فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 87 (بهار 1401)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 87 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سمیه پورمیدانی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، سید اسماعیل هاشمی، ذبیح الله عباسپور صفحات 1-13

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی زوج درمانی تلفیقی سیستمی- روان پویشی- رفتاری بر نظارت بر همسر در زوجین ناسازگار مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز بود. طرح پژوهش از نوع طرح آزمایشی تک موردی یا تک آزمودنی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زوج های ناسازگار مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1398 بودند. روش نمونه‌گیری به صورت در دسترس بود که 3 زوج دارای کیفیت زندگی زناشویی پایین انتخاب شدند و تحت مداخله زوج‌درمانی تلفیقی سیستمی- روان پویشی- رفتاری در 12 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه های ابعاد کیفیت رابطه ادراک شده زناشویی (fletcher et al, 2000) و پرسشنامه نظارت بر همسر (Fairgood, 2015) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ترسیم دیداری یا تحلیل نمودار گرافیکی، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد شاخص تغییر پایا در مرحله درمان و پیگیری معنادار نیست. درصد بهبودی کلی نیز نشان داد اثربخشی درمان تلفیقی سیستمی- روان‌پویشی- رفتاری بر نظارت بر همسر در زوجین ناسازگار بر اساس طبقه‌بندی بلانچارد در مرحله درمان و پیگیری، در طبقه شکست درمان قرار گرفت که به طور کلی حاکی از عدم موفقیت مداخله تلفیقی بر نظارت بر همسر در زوجین ناسازگار بود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی تلفیقی، سیستمی، روان پویشی، رفتاری، نظارت بر همسر
  • علی قاسم زاده، محمدرضا عابدی، پریسا نیلفروشان صفحات 14-25

    در این پژوهش که یک پژوهش کیفی محسوب می شود، با استفاده از «روش تحلیل محتوای تلخیصی» الگوها و روش های شناسایی استعداد در متون روان شناسی و علوم تربیتی مورد رصد و بررسی قرار گرفت. برای این کار ابتدا با مراجعه به متون، مطالب و مضامین مرتبط با چگونگی شناسایی استعداد یاداشت‌برداری شد. سپس اطلاعات به دست آمده کد گذاری و طبقه بندی شد. یافته های پژوهش در چهار طبقه اصلی، الگوهای شناسایی، مراحل کلی شناسایی، منابع شناسایی و روش ها و تکنیک های شناسایی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد در منابع روان شناسی و علوم تربیتی در حال حاضر سیزده الگوی رایج برای شناسایی استعداد وجود دارد که همه آن ها، با وجود تفاوت هایی که با هم دارند، در فرایند شناسایی خود از پنج مرحله کلی؛ غربالگری، گردآوری شواهد، جایگذاری، ترمیم و تمایز تبعیت می کنند. این الگوها در مجموع با بهره‌گیری از پنج منبع متفاوت؛ والدین، معلمان، همسالان، خود فرد و متخصصان و همچنین استفاده از پانزده روش و تکنیک مشخص، نسبت به شناسایی استعدادها اقدام می کنند.

    کلیدواژگان: استعداد، استعدادبرتر، الگوی شناسایی
  • سمیه کاوه ای، زهرا یوسفی، هاجر ترکان صفحات 26-37

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین مدل مشاوره ازدواج مبتنی بر تعیین روند و محتوای مشاوره ازدواج بر اساس نظر خبرگان مشاوره ازدواج در شهر اصفهان بود. پژوهش از نوع کیفی و تحلیل مضمون بود. جامعه این پژوهش کلیه متخصصان خبره در زمینه مشاوره ازدواج بود. روش انتخاب شرکت‌کنندگان به روش هدف‌مند از بین مشاوران ازدواج و مشاوران مشهور به این تخصص بود. ملاک تعداد شرکت‌کنندگان بر اساس رعایت اصل اشباع بود داده ها بود. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود که حاوی سوالات مرتبط با تجربه مشاوره پیش از ازدواج بود. داده های حاصل از مصاحبه به کمک روش تحلیل مضمون Braun, & Clarke (2006) تحلیل شد. نتایج تحلیل مضمون نشان داد که مشاوره ازدواج خبره‌محور شامل شش مقوله اصلی؛ شناخت ها، مهارت ها، الزامات، شکل دهی مرزها، تنظیم قدرت و کنترل و شکل دهی و حفظ صمیمت بود که هریک خرده‌مقولاتی را در بر می گرفت که ابعاد مختلف زندگی زوجی و خانوادگی را از گذشته تا به آینده تحت پوشش قرار می داد. با توجه به نتایج حاصل می‌توان نتیجه گرفت که مدل مشاوره پیش از ازدواج خبره‌محور مدل جامعی است که قابلیت استفاده در مشاوره ازدواج برخوردار است.

    کلیدواژگان: ازدواج، مشاوره پیش از ازدواج، تحلیل کیفی، تحلیل مضمون
  • غزاله حیاوی، آسیه مرادی، خدامراد مومنی، نسرین ارشدی صفحات 38-50

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر سرمایه روانشناختی، اعتماد به سازمان و سبک رهبری تحولی بر رشد روانشناختی در کار از طریق نقش واسطه ای نیازهای روانشناختی اساسی بود. جامعه پژوهش کلیه کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب-منطقه اهواز در سال 1398 را در بر می گیرد که از این میان 418 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. یافته های پژوهش حاکی از تایید اثرهای مثبت مستقیم نیازهای روانشناختی اساسی، سرمایه روانشناختی و اعتماد به سازمان به رشد روانشناختی در کار بود (001/0>p)؛ اما اثر مثبت مستقیم رهبری تحولی به رشد روانشناختی در کار غیرمعنا دار بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سرمایه روانشناختی و اعتماد به سازمان هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم و سبک رهبری تحولی تنها به صورت غیرمستقیم بر رشد روانشناختی در کار اثرگذارند. با توجه به نتایج پژوهش، اقداماتی در افزایش سرمایه روانشناختی و اعتماد به سازمان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه رواشناختی، اعتماد به سازمان، سبک رهبری تحولی، رشد روانشناختی در کار، نیازهای روانشناختی اساسی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • معصومه ترکاشوند، غلامرضا صرامی، هادی کرامتی، ربابه نوری صفحات 51-65

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای هیجانات اخلاقی و انگیزه اخلاقی، در تاثیر گسست اخلاقی بر قلدری بود. برای دستیابی به این هدف، از بین کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی شهر تهران، با استفاده از روش های خوشه‌ای و تصادفی ساده 486 دانش آموز انتخاب گردید که شامل 254 دانش آموز پسر و 232 دانش آموز دختر بود. شرکت کنندگان در این پژوهش به چهار پرسشنامه قلدری، گسست اخلاقی، هیجانات اخلاقی و پرسشنامه محقق‌ساخته انگیزه اخلاقی که همگی دارای روایی و پایایی بودند، پاسخ دادند. این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر و با کمک نرم افزارهای spss22 و PLS-SEM تجزیه و تحلیل شد. با توجه به سطح معناداری یافته ها و همچنین استاندارد بودن دیگر شاخص های مورد بررسی، هر دو فرضیه پژوهش تایید شده و نشان داده شد که انگیزه اخلاقی و هیجانات اخلاقی هر دو نقش واسطه ای بین گسست اخلاقی و قلدری دارند (05/0≥α)؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که مطابق با مفهوم عاملیت اخلاقی از نظریه شناختی اجتماعی بندورا، برای بررسی رفتارهای اخلاقی افراد، علاوه بر عوامل شناختی و استدلال اخلاقی، می باید به عوامل هیجانی نیز توجه نمود.

