فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ستاره باقری، رضا تمرتاش*، محمد جعفری، محمدرضا طاطیان، آرش ملکیان صفحات 1-18

    اکوسیستم دشت نسبت به تغییرات محیطی بسیار آسیب پذیر است و خشکسالی مشهورترین محرک شناخته شده تغییر اکوسیستم است که بعد از وقوع، شناسایی اثرات و پیامدهای آن دشوار است. در این تحقیق به منظور بررسی شیب تغییرات پوشش گیاهی نسبت به خشکسالی از شاخص NDVI تصاویر مودیس و شاخص SPI طی سال های 2001 تا 2016 استفاده شد و نقشه تغییرات پوشش گیاهی نسبت به خشکسالی با 5 کلاس تنش خشکسالی شامل کلاس های خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد تهیه شد تا امکان ارزیابی مناسب خشکسالی در مقیاس های زمانی مشخص شده فراهم شود. نتایج الگوی شیب تغییرات مکانی پوشش گیاهان نسبت به خشکسالی نشان داد که سراسر دشت متحمل شیب تغییرات پوشش گیاهی است و از شرق به غرب دشت قزوین از میزان شیب تغییرات پوشش گیاهی و حساسیت اراضی در برابر خشکسالی کاسته شده است. از طرفی مساحت های کمی از دشت نسبت به وقوع خشکسالی کمتر در معرض خطر هستند و عمده قسمت های دشت نسبت به وقوع خشکسالی از حساسیت های متوسط تا زیاد برخوردار هستند. به گونه ای که بیشترین درصد مساحت در خشکسالی یک ماهه مربوط به کلاس خشکسالی خیلی کم است اما در خشکسالی های 3، 6، 9، 12، 24 و 48 ماهه بیشترین درصد مساحت مربوط به کلاس های خشکسالی متوسط و زیاد است. نتایج این تحقیق به عبارتی تعیین شیب تغییرات پوشش گیاهی در برابر خشکسالی در سال های گذشته و پیش بینی این تغییرات در سال های آینده می تواند در جهت برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع، کنترل و مهار تغییرات غیر اصولی در آینده گام مهمی باشد.

    کلیدواژگان: رگرسیون خطی ساده، روش حداقل مربعات خطا، MODIS، MOD13Q1، NDVI، SPI
  • زکیه دستوری، محمد فرزام* صفحات 19-34
    آنغوزه از گیاهان دارویی مهم در مراتع استپی ایران است. به کارگیری راهکارهای موثر در استقرار آن می تواند برای احیای مراتع و اقتصاد مردم بومی آن مفید باشد. با توجه به اینکه تنش خشکی یکی از محدودیت های اساسی در استقرار گیاهان مناطق خشک و نیمه خشک است، در این پژوهش تاثیر انواع تیمارهای حفظ رطوبت خاک و جوانه زنی بذر برای کمک به سبز شدن بذر و استقرار نهال آنغوزه در حوزه آبخیز زوجی کاخک واقع در جنوب استان خراسان رضوی، شهرستان گناباد، بررسی شد. آزمایش شامل تیمارهای حفظ رطوبت (حفاظ سنگ، سوپر جاذب، سنگ و سوپر جاذب) و شاهد، و کرت های فرعی شامل نوع تیمار بذر (سرمادهی شده یا شاهد) بود که در 30 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای سوپرجاذب + سنگ چین و سنگ چین موجب کاهش دما و افزایش رطوبت خاک شدند. تیمارهای حفظ رطوبت دارای تعداد نهال سبز شده و استقرار یافته و همچنین ارتفاع نهال بیشتری نسبت به شاهد بودند. از بین تیمارهای حفظ رطوبت نیز تیمارهای سوپرجاذب + سنگ چین و سنگ چین به ویژه در تیمار سرمادهی شده عملکرد بهتری داشتند. با توجه به نتایج آزمایش، توصیه می شود برای بهبود تولید و بهره وری آنغوزه به ویژه در مواقع خشکسالی از راهکارهای حفظ رطوبت مانند سوپرجاذب ها و یا مالچ سنگ بهره لازم برده شود و همچنین برای غلبه بر خواب بذر آنغوزه و افزایش میزان جوانه زنی آن تیمار سرمادهی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، سرمادهی، اصلاح مرتع، حفاظ سنگ، سوپرجاذب
  • راضیه دهقانی، محمد جعفری*، محمدعلی زارع چاهوکی، سلمان زارع، علی طویلی، بابک متشرع زاده صفحات 35-50

