فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 101 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • یعقوب فاطمی زردان*، مهدی محمودزاده، احمد بخشی صفحات 7-55

    شیوع گسترده بیماری کووید19 باعث شده است هزینه های گسترده ای به دولت و مردم تحمیل شود که لازم است جوانب و آثار آن بررسی شود. از این رو این پژوهش سعی دارد در قالب تیوری بازی ها، استراتژی دولت و مردم کشور ایران را با توجه به محدودیت های ایجاد شده در پی شیوع بیماری کروناویروس طی دوره زمانی 30/11/1398 تا 30/01/1400 بررسی نماید. نتایج نشان داد که، زمانیکه دولت هر کدام از دو استراتژی دخالت و عدم دخالت را انتخاب کند، مردم بین استراتژی در خانه ماندن و استراتژی نقض محدودیت ها، استراتژی نقض محدودیت ها را انتخاب می کنند. این موضوع بیانگر این است که هزینه از دست رفتن درآمد در نتیجه در خانه ماندن برای افراد بیشتر از هزینه نقض محدودیت ها است و کمک هزینه های دولت چندان موثر نبوده اند. همچنین، در صورت انتخاب هر کدام از دو استراتژی در خانه ماندن و نقض محدودیت ها توسط مردم، دولت بین استراتژی دخالت و عدم دخالت، استراتژی دخالت را انتخاب می کند. علت این انتخاب بدین خاطر هست که در صورت عدم ورود دولت جهت کنترل و پیش گیری این بیماری، جامعه با هزینه های سرسام آور اجتماعی ناشی از شیوع گسترده این  اپیدمی رو به رو می شود. بنابراین تعادل نش بازی بین دولت و مردم در پی محدودیت های اجتماعی بصورت انتخاب استراتژی دخالت توسط دولت برای حفظ اقتدار و حاکمیت و عدم شکاف میان سیاست اعلامی و اعمالی و استراتژی نقض محدودیت ها توسط مردم بوده است. بر این اساس ضرورت ایجاب می کند دولت اقدامات ضروری را در جهت ترغیب افراد برای پذیرش محدودیت ها از طریق کاهش هزینه فرصت ماندن در خانه، انجام دهد.

    کلیدواژگان: بیماری کووید19، کروناویروس، نظریه بازی، رفتار دولت و مردم
  • حسین راغفر*، کبری سنگری مهذب، مهدیه امینی آبچویه صفحات 57-84

    فقر و اشکال مختلف نابرابری اعم از نابرابری های طبقاتی، جنسیتی، نژادی و قومی ناشی از عدم توازن در روابط قدرت هستند و جامعه را مستعد ایجاد بی ثباتی ها و ناآرامی های اجتماعی می کنند، نابرابری هایی که محصول جانبی عدم تعادل های فزاینده قدرت بین برندگان و بازندگان این روابط هستند. این مطالعه به کمک مدل سازی مبتنی بر عامل، به بررسی اثرات توزیع درآمد بر ناآرامی های اجتماعی می پردازد. این مدل براساس محیطی که دربردارنده دو عامل هوشمند شامل شهروندان و نیروهای نظامی است، با استفاده از داده های اقتصاد ایران شبیه سازی می شود. این مدل هوشمند با رویکرد شبیه سازی مبتنی بر عامل، امکان تغییر پارامترها و فروض مدل را با توجه به شرایط حاکم برجامعه دراختیار سیاست گذار قرار می دهد و امکان مطالعه نتایج احتمالی سیاست گذاری را فراهم می کند. براساس نتایج بدست آمده از شبیه سازی، زمانی که سطح پاداش برای نیروی نظامی نازل است، احتمال پیروزی شهروندان طغیانگر بیشتر می شود. نتایج نشان می دهد هنگامی که درآمد نیروهای نظامی در سطح متوسط قرار دارد، احتمال جنگ داخلی و هنگامی که درآمد نیروهای نظامی بالاست احتمال پیروزی دولت بالاتر می شود. داشتن شغل شایسته و کاهش نابرابری های درآمدی می تواند به ثبات اجتماعی و سیاسی کمک کند. از این رو، اشتغال شایسته به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل موثر بر ثبات اجتماعی باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد. تقویت سرمایه های اجتماعی موجب ایجاد همبستگی و انسجام اجتماعی بین فردی، بین گروهی و میان افراد با نهادها خواهد شد و احتمال بروز ناآرامی های اجتماعی را کاهش خواهد داد.

    کلیدواژگان: توزیع درآمد، مدل سازی مبتنی بر عامل، ناآرامی اجتماعی
  • علی اصغر سالم*، الهام غلامی صفحات 85-119

    یکی از اهداف برنامه ها و سیاست های دولت ها در همه کشورهای جهان، کاهش مصرف کالاهای مضر سلامت انسان است. یکی از ابزارهای کنترلی به منظور کاهش مصرف این کالاها، افزایش نرخ مالیات بر مصرف آنها می باشد تا ضمن افزایش قیمت و در نتیجه کاهش مصرف، منابع مالی لازم در راستای فرهنگ سازی، آموزش و کنترل مصرف در جامعه تامین شود. هدف مقاله حاضر برآورد نرخ بهینه مالیات بر مصرف کالاهای آسیب رسان به سلامت است به نحوی که با افزایش درآمدهای مالیاتی کمترین آثار اختلالزا بر رفاه خانوارها را به دنبال داشته باشد.  برای این منظور در این مطالعه تقاضای کالاهای آسیب رسان به سلامت با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم به روش رگرسیون به ظاهرنامرتبط غیرخطی و اطلاعات سال های 1390 الی 1398 برآورد و کشش های قیمتی آنها محاسبه شده است. سپس با استفاده از معیار رفاهی تغییرات جبرانی به تفکیک ریز داده ها (به ازاء هر خانوار نمونه)، در سناریوهای مختلف درآمدی، نرخ های بهینه مالیات در سال 1398 با استفاده از روش های غیر خطی بهینه یابی، برآورد و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد با توجه به اینکه نرخ های مالیاتی یکسان در بین گروه های کالایی از نظر اجرایی ساده تر و عملیاتی می باشد، پیشنهاد می گردد که نرخ مالیاتی 31 درصدی (شامل مالیات بر ارزش افزوده و عوارض ماده 48 قانون الحاق تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال 1393) بر تمام گروه های کالایی اعمال گردد که در این شرایط متوسط کاهش رفاه هر خانوار نزدیک به 2310 هزار ریال بوده و میزان درآمد مالیاتی 68،595 میلیارد ریال بر اساس اطلاعات سال 1398 می باشد که بیش از 4 برابر عملکرد قانون بودجه در این سال می باشد.

