فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 32 (بهار 1401)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 32 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر بحرینی*، حبیب الله رزمی، مهدی منفرد صفحات 11-34
    مفهوم دترمینیسم (Determinism) در طول تاریخ فیزیک تحولات بسیاری داشته و امروزه نیز از مسایل مطرح در فیزیک معاصر است. حتی برخی حذف آن را از عوامل اصلی تحول فیزیک کلاسیک به فیزیک جدید قلمداد کرده اند. سوء تفاهم ها و مشکلات علمی متعددی راجع به این مفهوم وجود دارد. فهم و تحلیل فلسفی دقیق از این مفهوم می تواند گره از برخی از مشکلات علوم مختلف، خصوصا فیزیک باز کند. از همین رو تعریف های لغوی و اصطلاحی و اقسام «دترمینیسم» و سپس سیر تحولی این مفهوم در علم و فلسفه غرب را پی می گیریم. بنابراین در می یابیم که «دترمینیسم» در فیزیک کلاسیک و "تعریف لاپلاسی" یک چهره کامل و جهانی به خود گرفته، اما در فیزیک کوانتوم به عنوان معضل و مزاحم قلمداد شده است. ما چارچوب جدیدی از مفهوم دترمینیسم را ارایه می دهیم. اینجاست که از لوازم مفهومی طرح شده نگرش جدیدی راجع به دترمینیسم به دست می آید. در نهایت تلاش می کنیم معضل طرح شده را حل کنیم. از نگاه ما، ویژگی های دترمینیسم را نمی توان کنار گذاشت. بنابراین دترمینیسم را نمی توان از علم حذف کرد. مکانیک کوانتومی نیز نهایتا منکر دترمینیسم جهانی و کامل است و قایل به نوعی از «دترمینیسم ناقص، موضعی و آماری» است.
    کلیدواژگان: دترمینیسم، پیش بینی، علیت، فیزیک جدید، مکانیک کوانتومی
  • حسن عبدی* صفحات 35-54
    پرسش اصلی این پژوهش این است که «علامه طباطبایی به ویژه در تفسیر المیزان چه مطالبی مرتبط با جامعه شناسی دین بیان کرده است؟» نویسنده در این تحقیق تلاش کرده است با استفاده از روش تحلیلی استنباطی و با تمرکز بر آثار علامه طباطبایی، ابتدا مراحل مختلفی که دین از مرحله صدور از اراده تشریعی خداوند تا مرحله ظهور و بروز در حیات اجتماعی انسان طی می کند را بازگو نموده و سپس به بررسی ابعاد مختلف دین که مورد توجه جامعه شناسان دین قرار گرفته بپردازد و دیدگاه علامه طباطبایی را با تاکید بر تفسیر المیزان استخراج نماید. براساس یافته های این تحقیق، علامه طباطبایی در مقام تعریف دین، تعریفی معرفت شناختی از دین ارایه می دهد. همچنین از نظر علامه طباطبایی تلاش های صورت گرفته از سوی برخی نویسندگان در راستای تفسیر مادی گرایانه از چیستی دین، صحیح به نظر نمی رسد.علامه طباطبایی ضمن آنکه ریشه دین را در عالم وراء طبیعت می داند، برای دین در صحنه زندگی اجتماعی کارکردهایی را قایل است که از جمله آنها می توان به "تنظیم حیات اجتماعی و مقابله با انحرافات" اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، حقیقت دین، پیدایش دین، فطرت، منشا دین، علامه طباطبایی، المیزان
  • محمدمهدی گرجیان*، رضا شاکری صفحات 55-75
    ادراک که یکی از اصلی ترین شاخص های نفس است، در فلسفه رایج به چهار قسم تقسیم می شود. کامل ترین بخش ادراک، تعقل یا ادراک عقلی است و فصل ممیز نفس ناطقه از نفس حیوانی نیز می باشد. اینکه ادراک چگونه در تطورات خود از مرحله احساس به تعقل منتهی می شود و نیز چگونه از عوامل بیرونی به خصوص عقل فعال بهره می برد تا به درک کلیات (تصوری و تصدیقی) نایل گردد، از پرسش های این نوشتار است. در این مساله، فلسفه مشایی و حکمت متعالیه هم سویی قابل توجهی دارند. لکن بر حسب دیدگاه خاصی که در اصل ادراک دارند، انظار مستقلی نیز در این مورد ارایه می کنند. مشاییان ادراک را از قبیل انتزاع و پالایش مدرک از ماده (و غواشی) می دانند. اما فیلسوفان صدرایی ادراک را ناشی از اتحاد مدرک (= نفس) با مدرک قلمداد می کنند.تبیین چگونگی تعامل نفس با عقل فعال به عنوان یکی از مولفه های اصلی ادراک عقلی، در این دو مکتب فلسفی و مکانیسم پیچیده ای که بر آن حاکم است، موضوع اصلی این نوشتار است.
