فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 104 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد علی کرمی، محسن فرهادی نژاد*، عباسعلی رستگار، علی یاسینی، سید عباس ابراهیمی صفحات 7-40

    در حوزه های روانشناسی و مدیریت، مالکیت روان شناختی به عنوان یک پیش آیند روان شناختی مهم برای انگیزه ها، نگرش ها و رفتارهای مدیران در محل کار معرفی شده است. هدف از این پژوهش فهم پدیده احساس مالکیت روان شناختی نسبت به مشاغل مدیریتی در میان مدیران دولتی است که با رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای-کاربردی بوده و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران سازمان های دولتی در استان ایلام بود. نمونه گیری تحقیق حاضر به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت که شامل مصاحبه با 20 نفر از مدیران سازمان های دولتی بود. برای تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از روش تحلیل تماتیک با رویکرد تحلیل مضمون استفاده شده است. یافته ها در برگیرنده یک مضمون، هشت مقوله اصلی و بیست ویک مقوله فرعی می باشد. با در نظر داشتن عوامل شکل دهنده مفهوم پدیده ی مالکیت روان شناختی شامل: دلبستگی، پیوستگی، پایبندی، احساس مسیولیت، سلطه جویی، هویت یابی، خودمختاری و خودکارآمد پنداری، سازمان های دولتی باید در جهت مدیریت این پدیده اقدامات سازنده ای انجام دهند.

    کلیدواژگان: مالکیت روان شناختی، رویکرد پدیدارشناختی، مدیران، سازمان های دولتی
  • سید نجم الدین موسوی، حامد قاسم پور*، علی شریعت نژاد صفحات 41-65

    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر نقش حمایت سرپرست ادراک شده و حمایت همکاران ادراک شده با نقش میانجی جو رابطه ای بر بروز رفتارهای پیشگامانه می پردازد. با توجه به رویکرد کمی تحقیق، محققین با استفاده از پرسشنامه های استاندارد به میدان مطالعه یعنی شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام جهت توزیع و جمع آوری سنجه مورد نظر گام نهادند. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی رویکرد کمترین مربعات جزیی به کمک نرم افزار Smart PLS انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد کلیه روابط مسیر ترسیم شده در مدل مفهومی مورد تایید واقع گردیده اند. بر این اساس، حمایت سازمانی ادراک شده و حمایت همکاران ادراک شده در بروز رفتارهای پیشگامانه و جو رابطه ای اثر مثبت و معنادار دارند. همچنین جو رابطه ای بر پیدایی رفتارهای پیشگامانه کارکنان شرکت تاثیر مثبت و معنادار می گذارد. سرانجام، حمایت سازمانی ادراک شده و حمایت همکاران ادراک شده از طریق متغیر میانجی جو رابطه ای بر ظهور رفتارهای پیشگامانه اثر مثبت و غیرمستقیم دارد. نتایج این تحقیق در حوزه بازتاب رفتارهای پیشگامانه در محیط سازمان نوآوری های داشته و به مدیران و کارکنان در درک و معرفی این گونه رفتارها و موجدات آن به عنوان محرک کنش پیشگامانه یاری خواهد داد.

    کلیدواژگان: حمایت سرپرست ادراک شده، حمایت همکاران ادراک شده، رفتار پیشگامانه، جو رابطه ای
  • پیام حنفی زاده*، احمد طاهریان فر، مسعود عالمی نیسی، محمدتقی تقوی فرد صفحات 67-94

