فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 95، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر علیزاده صفحات 1-35
    زمینه و هدف

    پس از ترور منجر به شهادت سردار سلیمانی و همراهان ایشان، از جمله مباحث مطرح در محافل بین المللی و داخلی، صلاحیت محاکم و نحوه تعقیب و محاکمه آمر و عاملین آن بوده است. تروریسم دولتی، مصونیت دولت، مصونیت سران دولت ها، صلاحیت دیوان کیفری بین المللی و نظایر اینها، عمده مطالعاتی هستند که پس از ارتکاب این ترور، توسط صاحب نظران و محققین انجام یافته است. از جمله مباحثی که در این خصوص مغفول مانده، صلاحیت تجویزی جمهوری اسلامی ایران در تعقیب کیفری آمر و عاملین ترور سردار سلیمانی می باشد.هدف از پژوهش حاضر بررسی صلاحیت قانونی جمهوری اسلامی ایران جهت تعقیب و محاکمه آمر و عاملین ترور سردار سلیمانی از منظر حقوق کیفری بین المللی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است.

    نتیجه گیری:

     مطابق نتایج به دست آمده، دولت جمهوری اسلامی ایران بر مبنای صلاحیت واقعی (به طور مطلق) و بر مبنای صلاحیت شخصی منفی و صلاحیت جهانی (در صورت حضور مرتکبین یا استرداد آنها به کشور) صلاحیت قانونی جهت رسیدگی به این پرونده را دارد. می تواند توسط محاکم قضایی خود نسبت تعقیب و محاکمه مرتکبین این جنایت اقدام نماد و در صورت دسترسی به هر یک از مرتکبین از جمله با توسل به پلیس اینترپل، استرداد و... اعمال مجازات کند.

    کلیدواژگان: ترور، تروریسم دولتی، صلاحیت تجویزی، صلاحیت واقعی، صلاحیت جهانی
  • عباس عزیزی*، علی احتشامی، سعید شریفی رهنمو صفحات 90-112
    زمینه و هدف

    سرقت محتویات داخل خودرو در مقایسه با سایر سرقت ها فراوانی قابل توجهی دارد. پلیس همواره به دنبال راهی بوده تا با شناخت عوامل اجتماعی ارتکاب به سرقت مانند اعتیاد، راهکار هدفمندی جهت مقابله با آن ارایه کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر موادمخدر و روان گردان بر سرقت داخل خودرو در شهر همدان انجام پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر تحلیل محتوای کمی و جامعه آماری آن کلیه پرونده های سرقت خودرو ثبت شده در پلیس آگاهی استان همدان در طول سال 1399 است که براساس فراوانی محل سرقت کلاسه بندی شده اند. 80 پرونده مربوط به سرقت داخل خودرو به روش هدفمند نمونه گیری و سابقه اعتیاد این افراد به انواع موادمخدر و نیز سابقه سرقت (زمان و تعداد) احصا گردید. داده های حاصل به صورت توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    اعتیاد به موادمخدر با سرقت داخل خودرو رابطه مستقیم و معناداری دارد. بدین صورت که 62.5 درصد از سارقین، سابقه اعتیاد و نگهداری موادمخدر داشتند و از این بین 81.25 درصد از آنان معتاد به هرویین می باشند که بالاترین تاثیر را در ارتکاب به سرقت داخل خودرو در شهر همدان نسبت به سایر مواد افیونی به خود اختصاص داده است. اعتیاد به چند ماده، تریاک و شیشه به ترتیب در رتبه های بعدی عوامل تاثیرگذار قرار گرفته است.

    نتیجه گیری:

     افرادی که اعتیاد به هرویین دارند، از ارتکاب جرایم بسیار مهم مانند کلاهبرداری های بزرگ و سرقت های باندی و مسلحانه و... عاجز هستند اما بین اعتیاد و ارتکاب جرم سرقت داخل خودرو، رابطه مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرقت داخل خودرو، سوء مصرف موادمخدر، شهر همدان
  • مجید قزوینه، باقر حسین آبادی، امیرحسین یاوری صفحات 131-159

    زمینه و هدف:

     اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهم ترین اشکال انحرافات اجتماعی و یک پدیده چند علتی است که ضرورت دارد از ابعاد و زوایای مختلفی به آن نگریسته شود؛ مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، به عنوان شخصیتی که اشراف کلی به امور جامعه دارند و نظرات علمی ایشان در عرصه های مختلف، موثر می باشد مرجع پژوهش قرار گرفته است. تحقیق حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که از دیدگاه مقام معظم رهبری، علل گسترش اعتیاد به مواد مخدر در سطح جامعه چیست و چه آثاری دارد؟