    کلیدواژگان: انتزاع صورت ادراکی از ماده، اتحاد مدرک با مدرک، عقل فعال، اشراق عقل فعال بر صور جزئیه، مشاهده عن بعد، ادراک عقلی
  • عبدالخالق فصیحی*، عسگر دیرباز صفحات 77-97
    جستار حاضر، حول محور پرسش از چیستی انسان سامان یافته است. تحلیل و توصیف موضوع مذکور از منظر ملاصدرا، ما را به کیفیت خاص بودن انسان یا نحوه سهم داشتن آن از هستی توجه می دهد. این نحوه بودن، همان گونه که نشان می دهد انسان دو سر حلقه وصل هستی است، بیان کننده تعریف او از همین منظر نیز هست. انسان به مثابه دو سر حلقه وصل هستی، مقام ویژه ای در نظام هستی دارد که بر بنیان آن خدامحوری جایی برای انسان مداری نمی گذارد. در نگاه نخست، انسان مرتبه بالفعل یا ثمره کل سیر تدریجی وجودی به سوی کمالات معنوی است که بشر حالت بالقوه آن به حساب می آید. اما در نگاه دوم، انسان فقط بشر است و هیچ مرتبه ای جز این ندارد. این نگاه از حیث جهان بینی، بزرگ ترین چالش بشر امروز به حساب می آید؛ چون تمام مراتب متعالی متصور برای انسان را تحت شعاع علم گرایی دوره جدید به تعویق انداخته و آن را در مرتبه بشر محدود می سازد. قرایت این چنینی از انسان که در حقیقت "بشر بالفعل" و "انسان بالقوه" است، خواسته های انسان را بدون هیچ تعمقی به ژرفای وجودی آن در سطح مطالبات اجتماعی و شیوه های آزادانه زندگی تقلیل می دهد.
    کلیدواژگان: انسان، حقوق بشر، ملاصدرا، خلافت الهی و خود بنیادی
  • عبدالله محمدی* صفحات 99-118

    مفهوم جهان تصویر، از آموزه های اصلی در نظریه ویتگنشتاین متاخر است. بر پایه این دیدگاه، هر انسانی به واسطه حضور در بازی زبانی، از چارچوبی ذهنی برخوردار می شود که بر شیوه نگرش او به جهان و معرفت سایه انداخته و عقلانیت و ارزیابی های او از صدق و کذب را راهبری می کند. جهان تصویر، از بستر اجتماع و فرهنگ و نیز نوع انتخاب های عملی افراد به وجود می آید. هدف از این مقاله آن است که مبانی و نتایج معرفت شناختی این نظریه را واکاوی کند و نشان می دهد نتیجه این نظریه، نفی فرامعیار در معرفت خواهد بود. همچنین با پذیرش این دیدگاه نمی توان از واقع گرایی معرفت شناختی دفاع کرد. نظریه جهان تصویر، زمینه را برای رشد معرفت شناسی اجتماعی تسهیل کرد. با تمام تلاش های ویتگنشتاین برای تبیین جهان تصویر، این نظریه از چند آسیب رنج می برد؛ یکی اینکه این دیدگاه خودمتناقض است. دیگر اینکه تحلیل های ویتگنشتاین برای اثبات تاثیر اجتماع در پیدایش جهان تصویر تام نیست و بسیاری از فروض از نظر او پنهان مانده است. همچنین در این نظریه میان زبان و مفهوم خلط شده و رابطه عمل و باور به دقت تصویر نشده است. تحلیل ویتگنشتاین از غیراختیاری بودن باور نیز ناتمام است. این دیدگاه به نسبیت معرفت شناختی منتهی می شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته است.