    کلیدواژگان: قلدری، گسست اخلاقی، هیجان اخلاقی، انگیزه اخلاقی، دانش آموزان مقطع ابتدایی
  • محسن شاکری نسب، محمد محمدی پور صفحات 63-74

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش برنامه پیشگیری از قلدری مبتنی بر روش الویوز بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای تکانشی دانش‌آموزان زورگو بود. در این پژوهش از روش نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد و جامعه آماری آن را دانش‌آموزان پسر پایه نهم متوسطه اول شهر بجنورد در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 700 نفر تشکیل دادند که پس از تکمیل پرسشنامه قلدری (Illinois,2009) و نظرسنجی دبیران و مشاور مدرسه، دانش‌آموزان قلدر شناسایی و از میان آن‌ها 30 نفر به ‌صورت تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه انتخاب و در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای‌ گرفتند. برای هر دو گروه پیش‌آزمون، شامل پرسشنامه پرخاشگری Buss,1992)&(Perry و پرسشنامه تکانشگری (Barratt,1995) به اجرا در آمد و گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت برنامه پیشگیری از قلدری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای دریافت نکردند. برای هر دو گروه مجددا پس‌آزمون تکمیل گردید و نتایج از طریق تحلیل کواریانس مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت که نتایج نشان داد، آموزش برنامه پیشگیری از قلدری بر کاهش پرخاشگری و رفتارهای تکانشی دانش‌آموزان زورگو تاثیر معناداری دارد (05/0>P). نتیجه این پژوهش نشان می‌دهد که می‌توان از این برنامه در کاهش پرخاشگری و تکانشگری کودکان زورگو در مدارس استفاده نمود. بر همین اساس پیشنهاد می‌شود مشاوران مدارس از این روش آموزشی در کاهش رفتارهای منفی دانش‌آموزان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از قلدری، پرخاشگری، رفتارهای تکانشی، دانش آموزان زورگو، دانش آموزان متوسطه اول
  • هدایا سلطانی زاده، سید کاظم بنی هاشم، اسماعیل سعدی پور صفحات 75-88

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر الگوی تدریس 5e بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان در دو گروه با هوش هیجانی بالا و پایین بوده است. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه‌آزمایشی با دو گروه آزمایشی (هوش هیجانی بالا و پایین) و دو گروه گواه (هوش هیجانی بالا و پایین) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان ساری مشغول به تحصیل در سال 1396 بود. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای برای انتخاب نمونه ها استفاده شد. ابتدا از بین 307 دانش‌آموز که آزمون عملکرد تحصیلی برای آن‌ها اجرا شد، تعداد 129 دانش آموز که دارای نمره پایینی در عملکرد تحصیلی بودند انتخاب شدند و آزمون هوش هیجانی برای آن ها اجرا شد؛ از این تعداد، 60 دانش آموز که نمرات بالا و پایینی در هوش هیجانی به دست آورده بودند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و 30 نفر در گروه های‌ آزمایش و تحت آموزش با الگوی تدریس 5e(15 نفر در گروه هوش هیجانی بالا و 15 نفر در گروه هوش هیجانی پایین) و 30 نفر در گروه‌ های گواه (15 نفر در گروه هوش هیجانی بالا و 15 نفر در گروه هوش هیجانی پایین) و به روش سنتی تحت آموزش قرار گرفتند. از پرسش‌نامه هوش هیجانی بار ان (1980) و آزمون عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) در این پژوهش استفاده شد. یافته‌های پژوهش نشان داد که الگوی تدریس 5e برای دانش‌آموزان با هوش هیجانی بالا موثر بوده است؛ اما این نتایج برای دانش‌آموزان با هوش هیجانی پایین معنادار نبود. با توجه به یافته های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی به عنوان متغیر تعدیل‌کننده در یادگیری دانش‌آموزان با استفاده از الگوی تدریس 5e نقش دارد؛ بنابراین به معلمان توصیه می شود هنگام استفاده از الگوی تدریس 5e برای ارتقای عملکرد تحصیلی دانش آموزان، هوش هیجانی را نیز به عنوان عامل اثرگذار در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: الگوی تدریس 5e، رویکرد سازنده گرایی، هوش هیجانی، عملکرد تحصیلی، روش تدریس
  • الهام کوهیان افضل، کوروش محمدی، سید عبدالوهاب سماوی صفحات 89-99

    هدف پژوهش، بررسی نقش تعدیل‌کننده هویت اخلاقی در تاثیر عملکرد خانواده بر اخلاقی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه دانشجویان دختر دانشگاه هرمزگان (2824 نفر) در سال 97-98 بود که نمونه‌ای به حجم 338 نفر با استفاده از جدول مورگان انتخاب شد. شرکت‌کنندگان پژوهش پرسشنامه عملکرد خانواده (Epstein, 1983)، هویت اخلاقی (Aquino and Reed, 2002) و رفتار اخلاقی (Luzier, 1993) را تکمیل کردند. مولفه‌های عملکرد خانواده عبارت بود از: نقش‌ها، همراهی‌ عاطفی، آمیزش‌ عاطفی، عملکرد عمومی، ارتباط، حل‌ مشکل و کنترل رفتار. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی pearson و مدل‌یابی معادلات ساختاری استفاده شد و با استفاده از نرم‌افزارSPSS21 و Amos21 مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد، ضرایب مسیر حل مشکل، عملکرد عمومی، آمیزش‌ عاطفی، نقش‌ها و همراهی ‌عاطفی به هویت اخلاقی و ضرایب نقش‌ها، همراهی ‌عاطفی و هویت اخلاقی به رفتار اخلاقی، معنا‌دار بود. همچنین نقش‌ها به رفتار اخلاقی از طریق هویت اخلاقی و همراهی ‌عاطفی به رفتار اخلاقی از طریق هویت اخلاقی، معنادار بود. براساس یافته‌ها می‌توان دریافت که هویت اخلاقی رابطه عملکرد خانواده و رفتار اخلاقی را (01/0<p) تحت تاثیر قرار می‌دهد. همچنین عملکرد خانواده در حیطه‌های همراهی ‌عاطفی و نقش‌ها بر هویت اخلاقی و رفتار اخلاقی، به طور مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار است.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، هویت اخلاقی، رفتار اخلاقی، دانشجویان دختر
  • اعظم طغیانی ریزی، مریم قربانی صفحات 100-110

