فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:8 Issue: 4, Jan 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا امیراسماعیلی، خلیل کلوانی* صفحات 199-200

    "تعارض منافع" یا همان "Conflict of Interest" و به عبارت دیگر "competing interest" زمانی اتفاق می افتد که نویسنده یا حامی مطالعه با سازمان، افراد، نمونه های مطالعه و یا محیط پژوهش رابطه مالی، تجاری، حقوقی یا حرفه ای داشته باشد به طوری که بر نتایج حاصل از آن مطالعه تاثیر بگذارد. زمانی که نویسندگان یک مطالعه به دنبال انتشار یک پژوهش هستند باید موارد فوق را به طور کامل افشا کنند. تعارض منافع می تواند هم به صورت مالی و هم غیرمالی رخ دهد حتی در برخی موارد تعارض منافع غیر مالی مهم تر از تعارض مالی می شود. منشا چنین تضادهایی ناشی از مسایل شخصی، سیاسی، آکادمیک، ایدیولوژیک و یا مذهبی می باشد(1). اگرچه در جامعه علمی تعریف واحدی از تعارض منافع وجود ندارد اما تقریبا همه مجلات معتبر از نویسندگان درخواست افشای تعارض منافع در زمان ارسال مقاله را دارند اما مطالعات مختلف نشان داده اند که افشای دقیق و درست تعارض منافع به طور قابل توجهی پایین است (4-2). به طور کلی تعارض منافع به شکل های مختلف، عمدی و غیرعمدی اتفاق می افتد اگر چه تعارض منافع در حوزه دارو و تجهیزات به طور قابل ملاحظه ای رعایت می شود و تا به حل بر اهمیت و رعایت آن تاکید زیادی شده است ولی ابعاد جدیدی از تعارض منافع وجود دارد که هنوز به انها پرداخته نشده است که عبارتند از: تعارض منافع در مدیران و مسیولین سازمان ها: برخی از وزیران و مدیران بخش های مختلف حوزه بهداشت و درمان، پژوهش هایی در خصوص عملکرد و شاخص های سازمان های خود ارایه می کنند و هیچ اشاره ای به تعارض منافع در مقالات خود ندارند. بدیهی است زمانی که فردی مطالعه ای در خصوص عملکرد و شاخص های عملکردی سازمان خود انجام می دهد ممکن است خواسته یا ناخواسته درصدد ارایه تصویری بهتر از سازمان خود باشد که همین مورد، به نوعی تعارض منافع است. ارتباط بین نویسنده/ نویسندگان با مجله: زمانی که ویراستار یک مجله با نویسنده/نویسندگان مقاله ای ارتباط همکار، دوست، دانشجو و یا استاد دارند، ممکن است تعارض منافع پیش بیاید که باعث می شود مقاله/مقالات آن نویسنده/ نویسندگان به راحتی قبول شوند و فرایند داروی راحت و سریعی طی کنند که نتیجه آن کیفیت پایین مقالات خواهد بود تعارض منافع باعث بوجود آمدن هر گونه منافع شخصی/ سازمانی، سیاسی، مذهبی، ایدیولوژیکی، دانشگاهی و فکری می شود که احتمالا در محتوای منتشر شده تاثیر گذار است که در نهایت ممکن است روش های تحقیق و تفسیر داده ها و نتیجه گیری را مغرضانه جلوه دهد و سلامت انسان و محیط زیست را به خطر بیندازد. بنابراین باید توجه داشت که تعارض منافع در بخش های مختلف هر تحقیق ممکن است اتفاق بیفتد. چه از طرف مجری و چه از طرف حامی مطالعه و یا مدیران سازمان و... لذا آگاهی دادن به افراد در این زمینه می تواند باعث افزایش کیفیت و اطمینان به نتایج مطالعات شود.