    روش تحقیق: 

    این تحقیق، کیفی و از نوع توصیفی - تبیینی است. جامعه مورد مطالعه، کلیه اسناد، منابع مکتوب و سخنرانی های مقام معظم رهبری از آغاز ولایت ایشان، سال 1368 تاکنون (1400)، موجود در سایت و نرم افزار حدیث ولایت به صورت تمام شمار مورد مطالعه و روش جمع آوری داده ها به صورت اسنادی - کتابخانه ای و تکنیک تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل محتوای کیفی است. شاخص های احصاء شده به تایید نخبگان و خبرگان رسیده و با تکنیک دلفی اولویت بندی گردیدند.

    یافته ها

    مبتنی بر بیانات مقام معظم رهبری، گسترش اعتیاد در سطح جامعه از علل بیرونی (اقدامات و تبلیغات دشمنان) و درونی (نقش حکومت پهلوی، فقر و بیکاری، ضعف ایمان، سودآوری و مقابله نادرست) ناشی می شود و آثار آن در سطوح مختلف فردی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی بروز می نماید.

    نتیجه گیری

    عوامل فقر و بیکاری، سودآوری و اقدام دشمنان به ترتیب در گسترش اعتیاد بیشترین تاثیر را داشته و آثار آن بر اساس اولویت بیشتر در ابعاد اجتماعی، فردی و امنیتی نمودار می گردد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، اعتیاد، مواد مخدر، انحراف اجتماعی
  • مسعود شریعتی، محمد هاشمی، ذبیح الله کرمی صفحات 138-180
    هدف و زمینه

    هدف از پژوهش حاضر ارایه سبک رهبری مناسب برای فرماندهان صف دانشگاه علوم انتظامی امین بوده است. لازمه این کار هم افق شدن با افرادی است که با موضوع زیست تجربی دارند تا در یک فرایند همدلانه کشف و مفاهمه، درک صحیحی از سبک فرماندهی در حوزه صف ظهور یابد.

    روش

    رویکرد تحقیق کیفی و از راهبرد داده بنیاد استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته است مشارکت کنندگان در این تحقیق 15 نفر ازفرماندهان و مدیران فعلی و سابق و خبرگان حوزه تربیت و آموزش افسری می باشند. نحوه اعتبار یابی بر اساس شاخص های لینکن وکوبا نظیر: باور پذیری، اطمینان پذیری، انتقال پذیر و تایید پذیری است.

    یافته ها

    پس از طی فرایند کدگذاری مصاحبه ها، 21 مقوله فرعی از مجموع کدها استخراج و در نهایت 8 مقوله اصلی از بطن مقوله های فرعی به شرح زیر به دست آمد: بسترها و الزامات توسعه فرماندهان صف ، توسعه و پرورش فرماندهان صف، ارزش های فرماندهان صف منتورینگ، مهارت های بین فردی فرماندهان صف، جهت گیری و خط مشی فرماندهان صف، مهارت های فردی فرماندهان صف ، صلاحیت های تخصصی فرماندهان صف.

    نتیجه گیری

    الگوی رهبری فرماندهان صف در دانشگاه علوم انتظامی متاثر از ارزش های سازمانی، جامعه و فردی است. ارزشهایی مانند: عمل به فریضه امر به معروف و نهی از منکر، تعهد، التزام عملی به ولایت فقیه، توجه به ارزش های خانوادگی، انسانی، خداترسی، وجدان کاری، جدیت و حمیت، انصاف، تواضع، تفکر جهادی، ترغیب نیروها به رعایت اصل سلسله مراتب که بر روی پدیده محوری تحقیق که منتورینگ است تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: فرمانده صف، سبک رهبری، الگوی، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • امیرحسن نیازپور صفحات 165-190
    زمینه و هدف

    ضابطان از نخستین کارگزاران اند که با کنش گران دعوای کیفری روبه رو می شوند.ایفاء نقش شایسته آنان به مولفه های متعددی وابسته است.آموزش از جمله برجسته ترین هاست.در چارچوب آن،ضابطان با هنجارهای ناظر به چگونگی کنش گری،انواع حق های متهمان و بزه دیدگان و شیوه های پیشگیری از جرم آشنا می شوند.

