فهرست مطالب

پژوهشنامه تطبیقی دادپیشگان - پیاپی 4 (بهار 1401)

پژوهشنامه تطبیقی دادپیشگان
پیاپی 4 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی عبدالملکی*، شعبان لطفی صفحه 1

    با توجه به آنکه بیشتر نظام های مهم حقوقی مسیولیت مدنی ناشی از وسایل نقلیه موتوری زمینی را به موجب قوانین خاص و مبتنی بر نظریه خطر دانسته اند نظام حقوقی ایران نیز تقریبا از نیم قرن گذشته تا به امروز شاهد تحولاتی در این زمینه بوده است. بیشتر این تحولات در راستای جبران خسارت های عمومی از زیاندیدگانی است که در معرض تهدیدهای مکانیکی ناشی از این وسایل قرار گرفته اند. روزانه کلاهبرداری های  بیمه ای باعث ایجاد خسارات بسیاری در شرکت های بیمه شده است. بررسی ارکان کلاهبرداری  بیمه ای و راه های مقابله با آن، در روند جلوگیری از وقوع اینکلاهبرداری ها  بیمه ای کمک شایانی می نماید. با بررسی ارکان جرم کلاهبرداری بیمه ای، احراز می گردد که قواعد حاکم بر کلاهبرداری در تقلبات بیمه ای نیز جدی بوده و با توسل به قواعد حاکم بر کلاهبرداری، می توان احکام و شرایط حاکم بر جرم تقلبات در بیمه را استنتاج نمود. شایان ذکر است تقلبات در انواع بیمه اعم از بیمه های اموال، اشخاص و غیره متفاوت می باشد که در این جا تقلبات  در خصوص بیمه های اتومبیل را بررسی خواهیم کرد. نکته مهم آنکه در برخورد با پدیده مجرمانه فوق، تنها تدابیر کیفری موثر نیست. بلکه به عنوان متمم و مکمل می توان از تدابیر غیر کیفری همچون ازدیاد حق بیمه و عدم انعقاد قرارداد بیمه با مرتکبین چنین جرایمی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بیمه، کلاهبرداری در بیمه، تخلف، وسایل نقلیه موتوری
  • فهیمه ملک زاده*، سینا واحدزاده صفحه 2

    اختلاس ازجمله جرایم عمدی است که منجربه پیدایش فسادمالی بخصوص درسیستم اداری کشورمی شود.درگذشته مرتکبین به این عمل رابه عنوان خاین به بیت المال مجازات می کردندودرحقوق کیفری اسلام تحت عنوان :« افسادفی الارض...»موردمجازات قرارمی گرفتند.یکی ازمشکلات جهان تخلفات جرایم کارکنان دولت وسوء استفاده های مالی آنها ازاموال سپرده شده به آن ها است.اختلاس ازجمله جرایم علیه آسایش عمومی است.درتمام نظامهای مختلف به مبارزه می پردازند ودرحقوق ایران نیزازاموال نامشروع وجهت پیشگیری قانونگذارقوانین  مختلفی راپیش بینی نموده است.دراین مقاله ضمن بررسی احکام وشرایط اختلاس درحقوق ایران و نیز در نظام حقوقی کشورهای فرانسه و آمریکا پرداخته شده و درپایان این نتیجه به دست آمده که برخورد با این پدیده ی شوم بر خلاف شباهت بسیار زیاد دقیقا بر یکدیگرمنطبق نیستند.اماشیوه وشرایط هرکشوری بستگی به حقوق عرفی کشورها دارد.

    کلیدواژگان: اختلاس، خیانت در امانت، فساد مالی درسیستم اداری، تصاحب اموال دولتی
  • خلیل حسین زاده *، سید احمد عسگری ارجنکی صفحه 3

    در نظام حقوقی ایران با توجه به صراحت قانون گذار و ذکر اصول حقوقی در مواد 1و3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی  منبع بودن اصول محرز و مسلم است و دادگاه ها نیز در موارد متعدد به اصول مختلف حقوقی استناد کرده اند.مطابق ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی محاکم مکلفند تا در صورت سکوت، نقص، ابهام و تعارض قوانین موضوعه به منابع معتبر اسلامی،فتاوی معتبر واصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد رجوع کرده و حکم قضیه را صادر نمایند. فلذا نقش اصول حقوقی در حقوق موضوعه غیرقابل انکار است و نانوشته بودن بسیاری از آن ها از تحرک و تاثیرشان نکاسته است به گونه ای که اگر به دقت بنگریم می توانیم رد پای اصول را ورای واژگان متون قانونی، آرای محاکم، اندیشه ی ناب خردمندان حقوق و قانون گذار ببینیم.اما ابهام مفهومی اصول حقوقی که ذکر آن پس از منابع اسلامی و فتاوی معتبر این شایبه را ایجاد می کند که منظور از اصول حقوقی، اصول عملیه موجود در فقه است و همچنین محافظه کاری برخی قضات، رویه قضایی ایران را از نقش والای این نهاد محروم ساخته است.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، آیین دادرسی، تخلف، راهبردی شکلی
  • مهدی شاه رخی، فروزان لطفی * صفحه 4

