فهرست مطالب

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 80، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا بستامی، علی فلاح، جواد رمضانی، مهدی خلیل پور صفحات 11-38
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل الگوی شایستگی حسابرسان داخلی با نقش میانجی گری نیم رخ شخصیتی و رفتارهای فرانقش در کارکنان حسابرسی ناجا می باشد . پژوهش حاضر از نوع آمیخته (ترکیبی) و از نظر هدف بنیادی و از روش نظریه داده بنیاد جهت طراحی مدل و از پرسشنامه محقق ساخته برای آزمون مدل استفاده شده است . قلمرو زمانی پژوهش شامل جمع آوری نظرات مشارکت کنندگان از طریق مصاحبه طی یک دوره زمانی در سال 1399 تا 1400است . همچنین، قلمرو مکانی این پژوهش نیز ناجا است .

    روش

    در این پژوهش جامعه آماری شامل اساتید و کارشناسان خبره حوزه حسابداری است . برای مصاحبه تنها افرادی انتخاب شدند که دانش ، تجربه و شناخت کافی ازموضوع دارند . که 19 خبره در بخش کیفی انتخاب شدند . در بخش کمی با توزیع پرسشنامه در بین جامعه آماری حسابرسان داخلی ناجا استان تهران 70 حسابرس داخلی به پرسشنامه ها پاسخ دادند که با استفاده از spss , pls مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت .

    تحلیل و نتیجه

    نتایج بخش کیفی در 15 مقوله فرعی و دو مقوله اصلی نمایان گشت . نتایج بخش کمی نشان داد که بین شایستگی حسابرسان داخلی و رفتارهای فرانقش و نیم رخ شخصیتی رابطه مثبتی وجود ندارد . و همچنین نیم رخ شخصیتی در تاثیر رفتارهای فرانقش بر شایستگی حسابرسی داخلی نقش میانجی گری ندارد . نتایج این پژوهش به شایستگی حسابرسان داخلی و همچنین رفتار و عوامل شخصیتی آنان در سازمان ، کمک شایانی می نماید .

    کلیدواژگان: حسابرسان داخلی، شایستگی، نیمرخ شخصیتی، رفتار فرانقش، ناجا
  • فاطمه قلی زاده، سامره شجاعی، طیبه تجری، محمدباقر گرجی صفحات 39-61

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل رهبری زهرآگین با رویکرد ساختاری تفسیری در فرماندهی انتظامی استان گلستان بود. بنابراین، این تحقیق بر اساس هدف، توسعه ای - کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- پیمایشی است که به صورت آمیخته اکتشافی انجام شده است. برای این منظور در گام اول عناصر تشکیل دهنده مدل رهبری زهرآگین از ادبیات نظری (به روش مرور نظامند) و مصاحبه با خبرگان (10 نفر) شناسایی شد. خروجی این مرحله 47 مولفه در قالب 6 بعد بود. برای طراحی مدل از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. پس از تحلیل داده ها، نتایج نشان دادند زیربنای مدل رهبری زهرآگین، در درجه اول (ویژگی های روانشناختی رهبر) و دوم (خود شیفتگی) و سوم (رهبری خودکامه- سرپرستی توهین آمیز) و چهارم (رفتارهای غیرقابل پیش بینی- جاه طلبی) هستند و ابعاد (رهبری خودکامه، خودشیفتگی و ویژگی های روانشناختی رهبر) در خوشه مستقل و ابعاد (جاه طلبی و رفتارهای غیرقابل پیش بینی) در خوشه وابسته و بعد (سرپرستی توهین آمیز) در خوشه پیوندی قرار دارند. با توجه به نتایج پیشنهاد می گردد که اقدامات و سازوکارهای لازم در جهت پیش گیری از به وجود آمدن سبک رهبری زهرآگین در فرماندهی انتظامی به عمل آید. پس از تحلیل داده ها، نتایج نشان دادند زیربنای مدل رهبری زهرآگین، در درجه اول (ویژگی های روانشناختی رهبر) و دوم (خود شیفتگی) و سوم (رهبری خودکامه- سرپرستی توهین آمیز) و چهارم (رفتارهای غیرقابل پیش بینی- جاه طلبی) هستند و ابعاد (رهبری خودکامه، خودشیفتگی و ویژگی های روانشناختی رهبر) در خوشه مستقل و ابعاد (جاه طلبی و رفتارهای غیرقابل پیش بینی) در خوشه وابسته و بعد (سرپرستی توهین آمیز) در خوشه پیوندی قرار دارند. با توجه به نتایج پیشنهاد می گردد که اقدامات و سازوکارهای لازم در جهت پیش گیری از به وجود آمدن سبک رهبری زهرآگین در فرماندهی انتظامی به عمل آید.