    روش

    این پژوهش کاربردی است و با شیوه توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای آموزش ضابطان را بررسی کرده است.

    یافته ها

    آموزش ضابطان در آموزه های حقوقی و جرم شناسانه پایه دارد و در آیین دادرسی کیفری ایران بایدی انکارناپذیر است.دادستان ها تکلیف یافته اند تا نسبت به آموزش ضابطان سیاست گذاری و برنامه ریزی کنند.این باید جنبه اساسی داشته و در اصل یکصد و پنجاه و ششم که به رسیدگی شایسته به دعواهای کیفری،گسترش عدالت و تضمین حق ها و آزادی های بنیادین افراد ناظر است،ریشه دارد.کارگزاران قضایی باید به شناسایی هستار و برگزاری دوره های آموزش ضابطان مبادرت ورزند و در این زمینه پاسخ گو باشند.

    نتیجه گیری

    مسیولیت و اجراء دوره های آموزش ضابطان به دادستان ها واگذار شده است.بر همین اساس،قوه قضاییه باید با سنجش نیازها و پیش بینی سرفصل های لازم زمینه های برگزاری دوره های فراگیر شایسته را فراهم آورد.در این نوشتار، مبانی و چگونگی آموزش ضابطان در قلمرو آیین دادرسی کیفری ایران بررسی شده است.

    کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، دادرسی منصفانه، آیین دادرسی کیفری، متهمان، بزه دیدگان
  • محمد زارع آبندانسری، فرزاد نوبخت، حسین طاهری صفحات 181-211
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت ورزش در جامعه و نقش آن در کاهش احتمال ارتکاب جرم توسط افراد مختلف؛ هدف پژوهش حاضر؛ شناسایی پیامدهای مثبت فعالیت های ورزشی در پیشگیری از جرم بود.

    روش

    پژوهش حاضر به روش کیفی و با رویکرد داده بنیاد در سال 1400 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته تا اشباع نظری (مصاحبه شماره 18) ادامه یافت. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیات علمی دانشگاه ها در گروه روانشناسی، حقوق، مدیریت ورزشی و اساتید دانشگاه علوم انتظامی امین بودند. در راستای معتبرسازی نهایی پژوهش از ملاک های اعتبار و قابلیت اعتماد استفاده شد و پایایی آن با روش توافق بین دو کدگذار 80/0 تعیین شد.

    یافته ها:

     بعد از طبقه بندی یافته های پژوهش تعداد 57 مفهوم در قالب 5 مقوله فرعی: توانمندسازی فردی، بهبود ظرفیت روانی، بروز رفتارهای مطلوب، توسعه تعاملات و توسعه هویت فرهنگی قرار گرفتند. در نهایت تمامی مقوله-ها در قالب 2 مقوله اصلی توسعه فردی و توسعه اجتماعی بخش بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    برخی از مزایای حضور مستمر افراد جامعه در فعالیت های ورزشی شامل؛ کاهش مصرف دخانیات، بهبود سبک زندگی، تخلیه انرژی و هیجانات، کاهش افسردگی، ارتقای روابط اجتماعی افراد جامعه، بالا رفتن احترام متقابل افراد به یکدیگر، احساس با ارزش بودن در فرد، بهبود فرایندهای شکل گیری شخصیت افراد، کاهش درگیری های خانوادگی و شکل گیری فرهنگ مقابله با فعالیت های ناسالم می باشد؛ که این عوامل نقش مهمی در پیشگیری از جرم دارند. بنابراین ضروری است تا با فرهنگ سازی و فراهم کردن بستر مناسب، زمینه مشارکت آحاد جامعه در فعالیت های ورزشی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: فعالیت های ورزشی، پیامدهای ورزش، پیشگیری از جرم
  • آرام مرادی، مهرعلی باران چشمه، احمد محمودی، محمدحسین قربانی صفحات 212-249
    زمینه و هدف

     تاثیر تربیت بدنی و ورزش در توان رزمی فرماندهی انتظامی مشخص است و این حوزه نیازمند برنامه ریزی دقیق است. هدف پژوهش حاضر تحلیل راهبردی تربیت بدنی و ورزش فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بود.