    استفاده از بیوچار به عنوان ماده اصلاح کننده خاک یکی از روش های نوین بهبود ویژگی های خاک و افزایش عملکرد گیاهان می باشد. در این پژوهش به منظور بررسی اثر افزودن بیوچار طبیعی بر روی ویژگی های خاک و عملکرد گیاه مرتعی اروشیا، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 11 تیمار شامل سطوح مختلف بیوچار (صفر، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9 و 10 درصد وزنی) و سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. پس از پایان فصل رشد برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک (اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد ماده آلی، آهک، جرم مخصوص ظاهری و حقیقی، درصد تخلخل)، درصد جوانه زنی و عملکرد گیاه اروشیا اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در تمام صفات مورد مطالعه خاک (به غیر از جرم مخصوص حقیقی)، و خصوصیات گیاه اروشیا تفاوت سطوح مختلف بیوچار (01/0=a) معنی دار بود. افزودن سطوح مختلف بیوچار باعث افزایش اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد تخلخل کل، درصد ماده آلی خاک و کاهش جرم مخصوص ظاهری، درصد آهک و درصد رس، ماسه و سیلت خاک شد.

    کلیدواژگان: اروشیا، اسیدیته، بیوچار، ماده آلی، وزن مخصوص حقیقی، هدایت الکتریکی
  • کورش شیرانی*، رضا نادری سامانی صفحات 51-72

    هدف این پژوهش الویت ‏بندی عوامل موثر، پهنه‏ بندی و ارزیابی حساسیت نسبت به رخداد زمین‏ لغزش با استفاده از روش‏‏های احتمالاتی دومتغیره حداکثر آنتروپی و دمپسترشفر در حوزه آبخیز دوآب صمصامی استان چهارمحال و بختیاری می‏باشد. بدین ‏منظور پس از شناسایی، تهیه و آماده سازی نقشه 15عامل موثر بر رخداد زمین‏لغزش به عنوان متغیرهای مستقل و نقشه پراکنش زمین‏لغزش به‏عنوان متغیر وابسته با استفاده از شاخص نسبت فراوانی (FR) و نقشه پراکنش زمین‏لغزش‏ها در محیط ArcGIS®10.8 اقدام به وزن‏دهی یا کمی کردن آنها گردید. داده‏های پراکنش زمین‏لغزش به دو دسته داده آموزشی و آزمایشی با نسبت 70 و 30 درصد به‏ترتیب به منظور اجرا و اعتبارسنجی بصورت تصادفی تقسیم شدند. با استفاده از 15 عامل موثر و نقشه پراکنش زمین ‏لغزش‏ها مدل‏های حداکثر آنتروپی و دمپسترشفر اجرا و نقشه‏های پهنه‏بندی حساسیت نسبت به رخداد زمین‏لغزش تهیه و هر کدام به پنج رده حساسیت از خیلی‏کم تا خیلی‏زیاد تقسیم شدند. ارزیابی دقت طبقه‏بندی‏ و اعتبارسنجی مدل‏ها به ترتیب از نمودار شاخص‏های نسبت فراوانی-سطح سلول هسته (FR&SCAI) و سطح زیر منحنی ویژگی عملکرد گیرنده (AUC-ROC) استفاده گردید. با توجه به نتایج اجرای مدل‏ حداکثر آنتروپی، عوامل بارش سالیانه، سنگ‏شناسی، فاصله از جاده و آبراهه، به ترتیب بیشترین اهمیت را در رخداد زمین‏لغزش‏ها دارند. در هر دو مدل، بیش از 50 درصد زمین‏لغزش‏ها در رده ‏های حساسیت زیاد و خیلی ‏زیاد رخ داده ‏اند. نهایتا نتایج اعتبارسنجی مدل‏ها نشان داد مدل دمپسترشفر با شاخص AUC-ROC معادل 95/0 و دقت طبقه ‏بندی با شاخص FR&SCAI بالاتر، کارآمدی و مطلوبیت بیشتری برای پهنه ‎‏بندی، مدل‏سازی و پیش‏بینی رخداد زمین ‏لغزش‏ها در منطقه مورد مطالعه دارا می‏باشد.