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی ذهن‌آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر عاطفه مثبت و منفی و اختلالات درونی‌شده دختران دارای مشکلات رفتاری بود. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دارای مشکلات رفتاری مقطع دوم ابتدایی بود که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند. نمونه شامل 30 نفر از دانش آموزان دختر شهرستان نجف آباد در سه مدرسه بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه‌ای انتخاب و سپس در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس مشکلات رفتاری (Ratter,1967)، مقیاس مشکلات رفتاری درونی‌سازی شده ((Akhenbakh and Raskorela, 2001 و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (Watson, Clark and Telgen, 1988) بودند. گروه آزمایش طی 8 جلسه به مدت یک ساعت و نیم تحت مداخله آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر کاهش استرس قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله‌ای دریافت نکردند. نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس بیانگر آن بود که ذهن‌آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، بر ابعاد عاطفه مثبت و منفی (افزایش احساس مثبت و کاهش احساس منفی) و ابعاد اختلالات درونی‌شده (گوشه گیری، افسردگی، شکایات جسمانی و مقیاس اضطراب/ افسردگی) اثرگذار است. (05/0<p). همچنین نتایج نشان داد که آگاهی مبتنی برکاهش استرس به شیوه گروهی 6/18% از تغییرات عاطفه مثبت، 4/18% از تغییرات عاطفه منفی، 9/22% از تغییرات گوشه‌گیری/ افسردگی، 24% از تغییرات شکایات جسمانی و 2/34 % از تغییرات اضطراب/ افسردگی را تبیین می‌کند.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، اختلالات درونی شده، عاطفه مثبت و منفی، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، دانش آموزان دختر دارای مشکلات رفتاری
  • مریم تولائی، محمدحسین فلاح، روناک عشقی، سید علیرضا افشانی صفحات 111-124

    این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین تجارب و واکنش های روان تنی و جسمانی زنان قربانی عهدشکنی همسر صورت پذیرفت. روش پژوهش کیفی، از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه 20 زن قربانی عهدشکنی همسر در فاصله سنی22-57 سال ساکن شهر اصفهان در سال 1397 بودند. به منظور تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. تحلیل داده‌ها منجر به ایجاد دو مضمون واکنش‌های روان‌تنی و واکنش‌های جسمانی و برای هر کدام مضمون های فرعی تر، شامل واکنش های روان تنی (مشکلات در تناسب اندام، مشکلات تغذیه ای، مشکلات تنفسی، مشکلات قلبی، مشکلات عضلانی، مشکلات خواب، مشکلات عصبی، واکنش های اضطرابی، مشکلات گوارشی، مشکلات فشارخون) و واکنش های جسمانی (مشکلات جسمانی و جسمانی سازی) شد. نتایج مطالعه نشان داد که عهدشکنی توسط همه آسیب دیدگان به صورت همسان تجربه نمی‌شود و ادراک متفاوت آن، موجب تجارب و واکنش های متفاوت توسط زنان قربانی عهدشکنی می شود. با توجه به اینکه یافته ها از طریق مصاحبه و برخواسته از بافت فرهنگی جامعه استخراج شده است می تواند برای متخصصین جهت آگاهی از تجارب زنان آسیب دیده برای ارایه خدمات درمانی مفید باشد.

    کلیدواژگان: تجارب و واکنش های روان تنی و جسمانی، زنان 57-22 ساله قربانی عهدشکنی همسر، پدیدارشناسی
  • فریده حمیدی، فرشته حسن پور خادمی صفحات 125-136

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر روان نمایشگری بر اختلال اضطراب اجتماعی و حساسیت بین فردی نوجوانان دختر دوره دوم متوسطه بود. این مطالعه نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه یازدهم دوره متوسطه دوم شهر کرج در سال تحصیلی 98-1397 بودند که بر اساس نمره غربالگری در پیش‌آزمون ها تعیین شدند. تعداد 30 نفر به صورت تصادفی برای پاسخگویی به دو پرسشنامه پژوهش شامل مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان پاکلک (Puklek, 1997) و پرسشنامه حساسیت بین فردی بویس و پارکر (Boyce & Parker, 1989) انتخاب شدند.گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت درمان با رویکرد روان نمایشگری قرار گرفتند. نتایج تحلیل مانکوا داده‌ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل پس از پایان جلسات، کاهش معناداری در نمرات اضطراب اجتماعی و حساسیت بین فردی پیدا کردند (P≤0/01). بنابراین روان نمایشگری با بهره‌گیری از هنر نمایش در درمان و به کارگیری و ایجاد تغییراتی هم‌چون بیرونی و عینی ساختن تخیلات و گرایش‌های درونی و خلق واقعیت‌های جدید موجب برون‌ریزی و پالایش روانی فرد و در نتیجه افزایش سلامت روان و کاهش نشانگان اضطرابی و حساسیت بین فردی در روابط فرد می‌گردد.

    کلیدواژگان: روان نمایشگری، اختلال اضطراب اجتماعی، حساسیت بین-فردی، نوجوانان دختر دوره دوم متوسطه
  • داریوش جلالی، اصغر آقایی، مریم شمسی پور صفحات 137-154

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) و فرزنددرمانی (فیلیال‌تراپی) بر اختلال نافرمانی مقابله‌ای کودکان پیش‌دبستانی و رضایت از زندگی مادران‌ به بوته آزمایش گذاشته شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودک با اختلال نافرمانی مقابله‌ای در مقطع پیش‌دبستانی شهر شهرکرد بود که از بین آنان 48 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند و پرسشنامه‌های نافرمانی مقابله‌ای (Swanson et al. 2001) را برای کودکان و رضایت از زندگی (Diener et al. 1985) برای مادران را طی سه مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری 3 ماهه تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که هر دو روش آموزش فرزندپروری مبتنی بر اکت و فرزنددرمانی بر کاهش نافرمانی مقابله‌ای کودکان موثر بودند (01/0>P)؛ ولی تنها آموزش فرزندپروری مبتنی بر اکت بر افزایش رضایت از زندگی مادران موثر بود (01/0>P). نتیجه‌گیری شد که می‌توان از هر دو روش مداخله برای کاهش نافرمانی مقابله‌ای کودکان و از روش آموزش فرزندپروری مبتنی بر اکت برای افزایش رضایت از زندگی مادران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد، فرزنددرمانی، نافرمانی مقابله ای، رضایت از زندگی، کودکان پیش دبستانی
  • شیوا رضائی، جواد خلعتبری، مریم کلهرنیا گار، بیوک تاجری صفحات 155-167

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان متمرکز بر شفقت بر تاب‌آوری و بهزیستی روان‌شناختی مبتلایان به HIV صورت گرفت. این پژوهش نیمه‌آزمایشی و از جمله طرح‌های پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مبتلایان به HIV+ بود که در بازه زمانی مهر تا بهمن 1397 به مرکز بیماری‌های رفتاری تهران مراجعه کرده‌ بودند. از جامعه مذکور 45 نفر به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل هر کدام 15 نفر) جای گرفتند. یکی از گروه‌های آزمایش تحت 8 جلسه درمان 120 دقیقه‌ای پذیرش و تعهد و گروه دیگر تحت 8 جلسه درمان 120 دقیقه‌ای درمان متمرکز بر شفقت (CFT) قرار گرفتند. گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. برای سنجش داوطلبان از پرسشنامه تاب‌آوری Conner & Davidson (2003) و بهزیستی روان‌شناختی Ryff (1989) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از آمار توصیفی و برای استنباط آنها از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی سیداک استفاده گردید. یافته‌ها حاکی از آن بود که هر دو درمان می‌توانند بر تاب‌آوری و بهزیستی روان‌شناختی مبتلایان به HIV+ تاثیر بگذارند (05/0>P)؛ با این حال در متغیر تاب‌آوری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر بیشتری داشته است که چنین تفاوتی در بهزیستی روان‌شناختی مشاهده نشد (05/0>P).

