فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 177 (بهار 1401)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 177 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیده اسدی، علی شرقی*، بهرام صالح صدق پور، زهیر متکی صفحات 3-14

    یکی از مخرب ترین زلزله های ایران در دهه های اخیر، با دامنه ی وسیع آسیب، تخریب و پیامدهای طولانی مدت، زلزله ی سال 1382 بم است. در طول رخداد زلزله و پس ازآن، جوامع واکنش های عاطفی و سوگیری های شناختی را تجربه می کنند که برخاسته از «تروما»، «تجارب تروماتیک» و «از دست دادن های تروماتیک» هستند. در مرحله ی بازتوانی، با هدف بازگشت جوامع به زندگی عادی در درازمدت، بازسازی مسکن دارای پتانسیل های قدرتمندی در التیام پیامدهای تروماتیک است. اما به دلیل فقدان دانش و شناخت پیرامون تروما درزمینه ی ایران، دیالکتیک بازسازی مسکن و بازتوانی طولانی مدت جوامع و التیام با ابعاد ناشناخته ی زیادی روبه رو می شوند. تحقیق حاضر با استفاده از روش Q و تکنیک دلفی، تلاش دارد در بازبینی بازسازی مسکن بم، عوامل موثر بر بازتوانی روانی و التیام پیامدهای تروماتیک زلزله را استخراج کند. طرح تحقیق در 5 مرحله تعریف شد. در تعریف و ساخت اجماع نظر، آیتم های مجموعه ی Q، با بررسی ادبیات و تحلیل محتوای 10 مصاحبه ی عمیق با صاحب نظران برجسته در این زمینه، ایجاد شد. در راندهای دلفی، مجموعه ی مشارکت کنندگان تحقیق را 23 نفر از مسیولان و محققان درزمینه ی بازسازی مسکن بم و بازتوانی اجتماعی- روانی جامعه ی آن، با روش نمونه گیری نظری و سپس گلوله برفی تشکیل دادند. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل عامل q، 6 عامل اطمینان مجدد به مصونیت در مسکن، سازگاری/ انعطاف پذیری، رنگ تعلق، باور بر خود کارآمدی، سولاستالژیا و سیاست ها و برنامه های بازسازی توانمندسازنده و شاخص های مرتبط با آن ها، در فرایند بازسازی و محصول مسکن بازسازی شده ی بم دارای 62.6% پتانسیل تاثیرات مثبت یا تشدیدکننده ی پیامدهای تروماتیک زلزله و بازتوانی بازماندگان هستند.

    کلیدواژگان: بازسازی مسکن، بازتوانی روانی، پیامدهای تروماتیک سانحه، زلزله ی سال 1382 بم
  • سید محمدمهدی حسینی کیا، پریسا هاشم پور*، لیلا مدقالچی، آیدا ملکی صفحات 15-28