    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، فرماندهی انتظامی، ساختاری تفسیری
  • محمد بیات مختاری، وحید میرزائی صفحات 65-94

    چکیدههدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بدبینی سازمانی و تعهد سازمانی با نقش میانجی کیفیت زندگی کاری در بین کارکنان صدا و سیمای خراسان شمالی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کارکنان صدا و سیمای خراسان شمالی به تعداد 210 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 131 نفر تعیین گردید و روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. جهت جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه استفاده گردید. بدین ترتیب که جهت سنجش بدبینی سازمان از پرسشنامه برندس و همکاران (1999) جهت سنجش کیفیت زندگی کاری از پرسشنامه استون و همکاران (2009) و برای سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه آلن و می یر (1993) استفاده گردید. جهت بررسی روایی پرسشنامه ها از روایی صوری و سازه استفاده شد و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برای سنجش کیفیت زندگی کاری (949/0) بدبینی سازمانی (781/0) تعهد سازمانی (912/0) بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS 24 استفاده شد. برای معنادار بودن یک ضریب، عدد معنی داری آن باید خارج از بازه (96/1 ، 96/1-) باشد، با توجه به مقادیرنسبت بحرانی (C.R) بدست آمده در هر فرضیه نتایج بیان کننده معنادار بودن روابط بین تمامی فرضیه ها می باشد. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی کاری، رابطه بدبینی سازمانی با تعهد سازمانی را میانجی گری می نماید. همچنین بین بدبینی سازمانی با تعهد سازمانی رابطه معکوس و معنا داری وجود دارد. علاوه بر این بین تعهد سازمانی و کیفیت زندگی کاری رابطه معناداری وجود دارد .

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بدبینی سازمانی، تعهد سازمانی، میانجی
  • عبدالرحمن میرزاخانی، سید امیررضا نجات، بهروز چگنی صفحات 96-119
    زمینه و هدف

    ساختار سازمانی مناسب به عنوان پیش‌نیاز تحقق اهداف سازمانی محسوب می‌گردد. به همین منظور و با توجه به تغییرات شتایان روابط اجتماعی و نیازهای جدید ذی‌نفعان در عصر حاضر، سازمان‌ها در بازه‌های زمانی مشخص مبادرت به بازنگری در ساختارهای خود نموده و درصدد همسوسازی ساختارها با اهداف و ماموریت‌های سازمانی برمی‌آیند. پژوهش‌ حاضر باهدف «بررسی میزان تاثیر ساختار سازمانی کلانتری و پاسگاه‌ها بر پیشگیری از جرایم انجام گردیده است.

    روش

    تحقیق از نظر هدف کاربردی و بر اساس نحوه‌ گردآوری داده‌ها توصیفی – پیمایشی است. جامعه‌ی آماری پژوهش حاضر را کلیه‌ فرماندهان و کارکنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر کلانتری‌های تهران بزرگ به تعداد 638 نفر تشکیل می-دهند. از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران و در نظر گرفتن خطای 04/0 تعداد 271 نفر به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شد که با توجه به پراکندگی کلانتری‌ها ابتدا با روش طبقه‌بندی خوشه‌ای انتخاب و سپس پرسش‌نامه به روش تصادفی ساده بین جامعه نمونه توزیع گردید. روایی ابزار پژوهش با روایی صوری و پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شد. برای تجزیه‌ وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار اس.پی.اس.اس استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     نتایج آزمون فرضیه‌های تحقیق با استفاده از ضریب همبستگی رگرسیون تک‌متغیره نشان داد؛ ابعاد متغیر مستقل پژوهش یعنی؛ تخصصی ‌کردن فعالیت (310/0= r)؛ استاندارد کردن فعالیت‌ها (276/0= r)؛ هماهنگ ‌کردن فعالیت (288/0= r)؛ نامتمرکز کردن تصمیم‌گیری (342/0= r)؛ اندازه واحد کار (259/0= r) ‏) و همچنین متغیر مستقل «ساختار سازمانی کلانتری و پاسگاه‌ها» (288/0= r) بر پیشگیری از جرایم تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه‌ گیری: 

    ساختار سازمانی منعطف، پویا و هماهنگ با تغییرات محیطی می‌تواند در پیشبرد اهداف و تحقق ماموریت‌های سازمانی اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، پیشگیری از جرم، کلانتری و پاسگاه
  • حمید تابلی، محبوبه عسکری باقرآبادی، مهرداد کمالدار صفحات 120-137
    هدف

