فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 67، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل الیاسی نیا، طیبه عارف نیا صفحات 11-33

    اذن و رضایت بزه دیده در وقوع بزه، نمی تواند خصیصه های خاص یک عمل مجرمانه را بزداید و به عنوان یک علت توجیه کننده ی جرم مطرح شود، زیرا این امر با اصول کلی حاکم بر قوانین جزا در تعارض بوده، و از طرفی غرض از وضع قوانین، حفظ نظم و رعایت مصالح و منافع عمومی جامعه است، لذا رضایت مجنی علیه در خصوص ارتکاب بزه، نمی تواند نفوذ حقوقی خود را داشته باشد، تا دلیل بر اباحه ی عمل و مانع از اجرای مجازات بشمار آید. اما در مواردی خاص، مقنن عدم رضایت بزه دیده را از عناصر اساسی تکوین جرایم محسوب نموده است، به نحوی که تحقق آن مستلزم عدم رضایت بزه دیده در وقوع فعل ارتکابی علیه خویش است، بنابراین اذن بزه دیده، مانع از ثبوت مسیولیت کیفری آن می گردد. در این نوشتار سعی بر آن است تا اهمیت و تاثیر رضایت بزه دیده، در مسیولیت کیفری در جرایم از منظر قوانین ایران و آراء فقهای اسلامی مورد تحلیل، ارزیابی و نقد قرارگیرد.

    کلیدواژگان: اذن بزه دیده، حکم تکلیفی و وضعی، اسقاط ما لم یجب، آراء فقهای اسلامی
  • سید محمدصادق حسینی، جلال الدین قیاسی صفحات 32-47

    تعدد جرم ازجمله عوامل مشدده مجازات است. قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مجازات شخصی که مرتکب چند جرم تعزیری درجه یک تا شش شود را تشدید کرده است که نتیجه آن اجرای مجازات اشد از بین محکومیت‌های متعدد است؛ از سویی دیگر قانون‌گذار تشدید مجازات و اجرای مجازات اشد را در مورد جرایم تعزیری هفت و هشت جاری نکرده است و از قاعده جمع مجازات‌ها در این دو درجه از جرایم پیروی کرده است. علاوه بر این مجازات معاون یک تا دو درجه پایین‌تر از مجازات جرم ارتکابی است؛ حال اگر فردی در دو یا چند جرم تعزیری درجه پنج یا شش معاونت کند، بعضا مجازات وی از مجازات مرتکب اصلی فراتر می‌رود. هدف این تحقیق بررسی مواردی است که در آن مجازات معاون به نسبت مباشر شدیدتر و سنگین‌تر است. در این مقاله ابتدا مواد قانون مجازات اسلامی در خصوص معاونت در جرم و تعدد در جرم مورد بررسی قرار گرفته فروض مختلف معاونت در جرایم تعزیری در درجات مختلف ذکر گردیده است. همچنین نظریات مشورتی که در قانون مجازات اسلامی در است زمینه وجود دارد، مورد تحقیق قرار گرفته است. در پایان نتیجه‌ای که به آن دست می‌یابیم این است که می‌توان با الهام گرفتن از آرای وحدت رویه و نظریات مشورتی که ملاک مشترکی با این بحث دارد و همچنین تمسک به اولویت چنین در نظر گرفت که مجازات معاون نیز نباید شدیدتر از مجازات مباشر باشد. ضمنا عدالت و انصاف و قاعده تناسب جرم و مجازات نیز موید چنین نظری می‌باشد. با این حال هنوز در این زمینه ایراد قانونی وجود دارد و راهکار آن چیزی جز اصلاح مواد مرتبط در قانون مجازات اسلامی نمی‌باشد.