    معماری بومی ایران دارای گستردگی وسیع جغرافیایی و اصول مانایی است که بیش از هر زمان دیگری به تحلیل، بازخوانی و نقد علمی و منصفانه نیاز دارد؛ خوانشی که زیربنای بهبود فرایندها و روش های حفظ این آثار، نحوه ی مداخله در آن ها، دستیابی به ریشه های فرهنگی و گونه شناسی معماری این سرزمین باشد. معماری بومی به همان اندازه که متاثر از عوامل طبیعی است؛ از باورهای ذهنی، فرهنگ محلی و رویدادهای فردی و اجتماعی پیروی می کنند. می توان گفت، عوامل فرهنگی روح حاکم بر همه ی الگوهای فضایی معماری بومی و الگوهای رویداد واقع در آن ها را تشکیل می دهد. با این زمینه ی فکری است که الگوهای فضایی متاثر از الگوهای رویداد و الگوهای رویداد نیز متاثر از فرهنگ و طبیعت و درنتیجه معماری بومی به مثابه ی نمود فرهنگی نگریسته می شود. این پژوهش، ماحصل بررسی کیفیت تعامل وجوه فرهنگی و بستر طبیعی و تاثیر آن ها بر رویدادها و درنتیجه معماری بومی روستای سرآقاسید، از توابع شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال بختیاری است. هدف اصلی این پژوهش کیفی، شناسایی و ترسیم چهارچوبی الگومدار برای تحلیل معماری بومی روستای سرآقاسید است به گونه ای که بتواند با بررسی عوامل فرهنگی در بستر طبیعی نمونه ی موردمطالعه، الگوهای رویداد و الگوهای فضایی شکل دهنده ی آن را شناسایی و رابطه ی بین آن ها را تبیین کند. مسیله ی پژوهش، نحوه ی ارتباط میان الگوهای فضایی با باور مردمان، ریشه های فرهنگی و محدودیت های طبیعی، و نیز نحوه ی بروز آن ها در ساختار کالبدی روستاست. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، در بستری از مشاهدات میدانی، بررسی های عینی و کروکی های تحلیلی و نیز انجام مصاحبه ی عمیق باهدف شناسایی الگوهای تشکیل دهنده ی روستای هدف انجام پذیرفته است و نتایج این تحقیق حاکی از آن است که الگوهای رویداد، نمود عینی عوامل فرهنگی و طبیعی است که در قالب الگوهای فضایی تجلی یافته است.

    کلیدواژگان: معماری بومی، عوامل فرهنگی و طبیعی، الگوی رویداد، الگوی فضایی، روستای سرآقاسید
  • سعیدمحمد صبوری*، حسین حاجی عالی بیگی صفحات 29-44

    در این مقاله به بررسی فعالیت گسل کوشگ از طریق مشاهدات صحرایی زمین لغزش های مرتبط با فعالیت گسل کوشک و سایر شواهد فعالیت آن و تحلیل موقعیت مکانی سکونتگاه های روستایی محدوده مطالعاتی گسل کوشک پرداخته شده است. منطقه مورد بررسی در محدوده استان قزوین و در زون ساختاری البرز و در امتداد گسل کوشک بین مختصات طول جغرافیایی 25/50 تا 50/50 واقع شده است. در مقاطع انتخاب شده برای بررسی فعالیت گسل شواهدی از خردشدگی سنگ ها، چشمه های متعدد و زمین لغزش های قدیمی و جدید فراوانی مشاهده گردید که مشخص کننده فعالیت گسل می باشد. باتوجه به بررسی ها و مشاهدات صحرایی پهنه گسلی گسل کوشک در مقاطع بررسی شده، به میزان 260 متر  در طرفین گسل اندازه گیری گردید. از آنجایی که در محدوده گسل کوشک تعداد روستا وجود دارد که از بین انها کل بافت کالبدی روستای علی آباد بر روی پهنه گسل و  بخشی از روستاهای کوشک، زرآباد، گرمارود بالا، سیمیاردشت و حسن آباد بر روی پهنه گسیختگی گسل واقع شده اند. برای روستای علی آباد که کل بافت کالبدی آن واقع بر روی گسل کوشک است و همچنین برای روستاهای کوشک، زرآباد، گرمارود بالا، سیمیاردشت و حسن آباد که بخشی از بافت کالبدی آنها بر روی پهنه گسل کوشک واقع شده است، برای جلوگیری از مرگ و میر ناشی از گسیختگی سطحی حین زلزله و یا رخداد زمین لغزش ناشی از فعالیت گسل به منظور حفظ جان انسان ها، جابجایی روستا به نقطه دیگر و یا اصلاح سمت توسعه آتی روستا به خارج از حریم گسیختگی گسل کوشک ضروری می باشد. بدین منظور می توان در تهیه و یا بازنگری طرح هادی این روستاها، زون برشی تعیین شده برای گسل کوشک را ملاک توسعه آتی روستاها قرارداده و در تعیین سمت توسعه آتی این روستاها ساخت و ساز جدید بر روی پهنه زون برشی گسل کوشک را ممنوع اعلام کرد و در نقشه طرح هادی روستا گنجانده شود.