    روش

     روش تحقیق آمیخته با رویکرد توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل مدیران،کارشناسان و افراد صاحب نظر (58 نفر) بود. جامعه آماری بخش کمی پژوهش شامل کارشناسان، مربیان، داوران و ورزشکاران حرفه ای شاغل در فراجا به صورت منتخب در دو حوزه بانوان و آقایان (218 نفر) بودند. در این پژوهش از روش هدفمند نمونه گیری در دسترس استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه و پرسش نامه باز و بسته بود. برای اطمینان از روایی تحقیق از معیارهای مقبولیت و تاییدپذیری و برای برای محاسبه پایایی نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است.
     

    یافته ها

     نتایج تحقیق نشان داد با توجه به ماتریس های داخلی و خارجی، موقعیت راهبردی (IE) تربیت بدنی و ورزش فرماندهی انتظامی در منطقه تهاجمی SO دارد. با بهره مندی از ماتریس تحلیلSWOT  تعداد 7 راهبرد SO، 3 راهبرد ST، 3 راهبرد WO و 4 راهبرد WT، مجموعا 17 راهبرد شناسایی شد. این راهبردها با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) اولویت بندی و سپس 154 برنامه عملیاتی متناظر با هر یک از راهبردها تعیین شده است.

    نتیجه گیری

     اداره کل تربیت بدنی فراجا نیاز دارد برنامه تدوین شده را سرلوحه و نقشه کار خود قرار دهد و تا پایین ترین سطوح ورزش در فراجا عملیاتی کند تا وظایف هر بخش مشخص شود.

    کلیدواژگان: سند راهبردی، اداره کل تربیت بدنی، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
  • عباس حسنی، رسول نوروزی سید حسینی، مرجان صفاری صفحات 222-250
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر به مطالعه رابطه بین سرمایه اجتماعی، جهت گیری ورزشی و مشارکت تفریحی دانشجویان دانشگاه امین پرداخت.

    روش :

     پژوهش از نظر هدف، کاربردی است. داده ها به صورت پیمایشی و از طریق پرسش نامه های استاندارد سرمایه اجتماعی، جهت گیری ورزشی و مشارکت تفریحی جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه امین در سال 1399 بودند که 351 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد.

    یافته ها:

     یافته های پژوهش نشان داد که بین سرمایه اجتماعی، جهت گیری ورزشی و مشارکت تفریحی و برخی ابعاد آنها رابطه معنادار وجود دارد. از بین ابعاد سرمایه اجتماعی و جهت گیری ورزشی، همدلی و درک متقابل و پیروزی گرایی دارای بیشترین همبستگی و اعتماد و پیروزی گرایی دارای کمترین همبستگی می باشند. از بین ابعاد سرمایه اجتماعی و مشارکت تفریحی، هویت جمعی و جاذبه دارای بیشترین همبستگی و اعتماد و تمرکز به شیوه زندگی دارای کمترین همبستگی هستند و همچنین از بین ابعاد جهت گیری ورزشی و مشارکت تفریحی، جاذبه و رقابت جویی دارای بیشترین همبستگی و تمرکز به شیوه زندگی و پیروزی گرایی دارای کمترین همبستگی می باشند.

    نتیجه گیری:

     می توان با تقویت هر یک از بعدهای سرمایه اجتماعی، جهت گیری ورزشی افراد را تقویت نمود و همچنین میزان مشارکت تفریحی افراد در فعالیت های ورزشی را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت تفریحی، جهت گیری ورزشی، پلیس، دانشگاه امین
|
  • akbar alizadeh Pages 1-35
    Background and Aim

    After the assassination, Sardar Soleimani and his entourage were martyred, including issues in international and domestic circles, the jurisdiction of the courts and the manner of prosecuting and prosecuting the perpetrators. Government terrorism, government immunity, the immunity of heads of state, the jurisdiction of the International Criminal Court, and the like are the main studies conducted by experts and researchers since the assassination. One of the neglected issues in this regard is the prescriptive jurisdiction of the Islamic Republic of Iran in prosecuting the perpetrators of the assassination of Sardar Soleimani. The purpose of this study is to investigate the legal jurisdiction of the Islamic Republic of Iran to prosecute the perpetrators and assassins of Sardar Soleimani from the perspective of international criminal law.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method.

    Findings

    According to the study, based on international documents, in particular the Convention on the Prevention and Punishment of Crimes against Internationally Supported Persons, including Political Officials (December 14, 1973), and the Membership and Accession of All Three Governments In this case, according to the document and the international support of Sardar Soleimani, according to the provisions of this document, the act is considered a criminal act and the Islamic Republic of Iran has the legal authority to prosecute the perpetrators of the crime from the perspective of international criminal law. .