    در چرخه حیات فناوری های اطلاعات شرکتی در سازمان، عوامل مختلفی نظیر مهندسی مجدد فرایندها، تغییر در قوانین، الزامات مربوط به بهبود عملکرد، می توانند سبب دوره هایی از تغییر در این فناوری ها شوند. هدف این پژوهش، بررسی نقش دانش کاربران در مواجه با این دوره های تغییر براساس ارزیابی آن ها از وظایف محوله است. برای نیل به این هدف داده هایی از 153 نفر از کارکنان بانک دولتی الف و چهار شعبه آن در سطح شهر تهران، به روش نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف توسعه ای-کاربردی و به لحاظ بررسی روابط بین متغیرها،از نوع رابطه ای (همبستگی) است و روابط علی و معلولی، مبتنی بر معادلات ساختاری ارزیابی می شوند. نتایج آزمون فرضیه ها با به کارگیری نرم افزار Smart PLS3، حاکی از آن است که سطوح دانشی "دستور محور"، "روندهای مربوط به ابزار" و "روندهای مربوط به کسب و کار" بر برداشت فرد از سختی وظیفه تاثیرگذار هستند. همچنین تحلیل داده ها نشان می دهد که با بالا رفتن تجربه مرتبط با فناوری، افراد وظیفه/وظایف محوله را کمتر سخت ارزیابی می کنند.

    کلیدواژگان: دانش کاربران، تجربه، فناوری اطلاعات شرکتی، سختی وظیفه
  • غلامرضا توکلی، محمد محمدظاهری، جواد آقازاده حبشی* صفحات 95-122

    در بسیاری از تعامل های سازمانی کارمند و سازمان درک متفاوتی از تعهدات هر یک از طرفین و چگونگی انجام تعهدات خود دارند.واگرایی این ادراکات می تواند موجب سوءتفاهم، تضاد و حتی با نقض قرارداد همراه شود . هدف اصلی پژوهش حاضر "ارایه چارچوبی برای پایدارسازی رابطه کارمند و سازمان، موردمطالعه: اسنپ" است . این پژوهش ازنظر هدف کاربردی-توسعه ای و از لحاظ رویکرد آمیخته و از لحاظ روش گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری مورداستفاده در این پژوهش مدیران و کارشناسان اسنپ در سطوح میانی و ارشد و حجم نمونه 15 نفر از خبرگان سازمانی شرکت اسنپ بودند.برای انتخاب این افراد از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. در این پژوهش برای شناسایی معیارها و کشف روابط میان آن ها، پس از مطالعه ادبیات و انجام مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با حجم نمونه، از روش مدل سازی ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک استفاده شد. یافته های پژوهش مبین استخراج شش مولفه "مشخصه های کارکنان،مشخصه های فرهنگی،عوامل ساختاری،الگوی حکمرانی،عقلانیت سیاست گذاری و زمینه محیطی در یک گراف ساختاری تفسیری چهار سطحی بود. زمینه های محیطی و عقلانیت سیاست گذاری به عنوان اثرگذارترین مولفه ها و مشخصه های کارکنان به عنوان اثرپذیرترین مولفه در پایدارسازی رابطه میان کارمند و سازمان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: روابط کارمند - سازمان، قرارداد روان شناختی، نظریه تبادل اجتماعی، روابط اشتغال، اسنپ
  • رضا زارع*، علیرضا فتحی زاده، محمد صفری صفحات 123-149

    پدیده ارتباط هراسی یک الگوی رفتاری است که موجب گرایش افراد به برقراری ارتباط توام با اضطراب می شود و یک احساس مداوم ترس و تنش در مورد یک عمل یا ادراک از یک رویداد اجتماعی را به همراه دارد که منجر به نتایج شغلی و سازمانی مخربی می شود. هدف این مطالعه شناسایی پیشایندها و نتایج وقوع پدیده ارتباط هراسی است. راهبرد پژوهش، پدیدارشناسی تجربی و مشارکت کنندگان آن، کارکنان کمیته امداد امام خمینی «ره» استان فارس هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های کیفی به شیوه مصاحبه نیمه ساختار یافته با سوالات باز از 21 تن تا مرحله اشباع نظری گردآوری شد و با رویکرد دیکلمن و همکاران (1989)، و نرم افزار NVIVO 12 تحلیل گردید. نتایج بیانگر وجود شش عامل (ویژگی های فردی، ویژگی های مدیران، عوامل شغلی، عوامل محیطی، عوامل ،سازمانی و خانوادگی) به عنوان پیشایند های وقوع ارتباط هراسی است که مخرب های رفتاری فردی و سازمانی را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: ارتباط هراسی، ارتباطات سازمانی، پدیدارشناسی تجربی، کمیته امداد امام خمینی «ره»
  • مسعود مشایخی*، اصغر مشبکی صفحات 151-170

