فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله تصویر سلامت
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کریم کیاکجوری* صفحات 145-150

    ویروس کرونا به عنوان یک بیماری پاندمیک، دنیا را با شرایط سخت و بحرانی مواجهه کرده است. در این بین نظام ارایه خدمات سلامت در خط مقدم مقابله و کنترل این بحران قرار گرفته است. با توجه به شرایط خاص بحران و تهدید سلامت عمومی جامعه در کشور ایران، ضرورت خلاقیت و نوآوری برای مدیریت بحران کرونا بیش از پیش احساس می شود. نوآوری باز، پدیده ای است که تاثیر به سزایی در چرخه نوآوری، افزایش هزینه های تحقیق و توسعه و همچنین کمبود منابع دارد. با توجه به این مزایا و بهره گیری از ایده های نو، می توان شاهد کاهش آسیب و مدیریت بحران به ویژه بحران کووید- 19 باشیم.پارادایم نوآوری باز با بهره گیری از ایده های خارجی و داخلی بر موفقیت سازمان تاکید دارد. ایده اصلی که در پس نوآوری باز وجود دارد این است که دنیای وسیعی از دانش وجود دارد که سازمان نمی تواند به همه آن ها از طریق تحقیقات اختصاصی خودش دست یابد، لذا بایستی از سایر تحقیقات از طریق فرآیند اعطای مجوزها و ثبت اختراع یا خریداری از دیگر شرکت ها استفاده نماید. در این مدل، سازمان ها بخشی از فرآیند تحقیق و توسعه را برو ن سپاری می کنند، از ایده های خارجی استفاده کرده و مرتبا محصولات جدید رقبا و شرکت های پیشرو را رصد می کنند و در بعضی موارد هم با رقبا و دیگر مراکز تحقیقاتی، همکاری مشترک انجام می دهند.1، 2 مطالعات و شواهد نیز بیانگر این است که حوزه سلامت در روند نوآوری، ماهیت باز به خود گرفته است و مشارکت با بخش های خارجی به یک عامل کلیدی و یک قابلیت حیاتی در روند نوآوری تبدیل شده است؛3، 4 به این صورت که ایده های ارزشمند می توانند از بیرون سازمان سرچشمه بگیرند و روند فعالیت موفق از طریق مشارکت با عوامل بیرون باشد.5 نوآوری باز دارای معنای گسترده و وسیعی در حوزه سلامت می باشد.6 در زیر به آن اشاره شده است: • نوآوری های فنی و بالینی: داروهای درمانی جدید، آزمایش های تشخیصی، دستگاه های پزشکی، نرم افزار، تکنیک های جراحی • نوآوری های فرآیند و خدمات: موسسات جدید، مدل های تجاری، مدل های خدماتی، مسیرهای بالینی، نقش ها، آموزش و پرورش • نوآوری های سیستم: نوآوری در سیاست،اصلاح سیستم ها

    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز، کووید-19، نظام سلامت، ایران
  • احمدرضا عسکری*، حمید محمدی، حمید زاهدی، حسین شهنازی صفحات 151-164
    زمینه

     شادی و نشاط از جمله نیازهای ضروری روحی و روانی انسان محسوب می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه مدل مشارکت در فعالیت های ورزشی با سطح نشاط اجتماعی و نقش تعدیل گر آگاهی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود.

    روش کار

     روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی بود. جامعه پژوهش حاضر 120000 نفر از شرکت کنندگان زن و مرد در فعالیت های ورزشی گروهی و انفرادی عمومی ارایه شده توسط شهرداری اصفهان بود که از بین آن ها تعداد 384 نفر نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه های شادی و نشاط آکسفورد آرگیل OHI (2001) و رفتار برنامه ریزی شده کریمی و همکاران استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد بین تمایل به انجام کار و رفتار برنامه ریزی شده مشارکت در فعالیت های ورزشی (87/0r = و 001/0= p) و رفتار برنامه ریزی شده مشارکت در فعالیت های ورزشی و نشاط اجتماعی (r=0/45 و 0/001= p) رابطه مثبت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

     با آگاهی بخشی به مردم در خصوص اثرات مفید ورزش، می توان به منظور تثبیت رفتار مشارکتی مردم در فعالیت های ورزشی در جهت ارتقا و حفظ شادی و نشاط اجتماعی مردم برنامه ریزی نمود.