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، HIV+
  • حسن زارعی محمود آبادی، رویا روشن بخش یزدی، لیلا اکرمی صفحات 168-178

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش خودکنترلی بر نشانگان رفتاری برونی‌سازی شده در دانش‌آموزان پسر مقطع ابتدایی شهر یزد است. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی بود که در اجرای آن از طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل تمام دانش‌آموزان پسر پایه دوم مدارس ابتدایی شهرستان یزد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای 30 نفر دانش‌آموز انتخاب و به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. دانش‌آموزان گروه آزمایش در 8 جلسه برنامه مداخله آموزش خودکنترلی شرکت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. از چک لیست مشکلات رفتاری کودکان (Achenbach, 2001) برای جمع آوری اطلاعات و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پژوهش، از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، میزان رفتارهای قانون‌شکنانه، پرخاشگری و نشانگان رفتاری برونی‌سازی شده (001/0<p) در آنها کاهش یافته است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش خودکنترلی می تواند به عنوان یک مداخله سودمند در تعدیل نشانگان رفتاری برونی‌سازی شده باشد و اثر مثبتی بر آن داشته باشد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، دانش آموز، مقطع ابتدایی، نشانگان رفتاری برونی سازی شده
  • مهسا مرادی، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی احمد آبادی، سعید پور روستایی اردکانی صفحات 179-188

    هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک‌های بازی و سبک‌های یادگیری بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان دانشگاه زنجان در سال تحصیلی 97-98 بود که از بین آن‌ها 120 نفر به ‌عنوان نمونه پژوهش و به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک‌های بازی ((Hexad ,2016 و سبک‌های یادگیری‌ (kolb,2005) پاسخ دادند. داده‌های پژوهش با استفاده از روش آماری رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل داده‌ها در مورد رابطه سبک‌های بازی و سبک‌های یادگیری نشان داد سبک بازی اجتماعی توسط سبک‌های یادگیری واگرا، عمل‌گرا و همگرا (p<./05) قابل پیش‌بینی است و جهت رابطه در این سه سبک مثبت است. همچنین نتایج نشان می‌دهد که سبک یادگیری واگرا به‌طور معناداری سبک بازی موفقیت‌طلب را پیش‌بینی می‌کند و جهت این رابطه منفی است (p<./05)؛ یعنی افرادی که سبک بازی موفقیت‌طلب بالاتری دارند سبک یادگیری واگرای کمتری دارند. همچنین سبک یادگیری همگرا به ‌طور معنا‌داری می‌تواند سبک بازی خرابکار (p<./05) را پیش‌بینی ‌کند که جهت این رابطه مثبت است؛ بنابراین یادگیرندگانی که سبک یادگیری همگرا دارند سبک بازی خرابکار نیز دارند. در نتیجه ابعاد سبک‌های یادگیری و مولفه‌های آن می‌تواند پیش‌بینی‌کننده خوبی برای سبک‌های بازی باشد.

    کلیدواژگان: سبک های بازی، سبک های یادگیری، دانشجویان، مدیریت بازرگانی
  • اصغر کامران *، سید رضا میرمهدی، مجید غفاری نهجیری صفحات 189-198

    باتوجه به اینکه اختلال دوقطبی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است، این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی ذهن‌آگاهی بر بهبود نشانگان اختلال دوقطبی دارای سابقه رفتارهای تکانشی انجام شد. روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع آزمایشی و طرح پیش‌آزمون –پس‌آزمون است. جامعه آماری در این پژوهش، بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بخش روانپزشکی بیمارستان فارابی اصفهان در سال 99 بودند که بر اساس تشخیص روانپزشک دارای این اختلال تشخیص داده شده‌اند که از میان آن‌ها 22 نفر با تشخیص اختلال دوقطبی و با توجه به داوطلب بودن و تطبیق با معیارهای پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل و در هر گروه 11 نفر جای گرفتند. داده‌ها از طریق مقیاس تکانشگری بارات (, 2004  Barratt)، هوش هیجانی بار-آن (Bar-on, 1980)، جمع‌آوری شد. تحلیل داده‌ها به روش آماری تحلیل کواریانس و با نرم‌افزار SPSS25 تحلیل گردید. نتایج نشان داد که مداخله به عمل آمده، تغییرات معنادار و قابل توجهی در بهبود روابط بین فردی و اعمال تکانشی اختلال دوقطبی ایجاد کرده است (001/0=p). مداخلات درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر بهبود روابط بین فردی و کاهش رفتارهای تکانشی موثر بود.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی II، بهبود روابط بین فردی، تکانش پذیری، ذهن آگاهی
  • مهدی بنی اسدی، زینب ربانی * صفحات 199-211

    هدف این پژوهش، بررسی نقش تعدیل‌کنندگی سرمایه روانشناختی در تاثیر سیاست های ارزیابی عملکرد بر رضایت شغلی، ترک خدمت و عملکرد کارکنان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت‌های خودروسازی شهر تهران تشکیل دادند. بر اساس فرمول کوکران، حداقل حجم نمونه 150 نفر تعیین شد. بر این اساس 150 نفر از کارکنان یکی از این شرکت‌ها به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند و پرسشنامه‌های سیاست‌های ارزیابی عملکرد (Poon, 2004)، سرمایه روانشناختی (Luthans, Youssef & Avoli, 2007)، رضایت شغلی مینه سوتا (Weiss et al., 1967)، تمایل به ترک خدمت (Jenny Keynes & Tomlinson, 2012) و عملکرد شغلی (Paterson, 1992) را تکمیل کردند. داده‌ها با روش تحلیل رگرسیون سلسله‌مراتبی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل رگرسیون  نشان داد سیاست‌های انگیزشی در ارزیابی عملکرد بر رضایت شغلی و عملکرد شغلی اثر مثبت و معنا‌دار و بر ترک خدمت اثر منفی و معناداری داشته و سیاست‌های تنبیهی در ارزیابی عملکرد، تنها بر رضایت شغلی اثر منفی و معنادار داشت و اثر آن بر عملکرد شغلی و ترک خدمت معنادار نشد. همچنین سرمایه روانشناختی، فقط اثر سیاست های تنبیهی در ارزیابی عملکرد بر رضایت شغلی را تعدیل کرد؛ بنابراین هرچه سیاست‌های ارزیابی عملکرد بیشتر جنبه انگیزشی و تشویقی داشته باشد، کارکنان احساس رضایت بیشتری از شغل خود داشته، عملکرد بهتری دارند و با احتمال کمتری شغل خود را ترک می کنند؛ اما سیاست‌های تنبیهی نتایج متضادی دارد. همچنین در کارکنان با سرمایه روانشناختی بالاتر، رضایت شغلی بیشتر، عملکرد بالاتر و تمایل به ترک شغل کمتر بوده و سیاست‌های تنبیهی ارزیابی عملکرد، رضایت شغلی آنها را به میزان کمتری کاهش می‌دهد.