    کلیدواژگان: تضاد منافع، تحقیق
  • اشرف خرمی راد، زهرا عابدینی*، هدی احمری طهران، زهره خلجی نیا، ثارالله شجاعی، اکرم حیدری، صادق یوسفی صفحات 201-207
    زمینه و هدف

    پرستاران از لحاظ حرفه ای و اخلاقی موظف به ارایه مراقبت معنوی، به عنوان بخشی از مراقبت جامع به بیماران هستند مطالعه ی حاضر با هدف تعیین نیازهای آموزشی پرستاران برای ارایه مراقبت معنوی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه با استفاده از تکنیک دلفی به شکل توصیفی در طی شهریور ماه 1399 تا فروردین 1400[u1]  در دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. در مرحله نخست،10 نفر از متخصصان به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به  یک سوال باز پاسخ جهت تعیین نیازهای آموزشی ارایه مراقبت معنوی پاسخ دادند. پس از جمع اوری نظرات در سه راند، نیازهای دارای ضریب توافق بیش از 51 درصد در قالب پرسشنامه 15 سوالی تهیه و میزان اهمیت گویه ها توسط 144 نفر از پرستاران تعیین گردید. نیازهای دارای نمرات 3 و بالاتر نهایی شدند و  اهداف کلی و رفتاری برای آنها تعیین گردید.

    یافته ها

    نیازهای آموزشی در در راند اول، دوم و سوم به ترتیب، 47،  25 و 15 مورد تعیین گردید و 5 هدف کلی شامل آشنایی با رویکرد کل نگر به انسان و ابعاد سلامت، آشنایی با مفاهیم مراقبت معنوی، آشنایی با نحوه ی اخذ شرح حال معنوی، آشنایی با انواع تشخیص ها و مداخلات معنوی و آشنایی با اصول ارتباط در مراقبت معنوی تعیین شد.

    نتیجه گیری

    از نتایج مطالعه می توان در تدوین کوریکولوم آموزشی مراقبت معنوی و راهنمای عملی ارایه مراقبت معنوی برای پرستاران و سایر گروه های تیم سلامت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بررسی نیاز آموزشی، مراقبت پرستاری، معنویت
  • زهره خسروی، فاطمه شاهی صدرآبادی، پروین رحمتی نژاد* صفحات 209-218

    از زمان شیوع کرونا دگرگونی های متعددی در حوزه های مختلف زندگی مردم مانند کسب و کار، عادات بهداشتی مردم، الگوهای مصرف، سبک زندگی و برگزاری مراسمات از جمله مراسم مذهبی در سرتاسر جهان شده است. ایجاد سوالات هستی شناسانه، چالش های مذهبی و سوالات متعدد درباره چرایی و چگونگی این پدیده نیز از تغییرات ایجاد شده به دنبال شیوع این بیماری است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته افراد از مذهب، خدا و نگاه به هستی در شرایط این بیماری صورت گرفته و اثرگذاری این بیماری را بر ادراک افراد از خدا، مذهب و هستی مورد بررسی قرار داده است. روش مطالعه کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی است. تعداد شرکت کنندگان 30 نفر بوده که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. تحلیل داده ها با روش کلایزری بوده و برای اطمینان و اعتبار یافته ها از روش بازبینی و نظارت شرکت کنندگان، خودبازبینی پژوهشگر در فرآیند جمع آوری و تحلیل و غوطه وری پژوهشگر استفاده شده است. یافته های پژوهش شامل 175 کد اولیه بود که نهایتا 2 مقوله اصلی و 11 زیرمقوله استخراج شد. باور نسبت به خدا و مذهب اولین مقوله به دست امده و شامل زیرمقوله های  عدم تغییر در باورمندی به خدا عدم تغییر در ناباوری به خدا، بازاندیشی در افکار خود، حیرت از قدرت خداوند، حیرت از علم خداوند، انتظار معجزه از خداوند و افزایش احساس معنویت و نزدیکی به خدا بود. مقوله اصلی دوم باور به هستی و آفرینش و شامل زیرمقوله های عدم تغییر باور، باور به ناتوانی و شکست پذیری انسان، هستی اندیشی و باور به لزوم بازنگری در رفتار با طبیعت بود.  نتایج پژوهش نشان می دهد که پاندمی کووید-19 تاثیراتی در نگرش و باور افراد نسبت به مذهب و معنویت، خدا، طبیعت، هستی و نظام آفریش بوجود آورده که این تغییرات عمدتا در راستای تقویت باورها و نگرش های پیشین فرد است. از سوی دیگر بر اساس نتایج بدست آمده از پژوهش می توان چنین استنباط کرد که مذهب عامل تاثیرگذار مهمی در دستیابی به پیامدهای مثبت ناشی از شیوع کووید-19 در افرادی با گرایشات معنوی و مذهبی است.