    رهبران سازمان از طریق کمک به کارکنان برای یافتن معنا در کار، می توانند منجر به اعتماد سازی و بهروزی روانشناختی آنها وتقویت و ترویج جو اخلاقی مثبت شوند. این تحقیق بررسی تاثیر رهبری متعهد بر اعتماد به رهبر، رفتار شهروندی سازمانی و کیفیت خدمات در پلیس فسا بوده است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از کلیه کارکنان پلیس فسا آن ها در سال 1399 به 214 نفر بالغ گردیده است. به دلیل محدودیت نسبی جامعه آماری تمامی اعضای آن به عنوان نمونه انتخاب و به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفته است.ابزار گردآوری داده ها، چهار پرسشنامه استاندارد بوده است.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری ونرم افزار Lisrel انجام گرفته است.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق حاکی از آن است که:.رهبری متعهد بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معناداری دارد. همچنین نتایج حاکی از تاثیر رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت خدمات می باشد. از طرفی متغیر رهبری متعهد نیز بر اعتماد به رهبر و همچنین اعتماد به رهبر بر رفتار شهروندی سازمانی نیز اثرگذار است . همچنین اعتماد به رهبر نقش میانجی در رابطه بین رهبری متعهد و رفتار شهروندی سازمانی داشته و رفتار شهروندی سازمانی در رابطه بین رهبری متعهد و کیفیت خدمات نیز نقش میانجی را ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که وجود رهبری متعهد در سازمان می تواند منجر به بروز رفتار شهروندی سازمانی و ارتقای کیفیت خدمات گردد.

    کلیدواژگان: رهبری متعهد، اعتماد به رهبر، رفتار شهروندی سازمانی، کیفیت خدمات
  • یوسف محمدی مقدم، مسعود شریعتی، ذبیح الله کرمی، محمد هاشمی صفحات 140-165
    هدف و زمینه

    پیشرفت و تعالی سازمان نشانگر حیات و زایندگی اجزای هر سازمانی می باشد.نقطعه کانونی هر تحولی در سازمان به فهم و درک صحیح مدیران از سیر جریان تغییرات محیطی و نیازهای ذی نفعان سازمان باز می گردد.وجود رهبرانی حکیم و دانا در هدایت امور وتجمیع اندیشه ها و نیروها موجود در سازمان به سوی اهداف تعالی بخش وتمرکز بر پیشران های جهش زا یک اصل وبنیان خدشه ناپذیر برای موفقیت در این راه پرفراز و نشیب می باشد.تبدیل اندیشه های متعالی رهبر حکیم و فرزانه انقلاب و فرمانده کل قوا به برنامه های توسعه وترقی در سازمان مستلزم شناخت دیدگاه ایشان در حوزه های ماموریتی ناجا می باشد که در طی سالیان مختلف در کسوت زعامت انقلاب ایران بیان شده است. هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی تعالی ناجا بر مبنای تدابیر و فرامین فرماندهی معظم کل قوا (مدظلله العالی) است.

    روش

    جهت تحلیل و ارایه الگوی تعالی ناجا از روش تحلیل مضمونی استفاده شده است.منبع مضامین،سخنرانی های مقام معظم رهبری بین سال های 1368 تا1398 می باشد .فرایند کد گذاری تا مرحله اشباع مضمونی ادامه یافته است.

    یافته ها

    از 270 کد توصیفی ، 24 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی در قالب یک الگوی پنج وجهی استخراج گردید. مقوله های اصلی و فرعی پژوهش عبارتند از: سرمایه های انسانی (فرهنگ ارزشی، اخلاق مداری، اخلاق حرفه ای، خصوصیات نگرشی، خصوصیات رفتاری، اصول اخلاقی روحانیون)، رسالت پلیس در تراز انقلاب (تعالی و پیشرفت مستمر، چشم انداز ناجا، راهبرد)، ارتباطات انسانی-اجتماعی (برخورد قاطع با کارکنان خاطی، برخورد مقتدرانه با بزهکاران، تعامل محترمانه با مردم)، عوامل ساختاری و سازمانی (نظم اجتماعی، قانون مداری، وحدت سازمانی، الزامات اجرایی، الزامات امنیتی)، عوامل مدیریتی و فرماندهی (فرهنگ سازمانی، فرماندهی،توانمندسازی، نیروها، تناسب شغل و شاغل، تکالیف دوگانه، سازماندهی، بصیرت). و در نتیجه الگوی تعالی ناجا ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    جایگاه ویژه سرمایه انسانی سازمان در الگوی مکشوف از کلام رهبری و نحوی مدیریت و پرورش آن ،امری راهبردی و راهگشا برای آینده پلیس در تراز انقلاب اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: رهبری، ناجا، تعالی، مقام معظم رهبری.الگوی تعالی ناجا
|
  • Reza Bastami, Ali Fallah, Javad ramezani, Mehdi Khalilpoor Pages 11-38
    Background and Aim

