فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال پنجاه و سوم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجتبی نیک زاد، سید صفدر حسینی*، حبیب الله سلامی، امیرحسین چیذری، انورالحق احدی صفحات 301-323

    بخش کشاورزی محور رشد و توسعه اقتصادی افغانستان و بخش راهبردی در تامین غذا و معیشت جمعیت رو به رشد آن است. توجه به مزیت های نسبی و رقابتی منطقه ای محصولات این بخش از جنبه های مهم تخصیص کارآمد منابع محدود و برنامه ریزی و سیاست گزاری تولید و تجارت است. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی مزیت های نسبی، رقابتی و آثار سیاست های حمایتی ملی و بین المللی محصولات منتخب هر پهنه اقتصادی-کشاورزی از جمله گندم آبی و دیم، ذرت، برنج، پنبه، سیب زمینی، زعفران و خشخاش در سال زراعی 98-1397  می پردازد. برای دستیابی به این هدف از دو نوع شاخص های هزینه ای (تحت ماتریس تحلیل سیاستی PAM) و فیزیکی (مزیت های کارایی، مقیاس و جمعی) برای تعیین مزیت و همچنین از شاخص های حمایتی و توان رقابتی استفاده شد و بر اساس آن ها اقدام به اولویت بندی محصولات گردید. نتایج نشان می دهد، با وجود حمایت از کشاورزان در بخش نهاده های قابل تجارت، سیستم تولید غیرحمایتی بوده، همراه با تحمیل مالیات می باشد. عدم توجه به شاخص های مزیت نسبی و رقابتی و سطح پایین آن ها، لزوم اتخاذ سیاست های مناسب حمایتی در جهت پیشبرد تولید و صادرات محصولات دارای مزیت نسبی و رقابتی و اقدامات لازم در جهت افزایش عملکرد و کاهش هزینه های تولید برای محصولات استراتژیک فاقد مزیت نسبی را ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: ماتریس تحلیل سیاستی، مزیت نسبی و رقابتی، سیاست های حمایتی، پهنه های اقتصادی-کشاورزی، افغانستان
  • شهربانو باقری، باب الله حیاتی، سعید یزدانی، مرتضی بکی حسکوئی* صفحات 325-345

    امروزه به دلیل توزیع نامتوازن منابع آب و توزیع نامتوازن جمعیت لازم است که  توزیع عادلانه آب، تخصیص و بهره برداری بهینه از منابع آب برای نیاز بخش های مختلف در مناطق مختلف انجام شود. طرح های انتقال آب یکی از طرح های تامین و توسعه آب است که از یک سو، پاسخی به مساله ناهماهنگی در مقابل توزیع جمعیت و فعالیت های مربوط به آن است و از سوی دیگر، توزیع مکانی آب است. این طرح ها در عین حال که راه حلی برای بحران آب است آثاری بربخش های مختلف اقتصاد دارد. لذا، این مطالعه به بررسی آثار تولیدی طرح انتقال آب طالقان به استان های تهران و البرز در قالب یک مدل تعادل می پردازد. برای این منظور ابتدا جدول داده-ستانده هر استان طراحی شد و سپس، با استفاده از مدل تعادل عمومی سناریوی انتقال آب اجزا شد. براساس نتایج مطالعه، با افزایش 114 میلیون مترمکعب و 35میلیون مترمکعب آب شرب به ترتیب برای استان های تهران و البرز با تعرفه4000 ریال مصارف خانوار برای استان های تهران و البرز به ترتیب 37 و108 درصد رشد نمود و در اثر رشد این میزان مخارج خانوارها، تولید بخش های مختلف اقتصادی به جز بخش تولید و تصفیه آب مابقی بخش ها رشد ناچیزی داشتند.

    کلیدواژگان: انتقال آب بین حوضه ای، آثار تولیدی، کمیابی آب، مدل تعادل عمومی ایستا
  • سعید کریمی*، فرزانه احمدی ملک، احمد یعقوبی فرانی صفحات 347-366

    امروزه در سازمان ها خلاقیت و نوآوری اهمیت زیادی پیدا کرده است. عوامل فردی و سازمانی متعددی بر خلاقیت و نوآوری کارکنان تاثیر دارد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه هوش هیجانی و تعهد سازمانی با خلاقیت و نوآوری کارشناسان در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بود. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان و ادارات وابسته ی آن تشکیل می دادند (400N=) که از این میان تعداد 178 تن با بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر متخصصان و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که هوش هیجانی و تعهد سازمانی با خلاقیت و رفتار نوآورانه کارشناسان رابطه مثبت و مستقیم دارند. به علاوه، تحلیل میانجی نشان داد که هوش هیجانی از طریق تعهد سازمانی، به طور غیرمستقیم با خلاقیت و رفتار نوآورانه کارشناسان رابطه دارد. مدل تحقیق توانست حدود 36درصد واریانس در خلاقیت و حدود 30 درصد واریانس در رفتار نوآورانه کارشناسان را تبیین کند. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که توجه به هوش هیجانی و تعهد سازمانی کارشناسان می تواند بر افزایش خلاقیت و رفتار نوآورانه ی آنها تاثیرگذار باشد و بنابراین بهبود آنها باید مد نظر مدیران سازمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، رفتار نوآورانه، هوش هیجانی، تعهد سازمانی، سازمان جهاد کشاورزی
  • حلیمه رزمی، علی شمس*، مرتضی مولایی صفحات 367-383

    خشکسالی به عنوان یک شوک طبیعی به صورت بالقوه می تواند معیشت و رفاه خانوارهای روستایی را تهدید کند و منجر به مهاجرت آنها شود. علاوه بر خشکسالی، تداوم خشکی احتمالی دریاچه ارومیه نیز این پدیده را تشدید خواهد کرد. ازاین رو، مطالعه توصیفی - همبستگی حاضر با هدف کلی شناسایی عوامل موثر در تمایل به مهاجرت خانوارهای روستایی حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام شد. جامعه آماری کلیه خانوارهای روستایی استان های آذربایجان شرقی و غربی بودند که 495 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی آن توسط اساتید دانشگاه زنجان و پژوهشگاه مطالعات دریاچه ارومیه تایید شد و پایایی آن نیز از طریق انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بزرگ تر از 7/0 برای شاخص های ترکیبی به دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد، تمایل به مهاجرت کاری مردان مهم ترین عامل موثر در تمایل به مهاجرت خانوارها بوده است. داشتن منزل در شهر، درک ریسک اثرات خشک شدن دریاچه بر زندگی خانوار، درصد سهم کشاورزی از درآمد خانوار از دیگر عوامل موثر بر مهاجرت خانوارها بودند. درک ریسک اثرات خشک شدن دریاچه بر زندگی خانوار، درصد سهم کشاورزی از درآمد خانوار، سطح سرمایه اجتماعی، نگرش به خشکسالی و مدیریت آن نیز از عوامل موثر بر تمایل مردان به مهاجرت کاری بود. نظر به نقش مهم کسب درآمد و اشتغال مردان خانوار، سیاست گزاری صحیح دولت در اشتغال زایی روستاییان و راه اندازی کسب وکارهای غیر کشاورزی نقش مهمی در جلوگیری از مهاجرت روستاییان منطقه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تمایل به مهاجرت، خشکسالی، خانوارهای روستایی، دریاچه ارومیه
  • فریبرز کرمی فرد، فرحناز رستمی*، شهپر گراوندی صفحات 385-398