    کلیدواژگان: کالاهای آسیب رسان به سلامت، نرخ بهینه مالیات، سیستم تقاضای تقربیا ایده آل درجه دوم، روش رگرسیون به ظاهر نامرتبط غیرخطی
  • محمدجواد خسروسرشکی، رضا نجارزاده*، حسن حیدری صفحات 121-165

    هدف این مطالعه، بررسی وضعیت فشار بازار ارز و نحوه اثرگذاری متغیرهای بخش حقیقی و پولی داخلی و خارجی بر آن و بررسی نحوه مداخله مستقیم بانک مرکزی در بازار ارز در کشورهای منتخب صادرکننده نفت (ایران، روسیه، نروژ و مکزیک) با استفاده از مدل VECM و VAR، برای داده های فصلی 1/1997 تا 4/2017 است. نتایج نشان می دهد وضعیت بازار ارز ایران و روسیه در جهت تقویت ارزش پول ملی و وضعیت بازار ارز مکزیک و نروژ، نه در جهت تقویت و نه در جهت تضعیف ارزش پول ملی است. اکثر مداخلات مستقیم بانک مرکزی ایران از نوع ناهمسو و برای روسیه، مکزیک و نروژ از نوع معمولی است. برای روسیه، نوسانات بخش تولید، برای ایران، نوسانات نرخ بهره داخلی و برای مکزیک و نروژ، نوسانات نرخ بهره داخلی و خارجی بر شاخص فشار بازار ارز اثرگذار هستند. علاوه بر شوک شاخص فشار بازار ارز هر چهار کشور در توضیح دهندگی روند سطح این شاخص، برای روسیه، تولید داخلی و برای مکزیک، نرخ بهره و تولید امریکا نیز توضیح دهنده روند سطح این شاخص هستند. نحوه مداخله مستقیم بانک مرکزی همه کشورها به جز نروژ به سیکل قیمت نفت واکنش معنادار دارد که به معنی موفقیت صندوق ذخیره درآمد نفتی نروژ در مستقل کردن واکنش بانک مرکزی از نوسانات بازار جهانی نفت است.

    کلیدواژگان: کشورهای صادرکننده نفت، نرخ ارز، فشار بازار ارز، مداخله مستقیم در بازار ارز
  • رضا فخریان، علیرضا دقیقی اصلی*، مرجان دامن کشیده صفحات 167-198

    در این مطالعه به بررسی اثر مداخله اعتباری دولت در نظام بانکی بر رشد بخش های اقتصادی ایران پرداخته شد. برای این منظور از روش هم انباشتگی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) استفاده شد. همچنین داده های تحقیق طی دوره 1396-1376 از مرکز آمار ایران، بانک مرکزی و بانک های تخصصی (بانک صنعت ومعدن، کشاورزی و مسکن) گردآوری شد. نتایج تخمین مدل نشان داد که متغیرهای موجودی سرمایه خالص بخش های اقتصادی و تسهیلات پرداختی بانک های تخصصی به بخش های اقتصادی از تاثیر مثبت و معنادار قوی، متغیرهای جمعیت شاغل بخش های اقتصادی و سهم هر یک از بانک های تخصصی از کل سیستم بانکی از تاثیر مثبت و معنادار متوسط، متغیرهای درجه باز بودن تجاری و شاخص مالکیت دولتی بانک ها از تاثیر مثبت و معنادار ضعیف بر ارزش افزوده بخش های اقتصادی برخوردار می باشد. همچنین، متغیر شاخص مالکیت خصوصی بانک ها از تاثیر معناداری بر ارزش افزوده بخش های اقتصادی برخوردار نمی باشد. لذا، مهمترین نتیجه مطالعه حاضر این بود که مداخله اعتباری دولت از طریق بانک های تخصصی (صنعت و معدن، کشاورزی و مسکن)، از تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی بخش های مربوطه (صنعت، کشاورزی و ساختمان) برخوردار است. لیکن ماهیت دولتی بانک ها و سهیم نبودن آن ها در سود و زیان فعالیت بنگاه های اقتصادی بویژه در شرایط رکود اقتصادی، باعث اثر ضعیف این نوع مالکیت بر ارزش افزوده بخش های اقتصادی شده است. بر این اساس، به مسیولان سیستم بانکی کشور پیشنهاد شد، به منظور رشد اقتصادی در بخش های مختلف، بانک ها را در راستای تخصصی شدن توسعه دهند. همچنین، رویکرد بانک ها را از دریافت کنندگان صرف سود بازپرداخت تسهیلات، به مشارکت کنندگان در سود و زیان بنگاه های اقتصادی اصلاح کنند.