    کلیدواژگان: زمین‏لغزش، منطقه دوآب صمصامی، پهنه‏بندی، حداکثر آنتروپی، دمپسترشفر
  • احمد عزیزی، محسن ملکی*، معصومه سادات حسینی نسب صفحات 73-90
    به دلیل تضاد منافع، تعامل بهره برداران و کارشناسان منابع طبیعی در ایران همواره دچار چالش بوده است.با توجه به شرایط بوم شناختی و اجتماعی غرب استان گیلان و چالش های موجود، این منطقه به عنوان هدف، بررسی شد. در این مطالعه مولفه های حقوقی، مدیریتی، بهره برداری و اجتماعی از منظر کارشناسان و بهره برداران بررسی و 188 پرسشنامه به روش گلوله برفی تکمیل شد. روایی متغیرهای اصلی تحقیق براساس آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 استخراج شد. برای مقایسه دیدگاه دو گروه از آزمون ناپارامتری یو من-ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد، علاوه بر آنکه در کل منطقه بین بهره برداران و کارشناسان منابع طبیعی چالش وجود دارد، از نظر دیدگاهی نیز بین عوامل موثر بر آن، اختلاف بین بهره برداران و کارشناسان دولتی معنی دار بود. مهم ترین مولفه های موثر در افزایش تضاد در این منطقه از دیدگاه بهره برداران، کمبود قوانین، حضورافراد غیر بومی در مراتع و جنگل ها، کمرنگ بودن حضور زنان در عرصه منابع طبیعی و از نظر کارشناسان کمبود قوانین، تبدیل کاربری اراضی، سطح آگاهی بهره برداران معرفی شد. زمین خواری، ذغال گیری و شخم زیر اشکوب از مهم ترین مساله چالش زا در غرب استان گیلان است که توسط هر دو گروه، به عنوان عامل موثر قوی در تضاد معرفی شد. از نظر مدیریتی نیز هر دو گروه، موثرترین روش کاهش تضاد را قرق جنگل ها و مراتع اعلام کرده اند ولی لزوم مدیریت مشارکتی از نظر هر دو گروه، اولویت نداشت. حضور موثرتر کارشناسان منابع طبیعی در عرصه، شناخت پتانسیل های معیشتی منطقه، تشویق و آموزش مردم به شناختن مشاغل جایگزین راهکار مناسبی در بهبود تعامل بهره برداران و کارشناسان است.
    کلیدواژگان: تضاد منافع، تعامل، بهره بردار، مشکلات منابع طبیعی، گروداران
  • احمد گودرزی، سهیلا سادات هاشمی*، بهناز عطائیان صفحات 91-102

    هدف از این تحقیق بررسی برخی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و توزیع اندازه ذرات خاک در سه کاربری کشاورزی، مرتع و پارک جنگلی در دو عمق سطحی (15-0 سانتیمتر) و زیرسطحی (30-15 سانتیمتر) در شهر اشترنیان در استان لرستان می باشد. نمونه برداری در سه کاربری در 45 نقطه در دو عمق سطحی و زیرسطحی به طور کاملا تصادفی انجام شد. برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در آزمایشگاه اندازه-گیری شدند. این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل و به صورت کاملا تصادفی انجام گرفت. نتایج نشان داد تغییر کاربری مرتع به کشاورزی منجر به کاهش محتوی رس، ظرفیت تبادل کاتیونی، کربن آلی خاک، ازت و توزیع اندازه ذرات خاک شده است. تغییر کاربری مرتع به کاربری پارک جنگلی باعث افزایش میزان رس، سیلت و اسیدیته خاک گردید. مقایسه میانگین نشان داد که تفاوت معنی داری بین وزن مخصوص ظاهری و هدایت الکتریکی در سه کاربری وجود ندارد (p ≤ 0.01). بررسی داده ها نشان داد که ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، کربن آلی، میزان رس و سیلت در بین سه کاربری و دو عمق دارای تفاوت معنی داری هستند (p ≤ 0.01). هم چنین کاربری اثر معنی داری بر روی شن و درصد آهک نشان داد (p ≤ 0.01). با تبدیل کاربری مرتع به پارک جنگلی دانه بندی خاک تغییری نکرد. افزایش میزان کربن آلی و رس خاک می تواند دلیل این امر باشد. بطور کل تغییر کاربری از مرتع به کشاورزی مشابه سایر تحقیقات نامطلوب، اما تغییر کاربری به پارک جنگلی باعث بهبود میزان رس، ظرفیت تبادل کاتیونی و کربن آلی خاک شده است