    کلیدواژگان: رفتار برنامه ریزی شده، هیجان، شادی، فعالیت بدنی، نشاط اجتماعی
  • عبدالرضا یاوری، مریم زمانیان، مهدی پناهیان*، اکرم ولی زاده صفحات 165-174
    زمینه

     بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا تا سنین پیش از دبستان یا در سال های اولیه مدرسه، شناسایی و درمان نمی شوند. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا در دانش آموزان 7 تا 12 ساله شهر اراک انجام گردید تا با شناسایی افراد مبتلا و مداخله زود هنگام از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 2864 دانش آموز پسر و دختر پایه تحصیلی اول تا ششم دبستان های شهر اراک که دارای بهره هوشی 70 و بالاتر بودند، با استفاده از پرسش نامه ASSQ و در بازه زمانی مهر 1396 تا خرداد 1397 مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسش نامه که در رابطه با غربالگری طیف اوتیسم است، روایی و پایایی آن توسط کاسه چی در دانشگاه علوم بهزیستی در سال 1392 در شهر تهران صورت گرفته است. افرادی که نمره 22 یا بیشتر در پرسش نامه کسب نمودند، به عنوان افراد دارای اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا شناسایی شدند.

    یافته ها

     در این مطالعه 2864 دانش آموز مقطع ابتدایی با میانگین سنی 16/9 سال (حداقل 7 سال و حداکثر 12 سال) در پایه تحصیلی اول تا ششم مورد ارزیابی قرار گرفتند. 7/1 درصد از دانش آموزان به اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا مبتلا بودند. متغیر سن با 003/0 P-value= (بیشترین شیوع مربوط به گروه سنی 7 سال با میزان شیوع 1/3 درصد و کمترین شیوع مربوط به گروه سنی 8 و 9 سال با میزان شیوع 7/0 درصد) و متغیر جنسیت با 002/0 P=-value (1/1 درصد از دانش آموزان پسر و 3/2 درصد از دانش آموزان دختر) در شیوع این اختلال تفاوت معنادار ایجاد نمود و شیوع این اختلال در دخترها بیشتر از پسرها بود.

    نتیجه گیری

     اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا اختلالی پنهان با میزان شیوع نسبتا بالاست که میزان این شیوع در دختران بیشتر از پسران است. همچنین این میزان شیوع وابسته به سن نیست و در هر سنی احتمال بروز علایم این اختلال وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، غربالگری، شیوع
  • سمیرا استکی صفحات 175-186
    زمینه

    با توجه به ماهیت تناوبی و فعالیت های سریع ورزش بدمینتون، علاوه بر توجه به مهارت های تکنیکی و تاکتیکی، باید نسبت به مهارت های روانی که نقش قابل ملاحظه ای در عملکرد بدمینتون کاران دارد توجه شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی بر اضطراب ورزشی در بانوان مازندرانی دعوت شده به اردوی انتخابی مسابقات بدمینتون قهرمانی بزرگسالان کشور انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر در قالب یک پژوهش نیمه آزمایشی دوگروهی (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) سه مرحلهای شامل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری اجرا شد. از جامعه آماری، 10 نفر به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه پنج نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت برنامه آموزش مبتنی بر مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی قرار گرفتند که طی 8 جلسه گروهی به صورت یک بار در هفته ارایه شد. هر دو گروه پرسش نامه اضطراب ورزشی(SAS) را در سه مرحله خط پایه، پس از اجرای آموزش و در مرحله پیگیری تکمیل کردند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی و میانگین) و استنباطی (آزمون تحلیل کواریانس) استفاده گردید.

    یافته ها

      نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که برنامه آموزش مبتنی بر مدیریت استرس با محتوای معنویت درمانی پس از مداخله و پیگیری 45 روز پس از سنجش خط پایه بر کاهش اضطراب ورزشی بانوان بدمینتون کار در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری داشته است (05/0≥ P).