    امروزه بازاریابی دیجیتالی روند صعودی و شگرفی را در روابط کسب و کار ایجاد نموده است. شیوع بیماری کرونا بر این روند افزوده است و ناگزیر، مبادله بسیاری از کالاها از جمله محصولات کشاورزی به صورت الکترونیکی انجام می پذیرد. از این رو، هدف این پژوهش تلفیقی (کیفی- کمی)، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر توسعه بازاریابی دیجیتال محصولات کشاورزی در استان کرمانشاه می باشد. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق را متخصصان، ذینفعان و تولیدکنندگان بخش کشاورزی که در حوزه بازاریابی دیجیتالی فعال هستند،  تشکیل دادند (29 نفر). داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه گردآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا و فازی سازی بهره گرفته شد. یافته های نشان داد که 14 عامل بر توسعه بازاریابی دیجیتالی اثرگذار است که اولویت های اول تا سوم به ترتیب مربوط به آموزش و بهبود فضای بازاریابی دیجیتالی، فراهم بودن امکانات و زیرساخت های لازم و تدوین چارچوب های قانونی است. دستاوردهای این مطالعه می تواند راهکارهای مناسبی را جهت توسعه مدیریت بازاریابی دیجیتالی محصولات کشاورزی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتالی، دلفی فازی، کشاورزی، کووید 19
  • سید جواد شجاعت الحسینی، محمدرضا شاه پسند*، سید محمد شبیری، بهمن سعیدی پور صفحات 399-430

    هدف اصلی از این پژوهش ارایه یک الگوی نظام آموزشی مطلوب در بخش کشاورزی با رویکردی مسیولانه جهت حفاظت از محیط زیست با تحلیل، شناسایی و تعیین مولفه های آن بود. پژوهش از نوع کاربردی بود که با دیدمان آمیخته اکتشافی آغاز گردید. در مرحله کیفی، با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند زنجیره ای تعداد 30 نفر از خبرگان انتخاب شده و مصاحبه های نیمه ساختار یافته به عمل آمد و مفاهیم اولیه که دارای اشتراک در طبقه های بالاتر بودند با لحاظ نمودن روند سیستماتیک، به عنوان ارکان نظام، تدوین گردید. در بخش کمی به توصیف و آزمون مولفه های الگو اقدام شد. حجم نمونه با توجه به اندازه جامعه آماری (200 نفر) و با بهره گیری از جدول مورگان 127 نفر درنظر گرفته شد. به منظور بررسی روایی و پایایی مقیاس های پرسشنامه و شاخص های مورد نیاز به تناسب، از تحلیل عاملی و آزمون آلفای کرونباخ و سایر آماره های مورد نیاز بهره برده شد. خروجی مشخص پژوهش؛ تحلیل، شناسایی و تعیین مولفه ها و میزان تاثیر آنها بر نظام مورد نظر و ارایه الگوی نظام آموزش محیط زیست در بخش کشاورزی با توانایی در ارایه خدمات آموزشی مناسب و موثرتر در بخش بود.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، ترویج کشاورزی، نظام آموزشی کارآمد
  • لطیف حاجی، حمید کریمی*، ناصر ولی زاده صفحات 431-446

    با توجه به نقشی که نیروی انسانی در هر سازمان دارد، پرداختن به موضوعاتی که منجر به کاهش آسیب‏های شغلی و افزایش بهره‏وری آنان در محیط کار می‏شود از اهمیت شایانی برخودار است. اما بررسی‎ها نشان می‎دهد که پژوهش‎های کمی در این زمینه انجام شده است. در این راستا، بررسی اثر به‏کارگیری اصول ارگونومی در محیط کار بر بهره‏وری شغلی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با میانجی‏گری استرس شغلی و فرسودگی شغلی به عنوان هدف پژوهش حاضر تعیین شد. تحقیق حاضر، یک مطالعه‎ی کاربردی و علی - ارتباطی است که با استفاده از پیمایش مقطعی و مدل‏سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان بودند (1418=N). حجم نمونه با استفاده از جدول کریجسی و مورگان و با بهره‏گیری از روش نمونه‏گیری تصادفی با انتساب متناسب، 306 نفر انتخاب شد. ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسشنامه بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط پانلی از متخصصان تایید گردید و پایایی آن نیز با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی محقق گردید. یافته‎های مدل‏سازی معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم اصول ارگونومی بر بهره‏وری، مثبت و معنی‏دار بود. اثر مستقیم اصول ارگونومی بر استرس شغلی و فرسودگی شغلی منفی و معنی‏دار بود. همچنین اثر مستقیم استرس شغلی و فرسودگی شغلی بر بهره‏وری منفی و معنی‏دار بود. اثر مستقیم استرس شغلی بر فرسودگی شغلی مثبت و معنی‏دار است و اثر غیر مستقیم اصول ارگونومی بر بهره‏وری معنی‏دار می‏باشد. در نهایت، یافته‎ها نشان داد که سه متغیر مستقل مورد مطالعه (اصول ارگونومی در محیط کار، استرس شغلی و فرسودگی شغلی) توانایی تبیین 61 درصد از تغییرات واریانس بهره‏وری کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی کرمان را دارا می‏باشند.

