمول و گاما-ترپینن در الگوی کشت مخلوط 1:1 تلقیح شده با میکوریزا حاصل شد. همچنین بیشترین مقادیر شاخص های زراعی (نسبت برابری زمین، نسبت برابر سطح زیرکشت و زمان، نسبت برابر سطح برداشت و کارایی استفاده از زمین) و شاخص های اقتصادی (سودمندی کشت، سودمندی اقتصادی کشت مخلوط و شاخص بهره وری سیستم) به ترتیب در الگوهای کشت 2:1 و 1:1 همراه با کاربرد کود زیستی مایکوروت بدست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که کود زیستی مایکوروت در کشت مخلوط به ویژه در الگوی کشت 1:1 به بهبود کمیت و کیفیت اسانس آویشن باغی منجر شد.

    کلیدواژگان: تیمول، کشاورزی پایدار، کود زیستی، درصد اسانس، عملکرد دانه
  • علی اصغر تلافی، فرزین عبدالهی*، علیرضا یاوری صفحات 240-252

    درخت انبه با نام علمی Mangifera indica L. به تیره پسته (Anacardiaceae) تعلق دارد. اندام های مختلف این گیاه، به ویژه برگ، دارای ترکیب های ارزشمند فلاونوییدی است که در درمان دیابت کاربرد دارد. در این پژوهش، برای ارزیابی میزان روتین و کویرستین در برگ ژنوتیپ های مختلف انبه در رویشگا های جنوب ایران، چهار رویشگاه عمده شامل منوجان، رودان، میناب و بوشهر انتخاب گردید. از هر رویشگاه تعداد 10 درخت بالغ و سالم انتخاب و از هر درخت سه دسته نمونه برگ از ارتفاع 2 متری برداشت شد. عصاره گیری از برگ خشک انبه توسط حلال متانول- اسید استیک انجام و برای تجزیه به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) تزریق شد. داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از نرم‎افزار آماری SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و برای گروه بندی جمعیت ها و ژنوتیپ ها، تجزیه خوشه ای به روش Ward انجام شد. در بین چهار جمعیت انبه از نظر هر دو ترکیب روتین و کویرستین، اختلاف معنی دار آماری (0.05>P) وجود داشت. بیشترین میزان روتین و کویرستین به ترتیب در جمعیت های منوجان (ppm 124.03) و بوشهر (ppm 6.05) حاصل شد. تجزیه خوشه ای، چهار جمعیت را به سه گروه مستقل تقسیم کرد؛ به طوری که دو جمعیت رودان و میناب در گروه یک، جمعیت بوشهر در گروه دو و جمعیت منوجان در گروه سه قرار گرفتند. ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی موجود، می تواند اطلاعات ارزشمندی را در مدیریت ژرم پلاسم انبه فراهم کند و در شناسایی جمعیت های مطلوب برای اهداف اصلاحی مختلف در این گونه مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: انبه (Mangifera indica L.)، فلاونوئید، روتین، کوئرستین، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC)
  • زهرا اصلانی*، احد هدایتی، عباس حسنی، محسن برین صفحات 253-265

    قارچ Piriformospora indica از جمله میکروارگانیسم های محرک رشد است که می تواند باعث تحریک رشد و افزایش تحمل گیاه در شرایط نامساعد محیط گردد. به منظور بررسی تاثیر همزیستی گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare) با قارچ P. indica بر برخی ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و جذب عناصر غذایی و میزان اسانس گیاه یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (بدون مایه کوبی) و مایه کوبی با قارچ P. indica بودند. نتایج نشان داد که مایه کوبی با P. indica موجب افزایش معنادار ویژگی های رشدی، شاخص کلروفیل، میزان فنل کل و فلاونویید کل، درصد اسانس و جذب عناصر غذایی آهن، پتاسیم و فسفر گردید. بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد وزن تر اندام هوایی (3.92 و 3.06 گرم در گیاه)، عملکرد ماده خشک اندام هوایی (1.12 و 0.78 گرم در گیاه)، شاخص کلروفیل (47 و 42.23)، فنل کل (4.88 و 2.96 میلی گرم اسید گالیک در وزن تر)، فلاونویید کل (0.52 و 0.23 میلی گرم کویرستین در وزن تر)، محتوی اسانس (1.43% و 1.01%)، فسفر (0.41% و 0.35%)، پتاسیم (3.8% و 2.6%) و آهن (219 و 180 میلی گرم در کیلوگرم) به ترتیب در گیاهان مایه کوبی شده با قارچ و گیاهان مایه کوبی نشده مشاهده گردید. مایه کوبی با P. indica میزان ترکیب های اصلی اسانس مانند کارواکرول و تیمول را کاهش و در مقابل میزان ترکیب های پارا-سیمن، کارواکرول متیل اتر و گاما-ترپینن را نسبت به شاهد افزایش داد. در مجموع یافته های این تحقیق نشان داد که مایه کوبی با میکروارگانیسم های محرک رشد می تواند منجر به بهبود ویژگی های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش از طریق بهبود جذب عناصر غذایی گردد.