    کلیدواژگان: مداخله اعتباری، بانک های تخصصی، توسعه مالی، مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • رقیه ناظم فر، امیرمنصور طهرانچیان*، زهرا میلا علمی، محمدرضا اصغری اسکویی صفحات 199-235

    مدل سازی عامل بنیان تکنیک محاسباتی نوظهوری است که امکان شبیه سازی سیستم های پیچیده اقتصادی از جمله شبکه بانکی را با رویکرد پایین به بالا [1] میسر می سازد. در مقاله  پیش رو شبکه بانکی کشور با الگوی مدل سازی چند عاملی [2] هوشمند شبیه سازی شده است که این عوامل بر اساس الگوی یادگیری تطبیقی رفتار می کنند. این مدل سازی با هدف بررسی و ارزیابی تاثیر سیاست های نظارتی بر بازار بین بانکی و بر اساس داده های ترازنامه ای 25 بانک عضو بازار بین بانکی در سال های 1397-1385 صورت گرفته است. برای ارزیابی تاثیر سیاست نظارتی سناریوی وجود مرکز پایش تسویه به منظور عامل کاهش عدم پرداخت ها در بازار بین بانکی توسط بانک ها بررسی شده است. با توجه به اینکه عوامل در این شبیه سازی یادگیرنده هستند، نتایج حاصل هم تاثیر مستقیم مقررات بر بازار بین بانکی و هم تاثیر غیر مستقیم آن ها از طریق تغییر استراتژی های تطبیقی عوامل را نشان می دهند. بر اساس نتایج این پژوهش نظارت بر بازار بین بانکی از طریق مرکز پایش تسویه موجب رفع مشکل عدم تقارن اطلاعات در بازار بین بانکی و در نتیجه کاهش سرایت مالی و افزایش ثبات و پایداری سیستم می شود.   [1] در رویکرد پایین به بالا، مدل ساز ابتدا اجزا یا عوامل یک سیستم را شناسایی می کند. سپس، رفتار عوامل و نحوه تعاملات آنها را معین نموده و در آخر، با راه اندازی مدل مشاهده می کند که رفتار و تعاملات عوامل، چه اتفاقاتی را در سطح کلان سیستم به وجود می آورند. در واقع، مدل سازی عامل بنیان (ABM)، نشان می دهد که چگونه قواعد رفتاری و بعضا ساده عوامل، و تعاملات محلی میان آنها در سطح خرد، می تواند الگوهای بسیار پیچیده ای را در سطح کلان ایجاد کند.

    کلیدواژگان: مدل عامل بنیان، یادگیری تطبیقی، شبکه بین بانکی، سرایت مالی
  • احسان موسوی، تیمور رحمانی، علی طیب نیا* صفحات 237-270

    انتخاب غیر بهینه سیاست ارزی مانع جدی در مسیر بهبود وضعیت اقتصادی کشور است. با توجه به اینکه دخیل شدن عوامل اقتصاد سیاسی در اتخاذ سیاست ارزی سبب نا بهینگی آن می گردد و به نظر می رسد انتخاب نظام ارزی در کشورهای درحال توسعه بیشتر تحت تاثیر عوامل اقتصاد سیاسی بوده است، بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری عوامل اقتصاد سیاسی در انتخاب نظام ارزی کشورهای درحال توسعه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته ضروری و حایز اهمیت است. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل تجاری، مالی و اقتصاد سیاسی بر نظام ارزی واقعی در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته طی دوره 2012-1996 می باشد. تخمین های پژوهش حاضر با استفاده از مدل های لاجیت و پروبیت ترتیبی برآورد شده است. نتایج حاصله از پژوهش نشان دهنده این است که در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته افزایش در اندازه اقتصاد احتمال اتخاذ نظام ارزی شناور را افزایش می دهد و افزایش در قدرت دولت، قدرت گروه های ذی نفع، سطح دموکراسی و رانت نفتی احتمال اتخاذ نظام ارزی ثابت را افزایش می دهد، با این تفاوت که در کشورهای توسعه یافته متغیر قدرت گروه های ذی نفع معنی دار نیست. همچنین رابطه غیرخطی بین کیفیت نهادی و نظام ارزی که توسط آلسینا و واگنر (2006) مطرح شده است مورد تایید می باشد.

    کلیدواژگان: نظام ارزی، اقتصاد سیاسی، لاجیت و پروبیت ترتیبی
  • جعفر حقیقت، حسین اصغر پور، علیرضا هلالی* صفحات 271-306

    در مطالعه حاضر در مرحله اول با به کارگیری مدل گیرتون و روپر (1977) به محاسبه شاخص مداخله سیاستی بانک مرکزی و فشار بازار ارز پرداخته شد و در ادامه با به کارگیری رگرسیون انتقال ملایم (STR)، آثار غیرخطی ریسک های مالی با وجود مداخله سیاستی بانک مرکزی و فشار بازار ارز بر ثبات بانکی کشور بررسی می شود. مطابق با نتایج مدل گیرتون و روپر؛ در 26 سال از 33سال مورد بررسی، اقتصاد کشور با افزایش فشار بازار ارز مواجه شده است. همچنین میانگین درجه مداخله بانک مرکزی 79/0 است. به عبارت دیگر، در فاصله زمانی 1365 تا 1397، 79 درصد سیاست مداخله بانک مرکزی ناهمسو بوده است. نتایج برآورد مدل STR با لحاظ اندازه مداخله بانک مرکزی به عنوان متغیر انتقال نشان می دهد، مقدار حد آستاته متغیر انتقال 55/6 است و با عبور مداخله بانک مرکزی از این حد آستانه، واکنش مسیولین پولی به افزایش این متغیر به شدت بیشتر شده است، طوری که هر چه مداخله بانک مرکزی بیشتر شده است، سیاست گذاران تلاش نموده اند که با عکس العمل بیشتر به آن، رشد نرخ ارز را کنترل نموده و از افزایش آن جلوگیری نمایند. بنابراین شرایطی که نرخ ارز رشد بالاتری را تجربه می کند، سیاست گذاران بیشتر به دنبال کنترل نرخ ارز می باشند و کمتر به انحرافات آن توجه می نمایند که این امر ریسک نقدینگی و اعتباری بانک ها را افزایش داده و منجر به کاهش ثبات بانکی کشور می شود. بر اساس نتایج تخمین، متغیرهای کفایت سرمایه و رشد اقتصادی تاثیر مثبت و مداخله بانک مرکزی، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری و نرخ تورم نیز تاثیر منفی بر ثبات بانکی دارند.

