فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 24 (بهار 1401)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 24 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان کیانی*، ابراهیم حاجیانی صفحات 7-29

    با توجه به استقرار دولت بایدن در ایالات متحده، تحلیل آینده روابط و مواجهه ایران و آمریکا ضرورت جدی دارد. لذا مساله اصلی این نوشتار، شناسایی سناریوهای محتمل در این خصوص می باشد. از لحاظ روش شناسی این پژوهش با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) انجام شده و داده ها با رویکرد بازیگرمحور و با استفاده از نرم افزار بازیگرمحور مکتور تحلیل شده اند. یافته های خبرگی نشان می دهد به جز دو بازیگر محوری ایران و آمریکا، دیگر بازیگران موثر شامل اسراییل، چین، روسیه، عربستان، ترکیه، سوریه و عراق می باشند. سناریوی محتمل، توافق هسته ای و رقابت منطقه ای است که در آن برخی اهداف تمامی بازیگران به طور نسبی محقق می شود. زیرا بر مبنای ایده موازنه قدرت، هم ایران با رفع تحریم ها تا حدی عمق راهبردی خود را بهبود می بخشد و هم آمریکا از رشد برنامه هسته ای ایران جلوگیری می کند. علاوه بر اینکه در سطح منطقه ای نیز با مدیریت تنش، از خصومت اجتناب شده و البته به سوی همکاری نیز حرکت نمی کنند.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، تحلیل بازیگر، توافق هسته ای، رقابت منطقه ای
  • عباس روزبهانی، حسین شکوهی*، نیک بخش حبیبی، جمال قیم صفحات 31-60

    نهاجا به عنوان یک نیروی تجهیزات محور برای آن که بتواند در بالاترین سطح آمادگی رزمی جهت پاسخ به هرگونه تهدید باشد نیازمند مراکز ثقل و زیرساخت های تاب آور و ایمن می باشد. هدف اصلی پژوهش تدوین راهبردهای پدافند کالبدی نهاجا و  پاسخ  به سوالات تحقیق است. نوع تحقیق کاربردی-توسعه ای با استفاده از روش آمیخته و موردی - زمینه ای می باشد. جامعه آماری کلی به تعداد 65 نفرکه تعداد 20 نفر از این جامعه به عنوان جامعه خبره می باشد. جمع آوری داده ها به روش میدانی با استفاده از ابزارهای مصاحبه با خبرگان، پرسشنامه و روش کتابخانه ای می باشد و میزان پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ 889/0 محاسبه شد. با استفاده از روش خبرگی عوامل محیطی (قوت ها، ضعف ها، تهدیدها و فرصت ها) احصاء و سپس با استفاده از روش دیوید نسبت به تفکیک عوامل محیط داخلی و خارجی، تعیین عوامل موثر و وضع موجود پرداخته شد و با اعمال وزن های استاندارد منتج از بخش تعیین اهمیت عوامل پرسشنامه، ماتریس های IFE  و EFE تعیین و مبتنی بر آن ها وضعیت موجود نسبت به وضعیت مطلوب تعیین و با تشکیل ماتریس SWOT، راهبردهای پدافند کالبدی نهاجا تدوین و با استفاده از ماتریس QSPM اولویت ها تعیین که  نهایتا راهبرد "ارتقاء کیفیت کالبدی از طریق توسعه ظرفیت های بومی با بهره گیری از مدیریت دانش فنی هوشمند و منسجم با هدف کاهش آسیب پذیری کالبدی نهاجا" با مقدار مطلوبیت 90/7 در اولویت اول قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پدافند کالبدی، راهبرد، نیروی هوایی
  • حمید بیگدلی*، سلیم باوندی صفحات 61-79

