فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 135، تابستان 1401)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 135، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسن متدین*، محمدمهدی رنجبر صفحات 2-12

    فناوری نمایش فاژی، تکنیکی قدرتمند با کاربرد وسیع و روبه رشدی است که کارآیی خودش را در بسیاری از حوزه های بیولوژیک نشان داده است. از جمله کاربردهای این فناوری می توان به تولید پادتن های ضد سموم مار، اکتشافات دارویی، ساخت آنتی بادی های منوکلونال، تصویربرداری مولکولی، ژن درمانی، تکامل واکسن، جداسازی پپتیدهای قابل اتصال به اجزای زهر، مطالعات ایمنی زایی، توسعه ی واکسن های جدید و فناوری نانو اشاره نمود. یکی از حوزه های مهم این فناوری، تولید پادتن های ضد سموم جانوران سمی بویژه مارها می باشد. با پیشرفت هایی که این فناوری در تولید پادتن های ضد سموم داشته، به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور بتوان از این فناوری برای تولید آنتی ونوم های نسل جدید و رفع مشکلات آنتی ونوم های موجود استفاده کرد. با وجود کاربردهای فراوان فناوری نمایش فاژی، این روش نیز همانند سایر تکنیک ها، مشکلات و محدودیت هایی از جمله:  نیاز به مهارت بالا، از دست دادن کلون های مورد نظر و یا عدم جفت شدن زنجیره های سبک و سنگین متناظر همانند سلول مولد آنتی بادی دارد،  که در هنگام استفاده از فناوری مذکور ممکن است دیده شوند. در این مقاله مروری سعی شده  فناوری نمایش فاژی، کاربردها و محدودیت های آن در حوزه های مختلف زیستی بررسی گردند.

    کلیدواژگان: فناوری نمایش فاژی، آنتی ونوم، فاژمید، کتابخانه فاژی، فاژهای رشته ای
  • محمدمجید ابراهیمی*، ناصر قدسیان، شهلا شاهسوندی، علی آمقی، سید رضا ابراهیمی صفحات 13-21

    بیماری های ویروسی نیوکاسل (ND)، آنفلوآنزای پرندگان (AI) و بیماری بورس عفونی (IBD) باعث خسارات شدیدی به صنعت مرغداری می شوند. برای پیش گیری یا کنترل انتشار بیماری های طیور اغلب از واکسیناسیون استفاده می شود. واکسن های غیر فعال برای ایجاد یکنواختی عیار آنتی بادی، افزایش سطح آنتی بادی و ماندگاری مصرف می شوند. در این تحقیق واکسن غیرفعال سه گانه ND، AI و IBD طراحی و در مقیاس آزمایشگاهی ساخته شد. سپس پتانسیل ایمنی زایی آن در جوجه های SPF ارزیابی گردید. برای تولید واکسن سه گانه، ابتدا بذر های استاندارد ND V4، AI H9N2 و IBD 07IR در تخم مرغ جنین دار بصورت جداگانه تکثیر شدند. پس از عیارسنجی، سوسپانسیون های ویروسی غیرفعال شدند. مقادیر مختلفی از هر ویروس بعنوان یک دز در نظر گرفته شده و پس از انجام آزمایش های استاندارد کنترلی به عنوان یک واکسن معرفی شد. واکسن تهیه شده در کنار واکسن مشابه وارداتی به گروه های مختلف جوجه SPF تزریق شده و آزمایش های ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI)، خنثی سازی ویروس (VN) و الایزا (ELISA) روی نمونه های سرم انجام شد. عیار HI برای ND برابر 6/7 و برای AI برابر 7/6 ، در آزمایش VN، مقدار شاخص VN برای IBD برابر 5/3 محاسبه شد. در آزمایش الایزا عیار آنتی بادی علیه ویروس N 8481 ND ، برای A 7569 AI و برای I 3108 IBD محاسبه شد. این داده ها با نتایج واکسن وارداتی اختلاف معنی دار نداشت. یافته ها نشان داد واکسن غیر فعال سه گانه تولید شده ایمنی مناسبی در جوجه های SPF ایجاد کرده و هیچ گونه عوارض ناخواسته نداشت.

    کلیدواژگان: تولید آزمایشگاهی، ارزیابی، واکسن سه گانه غیر فعال، طیور
  • صدیقه خامه چیان* صفحات 22-34

    در این مطالعه یک روش الایزای غیرمستقیم طراحی گردید تا تیتر آنتی بادی تولید شده در برابر سم مار کبری پس از هر مرحله تزریق اسب مورد سنجش قرار گیرد. به منظور ایمن سازی اسب ها از فراکسیون های سمی زهر مار ناجا ناجا اکسیانا به عنوان آنتی ژن استفاده شد. این روش امکان آن را فراهم می کند که بتوان افزایش مقدار آنتی بادی در پاسخ به تزریق سم را مورد بررسی قرار داد و از این طریق کارایی فرآیند ایمن سازی را ارزیابی کرد. به منظور طراحی الایزای غیرمستقیم، رقت های 50/1، 500/1 و 1000/1 از سرم کنترل مثبت و سرم کنترل منفی برعلیه غلظت های 5/0، 1 و µg/well 2 از سم استفاده شد.  غلظت µg/well 2 از سم و رقت 1:1000 از سرم برای ارزیابی آنتی ونوم انتخاب گردید. پس از راه اندازی سیستم الایزا، سرم های حاصل از خونگیری اسب ها مرحله به مرحله پس از تزریق سم مورد آزمایش قرار گرفت تا روند افزایش تیتر آنتی ونوم مورد ارزیابی قرار گیرد. میانگین جذب نوری سرم ها پس از تزریق سوم 213/1 بود؛ این مقدار 8/5 برابر میانگین جذب نوری نمونه ها پس از مرحله اول ایمن سازی است. تمامی اسب ها پس از تزریق پنجم به تیتر مناسبی از آنتی ونوم رسیدند. نتایج بدست آمده نشان داد که الایزای طراحی شده می تواند برای سنجش مقدار آنتی ونوم سرمی اسب ها به ویژه در ابتدای ایمن سازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سم مار کبری، آنتی ونوم، الایزا
  • ندا اسکندرزاده*، محمد زمانی احمد محمودی، فاطمه حکمتی نیا، مهدیه رضائی، مسعود ایمانی صفحات 35-42