    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، مداخله سیاستی بانک مرکزی، فشار بازار ارز، ثبات بانکی، رگرسیون انتقال ملایم
  • مهدی صادقی شاهدانی، حمیدرضا توکلی*، ابوالفضل صالحی شهرابی صفحات 307-355

    امروزه بانک ها نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشورها دارند و این اثر در ایرن به مراتب بیشتر می باشد. بنابراین ضعف در نظام مالی کشور و وقوع ریسک های سیستمی در نظام بانکی، ثبات و عملکرد اقتصاد را تضعیف می کند. این پژوهش با توجه به اهمیت ریسک سیستمی در شبکه بانکی کشور به بررسی عوامل موثر در وقوع ریسک سیستمی و موسسات مالی مهم از نظر سیستمی می پردازد. این مقاله با ترکیب مدل ARMA-gjrGARCH-DCCt و نظریه گراف، ریسک سیستمی را با بکارگیری رویکرد شبکه، در سیستم بانکی ایران را به صورت پویا و ایستا بررسی وتحلیل می کند و از شاخص ΔCoVaR نیز برای تحلیل ریسک سیستمی و عوامل موثر بر آن استفاده می کند. بررسی این پژوهش بر روی داده های 9 موسسه مهم بانکی موجود در بورس ایران برای دو دوره 12/06/1390 تا 01/04/1395 و 11/10/1397 تا 01/10/1399، انجام شده است. نتایج پژوهش بیان می کند بر اساس شاخص های مرکزیت در هر دو دوره بانک ملت مهم ترین موسسه بانکی در شبکه بانکی می باشد و بانک صادرات در دوره اول و بانک پاسارگاد در دوره دوم به عنوان دومین موسسه مهم در شبکه بانکی می باشند. علاوه براین، یکپارچگی در شبکه بانکی در طول زمان متغیر بوده ولی به طورکلی افزایش یافته است و همبستگی بین شبکه بانکی در طول زمان افزایش یافته که باعث تقویت احتمال وقوع ریسک سیستمی و انتقال ریسک در شبکه می شود. همچنین اندازه بانک ها، و ارزش در معرض خطر بانک ها و به صورت خاص، توپولوژی و ساختار شبکه بانکی کشور بر وقوع ریسک سیستمی در شبکه بانکی بسیار اثر گذار هستند.

    کلیدواژگان: ARMA-gjrGARCH-DCC، سیستم مالی، حداقل درخت پوشا، مهمترین موسسه سیستم مالی، شبکه مالی
  • صدرا کملاخ، محمدرضا فرزین*، کریم امامی جزه صفحات 357-403

    تغییرات نرخ حقیقی ارز بر وضعیت تراز پرداخت ها و قدرت رقابت بین المللی یک کشور تاثیرگذار است و انحراف آن از سطح تعادلی بلندمدت، معمولا عدم تعادل هایی در اقتصاد کلان ایجاد می کند. این امر در کشورهای دارای منابع نفتی با توجه به ساختار تجارت خارجی آن ها نیز دارای اهمیت است. بر این اساس، با توجه به معدود مطالعاتی پیرامون موضوع مورداشاره در مجموعه منتخبی از کشورها با ویژگی های خاص مشترک، هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر ناترازی نرخ حقیقی ارز در مجموعه کشورهای عضو اوپک در دوره زمانی 2000-2020 می باشد. در این راستا ضمن محاسبه نرخ حقیقی ارز، مقادیر تعادلی و درنهایت ناترازی آن در مجموعه منتخب تحقیق با رویکردهای سازگار با مبانی نظری، به بررسی عوامل موثر بر ناترازی نرخ حقیقی ارز ازجمله باز بودن حساب سرمایه و انعطاف پذیری نرخ ارز با روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) پرداخته شده است. نتایج علاوه بر نشان دادن وضعیت ناترازی نرخ حقیقی ارز در هر یک از کشورهای موردبررسی، نشان می دهد استراتژی حساب سرمایه و انعطاف پذیری نرخ ارز تاثیر معناداری بر ناترازی نرخ حقیقی ارز دارد. با توجه به نتایج تحقیق، اتخاذ یک نظام ارزی شناور مدیریت شده، جلوگیری از افزایش حجم پول و نقدینگی و برنامه ریزی برای کاهش تبدیل دلارهای حاصل از منابع طبیعی به پول ملی، کنترل تورم و درنتیجه حفظ قدرت رقابت پذیری کشورهای صادرکننده نفت در مقایسه با سایر کشورها به عنوان راهکارهای سیاستی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: نرخ حقیقی ارز، ناترازی نرخ حقیقی ارز، فیلتر هودریک-پرسکات، باز بودن حساب سرمایه، انعطاف پذیری نرخ ارز
  • محمود باقری*، علی احمدی، محمد صادقی صفحات 393-419

    فهم ضرورت تشکیل بانک در ایران متضمن درک صحیحی از سازوکار بازار پول در دورانی تاریخی است که بانک ها جایگاهی در آن نداشته اند. در آن زمان، بی اعتمادی به اعتبار قرض گیرنده، نداشتن اطلاعات موثق درباره تعداد و مکان قرض دهندگان، بالارفتن نرخ بهره و شیوع استقراض با بهره های سنگین از جمله هزینه هایی بود که طرفین معامله با آن مواجه بوده اند. مطابق نظریه کاهش هزینه معاملاتی، راهکار پایین آوردن هزینه ها در وضعیتی که بازار طبق سازوکار قیمت عمل می کند تشکیل شرکت است و شرکت های واسطه در بازار پول همان بانک ها هستند. با این تفسیر، به دلیل بالا بودن هزینه هایی که تجار و زعامداران دولتی ایران هم به آن معترف بوده اند، تشکیل بانک در بازار پول کشور برای تجارت و سودآوری امری ضروری بوده است که از دید تاجران و دولت های سودجو نیز دور نمانده و در کنار تمام امتیازات اخذ شده از دربار ایران، امتیاز تشکیل بانک نیز حایز توجه می باشد که با وجود اهمیت آن، مقتضیات شکل گیری اش به خوبی مدنظر واقع نشد و این ضرورت فدای امتیازخواهی بیگانگان گردید. در واقع از این جهت که بانک به عنوان یک کمپانی دو نوع هزینه معاملاتی در بازار پول را کاهش داد -و این موارد عبارتند از: 1) قبل از تاسیس بانک به دلیل فقدان یک واسطه قوی و مورد اعتماد، افراد هزینه های سنگینی را متحمل می شدند. 2) بانک بماهو یک شرکت تجاری که واسطه ای خاص است، بسیاری از هزینه های معاملاتی وسطه گری فردی را حذف نموده و توزیع مناسبی از وجوه صورت می دهد-، مواهب و مناسبات حقوقی مترتب بر آن در عنفوان شکل گیری موسسه بانکی در کشور فدای استمتاع بیگانگانی شده که در ورای ضعف و انحطاط سیاسی دولت وقت ایران جز درصدد دور نگه داشتن کشورمان از امور تجاری مولد و ظرفیت های واقعی بانک نبوده اند.

