فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 38 (بهار 1401)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 38 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمد آتشین بار*، احمد ندایی فرد صفحات 1-14
    در جامعه رشدنایافته اواخر قاجار، رویکرد تجلیل از فرهنگ و تمدن ایران باستان منشا تحولات شهری شد تا آن جا که ملی گرایی پهلوی اول، به مثابه بنیان فکری حاکمیت در راس فعالیت های توسعه ای قرار گرفت. دگرگونی های اجتماعی، اقتصادی و فنی هم زمان با دیدار دولت مردان و روشنفکران و دانش آموختگان از اروپا جنبشی را در شهرسازی ایران رقم زد که بیش از همه کوچه و گذرها را متاثر نمود و احداث «خیابان» به عنوان محور توسعه شهر با الگوی خطوط راست در دستور کار قرار گرفت. ادامه این سیاست در شهر طی دو دهه، منشا تغییرات بسیاری شد و زیبایی شناسی خیابان ها را نیز از یک امر حاشیه ای به یک امر محوری تبدیل نمود. جلوه های این تغییر در ادراک مخاطب از خیابان در دوره پهلوی اول تاثیر بسزایی داشت که تا امروز نیز اثرات آن باقی است. خیابان لاله زار در اواخر قاجار و دوره پهلوی اول از خیابان های اصلی در مرکز شهر تهران شمرده می شد و مورد توجه حاکمیت بود. این مقاله با هدف یافتن روابط حاکم در تدوین سیاست های زیبایی شناسی احداث خیابان های دوره پهلوی اول و طرح پرسش درخصوص «معیارهای زیبایی شناسی خیابان های پهلوی اول»، به ارزیابی این معیارها در خیابان لاله زار می پردازد. روش پژوهش تحلیل تاریخی است و قوانین شهری مرتبط با احداث خیابان در دوره پهلوی اول مهم ترین منبع تحلیل تلقی می شود. تبیین معیارهای زیبایی شناسی خیابان اولین گام پژوهش است؛ در گام بعدی، این معیارها در خیابان لاله زار به مثابه نمونه یک خیابان توسعه یافته در آن دوره تحلیل می شود. هندسه و ابعاد تجسمی، دو محور اصلی زیبایی شناسی خیابان در دوره پهلوی اول هستند که ادراک مخاطب را از خیابان به یک فضای هنری سوق می دهند. نگاه زیبایی شناسانه به خیابان به مثابه یک اثر هنری در دوره پهلوی اول از نتایج اصلی پژوهش است.
    کلیدواژگان: منظر خیابان، لاله زار، زیبایی شناسی، پهلوی اول، قوانین شهری، تهران
  • محمود پورسراجیان*، علیرضا عینی فر، پیروز حناچی صفحات 15-26

    معماری تاریخی به عنوان تجسم ارتباط انسان ها با فضای معماری در طول تاریخ، دارای ارزش هایی است که آن را از دیگر فضاها متمایز می کند. از سوی دیگر، زنده ماندن فضای معماری در زمان، در گرو تغییر آن می باشد؛ البته تغییری که ارزش های آن را نیز حفظ نماید. مردم عادی نیز به عنوان اصلی ترین مدرکین تاریخی بودن فضا به عنوان یکی از ابعاد کیفیت محیط در طول زمان، اصلی ترین حافظین محیط تاریخی در تغییرات می باشند. با این وجود، تاکنون ارزش ها و معیارهای حفاظت و تغییر، در نگرش علمی و کارشناسانه و با فرض یکسان بودن با نگرش مردم و یا دربرگیرنده آن، تعریف شده است. مقاله پیش رو، با بیان ارزش های معماری تاریخی از دید مردم؛ توصیف سیاست ها و معیارهای حفاظت و تغییر از دید آن ها؛ پرسش اصلی خود مبنی بر «تفاوت نگرش مردم نسبت به حفاظت و تغییر فضای معماری تاریخی با نگرش غالب کارشناسان در چیست؟» را مورد کنکاش قرار داده است و فرض کفایت و جامعیت نگرش کارشناسانه را به چالش می کشد. در این راستا، مقاله پیش رو، با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا و شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته با 24 نفر از اهالی محلاتی از هسته تاریخی یزد به یافتن پاسخ سوال اصلی مبنی بر نگرش مردم نسبت به ارزش های معماری تاریخی، و سیاست ها و معیارهای حفاظت و تغییر آن، پرداخته است. یافته ها تفاوت های اساسی را بین نگرش مردم و نگرش کارشناسانه کنونی برای تعریف و اعمال حفاظت و تغییر معماری تاریخی، اعم از نوع ارزش های اطلاق شده به معماری تاریخی، سیاست های حفاظت و تغییر، و معیارهای آن ها نشان می دهد. منشا اصلی آن ها، تفاوت مفهوم ارزش روز و انگیزه برای حفاظت از معماری تاریخی در زمان، در بین این دو نگرش است. این تفاوت ها عدم جامعیت نگرش کنونی و لزوم اعمال نگرش مردم عادی در حفاظت و تغییر فضای تاریخی به عنوان مکمل و رجحان آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: ارزش های معماری تاریخی، حفاظت و تغییر معماری تاریخی، معیارهای حفاظت و تغییر، مردم
  • مرتضی حسن پور، حسین سلطان زاده* صفحات 27-43

    مناسک عزاداری عاشورا به عنوان پایدارترین عامل وحدت اجتماعی و خاطره جمعی مردم از فرهنگ شیعه متبلور شده است؛ در این بین تکایا از جمله فضاهای جمعی هستند که به دلیل باورها و عقاید مردم، برگزاری مراسم آیینی محرم در آن ها، نقش اساسی در هویت انسانی طوایف از یک سو و از سوی دیگر سبب هویت مکان هایی برای تعاملات اجتماعی و تعلق زایی و در نتیجه ارتقاء حس مکان، پویایی، ماندگاری در خاطره جمعی مردم شده است. تکایا به عنوان یک فضای فرهنگی- آیینی دارای پتانسیل کمک به روندی است که در آن شیعیان، حس مکان، تعلق و هویت را توسعه دهند و آن ها را حفظ نمایند. لذا هدف از پژوهش حاضر، سنجش و ارزیابی ابعاد و مولفه های حس مکان موثر در تکایا است. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش ساکنان شهرستان آمل، طایفه اسک از یک ساختار قومی و خویشاوندی در سه اقلیم "کوهستان- لاریجان"، "شهر- آمل"، "دشت و جلگه- روستای اوجی آباد" می باشند. که از این بین 261 نفر به عنوان جامعه نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. شاخص KMO در این پژوهش برابر 0.943 به دست آمد که نشان از کفایت نمونه ها دارد. جهت تجزیه و تحلیل نمونه ها نیز از روش هم بستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. نتایج پژوهش گویای آن است که رابطه مثبت و معنادار بین همه ی مولفه های موثر بر حس تعلق به مکان (کالبدی، فعالیتی، اجتماعی و معنایی) و ابعاد حس تعلق به مکان (دل بستگی به مکان، هویت مکان، وابستگی به مکان و تعهد به مکان) در جامعه آماری وجود دارد که بیش ترین آن مربوط به «مولفه های کالبدی» و «مولفه های معنایی» به ترتیب با ضریب رگرسیون 0.408 و 0.273 می باشد.

    کلیدواژگان: تکیه طایفه اسک، حس مکان، هویت، دل بستگی، وابستگی، تعهد به مکان
  • سارا حسینی، فریبا البرزی*، امیرحسین امینی صفحات 45-62

    خانه اولین مکان برای پاسخ گویی به تقاضای افراد برای یک زندگی با کیفیت می باشد، بنا به آن کیفیت خانه های عموم مردم و شناخت و بررسی آن در جامعه حایز اهمیت قرار می گیرد. ادبیات و داستان نیز به دلیل حقیقت مانند بودن شان، می توانند گویای واقعیات هر دوره از زندگی مردم باشند. دوره پهلوی دوم، به دلیل تحولات زیادش در زمینه خانه سازی و پیشرفت در زمینه ادبی و تعداد آثار ادبی، بستر مناسبی برای پژوهش در این دوره می باشد. بنابراین می توان از ادبیات داستانی اعم از مجموعه داستان و رمان های مرتبط با موضوع پژوهش در این دوره، بهره جست. به نظر می رسد ارتباط نزدیکی بین معماری و ادبیات در رابطه با مولفه های کالبدی خانه وجود داشته باشد. لذا با توجه به متون استخراجی و مفاهیم توصیف شده از کتاب های داستانی مربوط به این دوره، می توان به شناخت هر چه بیش تر فضاهای این خانه ها پی برد. هدف از این پژوهش، بررسی نقش ادبیات داستانی در ارتباط با معماری و شناسایی مولفه های کالبدی معماری مسکونی از متون کتاب های داستانی و بازیابی آن ها در خانه های شهر تهران است. روش تحقیق حاضر نیز، تحلیل محتوای متن با کاربست شیوه هرمنوتیک در تحلیل معنا و محتوا می باشد که ابزارهای تحقیق از نوع مطالعات اسنادی با روش نمونه گیری هدف مند از میان آثار نویسندگان دوره پهلوی دوم انتخاب گردیده اند و در ادامه با روش توصیفی- تحلیلی، مقایسه تطبیقی میان مفاهیم استخراج شده از متون و نمونه های موردی صورت می گیرد. نتایج حاصل نشان دهنده آن است که با مطالعه کتاب های داستانی می توان به استخراج مولفه های معماری خانه ها پرداخت. این مولفه ها پس از دسته بندی در بعد کالبدی، نشان می دهند که ظهور مولفه های مربوط به فضاهای بسته نسبت به فضاهای باز و نیمه باز، پررنگ تر بوده اند که از میان مفاهیم معماری پرکاربرد در کتاب های بررسی شده، می توان به موارد: راهرو، پله و راه پله، تعدد اتاق ها با کاربری های مجزا، وجود حیاط و حوض و تعدد پنجره اشاره نمود.