    هدف این پژوهش طراحی مدل دگردیسی سازمانی می باشد تا آنکه سازمان ها بتوانند در فضای تغییرات متواتر و شدید محیط سازمانی الگویی برای تطبیق داشته باشند. فضای صنعت ICT دارای تغییرات متواتر و بسیار شدید است.در این زمینه ادبیات مفهومی مرتبط با موضوع پژوهش بررسی شده و سپس از پی برگزاری مصاحبه با خبرگان صنعت ICT که در بخش های مرتبط با استراتژی فعالیت می نمودند اقدام به شناسایی مولفه های موثر بر دگردیسی سازمانی شده است. در این مسیر تعداد 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت پذیرفته و مدل به اشباع نظری رسیده است.با استفاده از روش پژوهشگر همراه و همچنین بررسی شاخص توافق درونی که توسط دو نفر از خبرگان صورت پذیرفت و کسب امتیاز توافق درونی 72% و 76%، مدل دگردیسی سازمانی حاصل شد. در محیط های پر تلاطم و با تغییرات شدید و سریع، سازمان ها نیازمند الگویی فراتر از برنامه ریزی استراتژیک بوده و می بایستی که ساختارهای درونی خود را تغییر داده و یا حتی به تنظیمات قبلی خود بازگردند. این مهم در مدل دگردیسی سازمانی تلفیق شده است.

    کلیدواژگان: دگردیسی سازمانی، چالاکی استراتژیک، تطبیق سازمانی، تیوری داده بنیاد
|
  • Sajad Alikarami, Mohsen Farhadinejad *, Abbasli Rastgar, Ali Yasini, Seyyed Abbas Ebrahimi Pages 7-40

    In psychology and management, psychological ownership is known as an important psychological antecedent for motivation, attitudes, and behaviors of managers at work. The present research aimed to understand the phenomenon of psychological ownership towards management positions among public managers conducted by the phenomenological approach. It was an applied and developmental study in terms of goal, which used semi-structured in-depth interviews for data collection. The statistical population was composed of the managers of public organizations in Ilam province, Iran. The sample was taken by purposive technique and continued until theoretical saturation was achieved. Finally, 20 public organization managers were interviewed. The collected data were analyzed by the thematic method using the content analysis approach. The results revealed one theme, eight categories, and 21 sub-categories. The constituents of the concept of psychological ownership include attachment, continuity, fidelity, accountability, domineering, Identification, autonomy, and self-efficacy belief. Public agencies should take constructive actions to manage this phenomenon.

    Keywords: psychological ownership, phenomenological approach, managers, public organizations
  • Seyed Najmoudin Mousavi, Hamed Ghasempour *, Ali Shariatnejad Pages 41-65

    the researchers used standard questionnaires that had already been approved for their reliability and validity to the study field, ie Ilam Power Distribution Company to distribute and collect the desired meter. Data analysis was performed using structural equation modeling based on the least squares approach using Smart PLS software. The results showed that all the relationships of the drawn path have been confirmed in the conceptual model. Accordingly, perceived organizational support and the support of perceived colleagues have a positive and significant relationship in the occurrence of pioneering behaviors and atmosphere. Also, the relationship atmosphere has a positive and significant effect on the emergence of pioneering behaviors of the company's employees. Finally, perceived organizational support and perceived peer support through the relationship variable have a positive and indirect effect on the emergence of pioneering behaviors. The results of this research will have innovations in the field of reflecting pioneering behaviors in the organization environment and will help managers and employees in understanding and introducing such behaviors and their causes as motivators of pioneering action.