    کلیدواژگان: بازار پول، بازارهای بدون واسطه، بانک شاهنشاهی (شاهی)، هزینه معاملاتی، واسطه مبادله و پرداخت، بانک، شرکت تجاری
  • امیرحسین غفاری نژاد، مجید مداح*، مصطفی سرگلزایی صفحات 421-464

    ادبیات اقتصاد سیاسی بر نقش نهادهای سیاسی در کنترل رفتار سیاستمداران و انتخاب های اقتصادی تاکید دارد. نهادهای سیاسی مشتمل بر ترتیبات مستقر در ساختار سیاسی حاکم نظیر انتخابات، مجلس، دولت، قوانین و... است که در این میان، رقابت سیاسی یکی از مهمترین توصیف کننده های ساختار مذکور است. این رقابت برای کسب قدرت سیاسی نظیر رقابت کاندیداها برای احراز کرسی های مجلس، عبارت از حق کنترل، شکل دهی به محتوا و هدایت سیاست گذاری عمومی خواهد بود. در این میان، به جز عوامل نهادی، وفور منابع طبیعی نظیر نفت بر عملکرد اقتصادی کشورهای وابسته به عواید حاصل از آن موثر خواهد بود. از این رو مقاله پیش رو اثر رقابت سیاسی و درآ مدهای نفتی را بر رشد اقتصادی استان های ایران با استفاده از روش پانل دیتای پویا در دوره 1379 تا 1398 مورد بررسی قرار می دهد. نتایج نشان می دهند اولا رابطه غیرخطی بین رقابت سیاسی و رشد اقتصادی به شکل U در تصریح های مختلف وجود دارد به نحوی که پس از سطح مطلوب رقابت سیاسی، افزایش رقابت سیاسی سیاستمداران را وادار به تنظیم سیاست های اقتصادی ارتقاءدهنده رشد می کند. ثانیا اثر متقابل رقابت سیاسی و درآمدهای نفتی بر رشد اقتصادی منطقه ای مثبت است بنابراین افزایش رقابت سیاسی اثر مخرب درآمدهای نفتی بر رشد اقتصادی را تعدیل خواهد کرد.

    کلیدواژگان: رقابت سیاسی، رشد اقتصادی، نفرین منابع، مدل پانل دیتای پویا، استان های ایران
  • تیمور محمدی*، سید نصرالله ابراهیمی، حسین راغفر، روح الله مددی امیری صفحات 465-504

    کسب فناوری در صنعت بالادستی نفت وگاز یکی از پرچالش‏ترین موضوعات می‏باشد. در مطالعه این صنعت، برای اینکه بتوان اثرات بهینه‏گی فناوری در بعد اقتصادی و توسعه‏ای اعمال گردد، باید در فرآیند تصمیم‏گیری کسب فناوری بین انتخاب‏های متعدد ترتیبی اتخاذ شود تا از تکرار رویکردهای کم اثر گذشته پرهیز گردد. البته صریح‏ترین و حدی ترین تقسیم بندی بین رویکردهای موجود، نگاه صرفا همکارانه با سایر بازیگران بین‏المللی و یا غیرهمکارانه (استقلال) با نگاه به بخش داخلی می‏باشد. در این پژوهش با استفاده از نظریه بازی‏ها، به بررسی رویکردهای حدی از طریق مدلسازی چند لایه (اطلاعات کامل و ناقص، ایستا و پویا و تکاملی) می پردازد و با تحلیل این دو رویکرد همکارانه (انتقال) و غیرهمکارانه (استقلال) در کسب و استفاده از فناوری‏ها برای صنعت بالادستی نفت وگاز ایران (ذیل نمونه کمی فاز 11 پارس جنوبی)، نقاط ضعف و قوت آن ها را برای تصمیم گیری در بین این دو رویکرد و چگونگی کسب فناوری بیان می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد کسب فناوری به روش همکاری در بلندمدت با رعایت قیدهایی موجب بهبود اثرات آن در صنعت می‏گردد و نگاه استقلال طلبانه محض، صرفا اثرات مفید کوتاه مدت داشته و حتی بعضا با اصل صیانت منابع نیز در تقابل می‎باشد. بنابراین تاکید می شود روش همکارانه به شرطی به عنوان سیاست اصلی لحاظ گردد که در نگاه داخلی نیز بر پایه استفاده درست از مزیت‏های طبیعی این صنعت در کشور و تلاش برای تبدیل شدن از مقلد بودن به پیشرو شدن در بخش هایی از فناوری در عرصه بین المللی به عنوان هدف نهایی تعیین شده باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، صنعت بالادستی، نظریه بازی، نفت و گاز ایران، همکارانه، غیرهمکارنه
|
  • Yaghoub Fatemi Zardan*, Mahdi Mahmoodzadeh, Ahmad Bakhshi Pages 7-55

    The widespread outbreak of Covid 19 disease has cost the government and the people so much that its effects need to be investigated. Therefore, this study tries to study the strategy of the government and the people in the form of game theory, considering the limitations created following the outbreak of coronavirus during the period of 2020/02/19 to 2021/04/19.  The results showed that, when the government chooses either strategy of intervention and non-intervention, People choose the strategy of violating restrictions between the strategy of staying at home and the strategy of violating restrictions. Also, both in the case of choosing a strategy to stay at home and in the case of choosing a strategy of violation of restrictions by the people, the government will choose the strategy of intervention between intervention strategy and non-intervention. The reason for this choice is that if the government does not come to control and prevent this disease, society will face great social costs due to the widespread epidemic. Therefore, the Nash equilibrium in this game has been the choice of intervention strategy by the government and the strategy of violation of restrictions by the people. Accordingly, the government needs to take important steps to persuade individuals to accept restrictions by reducing the opportunity cost of staying at home.