    کلیدواژگان: جهان تصویر، بازی زبانی، ویتگنشتاین متاخر، فرامعیار در معرفت
  • سید سعید میراحمدی*، حمید پارسانیا صفحات 119-133
    مساله آغازمندی زمانی جهان، از دیرباز مورد توجه اندیشمندان بوده است. اکثر فلاسفه، امکان آغازمندی زمانی جهان را نفی کرده و سلسله زمان و حوادث گذشته را نامتناهی دانسته اند. در مقابل، متکلمین برای جهان خلقت، آغازی زمانی قایلند. امکان یا امتناع نامتناهی بالفعل از اشیاء نیز مساله دیگری است که در بین متفکرین محل اختلاف بوده است. متکلمین قایل به امتناع بوده اند، اما اکثر فلاسفه شروطی برای امتناع ذکر کرده اند. با این وجود، ضرورت وجود نامتناهی بالفعل شیء، در بین متاخرین طرفدارانی دارد. در پی تلاش های کانتور پذیرفته شد که نامتناهی بالفعل، از لحاظ منطقی قابل اثبات و یا ابطال نیست. اکنون اکثر ریاضی دانان معاصر، برهان ناپذیری و تصمیم ناپذیری نامتناهی بالفعل را پذیرفته اند. ارسطو از یک طرف، وجود نامتناهی بالفعل شیء که مجتمع در وجود باشند را محال می داند و از طرف دیگر، برای زمان، آغازی قایل نیست و آن را نامتناهی دانسته و اتصال جسم و پیوستگی زمان را نیز پذیرفته است. فیلسوفان بزرگی مانند ابن سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا نیز در این باره با وی هم عقیده اند. در این نوشتار، در قالب یک برهان نشان داده می شود که دستگاه فکری ارسطو شامل گزاره های مذکور، دستگاهی ناسازگار است.
    کلیدواژگان: نامتناهی بالفعل، آغازمندی زمان، حدوث زمانی عالم، اتصال جسم، پیوستگی زمان
  • محمدهادی کمالی*، جهانگیر مسعودی، سید حسین سید موسوی صفحات 135-156

    تعدادی از آیات قرآن، حاکی از شهادت اعضای بدن کافران و مجرمان بر ضد آنها در قیامت هستند. عده ای گواهی جوارح را از نوع شهادت قولی دانسته اند که به معنای اظهار عالمانه ما فی الضمیر است. بر این اساس، اعضای بدن در دنیا به رفتارهایی که از نفس صادر می شود آگاهی دارند و همان اعضا در قیامت محشور می شوند و علیه نفس گواهی می دهند. طرفداران این دیدگاه، علم جوارح مادی را یکی از ادله شعور در جمادات برشمرده اند که از نظریات ملاصدرا است. در این پژوهش، مساله این است که آیا شهادت قولی جوارح با اندیشه های بنیادین خود ملاصدرا در حکمت متعالیه سازگاری دارد تا بتواند برای اثبات شعورمندی جمادات مورد استفاده قرار گیرد یا خیر؟ نگارنده ثابت نموده است که این دیدگاه مخالف با اندیشه های فلسفی ملاصدرا است؛ زیرا «شهادت عالمانه اعضای بدن مادی علیه نفس در قیامت» مستلزم مغایرت نفس و بدن، استقلال بدن از نفس در علم و فعل و حشر بدن عنصری است. درحالی که در حکمت صدرایی، بدن و نفس ترکیب اتحادی دارند. بدن به طور مستقل منشا هیچ کمال و فعلی نیست و انسان با بدن عنصری محشور نمی شود. بنابراین نمی توان به آیات شهادت جوارح، برای اثبات شعور در جمادات استدلال کرد.