    کلیدواژگان: ارگونومی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، بهره‏وری کارکنان، استان کرمان
  • موسی احمدی، قدرت الله حیدری، شفق رستگار، فاطمه رزاقی*، رضا تمرتاش صفحات 447-463

    هدف اصلی این پژوهش، واکاوی موانع و چالش های آموزش و ترویج در مدیریت مراتع استان مازندران بود. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا از نوع  پژوهش های میدانی است. جامعه آماری تحقیق، شامل همه کارشناسان ترویج و مدیریت مراتع (155N=) در 12 شهرستان استان مازندران بودند که با توجه به تعداد کارشناساس در هر شهرستان، به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه آماری تحقیق به کمک جدول کرجسی و مورگان (1970) 110 نفر تعیین شد. ابزار اصلی تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت بوده است. روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظر جمعی از کارشناسان جهاد کشاورزی، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران، اعضای هیات علمی گروه مرتع و ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری تایید گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ برای متغیرهای موانع و چالش های مدیریت مراتع،  798/0 به دست آمد و تایید گردید. داده ها با استفاه از نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج تحلیل داده ها منجر به استخراج پنج عامل: (1) موانع اقتصادی- حمایتی؛ (2) موانع زیرساختی- فنی ؛(3) موانع سیستم مدیریت مراتع؛  (4) موانع اجتماعی- فرهنگی؛ (5) موانع سیاسی- نهادی شد که در مجموع 66/74 درصد از کل واریانس موانع و چالش ها را تبیین نمود. همگام با نتایج تحقیق توسعه استفاده از روش های ترویجی مناسب مانند رهیافت آموزش و دیدار و رهیافت مشارکتی و اولویت‏بندی نیازهای آموزشی و ترویجی در بخش مدیریت مراتع استان برای اشاعه اطلاعات و مهارت کاربردی بین بهره بردارن از مراتع، تلفیق دانش و مهارت های بومی با فناوری‏های نوین در حفاظت از مراتع پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: موانع و چالش ها، ترویج و آموزش کشاورزی، توسعه پایدار، مدیریت مراتع، استان مازندران
  • اسدالله سعادت، غلامحسین عبدالله زاده*، محمدشریف شریف زاده صفحات 465-480

    مطالعه راهبردهای معیشت در تحلیل سیاست های ضد فقر و توسعه دارایی های معیشت نقش مهمی دارد. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر انتخاب راهبردهای معیشت در نواحی روستایی ولسوالی ژری ولایت قندهار افغانستان بود. اطلاعات مورد نیاز از 384 نفر از سرپرستان خانوار در 11 روستا گردآوری شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که شامل سوالاتی برای سنجش انواع دارایی های معیشتی و راهبردهای معیشتی بود. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که فقط سرمایه اجتماعی در وضعیت مطلوبی است. نتایج تحلیل عاملی منجر به دسته بندی راهبردهای معیشتی و استخراج چهار گروه معیشتی شامل «راهبرد معیشت مبتنی بر کشاورزی و منابع طبیعی»، «راهبرد معیشت مبتنی بر خوداشتغالی»، «راهبرد معیشت مبتنی بر دستمزدی» و «راهبرد معیشت مبتنی بر کمک های بیرونی» شد. مدل لوجیت چندگانه در سه مدل برآورد شد. در مدل اول، نتایج نشان داد که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر کشاورزی و منابع طبیعی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه طبیعی افزایش می یابد. در مدل دوم، نتایج بیانگر این بود که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر خوداشتغالی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه انسانی، اجتماعی و فیزیکی افزایش می یابد. در مدل سوم، نتایج نشان داد که احتمال انتخاب شیوه معیشت مبتنی بر دستمزدی (در مقایسه با معیشت مبتنی بر کمک های بیرونی) با بهبود و افزایش در سرمایه اجتماعی افزایش می یابد. توسعه انواع صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به عنوان راهبردهای جایگزین معیشت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار، دارایی های معیشتی، راهبردهای معیشتی، پیامدهای معیشتی
  • جیران چام چام، علی اصغر میرک زاده*، فرحناز رستمی، حجت ایزدخواستی صفحات 481-495

    ارزیابی عملکرد زنجیره ی ارزش محصولات دامی و ارایه راهکار افزایش عملکرد علاوه بر کاهش ضایعات و افزایش بهره وری در این بخش، منجر به اشتغالزایی، رشد اقتصادی کشاورزی و توسعه روستایی خواهد شد. بنا به درک ضرورت مبحث مذکور، در تحقیق حاضر به ارزیابی و تحلیل عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند در سطح استان لرستان پرداخته شد. روش تحقیق از نظر پارادایم کمی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه همراه با مصاحبه ی ساختارمند بود. نمونه آماری شامل 380 نفر از دامداران سنتی بودند که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ای از بین حدود 35000 دامدار سنتی دارای دام سبک (گوسفند) در استان لرستان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق روش حسابداری-مالی (شاخص تولید ناخالص داخلی و کارایی) و روش توصیفی تجزیه و تحلیل گردیدند. کارایی در بخش قبل تولید 70 درصد و در بخش تولید 47 درصد به دست آمد. تولید ناخالص در بخش فرآوری، 03/550 میلیون ریال در مرحله توزیع و بازاریابی  73/1099 میلیون ریال و در بخش مصرف کننده برابر با 42/933 میلیون ریال محاسبه گردید. عملکرد کلی حلقه فرآوری و حلقه قبل تولید مثبت و عملکرد کلی سه حلقه ی تولید، بازاریابی و مصرف کننده پایین تر از حد متوسط و منفی به دست آمد. دامدار از شرایط قبل تولید در تهیه خوراک دام از طریق تغذیه دام با استفاده از مرتع و تهیه خوراک دام بیشترین استفاده را می برد. با این حال، در بخش تولید امکان استفاده کافی از منابع مالی و تسهیلات مالی را نداشته، از دسترسی به مواد اولیه رضایت نداشته، و ارتباط مناسبی با سازمان های درگیر را ندارد. از طرفی، امکان تولید محصولات متنوع در حلقه فرآوری و درآمد حاصل از این بخش عملکرد این حلقه را افزایش داده است. در حلقه بازاریابی و توزیع هزینه ی بالای حمل و نقل، عدم تضمین خرید به موقع دام با قیمت مناسب و خرید گوسفند با قیمت پایین تر توسط دلالان منجر به کاهش عملکرد اقتصادی حلقه بازاریابی می باشد. تاثیرپذیری وضعیت مالی مصرف کننده از نظام اقتصادی کنونی و کاهش توان مالی وی در خرید گوشت گوسفند، عملکرد این بخش را کاهش داده است.