    نتیجه گیری

      مدیریت استرس مبتنی بر معنویت درمانی می تواند یکی از گزینه های موثر در کاهش علایم اضطراب ورزشی در کنار سایر مداخلات دارویی باشد. یافته های این مطالعه، موید قابل قبول بودن مباحث نظری ارایه شده در این حوزه می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، معنویت درمانی، اضطراب ورزشی
  • طلیعه حمیدی، لیدا مرادی*، علی اصغر درودیان صفحات 187-197
    زمینه

      با توجه به شرایط کنونی شیوع کووید-19، سازمان بهداشت جهانی دستور اجرای پروتکل های بهداشتی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی و نیز قرنطینه خانگی را به عنوان راه کاری برای کنترل و مدیریت این بیماری صادر کرده است. فعالیت بدنی ورزش کاران با توجه به شرایط قرنطینه تحت تاثیر قرار گرفته است، لذا این تحقیق به موجب ارزیابی فعالیت بدنی ورزش کاران آماتور شرکت ملی گاز استان تهران و ارایه راه کار برای حفظ آمادگی جسمانی انجام شده است.

    روش کار

    این تحقیق یک تحقیق توصیفی-پیمایشی می باشد و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است که حاوی 15 سوال می باشد. این پرسش نامه بعد از روایی و پایایی از طریق نرم افزار گوگل فرم به صورت آنلاین در اختیار افراد قرار گرفت. متغیر های مورد بررسی در پرسش نامه عبارت بود از: وضعیت فعلی آمادگی بدنی ورزش کاران، میزان ارتباط با مربی، محل سکونت، انجام فعالیت بدنی در خانه، احساس ورزش کاران، برنامه تمرین های ورزشی، میزان حمایت خانواده ها از فعالیت ورزشی ورزش کاران، تعداد و طول مدت جلسات تمرین های ورزشی، شدت تمرین و رژیم غذایی در ورزش کاران نشان داده شده است. جامعه آماری این مطالعه 100 نفر بود حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 70 نفر تعیین شدند و به روش نمونه گیری آسان انتخاب شده و وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند اکثر ورزش کاران در این مطالعه در دامنه سنی 60-51 سال قرار داشتند و بیش تر آنها در رشته کوه نوردی فعالیت داشتند. اکثریت ورزشکاران در این مطالعه دارای آمادگی بدنی متوسطی نسبت به دوران قبل از قرنطینه بودند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که با توجه به پاسخ های شرکت کنندگان در این پروژه، اکثر افراد در این مطالعه از آمادگی جسمانی متوسطی برخوردار بودند. این مطالعه پیشنهاد می کند که شدت فعالیت های بدنی زیر نظر مربیان برای حفظ تناسب اندام و افزایش سلامت و ایمنی، افزایش یابد.

    کلیدواژگان: تناسب اندام، ورزش، فعالیت بدنی، قرنطینه، کووید-19
  • منیژه سلیمانی، تقی زوار*، زرین دانشور هریس، اسدالله خدیوی، بهنام طالبی صفحات 198-209
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های اخلاق حرفه ای در آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور انجام شد.

    روش کار

      این پژوهش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته حضوری با 43 نفر از اساتید با تجربه در دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور انجام شد. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند و نظری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شد.

    یافته ها

      با توجه به اشتراکات معنایی، 48 مفهوم شکل گرفت که این مفاهیم در شش مقوله مولفه های اخلاقی مجریان در نظام آموزش سلامت با عناوین مسیولیت در قبال عموم مردم، مسیولیت در قبال حرفه، مسیولیت در قبال کارفرمایان، مسیولیت در ارایه آموزش سلامت، مسیولیت در تحقیق و ارزشیابی و مسیولیت در آمادگی حرفه ای دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

      دانشگاه های علوم پزشکی متولی تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه ی تحت پوشش خود می باشد. الگوی اخلاقی بدست آمده در نظام آموزش سلامت حوزه معاونت بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی شمالغرب کشور مولفه هایی همانند وفاداری؛ مسیولیت پذیری؛ رقابت طلبی؛ صداقت؛ احترام به دیگران؛ احترام نسبت به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی؛ عدالت و انصاف؛ همدلی با دیگران؛ نقدپذیری؛ قاطعیت؛ اعتماد؛ همکاری بین بخشی؛ رعایت نظم؛ نگرش مثبت و تعهد را نشان داد.