    کلیدواژگان: مذهب، معنویت، کووید-19، پدیدارشناسی
  • نادیا شبیب اصل، مرتضی قربانی، امید میرزایی فندخت*، شیوا علینقی لو صفحات 219-226
    مقدمه

    شناسایی هوش اخلاقی یک تحول و نیاز اساسی در پرستاری محسوب می شود؛ زیرا تبدیل به یک پرستار خوب شدن تنها وابسته به دانش نظری و مهارت های بالینی نیست بلکه رشد تجارب اخلاقی در به کارگیری دانش و مسیولیت پذیری اخلاقی لازم و ضروری است.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی شهر قاین در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول گجرسی ومورگان، 180 نفر انتخاب شدند؛ و به پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و هوش اخلاقی لنیک وکیل (2007) به صورت اینترنتی از طریق شبکه های اجتماعی پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون t تک نمونه ای، تحلیل واریانس چند متغیره در سطح معنی داری 01/0=α با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد هوش اخلاقی دانشجویان پرستاری و مامایی در سطح بالایی بود. بین هوش اخلاقی دانشجویان دختر و پسر، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p)، اما بین هوش اخلاقی دانشجویان برحسب تاهل و سن، تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری: 

    ارتقای هوش اخلاقی دانشجویان می تواند در تامین سلامتی شان موثر باشد. این امر توجه بیشتر متصدیان و برنامه ریزان دارد چراکه دانشجویان به عنوان نیروی کار آینده با ابعاد هوش اخلاقی بالا نقش تاثیرگذاری در ساختن جامعه بااخلاق و سالم ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشجویان، کرونا کووید
  • حلیمه عنایت، مریم مومنی*، بیژن خواجه نوری، ماهرخ رجبی صفحات 227-234

    هدف مطالعه حاضر تبیین جامعه شناختی عوامل مرتبط با راهبرد های حل مسیله اجتماعی در دختران و پسران آماده ازدواج مراجعه کننده به مرکز مشاوره بهارنکو شیراز است. روش مورد استفاده پیمایش و حجم نمونه 912 نفر است. برای تبیین حل مسیله اجتماعی از نظریه دزریلا و بوردیو به عنوان چارچوب نظری استفاده شده است. یافته ها بیانگر آن است که بین راهبرد حل مسیله منطقی و سلامت معنوی (وجودی و مذهبی) رابطه مثبت، و معناداری وجود دارد. هم چنین بین راهبرد حل مسیله منطقی و سلامت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای مستقل توانسته اند 5/21 درصد از  راهبرد حل مسیله منطقی، 7/19 درصد از راهبرد حل مسیله بی دقت و 7/32 درصد از راهبرد حل مسیله آشفته را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، حل مسئله منطقی، سلامت اجتماعی، سلامت معنوی، بهارنکو
  • مریم هاشم پور صادقیان، مجید موحد*، منصور طبیعی، فرهاد فاتحی صفحات 235-242
    زمینه و هدف

    یکی از شاخصه های انسان سالم، برخورداری از سطح مناسبی از سلامت معنوی است که خود می تواند تحت تاثیر عوامل متفاوتی باشد.  مطالعه حاضر درصدد بود تا به توصیف سلامت معنوی زنان و مردان جوان و میانسال بپردازد و رابطه ی شبکه گفتگوی مرکزی و برخی متغیر های جمعیت شناختی را با آن به بررسی گذارد. 

    روش ها

    مطالعه حاضر، با استفاده از روش پیمایش انجام شد. 400 نفر از زنان و مردان 65-18 سال ساکن شهر شیراز با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که شامل سه بخش سوالات جمعیت شناختی، سوالات مربوط به شبکه گفتگوی مرکزی و سوالات مرتبط با سلامت معنوی می شد. فرایند پرسشگری یک ماه و نیم به طول انجامید و داده ها با استفاده از آماره های میانگین و درصد و آزمون های تی دو نمونه ای مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی تحلیل شد.

    یافته ها

    سلامت معنوی بیشتر پاسخگویان، در سطح متوسط بود. بیشترین تعداد پیوند پاسخگویان نیز در گروه دوستان و افراد درون منزل بود. آزمون های استنباطی نشان داد که سطح سلامت معنوی زنان، میانسالان، افراد متاهل و افرادی که خود را متعلق به طبقه بالای جامعه می دانستند، بالاتر از سایرین بود. شبکه گفتگوی مرکزی در دو بعد افراد درون منزل و اعضاء نزدیک خانواده به طور معناداری سلامت معنوی را پیش بینی می کرد.