    از دیرباز، یکی از مسایل مهم در جنگ ها عملیات های دشمن در جهت تخریب امکانات و شبکه های ارتباطی بوده است. تخریب پل ها و جاده ها، حملات هوایی، موشکی یا توپخانه و در سالیان اخیر حملات بی شمار سایبری گواه این موضوع است که یکی از اهداف اصلی دشمن در جنگ ها، تضعیف از طریق تخریب امکانات و تجهیزات می باشد. در مقابل، نیروهای مدافع درصدد استفاده حداکثری از منابع و امکانات خود هستند تا مانع از رسیدن دشمن به هدفش شوند. در این پژوهش، یک مسیله ممانعت پویای چند دوره ای در شرایط فازی به منظور کمک به تصمیم گیرندگان و فرماندهان نظامی برای انتخاب یک راهبرد مناسب مورد بررسی قرار می گیرد. در این مسیله، نیرو های مدافع در نقش ممانعت کننده سعی در کمینه کردن بیشینه جریان در طول  دوره زمانی دارند به طوری که در هر مرحله ممانعت کننده و دشمن به طور کامل از عملکرد طرف مقابل آگاه هستند. ظرفیت های یالی در این مدل به صورت متغیرهای فازی در نظر گرفته می شوند. برای حل مدل ارایه شده، ابتدا مسیله ممانعت پویای فازی به کمک مفاهیم اندازه اعتبار و برنامه ریزی محدودیت شانس به مسیله ممانعت پویای قطعی تغییر شکل می دهد. سپس با استفاده از دوگان گیری مسیله دوسطحی قطعی ایجاد شده به یک مسیله تک سطحی تبدیل و سپس با استفاده از تعمیم الگوریتم تجزیه بندرز برای حل آن اقدام می شود. در نهایت اعتبار مسیله با ارایه یک نمونه عددی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ممانعت شبکه، نظریه فازی، اندازه اعتبار، تجزیه بندرز
  • پرویز ضیغمی نژاد، رضا روشنی*، غلامرضا طحانی، ایرج فروزان، ابراهیم ایجابی صفحات 81-107

    راهبرد در مباحث مدیریتی در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و بویژه نظامی، کاربرد بسیار متداولی دارد و به عنوان یکی از عناصر مهم مرتبط با مدیریت مطرح بوده و اساس تصمیم گیری های مدیریتی محسوب می شود، به طوری که نمی توان آن را جدای از مدیریت پنداشت، چه بسا مدیریت موفق، اغلب حاصل تدوین راهبردهای مناسب است.  هدف اصلی تحقیق، تدوین راهبردهای لجستیک (آماد و پشتیبانی) عملیات مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای و روش توصیفی با رویکرد تحلیلی است. حجم نمونه 86 نفر و روش گردآوری اطلاعات، میدانی و کتابخانه ای است. برای تکمیل تحقیق از پرسشنامه ای با 133 سوال استفاده شد. بر همین اساس از تعداد 133 عاملی که برای تدوین راهبردهای لجستیک عملیات مشترک آجا شناسایی و تثبیت گردید، تعداد 33 عامل ضعف، 22 عامل قوت، 21 عامل فرصت و 57 عامل تهدید در قالب 9 مولفه محیط داخلی و خارجی، تشخیص داده شدند. در پایان، راهبردها با استفاده از تکنیک SWOT تدوین و نسبت به تعیین اولویت بندی آن ها با استفاده از روش Tapsis اقدام گردید. با تجزیه و تحلیل و تعیین موقعیت راهبردی سازمان و تحلیل شکاف، آجا در وضعیت تدافعی معطوف به تهدید قرار دارد. لذا نسبت به  تدوین تعداد 14 راهبرد و ارایه پیشنهادهایی در راستای حرکت از موقعیت موجود به موقعیت تهاجمی مطلوب اقدام شد.

    کلیدواژگان: راهبرد، لجستیک، آماد و پشتیبانی، عملیات مشترک، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • مهدیه ویشلقی*، فتاح شریف زاده صفحات 109-129

    یکی از مهمترین راهبردهای توسعه مسیر شغلی، ارتقا تحصیلات است. تحصیلات هوشمندانه برنامه ریزی برای ارتقا شغلی از طریق ارتقا هدفمند تحصیلات می باشد. داشتن چشم انداز بلند مدت و ویژگی شخصیتی آینده نگر می تواند در دستیابی به تحصیلات هدفمند موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آینده نگری در توسعه مسیر شغلی بر تحصیلات هوشمندانه کارکنان یکی از سازمان های صنعتی حوزه دفاعی با نقش میانجی شخصیت آینده نگر می باشد. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان یکی از سازمان های صنعتی حوزه دفاعی بوده که برمبنای نمونه گیری تصادفی، 225 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های پرسبیترو 2015؛ تیخمیرو 2015؛ جوهر و لیو 2016 استفاده گردید که پایایی آنها به وسیله آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد آینده نگری در توسعه مسیر شغلی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق میانجی گری شخصیت آینده نگر بر تحصیلات هوشمندانه کارکنان تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش در حوزه توسعه مسیر شغلی نوآوری هایی به همراه داشته است و به مدیران سازمان های دفاعی در درک تاثیرگذاری رویکرد آینده نگر در توسعه مسیر شغلی بر تحصیلات هدفمند کارکنان با میانجی گری شخصیت آینده نگر کمک می کند.