    کلیدواژگان: گوشت گوسفند، عملکرد، زنجیره ارزش، توسعه روستایی، لرستان
  • مریم سالاری بردسیری، حسین مهرآبادی بشرآبادی*، محمدرضا زارع مهرجردی، سمیه امیرتیموری، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی صفحات 497-514

    دستیابی به امنیت آب و غذا از مهم‏ترین اهداف سیاست گزاران در جهان است. کمبود آب در ایران یکی از چالش‏های عمده ی امنیت غذا در آینده می باشد. در پژوهش حاضر، ابتدا با روش دومارتن توسعه یافته، پهنه بندی اقلیمی انجام شد. پس از محاسبه نیاز آبی با نرم افزار CROPWAT؛ مقدار آب مجازی، ردپای آب، بهره وری آب، حجم آب مصرف شده توسط هر محصول زراعی در هر پهنه ی اقلیمی و شکاف مطلوب غذایی در اقلیم های مختلف برای سال زراعی 97-96 محاسبه شد. طبق نتایج؛ سرانه ی ردپای آب بخش زراعت در اقلیم های فراخشک، خشک بیابانی، نیمه خشک، مدیترانه ای و مرطوب و در ایران 97/1611، 09/1228، 83/665، 01/884، 21/600 و 2/998 مترمکعب می باشد. همچنین شدت فشار بر منابع آب داخلی هر پهنه ی اقلیمی و ایران به ترتیب 89/64، 03/88، 19/63، 01/41، 38/56 و 48/65 درصد است. خالص واردات آب مجازی برای هر پهنه نشان می دهد که پهنه های خشک بیابانی و مرطوب، صادرکننده ی آب مجازی و پهنه های فراخشک، نیمه خشک و مدیترانه ای، واردکننده ی آب مجازی می باشند. نتایج نشان از وجود تناقض بین تحقق امنیت آب و بعد کمی امنیت غذایی دارد. اگر هدف برقراری امنیت آب باشد؛ می توان با افزایش واردات خالص آب مجازی (در مورد محصولات آب بر با بهره وری آب پایین)، شدت فشار بر منابع آب داخلی هر پهنه را کاهش داد. ولی اگر هدف رسیدن به بعد کمی امنیت غذایی یا همان خودکفایی باشد؛ در صورت عدم تغییر در وضعیت موجود (ترکیب محصولات در الگوی کشت، میزان عملکرد و راندمان آبیاری در هر پهنه)، بر منابع آب فشار بیشتری وارد می شود. جهت رسیدن همزمان به اهداف بعد کمی امنیت غذایی و امنیت آب؛ افزایش عملکرد، بهبود راندمان آبیاری، تدوین الگوی کشت مناسب و تخصیص منابع آب با توجه به بهره وری آب و عملکرد آن در هر پهنه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شکاف غذایی، آب مجازی، دومارتن، ردپای آب، پنمن مانتیث
  • لیلا صفا*، روح الله رضائی، داود امین فنک صفحات 515-537

    با توجه به شرایط بحرانی دریاچه ارومیه، طرح «همکاری در احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی» از سال 1393 در سطح روستاهای استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی شروع به اجرا کرد. یکی از اهداف اصلی این طرح، شناسایی و ترویج شیوه های معیشتی با نیاز آبی کم بود که در سال های اخیر در قالب پروژه تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی عملیاتی شده است. با در نظر گرفتن اهمیت این پروژه و موانع پرشمار فراروی اجرای آن، هدف اصلی این پژوهش کاربردی، شناسایی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار بر اجرای پروژه و تدوین راهبردهای تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی در راستای احیای دریاچه ارومیه بود. جامعه آماری این پژوهش را 27 نفر از کارشناسان و متخصصان ذی ربط در دفتر طرح حفاظت از تالاب های ایران، سازمان های جهاد کشاورزی، ادارات کل حفاظت محیط زیست و شرکت های فنی- مهندسی کشاورزی در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تشکیل دادند. در این پژوهش، ابتدا با بهره گیری از تکنیک SWOT اقدام به شناسایی عوامل داخلی (نقاط قوت و نقاط ضعف) و خارجی (فرصت ها و تهدیدها) تاثیرگذار بر اجرای پروژه تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی شد. سپس، با استفاده از تکنیک ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) به اولویت بندی راهبردهای قابل قبول در راستای تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی پرداخته شد. نتایج تکنیک SWOT نشان داد که پروژه تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی در استان آذربایجان غربی در موقعیت رقابتی یا حداکثر- حداقل قرار داشت و در نتیجه، باید تلاش شود با استفاده از نقاط قوت از تهدیدات آن دوری شود؛ در حالی که در استان آذربایجان شرقی فضای راهبردی پروژه در موقعیت تغییر جهت یا حداقل-حداکثر قرار گرفت، و در نتیجه، توصیه می شود که با بهره جستن از فرصت ها، نقاط ضعف پروژه برطرف شود. در نهایت با توجه به نتایج این پژوهش، دو راهبرد اصلی تنوع بخشی به معیشت های خانوارهای روستایی در استان آذربایجان غربی به ترتیب اولویت شامل "توانمندسازی حرفه ای و ارتقاء عرصه های شناختی و مهارتی روستاییان" و "تاکید بر استفاده از تسهیلگران زن در ساختار تیم تسهیل گری شرکت های مجری پروژه"، و در استان آذربایجان شرقی نیز شامل "توسعه خوشه های تولید در راستای انسجام بخشی و هم افزایی کسب و کارهای روستایی خرد" و "توجه بیشتر به تسهیل بازاریابی محصولات تولید شده"، بودند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی حرفه ای، توسعه خوشه های تولید، حفاظت از تالاب، معیشت پایدار
  • جلیل خادم الحسینی، سید نعمت الله موسوی*، جلیل خداپرست شیرازی صفحات 539-551

    در طی سال های اخیر تخریب و آلودگی محیط زیست به عنوان یک چالش بین لمللی مورد توجه بسیاری از سیاست گذاران و محققان بوده است. این در حالی است که نابرابری درآمد به طور قابل توجهی از طریق تقاضای اجتماعی بر کیفیت محیط زیست اثر می گذارد و می تواند در سیاست گذاری مهم باشد. نابرابری درآمد نیز به عنوان اثر نسبی با تغییر ترجیحات مصرف کنندگان کالاهای عمومی زیست محیطی، موجب تخریب محیط زیست می شود. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر نابرابری درآمد برانتشاردی اکسید گوگرد و ذرات معلق موجود در هوا برای دوره زمانی 1363 تا 1397 و در قالب رویکرد جوهانسن پرداخته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ضریب جینی بر انتشار ذرات معلق موجود در هوا و دی اکسید گوگرد  اثر مثبت و معناداری دارد به گونه ای که یک درصد افزایش در ضریب جینی ،29/1 درصد انتشار ذرات معلق موجود در هوا و 37/1 درصد انتشار دی اکسید گوگرد را افزایش می دهد. بر اساس نتایج برآوردی مصرف انرژی بر انتشار ذرات معلق موجود در هوا و دی اکسید گوگرد در ایران اثر مثبت دارد. به گونه ای که یک درصد افزایش در مصرف انرژی ،12/1 درصد انتشار ذرات معلق موجود در هوا و 44/1 درصد انتشار دی اکسید گوگرد را افزایش می دهد. رشد اقتصادی بر انتشار ذرات معلق موجود در هوا و دی اکسید گوگرد در ایران اثر مثبت دارد. به گونه ای که یک درصد افزایش در رشد اقتصادی ، 78/0 درصد انتشار ذرات معلق موجود در هوا و 79/0 انتشار دی اکسید گوگرد را افزایش می دهد. با توجه به جدول ضریب متغیر Ly2، منفی است. بنابراین، طی دوره مورد بررسی فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس را نمی توان رد کرد. شهرنشینی بر انتشار ذرات معلق موجود در هوا و دی اکسید گوگرد اثر مثبت و معناداری دارد به گونه ای که یک درصد افزایش در جمعیت شهرنشینی، 93/0 درصد انتشار ذرات معلق موجود در هوا و 97/0 درصد انتشار دی اکسید گوگرد را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، ضریب جینی، تخریب محیط زیست
  • اژین جواهری، مهدی پندار*، الهام وفائی صفحات 553-566