    تجزیه و تحلیل ادرار اطلاعات ارزشمندی در مورد شرایط فیزیولوژیکی و آسیب شناسی بیماران ارایه می دهد. هدف از این مطالعه، تعیین میزان دقت نوار ادراری انسان برای ارزیابی پارامترهای مختلف بیوشیمیایی مانند pH، وزن مخصوص، پروتیین، گلوکز، بیلی روبین و لکوسیت در نمونه های ادرار سگ بود. بدین منظور، نمونه ادرار 60 سگ جمع آوری شد و نتایج اندازه گیری پارامترهای ادراری با استفاده از هر دو نوار ادراری تجاری مختلف (کیمیا و MN) و آزمایشات استاندارد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ضریب همبستگی بین پروتیین اندازه گیری شده ادرار با دو نوار ادراری و روش استاندارد متوسط بود (68/0=r). برای گلوکز، ضریب همبستگی بین روش مرجع و نوار ادرار خوب بود (78/0=r) در مورد پروتیین و گلوکز، هر دو نوار حساسیت و ارزش پیش بینی منفی (NPV) عالی را نشان دادند. همبستگی بین pH ادرار سنجش شده با pH متر و نوارها بسیار عالی بود (91/0=r). اگرچه همبستگی بین وزن مخصوص ادرار با استفاده از رفراکتومتر و نوارها معنی دار بود (38/0= r)، ضریب همبستگی ضعیف بود. به نظر می رسید که استفاده از نوار ادراری انسان برای ارزیابی وزن مخصوص روش مناسبی نبوده و رفراکتومتر ترجیح داده می شود. پیشنهاد می شود که می توان از نوار ادراری انسان برای تعیین پروتیین، گلوکز و pH در ادرار سگ استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنالیز ادرار، نوار ادراری، اعتبارسنجی، سگ
  • نیما توسلی، مرضیه کفایت*، محمدمهدی نام آوری صفحات 43-48

    در این مطالعه، هدف بررسی اثر لیوفلیزاسیون روی سوش تخفیف حدت یافته در مقایسه با سوش حاد در ایجاد پاسخ ایمنی در موش BALB/c می باشد. بدین منظور 40 سر موش BALB/c در پنج گروه هشت تایی تقسیم شدند. گروه اول سوش حاد NC1، گروه دوم سوش حاد NC1به صورت لیوفلیزه، گروه سوم سوش تخفیف حدت یافته NCR، گروه چهارم سوش تخفیف حدت NCR به صورت لیوفلیزه و گروه پنجم گروه کنترل. برای انجام آزمون های الایزا و اینترفرون گاما سه هفته پس از تزریق، خون گیری صورت گرفت. نتایج نشان دادند که سیستم ایمنی هومورال به خوبی عمل کرده است و در هر چهار گروه ایمن شده پاسخ ایمنی هومورال نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار دارد (05/0>P value). این مطالعه نشان داد که سوش تخفیف حدت یافته به خوبی قادر به ایجاد پاسخ ایمنی هومورال و ایمنی سلولی می باشد و می تواند به عنوان کاندیدی مناسب جهت مطالعات بیشتر برای تولید واکسن مطرح گردد.

    کلیدواژگان: نئوسپورا کانینوم، لیوفلیزه، موش BALB، C، ایمنی، واکسن
  • علیرضا البرزی*، ماندانا حسینی، سمیه بهرامی، مسعود قربانپورنجف آبادی، محمدرضا تابنده صفحات 49-56

    این مطالعه به منظور تعیین شیوع آلودگی در گوسفندان و بزها با روش مشاهده ی انگل در غدد لنفاوی مزانتر و سنجش تیتر آنتی بادی با روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و همچنین بررسی فعالیت کمپلمان سرم به روش کلاسیک و لیزوزیم صورت گرفته است. تعداد 791 نمونه ی خون و غدد لنفاوی مزانتر از گوسفندان (456) و بزهای (335) کشتار شده در کشتارگاه شهر اهواز (استان خوزستان) جمع آوری شد. نتایج حاصل نشان داد که 8/7 درصد از کل نشخوارکنندگان در تحقیق حاضر آلوده به لینگوآتولا سراتا بودند. میزان درصد آلودگی به تفکیک در گوسفندان 7/5 درصد و در بزها 7/10 درصد تخمین زده شد. در میزان فعالیت کمپلمان به روش کلاسیک و لیزوزیم بین گروه های آلوده و غیرآلوده در هر دو گروه حیوان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین با استفاده از روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم علاوه بر مشخص نمودن دقیق نمونه های آلوده از غیرآلوده میزان IgG و IgM علیه لینگواتولا سراتا در سرم حیوانات نیز تخمین زده شد. میزان IgG در نمونه های آلوده بالاتر از میزان IgM بود و میزان این آنتی بادی ها در نمونه های غیرآلوده به میزان قابل توجهی پایین بود. در مجموع مطالعه ی حاضر نشان می دهد که این انگل در بدن میزبان واسط احتمالا توانایی فرار از برخی از اجزای مهم سیستم ایمنی ذاتی (نظیر سیستم کمپلمان و لیزوزیم) را دارد. با اینکه نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که آلودگی به انگل باعث افزایش سطح برخی آنتی بادی ها می شود اما بنظر نمی رسد این تغییرات شرایط را برای از بین بردن انگل فراهم کند.