    کلیدواژگان: آینده نگری در توسعه مسیر شغلی، تحصیلات هوشمندانه، شخصیت آینده نگر، صنایع دفاعی
  • محمد محمدی*، حسن قاضی صفحات 131-150

    تنش گرمایی مهم ترین مشخصه آب وهوایی استان خوزستان و تاثیرگذارترین پدیده جوی بر نیروی انسانی در منطقه موردمطالعه است، این مسیله در طرح ریزی برای هر نوع ماموریت و یا فعالیت نظامی در آینده که مستلزم به کارگیری نیروی انسانی در منطقه موردمطالعه است باید مدنظر قرار گیرد. در این تحقیق به منظور واکاوی زمانی و مکانی تنش گرمایی موثر بر نیروی انسانی یگان های نظامی مستقر در استان خوزستان، ابتدا مطالعه اکتشافی در خصوص موضوع و روش تحقیق صورت گرفته و سپس شاخص دمای معادل فیزیولوژیک با شاخص دمای موثر استاندارد مقایسه و شاخص دمای معادل فیزیولوژیک برای انجام این تحقیق مناسب تر تشخیص داده شد. از داده های 12 ایستگاه های سینوپتیک در منطقه موردمطالعه، با دوره آماری 30 سال (2020-1990) جهت استخراج شاخص استفاده شده است. داده های مربوط به پارامترهای اقلیمی شامل سرعت باد، دما، رطوبت نسبی، فشار بخارآب و ابرناکی در مقیاس روزانه از سازمان هواشناسی دریافت گردیده و از نرم افزار جی آی اس برای ترسیم نقشه استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که روند تغییرات شاخص در 30 سال گذشته افزایشی بوده و پیش بینی می شود در سال 2030 به عدد 18.088 درجه برسد. ایستگاه های آبادان، امیدیه، هندیجان، بندر ماهشهر و بستان در غرب، جنوب و مرکز منطقه، بیشترین روزهای همراه با تنش گرمایی و نامطلوب ترین مکان برای فعالیت نیروی انسانی در یگان های نظامی در منطقه موردمطالعه هستند. به لحاظ زمانی تیر، مرداد و خردادماه به ترتیب بدترین زمان برای استفاده از نیروی انسانی در منطقه بوده و ماه های آبان و اسفند بهترین شرایط را برای استفاده از نیروی انسانی در یگان های نظامی مستقر در استان خوزستان دارد.

    کلیدواژگان: تنش گرمایی، دمای معادل فیزیولوژیک، نیروی انسانی، خوزستان
|
  • Ehsan Kiani *, Ebrahim Hajiani Pages 7-29

    Given the establishment of the Biden administration in the United States, a future analysis of Iran-US relations and confrontation is urgently needed. Therefore, the main question of this article is to identify the main actors and situations in this field. Methodologically, this research was conducted with a mixed approach (quantitative and qualitative) and the data were analyzed with a game-oriented approach using Mactor software. Expert findings show that in addition to the two central actors, namely Iran and the United States, other influential actors include Israel, China, Russia, Saudi Arabia, Turkey, Syria and Iraq. Also probable scenario is nuclear agreement and regional competition. because, some goals of all actors are relatively achieved, based on the balance of power, Iran will improve their strategic depth by lifting sanctions, and the United States will prevent the growth of Iran's nuclear program. In addition, at the regional level, hostility is avoided by managing tensions and, of course, they do not move towards cooperation.

    Keywords: Iran, USA, actor analysis, nuclear deal, Regional competition
  • Abbas Roozbahani, Hossein Shokohi *, Nikbakhsh Habibi, Jamal Ghayem Pages 31-60

    Nahaja, as an equipment-oriented force, needs centers of gravity and Resistant and safe infrastructure in order to be at the highest level of combat readiness to respond to any threat.The main purpose of the research is to develop physical defense strategies in Nahaja and answer the raised research questions using a mixed method and case study. The total statistical population is 65 people, of whom twenty people were known as experts of the community. Data collection was by field method using interview with experts, questionnaire and library method, and the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha, was 0.889. To do so, expertise approach was run to extract the environmental factors namely strengths, weaknesses, threats and opportunities. Drawing upon the David method, following that, the environmental internal and external factors were separated, and the effective variables and cyrrent status were determined Accordingly, based on the determined IFE and EFE, the current status compared to the desired one was defined, and by forming a SWOT matrix, physical defense strategies in Nahaja were developed. Ultimately, using the QSPM matrix and consideirng the priorities, "upgarding the physical quality through the development of local capacities using intelligent and integrative technical knowledge management with the aim of reducing the physical vulnerability of Nahaja" with a value of 7.90 was rated first.