    در دسامبر 2019 همه گیری جهانی کرونا ویروس در ووهان چین ظهور یافت و جهان را با مشکلی جدی در زمینه بهداشت روبرو کرد. ویروس کرونا به عنوان یک وضعیت اضطراری ویژه، پیامدهای سیاسی بیشماری نیز به دنبال داشته است. هر لحظه آمار مبتلایان ودرگذشتگان ناشی از ویروس کرونا بالاتر میرود و اخبار و اطلاعات جدیدی در خصوص این ویروس منتشر میشود که میتواند روابط و مناسبات انسانی را به طور چشمگیری دستخوش تغییر کند. بسیاری از منتقدین به عملکرد سازمان جهانی بهداشت ادعا می کنند که این سازمان در این دوره نتوانسته درمدیریت بهداشت جهانی موفق عمل نماید و در عوض به ابزاری برای سیاست، قدرت و تبلیغات چین تبدیل شده است؛ که در این خصوص برخی از امکان سنجی طرع دعوی علیه دولتهای خاطی از جمله چین به میان آوردند. در این مقاله سعی بر این است که با پرداختن به موضوع چین که تا چه حدی در خصوص این همه گیری جهانی کرونا ویروس دخالت داشته و جبران خسارات چگونه امکانپذیر می باشد را تحلیل و بررسی نماید.

    کلیدواژگان: چین، کرونا ویروس، سازمان بهداشت جهانی، مطالبه خسارت، طرح دعوی
  • ناهید فولادی دورهانی *، ابراهیم عزیزی صفحه 5

    هدف از این پژوهش ؛ بررسی علل و ریشه های طلاق ، آسیب های اجتماعی حاصل از طلاق و راهکارهایی جهت پیشگیری از بروز آن می باشد . مقاله حاضر با روش توصیفی _تحلیلی انجام یافته که به شیوه ی کتابخانه ایی و با استفاده از منابع الکترونیکی صورت گرفته است.با مرور زمان و حاکم شدن شرایط و تغییرات اوضاع و احوال جامعه ؛ شاهد عادی انگاری امر طلاق ،واقعه ی که تا چندین سال پیش به اکراه از آن صحبت می شد .اما امروزه چنان مرسوم شده است که جامعه و مردم به آن به دید یک واقعه ی عادی می نگرند ،غافل از آنکه این پدیده به یک آسیب اجتماعی تبدیل شده است که پیامد آن بر زندگی فردی و اجتماعی تاثیر نامطلوبی را بر جای گذاشته است همراه با تحولات جوامع و تبدیل آن از سنتی به صنعتی ، تغییر سبک زندگی  ، گسترش شهرنشینی ،پیروی  از ارزش های نوین  و با بالارفتن سطح تحصیلات و... سبب شده است که پایه های زندگی مشترک دچار تزلزل شود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، علل طلاق، آثار طلاق، پیشگیری از وقوع
  • فرشاد فرازمند صفحه 6

    اصل استقلال رابطه مبتنی بر پرداخت از روابط و وقایع خارج از آن یا به تعبیر دیگر وصف تجریدی بودن ابزارهای تضمین و پرداخت نظیر اعتبارات اسنادی، ضمانت نامه های عندالمطالبه (ضمانت نامه های بانکی)، برات، سفته و چک به یکی از اصول جدایی ناپذیر این ابزارها و به عبارتی تشکیل دهنده ماهیت آنها تبدیل شده و در قوانین اغلب کشورها و نیز مقررات و کنوانسیون های  بین المللی مورد شناسایی قرار گرفته است. این اصل اطمینان پذیری پرداخت را بطور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد؛ به نحوی که هیچ گونه ایرادی، خارج از رابطه پرداختی نمی تواند دلیل موجهی برای مسدود کردن فرآیند پرداخت تلقی گردد. از سوی دیگر، اجرای این اصل بصورت مطلق و انعطاف ناپذیر می تواند در مواردی که حقا و انصافا، ذینفع مستحق پرداخت نمی باشد، باعث دارا شدن بلاجهت او و متضرر شدن مسیول پرداخت گردد. امکان پیش بینی شرط، یکی از راهکارهای کاهش اطلاق اصل استقلال بوده که در مقررات مختلف راجع به ابزارهای پرداخت و تضمین بعنوان مکملی برای اصل استقلال و کاهش مضرات و عواقب غیرعادلانه آن پیش بینی شده است؛ در این پژوهش تلاش خواهد شد تا با مطالعه تطبیقی مقررات ابزارهای مختلف تضمین و پرداخت مستقل، امکان پیش بینی شرط در سند تجاری چک بعنوان ابزار پرداخت و تضمینی که در بین مردم و تجار بسیار معمول و رایج می باشد مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چک مشروط، اعتبارات اسنادی، ضمانت نامه های بانکی، اصل استقلال، شروط اسنادی، منصفانه بودن پرداخت
  • سحر حقانی *، مهری حقانی صفحه 7