    کلیدواژگان: کمپلمان، لیزوزیم، لینگواتولا سراتا، میزبان واسط، هماگلوتیناسیون
  • وحید نعمان*، مهدی نام آوری صفحات 57-68

    بابزیوزیس یک بیماری منتقله از کنه است که توسط تک یاخته های خونی جنس بابزیا ایجاد می شود. هدف از این مطالعه شناسایی گونه های بابزیا بایجمینا و بابزیا بوویس در گاوهای استان لرستان بود. در مجموع تعداد 258 نمونه خون از طریق ورید وداج گاوهای به ظاهر سالم به طور تصادفی اخذ شد. در ابتدا DNA استخراجی از نمونه های خونی با جفت آغازگری که قطعه حدود 400 جفت بازی از ژن 18S rRNA جنس بابزیا را تکثیر می کرد، تکثیر شد. تمامی نمونه های مثبت گاوی با nested-PCR semi اختصاصی از نظر وجود بابزیا بایجمینا و بابزیا بوویس بررسی شدند و آلودگی نمونه های گاوی از نظر بابزیا بایجمینا و بابزیا بوویس به ترتیب 8/17  و 4/19 درصد تشخیص داده شد. آزمون مربع کای جهت مقایسه میزان شیوع نسبت به اقلیم، ارتفاع از سطح دریا، طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی، نوع دامداری از نظر مدیریت، سطح بهداشتی دامداری، حضور کنه روی بدن دام، سم پاشی در فصول تکثیر کنه،  فاصله با دامداری های دیگر، تماس با نشخوارکنندگان وحشی، تراکم دام در دامداری، نژاد دام، سن دام و جنس دام انجام شد. در مقایسه فراوانی گونه بابزیا بایجمینا تنها در مورد تراکم دام در دامداری اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0≥P). در مدل لجستیک چند متغیره نوع دامداری و تراکم دام در دام داری به عنوان مهم ترین عوامل خطر در ابتلا به بابزیا بوویس معرفی شدند (01/0≥P). نتایج این مطالعه می تواند در برنامه ریزی راهبردی پیشگیری و کنترل بابزیوزیس گاوی در غرب ایران مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: استان لرستان، ایران، بابزیا بایجمینا، بابزیا بوویس، گاو، تشخیص ملکولی
  • سید امیرعلی انوار، حمید مهدی پور، نکیسا سهرابی حقدوست* صفحات 69-78
    سابقه و هدف

    ترکیبات فنلی بعنوان مهم ترین ماده با خاصیت ضد میکروبی و نیز به عنوان اجزای فعال اسانس هایی مانند آویشن شیرازی و مرزه شناخته شده اند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر تیمول بر روی رشد و بیان ژن nor1 در ایزوله های آسپرژیلوس فلاووس است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اثر ضد قارچی تیمول بر روی آسپرژیلوس فلاووس مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین ارزیابی میزان بیان ژن nor1 نمونه های تحت تیمار با تیمول پس از کشت در محیط اختصاصی YES با روش Real Time- PCR تعیین گردید.

    یافته ها

    میزان کمترین غلظت مهارکننده (MIC) تیمول بر روی جدایه های آسپرژیلوس فلاووس بین µg/ml 400 تا 200 متغیر بود. آنالیز میزان بیان ژن با روش Real Time- PCR نشان داد که تیمول باعث کاهش بیان ژن nor1 در جدایه های آسپرژیلوس فلاووس مورد مطالعه گردید. میزان بیان ژن nor1 در هر یک از جدایه های حساس و مقاوم به ترتیب 06/0 و 69/1 درصد محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نخستین مرحله در تولید این توکسین بیان یک آنزیم ردوکتازی ژن nor1 برای تبدیل nor1 (نورسولورینیک اسید) به آفلاتوکسین می باشد، لذا عدم بیان آن مسیر تولید توکسین را متوقف می نماید. در این مطالعه نشان داده شد که تیمول می تواند دارای اثرات مهارکنندگی بر روی رشد و بیان ژن nor1 داشته باشد. ازآنجایی که آلودگی مواد غذایی به آفلاتوکسین برای سلامت عمومی یک تهدید بشمار می رود استفاده از ترکیبات و فراورده های طبیعی جهت کاهش آلودگی مواد غذایی امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، تیمول، nor1
  • نیما پاکزه، امیررضا کرمی بناری*، کامبیز ولیی صفحات 79-87

    زخم های معده به دلایل مختلف تولید می شوند. بهبود سریع زخم های جراحی مورد بحث محققین می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی هیستوپاتولوژیکی اثر نخ های پلی گلاکتین 910 آغشته به فنی تویین و ترانکرون بر روی ترمیم زخم معده جراحی در خرگوش ها می باشد. 21 خرگوش نر سفید نیوزلندی به سه گروه کنترل، فنی تویین و ترانکرون تقسیم شدند. یک برش گاستروتومی یک سانتی متری در خم بزرگ دیواره معده ایجاد، سپس با الگوی کوشینگ توسط نخ های آغشته به فنی تویین و ترانکرون بخیه زده شد. برای بررسی آسیب شناسی بافتی (هیستوپاتولوژی) در روزهای 3، 7 و 21 بعد از جراحی نمونه بافتی اخذ و مقاطع با روش هماتوکسیلین - ایوزین و ماسون تری کروم رنگ آمیزی شدند. تغییرات هیستوپاتولوژیکی توسط آزمون کروکسال والیس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج مطالعات هیستوپاتولوژی نشان داد که در گروه های ترانکرون و فنی تویین میزان سلول های التهابی، فیبروبلاست ها و عروق زایی به طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل (05/0>P)و میزان تشکیل سلول های اپی تلیال به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود. اما بین گروه های فنی تویین و ترانکرون تفاوت معنی داری نبود. نخ های بخیه پلی گلاکتین 910 آغشته به ترانکرون و آغشته به فنی تویین اثرات چشم گیری بر روی کاهش التهاب و تسریع روند ترمیم زخم تجربی ناشی از جراحی گاستروتومی در خرگوش نشان دادند.