    نتیجه گیری

    همه افراد 65-18 سال از سطحی از سلامت معنوی برخوردار بودند ولی با توجه به نقش مهم آن به طور خاص و نیز تاثیر آن در سایر ابعاد سلامت، باید تلاش شود تا این سطح افزایش یابد. برخی عوامل جمعیت شناختی و نیز شبکه گفتگوی مرکزی می تواند این سطح را افزایش دهد. بنابراین، باید تلاش کرد تا قوت پیوندهای اجتماعی افزایش پیدا کند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معنویت، شبکه گفتگوی مرکزی، جوان، میانسال
  • حانیه غلام نژاد، سولماز موسوی، مریم صف ارا* صفحات 243-254
    مقدمه

     دستیابی به سلامت معنوی جنبه ای از تکامل انسان است و تفاوتهایی در سلامت معنوی کودکان با بزرگسالان دیده می شود. علیرغم اهمیت موضوع سلامت معنوی کودکان، مطالعات در این زمینه بسیار اندک است. بنابراین این مطالعه مروری با هدف بررسی دانسته ها در مورد سلامت معنوی کودکان در منابع انجام شد.

    روش

    این  مطالعه Scoping review با استفاده از چک لیست JBI  انجام شد. پایگاه های الکترونیکی پاب مد، اسکوپوس، امبیس، وب او ساینس، گوگل اسکولار، بانک اطلاعات نشریات و مجلات ایران و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی برای استخراج اطلاعات جستجو گردید.

    یافته ها

    سلامت معنوی در کودکان به مفهوم افزایش اگاهی، تجربه درونی از شگفتی ها، کنجکاوی، باور به وجود یک نیروی قوی است. ابعاد سلامت معنوی در کودکان در سه بعد احساسی، رابطه ای و وجودی طبقه بندی می شود. عوامل مهم تاثیر گذار بر سلامت معنوی کودکان بستر فرهنگی - اجتماعی  کودک، تجربیات خود کودکان، ارتباط انها با دیگران، رفتارهای والدین و رسانه و پیامدهای سلامت معنوی شامل طیف وسیعی از برایندهای مثبت بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد مفهوم سلامت معنوی و ابعاد آن در کودکان نیز مانند بزرگسالان دارای ابهام است و همچنین کمتر مورد توجه بوده است. اما از سوی دیگر بر اساس یافته های مطالعه حاضر، بیشتر مطالعات این حوزه، در سال های اخیر انجام شده که می تواند نشانه افزایش حساسیت در این حوزه باشد. بنابراین با توجه به نقش و تاثیر مهم بستر فرهنگی هر کشور لازم است مطالعاتی برای تبیین سلامت معنوی در کودکان و شاخص های آن انجام شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کودک، معنویت، خانواده
  • اکرم حیدری، رقیه حسینی رفیع، سیدحسن عادلی، محمد آقاعلی صفحات 243-248
    مقدمه

    بدون شک، دادن خبرهای بد یکی از سخت ترین وظایف یک پزشک است. نداشتن این مهارت و توجه نکردن به جزییات آن می تواند منجر به رضایت ضعیف بیماران، عوارض روانی و تصمیمات بالینی ضعیف شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان پزشکی در خصوص رساندن اخبار بد به بیماران انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه بر روی کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. 269 ​​نفر از 310 دانشجو به این نظرسنجی پاسخ دادند (86.8 درصد نرخ پاسخ). پرسشنامه توسط ده نفر از متخصصان اخلاق پزشکی طراحی و اعتبار سنجی شد.

    یافته‌ ها:

     54.4 درصد از دانشجویان بر این باور بودند که رساندن اخبار بد به بیماران به رضایت و شرایط بیمار بستگی دارد. 55.8 درصد از شرکت کنندگان معتقد بودند که خانواده بیماران باید اولین دریافت کننده اخبار بد باشند. علاوه بر این، 54.3 درصد معتقد بودند که پزشکان باید آن خبر بد را ارایه کنند. 78.8 درصد از شرکت کنندگان معتقد بودند که انتشار اخبار بد باید با همدلی و امیدواری همراه باشد. 47.6 درصد از دانشجویان نیز گفته‌اند که آموزش اخبار بد را ندیده‌اند.

