فهرست مطالب

New Applied Studies in Management, Economics & Accounting - Volume:5 Issue: 1, 2022

Journal of New Applied Studies in Management, Economics & Accounting
Volume:5 Issue: 1, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مانودیپ رای چودوری *، مهیما روی، ناندیتا مهروترا، پراگیا تالوکدار صفحات 7-15
  • ورا اکتاری *، زیرمن زیرمن صفحات 16-33
  • طاهره منعم درآباد*، کوثر جوادی، زهرا سادات موسوی صفحات 34-44

    در عصر حاضر، سازمان ها برای دستیابی به موفقیت در همه زمینه ها، باید به انتظارات اجتماعی و احکام اخلاقی واکنش مناسب نشان دهند و با رعایت اخلاق کار و مسیولیت اجتماعی، به بهترین نحو اینگونه انتظارات را با هدف اقتصادی سازمان تلفیق کنند تا دستیابی به اهداف بالاتر را امکان پذیر سازند. سازمان ها برای انجام وظایف با بیشترین کارایی و اثربخشی و درنتیجه تحقق اهداف و ماموریت ها، علاوه بر رعایت قواعد سازمانی، نیاز به مجموعه ای از رهنمودهای اخلاقی دارند که آنها را دراین امر یاری کرده و با ایجاد هماهنگی، حرکت آنها را به سمت وضعیت مطلوب تسهیل سازد. رعایت اخلاق کسب و کار و مسیولیت اجتماعی از راه افزایش مشروعیت اقدامات سازمان، سودآوری و بهبود مزیت رقابتی موفقیت سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور کلی اخلاقیات در سازمان‌ها به عنوان سیستمی از ارزش ها، بایدها و نبایدها تعریف می شود که براساس آن نیک و بدهای سازمان مشخص و عمل بد از خوب متمایز می شود. شرکت هایی که در محیط های پرتلاطم امروزی فعالیت می کنند با تقاضاها و نیازهای پیش بینی نشده بیشتری از سوی مشتریان روبرو می شوند؛ در چنین محیطی توجه به مشتریان می تواند به عنوان عاملی مهم در جهت موفقیت یک سازمان به شمار آید. امروزه همچنین مسیولیت اجتماعی برای بسیاری از شرکت ها ضروری به نظر می‌رسد. مسیولیت اجتماعی به بخشی جدایی ناپذیر از تجارت در سراسر جهان تبدیل شده و شرکت ها بخش قابل توجهی از هزینه های خود را به فعالیت-های مرتبط با مسیولیت اجتماعی اختصاص می‌دهند. لذا با توجه به اهمیت این مسیله، در این مقاله، بررسی تاثیر مسیولیت و قراردادهای اجتماعی بر عملکرد مدیران و سازمان ها، هدف اصلی مقاله قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، اخلاق کسب و کار، پاسخگویی اجتماعی، عملکرد مدیران
  • جمشید کوشکی *، محمد خانی صفحات 45-58

    دورکاری بخشی از دنیای جدید کاری است. این سبک کار که در سال های گذشته طرفداران بسیار زیادی بدست آورده، وابسته به استفاده موثر از تکنولوژی اطلاعات است. استفاده از ابزارهای دیجیتالی، منافع بی شماری را برای سازمان ها، مراکز و نهادها به دنبال خواهد داشت. پژوهش درباره ادراک مدیران میانی هنگام پیاده سازی برنامه دورکاری نشان داد که تغییر فرهنگ، مهمترین مانع است. آنچه در خصوص توسعه دورکاری مهم است، میزان استقلال شغلی کارکنان، نگرش مدیران و انعطاف پذیری در فرایند کارمندیابی است، نه نوع تکنولوژی ارتباطی مورد استفاده. تجارب کشورهایی که نظام دورکاری را اجرا کرده اند، نشان می دهد که دورکاری، بهره وری در سازمان ها را تا چهل درصد افزایش داده است. چراکه هم برای دورکاران و هم سازمان ها در مصرف هزینه ها و زمان رفت وآمد صرفه جویی زیادی صورت می گیرد. با آشنا شدن با شیوه های اشتغال دورکاری موجود و از نظرتصمیم گیرندگان، استراتژی های تشویقی می تواند به منظور تقویت عوامل تصمیم گیری کارفرمایان و کاهش موانع احتمالی گسترش دورکاری، موثر باشد. با اینحال نرخ رشد استفاده از این روش انجام کار دربین سازمان ها پایین بوده و انتظارات پیش بینی شده محقق نشده است. با توجه به مزایا و منافع دورکاری جای تامل است که چرا استفاده از این روش جایگاه خود را در بین مدیران و کارکنان آن طور که باید، نیافته و اغلب کارکنان و مدیران همچنان از ساختار سنتی تبعیت می کنند. اهمیت موضوع این مقاله، زمانی آشکار می شود که بدانیم نظرات مثبت کارکنان و مدیران در خصوص اجرای طرح دورکاری در دستگاه های ذیربط و همچنین پیاده سازی صحیح دورکاری می-تواند نقش بسیار مهمی در موفقیت طرح ایفا نموده و جامعه را از مزیت هایی همچون کاهش ترافیک شهری، کاهش آلودگی هوا، کاهش سر و صدا، کاهش نرخ بیکاری و غیره بهره مند سازد. این درحالی است که عدم همراهی نیروی انسانی با اجرای این طرح، می تواند آثار مثبت اجرای این طرح ها را در کشور، تا حد قابل توجهی کاهش دهد. تحقیق حاضر نشان می دهد که عوامل موثر بردورکاری منابع انسانی شامل عوامل ساختاری، عوامل رفتاری و عوامل زمینه ای بودند.

