فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیام پزشکپور*، علی میناپور، منصور رئیسوند صفحات 1-20
    سابقه و هدف

    نخود یکی مهم ترین حبوبات در ایران است و تقریبا 84 درصد از حبوبات غذایی را به خود اختصاص داده است. عملکرد دانه نخود به شدت تحت تاثیر محیط قرار می‎گیرد و به نژادگران اغلب پایداری ژنوتیپ‎های با عملکرد بالا را در محیط‎ های مختلف، پیش از معرفی به عنوان رقم بررسی می‎کنند. مطالعه دقیق ماهیت برهم کنش ژنوتیپ با محیط، امکان شناسایی ژنوتیپ‎های پایدار و سازگار را برای به‎نژادگران فراهم می‎آورد و همواره یکی از موضوعات مهم در تولید و آزادسازی ارقام جدید پایدار و پر محصول در طرح‎های به‎نژادی بوده است. تطابق و وفق‎ پذیری ژنوتیپ‎های نخود نسبت به شرایط محیطی برای سازگاری تولید محصول در سال‎ها و مکان‎های مختلف مهم است. وجود برهم کنش ژنوتیپ و محیط ارزش ژنوتیپ‎ها را در مکان‎های مختلف تحت تاثیر قرار می‎دهد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بر عملکرد دانه ژنوتیپ‎ها و ارقام نخود در چهار محیط و شناسایی ژنوتیپ‎های پایدار و پرعملکرد در شرایط کاشت پاییزه دیم انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق دوازده رقم و ژنو‎تیپ پیشرفته نخود طی دو سال زراعی (1397-1395) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مناطق نیمه گرم (کوهدشت) و معتدل (خرم آباد) استان لرستان کشت شدند. روش های ناپارامتری مختلف جهت برآورد پایداری ژنوتیپ‎ها شامل آماره ‎های ناپارامتری هان Si(1)، Si(2)، Si(3) وSi(6) ، آماره‎ های تنارازو NPi (1)،NPi(2) ،NPi(3) و NPi(4)، آماره پایداری میانگین رتبه(R)، آماره‎های پایداری کتاتا و همکاران (σr، σmy)، آماره پایداری کانگ (Ysi)، آماره ‎های پایداری فوکس (TOP،MID و LOW) و شاخص پایداری ژنوتیپ (GSI) استفاده شد. به منظور شناخت بهتر روابط بین آماره‎های مختلف، از روش تجزیه به مولفه‎ های اصلی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات اصلی محیط (شامل مکان، سال و مکان × سال) و ژنوتیپ × محیط در سطح احتمال یک درصد و اثرات اصلی ژنوتیپ، مکان × ژنوتیپ و سال × ژنوتیپ در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. اثرات ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط به ترتیب 48/6 ،4/77 و 03/13 درصد از مجموع مربعات کل را به خود اختصاص دادند. بای‎پلات مولفه اصلی اول (PC1) در مقابل مولفه اصلی دوم (PC2) آماره‎های پایداری ناپارامتری مورد مطالعه را در سه گروه طبقه‎ بندی کرد. بر اساس آماره‎هایNPi(1) ،NPi(2) ، NPi(3) وNPi(4) ژنوتیپ‎های با کم ترین مقادیر به عنوان ژنوتیپ‎های پایدار در نظر گرفته می‎شوند. بر اساس آماره NPi (1) ژنوتیپ‎های G1،G6 و G9 به عنوان پایدارترین و ژنوتیپ‎های G3 و G5 به عنوان ناپایدارترین ژنوتیپ‎ها شناخته شدند. بر اساس پارامترهای NPi(2) و NPi(4) ژنوتیپ‎های G1، G10 وG9 پایدارترین و ژنوتیپ‎های G5، G12 و G4 ناپایدارترین بودند. بر اساس نتایج حاصله دو مولفه اصلی اول و دوم 68 درصد (به ترتیب 42 و 26 درصد به وسیله مولفه اصلی اول و دوم) از واریانس متغیرهای اصلی را توجیه کردند. تجزیه خوشه‎ ای میانگین عملکرد دانه و آماره ‎های ناپارامتری، ژنوتیپ‎های نخود را در دو گروه اصلی قرار داد. کلاستر اول شامل میانگین عملکرد دانه (MY)، TOP، MID،σr و σmy بودند. کلاستر دوم شامل چهار زیر کلاستر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس آماره ‎های Si(1)، Si(2) ، Si(3) و Si(6) ژنوتیپ‎های G1، G10 و G9 با کم ترین مقادیر، به عنوان پایدارترین ژنوتیپ‎ها شناخته شدند. ژنوتیپ‎های G1 و G9 با کم ترین میزان GSI به عنوان بهترین ژنوتیپ‎ها از نظر عملکرد دانه و پایداری شناسایی شدند. بر اساس پارامترهای دارای مفهوم دینامیک پایداری، ژنوتیپ‎های G1،G10 و G9 به عنوان ژنوتیپ‎های پایدار با عملکرد بالا معرفی شدند.

    کلیدواژگان: برهمکنش ژنوتیپ × محیط، تجزیه کلاستر، سازگاری، نخود
  • ژیلا نظری، رئوف سیدشریفی*، حامد نریمانی صفحات 21-45
    سابقه و هدف

    خشکی شدیدترین عامل تنشی غیرزیستی است که رشد و عملکرد گیاهان زراعی را محدود می کند. تنش خشکی عملکرد بسیاری از گیاهان زرعی را با مهار فتوسنتز و کارایی فتوسیتمII ، کاهش می دهد. کاربرد مایکوریزا راه کاری است که می تواند عملکرد گیاه را در محیط های تنش زا بهبود بخشد و در نتیجه، رشد گیاه را از طریق مکانیسم های مختلف افزایش دهد. مکانیسم های مورد استفاده توسط مایکوریزا برای افزایش روابط آبی گیاهان میزبان، به طور کامل روشن نیستند، با این حال، ممکن است با افزایش جذب آب توسط هیف های خارجی، تنظیم حرکات روزنه ای، افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و جذب مواد مغذی به ویژه فسفر اتفاق بیفتد. همچنین، ورمی کمپوست می تواند از طریق افزایش مواد مغذی موجود گیاه مستقیما موجب افزایش عملکرد گیاه شود و با بهبود ساختار خاک و تحریک فعالیت های میکروبی، نسبت به کود شیمیایی مرسوم، به طور غیرمستقیم کیفیت خاک را ارتقا دهد. سیلیکون یک ریز مغذی مکمل برای سیستم های بیولوژیکی است و نقش فیزیولوژیکی مهمی در میزان فتوسنتز و محتوای کلروفیل دارد. ازاین رو هدف این مطالعه ارزیابی اثر مایکوریزا، ورمی کمپوست و سیلیکون بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیکی تریتیکاله تحت شدت های مختلف تنش خشکی بود.