    کلیدواژگان: اعضای بدن، جوارح، شهادت قولی، علم، شعور، جمادات
  • عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی* صفحات 157-175
    یکی از مبادی مساله حسن و قبح، مفهوم شناسی دو واژه حسن و قبیح بوده و نسبت سنجی این دو واژه با عناوین احکام خمسه، یعنی واجب، حرام، مستحب، مکروه و مباح، نیز در همین راستا محل بحث متکلمان قرار گرفته است. دیدگاه های مختلفی در نسبت سنجی مذکور میان متکلمان شکل گرفته است؛ چنان که گاهی اصل لزوم این نسبت سنجی مورد تردید قرار گرفته است. پژوهش حاضر بعد از نقل و ارزیابی آرای متکلمان نشان داده است که تردید در لزوم و ثمره نسبت به این بحث، منشا درستی ندارد و این بحث از مبادی تاثیرگذار در فروعات مباحث عدل و مساله حسن و قبح عقلی است. تحلیل و ارزیابی آرای ناظر به نسبت سنجی میان حسن و قبح و احکام خمسه به این نتیجه منتهی شد که داخل کردن فعل مکروه در عنوان «فعل حسن» که در قرون میانه رواج یافته فاقد توجیه و پشتوانه محکم است؛ چنان که خارج کردن فعل مباح از عنوان فعل حسن و رد نسبت تناقض میان دوگانه «حسن و قبیح» و پذیرش وجود واسطه میان این دو، طریق صواب و قول مختار است.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، احکام خمسه، افعال الهی، اقسام فعل
  • مصطفی ایزدی یزدان آبادی* صفحات 177-192
    از مهم ترین براهینی که بر تجرد نفس انسانی در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی آورده شده، برهان تقسیم ناپذیری نفس و حالات ذهنی است. معروف ترین کسی که در فلسفه غرب از این برهان استفاده کرد "دکارت" بود. بعد از دکارت، این براهین مورد مناقشاتی قرار گرفت و اعتبارشان زیر سوال رفت. در فلسفه اسلامی هم از این سنخ براهین، به عنوان براهین مشهور تجرد نفس یاد می شود. در فلسفه اسلامی هم اشکالاتی به آنها وارد شده است، اما فضای غالب، اعتبارشان است. در این مقاله سعی داریم ابتدا به تقریر این براهین پرداخته و سپس پنج اشکالی که از طرف فلاسفه ذهن و فلاسفه مسلمان به آنها وارد شده را جواب دهیم. این پژوهش با روش کتابخانه ای  و با کمک گرفتن از توصیف و تحلیل و نقد، سعی می کند با رد اشکالاتی که به این برهان وارد است،  اثبات کند که «برهان تقسیم ناپذیری نفس و حالات ذهنی» برهانی معتبر است و می توان از آن برای تجرد نفس انسانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جوهر، نفس، تجرد، فلسفه ذهن، تقسیم ناپذیری
|
  • Jafar Bahreini *, Habibollah Razmi, Mahdi Monfared Pages 11-34
    As an ongoing concept in contemporary physics, determinism has embraced many changes during the history of physics; today it is one of the living issues of contemporary physics. Some scholars have deemed its removal as the main grounds for the development of classical physics into the modern one. There are several misunderstandings and scientific problems about this concept. Sound understanding and a precise philosophical analysis of the term can eliminate some of those problems particularly in physics. Accordingly, we follow up the literal and technical meanings and different kinds of determinism and then the course of its development both in science and Western philosophy. We thus come to know that determinism in classical physics and the “Laplacian definition” has assumed a perfect and global face; however, in quantum physics it proved to be a hard nut to crack. We have suggested a new framework for the concept of determinism thus providing a new approach to determinism out of its proposed conceptual implications. In the end, the authors try to clear up the incurred problem. They hold that they cannot get rid of the consequences of determinism thus it might not be eliminated from science, altogether. In the long run, Quantum mechanics goes to deny the perfect and global determinism, but might fall in some “imperfect local and statistical determinism”.
    Keywords: determinism, prediction, causality, modern physics, quantum mechanics
  • Hassan Abdi * Pages 35-54
    The main question of this paper is what Allamah Tabatabaii -particularly in his al-Mizan- says on sociology of religion. Having adopted an analytical-deductive method in his effort, the author has first tried to introduce religion from its early source i.e. from the divine will of law to its development in social life, and then to study different facets of religion -came to the attention of sociologists- coming up with Allamah’s views particularly in the light of his al-Mizan. According to the findings, Allamah’s definition of religion is epistemological. He also holds that materialistic definitions of religion suggested by some scholars do not seem correct. Having regarded the origin of religion from the supernatural  world, Allamah Tabatabaii holds some functions in the area of social life; mention can be made to the “management of social life and treating deviations”.
