فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 94 (بهار 1401)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 94 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مجتبی حسینی، حامد عامری گلستانی*، بهرام یوسفی، فریدون اکبرزاده صفحات 5-37
    فرهنگ، از جمله عوامل پیونددهنده آحاد مردم به یک دیگر است و از این رو، پرداختن امنیت فرهنگی، به نوعی به همه افراد جامعه ارتباط دارد. در مقوله امنیت فرهنگی باید هم به آسیب های آن (در وجه سلبی) و نیز آثار ایجابی آن برای تثبیت و ارتقای امنیت در جامعه توجه نمود. از این رو، پرداختن به این موضوع، خود می تواند در باز کردن باب مباحث اساسی در زمینه امنیت همه جانبه، چه در عرصه عمل و چه در عرصه نظر کمک کند. این مسیله از دغدغه های مهم آیت الله خامنه ای در سال های اخیر بوده است و در این پژوهش با توجه به بیانان ایشان این پرسش مورد بحث قرار خواهد گرفت که موانع و راهکارهای تامین امنیت فرهنگی جمهوری اسلامی در اندیشه آیت الله خامنه ای چیست؟ روش این پژوهش «تحلیل گفتمان لاکلا و موف است. مهم ترین یافته های آن نیز عبارتند از اینکه: آیت الله خامنه ای تهدیدات امنیت فرهنگی را «اسلام زدایی»، «تهی کردن انقلاب از درون»،«فاسد کردن جوانان و اشاعه فساد سبک زندگی غربی» و«ناکارآمدی برخی از مدیران اجرایی فرهنگی» می دانند. در مقابل، با ارایه راه کار هایی، که دال های گفتمان ایشان را مشخص می کند تامین امنیت نرم در حوزه فرهنگ را «ترویج فرهنگ دینی و تعلیم فضایل اخلاقی»، «داشتن اقتدار و قوی نمودن کشور در عرصه فرهنگی»، «ارایه سبک زندگی ایرانی اسلامی» و «مدیریت جهادی کارآمد، اجرای صحیح قوانین و ترسیم نقشه مهندسی فرهنگی» می دانند.
    کلیدواژگان: امنیت فرهنگی، جنگ نرم، گفتمان، گفتمان رهبری
  • خلیل نوروزی*، هادی رنجبر، محمد اسعدی، حسین آماده صفحات 39-73

    شهادت سپهبد قاسم سلیمانی در ابتدای گام دوم انقلاب اسلامی اتفاق افتاد. او ماموریت داشت مبانی و مفاهیم انقلاب را به بشریت (جامعه مخاطب) برساند. بدین منظور، سپهبد قاسم سلیمانی در کنار استفاده از روش های سنتی، از الگو های ارتباطی و تبلیغاتی و روش های متنوع ارتباطات (سیاسی، فرهنگی - تبلیغاتی، اقتصادی و بشردوستانه...) بهره گرفت. از این رو، او موفق گردید با مردم و افکار عمومی ارتباط برقرار کند. به نظر می رسد، سپهبد قاسم سلیمانی، در انجام رسالت خود، ترکیبی از الگوهای ارتباطی و تبلیغاتی - رسانه ای مانند روش سیاسی (مذاکره با مردم ، نخبگان و نمایندگان) و روش فرهنگی-تبلیغاتی (اعزام مبلغان...) را به کار می برده است. این الگو می تواند، الگویی برای توسعه حکمرانی حاکمان سیاسی محسوب گردد. در این راستا، الگوهای ارتباطی و تبلیغاتی-رسانه ای در دوره فرماندهی سپهبد قاسم سلیمانی بر سپاه قدس ایران، تحلیل و ارزیابی می گردد. روش شناسی: این مقاله درصدد است تا با تکیه بر روش شناسی تحلیل مضمون به کشف ایده های سپهبد قاسم سلیمانی از طریق بیانات بزرگان جبهه مقاومت اقدام نماید. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه با افراد قرین سپهبد سلیمانی در جبهه مقاومت است. 18 نفر از افراد قرین مورد مصاحبه قرار گرفته اند یا از مصاحبه های منتشرشده از ایشان در رسانه ها استفاده گردید. نتایج با تکیه بر روش شناسی تحلیل مضمون انعکاسی مورد تحلیل قرار گرفت. چهار الگوی ارتباطی سردار مطابق نتایج عبارتند از الگوی فردی- انسانی، فردی- الهی، اجتماعی- انسانی و اجتماعی- الهی که از آنها برای توسعه دیپلماسی انسانی - الهی بهره برده است.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، الگوهای ارتباطی، دیپلماسی، ارتباطات
  • مهدی دلبند*، مجتبی عبدخدایی صفحات 75-108
    با وقوع بیداری اسلامی در سال 2011، اعتراضات مردمی در یمن با اعتراض به طرح های دولت آغاز شد و معترضین خواستار تغییر قانون اساسی، نرخ بیکاری، شرایط اقتصادی، فساد و اصلاحات در این کشور بودند. با به دست گرفتن رهبری این اعتراضات توسط جنبش انصارالله ، عربستان سعودی با درک از تهدید بودن قدرت گیری یک جنبش شیعی در کنار مرزهای خود، و تعبیر آن به مثابه نفوذ جمهوری اسلامی ایران، اقدام به آغاز جنگ علیه یمن کرد. در کنار عربستان، تحولات یمن برای رژیم صهیونیستی نیز حایز اهمیت است. چرا که از نگاه این رژیم، در صورت تسلط انصارالله بر تنگه باب المندب، جبهه مقاومت اسلامی بیش از گذشته تقویت شده و امنیت اسراییل در مخاطره قرار خواهد گرفت. جمهوری اسلامی ایران نیز در راستای اهداف و اصول سیاست خارجی خود، اصلی ترین حامی و پشتیبان جنبش انصار الله یمن بوده است. علیرغم حمایت ایدیولوژیک ایران از شیعیان الحوثی، جمهوری اسلامی ایران دارای یک منطق راهبردی در حمایت از جنبش انصار الله یمن است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، یمن، انصارالله، سیاست خارجی، عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی، موازنه تهدید
  • حسین بهرامی ثابت*، احمد آذین صفحات 109-152

    اقتصاد مقاومتی مفهومی است که درپی بحران زدایی و مقاوم سازی مطرح می شود که تبیین زیرساخت های راهبردی آن قطعا پیش شرط و الزام دستیابی به اهداف آن است. اما می توان اذعان داشت، شناخت و ارزیابی روابط میان متغیرهای فرهنگی و اجتماعی بعنوان شاخص های زیرساختی که نقش هرکدام می تواند توازن و مسیر پیشرفت را تحت تاثیر قرار دهد کمتر مورد توجه قرار گرفته و شناخت کافی از این پدیده دردست نیست. هدف پژوهش حاضر تبیین زیرساختهای اجتماعی و فرهنگی شکل دهنده فرهنگ توسعه است. روش شناسی مورد استفاده در این پژوهش ترکیبی از روش کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد، جهت تبیین مدل نظری و آزمون مدل در مرحله کمی پژوهش است. به منظور گردآوری داده های لازم در این پژوهش مصاحبه ساختار نیافته با 30 خبره و استاد حوزه جامعه شناسی، فرهنگ و اقتصاد مقاومتی صورت گرفته است. نتایج حاصل، مبین آن است که حوزه ارزشها و اعتقادات، خانواده، آموزش، الگوها و ارتباطات و مهمار از همه مدیریت و سیاستگذاری بعنوان زیرساختهای اساسی شناسایی و استقرار وتثبیت فرهنگ توسعه مبتنی بر تحقق اقتصاد مقاومتی نتیجه نهادینه سازی فرهنگ توسعه در جامعه است که در مواردی منجر به تکوین باورها و عقاید، وقایت ارزشهای جامعه و نگاره بندی هنجارها در جامعه می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ پیشرفت و توسعه، توسعه درونزا، اقتصاد مقاومتی، جامعه پذیری، نهادینه سازی