    با توجه به اینکه آب ها جزیی از مباحات هستند و مباحات از طریق حیازت قابلیت تملک پیدا می کنند، این سوال به وجود می آید که آیا آب های عمومی توسط اشخاص تملک شدنی است یا خیر؟ بر اساس قانون آب و نحوه ملی شدن آن در سال 1347 آب های مباح به صورت یکی از اموال عمومی درآمد که از طرف دولت اداره می شود. به عقیده برخی از حقوقدانان با تصویب قانون ملی شدن آب در 27/4/1347 مواد 149 به بعد قانون مدنی منسوخ و مسیله تملک آب منتفی شده است. اموال عمومی ثروت ملی یک کشور محسوب میشود و به تمامی نسلها تعلق دارد. ارزش اقتصادی این اموال در درجه ی نخست سبب ساز حمایت و نگهداری ویژه از این اموال است. برای جلوگیری از دست اندازی های اشخاص خصوصی به اموال عمومی و جلوگیری از تعدیات دولت و اشخاص عمومی نسبت به این اموال، راهکارهای متعددی مانند استفاده از فناوریهای نوین، تقویت نهادهای نظارتی و... مطرح است. اما از مهمترین شیوه ها در این زمینه، ارایه ی راهکارهای حقوقی به عنوان روشی برای حل ریشه ای معضلات است. در این پژوهش دیدگاه های فقهی و حقوقی در این زمینه بررسی می شود و راهکارهایی نیز در راستای حل مشکلات قانونی آب های عمومی ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: آب، اموال عمومی، قانون توزیع عادلانه آب، مشترکات عمومی
|
  • Shaban Lotfi, Mustafa Abdul Maleki Page 1

    Considering that most important legal systems have considered civil liability arising from land motor vehicles according to special laws and based on the theory of danger, the Iranian legal system has witnessed changes in this field for almost half a century until today. . Most of these developments are aimed at compensating the general victims of the victims who have been exposed to mechanical threats caused by these devices. Daily insurance scams have caused a lot of damage to insurance companies. Examining the pillars of insurance scams and ways to deal with it, insurance will help in the process of preventing the occurrence of these scams. By examining the elements of the crime of insurance fraud, it is found that the rules governing fraud in insurance fraud are also serious, and by resorting to the rules governing fraud, the provisions and conditions governing the crime of insurance fraud can be inferred. . It is worth mentioning that fraud in different types of insurance, including property insurance, persons, etc., is different, here we will examine fraud in car insurance. The important point is that in dealing with the above criminal phenomenon, only criminal measures are not effective. Rather, as a supplement, non-criminal measures can be used, such as increasing premiums and not concluding insurance contracts with perpetrators of such crimes.

    Keywords: insurance, insurance fraud, misconduct, motor vehicles
  • Fahimeh Malekzadeh, Sina Vahedzadeh Page 2

    Embezzlement is an intended crime which would result in financial fraud, especially in the country administrative system. In the past, committers of such act were punished as wrongdoers to a public fund, and they were punished under the title of “corruption at earth” in the Islamic criminal law. Of the global problems are offences and crimes of government employees and their financial abuses from deposited property to them. Embezzlement is a crime against public convenience. In all legal systems, they are fighting against it; also, in the Iranian law, the legislature has provided various rules and regulations for illegitimate property. This paper does assess awards and circumstances of Embezzlement in the Iranian law and also in the French, German and US legal systems. At the end, it has concluded that to tackle this evil phenomenon, contrary to their so much similarity, are not precisely compatible, but they differ substantively.But methods and circumstances in every country are depending on their common laws.