    کلیدواژگان: دورکاری، منابع انسانی، مدیریت، مشاغل
  • زهرا سادات موسوی، محمد زارع، میثم حجتی مروست * صفحات 59-71

    با توسعه روزافزون تجارت بین‌الملل در سطح جهان، نهادهای مرتبط با آن از جمله حوزه تامین مالی و سایر حوزه‌ها نیز گسترش یافته‌اند. این گسترش به‌جای آنکه تجارت را تسهیل نماید، به بهانه تامین امنیت و ثبات، تجارت را پیچیده، پرهزینه، کند و بعضا بازیچه تصمیمات نهادهای قدرتمند نظیر دولت‌ها نموده است. همچنین مداخله کشورهای قدرتمند جهان در روابط تجاری به بهانه‌های مختلف و ایجاد تحریم‌های مختلف علیه کشورها این پیچیدگی را تشدید کرد. به نظر می‌رسد در صورت حذف این واسطه‌ها بتوان تا حد قابل‌توجهی از پیچیدگی‌ها، کندی‌ها و هزینه‌های تجارت کاست. پیشرفت‌های حوزه فناوری اطلاعات به‌ویژه فناوری بلاک‌چین و قابلیت‌های چشمگیر آن نظیر قرارداد هوشمند، این نوید را به فعالان عرصه تجارت بین‌الملل داد که بتوان واسطه‌های قدرتمند را به‌گونه‌ای از این چرخه حذف نمود که امنیت، ثبات و عدم امکان سوءاستفاده نه‌تنها متزلزل نشود که حتی افزایش نیز بیابد. در این مقاله به طور مشخص فناوری بلاک‌چین و به‌تبع آن قرارداد هوشمند تبیین می‌گردد و نارسایی‌های قراردادهای هوشمند نیز بیان می شوند که باید برای آنها نیز چاره‌ای اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: بلاک چین، قرارداد هوشمند، رمزارز، بیت کوین، اتریوم
  • مژگان سعیدی، مهدی همتی * صفحات 72-91

    هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیلگر کیفیت حسابرسی بر ارتباط بین گزارش حسابرسی و مدیریت سود در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای دستیابی به این هدف، در محاسبه کیفیت حسابرسی از مدل ایمن و آنیس (2020) با 8 شاخص (اندازه حسابرس، تخصص حسابرس در صنعت، تجربه حسابرس، شریک حسابرس شرکت، تغییر حسابرس، دوره تصدی حسابرس، اندازه حسابرس شرکت و حسابرس مشترک، تاخیر حسابرس) استفاده گردید. نمونه ی آماری شامل 82 شرکت طی دوره زمانی 1389 تا 1398 می باشد. درخصوص آزمون فرضیات برای مدل-های اول و دوم پژوهش از رگرسیون خطی و برای مدل های سوم و چهارم با توجه به صفر و یک بودن متغیر وابسته از رگرسیون لجستیک استفاده گردید و توسط نرم افزار ایویوز اجرا شد. نتایج پژوهش نشان داد که اظهارنظر حسابرس بر مدیریت سود تاثیر معناداری ندارد و همچنین شرکت هایی که اظهار نظر تعدیل شده حسابرس دارند، اگر کیفیت حسابرسی بالایی داشته باشند، مستعد مدیریت سود (سطح اقلام تعهدی اختیاری) نیستند؛ درحالی که مدیریت سود بر اظهارنظر حسابرس تاثیر معناداری دارد و همچنین شرکت هایی که مدیریت سود (سطح اقلام تعهدی اختیاری) بالایی دارند، اگر کیفیت حسابرسی بالایی داشته باشند، ممکن است نظر حسابرسی تعدیل شده دریافت کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، مدیریت سود، گزارش حسابرسی، بورس اوراق بهادار
  • نظامعلی وفایی * صفحات 92-121