    کلیدواژگان: ترک خدمت، رضایت شغلی، سرمایه روانشناختی، سیاست های ارزیابی عملکرد، عملکرد شغلی
  • محمدرضا ذوقی پایدار *، فاطمه به جامه، احمد بیات صفحات 212-222

    هدف این پژوهش پیش‌بینی کیفیت زندگی و روحیه رقابت- همکاری با استفاده از ویژگی‌های شخصیتی در بازاریان شهر همدان بود. طرح پژوهش رابطه‌ای از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه بازاریان شهر همدان (اعم از مرد و زن) بود که از بین آن‌ها 212 نفر به صورت دردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های شخصیت نوع A و B (Jenkins, 1971)، روحیه همکاری- رقابت (Martin, 1976)، و SF36 (War and Sherborne, 1992) پاسخ دادند. داده‌ها با روش تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها نشان داد که ویژگی‌های شخصیتی A و B با کیفیت زندگی و روحیه رقابت- همکاری بازاریان شهر همدان رابطه دارد (05/0 > P). همچنین کیفیت زندگی و روحیه رقابت- همکاری بازاریان شهر همدان با استفاده از ویژگی‌های شخصیتی A و B، قابل پیش‌بینی است.

    کلیدواژگان: شخصیت، کیفیت زندگی، رقابت- همکاری، بازاریان
  • آرش شهبازیان خونیق، سیاوش شیخ علیزاده *، فاطمه علیپور، علی اصغر محمدیان قریبه صفحات 223-231

    این پژوهش با هدف بررسی نقش مولفه‌های هوش اجتماعی و انزوای اجتماعی در بهزیستی تحصیلی دانش‌آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهر تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 370 نفر (197 دختر و 173 پسر) آن‌ها با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های هوش اجتماعی ترومسو (Silvera et al, 2001)، انزوای اجتماعی (Modarresi Yazdi , 2014) و بهزیستی تحصیلی (Tuominen-Soini et al, 2012) استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه (گام‌به‌گام) مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که مولفه‌های هوش اجتماعی و انزوای اجتماعی توانستند به‌طور معناداری تمام مولفه‌های بهزیستی تحصیلی را پیش‌بینی نمایند (05/0<p). هوش اجتماعی و انزوای اجتماعی نقش مهمی در بهزیستی تحصیلی دانش‌آموزان دارند؛ بنابراین در برنامه‌های آموزشی برای افزایش بهزیستی تحصیلی دانش‌آموزان باید به هوش اجتماعی و انزوای اجتماعی توجه ویژه‌ای داشت.

    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، انزوای اجتماعی، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان دختر و پسر، مقطع متوسطه دوم
  • سحر زارعی، محمود محبی *، زهرا سلمان صفحات 234-244

    هدف این پژوهش مقایسه خود شفقت‌ورزی ورزشکار مستعد و غیرمستعد اعتیاد به تمرین بود. این پژوهش توصیفی- پس رویدادی و جامعه آماری آن تمامی ورزشکاران کاروان دانشگاه تهران بود. در ابتدا وضعیت ورزشکاران بر اساس مقیاس اعتیاد به تمرین (Griffiths et al.  2004) بررسی شد و بر اساس دستورالعمل این مقیاس 25 ورزشکار مستعد (کسب نمره 24 به بالا) و20 ورزشکار غیرمستعد اعتیاد به تمرین (کسب  نمره 12 به پایین)  انتخاب شدند؛   افزون بر این به دلیل همایندی بالای اختلالات خوردن با اعتیاد به تمرین از آزمودنی ها خواسته شد تا مقیاس تشخیصی اختلال خوردن (Stice et al. 2000) را تکمیل کنند و 5 نفر به دلیل داشتن نشانه اختلال خوردن کنارگذاشته شدند و در نهایت 20 ورزشکار مستعد اعتیاد به تمرین از طریق تکمیل مقیاس خود شفقت‌ورزی (Rice et al. 2011) با گروه غیرمستعد مقایسه شدند. نتایج تحلیل واریانس یک‌راهه نشان داد، در مقایسه با گروه غیرمستعد، ورزشکاران مستعد اعتیاد تمرین به میزان کمتری از ویژگی خود شفقت‌ورزی برخوردارند. نتایج این مطالعه ضرورت توجه به ویژگی خود شفقت‌ورزی را در بروز پدیده اعتیاد به تمرین نشان داد و تلویحات کاربردی فراوانی در زمینه مداخلات پیشگیرانه و درمان آن دارد.

    کلیدواژگان: خود شفقت ورزی، ارزیابی شناختی، برجستگی تمرین، اختلال خوردن، ذهن آگاهی
|
  • somayeh pourmeidani, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Seyed Esmaeil Hashemi, zabiholah abbaspoor Pages 1-13

    The purpose of this study was to investigate the effect of integrating systemic, psychodynamic, and behavioral couple therapy on couple monitoring in maladaptive couples referring to counseling centers in Ahvaz. The research plan was single case or single subject study. The population of this research included all maladaptive couples who referred to counseling centers in Ahvaz in 2019. The three couples with low marital quality of life were selected and received integrating systemic-psychodynamic-behavioral couple therapy in 12 weekly sessions lasted 90 minutes. In this study, Perceived Quality of Marital Relationship Dimensions Questionnaires (fletcher et al, 2000) and Couple Monitoring Questionnaire (Fairgood, 2015) were used. Data analysis was performed by using visual charting or graphical analysis methods, reliable change index and percentage of improvement. The results showed that reliable change index wasn’t significant for couple monitoring in treatment and follow-up. Also, based on Blanchard's Classification, percentage of overall improvement showed the Effectiveness of Integrating Systemic- psychodynamic- Behavioral Therapy on couple monitoring in maladaptive couples in Treatment and Follow-up stages, was in failed treatment category. These results generally indicated the integrating intervention wasn’t successful on couple monitoring in maladaptive couples.

    Keywords: integrating couple therapy, systemic-psychodynamic-behavioral, couple monitoring
  • Ali Ghasemzadeh, mohammadreza abedi, Parisa Nilforooshan Pages 14-25

    In this qualitative research, using summative content analysis are explored patterns and methods for identifying aptitude in psychological and educational literacies. To do this, firstly took notes by referring to texts, materials, and topics related to how to recognize aptitudes. Then, the collected data was coded and stratified. The research findings arrange into four main categories: identification patterns, general identification steps, identification sources, and identification methods and techniques. The result findings showed that thirteen popular patterns in psychological and educational resources are fund for the description of aptitude. All of which, despite their differences, follow five general steps through their identification processes, including screening, collecting evidence, placement, mending, and differentiating. By using whole five different resources Such as Parents, Teachers, Peers, Individuals, and Specialists, and also fifteen methods and techniques, These patterns take action to recognize aptitude.