    کلیدواژگان: ویژگی های اخلاق حرفه ای، آموزش سلامت، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شمال غرب کشور
  • الهام ابراهیمی*، محمدرضا فتحی صفحات 210-222
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و بازآفرینی شغل با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر درهم تنیدگی شغلی پرستاران بود. سه بعد اصلی در نظر گرفته شده برای مفهوم بازآفرینی شغل عبارت بودند از: بازآفرینی وظیفه ای، بازآفرینی رابطه ای و بازآفرینی شناختی.

    روش کار

      این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از لحاظ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها پیمایشی بود که بین پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت. نمونه مطالعه شامل 269 نفر از پرستاران بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد اسلمپ و ولابرودیک (2013)، ایزنبرگر و همکاران (1986) و فلپس و همکاران (2009) استفاده شد. تحلیل داده با روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS3.2.6 انجام شد.

    یافته ها

      یافته های پژوهش نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده بر ابعاد رابطه ای (ضریب مسیر 651/0) و شناختی (ضریب مسیر 681/0) بازآفرینی شغل پرستاران تاثیر مثبت و معناداری دارد. در حالی که این رابطه در مورد بازآفرینی وظیفه ای معنادار نبود (آماره تی 836/0). علاوه بر این، درهم تنیدگی شغلی در رابطه بین حمایت سازمانی ادراک شده و همه ابعاد بازآفرینی شغل پرستاران نقش تعدیل کنندگی معناداری داشت (ضرایب مسیر 461/0، 472/0و 642/0).

    نتیجه گیری

      با توجه به اینکه یافته های این مطالعه نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده بر بازآفرینی شغل پرستاران در ابعاد رابطه ای و شناختی اثرگذار است، به مدیران و مسیولان دانشگاه علوم پزشکی قم پیشنهاد می شود در شرایط پیچیدگی مشاغل امروزی و لزوم در نظر گرفتن نقش پرستاران در طراحی مشاغلشان، برای ادراک کارکنان از حمایت سازمان اهمیت قابل ملاحظه ای قایل شوند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شغل، حمایت سازمانی ادراک شده، درهم تنیدگی شغلی، پرستاران
  • مینا عزیززاده، علی جنتی، فرزاد رحمانی، دنیز نقیبی، آرزو عبدی، کاووس شهسواری نیا، اکبر جوان بی پروا* صفحات 223-233
    زمینه

      راهنماهای بالینی متونی توسعه یافته برای کمک به پزشکان و بیماران، در تصمیم گیری جهت انتخاب مناسب ترین مراقبت بهداشتی هستند. این مطالعه به ارزیابی میزان مطابقت عملکرد بخش اورژانس با راهنماهای بالینی در مرکز آموزشی درمانی سینای شهر تبریز پرداخته است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی، تحلیلی می باشد که به صورت موردی در بیمارستان سینا، زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردیده است. در مرحله اول، به عنوان ابزار پژوهش، چک لیستی جهت ارزیابی راهنماهای بالینی تنظیم گردید که از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت. در مرحله دوم، به صورت مقطعی و در بازه زمانی یک ماهه تمامی پرونده های پزشکی افراد مراجعه کننده به سطح 1 و 2 تریاژ بر اساس چک لیست تنظیم شده، مورد بررسی قرار گرفت و نتایج کمی حاصل، وارد نرم افزار SPSS گردیده و با توجه به نرمال بودن داده ها، با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های (ANOVA, t-test) تحلیل گردید.

    یافته ها

     با توجه به کسب میانگین (097/0±72/1) در این مطالعه، میزان رعایت راهنماهای بالینی بالاتر از حد متوسط ارزیابی گردید. همچنین بین هیچ یک از متغیرهای دموگرافیک و نمره میانگین کل رعایت راهنماها، رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0p-value>). با این حال در میان سایر متغیرها، بین محل ویزیت بیمار، زمان و نوع تعیین تکلیف بیمار با نمره میانگین کل رعایت راهنماها، رابطه معنی داری وجود داشت (05/0p-value>).مطابق آزمون رگرسیون نیز بین محل ویزیت بیمار و میانگین رعایت راهنماهای بالینی، رابطه معنی داری وجود داشت (05/0-value>p).