    کلیدواژگان: فسفر، فنل کل، قارچ اندوفیت، محتوی اسانس، مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)
  • مریم رامتین، فریبا شریف نیا، محدثه لاری پور*، میرساسان میرپور، سعید ضرابی صفحات 266-285

    Pseudomonas aeruginosa، Escherichia coli و Candida albicans پاتوژن های بیمارستانی می باشند که به دلیل مقاومت آنتی بیوتیکی روند درمان را مشکل ساخته اند. در این تحقیق، اثر ضدمیکروبی اسانس گیاه Campsis radicans (L.) Seemann روی سویه های P. aeruginosa مقاوم به ایمی پنم حاوی ژن Imipenemase (IMP)، E. coli مقاوم به سفکسیم حاوی ژن Type ESBLgene (TEM) و C. albicans مقاوم به فلوکونازول حاوی ژن ETS-related (ERG) بررسی شد. براساس نتایج، کلیه سویه ها به اسانس حساس بوده و قطر هاله عدم رشد از 10 تا mm 20 متغیر بود که بیشترین حساسیت در C. albicans دیده شد. بعد از شناسایی 32 ترکیب در اسانس با استفاده از GC/MS، ترکیب گوایاکول به عنوان ماده موثر آن انتخاب و به روش امولسیون دوفازی نانوکپسوله گردید. میانگین MIC در فرم آزاد گوایاکول µg.mL-1 268.7-537.5 و در انکپسوله شده µg.mL-1 67.18-268.75 بود که نشان دهنده اثرگذاری بیشتر فرم انکپسوله نسبت به فرم آزاد آن است. بررسی رهایش هر دو فرم طی 72 ساعت نشان داد که رهاسازی فرم انکپسوله به صورت هدفمندتر و طی زمان بیشتر یعنی کاهش سمیت آن می باشد. سپس اثربخشی دو فرم گوایاکول بر ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی بررسی گردید و مشخص شد که این کاهش در سودوموناس و کاندیدا بهتر از اشریشیا کلی بوده است. به طور کل هر دو فرم آزاد و انکپسوله در مقایسه با ژن شاهد rRNA 16s به طور معنی داری باعث کاهش بیان ژن شدند که این کاهش در فرم انکپسوله محسوس تر از فرم آزاد بود. همچنین بررسی اثر سینرژیسم دو فرم گوایاکول نشان داد که استفاده ترکیبی هر ماده با نانوکپسول خود اثر ضدمیکروبی بیشتری نسبت به استفاده هر یک به تنهایی دارد. نتایج این تحقیق اثر ضدمیکروبی اسانس گیاه C. radicans را تایید کرد و نیز نشان داد که دو فرم گوایاکول دارای ترکیب هایی جهت مهار ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی بوده، در نتیجه می توانند به عنوان یک مکمل درمانی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ژن های مقاومت، سویه های پاتوژن، رهایش، انکپسوله
  • مهران رهگشاهی، خدابخش پناهی کرد لاغری*، محمدمهدی رحیمی صفحات 286-300

    زیره سبز (Cuminum cyminum L.) یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که در مناطق خشک و نیمه خشک کشور که با تنش خشکی مواجه هستند، کشت می شود. بر این اساس، تاثیر عصاره جلبک دریایی و هیومیک اسید در شرایط تنش خشکی در آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال 1398 و 1399 در مزرعه ای واقع در شهرستان بویراحمد در 35 کیلومتری شهر یاسوج بررسی شد. تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری پس از مصرف 35% رطوبت خاک (شاهد)، آبیاری پس از مصرف 70% رطوبت خاک و آبیاری پس از مصرف 90% رطوبت خاک و فاکتور فرعی هیومیک اسید در دو سطح صفر و 300 میلی گرم در لیتر و فاکتور فرعی دیگر جلبک دریایی در دو سطح صفر و دو لیتر در هکتار بود. نتایج آزمایش نشان داد که محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی تاثیر معنی داری بر عملکرد اسانس، تعداد ساقه های فرعی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در چتر، تعداد چتر در بوته، ارتفاع بوته و درصد اسانس داشت و اثرهای منفی ناشی از تنش خشکی را کاهش داد. به طوری که بیشترین میزان عملکرد دانه، وزن هزاردانه، عملکرد اسانس و تعداد دانه در چتر با محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی بدست آمد. کاربرد اسید هیومیک نسبت به عصاره جلبک دریایی در بیشتر صفات تاثیر بیشتری داشت، به نحوی که تنها در صفات عملکرد اسانس و درصد اسانس عصاره جلبک دریایی تاثیر بیشتری از فاکتور اسید هیومیک نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی می تواند شرایط نامطلوب تنش را تعدیل کند و موجب افزایش 41.4 درصدی عملکرد زیره سبز شود.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، عملکرد اسانس، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، عملکرد زیستی
  • مهراب یادگاری* صفحات 301-321