    Keywords: aptitude, talent, patterns identification
  • Somayeh Kavehei, Zahra Yousefi, Hajar Torkan Pages 26-37

    The purpose of the present study was to develop a marriage counseling model based on the trend and content of marriage counseling based on the opinion of marriage counseling experts.The research was qualitative and thematic analysis. The study population included all experts in marriage counseling. The method of selecting participants was purposive among the marriage counselors were renowned counselors of this specialty. The criterion of the number of participants was based on the principle of saturation. The method of data collection was semi-structured interview, which included questions related to the experience of counseling before marriage. The results of the content analysis (Clark & ​​Braun, 2006) showed that expert-centered marriage counseling consisted of six main categories: cognition, skills, requirements, boundary shaping, power and control regulation, and intimacy. Based on the results it can be concluded that the expert marriage counseling model is a comprehensive model of used in marriage counseling.

    Keywords: marriage, premarital counseling, Qualitative analysis, Thematic analysis
  • GHAZALEH HAYAVI, Asie moradi, Khodamorad Momeni, Nasrin shadi Pages 38-50

    The purpose of this study was to investigate the effect of psychological capital, trust in organization and transformational leadership, considering the mediating role of basic psychological needs. The participants of this study were 418 employees of NISOC who were selected through stratified random sampling method. The direct effects of basic psychological needs, psychological capital and trust in organization on thriving at work were significant but the direct effect of transformational leadership on thriving at work was not supported. The indirect effects of psychological capital, trust in organization and transformational leadership on thriving at work through basic psychological needs were supported. According to findings of this study, practices for increasing of psychological capital and trust in organization should be considered by organization.

    Keywords: psychological capital, trust in organization, Transformational Leadership, thriving at work, Basic Psychological Needs, NISOC
  • masoume torkashvand, Gholamreza Sarrami, haadi keramati, robabe noori Pages 51-65

    In this study, the mediating role of moral emotion and moral motivation in the effect of moral disengagement on bullying has been investigated. For this purpose, 486 students, including 254 male and 232 female students were selected through simple clustering and random sampling from among all the elementary and high school students in Tehran. Participants responded to four questionnaires included; Bullying (Thornberg & Jangert, 2014), Moral disengagement (Thornberg & Jangert, 2014), Moral emotions (Thornberg et al, 2016), and a researcher-made questionnaire, Moral motivation. This study was conducted using a path analysis method with the help of spss22 and PLS-SEM software. hypotheses have been confirmed (P≤0/05), and it has been shown that moral motivation and moral Emotion both have a mediating role in the relationship between moral Disengagement and bullying. Therefore, it can be concluded that according to the concept of the moral agency from Bandura's social cognitive theory, emotional factors should be considered in addition to cognitive factors and moral reasoning in order to examine the moral behavior of individuals.

    Keywords: bullying, moral disengagement, moral emotion, moral motivation, Elementary schools
  • mohsen shakerinasab, mohammad mohammadipour Pages 63-74

    The aim of this study was to determine the effect of bullying prevention training based on Olweus method on reducing aggression and impulsive behaviors of bullying students. In this study, a quasi-experimental method with pre-test and post-test design with control group was used and its statistical population consisted of ninth grade junior high school students in Bojnourd in the academic year of 2019-2020 in the number of 700 who after completing the Illinois Bullying Questionnaire A survey of school teachers and counselors identified Bullying students were identified, and 30 of them were randomly selected as the sample group and placed in two groups of 15 experimental and control. For both groups, the pretest, including the Bass and Perry Aggression Questionnaire (1992) and the Bart Impulsivity Questionnaire (1995), were performed. The experimental group underwent a 90-minute bullying prevention program and the control group did not receive any intervention. Post-test was completed for both groups and the results were analyzed by analysis of covariance. The results showed that bullying prevention training has a significant effect on reducing aggression and impulsive behaviors of bullying students(P <0.05). The results of this study show that this program can be used to reduce aggression and impulsivity of bullying children in schools. Accordingly, it is suggested that school counselors use this educational method to reduce students' negative behaviors

    Keywords: bullying prevention, aggression, impulsive behaviors, bullying students, high school students
  • Hadaya Soltanizadeh, seyyed kazem Banihashem, Esmaeil Sadipour Pages 75-88

    This study was conducted to study the effect of 5e teaching method on academic performance in two groups of students with high and low emotional intelligence. In this study, semi-experimental method was used with two experimental groups (high and low emotional intelligence) and two control groups (high and low emotional intelligence). Statistical population of this study consisted of all female students of the sixth grade in Sari, who was studying in 2017-2018 academic year. In this study, cluster sampling method was used to select samples. First, academic performance test was given to 307 students and among these students, 129 students who had low grade in academic performance were selected and emotional intelligence tests were performed for them. Then, 60 students who had received high and low scores in emotional intelligence were selected as a sample of research. 30 students in the experimental groups (15 students in high emotional intelligence group and 15 students in low emotional intelligence group) were trained by 5e teaching method, and 30 students in control groups (15 students in high emotional intelligence group and 15 students in low emotional intelligence group) were trained in the traditional way. Bar-An emotional intelligence questionnaire (1980) and Fam & Taylor academic performance (1999) were used in this study. The results showed that 5e teaching method was effective on academic performance of students with high emotional intelligence while, the results were not significant for the experimental group with low emotional intelligence. Based on the results, it is concluded that emotional intelligence plays a moderator role in terms of relationship between 5e teaching method and academic performance. So, it is recommended to teachers in order to improve the educational performance, consider emotional intelligence when they apply 5e teaching method in the class.

    Keywords: teaching method, 5e, Constructivist approach, emotional intelligence, Academic Performance
  • Elham Kohiyanafzal, kurosh mohammadi, seyed abdolwahab amavis Pages 89-99

    The aim of study was to evaluate the moderating role of moral identity in the effect of family functioning on moral behavior. The research method was discriptive correlational. The statistical population was female students of Hormozgan University (2824) in the 2019 year that 338 people were selected as sample using the Morgan table. Research participants completed the Questionnaire of Family functioning (Epstein, 1983), Moral Identity (Aquino and Reed, 2002), and Moral Behavior (Luzier, 1993). The subscales of FAD were Roles, Affective Responsiveness, Affective Involvement, General Functioning, Communication, Problem Solving and Behavior Control. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used for data analysis. analyses were performed using SPSS21 and Amos21 software. Findings showed there were significant relationships between problem solving, general functioning, affective involvement, roles & affective responsiveness to moral identity and roles, affective responsiveness and moral identity to moral behavior. there were significant relationships between roles and moral behavior mediated by moral identity and between affective responsiveness and moral behavior mediated by moral identity. it can be conclude, moral identity can influence the relationship between family function and moral behavior (p<0/01). family functioning components (affective responsiveness and roles) affected on moral identity and moral behavior, directly and indirectly.