    The aim of this study is to design a model of competency model for internal auditors with the role of mediating personality profile and extra-role behaviors in NAJA audit staff. The present study is of mixed type in terms of fundamental purpose and data theory theory method has been used to design the model and a researcher-made questionnaire has been used to test the model. The time domain of the research includes collecting the opinions of the participants through interviews during a period of time from 1399 to 1400. Also, the spatial scope of this research is NAJA.

    Method

    In this study, the statistical population includes professors and experts in the field of accounting. Only people with sufficient knowledge, experience and knowledge of the subject were selected for the interview. 19 experts were selected in the qualitative section. In a small part, by distributing a questionnaire among the statistical population of internal auditors of NAJA in Tehran province, 70 internal auditors answered the questionnaires, which were analyzed using SPSS, PLS.

    Analysis and Results

    The results of the qualitative section appeared in 15 sub-categories and two main categories. The results of the quantitative section showed that there is no positive relationship between the competence of internal auditors and the behavioral and profile behaviors. Also, personality profile does not mediate the effect of extra-role behaviors on internal audit competence. The results of this study contribute to the competence of internal auditors as well as their behavior and personality factors in the organization.

    Keywords: Internal Auditors, Competency, Personality Profile, Role Play, NAJA
  • fatemeh gholizadeh, samereh shojaei, tayebeh tajari, mohammadbagher gorji Pages 39-61

    The aim of this study was to design a poisonous leadership model with an interpretive structural approach in the disciplinary command of Golestan province. Therefore, this research is based on purpose, developmental-applied and based on method, descriptive-survey, which has been carried out as an exploratory mix. For this purpose, in the first step, the constituent elements of the poisonous leadership model were identified from the theoretical literature (by systematic review method) and interviews with experts (10 people). The output of this step was 47 components in 6 dimensions. Interpretive structural modeling was used to design the model. After analyzing the data, the results showed that the foundation of the poisonous leadership model is primarily (psychological characteristics of the leader), second (narcissism), third (authoritarian leadership - offensive leadership) and fourth (unpredictable behaviors - ambition) and The dimensions (authoritarian leadership, narcissism, and psychological characteristics of the leader) are in the independent cluster and the dimensions (ambition and unpredictable behaviors) are in the dependent cluster and the dimension (offensive supervision) is in the cluster. According to the results, it is suggested that the necessary measures and mechanisms be taken to prevent the emergence of a poisonous leadership style in the police command.

    Keywords: Poisonous leadership, disciplinary command, Interpretive structure
  • Mohammad Bayat Mokhtari, vahid mirzaei Pages 65-94

    The purpose of this study is to explain the role of mediating the quality of work life in relation between organizational pessimism and organizational commitment among North Korean students. The research method is descriptive survey-correlation type. The statistical population of this research is the total number of 210 employees in the northern Khorasan province. The sample size was determined by Grigose and Morgan tables of 131 people. The research method is simple random sampling. The data were collected by library and field method and the tools used were standard quality of work life, organizational commitment and organizational pessimism. The reliability of the questionnaires was determined using Cronbach's alpha method to assess the quality of working life (0.949), organizational pessimism (0.781), organizational commitment (0.912), and validity of the tool was confirmed by content method. Bootstrapping method was used to investigate the mediating effect of organizational pessimism variable. According to the reported results, the indirect path of organizational cynicism → quality of work life → organizational commitment, with 95% confidence, is significant. According to the Bootstrap decision-making diagram, the final step is to test the direct path between organizational pessimism and Organizational commitment in the model is influenced by the mediating variable of the quality of working life. Structural equation modeling and AMOS 24 software were used for statistical analysis of the collected data. For a coefficient to be significant, its significance number must be out of range (1.96, -1.96). According to the critical ratio (CR) values obtained in each hypothesis, the results indicate the significance of the relationships between all hypotheses.For this purpose, the results showed that the organizational pessimism-organizational commitment is negative (-0.17) and significant. Therefore, according to the Bootstrap decision making diagram, the quality of work life mediates negatively the negative impact of organizational pessimism on organizational commitment, so the hypothesis is confirmed.