    Keywords: Perceptions Supportive Supervisor, Perceptions Supportive Coworker, Proactive Behaviour, Relational Behaviour
  • Payam Hanafizadeh *, Ahmad Taherianfar, Masood Alami Neisi, MohammadTaghi Taghavifard Pages 67-94

    In Enterprise information technologies life cycle in organization, Different factors such as reengineering of processes, shift in regulations, performance improvement could cause periods of change in these Information technologies. The purpose of this study is the investigation of the role of user’s knowledge of these change periods based on their perception of task difficulty. For reaching to this purpose, data of 153 staff of one public bank and it’s for subsidiaries in Tehran is collected. this collection is based on a simple random sampling and is accomplishes by means of questionnaire. This study is an applied research which correlate between variables and use structural equation modeling for evaluation of cause and effects. Results by aide of SmartPLS3 software, showed that “command based knowledge”, “tool procedural knowledge” and “business procedural knowledge” affect user’s evaluation of task difficulties. It is also concluded that user’s with more technology experience evaluate tasks less difficult.

    Keywords: User’s Knowledge, experience, Enterprise IT, Task difficulty
  • Gholam Reza Tavakoli, Mohammad Mohammad Zaheri, Javad Aghazadeh Habashi * Pages 95-122

    In many organizational interactions,the employee and the organization have different understandings of the obligations of each party and how to fulfill their obligations.Divergence of these perceptions can lead to misunderstandings,conflicts and even breaches of contract.The main purpose of this study is to "provide a framework for stabilizing the employee-organization relationship,studied:Snapp".This research is applied-developmental in terms of purpose and mixed method in terms of approach and descriptive-survey in terms of data collection method.The statistical population used in this study were Snapp managers and experts in middle and senior levels and the sample size was 15 Snapp organizational experts.To select these people,targeted sampling and snowball sampling methods were used.In this study,interpretive structural modeling(ISM) and MICMAC analysis were used to identify the criteria and explore the relationships between them,After studying the literature and conducting in-depth semi-structured interviews with the sample size.Findings of the study showed the extraction of six components "employee characteristics,cultural characteristics,structural factors, governance model, policy rationality and environmental context" in a four-level ISM graph. Environmental contexts and policy rationality were identified as the most effective components and employee characteristics as the most impressive component in stabilizing the relationship between the employee and the organization.

    Keywords: Employee-Organization Relations, Psychological contract, Social exchange theory, Employment Relations, Snapp
  • Reza Zare *, Alireza Fathizadeh, Mohammad Safari Pages 123-149

    The phenomenon of communication apprehension is a behavioral pattern that persuades people to tend to communicate with anxiety and it is along with a constant feeling of fear and tension about an action or perception of a social event which leads to destructive professional and organizational results. The purpose of this study is to identify the incidents and consequences of communication apprehension phenomenon. The research strategy, was empirical phenomenology and its participants are the staff of Imam Khomeini Relief Committee in Fars province who were selected using purposeful sampling method. Qualitative data was collected through semi-structured interviews with open-ended questions from 21 individuals to theoretical saturation stage and was analyzed by the approach of Diekelmann et al (1989) and NVIVO 12 software. The results indicate the existence of six factors (personal characteristics, managers’ characteristics, job factors, environmental factors, and organizational and family factors) as the incidents for the occurrence of communication apprehension that has individual and organizational behavioral destructive factors.

    Keywords: communication apprehension, Organizational communication, Empirical Phenomenology, Imam Khomeini Relief Committee
  • Masoud Mashayekhi *, Asghar Moshabaki Pages 151-170

    The purpose of this study is to design the model of organizational metamorphosis so that organizations Could have a model for adaptation in the environment of frequent and drastic changes in the environment. Due to its nature, the environment of ICT industry has frequent and very drastic changes. In this regard, the conceptual literature related to the research topic has been reviewed and then after holding interviews with ICT industry experts who worked in field of strategy, the components affecting organizational metamorphosis were identified.16 semi-structured interviews were conducted and the model has reached theoretical saturation. Using the accompanying researcher method and also examining the internal agreement index conducted by two experts and obtaining 72% and 76% internal agreement points, the organizational metamorphosis model was drafted. In turbulent environments with rapid and drastic changes, organizations need a model beyond strategic planning and must change their internal structures or even return to their previous configurations.

    Keywords: Organizational metamorphosis, Strategic Resilience, ” Organizational adaptation”, Grounded-theory