    نتیجه گیری

      با در نظر گرفتن متغیرهای تاثیر گذاری همچون محل ویزیت بیمار، زمان و نوع تعیین تکلیف بیمار بر رعایت راهنماها و بهبود هر چه بیشتر وضعیت این متغیرها، می توان میانگین رعایت راهنماهای بالینی را باز هم بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: راهنمای بالینی، کیفیت، اورژانس
  • بهاره دلجو، عباس بخشی پور رودسری*، علیرضا فرنام صفحات 234-243
    زمینه

     سطح فعالیت سیستم های مغزی رفتاری به عنوان عوامل موثر در بروز یا تداوم رفتارهای سایکوپاتیک در نظر گرفته می شوند. بنابراین هدف پژوهش حاضر مدل یابی ساختاری اختلال سایکوپاتی اولیه و ثانویه براساس سیستم های مغزی رفتاری بود.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود. تعداد 284 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و مقیاس سایکوپاتی لونسون، کیل و فتیزپاتریک و مقیاس سیستم های مغزی- رفتاری کارور و وایت در آنها اجرا شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و LISREL نسخه 80/8 تحلیل شد.

    یافته ها

      نتایج نشان داد که سیستم فعال ساز رفتاری با سایکوپاتی اولیه و ثانویه رابطه مثبت و معنی داری و سیستم بازداری رفتاری با سایکوپاتی اولیه و ثانویه رابطه منفی و معنی داری دارد (P <0.01). نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم بازداری رفتاری بر سایکوپاتی اولیه و ثانویه نقش موثری دارند (P <0.01). نتایج مدل معادلات ساختاری مدل قابل قبولی را نشان داد (2/df= 2.50، RMSEA= 0.075، CFI= 0.96، NFI= 0.94، GFI= 0.94).

    نتیجه گیری

      با توجه به عملکرد سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری می توان صفات یا رگه های شخصیتی پاتولوژیک را قبل از شکل گیری و تثبیت این صفات جهت دهی یا اصلاح نمود.

    کلیدواژگان: سیستم فعالساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، اختلال سایکوپاتی اولیه و ثانویه
|
  • Karim Kia Kojouri* Pages 145-150

    The corona virus, as a pandemic disease, has exposed the world to difficult and critical conditions. In the meantime, the health service delivery system is at the forefront of confronting and controlling this crisis. Given the special circumstances of the crisis and the threat to public health in Iran, the need for creativity and innovation to manage the corona crisis is more pressing than ever. Open innovation is a phenomenon that has a significant impact on the innovation cycle, increasing research and development costs as well as scarcity of resources. By leveraging these benefits and using new ideas, we might be able to manage crises and reduce damage, especially the COVID -19 crisis.The open innovation paradigm emphasizes the success of the organization by using external and internal ideas. The basic idea behind open innovation is that there is an extensive knowledge that an organization cannot access all through its own proprietary research. So, it must leverage other research through the licensing, patenting process or purchase from other companies. In this model, organizations outsource some parts of the R&D process, use external ideas, constantly monitor the new products of competitors and leading companies, and in some cases collaborate with competitors and other research centers.1, 2 In the process of innovation, studies show that the field of health and treatment has taken on an open nature, and partnership with external organizations has become a key factor and a vital capability.3,4 In this way, valuable ideas can originate from outside the organization and the process of successful activity can be achieved through partnerships with external factors.5 Open innovation has a wide meaning in the field of health, 6 which is mentioned below: Technical and clinical innovations: New therapeutic drugs, diagnostic tests, medical devices, software, surgical techniques Process and service innovations: institutions, business models, service models, clinical pathways, roles, education System innovations: Policy innovation, reform of systems

    Keywords: Innovation, Open Innovation, COVID -19, Health System, Iran
  • Ahmadreza Askari*, Hamid Mohammadi, Hamid Zahedi, Hosein Shahnazi Pages 151-164
    Background

    Happiness and vitality are among the essential spiritual and psychological needs of human beings. The main purpose of this study was to present a model of participation in sports activities with the level of social vitality and the moderating role of awareness based on the theory of planned behavior.