    کلیدواژگان: حریم گسیختگی، گسل کوشک، زمین لغزش، آسیب پذیری، تکتونیک فعال، سکونتگاه روستایی
  • لیلا صفری اصل* صفحات 45-60

    مطالعه ی فضاهای معماری ایران و خانه های تاریخی نشان دهنده ی ترکیب و ارتباط سه فضای باز، بسته و نیمه باز است. ارتباط بین این سه فضا و به طورکلی ارتباط درون و بیرون، یکی از اصول معماری ایرانی است. ایوان به عنوان یک فضای نیمه باز، علاوه بر ارتباط و فصل مشترک فضاهای باز و بسته، کارکردهای مختلف عملکردی، اقلیمی، فرهنگی و کالبدی دارد. همچنین غالبا معیاری برای تشخیص ارزش و هویت معماری و اجتماعی صاحبان خانه های تاریخی محسوب می شود. در این پژوهش برای نیل به هدف اول که شناخت و گونه شناسی ایوان ها در دوره ی قاجار و پهلوی اول است از طریق روش توصیفی - تحلیلی و مطالعه ی تطبیقی با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی گونه شناسی و مفهوم ایوان پرداخته شده و در ادامه مبتنی بر مشاهدات میدانی و برداشت های صورت گرفته از ایوان خانه ها، تلاش می شود تا ویژگی های کالبدی ایوان در دوره های قاجار و پهلوی اول بر پایه ی دو نظام دقیق «کالبدی و فضایی» و «کارکرد و عملکردی»، تحلیل شود. بعد از ارایه ی الگوها و مقایسه ی نظام های کالبدی در چهار دوره ی (اوایل، اواسط و اواخر قاجار و پهلوی اول) یافته های زیر به دست می آید. با بررسی ایوان ها ازنظر الگویی، می توان آن ها را بر اساس ویژگی های نظامی کالبدی خانه ها در سه گونه ی «ایوان درکل»، «ایوان درمیان» و «ایوان بیرون زده» بررسی و دسته بندی کرد. درباره ی هدف نهایی پژوهش که چگونگی و چرایی تغییرات در ایوان ها است این نکته قابل بیان است که ایوان، مانند دیگر اجزا و عناصر خانه های تاریخی انعطاف پذیر بوده و براثر تغییرات ایجادشده در سطح جامعه و معماری، پیکره بندی و سازمان فضایی و مخصوصا کالبد ایوان ها تغییر یافتند. در پی تحولاتی که بعد از جنگ ایران و روسیه در ایران پدید آمد، زنجیره ای از حوادث به وجود آمد که در دوره ی پهلوی اول به اوج خود رسید. مجموعه ای از عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، شهری که بر الگوی معماری خانه ها و ایوان ها اثر گذاشته اند. از مهم ترین این عوامل که بر تغییرات ایوان ها تاثیر زیادی داشتند می توان به ارتباط با کشورهای غربی، تضعیف باورها و ارزش ها، افزایش جمعیت، تمکن مالی صاحب خانه و تحولات نوسازی و شهری اشاره کرد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، ایوان، قاجار، پهلوی اول، تبریز
  • محمد کشاورزی، سعید صالحی مرزیجانی*، محمود تیموری صفحات 61-74