  • آرش منشی زادگان، علی اصغر داودی*، سعید گازرانی صفحات 153-181
    در نگرش پساساختارگرایانه، هویت های اجتماعی و سیاسی محصول گفتمان ها فرض می شوند در واقع هویت ها و خودفهمی ها، در مقابل غیریت ها یا دیگران شکل می گیرند بنابراین، خلق یک هویت بر تاسیس یک تفاوت دلالت دارد. در این چارچوب با تکیه بر مفهوم «غیرسازنده»، شکل گیری یک هویت را مستلزم عمل تمایز می دانیم که غالبا به تقابل ختم می گردد. مقاله حاضر در پی بررسی این پرسش است که از منظر پساساختارگرایی، استکبارستیزی چه جایگاهی در اندیشه رهبر انقلاب دارد؟ و بر این فرض استوار است که گفتمان استکبارستیزی مدنظر آیت الله خامنه ای حول محور چهار دال هویت بخش، فراگیر، استمرار و استقلال آفرین مفصل بندی شده است که مبتنی بر تقابل با «غیر» به هویت و صورت بندی امت شکل می دهد. این پژوهش بر اساس روش گفتمان لاکلا و موف و با تکیه بر داده ها و درون مایه های رویکرد پساساختارگرایی سامان یافته است. بنا بر یافته های پژوهش، آمریکا در قالب شیطان بزرگ، نقطه هدف استکبارستیزی گفتمان انقلاب اسلامی می باشد که به عنوان «بیرونی سازنده» هویت اسلام سیاسی ایرانیان، نقش بازی می کند. از منظر مقام رهبری این مرزبندی مستمر با ریشه های مذهبی به تحکیم هویت انقلابی و دینی نظام اسلامی منجر می شود.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، استکبارستیزی، پساساختارگرایی، هویت، غیریت
  • ابوالفضل رمضانی* صفحات 183-207
    هدف این پژوهش واکاوی علل تغییر رویکرد سازمان های متولی فقر از رویکرد حمایتی به رویکرد اشتغال محور، شناسایی روش ها، بررسی راهبردها و پیامدهای آن در نهادهای متولی کاهش فقر بود. این مطالعه با روش کیفی و بر اساس رهیافت گراندد تیوری انجام شد. به شیوه نمونه گیری نظری با 20 مدیر بخش اشتغال نهادهای حمایتی، سازمان های عمومی و خیریه های کارآفرین شهر مشهد در سال 1397 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. متن مصاحبه ها با رویکرد اشتراوس و کوربین و به کمک نرم افزار MAXqda تحلیل شد. مقوله کانونی این پژوهش «ادغام اجتماعی از طریق کار» است. با تغییر چهره فقر از مطلق به نسبی در جامعه ایران، دارایی های فردی و اجتماعی فقرا در کل افزایش پیدا کرد. متناسب با این روند، تقاضای مردم و نخبگان برای اثربخشی و کارآمدی نهادهای متولی فقر بیشتر شد. در چنین شرایطی برخی از نهادهای متولی با استفاده از شبکه های اجتماعی، به ادغام اجتماعی از طریق کار رو آوردند. راهبرد اصلی پیاده سازی رویکرد جدید، تبعیت از ساختار سازمانی، دیدن توانمندیهای کارکنان و مددجویان، ارتباطات و شبکه سازی بخصوص با بخش های دولتی، و افزایش توانمندی خدمات گیرندگان جهت بهره برداری از فرصت های اشتغال در بازار کار است. ادغام اجتماعی از طریق کار موجب افزایش اعتماد خدمت گیرنده به سازمان، افزایش احساس خودکارآمدی، پایداری مالی و ارتقاء شهرت سازمانی و کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از فقر می شود.