    کلیدواژگان: توزیع ذرات خاک، رس، کربن خاک، وزن مخصوص ظاهری
  • احمد گیلوری، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی*، حسین آذرنیوند، سلمان زارع صفحات 103-117
    دراین تحقیق برای برررسی پوشش گیاهی از شاخص NDVI بدست آمده از سنجنده MODIS و برای بررسی خشکسالی از شاخص SPI مبتنی بر داده های بارندگی این حوزه در دو اقلیم خشک و خشک نیمه مرطوب در بازه زمانی (1397-1380) استفاده شد. نتایج نشان داد به طور متوسط 53 درصد از این منطقه دچار خشکسالی بوده است. همچنین در بازه زمانی 1380 تا 1382 نسبت به دیگر بازه های زمانی این دوره خشکسالی شدیدتر بوده است علاوه براین پیک شاخص پوشش گیاهی در سال 1384 رخ داده است که بیانگر متاثر بودن پوشش گیاهی از نوسانات بارندگی منطقه است. ماتریس همبستگی بین سه شاخص نامبرده حاکی از آن است که شاخص NDVI همبستگی یکسانی نسبت به دو شاخص SPI و بارندگی سالیانه داشته است. همچنین نتایج این همبستگی در سطح دو اقلیم خشک و خشک نیمه مرطوب به ترتیب 38/0 و 25/0 بوده است که این نتایج بیانگر این است که هر چند که همبستگی پایینی وجود دارد ولی این رابطه مثبت بوده و در سطح اقلیم های مختلف یک منطقه متفاوت است. از طرفی دیگر بیشترین کلاس خشکسالی در اقلیم های خشک و خشک نیمه مرطوب به ترتیب به میزان 55/55 و 50 درصد در طبقه خشکسالی نسبتا نرمال قرار دارد. با توجه به مطالب ذکر شده می توان دریافت که با استفاده از داده های سنجش از دوری می توان به پایش پاسخ اکوسیستم های مناطق خشک و خشکنیمه مرطوب نسبت به تغییرات اقلیمی پرداخت. همچنین این مطالعه نشان داد که مناطق خشک و خشک نیمه-مرطوب نسبت به تغییرات اقلیمی و انسانی بسیار حساس تر هستند.
    کلیدواژگان: حبله رود، همبستگی، خشکسالی، NDVI، سنجش از دور
  • ناصر مشهدی* صفحات 119-136

    پویایی فعالیت های انسانی، پایداری سامانه های پشتیبانی زندگی جهانی را تهدید می کند. تحلیل داده های تحولات انسانی نقش محوری در ارزیابی مشکلات محیط زیستی ایفا می کند. این مطالعه با هدف تجزیه و تحلیل فعالیت های انسانی در حوزه آبخیز انجام شده است. مطالعات و تجزیه و تحلیل ها نشان داد که متغیرهای تحول انسانی شامل نوع، شدت و روند مداخله انسان است. الگوهای فضایی و زمانی نوع فعالیت (کاربری سرزمین)، شدت و روند دخالت انسان با استفاده تصاویر ماهواره و بازدیدهای صحرایی مورد مطالعه قرار گرفتند. طبقه بندی و نقشه کاربری سرزمین در دو مرحله انجام شد. فاز عملکردی، شامل کاربری های اصلی زمین از جمله کشاورزی، مرتع، شهری و منابع آب و فاز فعالیت، شامل ده نوع کاربری زمین بود. مطالعه شدت مداخلات انسان در واحدهای کاربری سرزمین، بر اساس گسترش زمانی توسعه زمین های کشاورزی (کاربری کشاورزی)، ارزیابی وضعیت مرتع (کاربری مرتع) و وسعت تحت تاثیر بودن سرزمین (کاربری شهری و منابع آب) انجام شد. نتایج مطالعات کاربری سرزمین نشان داد که اراضی مرتعی 2/77 درصد و کاربری های کشاورزی، محدوده شهری و منابع آب به ترتیب 5/21، 1/1 و 2/0 درصد را به خود اختصاص داده اند. نتایج روند مداخلات نشان داد که روند از شرایط طبیعی به سمت جایگزینی ساختارهای با فعالیت های انسان ساخت ادامه دارد. روند دخالت انسان ، رشدی از فعالیت کشاورزی در اراضی مرتعی و همچنین از دست رفتن زیاد زمین های زراعی را در رشد ناهمگن شهری و صنعتی، نشان داده است. نتایج مطالعه، سازگاری بین سه متغیر تغییر و تحول انسانی نوع، شدت و روند دخالت انسان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: روند دخالت، شدت دخالت، عملکرد سرزمین، کاربری سرزمین، کشاورزی
  • شهباز مهرابی، محمدرضا یزدانی*، مهدی قربانی صفحات 137-152