    کلیدواژگان: تعدد جرم ت، عدد مجازات، مباشر جرم، معاون جرم، جرم تعزیری درجه پنج و شش
  • علیرضا سلیمی، ناصر زنگباری صفحات 48-71

    در اصطلاح فقهی، اقاله این است که یکی از متعاملین، معامله را بر هم بزند. در این صورت، چنانچه خیار فسخ بیع داشته باشد، معامله منفسخ می شود و اگر خیار فسخ بیع نداشت، طرف دیگر باید این اقاله را تنفیذ کند و اگر چنین نکند، معامله بر حال خود باقی است. قانون مدنی ایران، اقاله را از اسباب سقوط تعهدات به حساب آورده است. در نظام بانکداری ایران و در چارچوب قانون پولی و بانکی کشور، قانون عملیات بانکی بدون ربا، دستورالعمل ها و بخشنامه های بانک مرکزی، معاملات متعدد و متنوعی فی مابین بانک و مشتریان آن ها منعقد می گردد. اقاله به عنوان یکی از راهکارهای بر هم زدن عقود لازم در این نظام کاربرد موثر داشته و عمده ترین کاربرد اقاله در نظام بانکی، اقاله املاک تملیکی بانک هاست. در این زمینه هر یک از بانک ها به علت فقدان مقررات شفاف، با برداشت های سلیقه ای از مقررات و قوانین جاری، با درخواست راهن یا مشتری بانک، ملک تملیک شده را اقاله می کنند. در حال حاضر، در قوانین و مقررات بانکی صرفا شرایط پذیرش درخواست اقاله اعلام گردیده و تعریف فرایند اجرای اقاله در سیستم بانکی مغفول و نیز نحوه محاسبات ثمن اقاله توسط بانک ها به گونه ای است که نتیجه آن اخذ وجوه مازاد بر ثمن اقاله، غیر قانونی، غیر شرعی و پیامد آن تضییع حقوق متقاضیان اقاله است. بنا به مراتب فوق و نظر به اینکه در این باب و نحوه محاسبات مذکور در اجرای فرایند اقاله، در سیستم بانکداری مطلقا پژوهشی عملی صورت نپذیرفته است، در این مقاله سعی می شود جایگاه و ارکرد اقاله در نظام بانکی ایران، با تکیه بر فقه، رویه بانکی و قوانین و مقررات مربوط، مورد بررسی قرارگرفته و راهکارهای عملی و اجرایی مرتبط ارایه گردد.

    کلیدواژگان: اقاله، عقد، تفاسخ، نظام بانکداری ایران
  • احسان علی اکبری بابوکانی، سهند صادقی بهمنی، محمد امینی صفحات 72-101

    شیخ صدوق از فقهای قرن چهارم و در دوره ای که متصل به غیبت معصوم (ع) است، تقریبا در اکثر ابواب فقهی نظراتی خلاف مشهور فقهای امامیه دارد و این مهم با مشاهده کتاب من لا یحضره الفقیه ایشان، دانسته می‌شود. نگارندگان در این مقاله به بررسی فقهی آرای شاذ ایشان در باب ارث پرداخته و نشان می‌دهند که صدوق در پنج مورد از مبحث ارث که به ترتیب عبارتند از: 1- عدم ارث بری ولد ولد در صورت وجود ابوین متوفی. 2- مشارکت میان جد و فرزند فرزند در ارث بردن از ترکه متوفی. 3- ارث بری مادر متوفیه با فرض وجود زوج به میزان یک ششم به عنوان فرض و باقی مال به واسطه رد. 4- اگر تنها وارث زوج، زوجه وی باشد، زوجه در زمان حضور امام، یک چهارم از ترکه را به ارث می‌برد و در حال غیبت، تمام آنرا. 5- ارث بری عتیق (آزاد شده) از معتق (آزاد کننده)، فتوایی خلاف نظر مشهور در فقه دارد. رهاورد این پژوهش آن است که نشان دهد، آرای شاذ فقیهان از جمله شیخ صدوق نیز دارای پشتوانه های معتبر و متقن روایی است. لذا به نظر می‌رسد که آرای ایشان در برابر قول مشهور، توانایی ایستادگی را داشته و در حقوق موضوعه ایران می‌تواند واجد اثر شوند و چه بسا عاملی برای تغییر مباحث ارث قانون مدنی که عمدتا در بیان احکام از نظر مشهور پیروی جسته، باشد.