    مقررات ملی ساختمان در اغلب کشورها به عنوان جزیی از قوانین و یک موضوع مهم حرفه ای فراروی بسیاری از گروه های دست اندرکار ساخت وساز ازجمله مهندسین و معماران است. علاوه بر شکل گیری نقشه های ساختمانی با عنوان هایی مانند نقشه های مصوب که با مهر و امضای طراح موجود است و به تایید شهرداری و سازمان نظام مهندسی رسیده، نقشه های دیگری هم تهیه می شود که در اجرا از آن ها استفاده می شود و موسوم به نقشه های اجرایی هستند. ازآنجاکه در تمامی قوانین مشخص شده و حتی در کمیسیون ماده ی 100 شهرداری ها، نقشه های مصوب ملاک بررسی و ارزیابی میزان مطابقت نقشه های ساختمانی با قوانین و مقررات قرار می گیرند؛ مغایرت به وجود آمده بین نقشه های مصوب و اجرایی باعث شکل گیری تخلف و عدم رعایت ضوابط و قوانین معماری و شهرسازی شده است. برای جلوگیری از تخلفات ساختمانی لازم است ماهیت این مسیله و علل وقوع تخلفات از هر جهت موردبررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، توصیفی، علی، همبستگی و پیمایشی بوده و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی از طریق توزیع پرسش نامه جمع آوری شده است. بر اساس یافته های پژوهش دو نوع نگرش وجود دارد: اول «نگرش درآمدزایی شهرداری ها به پدیده ی تخلف ساختمانی، تلقی کردن جریمه به عنوان منبع درآمد، ناکارآمدی سیستم نظارت بر ساخت وسازها» و دوم «نگرش طراحان معمار در بررسی چهار عامل اصلی طراحی (فرم، عملکرد، اقتصاد و زمان)، انگیزه ی کسب سود بیشتر مالکان با افزایش سطح اشغال، آزادی عمل طراحان در نقشه های اجرایی به واسطه ی عدم قبول مسیولیت، کنترل کمتر مراجع صدور پروانه روی نقشه های اجرایی و...» که از مهم ترین عوامل شکل گیری نقشه های اجرایی است. بر همین اساس مشخص شد که بین افزایش تعداد نقشه های اجرایی با افزایش تخلفات ساختمانی رابطه و همبستگی وجود دارد. بنابراین تامین منابع درآمدی پایدار، بهبود سیستم نظارت بر ساخت وساز شهرداری ها ونیز بهبود وضعیت بوروکراسی اداری صدور پروانه در شهرداری ها و قانونمند کردن نقشه های ساختمانی می تواند به کاهش تخلفات ساختمانی کمک کند.

    کلیدواژگان: تخلفات ساختمانی، قوانین و مقررات ملی، طراحی، مصوب، اجرایی
  • طاهره نصر*، فاطمه کاکایی صفحات 75-88

    مفهوم راندمان عملکردی فضا در معماری خانه های مسکونی به معنی به حداقل رساندن میزان نفوذ فعالیت های غیرمرتبط بر یکدیگر و نیز سازمان دهی فضایی فعالیت های مرتبط در کنار یکدیگر است؛ به طوری که بهره وری مناسب آن ها در گرو خدمات رسانی بهینه به یکدیگر است. بر این اساس، این پژوهش درصدد آن است تا به بررسی میزان راندمان عملکردی در معماری خانه های دوره ی پهلوی اول ایران بر اساس شاخص های نحوی فضا در منطق فازی بپردازد و شهر شیراز نیز به عنوان نمونه ی موردی، انتخاب گردیده است. ازآنجایی که متغیرهای مستقل پژوهش، شاخص های کیفی و نحوی فضا در منطق فازی و متغیر وابسته ی پژوهش، میزان راندمان عملکردی هستند؛ راهبرد پژوهش، ترکیبی از نوع پیمایشی است. ازاین رو، مجموعه اطلاعات استخراج شده ی روش نحو یا چیدمان فضا به صورت نمره ی حاصل از روابط نحوی و اطلاعات استخراج شده از مفاهیم کیفی منتج شده از منابع و اسناد تاریخی و کتابخانه ای و نمود آن ها در شاخص های نحوی موردسنجش و ارزیابی قرار گرفته و آنگاه می توان با استفاده از نرم افزار متلب و مجموع اعداد به دست آمده برای هر خانه در رویکرد ترکیبی نحوی - محتوایی، به تحلیل مفهوم راندمان عملکردی پیکره بندی فضایی پرداخته و میزان آن را سنجید. نتایج نشان می دهند که خانه های افشاریان (گونه ی A. حیاط + چهار طرف ساخت)؛ صداقتی (گونه ی B. حیاط + سه طرف ساخت)؛ مستغنی (گونه ی C. حیاط + دوطرف ساخت L شکل)؛ رزمجو (گونه ی D. حیاط + دوطرف ساخت دو جبهه ی متقابل) و ذاکری (گونه ی E. حیاط + یک طرف ساخت)، به ترتیب دارای میزان راندمان عملکردی بیشتر و به تبع آن، در نظام «حرکتی فضا» که با «قابلیت دسترسی» معرفی شد، دارای قابلیت دسترسی بیشتر و انعطاف پذیری بیشتر؛ در نظام «عرصه بندی فضا» که با «قابلیت نفوذپذیری» معرفی شد، دارای میانگین عمق نسبی کمتر و نفوذ پذیری بیشتر؛ و در نظام «کارکردی فضا» که با «قابلیت انعطاف پذیری» معرفی شد، دارای هم پیوندی بیشتر و مرتبه ی نسبی کمتر و یکپارچگی بیشتر و تفکیک کمتر هستند.