    Methods

    In terms of methodology, the presnt study was a descriptive correlational study which adopted survey method for data collection. The present study’s population consisted of 120,000 males and females who participanted in group and individual sports activities and introduced by Municipality of Isfahan. A total of 384 participants including 247 females with an average age of 42±14.1 and 137 males with an average age of 46±10.66 were selected through stratified random sampling as our final sample. In order to collect data, the questionnaires of Oxford Argil Happiness (OHI) (2001) and Planned Behavior of Karimi et al. (2012) were used. Correlation coefficient, regression and structural equations were conducted through using SPSS and Amos softwares version 22 for data analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant positive relationship between willingness to do work and planned behavior of participation in sports activities, planned behavior of participation in sports activities and social vitality (p ≤0.05).

    Conclusion

    It can be concluded hat by informing people of the beneficial effects of sports, it is possible to plan to establish people's participatory behavior in sports activities and consequently to to promote and maintain social happiness and vitality of people.

    Keywords: Behavior, Emotions, Happiness, Physical Activities, Social Vitality
  • Abdolreza Yavari, Maryam Zamanian, Mahdi Panahian *, Akram Valizadeh Pages 165-174
    Background

    Many people with high-functioning autism are not diagnosed and treated until pre-school or early school years. The aim of this study was to investigate the prevalence of high-functioning autism spectrum disorder in 7-12 year-old students in Arak city in order to identify these individuals and prevent further harm by early intervention.

    Methods

      This Cross-sectional analytical study was conducted on 2864 male and female students in the first to sixth grades of primary schools in Arak who had an IQ of 70 and above, using the ASSQ questionnaire between October 2017 and June 2018. This questionnaire is related to screening for autism spectrum, and its validity and reliability were established by Kasechi at the University of Social Welfare Sciences in 2013 in Tehran. Individuals who scored 22 or higher on the questionnaire were identified as having high-functioning autism spectrum disorder.

    Results

    In this study, 2864 elementary school students with an average age of 9.16 years (minimum 7 years and maximum 12 years) in the first to sixth grades were evaluated. 1.7% of students had high-functioning autism spectrum disorder. The age variable with P.value = 0.003 (The highest prevalence is related to the age group of 7 years with a prevalence of 3.1% and the lowest prevalence is related to the age group of 8 and 9 years with a prevalence of 0.7%) and the gender variable with p = 0.002 (1.1% of boy students and 2.3% of girl students) made significant difference in the prevalence of this disorder and the prevalence of the disorder was higher in girls than in boys.

    Conclusion

      High-functioning autism spectrum disorder is a latent disorder with a relatively high prevalence that is higher in girls than boys. Also, this prevalence is not age-related and there is a possibility of symptoms of this disorder at any age.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Screening, Prevalence
  • Samira Esteki* Pages 175-186
    Background

      Due to the periodic nature and rapid activities of badminton, in addition to paying attention to technical and tactical skills, special attention should also be given to psychological skills, which play a significant role in the performance of badminton players. In this regard, the present study was conducted to determine the effectiveness of stress management training through the content of spiritual therapy on sports anxiety of the females from Mazandaran who were invited to the selection camp of the country's adult badminton championship.

    Methods

      This quasi-experimental research was conducted in three phases of pretest, posttest and follow-up. Considering the purpose of the study, 10 people were selected from the statistical population, and then they were randomly and equally assigned to control and experimental groups. The experimental group participated in a stress management training program which was implemented through 8 group sessions held once a week. Both groups completed the anxiety questionnaire in in three stages: baseline, after training and follow-up. Both descriptive and inferential statistics were used to analyze the data.

    Results

      The results of covariance analysis showed that the stress management training program with the content of spiritual therapy had a significant effect on reducing sports anxiety of the females playing badminton in both stages of post-test and the related follow-up 45 days later.