    نتیجه‌ گیری:

     انتشار اخبار بد یک عمل متعادل کننده است که پزشکان را ملزم به سازگاری مستمر با عوامل مختلف می‌کند. اگرچه اکثر دانشجویان پزشکی مشتاق کمک به بیماران خود بودند، اما فاقد دانش و مهارت لازم برای انتقال اخبار بد بودند. توسعه استراتژی‌ها و دستورالعمل‌ها برای بهبود دیدگاه‌های اجتماعی، و آموزش پزشکان در مورد انتقال اخبار بد، توصیه می شود

    کلیدواژگان: انتقال خبر بد، دانشجویان پزشکی، علوم پزشکی قم، بیمار
  • حانیه غلام نژاد، سولماز موسوی، مریم صف ارا صفحات 249-260

    مقدمه:

     دستیابی به سلامت معنوی جنبه ای از تکامل انسان است و تفاوتهایی در سلامت معنوی کودکان با بزرگسالان دیده می شود. علیرغم اهمیت موضوع سلامت معنوی کودکان، مطالعات در این زمینه بسیار اندک است. بنابراین این مطالعه مروری با هدف بررسی دانسته ها در مورد سلامت معنوی کودکان در منابع انجام شد.

    روش:

    این  مطالعه Scoping review با استفاده از چک لیست JBI  انجام شد. پایگاه های الکترونیکی پاب مد، اسکوپوس، امبیس، وب او ساینس، گوگل اسکولار، بانک اطلاعات نشریات و مجلات ایران و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی برای استخراج اطلاعات جستجو گردید.

    یافته ها:

    سلامت معنوی در کودکان به مفهوم افزایش اگاهی، تجربه درونی از شگفتی ها، کنجکاوی، باور به وجود یک نیروی قوی است. ابعاد سلامت معنوی در کودکان در سه بعد احساسی، رابطه ای و وجودی طبقه بندی می شود. عوامل مهم تاثیر گذار بر سلامت معنوی کودکان بستر فرهنگی - اجتماعی  کودک، تجربیات خود کودکان، ارتباط انها با دیگران، رفتارهای والدین و رسانه و پیامدهای سلامت معنوی شامل طیف وسیعی از برایندهای مثبت بود.

    نتیجه گیری:

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد مفهوم سلامت معنوی و ابعاد آن در کودکان نیز مانند بزرگسالان دارای ابهام است و همچنین کمتر مورد توجه بوده است. اما از سوی دیگر بر اساس یافته های مطالعه حاضر، بیشتر مطالعات این حوزه، در سال های اخیر انجام شده که می تواند نشانه افزایش حساسیت در این حوزه باشد. بنابراین با توجه به نقش و تاثیر مهم بستر فرهنگی هر کشور لازم است مطالعاتی برای تبیین سلامت معنوی در کودکان و شاخص های آن انجام شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کودک، معنویت، خانواده
|
  • Mohammadreza Amiresmaili, Khalil Kalavani* Pages 199-200

    "Conflict of interest" or "competing interest" occurs when the author or sponsor of the study has a financial, commercial, legal, or professional relationship with the organization, individuals, study samples, or research environment, so as the results of that study are influenced. When the authors of a study seek to publish research, they must fully disclose what was mentioned above. Conflicts of interest can occur both financially and non-financially. In some cases, non-financial conflicts of interest are even more important than financial ones. Such conflicts originate from personal, political, academic, ideological, or religious issues (1). Although there is no single definition of conflict of interest in the scientific community, almost all reputable journals ask authors to disclose conflict of interest at the time of submitting their articles. However, various studies have shown that accurate disclosure of conflicts of interest is significantly rare (2-4).   In general, conflict of interest occurs in different forms, intentionally and unintentionally. Although conflict of interest in the field of medicine and equipment is significantly observed and its importance has been emphasized, there are new dimensions of conflict of interest that have not yet been addressed, including:1) Conflict of interest among managers and officials of organizations: Some ministers and managers of different departments in the field of health provide research on their performance and the indicators of their organizations, and have no reference to conflict of interest in their articles. Obviously, when a person conducts research on the performance and performance indicators of his organization, he may present a better image of the organization intentionally or unintentionally, which is in turn a kind of conflict of interest. 2) The relationship between the author / authors and the journal: When the journal editor and the author / authors of an article have relationships as colleagues, friends, or student and teacher, conflicts of interest may occur and cause the author’s / authors’ article to be easily accepted and go through a convenient and fast reviewing process, which will ultimately result in low quality the article(s). Conflicts of interest give rise to personal / organizational, political, religious, ideological, academic, or intellectual interests that may affect the published content, and may ultimately show the research methods, data interpretation, and conclusion biased and endanger human health and the environment. Thus, it should be noted that conflicts of interest might occur in different parts of any research, whether on the part of the research executive or sponsor or organization managers, etc. Therefore, informing people in this field can increase the quality of and confidence in the study results. health and the environment. Thus, it should be noted that conflicts of interest might occur in different parts of any research, whether on the part of the research executive or sponsor or organization managers, etc. Therefore, informing people in this field can increase the quality of and confidence in the study results. Ethical Considerations Compliance with ethical guidelines There were no ethical considerations to be considered in this research. Funding This research did not receive any grant from funding agencies in the public, commercial, or non-profit sectors. Authors' contributions Both authors equally contributed to preparing this article. Conflict of interest The authors declared no conflict of interest.