    با توجه به نقش ارزنده گیاه آویشن در صنایع داروسازی و غذایی کشور، در این تحقیق اثرگذاری کودهای کامل NPK، بوتامیسول و اسید هیومیک بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس سه گونه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss)، آویشن باغی (T. vulgaris L.) و آویشن دنایی (T. daenensis Celark) تحت شرایط تنش خشکی مطالعه گردید. این تحقیق در سه آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1399-1400 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. محلول پاشی دو بار با فاصله زمانی سه هفته بعد از مرحله 10 برگی شدن گیاه انجام شد. 24 تیمار آزمایشی شامل عدم استفاده (A1) و استفاده (A2) از NPK، عدم استفاده (B1) و استفاده (B2) از اسید هیومیک، عدم استفاده (C1) و استفاده (C2) از بوتامیسول در شرایط تنش خشکی در سه سطح ظرفیت مزرعه (D1)، 50% (D2) و 75% تخلیه رطوبتی (D3) بودند. بالاترین مقادیر ارتفاع بوته (1.1±44.5 سانتی متر)، تعداد شاخه اصلی (1.5±26.4)، وزن بوته خشک (0.99±40.5 گرم در مترمربع)، کلروفیل کل (0.1±1.55 میلی گرم بر گرم وزن تر) و lpj,d اسانس (0.1±1.88%) توسط تیمار A2B2C2D1 در آویشن کوهی بدست آمد. تیمار A2B2C2D3 (استفاده از هر سه نوع کود با وجود تنش خشکی شدید) بیشترین محتوی پرولین (0.2±13.9 میکروگرم در گرم وزن تر) و کمترین میزان اسانس (0.1±0.79%) را در آویشن دنایی تولید کرد. ترکیب های غالب اسانس در گونه T. kotschyanus تیمول و کارواکرول، در گونه T. vulgaris، تیمول، گاما-ترپینن، پارا-سیمن و لینالول و در گونه T. daenensis، تیمول، کارواکرول، پارا-سیمن، بتا-کاریوفیلن، آلفا-پینن و میرسن بودند. بهره مندی بیشتر از مواد مغذی و تنش در حداقل ممکن به همراه آب و هوای معتدل منطقه مورد تحقیق، منجر به معرفی آویشن کوهی به عنوان گونه شاخص در این زمینه شد.

    کلیدواژگان: Thymus kotschyanus Boiss، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • محمد محمدعلیزاده، احمد اصغرزاده*، مریم تاتاری صفحات 322-331

    ترکیب های پلی فنلی گیاهان نقش مهمی در کاهش اثرات بیماری بر بدن دارند. کاسنی (Cichorium intybus L.) یکی از منابع پلی فنل در طبیعت می باشد. برگ کاسنی، حاوی املاح معدنی و گلوکوزیدی به نام شیکوریین (سیکوریین) و ریشه آن دارای مواد قندی، اینولین، پکتین و اسانس است. کبد یکی از اندام های ضرورری بدن می باشد که بیش از 500 عمکرد حیاتی دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر مصرف گیاه کاسنی بر غلظت آنزیم های کبدی، قدرت باروری و القای نرینگی در رت انجام شد. 32 سر رت به چهار گروه تقسیم گردید. عصاره کاسنی با استفاده از روش سوکسله و حلال متانول تهیه شد. گروه های تیمار، عصاره کاسنی را در مقادیر و غلظت های مختلف به مدت 28 روز دریافت کردند. یک گروه نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در روز بیست ونهم، خون گیری از ناحیه بطنی قلب انجام شد. برای تعیین اثر مصرف کاسنی بر قدرت باروری و القای نرینگی، در هر گروه لقاح به صورت طبیعی انجام و تعداد موالید و جنسیت آنها تعیین و با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد که عصاره متانولی کاسنی روی هورمون های LH (در دوزهای mg.kg-1 100 (0.01>P) و mg.kg-1 200 (0.001>P)) و FSH (در دوزهای mg.kg-1 100 (0.001>P) و mg.kg-1 200 (0.001>P))، تعداد موالید (در دوزهای mg.kg-1 100 (0.01>P) و mg.kg-1 200 (0.01>P)) و زاده های نر (در دوزهای mg.kg-1 100 (0.05>P) و mg.kg-1 200 (0.01>P)) در تیمارهای مختلف در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی دار ایجاد کرد، اما غلظت آنزیم های کبدی در تیمارهای مختلف در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنی دار نداشت.