    کلیدواژگان: فنی توئین، ترانکرون، گاستروتومی، التیام زخم، پلی گلاکتین 910
  • حسین نوروزی مقدم*، اقدس بنایی صفحات 88-94

    اساسی ترین کاربرد هیدرولیز پروتیینی تامین نیتروژن برای محیط های کشت باکتری می باشد. نظر به این که سالانه حدود 200 میلیون دوز واکسن انواع باکتری های کلستریدم در کشورما مورد مصرف می باشد و برای تولید این دوز واکسن 16تن پروتیین هیدرولیز شده (پپتون) مورد نیاز می باشد. در حال حاضر این نیاز از طریق واردات تامین می گردد بنابراین دست یابی به دانش فنی تولید پپتون از منابع مختلف ارزان قیمت در کشور ضروری می باشد. با توجه به توسعه مزارع پرورش کرم ورمی کمپوست، ارزانی، دسترس بودن، داشتن پروتیین بالا در بدن، هیدرولیز پروتیین این جانور انجام شد. نمونه کرم ها از مزارع اطراف مشهد خریداری شدند برای تخلیه سیستم گوارش کرم ها به مدت 24ساعت در ظرف دارای آب و شن تمیز قرار داده شدند. سپس با هموژنیزه کردن آن ها در آب برای مدت 30 دقیقه سوسپانسیون همگن و یکنواختی از آنها فراهم شد. به دنبال آن با کلروفرم در دوزمان 30 دقیقه ای در شرایط دمای 25 سانتی گراد و دمای 60 سانتی گراد حذف چربی از بافت پروتیینی انجام شد. با استفاده از فاز بخار اسید کلریدریک شش نرمال در درجه حرارت 110 سانتی گراد در مدت 10 ساعت هیدرولیز پروتیین انجام شد. خشک کردن کامل نمونه در مدت 3 ساعت تحت شرایط خلاء با فشار یک بار در درجه حرارت 70 سانتی گراد انجام شد. در این پژوهش از مقدار اولیه gr 10 از کرم های ورمی کمپوست مقدار سه گرم پپتون تولید گردیده است. این مقدار پروتیین هیدرولیز تولید شده برابر 30% از وزن اولیه کرم ها بوده است.

    کلیدواژگان: تولیدپپتون، اسیدهای امینه، منابع پروتئینی، هیدرولیز اسیدی، پروتئین کرم
  • سید محسن موسوی کاشانی، شهاب الدین قره ویسی*، کاوه جعفری خورشیدی صفحات 95-102

    هدف از تحقیق حاضر تعیین موثرترین نسبت علوفه به کنسانتره بر صفات مصرف خوراک، وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و کیفیت و کمیت لاشه بره های نر پرواری زل بود. مطالعه حاضر با استفاده از 20 راس بره نر نژاد زل با سن 16هفته با میانگین وزنی 8/27 کیلوگرم به مدت 90 روز در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبت های متفاوت علوفه به کنسانتره به صورت 20:80 ، 30:70 ، 40:60 و 50:50 بود. داده های تحقیق با رویه LSmeans و رگرسیون  در نرم افزار SAS آنالیز شدند. اثر نسبت های مختلف علوفه به کنسانتره بر کلیه صفات عملکرد (01/0>P)، وزن کشتار (05/0>P)، افزایش وزن در دوره پروار (05/0>P)، افزایش وزن روزانه (05/0>P)، مصرف خوراک (01/0>P)، ضریب تبدیل خوراک (01/0>P)، وزن محتویات دستگاه گوارش (05/0>P)، وزن لاشه گرم و سرد (05/0>P)، درصد لاشه (05/0>P) و ضخامت چربی پشت معنی دار شد (05/0>P). تغییر در صفات مذکور با افزایش نسبت کنسانتره به علوفه به صورت خطی مشاهده شد (01/0>P). با افزایش درصد کنسانتره در خوراک، مصرف خوراک افزایش می یابد. به دلیل محتوای بیشتر انرژی و مواد مغذی کنسانتره نسبت به علوفه، بره هایی که کنسانتره بیشتری مصرف می کنند، وزن بدن و وزن کشتار بیشتری داشتند. بر اساس نتایج حاصل برای عملکرد مطلوب در بره های پرواری، جیره ای با نسبت علوفه به کنسانتره برابر (50:50) پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پروار، علوفه، کنسانتره، کیفیت لاشه و نژاد زل
  • آرزو بیات، عبدالعلی چاله *، فرید رضائی، زهرا نیکوصفت صفحات 103-109