    Conclusion

    Stress management based on spiritual therapy can be one of the effective approaches in reducing the symptoms of sports anxiety along with other medication interventions. The findings of this study confirm the acceptability of the theoretical issues presented in this basin.

    Keywords: Stress Management, Spiritual Therapies, Sports Anxiety
  • Talieh Hamidi, Lida Moradi *, Aliasghar Doroudian Pages 187-197
    Background

    Given the current prevalence of COVID-19, the World Health Organization has ordered the implementation of health protocols and social distancing, as well as home quarantine as a way to control and manage the disease. Athletes' physical activity has been affected due to quarantine conditions, so this research was done to evaluate the physical activity of amateur athletes of Tehran National Gas Company in an attempt to provide a solution to maintain physical fitness.

    Methods

    This study was a descriptive-survey research and the data collection tool utilized in this study was a researcher-made questionnaire consisting of 15 questions. The validity and reliability of the questionnaire were checked by experts and provided online questionnaire by the google form software and was available to individuals. The variables examined in the questionnaire were: current status of athletes 'physical fitness, relationship with the coach, place of residence, physical activity at home, athletes' feelings, training programs, level of family support for Athletes' sports activity, number and duration of training sessions, training intensity, and diet. The statistical population of this study was 100 people. The sample size was determined based on Morgan table, and 70 people were finally selected through easy sampling method and entered the study.

    Results

      The results showed that most athletes were in the age range of 51-60 years. Most of the participants were active in the field of mountaineering. The majority of participants in the study had moderate physical fitness compared to the pre-quarantine period.

    Conclusion

    According to the findings of this study, most athletes in this study had a moderate level of physical fitness. The study suggests that we increase the intensity of physical activities under supervision of coaches to maintain the fitness and increase the health and immunity.

    Keywords: Physical Fitness, Physical Activity, Exercise, Quarantine, COVID-19
  • Manizheh Soleimani, Tagi Zavvar*, Zarrin Daneshvae Heris, Assadollah khadivi, Behnam Talebi Pages 198-209
    Background

    The aim of this study was to identify the components of professional ethics in health education in the field of health of the northwestern universities of medical sciences in Iran.

    Methods

    This qualitative research was conducted through semi-structured face-to-face interviews with 43 experts in northwestern medical universities. Purposeful and theoretical sampling method was used to select the samples. Data were analyzed using qualitative content analysis.

    Results

    On the basis of semantic commonalities, 48 concepts were formed, and placed in six categories of ethical components of implementers in the health education system by the titles of responsibility to the general public, responsibility to the profession, responsibility to employers, responsibility in providing education Health, responsibility in research and evaluation, and responsibility in professional preparation.

    Conclusion

     The Vice Chancellor for Health of Medical Universities is in charge of providing, maintaining and promoting the health of the community, moving in this direction by planning, organizing, evaluating and providing health services as wll as using innovative and creative methods. Improving the health of the covered community is one of the major goals of this important unit in the community. The ethical model obtained in the health education system of the health department of the northwestern medical universities of the country has components such as loyalty; responsibility; competitiveness; honesty; respect for others; respect for social values and norms; justice and fairness; empathy with others; liquidity; decisiveness; the trust; Cross-sectoral cooperation; observance of order; positive attitude and commitment.

    Keywords: Characteristics of Professional Ethics, Health Education, Health Deputy, Northwestern University of Medical Sciences
  • Elham Ebrahimi*, MohammadReza Fathi Pages 210-222
    Background

     The purpose of the present study was to investigate the relationship between perceived organizational support and job crafting considering the moderating role of job embeddedness of nurses in this relationship. The three main dimensions considered for job crafting concept were: task crafting, relational crafting and cognitive crafting.

    Methods

     This research is an applied one in terms of purpose, and a descriptive survey research in terms of data gathering method. The statistical population of this study was the nurses of hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences. The sample consisted of 269 nurses and the sampling method was random. The standard questionnaires of Slemp &Vella-Brodrick (2013), Eisenberger et al., (1986) and Felps et al., (2009) were used for data collection on three main variables of the study i.e., job crafting, perceived organizational support and job embeddedness. The data were analyzed by structural equation modeling using Smart PLS3.2.6 software.