    کلیدواژگان: خانه، معماری و ادبیات، مولفه های کالبدی، دوره پهلوی دوم، تهران
  • مرجان سلیمان زاده*، شاهین حیدری، بهروز محمدکاری صفحات 63-74
    بوشهر دارای بافت تاریخی ارزشمندی است و نکات آموزنده بسیاری در زمینه معماری اقلیمی دارد؛ هم از دید کلی در خصوص بافت و هم در مورد جزییات و اجزای معمارانه. در عین حال، درخصوص برخی از عناصر آن، مانند شناشیر که در نمای ساختمان های بوشهر کاربرد زیادی دارد، کماکان ابهاماتی در خصوص کارایی و عملکرد آن باقی است و جا دارد با انجام بررسی های دقیق تاثیر آن بر عملکرد ساختمان مشخص گردد. در بین تعداد قابل توجهی راهکار علمی و تجربی، یکی از کاربردی ترین راهکارها بازکاوی و مطالعه عناصر اقلیمی و زمینه ای یک منطقه مشخص شهری و تطبیق آن با ساخت وسازهای سنتی آن است. با مطالعه پژوهش های پیشین، در مورد شناشیر، این نتیجه به دست می آید که بیش تر مطالعات انجام شده بر اساس مطالعات توصیفی تحلیلی پیرامون علت وجودی شناشیر بوده اند و تنها در چند مورد به بررسی تاثیر شناشیر بر شرایط تهویه طبیعی ساختمان پرداخته شده است. در مقاله حاضر تلاش شده است بعد دیگری از عملکرد شناشیر مورد بررسی قرارگیرد، با این امید که دریافت جدیدی از کارکرد شناشیر حاصل گردد. راهکاری که نویسندگان اتخاذ کرده اند استفاده از نرم افزارهای شبیه سازی ردینس و هانی بی برای تحلیل، تبیین و ارایه راه حل است. با تحلیل بررسی های انجام شده الگوی درست شناشیر بیرونی در بوشهر از منظر سایه اندازی ارایه شده است که قابل استفاده معماران طراح خواهند بود. به همین منظور پس از بررسی و شناسایی گونه های مختلف شناشیر، در چهار تیپ مختلف، با استفاده از شبیه سازی رایانه ای میزان تاثیر شناشیر بر روشنایی فضای داخل مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد شناشیر متصل به سقف که به میزان یک متر از سقف امتداد یافته است، تا حد زیادی شبیه به یک سایبان افقی عمل می کند. از طرف دیگر، این نوع شناشیر، از نظر سایه اندازی، در مقایسه با شناشیر متصل به کف با ارتفاع 1 تا 1.5 متر، عملکرد به مراتب بهتری دارد.
    کلیدواژگان: معماری بومی، بوشهر، سایه اندازی، شناشیر، شبیه سازی نور روز
  • مهلقا شاهد، حسن ستاری ساربانقلی*، ارسلان طهماسبی صفحات 75-87
    بررسی دیدگاه های دانشجویان به عنوان دریافت کنندگان اصلی خدمات آموزش عالی در ارتقای کیفی و کمی خدمات ارایه شده در این حیطه نقش مهمی دارد. هدف اصلی تحقیق حاضر تبیین کیفیت خدمات آموزشی درس طراحی معماری (2) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز از دیدگاه دانشجویان بر اساس مدل سروکوال می باشد. در زمینه دروس رشته کارشناسی مهندسی معماری، با توجه به اینکه دروس طراحی معماری به دلیل ایجاد ارتباط بین دیدگاه های نظری و اجرایی، مهم ترین بخش در تعلیمات و بدنه اصلی آموزشی این رشته محسوب می شوند؛ لذا ارزیابی کیفی در زمینه خدمات آموزشی ارایه شده مرتبط با این دروس ضروری به نظر می رسد. روش تحقیق به صورت پیمایشی بوده و جامعه آماری، دانشجویان مقطع کارشناسی پیوسته رشته مهندسی معماری در دانشگاه آزاد واحد تبریز که در حال گذراندن درس طراحی معماری (2) در نیمسال اول سال تحصیلی 97-1396 بودند، می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه سروکوال بوده که در ابعاد پنج گانه شامل بعد فیزیکی، قابلیت اطمینان، پاسخ گویی، تضمین و همدلی کیفیت خدمات آموزشی را مورد سنجش قرار می دهد. برای تعیین شکاف کیفیت، تفاضل بین نمرات سطح ادراک و سطح مورد انتظار دانشجویان از خدمات آموزشی سنجیده می شود. بر اساس مطالعات انجام گرفته، مولفه ها، معیارها و شاخص های تحقیق با توجه به ابعاد کیفیت خدمات مدل سروکوال تبیین شدند. یافته های تحقیق نشان داد که از منظر دانشجویان در ابعاد پنج گانه سروکوال، کیفیت خدمات آموزشی در درس طراحی معماری (2) پایین تر از سطح انتظار آن ها بوده است. بیش ترین و کم ترین شکاف به ترتیب در بعد پاسخگویی و تضمین مشاهده گردید. این موضوع نشان دهنده لزوم توجه بیش تر اساتید و کادر آموزشی به کیفیت ارتباط و تعامل با دانشجویان و اهمیت اولویت بندی و اقدامات مدیریتی مناسب در جهت رفع یا کاهش شکاف کیفیت در سایر ابعاد می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، درس طراحی معماری، آموزش معماری، مدل سروکوال
  • بنفشه سادات ضیایی، سید هادی قدوسی فر*، کاوه بذرافکن صفحات 89-102

    فضاهای معماری با برخورداری از قابلیت سازماندهی فضایی و تحولات درونی می توانند پاسخ گوی تعداد بیش تری از نیازهای کاربران آن ها در زمان های گوناگون باشند و بدین ترتیب کارکرد مطلوب تری را نسبت به فضاهای تک عملکردی ارایه کنند. ضرورت دستیابی به این توانایی از زیرشاخه های انعطاف پذیری در مسکن به عنوان موضوعی قابل تامل است. هدف این تحقیق ارایه یک مدل تحلیلی در ارتباط با شناخت روش نحو فضا و استفاده از شاخص های آن جهت سنجش انعطاف پذیری در مسکن است. مجتمع های مسکونی در شهر تهران به عنوان جامعه پژوهش مورد ارزیابی قرار می گیرند. به منظور بیان بهتر مسیله، این پژوهش در صدد پاسخ گویی به این سوال است که چگونه می توان از شاخص های روش نحو فضا جهت سنجش انعطاف پذیری در مسکن استفاده کرد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع آمیخته و روش انجام آن بر پایه شبیه سازی کامپیوتری خواهد بود. روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای، و هم چنین بررسی میدانی شامل استفاده از اطلاعات موجود و مشاهده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل نقشه های شناختی، فیش برداری، کدگذاری و آزمون برای روش نحو فضا از طریق نرم افزار دپث مپ است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در نحو فضا از طریق پنج مولفه ارتباط، هم پیوندی، انتخاب، کنترل و عمق صورت می گیرد. انعطاف پذیری نیز بر اساس مفاهیم فضای چند عملکردی، جابه جایی فصلی و روزانه و تفکیک و تجمیع بررسی می گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهند که سازماندهی فضایی در مجتمع های مسکونی در شهر تهران مبتنی بر پیوستگی فضای آشپزخانه با فضاهای نشیمن، ناهارخوری و پذیرایی است. بر همین اساس، بیش ترین ارتباط، هم پیوندی و کنترل، و نیز کم ترین عمق، میان آن ها صورت می گیرند، که این امر منجر به افزایش انعطاف پذیری فضاها در رابطه با فعالیت های مختلف شده است. با این حال، اتاق های خواب صرفا محل انجام فعالیتی خاص و استراحت هستند، که این موضوع بر کاهش انعطاف پذیری آن ها صحه می گذارد.