    نفت و درآمدهای حاصل از آن یکی از ارکان مهم اقتصاد ایران است که قسمت عمده ای از منابع درآمدی دولت در  بودجه سنواتی از این منبع تامین می شود. قیمت نفت در طی سال های مختلف به دلایل مختلفی چون سیاست سایر کشورها، مسایل اجتماعی و سیاسی همواره در حال تغییر و نوسان بوده است. با توجه به اهمیت نفت در اقتصاد و اثرگذاری آن بر بخش های مختلف اقتصادی از جمله بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصادی موثر بر تولیدناخالص داخلی، امنیت غذایی و اشتغال، در این مطالعه به بررسی اثر نوسانات قیمت نفت بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران با تاکید بر تشدید تحریم ها در بازه زمانی 1363-1397 پرداخته شده است.در این مطالعه از روش GARCH  برای برآورد نوسانات قیمت نفت و از روش ARDL  برای بررسی اثر کوتاه مدت و بلندمدت نوسان قیمت نفت اوپک و تشدید تحریم ها بر ارزش افزوده بخش کشاورزی استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این است که در بلند مدت متغیر تشدید تحریم ها دارای  اثر مثبت بر ارزش افزوده بخش کشاورزی و نوسان قیمت نفت اوپک اثر منفی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی دارند. بنابراین توجه به زیرساخت های بخش کشاورزی به عنوان بخش نسبتا با ثبات اقتصاد کشور و پوشش ریسک قیمتی صادرات محصولات کشاورزی و واردات نهاده های تولید از طریق اتخاذ استراتژی مناسب در بازارهای مرتبط و ایجاد و توسعه شرکت های دانش بنیان در این حوزه، می تواند تضمین کننده رشد اقتصادی مثبت برای کل اقتصاد باشد.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده بخش کشاورزی، نوسانات قیمت نفت، تحریم ها، مدل ARDL
  • معصومه مویدی، عزت الله کرمی، داریوش حیاتی * صفحات 567-581

    زنان و مردان تغییر اقلیمی را به طرق مختلف تجربه می کنند، چرا که نقش ها، مسیولیت ها، و هویت های متمایزی از نظر اجتماعی دارند که منجر به انتخاب راهبرد های مقابله ای و واکنش های مختلف می گردند. زنان روستایی به دلیل وابستگی زیاد به منابع طبیعی در برابر اثرات تغییرات اقلیمی آسیب پذیر هستند. هدف این پژوهش، واکاوی درک زنان روستایی استان فارس نسب به نوسانات اقلیمی بوده است. این پژوهش از نوع کیفی و بر مبنای نظریه داده بنیان انجام گرفته است. برای جمع آوری داده ها از شش گروه متمرکز در چهار اقلیم سرد، معتدل، گرم و خیلی گرم استان فارس که خشکسالی‌های خفیف، متوسط یا شدید را تجربه کرده بودند، استفاده شد. مضامین و مفاهیم مورد واکاوی قرار گرفت. با توجه به نتایج، مدل پارادایمی سازگاری زنان روستایی با نوسانات اقلیمی ترسیم گردید. نتایج نشان دادند که فعالیت های انسانی در به وجود آمدن نوسانات اقلیم تاثیرگذار بوده‏اند. نوع و تنوع معیشت خانوار، نقش ها و مسیولیت های زنان از جمله‎ شرایط زمینه‎ای بودند که باعث محدودیت آن ها در بکارگیری راهبردهای سازگاری می‎شدند. همچنین، فقدان بازارهای فروش، کاهش قدرت خرید مردم روستا، غیرقابل پیش‏بینی بودن سیاست های صادرات و واردات دولت در محصولات کشاورزی، افزایش تورم و گرانی نهاده ها و در نتیجه، کاهش قدرت سرمایه گذاری آنان نیز از جمله‎ شرایط مداخله گر در مدل پارادایمی توسعه داده شده بودند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سازگاری، زنان روستایی، شرایط علی، عوامل مداخله گر
|
  • Mojtaba Nikzad, Seyed Safdar Hosseini *, Habibollah Salami, Amir Hossein Chizari, Anwarul-Haq Ahady Pages 301-323

    Agricultural sector is the foundational basis of Afghanistan's economic growth and development, and the strategic sector in providing food and livelihood to its growing population. Paying attention to the regional comparative and competitive advantages of the products of this sector is one of the important aspects of efficient allocation of limited resources. It is also necessary for the planning and policy-making of production and trade. Therefore, the present study examines the comparative and competitive advantages and effects of national and international Supportive policies of selected products in each economic-agricultural zone, including irrigated and rainfed wheat, corn, rice, cotton, potato, saffron, and Poppy in the 2018-2019 crop year. To achieve this goal, two types of indicators Cost base (under Policy Analysis Matrix) and physical base (efficiency, scale, and collective advantages) were used to determine the advantage, as well as supportive and competitiveness indicators, and based on them, products were prioritized. The results show that despite the support of farmers in the tradable inputs sector, the production system is unsupported and is accompanied by taxation. Lack of attention to comparative and competitive indicators and their low level needs the implementation of appropriate supportive policies to promote the production and export of products with comparative and competitive advantages and necessary actions to increase the yield and reduce production costs for strategic products without comparative advantage.