    مواد و روش ها

    آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاوری و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1399-1398 اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری در سه سطح (آبیاری کامل به عنوان شاهد، محدودیت ملایم آبی یا قطع آبیاری در 50% مرحله سنبله دهی، محدودیت شدید آبی یا قطع آبیاری در 50% مرحله غلاف رفتن)، کاربرد کودهای آلی و زیستی در چهار سطح (عدم کاربرد به عنوان شاهد، کاربرد ورمی کمپوست، مایکوریزا، کاربرد توام ورمی کمپوست و مایکوریزا) و محلول پاشی نانوسیلیکون (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد و محلول پاشی دو گرم در لیتر نانوسیلیکون) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در 81 روز پس از کاشت کاربرد توام ورمی کمپوست، مایکوریزا و محلول پاشی نانوسیلیکون تحت شرایط آبیاری کامل، فلورسانس حداکثر (93/43%)، فلورسانس متغیر (41/97%)، عملکرد کوانتومی (05/37%)، شاخص کلروفیل (62/60%)، شاخص نیتروژن (75/42%) و محتوای آب نسبی برگ پرچم (41/46%) نسبت به شرایط قطع آبیاری در مرحله غلاف رفتن عدم کاربرد کودهای آلی و زیستی و نانوسیلیکون افزایش داد. عدم کاربرد کودهای آلی و زیستی و نانوسیلیکون تحت شرایط قطع آبیاری در مرحله غلاف رفتن هدایت الکتریکی و فلورسانس حداقل برگ پرچم را افزایش داد. همچنین آبیاری کامل، کاربرد توام ورمی کمپوست، مایکوریزا و محلول پاشی نانوسیلیکون عملکرد دانه را 52/59% نسبت به قطع آبیاری در مرحله غلاف رفتن و عدم کاربرد کودهای آلی و زیستی و نانوسیلیکون افزایش داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کاربرد کودهای آلی و زیستی و نانوسیلیکون می تواند با بهبود فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیکی، عملکرد دانه تریتیکاله را در شرایط محدودیت آبی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص کلروفیل، کودهای زیستی، هدایت الکتریکی
  • سکینه کمایی، اسفندیار فاتح*، هادی ویسی صفحات 47-61
    سابقه و هدف

     با توجه به اهمیت گیاه گندم در تامین امنیت غذایی کشور و همچنین رویکرد جوامع بین المللی به حفاظت از منابع طبیعی در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی، استفاده از کودهای آلی از جمله ورمی کمپوست می تواند به عنوان ابزاری مفید و کارآمد درجهت رسیدن به اهداف کشاورزی پایدار به شمار آید. از این رو پژوهشی با هدف ارزیابی مدیریت های مختلف زراعی بر عملکرد کمی و کیفی ارقام آبی گندم طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در سال زراعی 1397، در مزرعه تحقیقاتی آموزشی شماره یک گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. این آزمایش به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل بوم نظام های مختلف (کم نهاده، متوسط نهاده و پر نهاده) و فاکتور فرعی شامل ارقام مختلف گندم (مهرگان، چمران 2 و شبرنگ) بود.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد بالاترین مقدار عملکرد دانه در بوم‏نظام پرنهاده و رقم مهرگان (6/6312 کیلوگرم در هکتار) به ‏دست آمد که با بوم ‏نظام پرنهاده و رقم چمران-2 تفاوت معنی ‏داری نداشت و کمترین آن مربوط به بوم نظام کم نهاده و رقم شبرنگ (4/4289 کیلوگرم در هکتار) بود که حدود 32% کاهش داشت و اختلاف معنی داری با بوم نظام کم نهاده و رقم چمران-2 نداشت. بیشترین میزان پروتیین دانه در بوم نظام های کم ‏نهاده و متوسط ‏نهاده (6/12 درصد) و کمترین آن در بوم نظام پرنهاده (5/10 درصد) مشاهده شد که حدود 16% کاهش یافت. بین ارقام مختلف ازنظر پروتیین دانه اختلاف معنی‏ داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بوم نظام متوسط نهاده (تلفیقی) نشان داد که این بوم نظام کشاورزی توانسته هم سطح بهینه ‏ای از عملکرد را تولید کند و هم میزان استفاده از نهاده ‏های شیمیایی را کاهش دهد. در بین ارقام مختلف مورد بررسی نیز مشخص شد که رقم چمران-2 و مهرگان نسبت به رقم شبرنگ با تغییر نوع بوم نظام‏ از پرنهاده به کم نهاده مقاوم‏تر و کاهش عملکرد در این دو رقم نسبت به رقم شبرنگ کمتر بوده است. در بین ارقام مختلف مورد بررسی نیز مشخص شد که رقم چمران-2 و مهرگان نسبت به رقم شبرنگ با تغییر نوع بوم نظام‏ از پرنهاده به کم نهاده مقاوم‏تر و کاهش عملکرد در این دو رقم نسبت به رقم شبرنگ کمتر بوده است.تایج حاصل از بوم نظام متوسط نهاده (تلفیقی) نشان داد که این بوم نظام کشاورزی توانسته هم سطح بهینه ‏ای از عملکرد را تولید کند و هم میزان استفاده از نهاده ‏های شیمیایی را کاهش دهد و می تواند در راستای کشاورزی پایدار باشد.

    کلیدواژگان: درصد پروتئین، عملکرد دانه، گندم، مصرف نهاده، ورمی کمپوست
  • زینب خشوعی، مجید عاشوری*، حمیدرضا دورودیان، ابراهیم امیری، ناصر محمدیان روشن صفحات 63-84