    Keywords: family functioning, moral identity, moral behavior, girl students
  • Azam Toghyani rizi, Maryam Ghorbani Pages 100-110

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness based on reducing stress on positive and negative affairs and internalized intraocularities of girls with problem problems. The present study was a semi-experimental study with two groups of control and experiment and two pre-test and post-test tests. The population of this study was female students with behavioral problems in the second year of primary school in the academic year of 1391-97. The sample consists of 30 people Female students had behavioral problems through selective sampling and then assigned to experimental and control groups. The research tools are the scale of 30 questions, problems of conduct (Rutter, 1967), The scale of internalized problems included the questionnaire of questionnaire 113 of the problem-related problems (Akhenbakh and Raskorela, 2001), and the scale of 20 The Positive and Negative Affect (Watson, Clark, and Telegene, 1988). The experimental group received 8 sessions for one and a half hours under the "Mindfulness" based on stress reduction, but the control group did not receive any treatment. Results of covariance analysis indicated that mindfulness based on reducing stress on the dimensions of positive and negative emotions and on the dimensions of internal disorders is effective.

    Keywords: Fetal problems, Internal disorders, positive, negative affects, Stress reduction mindset.Girls with Behavioral Problems
  • maryam tavallaei, mohamadhosan fallah, Ronak Eshghi, Seyed Alireza Afshani Pages 111-124

    The purpose of this study was to identify and explain experiences and psychosomatic and physical reactions of women victims of infidelity. This study employed a qualitative approach along with a descriptive phenomenology method. The sample consisted of 20 women between 22-57 years old from Isfahan in 1397 who were selected through purposive or judgmental sampling and were investigated by a semi-structured interview. The data were analyzed using Collaizi method. The data analysis resulted in 2 main themes: psychosomatic reactions and physical reactions; for each of them, more subthemes were found. Psychosomatic reactions including: body fitness problems, nutrition problems, respiratory problems, cordial problems, muscular problems, sleep problems, nervous problems, anxiety reactions, digestive problems, and blood pressure problems; and physical reactions including: physical problems and somatization. The results of this study showed that infidelity was not experienced similarly by all women victims. Different perceptions of infidelity have various effects on victim women and they have different experiences and reactions. Regarding the fact that the findings of the study have been elicited through interview and the cultural context of the society, it may be helpful for the experts to know the victim women experiences and provide useful psychological services to such women.

    Keywords: physical, psychosomatic experiences, reactions, 22-57 years old women victim of infidelity, phenomenology
  • Farideh Hamidi, Freshteh Hasanpour Khademi Pages 125-136

    The present research aimed to investigate the effect of the psychodrama on the social anxiety disorder and interpersonal sensitivity of the secondary school teenage girls. This study was a quasi-experimental design as pretest-posttest with the control group. The statistical population consisted of all 11th grade students of Karaj Secondary School in the academic year of 2018-2019 which were determined based on the screening score in the pre-tests. 30 students were randomly selected to answer two research questionnaires, including the Puklek Adolescent Social Anxiety Scale (Puklek, 1997) and the Boyce & Parker International Personal Sensitivity Questionnaire (Boyce & Parker, 1989). The experimental group received the psychodrama treatment during 8 sessions 90min. After the end of training, the students of both groups were reassessed by the mentioned tests. Result of multivariate analysis of covariance showed that, the test group in comparison with the control group had a significant reduction in social anxiety disorder and interpersonal sensitivity scores (P≤0/01). Therefore, psychotherapy by using the art of drama in treatment and applying and making changes, both externally and objectifying internal imaginations and tendencies, creating new realities, causes an outpouring and psychological refinement of the individual and increases mental health and also decrease the symptoms of anxiety and sensitivity in a person's relationship.

    Keywords: psychodrama, social anxiety disorder, interpersonal sensitivity, secondary school teenage girls
  • daruosh jalali, Asghar Aghaee, Maryam Shamsipoor Pages 137-154

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of parenting training based acceptance and commitment (ACT) and filialtherapy on oppositional defiant disorder in pre-school children in Shahrekord and life satisfaction of their mothers. The statistical population of the study consisted of all mothers of pre-school children in Shahrekord, of whom 48 were randomly assigned to two experimental groups and one control group (each group was 16). The research instrument was Oppositional Defiant Disorder Questionnaire (Swanson et al., 2001) for children and Life Satisfaction (Diner et al., 1985) for mothers which were completed during three pre-test , post-test and 3-month follow-up stages. Data were analyzed using analysis repeated measure ANOVA. The results showed that intervention methods were effective on children and mothers' variables (P< .01). The results also showed that parenting training based ACT and filialtherapy was effective in reducing oppositional defiant disorder (P<0.01). At the same time, it was found, only that parenting training based ACT was effective in improving life satisfacion of the mothers (P <0.01). It was concluded that both interventional methods, especially parenting training based ACT, are effective for children's emotional behavioral problems and improving the life satisfaction of mothers.

    Keywords: parenting based acceptance, commitment, Filial Therapy, oppositional defiant disorder, life satisfaction, pre-school children
  • Shiva Rezaei, javad Khalatbari, Maryam Kalhorniagar, boyuk tajeri Pages 155-167

    The aim of this research was to compare the effect of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Compassion Focused Therapy (CFT) on resiliency and psychological well-being of Individuals diagnosed with HIV. The method of this research was semi-experimental and included with pretest- posttest study with two experimental and one control groups. The statistical population included all the referrers to Tehran center of behavioral disorders in the period of Oct 2017 to Feb 2018 diagnosed with HIV positive. Afterward, 45 subjects selected voluntarily and randomly divided into 3 groups. One of the experimental groups underwent ACT for 8 Session of 120 minutes and another received 8 sessions of 120 minutes of CFT. The control group did not receive any intervention. To evaluate the participants, Connor and Davidson Resiliency (2003) and Ryff (1989) Psychological well- being scale were used. In order to analyze the data, descriptive statistics, and for deduce, Covariance analysis and Sidak follow-up tests were used. The results showed that both therapies positively affected the tolerance and psychological well-being of those suffering from HIV positive (p<0.05). However, the effect on the tolerance variable of ACT was more noticeable, an effect that was not observed with such intensity in CFT (p<0.05).

    Keywords: acceptance, commitment therapy, compassion focuses therapy, resiliency, psychological well-being, HIV positive
  • hasan zareei, roya roshan bakhsh yazdi, Leila Akrami Pages 168-178

    The purpose of this study was to determine the effect of self-control training on externalized behavioral syndrome in elementary school male students. This was a semi-experimental study in which the pre-test-post- test design with control group was used. The statistical population consisted of all secondary elementary school boys in Yazd city. Using multistage cluster random sampling method, therefore 30 students were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group students participated in 8 sessions of educational intervention program and the control group did not receive training. The Child Behavioral Problems Checklist (CBCL, Achenbach, 2001) was used for data collection and multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that the experimental group had lower the lawlessness behaviors, aggression and externalizing behavioral symptoms than the control group (P<0/001). Therefore, it can be concluded that education self-control can be a useful intervention to modulate externalizing behavioral symptoms and have a positive effect on it.