    کلیدواژگان: باروری، کاسنی (Cichorium intybus L.)، کبد، رت
  • راضیه سعادتی*، علی ستاریان، ابوالفضل دانشور، الهام امینی، فاطمه سادات نصراللهی صفحات 332-344
    گیاهان جزو ذخایر و منابع طبیعی هر کشور محسوب می شوند. این بخش یکی از مهمترین منابع تامین غذایی و دارویی بشر در طول نسل ها بوده است. استان گلستان به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب، از نظر پوشش گیاهی بسیار غنی می باشد. مردم این منطقه با قومیت های مختلف، از گذشته های دور ارتباط نزدیکی با محیط اطراف خود، به ویژه گیاهان داشته اند. از آنجایی که در ایران عطاری ها مهمترین مراکز در عرضه گیاهان دارویی هستند، در این تحقیق با مراجعه به عطاری های چهار شهرستان شرق استان گلستان، شامل گنبدکاووس، گالیکش، مینودشت و کلاله، اطلاعات مربوط به افراد مشغول در عطاری، مراجعان و علل مراجعه به عطاری ها ثبت شد. مشخص شد که 56% از عطاری ها در شهرستان های مذکور، دارای قدمتی بین 10 تا 30 سال هستند. میانگین سن افراد مشغول در عطاری ها، 20 تا 50 سال تخمین زده شد که 86% آنها مرد و 41% این افراد بدون داشتن تحصیلات مرتبط و تنها از طریق تجارب خانوادگی یا گذراندن دوره های مرتبط با گیاهان دارویی به این شغل مشغول شده بودند. بیشترین علت مراجعه مردم منطقه به عطاری ها نیز مربوط به بیماری های کبد و دستگاه گوارشی گزارش شد؛ که این ممکن است به دلیل الگوی زندگی و یا رژیم غذایی نادرست و نامناسب مردم منطقه باشد. با وجود فلور غنی و جغرافیای مناسب استان گلستان، همچنین تمایل مردم منطقه به استفاده از داروهای گیاهی، نتایج تحقیق نشان داد که تنها 21% از گیاهان مورد نظر از داخل استان تهیه شده بودند و بقیه از استان های مجاور وارد می شوند؛ بنابراین به نظر می رسد با اطلاع رسانی و آموزش مناسب افراد بومی بتوان از این ظرفیت استان برای تامین گیاهان مورد استفاده و همچنین ایجاد اشتغال استفاده بهینه کرد.
    کلیدواژگان: استفاده های سنتی، عطاری ها، گنبد کاووس، گیاهان دارویی
  • داراب یزدانی، مهدی ابراهیمی*، سعید مودی، فرزانه نباتی، محسن پویان، سمیه الوانی، فرزانه جوکار شوریجه صفحات 345-359
    استان خراسان جنوبی بزرگ ترین تولیدکننده عناب (Ziziphus jujuba Mill.) در ایران است و زندگی بخش قابل توجهی از مردم آن منطقه به تولید این محصول وابسته است. شیوع آفت سنک عناب (Monosteira alticarinata Ghauri) در سال های اخیر علاوه بر کاهش تولید محصول، به دلیل استفاده وسیع از سموم شیمیایی برای کنترل این حشره در زمان برداشت محصول، سلامت مصرف کنندگان عناب را تهدید می کند. ازاین رو، در این پژوهش امکان کنترل این آفت با فرمولاسیون عصاره و اسانس برخی گیاهان دارویی برای اولین بار بررسی شد. در مرحله آزمایشگاهی، ترکیب های مورد بررسی شامل عصاره Capsicum annuum L. (30%) + روغن Allium sativum L. (10%)، اسانس Mentha piperita L. (10%) + اسانس Pelargonium graveolens L’Hér. (10%)، اسانس Syzygium aromaticum L. (30%)، روغن Azadirachta indica A. Juss. (5%) + اسانس Thymus vulgaris L. (5%) و روغن A. indica (5%) + اسانس Th. vulgaris (5%) + صابون پتاسیم (50%) بودند که همراه با دلتامترین (0.1%) به عنوان شاهد مثبت و آب به عنوان شاهد منفی در آزمون زیست سنجی بررسی شدند. نتایج حاصل از آزمون زیست سنجی نشان دهنده کارایی بالای پنجمین فرمولاسیون بود که بعد از گذشت چهار ساعت با غلظت 2% سبب نابودی 100% آفت شد و همراه با دلتامترین با 92.5% تلفات حشره در یک گروه آماری قرار گرفت. نتایج نرم افزار Polo plus نشان دهنده مرگ 50% حشرات (LC50) در غلظت 0.91% از فرمولاسیون پنجم بود. نتایج تحلیل داده های میدانی با نرم افزار SAS نشان دهنده کنترل نسبی فرمولاسیون مورد استفاده در بررسی های میدانی بود؛ به نحوی که بعد از گذشت 24، 48 و 72 ساعت درصد کنترل حشره در غلظت 2% از این فرمولاسیون به ترتیب 27.43، 43.99 و 56.24 بوده است. این نتایج نشان می دهد که فرمولاسیون گیاهی حاوی روغن چریش، اسانس آویشن و صابون پتاسیم در غلظت 2% از قابلیت مناسبی برای کنترل سنک عناب برخوردار است و می تواند پس از ثبت به عنوان جایگزین سموم رایج در کنترل سنک عناب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سنک عناب (Monosteira alticarinata Ghauri)، گیاهان دارویی، اثر کشندگی، تجزیه پروبیت، LC50
|
  • F. Askari *, F. Sefidkon, M.A. Soltanipour, M. Mirza, S. Fekri Qomi Pages 191-199