    کلیدواژگان: راندمان عملکردی، شاخص های نحوی فضا، منطق فازی، معماری خانه های دوره ی پهلوی اول ایران، شیراز
|
  • Saeedeh Asadi, Ali Sharghi*, Bahram Saleh Sedghpoor, Zoheir Mottaki Pages 3-14

    The 2003 Bam earthquake is one of the most destructive ones in Iran in recent decades, with extensive damage, destruction and long-term consequences. During and after an earthquake, communities experience emotional reactions and cognitive biases that arise from trauma, traumatic experiences, and traumatic losses. Housing reconstruction has powerful potential to heal traumatic consequences in the rehabilitation phase to return communities to normal life in the long run. However, due to the lack of knowledge about trauma in Iran, the dialectic of housing reconstruction and long-term rehabilitation and healing of communities has many unknown aspects. Using the Q method and the Delphi technique, the study tries to extract the factors affecting psychological rehabilitation and healing of the traumatic consequences of the earthquake in reviewing the housing reconstruction of Bam. The research design was defined in 5 stages. In defining a consensus, the items in the Q series were created by reviewing the literature and analyzing the content of 10 in-depth interviews with leading experts in the field. Using the theoretical sampling method and then snowball in the Delphi rounds, the group of research participants consisted of 23 officials and researchers in the field of housing reconstruction in Bam and socio-psychological rehabilitation of its community. Based on the findings of factor Q analysis, 6 factors in the reconstruction process and the reconstructed houses in Bam, i.e., reassure housing immunity, adaptability/ flexibility, belonging, self-efficacy belief, solastalgia, and empowerment policies and programs, and related indicators have 62.6% potential for positive or aggravating effects of earthquake traumatic consequences and rehabilitation of survivors.

    Keywords: housing reconstruction, psychological rehabilitation, traumatic impacts of disasters, the 2003 Bam earthquake
  • Seyyed Mohammadmahdi Hosseinikia, Parisa Hashempour*, Leila Medghalchi, Aida Maleki Pages 15-28