    Keywords: Covid 19, Coronavirus, Game Theory, Government, People Behavior
  • Hossein Raghfar*, Kobra Sangarimohazab, Mahdieh Amini Abchoieh Pages 57-84

    Poverty and various forms of inequality, including class, gender, racial, and ethnic inequalities, are the consequences of imbalances of power relations and make society subject to social instability and unrest. makers.

    Methodology

     This study investigates the effects of income distribution on social unrest, using agent-based modeling. This model is simulated using Iranian data collected from an environment in which two groups of inteligent agents, i.e, citizens and military forces, exist. This intelligent model with an agent-based simulation approach, allows the policymaker to change the parameters and the assumptions of the model based on the prevailing conditions in society and to study the policy outcomes.

    Findings

    Based on the results obtained from the simulation when the level of reward for the military is low, the probability of victory of the rebellious citizens increases. But, when the military forces’ income is in the middle range, the likelihood of civil war is much higher and once their income is high, the higher is the probability of the government victory.

    Results

    Employment is one of the main factores affecting the formation of individuals’s identity. Having a decent job and lower income inequalities in the society can contribute to social and political stability. Strengthening social capital will create interpersonal, intergroup and social solidarity and cohesion which lead to the lower likelihood of social unrest.

    Keywords: Agent-based Modelling, Income Distribution, Social unrest
  • AliAsghar Salem*, Elham Gholami Pages 85-119

    Reducing the consumption of goods harmful to human health is one of the government’s policies goals all around the world. One of the control tools in order to reduce the consumption of these goods is to increase their consumption tax rate in order to increase prices resulting less consumption and provide the required financial resources for culturalization, education and consumption control in the society. The purpose of this article is to estimate the optimal taxation rate on the consumption of goods harmful to health in a way that despite increased tax revenues, it would have the least disruptive effects on the household’s welfare. For this purpose, using the almost ideal quadratic demand system based on non-linear seemingly unrelated regressions and the household’s data for 1390 to 1398, the demand for health-damaging goods, has been estimated and relevant price elasticities are calculated. Then, based on the compensating variation as a welfare measure by micro-data (for each sample household) and in various income scenarios, the optimal tax rates have been estimated and analyzed for year 1398, using nonlinear optimization methods. Based on the results and considering that implementing a same tax rate for all good groups are easier and more practical, a tax rate of 31% (including VAT and duties of article 48 of the Law on Accession Some Articles to the Regulatory for Part of Government Financial Regulations Act, 1393) is suggested to apply for all good groups. In this situation, the average welfare reduction for each household is close to 2310 thousand Rials and the amount of tax revenues would be 68,595 billion Rials, based on the information of year 1398. This tax revenue is more than 4 times of the budget law performance in this year.

    Keywords: Goods Harmful to Health, Optimal Tax Rate, Quadratic Almost Ideal Demand System, Nonlinear Seemingly Unrelated Regression Method
  • Mohammadjavad Khosrosereshki, Reza Najarzadeh*, Hasan Heydari Pages 121-165

    The purpose of this study is to investigate the foreign exchange market pressure (EMP) and the impact of domestic and foreign variables in such markets to access the direct intervention of central banks in these markets in selected oil-exporting countries (Iran, Russia, Norway, and Mexico) during1997/1-2017/4, Using the VECM and VAR model. The results show that the general situation of the foreign exchange market in Iran and Russia is the appreciation of the national currency and in Mexico and Norway is neutral. Most of the direct interventions of the Central Bank of Iran are under Leaning Against the Wind, by contrast, the other countries' are normal. For Russia, fluctuations in real GDP, for Iran, fluctuations in domestic interest rates, and for Mexico and Norway, fluctuations in domestic and U.S. interest rates affect the EMP. In addition, to explain the level trend of EMP by its shock for each country, for Russia, real GDP shocks, and for Mexico, U.S. interest rates shocks and U.S. GDP shocks also explain the level trend of EMP. The central bank direct interventions of all countries except Norway reacted significantly to the oil price shocks, which can be interpreted that the Norwegian Oil Revenue Fund has succeeded in maintaining independence the central bank direct interventions from global oil market fluctuations.

    Keywords: Oil-exporting Countries, Exchange Rate, Exchange Market Pressure, Direct Intervention in Exchange Market
  • Reza Fakhrian, Alireza Daghighi Asli*, Marjan Damankeshideh Pages 167-198

    In this study, the effect of government credit intervention in the banking system on the growth of Iran's economic sectors was investigated. For this purpose, the fully modified least squares model (FMOLS) was used. Also, research data were collected during the period of 1997-2007 from the Statistics Center of Iran, the Central Bank and specialized banks (Bank of Industry and Mines, Agriculture and Housing). The results showed that the variables of net capital stock of economic sectors and payment facilities of specialized banks to economic sectors have a strong positive and significant effect, the variables of employed population of economic sectors and the share of each specialized bank in the total banking system The average positive and significant effect of the variables of commercial openness and the state ownership index of banks has a weak positive and significant effect on the value added of economic sectors. Also, the variable of private ownership index of banks does not have a significant effect on value added of economic sectors. Also, the variable of private ownership index of banks does not have a significant effect on value added of economic sectors. Therefore, the most important result of the present study was that government credit intervention through specialized banks (industry and mining, agriculture and housing) has a significant impact on the economic growth of relevant sectors (industry, agriculture and construction). However, the state nature of banks and their non-share in the profits and losses of enterprises, especially in times of recession, has caused a weak effect of this type of ownership on the value added of economic sectors. Accordingly, the officials of the country's banking system were suggested to develop banks in order to become specialized in order to achieve economic growth in various sectors. Also, refine the approach of banks from recipients of interest on repayment of facilities to participants in the profits and losses of enterprises.