    The genus Pycnocyla belongs to the Apiaceae family and has eight perennial species in Iran. In this study, the essential oil content and chemical compounds of P. nodiflora Decne ex. Boiss. and P. flabellifolia Boiss. were investigated. The aerial parts of plants at seeding stage were collected from two habitats in Hormozgan province through two consecutive years and Kermanshah province in one year, respectively. Stem+leaf [SL] and seed [S] were separated and shade-dried. The essential oil was extracted by Clevenger apparatus and hydrodistillation method for three hours. Percentage and chemical composition of the essential oils were determined by GC and GC/MS. The essential oil content of P. nodiflora was obtained [SL]: 0.23 and 1.21% (two years) and [S]: 0.23% in Tangzagh habitat of Hormozgan and [SL]: 0.02 and 0.06% (two years) and [S]: 0.01% in Abmah habitat. Caryophyllene oxid (7.8-28.1%) and b-eudesmol (15.5-57.2%) were recognized as the main compounds of [SL] and [S] essentials oils of both habitats in this species. In P. flabellifolia, the essential oil content of [SL] and [S] was 0.66 and 0.76%, respectively. The main compounds in [SL] essential oil of this species were cis-β-ocimene (33.8%), trans-β-ocimene (39.6%), and terpinolene (12.9%) and in [S] essential oil were trans-β-ocimene (28%), cis-β-ocimene (31%), and terpinolene (12.6%). According to previous reports on the antimicrobial properties of trans-β-ocimene and cis-β-ocimene compounds on bacteria like Staphylococcus aureus and S. epidermidis and the predominance of these compounds in the essential oil of P. flabellifolia, studies on antimicrobial properties of this species essential oil is recommended.

    Keywords: Pycnocycla, Apiaceae, caryophyllene oxid, b-eudesmol, cis-β-ocimene, trans-β-ocimene
  • M. Jafari Ghoshchi, B. Abbaszadeh *, M. Ourei, R. Azimi, A. Faramarzi Pages 200-217

    In this study, to investigate the effects of gamma ray to dry plant materials, conditions, and storage duration of the plants on the percentage and essential oil composition and some physiological traits of Satureja spicigera (C. Koch) Boiss., plant top shoots were collected at the flowering stage. Gamma ray irradiation was performed in the Atomic Energy Organization at five levels of 0, 2.5, 5, 7.5, and 10 kGy (kilo gray). Storage was carried out under two refrigerator (4°C) and room air temperature conditions at three storage duration levels of 0, 120, and 240 hours. The experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with three replications. Essential oil of flowering shoots was extracted by water distillation method and analyzed by GC and GC/MS quantitatively and qualitatively. According to the obtained results, gamma radiation affected the essential oil percentage and amount of p-cymene, thymol, carvacrol, phenols, flavonoids, and antioxidant activity significantly at the level of 1%. Storage duration had a significant effect on the essential oil percentage and amount of p-cymene, thymol, and carvacrol. Storage conditions showed a significant effect on the total phenols and flavonoids content and antioxidant activity of ethanol extract of S. spicigera. Means comparison of gamma radiation effects showed that the highest percentage of essential oil with 1.12% and 1.03% was obtained in the control and 5 kGy treatments, respectively. The highest amount of thymol (13.57%) and carvacrol (34.73%) was observed in the 10 kGy and control treatments, respectively. With 2.5 kGy gamma irradiation, the amount of phenolic compounds and antioxidant activity respectively increased by 1.4 and 1.76 times compared to the control. Of course, by keeping the plant in the refrigerator, the amount of thymol was reduced. The highest percentage of essential oil was related to the storage for 120 hours. The use of high intensity gamma radiation is suitable to achieve high thymol essential oil. The use of low radiation can also be useful for drying S. spicigera to obtain extracts containing more phenolic compounds. However, gamma radiation is not appropriate for plant materials drying to obtain essential oils of this species.

    Keywords: perennial savory, gamma rays, Thymol, essential oil
  • M. Ahmadvand, A. Javanmard *, M. Haghaninia, M.R. Morshedloo Pages 218-239