    Keywords: assassination, State Terrorism, Prescription Jurisdiction, Real Jurisdiction, universal jurisdiction
  • abbas azizi *, Ali Ehteshami, Saeed Rahnamo Pages 90-112
    Background and Aim

    Theft of car contents is significantly more common than other thefts. The police are always looking for a way to identify the social factors of committing theft, such as addiction, to provide a targeted solution to combat it. The aim of this study was to identify the effect of narcotics and psychotropic substances on car theft in Hamadan.

    Method

    The method of the present study is quantitative content analysis and its statistical population is all car theft cases registered with the Hamadan Intelligence Police during 1399, which are classified based on the frequency of theft. 80 cases related to car theft were targeted by sampling method and the history of addiction to these types of drugs as well as the history of theft (time and number) were counted. The data were analyzed descriptively and analytically.

    Results

    Drug addiction has a direct and significant relationship with car theft. Thus, 62.5% of thieves had a history of addiction and drug possession, and of these, 81.25% of them are addicted to heroin, which has the highest impact on committing car theft in the city of Hamadan compared to other opiates. Addiction to several substances, opium and glass are in the next ranks of influential factors, respectively.

    Conclusion

    People who are addicted to heroin are unable to commit very important crimes such as large-scale fraud, robbery, armed robbery, etc., but there is a direct relationship between addiction and committing the crime of car theft.

    Keywords: car theft, Drug abuse, Hamadan
  • majid ghazvineh, bagher hoseinabadi, amir yavari Pages 131-159
    Background and Aim

    Drug addiction is one of the most important forms of social deviations which is the basis of many problems in society and like other social phenomena is a multi-causal phenomenon that is necessary from different dimensions and angles. To look at it; Therefore, by examining the perspective of the Supreme Leader, as a person who has general knowledge of society and his scientific and religious views in various fields, is effective. The present study seeks to answer this question from the perspective of the Supreme Leader. What are the causes of the spread of drug addiction in the community and what are its effects?

    Research method

    This research is qualitative and descriptive-explanatory. The study population is all documents, documents and written sources and speeches of the Supreme Leader from the beginning of his province, ie until 1397 (1399), which are available on his website and the sample size is studied and analyzed in full. Have been taken and the calculated indicators have been approved by the elites and experts and have been prioritized. The method of data collection is documentary-library and the technique of data analysis in this research is content analysis (coding).

    Findings and Conclusion

    According to the research findings, the spread of addiction in society is due to external causes (actions and propaganda of enemies) and internal (role of the Pahlavi government, poverty and unemployment, weakness of faith, profitability and wrong confrontation) and Its effects occur at various levels of individual, social, economic and security.

    Keywords: Supreme Leader, Addiction, Drugs, Social deviance
  • masoud shariati, mohammad hashemi, zabih olah karami Pages 138-180
    Aim and Background

    The aim was to provide a suitable leadership style for the commanders of Amin University of Law Enforcement Sciences. This also requires horizons with people who are bio-empirical in order to develop a correct understanding of the effective command style in the field of queuing in an empathetic process.

    Method

    The research approach is qualitative and interpretive research and the data strategy of the foundation has been used. The data collection tool is semi-structured interviews. The participants in this research are current and former commanders and managers and experts in the field of officer training.

    Results

    After the interview coding process, 21 sub-categories were extracted from the total code and finally 8 main categories were obtained from the ventricles of the sub-categories as follows: contexts and requirements for the development of line commanders, development and training of commanders, The values ​​of line commanders are mentoring, interpersonal skills of line commanders, orientation and policy of line commanders, individual skills of line commanders, and specialized competencies of line commanders.

    Keywords: Queue Commander, Leadership Style, Leadership Style Model, Amin University of Law Enforcement Sciences
  • Pages 165-190
    Background and objective

    Judicial officers are the first agents of criminal justice to confront defendants and criminal victims. It is very important to select them and reach the position of judicial officer. In this regard,several components play a role, of which education is one of the most prominent. In this context, judicial officers will be acquainted with and trained in criminal law, the types of rights of defendants and victims, and methods of crime prevention.

    Methodology

    This research is Practical and has studied the legal and criminological aspects of the training of judicial officers with a descriptive-analytical method and library information collection tools.