    Keywords: Credit intervention, specialized banks, Financial development, Fully modified least squares model
  • Roghayyeh Nazemfar, Amirmansoor Tehranchian*, Zahra Elmi, Mohhammadreza Asghari Pages 199-235

    agent-based modeling is an emerging computational technique that makes it possible to simulate complex economic systems, including the banking network, with a bottom-up approach. In this paper, the country's banking network is simulated with an intelligent multi-agent modeling model and indicates that these agents behave based on the adaptive learning. This modeling has been done with the aim of examining and evaluating the impact of regulatory policies on the interbank market and based on the balance sheet data of  25 member banks of the interbank market in the years 2006-2019. To assess the impact of regulatory policy, the scenario of having Clearing House to reduce non-payments in the interbank market has been examined. Due to the learning of the agents, in this simulation, the results show the direct and indirect impact of regulations on the interbank market by changing the adaptive strategies of the agents. According to the results of this study, monitoring the interbank market through the Clearing House, solves the problem of information asymmetry in the interbank market and thus reduces financial contagion and increases the stability of the system.

    Keywords: agent-based model, adaptive learning, interbank network, contagion
  • Ehsan Mousavi, Teymur Rahmani, Ali Taiebnia* Pages 237-270

    The non-optimal choice of exchange rate policy is a serious obstacle to improving the country's economic situation. Considering that the involvement of political economy factors in the adoption of exchange rate policy causes its inefficiency and the choice of exchange rate regime in developing countries seems to has been more influenced by the political economy factors, the study of amount and how the political economy factors influence on the choice of exchange rate regime of developing countries in comparison with developed countries is necessary and important. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of trade, financial and political economy factors on the de facto exchange rate regime in developing and developed countries over the time period 1996-2012. The estimates of the present study have been estimated using logit and probit models. The results of the research show that in developing and developed countries, an increase in the size of economy increases the likelihood of choosing a floating exchange rate regime, and an increase in government strength, the power of interest groups, the level of democracy, and oil rents increases the likelihood of choosing a fixed exchange rate regime, although the power of interest groups is not significant in developed countries. The nonlinear relationship between the institutional quality and the exchange rate regime has been proposed by Alsina and Wagner (2006) is also confirmed.

    Keywords: Politial Economy, Exchange Rate Regime, Ordered Logit, Probit
  • Jafar Haghighat, Hossein Asghar Pour, Alireza Helali* Pages 271-306

    In the present study, in the first stage, using Gerton and Roper (1977) model, the central bank policy intervention index and foreign exchange market pressure were calculated. Then, using the STAR regression model, the nonlinear effects of financial risks with policy intervention of the central bank and the pressure of the foreign exchange market on the country's banking stability are examined. According to the results of Gerton and Roper models; In 26 of the 33 years surveyed, the country's economy has faced increasing pressure from the foreign exchange market. Also, the average degree of central bank intervention is 0.79. In other words, in the period between 1986 and 1397, 79% of the central bank intervention policy was inconsistent. The results of STAR model estimation with the central bank intervention as a transition variable show that the threshold value of the transition variable is 6.55 and with the central bank intervention exceeding this threshold, the reaction of monetary officials to increase this variable has increased sharply. As the central bank's intervention has increased, policymakers have tried to control the growth of the exchange rate and prevent it from rising by reacting more. Therefore, when the exchange rate experiences higher growth, policymakers are more in control of the exchange rate and pay less attention to its deviations, which increases the liquidity and credit risk of banks and leads to a decrease in the country's banking stability. According to the estimation results, the variables of capital adequacy and economic growth have a positive effect and central bank intervention, liquidity risk, credit risk and inflation rate also have a negative effect on bank stability. The negative coefficient of the intervention index indicate that the central bank, in the face of increasing positive exchange rate deviations, is pursuing a decline in the growth of its foreign reserves. Therefore, expansionary monetary policies need to be adjusted for the stabilization or non-stabilization of the exchange rate. Also, the high risk of banking activities and the transfer of this risk to other monetary and financial sectors of the economy, leads to increased costs and complexity of the process of receiving facilities, imposing this cost on other facilities and reducing the ability to provide credit, diversion and failure to meet facility objectives. Banking income instability, which requires more attention to financial and banking indicators.

    Keywords: Liquidity risk, credit risk, central bank policy intervention, foreign exchange market pressure, banking stability, smooth transition regression
  • Mahdi Sadeghi Shahdani, Hamidreza Tavakoli*, Aboalfazl Salehi Pages 307-355

    Banking systems are critical to economies, and their influence is significantly stronger in Iran. As a result, fragility in the country's financial system and the emergence of systemic risks in the banking system undermine the economy's stability and performance. Due to the importance of systemic risk in the banking network, this study examines the factors affecting the occurrence of systemic risk and systemically important financial institutions. For this purpose, this paper combines the ARMA-gjrGARCH-DCCt model and graph theory to dynamically and statically analyze systemic risk in the Iranian banking system and also compute ΔCoVaR index to examines the factors affecting the occurrence of systemic risk. The study of this research has been done on the data of 9 important banking institutions in the Iranian Stock Exchange for the two periods of 12/06/1390 to 01/04/1395 and 11/10/1397 to 01/10/1399. The results indicate that Mellat is the most significant banking institution in the banking network in both times, while Saderat is the second most important institution in the banking network in the first period and Pasargad is the second most important institution in the second period. Additionally, the integrity of the banking network has altered throughout time but has typically increased, and the correlation between the banking network has increased, enhancing the likelihood of systemic risk and risk transfer within the network. Additionally, the size and risk profile of banks, as well as the topology and structure of the banking network, all have a significant impact on the incidence of systemic risk in the banking network.