    توکسوپلاسما گونده ای انگل تک یاخته داخل سلولی است که در سراسر جهان در انسان و حیوانات شایع است و حدود یک سوم انسان ها در جهان در خطر آلودگی با این انگل قرار دارند. از آنجایی که توکسوپلاسموزیس می تواند باعث عوارض جدی در انسان به ویژه در فرم مادرزادی و افراد دارای نقص ایمنی شود، لذا شناسایی منابع آلوده کننده نقش مهمی در پیشگیری و کنترل این عفونت خواهد داشت. مطالعه حاضر در نواحی مختلف شهرستان کرمانشاه با هدف ارزیابی شیوع سرمی توکسوپلاسما گونده ای در ماکیان آزادزی انجام گرفت. صد و بیست نمونه سرم از مرغ های محلی آزادزی برای تعیین پادتن های ضد توکسوپلاسما گونده ای با استفاده از آزمون الیزا  و با به کارگیری سیستم اتوماتیک LIAISON مورد آزمون قرار گرفتند. سه میلی لیتر خون سیاهرگی از سیاهرگ زیر بال اخذ گردید و بعد از لخته شدن، نمونه ها با دور 3000 در دقیقه به مدت 5 دقیقه سانتریفیوژ شدند. سرم در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت ذخیره شدند، سپس در فریزر منهای 20 درجه سلسیوس تا زمان انجام آزمایش نگهداری شدند. بعد از ذوب شدن سرم ها در دمای محیط، یک میلی لیتر از هر نمونه به لوله های 2 میلی لیتری انتقال یافت و در آنالیزور قرار داده شدند نتایج نشان داد تعداد 27 نمونه (5/22 درصد) از نظر حضور پادتن های ضد توکسوپلاسما گونده ای در سرم مثبت بودند. نتایج نشان داد که ماکیان آزادزی ممکن است دارای خطر بالقوه عفونت به توکسوپلاسما گونده ای بوده و توانایی انتقال این عفونت را به انسان داشته باشند.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گونده ای، الیزا، بهداشت عمومی، ماکیان آزادزی، کرمانشاه
  • منصور زینلی، ابراهیم ستوده، محمود نفیسی بهابادی، وحید مرشدی*، سید احمد قاسمی، منصور طرفی موزان زاده صفحات 110-119

    اثر جایگزینی جلبک قهوه ای سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) با آرد ماهی بر ساختار بافت روده ماهی سی باس آسیایی (Lates calcarifer) با وزن اولیه 1±29 گرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و سه تکرار به مدت 6 هفته انجام گرفت. جیره های آزمایشی با استفاده از جیره شاهد و سه جیره حاوی جلبک سارگاسوم با جایگزینی در سطوح 3، 6 و 9 درصد آماده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که در بین تیمارهای مختلف و گروه شاهد از نظر طول انتروسیت، عرض پرز و ضخامت عضله در بافت روده اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0<P). با این حال جایگزینی جلبک سارگاسوم در سطح 6 درصد اختلاف معنی داری را در طول پرز و سطح جذب پرز بافت روده نشان داد (05/0>P). در مجموع، با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد که استفاده از ماکروجلبک سارگاسوم در سطخ 6 درصد در جیره غذایی ماهی سی باس آسیایی تاثیر مثبت بر پارامترهای مورد مطالعه در بافت روده داشت.

    کلیدواژگان: سی باس آسیایی، ماکروجلبک، سارگاسوم، بافت روده
  • فرهاد احمدی، سید مجتبی موسوی*، محسن محمدی ساعی، بابک ماسوری صفحات 120-128

    غنی سازی ترکیب اسیدهای چرب گوشت طیور، یک مسیله مهم است. این آزمایش به منظور تاثیر رنگ دانه آلگاسان بر ترکیب اسیدهای چرب گوشت بلدرچین ژاپنی با چهار تیمار، سه تکرار و 17 جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. جیره های آزمایشی شامل: 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه + 1/0 % پودر آلگاسان (A1)، 3- جیره پایه + 2/0 % پودر آلگاسان (A2)، 4- جیره پایه + 3/0 % پودر آلگاسان (A3) بودند. در سن 38 روزگی، برای تعیین پروفیل اسیدهای چرب گوشت، دو قطعه بلدرچین نر به صورت تصادفی از هر تکرار انتخاب و کشتار شدند. داده های حاصل با نرم افزار SAS آنالیز و میانگین فرآسنجه ها با آزمون توکی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تیمار شاهد، بیشترین میریستولییک (245/0 %)، اسید الاییدیک (260/0 %) و اسید لینولییک ترانس (150/0 %)، تیمار A1 بیشترین اسید هپتادکانوییک (160/0 %)، اسید اولییک (350/35 %) و مجموع اسیدهای چرب با یک پیوند غیراشباع (035/43 %) و کمترین اسیدهای چرب امگا 6 (060/30 %)، تیمار A2 بیشترین اسید ایکوزامنوییک (185/0 %)، اسید لینولییک سیس (185/30 %)، اسیدهای چرب امگا 6 (485/32 %) و مجموع اسیدهای چرب با چند پیوند دوگانه (100/33 %) و تیمار A3 بیشترین اسید لینولنیک ترانس (200/0 %) را داشتند (05/0≥P). در کل، نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که رنگ دانه آلگاسان در سطح 1/0 % جیره می تواند در بهبود پروفایل اسیدهای چرب گوشت بلدرچین موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ضروری، کیفیت لاشه، میکروجلبک
|
  • M.H .Motadayyen *, M.M. Ranjbar Pages 2-12

    Phage display technology is a powerful and progressing technique with a wide range of applications that, has proven its effectiveness in many of biological fields, including, production of anti-toxin antibodies, drug discovery, production of monoclonal antibodies, molecular imaging, gene therapy, vaccine development, isolation of specific binding peptides for venom components, studies of immunogenicity, development of new vaccines, and nanotechnology. One of the important areas of this technology is the production of anti-toxin antibodies against venom of poisonous animals, especially snakes. With the advances that this technology has made in the production of anti-toxin antibodies, it seems that in the not too far future, this technology can be used to produce new generation of antivenoms and solving of the existing antivenom problems. Despite of the many applications of the phage display technology, however, like other techniques, it has some problems such as need to high skill, losing the desired clones or no pairing of light and heavy corresponding chains same as the original antibody-producing cells, which may be seen when using the phage display technology. In this review article, an attempt has been made to examine phage display technology, its applications and limitations.