    Keywords: Conflict of interest, research, competing interest
  • Ashraf Khoramirad, Zahra Abedini*, Hoda Ahmaritehran, Zohreh Khalajinia, Sarolah Shojaei, Akram Heidari, Sadegh Yosefi Pages 201-207
    Background and Objectives

    Nurses are professionally and ethically obliged to provide spiritual care as part of comprehensive care for patients. The present study was conducted to determine the educational needs of nurses to provide spiritual care.

    Methods

    This study was performed descriptively using the Delphi technique from September 2020 to April 2021 at Qom University of Medical Sciences. In the first stage, 10 specialists were selected by purposive sampling method and answered an open-ended question to determine the educational needs of spiritual care. After collecting opinions in three rounds, the needs with an agreement coefficient of more than 51% were prepared in the form of a 15-item questionnaire and the importance of the items was determined by 144 nurses. Needs with scores of 3 or higher were finalized and general and behavioral goals were set for them.

    Results

    In the first, second, and third rounds, 47, 25, and 15 educational needs were determined, respectively, and five general objectives, including familiarity with the holistic approach to human beings and dimensions of health, familiarity with the concepts of spiritual care, familiarity with how obtaining a spiritual history, familiarity with the types of diagnoses and spiritual interventions, and familiarity with the principles of communication in spiritual care were determined.

    Conclusion

    The results of the study can be used for developing a spiritual curriculum and a practical guide to providing spiritual care for nurses and other groups of the health team.

    Keywords: Needs assessment, Nursing care, Spirituality
  • Zohre Khosravi, Fatemeh Shahisadrabadi, Parvin Rahmatinejad* Pages 209-218
    Background and Objectives

    The spread of COVID-19 has led to numerous changes indifferent domains of life throughout the world, including health habits, jobs, consumption patterns, lifestyles, and religious ceremonies. Phenomenological questions, religious challenges, and many questions regarding the cause of the pandemic also resulted from these changes. Therefore, the goal of the present study was to explore the role of the COVID-19 pandemic on the religious and spiritual experiences of the Iranian population.

    Methods

    A qualitative design based on a phenomenological approach was used. The sample included 18 subjects who were selected using a purposeful sampling method. The data were collected using semi-structured interviews.

    Results

    The Colaizzi method was used to analyze the data and member checking, selfmonitoring, and immersion were used to examine the credibility of the results. The study findings included 175 primary codes, of which two main categories and 11 subcategories were extracted. Belief in God and religion was the first category extracted that included the following subcategories: no change in belief in God, no change in lack of belief in God, reconsidering one’s own beliefs, amazed by the power of God, amazed by the knowledge of God, Expecting miracles from God, and Increased sense of spirituality or closeness to God. The second category was beliefs about existence that included the following subcategories: no change in Beliefs, believing that human abilities are limited, thinking about existence, and believing in the importance of changing our behavior towards nature.

    Conclusion

    According to the study result, the experience of COVID-19 had affected participants’ attitude towards religion, spirituality, God, nature, and the system of the world; most of the participants reported improvements in their previous beliefs and attitudes as a result of these changes. Therefore, some conversations, such as the epidemic of a disease (COVID-19) can affect the religious attitudes and beliefs of individuals.