    Iranian vernacular architecture has a wide geographical scope and sustainability principles that need more than ever to be analyzed, reread and criticized scientifically and fairly. A reading that is the basis for improving the processes and methods of preserving these properties, the intervention method, achieving the cultural roots and architectural typology of Iran. As much influenced by natural factors, vernacular architecture also follows mental beliefs, local culture, and individual and social events. Cultural factors form the spirit that governs all spatial patterns of vernacular architecture and the event pattern embodied in them. Bearing this in mind, spatial patterns are influenced by event patterns and event patterns are also influenced by culture and nature, and consequently, vernacular architecture is considered a cultural manifestation. This study is the result of investigating the quality of interaction of cultural aspects and natural context and their impact on events and accordingly the vernacular architecture of Sar Aqa Seyyed village, in Koohrang county of Chaharmahal and Bakhtiari province. The main purpose of this qualitative research is to identify and present a model-based framework for analyzing the vernacular architecture of Sar Aqa Seyyed village to determine the event patterns and spatial patterns shaping it and the relationship between them by investigating the cultural patterns and the natural context of the case study. The research question is how spatial patterns relate to people's beliefs, cultural roots and natural limitations, as well as how they occur in the physical structure of the village. The study was performed by a descriptive-analytical method through field observations, objective studies and analytical sketches as well as in-depth interviews in order to identify the constituent patterns of the target village. The results indicate that the event patterns are objective manifestations of cultural and natural factors that are displayed in the form of spatial patterns.

    Keywords: vernacular architecture, cultural, natural factors, event pattern, spatial pattern, Sar Aqa Seyyed village
  • Saeedmohammad Sabouri*, Hosien Hajialibeigi Pages 29-44

    This paper investigates the activity of Kushk fault through field observations of landslides related to the activity of the Kushk fault and other evidence of its activity, and the location of rural settlements in the study area of the Kushk fault has been analyzed. The study area is located in Qazvin province and the Alborz structural zone along the Kushk fault between the coordinates of longitude 50.25 to 50.50. In the selected sections to study the fault activity, evidence of crushing rocks, numerous springs and many old and new landslides were observed, which describe the fault activity. According to field studies and observations, the fault zone of Kushk in the studied sections was measured at 260 m on both sides of the fault. There are a number of villages in the area of the Kushk fault, among which the whole physical fabric of Aliabad village is located on the fault zone and part of Kushk, Zarabad, Garmarud Bala, Simiardasht and Hassanabad villages are located on the fault rupture zone. To save human lives and prevent death due to surface rupture during an earthquake or landslide as a result of fault activity, it is necessary to move the villages to another point or modify the future development of the villages outside the rupture of the Kushk fault. For this purpose, in preparing or reviewing the guide plans of these villages, the shear zone designated for the Kushk fault can be considered as a criterion for the future development of villages and in determining their future development. New construction should be prohibited in the Kushk fault shear zone and it must be included in the rural guide plan.

    Keywords: rupture zone, Kushk fault, landslide, vulnerability, rural settlements
  • Leila Safari Asl* Pages 45-60

    The study of Iranian architectural spaces as well as historical houses demonstrates the combination and connection among the three open, closed, and semi-open spaces. The connection among these three spaces and generally between inside and outside is a principle of Iranian architecture. The porch, as a semi-open space, has various functional, climatic, cultural, and physical functions, besides the common connection between open and closed spaces. Moreover, it is often considered a criterion for identification of the architectural and social value and identity of owners of historical houses. In this study, the descriptive-analytical method and comparative study are employed through library sources, and the typology and concept of the porch are addressed in order to realize the study’s first goal, i.e. identifying and typology of porches in the Qajar and first Pahlavi eras. Subsequently, in accordance with field observations and perceptions of the houses’ porch, it is tried to analyze the physical features of the porch in Qajar and first Pahlavi eras based on the two “physical and spatial” and “performance and functional” precise systems. The findings below are obtained after presenting the models and comparing the physical systems in four eras (early, middle, and late Qajar, and the first Pahlavi). Through investigating the porches in terms of model, they were studied and classified based on the houses’ systematic physical features in three types of “porch in general”, “porch in the middle”, and “protruding porch”. Concerning the key objective of the study, i.e. investigating the way and reason for changes in porches, it is worth noting that like other components and elements of historic houses, the porch is flexible and the changes in society and architecture were followed by the changes in configuration, space organization, and particularly the porches’ body. After the developments occurred in Iran as a result of the Iran-Russia war, a chain of events was created, reaching its peak in the first Pahlavi era. These events included a series of political, economic, social, cultural, and urban factors affecting the architectural model of houses and porches. The relationship with Western countries, the weakening of beliefs and values, the increased population, the financial ability of the owners of the houses, as well as the renovation and urban developments can be referred to as the key factors with a great effect on changes in the porches.