    پیشگیری مناسب ترین راهکار در مواجهه با مخاطرات طبیعی است. و تاب آوری به معنای حفظ ساختار و عملکرد سیستم اجتماعی-اکولوژیک دربرخورد با حوادث غیرمترقبه، یکی از شاخه های مهم پیشگیری است. استان چهارمحال و بختیاری به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، سالیانه با مخاطرات محیطی متعددی روبرو است. از اینرو در این پژوهش جایگاه تاب آوری در مواجهه با مخاطرات محیطی در سیستم حکمرانی این استان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. در فرآیند AHP براساس روش مقایسه زوجی معیارها و زیر معیارها، میزان ارتباط هر دو معیار و زیرمعیار با هم مقایسه و نمره بین 9-1 به آنها تعلق می گیرد. داده های پژوهش بر مبنای روش دلفی و فرآیند تصمیم گیری سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که از نظر کارشناسان ارزیابی تاب آوری سیستم های اجتماعی- اکولوژیک استان چهارمحال و بختیاری در برابر تغییرات اقلیمی (4.51)، خشکسالی (2.09) و فرسایش خاک (2.02) به ترتیب در الویت اول تا سوم قرار می گیرند. به این دلیل تغییرات اقلیمی مورد توجه عمده کارشناسان قرار گرفت که در سطح استان چهارمحال و بختیاری در دو دهه گذشته نسبت بارش باران به برف تقریبا جابه جا شده است. به طوری که از 70% برف و 30% باران، به 70% باران و 30% برف رسیده است. این در حالی است که عمده فعالیت های اقتصادی و راه های امرار معاش در استان به ذخایر برف بستگی دارد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری، مخاطرات طبیعی، استان چهارمحال و بختیاری
  • علی اصغر نقی پور برج*، مائده شریفی، عطاالله ابراهیمی، الهام قهساره، سینا نبی زاده صفحات 153-168

    آتش یکی از عوامل مهم اکولوژیکی است که بر پویایی پوشش گیاهی مراتع تاثیر می گذارد. در چند دهه اخیر، وقوع آتش سوزی در مراتع نیمه استپی به طور قابل توجهی افزایش یافته و ظرفیت سازگاری گیاهان را برای بازسازی پس از آتش سوزی به چالش کشانده است. در پژوهش حاضر، پاسخ جوانه زنی هشت گونه علفی یکساله و چندساله مراتع نیمه استپی استان چهارمحال و بختیاری به تیمارهای محصولات آتش شامل حرارت (60، 80 و 100 درجه سانتی گراد)، دود، خاکستر و تاثیر ترکیبی تیمارهای حرارت و دود مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، تغییرات درصد پوشش گونه های مورد مطالعه یک سال پس از آتش سوزی در عرصه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که جوانه زنی بذور هشت گونه گیاهی مورد مطالعه، حداقل به یکی از تیمارهای محصولات آتش واکنش مثبت یا منفی معنی داری نشان داد. تیمار ترکیبی دود و 60 درجه سانتی گراد سبب افزایش معنی دار میانگین درصد جوانه زنی گونه Heteranthelium piliferum شد. همچنین این تیمار، میانگین مدت زمان جوانه زنی گونه Cousinia cylindracea را به صورت معنی داری کاهش داد. تیمار خاکستر نیز سبب افزایش میانگین درصد جوانه زنی گونه های Alyssum linifolium وStachys lavandulifolia شد. نتایج نمونه برداری پوشش گیاهی نیز نشان داد که از بین هشت گونه مورد بررسی، گونه های H. piliferum و Taeniatherum crinitum نسبت به آتش سوزی سازگار بوده و شش گونه نیز مقاوم بودند. از نتایج این مطالعه می توان به عنوان یک عامل بالقوه در جهت درک پویایی پوشش گیاهی و احیای مراتع تخریب شده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، حرارت، دود، خاکستر، درصد جوانه زنی، استان چهارمحال و بختیاری
|
  • Setareh Bagheri, Reza Tamartash *, Mohammad Jafari, MohammadReza Tatian, Arash Malekian Pages 1-18