    کلیدواژگان: صدوق، ارث، الفقیه، خلاف مشهور
  • بهنام قنبرپور صفحات 102-120

    با تغییر سبک زندگی مردم در جهان معاصر، برخی از اولویت های پیشین نظیر ازدواج و فرزندآوری کم رنگ شده و مسایلی چون ادامه تحصیل، اشتغال به کار در اولویت های برتر قرار گرفت. تاخیر زمان مناسب ازدواج در بین جوانان موجب شد تا فرزندآوری زوجین در فرصت های طلایی باروری اتفاق نیفتاد؛ شواهد بیانگر آن است که گاهی همین آفت تاخیر، برخی از خانواده ها را از موهبت داشتن فرزند، محروم ساخته است . استفاده از فناوری ذخیره سازی گامت در عنفوان جوانی راهکاری است جهت تحقق امر فرزندآوری برای زوجینی که بنا به هر عللی، باروری را به تاخیر انداخته اند. پژوهش حاضردر صدد پاسخ به این پرسش است که چه حکمی به این دستاورد نوین علم ژنتیکی در ذخیره سازی گامت تعلق می گیرد؛ نگارنده ، حکم جواز آن را با عنایت به منافع متعدد مترتب بر این فناوری به استناد دلایلی چون اصل صحت، اباحه، اصل مداوا و درمان و عروض عناوین ثانوی با رعایت جوانب احتیاط، توجیه پذیر می داند.

    کلیدواژگان: ذخیره سازی گامت، انجماد گامت، تلقیح مصنوعی، باروری
  • سید محمدتقی کریم پور آلهاشم صفحات 121-146

    در کار حاضر در صدد برآمدیم حاصل ترکیب یا تجمیع عقود را دریابیم ؛ لذا به روش توصیفی و تحلیلی در فقه، حقوق ایران، فرانسه و راهنمای حقوقی آنسیترال در مورد معاملات تجارت متقابل بین المللی، اقدام به بررسی تطبیقی نمودیم و به این نتیجه رسیدیم که، مرتبط نمودن قرارداهای مختلف با همدیگر در قالب مجموعه های قراردادی، می تواند منتهی به ایجاد "عقود مرکب" و یا "عقود جامع" گردد. شرایط، احکام و آثار عقود مرکب، مشمول اراده اطراف قرارداد و قواعد عمومی قراردادها است، مگر اینکه عقدی معین باشد. اما در عقود جامع قراردادهای جزء، استقلال خویش را حفظ می نمایند، لذا اختلال در اجرا یا اعتبار یکی از قراردادهای جزء در قراردادهای دیگر موضوع قرارداد جامع تاثیری ندارد، مگر با اراده طرفین و تعیین قانون. در فقه وحقوق ایران و فرانسه در خصوص موضوع با خلاء روبرو هستیم، لذا لازم است مراتب در تغییرات آتی قوانین مدنی ایران و فرانسه ، مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عقد مرکب، عقد جامع، عقد مختلط، معامله تجارت متقابل بین المللی، آفست، بیع متقابل
  • علی اصغر گل محمدی، علی تولایی، سید جعفر هاشمی باجگانی صفحات 147-175

    بر اساس قاعده اصطیادی اغتفار (یغتفر فی التوابع ما لایغتفر فی غیرها)، هم تراز نبودن متبوع و تابع، اصلی مسلم و غیر قابل انکار می باشد. قاعده عقلایی مذکور رابطه میان تابع (فرع) و متبوع (اصل) را تشریح می نماید؛ به این ترتیب که آنچه رعایت آن در متبوع الزامی است، ممکن است در تابع ضروری نباشد. یکی از آثار مهم و کاربردی قاعده اغتفار، چشم پوشی از ربا در توابع عقود می باشد. از این رو، هرچند رعایت شرایطی مانند تماثل (همانندی) و تقابض (قبض و اقباض) در مجلس عقد در متبوع ضروری بوده، اما با این وجود در صورت تبعیت، برخی از این شرایط، مورد چشم پوشی قرار خواهند گرفت. موضوع وجه التزام قراردادی را می توان به عنوان یک نمونه در این مقوله بررسی نمود با این توضیح که عده ای، شرط وجه التزام قراردادی را در صورت مازاد بودن از مبلغ اصلی قرارداد، مصداق ربا و باطل دانسته اند، در این مقاله با استناد به قاعده اغتفار این امر مورد تردید قرار گرفته و ثابت شده است که وجه التزام قراردادی نمی تواند از مصادیق ربا و در نتیجه باطل باشد.