    Results

    The findings showed that perceived organizational support had a significant positive effect on the relational (0/651 path coefficient) and cognitive (0/681 path coefficient) dimensions of job crafting. But this relationship for task crafting was not confirmed (0.836 T Value). In addition, job embeddedness had a significant moderating role in the relationship between perceived organizational support and all aspects of job crafting (0/461, 0.472 and 0.642 path coefficients). That is to say, employees with job embeddedness, upon perceiving organizational support, were more likely to do job crafting in all three task, relational and cognitive dimensions.

    Conclusion

      Since the results showed that perceived organizational support affects job crafting in relational and cognitive dimensions, we suggest managers of Qom University of Medical Sciences pay due attention to perceived organizational support in the complexity of today's jobs and the need to consider the role of employees in designing their jobs

    Keywords: Job Crafting, perceived Organizational Support, Job Embeddedness
  • mina Azizzadeh, Jannati Ali, rahmani farzad, nagibi Daniz, Abdi Arezoo, shahsavarinia kavoos, Akbar JavanBiparva* Pages 223-233
    Background

    Clinical guidelines are texts developed to assist both physicians and patients in deciding on the most appropriate health care. This study evaluated the compliance of emergency performance with clinical guidelines at Sina Medical Training Center in Tabriz.

    Methods

      This descriptive-analytical study was conducted on a case study at Sina Hospital under the supervision of Tabriz University of Medical Sciences. In the first stage, as a research tool, a checklist, approved in terms of validity and reliability, was set up to evaluate clinical guidelines. The second phase of this study was cross-sectional, conducted in a period of one month. All medical records of people referring to level 1 and 2 triage were reviewed based on the checklist and the data were entered into SPSS software, and since the normality of the data was confirmed, descriptive statistics and parametric tests (t-test and ANOVA) were used to analyze the data.

    Results

    Considering the mean (1.72 ± 0.097) in this study, the adherence to clinical guidelines seems to be higher than average. The results also showed that there was no significant relationship between any of the demographic variables and the mean score of total compliance with the guidelines (P-value> 0.05). However, among other variables, a significant relationship was found between the place of the patient's visit as well as the type and time of patient assignment on the one hand and the average score of total compliance with the guidelines (P-value<0.05). With regard to the results of the regression test, patient’s place of visit was the only appropriate variable to predict the average of the total observance of emergency clinical guidelines (P-value<0.05).

    Conclusion

     Considering the effect of influential variables such as location of the patient's visit, the time and type of patient assignment on the observance of the guidelines and the increasing improvement of the situation of these variables, the average observance of clinical guidelines can be improved further

    Keywords: Clinical guide, Quality, Emergency
  • Bahareh Deljou, Abbas Bakhshipour Rudsari*, Alireza Farnam Pages 234-243
    Background

     The level of activity of behavioral brain systems is one of the effective factors in the occurrence or persistence psychopathic behaviors. Therefore, the aim of this study was to structurally model primary and secondary psychopathic disorder based on behavioral brain systems.

    Methods

     This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of correlational research method. The statistical population of this study includes all medical students of Tabriz University of Medical Sciences. A total of 284 subjects were selected as a sample by convenience sampling method and they performed Lonson, Kiel and Fetispatrick Psychopathy Scale and the Carver and White Brain-Behavioral Systems Scale. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modelling with SPSS software version 24 and LISREL version 8.80.

    Results

     The results showed that the behavioral activation system has a positive and significant relationship with primary and secondary psychopathy and the behavioral inhibition system has a negative and significant relationship with primary and secondary psychopathy (P <0.01). The results of structural equation model showed that behavioral activator system and behavioral inhibition system have an effective role on primary and secondary psychopathy (P <0.01). Also, the results of structural equation model showed acceptable model (2/df= 2.50, RMSEA= 0.075, CFI= 0.96, NFI= 0.94, GFI= 0.94).

    Conclusion

     According to the function of activating systems and behavioral inhibition, pathological personality traits can be oriented or corrected before the formation and stabilization of these traits.

    Keywords: Behavioral activator system, Behavioral inhibition system, Primary, Secondary Psychopathic Disorder