    کلیدواژگان: ادغام اجتماعی از طریق کار، نهادهای حمایتی، خیریه، فقر، گروه های محروم و آسیب پذیر، توانمندسازی، کارآفرینی اجتماعی
|
  • Seyyed Mojtaba Hoseyni, Hamed Ameri Golestani *, Bahram Yousefi, Fereydoun Akbarzadeh Pages 5-37
    Culture is one of the connecting factors of individuals and therefore, addressing cultural security is somehow related to all members of society. In the category of cultural security, one should pay attention to its harms (in a negative way) as well as its positive effects for establishing and promoting security in society. Addressing this issue itself can help to open up fundamental issues in the field of comprehensive security, both in practice and in opinion. This issue has been one of the important concerns of Ayatollah Khamenei in recent years, and in this study, according to his statements, the question will be discussed: what are the obstacles and strategies to ensure the cultural security of the Islamic Republic in Ayatollah Khamenei's thought? The method of this research is "Laclau and Moff's discourse analysis. Its most important findings are: Ayatollah Khamenei considers cultural security threats as "de-Islamization", "emptying the revolution from within", "corrupting the youth and spreading corruption in the Western way of life" and "the inefficiency of some cultural executives". On the other hand, by providing strategies that identify the areas of their discourse, providing soft security in the field of culture is "promoting religious culture and teaching moral virtues", "having authority and strengthening the country in the cultural field", "providing Iranian-Islamic lifestyle" and They know "efficient jihadi management, correct implementation of laws and drawing a cultural engineering plan".
    Keywords: Cultural security, Soft War, Discourse, leadership discourse
  • Khalil Noruzi *, Hadi Ranjbar, Mohammad Asaadi, Hosein Amadeh Pages 39-73

    The martyrdom of General Qassem Soleimani took place at the beginning of the second step of the Islamic Revolution. His mission was to convey the principles and concepts of the revolution to humanity. For this purpose, General Qassem Soleimani, in addition to using traditional methods, used communication and propaganda patterns and various methods of communication. Hence, he succeeded in communicating with the people and public opinion. It seems that General Qassem Soleimani, in his mission, used a combination of communication and propaganda-media models such as political method and cultural-propaganda method. This model can be considered as a model for developing the rule of political rulers. In this regard, communication and propaganda-media patterns during the command of General Qassem Soleimani over the Quds Force of Iran are analyzed and evaluated. Methodology This article intends to discover the ideas of General Qassem Soleimani through the statements of the elders of the Resistance Front, relying on the methodology of content analysis. The method of collecting information is interviewing people close to General Soleimani in the Resistance Front. Eighteen associates were interviewed or interviewed in the media. The results were analyzed based on the methodology of reflective theme analysis. According to the results, Sardar's four communication models are the individual-human, individual-divine, social-human and social-divine model, which he has used to develop human-divine diplomacy.