    چکیده

    سابقه و هدف

    بادام زمینی یکی از منابع تامین روغن خوراکی و یکی از محصولات زراعی مهم استان گیلان به شمار می رود. این گیاه به خشکی چندان مقاوم نیست و عدم تامین آب کافی در زراعت این محصول، یکی از عوامل محدود کننده عملکرد آن محسوب شده و تولید موفقیت آمیز آن نیاز حتمی به تامین آب دارد. لذا، چنانچه بتوان با استفاده از موادی مانند کمپوست، راندمان مصرف آب را بالا برد، می توان گام مثبتی در جهت تولید گیاه بادام زمینی در شرایط بدون آبیاری برداشت. کمپوست بواسطه داشتن ظرفیت نگهداری آب بالا و رهاسازی تدریجی عناصر غذایی، می تواند سبب افزایش رشد و عملکرد گیاه شود و به نظر می رسد که مصرف آن به همراه کود نیتروژن که در بین عناصر غذایی تاثیر بیشتری در افزایش سطح برگ و رشد گیاه دارد، می تواند در ارتقای تولید بادام زمینی موثر باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر کمپوست زباله شهری و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد بادام زمینی در دو شرایط آبیاری و بدون آبیاری انجام شد.مواد و روش ها: این آزمایش بصورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 1397 و 1398 انجام شد. کرت اصلی شامل آبیاری در دو سطح فاریاب (مطابق با عرف منطقه) و بدون آبیاری بود. تیمار کاربرد کمپوست (در دو سطح عدم مصرف کمپوست و مصرف پنج تن در هکتار) به عنوان کرت فرعی و تیمار کود نیتروژن (در چهار سطح صفر، 20، 40 و 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) به عنوان کرت فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. در هر دو سال، در انتهای دوره رشد، صفات طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، روغن دانه و عملکردهای دانه و بیولوژیک اندازه گیری شدند.یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، روغن دانه و عملکردهای دانه و بیولوژیک در تیمارهای اعمال آبیاری و کاربرد 40 و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. کاربرد پنج تن در هکتار کمپوست و 40 و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار سبب برتری معنی دار تعداد غلاف در بوته و عملکرد بیولوژیک بادام زمینی گردید و اعمال کمپوست در کنار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه شد. استفاده از کمپوست در مقایسه با عدم مصرف آن، سبب افزایش 65/9 درصدی طول غلاف بادام زمینی گردید. با افزایش مصرف نیتروژن، وزن صد دانه بطور معنی داری افزایش یافت و بیشترین مقدار وزن صد دانه به میزان 46/55 گرم در تیمار 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. در شرایط عدم آبیاری و عدم کاربرد کود نیتروژن، در سال دوم نسبت به سال اول، عملکرد دانه به میزان 21 درصد بیشتر بود. همچنین در سال اول در مقایسه با سال دوم، روغن دانه بطور معنی داری و به میزان 58/4 درصد بیشتر بود.نتیجه گیری: کاربرد کمپوست زباله شهری و کود نیتروژن در شرایط تنش خشکی اثرات منفی تنش را بر روی صفات مورد بررسی کاهش داد و در شرایط عدم تنش، باعث بهبود عملکرد گردید. به نظر می رسد که کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به همراه پنج تن در هکتار کمپوست زباله شهری در زراعت بادام زمینی می تواند در بهبود عملکرد دانه این گیاه، خصوصا در شرایط بدون آبیاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: تعداد غلاف در بوته، روغن دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن صد دانه
  • سحر عراقیان، رضا صدرآبادی حقیقی*، محسن قاسمی، علیرضا سوهانی دربان صفحات 85-103
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش روزافزون جمعیت و کمبود مواد غذایی، افزایش تولیدات کشاورزی بیش از پیش اهمیت می یابد، افزایش سطح زیرکشت و عملکرد در واحد سطح دو روش افزایش تولیدات کشاورزی محسوب می شود. کشت مخلوط یک روش کشاورزی کم نهاده است که هدف آن استفاده بهینه از زمین، نور و آب به منظور تولید سطح مطلوبی از گیاهان زراعی است. مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر کشت مخلوط و تراکم های مختلف کشت کینوا و گوار آزمایشی در شرایط اقلیمی مشهد در اردیبهشت ماه سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واقع در شهر گلبهار اجرا گردید. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتورهای مورد آزمایش شامل (Q: کشت خالص کینوا، G: کشت خالص گوار و کینوا + گوار در نسبت ردیف 1:1، 1:2 و 2:1) و تراکم بوته (D1: 10 بوته، D2: 15 و D3: 20 بوته در متر مربع) بود. تراکم بوته از طریق تغییر در فاصله بوته ها در روی ردیف تنظیم شد. تیمارهای فاصله روی ردیف شامل: 20 سانتی متر معادل با 10 بوته در مترمربع، 15 سانتی متر، معادل با 15 بوته در مترمربع و 10 سانتی متر، معادل با 20 بوته در مترمربع بودند.یافته ها: نتایج نشان داد که اثر اصلی و متقابل نسبت های کشت مخلوط و تراکم بوته بر عملکرد دانه کینوا و گوار و شاخص های مختلف سودمندی کشت مخلوط (نسبت برابری زمین (LER)، شاخص کاهش واقعی عملکرد گوار (AYLG) و کینوا (AYLQ)، ضریب ازدحام نسبی کینوا (RCCQ) و گوار (RCCG)، نسبت برابری درامد (IER) و سودمندی کشت مخلوط (IA)) در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود و به ترتیب برای صفات مذکور مقادیر 21/1، 08/0، 83/0، 99/2، 17/1، 80/1 و 42/0 بدست آمد.به طوری که بالاترین عملکرد دانه کینوا و گوار به ترتیب با مقادیر 1480 و 2655 گرم در متر مربعب به ترتیب از تیمارهای کشت مخلوط کینوا و گوار با نسبت های 2ردیف کینوا و 1 ردیف گوار در تراکم 10 بوته در متر مربع و برای گوار از تیمار کشت خالص گوار از همین تراکم بوته بدست آمد. کمترین مقادیر عملکرد دانه کینوا و گوار نیز با میانگین 115 و 269 گرم در متر مربع از تراکم کشت 20 بوته در متر مربع و از نسبت کشت مخلوط دو ردیف کینوا و 1 دریف گوار بدست آمد.نتیجه گیری: نتایج نشان داد که بیشترین میزان LER کینوا و کل مربوط به تیمار دو ردیف کینوا و یک ردیف گوار در تراکم 15 بوته در مترمربع بود. برای گیاه گوار میزان LER در همه تیمارهای مورد مطالعه، کمتر از یک بود. میزان LER کل در تیمار 2G:1Q در هر سه تراکم مورد مطالعه کمتر از یک بود که نشان می دهد افزایش سهم گوار در میزان ترکیب ، منجر به کاهش LER کل شد. این امر ممکن است به دلیل عملکرد بسیار کم دانه گوار در تیمار 2G:1Q باشد. در بقیه تیمارهای مورد مطالعه، میزان LER بالاتر از یک بود، که سودمندی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص را نشان می دهد. بنابر نتایج بدست آمده تراکم کشت 10 بوته در متر مربع بهترین تراکم کشت و نسبت کشت مخلوط 2 دریف کینوا و یک ردیف گوار بهترین تیمار در این تحیق بدست آمد که می توان این ترکیب کاشت را به کشاورزان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: کینوا، گوار، کشت مخلوط، تراکم بوته، نسبت برابری زمین
  • محبوبه سارانی، احمد قنبری، علیرضا سیروس مهر* صفحات 105-122
    سابقه و هدف