    Plain ecosystem is highly vulnerable to environmental changes, and drought is the most famous ecosystem change driver that is difficult to identify after its occurrence. In this research, to study the slope of vegetation changes against drought, the NDVI index of MODIS images and the SPI index from 2001 to 2016 were used and the map of vegetation changes against drought with five drought stress classes included very low classes, Low, moderate, high and very high, so that a suitable assessment of the drought can be made at specified time scales. The results of slope pattern of spatial change of vegetation against drought showed that across the plain vegetation changes have declined, and from east to west of Qazvin plain, the slope of vegetation changes and land susceptibility to drought have been reduced. So that the most percentage of area in a one-month drought related to the drought class is very low, but in droughts of 3, 6, 9, 12, 24 and 48 months, the highest percent of the area belonged to moderate and high drought classes. The results of this study, the determination of the level of vegetation changes in against drought in the past years and prediction of these changes in the future years, can be used in the planning and optimal use of resources, control changes in the future.

    Keywords: simple linear regression, Least Square Error, MODIS, MOD13Q1, NDVI, SPI
  • Zakiye Dastoori, Mohammad Farzam * Pages 19-34
    Ferula foetida is one of the important medicinal plants in the steppe rangelands of Iran. Applying effective methods for its establishment can be useful for reviving the ecosystems of arid areas and the economy of its indigenous people. Due to the fact that drought stress is one of the main limitations in the establishment of plants in arid and semi-arid regions, in this study the effects of various treatments were studied on seed germination and establishment of Ferula foetida seedlings, in the Kakhk Twin Watersheds, located in the south of Khorasan Razavi province, Gonabad city. Experiment included some soil moisture conservation treatments (stone shelter, superabsorbent, superabsorbent + stone shelter or control) and seed treatments (prechilling or control), with 30 replicates for each treatment. Superabsorbent + sand shelters and sand shelters alone, reduced temperature and increased soil moisture. Moisture conservation treatments led to higher number of seedling emergence and survival and higher seedling height than those of control. Among the moisture conservation treatments, superabsorbent + stone shelter performed better, especially for the prechilled seedlings. According to the our results, superabsorbents and stone shelters can improve the production and productivity of Ferula foetida, especially during the drought times. We also suggest prechilling treatments to overcome the dormancy of Ferula foetida seeds.
    Keywords: medicinal plants, Stratification, Rangeland restoration, Stone shelter Superabsorbent
  • Raziyeh Dehghani, Mohammad Jafari *, MohammadAli Zare Chahouki, Salman Zare, Ali Tavili, Babak Moteshrezadeh Pages 35-50

    The use of biochar as a soil amendment is one of the new methods to improve soil properties and increase plant yield. In this study, in order to evaluate the effect of adding natural biochar on soil properties and yield of Pamirian winterfat (Eurotia ceratoides) plant, an experiment in a completely randomized design were performed with 11 treatments by different levels of biochar (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, and 10% by weight) and three replications in greenhouse conditions. After the end of the growing season, some physical and chemical properties of the soil (pH, EC, organic matter (%), lime, bulk deisty, particle density, and porosity percentage), germination percentage, and yield of E. ceratoides were measured. In all the studied traits of the soil (except for the particle density), and the characteristics of the E. ceratoides plant, the statistical difference between the various levels of biochar was significant (a = 0.01). Adding different levels of biochar increased pH, ECy, soil porosity percentage, soil organic matter, whereas decrased bulk density, lime percentage, clay percentage, sand, and silt.

    Keywords: Pamirian winterfat, pH, organic matter, Soil particle density, Electrical conductivity
  • Kourosh Shirani *, Reza Naderi Samani Pages 51-72

    The aim of this study is to prioritize effective factors, landslide susceptibility zonation assessment using maximum entropy (MaxEnt) and dempster shafer models in Doab Samsami watershed of Chaharmahal and Bakhtiari province. For this purpose, 15 factor maps affecting landslide occurrence as independent variables and landslide distribution map as a dependent variable were prepared and weighted using frequency ratio index (FR) and landslide distribution map in the environment ArcGIS® 10.8 . In order to implementation and validation of models, landslide distribution data were randomly divided into two categories of training and test data in the proportion of 70 and 30%, respectively. Maximum Entropy (MAXENT) and Dempster Shaffer models are performed and landslide susceptibility zonation maps are prepared and each model is divided into five very low to very high. In order to evaluate the classification accuracy and validation of the models, the frequency ratio and seed cell area index (FR&SCAI) and the area under receiver characteristic curve (AUC-ROC) were used, respectively. According to the results of the maximum entropy model, annual precipitation factors, lithology, distance to road and drainage land use are important in landslide occurrence, respectively. According to landslide susceptibility zonation maps in both models, more than 50% of landslides occurred in high and very high susceptibility categories. Finally, the validation results of the models showed that the Demester shafer model with AUC-ROC index of 0.95 and classification accuracy with higher FR & SCAI index, greater efficiency and desirability for zoning, modeling and landslide prediction in the study area.