    نوسانات نرخ ارز به علت اثرگذاری بر سایر متغیرهای اقتصادی از اهمیت ویژه ای در مباحث کلان اقتصادی برخوردار است. کشاورزی، نفت، صنعت و خدمات از مهم ترین متغیرهایی هستند که تحت تاثیر نوسانات ارزش ارز قرار می گیرند. با توجه به این که در طی سه دهه گذشته نوسان های متعددی در نرخ ارز در ایران وجود داشته است، مهم است که بتوان تاثیر نوسانات ارزش ارز برشاخص های اقتصادی را مورد مطالعه قرار داد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز برشاخص های اقتصادی ایران است. بدین منظور با استفاده از داده های سالیانه طی دوره 1370 تا 1395 و با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری VARروابط بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین در این پژوهش به بررسی اثر نرخ ارز واقعی روی متغیرهای کلان اقتصاد کشور پرداخته شد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که ارزش افزوده بخش نفت بیش ترین اثر را روی نرخ ارز واقعی می گذارد. علاوه بر این نتایج حاصل از تکانه های واکنش آنی و انحراف معیار نشان دهنده این است که چنانچه شوک از سوی نرخ ارز وارد کنیم متغیر بخش نفت بیش ترین اثر را از این شوک می بیند.

    کلیدواژگان: ارز، اقتصاد، تکانه، متغیرهای کلان، ثبات
|
  • Manodip Ray Chaudhuri*, Mahima Roy, Nandita Mehrotra, Pragya Talukdar Pages 7-15

    Employee development and training programmes are essential to the global success of firms. These programmes help organisations raise employee productivity and promote corporate culture while also allowing employees to expand their skills. These training programmes, while necessary for the survival of today's enterprises, were not part of the organization's culture from the start. Training as a concept did not arise until the late 1930s. Training became a notion during World War II, when the US government cooperated with the country's industries to train workers in order to increase the production of military hardware. Following the war, several businesses began providing classroom and on-the-job training to their employees in order to improve their overall efficiency. The ISD model was used to design the trainings. Becker's Theory on Human Capital clarified that training should be viewed as an investment rather than a cost to the organisation. Because of the increasingly complex nature of work and developments in instructional technology, the major site of training has shifted away from the classroom to videos and simulation. Training programmes are no longer planned separately from an employee's job, but are rather integrated into the work process, allowing individuals to grow while they work. Employee training has become more interactive owing to the use of Artificial Intelligence, Virtual Reality, and Machine Learning. Trainees can now experiment and judge the implications of their actions in real-life scenarios. These technology improvements have benefited both individuals and businesses because these tools provide real-time feedback to employees, allowing them to take prompt action and correct problems. Training & Development programmes have progressed from being an organization's initiative to becoming a vital element of the organization's strategy, and will continue to progress in the future, providing a variety of benefits to the organisations.

    Keywords: Training, Development, Organisations, Human capital, Human resourcesmanagement
  • Zirman Zirman, Vera Oktari* Pages 16-33

    This study examined the effect of good governance in mediating the relationship between system integrity, internal control system, and leadership on government accountability. The research plan will be carried out at the Riau Provincial Government and the West Sumatra Provincial Government with data collection techniques using questionnaires. Several criteria determine the determination of the sample. The data used are primary data obtained from questionnaires filled out by respondents. Data analysis will be carried out with quantitative data analysis. While the data is processed using Partial Least Square (PLS). The data analysis method in this study uses a structural equation model (SEM). The research data analysis will be carried out in descriptive statistical analysis, statistical analysis, model measurement (outer model), Partial Least Square (PLS) structural equation analysis, and hypothesis testing. The results of this study indicate that the integrity system can improve performance accountability in an organization. Meanwhile, the competence of the apparatus, budgetary participation, and the use of IT cannot affect performance accountability. This study also found that good governance cannot be a reinforcing factor in linking the independent variable to the dependent variable.

    Keywords: Integrity System, Apparatus Competence, Budget Participation, PerformanceAccountability
  • Tahereh Monem Darabad *, Kowsar Javadi, Zahra Sadat Mousavi Pages 34-44

    In the present age, in order to achieve success in all fields, organizations must respond appropriately to social expectations and ethical rules, and by observing work ethic and social responsibility, best combine such expectations with the economic goal of the organization to make higher goals possible. Organizations to perform tasks with the highest efficiency and effectiveness and thus achieve goals and missions, in addition to complying with organizational rules, need a set of ethical guidelines that help them in this matter and by creating coordination, move them towards Facilitate the desired situation. Observing business ethics and social responsibility by increasing the legitimacy of the organization\'s actions, profitability and improving the competitive advantage affect the success of the organization. In general, ethics in organizations is defined as a system of values and do\'s and don\'ts based on which the good and bad of the organization are identified and the bad action is distinguished from the good. Companies operating in today\'s turbulent environments are more likely to encounter unforeseen demands and needs from customers. Today, social responsibility is also considered essential for many companies. Social responsibility has become an integral part of business around the world, and companies devote a significant portion of their costs to activities related to social responsibility. Therefore, due to the importance of this issue in this article, the main purpose of this article is to study the impact of social responsibility and contracts on the performance of managers and organizations.