    Keywords: Passive defense, Physical Defense, Strategy, Air Force
  • Hamid Bigdeli *, Salim Bavandi Pages 61-79

    For a long time, one of the most important problems in wars has been the enemy's operations to destroy facilities and communication networks. The destruction of bridges and roads, air, missile, or artillery attacks, and the countless cyber-attacks in recent years prove that one of the main goals of the enemy in wars is to weaken through the destruction of facilities and equipment. In contrast, the defense forces seek to make the most of their resources and facilities to prevent the enemy from reaching its goal. In this research, a multi-period dynamic interdiction problem in fuzzy conditions is investigated in order to help military decision-makers and commanders to choose an appropriate strategy. In this problem, the defense forces in the role of interdictor try to minimize the maximum flow during the T period so that at each stage the interdictor and the enemy are fully aware of the performance of the other side. Edge capacities in this model are considered as fuzzy variables. To solve the proposed model, first, the fuzzy dynamic interdiction problem is transformed into the deterministic dynamic interdiction problem with the help of the concepts of credibility measure and chance constraint programming. Then, by creating the crisp two-level problem created by duality, it is transformed into a single-level problem, and then it is solved by using the generalization of Banders decomposition algorithm. Finally, the validity of the problem is evaluated by providing a numerical sample.

    Keywords: Network interdiction, fuzzy theory, Credibility Value, Benders decomposition
  • Parviz Zaighaminezhad, Reza Roshani *, Gholamreza Tahani, Iraj Forozan, Ebrahim Ijabi Pages 81-107

    Strategy is widely used in management issues in various economic, political and social fields, especially military, and is considered as one of the important elements related to management and is the basis of managerial decisions, so that it can not be considered separate from management, or successful management. , Is often the result of developing appropriate strategies. The main purpose of the research is to formulate logistics strategies (readiness and support) for joint operations of the Army of the Islamic Republic of Iran. This research is of applied development type and descriptive method with analytical approach. The sample size is 86 people and the method of data collection is field and library. A questionnaire with 133 questions was used to complete the research. Accordingly, out of 133 factors that were identified and consolidated for formulating logistics strategies of AJA joint operations, 33 factors of weakness, 22 factors of strength, 21 factors of opportunity and 57 factors of threat were identified in the form of 9 components of internal and external environment. Finally, the strategies were developed using the SWOT technique and their prioritization was determined using the Tapsis method. By analyzing and determining the strategic position of the organization and analyzing the gap, AJA is in a defensive-oriented defensive position. Therefore, 14 strategies were formulated and suggestions were made to move from the existing position to the desired offensive position.

    Keywords: Strategy, Logistics, Readiness, Support, joint operations, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Mahdieh Vshalghi *, Fattah Sharifzadeh Pages 109-129

    One of the most important career development strategies is to promote education. Smart education is planning for career advancement through purposeful upgrading of education. Having a long-term perspective and a proactive personality trait can be effective in achieving a smart education. The purpose of this study is to investigate the effect of proactivity in career development on the smart education of employees of one of the industrial organizations in the field of defense with the mediating role of proactive personality. The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of the study was the employees of one of the industrial organizations in the field of defense and Based on random sampling, 225 of them were selected as the sample. SPSS and AMOS software were used for data analysis. Questionnaires (Presbytero 2015; Tikhmiro 2015; Ink and Liu 2016) were used to measure the research variables, the reliability of which was confirmed by Cronbach's alpha. The results of data analysis show that proactivity in career development has a direct and indirect effect on the smart education of employees through both direct and indirect proactive personality mediation. The results of research in the field of career path development have brought innovations and help managers of companies and organizations to understand the impact of proactivity approach in career path development on smart education of employees through the mediation of proactive personality

    Keywords: Proactivity in career development, Smart Education, Proactive Personality, defense industry
  • Mohammad Mohammadi *, Hassan Ghazi Pages 131-150

    Heat stress is the most important climate feature of Khuzestan province and the most influential atmospheric phenomenon on manpower in the study area. In this study, in order to investigate the temporal and spatial heat stress affecting the manpower of military units based in Khuzestan province, First, a special exploratory study was conducted on the subject and method of research, and then the physiological equivalent temperature index was compared with the standard effective temperature index and the physiological equivalent temperature index was found to be more appropriate for this research. Data from 12 synoptic stations in the study area with a statistical period of 30 years (1990-2020) have been used to extract the index. Data on climatic parameters including wind speed, temperature, relative humidity, water vapor pressure and cloud cover were received daily from the Meteorological Organization and GIS software was used to draw the map. The research findings show that the trend of index changes in the last 30 years has been increasing and is projected to reach 18,088 in 2030. The stations of Abadan, Omidieh, Hindijan and Bostan in the west and south of the region are the most days with heat stress and the most unfavorable place for manpower in military units in the region. In terms of time, July and August are the worst times for the use of manpower in the region, respectively, and the months of November and March have the best conditions for the use of manpower in military units based in Khuzestan province.

    Keywords: Heat stress, Physiological Equivalent Temperature, manpower, Khuzestan