    Intercropping systems and biofertilizers application play an important role in improving the quantity and quality of plant products. In this regard, to evaluate the effects of Myco-Root biofertilizer on the quantitative and qualitative traits of Thymus vulgaris L. in intercropping with Cicer arietinum L., an experiment was carried out as a randomized complete block design (RCBD) at the faculty of Agriculture, University of Maragheh during 2020 growing season. Treatments included thyme sole culture, thyme sole culture inoculated with Myco-Root, chickpea sole culture, chickpea sole culture inoculated with Myco-Root, intercropping of one row chickpea+one row thyme (1:1), planting pattern of 1:1 inoculated with Myco-Root, intercropping of two rows chickpea+one row thyme (2:1), and planting pattern of 2:1 inoculated with Myco-Root. The results demonstrated that the highest seed (751.40 kg.ha-1) and biological (1645.6 kg.ha-1) yields of chickpea were obtained in the chickpea monoculture inoculated with Myco-Root, which was not significantly different from planting pattern of 2:1 inoculated with Myco-Root. Moreover, the highest dry matter yield of thyme (189.47 g.m-2) was achieved in the sole culture with application of mycorrhizal fungus. Also, the highest percentage (1.69) and essential oil yield (3.31 g.m-2) of thyme was obtained in planting pattern of 1:1 with application of mycorrhizal fungus in first harvest. Thymol, γ-terpinene, and p-cymene were recognized as the main essential oil compounds. The highest percentage of thymol and γ-terpinene was obtained in planting pattern of 1:1 inoculated with mycorrhizal fungus. Also, the highest agronomical (land equivalent ratio, area harvest equivalent ratio, area time equivalent ratio, and land use efficiency) and economic (intercropping advantage, monetary advantage index, and system productivity index) indices were achieved in the intercropping ratio of 2:1 and 1:1 with application of Myco-Root biofertilizer, respectively. In general, the results showed that the Myco-Root biofertilizer application in intercropping, especially the planting pattern of 1:1, could improve the quantity and quality of thyme essential oil.

    Keywords: Thymol, Sustainable agriculture, Biofertilizer, essential oil percentage, seed yield
  • A. Talafi, F. Abdolahi *, A. Yavari Pages 240-252

    Mangifera indica L. belongs to the Anacardiaceae family. The various organs of this plant, especially the leaves, contain valuable flavonoid compounds that are used in the treatment of diabetes. In the present study, to evaluate the amounts of rutin and quercetin in the leaves of different M. indica genotypes in the habitats of southern Iran, four major habitats including Manoojan and Roodan from Kerman province, Minab from Hormozgan province, and Bushehr port from Bushehr province were selected. From each habitat, 10 mature and healthy trees were selected and from each tree, three groups of leaf samples were taken from a height of two meters. Extraction of dried mango leaves was performed by methanol-acetic acid solvent and injected into HPLC for analysis. The amounts of rutin and quercetin in 40 samples of M. indica extracts were determined. Data were analyzed in a completely randomized design using SPSS statistical software and cluster analysis was performed by Ward method to group the populations and genotypes. There was a statistically significant difference (P <0.05) between the four M. indica populations in terms of both rutin and quercetin. The highest levels of rutin and quercetin were obtained in Manoujan (124.03 ppm) and Bushehr (6.05 ppm) populations, respectively. Cluster analysis divided the four populations into three independent groups: populations Rudan and Minab in group 1, Bushehr in group 2, and Manoujan in group 3. Evaluation of phytochemical diversity can provide valuable information in the management of M. indica germplasm and be useful in identifying suitable populations for different breeding purposes in this species.

    Keywords: Mangifera indica L, flavonoid, rutin, Quercetin, High-Performance Liquid Chromatography (HPLC)
  • Z. Aslani *, A. Hedayati, . Hassani, M. Barin Pages 253-265

    Piriformospora indica is one of the growth-promoting microorganisms that can stimulate growth and increase plant tolerance in adverse environmental conditions. To evaluate the effects of P. indica inoculation on some vegetative, physiological, biochemical, and nutrient acquisition parameters and essential oil content of Origanum vulgare L. ssp. vulgare, a pot experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included control (without inoculation) and inoculation with P. indica. The results showed that inoculation with P. indica increased growth parameters, chlorophyll index, total phenols and total flavonoids content, essential oil content, and nutrients uptake of iron, potassium, and phosphorus singnificantly. The highest and lowest amounts for aerial parts fresh yield (3.92 and 3.06 g plant-1), aerial parts dry yield (1.12 and 0.78 g plant-1), chlorophyll index (47 and 42.23), total phenol (4.88 and 2.96 mg GAE g-1 FW), total flavonoids (0.52 and 0.23 mg QE g-1 FW), essential oil content (1.43 and 1.01%), phosphorus (0.41 and 0.35%), potassium (3.8 and 2.6%), and iron (219 and 180 mg kg-1) were obtained in the plants inoculated with fungus and non-inoculated plants, respectively. Inoculation with P. indica decreased the amount of major essential oil compounds such as carvacrol and thymol and increased the amount of ρ-cymene, carvacrol methyl ether, and γ-terpinene compared to the control. Overall, the findings of this study showed that inoculation with growth-promoting microorganisms can improve the morphological and phytochemical traits of oregano by improving nutrients uptake.