    Keywords: Policy Analysis Matrix, Comparative, Competitive Advantage, Supportive Policies, Economic-Agricultural Zones, Afghanistan
  • Shahrbanoo Bagheri, Baballah Hayati, Saeed Yazdani, Mortaza Baky-Haskuee * Pages 325-345

    Today due to the unbalanced distribution of water resources as well as the unbalanced distribution of the population, it is necessary that the justly distribution of water, the allocation and optimal utilization of water resources for the needs of different parts and in different areas  be done.Water transfer plans are one of the water supply and development projects, which on the one hand is a response to the problem of imbalance with the distribution of the population and its related activities, and on the other hand, is the spatial distribution of water. These plans are a solution to the water crisis and has economic, social, and environmental effects. This study investigates the productive effects of the project of Taleghan water transfer to Tehran and Alborz provinces in the form of a general equilibrium model. For this purpose, the input-output table of each province designed and implemented using the general equilibrium model of water transfer scenario. Based on the results, with increasing 114 million cubic meters and 35 million cubic meters of drinking water respectively for Tehran and Alborz provinces, with a tariff of 4,000 Rials, household expenditure for Tehran and Alborz provinces, respectively, grows by 37 and 108 percent. Due to the growth of household expenditures, the production of various economic sectors, except for the product and treatment sector of water, had a small growth in the rest of the sectors.

    Keywords: Inter-basin water transfer, input-output table, Production Effects, Static general equilibrium model, water scarcity
  • Saeid Karimi *, Farzaneh Ahmadi Malek, Ahmad Yaghoubi Farani Pages 347-366

    The main objective of this study was to examine the relationship of emotional intelligence and organizational commitment with agriculture experts’ creativity and innovative behavior. The statistical population included all experts in Agriculture Jihad Organization of Hamedan Province (N=400). Totally 187 agriculture experts were selected as sample using proportional stratified sampling method. Data were collected through a questionnaire. The content and face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed and evaluating measurement model and using Cronbach’s alpha. The results of structural equation modelling indicated that emotional intelligence and organizational commitment were directly and positively related to experts’ creativity and innovative behavior. The mediation analysis revealed that emotional intelligence was also indirectly related to experts’ creativity and innovative behavior through organizational commitment. In sum, the research model was able to explain about 36% and 30% of the variance in employees’ creativity and innovative behavior, respectively. Totally, the results of this research showed that attention to experts’ emotional intelligence and organizational commitment can influence their creativity and innovative behavior, and therefore their improvement should be considered by managers.

    Keywords: Creativity, innovative behavior, Emotional intelligence, Organizational Commitment, Agriculture Jihad organization
  • Halimeh Razmi, Ali Shams *, Morteza Molaei Pages 367-383

    Drought as a natural shock can potentially reduce the livelihood and well-being of rural households and encourage them to migrate from the Villages. The possible drought of Lake Urmia along with the drought will intensify the phenomenon of migration of villagers. Having a correct understanding and insight of this issue will play an important role in policy making. This descriptive and correlational study was conducted to design a model of effective factors in the migration intention of farmers in the Urmia Lake Basin. The statistical population was all rural households in East and West Azerbaijan provinces, 495 of which were selected and studied by multi-stage random sampling. The research instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts of Zanjan University and Urmia Lake Studies Research Institute and its reliability was obtained by conducting a pretest and calculating Cronbach's alpha coefficient greater than 0.7 for composite indices. The results of logistic regression analysis showed that the tendency of men to work migration is the most important factor in the tendency of households to migrate. Having a house in the city, understanding the risk of the lake drying up on family life, share of income from the agricultural sector were other factors affecting household migration. Understanding the risk of lake drying on rural life, the percentage of income from agriculture, the amount of social capital, attitudes toward drought and its management were also factors influencing men's willingness to migrate. Given the important role of earning income and employment of men in the family, proper government policy in creating employment for villagers and starting non-agricultural businesses have an important role in preventing the migration of villagers in the region.

    Keywords: Intention to Migrate, Drought, Rural Households, Urmia Lake
  • Fariborz Karami Fard, Farahnaz Rostami *, Shahpar Geravandi Pages 385-398

    Today, digital marketing has created a dramatic upward trend in business relationships. Prevalence of coronary disease increased this trend and inevitably, the exchange of many goods, including agricultural products, done electronically. The purpose of this mixed-method research (qualitative-quantitative) is to identify and analyze the factors affecting the digital marketing development of agricultural products in Kermanshah province. The study population consisted of experts, stakeholders and producers in the agricultural sector who are active in the field of digital marketing (29 people). Data were collected using a semi-structured interview and a questionnaire. In order to analyze data, content analysis and fuzzy were used. Findings showed that 14 factors affect the development of digital marketing that the first to third priorities are: training and improving the digital marketing environment, providing the necessary facilities and infrastructure and developing legal frameworks. The findings of this study can provide appropriate solutions for the development of digital marketing management of agricultural products.

    Keywords: Digital Marketing, Fuzzy Delphi, Agriculture, Covid 19
  • Seyyed Javad Shojaat Al-Hoseini, Mohammadreza Shahpasand *, Seyyed Mohammad Shobiri, Bahman Saeidipour Pages 399-430

    The main purpose of this research is to provide a model of an optimal education system in the agricultural sector with a responsible approach to environmental protection by analyzing, identifying and determining its components. The research is an applied type that begins with a mixed exploratory view. In the qualitative stage, with the method of non-probabilistic purposive chain sampling, 30 experts were selected and semi-structured interviews were conducted. In the quantity section, the components of the model were described and tested. Sample size was considered by the size of the statistical population (200 people) and the purpose of the study, ans 127 people were selected. In order to evaluate the validity and reliability of the scales, factor analysis and Cronbach's alpha test and other required statistics were used. Specific research output were: Identifying and determining the components and the extent of their impact on the desired education system, and providing a model for it.

    Keywords: Environmental education, agricultural promotion, efficient education system
  • Latif Haji, Hamid Karimi *, Naser Valizadeh Pages 431-446

    Regarding the crucial role of human resources in any organization, addressing issues that lead to reducing occupational injuries and increasing their productivity in the workplace is of great significance. However, primary studies show that little research has been done in this area. In this regard, investigating the effect of employing workplace ergonomic principles on occupational productivity of experts through the mediating role of occupational stress and burnout in Kerman Agricultural Jihad Organization was determined as the aim of present study. Present research is an applied and causal-correlational study that was carried out using a cross-sectional survey and structural equation modeling. The statistical population of the study was the experts of Kerman Agricultural Jihad Organization (N=1418). The sample size was estimated to be 306 cases using Krejcie and Morgan sampling table. The samples were selected by stratified random sampling approach. The data gathering instrument was a questionnaire whose face and content validities were confirmed by a panel of experts. The reliability of instrument was achieved using Cronbach's alpha coefficients and composite reliability indices. Structural equation modeling findings demonstrated that the direct effect of ergonomic principles on productivity was positive and significant. The direct effects of ergonomic principles on occupational stress and burnout were negative and significant. Furthermore, the direct effects of occupational stress and burnout on productivity were negative and significant. The direct effect of occupational stress on burnout was positive and significant and the indirect effect of ergonomic principles on productivity was significant, as well. Finally, the findings revealed that three independent variables (ergonomic principles in the workplace, occupational stress, and burnout) could account for 61% of the variance in productivity of experts in Kerman Agricultural Jihad Organization.