    کلیدواژگان: قاعده اغتفار، ربای تبعی، وجه التزام، تابع و متبوع
  • هوشنگ گل محمدی، سید محمدرضا آیتی، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 176-198

    مقاصد شرع در تشریع قوانین، تحقق مصلحت و دفع مفسده از زندگی مردم است، از این رو، هرگاه امر دایر باشد بین دو مفسده ی اقل و اکثر و نتوان هر دو را از خود دور کرد، عقل سلیم به استناد قاعده ی دفع افسد به فاسد حکم به دفع فساد اکثری می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مستندات قاعده مذکور و کاربستی آن در فقه و حقوق ایران به روش توصیفی و تحلیلی سامان یافته است در صدد بیان آن است که قاعده ی دفع افسد به فاسد هر چند در کتب قواعد نویسان به صورت قاعده ی مستقل دیده نمی شود، اما بهره وری آن در ذیل قواعدی چون تزاحم، اهم و مهم و اضطرار کاملا مشهود و مبرهن است و عملا یکی از کاربردی ترین قواعد فقهی در زندگی شخصی، اخلاقی،اجتماعی، سیاسی و حقوقی به شمار می آید. نتایجی که حاصل شد بیان گر آن است برای پیش گیری از هر گونه سواستفاده و حیله گری های احتمالی در بکارگیری این قاعده، بایسته است حسن نیت و تقوای درونی مرتکب فعل فاسد برای دفع افسد نزد قاضی محرز شود و مسیولیت اقناع وجدان قاضی نیز به عهده او است. علاوه بر آن، قاعده مذکور باید مفسده ی عظیم تری را دفع نماید و به عنوان تنهاترین راه رهایی از افسد میزان تشخیص مفسدتین قرار گیرد، لذا نهاد و مرجع تشخیص اجرای قاعده مذکور در حقوق و قوانین کیفری نظیر دفاع مشروع و عمل به امر آمر قانونی، قانون گذارخواهد بود.

    کلیدواژگان: دفع افسد به فاسد، اهم و مهم، اضطرار، دفاع مشروع، امر آمر قانونی
  • علی محمدیان، محمد ناجم حصاری صفحات 199-217

    بی تردید ازدواج در زمره مهمترین رویدادهای زندگی هر فرد تلقی شده و از منظر اجتماعی نیز ‏می تواند سنگ بنای یک جامعه سالم قلمداد شود. نیک پیداست در این زمینه، انتخاب همسر مناسب از اهمیت شایانی برخوردار است؛ چه اینکه ازدواج موفق، زمینه ساز تکامل فرد شده و در نقطه مقابل انتخاب همسر نامناسب موجبات مشکلات روحی و روانی را فراهم آورده و شخص و جامعه را با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد ساخت. در این میان اهتمام شریعت به ارایه معیارهای دقیق در گزینش همسر بر کسی پوشیده نیست؛ لکن آنچه نگارش پژوهش حاضر را سامان داده است فتوایی مشهور در بین فقیهان امامی است که مطابق آن، در فرض وجود خواستگار هم کفو (کفایت شرعی)، ولی دختر مکلف به پذیرش چنین درخواستی بوده و در فرض عدم اجابت درخواست، مرتکب معصیت شمرده می شود. نوشتار فرارو با عنایت به اهمیت مسیله و تالی های فاسدی که ممکن است بر چنین دیدگاهی مترتب شود، در پژوهشی مسیله محور، با مراجعه به میراث فقهی، مستندات فقیهان را در بوته نقد قرار داده و با خدشه در اعتبار ادله ارایه شده، چنین دیدگاهی را برنتابیده است. نگارنده معتقد است مستفاد از ادله باب، استحباب اجابت خواستگاری است که شرایط کفویت شرعی را دارا می باشد؛ لذا می توان با ملاحظه سایر اولویت ها از جمله کفایت عرفی و با درنظرداشت اموری از قبیل سطح تحصیلات، خوشایند بودن ظاهری، عدم وجود بیماری و... در این زمینه اقدام نمود.