    Keywords: Phage display technology, Antivenom, phagemid, Phage library, filamentous phages
  • M. M .Ebrahimi *, N .Ghodsian, Sh .Shahsavandi, A .Ameghi, S. R. Ebrahimi Pages 13-21

    Newcastle disease (ND), avian influenza (AI) and infectious bursal disease (IBD) cause severe damage to the poultry industry. Vaccination is often used to prevention or control the spread of poultry diseases. Inactivated vaccines are used to produce the uniform antibody titer, the increase antibody levels and its shelf life. In this study, the ND, AI and IBD triple inactivated vaccine was designed and prepared in laboratory scale. Then its immunization potential was evaluated in SPF chickens. To produce the triple vaccine, the ND V4, avian AI H9N2 and IBD 07IR standard strains were separately propagated in embryonated eggs. The viral suspensions were inactivated after virus titration. Different amounts of each virus were considered as a dose and introduced as a vaccine after standard control tests. The prepared vaccine was injected along with an imported vaccine to different groups of SPF chickens and HI, VN and ELISA tests were performed on serum samples. The HI titer was 7.6 for ND and 6.7 for AI. In the VN test, the neutralization index for IBD was 3.5. In the ELISA test, the antibody titer against ND was 8481, for AI 7569 and for IBD 3108. These data did not differ significantly from the results of the imported vaccine. The results showed that the developed triple inactivated vaccine provided good immunity and also had no side effects for SPF chickens.

    Keywords: laboratory production, Evaluation, inactivated triple vaccine, Poultry
  • S. Khamehchian * Pages 22-34

    In this study, an indirect ELISA test was developed for the determination of the level of antibodies against Cobra venom in equine sera after each injection step. Toxic fractions of Naja naja oxiana snake venom was used as antigen. The test allowed to reveal an increase of antibodies in response to the venom injection and it can be applied to the evaluation of the efficacy of immunization. To the development of the indirect ELISA, dilutions of 1/50, 1/500, and 1/1000 of positive and negative control sera against concentrations of 0.5, 1, and 2 µg/well of the venom were used. From this 2 µg/well of venom and 1:1000 serum dilution was found to be sufficient enough for the estimate of antisnake antibodies. After ELISA development, serums obtained from blood samples of horses immunized with venom were tested to evaluate the trend of increase in antivenom titer at each stage of venom injection. The average optical density of samples after the third injection was 1.213; this is 5.8 times that of the horse samples behind the first step of immunization. All horses had an adequate antivenom titer after the fifth injection. The results suggest that ELISA can be used to determination of antivenom titer in horse sera especially during the initial stages of immunization.

    Keywords: Cobra snake venom, Antivenom, ELISA
  • N .Eskandarzade *, M .Zamani-Ahmadmahmudi, F. Hekmatynia, M. Rezaei, M .Imani Pages 35-42

    Urinalysis provides the valuable information about physiological and pathological conditions of the patients. The aim of this study was to determine accuracy of human urinary dipsticks for assessment of different biochemical parameters such as pH, specific gravity, protein, glucose, bilirubin and leukocyte in canine urine samples. For this purpose, urine samples of 60 dogs were collected and paired measurements of the urinary parameters with both different commercial dipsticks (Kimia and MN) and standard tests were analyzed. The correlation coefficient was fair between the assayed urine protein with two urine strips and standard method (r=0.68). For glucose, correlation coefficient was good between reference method and the urine strips (r=0.78). In the case of protein and glucose, both strips showed excellent sensitivity and negative predictive value (NPV). Correlation coefficient was good between reference method and the urine strips (r=0.91). Although correlation was significant between urine specific gravity assayed using refractometer and strips (r=0.38), correlation coefficient was poor. It seemed that employing human urine strips was not suitable method for evaluating specific gravity and refractometer was preferred. In conclusion, it is suggested that human urine strips can be used to determine protein, glucose and pH in urine of dog.

    Keywords: Urinalysis, Validation, Urinary dipsticks, Dog
  • N .Tavassoli, M .Kefayat *, M.M. Namavari Pages 43-48

    The aim of this study was to investigate the effect of lyophilization on which strain in comparison with acute strain in the development of immune response in BALB/c mice. To this end, 40 BALB/c mice were divided into 5 groups each of 8 heads. The first group: NC1 (acute strain), the second group: lyophilized NC1 (acute strain), the third group: NCR (attenuated strain), the fourth group: lyophilized NCR (attenuated strain), and the fifth group: control. Three weeks after induction of vaccines, blood sampling was performed for ELISA and interferon-gamma tests. The results showed that the hemorrhagic immune system performed well (P <0.05, OR (CI95%)), and all four immunosuppressed groups had a significant difference in humoral immune response compared to the control group. An important result was the interferon test, which revealed that the lyophilized form in the acute strain had no significant difference in the level of interferon gamma compared to the control group, while lyophilized attenuated strain also had a significant difference between the levels of IFN-γ compared to the control (P <0.05, OR (CI95%)). This study showed that the lyophilized attenuated strain N.caninum is also able to produce a humoral and cell mediated immune and can be considered as an appropriate candidate for further studies on vaccine production.

    Keywords: Neospora caninum, lyophilization, BALB, c Mice, Immunity, vaccine
  • A .Alborzi *, M .Hosseini, S. Bahrami, M .Ghorbanpoor Najafabadi, M.R. Tabandeh Pages 49-56

    This study was performed to determine the prevalence of Linguatula serrata in sheep and goats by observing the parasite in the mesenteric lymph nodes and measuring the antibody titer by indirect haemagglutination test and also evaluating the activity of serum complement activity by classical method and lysozyme. 791 samples of blood and mesenteric lymph nodes from sheep (456) and goats (335) were collected in the slaughterhouse of Ahvaz (Khuzestan province). The results showed that 7.8% of all ruminants in the present study were infected with L. serrata. There was no significant difference in the level of complement activity by classical method and lysozyme activity between infected and non-infected animals. Also, using an indirect haemagglutination test, in addition to accurately identifying infected samples from non-infected animals, the levels of IgG and IgM antibodies against L. serrata were estimated. IgG levels in infected samples were higher than IgM levels and the levels of these antibodies were significantly lower in non-infected samples. Overall, the present study suggests that this parasite in the intermediate host may escape from some important components of the innate immune system (such as the complement and lysozyme). Although the results of the present study showed that infection with the parasite increased the level of some antibodies, but these changes do not seem to provide the conditions for the eradication of the parasite.