    کلیدواژگان: مسکن، انعطاف پذیری، سازماندهی فضایی، نحو فضا
  • نکیسا لطفی مهر، کمال رهبری منش*، حسین ذبیحی، جمال الدین سهیلی صفحات 103-118
    با توجه به ماهیت مسکن، انتخاب یا ترجیح آن برای هر فرد از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این تحقیق، تعیین و بررسی الگوی ارتباط معیارهای ترجیحات مسکونی در بین شهروندان تهرانی است. روش تحقیق: این تحقیق به روش پیمایش مقطعی صورت گرفته واحد تحلیل فرد است و جامعه آماری پژوهش را شهروندان تهرانی بالای هجده سال تشکیل می دهند. تعداد 310 نفر به عنوان نمونه آماری و با توجه به نمونه گیری تصادفی سیستماتیک منتخب شدند. گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته و جهت تحلیل نتایج از شیوه های آماری هم چون تحلیل عاملی تاییدی، تفاوت میانگین های یک نمونه ای، تفاوت میانگین های چند نمونه ای و تحلیل مسیر بهره گرفته شد. نتایج آزمون تفاوت میانگین های تک نمونه ای نشان داد که تمامی شاخص ها از نظر پاسخگویان با اهمیت هستند. تحلیل تفاوت میانگین ها نشان داد که به ترتیب معیارهای «فرهنگی- اجتماعی»، «فیزیکی- کالبدی»، «محیطی» و «اقتصادی» در انتخاب مسکن دارای اهمیت هستند و این معیارها در مناطق مختلف شهری دارای یک میزان اهمیت می باشند و تفاوت معنی داری در مناطق مختلف مشاهده نشد. معیار «اقتصادی» اگرچه از نظر پاسخگویان کم ترین اهمیت را به خود اختصاص می دهد اما مدل مسیر نشان داد که تاثیر معنی داری بر اهمیت دیگر معیارها دارد. نتایج این تحقیق می تواند مدنظر برنامه ریزان و سیاست گذاران مسکن و هم چنین طراحان معمار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتخاب مسکن، معماری مسکن، ساختمان های مسکونی- آپارتمانی، تحلیل عاملی تاییدی
  • سمیه موسویان*، بهناز امین زاده، آزاده شاهچراغی صفحات 119-134
    پذیرش زیبایی شناسی معماری در قالب رویکردهای انسان محور، زمینه ای است که معمولا توجه چندانی برای شناخت آن به لحاظ محتوای نظری نمی شود و همواره این سردرگمی وجود دارد که کدام الگوی فکری زیبایی شناسی معماری از این منظر همه جانبه تر است، چرا که همواره این مفهوم کیفیتی مبهم به نظر می رسد. لذا این مساله مطرح می شود که چه پارادایم های زیبایی شناسی معماری مبتنی بر محوریت انسان تاکنون شکل گرفته اند؟ و اساس قضاوت های ارزشگذارانه و بنیان ارزیابی های در این نگرش ها مبتنی بر چه معیارهایی بوده است؟ و الگوهای نظری حاضر در حوزه زیبایی شناسی معماری نسبت به موضوع انسان چه نگرشی اتخاذ کرده اند؟ از این رو هدف پژوهش حاضر پرداختن به سر تحول مواضع پیرامون زیبایی شناسی معماری در نگرش به ابعاد گوناگون وجود انسان است، لذا تحقیق حاضر به صورت کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی به گونه شناسی و مقایسه تطبیقی رویکردهای مختلف زیبایی شناسی با رویکردی تفسیری تمرکز می یابد. چرا که اهمیت شناخت نگرش های انسان محور از این واقعیت ناشی می شود که بازخوانی ایده های زیبایی شناسانه که اساسا مرتبط با موجودیت انسان است، امکان بازگردانی مواضع نظری به موضوع ادراک محیط و توسعه آن را مهیا می سازد. در پایان نتایج نشان داد که دیدگاه های نظری حاکم از ابتدا تاکنون (کلاسیک، مدرن، پست مدرن) هر کدام تنها به یک یا چند بعد از ابعاد به هم پیوسته زیبایی شناسی معماری از منظر انسان پرداخته اند. اما پارادایم نظری حاضر، بهره گیری از مفهوم «تجربه تجسم یافته» را خصوصیت محوری لذت در معماری می داند و در این نگرش، اساس تجربه زیبایی شناسی، ادراکی تجربی با کیفیتی مطلوب است که از طریق تعامل فعالانه میان عینیت و تصورات ذهنی انسان و فضا حاصل می شود و اثرات عاطفی حاصل از «ادراک تجسم یافته» به آگاهی انسان از اثر معماری ارزش می بخشد، در حقیقت این نوع تجربه از طریق بینش انسان به واسطه حضور و فراتر از آن به ترکیب تجسم، احساس و ادراک اتکاء دارد.
    کلیدواژگان: زیبایی، زیبایی شناسی معماری، ادراک کالبدی، تجربه زیبایی شناسی
  • هانیه نعمتی، کورش مومنی*، منصور یگانه صفحات 135-150

    هر دوره از معماری ایران دارای سبک و روش ساخت ویژه ای بوده است. معماری ایران بعد از وقوع انقلاب اسلامی دچار تغییر و دگرگونی در ساخت و ساز گشت. خوانایی در فضاهای معماری جز موارد مهم بوده و در ساختمان های اداری به دلیل مراجعه عموم مردم به این ساختمان ها خوانایی فضا نقشی موثر بر راندمان و کیفیت فضاهای اداری دارد. با توجه به این که در کتب معماری به بررسی معماری معاصر ایران و بناهای ساخته شده تا قبل از سال های 88 پرداخته شده و در سال های اخیر بناهای قابل تامل زیادی ساخته شده بنابراین در این مقاله ساختار فضایی ساختمان های اداری طراحی شده توسط معماران جوان و نوگرای دهه اخیر انقلاب (1390 تا 1399) مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی تحقیق عبارت است از: "ویژگی های ساختاری مورد توجه در خوانایی فضاهای اداری طراحی شده توسط معماران نوگرای دهه چهارم انقلاب اسلامی ایران کدامند". برای تحلیل ساختار فضایی از روش چیدمان فضا استفاده شده است و به وسیله نرم افزار دپس مپ1 و ای گراف2 انجام و به عنوان یک روش برای تفسیر رابطه هم بستگی بین ارتباط و هم پیوندی در پلان ها استفاده شده است. داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و نشان می دهد ارتباط معناداری بین دیدپذیری، حرکت طبیعی کاربران، عمق فضا و هم پیوندی بر میزان خوانایی وجود دارد. به نظر می رسد که معماران نوگرا در طراحی ساختمان های اداری بیش تر از سه نوع ساختار فضایی شعاعی، مرکزی و شبکه ای استفاده نموده اند که بیش ترین میزان خوانایی به فضاهایی تعلق می گیرد که به صورت شعاعی طراحی شدند. در این نوع طراحی میزان ایجاد فضای عمیق به حداقل و در نتیجه میزان دید، حرکت کاربر و هم پیوندی فضا افزایش پیدا کرده است و به طور کلی به خوانایی فضاهای اداری در راستای پاسخ دهی به نیاز های معماری بنا توجه لازم را داشته اند.