    Keywords: Phosphorus, total phenols, Endophytic fungus, essential oil content, Origanum vulgare L. ssp. vulgare
  • M. Ramtin, F. Sharifnya, M. Larypoor *, M. Mirpour, S. Zarrabi Pages 266-285

    Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Candida albicans are nosocomial pathogens that have made treatment difficult due to the antibiotic resistance. In the present study, the antimicrobial effect of Campsis radicans (L.) Seemann essential oil on Imipenem-resistant P. aeruginosa containing IMP gene, Cefixime-resistant E. coli containing TEM gene, and fluconazole-resistant C. albicans containing ERG gene was investigated. According to the results, all the strains were sensitive to the essential oil and the diameter of growth inhibition zone varied from 10 to 20 mm, with the highest sensitivity being observed in C. albicans. After identifying 32 compounds in the essential oil by GC/MS, guaiacol as its active ingredient was selected and nanocapsulated by two-phase emulsion method. The mean MIC was 268.7-537.5 and 67.18-268.75 µg.mL-1 in the free and encapsulated forms of the active ingredient, respectively which indicates that the encapsulated form is more effective than the free one. Study on the release of both forms within 72 hours showed that the release of encapsulated form was more targeted over a longer period of time which indicates its less toxicity. Then, the effectiveness of both active ingredient forms was evaluated on the antibiotic resistance genes and it was found that this reduction was more in P. aeruginosa and C. albicans than E. coli. In general, both free and encapsulated forms significantly reduced gene expression compared to the control gene 16s rRNA, which was more noticeable in the encapsulated form than the free one. Also, study on the synergistic effect of both forms showed that the combined use of each ingredient with its nanocapsules had a greater antimicrobial effect than the single use. The results of this study proved the antimicrobial effect of C. radicans essential oil and also showed that both forms of the active ingredient contained compounds to inhibit antibiotic resistance genes and therefore can be used as therapeutic supplements.

    Keywords: Resistance genes, Pathogen strains, release, Encapsulated
  • M. Rahghoshahi, Kh. Panahi Kord Laghari *, M.M. Rahimi Pages 286-300

    Cumin (Cuminum cyminum L.) is one of the valuable medicinal plants cultivated in arid and semi-arid regions of Iran, facing to drought stress. Accordingly, an experiment was conducted to investigate the effects of algae extract and humic acid on cumin under drought stress conditions as a factorial split plot in a randomized complete blocks design with three replications in a farm located in Boyer-Ahmad city, 35 km from Yasouj, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province in 2019 and 2020 years. The experimental factors included drought stress as the main factor at three levels of irrigation after consumption of 35 (control), 70, and 90% of soil moisture and humic acid at two levels of 0 and 300 mg.L-1 and algae at two levels of 0 and 2 L.ha-1 as the sub-factors. The results showed that foliar application of humic acid and algae extract had a significant effect on essential oil yield, number of branches, biological yield, grain yield, 1000-seed weight, number of seeds per umbrella, number of umbrellas per plant, plant height, and essential oil percentage and improved the negative effects of drought stress. The highest grain yield, 1000-grain weight, essential oil yield, and number of grains per umbrella were obtained by foliar application of humic acid and algae extract. The application of humic acid was more effective than algae extract on traits except yield and essential oil percentage which were more affected by algae extract. In general, the results showed that foliar application of humic acid and algae extract could moderate the adverse stress conditions and increase cumin yield by 41.4%.

    Keywords: essential oil percentage, essential oil yield, number of umbrellas per plant, number of seeds per umbrella, Biological yield
  • M. Yadegari * Pages 301-321

    Due to the valuable role of thyme in the pharmaceutical and food industries of Iran, an experiment was conducted to study the effects of NPK complete fertilizers, butamisol, and humic acid on the morphophysiological characteristics and essential oil of three species of Thymus kotschyanus Boiss, T. vulgaris L., and T. daenensis Celark under drought stress conditions. This research was performed in three separate factorial experiments as a randomized complete block design with four replications in Islamic Azad University, Branch of Shahrekord in the 2021-2022 crop year. Foliar application was done twice with an interval of three weeks after the 10-leaf stage of the plant. Twenty-four experimental treatments included the non-use (A1) and use (A2) of NPK, non-use (B1) and use (B2) of humic acid, non-use (C1) and use (C2) of botamisol under drought stress conditions at three levels of field capacity (D1), 50% (D2), and 75% (D3) loss of gravitational water. The highest amounts of plant height (44.5±1.1 cm), number of main branches (26.4±1.5), plant dry weight (40.5±0.99 g.m-2), total chlorophyll (1.55±0.1 mg.g-1 fresh weight (FW)), and essential oil content (1.88±0.03%) were obtained in the A2B2C2D1 treatment in T. kotschyanus. The A2B2C2D3 treatment resulted in the highest proline content (13.9±0.2 µg.g-1 FW) and lowest essential oil content (0.79±0.1 %) in T. daenensis. Thymol and carvacrol in T. kotschyanus, thymol, ɣ-terpinene, p-cymene, and linalool in T. vulgaris, and thymol, carvacrol, p-cymene, β-caryophylene, α-pinene, and myrcene in T. daenensis were identified as the major essential oil compounds. More nutrient utilization and stress in the least possible along with the temperate climate of the study area led to the introduction of T. kotschyanus as an indicator species in this field.