    Keywords: Religion, Spirituality, COVID-19, Phenomenology
  • Nadia Shabib Asl, Morteza Ghorbani, Omid Mirzaei Fandokht*, Shiva Alinaghiloo Pages 219-226
    Background and Objectives

    Identifying moral intelligence is a fundamental change and need in nursing because becoming a good nurse depends not only on theoretical knowledge and clinical skills but also on the development of moral experiences in the application of moral knowledge and responsibility. Therefore, this study aimed to investigate the level of moral intelligence of nursing students during coronation and the role of demographic characteristics.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of this study was all students of the Faculty of Nursing and Midwifery in Ghaen city in the academic year 2020-2021, which was selected using the available sampling method and using the Krejcie and Morgan table The sample size was estimated to be 180 people and they answered the demographic information and Lennick and Kiel’s Moral Intelligence Standard Questionnaires online through social networks. Mean, standard deviation, and one-sample t-test, multivariate analysis of variance was used to analyze the data using SPSS software v. 25.

    Results

    The results showed that the moral intelligence of nursing and midwifery students was at a high level. There was no significant difference between the components (honesty, P=0.762), (responsibility, P=0.952), (compassion, P=0.318), (forgiveness, P=0.469) of moral intelligence of male and female students (P<0.05), but there was a significant difference between students’ moral intelligence in terms of marriage and age (P<0.01).

    Conclusion

    The results of the study require more attention from managers and health planners in the field of moral intelligence because it can help them in ensuring the health of their patients.

    Keywords: Moral intelligence, Students, Corona, Moral
  • Halime Enayat, Maryam Momeni*, Bejan Khajenoori, Mahrokh Rajabi Pages 227-234
    Background and Objectives

    Problem-solving is formed as one of the most important branches of life skills in the socialization process and several factors are effective in adopting its types. The purpose of the present study was to explain the sociological factors related to social problem-solving strategies in girls and boys ready for marriage who refer to Baharenko Counseling Center in Shiraz.

    Methods

    The present study was based on the survey method, in which 912 ready-to-marry men and women referring to Baharenko pre-marital Education and Counseling Center were selected as a statistical sample by cluster random sampling. The research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was assessed using Cronbach’s alpha coefficient method. Data were analyzed using t-test, F-statistic, correlation coefficient, and stepwise regression.

    Results

    There was a positive and significant relationship between logical problem-solving strategy and spiritual health (existential and religious). Also, all dimensions of social well-being (acceptance, adaptation, prosperity, cohesion, and contribution) had a significant and positive relationship with problem-solving. The results of stepwise regression also showed that spiritual health and social well-being can predict 0.21 of the logical problem-solving variable in couples ready for marriage.

    Conclusion

    The social and spiritual health of individuals was an important explanatory factor in predicting the dependent variable. The more people value themselves and enjoy social and spiritual health, the more likely they are to be part of society and experience a more meaningful life, the more likely they are to use a rational problem-solving strategy.

    Keywords: Life skills, Social problemsolving, Social health, Spiritual health
  • Maryam Hashempour-Sadeghian, Majid Movahed*, Mansour Tabiee, Farhad Fatehi Pages 235-242
    Background and Objectives

    One of the characteristics of a healthy person is having a good level of spiritual health that can be influenced by different factors. The present study aimed to describe the spiritual health of young and middle-aged men and women and to examine the relationship between the core discussion network and some demographic variables with spiritual health.

    Methods

    The present study was performed using the survey method, in which 400 men and women aged 18-65 years living in Shiraz were selected as a statistical sample by multistage random sampling. The research tool was a questionnaire that included three sections: demographic questions, questions related to the core discussion network, and questions related to spiritual health. The questioning process lasted a month and a half and the data were analyzed using mean and percentage statistics and independent t-test, one-way analysis of variance, and linear regression.

    Results

    The spiritual health of most respondents was moderate. The highest number of ties of respondents was in the group of friends and Indoor people. Inferential tests showed that the level of the spiritual health of women, middle-aged people, married people, and people who considered themselves to belong to the upper class of society was higher than others. The core discussion network significantly predicted spiritual health in two dimensions: Indoor people and close family members.

    Conclusion

    All people aged 18-65 years had a level of spiritual health, but due to its important role in particular and its impact on other aspects of health, efforts should be made to increase this level. Some demographic factors as well as the core discussion network can increase this level. Therefore, efforts should be made to increase the strength of social ties.