    Keywords: Sociology of Religious, the reality of religion, the rise of religion, innate nature, The origin of religion, Allamah Tabatabaii, Al-Mizan
  • Mohammad Madi Gorjian Arabi *, Reza Shakerri Pages 55-75
    As the main index of mind, perception is divided into four categories in the current  Islamic philosophy. The most perfect perception is the intellectual one which is the differentia of Homo sapiens (rational soul) from animals. In what follows, the authors have dealt with how, in the course of its development, perception passes from senses to intellection and how it makes use of external factors -particularly Active Intellect- in order to get universals (of conception and assent). Peripateticism and transcendent theosophy proceed, in this issue, in a considerable harmony; nonetheless, due to their specific viewpoints on the very perception, they have adopted different views about the case. Peripatetics consider perception as a kind of abstraction i.e. detachment of the known from matter (and its accidents), but the followers of Mulla Sadra considers it some union between the knower (mind) and the known.Another concern of this essay is to explain how our mind deals with the Active intellect and their complicated mechanism as the main constituent of intellectual perception in the two schools
    Keywords: abstraction of the form of perception from its matter, the knower-and-known union, the Active Intellect, the illumination of the Active Intellect on particular forms of perception, observation from afar, intellectual perception
  • Abdulgkaleq Fasihi *, Askar Dirbaz Pages 77-97
    This paper concerns the nature of human beings in Mulla Sadra’s viewpoint. The examination of the issue directs our attention to the fact that man is endowed with specific qualifications and with how man participates in existence. This sort of being, i.e. participation in existence, not only shows that man is the two ends of the connected chain of being, but also reveals Mulla Sadra’s definition of man accordingly. As the two ends of the connected chain of being, man maintains a specific status in the system of universe whose base stands on theism leaving no room for humanism. As per the first view, man is the actual phase or outcome of the whole gradual course of man’s existence towards spiritual perfection to which man is the potential of it. As per the second view, however, man is only man without any other position apart from it. The latter view is the greatest challenge of man of today in terms of the worldview. Because it has suspended all lofty positions possible for man under the shadow of modern scientism limiting them within earthly man. Such an account of man, who in fact is both potential and actual, reduces man’s wants and interests to the social demands and arbitrarily lifestyle without any in-depth examination in the deep core of existence being carried out.
    Keywords: man, Human rights, Mulla Sadra, divine viceregency, self-sustaining
  • Abdullah Muhammadi * Pages 99-118

    The world-picture concept is one main doctrine of Wittgenstein’s later philosophy. As per this view, due to his participation in the language games, every individual develops some mental framework whose shadow is cast over his approach to the world and epistemology directing his reason and true-false evaluations. The world-picture concept comes from the ground of society and culture and from one’s practical kind of choices. In this essay, the author aims to make an inquiry into the foundations and outputs of the epistemology of theory and to show that its result is the negation of meta-standard in epistemology. By this theory, one fails to defend epistemological realism. The world-picture theory made the ground for the progress of social epistemology. Despite Wittgenstein’s efforts to explain it, the theory suffers from several disadvantages: first is that it is self-contradicting. Second is that Wittgenstein’s analyses to prove the role of society in the formation of world-picture concept is imperfect for he failed to take into consideration many other options. Furthermore, in his theory, Wittgenstein has confused language and concept thus failed to precisely illustrate the relation between practice and belief. His analysis that belief is involuntary is not sound; it leads to epistemological relativism. The method adopted here is descriptive-analytic.