    امروزه روند رو به رشد تخریب منابع آب، خاک و محیط زیست در اثر کاربرد بی رویه مواد شیمیایی در کشاورزی و روش های رایج تولید محصولات غذایی، باعث توجه و ترغیب پژوهشگران کشاورزی به کشاورزی پایدار شده است. کشت مخلوط به جهت تنوع محصولات، مزایای آن و افزایش سود حاصل در واحد سطح و زمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق بررسی اثر هم افزایی کشت مخلوط چای ترش به عنوان یک گیاه دارویی و سازگار با شرایط منطقه با لوبیا چشم بلبلی و اثر کود نانوبیومیک در کشت مخلوط بود. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬مواد و
    روش
    برای بررسی تاثیر کاربرد کود نانوبیومیک بر ویژگی های کمی و کیفی چای ترش در کشت مخلوط با لوبیا چشم بلبلی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل واقع در سایت جدید در سال زراعی 1395-1394 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل کود نانوبیومیک به عنوان عامل اصلی در دو سطح استفاده و عدم استفاده از کود و سطوح مختلف کشت مخلوط در پنج سطح شامل خالص چای ترش، خالص لوبیا چشم بلبلی، 50 % چای ترش+50% لوبیا چشم بلبلی، 75 % چای ترش+25 % لوبیا چشم بلبلی و 25 % چای ترش+75 % لوبیا چشم بلبلی به عنوان عامل فرعی بودند. کود نانوبیومیک در سه مرحله (سه برگی، ساقه‫دهی و قبل از گلدهی) و در هر مرحله به میزان یک لیتر در هکتار مورد استفاده قرار گرفت.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬یافته‏ها:مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل a از تیمار کاربرد نانوبیومیک در شرایط کشت مخلوط 75 % چای ترش+25 % لوبیا چشم بلبلی به دست آمد، همچنین بیشترین میزان کلروفیل کل در شرایط کشت مخلوط 75 % چای ترش+25 % لوبیا چشم بلبلی به دست آمد. نسبت برابری زمین در نظام های کشت مخلوط بالاتر از واحد بود که نشان دهنده مزیت کشت های مخلوط در مقایسه با کشت های خالص است. ترکیب 50 % چای‫ترش +50 % لوبیا چشم بلبلی بیشترین نسبت برابری زمین را به خود اختصاص داد.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ بیشترین عملکرد اقتصادی چای ترش از تیمار کاربرد نانوبیومیک به دست آمد. مقایسه میانگین‏ اثر نظام های مختلف کشت مخلوط نشان داد که بیشترین مقدار عملکرد اقتصادی (6/1125 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت خالص چای ترش بدست آمد که باعملکرد اقتصادی(8/1117 کیلوگرم درهکتار) حاصل ازترکیب 50 % چای‫ترش +50 % لوبیا چشم بلبلی اختلاف معنی داری نداشت.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬نتیجه‏گیری:بر اساس نتایج بیشترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی چای ترش از تیمار کاربرد نانوبیومیک و در شرایط سیستم کاشت خالص چای ترش به دست آمد. به طور کلی می‫توان گفت کشت مخلوط 50 % چای ترش+50 % لوبیا چشم بلبلی با تولید عملکرد اقتصادی بیشتر برای کشت در منطقه مناسب است.‬ ‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: عملکرد بیولوژیک، عملکرد اقتصادی، کلروفیل، کاتالاز، نسبت برابری زمین
  • عبدالله حسن زاده قورت تپه*، سعید حیدرزاده، ندا قادری صفحات 123-139
    سابقه و هدف
    مدیریت عناصر خاک با استفاده از کودهای زیستی و پرایمینگ بذرها از ارکان کشاورزی پایدار محسوب می شود که می تواند راهبرد مناسبی در تامین مواد غذایی سالم، سلامت محیط زیست و سلامت انسان ها باشد. پرایمینگ باعث کوتاه شدن زمان کاشت تا سبز شدن و حفاظت بذرها از عوامل زنده و غیرزنده در مرحله ی بحرانی استقرار گیاهچه می شود. همچنین، این تیمار یکنواختی سبز شدن را موجب می شود که منجر به استقرار یکنواخت و بهبود عملکرد محصول می شوند. همچنین، یکی از راه های دست یابی به اهداف کشاورزی پایدار، استفاده از میکروارگانیسم هایی است که نقش مهمی در تامین نیاز غذایی گیاهان دارند. کودهای زیستی، حاوی میکروارگانیسم هایی هستند، که استفاده آن ها روی بذر، سطح ریشه و یا داخل خاک، موجب تحریک محیط رشد ریشه یا گیاه شده و با افزایش قابلیت دسترسی مواد معدنی، باعث افزایش رشد گیاه می شود و از دیدگاه محیط زیستی قابل پذیرش هستند.مواد و روش ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی در سال زراعی 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح پرایمینگ (شاهد، هیدروپرایمینگ، اسموپرایمینگ، خیساندن در آب جوش و هورمون پرایمینگ) و چهار سطح کود زیستی (شاهد، ازتوباکتر، فسفاته بارور، ازتوباکتر + فسفاته بارور) روی گیاه همیشه بهار بود. در شرایط پیش تیمار، بذرهای همیشه بهار به مدت هشت ساعت در محلولهای مختلف پرایمینگ در دمای 25 درجه سلسیوس قرار گرفتند. پس از طی شدن دوره مورد نظر، بذرها با آب مقطر شسته و روی کاغذ صافی کاملا خشک شدند که بعد از خشک شدن بلافاصله کشت گردید. به منظور تلقیح بذرها به کود زیستی (باکتری ازتوباکتر و فسفاته بارور)، ابتدا بذرها با صمغ عربی، باکتری ازتوباکتر و فسفاته بارور به طور کامل مخلوط و به هم زده شدند تا سطح تماس صمغ عربی و باکتری با بذرها افزایش یابد.یافته ها: نتایج نشان داد که بیش ترین ارتفاع بوته (12/44 سانتی متر)، وزن گل (95/16 گرم در بوته)، عملکرد گل (13/339 گرم در مترمربع)، عملکرد گلبرگ (13/294 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (13/1840 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (21/2 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار اثر متقابل هورمون پرایمینگ و کاربرد تلفیقی ازتوباکتر + فسفاته بارور بود. بیش ترین عملکرد بیولوژیک (30/5768 کیلوگرم در هکتار)، تحت تاثیر هورمون پرایمینگ و کاربرد ازتوباکتر به دست آمد. حداکثر شاخص برداشت دانه (43/35 درصد) در تیمار هورمون پرایمینگ و بدون کاربرد کود زیستی مشاهده شد که اختلاف معنی‎داری با تیمار ترکیبی اسموپرایمینگ و هورمون پرایمینگ تحت کاربرد کود زیستی فسفاته بارور نداشت. بیش ترین تعداد شاخه در بوته (15/30 عدد) مربوط به تیمار هورمون پرایمینگ و از لحاظ کود زیستی نیز بیش ترین تعداد شاخه در بوته (77/29 عدد) در تیمار ترکیبی ازتوباکتر + فسفاته بارور به دست آمد. به طوری که عملکرد گل، عملکرد دانه، درصد اسانس و نیز عملکرد اسانس همیشه بهار با کاربرد تلفیقی کودهای زیستی (ازتوباکتر + فسفاته بارور) تحت تاثیر هورمون پرایمینگ نسبت به سایر تیمارها، به ترتیب 52، 40، 30 و 58 درصد (در سطح احتمال 1 درصد) افزایش داشت.نتیجه گیری: به طور کلی، یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که پرایمینگ بذرهای همیشه بهار به دلیل افزایش اجزای عملکرد نسبت به تیمار شاهد (بدون پرایمینگ) برتری داشت. همچنین، کاربرد تیمار ترکیبی ازتوباکتر + فسفاته بارور عملکرد، اجزای عملکرد دانه و نیز عملکرد اسانس همیشه بهار را به طور معنی داری نسبت به سایر تیمارهای کودی افزایش داد. لذا با توجه به یافته های این تحقیق، برای افزایش و بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه همیشه بهار، کاربرد توام ازتوباکتر همراه با فسفات بارور تحت تاثیر هورمون پرایمینگ می تواند در راستای کشاورزی پایدار مطلوب باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تیمار بذر، فسفات بارور، عملکرد، کشاورزی پایدار
  • لیلی صفایی*، مهردخت نجف پور نوایی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، داود امین آزرم صفحات 141-155
    سابقه و هدف