    Keywords: Landslide, Doab Samsami watershed, Zonation, Maximum entropy, dempster shafer
  • Ahmad Azizi, Mohsen Maleki *, Masoome Sadat Hosseininasab Pages 73-90
    Because ofthe conflicts of interest, the interaction of beneficiaries and natural resource experts inIran hasbeen challenged.This area was studied asthetarget, due totheechologic andsocial condition andconsideringthe existing conflicts. In this study, legal, managerial, exploitation, and social components were examined from the perspectives of both experts and beneficiaries. 188 questionnaires were completed with the Snowball Method. The validity of the main variables of questionnaire was greater than 0.7. The Mann-Whitney U-test was used to compare differences between two groups. The results show that in addition to the natural resources conflict in the whole region, in terms of perspective, there is a significant difference between the factors affecting the conflict between the local community and government experts. The most important components for increasing the conflict in this region from the perspective ofstakeholders are the lack oflaws, the presence of non-natives inrangelands and forests, the low presence of women in this natural resources field and according to the experts, lack of land-use conversion, and level of awareness of stakeholders. Land grabbing, Coaling and understory tillage are the most challenging issues in the west of Gilan province.From the managerial point of view, both groups have declared that the most effective way to reduce the conflict is the confinement of forests and pastures, but the participatory management issues was not accepted according to the two groups’ viewpoints. Effective presence of experts in the field, recognizing the livelihood potentials of the region, and encouraging and educating people to know alternative jobs are suitable ways to reduce conflict.
    Keywords: Conflict of interest, interaction, Users, natural resources problem, Stakeholders
  • Ahmad Godarzi, Soheilasadat Hashemi *, Behnaz Attaeian Pages 91-102

    The purpose of this research was investigation of soil physicochemical and particle distribution in three agricultures, rangeland and forest park land use in two surface (0-15 cm) and subsurface (15-30 cm) depths in Oshtorninan city on the Lorestan province. Soil sampling was done in 45 points in three land use. Some soil physico-chemical properties were determined in laboratory. This experiment was arranged in a factorial manner. The results showed that the change of rangeland use to agriculture has resulted in a decrease in clay content, cation exchange capacity, soil carbon, nitrogen and soil particle size. Changing the land use of pasture to forest park has led to an increase in the amount of clay, silt and soil acidity. Mean comparison showed that there was no significant difference between bulk density and electrical conductivity in the three land uses (p ≤ 0.01). Analysis of the data showed that the soil cation exchange capacity, organic carbon, clay and silt content in three land uses and two depths were significantly different (p ≤ 0.01). Land use factor also showed a significant different on soil sand and lime percentage (p ≤ 0.01). The soil granulation did not change with the conversion of the rangeland in to a forest. Increased organic carbon and soil clay content could be the reason for this. In general, land use change from pasture to agriculture similar to other research is unfavorable, but land use change to forest park has improved clay content, cation exchange capacity and soil organic carbon.

    Keywords: Bulk density, clay, Soil carbon, particles size distribution
  • Ahmad Gillvare, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi *, Hossein Azarnivand, Salman Zare Pages 103-117
    Due to the importance of vegetation cover in these areas, the aim of this study was to investigate the effect of drought, on vegetation of HablehRood watershed.Initially, NDVI index obtained from MODIS sensor was used to study vegetation cover and then SPI index based on rainfall data of two basins in two arid and semi-humid climates was used for drought assessment (2001-2018) using image processing methods. The results showed that during this 18-year period, 53% of the region had droughts on average. Also during the period 2001-2003, drought was more severe than other periods (2003-2018). In addition, the highest vegetation index occurred in 2005, indicating that vegetation was affected by rainfall fluctuations in the region. The correlation matrix between the three indices indicated that NDVI had the same correlation with SPI and annual rainfall. The results of this correlation in dry and semi-humid climates showed that the correlation was 0.38 and 0.25, respectively. These results indicate that this relationship is positive and robust in different climates of a region؟. On the other hand, drought class is mainly located in dry and semi-humid climates, with 55.55% and 50% in relatively normal drought class, respectively. Based on the above, it can be concluded that using remote sensing data can monitor the response of semi-humid and dry arid ecosystems to climate change. The study also showed that arid and semi-arid regions are highly susceptible to climate change and human anomalies. Therefore, the destruction of these lands will have many environmental and economic consequences.
    Keywords: Hablehrood, Correlation, Drought, NDVI, remote sensing
  • Naser Mashahadi * Pages 119-136