    کلیدواژگان: ساختمان اداری، روش چیدمان فضا، معماران نوگرا، خوانایی، دهه چهارم انقلاب اسلامی
  • سیده آذین نیکنام اصل، کاوه بذرافکن*، پریسا علیمحمدی صفحات 151-167
    در جهان مدرن امروزی به تاثیر از دستاوردهای ایده محور افلاطونی و نوافلاطونی ایده اهمیت چشم گیری یافته است و توجه آموزش، حرفه و پژوهش به آن زیاد است. ولی امروز به خوبی می دانیم که ایده به تنهایی قابل ارزیابی نیست و لازم است ایده و سیر تحول و پردازش آن با نتیجه و محصول سنجیده شود. این پژوهش، در حوزه ی طراحی پژوهی به دنبال سنجش همبستگی «ایده- محصول» در روند ساخت تکاملی در کاروان سراهای تاریخی ایران به عنوان یکی از گونه های بناهای قدیمی معماری ایرانی و ارزیابی تحقق ایده در محصول نهایی با استناد به نظریات صاحب نظران است. بر همین اساس، رویکرد حاکم بر این پژوهش «کاربردی» است و پژوهش ماهیتی «تبیینی- تحلیلی» دارد. به منظور بررسی دقیق تر، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، سیر تکامل کاروان سراهای تاریخی ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهد که در کاروان سراهای تاریخی ایران، تا حد زیادی شاخص های ایده در شاخص های محصول تحقق یافته است. به طوری که شاخص طبیعت مادی و مصنوع در قالب طبیعت گرایی و اقلیم گرایی، شاخص فرهنگ در قالب زمینه گرایی، شاخص برنامه ریزی در قالب دانش محوری، شاخص روان شناسی و نیازهای معنوی در قالب معناگرایی، شاخص فلسفی در قالب معناگرایی، شاخص نشانه شناسی در قالب نمادگرایی، شاخص عملکرد و امور اقتصادی در قالب شاخص عملکردگرایی، شاخص نیازهای اجتماعی و مشارکت در قالب شاخص جمع گرایی و در نهایت شاخص امور فنی و شیوه ساخت در قالب دانش محوری محقق شده است.
    کلیدواژگان: طراحی پژوهی، ایده، محصول، ساخت تکاملی، تحلیل محتوای کیفی، کاروان سراهای تاریخی ایران
  • سیده فائزه اعتماد شیخ الاسلامی*، سید مجید مفیدی شمیرانی، سید رضا مرتضایی صفحات 169-184
    فضاهای باز بومی محله ای همدان به مثابه حیاط نیمه خصوصی- نیمه عمومی محله های بومی شهر و فضای مکث پویایی برای تعامل و حضور زنان و کودکان در محله محسوب می شود. از آن جا که فرهنگ آپارتمان نشینی، فضاهای باز خصوصی را به فضاهای حرکتی پیاده و سواره تبدیل کرده است؛ بازشناسی و احیای الگوی فضای باز بومی محله ای همدان (الگوی چمن) می تواند امکان حضور و تعامل زنان را در فضاهای باز امن محله فراهم سازد و پویایی محله و سلامت اجتماعی زنان و کودکان را ارتقا بخشد. هدف پژوهش کشف و احیا ساختار کالبدی الگوی چمن به عنوان الگویی کارا در تناسب با نیازهای زنان است. روش پژوهش، بررسی موردی پنجاه محله بومی شهر همدان با رویکرد تاریخی- تفسیری و سپس بررسی میدانی ده محله اصیل تر با رویکرد مشاهده و بر اساس تهیه شناسنامه می باشد. بر اساس نتایج پژوهش شکل ساختاری این میدانچه ها ذوزنقه مسطح با مساحتی بین 1000 تا 1280 متر با کشیدگی شمالی جنوبی یا با چرخش مختصری حول این محور گزارش می شود. فضای ذوزنقه ای با کشیدگی طولی 42 تا 65 متر، متوسط عرض 19 تا 25 متر و با ارتفاع سه تا هفت متر گستردگی بیش تری دارد. تعداد مجموع درختان و درختچه های این فضای باز بومی محله ای بین 20 تا 30 اصله با شیوع گونه توت و زبان گنجشک در میان درختان و کاج در میان درختچه ها است. سیستم آب رسانی محله با قنات در محله های بزرگ تر و چشمه در محلات کوچک تر بوده است. تعداد واحدهای تجاری 11 تا 23 باب کارگاه تولیدی و بورس صنفی به تناسب ابعاد محله مشهود است. الگوی محله محور چمن می تواند برآورده کننده جامع نیازهای محیطی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زنان باشد.
    کلیدواژگان: محله محور، مرکز محله، الگوی چمن، همدان، زنان
  • تکتم حنایی* صفحات 185-198
    نقشه های شناختی به عنوان بازنمایی ادراک فرد از محیط هستند و به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه در برنامه سفر گردشگران دارای اهمیت هستند. شکل گیری نقشه های شناختی گردشگران با ساختاری متفاوت در گروه های سنی مختلف، به دلیل ادراک و انتظارات متفاوت آن ها از محیط است. لذا هدف از این پژوهش تحلیل عناصر سازنده نقشه های شناختی گردشگران در گروه های مختلف سنی است. روش تحقیق متناسب باهدف پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت پیمایشی است، جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش های میدانی، پرسش نامه، مشاهده و تکنیک نقشه شناختی انجام شده است. اطلاعات از طریق روی هم اندازی نقشه های شناختی گردشگران در گروه های سنی مختلف و مقایسه تطبیقی شباهت ها و تفاوت های ادراکی آن ها مورد تحلیل قرا گرفته است. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 357 نفر محاسبه شده است و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک پرسش نامه نقشه های شناختی ترسیمی به صورت کروکی در محلات پایین خیابان و طبرسی شهر مشهد تکمیل شده است. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد که گروه های سنی مختلف از جوانی تا پیری ادراک متفاوتی از محیط دارند و نقشه های شناختی، بازنمایی ذهنی و برنامه ریزی سفر آن ها تفاوت دارد. گروه سنی 20 تا 30 سال در تشخیص جهات بسیار توانمند هستند و از استراتژی پیمایشی در تعیین مسیر استفاده می کنند. گروه سنی 30 تا 50 سال در تشخیص فاصله با مشکل مواجه هستند، الگوی سفر این افراد به صورت دایره ای چند مقصدی و هم انشعابی در اطراف یک مکان مشخص است. دوره 50 تا 65 سالگی دوره پختگی است ولی به دلیل افزایش سن افراد تشخیص جهات با مشکلاتی مواجه است و در گروه سنی 65 سال به بالا الگوی سفر دایره ای چند مقصدی و هم انشعابی در اطراف یک مکان است.
    کلیدواژگان: ادراک، الگوی سفر، گردشگران، نقشه های شناختی، گرو ه های سنی
  • فاطمه دهقان*، کورش گلکار، پانته آ حکیمیان صفحات 199-215
    شهر به عنوان محل سکونت، کار، تفریح و ارتباطات، تاثیر به سزایی بر سلامت و عدم سلامت روان شهروندان دارد. امروزه، رشد و گسترش شهر و شهرنشینی، زمینه وسیعی از عوامل تهدیدکننده سلامت روان را به ویژه در کشورهای در حال توسعه ایجاد نموده است، چنان که اختلالات روانی یکی از بیماری های رایج در شهرها و افسردگی شایع ترین آن هاست. با این وجود، اکثر مطالعات، بر سلامت جسمی متمرکز شده ا ند و کم تر به تاثیرات روانی محیط های شهری پرداخته اند. اندک مطالعات موجود نیز با تاکید بر جنبه های کمی، کم تر به ویژگی های کیفی محیط توجه داشته اند. لذا، هدف این پژوهش، تحلیل و بررسی ارتباط کیفیت های محیط شهری و سلامت روان با تاکید بر رایج ترین اختلال روانی؛ یعنی افسردگی، و تدوین چارچوب مفهومی معرف این رابطه در حوزه طراحی شهری است. پژوهش، مروری، و از نوع کیفی می باشد. داده ها از طریق مطالعه اسنادی متون معتبر علمی گردآوری شده و به منظور شناسایی کیفیت های محیطی و چگونگی تاثیر آن ها، از تحلیل محتوای کیفی متون استفاده شده است. نتایج حاکی از این امر است که کیفیت محیط مصنوع شهر به عنوان یک عامل در سطح میانی با سایر عوامل در سطوح خرد و کلان دارای اثر هم افزایی بر سلامت روان شهروندان است و نفوذپذیری، ایمنی، امنیت، غنای حسی، آسایش اقلیمی، زیبایی و اجتماع پذیری مهم ترین کیفیت ها هستند. این کیفیت ها، به شکل مستقیم و غیرمستقیم، بر افسردگی و سلامت روان افراد تاثیر می گذارند که در ارتباط غیرمستقیم، فعالیت بدنی، تعاملات اجتماعی، کیفیت خواب، تاب آوری در برابر استرس و خلق وخو، عوامل میانجی هستند که تاثیر برخی از کیفیت های محیط مصنوع را ممکن و پایدارتر می سازند. بنابراین، این شواهد از لزوم ارتقاء کیفیت محیط شهرها برای پیشگیری و درمان افسردگی ساکنان شهرها حمایت می کنند و نقش طراحی شهری را به عنوان یک روش خلاقانه و موثر برای ارتقاء سلامت روان عموم افراد در معرض محیط تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: محیط شهری، سلامت روان، افسردگی، طراحی شهری، چارچوب مفهومی
  • فاطمه فتوحی اهل، احد نژاد ابراهیمی*، آزیتا بلالی اسکویی، یاسر شهبازی صفحات 217-234
    تغییرات نامطلوب معنایی، موثر از مولفه های مکان های همگانی، از مشکلات شهرهای ایرانی در حدود یک قرن گذشته است. مکان هایی چون میادین شهری که مفاهیم ریخت شناسی و کارکردی آن با معناهای خاصی چون اجتماع پذیری، پیاده مداری و دعوت کنندگی مترادف بود، به اجتماع گریزی، سواره مداری و تضاد با دعوت کنندگی سوق پیدا کرد. بررسی ادبیات جهانی نشان می دهد که علی رغم بهم ریختگی هنجارهای کیفیت های محیطی قلمروهای همگانی، در جریان مدرنیته غالب مکان های همگانی سطح جهانی در عصر فرامدرنیته از پاسخ دهندگی سازگار با هنجارهای معاصر برخوردار شدند. اما این تبدیل و تبدل سازنده در ایران اتفاق نیافتاده است. پرسش این است که، کیفیت های محیطی قلمروهای همگانی شهر ایرانی چه بوده اند که اکنون بسیاری از طراحان نسبت به نبود آن واکنش نشان می دهند؟ به طور خاص کیفیت زندگی میادین تهران قاجاری، چگونه بوده اند؟ پرسش اول دست مایه نظری و هدف کلان پژوهش است. پرسش دوم، از طریق میدان پژوهی هدف پژوهش را عملیاتی می کند. با انتخاب میدان به مثابه یکی از مهم ترین قلمروهای همگانی و موردپژوهی، میادین قاجاری به مثابه راهبرد پژوهش، محتوای کیفیت محیطی فضاهای همگانی عصر قاجاری را در شهر تهران بازنمون می کنند. در این راستا روش آمیخته در مدار شیوه مطالعات اسنادی برای رسیدن به هدف پژوهش برگرفته شد. شیوه غالب پژوهش کیفی تلقی می شود؛ هر چند بعضا به شیوه های کمی نیز استناد شد. پژوهشگران بر پایه نقشه تهران که به وسیله عبدالغفار و موسیو کرشیش ترسیم شده است میادین مهم عصر قاجاریه را، با توجه به معانی مترتب بر آن ها، بازنمایی می نماید. لازم به ذکر است که در این گفتار کیفیت های محیطی در ادبیات طراحی شهری معادل مفاهیم معنایی هستند که به به واسطه ابعاد (مولفه/ نمایانگر) شناخته می شوند. شرح، تعبیر و تفسیر نویسندگان مختلف از ویژگی های میادین مهمی چون توپخانه، مشق و بهارستان از اسناد کتابخانه ای بازکاوی شده و مفهوم آن ها بازنویسی می شوند. این بازکاوی و بازنویسی معلوم داشته است که تفاوت زیادی نه تنها در ریخت (فرم) و کارکرد میادین قاجاری حاصل شده است، بلکه بار معنایی آ ن ها نیز دچار تغییرات اساسی شده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت های محیطی، میدان های قاجاری تهران و مکان های همگانی
  • حجت الله رحیمی*، حسن رحیمی صفحات 235-246