    Keywords: elementary school, externalized behavioral syndrome, Self-Control, Students
  • mahsa moradi, khadijeh aliabadi, Mohammadreza nili, saeed porrostaei Pages 179-188

    The purpose of this study was to investigate the relationship between Hexad player styles and Kolb learning styles. The research method was a correlation. The statistical population of the study included all students of Zanjan University in the 2019 academic year, of which 120 people were selected as a sample of research by available sampling method. To measure the variables, the Hexad player style Questionaire (Marczewski, 2016) and learning styles Questionaire (Kolb's,2005) were used. The research data were analyzed using the logistics regression method. The results of data analysis on the relationship between game styles and learning styles indicate that the social player style is predictable by divergent, pragmatic, and convergent learning styles and the direction of the relationship in these three styles is positive: divergent (p = ./05), pragmatic (p =./05) and convergent (p =. /05). Also, the results show that the Diverging learning style significantly predicts achiever player style. The direction of this relationship is negative (p = ./05); That is, people who have a higher achiever player style have a less divergent learning style. Also, the Converging learning style can significantly predict the Disrupter player style. The direction of this relationship is positive so learners who have a convergent learning style also have a Disrupter player style. As a result, the dimensions of learning styles and their components can be a good predictor of game styles.

    Keywords: play styles, learning styles, Students, business management
  • asghar kamran*, sayedreza mirmehdy, majid ghafari nahjiri Pages 189-198

    Due to the fact that bipolar disorder is one of the most common psychiatric disorders, this study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness on improving bipolar disorder syndrome with a history of impulsive behaviors. The method used in this research is experimental and pre-test-post-test design. The statistical population in this study was patients with bipolar disorder in the psychiatric ward of Farabi Hospital in Isafahn in 2019. Based on the diagnosis of a psychiatrist, they were diagnosed with this disorder. And were randomly assigned to experimental and control groups and 11 people were placed in each group. Data were collected through the Barratt Impulsivity Scale (Barratt, 2004), Bar-on Emotional Intelligence (Bar-on, 1980). Data analysis was analyzed by analysis of covariance and SPSS25 software. The results showed that the intervention made significant changes in improving interpersonal relationships and impulsive actions of bipolar disorder (p= 0.001). Mindfulness-based therapeutic interventions were effective in improving interpersonal relationships and reducing impulsive behaviors.

    Keywords: bipolar disorder II, mindfulness, improvement of Interpersonal relationships, impulsivity
  • Mehdi Baniasadi, Zeinab Rabbani * Pages 199-211

    The purpose of this study was to investigate the moderating role of psychological capital in the effect of performance appraisal policies on job satisfaction,  turnover and job performance among the employees of automotive companies in Tehran.The research design descriptive-correlative research. The statistical population consisted of  staffs of Tehran’s automotive companies. According to Cochran formula, the sample size was 150 staffs, that they selected by using multi-stage cluster sampling. They completed Performance Appraisal Policies (Poon, 2004), Psychological Capital (Luthans, Youssef & Avoli, 2007), Minnesota Job Satisfaction (Weiss et al., 1967), Employee’s Intention to Turnover (Jenny Keynes & Tomlinson, 2012) and Job Performance (Paterson, 1992) questionnaires. Data were analyzed using by hierarchical regression analyses. The results of correlation analysis showed that motivational performance appraisal policies had positive significant effects on job satisfaction, and job performance, and negative significant effect on turnover. Also, punitive performance appraisal policies had negative significant effect on job satisfaction, but its effects on job performance and turnover were not significant. The results of the hierarchical regression analysis also showed that psychological capital moderates the relationship between punitive performance appraisal policies and job satisfaction. Therefore, the greater the employees' psychological capital, the more satisfied they are with their job, they perform better and are less likely to quit their jobs. Also, punitive policies of performance appraisal less affect their job satisfaction.

    Keywords: job performance, Job satisfaction, performance appraisal policies, psychological capital, Turnover
  • mohammadreza zoghipaydar *, fateme behjame, Ahmad Bayat Pages 212-222

    The purpose of this study was to predict the quality of life and the spirit of competition-cooperation using personality traits in marketers of Hamadan. The method was correlational. The statistical population included all marketers in Hamadan (both men and women), of which 212 people were selected by available sampling method and answered to personality type A and B (Jenkins, 1971), the spirit of cooperation-competition (Martin, 1976), and SF36 (Var and Sherborne, 1992) questionnaires. Data were analyzed by regression analysis. The findings showed that personality traits A and B are related to quality of life and spirit of competitive-cooperation of marketers in Hamadan (P <0.05). Also, the quality of life and spirit of competition-cooperation in marketers of Hamedan can be predicted by personality traits A and B.

    Keywords: personality, quality of life, competition-cooperation, marketers
  • arash shahbaziyankhonig, siavosh sheykhalizadeh*, Fatemeh Alipour, Ali Asgar Mohammadiyan Garibe Pages 223-231

    This study aimed to investigate the role of the components of social intelligence and social isolation in academic well-being among students. The research method was descriptive and correlational. The population consisted of all students enrolled in Tabriz city secondary schools in the 2019-2020 academic year that according to Krejcie and Morgan table, 370 students (197 girls and 173 boys)  were selected by the multistage cluster sampling method. Instruments were Tromso Social Intelligence Scale (Silvera et al, 2001), Social Isolation (Modarresi Yazdi, 2014) and Academic Well-being (Tuominen-Soini et al, 2012). Data were analyzed using multiple regression analysis (stepwise). The results of multiple regression analysis showed that the components of social intelligence and social isolation could significantly predict all components of academic well-being (p<0/05). Social intelligence and social isolation play an important role in academic well-being among students. Therefore, in educational programs for the increase of academic well-being among students, social intelligence and social isolation require more attention.

    Keywords: Social intelligence, Social Isolation, academic well-being, girlboy students, high school
  • sahar zarei, mahmoud mohebi *, Zahra salman Pages 234-244

    The purpose of this study was to compare self-compassion in athletes with and without exposed exercise addiction. The research method was a descriptive and causal-comparative. The statistical population consisted of the sports team of University of Tehran. Initially, status of all students was assessed based on Exercise Addiction Scale (Griffiths et al.  2004), and 25 athletes with exposed (Score 24 or above) and 20 athlete without exposed exercise addiction (Grade 12 or lower) were identified according to guidelines of this scale .In addition, subjects were asked to complete Eating Disorders Scale (Stice et al. 2000) because of their high Comorbidity with exercise addiction. Then five athlete were excluded because of eating disorder symptoms. Finally, 20 athlete with exposed exercise addiction were selected and compared through Self-Compassion Scale (Rice et al.  2011). One way ANOVA results reveled that mean scores of self-compassion characteristic of the students with exposed are significantly lower than students without exposed exercise addiction . The findings of this study indicated the need to consider self-compassion characteristic as a risk factors of exercise addiction phenomenon, and they have many applications in the field of preventive and therapeutic interventions of use behaviors.

    Keywords: self-Compassion, cognitive appraisal, salience of exercise, eating disorder, mindfulness