    Keywords: Ergonomics, Occupational stress, occupational burnout, Employees Productivity, Kerman province
  • Mosa Ahmadi, Ghodratollah Heydari, Shafagh Rastgar, Fatemeh Razzaghi Bourkhani *, Reza Tamartash Pages 447-463

    The main purpose of this study was to investigate the barriers to education and extension in management of rangelands of Mazandaran province. The research is of applied type and field research in Mazandaran Province. Population consisted of all Extension and rangeland management experts in 12 counties of Mazandaran province that in relation to the expert’s population in each of the counties related to livestock and rangeland activities through random and available sampling method, the statistical sample of the study was selected that the sample size of 110 people was obtained using Morgan formula. The main research tool included a questionnaire. Its validity (form and content) was confirmed based on the collective opinion of experts from Jihad Agriculture, Natural Resources Management, Environment Organization, Rangelands and Forests Organization in Mazandaran Province, faculty members of Department of Agricultural Extension and Education and Rangeland of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Data were collected by means of a questionnaire. Cronbach’s alpha was used to estimate the reliability (0.798). The reliability was found to be acceptable. The results of factor analysis showed that: 1) Economic-supportive barriers; (2) infrastructural-technical barriers; (3) rangeland management system barriers; (4) socio-cultural barriers; (5) Political-institutional barriers were the five barriers to application education and extension in management of rangelands. These factors explained 74.66 percent of the total variance. Finally, the proposed research model in rangeland ranchers and rangeland brokers (policy makers) has provided solutions to reduce barriers and problems in extension rangeland management. Keep up with the research results development of the use of appropriate extension methods such as training and visit approach and participatory approach and prioritization of training and extension needs in the rangeland management department of the province to disseminate information and practical skills among rangeland users, integrating knowledge and indigenous skills with new technologies in conservation Recommended from pastures and livestock production.

    Keywords: barriers, challenges, Agricultural Education, Extension, Sustainable Development, Rangeland Management, Mazandaran province
  • Asadollah Soadat, Gholamhossein Abdollahzadeh *, Mohammad Sharif Sharifzadeh Pages 465-480

    The study of livelihood strategies plays an important role in the analysis of poverty reduction policies and the development of livelihood assets. This study aimed to investigate the factors affecting the choice of livelihood strategies in rural areas of Zharai District, Kandahar province, Afghanistan. The required data were gathered from 384 heads of household within 11 villages. The data collection tool was a questionnaire that included questions to measure the types of livelihood assets and livelihood strategies. The results of the one-sample t-test showed only social capital is in a favorable condition. The results of factor analysis lead to the classification of livelihood strategies and the extraction of four livelihood groups including "livelihood strategy based on agriculture and natural resources", "livelihood strategy based on self-employment", "wage-based livelihood strategy" and "external aid-based livelihood strategy". The multinominal logit model was estimated in three models. In the first model, the results showed that the likelihood of choosing livelihood based on agriculture and natural resources (as opposed to livelihoods based on external aid) increases with the improvement in natural capital. In the second model, the results indicated that the likelihood of choosing self-employed livelihood (as opposed to external aid-based livelihoods) increases with improvement in human, social and physical capitals. In the third model, the results showed that the likelihood of choosing a wage-based livelihood (as opposed to livelihood based on external aid) increases with the improvement in social capital. The development of various agricultural processing industries is proposed as alternative livelihood strategies.

    Keywords: Sustainable Livelihoods, Livelihood Assets, livelihood trends, livelihood impacts
  • Jeyran Chamcham, Ali Asghar Mirakzadeh *, Farahnaz Rostami, Hojjat Izadkhasti Pages 481-495

    Evaluate the performance of the value chain of livestock products lead to added value, reduce waste and increase productivity in this sector, employment and the economic growth of agricultureand rural development. This study was analyzed the value chain of mutton in Lorestan province according to the understanding of topic necessity. The research method was quantitative. Data collection tool was a questionnaire with structured interviews. The statistical population consisted of 380 traditional farmer. Data analyzed by financial-accounting and descriptive methods. The efficiency achieved in the previous production sector 70 % and in the production sector 47 %. The Gross production in the processing sector was 550.03 million Rials, in the distribution and marketing stage was 1099.73 million Rials and in the consumer sector was equal to 933.42 million Rials. The performance of the processing sector was positive and the overall performance of the production, marketing and consumer cycles was below average and negative. The farmer makes the best use of pre-production conditions in preparing animal feed. However, the production sector is not able to use sufficient financial resources and financial facilities. On the other hand, the possibility of producing various products in the processing sector and the income from this sector has increased the performance of this loop. In the marketing and distribution loop performance was low due the high cost of transportation, lack of timely purchase of livestock at a reasonable price and buying sheep at a lower price by brokers. The impact of the consumer's financial situation on the current economic system and the reduction of his financial capacity to buy mutton has reduced the performance of this sector.

    Keywords: sheep meat, Function, value chain, Rural Development, Lorestan
  • Maryam Salari Bardsiri, Hossein Mehrabii Boshrabadi *, Mohammadreza Zare Mehrjerdi, Somayeh Amirtaimoori, Hamid Reza Mirzaei Kalilabadi Pages 497-514

    Achieving food and water security is one of the most important goals of policymakers in different countries. Water scarcity in Iran could be one of the major food security challenges in the future. For this purpose, climatic zoning was performed using the Domarten method. After calculating the water requirement using CROPWAT software; the amount of virtual water, water footprint, water productivity, volume of water consumed by each crop in each zone and the optimal food gap in different climates were calculated. According to the results; The per capita water footprint of the agricultural sector in hyper-arid, desert arid, semi-arid, Mediterranean and humid climates and Iran is 1611.97, 1228.09, 665.83, 884.01, 600.21 and 998.20cubic meters, respectively. In addition, the intensity of water consumption within the 5 climatic zones and Iran is 64.89, 88.03, 63.19, 41.01, 56.38 and 65.48 %, respectively. Net virtual water imports for each zone show that desert arid and humid zones are exporters of virtual water and hyper-arid, semi-arid and Mediterranean zones are importers of virtual water. The results show a contradiction between the realization of water security and food security in terms of quantity. The results showed that if the goal is to establish water security; by increasing the net import of virtual water (in the case of high-consumption products with low water efficiency), the intensity of pressure on domestic water resources in each area could be reduced. But if the goal is self-sufficiency; If the current situation does not change (crop composition in cropping pattern, yield and irrigation efficiency in each zone), more pressure will be put on water resources. Therefore, in order to achieve the goals of self-sufficiency and water security coefficients at the same time; It is recommended to increase the yield, improve the irrigation efficiency, formulate a suitable cultivation pattern and allocate water resources according to water productivity and its yield in each zone.