    یکی از فلسفه هایی که در سال های اخیر در قالب نظریه برنامه ریزی پساساختارگرایی با اقبال برنامه ریزان شهری مواجه شده است، نظریه برنامه ریزی دلوزی است. نحوه مواجهه نظریه برنامه ریزی شهری با فلسفه دلوز را می توان در قالب دو الگوی زیر طبقه بندی کرد. در یک سوی، برنامه ریزانی مانند ژان هیلیر قرار دارند که این فلسفه را بر اساس دیدگاه گام به گام، اصلاح طلبانه و برنامه ریزی دولتی پیگیری می کنند. در سوی دیگر، برنامه ریزانی مانند پورسل قرار دارند که با تاکید بر جنبه های آنارشیستی در فلسفه دلوز استدلال می کنند که رویکرد دلوزی قابل کاربرد در چارچوب برنامه ریزی دولت محور نیست. نوشتار حاضر استدلال کرد که آنچه دیدگاه های هیلیر و پورسل را درباره به کارگیری فلسفه دلوز در نظریه برنامه ریزی شهری ناکافی نشان می دهد، عدم توجه آن ها به نظریه شناخت دلوز و مفاهیم کنش و میل در فلسفه او است. اگر چه دلوز شبکه گسترده ای از مفاهیم را برای تحلیل مناسبات اجتماعی سرمایه داری ارایه می کند که می توانند برای تحلیل این مناسبات مفید باشد، اما اگر نظریه برنامه ریزی را نظریه ای بدانیم که الزاما با کنش مرتبط است و صرفا به تحلیل محدود نمی شود، در آن صورت نقطه اتکاء یک نظریه برنامه ریزی دلوزی باید مفهوم میل و سیاست میل باشد. سیاست میل، بر خلاف دیدگاه هیلیر، هرگز اصلاح طلبانه، دولتی و تدریجی نیست، بلکه میل نیرویی انقلابی و انفجاری است. هم چنین سیاست میل، بر خلاف نظر پورسل، هرگز به سوی تولید سوژه های باثبات و عقلانی جهت گیری نمی شود تا سپس یک نظم اجتماعی و خانوادگی مبتنی بر تعاون را با اتکاء به این سوژه ها مستقر کند، بلکه میل به سبب ماهیت آفرینش گری خود همواره فرم های اجتماعی را تخریب می کند.

    کلیدواژگان: دلوز، توهم، شناخت، کنش، سیاست میل
  • مجتبی رفیعیان*، گلاره شاه حسینی، هاشم داداش پور صفحات 247-270
    امروزه مناطق کلان شهری به مثابه گرانیگاه های قدرتمند اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و به عنوان الگوی غالب شهرنشینی به خصوص در کشورهای در حال توسعه، نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصاد منطقه ای، ملی و حتی جهانی دارند. بنابراین بازشناسایی این مفهوم و غنی سازی مطالعات این حوزه از اهمیت به سزایی برخوردار است. لذا این پژوهش در پی آن است تا به فراتحلیلی بر مقالات علمی- پژوهشی با محوریت موضوعی مناطق کلان شهری در یک و نیم دهه اخیر در ایران بپردازد. با توجه به یافته ها، مطالعات این حوزه از سال 1394 با نوعی روند کاهشی همراه شده و ماهیت مطالعات به لحاظ توزیع حوزه های پژوهشی نیز نشان از اولویت گونه های مطالعاتی کالبدی- فضایی (49 درصد)، مدیریتی (19درصد) و اقتصادی (16درصد) دارد. تحلیل یافته های مرتبط با ماهیت مطالعات، از یک سو بیانگر هم خوانی مطالعات این حوزه با روند غالب جهانی و از سوی دیگر، نشان دهنده تغییرات مطالعات این حوزه به واسطه تغییر در چیستی این مناطق و هم چنین دگرگونی در پارادایم غالب مطالعاتی (از مفاهیم کلان به بسیار کلان) است. بررسی بعد محتوایی مطالعات نشان می دهد که مطالعات مبتنی بر زیست پذیری، کیفیت زندگی و توسعه پایدار به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته و محورهای کلیدی ساختار فضایی و توسعه منطقه ای نیز با شکاف های محتوایی همراهند. چرایی ها، اغلب به صورت سطحی بررسی شده و بررسی چگونگی ها صرفا به ارایه راهکارهایی در انتهای مقالات و یا استفاده از مدل هایی برای پیش بینی محدود شده است. بررسی بعد نظری مطالعات، مبین چرخش رویکردهای نظری به ویژه در گونه های مطالعاتی کالبدی- فضایی و اقتصادی بوده و نشان از ضعف بنیان های نظری خصوصا در گونه های مطالعاتی زیست محیطی و اجتماعی- جمعیتی دارد. به لحاظ بعد روش شناسی، عمده پژوهش های این حوزه کمی بوده و روش های کیفی و ترکیبی کم تر در جریان مطالعات لحاظ گردیده است. نتایج نشان می دهد ماهیت اغلب مناطق کلان شهری در ایران مبتنی بر وجود نابرابری ها و عدم تعادل فضایی است. هم چنین تلاش شده تا بر پایه فراتحلیل مطالعات، راهکارهایی هم چون لزوم نگرش ‎آمایشی، ‎عدم جدایی گزینی فضایی در برنامه ریزی ها و بهره گیری از رویکرد نومنطقه گرایی جهت ارتقای کارآمدی نظام مدیریتی این مناطق و هم چنین لزوم گذار از رویکرد سلسله مراتبی و حرکت به سمت توسعه شهرهای کوچک و زیرمراکز فعالیتی به منظور برقراری تعادل فضایی و تقویت چندمرکزگرایی برای ایجاد چارچوب سیاست گذاری در این مناطق ارایه گردد.
    کلیدواژگان: مناطق کلان شهری ایران، فراتحلیل، شکاف های مطالعاتی، تعادل فضایی، چندمرکزگرایی
  • شهاب الدین فرزاد*، حمیدرضا وثوقی فر، حمیدرضا ربیعی فر، سید عظیم حسینی صفحات 271-282

    روزانه حدود 50 هزار تن پسماندهای ساختمانی و عمرانی در شهر تهران تولید می شود که این مقدار حدود 7 برابر پسماندهای خانگی می باشد. با توجه به این که حجم پسماندهای عمرانی در برابر پسماندهای ساخت و ساز و تخریب بسیار ناچیز بوده و آوار و نخاله های ساختمانی ناشی از صنعت ساختمان و صدور پروانه های تخریب و نوسازی، حجم اصلی این گونه پسماند را تشکیل می دهد، لذا در صورت مدیریت تخریب ساختمان های قدیمی و استفاده مجدد و مناسب از مصالح ناشی از تخریب، علاوه بر حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، سبب درآمدزایی و اشتغال زایی می گردد. در این پژوهش، ابتدا بهترین روش مدیریتی "تخریب ساختمان ها" در شهر تهران بر اساس تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با دیدگاه توسعه پایدار شهری بررسی شد. سپس شیوه یارانه و مجازات برای پرداخت عوارض پسماند ساختمانی ناشی از انواع روش های تخریب ساختمان ها پیشنهاد گردید که در اثر اجرای این طرح، سازندگان به دلیل معافیت ها و عوارض پسماند کم تر، به روش های تخریب با نخاله های ساختمانی کم تر راغب گشته و از روش های تخریب با نخاله های ساختمانی بیش تر، به دلیل جرایم و عوارض پسماند بیش تر پرهیز خواهند کرد. نتایج حاصله از این مطالعه نشان داد که ارزش وزنی معیار اقتصادی (0.528)، معیار زیست محیطی (0.333) و معیار اجتماعی- فرهنگی (0.140) بود. بالا بودن ارزش وزنی معیار اقتصادی، نشانگر اهمیت آن در بین سازندگان بوده و از این گزینه جهت مدیریت و کاهش پسماندهای ساخت و ساز و تخریب استفاده گردید و با استفاده از تجارب و نتایج علمی و عملی به دست آمده در سایر کشورها، شیوه یارانه و مجازات انتخاب و پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: عوارض پسماندهای ساختمانی، تحلیل سلسله مراتبی، توسعه ی پایدار شهری
  • حمیده فروزانگهر* صفحات 283-294

    محلات، در پژوهش های انجام شده در زمینه سرمایه اجتماعی، به عنوان فضای کالبدی شهری مهمی شناسایی شده اند که در آن شبکه های اجتماعی غیررسمی، فرآیندهای مهم برای رفاه و کیفیت زندگی را ایجاد می کنند نظریه پردازان عقیده دارند که گرچه سرمایه اجتماعی صریحا دارای بعد فضایی نیست؛ اما، گرایش قوی به حس مکان به ویژه حس محلی دارد. درک رابطه سرمایه اجتماعی با فرض این که تعامل اجتماعی در سطح محلی رخ می دهد، مبنایی برای انسجام اجتماعی است.لذا، دل بستگی عاطفی ساکنان به محله مشارکت مدنی را تحریک می کند و آگاهی از نقاط قوت و مشکلات آن را تسهیل می کند. حس مکان دارای بعدی غیرمادی است و می تواند احساس و ادراکی را در فرد ایجاد کند که بر حضور و سرمایه اجتماعی او تاثیر گذارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین حس مکان و مولفه های سرمایه اجتماعی ساکنین شهر تهران انجام شد. در یک طرح توصیفی- هم بستگی 300 نفر از ساکنین محله های سعادت آباد، نازی آباد و نارمک به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسش نامه خودتنظیم پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و ضریب هم بستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین حس مکان و مولفه های سرمایه اجتماعی به طور کلی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. اما، به تفکیک محله، بین مولفه حس مکان و سرمایه اجتماعی در محله سعادت آباد رابطه ی معنی داری وجود نداشت و در دو محله نازی آباد و نارمک رابطه مثبت و معنی دار مشاهده شد. از میان مولفه های سرمایه اجتماعی، مولفه مشارکت غیررسمی خیریه ای بیش ترین هم بستگی با حس مکان را نشان داد. مولفه جریان اطلاعات کم ترین رابطه را با حس مکان داشت. ارزیابی این روابط می تواند به متخصصان شهرسازی کمک کند تا زمینه را برای ارایه راهکارهایی جهت بهبود و کارآمدی فضاهای عمومی شهری و مداخلات برای افزایش سرمایه اجتماعی فراهم کنند.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهری، حس مکان، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی
|
  • Mohammad ATASHINBAR *, Ahmad NEDAIE-FARD Pages 1-14
    Within the relatively uncultivated society of the post-Qajar era, the source of inspiration for urban developments was the celebration Ancient Persia’s civilization of to the point where the nationalist thinking of the 1st Pahlavi was considered as that guides for the country's political approaches and positions. Social, economic and technological changes on the one hand, and exchanges between statesmen, elites and Iranian graduates from Europe on the other, have led to a movement which more than anything, influenced the ways and passages; thus, "the street" as an axis of urban development and linear model, took place as an order for urbanization. The construction of the road network under the 1st Pahlavi is a spark for greater changes especially within the discourse of the appearance of art in the city spaces. These manifestations of art did not remain without effects on the perception of the city and Tehran’s urban landscape by the user at that time; effects which are still present and about witch this research is interested. Understanding the persisting relationships between global and local policies for building new roads as an art work, outlines a specified coding for current urban actors in road management, whose instruction is a specific objective of the research.Through the study of the urban regulation linked to the roads at the 1st Pahlavi, the article seeks to instruct criteria leading to the aesthetic analysis of the streets of the time in question and Lalehzar as a case with the characteristics of a modern street of this period, is put into in-depth analysis. The material of the street is considered as the most important aesthetic elements on the 1st Pahlavi, whose qualitative improvement is due to its mix with art in form, color and material for a profound effect in the user's perception of space.
    Keywords: Street landscape, Lalehzar, Aesthetics, 1st Pahlavi, Urban Settlement
  • Mahmoud Poursarrajian *, AliReza Einifar, Pirouz Hanachi Pages 15-26