    Keywords: Embezzlement, Malversation, Corruption in the administrative system, State Property Acquisition
  • Khalil Hosseinzadeh, Seyed Ahmad Asgari Arjenki Page 3

    In the Iranian legal system, according to the explicitness of the legislator and the mention of legal principles in Articles 1 and 3 of the Code of Civil Procedure and the Revolution in civil matters, the source of the principles is proven and the courts have invoked various legal principles in many cases. According to Article 3 of the Code of Civil Procedure, courts are obliged to refer to valid Islamic sources, valid fatwas and legal principles that are not contrary to Islamic law, and issue a verdict in case of silence, defects, ambiguity and conflict of laws. Therefore, the role of legal principles in law is undeniable, and the unwrittenness of many of them has not diminished their mobility and impact, so that if we look carefully, we can trace the principles beyond the words of legal texts, court rulings, pure thought of legal sages. But let us see the legislator. But the conceptual ambiguity of the legal principles mentioned after Islamic sources and valid fatwas creates the illusion that the legal principles mean the practical principles in jurisprudence and also the conservatism of some judges, the Iranian judicial procedure from It has deprived the high role of this institution.

    Keywords: legal system, procedure, violation, formal strategy
  • Mehdi Shah Rokhi, Forouzan Lotfi Page 4

    In December 2019, the global pandemic of corona virus out broke from Wuhan, China, falling the world into a serious health problem. The corona virus, as a special emergency, has had also numerous political consequences. The number infections and death toll from the virus is increasingly rising, and the circulating news and information concerning this virus can dramatically change human interactions and relationships. A good number of critics of the World Health Organization's performance argue that WHO has failed to manage global health in this period and has instead become a tool in the hands of China's political power and propaganda. As a result, some raised the possibility of suing against the wrongful acts of governments, including China. This article is to address the case of China, and to review the extent of which has been involved in this pandemic, and how remedy could be impeachable.

    Keywords: China, Coronavirus, World Health Organization, remedy, sue
  • Nahid Fooladi Durhani, Ebrahim Azizi Page 5

    goal of this research ; Investigating the causes and roots of divorce, social harms resulting from divorce and strategies to prevent its occurrence. The present article has been done with a descriptive-analytical method, which has been done in a library manner and using electronic resources. With the passage of time and the prevailing conditions and changes in the society; Witness the normalization of divorce, an event that was reluctantly talked about until several years ago. But today it is so common that society and people look at it as a normal event, unaware that this phenomenon is to a detriment. It has become a society whose consequences on individual and social life have left an adverse effect along with the transformation of societies and its transformation from traditional to industrial, lifestyle change, urbanization, following new values and raising the level of education and. ... has caused the foundations of cohabitation to be shaken.

    Keywords: pathology, causes of divorce, effects of divorce, prevention of occurrence
  • Farshad Farazmand Page 6

    The autonomy principle in payment and guarantee instruments such as Letters of Credits, Demand Guarantees (Bank Guarantees), Bills, Promissory Notes and Cheques have become one of the inseparable characteristics, to the point that it constitutes the nature of these instruments. Most countries laws and international conventions have identified the principle in their rules. Autonomy principle increases payment certainty remarkably so that any excuse, exterior from payment relationship cannot block payment procedure. On the other side the execution of the principle in absolute and inflexible manner can cause issuer (The person who is responsible for payment) to be harmed where the beneficiary is not entitled to pay rightfully and fairly. One of the ways which could reduce the absoluteness of autonomy principle and make it flexible is possibility of predicting conditions which acts as a complementary for autonomy principle in different rules and reduces harmful and unfair consequences of absolute application of autonomy principle. By comparatively study the provisions of various payment and guarantee instruments, In this research, we are trying to consider that are cheques, as a common payment and guarantee instrument among people, possible to be issued with conditions or not.

    Keywords: Autonomy Principle, Bank Guarantees, Conditioned Cheques, Documentary Conditions, Fairness of Payment, Letters of Credit
  • Sahar Haqqani, Mehri Haqqani Page 7

    Due to the fact that water is a part of public property and public property can be owned through possession, the question arises whether public water can be owned by individuals or not? According to the water law and its nationalization in 1347, the permitted water became one of the public properties managed by the government. According to the opinion of some lawyers, with the approval of the water nationalization law on 27/4/1347, articles 149 onwards of the civil law have been abolished and the issue of water ownership has been eliminated. Public property is considered the national wealth of a country and belongs to all generations. The economic value of these properties is primarily the cause of special protection and maintenance of these properties. In order to prevent encroachment of private persons on public property and to prevent the encroachment of the government and public persons on this property, several solutions such as the use of new technologies, strengthening of regulatory institutions, etc. are proposed. But one of the most important ways in this field is to provide legal solutions as a way to solve the root of the problems. In this research, jurisprudence and legal viewpoints in this field will be examined and solutions will be presented in order to solve the legal problems of public waters.

    Keywords: water, public property, fair water distribution law, public commons