    کلیدواژگان: ازدواج، خواستگاری، کفویت در نکاح، کفائت شرعی، استجابت خواستگار هم کفو
  • ابوالحسن مجتهد سلیمانی، مریم آگاه پور صفحات 218-231

    یکی از ادله اثبات جرم در نظام کیفری ایران، قسامه است. با توجه به محدودیتهایی که استناد به قسامه را در جهت اثبات جنایت با مشکل مواجه می سازد، ارایه جایگزینی برای نهاد قسامه، امری ضروری به نظر می رسد. یکی از جایگزین هایی که می تواند نقشی همانند قسامه را ایفا نماید، امارات قضایی (ادله علمی) است که به دلیل پیشرفت علوم، جایگاه و اعتبار خاصی در میان سایر ادله اثبات دعوا دارد. دلایل فقهی نیز بر مشروعیت اماره قضایی گواهی می دهند و آن را یکی از راه های معتبر در اجرای عدالت می دانند. با توجه به حصری نبودن ادله اثبات امور کیفری، طریقیت داشتن ادله اثبات جرم در حق الناس به ویژه جنایت علیه تمامیت جسمانی اشخاص، پیشرفت علوم و فنون و وجود روش های علمی و دقیقی مانند انگشت نگاری، چهره نگاری، علم بیولوژی، رجوع به کارشناس و نظایر آن، می توان از امارات قضایی در مسیر دادرسی اثبات جنایت به عنوان جایگزین قسامه بهره برد. پژوهش حاضر با تکیه بر منابع متعبر فقهی، به دنبال تبیین این جایگزین است.

    کلیدواژگان: قسامه، لوث، جنایت، عرف، ادله علمی
|
  • abolfazl elyasinia, tayebeh arefnia Pages 11-33

    The victim's consent and permission to the commission of a crime cannot eliminate the specific characteristics of a criminal act and cannot be considered as a justification for the crime, because it is in conflict with the general principles governing criminal law, and on the other side, the purpose of enactment of laws is the maintenance of law and order as well as the fulfillment of the public interests and rights. Hence, the consent of the victim against the commission of the offense cannot have a legal effect as a reason to approve an action and to prevent the punishment execution. However, in specific cases, the legislature has considered the victim's dissatisfaction as one of the basic elements in the development of crimes, so that the commission of such crimes requires the victim's dissatisfaction with the act committed against him/her. Thus, the victim's consent prevents criminal liability from being proven. In this article, it has been attempted to analyze, evaluate, and criticize the importance and effects of victim satisfaction in criminal responsibility from the perspective of Iranian law and the views of Islamic jurists.

    Keywords: Consent of victim, imperative rules, positive rules, Waiver of what is probable to come about, Islamic jurists’ opinions
  • SEYYED MOHAMMADSADEGH HOSSEYNI, Jalalaldin GHasi Pages 32-47

    Multiplicity of crimes is one of the aggravated factors for punishment. In the Islamic Penal Code passed in 2013, has intensified the punishment of the person who committed several first to sixth degree crimes that its result is the execution of the most severe punishment from numerous convictions. On the other hand, the legislator did not predict intensification of punishment in seventh- and eighth-degree crimes and predict the rule of summation of punishments in the both degrees. Also, the punishment of accessary in one to two degrees lower than the punishment for the committed crime. If a person assists in two or more fifth- or lower-degrees crimes, his punishment increase from the main perpetrator. So, the purpose of this article is checking the objectives that the punishment of accessary is more severe than the main perpetrator. In this article at first, we investigate the articles about multiplicity of crimes and assistance in crime and different assumptions in the degrees of custodial crimes. Also, we explore the consultative theories in this issue. At the end the result is when check the procedural unity votes and consultative theories that have common criteria with this issue and according to priority analogy, we conclude that the punishment of the crime assistant cannot be more intense than the main perpetrator. Also, the justice and fairness confirm the theory. However, there is legal objection in this context and the only solution is correction of related articles in the Islamic Penal Code.