    Keywords: Quality of Work Life, organizational cynicism, organizational commitment, mediation
  • Abdorrahman Mirzakhani, amirreza nejat, behrooz chegeni Pages 96-119
    Background and Aim

    Appropriate organizational structure is considered as a prerequisite for achieving organizational goals. For this purpose, and considering the changes in social relations and the new needs of stakeholders in the present era, organizations at certain intervals to review their structures and seek to align the structures with organizational goals and missions. The aim of this study was to investigate the effect of the organizational structure of police stations and checkpoints on crime prevention.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey based on the data collection method. The statistical population of the present study consists of all commanders and staff with bachelor's degrees and above in the police stations of Greater Tehran, numbering 638 people. From this number, using Cochran's formula and considering the error of 0.04, 271 people were selected as a statistical sample. Simple was distributed among the sample population. The validity of the research instrument was evaluated and confirmed by the face validity and reliability of the research instrument from Cronbach's alpha coefficient. SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The test results of research hypotheses using univariate regression correlation coefficient showed; The dimensions of the independent research variable are; Specialize فعال activity (r = 0.310); Standardization of activities (r = 0.276); Coordinate activity (r = 0.288); Decentralization of decision making (r = 0.342); The size of the work unit (r = 0.259) as well as the independent variable "organizational structure of police stations and checkpoints" (r = 0.288) have a significant effect on crime prevention.

    Conclusion

    Flexible, dynamic and coordinated organizational structure with environmental changes can be effective in advancing goals and fulfilling organizational missions.

    Keywords: organizational structure, complexity, focus, formality, crime prevention, police station, checkpoint
  • Hamid Taboli, mahboobeh askari bagher abadi, mehrdad kamaldar Pages 120-137
    Objective

    leaders By helping employees find meaning in work, organizations can build their trust, psychological well-being, and strengthen and promote a positive ethical atmosphere.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and correlational in terms of nature and method. The statistical population of this research is all Fasa police officers, their number has reached 214 in 2020. Due to the relative limitation of the statistical population, all its members have been selected as a sample and studied by census. The data collection tool was four standard questionnaires. Data analysis was performed using structural equations and Lisrel software.

    Findings

    The research findings indicate that: Committed leadership has a significant effect on organizational citizenship behavior. The results also show the effect of organizational citizenship behavior on service quality. On the other hand, the variable of committed leadership also affects trust in the leader and also trust in the leader affects organizational citizenship behavior. Trust in the leader also mediates the relationship between committed leadership and organizational citizenship behavior, and organizational citizenship behavior mediates the relationship between committed leadership and service quality.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that the existence of committed leadership in the organization can lead to organizational citizenship behavior and improve the quality of services

    Keywords: committed leadership, leader trust, Organizational Citizenship Behavior, Service Quality
  • yousef mohammadi moghadam, masoud shariati, Zabih karami, mohammad hashemi Pages 140-165
    Objective and Background

    The progress and excellence of the organization indicates the life and fertility of the components of any organization. Guiding the affairs and consolidating the ideas and forces in the organization towards the goals of excellence and focusing on mutant propellants is an inviolable principle and foundation for success in this ups and downs. The development and progress programs in the organization require recognizing his views in the mission areas of the NAJA, which have been expressed in the guise of the leadership of the Iranian revolution during different years. The purpose of this study is to provide a model of NAJA excellence based on the measures and orders of the Supreme Command of the Armed Forces.

    Method

    Thematic analysis method has been used to analyze and present the model of NAJA excellence. The source of the themes is the speeches of the Supreme Leader between 1989 and 1398. The coding process has continued until the thematic saturation stage.

    Results

    From 270 descriptive codes, 24 sub-categories and 5 main categories were extracted in the form of a five-dimensional model. The main and sub-categories of the research are: human capital (value culture, ethics, professional ethics, attitudinal characteristics, behavioral characteristics, moral principles of clerics), police mission at the level of revolution (excellence and continuous progress, NAJA perspective, Strategy), human-social relations (decisive treatment of delinquent employees, authoritative treatment of criminals, respectful interaction with people), structural and organizational factors (social order, rule of law, organizational unity, executive requirements, security requirements), managerial and command factors (Organizational culture, command, empowerment, forces, fit of job and employee, dual tasks, organization, insight). As a result, the NAJA model of excellence was presented.

    Conclusion

    The special position of the organization's human capital in the pattern revealed from the words of the leadership and the way it is managed and nurtured is a strategic and path-breaking thing for the future of the police at the level of the Islamic Revolution.

    Keywords: Leadership, Naja, excellence, Supreme Leader. NAJA Excellence Model