    گیاه دارویی کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) گیاهی علفی، یک‏ساله و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می‏باشد. این گیاه از نظر ترکیب‏هایی نظیر استرول‏ها، اسیدهای چرب و فلاوونوییدها بسیار غنی بوده و از مواد موثره آن در داروسازی استفاده می‏شود. از آنجا که برخلاف گونه چند ساله این گیاه، تحقیقات اندکی روی این گونه یکساله انجام شده است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی واکنش جمعیت‏های مختلف گیاه به کشت در یک محل انجام شد.

    مواد و روش‏ها

    آزمایش طی سال‏های 1398- 1396 در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان اجرا گردید و در آن سه جمعیت کاکوتی از رویشگاه‏ های استان شامل جمعیت‏های دامنه، قمیشلو و کلاه قاضی در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. صفات اندازه ‏گیری شده شامل : وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، نسبت وزن خشک به تر، وزن هزار دانه، وزن بذر تک بوته، درصد و عملکرد اسانس و ترکیبات اسانس بودند. درصد اسانس به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر، مقدار ترکیبات اسانس با دستگاه کروما توگرافی گازی (GC) و نوع ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‏ سنج جرمی (MS-GC) اندازه گیری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SAS 9.1 و مقایسه میانگین تیمارها نیز با آزمون LSD انجام شد.

    یافته ها

    نتایج دو سال نشان داد که جمعیت‏های مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه تفاوت معنی‏داری داشتند. جمعیت قمیشلو، با متوسط عملکرد بذر و عملکرد خشک اندام هوایی (به ترتیب 42 و 566 کیلوگرم در هکتار) بیشترین و جمعیت دامنه به ترتیب 6/33 و 406 کیلوگرم در هکتار، کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد و عملکرد اسانس در جمعیت کلاه قاضی مشاهده گردید. سال‏های آزمایش تاثیر معنی‏داری روی صفات عملکرد اندام هوایی و درصد اسانس داشت. برهمکنش جمعیت در سال نشان داد که جمعیت قمیشلو در هر دو سال زراعی از عملکرد بذر و اندام هوایی بالاتری برخوردار بود. آنالیز اسانس حضور 19 ترکیب را در اسانس جمعیت‏های مورد بررسی نشان داد و پولگون به عنوان ترکیب غالب اسانس معرفی گردید که مقدار آن از 43 (قمیشلو) تا 90 (دامنه و کلاه قاضی) درصد متغیر شد.

    نتیجه ‏گیری

    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که جمعیت‏های مورد مطالعه تنوع ژنتیکی کافی برای صفات مختلف از جمله عملکرد اندام هوایی، عملکرد بذر و درصد اسانس را داشتند. وجود این تنوع می تواند زمینه‏ساز انجام کارهای اصلاحی در آینده گردد. همچنین می‏توان این گیاه را به عنوان منبع خوبی جهت تامین ترکیب پولگون مورد استفاده در صنایع غذایی و دارویی معرفی نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد، اسانس، نعناعیان، Ziziphora tenuir
|
  • Payam Pezeshkpour *, Ali Minapour, Mansour Raeisvand Pages 1-20
    Background and objectives

    Chickpea is one of the most important legumes in Iran and accounts for almost 84% of dietary legumes. Chickpea seed yield is strongly influenced by environments, and breeders often determine the stability of high-yielding genotypes across different environments before being introduced as a cultivar. Accurate study of the nature of genotype × environment allows breeders to identify stable and compatible genotypes and has always been one of the important issues in the production and release of new stable and high-yielding cultivars in breeding programs. . Adaptation of chickpea genotypes to environmental conditions is important for crop production stability in different years and places. Existence of the interaction of genotype and environment affects the value of genotypes in different places. The present study was conducted to investigate the effect of genotype by environment interaction on grain yield of chickpea genotypes and cultivars in four environments and to identify stable and high-yielding genotypes under rainfed conditions as autumn planting.

    Materials and Methods

    In this study, twelve cultivars and advanced genotype of chickpea were planted during two cropping years (2016-2018) in a randomized complete block design with three replications in semi-warm (Kuhdasht) and temperate (Khorramabad) areas of Lorestan province. Various nonparametric methods such as non-parametric statistics of Si (1), Si (2), Si (3) and Si (6), Thennarasus statistics of NPi (1), NPi (2), NPi (3) and NPi (4), mean rank stability statistics (R), stability statistics of Ketata et al (σr, σmy), Kang stability statistics (Ysi), Fox stability statistics (TOP, MID and LOW) and Genotype Stability Index (GSI) were used for estimating the stability of genotypes. the principal component analysis method was used to better understand the relationships between different statistics..

    Results

    The results of combined analysis of variance showed that the main effects of environment (including location, year and location ×year) and genotype ×environment were significant at the 1% probability level and the main effects of genotype, location × genotype and year × genotype were significant at the 5% probability level. The effects of genotype, environment and the genotype by environment interaction accounted for 6.48, 77.4 and 13.03% of the total squares, respectively.The biplot of the first principal component (PC1) versus the second principal component (PC2) classified the studied nonparametric stability statistics into three groups.Based on the statistics of NPi (1), NPi (2), NPi (3) and NPi (4), the genotypes with the lowest values are considered as stable genotypes. According to NPi (1) statistics, G1, G6 and G9 genotypes were identified as the most stable and G3 and G5 genotypes as the most unstable genotypes. Based on NPi (2) and NPi (4) parameters, G1, G10 and G9 genotypes were the most stable and G5, G12 and G4 genotypes were the most unstable. Based on the results, the first two principal components explained 68% (42% and 26%, respectively), of the variance of the main variables). Cluster analysis using mean seed yield and non-parametric statistics, placed chickpea genotypes in two main groups. The first cluster included mean seed yield, TOP, MID, σr and σmy. The second cluster consisted of four sub-clusters .