    Historical architecture as an embodiment of human & architectural space interaction throughout history has the values that distinguish it from other spaces. On the other hand, the survival of the architecture at the time depends on its change; of course, a change that preserves its values. The values and criteria of conservation and change have so far been defined by experts and in accordance with the scientific agreements resulting from global documents and opinions. Considering that the historical aspect of space is considered as the quality of the environment, and this quality is understood by lay people as the main stakeholders and maintained by them in the changes, the expression of values and standards for conservation and change of the space by people is more important than experts. Therefore, the main aim of the paper is to express the values of the historical architecture in lay people attitude, as well as describe the policies and criteria of conservation and change in their attitude. In this regard, this paper with a qualitative approach, uses conventionat and summative content analysis method. The form of in-depth interviews and user-dependent method has been chosen. interviewees include 24 people from the historical core of Yazd, which has numerous historical architecture. Findings show many differences between people's and experts' attitudes on historical architecture values, conservation and change policies and criteria. Their main source of differences between people's and experts' attitudes is the difference between the concept of current value and the motivation to conserve historical architecture in time.

    Keywords: Values of historical architecture, Policies of conservation, change of historical architecture, Criteria of conservation, change, Lay people
  • Morteza Hasanpour, Hossein Soltanzadeh * Pages 27-43

    Mourning rituals such as Ashura have been considered as the most lasting factor in the social unity and collective memory of the people of Shia culture. On the one hand, Tekiehs have led to the identification of places for social interaction and belonging, and as a result, the promotion of a sense of place, dynamism, and permanence in the collective memory of the people. Tekiehs, as a cultural-ritual space, has the potential to help a process in which Shia’s people can develop and maintain a sense of place, belonging, and identity. Therefore, the purpose of the present study is to measure and evaluate the effective components of sense of place in Tekiehs. The present study is practical in terms of purpose and survey in terms of method. The statistical population of the study is the residents of Amol city from the Ask tribe, which is composed of an ethnic and kinship structure in three climates of "Larijan mountain", "Amol city" and “plain of Oji Abad village ". 261 of which were randomly selected as the sample population. The KMO index in this study was 0.943, which indicates the adequacy of the samples. Pearson correlation and regression methods have also been used to analyze the samples. The results indicate that there is a positive and significant relationship between all components affecting the sense of belonging to the place (physical, active, social and semantic) and the dimensions of the sense of belonging to the place (attachment to place, the identity of a place, dependence on place and commitment to place). There are statistics in the community, most of which are related to "physical components" and "semantic components" with a regression coefficient of 0.408 and 0.273, respectively.

    Keywords: Tekieh of the Ask tribe, Sense of Place, Attachment, dependence, commitment to place
  • Sara Hoseini, Fariba Alborzi *, Amir Hossein Amini Pages 45-62

    House is the first place to meet people's demand for a quality life, so it is important to study the quality of their houses in society. Since literature and fiction are truthfulness, they can represent the truth about every period of people's lives. The second Pahlavi period is a good platform for research on this topic due to many developments in the field of housing, the progress of literature and the increased number of literary works in it. Thus, fiction, including stories and novels related to the research topic in this period, can be used. About the physical components of the house, there seems to be a close relationship between architecture and literature. So, using the texts and concepts extracted from the fiction books related to this period, it is possible to understand more and more the spaces of these houses. The present study aims to investigate the relationship between the fiction and the architecture, to identify the physical components of residential architecture according to the fiction books and to investigate them in the houses in Tehran. The present research is carried out using library study and content analysis with a hermeneutic method. Moreover, a purposeful sampling method is used to select the literary works written and published in the second Pahlavi period. Then, using a descriptive-analytical method, the concepts derived from texts and case studies are compared. The results indicate that by reading fiction books, it is possible to extract the architectural components of houses. These components, after being categorized in the physical dimension, show that the components related to closed spaces have been more prominent than open and semi-open spaces. Among the architectural components widely used in the studied books, one can mention to corridor, stair and staircase, multiple rooms with different uses, courtyard and pond, multiple windows.

    Keywords: House, Architecture, Literature, Physical components, Second Pahlavi period, Tehran
  • Marjan Soleimanzadeh *, Shahin Heidari, Behrooz Mohammad Kari Pages 63-74
    Bushehr has a valuable historical context and has many instructive points in the field of climatic architecture, both in general in terms of texture and architectural details. However, some of its elements, such as Shanashir, which is widely used in the facades of Bushehr buildings, ambiguities about its efficiency and performance remain and it is necessary to determine its impact on the performance of the building by conducting detailed studies. Among the considerable number of scientific and experimental solutions, one of the most practical solutions is to review and study the climatic elements and contexts of a specific urban area and to adapt it to its traditional constructions. By studying previous studies on Shanashir, it is concluded that most studies have been based on descriptive-analytical studies on the cause of Shanashir. In the present article, an attempt has been made to examine another dimension of the function of the Shanasir, in the hope that a new understanding of the function of the Shanasir will be obtained. The strategy adopted by the authors is to use Radiance and Honeybee simulation software to analyze, explain, and provide a solution. By analyzing the studies performed, the correct pattern of the exterior Shanasir in Bushehr in terms of shading has been presented, which can be used by designer architects. For this purpose, after examining and identifying different species of Shanasir, in 4 different types, using computer simulation, the effect of Shanasir on shading is evaluated. The results show that the Shanasir attached to the roof, which extends one meter from the roof, acts much like a horizontal canopy. On the other hand, this type of Shanasir, in terms of shading, has a much better performance compared to the swing attached to the floor with a height of 1 to 1.5 meters
    Keywords: Vernacular architecture, Bushehr, Shading, Shanashir, Daylight Simulation
  • Mahlegha Shahed, Hassan Sattari Sarbangholi *, Arsalan Tahmasebi Pages 75-87
    The present study was performed to measure the quality of educational services of architectural design II course from the viewpoint of students at Islamic Azad University of Tabriz based on SERVQUAL model. In the field of architectural engineering courses, architectural design courses are considered to be the most important part of the education and the main body of the curriculum due to linking between theoretical and executive views. Therefore, studying the quality of services offered in architectural design courses from the viewpoint of students is necessary. The research is practical and its methodology is a surveying approach. The research statistical population included all undergraduate students of architectural engineering discipline at Azad University of Tabriz who were studying the architectural design II course during the first semester of the academic year of 2017-2018. The data collection tool was SERVQUAL questionnaire, which measures the quality of services in five dimensions based on the Likert scale. These dimensions are tangibles, reliability, responsiveness, assurance, empathy. The difference between the scores of the level of perception (present status) and the expected (desired status) level of education services was measured to determine the quality gap. According to the five quality dimensions of SERVQUAL model, the components, criteria and indicators of the research were explained. The research results indicated that the quality gap of services is negative in all five dimensions. The highest mean gap was related to the responsiveness dimension and the lowest mean gap was seen at the assurance dimension. The highest negative gap in responsiveness indicates that the quality of responsiveness of staff and professors do not meet the expectations of the students. This issue emphasizes the need for professors and teaching staff to pay more attention to the quality of communication and interaction with students.
    Keywords: Quality of educational services, Architectural Design Course, architecture education, SERVQUAL model
  • Banafsheh Sadat Ziaei, Seyed Hadi Ghoddusifar *, Kaveh Bazrafkan Pages 89-102

    Architectural spaces with the capability of spatial organization and internal transformations can respond to a greater number of their users' needs at different times and thus provide more desirable performance than single-functional spaces. The necessity to access this ability is one of the subcategories of flexibility in housing as a contemplative subject. The purpose of this research is to provide an analytical model in relation to recognizing the space syntax method and using its indicators to measure flexibility in housing. Residential complexes in Tehran city are evaluated as a research society. In order to better express the problem, this research attempts to answer the question of how to use the indicators of the space syntax method to measure flexibility in housing. The research method in the present study will be of mixed type and its performance method will be based on computer simulation. The information-gathering method is based on the library study, and also the field survey includes using available information and observation. The information-gathering tool includes cognitive maps, noting, coding, and testing for the space syntax method through the Depthmap software. The information analysis method in space syntax is done through five components of connectivity, integration, choice, control, and depth. Flexibility is also examined based on the concepts of multi-functional space, seasonal and daily displacement, and segregation and aggregation. The results show that the spatial organization in residential complexes in Tehran city is based on the connection of the kitchen space with the living, dining, and catering spaces. Accordingly, the most connectivity, integration, and control, as well as the least depth, take place between them, which has led to the increased flexibility of spaces in relation to various activities. However, bedrooms are just a place to do a specific activity and rest, which confirms the reduction of their flexibility.