    Keywords: Complement, Haemagglutination, Intermediate host, Linguatula serrata, lysozyme
  • V. Noaman *, M. Namavari Pages 57-68

    Babesiosis is a tick-borne disease caused by protozoa of the genus Babesia. This study aimed to determine the B. bigemina and B. bovis among cattle of Lorestan Province. A total of 258 blood samples were collected via the jugular vein from healthy cattle, randomly. The extracted DNA from blood cells was amplified by Babesia-all primers, which amplify an approximately 400bp DNA fragment from the region of the 18S rRNA gene from various members of the genus Babesia. All cattle positive samples were further analysed for the presence of B. bigemina and B. bovis by specific semi-nested PCR. B. bigemina and B. bovis were identified by specific semi-nested PCR in 17.8% and 19.4% of cattle blood samples, respectively. Chi-square tests were used to compare molecular prevalence values relative to climate, altitude, longitude, latitude,  farm type, hygiene, vectors, use of acaricide, distance from other farms, contact with wild ruminants, farm density, race, age, and sex were recorded for each animal. Among these factors, a significant association was only found between the prev-alence of B. bigemina infection and farm density (P< 0.05). Multivariable logistic regression analysis revealed that farm type and farm density were significant risk factors for B. bovis infection in cattle of Lorestan province (P< 0.01). The results of this study can be used in strategic planning for the prevention and control of bovine babesiosis in dairy cattle in the west of Iran.

    Keywords: Iran, Lorestan province, B. bigemina, B. bovis, Cattle, molecular detection
  • S. A. A .Anvar, H .Mehdipoor, N .Sohrabi Haghdoost * Pages 69-78
    Background and Objectives

    Phenolic compounds are known as the most important substance with antimicrobial properties and also as active components of essential oils such as thyme and savory. The aim of this study was to evaluate the effect of thymol on the growth and expression of nor1 gene in Aspergillus flavus isolates.

    Material and methods

    In this study, the antifungal effect of thymol on Aspergillus flavus was evaluated. Also, evaluation of nor1 gene expression of samples treated with thymol after culture in YES specific medium was determined by Real Time-PCR.

    Results

    The minimum inhibitory  concentration (MIC) of thymol on Aspergillus flavus isolates ranged from 400 to 200 g / ml. Analysis of gene expression by Real Time-PCR method showed that thymol reduced the expression of nor1 gene in Aspergillus flavus isolates.  The expression of nor1 gene in each of the sensitive and resistant isolates was calculated to be 0.06% and 1.69%, respectively.

    Conclusion

    Due to the fact that the first step in the production of this toxin is the expression of a reductase enzyme of the nor1 gene to convert NOR1 (norsuluronic acid) to aflatoxin. Therefore, the lack of expression of this gene  inhibit the production of toxins. In this study, it was shown that thymol can have inhibitory effects on the growth and expression of nor1 gene  Because food contamination with aflatoxins is a threat to public health, the use of natural compounds and products is essential to reduce food contamination.

    Keywords: Aspergilus flavus, Thymol, nor1
  • N .Pakzeh, A. R .Karamibonari *, K .Valiei Pages 79-87

    Gastric ulcers are created by various reasons. Faster healing of wounds is more challenging to researchers. The aim of this study was to histopathgological evaluation of the effect of phenytoin and theranekron-impregnated polyglactin 910 yarns on healing process of gastric surgical wound in the rabbits. Twenty-one male white Newzland rabbits were divided into three groups of control, phenytoin and theranekron. A gastrotomy incision with one cm in length was made in the greater curvature of the gastric wall, and then was sutured in Cushing pattern with phenytoin and theranekron-impregnated Vicryl yarn. For histopathological evaluation at days 3, 7 and 21 after surgery tissue samples were taken and stained with hematoxylin eosin and Masson-Trichrome. Histopathological changes were analyzed by using the Kruskal-Wallis test. The results of the histopathological studies showed that in the phenytoin and theranekron groups the rate of inflammatory cells, fibroblasts and vascularization were significantly (P<0.05) lower than  the control group and rate of epithelial cell formation was significantly higher than  the control group but between phenytoin and theranekron groups were not significantly difference.

    Keywords: Phenytoin, Theranekron, Gastrotomy, WOUND HEALING, polyglactin 910
  • H .Noruzy Mogadam *, A. Banaei Pages 88-94

    The most basic application of protein hydrolysis is nitrogen supply for bacterial culture media. Considering that about 200 million doses of Clostridium bacteria are used annually in our country and to produce this vaccine dose, 16 tons of hydrolyzed protein (peptone) is needed. Currently, this need is supplied through imports. Therefore, achieving the technical knowledge of peptone production from various inexpensive sources in the country is essential. Therefore, due to the development of vermicompost worm farms, inexpensiveness, availability, high protein in the body, hydrolysis protein of this animal was performed. Due to the development of vermicompost worm farms, inexpensiveness, availability, high protein in the body, protein hydrolysis of this animal was performed. Samples of worms were purchased from farms around Mashhad. For disposal of digestive system materials, worms were placed in a clean water and sand container for 24 hours. Then, by homogenizing them in water for 30 minutes, homogeneous suspension and uniformity of them were provided. Subsequently, chloroform was performed in two 30-minute times at 25c and 60c temperature, remove fat from protein tissue. Using six-normal hydrolytic hydrochloric acid vapor phase at 110c for 10 hours, protein hydrolysis was performed. Complete drying of the sample was completed in 3 hours under vacuum conditions with one bar pressure and 70°C. In this study, from the initial value of 10 gr of vermicomposting worms, three gr of hydrolyzed proteins were produced This amount of hydrolysis protein produced was 30% of the initial weight of worms.