    Conclusion

    Based on Si (1), Si (2), Si (3) and Si (6) statistics, G1, G10 and G9 genotypes with the lowest values were identified as the most stable genotypes. G1 and G9 genotypes with the lowest GSI were recognized as the best genotypes in terms of grain yield and stability. Based on the parameters with the dynamics concept of stability, genotypes G1, G10 and G9 were identified as stable genotypes with high yield.

    Keywords: Genotype by environment interaction, Adaptation, Cluster analysis, Chickpea
  • Gilla Nazary, Raouf Seyed Sharifi *, Hamed Arimani Pages 21-45
    Background and objectives

    Drought is the most severe abiotic stress factor limiting plant growth and crop production. Drought stress decreases the yield of many crops by inhibits plant photosynthesis and photosystem II efficiency. Mycorrhiza application is a strategy that can improve plant performance under stress environments and, consequently enhance plant growth through different mechanisms. The mechanisms used by mycorrhiza to enhance the water relations of host plants are not amply clear, however, this may occur by increasing water absorption by external hyphae, regulation of stomatal apparatus, increase in activity of antioxidant enzymes and absorption of nutrients particularly phosphorus. Also, vermicompost can directly increase plant production through increasing available plant nutrients and indirectly promote soil quality by improving soil structure and stimulating microbial activities, relative to conventional chemical fertilization. Silicon is an essential micronutrient for biological systems and plays a crucial physiological role in photosynthetic rate and chlorophyll content. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of mycorrhiza, vermicompost and silicon on some physiological and agronomic traits of triticale under different intensities drought stress.

    Materials and methods

    an experiment as factorial was conducted based on randomized complete block design with three replications in a research greenhouse of faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabil during 2020. The experimental factors were included irrigation in three levels (normal irrigation as control; moderate water limitation or irrigation withholding at 50% of heading stage; severe water limitation or irrigation withholding at 50% of poddind stage), application of organic and bio fertilizers (no application of bio fertilizers as control, application of vermicompost, Mycorrhiza application, both application vermicompost and Mycorrhiza), foliar application of Nano Silicon (foliar application with water as control and foliar application of 2 g.L-1).

    Results

    The results showed that 81 days after planting, both application of vermicompost with Mycorrhiza and nano silicon foliar application under normal irrigation conditions, increased maximum fluorescence (43.93%), variable fluorescence (97.41%), quantum yield (37.05%), chlorophyll index (60.62%), nitrogen index (42.75%) and relative water content of flag leaf (84.27%) in comparison with no application of organic and bio fertilizers and nano silicon under irrigation withholding in podding stage. no application of organic and bio fertilizers and nano silicon under full irrigation increased electrical conductivity and minimum fluorescence of flag leaf. Also, both application of vermicompost with Mycorrhiza and nano silicon foliar application under normal irrigation conditions, increased grain yield (59.52%) in comparison with no application of organic and bio fertilizers and nano silicon under irrigation withholding in podding stage.

    Conclusion

    It seems that the application of organic and bio fertilizers and nano silicon can increase the grain yield of triticale under water limitation due to improve chlorophyll fluorescence and some physiological traits.

    Keywords: bio fertilizers, Chlorophyll index, Drought stress, Electrical conductivity
  • Sakineh Kamaei, Esfandiar Fateh *, Hadi Veisi Pages 47-61
    Introduction 

    Wheat is the first grain and the most important crop in the world and is one of the major agricultural products that meet the nutritional needs of humans in different countries. developing the use of renewable plant and animal resources and biological resources instead of chemical resources, can play an important role in fertility and maintenance of biological activities, increasing soil organic matter, crop ecosystem health and increasing the quality of crops. According to this, the aim of study is Comparison of crop systems based on wheat cultivation in order to identify and select the best and least dangerous system and agronomical management for the environment. The use of organic fertilizers can also be an effective step to reduce the effects of chemical fertilizer abuse and improve the physicochemical properties of the soil. The use of organic fertilizers can also be an effective step to reduce the effects of chemical fertilizer abuse and improve the physicochemical properties of the soil.While in intensive cropping systems, soil organic matter and nutrients are rapidly depleted and concentrated use of chemical fertilizers reduces crop yields. And this reduction in yield is due to the reduction of biological activity and unfavorable physical properties of soil and the absence of high-consumption fertilizers from trace elements.

    Materials and Methods

    The experiment was done as split plot in randomized complete blocks design with three replications at Shahid Chamran University of Ahvaz. the main factor included different of ecosystems (low input, medium input and high input) and the sub-factor included different wheat cultivars (Mehregan, Chamran-2 and Shabrang). Planting was done manually on November 18, 2018. each plot consisted of 8 planting lines and was approximately three meters long and two meters wide. The distance between the lines was 20 cm and the distance between the plants on the lines was 2 cm. statistical analysis of data was performed using SAS software version 9.4 and mean comparison was performed by Duncan's multiple range test method.

    Results and Discussion

    The results showed that the difference between ecosystems levels on number of spikes, number of grains per spike, spike length, 1000-grain weight, grain yield, grain nitrogen, grain protein, phosphorus and grain potassium was significant at 1% probability level and in wheat cultivars on number Spike, spike length, 1000-grain weight, grain yield, phosphorus and potassium were significant at 1% probability level. In interaction, number of spikes, number of seeds per spike, 1000-seed weight, grain yield and grain phosphorus and potassium were significant at 1% probability level. the highest grain yield in high-input management system and Chamran-2 cultivar (6312 kg/ha) and high-input and Mehregan cultivar (6240 kg/ha) and the lowest in low-input management system and Shabrang cultivar (4289 kg/ha) and low-input and Chamran-2 cultivar (4375 kg/ha). The highest percentage of grain protein was in the low-input and medium-input (integrated) management system with 12.6% and the lowest in the high-input management system with 10.5%. as a result, by using organic inputs, it has produced lower yield but higher quality (grain protein and phosphorus).

    Conclusion

    In general, the results showed that the high-input agricultural ecosystem produced higher yields for all cultivars used in the experiment using a higher level of synthetic chemical inputs. In contrast, low-input (organic) agriculture, using organic inputs, has produced lower yields but higher quality (increased grain protein and grain phosphorus). Overall it is suggested that the best ecosystems are medium-input (integrated) ecosystems and Chamran-2 and Mehregan cultivars.

    Keywords: Consumption of input, Grain yield, Protein Percent, Vermicompost, Wheat
  • Zeinab Khoshouei, Majid Ashouri *, Hamid Reza Doroudian, Ebrahim Amiri, Naser Mohammadian Rowshan Pages 63-84

    Abstract

    Background and objectives

    Peanut is one of the sources of edible oil supply and one of the important crops in Guilan province. This plant is not very resistant to drought and insufficient water supply in the cultivation of this product, is one of the factors limiting for its yield and its successful producing definitely needs water supply. Therefore, if it is possible to increase water use efficiency by using materials such as compost, a positive step can be taken to produce peanuts in conditions without irrigation. Compost can increase plant growth and yield due to its high water holding capacity and gradual release of nutrients. And it seems that its consumption along with nitrogen fertilizer, which has a greater effect on increasing leaf area and plant growth among nutrients, can be effective in promoting peanut production. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of municipal waste compost and nitrogen fertilizer on yield and yield components of peanut in both irrigated and non-irrigated conditions.