    Keywords: Multiplicity of Crimes, Multiplicity of Punishments, the Perpetrator of Crime, the Assistance of Crime, Five, Six Degrees of Custodial Crimes
  • Alireza Salimi, Nasser zangbari Pages 48-71

    In the banking system of Iran and within the framework of money and banking law, the law on banking operations without usury; regulations, instructions and directives of the Central Bank, numerous and various transactions between the bank and their customers are concluded. Eqalah has been used effectively as one of the solutions to break the necessity contracts in this system, and the main application of Eqaleh in the banking system is the transfer of ownership of banks' properties. In this regard, each bank, due to the lack of clear regulations, with the withdrawal of taste from the current regulations and laws, at the request of the bank's mortgage or customer, the property is transferred. Due to the fact that no practical research has been done in this area and in the implementation of aqala in the banking system, this article tries to examine the position and function of aqala in Iranian banking system, relying on banking procedures and related laws and regulations and also

  • Ehsan Aliakbari Babokani, sahand sadeghi bahmani, mohammad amini Pages 72-101

    Jurisprudential analysis of the unpopular views of Sheikh Sadouq on inheritance Sheikh Sadouq is one of the fourth-century jurists in a period that is related to the absence of the Imam. Almost all jurisprudential fields have opinions contradictory to the famous Imamiyyah jurisprudence. The authors of this paper examined the legal jurisprudence of their subjects on inheritance and showed that Sadouq’s five cases of inheritances are: 1- Inheritance of not having child of child in the presence of a deceased parent. 2- Partnership between grandpa and grandchild in inheriting deceased property. 3- Inheriting the mother of a deceased woman by imagining one-sixth spouse as a share and the rest by return. 4- If the sole heir is his wife, the woman inherits a quarter of the property at the time of Imam's presence and, in absentia, will inherit all. 5- Inheritance freed from liberator. The result of this research is to show that the opinions of the not famous jurisprudents, including Sheikh Saduq, also have valid and reliable narrative support. Therefore, their views appear to be able to stand up to prominent promises and can be effective in Iranian law and may be a factor in changing the inheritance of civil law disputes, which have largely followed prominent pronouncements.

    Keywords: Sadouq, inheritance, not famous, the book of al-faqih
  • Behnam GHanbarpur Pages 102-120

    With the change in people's lifestyles in the contemporary world, some of the previous priorities such as marriage and childbearing have faded, but issues such as continuing education and employment have become top priorities, instead. The delay in the proper timing of marriage among young people prevented the couple from having children in the golden opportunities of fertility. Evidence suggests that sometimes this plague of delay has deprived some families of the gift of having children. The use of gamete storage technology in adolescence is a way to achieve childbearing for couples who, for whatever reason, have delayed fertility. The present study seeks to answer the question of what the ruling on this new achievement of genetic science in gamete storage is. The author considers the ruling to be permissible in view of the various benefits of this technology, citing reasons such as the principle of correctness, impropriety, the principle of treatment and the treatment of secondary topics, due to precautionary aspects.

    Keywords: Gamete storage, gamete freezing, artificial insemination, Fertility
  • Seyyed MohammadTaghi karimpoor Alehashem Pages 121-146

    In the present work, we have tried to find out the result of the combination or aggregation of contracts; therefore, by descriptive and analytical methods in jurisprudence, Iranian law, French law, and UNCITRAL legal guide on international mutual trade transactions, we conducted a comparative study and concluded that, connecting different contracts with each other in the form of contract sets, can lead to “merged contracts" or "comprehensive contracts". The terms, conditions and effects of merged contracts are subject to the mutual will of the contracts and the general rules of them, unless it is a specific contract. However, in comprehensive contracts, individual contracts retain their independence, so the disruption in the implementation or validity of one of the subcontracts has no effect on other contracts subject to the comprehensive contract, except by the will of the parties and the determination of the law. We face a shortcoming in the jurisprudence and law of Iran and France regarding the issue, so it is necessary to consider the future changes in the civil code of Iran and France.

    Keywords: Merged Contract, Comprehensive Contract, Mixed Contract, International Countertrade Transaction, Offset, Buy Back
  • aliasghar golmohammadi, Ali Tavallaei, Sayyad Jafar Hashemi Bajaghani Pages 147-175

    According to the Eghtefar rule that has been adopted from jurisprudential texts, the non-conformity of the subsidiary and followed is the essential and undeniable principle. The rational rule describes the relationship between subsidiary (subordinate) and followed (origin). Thus, what is obligatory to be observed in followed, may not be necessary in subsidiary. One of the important and practical implications of the Eghtefar rule is the condonation of usury in contract functions. Hence, although conditions such as similarity and taking delivery and handing over in contract are necessary in followed, they will still be ignored if they are obeyed. Given that, some have believed the contractual penalty clause that is more excessive than the original amount of the contract to be usury and invalid. In this article, based on Eghtefar rule, this issue has been doubted. It is proved that contractual penalty clause is not usury and invalid.