    Keywords: Food gap, Virtual water, Domarten method, water footprint, Penman Monteith
  • Leila Safa *, Rohollah Rezaei, Davod Aminfanak Pages 515-537

    Due to the critical conditions of lake Urmia, the plan of “modeling local community participation in lake Urmia restoration via establishment of sustainable agriculture and biodiversity conservation” began in 2014 in the villages of the provinces of West Azerbaijan and East Azerbaijan. One of the main objectives of this plan was to identify and extend livelihoods with low water needs, which has been implemented in recent years in the form of the "diversifying the livelihoods of rural households" (DLRH) project. Considering the importance of the project and the various barriers facing its implementation, the main purpose of this applied research was to identify internal and external factors affecting the implementation of DLRH project and formulate diversification strategies for rural households in order to revitalize lake Urmia. The statistical population of the research was 27 relevant experts and specialists in the Conservation of Iranian Wetlands Project Office, Agriculture-Jihad Organizations, Departments of Environmental Protection and Agricultural Technical-engineering Firms in the provinces of West Azerbaijan and East Azerbaijan. In this research, first, internal (i.e., strengths and weaknesses) and external (i.e., opportunities and threats) factors affecting the implementation of DLRH project were identified using SWOT technique. Then, the quantitative strategic planning matrix (QSPM) technique was employed to prioritization of acceptable strategies for the development of the DLRH project. The results of the SWOT technique showed that the DLRH project was in a competitive strategic position (maximum-minimum) in West Azerbaijan province, implying that efforts should be made to avoid threats by using strengths; while the strategic position of the project was in a position of change of direction (minimum-maximum) in East Azerbaijan province, and consequently, it is recommended to take advantage of the opportunities to eliminate the weaknesses of the project. Eventually, according to the results of this study, the two main strategies to diversify the livelihoods of rural households in West Azerbaijan province, respectively, were included "professional empowerment and promotion of villagers' cognitive and skill areas" and "emphasis on the use of female facilitators in the structure of administrator firms of the project; these strategies in East Azerbaijan province also were included "development of production clusters in order to integrate and synergy rural small businesses", "more attention to facilitating the marketing of products".

    Keywords: Professional empowerment, Development of production clusters, Sustainable Livelihood, Wetland conservation
  • Jalil Khademol Hosseini, Seyed Nematollah Mousavi *, Jalil Khodaparast Shirazi Pages 539-551

    In recent years, many policymakers and researchers have considered environmental degradation and pollution, as an international challenge. However, income inequality significantly affects the quality of the environment through social demand and can be important in policymaking. Income inequality, as a relative effect, also causes environmental degradation by changing the preferences of consumers of public environmental goods. This study investigated the effect of income inequality on SO2 and SPM emissions for the period 1990 to 2018 in the form of Johansen's approach. The results show that Gini coefficient has a positive and significant effect on SPM and SO2 emissions, so that one percent increase in Gini coefficient can effect 1.29 percent increase in SPM emissions and 1.37 percent increase in SO2 emissions. Based on the estimated results, energy consumption has a positive effect on SPM and SO2 emissions in Iran. So, one percent increase in energy consumption, 1.12 percent increases SPM emissions and 1.44 percent SO2 emissions. Economic growth has a positive effect on the release of SPM and SO2 in Iran. One percent increase in economic growth increases 0.78 percent of SPM emissions and 0.79 percent of SO2 emissions. According to the coefficient table the variable Ly2 is negative. Therefore, the Kuznets environmental curve hypothesis cannot be rejected during the period under study. Urbanization has a positive and significant effect on SPM and SO2 emissions, so that it increases one percent increase in urbanization, 0.93% SPM emissions and 0.97% SO2 emissions.

    Keywords: Income Inequality, Gini coefficient, Environmental Degradation
  • Azhin Javaheri, Mahdi Pendar *, Elham Vafaei Pages 553-566

    Oil and oil’s revenue are the most important items of economy that makes big part of government budget. over the years oil price has* been fluctuating because of factors such as political of other country, social issues and this fluctuation has impacts on development and economic growth. Considering the importance of oil in economy and its impact on various economic sectors, including agriculture which is a portent part of economy that has its effects on GDP, food security, employment and etc. This study investigated the impact of oil fluctuation price and the Intensification of Sanctions on value added of Iran's agriculture sector between 1984 and 2018. To estimate the oil price fluctuations using GARCH  model, and investigating short- run and long- run relationship between value added of agriculture and opec oil price fluctuations and the intensification of sanctions use ARDL model. The results show that in the long term, the intensification of sanctions has a positive effect on the value added of the agricultural sector and the fluctuation of OPEC oil prices has a negative effect on the value added of the agricultural sector. Therefore, paying attention to the infrastructure of the agricultural sector as a relatively stable sector of the country's economy and covering the price risk of exporting agricultural products and importing production inputs by adopting appropriate strategies in related markets and creating and developing knowledge-based companies in this field, can guarantee positive economic growth for the whole economy.

    Keywords: Oil price fluctuations, value added of agriculture, sanctions, NARDL model
  • MASOOMEH MOAYEDI, EZATOLLAH KARAMI, DARIUSH HAYATI* Pages 567-581

    Men and women experience climate change in different ways. Since they have socially distinct roles, responsibilities, and identities leading to choose different adaptive strategies and responses. Rural women are vulnerable to climate change impacts due to their high dependence on natural resources. The purpose of this study was to analyze the perception of rural women in Fars province regarding climate variability. This study is a qualitative research and is based on the Grounded Theory. Six focus groups interviews were used to collect the required data in four climatic regions of Fars province including cold, moderate, hot, and very hot that had experienced mild, moderate and severe drought. Themes and concepts were analyzed. According to the results, a paradigmatic model was developed for the adaptation of rural women to climate variability. Causal conditions refer to human activities in this model. Also, contextual and intervening conditions affect the application of adaptation strategies for rural women. Type and diversity of households' income source, women's roles and responsibilities are among the most important contextual conditions limiting the use of adaptation strategies by rural women. Also, intervening conditions included the lack of sales markets, reduced purchasing power of rural people, unpredictability of the government export and import policies in agricultural products, and increased inflation (that makes inputs more expensive and thus reduces investment power).

    Keywords: Climate change, Adaptation, Rural women, Causal conditions, Intervening factors