    Materials and methods

    This experiment was performed as a split split plot based on a randomized complete block design with three replications during 2018 and 2019. The main plot consisted of irrigation in two levels of irrigated (according to local custom) and without irrigation. Compost application treatment (in two levels of non-compost application and consumption of five tons per hectare) was as a sub-plot and nitrogen fertilizer treatment (in four levels of zero, 20, 40 and 60 kg of pure nitrogen per hectare) was as a sub-sub-plot. In both years, at the end of the growing season, pod length, number of pods per plant, number of seeds per pod, weight of 100-seeds, seed oil, seed yield and biological yield were measured.

    Results

    The results indicated that the highest number of pods per plant, pod length, seed oil and seed and biological yields were observed in irrigation treatments and application of 40 and 60 kg N ha-1. Application of five tons ha-1 of compost and 40 and 60 kg of nitrogen per hectare resulted in significant superiority for number of pods per plant and biological yield of peanuts. Applying compost along with 60 kg N ha-1 caused a significant increase in seed yield. The length of pods peanut was increased by use of compost compared to non-using it, at the rate of 9.65%. With increasing nitrogen consumption, weight of 100-seeds significantly increased and the highest weight of 100-seeds at the rate of 55.46 g was obtained in 60 kg N ha-1 treatment. Under no irrigation and no application of nitrogen fertilizer, seed yield was 21% higher in the second year compared to the first year. In the first year compared to the second year, seed oil was significantly higher by 4.58%.

    Conclusion

    Application of municipal waste compost and nitrogen fertilizer under drought stress conditions reduced the negative effects of stress on the studied traits and in the absence of stress, improved seed yield. It seems that the application of 40 kg ha-1 of nitrogen fertilizer along with five tons ha-1 of municipal waste compost in peanut cultivation can be effective to improve the seed yield of this plant, especially in non-irrigation conditions.