    Keywords: Qasem Soleimani, Communication Patterns, communication, human-divine communication
  • Mahdi Delband *, Mojtaba Abdkhodaei Pages 75-108
    With the Islamic Awakening in 2011, popular protests in Yemen began with protests against government plans, with protesters calling for changes to the constitution, unemployment rate, economic conditions, corruption and reform.Taking the lead of the protests by the Ansarullah movement, Saudi Arabia, realizing the threat of a Shiite movement gaining power along its borders, and interpreting it as the influence of the Iran, launched a war against Yemen. Along with Saudi Arabia, the developments in Yemen are also important for the israel. Because from the point of view of this regime, if Ansarullah dominates the Bab al-Mandeb Strait, the Islamic Resistance Front will be strengthened more than before and the security of Israel will be endangered. Iran has been the main supporter of the Ansarullah movement in line with its foreign policy goals and principles. Despite Iran's ideological support for the Houthi Shiites, Iran has a strategic logic in supporting the Yemeni Ansarullah movement. The main question of this research is what is the strategic effective factor of the protectionist policy of the Islamic Republic of Iran against Ansarullah Yemen? To answer this question, the theoretical framework of threat balance has been used. The main hypothesis that answers this question is that what led to the convergence and unity of Iran and Ansarullah in Yemen was their understanding of the common threat of Saudi Arabia and the israel.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Ansarullah, Saudi Arabia, Zionist regime, Threat Balance
  • Hossein Bahramisabet *, Ahmad Azin Pages 109-152

    The resistive economy is a concept that seeks to establish the strategic infrastructure, which is certainly a prerequisite for achieving its goals. But it can be acknowledged, the recognition and evaluation of the relationship between cultural and cultural variables as infrastructure indicators that the role of each can affect the balance and path of progress is hardly noticed and there is not sufficient recognition of this phenomenon. the aim of this study is to explain the social and cultural infrastructure of development culture. the methodology used in this study is a combination of qualitative method based on data theory based on data theory, to explain the theoretical model and model testing in the quantitative stage of research. in order to collect the necessary data in this study, an unstructured interview with 30 experts and professor of sociology, culture and resistive economy has been done. the results indicate that the range of values and beliefs, family, training, patterns and relations and of all management and policy is based on the realization of the sustainability of development culture in society, which in some cases leads to the development of beliefs and beliefs, the values of community values

    Keywords: Culture of Progress, Development, Endogenous development, Resistive Economy, SocializationInstitutionalization
  • Arash Monshizadegan, Aliasghar Davoudi *, Saeed Gazerani Pages 153-181
    In the poststructuralist view, social and political identities are assumed to be the product of discourses. In this context, relying on the non-constructive concept, we consider forming an identity to require the act of differentiation, which often leads to confrontation. The present article seeks to examine the question of what is the place of anti-arrogance in the thought of the revolution leader from the perspective of post-structuralism? And it is based on the assumption that the anti-arrogance discourse considered by Ayatollah Khamenei is articulated around the four signs of identity, inclusiveness, continuity, and independence, which are based on the opposition of "other" to identity and formulation. It shapes the nation. This research is based on Laclau and Mouffe's discourse method and relies on data and themes of the poststructuralist approach. According to the research findings, the United States, in the form of the Great Satan, is the target point of anti-arrogance in the discourse of the Islamic Revolution, which plays a role as the external constructor of the identity of Iranian political Islam. From the perspective of the Supreme Leader, this continuous demarcation with religious roots leads to the strengthening of the revolutionary and religious identity of the Islamic system.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, anti-arrogance, Post-structuralism, identity, Otherness
  • Abolfazl Ramezani * Pages 183-207
    The purpose of this study is to investigate the causes of shifting the approach of Poverty Reduction Organizations from the supportive approach to the employment-based approach, identifying the models, review implementation strategies and their consequences. This study was a qualitative study based on the grounded theory approach. The sampling method was theoretical sampling. Semi-structured interviews were conducted with managers of 20 entrepreneurial charities, support organizations and public organizations in Mashhad in 1397. The text of the interviews was analyzed using the Strauss and Corbin approach using maxqda 10 software. The focal point of this study is "social integration through work". The main strategy for implementing this approach is to utilize the capabilities of the employees and attention and enhance the ability of service recipients to take advantage of employment opportunities in the labor market. By changing the face of poverty from absolute to relative in Iranian society, the individual and social assets of the poor generally increased. In line with this trend, the demand of the people and the elite for the effectiveness and efficiency of the institutions of poverty has increased. Under these circumstances, some responsible institutions have turned to social integration through work using social networks. Social integration through work enhances client confidence in the organization, enhances self-efficacy, financial sustainability, and promotes organizational reputation, and reduces social problems caused by poverty.
    Keywords: supportive institutions, charity, Empowerment, social exclusion, social integration through work, Social entrepreneurship