    Keywords: Health, Social Network, Spiritual health, Spirituality, Young, Middle-aged
  • Hanieh Gholamnejad, Moolmaz Moosavi, Maryam Mafara* Pages 243-254
    Background and Objectives

    Achieving spiritual health is an aspect of human development and there are differences in the spiritual health of children with adults. Despite the importance of the issue of children’s spiritual health, there are very few studies in this field. Therefore, this review study was conducted to review the knowledge about children’s spiritual health in the sources.

    Methods

    This scoping review study was performed using the JBI checklist. The electronic databases of PubMed, Scopus, Ambis, Web of Science, Google Scholar, the database of Iranian journals and magazines, and the database of the Jihad Daneshgahi Scientific Information Center were searched for information.

    Results

    Spiritual health in children means awareness, inner experience of wonders, curiosity, and belief in a strong force. The spiritual health in children are classified into three dimensions: emotional, relational, and existential. Important factors affecting children’s spiritual health were the child’s socio-cultural context, children’s own experiences, their relationship with others, parental and media behaviors, and spiritual health outcomes, including a wide range of positive outcomes.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the concept of spiritual health and its dimensions in children are as ambiguous as adults and also less attention has been paied to this issue. On the other hand, based on the findings of the present study, most studies in this field have been done in recent years, which could be a sign of increased sensitivity in this area. Therefore, considering the important role and impact of the cultural context of each country, it is necessary to conduct studies to explain the spiritual health of children and its indicators.

    Keywords: Spiritual health, Child, Spirituality, Family
  • Akram Haidari, Roghieh Hoseini-Rafi, Seyed Hasan Adeli, Mohammad Aghaali Pages 243-248
    Background and Objectives

    Undoubtedly, breaking bad news is one of the most difficult duties of a doctor. Not having this skill and not paying attention to its details can result in poor patient satisfaction, psychological morbidity, and weak clinical decisions. The present study was conducted to investigate the medical students’ perspectives about delivering bad news to patients.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted using a questionnaire for all medical students of Qom University of Medical Sciences, Iran. A total of 269 out of 310 students responded to this survey (86.8% response rate). The questionnaire was designed and validated by ten medical ethics experts.

    Results

    In this study, 54.4% of students believed that delivering bad news to patients depends on the patient’s compliance and condition and 55.8% of the participants believed that patients’ families should be the first recipient of the bad news. In addition, 54.3% believed that physicians should deliver the bad news. A total of 78.8% of the participants believed that breaking bad news should be accompanied by empathy and hope Also, 47.6% of students said that they did not receive training about breaking bad news.

    Conclusion

    Breaking bad news is a balancing act that requires doctors to constantly adapt to different factors. Although most medical students were keen to help their patients, they lacked the essential knowledge and skills for breaking bad news. Development of strategies and guidelines is needed to improve societal views, and train physicians about breaking bad news.

    Keywords: Breaking bad news, Medical ethics, Empathy, Medical education, Medical student, Truth disclosure
  • Hanieh Gholamnejad, Soolmaz Moosavi, Maryam Safara Pages 249-260
    Background and Objectives

    Achieving spiritual health is an aspect of human development and there are differences in the spiritual health of children with adults. Despite the importance of the issue of children’s spiritual health, there are very few studies in this field. Therefore, this review study was conducted to review the knowledge about children’s spiritual health in the sources.

    Methods

    This scoping review study was performed using the JBI checklist. The electronic databases of PubMed, Scopus, Ambis, Web of Science, Google Scholar, the database of Iranian journals and magazines, and the database of the Jihad Daneshgahi Scientific Information Center were searched for information.

    Results

    Spiritual health in children means awareness, inner experience of wonders, curiosity, and belief in a strong force. The spiritual health in children are classified into three dimensions: emotional, relational, and existential. Important factors affecting children’s spiritual health were the child’s socio-cultural context, children’s own experiences, their relationship with others, parental and media behaviors, and spiritual health outcomes, including a wide range of positive outcomes.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the concept of spiritual health and its dimensions in children are as ambiguous as adults and also less attention has been paied to this issue. On the other hand, based on the findings of the present study, most studies in this field have been done in recent years, which could be a sign of increased sensitivity in this area. Therefore, considering the important role and impact of the cultural context of each country, it is necessary to conduct studies to explain the spiritual health of children and its indicators.

    Keywords: Spiritual health, Child, Spirituality, Family