    Keywords: Biological yield, Number of pods per plant, Seed oil, Weight of 100-seeds
  • Sahar Araghian, Reza Sadrabadi Haghighi *, Mohsen Ghasemi, Alireza Sohani Darban Pages 85-103
    Background and objectives
    Due to the increasing population and food shortage, increasing agricultural production is becoming more important, increasing the area under cultivation and increasing yield per unit area are two ways to increase agricultural production. Mixed cultivation is a low-income agricultural method that aims to make optimal use of land, light and water to produce a desirable level of crops.
    Materials and methods
    In order to investigate the effect of intercropping and different densities of quinoa and guar cultivation in the climatic conditions of Mashhad in May 2019 in the research farm of the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University located in Golbahar. This factorial study was conducted in a randomized complete block design with three replications. Factors tested included (Q: pure culture of quinoa, G: pure culture of guar and quinoa + guar in 1: 1, 1: 2 and 2: 1 row ratio) and plant density (D1: 10 plants, D2: 15 and D3: 20 plants per square meter). Plant density was adjusted by changing the distance between plants on the row. Row spacing treatments included: 20 cm equivalent to 10 plants per square meter, 15 cm, equivalent to 15 plants per square meter and 10 cm, equivalent to 20 plants per square meter.
    Results
    The results showed that the main and interaction effects of intercropping ratios and plant density on quinoa and guava seed yield and different indices of intercropping usefulness (land parity ratio (LER), actual reduction yield of guava (AYLG) and quinoa (AYLQ) Quinoa (RCCQ) and Guar (RCCG), Income Equality Ratio (IER) and Mixed Cultivation Profitability (IA) were significant at the level of 1% probability and the values for the mentioned traits were obtained. 1.21, 0.08, 0.83, 2.99, 1.17, 1.80 and 0.42. respectively So that the highest yield of quinoa and guar seeds with 1480 and 2655 g/m2, respectively, of quinoa and guar mixed cultivation treatments with ratios of 2 rows of quinoa and 1 row of guar at a density of 10 plants per square meter and for guar from culture treatment, respectively. Pure guar was obtained from the same plant density. The lowest yields of quinoa and guar seeds with an average of 115 and 269 g / m2 were obtained from the density of 20 plants per square meter and the ratio of mixed cultivation of two rows of quinoa and 1 guar gum, which is due to intra-species competition due to Increase plant density.
    Conclusion
    The highest amount of quinoa LER and total was related to the treatment of two rows of quinoa and one row of guar gum at a density of 15 plants per square meter. For Guar gum, the LER level in all studied treatments was less than one. The total LER in 2G: 1Q treatment was less than one in all three densities, which indicates that increasing the share of guar in the composition, led to a decrease in total LER. This may be due to the very low yield of guar gum in 2G: 1Q treatment. In the other treatments studied, the LER level was higher than one, which indicates the usefulness of intercropping compared to pure culture. According to the results, the planting density of 10 plants per square meter was the best planting density and the ratio of mixed cultivation of 2 quinoa drives and a row of guar was the best treatment in this study, which can be recommended to farmers.
    Keywords: Quinoa, Guar, Intercropping, Plant density, land parity ratio
  • Mahboubeh Sarani, Ahmad Ghanbari, Alireza Sirousmehr * Pages 105-122
    Background and objectives
    Today, the growing trend of degradation of water, soil and environmental resources due to the indiscriminate use of chemicals in agriculture and common methods of food production, has attracted the attention and encouragement of agricultural researchers to sustainable agriculture. Mixed cultivation is of particular importance for the variety of crops, their benefits, and the increase in profits per unit area and time. The aim of this study was to investigate the synergistic effect of sour tea mixed culture as a medicinal plant and compatible with the conditions of the region with cowpea and the effect of nanobiotic fertilizer in mixed culture.
    Materials and Methods
    To investigate the effect of Nanobiomic fertilizer application on quantitative and qualitative characteristics of sour tea in mixed cultivation with blueberry beans, an experiment in the form of split plots in a randomized complete block design with three replications, in Zabol University research farm located in the new site. It was implemented in 2015-2016. Factors studied include nanobiomic biofertilizer as the main factor in two levels of use and non-use of biofertilizer and different levels of intercropping in five levels including pure Hibiscus sabdariffa, pure Vigna unguiculata, 50% Hibiscus sabdariffa + 50% Vigna unguiculata, 75% Hibiscus sabdariffa +25% of Vigna unguiculata and 25% of Hibiscus sabdariffa + 75% of Vigna unguiculata were a by-product. Nanobiomic biofertilizer was applied in three stages (three-leaf, stem and before flowering) and in each stage at the rate of one liter per hectare.
    Results
    Comparison of the mean of interactions showed that the highest amount of chlorophyll a was obtained from nanobium application treatment in 75% Hibiscus sabdariffa + 25% Vigna unguiculata. Also, the highest total chlorophyll was obtained in 75% Hibiscus sabdariffa + 25% Vigna unguiculata. Vigna unguiculata was obtained. Land parity ratio in mixed cropping systems was higher than one, which indicates the advantage of mixed crops compared to pure crops. Intercropping of 50% Hibiscus sabdariffa + 50% Vigna unguiculata had the highest land parity ratio. The highest economic yield of Hibiscus sabdariffa was obtained from nanobiomic application treatment. Comparison of the means of effect of different intercropping systems showed that the highest amount of economic yield (11125.6 kg / ha) was obtained from the pure culture of Hibiscus sabdariffa.
    Conclusion
    Based on the results, the highest biological yield and economic yield of sour tea were obtained from the application of nanobiomics in the conditions of pure planting system of sour tea. In general, it can be said that a mixed culture of 50% sour tea + 50% cowpea with suitable economic yield is suitable for cultivation in the region.
    Keywords: Biological yield, Economic yield, chlorophyll, Polyphenol oxidase, Land Equivalent Ratio
  • Abdollah Hasanzadehghyrt Tapeh *, Saeid Heydarzadeh, Neda Ghaderi Pages 123-139
    Background and objectives
    The management of soil elements using biofertilizers and seed priming is one of the sustainable agricultural pillars that can be a good strategy in providing healthy food, environmental health and human health. Priming shortens the planting time until the seeds germinate and protects the living and non-living factors in the critical stage of seedling establishment. Also, this treatment causes uniformity of seedling emergence, which leads to uniform stability and improved crop yield. Also, one of the ways to achieve sustainable agricultural goals is to use microorganisms that play an important role in meeting the nutritional needs of plants. Biofertilizers contain microorganisms. When used on seeds, rootstocks, or in the soil, they stimulate the growth of the roots or the plant itself, and by increasing the availability of minerals, they increase plant growth an environmental point of view, they are acceptable.
    Materials and Methods
    This experiment was performed as a factorial in the form of a randomized complete block design with three replications on the Field of the Agricultural Research and Natural Resources Center of West Azerbaijan in the 2013 crop year. Experimental treatments included five levels of priming (control, hydropreaming, smoopriming, soaking and hydropriming) and four levels of biofertilizer (control, Azobacter, Phosphate, Azobacter + Phosphate) on marigold seeds. Under pre-treatment conditions, the seeds were soaked in different solutions at room temperature for eight hours before sowing and immediately after sowing on Filter paperand re-dried for 24 hours. In order to inoculate seeds into biofertilizers (Azobacter and Phosphate), first mix the seeds thoroughly with gum arabic and bacterium Azobacter and Phosphate and stir to increase the contact surface of gum arabic and bacterium with marigold seeds. Seed inoculation with growth-promoting bacteria was performed in shady conditions.
    Results
    The results showed that the highest plant height (44.12 cm), flower weight (16.95 g/plant), flower yield (339.13 g/m2), petal yield (294.13 kg/ha), seed yield (1840.13 kg/ha) and essential oil yield (2.21 kg/ha) were related to the interaction of the effect of hormone priming interaction and combined application of Azobacter + Phosphate fertilizer. The highest biological yield (5768.30 kg/ha) was obtained under the influence of hormone preming and Azobacter. The maximum grain harvest index (35.43%) was observed in hormone priming treatment without the use of biofertilizer, which was not significantly different from the combined treatment of osmopriming and hormone priming under the application of fertile Phosphate fertilizer.The highest number of branches (30.15) was related to hormone treatment and in terms of biofertilizer, the highest number of branches (29.77) was observed in the combined treatment of Azobacter + Phosphate fertilizer Flower yield, seed yield, percentage of essential oil and marigold essential oil yield with combined application of biofertilizers (Azotobacter + Phosphate fertilizer) under the influence of hormone priming compared to other treatments, respectively 52, 40, 30 and 58% (at a significant level of probability 1 %) increased.
    Conclusion
    In general, the findings of this study show that priming of marigold seeds was superior to control treatment (without priming) due to increased yield components. Also, the use of a combination of Azobacter + Phosphate fertilizer increased yield, grain yield components and marigold essential oil yield significantly compared to other fertilizer treatments. Therefore, according to the findings of this study, in order to increase and improve the quantitative and qualitative characteristics of marigold plant, the combined use of the Azotobacter with Phosphate fertilizer under the influence of hormone priming can be desirable in the direction of sustainable agriculture.
    Keywords: Azotobacter, Seed treatment, Phosphate fertilizer, Sustainable agriculture, Yield
  • Lili Safaii *, Mehrdokht Najafpoor Navaii, Ebrahim Sharifi Ashoorabadi, Mehdi Mirza, Davood Aminazarm Pages 141-155
    Background and Objectives

    Ziziphora teniur is an annual herbaceous plant belonging to the Lamiaceae family. The plant is very rich in compounds such as sterols, fatty acids and flavonoids and its active ingredients are used in pharmacy. In spite of the of the perennial species of the plant, a little research has been done on this annual species, Therefore, the present study was conducted to investigate the reaction of different plant populations to cultivation in one place.

    Materials and Methods

    The experiment was conducted during 2017-2019 in Fozveh station of Agricultural and Natural Resource Research Center of Isfahan. The experiment was on the basis of randomized complete block design with 3 replications Treatments were 3 populations of Ziziphora teniur. Measured traits included: fresh and dry shoot weight, plant height, dry to wet weight ratio, 1000-seed weight, single plant seed weight, percentage and yield of essential oil and essential oil compounds. The percentage of essential oil was measured by water distillation (Clevenger), the amount of essential oil compounds was measured by gas chromatography (GC) and the qualification of essential oil was measured by Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Data analysis was performed with SAS 9.1 software and the mean of treatments was compared with LSD test (p≤ 0.05).

    Results and discussion

    The results of two years indicated that the studied populations were significantly different in terms of all studied traits. Gamishloo and Damaneh populations had the highest and lowest seed yield and shoot dry yield with average (42 and 566 kg/ha) and (33.6 and 406 kg/ha) respectively. The highest amount of essential oil percentage and oil yield were observed in Kolahghazi population. Experimental years had a significant effect on aerial dry matter yield and essential oil percentage. Results of the interactive effect of genotype*year revealed that Gamishloo population had the highest seed yield and aerial dry yield during 2 years. 19 components were found in 3 populations oil. Polegone observed as the main essential oil component. Its rate was variable from 43% (Gamishloo) to 90% (Damaneh and KolahGhazi).

    Conclusion

    In general, the results of this study indicated that the studied populations had the sufficient genetic diversity for various traits such as shoot yield, seed yield and essential oil percentage. The existence of this diversity can pave the way for remedial work in the future. This plant can also be introduced as an appropriate source to provide a combination of Polegone used in food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Yield, Essential oil, Lamiaceae, Ziziphora tenuir