    The dynamics of human activities threaten the sustainability of global life-support systems. Analyze of anthropogenic transformation data play a central role in environmental problems evaluation. This study aims to analyze human activities in watershed. Studies and analyzes revealed that the anthropogenic transformation variables include the type, intensity and trend. Spatial and temporal patterns of the type of activity (land use), intensity and human intervention were studied using satellite images and field observation. The classification and land use map were done in two phases: The functional phase included the main land uses including agriculture, rangeland, urban and water resources, and the activity phase included ten types of land use. The study of the human interventions intensity in land use units was carried out based on the temporal extension of agricultural land development (agricultural land use), the rangeland condition assessment (rangeland land use) and the area extent of under influence (urban area and water resources). The results of land use studies identified that Rangeland lands cover 77.2 percent and agriculture, urban area and water resources land uses accounted for 21.5, 1.1 and 0.2 percent, respectively. The results of the intervention trend indicated that the trend continues from normal conditions to the replacement by technogenous structures. This trend has revealed growth of agricultural activity in rangeland and as well as the tremendous loss in cropland in uneven urban and industrial growth. The results of the study show the compatibility between the three variables of anthropogenic transformation; ie, the type, intensity and trend.

    Keywords: Intervention trend, Intensity of intervention, Land function, Land use, Agriculture
  • Shahbaz Mehrabi, MohammadReza Yazdani *, Mehdi Ghorbani Pages 137-152

    Prevention is the most appropriate way to deal with natural hazards. And resilience means maintaining the structure and function of the socio-ecological system in the face of unexpected events, one of the important branches of prevention. Chaharmahal va Bakhtiari province, due to its specific geographical location, faces numerous environmental hazards annually. Therefore, in this study, the status of resilience in the face of environmental hazards in the governing system of this province was investigated. AHP method was used for this purpose. In the AHP process, based on the pairwise comparison of criteria and sub-criteria, the degree of association between both criteria and sub-criteria is compared and scores between 1-9 are assigned. The research data was analyzed based on Delphi method and hierarchical decision making process. The results showed that according to expert’s evaluation of resilience of socio-ecological systems of Chaharmahal va Bakhtiari province against climate change (4.51), drought (2.09) and soil erosion (2.02) were ranked first to third respectively. Because of this, climate change has attracted the attention of experts who have shifted the rainfall to snow ratio over the past two decades. So that from 70% snow and 30% rain, to 70% rain and 30% snow. However, much of the economic activity and livelihoods in the province depend on snow reserves.

    Keywords: Vulnerability, resilience, Natural hazards, Chaharmahal va bakhtiari province
  • AliAsghar Naghipour *, Maedeh Sharifi, Ataollah Ebrahimi, Elham Ghesareh Ardestani, Sina Nabizadeh Pages 153-168

    Fire is one of the important ecological factors that affect the dynamics of rangeland vegetation. In recent decades, the incidence of wildfires in semi-steppe rangelands has increased significantly, challenging the adaptive capacity of plants for post-fire regeneration. In the present study, the germination response of eight annual and perennial herbaceous species of semi-steppe rangelands of Chaharmahal va Bakhtiari province to fire products treatments including heat (60, 80 and 100° C), smoke, ash, and the combined effect of heat and smoke treatments were investigated. Also, percentage cover change of studied species, one year after the fire were measured in the field. The results showed that the germination of seeds of eight studied plant species showed a significant positive or negative reaction to at least one of the fire product treatments. Combined treatment of smoke and 60° C caused a significant increase in the mean germination percentage of Heteranthelium piliferum. This treatment also significantly reduced the mean germination time of Cousinia cylindracea. Ash treatment also increased the mean germination percentage of Alyssum linifolium and Stachys lavandulifolia. Vegetation sampling results also showed that among the eight species studied, H. piliferum and Taeniatherum crinitum were fire adapted and six species were tolerant. The results of this study can be used as a potential factor to understand the dynamics of vegetation and restoration of degraded rangelands.

    Keywords: vegetation, Smoke treatment, Heat treatment, Ash treatment, Germination percentage, Chaharmahal va bakhtiari province