    Keywords: Housing, flexibility, Spatial organization, Space Syntax
  • Nakisa Lotfimehr, Kamal Rahbarimanesh *, Hossein Zabihi, Jamaleddin Soheili Pages 103-118
    Depending on the nature of housing, housing choices and preferences are of great importance for individuals. Depending on the nature of housing, housing choices and preferences are of great importance for individuals. The purpose of this cross-sectional study was to determine and investigate the relationship between residential preferences criteria among Tehran citizens. The unit of analysis was individual and statistical population of the study included Tehran citizens over 18 years of age. A total of 310 participants were selected as the statistical samples using the systematic random sampling method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire based on a 5-point Likert scale. To analyze the data, statistical methods such as confirmatory factor analysis, one sample mean differences, multi sample mean differences, and path analysis were applied using SPSS 22 and LISREL 8.5. Confirmatory factor analysis showed validity of all explanatory model indicators, except the 'attachment' indicator. Based on the results of one sample mean differences, all indicators were important according to the respondents. Analysis of mean differences indicated that 'socio-cultural', 'physical-skeletal', 'environmental', and 'economic' criteria were important in housing choices, respectively. These criteria had the same importance in different urban regions and no significant difference was observed in different regions. Although the 'economic' criterion had the least importance according to the respondents, it had a significant effect on the importance of other criteria according to the results of the path analysis model. The findings of this research can be considered by housing planners and policy makers as well as architectural designers.
    Keywords: Housing choice, Housing architecture, Apartment Flats buildings, Confirmatory Factor Analysis
  • Somayeh Moosavian *, Behnaz Aminzadeh Goharizi, Azadeh Shahchraghi Pages 119-134
    Accepting architectural aesthetics in the form of human-centered approaches is a field that has not received sufficient attention to identify it in terms of theorical content. There has always been bewilderment at answering which theorical model of architectural aesthetics is more comprehensive from this perspective because this qualitative concept has remained vague. Therefore, the question that is raised is that which paradigms have been formed in architectural aesthetics based on anthropocentrism so far? What factors have been the basis of value judgments and evaluation of the views? And what stance have present theoretical models in architectural aesthetics taken regarding the subject of human? Therefore, the purpose of the present study is to examine the history of stances taken by architectural aesthetics regarding the different dimensions of human existence. Accordingly, this qualitative and descriptive-analytical study focuses on typology and comparative study of different approaches of aesthetics with an interpretative view. The significance of identifying human-oriented views arises from the fact that rereading the ideas of aesthetics, which are basically related to human existence, enables us to return to theoretical stances to the subject of environmental perception and development. The results of the study showed that each of the dominant theoretical views from the beginning until now (classic, modern, postmodern) have addressed one or a few of interrelated dimensions of architectural aesthetics from the perspective of human. However, present theoretical paradigm holds the concept of “embodied experience” as the central characteristic of pleasure in architecture. In this view, the basis of aesthetic experience is experimental perception with a satisfactory quality which is achieved through active interaction between objectivity and subjective images of human and space. Moreover, the emotional influence of “embodied perception” values human awareness of architectural work.
    Keywords: beauty, architectural aesthetics, Embodied perception, Aesthetic Experience
  • Haniyeh Nemati, Kourosh Momeni *, Mansour Yeganeh Pages 135-150
    Introduction

    Nowadays, administrative buildings have become one of the most significant urban centers. Legibility in the architectural spaces is an undeniable and significant part. Due to the reference of people to the administrative buildings, legibility has an influential role in the efficiency and quality of the administrative spaces. In the current paper, the spatial structure of the administrative buildings designed by young and modern architects of the last decade after the revolution (2011-2020) is studiedResearch Question: What are the structural components and features in the legibility of the administrative spaces designed by the modern architects of the fourth decade of the Islamic Revolution of Iran?

    Research Method

    Space Syntax was used to analyze the spatial structure. Depthmap and Igraph were used as a method to analyze the correlation relationship between the relationship and connectivity in the plans. Also, the graphical maps were used to confirm and analyze the shortages of the architectural design by considering the accessibility and movement for users, depth, and connectivity of the spaces, and their impact on the legibility.

    Conclusion

    Data were analyzed, and the tables related to this simulation were extracted and discussed. The results show a significant and strong relationship between the visibility, natural movement of users, space depth, and connectivity, and legibility. Therefore, by analyzing the space layout in the administrative buildings constructed by the modern architects of the fourth decade after the Revolution, it seems that the architects have used more than three types of network, central, radial, and spatial structures. The most legibility is allocated to spaces designed radially. In this type of design, the space depth is minimized, and consequently, visibility, user movement, and space connectivity increased. In general, modern architects used network spatial structure to create a combined plan with medium legibility.

    Keywords: Office Building, Space Syntax Method, Modern Architects, Legibility, Fourth Decade of the Islamic Revolution
  • Seyedeh-Azin Niknam-Asl, Kaveh Bazrafkan *, Parisa Alimohammadi Pages 151-167
    Presently, the closeness and sense of belonging between the architectural work and the audience are less felt. The essence of architecture is an amalgamation of sciences related to the man-made environment and specified teachings. The supremacy of the consciousness under the effect of external factors has led to modifications in indigenous styles and architecture and a lack of association between ideas and products in m buildings. The current study aims to assess the “idea-product” correlation in the process of evolutionary construction in traditional Iranian caravanserais as one of the most successful Iranian architectural structures and appraise the realization of the idea in the final product. Consequently, this research is “applied” and it has an “explanatory” nature. To study more precisely, via the qualitative content analysis method, the evolution of traditional caravanserais in Iran has been studied and the results designate that, to a large extent, in traditional caravanserais of Iran, idea indicators are realized in product indicators. So that the material and artificial nature index in the form of naturalism and climatism, the culture index has been achieved in the form of contextualism, the planning index in the knowledge-based form, the psychology index and spiritual needs in the form of semantics, the philosophy index and worldview in the form of semantics, the semiotics index in the form of symbolism, performance index and economic affairs in the form of functionalism index, social needs index and participation in the form of collectivism index, and finally technical affairs index and construction method in the knowledge-based form.
    Keywords: Idea, Product, evolutionary construction theory, Qualitative Content Analysis, Iranian caravanserais
  • Seyedeh Faezeh Etemad Sheykholeslami *, Seyed Majid Mofidi Shemirani, Seyed Reza Mortezai Pages 169-184
    In the Neighborhood-Based Model of Iranian Urban Planning, neighborhoods have provided suitable conduits for women's social interactions, quick access to religious cultural spaces, responsive to safe and dynamic health. One of the most successful examples of neighborhood-based towns is a native pattern called "Chaman" in the historical city neighborhoods of Hamadan that has transformed the city into a city- garden. The purpose of the research is to discover and revitalize the physical structure of the Chaman pattern as an effective model to enhance the collective spirit of the population.The research method is a case study of fifty indigenous neighborhoods of Hamadan with historical interpretive approach and then field survey of ten original neighborhoods with observational approach and based on birth certificate. Trapezoids are the structural form of these spheres, and their elongation is reported north to south or with a slight rotation around this axis. The area of the trapezoidal space is mainly between 1000 to 1280 meters with a longitudinal elongation of 42 to 65 meters with an average width of 19 to 25 meters and a height of 3 to 7 meters with peripheral views. Peripheral views of brick and stone have also been reported.The number of trees and shrubs in this indigenous outdoor area is predominantly between 20 and 30 species, with the prevalence of berries and sparrows among the trees and pine among the shrubs. The neighborhood's water supply system was predominantly with aqueducts in larger neighborhoods and springs in smaller neighborhoods. The number of business units ranged from 9 to 23 for the manufacturing workshop and the trade exchange according to the size of the neighborhood. The neighborhood-centered pattern in the city, of which Hamadan lawns are a successful example, can be a comprehensive solution to women's environmental, social, cultural and economic needs.
    Keywords: Neighborhood-based city, community center, Chaman pattern, Hamadan, Women
  • Toktam Hanaee * Pages 185-198
    Cognitive maps are as representations of one's perception of the environment and are important or unconscious in the travel itinerary of tourists. The formation of cognitive maps of tourists with different structure in different age groups is due to their different perceptions and expectations of the environment. The purpose of this study was to analyze the constitutive elements of cognitive maps of tourists in different age groups. The research method is applied according to the purpose of the research and is of survey nature. Data collection was done using field methods, questionnaire, observation and cognitive mapping technique. Information has been analyzed through the compilation of cognitive maps of tourists of different age groups and comparative comparisons of their similarities and perceptual differences. The statistical sample was calculated using Cochran formula of 357 people and by using systematic sampling among tourists target group, the questionnaire of Cognitive Drawing Cognitive Mapping Questionnaire was completed in down street and Tabari districts of Mashhad. The results indicate that different age groups from young to old have different perceptions of the environment and their cognitive maps, mental representations, and journey planning are different. The 20- to 30-year-olds are very capable of identifying directions and using a navigation strategy to determine the route. The age group of 30 to 50 years has difficulty identifying distances, the pattern of their journeys being multipurpose and coherent around a given location. The 50- to 65-year-olds are mature, but due to age, they have difficulty identifying directions, traveling from a single-destination circular strategy to ensuring the correct route is determined, and a multi-destination and co-ordinating circular travel pattern in the age group of 65 and over. Around a place.
    Keywords: Perception, pattern of travel, Tourists, Cognitive maps, age groups
  • Fatemeh Dehghan *, Koroush Golkar, Pantea Hakimian Pages 199-215
    The city, as a place of residence, work, leisure and communication, has a significant impact on the mental health and mental ill-health of citizens. Nowadays the growth and expansion of urban environment and urbanization, especially in developing countries, has created a wide range of factors threatening MH. Thus, mental disorders are prevalent diseases in cities, and depression is the most common of them. Nevertheless, most studies have focused on physical health and paid less attention to the psychological effects of urban environments. In addition, existing studies, with emphasis on quantitative aspects of environment, have rarely examined its qualitative characteristics. Therefore, the purpose of this study is, firstly, to analyze the relationship between urban environmental qualities and MH with emphasis on depression, and secondly, to develop a conceptual framework for promoting MH in urban design. The current study is a qualitative review. Data were collected through desk study of reliable scientific papers, and qualitative content analysis was use to identify environmental qualities and how they affect MH. The results indicate that the quality of the built environment is one of factors in the mid-scale that, along with other factors at the micro and macro levels, has a synergistic effect on MH of city-dwellers. In this connection, permeability, safety, security, richness, aesthetic, climate comfort, and sociability are the most important environmental qualities. These qualities directly and indirectly affect depression and MH, so that in indirect relationship, physical activity, social interactions, sleep quality, resilience to stress and mood, are mediating factors that causes possibility and sustainability of the impact of environmental qualities on MH. this evidence supports the necessity of improvement of environmental quality to prevent and treat depression of city-dwellers and confirm the role of urban design, as effective way to promote good MH of the general public exposed to the environment.
    Keywords: urban environment, . Urban Design, mental health, depression, Conceptual Framework
  • Fatemeh Fotouhi Ahl, Ahad Nejad Ebrahimi *, Azita Balali Oskoyi, Yaser Shahbazi Pages 217-234
    The non-responsive change of public places’ environmental qualities is one of the main problems of Iranian cities. Urban squares in Iranian cities were known as people friendly & beautified spaces which shaped through their place factors such as form and functions. Their environmental qualities including sociability, attractiveness, walkability, robustness and security were patronized through various place dimensions. The urbanism literature shows that insipid of contradiction between qualities & quantities of public spaces elements & settings in modern era in global level, it come to a responsive & optimized situation in post-modern & post- post modern era. Indeed, during a transformation period this contradiction have been solved out. But, this type of transformation has not generally occurred in the Iranian cities contexts, regarding this situation two type of questions can be addressed. 1- Why Iranian urban planners, designers & architects, as well as intellectual society have mainly have the nostalgia of past public places development traditions? 2- In specific, what was the environmental characteristics of public squares of Tehran, the capital city of Iran, in Qajar ear, in which their environmental or design qualities have been admired by some researchers and authors. Therefor, this research was aimed to explore two aspects of public squares in the case of Quarried Tehran area. Firstly, to explore to main squares of Qajar period Tehran. Secondly, to explores the main environmental qualities of these public spaces through place dimensions. The findings of this field and case study shows dramatics changes of environmental attribute in public squares of Qajar district of Tehran during about one century. The existing environmental attribute are against past characteristics, resulting non-responsive places specially regarding to people friendly norms.
    Keywords: environmental qualities, public places, Squares
  • Hojatollah Rahimi *, Hassan Rahimi Pages 235-246