    Keywords: T. kotschyanus Boiss, essential oil, Thymol, Carvacrol
  • M. Mohammadalizadeh, A. Asgharzadeh *, M. Tatari Pages 322-331

    Plants polyphenolics play an important role in reducing the effects of the diseases on the body. Chicory (Cichorium intybus L.) is one of the natural sources of polyphenols. Chicory leaves contain minerals and glucosides called chicory (sicorin) and its roots contain sugars, inulin, pectin and essential oil. The liver is an essential organ of the body that performs over 500 vital functions. The present study was conducted to investigate the effects of consumption on liver enzymes concentration, fertility, and masculinity in rats. Thirty-two rats were divided into four groups. Chicory extract was prepared using Soxhlet method and methanol solvent. The treatment groups received the chicory extract in different amounts and concentrations for 28 days. One group was also considered as the control group. On the 29th day, blood samples were taken from the ventricular area of the heart. To determine the effects of chicory consumption on fertility and masculinity, fertilization was performed naturally in each group and the number of offspring and their gender were determined and compared. The results showed that chicory methanol extract consumption made significant differences between the different treatments compared to the control on LH (in 100 (P<0.01) and 200 (P<0.001) mg.kg-1) and FSH (in 100 (P<0.001) and 200 (P<0.001) mg.kg-1) hormones, number of births (in 100 (P<0.01) and 200 (P<0.01) mg.kg-1) and male offspring (in 100 (P<0.05) and 200 (P<0.01) mg.kg-1), but there was no significant difference in the liver enzymes concentration in different treatments compared to the control.

    Keywords: fertility, Chicory (Cichorium intybus L.), liver, rat
  • R. Saadati *, A. Sattarian, A. Daneshvar, E. Amini, F. Nasrollahi Pages 332-344
    Plants are part of the natural resources of any country. This section has been one of the most important sources of human food and medicine for generations. Golestan province is very rich in vegetation due to its suitable geographical location. The people of this region with different ethnicities have had a close relationship with their surroundings, especially plants, from the distant past. Since in Iran, perfumeries are the most important centers in the supply of medicinal plants, in this study, by referring to perfumeries in four cities of eastern Golestan province, including Gonbad Kavous, Galikesh, Minoodasht, and Kalaleh, information about people working in perfumeries, clients, and reasons for referring to perfumeries were recorded. It was found that 56% of perfumeries in these cities are between 10 and 30 years old. The average age of people working in perfumeries was estimated to be 20 to 50 years old, 86% of whom were male and 41% of whom were employed without any relevant education and only through family experience or taking courses related to medicinal plants. The most common reason for people to refer to perfumeries was related to liver and gastrointestinal diseases; this may be due to the wrong lifestyle or diet of the people of the region. Despite the rich flora and suitable geography of Golestan province, as well as the tendency of the people of the region to use herbal medicines, the results showed that only 21% of the plants were prepared from within the province and the rest are imported from neighboring provinces. Therefore, it seems that with proper information science and education of local people, this capacity of the province could be optimized to provide the used plants and also create employment.
    Keywords: Traditional uses, perfumeries, Gonbad Kavous, herbal medicine
  • D. Yazdani, M. Ebrahimi *, A. Moodi, F. Nabati, M. Pouyan, S. Alvani, F. Jokar Shourijeh Pages 345-359
    South Khorasan province is considered as the largest producer of jujube (Ziziphus jujuba Mill.) in Iran and the lives of a significant part of the locals depend on this product. The spread of jujube pest Monosteira alticarinata Ghauri in recent years, in addition to reducing the crop production, has threatened the health of jujube consumers due to the widespread use of chemical pesticides to control this insect at harvest time. Therefore, the possibility of controlling this pest with formulations of some medicinal plants extracts and essential oils was investigated for the first time in this study. In the laboratory phase, the formulations included Capsicum annuum L. extract (30%)+Allium sativum L. oil (10%), Mentha piperita L. essential oil (10%)+Pelargonium graveolens L’Hér. essential oil (10%), Syzygium aromaticum L. essential oil (30%), Azadirachta indica A. Juss. oil (5%)+Thymus vulgaris L. essential oil (5%), and A. indica oil (5%)+ Th. vulgaris essential oil (5%)+potassium soap (50%) with deltamethrin (0.1%) and water as positive and negative controls, respectively were assayed in bioassay test. The results showed the high efficiency of the 5thformulation, which after four hours with a concentration of 2% caused 100% death of the pest and placed in the same statistical group with deltamethrin (92.5% efficiency in killing the pest). The results of Polo Plus software showed LC50 at a concentration of 0.91% of 5thformulation. The results of field data analysis showed the relative controlling potential of the formulation used in the field surveys, so that after 24, 48, and 72 hours, the insect control percentage at a concentration of 2% of this formulation was 27.43, 43.99, and 56.24%, respectively. These results showed that the fifth herbal formulation (2%) had a good ability to control M. alticarinata and could be used as an alternative to common chemical pesticides after official registration.
    Keywords: Monosteira alticarinata Ghauri, Medicinal plants, lethal effect, Probit analysis, LC50