    Keywords: ARMA-gjrGARCH-DCC, financial system, minimum spanning tree, systemically important financial institution, financial network
  • Sadra Komlakh, MohammadReza Farzin*, Karim Emami Jaze Pages 357-403

    Changes in the real exchange rate affect a country's balance of payments and international competitiveness, and its misalignment from the long-run equilibrium level usually creates imbalances in the macro economy. This is also important in countries with oil resources due to their foreign trade structure. Accordingly, due to the existence of few internal studies on the subject in selected countries with specific common features, the purpose of this study is to investigate the factors affecting the real exchange rate misalignment in the OPEC member countries in the period 2000-2020. In this regard, with calculating the real exchange rate, equilibrium values and ultimately its misalignment in the selected research sample with approaches more consistent with theoretical foundations, the factors affecting the real exchange rate misalignment such as capital account openness and exchange rate flexibility has been examined by Generalized Method of Moment (GMM) technique. The results, in addition to showing the real exchange rate misalignment in each of the countries, show that the capital account strategy and exchange rate flexibility have a significant effect on the real exchange rate imbalance. Finally, some suggestions based on the research results are presented. According to the research results, adopting a managed floating exchange rate system, preventing the increase of money and liquidity and planning to reduce the conversion of dollars from natural resources into national currency, controlling inflation and thus maintaining the competitiveness of oil exporting countries in comparison It has been proposed with other countries as policy solutions.

    Keywords: Real Exchange Rate, Real Exchange Rate misalignment, Hodrick-Prescott filter, Capital account openness, Exchange rate flexibility
  • Mahmoud Bagheri*, Ali Ahmadi, Mohammad Sadeghi Pages 393-419

    Understanding the necessity of establishing a bank in Iran requires a correct realizing of the mechanism of the money market in an era in which banks had no place or position. At that time distrusting on the borrower credits, lack of reliable information about the number and place of lenders, rising interest rates and the prevalence of high- interest borrowing were some of the costs that transaction parties faced. As per theory of transaction costs, the solution to reduce the costs at the situation that the market operates according to the price mechanism is to form corporations and the intermediaries in the monetary market that they are banks. given this interpretation, due to the high costs that the Iranian businessmen and governors had been acknowledged, establishment of banking at the country monetary market were necessary for trade and profitability. The history and the situations led to establish of banking in Iran didn’t receive well attention as much as privileges that given to foreign governments. In fact, banks could decrease two kinds of transactions costs: 1) Before establishing of the bank - due to the lack of a strong and trusted intermediary between the parties - people incurred heavy costs. 2) bank, in its nature is an especially intermediary that eliminated many of the transaction costs of individual intermediation in the monetary market. Thus, at that time (in an era in which The Imperial Bank of Iran established), the benefits and legal relationships that result from the formation of a banking institution in the country sacrificed to the enjoyment of foreigners beyond weakness and degeneration of Iran’s governors. because, the policy of the government of Iran at that time was nothing but to keep our country away from productive business affairs and the real capacities of the bank.

    Keywords: Monetary Market, Direct, Indirect Monetary Market, The Imperial Bank of Iran, transaction costs, Medium of exchange, payment, Bank, trading company
  • AmirHossein Ghaffari Nejad, Majid Maddah*, Mostafa Sargolzaei Pages 421-464

    The literature of political economy emphasizes the role of political institutions in controlling the behavior of politicians and economic choices. Political institutions include the arrangements established in the ruling political structure such as elections, parliament, government, laws, etc, in which, the political competition is one of the most important descriptors of the mentioned structure. This competition for political power, such as the candidacy of candidates for the parliamentary seats, will include the right to control, shape the content, and guide the public policy. Except the institutional factors, the natural resources abundance such as oil will affect the economic performance of countries dependent on the generated proceeds.Therefore, the present study examines the impact of political competition and oil revenues on the economic growth of Iranian provinces using the dynamic panel data method in the period of 2000-2019. The results show that, there is a non-linear relationship between the political competition and the U-shaped economic growth in various contexts, so that after the desired level of political competition, increasing the political competition forces politicians to formulate growth-promoting economic policies. The interaction of political competition and oil revenues on the economic growth of regions is positive, so increasing the political competition will moderate the destructive impact of oil revenues on the economic growth.

    Keywords: Political competition, Economic growth, Resource curse, Dynamic panel data, Iranian provinces
  • Teimour Mohammadi*, Seyed Nasrollah Ebrahimi, Hossein Raghfar, Rohollah Madadi-Amiri Pages 465-504

    Access to technology in the upstream oil and gas industry is one of the most challenging issues. In this industry, in order to be able to apply the desired effects of technology in the economic and development dimension, in the decision-making process, the choice to acquire technology must be such as to avoid repeating the ineffective approaches of the past. However, the most divisive And explicit division between the existing approaches is a fully participatory view with other international actors and another non-participatory (independence-seeking) view of the domestic sector. In this research, using game theory, it examines limit approaches through multilayer modeling (Complete and incomplete information, static, dynamic and evolutionary) and analyzes two participatory approaches and non-cooperation in acquiring and using the technologies of Iranchr('39')s upstream oil and gas industry (Study sample of phase 11 of South Pars), explains their strengths and weaknesses for deciding between the two approaches and how to access the technology. Research results show, achieving technology in the long run, by imposing some restrictions, improves its effects on the industry, and a completely independent view has only short-term beneficial effects and sometimes even contradicts the principle of resource protection. It is emphasized accordingly, the participatory approach should be considered as the main policy provided that internally, based on the proper use of the natural benefits of this industry in the country and the effort to become an imitator to be a leader in the field of technology in the international arena, has been set as the ultimate goal.

    Keywords: Technology, Upstream industry, Game theory, Iranian oil, gas, cooperation, non-cooperation