    Keywords: typology, porch, Qajar, First Pahlavi, Tabriz
  • Mohammad Keshavarzi, Saeed Salehi Marzijani*, Mahmoud Teymouri Pages 61-74

    National building regulations in most countries are part of the law and an important professional subject for many construction professionals, including engineers and architects. In addition to construction plans with titles such as approved plans that are available with the seal and signature of the designer and approved by the municipality and the Construction Engineering Organization, other plans are prepared that are used in the implementation and are called executive plans. Since it is specified in all the regulations and even in the Article 100 Commission of the municipalities of Iran, the approved plans are the criterion for reviewing and evaluating the degree of compliance of the construction plans with the laws and regulations. Thus, the discrepancy between the approved and executive plans has led to the formation of violations and non-compliance with the rules and regulations of architecture and urban planning. In order to prevent construction violations, it is necessary to study the nature of this issue and the causes of violations in every way. This study is applied research in terms of purpose, and descriptive, causal, correlational and survey in terms of method. Data was collected by library and field methods through the distribution of questionnaires. Based on the research findings, there are two types of attitudes: The first attitude is municipalities' revenue-generating towards the phenomenon of construction violations, considering fines as a source of revenue, and the inefficiency of the construction monitoring system. The second is the attitude of architectural designers in examining the four main design factors (form, performance, economy, and time), the motivation of owners to make more profit by increasing the lot coverage, designers' freedom of action in executive plans due to non-responsibility, less control of licensing authorities on executive plans, etc. Accordingly, it was found that there is a relationship and correlation between increasing the number of executive plans and increasing construction violations. Therefore, providing sustainable revenue sources, improving the municipal construction monitoring system, improving the licensing bureaucracy in municipalities, and legalizing building plans can help reduce construction violations.

    Keywords: construction violations, national laws, regulations, design, approval, implementation
  • Tahereh Nasr*, Fatemeh Kakaee Pages 75-88

    The concept of functional efficiency of space in the architecture of residential houses means minimizing the influence of unrelated activities on each other and also the spatial organization of related activities; so that their proper productivity depends on optimal service to each other. Accordingly, this study seeks to investigate the degree of functional efficiency in the architecture of houses in the first Pahlavi period of Iran based on the syntactic indicators of space in fuzzy logic and the city of Shiraz has been selected as a case study. Since in this research, the independent variables are qualitative and syntactic indicators of space in fuzzy logic and the dependent variable is the functional efficiency; the research strategy is a combination of survey types. Therefore, the set of information extracted from the syntactic method or spatial arrangement as a score obtained from syntactic relations and information extracted from qualitative concepts derived from historical and library sources and documents and their appearance in syntactic indicators are evaluated. Then, using MATLAB software and the sum of the obtained numbers for each house in a syntactic-content approach, the concept of functional efficiency of spatial configuration can be analyzed and measured. The results show that Afsharian house (type A. courtyard + four-sided), Sedaghati house (type B. yard + three-sided), Mustaghni house (type C. yard + double-sided L-shaped), Razmjoo house (type D. courtyard + bilateral reciprocal) and Zakeri house (type E. courtyard + one-sided), respectively, have higher functional efficiency and, consequently, in the "space circulation" system introduced with "accessibility", has greater accessibility and more flexibility; in the "space zoning" system introduced with "permeability" has a lower relative depth average and higher permeability; and in the "functional space" system introduced with "flexibility" have more interconnection and less relative rank, more integration and less separation.

    Keywords: functional efficiency, syntactic indices of space, fuzzy logic, housing architecture of the first Pahlavi period of Iran, Shiraz