    Keywords: Peptone production, Amino acids, Protein sources, Worm protein, Acid hydrolysis
  • S.M .Mousavi Kashani, Sh. Gharahveysi *, K .Jafari Khorshidi Pages 95-102

    The aim of this study was to determine the most effective ratio of forage to concentrate on feed intake, body weight, feed conversion ratio, and quality and quantity of carcasses of male Zel fattening lambs. The present study was performed using 20 male Zel lambs aged 16 weeks with an average weight of 27.8 kg for 90 days in a completely randomized design with four treatments and five repeats. Experimental treatments included different ratios of forage to concentrate at 20:80, 30:70, 40:60, and 50:50. The research data were analyzed by LSmeans procedure and regression in SAS software. Effect of different ratios of forage to concentrate on all yield traits (P <0.01), slaughter weight (P <0.05), weight gain during feeding period (P <0.05), daily weight gain (P <0.05), feed intake (P <0.01), feed conversion ratio (P <0.01), the weight of gastrointestinal contents (P <0.05), hot and cold carcass weight (P <0.05), carcass percentage (P <0.05) and thickness Backfat was significant (P <0.05). The change in the mentioned traits was observed linearly, increasing the concentration ratio to forage (P <0.01). As the percentage of concentrate in the feed increases feed intake increases. Due to the higher energy and nutrient content of concentrate than forage, lambs that consumed more concentrate had higher body weight and slaughter weight. Based on the results for optimal performance in fattening lambs, a ration with a ratio of forage to concentrate equal to (50:50) is recommended.

    Keywords: fattening, forage, concentrate, carcass quality, Zel breed
  • A. Bayat, A .Chalechale *, F .Rezaei, Z .Nikousefat Pages 103-109

    Toxoplasma gondii is one of important intracellular parasites which is prevalent in human and animals worldwide and almost one third of humans in overall they are compromised by infection with this parasite. Since toxoplasmosis can cause serious complications in humans, especially in the congenital form and in immunocompromised individuals, the identification of infectious sources will play an important role in the prevention and control of this infection. The present study was carried out in different in Kermanshah City, Iran. The aim of this study was to evaluate the seroprevalence of Toxoplasma gondii in in free-ranging chickens. One hundred and twenty serum samples from free-ranging chickens (Gallus domesticus) were tested for anti-Toxoplasma antibodies using ELIZA test with using from fully-automated LIAISON system. Three ml of venous blood was taken from the brachial vein. The blood samples were left to clot then centrifuged at 3000 rpm for 5 minutes. Serum samples stored at 4 ºC for 24 hours, then kept in -20 ºC until the time of testing. After fluidization of sera in the environment, 1 ml from any of samples transferred to 2 ml tubes and put in the analyzer. Twenty seven out of 120 sera (22.5%) were positive for the presence of anti-Toxoplasma gondii antibodies in serum. The results indicated broiler chickens may have a potential risk of infection with Toxoplasma gondii and have the ability to transmit the infection to humans.

    Keywords: Toxoplasma gondii, ELIZA, Public Hygiene, Free-ranging chicken, Kermanshah
  • M. Zeynali, E. Sotoudeh, M. Nafisi Bahabadi, V. Morshedi *, A. Qasemi, M. Torfi Mozanzadeh Pages 110-119

    The effect of replacement brown macroalgae (Sargassum ilicifolium) with fishmeal, intestinal tissue structure of Asian Lates calcarfer, with an initial weight of 29±1 g, in a completely randomized design with 4 treatments and three triplicates for 6 weeks was done. The experimental diets were prepared using a control diet and three diets including brown macroalgae with replacement at level 3, 6 and 9%. The obtained results indicated that there was no significant difference between enterocyte length, villi width and muscle thickness in intestinal tissue between different treatments and the control group (P>0.05). However, replacement of sargassum algae at the level of 6% on the villi length and villi uptake level of intestinal tissue showed a significant difference (P<0.05). According to the results, the use of sargassum macroalgae at the level of 6%, in the diet of Asian seabass, had a positive effect on studied parameters of intestinal tissue.

    Keywords: Asian Seabass macroalgae, Sargassum, Intestine tissue
  • F. Ahmadi, S.M. Mousavi *, M. Mohamadi Saei, B. Masouri Pages 120-128

    Enriching the fatty acid composition of poultry meat is an important issue. This study was conducted to investigate the effect of Algasan pigment on the fatty acids profile of Japanese quail meat with four treatments, three replicates, and 17 chickens per replicate in a completely randomized design. Experimental diets include: 1- Basic diet (control), 2- Basic diet + 0.1% Algasan (A1), 3- Basic diet + 0.2% Algasan (A2), 4- Basic diet + 0.3 % Algasan (A3). At 38 days of age, two male quails were randomly selected from each replicate to determine the fatty acid profiles of the meat. The data were analyzed by SAS software and the mean squares of the parameters were compared by Tukey test. The results showed that the control treatment had the highest percentage of myristoleic acid (0.245), oleic acid (0.260), and trans linoleic acid (0.150), A1 treatment had the highest percentage of heptadecanoic acid (0.160), oleic acid (35.350) and total fatty acids with an unsaturated bond (43.035) and the lowest percentage of omega-6 fatty acids (30.060), A2 treatment had the highest echosamenoic acid (0.185), cis linoleic acid (30.185), omega-6 fatty acids (32.485) and total polyunsaturated fatty acids (33.100) and A3 treatment had the most trans linolenic acid (0.200) (P≤0.05). In general, the results of the present study show that Algasan pigment at the level of 0.1% of the diet can be effective in improving the fatty acids profile of quail meat.

    Keywords: Carcass quality, Essential fatty acids, Microalgae