    Tendencies towards poststructuralist (or postmodernist) planning theory have increased since the 1970s. Generally, planning theory has till now, engaged with Deleuze from two different perspectives. In one hand, there are planners such as Hillier who argue in favour of a reformist, step-by-step Deleuzian planning theory. These planners seek to apply Deleuzian concepts to hierarchical state-led, capitalist societies. On the other hand, there are planners such as Purcell who by highlighting the anarchistic dimension of Deleuze’s philosophy, argue that Deleuzian planning theory entirely rejects any state-led reformist planning and is essentially anticapitalist philosophy. This article argued that the two above-mentioned frameworks, i.e. Hillier’s reformism framework and Purcell’s anarchism framework, are, in fact, based on rational models of action and thought, which are in contradiction with Deleuzian philosophy. Although there are multiple concepts and metaphors in Deleuze’s philosophy that enables geographers and planners to ‘analyze’ capitalism-based social relations, two concepts of ‘desire’ and ‘the politics of desire’ should be considered as fundamental points of departure if we aim to develop a Deleuzian planning theory. Unlike Hillier’s point of view, Deleuzian concept of desire, as an unconscious force, is never reformist and reactive, but revolutionary and active. In addition, unlike Purcell’s anarchist point of view, the politics of desire does not aim to produce ethically stable subjects who seek to construct a rational order of community according to mutual aid and agreement. Rather, this kind of politics by its creative nature directed at deconstruction of social forms and orders like captialism and state.

    Keywords: Deleuze, illusion, Knowledge, action, the politics of desire
  • Mojtaba Rafieian *, Gelareh Shahhosseini, Hashem Dadashpoor Pages 247-270
    Metropolitan regions are like powerful economic, political and social centers and as the dominant model of urbanization, especially in developing countries, play an important role in the growth and development of regional, national and even global economies. Therefore, recognizing this concept and enriching the studies in this field is very important. This research aims to provide a meta-analysis of scientific-research articles with a thematic focus on metropolitan regions in the last one and a half decades in Iran. According to the findings, since 2015, studies in this field have been associated with a kind of decreasing trend and the nature of studies in terms of distribution of research regions also indicates the priority of physical-spatial (49%), managerial (19%) and economic (16%). The analysis of the findings related to the nature of studies, on the one hand, indicates the consistency of studies in this field with the prevailing global trend, and on the other hand, shows the changes in studies in this field due to changing nature, as well as changes in the prevailing study paradigm. Based on the assessments made in the content dimension of the studies, it can be concluded that key study areas such as viability, quality of life and sustainable development require further studies, and concepts such as evaluating the role of communication networks, access to transportation, and activity sub-centers should be pursued more seriously during spatial structure studies. Also, it seems that increasing the focus on spatial-activity structure analysis studies with the aim of balanced distribution of economic activities in the geographical area of these regions can be effective in promoting studies in this field.
    Keywords: metropolitan regions of Iran, Meta-analysis, Study gaps, Spatial balance, polycentricity
  • Shahabeddin Farzad *, HamidReza Vosooghifar, HamidReza Rabieefar, Seyed Azim Hosseini Pages 271-282

    About 50 thousand tonnes of construction waste is produced in Tehran daily, which is about 7 times the household waste. These movements without having smart and integrated management not only increase the traffic and pollutes the city air but also impose other problems such as illegal waste disposal in passages upon urban management. Hence, by smartification of the construction waste transport system, not only illegal disposal of this debris can be prevented, but also by reducing the truck traffic or their path length, huge positive steps are taken toward reducing overall traffic and air pollution. Via a proper organization of construction waste, in addition to sustaining the natural resources and environment, it can provide monetization and job makings. In this research, the best “buildings’ demolition” management method in Tehran is examined based on the analytical hierarchy process (AHP) with a viewpoint to urban sustainable development. Then, the subsidy and penalty approach is suggested for paying the construction waste charge resulted from various building demolition methods. As a consequence of executing this plan, constructors will have more inclined to demolition methods with less construction waste due to exemptions and fewer waste charges and avoid demolition methods with enormous construction waste due to higher penalties and waste charges. According to the conducted researches and investigations, it has been recommended that for calculation of the charges for construction and demolition resulted from the destruction of the present construction during the announcement of demolition and reconstruction, for immediate demolition with disposal materials and semi-recycled demolition method, equal to and a half of (50%) the construction waste charge approved by Islamic council of the town be received, respectively. Also, it is suggested that the fully-recycled demolition method be free of construction waste charges.

    Keywords: Impacts of Construction Waste, Analytical Hierarchy Process, Urban Sustainable Development
  • Hamideh Forouzangohar * Pages 283-294

    Research on social capital has identified neighborhoods as an important physical urban space in which informal social networks create important processes for well-being and quality of life.Theorists believe that although social capital does not explicitly have a spatial dimension; However, it has a strong tendency towards a sense of place, especially a sense of place. Understanding the relationship between social capital and the assumption that That social interaction occurs at the local level is the basis for social cohesionThe sense of place has an immaterial dimension and can produce a feeling and perception in a person that affects her presence and social capital. The aim of this study was to identify the relationship between sense of place and components of social capital in Tehran. In a descriptive-correlational design, 300 residents of Saadatabad, Naziabad and Narmak neighborhoods were selected by simple random sampling and answered a self-regulatory questionnaire. Data were analyzed by using descriptive statistic and Pearson correlation coefficient. The results suggested that the sense of place and all components of social capital were highly correlated in general, but by neighborhood, the sense of place and social capital was not significant correlated in Saadatabad neighborhood. A positive and significant relationship was observed in Naziabad and Narmak neighborhoods. In addition, the relation of the components of social capital, the component of informal charitable participation indicated the greatest correlation with the sense of place. Also, the information flow component had the least relationship with the sense of place. Assessing these relationships can help urban planners to provide solutions to improve the efficiency and effectiveness of urban public spaces and interventions to increase social capital.

    Keywords: Social Capital, Sense of Place, Environmental Qualities _