    Keywords: Social responsibility, Business ethics, Social accountability, Performance of managers
  • Jamshid Koushki*, Mohammad Khani Pages 45-58

    The use of digital tools will bring numerous benefits to organizations, centers and institutions. Research on the perception of middle managers when implementing telecommuting programs has shown that changing culture is the most important obstacle. What is important about telecommuting development is the degree of employee job independence, managers' attitudes and flexibility in the hiring process, not the type of communication technology used. The experiences of countries that have implemented telecommuting systems show that telecommuting has increased the productivity of organizations by forty percent. This saves a lot of money and travel time for both telecommuters and organizations. Teleworking is effective. However, the growth rate of using this method of doing work among organizations is low and the expected expectations have not been met. Given the benefits of telecommuting, it is worth considering why the use of this method has not found its place among managers and employees as it should, and most employees and managers still follow the traditional structure. The importance of the subject of this article becomes clear when we know that the positive opinions of employees and managers regarding the implementation of telecommuting plan in relevant devices and also the correct implementation of telecommuting can play a very important role in the success of the plan and benefit the community such as Reduce urban traffic, reduce air pollution, reduce noise, reduce unemployment, etc. This is while the lack of cooperation of human resources with the implementation of this plan, can significantly reduce the positive effects of the implementation of these plans in the country. The present study shows that the effective factors of human resource processing include; There were structural factors, behavioral factors and contextual factors.

    Keywords: Telecommuting, Human resources, Management, Jobs
  • Zahra Sadat Mousavi, Mohammad Zare, Meysam Hojjati Marvast* Pages 59-71

    Along with the development of international trade worldwide, related institutions, including the field of financing and other areas, have also developed. Instead of facilitating trade, this development has complicated, costly, and slowed trade under the pretext of providing security and stability, and has sometimes been influenced by the decisions of powerful institutions such as governments. The intervention of the world's powerful countries in trade relations under various pretexts and the imposition of various sanctions against countries also exacerbated this complexity. It seems that by eliminating these intermediaries, the complexities, slowness and costs of trade can be significantly reduced. Advances in information technology, especially blockchain technology, and its remarkable capabilities such as smart contracting, have helped international trade actors eliminate powerful intermediaries in a way that increases security, stability rather than decreasing it. This article specifically explains blockchain technology and, consequently, smart contracts, and finally, the problems of smart contracts, for which a solution must be found

    Keywords: Blockchain, Smart contract, Cryptocurrency, Bitcoin, Ethereum
  • Mojgan Saeedi, Mahdi Hemmati* Pages 72-91

    The purpose of this study is the moderating role of audit quality on the relationship between audit report and earnings management firms in listed companies in Tehran stock exchange. To achieve this purpose, in calculating Audit Quality like from the Immen and Anis (2020) model with 8 indicators (auditor size, auditor expertise in the industry, auditor experience, auditor partner of the company, change of auditor, auditor tenure, size of company auditor and joint auditor, auditor delay) have used. Sample statistics includes 82 companies during the 2010 to 2019 period. The hypotheses were tested for the first and second models of the study using linear regression and for the third and fourth models with respect to zero and one being dependent on the logistic regression variable and performed by Eviews software. The study results indicate that the auditor's opinion do not have a significant effect on earnings management, and companies that have a modified auditor's opinion are not prone to earnings management (optional accruals level) if they have high audit quality; While earnings management has a significant impact on the auditor's opinion, as well as companies with high earnings management (optional accruals level), they may receive a revised audit opinion if they have a high quality audit.

    Keywords: Audit quality, Earnings management, Audit report, Stock exchange
  • Nezamali Vafaei* Pages 92-121

    Exchange rate fluctuations are of particular importance in macroeconomic issues due to their impact on other economic variables. Agriculture, oil, industry and services are the most important variables that are affected by currency fluctuations. Given that there have been several fluctuations in exchange rates in Iran over the past three decades, it is important to study the effect of exchange rate fluctuations on economic indicators. The purpose of this study is to investigate the effect of exchange rate fluctuations on Iran's economic indicators. For this purpose, using annual data during the period 1991 to 2016 and using the VAR vector error correction model, the relationships between variables were examined. Therefore, in this study, the effect of real exchange rates on macroeconomic variables of the country was investigated. The results of the study indicate that the value added of the oil sector has the greatest impact on the real exchange rate. In addition, the results of the impulses of the immediate reaction and standard deviation show that if we enter a shock from the exchange rate, the oil sector variable will see the greatest effect of this shock.

    Keywords: Currency, Economy, Momentum, Macro variables, Stability