    Findings

    In the field of Iraninan criminal procedure, the education of judicial officers has been considered in two Types. On the one hand, there is a policy on the responsibility of education and on the other hand, on how and aspects of their education. Accordingly, prosecutors, and indeed the judiciary, have a responsibility in this regard to be accountable for how they play a role in the criminal process. In addition, the objectives and training courses of judicial officers have been identified in order to frame their education courses.

    Results

    The responsibility and implementation of education courses for judicial officers has been entrusted to prosecutors. Accordingly, the judiciary should provide the grounds for holding appropriate education courses by assessing the needs and anticipating the necessary topics.

    Keywords: Judicial Officers, Fair Trial, Criminal Procedure, Defendants, Victims
  • hosein taheri Pages 181-211
    Background and Aim

    Identify the positive consequences of sports activities in crime prevention.

    Method

    The present study was conducted qualitatively with the foundation data approach in 1400. The sampling method was purposeful and the interviews were semi-structured until theoretical saturation (interview # 18). The statistical population of the study was the faculty members of the universities in the Department of Psychology, Law, Sports Management and professors of Amin University of Law Enforcement Sciences. In order to finalize the research, the criteria of validity and reliability were used and its reliability was determined by the method of agreement between the two coders of 0.80.

    Findings

    After classifying the research findings, 57 concepts were divided into 5 sub-categories: personal empowerment, improvement of mental capacity, development of desirable behaviors, development of interactions and development of cultural identity. Finally, all categories were divided into two main categories of individual development and social development.

    Conclusion

    Some of the benefits of continuous presence of community members in sports activities include; Reduce smoking, improve lifestyle, drain energy and emotions, reduce depression, promote social relationships, increase mutual respect between people, feel valued in the individual, improve the processes of personality formation, reduce family conflicts and The formation of a culture is to deal with unhealthy activities; These factors play an important role in crime prevention. Therefore, it is necessary to create a culture and provide a suitable environment for the participation of individuals in society in sports activities.

    Keywords: sports activities, sports consequences, Crime Prevention
  • Aram Moradi, Mehr ali Baran Cheshmeh, Ahmad Mahmoudi, mohammadhosein Ghorbani Pages 212-249
    Background and Aim

    The impact of physical education and sports on the combat capability of the police force is clear and this area requires careful planning. The purpose of this study was to compile a strategic document on physical education and sports of the police force of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical survey. The statistical population of the study includes managers of NAJA General Directorate of Physical Education, managers of physical education of provinces and independent units, experts and experts, staff experts of NAJA General Directorate of Physical Education, provincial physical education experts, physical education experts of NAJA independent units And the coaches, referees, and professional athletes working in the NAJA were selected in both the men's and women's divisions. In this study, the available sampling method was used. Data collection tools included interviews and open and closed questionnaires.

    Results

    The results showed that according to the internal and external matrices, the strategic position (IE) of physical education and sports of the police force in the SO offensive zone. Using SWOT analysis matrix, 7 SO strategies, 3 ST strategies, 3 WO strategies and 4 WT strategies, a total of 17 strategies were identified. These strategies were prioritized using the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM),

    Conclusion

    The General Directorate of Physical Education of NAJA needs to put the developed program as its headline and work plan and operate to the lowest levels of sports in NAJA to determine the duties of each department.

    Keywords: Strategic document, General Department of Physical Education, Law Enforcement of the Islamic Republic of Iran
  • abbas hasani, Rasool Norouzi Sid Hoseni, Marjan Saffari Pages 222-250
    Background and Aim

    The present study studied the relationship between social capital, sports orientation and recreational participation of Amin University students.

    Method

    The research is applied in terms of purpose. Data were collected through surveys through standard questionnaires of social capital, sports orientation and recreational participation. The statistical population of the study was Amin University students in 1399, 351 of whom were selected by simple random sampling. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression tests.

    Findings

    The research findings showed that there is a significant relationship between social capital, sports orientation and recreational participation and some of their dimensions. Among the dimensions of social capital and sports orientation, empathy and mutual understanding and victory-orientation have the highest correlation and trust and victory-orientation have the least correlation. Among the dimensions of social capital and recreational participation, collective identity and attraction have the most correlation and trust and focus on lifestyle have the least correlation, and also among the dimensions of sports orientation and recreational participation, attraction and competition have the most correlation and concentration. They have the least correlation with lifestyle and victory.

    Conclusion

    By strengthening each of the dimensions of social capital, it is possible to strengthen the sports orientation of individuals and also to increase the level of recreational participation of individuals in sports activities.

    Keywords: social capital, Sports Orientation, Recreational Participation, Police, Amin University