    Keywords: the world-picture theory, language-games, later Wittgenstein, meta-standard in epistemology
  • Sayyed Saied Mirahmadi *, Hamid Parsania Pages 119-133
    Temporal beginning of the world has since long drawn the attention of thinkers. Most philosophers have denied the possibility of temporal beginning of the world regarding the chains of time and past events infinite. In contrast, theologians hold temporal beginning for the world of creation. The possibility or impossibility of actual infinity of things is another issue and a matter of dispute among thinkers. Theologians hold that it is impossible, but most philosophers propose a few conditions for its impossibility. Nonetheless, the necessity of actual infinity of things have some advocates among recent thinkers. Cantor’s efforts proved that infinity in actu is in terms of logic neither refutable nor provable. Now most contemporary mathematicians have acknowledged that infinity in actus is not demonstrable nor is it possible to decide about. Aristotle, from one side, argues that the actual infinite of a thing being all its dimensions present simultaneously is impossible, and from another side, he does not hold a beginning for time; he holds that time is infinite and connected and that body is a continuous quantity, too. Great philosophers such as Avicenna, Suhravardi  , and Mulla Sadra agree with him about the issue. In their essay, the authors have demonstrated that Aristotle’s system of thought including above propositions is incoherent.
    Keywords: : infinity in actu, that time has a beginning, temporal beginning of the world, the continuous quantity of the body, the continuous quantity of time
  • Mohammadhadi Kamali *, Jahangir Masoodi, Seyyed Hosein Seyyed Moosavi Pages 135-156

    Some verses of the Qur’an suggest that the organs of disbelievers and evil-doers shall bear witness against them in the hereafter. Some scholars hold that witnessing of the organs is verbal which implies that they knowingly declare what they are aware of. Accordingly, bodily organs are aware of what our soul practices and they are resurrected in the hereafter in order to bear witness against the soul. This is one of Mulla Sadra’s theories and his followers have considered the knowledge of material organs as a proof of intelligence in solid bodies.In what follows, the authors have dealt with whether this verbal witnessing is reconcilable with Mulla Sadra’s fundamental ideas so that he can use it as the demonstration for the intelligence of solid bodies. The authors argue that the answer is negative, because the knowingly witnessing of the body against the soul implies the separation and independence of our elemental body from our soul in knowledge, action, and resurrection. This is while as per Mulla Sadra’s theosophy, the body and soul have unified composition. Our body is not the origin of any perfection or action independently of the soul and we will not be resurrected in our elemental body. Accordingly, we cannot resort to those verses of witnessing of the organs in order to demonstrate that solid bodies have intelligence.

    Keywords: parts of body, bodily organs, verbal witnessing, Knowledge, Intelligence, solid bodies
  • Abdurahim Soleimani Behbani * Pages 157-175
    One fundamental principle of good and evil theory is the semantics of the two terms and their relation to the five legal rules (obligatory, forbidden, recommended, reprehensible, mubah neutrally allowed); this is the point of controversy among theologians’. There are different views as to this relation among theologians. Sometime they have cast doubt on the very requirement of such a study.Having examined and evaluated the theologian opinions, the author has shown that there is no ground to cast doubt on the requirement and outcome of such a study, for it is one effective foundation of the branches of the theory of justice and that of good or evil. The examination of the above relation leads to the conclusion that the inclusion of the reprehensible under “good act” -practiced during the middle ages of Islam- was wrong and erroneous. In addition, the exclusion of mubah (the neutrally allowed) from “good act” is correct and valid and my favored view. The reason is that there is no contradiction in the duality of “good/evil”, rather there is an intermediate thing between them.
    Keywords: good, evil, the five legal rules, divine acts, different kinds of acts
  • Mostafa Izadi Yazdan Abadi * Pages 177-192
    From among arguments for the incorporeality of the soul both in Western and Islamic schools of philosophy is that from indivisibility of the soul and mental states. Descartes is the most celebrated one who made use of this argument in the Western philosophy. After Descartes, this argument was undermined by criticisms leveled at it. In the Islamic philosophy, this sort of argument is referred to as the demonstration for the incorporeality of the soul, too. A few objections have been leveled at it; it is mostly assumed valid, though.
    In his essay, the author tries first to give an account of the argument and then to answer the five objections raised by philosophers of mind and Muslim philosophers. Having adopted library-reference method and through description and analysis, he tries to clear those objections showing that the argument is valid and thus succeed in proving that the soul is incorporeal.
    Keywords: Substance, The soul, Incorporeality, the philosophy of mind, indivisibility