    Keywords: Eghtefar rule, Subordinate usury, Penalty clause, Subsidiary, followed
  • houshangh gholmoammadi, Sayyad Mohammadreza Ayati, Mohammadkazem Rahmanstayesh Pages 176-198

    The actualization of the expediencies and the repelling of the depravities from the people’s lives are intended by the canon’s legislation of rules. Therefore, when an issue falls between two depravity extremes and none can be repelled, the common sense rules the repelling of the maximal depravity based on such a maxim as the necessity of repelling the worst as compared to the worse. The present study aims at investigating the documents of the foresaid maxim and its applications in jurisprudence and Iran’s laws using an organized descriptive-analytical method. It will be expressed that the maxim “the necessity of repelling the worst as compared to worse”, though not having been inserted independently, has been clearly stated in the legislators’ books along with such other axioms as no-interference is permitted, the necessity of taking the more important as compared to the important and emergency situation; it is, in practice, one of the jurisprudential axioms most widely applied in the personal, ethical, social, political and legal lives of the people. The obtained results indicated that it is necessary for a judge to verify the internal will and piety of the wrongdoer in regard of repelling the worst as compared to worse in line with preventing any contingent misuse and deception. Also, it is the wrongdoer who should persuade the judge in regard of his or her intention for doing a wrong action. Moreover, the above-mentioned maxim should repel a sort of depravity that is deemed to be the worst and it has to be used as the only way for getting rid of the worst wrongdoing according to the distinction made between the worse and the worst depravity. Thus, the institution and the authority qualified for the implementation of the before-mentioned maxim is the legislator as stipulated in the penal laws like legitimate defense and staying adherent to legality.

    Keywords: repelling the worst as compared to the worse, taking the more important as compared to the more important, emergency situation, Legitimate defense, sticking to legality
  • Ali Mohammadian, mohammad najem hesari Pages 199-217

    Undoubtedly the marriage is one of the paramount events in life of each person and socialogically it can be the foundation of a safe and successful society. Regarding this, it is crystal clear that choosing a proper spouse is really important because a successful marriage can pave the way of maturation, physical and moral development. On the other side choosing improper spouse brings about disillusionment and mental and psychological problems and causes both the person and the society numerous problems. Meantime, the Sharie’s effort to marriage issue and presentation of appropriate criterions is not denyed by anyone. However, what makes writing of this paper very important is the famous fatwa between Emami jurisconsultants that on assumption existing a proper proposal, the girl is obligated to accept this request and if she refuses the proposal, she will commit a sin. Due to the importance of the case and also the probability of being pushed under corruptive acts, this article following a problem-based research through descriptive analytical method referring to jurisprudential legacy cash the jurists’ documentation and with taint to validity of presented cases rejects this view. The writer believes that the result of proofs eventually authorization of granting the suitor that have a religious equality conditions, therefor by observing other preferences like common equality and with contemplate matters like level of education outward enjoyment, nonexistence of any special illness, we can act in this case.

    Keywords: marriage, suit, equality in marriage, religious equality, granting the equal suitor
  • Abolhasan Mojtahed Solaymani, Maryam Aghahpour Pages 218-231

    One of the evidence of proving mass in the Iranian criminal system is several. Given the constraints that encounter problems in order to prove crime, providing an alternative to the institution seems vital. One of the alternatives that can play a role as several, is the Emirates of judiciary (scientific evidence), which due to the advancement of science, has a certain position among other evidences. Jurisprudential reasons are also certified by the legitimacy of the judiciary, and it is one of the valid ways in the implementation of justice. According to the notation of the proof of criminal proof, the evidence of proving crime in al-Nas, particularly the crime against the physical integrity of individuals, the advancement of science and techniques and the existence of scientific and accurate methods such as fingerprinting, faculty, biology, science, reference to the expert and likewise, the judicial emirate can be benefited from the proof of crime as an alternative. The present study relies on the sources of jurisprudence, seeks to explain this alternative.

    Keywords: oath, filth, crime, custom, scientific evidence